#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2013 08:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έμειναν χωρίς ελληνική σημαία τα σύνορα!Θύμα της γραφειοκρατίας και της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους έπεσε και η ελληνική σημαία που υποδέχεται όσους μπαίνουν στη χώρα μας από τη Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα.

Όπως δηλώνει ο δήμαρχός Σιντικής (με έδρα το Σιδηρόκαστρο Σερρών) Απόστολος Καρύδας, σχεδόν δυο εβδομάδες τώρα η ελληνική σημαία έπαψε να κυματίζει καθώς προέκυψε πρόβλημα στο μηχανισμό του ιστού και ο δήμος δεν είχε τα μέσα να αποκαταστήσει τη βλάβη. «Μόλις καταφέραμε να διορθώσουμε τη βλάβη και τώρα ψάχνουμε ειδικό καλαθοφόρο όχημα για να παρέμβουμε στον ιστό ύψους 30 μέτρων», μας είπε χθες. Έτσι, θα επανατοποθετηθεί η σημαία την οποία, όπως λέει ο δήμαρχος, «εξασφάλισε μέσω χορηγίας»!

Χάος με τις αρμοδιότητες

Την ευθύνη για το εθνικό σύμβολο ανέλαβε ο δήμος στο πλαίσιο μιας χαώδους ανακατάταξης αρμοδιοτήτων που συμβαίνει σε διάφορες περιοχές της επικράτειας καθώς πολλοί φορείς του Δημοσίου προσπαθούν να γλιτώσουν τα έξοδα που συνεπάγονται οι υποχρεώσεις τους.

Με την ίδια «λογική» κινδυνεύει να κλείσει ολόκληρος ο Συνοριακός Σταθμός  Προμαχώνα ο οποίος μεταβιβάστηκε στο Δήμο Σιντικής από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο δήμαρχος Α. Καρύδας ζητά επειγόντως βοήθεια από το υπουργείο Εσωτερικών διότι δεν μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου και το χρέος έφθασε στις 54.000 ευρώ την 1η Δεκεμβρίου 2012 και συνεχίζει να συσσωρεύεται.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του που συζητήθηκε εκτάκτως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, «το σύνολο των εγκαταστάσεων έκτασης 97.742 τ.μ. και τα ευρισκόμενα σε αυτήν κτίρια παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ στο δήμο μας ερήμην ημών». Μέσα στο Συνοριακό Σταθμό λειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες όπως: Τελωνείο, Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Αστυνομικό Τμήμα Προμαχώνα, Μικτό Κέντρο Επαφής Ελλάδας-Βουλγαρίας, Γραφείο ΕΟΤ.

«Η λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών προϋποθέτει σημαντικές δαπάνες, καθαριότητας και ευπρεπισμού των εξωτερικών χώρων, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, αποχέτευση, συντήρηση εξοπλισμού» για τις οποίες, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς (υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη) δεν προβλέπουν πιστώσεις στους προϋπολογισμούς τους». Ο δήμαρχος αναφέρει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο πέρυσι ήταν η ΕΤΑΔ που εξοφλούσε τους λογαριασμούς αλλά μετά την παραχώρηση οι λογαριασμοί προωθούνται στο Δήμο Σιντικής για εξόφληση. Όμως, «μοναδικό αναμενόμενο έσοδο είναι το μίσθωμα από το ακίνητο που είχε μισθώσει η ΕΤΑΔ σε ιδιώτη (επιχείρηση καφέ-ρεστοράν), ο οποίος εδώ και ένα χρόνο δεν καταβάλλει το μίσθωμα».

Σε περίπτωση που η ΔΕΗ αποφασίσει να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καταλήγει ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον Ευ. Στυλιανίδη, «πρέπει να γνωρίζετε ότι το Τελωνείο Προμαχώνα θα πάψει να λειτουργεί» ενώ στο σταθμό συστεγάζονται λόγω Συνθήκης Σέγκεν Βούλγαροι και Έλληνες αστυνομικοί και τελωνειακοί, οπότε «θα οδηγηθούμε σε διασυρμό».

Αίτηση ενίσχυσης

Ως χώρος υποδοχής και διέλευσης χιλιάδων διερχομένων είναι εξοπλισμένος με εγκαταστάσεις που χρήζουν συστηματικής καθαριότητας (π.χ. 40 τουαλέτες) ενώ ο δήμος κατέβαλε εκ των ενόντων 4.000 ευρώ σε εργολάβο. Τώρα, ζητά άμεση έκτακτη ενίσχυση του δήμου με το ποσό των 150.000 ευρώ «για τις οικονομικές υποχρεώσεις του 2012 και τη στοιχειώδη λειτουργία του 2013». Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικό είναι ότι βάσει του Καλλικράτη, την 1/1/2013 επρόκειτο να μεταβιβαστούν δεκάδες αρμοδιότητες, κάτι που τελικά δεν έγινε αφού δεν ήταν έτοιμοι οι δήμοι.

Άρης Χατζηγεωργίου, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ραβινος avatar
  Ραβινος 15/02/2013 08:50:19

  Το αρθρο αυτο πρεπει να παει κατ'ευθειαν στον Στουρναρα {ονομα κι αυτο!} μηπως και περικοψει κατι απο τις εξαιρεθεισες των μεγαλων περικοπων αμοιβων των τελωνειακων κλπ {μη πω να βαλει κανενα ποσοστο επι των διαφορων αλλων ''αμοιβων ''} και τα προκυπτομενα ποσα να πανε σε καποιο ταμειο συντηρησης των υποδομων του συνοριακου σταθμου !Ρεζιλι γιναμε παλι ο ωχαδελφισμος των ΔΥ τυπου περιπτωσης του συνοριακου σταθμου Προμαχωνα και η παντελης ελλειψη ενδιαφεροντος μας κατατασσει μονιμως στις τελευταιες θεσεις της παγκοσμιας ευαισθησιας για το κοινο και πατριωτικο συμφερον !

 2. Nik63 avatar
  Nik63 15/02/2013 09:06:40

  Σαχλαμάρες... δεν υπάρχουν πόροι για να αντικαταστήσουν ένα μηχανισμό, λέει, ενός ιστού!...
  Λες και χρειάζεται κανένα τρομερό ποσό!
  Η ευκολία του κάθε δήμαρχου, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, να πετάει το μπαλάκι στο "κράτος" με το παραμικρό, είναι παροιμιώδης!
  Όσο θα επικαλούμαστε τη παρέμβαση του "κράτους" για τέτοια απλά προβλήματα, δηλώνοντας ανίκανοι να τα διαχειριστούμε μόνοι μας, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, εσαεί...

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/02/2013 09:43:51

  Τι άλλη μ........ θα ακούσουμε! Έμειναν δίχως σημαία... Τι πάει να πει αυτό;

  Πόσο κάνει μία σημ.αία να τους την πληρώσω εγω..

  Δεν μπορούν να βάλουν 5 φαντάροι από 50 λεπτά να την πάρουν; Ένας λοχαγός όλο το ποσό για μία σημαία; Ένας διοικητής να αγοράσει 50 σημαίες; Τι σκατά;

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/02/2013 09:46:50

  Αν είναι τόσο μπαγκλαμάδες, ας δανειστούν μία τούρκικη απο δίπλα!
  Να υπάρχει μία κάποια σημαία τουλάχιστον!

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 15/02/2013 12:02:52

  Ἐξασφάλισε λέει,σημαῖα μέσω χορηγίας!
  Ἐγῶ,ἄν ἦμουν στή θέση του,θά τήν ἀγόραζα μέ δικά μου λεφτά,ὅσο γιά νά τήν ἀνεβάσω,κάποιος θά μέ βοηθοῦσε...
  Εἰδικά στό μέρος πού εἶναι,θά τό εἶχα καί καμάρι μου...

 6. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 15/02/2013 13:59:57

  Ετσι οπως παμε δεν θα μεινουν χωρις ελληνικη σημαια τα συνορα, αλλα χωρις συνορα η Ελλαδα. Σαν δεν ντρεπομαστε λεω εγω. Εξασφαλιστηκε η ελληνικη σημαια "μεσω χορηγιας" (!) και ... δεν υπαρχει γερανοφορο οχημα και.... υπαρχει "επικαλυψη αρμοδιοτητων". Υπαρχει η λεξη "γραικυλος" που περιγραφει ορισμενους ανθρωπους.

 7. Στέργιος avatar
  Στέργιος 15/02/2013 14:24:00

  Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στη δραματική οικονομική κρίση, αλλά ούτε και στην τυραννική ελληνική γραφειοκρατία. Είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν διαβρωθεί από τον εθνομηδενισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και τον κυνισμό των ΜΜΕ. Όντα σαν τη Ρεπούση θα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά.

 8. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 15/02/2013 16:12:24

  Πραγματι, χαρες που θα κανουν ο Τσιπρας, η Ρεπουση, ο Σκουρλετης κ.α...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.