#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/05/2013 06:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ένεση» 80 εκατ. ευρώ στον τουρισμόΔάνεια ύψους 10 έως 30 χιλιάδων ευρώ, σε νησιώτες επιχειρηματίες, με πολύ χαμηλό επιτόκιο ή και άτοκα ακόμη, αρχίζουν να δίνουν από την άλλη εβδομάδα οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Αττικής, Proton, Probank και οι συνεταιριστικές Παγκρήτια, Ευβοίας και Χανίων.

Υλοποίηση

Πρόκειται για δανειοδοτικό πρόγραμμα που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση από τα τέλη Φεβρουαρίου και υλοποιείται τώρα, με αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και με διαμεσολάβηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις συγκεκριμένες τράπεζες οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούν τους φακέλους προς έγκριση στο ΕΤΕΑΝ, ώστε να εκτελείται άμεσα η διαδικασία εκταμίευσης του δανείου, όπως εξήγησαν χθες, παρουσιάζοντας το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα, ο γενικός γραμματέας επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης και ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Γιώργος Γεροντούκος.

Τα χαρακτηριστικά

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν περί τις 3.000-5.000 νησιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις, ανάλογα με το μέσο ύψος δανείου που θα ζητηθεί. Προβλέπεται η παροχή δανείων ύψους από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης ή/και χρηματοδότηση επενδύσεων, με τετραετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 2,8%. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων καθώς και για επενδύσεις που θα γίνουν στα νησιά αυτά από επιχειρήσεις με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.

Τα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30% τουλάχιστον θα το εισφέρει η επιχείρηση πριν από την εκταμίευση. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών από τους κλάδους (ενδεικτικά): ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, λιανεμπόριο τροφίμων, τουριστικών ειδών, έργων τέχνης, επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ.ά.

Σημειώνεται ότι για δάνεια κεφαλαίου κίνησης η έδρα της επιχείρησης πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά σε νησί ενώ για τα επενδυτικά δάνεια οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα αλλά η επένδυση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νησί.

«Καλύπτουν»

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:

•Δημιουργία - διαμόρφωση - ανακαίνιση - αναπαλαίωση σε κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο,

•Μηχανήματα και εξοπλισμός,

•Δικαιώματα τεχνογνωσίας,

•Λογισμικό,

•Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας,

•Προβολή - προώθηση,

•Λειτουργικές δαπάνες (π.χ. ενοίκια -μη συμπεριλαμβανομένων ενοικίων χρηματοδοτικής μίσθωσης-, έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβές τρίτων, κόστος πρώτων υλών και αγοράς εμπορευμάτων).

Αναβάθμιση…

Έμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση-αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. «Ελληνικό πρωινό», πρόγραμμα που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.

Προθεσμίες

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των δαπανών έχει οριστεί η ημέρα που ανακοινώθηκε η δράση, δηλαδή η 21η Φεβρουαρίου 2013. Από την 31η Μαΐου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στα υποκαταστήματα των τραπεζών που ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση του ΕΤΕΑΝ, για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων.

Η πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις θα είναι ανοιχτή έως ότου καλυφθεί ο προϋπολογισμός της δράσης, δηλαδή μέχρι να εκταμιευθούν δάνεια συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια πάντως πρέπει να έχουν εκταμιευθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013. Τόσο η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων όσο και η εκταμίευση των δανείων θα γίνονται το αργότερο 30 ημέρες μετά την έγκριση του ΕΤΕΑΝ. Τα δάνεια θα εκταμιεύονται χωρίς διαχειριστικά έξοδα για τους δανειολήπτες και χωρίς προσημείωση ακινήτου ή άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις αλλά με προσωπική εγγύηση τρίτου προσώπου στο 100% του δανείου.

Μιχάλης Βουτσαδάκης, στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.