Έχουμε τη χειρότερη δικαιοσύνη της Ευρώπης
18/03/2014 12:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχουμε τη χειρότερη δικαιοσύνη της Ευρώπης

Η ποιότητα της δικαιοσύνης, η ταχύτητα με την οποία εκδικάζει υποθέσεις και γενικότερα η αποδοτικότητα του δικαστικού συστήματος είναι μείζονα θέματα σε όλες τις χώρες. Και στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις στερώντας δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία και ταλαιπωρώντας τους πολίτες.

Βεβαίως, υπάρχουν κενά στο δικαστικό σώμα και σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Όμως. Μήπως τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα και μια ιδιότυπη «λευκή» απεργία επειδή έχουν περικοπεί οι μισθοί; Κάτι τέτοιο εκτός από τη νόθευση της δικαιοσύνης αποτελεί και βόμβα στη δημοκρατία.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την ποιότητα της δικαιοσύνης στις χώρες της ΕΕ είναι κόλαφος για την Ελλάδα η οποία και πάλι ουραγός.

Ο χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια έχει αυξηθεί από 190 το 2010 σε 460 ημέρες το 2012, επίδοση η οποία είναι η τρίτη χειρότερη μεταξύ των 22 κρατών-μελών της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν στοιχεία. Τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ εμφανίζουν η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία με χρόνο επίλυσης που δεν υπερβαίνει τις 100 ημέρες ενώ τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Ιταλία και η Μάλτα.

Παράλληλα, όσον αφορά την αποδοτικότητα του συστήματος δικαιοσύνης από την έρευνα της Κομισιόν προκύπτει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 20 κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, εφόσον το ποσοστό εκδίκασης αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια μειώθηκε από 79% το 2010 σε 59% το 2012, ενώ τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Μάλτα.

Εξάλλου, όσον αφορά την ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης προκύπτει ότι σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4 η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ με επίδοση 1,5 και η Κύπρος προτελευταία με επίδοση 2, ενώ στις πρώτες θέσεις με επίδοση 4 βρίσκονται 10 κράτη-μέλη (Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία). Σημειώνεται ότι στους δείκτες για την ποιότητα περιλαμβάνονται η υποχρεωτική κατάρτιση των δικαστών, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των δικαστικών δραστηριοτήτων, ο προϋπολογισμός και οι ανθρώπινοι πόροι των δικαστηρίων, καθώς και η διαθεσιμότητα τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), και εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών (ADR).

Ο πίνακας αποτελεσμάτων παρουσιάζει δεδομένα για την αντίληψη περί ανεξαρτησίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση στην ΕΕ και την 84η σε σύνολο 184 χωρών. Στην ΕΕ τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία και τις χειρότερες η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία.

Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να προβληματίσουν και το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και το δικαστικό σώμα. Διότι αν όλοι οι Έλληνες εκδικούνται για τις περικοπές ή διαμαρτύρονται με «λευκές» απεργίες τότε καλύτερα να το... κλείσουμε το μαγαζί και να παραδώσουμε τα κλειδιά στην τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sfina avatar
  sfina 19/03/2014 05:37:43

  Καλές οι στατιστικές αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη...καθημερινά οι πολίτες στενάζουν στα δικαστήρια....περιμένουν ουρά τον εισαγγελέα υπηρεσίας από τις 09.00΄το πρωί...και εκείνος εμφανίζεται στις 12.30΄....παραγγέλνει καφεδάκι με το φρουρό αστυφύλακα και μετά...πιάνει δουλειά! Ποιος δημόσιος υπάλληλος θα έκανε αυτό το πράγμα και δεν θα απολύοταν? Άλλοι δικαστές....απορρίπτουν άκριτα προσωρινές διαταγές.... για να μην δικάσουν οι ίδιοι τα ασφαλιστικά....με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην δικαιώνονται και οι συνάδελφοί των δικαστών.... να φορτώνονται υποθέσεις...όχι όμως και οι ίδιοι....ο Αθανασίου ως πρώην δικαστής τα γνωρίζει αυτά και πολλά άλλα...αλλά! Σιγά μη σκάσει...το μισθουλάκο να παίρνει....ο καιρός να περνά...και δε βαριέσαι....

 2. Jorhe avatar
  Jorhe 19/03/2014 21:05:30

  Δικαιοσύνη;Ποιός την είδε και που στηνΕλλάδα;Μην γίνεστε γελοίοι αυτό το πράγμα δεν υπάρχρι εδώ.....

 3. foros avatar
  foros 19/03/2014 23:43:35

  Πιστεύω ότι το πόσο των 60.000.000 που ακούστηκε για αναδρομικά στους δικαστικούς να είναι αστείο!!!! Ο Σαμαράς είναι σοβαρός άνθρωπος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.