#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/06/2013 16:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Wirtschaftswoche: Ήρθε η ώρα του Grecovery;Υπό τον τίτλο «Grecovery τώρα;» το εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche σημειώνει την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Ο αρθρογράφος αναφέρεται καταρχήν σε ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch αλλά και τη γενικότερη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών. Παράλληλα επισημαίνεται όμως ότι το πρόβλημα του υψηλού χρέους παραμένει άλυτο και πως θα χρειαστεί μελλοντικά νέο κούρεμα για την αντιμετώπισή του. «Παρά τις πρώτες επιτυχίες, το αυξανόμενο κρατικό χρέος καθιστά πιθανή μια περαιτέρω απομείωσή του» σημειώνει.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει το στόχο για μείωση του χρέους κάτω από το 110 % του ΑΕΠ και «για αυτό το λόγο διαφαίνεται ένα επιπλέον κούρεμα το οποίο απευθύνεται κυρίως στα κράτη της ευρωζώνης, την ΕΚΤ, τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και το ΔΝΤ». Υπενθυμίζει επίσης ότι ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο το Eurogroup είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης μόλις υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτό θα συμβεί μάλλον στο τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποια θα είναι η μορφή των ελαφρύνσεων».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια, «από το να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή της χρηματικής βοήθειας που έχει ήδη δοθεί μέσω και χαμηλότερων επιτοκίων μέχρι την παραίτηση από απαιτήσεις των πιστωτών, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβάλλουν οι πολιτικοί στις χώρες που θα συμμετάσχουν στο κούρεμα». Τέλος αναφέρεται ιδιαίτερα στον Αντώνη Σαμαρά, γράφοντας ότι έχει πλέον καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων.

wiwo.de

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 03/06/2013 16:41:00

  Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι κατι που, αν η ίδια η Ελλάδα τολμήσει να το πει και να το επιβάλει, τότε θα προκληθεί "τσουνάμι" εμπιστοσύνης. Δεν θα τολμήσει, διότι το ΔΝΤ (διάβαζε: οι ΗΠΑ) θέλουν το κούρεμα, όχι για να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά για να πλήξουν την ευρωζώνη εμφανίζοντας μια χώρα που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ προβληματική ως δήθεν ακόμη προβληματική.

  Το δημοσίευμα πάντως, που έρχεται σε συνέχεια απαισιόδοξων εκτιμήσεων ακόμη και εντός της Γερμανίας (Focus), δείχνει ότι υπάρχουν αντιμαχόμενες δυνάμεις εντός των δυτικών "εταίρων" για το ζήτημα της Ελλάδας. Και ας μην νομίσουμε ούτε στιγμή ότι οποιαδήποτε από τα καλά ή κακά λόγια οφείλονται κατά βάθος σε ειλικρινή εκτίμηση. Αυτά που παίζονται σήμερα γύρω από την Ελλάδα είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, ώστε να αφήνονται τα πράγματα στην τύχη της "ειλικρινούς" ενημέρωσης...

  • Αλέξ avatar
   Αλέξ @ Διογένης 03/06/2013 17:53:27

   Μας δίνετε κουράγιο με την εκτίμησή σας ότι τα πράγματα είναι καλύτερα!

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ Διογένης 05/06/2013 17:31:11

   Μια χώρα με χρέος το 180% του ΑΕΠ δεν είναι προβληματιή;

   Μια χώρα που σε δείκτες διαφθοράς είναι 94η στον κόσμο (κάτω από χώρες όπως Κολομβία, Ντζιμπουτί, Μπενίν, Ναμίμπια, Περού κλπ) δεν είναι προβληματική;

   Μια χώρα που σε δείκτες ευνοϊκών συνθηκών για άνοιγμα/λειτουργία επιχειρήσεων είναι 78η (κάτω από χώρες όπως Γκάνα, Μογκολία, Ρουάντα, Τυνησία κλπ) δεν είναι προβληματική;

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Περικλής 06/06/2013 09:12:55

    Προβληματική ως προς τους λόγους που μας έβαλαν στο Μνημόνιο. Υποτίθεται ότι ήταν το υψηλό έλλειμμα και εν γένει ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Όλα τα άλλα μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν είναι λόγος για να είσαι σε Μνημόνιο. Τα "ανακάλυψαν" ως ψευτο-λόγους για να συνεχίσουμε να είμαστε σε Μνημόνιο μετά που μπήκαμε - αλλά ΔΕΝ μπήκαμε για αυτά, ούτε μένουμε για αυτά. Ας αντιλαμβανόμαστε για ποιο πράγμα συζητούμε, ώστε να γίνεται συζήτηση, όχι διάλογος κωφών.

 2. Aρχιμήδης avatar
  Aρχιμήδης 03/06/2013 17:36:30

  Aλήθεια, γιατί μόνο ο Fitch? Συνήθως ακολουθούν και οι άλλοι. Εδώ γιατί ακόμα περιμένουν? Τι ακριβώς περιμένουν? Και όπως λέει και ο Φάκτωρ σε παράπλευρη ανάρτηση με τίτλο "Δεν βουλιάζουμε, όμως, αλλάζουμε;":
  “Η βελτίωση της εικόνας δεν οφείλεται στη μείωση της γραφειοκρατίας, ούτε στην αναδιάρθρωση του κράτους. Δεν οφείλεται καν στην ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις. Δυστυχώς για τη χώρα δεν έχουν γίνει οι κινήσεις εκείνες που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο των συνεχών περικοπών.”

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.