Άστεγοι λουσμένοι στο φως της σπατάλης και της ... αδιαφορίας
07/09/2014 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άστεγοι λουσμένοι στο φως της σπατάλης και της ... αδιαφορίας

Μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, στην Καραγιώργη Σερβίας, στη Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής, όλα τα καταστήματα είναι ξενοίκιαστα και κλειστά, ενώ τις νύκτες βρίσκουν καταφύγιο οι “κλοσάρ”. Ωστόσο, οι φωτεινές επιγραφές των παλιών καταστημάτων είναι ανοικτές μέρα νύχτα.

Αν υπάρχει ένα σημείο στο κέντρο της Αθήνας που αντικατοπτρίζει την Ελλάδα που πεθαίνει, είναι η Στοά Εμπόρων επί της οδού Βουλής. Μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, και μερικές εκατοντάδες από τη Βουλή. Μόνον που η Ελλάδα πεθαίνει λουσμένη στο ... φώς της ανοησίας.

Προ ετών, η Στοά ήταν γεμάτη με καταστήματα. Τώρα όλα έχουν κλείσει. Κι' όμως, όλες οι ταμπέλες και οι φωτεινές επιγραφές τους είναι αναμμένες μέρα – νύχτα. Γιατί; Προφανώς, κάποιοι θεωρούν ότι με το άπλετο φως, προωθούν την τουριστική εικόνα της Αθήνας. Αυτό κι΄ αν είναι ανοησία. Το μόνο που κάνουν, είναι να φαίνονται καθαρότερα, και τη νύχτα, οι άστεγοι, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στη Στοά. Απλά, δηλαδή, φωταγωγούν την αθλιότητα, την απελπισία και την κατάρρευση της χώρας.

Άστεγοι λουσμένοι στο φως της σπατάλης και της ... αδιαφορίας 24556 photo

Μάλιστα, αυτοί που έλαβαν την απόφαση να φωταγωγούν συνεχώς τη Στοά, οργάνωσαν διάφορα χάπενινγκ, με καλλιτέχνες να ζωγραφίζουν τις προσόψεις των -κλειστών πλέον- καταστημάτων, να κολλάνε αυτοκόλλητα, κ.ο.κ. Και, βέβαια, ένας από τους διοργανωτές ήταν ο Δήμος Αθηναίων. Ωραία και χαριτωμένα όλα αυτά, αλλά, ακόμα καλύτερα θα ήταν να κοιτάξουν πως θα εκμεταλλευτούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, και κυρίως πως θα ξανανοίξουν εκεί μαγαζιά, ή, εν πάση περιπτώσει, πως θα φτιάξουν κάτι άλλο εκεί που και έσοδα θα φέρει και θα αποτελεί μια τονωτική ένεση για το κέντρο της Αθήνας.

Άστεγοι λουσμένοι στο φως της σπατάλης και της ... αδιαφορίας 24557 photo

Η Στοά Εμπόρων βρίσκεται στο ισόγειο του Ταμείου Εμπόρων. Το ίδιο το κτίριο είναι ένα υπέροχο δείγμα της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής περιόδου, το οποίο, όμως, ουσιαστικά σήμερα είναι απολύτως εγκαταλελειμμένο (το Ταμείο Εμπόρων έχει εδώ και χρόνια έχει μεταφερθεί). Τι θα γίνει με το κτίριο; Το πιθανότερο, θα το πάρουν κοψοχρονιάς κάποιοι επιτήδειοι “επιχειρηματίες”, οι οποίοι, εξάλλου, έχουν βάλει στο μάτι πολλά κτίρια-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας.

Άστεγοι λουσμένοι στο φως της σπατάλης και της ... αδιαφορίας 24558 photo

Όπως και να 'χει, ας κάνουν κάτι. Τι το αφήνουν έτσι, ανεκμετάλλευτο, εκεί, και για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, με τις δήθεν εικαστικές παρεμβάσεις τους, αφήνουν αναμμένες 40-50 φωτεινές επιγραφές. Με τα χρήματα που πληρώνουν για το ηλεκτρικό που ξοδεύουν, θα μπορούσαν να πληρώσουν για τη στέγη και το φαγητό τουλάχιστον των αστέγων που κοιμούνται εκεί τις νύχτες. Και μην τολμήσει κανείς να σκεφτεί ότι η “λύση” είναι να διώξουν τους άστεγους από εκεί, όπως συνήθως σκέφτονται κάποιοι “φωστήρες”. Η αθλιότητα δεν εξαλείφεται με αστυνομικές “σκούπες”. Απλά, έτσι, την κρύβουν κάτω από το χαλί.

Άστεγοι λουσμένοι στο φως της σπατάλης και της ... αδιαφορίας 24559 photo

Η εικόνα του συγκεκριμένου κτιρίου αντικατοπτρίζει γενικότερα την υποβάθμιση του παλιού εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Και επί της οδού Βουλής, και επί της Κολοκοτρώνη, αλλά και σε πολλούς άλλους δρόμους του εμπορικού κέντρου, τα καταστήματα κλείνουν -ή έχουν κλείσει- σωρηδόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εξακολουθούν να μένουν ξενοίκιαστα. Σε άλλες, πολλές περιπτώσεις όμως, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια (τι άλλο;) μπαράκια. Σήμερα, το εμπορικό τρίγωνο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο μπαρ. Και, όλως παραδόξως, συνεχίζουν να ανοίγουν κι άλλα. Αυτή την “ανάπτυξη” θέλουμε για τη χώρα; Τα μπαράκια και τα φαγάδικα, είναι χαρακτηριστική απόδειξη της υπανάπτυξης και του θανάτου αυτής της χώρας, εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούνται.

Άστεγοι λουσμένοι στο φως της σπατάλης και της ... αδιαφορίας 24560 photo

[photo_6]

Ρεπορτάζ και φωτό antinews

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 07/09/2014 09:14:42


  Εγώ εξοργίστηκα εκ νέου με τους πολιτικούς που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Άπαντα Επιστάμενος 07/09/2014 09:17:55

   Πειράζει που δεν σε νοιάζει για τίποτα άλλα σχολιάζεις μόνο για προπαγάνδα;

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Factorx 07/09/2014 12:00:42

    Πράγματι, προωθώ τα συμφέροντα των εξωγήινων στον τομέα αντιουζ!

 2. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 07/09/2014 18:27:46

  είμαστε η μόνη χώρα στην ευρώπη που δεν δίνουμε βοήθημα στους συμπολίτες μας που δεν έχουν εισοδήματα. Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε συλλογικά, και προπαντός οι πολίτες. Διότι οι πολιτικοί αυτά που τους ζητάν οι πολίτες νομοθετούν. Και οι πολίτες της Ελλάδας μετά την μεταπολίτευση μόνον την πάρτη τους κοιτάνε! Ντροπή μας!

 3. Nestor avatar
  Nestor 07/09/2014 23:50:13

  Το πολύ σημαντικό θέμα των αστέγων δυστυχώς δεν έχει τύχει συστηματικής αντιμετώπισης. Δείτε σχετικό άρθρο στο περιοδικο της ΚΕΔΚΕ http://www.localit.gr/archives/7398 και βγάλτε συμπεράσματα για το τί έχει γίνει από τότε (από τις αρχές του 2012) και ιδιαίτερα τί έχουν κάνει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς αυτοί είναι σε άμεση επαφή με το θέμα. Ειδικά ο Καμίνης θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα γιατί η Αθήνα συγκεντρώνει πολλούς άστεγους. Να καταπολεμηθεί ο φασισμός και ο ρατσισμός, αλλά να κάνουμε κάτι και για τους αστέγους, ίσως και για τους φτωχούς, ε;. Αυτό σημαίνει πραγματική αντιρατισιστική πολιτική, αλλά δυστυχώς ακόμα και οι πιο "αντιρατσιστές" ξεχνάνε τον άστεγο που προσπερνάνε όταν πάνε για ποτάκι στα εναλλακτικά στέκια της Κολοκοτρώνη και κλαίνε με μαύρο δάκρυ για τους λαθρομετανάστες που "βασανίζει" το ανάλγητο νεολληνικό κράτος. Επίσης, ελπίζω να μην ασχολούνται με το θέμα μόνο οι "εργολάβοι" ανθρωπισμού των ΜΚΟ που για να βοηθήσουν 50 αστέγους, απαιτούν να φάνε κονδύλια με τα οποία θα κτίζαμε μαιζονέτες για όλους τους.

 4. Ανναμπουμπούλα avatar
  Ανναμπουμπούλα 08/09/2014 15:44:59

  Είχαμε πεί οτι οι άστεγοι θα οδηγηθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους πρώην εγκαταλειμμένων κτιρίων της Αθήνας. Δε βλέπουμε όμως να βιάζεται κανείς να υλοποιήσει τα εξαγγελθέντα. Ντροπή στο κέντρο της πόλης μας, κάτω από την Ακρόπολη, να κοιμούνται δυστυχισμένοι άνθρωποι χωρίς ελπίδα και ζωή.

 5. kosmas avatar
  kosmas 08/09/2014 21:20:50

  Οκ, με τους άστεγους. Σύμφωνος με τους προηγούμενους. Αλλά, αυτοί οι αθεόφοβοι του Ταμείου, του Δήμου, του υπουργείου Τουρισμού, για να λουστράρουν την άθλια όψη της Αθήνας με τα άδεια μαγαζιά, αφήνουν όλες τις φωτεινές επιγραφές ανοικτές, και κάνουν χάπενινγκς για να εξωραΐσουν αυτή την απαράδεκτη εικόνα; Μα, καλά, πόσο δούλεμα παραπάνω θα μας κάνουν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.