#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2013 13:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένταση στην Ιερισσό με προσαγωγές και δακρυγόνα(Ανανεωμένο) Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου από το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ κατοίκων της περιοχής και αστυνομικών δυνάμεων, με αφορμή τις έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί όταν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού απέκλεισαν την είσοδο του χωριού, προσπαθώντας να εμποδίσουν την έλευση διμοιριών των ΜΑΤ που κατευθύνονταν προς το χωριό για να υποβοηθήσουν συναδέλφους τους που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο της προανάκρισης για την εμπρηστική επίθεση.

Όπως έγινε γνωστό, οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και ελαστικά, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προβούν σε περιορισμένη χρήση χημικών.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Ιερισσού καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνες σε σπίτια υπόπτων κι έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές.

Στο μεταξύ τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, έγινε γνωστό ότι “τραυματίστηκε ένα 15άχρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Ιερισσού. Επιπλέον σημειώθηκαν και πολλά λιποθυμικά φαινόμενα από μεγάλους και παιδιά”.

Ερωτηθείς για το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια επισημαίνει: “Συγκεντρώθηκε στην Ιερισσό κόσμος από το χωριό αλλά και από γειτονικές περιοχές όπως η Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και η Αμμουλιανή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχείς προσαγωγές, ακόμη και ανηλίκων, στο πλαίσιο της έρευνας για το επεισόδιο στις Σκουριές”.

“Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να μην επιτρέψει στα ΜΑΤ να μπουν στο χωριό. Παρ όλα αυτά έφτασαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και φτάνουν και άλλες. Μεταφέρουν μαζί τους πέντε συλληφθέντες που είχαν προσαχθεί νωρίτερα ενώ τους συνοδεύουν και τρεις εισαγγελείς. Η ένταση του κόσμου βρίσκεται στο ανώτερο σημείο και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά” προσθέτει. Σημειώνει, εξάλλου, ότι μετά τα επεισόδια στο σχολείο, οι καθηγητές ειδοποιούν τους γονείς να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης, αφού ανέφερε πως η κατάσταση στην περιοχή της Ιερισσού είναι έκρυθμη, ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. “Η αστυνομία ήρθε να κάνει έρευνες, με αφορμή τα τελευταία επεισόδια, και κάτοικοι απέκλεισαν το χώρο και δεν άφησαν τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών” σημείωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ανανέωση 14.45

Σε σύσκεψη, μετά την σημερινή ένταση στην Ιερισσό, καλεί αύριο ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή, τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής, με τους δικηγόρους τους, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 το πρωί, στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο είναι η κατάσταση των παιδιών που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας λόγω των επεισοδίων στην Ιερισσό. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Χαλκιδικής Γιώργος Ρέμελης, τρία άτομα μεταφέρθηκαν με μικροπροβλήματα στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού και αντιμετωπίστηκαν από τον αγροτικό γιατρό χωρίς να χρειαστεί να διακομιστούν στο Νοσοκομείο.

"Στο Νοσοκομείο δεν έχει διακομιστεί κανένας. Στην περιοχή υπάρχει ασθενοφόρο για κάθε ενδεχόμενο και η κατάσταση φαίνεται ελεγχόμενη. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι κάποια παιδιά αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και έπαθαν μικροκακώσεις αλλά δεν χρειάστηκε να τα πάνε ούτε καν στο Κέντρο Υγείας" ανέφερε ο κ. Ρέμελης.

"Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι τέσσερις ενήλικες και τρία παιδιά με δύσπνοια, δύο άτομα με θλαστικά τραύματα και ένας δημοσιογράφος με μικροτραύματα πήγαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού. Ένας γιατρός από το Περιφερειακό Ιατρείο πήγε στο σχολείο όπου έριξαν τα δακρυγόνα. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν ηρεμήσει" ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.

Πάντως, σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνεται ότι "καταγγελίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής διαψεύδονται κατηγορηματικά".

Ωστόσο, ο περιφερειακός διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πολυγύρου, Θεόδουλος Ταπανίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε από τους διευθυντές του Γυμνασίου και του Λυκείου, "όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια αρκετοί γονείς κατευθύνθηκαν προς το Γυμνάσιο - Λύκειο Ιερισσού. Την ώρα που βρίσκονταν εκεί και φώναζαν συνθήματα, έπεσαν δύο - τρία δακρυγόνα, εντός της αυλής του σχολείου σε απόσταση δύο μέτρων από την εξωτερική καγκελόπορτα και τριάντα περίπου μέτρων από το κτίριο". "Μου ανέφεραν ότι επειδή φυσούσε αέρας κάποια παιδιά παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο υπήρχε γιατρός που τους παρείχε τις πρώτες βοήθειες" πρόσθεσε.

Γενικά για το σημερινό συμβάν, η ανακοίνωση της αστυνομίας επισημαίνει ότι "το πρωί τετρακόσια περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου - Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες, μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17-02-2013". Παράλληλα αναφέρεται ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή ενώ δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Έτσι τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί.

Τελικά, σύμφωνα με την αστυνομία, η διέλευση των αστυνομικών επιτεύχθηκε με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων, οι συγκεντρωθέντες απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιερισσού. Γίνεται, τέλος, γνωστό ότι δεν πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κάτοικοι της περιοχής.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, σχολίασε: "Εμείς, ως δημοτική αρχή δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε το ρόλο του εισαγγελέα. Κάτοικοι κατέλαβαν την είσοδο της Ιερισσού, θέλοντας να εμποδίσουν τις έρευνες, και φαίνεται ότι έπεσαν δακρυγόνα για να ελευθερωθεί ο χώρος. Μου διαψεύδουν από την αστυνομία ότι έριξαν δακρυγόνα μέσα στο σχολείο, το οποίο όμως βρίσκεται στο δρόμο όπου σημειώθηκε η ένταση".

Την ανάγκη άμεσης έναρξης διαλόγου για να προκύψει μια βάση συνεννόησης, υπογραμμίζει, εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. "Με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο και με την ίδια ένταση που καταδικάσαμε την προ ημερών επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού, καταδικάζουμε και σήμερα απερίφραστα κάθε είδους δράση και ενέργεια που προκαλεί την αναστάτωση των κατοίκων και που θέτει σε κίνδυνο απλούς ανθρώπους και γυναικόπαιδα" προσθέτει.

"Η ήρεμη διαμαρτυρία είναι ένα δικαίωμα της δημοκρατίας μας. Αντιδράσεις που δημιουργούν προβλήματα σε άλλες επαγγελματικές ομάδες και επιχειρήσεις μόνο καλό δεν προσφέρουν τόσο στην περιοχή, όσο και στον τουριστικό προορισμό Χαλκιδική" επισημαίνει, άλλωστε, ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 07/03/2013 12:49:04

  Εγώ θα το παίξω πΧ προφήτης και λέω ότι υπάρχουν συλληφθέντες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των κομμάντο. Για να δούμε, είναι παρακρατικοί όπως λεει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αριστεροί όπως λέω εγώ?

 2. mimikos avatar
  mimikos 07/03/2013 12:58:49

  ....κ καπνογονα στα σχολεια.....ολα για τον μπομπολα

  • Σταυρουλα avatar
   Σταυρουλα @ mimikos 07/03/2013 13:03:11

   ολα για τις επενδυσεις..το πε κ ο πρωθυπουργος...

 3. Σοφία avatar
  Σοφία 07/03/2013 12:59:59

  Διαβασα οτι καλεσαν ως μαρτυρα μια δεκαπενταχρονη. Και λοιπον?

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ Σοφία 07/03/2013 13:51:49

   Διαβασες οτι τηλεφωνησαν στο παιδι την ωρα που βρισκοτανε στο σχολειο και το καλεσαν χωρις να εχουν ενημερωσει τους γονεις του ; Διαβασες οτι στην περιοχη επικρατει κλιμα γενικευμενη τρομοκρατιας ; Οτι συλλαμβανουν κοσμο απο τον δρομο κι οτι του ζητανε υποχρεωτικα να δοσει δειγμα DNA ; Διαβασες επισης οτι εχουν εκχωρηθει δωρεαν 317000 στρεμματα σε μια εταιρεια που δεν πληρωσε τιποτα στο ελληνικο δημοσιο ; Διαβασες μηπως οτι η περιοχη προκειται να καταστραφει μονιμως λογω της χρησης κυανιου για την επεξεργασια των μεταλλευματων ; Μηπως διαβασες επισης οτι με τον τροπο αυτο θα μολυνθει ο υδροφορος οριζοντας και οτι τα λημματα θα μολυνουν και τα νερα της θαλασσας ; Τελος, πληροφορηθηκες οτι σημερα τα ΜΑΤ ερριξαν δακρυγονα μεσα στην αυλη του σχολειου ;

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Μ.Γ 07/03/2013 19:54:43

    Μη πιστεύεις όλα όσα διαβάζεις.

    • Kostas nikolaou avatar
     Kostas nikolaou @ MAYRO XABIARI 08/03/2013 09:41:30

     έχεις δίκιο το καλό μεγκα και τα άλλα μεγαλοκάναλα θέλουν το κακό του αφεντικού τους

 4. Zaramil avatar
  Zaramil 07/03/2013 13:17:10

  "Η Ελλάδα είναι μια μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα, θα προστατεύσουμε τις επενδύσεις με ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ" Αντώνης Σαμαράς, Wall Street Journal

  Eξοχο δείγμα αυτοσαρκασμού...

 5. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 07/03/2013 13:19:01

  Δεν καταλαβαίνω, γιατί πέφτουν δακρυγόνα; Τους εμποδίζει κανείς να κάνουν το καθήκον τους, δηλ. να κάνουν έρευνες υπό την επίβλεψη δικαστικού λειτουργού για την τρομοκρατική επίθεση στις Σκουριές;
  Η αστυνομία πάντως με επίσημη ανακοίνωση διέψευσε ότι έριξε δακρυγόνα σε σχολείο κι ότι έγιναν προσαγωγές ανηλίκων.

 6. Δήμος avatar
  Δήμος 07/03/2013 13:21:47

  Ποιοι κάτοικοι; Μάλλον αυτοί που διακτινίζονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας ως συνήθως,διότι οι κανονικοί δουλεύουν στο μεταλλείο

  • μπραντεφέρης avatar
   μπραντεφέρης @ Δήμος 07/03/2013 21:32:37

   η δεύτερη φουρνιά, η πρώτη πήγε από πνευμονοκονίαση

 7. Νεος Καππαδόκης avatar
  Νεος Καππαδόκης 07/03/2013 13:24:34

  Αυτά είναι ημίμετρα και ερασιτεχνισμοί. Πρέπει να μαζέψουν τους άντρες από 16-60 ετών στην πλατεία του χωριού. Να τουφεκιστούν μερικοί απείθαρχοι θερμόαιμοι και να μεταφερθούν οι υπόλοιποι σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

  Σοβαρά τώρα η μόνη λύση είναι να δημιουργηθεί μια επιτροπή από επιστήμονες ορισμένους από το κράτος αλλά και από τους αντιδρούντες και με έγκριτους και από το εξωτερικό να επενεξατάσουν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων και να θέσουν αυστηρές προδιαγραφές για κάθε κίνηση της εταιρείας με δυνατότητα άμεσης παύσης εργασιών και επιβολή προστίμων.

  Αλλιως μπορεί η κυβέρνηση να επαναπαυθεί στην ακεραιότητα του Άκη του Παπακωνσταντίνου και του Πάχτα που αδειδότησαν την επένδυση.

  • Kanaris avatar
   Kanaris @ Νεος Καππαδόκης 07/03/2013 14:17:19

   +++
   Αν οι Σκουριές (άθλια αποικιακή σύμβαση, βία, καταστολή) σηματοδοτούν το μοντέλο «ανάπτυξης» που μας προετοιμάζεται, τότε θα πρέπει να αναλογιστούμε μήπως είναι προτιμότερη η σημερινή «υποανάπτυξη».

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Νεος Καππαδόκης 07/03/2013 16:16:27

   Σέ μιά κατ'εξοχήν τουριστικοαγροτική περιοχή, ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, δέν αποψιλώνεις 4500 στρέματα παρθένου δάσους γιά ένα ορυχείο, χειρίστου οικολογικού καί οικονομικού παρελθόντος, καί δέν πείθεις ότι κόπτεσαι γιά τήν μελλοντική απασχόληση χιλίων εργαζομένων όταν αδιαφορείς γιά τούς 30000 καί πλέον ντόπιους εργαζόμενους σέ θιγόμενους τομείς .
   Η φωνή τών κατοίκων πρέπει νά ακουστεί, τού Πάχτα (καί τών νεονεοδημοκρατών ομοίων του) παρά τήν υποστήριξη τών ΜΜΕ(ξαπάτησης)δέν 'ακούγεται' καθόλου.

 8. Nikos avatar
  Nikos 07/03/2013 13:26:52

  Εσυ ρε Δημο που τα ξερεις ολα, εκτος αν εισε ο Παχτας που ζεις ?

 9. unfair avatar
  unfair 07/03/2013 13:32:53

  το red carpet θα 'ναι red από το αίμα!?
  η συνταγή οδηγεί σίγουρα σε εξέγερση που θα καούν μαζί με τα ξερά κ τα χλωρά! είμαστε στο τελευταίο στάδιο, που η σιωπή του λαού στα ανελέητα μέτρα θα αντικατασταθεί με βία προς πάσα κατεύθυνση! η εξαθλίωση που βιώνουμε καθημερινά, ούτε σε πόλεμο δεν συμβαίνει!!
  όταν πλέον χάνεται η ελάχιστη αξιοπρέπεια διαβίωσης, χάνεται κ το μέτρο.
  όλη η ντροπή στους πολιτικούς!

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ unfair 07/03/2013 13:58:52

   Επανάσταση και άλλα παραμύθια του Joseph Stalin Tribiani

 10. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 07/03/2013 13:45:33

  Διορθωση : Oλη η ντροπη σε συγκεκριμμενους πολιτικους με ονοματεπωνυμο.

 11. DebbyTant avatar
  DebbyTant 07/03/2013 14:15:28

  Θα μπορουσαν να τους δωσουν αποζημιωση των κατεστραμμενων περιουσιων τους σπιτια σε αλλες πολεις. Νικαια Γαλλιας, Μονακο, σε θερετρα τελος παντων ωστε να δεχθουν αδιαμαρτυρητα. Και Κηφησια Εκαλη συμπαθητικα ειναι. Μηπως οι κατοικοι φταινε που γινεται ολο αυτο?

 12. Σοφία avatar
  Σοφία 07/03/2013 15:17:20

  Δηλαδη ουτε χρυσο, ουτε πετρελαια (για να μην ψοφησουν οι φαλαινες), ουτε το δημοσιο ν αγγιξουμε, αντε καλα κρασια και καλα σαραντα...

 13. Γιώργης avatar
  Γιώργης 07/03/2013 15:19:02

  μου θυμίζει κάτι σαν το άβατον των Ζωνιανών.

 14. giannis avatar
  giannis 07/03/2013 18:02:44

  Ας κάνει η αστυνομία τις έρευνές της και αφού είναι προβοκάτσια όλοι όσοι ελέγχθηκαν θα είναι όπως πιστεύω καθαροί και τότε το πρόβλημα θα το έχει η αστυνομία και η κυβέρνηση.Δηλαδή δεν θέλουν οι κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών να αποδειχθεί η αθωότητά τους και ότι δεν έχουν σχέση με τα γεγονότα που καταδίκασαν. Αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα ασ γίνουν οι έλεγχοι. δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι φωστήρες τους συμβουλεύουν για το δικό τους το κομματικό όφελος?

 15. someone avatar
  someone 08/03/2013 08:34:18

  πρωτα τα συμφεροντα του μπομπολα κερατεα σκουριες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 16. mimikos avatar
  mimikos 08/03/2013 09:00:14

  mavro xaviari η αστυνομια στο δελτιο συμβαντων αναφερει οτι επεσαν καπνογονα στο σχολειο, βγαλε τις παροπιδες σου!!

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ mimikos 08/03/2013 12:36:46

   Εγώ ξέρω αυτό που έγραφαν οι ειδήσεις χθες: "Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνεται ότι "καταγγελίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής διαψεύδονται κατηγορηματικά" ...

   Ενημερώστε μας πώς ξέρετε κάτι άλλο εσείς που δε φοράτε παρωπίδες, από ποια πηγή...

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ mimikos 08/03/2013 12:42:44

   Και ελπίζω να μην εννοείται την απλή καταγραφή "παραπόνου ιδιωτών" που κυκλοφορεί στο ίντερνετ. Στην περίπτωση αυτή ο αξιωματικός υπηρεσίας είναι υποχρεωμένος να καταγράψει ότι του αναφερθεί χωρίς να υιοθετεί ή να ελέγχει τους ισχυρισμούς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.