Ένοχος για πλημμέλημα ο Γ. Παπακωνσταντίνου
24/03/2015 19:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένοχος για πλημμέλημα ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ενοχος κατά πλειοψηφία για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι ένας χρόνος φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα και δεν απεδείχθει ζημιά του δημοσίου για αυτό και κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της απιστίας.

Κατά πλειοψηφία οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Γ. Παπακωσταντινου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της άποψης να κριθεί ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος ο κατηγορούμενος είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και τα μέλη του, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Δημοσθένης Πετρούλιας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Ταξιαρχία Κόμβου.

Αντίθετα, υπέρ της άποψης να καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος για το συγκεκριμένο αδίκημα ο Γ. Παπακωσταντίνου ήταν τα μέλη του δικαστηρίου Δημήτριος Κόμης, Αργύρης Σταύρακης και Μαρία Γαλάνη.

«Ήλθε η στιγμή της αλήθειας» είπε ο πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους συγγενείς του που έσπευσαν να τον στηρίξουν στο δικαστήριο, από όπου αποχώρησε ελεύθερος πλέον.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, στον κ. Παπακωνσταντίνου θα επιστραφεί και η εγγύηση των 30.000 ευρώ.

Ο πρώην υπουργός κατηγορούταν για δύο κακουργήματα: Νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, για τα οποία είχε δηλώσει από την αρχή αθώος.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η εισαγγελέας της έδρας, Ξ. Δημητρίου, είχε ζητήσει την ενοχή του και για τα δύο αδικήματα, τα οποία μπορεί να επιφέρουν ποινή μέχρι και ισόβια. Στη δευτερολογία της εισαγγελέως επισημάνθηκε ότι «αγνοήθηκαν και αποσιωπήθηκαν σημαντικά στοιχεία που αναφέρονται στις πραγματογνωμοσύνες».

Η εισαγγελέας κάλεσε τους δικαστές να προσδιορίσουν κατ' εκτίμηση τη ζημία, το ύψος της οποίας, όπως είπε, ήξερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Μιλάμε για έναν υπουργό Οικονομικών και οικονομολόγο. Αλίμονο αν δεν ήξερε...», επισήμανε. «Ε, τότε να του βάλετε δις ισόβια, διότι θα είναι επικίνδυνος να το ξανακάνει όταν ξαναγίνει υπουργός. Και σε δέκα χρόνια που θα έρθουν τα διοικητικά δικαστήρια και θα πουν ότι δεν υφίσταται φοροδιαφυγή και θα τα πετάξει όλα στον κάλαθο των αχρήστων, θα έρθουμε και πάλι εδώ και θα του επιδικάσουμε το ίδιο ποσό κάθε ημέρας φυλακής και θα έχει θριαμβεύσει το κράτος δικαίου!» αντέτεινε ο συνήγορος του πρώην υπουργού κ. Βασιλακόπουλος.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βελισάριος avatar
  Βελισάριος 24/03/2015 23:32:02

  Timing (ελληνιστί τάϊμινγκ), τι όμορφο που είναι όταν όλα γίνονται στη κατάλληλη στιγμή. Και ο κυρίαρχος λαός στον ύπνο του δικαίου. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας? Μπορεί, αλλά καμιά φορά η τέχνη ξεπερνά τη πραγματικότητα σε πλοκή και ενδιαφέρον. 17 Μαρτίου 2015 η εισαγγελέας της δίκης Παπακων/νου εισηγείται την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον κατηγορούμενο πολιτικό. Την ίδια μέρα σαν από θαύμα, λιώνει και ο πάγος στη καρδιά της Μέρκελ, κάνει στην άκρη τον σκοταδόψυχο Σόιμπλε και προσκαλεί επίσημα τον Τσίπρα στη Γερμανία και τον αναγάγει σε ηγέτη πρώτου μεγέθους. Μία λεπτομέρεια: η συνάντηση κανονίστηκε να γίνει χθες 23 Μαρτίου ενώ η απόφαση του δικαστηρίου θα έβγαινε σήμερα 24 Μαρτίου. Τiming!!! Η απόφαση του δικαστηρίου σήμερα, έκπληξη πρώτου μεγέθους: τι ισόβια και μπούρδες, ένα τόσο δα πλημμέλημα έκανε το παιδί. Στη αρχαιότητα έπρεπε να θυσιαστεί η Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος και να ξεκινήσει ο στόλος μας για εκστρατεία. Σήμερα έπρεπε να σωθεί ο Παπακων/νου για να πνεύσει ούριος άνεμος στις Ελληνογερμανικές σχέσεις. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα έλαβε σαν αντάλλαγμα ο Τσίπρας και δεν στήθηκε και αυτός σούζα σε ότι τον πρόσταξε η Μέρκελ. Υ.Γ.1: Ασχέτως του αν υπήρξε Πρωθυπουργική παρέμβαση για την απόφαση του δικαστηρίου, εδώ προκύπτει ένα μεγάλο θέμα. Το μισό τμήμα του δικαστηρίου θεώρησε την παράβαση ως κακούργημα και το άλλο μισό ως πλημμέλημα άλλα ντ' άλλων δηλαδή. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι κάποιοι από τους δικαστές δεν ξέρουν τη δουλειά τους, δεν ξέρουν να αξιολογούν σωστά μία υπόθεση. Πρέπει αν όχι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τουλάχιστον ο Καμένος να ζητήσουν μίας μορφής ΕΔΕ για τους δικαστές που πήραν μέρος και να βρουν ποιοί είχαν τη λάθος απόφαση βάση των νόμων και άμεσα να αποπεμφθούν από το Δικαστικό Σώμα. Ένας Δικαστής που δεν ξέρει να αξιολογεί σωστά μία υπόθεση είναι επικίνδυνος και για το Δικαστικό Σώμα και για την κοινωνία. Υ.Γ.2: Για φανταστείτε τι θα είχε ξεράσει σήμερα ο Παπακωνσταντίνου, αν καταδικαζόταν ισόβια, για να ελαφρύνει την ποινή του.

  • οδυσσεας Κ. avatar
   οδυσσεας Κ. @ Βελισάριος 25/03/2015 13:04:11

   . Γι αυτό εγώ λέω φίλτατοι, μην περιμένουμε να κλείσει η "Αριστερή παρένθεση", πριν ασπρίσουν τα μαλλιά μας , διότι αν η Μέρκελ ήθελε να κλείσει, δεν θα την άνοιγε καθόλου.

 2. Πολίτης Χ. avatar
  Πολίτης Χ. 25/03/2015 00:01:19

  Πάντως η απόφαση έχει ένα επιχείρημα : οι αρμόδιες φορολογικές αρχές (που διαφεντεύονται γνωστόν από ποιούς) ΔΕΝ πρόλαβαν μέχρι σήμερα να προσδιορίσουν το ποσό που έχασε το Δημόσιο από τίς αλχημίες τού μεσήλικα με τον πρότερον έντιμον βίον ! Και επομένως δεν μπορούσε να σταθεί ο χαρακτηρισμός τού κακουργήματος !!!!
  ΕΛΛΑΣ !!!! Helas kai HELL ASta να πάν ...Και ένας φίλος ανέβασε στον wall του, στο facebook το εξής :
  Ο Πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου Ν.Τάσσης είπε προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου: «Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του στο πρόσωπό σας με σκοπό αυτό να αποτελέσει οδηγό για τη μετέπειτα ζωή σας. Αν και όπως φαίνεται έχετε εγκαταλείψει πια την πολιτική. Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε».
  Ντροπή !!!
  ΔΕΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ!!!
  Και τι κουβέντα είναι αυτή "και μηκέτι αμαρτάνετε";
  Αμάρτησε ο Παπακωνσταντίνου; Αμάρτησε ; για τα παιδιά του; τις ξαδέλφες του; για ποιούς αμάρτησε ο πλήρης ελαφρυντικών μεσήλιξ;
  Υ.Γ. Και για όποιον θελήσει να ψάξει για να ανακαλύψει ψίγματα αρνητικής κριτικής μου για την απόφαση, σημειώνω ότι για την απόφαση ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ! Στην δήλωση τού κου Τάσση αναφέρθηκα και μόνο, την οποία την θεωρώ αντιδεοντολογική και άκομψη. Δεν επεξηγείς την απόφαση σ' ένα μαντρόσκυλο τής πολιτικής, ούτε τον συμβουλεύεις ως εάν να ήταν ένας τεντυμπόης, που πέταξε γιαούρτι και προσπαθείς να αναδείξεις την παιδαγωγική πτυχή των δικαστικών αποφάσεων, για το μέλλον, ώστε να γίνει καλό παιδί και χρήσιμος στην κοινωνία. Έτσι κι' αλλοιώς την κοινωνία την καταξέσκισε ο πρώην υπουργός μαζί με την υπόλοιπη παρέα του. Μόνο που άθελά μου θυμήθηκα κάποιον Αχιλλέα πριν λίγα χρόνια στην Λάρισα και κάποιους άλλους ομοίους του που δικάστηκαν αρκετό καιρό μετά την απεξάρτησή τους από την ασθένεια των ουσιών και όμως καταδικάστηκαν για αδικήματα που είχαν τελέσει την εποχή που δεν όριζαν σε τίποτε την συμπεριφορά τους .
  Πώς μού'ρθε και μένα και τούς θυμήθηκα .....
  Άθελά μου .
  Καμμιά σχέση με την υπόθεση που μιλάμε τώρα και την απόδοση τού μεσήλικα πρώην υπουργού στην κοινωνία λευκού (με ελάχιστους τόνους εκρού και ολίγους παλ αισχυντλού ροζ) ."
  Ίσως γι' αυτό και ο Άγγελος Σικελιανός έλεγε : "Μ’ ακούς; Θα πάρουμε άλογα
  γοργότερα απ’ αγέρι
  από τα δάση ανάμεσα,
  στο τρέξιμο γοργά. Κι αν θα μας πάει ολούθενε
  κι ολούθε αν θα μας φέρει
  να μη μας φτάνει η Μοίρα μας
  που θα μας κυνηγά." Αυτή λοιπόν είναι η μοίρα μας; Αυτή ;

  • οδυσσεας Κ. avatar
   οδυσσεας Κ. @ Πολίτης Χ. 25/03/2015 13:01:24

   .Δηλαδή όταν θα προσδιορίσουν οι αρμόδιες φορολογικές αρχές (που διαφεντεύονται γνωστόν από ποιούς) το ποσό που έχασε το Δημόσιο, ο Παπακωνσταντίνου (που θα μπορούσε να μηνυθεί απο το ΚΚΕ π.χ.) θα δικαστεί πάλι αυτή τη φορά για κακούργημα? ή ακόμα και το ΚΚΕ θα κάνει την πάπια"?

   • Πολίτης Χ. avatar
    Πολίτης Χ. @ οδυσσεας Κ. 25/03/2015 20:48:04

    Δεν νομίζω. Έκλεισε πια το ζήτημα. Το Δικαστήριο δεν έκρινε αναγκαίο να αναθέσει σε πραγματογνώμονες τον προσδιορισμό τού ποσού αυτού, αλλά αρκέσθηκε στο ότι δεν ήταν ορισμένο. Εξ όσων γνωρίζω (από τα κάποια νομικά που κατέχω), εφ' όσον έτσι έκριναν , το θέμα πλέον έκλεισε . Μα ένας τυχαίος φοροτεχνικός "τής σειράς" δεν θα μπορούσε να δώσει απάντηση στο ερώτημα; Ίσως και να μπορούσε, όμως το Δικαστήριο αρκέσθηκε σε ό,τι είχε και αποφάσισε ότι δεν τεκμηριώθηκε ο κακουργηματικός χαρακτήρας τής παράβασης. Και μείναμε στον έναν χρόνο καταδίκη (και αυτόν με αναστολή τριών ετών...) Αυτά ! Καλό μας βράδυ .....

    • Aegean Light avatar
     Aegean Light @ Πολίτης Χ. 25/03/2015 21:46:36

     Πάντως αν προκύψει μεγάλη φοροδιαφυγή από τις ξαδέρφες του θα είναι η απόλυτη απαξίωση για το δικαστικό σύστημα της χώρας.

     • Aegean Light avatar
      Aegean Light @ Aegean Light 25/03/2015 21:48:28

      Ξέχασα το avatar μου και το έχω από χαρά ☺☺☺

 3. npcomplete avatar
  npcomplete 25/03/2015 13:03:20

  Οταν διαβάζω σχόλια όπως ' .. ο Καμένος να ζητήσουν μίας μορφής ΕΔΕ για τους δικαστές' με πιάνει μια μελαγχολία. Διακόσια χρόνια μετά την Γαλλική επανάσταση, εμείς ζούμε στον μεσαίωνα. Με τον Σύριζα, φτάνουμε στο τέλος ενός κύκλου. Και όπου νάναι και αυτοί (σε βασικές γραμμές) θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική. Ετσι θα ξαναβρεθούμε στα τέλη του 2009, στην αρχή του κύκλου ... Ας ελπίσουμε ότι τώρα όλοι θα καταλάβουν ότι ο κύριος πολιτικός διαχωρισμός στην χώρα (αυτή την στιγμή), ΔΕΝ είναι δεξιά αριστερά. Είναι ψεκασμένοι και μη ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.