Άρης Σπηλιωτόπουλος: Η Ελλάδα και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης
30/03/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Η Ελλάδα και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης

Άρθρο του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, Άρη Σπηλιωτόπουλου, για το Antinews

Η Ελλάδα, χώρα με ισχυρά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, είναι εκτεθειμένη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σε προβλήματα ορισμένα από τα οποία υπερβαίνουν τις δικές της δυνατότητες για ριζική και οριστική διευθέτησή τους. Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα από τα πιο πολύπλοκατο οποίο, εδώ και καιρό, έχει προσλάβει χαρακτηριστικά εθνικού κινδύνου.

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών και υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση της μεταναστευτικής ροής σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Και η Ιταλία αντιμετωπίζει παρόμοια κατάστασηόχι όμως σε τέτοιο βαθμό, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη που έχει και χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τις περιοχές και τις οδούς που δραστηριοποιούνται τα διεθνή κυκλώματα των δουλεμπόρων. Η γειτνίαση, σε Θράκη και Αιγαίο με την Τουρκία, και ιδίως η εγγύτητα των ελληνικών νησιών με τις μικρασιατικές ακτές, δυστυχώς χρησιμοποιούνται από οργανωμένες δυνάμεις για τη διαρκή παράνομη προώθηση μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, πολλές φορές με τραγικά αποτελέσματα, όπως πρόσφατα στο Φαρμακονήσι.

Το πιο ανησυχητικό είναιότι στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου δεν δραστηριοποιούνται μόνο εγκληματικές ομάδες. Σε μία ήδη επιβαρυμένη κατάσταση λόγω της αστάθειας και των πολεμικών κρίσεων σε Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και Βόρειο Αφρική, προστίθεται η εμπλοκή τρίτων που βρίσκουν την ευκαιρία όχι μόνο να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο αλλά και να καταπονήσουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας μέσω της διοχέτευσης μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα καλείται να σηκώσει φορτίο το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνάμεις της. Κοινωνικά, οικονομικά, δημογραφικά αλλά και από άποψη ασφαλείας αυτή η κατάσταση είναι εκρηκτική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Καμιά χώρα δεν έχει τη δυνατότητα υποδοχής, διαχείρισης και πολύ περισσότερο αφομοίωσης απεριόριστου αριθμού μεταναστών. Όλα τα κράτη έχουν ένα όριο και στην Ελλάδα το όριο αυτό έχει ξεπεραστεί εδώ καιρό. Μια χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση, με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα και την κοινωνία της στο «κόκκινο» δεν μπορεί να πιεστεί περισσότερο και να δεχτεί ακόμη περισσότερους μετανάστες.

Ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι, αντί να κουνούν υποκριτικά το δάχτυλο, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να πάψουν να κρύβονται πίσω από τη Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» που μετατρέπει ένα πανευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα σε πρόβλημα των χωρών της εισόδου παράνομων μεταναστών. Ανέξοδος ανθρωπισμός στις πλάτες άλλων δεν γίνεται καιη Ελλάδα δεν μπορεί να υφίσταται μόνη της τις συνέπειες ενός προβλήματος που δεν έχει μόνο εθνικές αλλά ευρωπαϊκές διαστάσεις. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων τους, το βάρος που τους αναλογεί.

Όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα παράνομα δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Προορισμός τους είναι τα κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Μπορεί το «Δουβλίνο ΙΙ» να είναι βολικό για ορισμένους εταίρουςαλλά για την ελληνική Πολιτεία και κοινωνία είναι πλέον ασήκωτο.

Η Αθήνα, περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας, βιώνει εδώ και πολύ καιρό τις επιπτώσεις αυτής της ανορθολογικής κατάστασης. Το πρόβλημα και οι συνέπειές του στους τομείς της ασφάλειας του δημότη, της υποβάθμισης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, της ρύπανσης και της δημόσιας υγείας δεν κρύβονται κάτω από το χαλί. Ούτε καλύπτεται με δήθεν προοδευτικά στερεότυπα ή μικροκομματικές σκοπιμότητες όπως αυτές που οδήγησαν στο φιάσκο της “βίλας Αμαλία”.

Τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας κάνουν τιτάνια προσπάθεια και έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στην ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα. Παράλληλα, μέσω των προγραμμάτων εθελούσιων και αναγκαστικών επιστροφών, έχει επιτευχθεί η επαναπροώθηση στις χώρες προέλευσής τους τουλάχιστον 35.000 λαθρομεταναστών.

Ωστόσο, επαναλαμβάνω: το ζήτημα υπερβαίνει τα σύνορα της Ελλάδας, είναι τεράστιο και δεν προβλέπεται να εκλείψει στο ορατό μέλλον καθώς δεν θα εκλείψουν τα αίτια που το δημιουργούν. Εάν οι εταίροι μας συνεχίσουν να υποδύονται ότι το πρόβλημα είναι εθνικό και όχι ευρωπαϊκό, εάν δεν υπάρξει η στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και δεν επιδειχθεί μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα, την παραβατικότητα και το παραεμπόριο, θα ζήσουμε καταστάσεις πρωτοφανείς. Η παράνομη μετανάστευση θα τροφοδοτεί την υψηλή παραβατικότητα η οποία, με τη σειρά της, θα ενισχύει την έκνομη δράση των ακραίων στοιχείων που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτούν την κοινωνική ένταση.

Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δίνουν την ευκαιρία μιας γόνιμης συζήτησης κι ενός ξεκαθαρίσματος θέσεων και προθέσεων. Οι νέοι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα αναδειχθούν οφείλουν να δεσμευτούν ότι θα εξετάσουν, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, τρόπους από κοινού διαχείρισης πτυχών του ζητήματος όπου υπάρχουν περιθώρια και όπου προκύπτει ανάγκη. Ο Δήμος είναι ο εγγύτερος διοικητικός θεσμός στον πολίτη και από αυτόν θα πρέπει να ξεκινούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και ενημερώσεις.

Οι εύκολοι και πολλές φορές εκ του πονηρού αφορισμοί περί «ρατσισμού» κλπ δεν βοηθούν την κατάσταση. Αντιθέτως, επιτείνουν το πρόβλημα και δυναμιτίζουν το κλίμα σε ένα ζήτημα που χρειάζεται ψυχραιμία και δεν προσφέρεται για μικροκομματική ή άλλη εκμετάλλευση. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια φιλόξενη χώρα. Αλλά δεν μπορεί να γίνει το εύκολο άλλοθι κανενός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gikon avatar
  gikon 30/03/2014 11:47:22

  Ακριβώς μπροστά στην πολυκατοικία που μένει ο Νικήτας Κακλαμάνης, υπάρχει ένα μικρό πάρκο. Για όσο χρονικό διάστημα, ο Νικήτας ήταν Δήμαρχος, το παρκάκι ήταν τζάμι. Μετά και μέχρι σήμερα, έχει τα μαύρα χάλια του. Αυτήν η νοοτροπία του δημοτικού υπαλλήλου, μπορεί να ξεριζωθεί; Τότε, θα κερδιθεί το παιχνίδι από τον Δήμαρχο Αθηναίων. Τα άλλα, τα μεγαλεπήβολα, αφήστε τα για τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, που είναι και καθ' ύλην αρμόδιοι. Κατά τα λοιπά, καλή δύναμη!

  • gikon avatar
   gikon @ gikon 30/03/2014 11:49:36

   Συγγνώμη για το λάθος, στο "κερδηθεί".

  • impz avatar
   impz @ gikon 30/03/2014 12:00:12

   Μα σε όλα σχεδόν τα πάρκα η συντήρηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη,ας ρωτήσει κάποιος τον νυν Δήμαρχο πόσο καιρό έχουν να κλαδευτούν τα δέντρα π.χ.

   • gikon avatar
    gikon @ impz 30/03/2014 12:54:08

    Αυτό λέω, περίπου κι εγώ, ποιος θα εμφυσήσει στον δημοτικό υπάλληλο την αλλαγή της νοοτροπίας. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα του νέου Δημάρχου, μήπως και δούμε την Αθήνα μας κάπως καθαρή. Βεβαίως και να την δούμε χωρίς λαθρομετανάστες αλλά αυτό είναι άλλου αρμοδιότητα, δεν είναι του Δημάρχου. Προτεραιότητα, λοιπόν στα θεμελιώδη και όχι στην υψηλή πολιτική που είναι δουλειά του Πρωθυπουργού. Έκαστος εφ' ω ετάχθη, απλά πράγματα.

  • Βασιλική Κ. Σιάπκα avatar
   Βασιλική Κ. Σιάπκα @ gikon 30/03/2014 12:00:59

   Το πρόβλημα με τους πολιτικούς μας είναι ακριβώς αυτό, οι μικροπολιτικές και η ..αδυναμία θέασης του δάσους. Ορθά θέτει εν συνόλω το θέμα της μετανάστευσης ο Σπηλιωτόπουλος. Κι έχει την συγκρότηση να την υποστυλώσει, παρ΄ όλο που οι κομματικές οργανώσεις του κόμματος που τον στηρίζει δεν έχουν στρατευθεί να τον στηρίξουν σ΄ αυτή την περίεργη μάχη. Μακάρι να βγεί δήμαρχος, απέχει μακράν από την παλαιοκομματική νοοτροπία που αντιπροσωπεύει και ο Καμίνης, και ο Κακλαμάνης, ακόμα και οι δυό άλλοι νεαροί, του Σύριζα και της Χρυσής Αυγής.

   • gikon avatar
    gikon @ Βασιλική Κ. Σιάπκα 30/03/2014 12:16:19

    Κυρία μου, αφενός δεν κατάλαβα τα περί υποστύλωσης, αφετέρου, σας καλώ προσγειωθούμε. Για Δήμαρχός μου βάζει υποψηφιότητα, όχι για Πλανητάρχης.

    • Βασιλική Κ. Σιάπκα avatar
     Βασιλική Κ. Σιάπκα @ gikon 30/03/2014 13:41:15

     Ως μέτοικος στην Αθήνα και κάτοικος του κέντρου, Γουδί, εκτιμώ πως η συγκεκριμένη προσέγγιση του προβλήματος από τον Σπηλιωτόπουλο παρέχει τα εχέγγυα συγκρότησης, αντιληπτικής και επιχειρησιακής, για απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπισή του. Για Δήμαρχος που πρέπει κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα πάει, και σ΄ αυτό αναφέρεται το άρθρο του. Και προσωπικά με εξέπληξε ευχάριστα γιατί ήμουν προκατειλημένη κατά του, λόγω του λαιφσταλίστικου παρελθόντος του.

 2. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 30/03/2014 14:37:35

  Απο λογια καλα παμε εργα θελουμε κυριε υποψηφιε δημαρχε,αν τα ενοειται αυτα που γραφετε θα τα πατε μια χαρα αν τελικα εκλεγειτε,και επιτελους να αποκτηση η πιο ιστορικη πολη του πλανητη εναν δημαρχο που τις αξιζει καλη επιτυχια

 3. Πολιτης avatar
  Πολιτης 30/03/2014 14:41:20

  Ο Σπηλιωτόπουλος ορθώς αναλύει σε άρθρο του το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και όχι της μετανάστευσης. Η ΑΘήνα δε μπορεί να συντηρεί πλήθος ανθρώπων που ελπίζουν και παλεύουν με πρωτόγωνα ένστικτα ψάχνοντας σε σκουπίδια και ζητιανεύοντας. Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι δυσκολίες που δημιουργούνται και σε αυτούς τους πολίτες αλλά και σε εμας του πολίτες της Αθήνας είναι μοναδικές. Ελπίζω ο κ.Σπηλιωτόπουλος αν βγει να διασφαλίσει με την παρεμβασή του αυτό το πρόβλημα.

 4. Hunter avatar
  Hunter 30/03/2014 16:14:29

  Αγαπητέ κύριε Σπηλιωτόπουλε, είναι καλό που επαινείτε το υπουργείο δημόσιας τάξης και την Αστυνομία για την προσπάθεια που κάνουν να διαφυλάξουν την τάξη στις πόλεις αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η προσέγγιση είναι τελείως λάθος! Τη λύση δεν πρέπει να περιμένουμε να την δώσει η Αστυνομία στις πόλεις αλλά ο Στρατός στα σύνορα! Να μην εισέρχονται καν στην ελληνική επικράτεια ΛΑΘΡΟμετανάστες! Όποιος προσπαθεί να εισέλθει λαθραία σε μια χώρα θεωρείται κατά την στρατιωτική ορολογία εισβολέας και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν μετανάστες (όπως πήγαν οι γονείς μου στη Γερμανία αρχές του '60). Στη χώρα μας υπάρχουν ΛΑΘΡΟμετανάστες! ΔΕΝ πρόκειται να μας ψέξει απολύτως καμία χώρα και κανένας οργανισμός εάν απελάσουμε μαζικά ανθρώπους οι οποίοι εισέβαλαν λαθραία στη χώρα μας χωρίς να ξέρουμε τι σκοπό έχουν. Δεν πρόκειται δηλαδή να έρθει η Γερμανία ή το Βέλγιο και να μας ψέξουν επειδή απελάσαμε 200.000 λαθραίους Πακιστανούς προς το Πακιστάν. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση άλλωστε κι εκείνοι απελαύνουν αβέρτα αν και τα σύνορά τους φυλάσσονται πολύ καλά. Η Γερμανία έδωσε με τον πόλεμο του Κοσσόβου άσυλο σε 24.000 Κοσσοβάρους και με το που τελείωσε ο πόλεμος, έβγαλε τις λίστες και τους απέλασε μέχρι ενός! Άλλοι είχαν κάνει παιδιά στο μεσοδιάστημα, άλλοι είχαν δουλειές κτλ. Τίποτε, τους απέλασαν όλους τους Κοσσοβάρους που είχαν αιτηθεί άσυλο λόγω του πολέμου. Στο Πακιστάν δεν υπάρχει πόλεμος. Ούτε στο Αφγανιστάν. Ούτε στο Μπαγκλαντές. Ούτε στη Σενεγάλη. Ούτε στη Νιγηρία. Μπορούμε να απελάσουμε τους ΛΑΘΡΟμετανάστες προς τις χώρες τους άφοβα και να τους πάμε εμείς εκεί αν θέλουν. Καλύτερα να βγάλει μια φορά ένα κονδύλι το κράτος σε συνεργασία με την Aegean και την Olympic παρά τώρα που έχει γονατίσει τελείως το ΕΣΥ και ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στο δρόμο! Γεμίσαμε και αρρώστιες που ήταν εξαφανισμένες στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια. Μπορούμε λοιπόν άφοβα να απελάσουμε ΛΑΘΡΟμετανάστες προς τις άνω αναφερόμενες χώρες και δεν λογοδοτούμε πουθενά και σε κανέναν. Το ΛΑΘΡΟ- πρέπει να τονίζεται σε κάθε ευκαιρία! Το να τους αποκαλούμε "οικονομικούς μετανάστες" είτε σκέτο "μετανάστες" είναι ΜΕΓΑ λάθος διότι δημιουργούμε τετελεσμένο και τους νομιμοποιούμε εμείς με αυτές τις εκφράσεις! Στους μόνους που "πρέπει" να λογοδοτήσουμε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνιστώσες του καθώς και το "αδερφάτο" του καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού στερεώματος της χώρας (αυτό για ευνόητους λόγους) αλλά αυτό θα πρέπει να σταματήσει κάποτε στη χώρα μας... Καλή επιτυχία στις δημοτικές εκλογές!

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ Hunter 31/03/2014 21:29:22

   Συμφωνώ απόλυτα, η χώρα είναι θύμα εισβολής, και η κυβέρνηση έχει προφανές καθήκον να χρησιμοποιήσει τον στρατό. Όσο δεν τον χρησιμοποιεί, τόσο δικαιώνει όσους λένε ότι δεν είναι η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος αλλά είναι μαριονέτα στα χέρια ξένων αφεντάδων.

 5. Βασίλης avatar
  Βασίλης 30/03/2014 18:47:01

  θεωρω ελπιδοφορα την δηλωσει του Σπηλιωτοπουλου εν οψει των δημοτικών εκλογων γιατι πραγματι εχει παραγινει το κακο με τους λαθρομεταναστες στη πολη μας και δεν το λεω με ρατσιστική διαθεση. Μετά την παραιτηση του απο το βουλευτικο του αξιωμα με κάνει να εχω ελπιδες οτι εχει πραγματικά ορεξη να δουλεψει κα να αλλαξει την εικονα της πόλης μας, που μονο πρωτευουσα ευρωπαικής χωρας δεν θυμιζει ετσι οπως έχει γινει τοσο με την ανυπαρξια των προηγουμενων δημαρχων, οσο και με τους λαθρομεταναστες που εχουν κατακλισει το ιστορικο της κέντρο... Αναμενουμε πολλα απο σενα Αρη!!!

 6. ελλην π. avatar
  ελλην π. 31/03/2014 15:50:52

  .Απ' τον τίτλο του άρθρου νόμισα οτι ο Αρης θα μίλαγε για το υπ' αριθ. 1 πρόβλημα που είναι η μετανάστευση, των παιδιών μας βέβαια σε χώρες χωρίς μνημόνια, αλλά σαν αυθεντικός πολιτικός (=ψεύτης), δεν είπε τίποτα για το έγκλημα...Αφού οι Έλληνες φεύγουν, θα υπάρχει όλο και περισσότερος χώρος για τους λαθρομετανάστες. Ποιός θα τους διώξει? οι παπούδες με 360 Ευρώ σύνταξη χωρίς τα φάρμακά τους? Ή μήπως θα περιμένουν οι νέοι μας να διαπραγματευτεί με επιτυχία (σε αντίθεση με το Σαμαρά που απέτυχε), ο Αρούλης το ΔουβλίνοΙΙ με τους εταίρους-δανειστές μας, για να αδειάσουν θέσεις εργασίας απο τους λάθρο στις φράουλες της Μανωλάδας?

 7. Aegean times avatar
  Aegean times 31/03/2014 16:47:40

  Καλό και αρεστό το ενδιαφέρον του κυρίου Σπηλιωτόπουλου για το μεταναστευτικό αλλά ας μην ξεγελιώμαστε δεν λύνεται ούτε από του δημάρχους ούτε από τους περιφεριάρχες με τα μειωμένα κονδύλια & εξουσίες. Είναι θέμα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα έλεγα ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να α π α ι τ ή σ ο υ ν & να πατήσουν πόδι στην κομισιόν να συζητηθεί και να παρθούν αποφάσεις χθές, όχι αύριο και μεθαύριο. Οταν πρόκειται για τις τράπεζές τους τα συμβούλια και οι προστατευτικές αποφάσεις πάνε κι έρχονται σε χρόνο τετε, οι μετανάστες είναι μακρυά από τα μάτια τους είναι απλά στην Ελλάδα.

 8. ΚωσταςΧ avatar
  ΚωσταςΧ 31/03/2014 20:42:14

  65 μιλια δυτικα της Κρητης εντοπιστικαν 408 λαθρομεταναστες (παρατυπους τους αναφερει το αρθρο)! και εσπευσαν να τους μαζεψουν ! αλλη φορα να τους παιρνετε απο τα παραλια της Αφρικης μην ταλαιπωρουνται βρε χαζα! (ο τιτλος επρεπε να ειναι "το προβλημα της Ελλαδας και η παρανομη μεταναστευση")

 9. georgios georgiou avatar
  georgios georgiou 31/03/2014 20:46:51

  ΜΜΕ: Επιτυχης διασωση 400 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ στα Χανια.. !!! Ναι, μεγαλη πετυχεσια.. Ετοιμαστε υποδοχη με κοκκινα χαλια στην Αθηνα.. Αντε βρε, σε καλη μερια...

 10. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 01/04/2014 23:48:34

  Τι λες, Άρη μου; Ώστε, "βρήκε η νύφη το υνί πίσω απ' την πόρτα", που έλεγε και η γιαγιά μου για όσους "κόμιζαν γλαύκα ες Αθήνας". Πολύ αργά! Υ.Γ. Και τι εκθεσούλα του Λυκείου ήταν αυτή!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.