#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/10/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο, ακόμα κι αν πιάσουμε κινέζικους ρυθμούς ανάπτυξης

H μόνη λύση του «κουρέα» για το ελληνικό χρέος

 

Άρθρο του However, με τίτλο  «Το μεγάλο παιχνίδι (Ο Σαμαράς αγοράζει χρόνο)» που δημοσιεύσαμε  τον Φεβρουάριο  του 2012 εξηγούσε το πώς φτάσαμε στο πλέγμα  των δεσμεύσεων της χώρας όπως σχεδιάστηκαν με το πακέτο PSI/Μνημόνιο και γιατί δεν οδηγούσε σε βιώσιμα μονοπάτια το Ελληνικό χρέος, άρα και το αληθινό – και ουσιαστικότερο - πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας, αυτής των ανθρώπων.

Επαναλαμβάνουμε σήμερα όσα γράφαμε τότε, επειδή επιβεβαιώνονται καθημερινά.

«Σχεδίασε η Κορυφή τον περασμένο Ιούλιο το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ευρώπης. ….  Αποφάσισε ότι για την Ελλάδα χρειάζονταν 170δις. Και ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχουν οι παίκτες: 40δις “εθελοντικά” οι τράπεζες (το πρώτο PSI), 50δις η Ελλάδα από αποκρατικοποιήσεις, 50δις υπόλοιπο από το πρώτο μνημόνιο των 110δις που δεν είχαν εκταμιευθεί ακόμα αλλά είχαν “χωνευτεί” πολιτικά και 30δις που “εκτίμησαν” ότι άντεχαν να πουλήσουν στα κοινοβούλια τους, στα κόμματα των συνασπισμών τους, στα μέσα τους, στην κοινή τους γνώμη……

Οι αγορές έτρεξαν τα νούμερα και είδαν ότι η Ελλάδα με τη συγκεκριμένη απόφαση δεν έλυνε το πρόβλημα της χρηματοδοτικής της επάρκειας, άρα της βιωσιμότητας του χρέους της. Αποτέλεσμα, ο κίνδυνος μετάδοσης παρέμενε ολοζώντανος. Γιατί ο λογαριασμός ξεκίνησε με τρύπα και η απόφαση με λάθος δομή. Αποφάσισαν ότι η Ελλάδα μπορούσε να συνεισφέρει 50δις από αποκρατικοποιήσεις σε τόσο μικρό διάστημα.

Πρώτο λάθος. Η Ελλάδα έχει περιουσία μεγαλύτερης αξίας αλλά για να αναδειχθεί χρειαζόταν σχέδιο και ικανότητα αξιοποίησης που δεν συναρτάται με τσάτρα-πάτρα ξεπούλημα, ούτε με εξυπηρέτηση χρέους “χθες”. ….  Το ότι είπαν στην Ελλάδα να στήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο οποίο να σπρώχνει περιουσιακά στοιχεία, ή το ότι προσέλαβε η Ελλάδα δύο στρατούς συμβούλων για κάθε έργο χωρίς συντονισμό, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς ενιαία γραμμή παραγωγής αξιών δεν σήμαινε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί…. Και έτσι η Ελλάδα έχανε – σε κάθε επιθεώρηση της τρόικας – το στόχο αυτό. Και την πλήρωναν οι μισθωτοί και ο συνταξιούχοι. Και την πληρώνουν.………. Και δεν προχώρησε το σχέδιο Ιουλίου και φθάσαμε στον Οκτώβριο. .. Και ξανασχεδίασε η Κορυφή τον περασμένο Οκτώβριο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ευρώπης. Και ονομάτισε ως “οριστική λύση” το να πιάσει η Ελλάδα το στόχο του 120% χρέους/αεπ το 2020. Αυτό θα “σημαίνει” βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Και σχεδίασε τη γνωστή δομή ……Οι αγορές ξανα-έτρεξαν τα νούμερα και κατάλαβαν ότι πάλι λείπουν χρήματα. Υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ακόμα και εάν η Ελλάδα – τα επόμενα χρόνια – αποκτούσε κινέζικους ρυθμούς ανάπτυξης, σκανδιναβικούς δημοσιονομικούς τρόπους και επιτύγχανε και το 100% των στόχων από αποκρατικοποιήσεις.

Με τέτοια απόδοση και τα υφιστάμενα διαθέσιμα κεφάλαια, ορθά ο Σόιμπλε διαρρέει ότι το 2020 το χρέος/αεπ θα κυμαίνεται στο 136-137%. Και αποκρύπτει ότι το 120% θα επιτυγχάνετo – θεωρητικά – κάπου μεταξύ 2023-2025, γεγονός που εύκολα δημιουργεί μία πρόσθετη ανάγκη περίπου 20-30 “άτοκων” δις την επόμενη δεκαετία, αναλόγως της ύφεσης.……..Η ΕΚΤ προσπαθεί να δώσει μεγαλύτερη ηρεμία στο σύστημα. …  Το ερώτημα είναι πως θα χειριστεί το ελληνικό ζήτημα. ….  Εκτιμάται ότι μετά και την ΕΚΤ θα παραμείνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί. Το πόσο θα μπορεί να εκτιμηθεί όταν ανακοινωθούν οι όροι της συμμετοχής της Τράπεζας.

Ο πιο ενδιαφέρον παίκτης ίσως – σήμερα – να είναι το ΔΝΤ. Για δύο λόγους: πρώτον γιατί έχει μία διοικητική προϋπόθεση να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιωσιμότητας της χώρας που καλείται να δανείσει.  Δεύτερον, γιατί το ΔΝΤ, ως οργανισμός, διατρέχει τον κίνδυνο της “ελληνικής αποτυχίας” περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη, εκτός Ελλάδας……  Το ΔΝΤ χρειάζεται τελική λύση για την Ελλάδα και γνωρίζει ότι αυτή δεν υπάρχει σήμερα και δεν θα υπάρξει ούτε αύριο όσο η διαδρομή παραμένει στον εφιάλτη της ύφεσης»

Τι συμβαίνει σήμερα με το ΔΝΤ; Διαβάστε το "Καυγάς Σόιμπλε-Λαγκάρντ για το πόση λιτότητα χρειαζόμαστε" για να διαπιστώσετε πόσο επιβεβαιώνονται όσα γράφαμε τότε.

Eπόμενο  άρθρο του antinews με τίτλο  «Η χαραμάδα της επαναδιαπραγμάτευσης» που δημοσιεύσαμε  τον Μάρτιο  του 2012 προσέγγιζε τη μήτρα του προβλήματος:  το γιατί αυτό το πλέγμα  των δεσμεύσεων της χώρας όπως σχεδιάστηκαν με το πακέτο PSI/Πρόγραμμα δεν θα οδηγούσε την οικονομία σε βιώσιμα μονοπάτια.

 «Για να μην πολυλογούμε, η συνθήκη βιωσιμότητας του 120% έως το 2020 έχει αποτελέσει έως σήμερα – και θα εξακολουθεί για όσο θα ισχύει – τη μήτρα της δομικής αντίφασης μεταξύ του σπιράλ ύφεσης και της ανάγκης ανάπτυξης. Αυτής της αντίφασης που τελευταία όλοι την διέκριναν… Αυτή η συνθήκη είναι που προκαλεί συνεχώς καραμπόλες λαθών και παραμορφώσεων τόσο σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας όσο και σε διεθνές επίπεδο αγορών. Αυτή η συνθήκη δεν επιτρέπει την εισαγωγή αναπτυξιακών μέτρων. Αυτή είναι η συνθήκη-θηλιά στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας. Η συνθήκη βιωσιμότητας στην σημερινή της διατύπωση δημιουργεί την έννοια του χρηματοδοτικού κενού και καθιστά την αναγκαία χρηματοδότηση (funding requirement) για την κάλυψη οποιονδήποτε χρηματοδοτικών κενών (funding gap) απόλυτη προτεραιότητα, ενώ αυτόματα αποκλείει οποιαδήποτε υιοθέτηση εναλλακτικών αναπτυξιακών πολιτικών. ……. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να λειτουργήσει η σημερινή εκδοχή είναι να συμβάλουν με ίδια κεφάλαια και οι δανειστές μας, δηλαδή να αποδεχτούν “κούρεμα” των δανείων τους. Αυτό δεν είναι ακόμα το βασικό σενάριο και μέχρι να γίνει θα συμπιέζεται η οικονομία μας.»

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tarzan avatar
  tarzan 12/10/2012 07:59:42

  Ο Βαρουφακης το λεει εδω και χρονια ....

  • akisenv avatar
   akisenv @ tarzan 13/10/2012 01:49:51

   Ναι αλλα λοιδορηθηκε απο αναγνωστες του site ως καταστροφολογος...τωρα βεβαια και ενω οι θεσεις του αναγνωριζονται απο ολα τα διεθνη ακαδημαϊκα και οχι μονο οικονομικα φορα, εμεις μειναμε με το "τερας της οικονομικης σκεψης" Στουρναρα και τους φιλους του, τους τραπεζιτες.....

 2. Giovanni avatar
  Giovanni 12/10/2012 08:10:19

  Μωρέ και άλλοι το λένε αλλά πίσω από τις κάμερες, έχω γνωστό στην ΕΚΤ και μου έχει πει εδώ και μήνες ότι περιμένουν να κερδίσει η Άνγκελα τις εκλογές στην Γερμανία το 2013 και μετά θα ανακοινώσουν και τυπικά το κούρεμα του χρέους μας. Μέχρι τότε υπομονή... ελπίζω να μην έχει πέσει η κυβέρνηση και έρθει το τσίρκο ο Τσίπρας να τα κάνει σαλάτα.

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ Giovanni 12/10/2012 09:08:10

   Αγαπητέ Giovanni,
   Δεν κατάλαβες...
   Αν η Ανγκελα κερδίσει τις εκλογές το Σεπτέμβρη του 2013 και ανακοινώσει και τυπικά το κούρεμα του χρέους μας, ο Τσίπρας που θα είναι τότε νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός θα το εμφανίσει ως μεγάλη επιτυχία, αφού ουσιαστικά αυτό εννοούσε και εννοεί πάντα οταν μιλάει για ακύρωση μνημονίων και μη πληρωμή χρεών=κούρεμα, μεχρι να υπάρξει ανάπτυξη...
   Το κούρεμα του χρέους ακυρώνει το μνημονιο...

   • Giovanni avatar
    Giovanni @ αβαρία 12/10/2012 09:17:01

    Αγαπητέ μου το ξέρω αυτό, εγώ ανησυχώ μήπως ο έρμος αυτός λαός δεν αντέξει το νέο πακέτο μέτρων και ρίξει την κυβέρνηση πριν τις Γερμανικές εκλογές.
    Λίγο απίθανο βέβαια αλλά ποτέ δεν ξέρεις, η κοινωνική έκρηξη δεν είναι πολύ μακριά...

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ αβαρία 12/10/2012 10:04:22

    Ο Τσίπρας, ΑΝ γίνει πρωθυπουργός, δεν θα καθήσει πάνω από 1-2 χρόνια, επειδή το μόνο έργο που γνωρίζει να κάνει η Αριστερά είναι αυτό του Ηρόστρατου, δηλαδή να καταστρέφει. Ειδικά ο Σύριζα έχει πολυετή παράδοση στον τομέα "καίω-καταστρέφω". Οπότε, η μόνη λύση για να επιβιώσει θα είναι να κάνει εισαγωγή και νομιμοποίηση αθρόα ισλαμιστών από τις πιο καθυστερημένες περιοχές του πλανήτη, δηλαδή να αντικαταστήσει το παρόν εκλογικό σώμα με ένα άλλο. Επειδή είναι ανθέλληνας, αυτός και το συνάφι του, το θεωρώ βέβαιο ότι θα το κάνει.

    • kotstak avatar
     kotstak @ ΒΙΣ 12/10/2012 11:15:40

     "Επειδή είναι ανθέλληνας, αυτός και το συνάφι του, το θεωρώ βέβαιο ότι θα το κάνει."
     101% !!! θα το κάνει.

     Επειδή δε ξέρει πως εάν κυβερνήσει ο μισθός και η σύνταξη θα πάει στα 50 – 100 ευρώ το μήνα και αυτό θα εξαγριώσει τον κόσμο, θα αφοπλίσει την αστυνομία και θα δημιουργήσει νέα αστυνομία από σκληροτράχηλους πακιστανούς.

     Δε νομίζω όμως πως οι πολίτες θα επιλέξουν τον Τσίπρα για να μας βγάλει από την κρίση.
     Αυτός το μόνο που ξέρει είναι που είναι οι καλές ταβέρνες.

     • κανενας avatar
      κανενας @ kotstak 01/11/2012 14:11:27

      αν βγει ο συριζα δεν θα πιστευετε τα ματια σας απο την πολιτικη που ασκησει εναντιον των μεταναστων και αναρχικων-ακροαριστερων, δυστυχως δεν εχετε καταλαβει τιποτα για την νοοτροπια αιστερων κομματων που θεωρουνε μονο ευατον ως γνησιο αντιπροσωπο της αριστερης ιδεολογιας...

 3. Θόδωρος avatar
  Θόδωρος 12/10/2012 08:15:31

  Δηλαδή εμείς με ποιον να είμαστε? Με το ΔΝΤ ή με την Ευρώπη?
  Είναι αλήθεια ότι ο Βαρουφάκης εμφανίστηκε στο προσκήνιο ταυτόχρονα με όταν έγινε ο ΓΑΠ πρωθυπουργός? Που ήταν πριν?
  Και κάτι άλλο:
  Ο λόγος είναι Χρέος/ΑΕΠ! Δεν γίνεται αντί να μειώνεις τον αριθμητή ΝΑ ΑΥΞΉΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗ!
  Και να πας πιο γρήγορα από 2020-30-40-50 στο 120% και ακόμα παρακάτω?!

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ Θόδωρος 12/10/2012 15:08:39

   Για να αυξηθεί το ΑΕΠ θέλει κεφάλαια (επενδύσεις-δανεικά) που δεν υπάρχουν!!! Αν σταματήσεις να αυξάνεις το χρέος με συνεχιζόμενα ελλείμματα, κάποια κεφάλαια θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκονται και τότε θα έλθουν και ξένα (επενδύσεις-δανεικά) πολύ περισσότερα.

 4. unfair avatar
  unfair 12/10/2012 09:43:51

  καλημέρα,
  μπορώ να κάνω τότε την ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ.
  - γιατί τότε ακολουθούμε αυτή την λάθος συνταγή?

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/10/2012 10:41:20

  Ενδεχόμενο "κούρεμα" του δανεισμού "από Ευρωπαικά Δημόσια προς Ελληνικό Δημόσιο" (διακρατικά δάνεια από Μηχανισμό Στήριξης και ρευστό της ΕΚΤ), είναι εξαιρετικά επικίνδυνο από πολιτική άποψη:
  Σημαίνει εξαέρωση πόρων που αντλούνται από Ευρωπαίους φορολογούμενους. Θα εμπεδώσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι το "τρύπιο βαρέλι" της Ευρωζώνης, που μετατρέπει σε Τίποτα τα χρήματα των φορολογουμένων άλλων χωρών.
  Ιδιαίτερα θα μας φέρει σε σύγκρουση με τις ομοιοπαθείς χώρες του Νότου. Σκεφθήτε ότι η Ισπανία και η Ιταλία δανείζονται από τις αγορές με 6 % για να δανείσουν μετά σ' εμάς με 3 %. "Μπαίνουν μέσα" ούτως ή άλλως για χάρη της κοινής σταθερότητας - και έτσι δανειζόμαστε εμείς χαμηλότοκα. Να τους "κουρέψουμε" κι απο πάνω; Θα ήταν απίστευτη πολιτική χοντράδα, γουρουνίσια αδεξιότητα.
  Στο ΔΝΤ υπάρχουν βέβαια και χώρες με πολύ ισχυρή εκπροσώπηση, που αυτό το "δράμα" θα τις άφηνε εντελώς αδιάφορες: Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ιαπωνία...
  Αλλά γιατί μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας ;
  Χώρια η καταστροφή εμπιστοσύνης που φέρνουν τα "κουρέματα" εν γένει (βλέπε PSI και τι ακολούθησε)...

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 12/10/2012 12:22:26

   Πολύ σωστός Θείε.
   Η αθλιότητα των Γερμανών και των λοιπων Ευρωπαίων πολιτικών είναι οτι ξεφότρτωσαν τα χρέη που είχαν δημιουργήσει οι Υπερτράπεζες (Bundesbank, Deuchebank, BNP Paribas, Societe Generale και τα αφεντικά τους) σε αγαστή συνεργασία με ντόπιους εξωνημένους πολιτικούς τύπου Τσοχατζόπουλου και Νταβατζήδες τύπου Μπόμπολα-Κόκκαλη & ΣΙΑ, στις πλάτες των Ευρωπαίων φορολογουμένων, χαρίζοντας προσωρινά κέρδη στους Γερμανούς που επωφελούνται απο τα δικά τους τοκογλυφικά επιτόκια (δανείζονται με -0,5% και δανείζουν με 4-6%).
   Το κούρεμα λοιπον αυτή τη φορά πρέπει να είναι αυτό που πρότεινε και η αντιπρόεδρος της Die Linke Ζάχρα Βάγκενκνεχτ.: Στάση πληρωμών των χρεών ΟΛΩN των κρατών της ΕΕ προς τις υπερτράπεζες ταυτόχρονα για το πάνω απο το 60% του ΑΕΠ τους. Αυτό θα έχει παρόμοιες συνέπειες με την στάση πληρωμών της Ισλανδίας, αλλά πολύ πιό ήπιες.
   Ητοι μερικούς μήνες δυσπιστίας των αγορών απέναντι στην ΕΕ, και μετά εφόρμηση για επενδύσεις στην ξεχρέωτη και πανίσχυρη ομοσπονδιοποιημένη πλέον ΕΕ...
   Αλλη λύση δεν υπάρχει

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Ο Θείος 12/10/2012 21:26:01

   Ακριβώς σε αυτά τα σημεία εστίασε και ο Χριστοδουλάκης προψές στις Ανιχνεύσεις...
   Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος...
   Ποιός και πώς;

   • franc avatar
    franc @ Β.Κ.Σ. 13/10/2012 10:48:10

    Δεν το είδα, έχεις το Link?

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/10/2012 10:59:10

  Λέμε συνεχώς - και ορθά - ότι η οριστική λύση της Ευρωπαικής (και μαζί της Ελληνικής) κρίσης θα είναι κυρίως πολιτική: Δηλ. κυρίως, στροφή σε χρηματοδότηση διατηρήσιμης ανάπτυξης, με αλλαγή πολιτικών.
  Κι από την άλλη, πάμε να "ανατινάξουμε" την προοπτική της πολιτικής λύσης, φέρνοντας σε σύγκρουση (για την μοιρασιά της "χασούρας") την Ελλάδα με την Ισπανία, την Πορτογαλία με την Ιταλία, την Ιρλανδία με την Γερμανία και πάει λέγοντας ;
  Είμαστε σοβαροί;

 7. blue nile avatar
  blue nile 12/10/2012 11:20:34

  Το χρέος μας είναι μη βιώσιμο.
  Οπότε χρειάζεται επειγόντως νέο κούρεμα.
  Και λέω επειγόντως γιατί αν αργήσει θα είναι δώρον άδωρον.
  Επειδή όλοι ακριβώς γνωρίζουν ότι πρέπει εκ νέου να χρεωκοπήσουμε δεν πρόκειται οι υποψήφιοι επενδυτές να επενδύσουν αν δεν σκάσει πρώτα το κανόνι και να γίνει το πρόβλημα του χρέους βιώσιμο
  Το κούρεμα του PSI που μας στιγμάτισε ανεπανόρθωτα επειδή κουρεύτηκαν ιδιώτες μικροεπενδυτές δεν έλυσε την βιωσιμότητα του χρέους.
  Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρωστάει σε:

  1) ΔΝΤ
  2) ΕΚΤ
  3) Ευρωπαικά κράτη

  Από τους παραπάνω τρεις το ΔΝΤ δεν έχει χάσει ποτέ τα τα λεφτά του, Οπότε το ξεχνάμε.
  Μπορούσαμε να μην πληρώσουμε στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ σε εκείνη την οπερέτα όπου το δημόσιο δεν είχε να πληρώσει τα 3,2 δις που της χρωστούσε. Τότε η ΕΚΤ τα δάνεισε στις χρεωκοπημένες ελληνικές τράπεζες για να τα δανείσουν με τη σειρά τους στο χρεωκοπημένο ελληνικό δημόσιο, ώστε να πληρώσει την ΕΚΤ !!!
  Μόνο και μόνο ώστε η ΕΚΤ να αποκτήσει πρεστίζ αλά ΔΝΤ και να κόψει τις σκέψεις σε Ισπανία και Ιταλία που θα επιθυμούσαν παρόμοιο κούρεμα για τα πολλαπλάσια χρέη τους προς το ΔΝΤ.
  Η ίδια ΕΚΤ που από την αρχή της Κρίσης τύπωσε πέντε τρις και τα έδωσε μποναμά στις ευρωπαικές ιδιωτικές τράπεζες !!!
  Όπως καταλαβαίνετε μάλλον ο χαμένος του επόμενου ελληνικού κουρέματος μετά τους ιδιώτες επενδυτές σε όλο τον κόσμο και τα δικά μας ασφαλιστικά ταμεία - δημόσιοι οργανισμοί θα είναι τα κράτη που μας βοήθησαν στο μηχανισμό στήριξης.
  Περίπτωση που ούτε θέλω να τη σκέφτομαι.
  Φανταστείτε τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαικών εφημερίδων σε Ολλανδία και Αυστρία...
  Ακόμα και οι Ισπανοί θα μας στραβοκοιτάξουν.
  Ο ανθελληνισμός θα φτάσει σε πτωτόγνωρο ζενίθ κάτι που μεταξύ των άλλων μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για άσχημες εξελίξεις σε εθνικά θέματα .

  Καλή η επίσκεψη της Μέρκελ, ο χαλαρός περίπατος, το κλίμα εμπιστοσύνης που ανακτήθηκε.
  Όμως εμείς αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είμαστε στο πλευρό των Ισπανών Ιταλών και Γάλλων που κατάφεραν να υποχωρήσει η Μέρκελ με το θέμα της εγγραφής του τραπεζικού χρέους στην ΕΚΤ.
  Απόφαση που τώρα οι Γερμανοί προσπαθούν, να την μπλοκάρουν.

  Ας δεχτούμε ότι γίνεται η πολιτική διαπραγμάτευση και τελικά τα μέτρα μείνουν στα 9 δις .
  Πάλι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.
  Ξανά σε μερικούς μήνες θα χρειαστούμε εκ νέου δανεικά.
  Αν τελικά πάρουμε την διετή επιμήκυνση π όσο ανέξοδη κι αν είναι αυτή θα κοστίσει άλλα 25 δις τουλάχιστον.
  Το ερώτημα είναι το ως πότε οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούν να ζητούν χρήματα από τα κοινοβούλια του από την Ελλάδα;
  Κάποια στιγμή θα ακουστεί το ηχηρό ΟΧΙ , που θα μας ξωπετάξει στο ευρωπαικό περιθώριο.
  Με μεγάλο μέρος της ευθύνης δικό μας γιατί αποδεχόμαστε μεθόδους επίλυσης του προβλήματος μας χωρίς καμιά ελπίδα επιτυχίας με αποτέλεσμα να στιγματιζόμαστε ως ασυνεπείς και ο Σόιμπλε να αναφέρει την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση.
  Που όταν εμείς μπήκαμε στο ΔΝΤ με 450 δις χρέη (δημόσιο+τράπεζες) η Ιρλανδία μπήκε με 900 δις χρέη...
  Θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να φωνάζουμε το ότι το επιβαλόμενο πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο...κάτι που όλος ο οικονομικός κόσμος το'χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι !!!

  Τέλος μια παρατήρηση...
  Ήρθε η Μέρκελ, αλλά μήπως ξέχασε κάτι μαζί της;
  Που είναι η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων πολιτικών που τα πήραν από τη Siemens;
  Με αυτή της την απραξία η Μέρκελ βοηθάει στη διατήρηση ενός φαύλου πολιτικού συστήματος που όλως τυχαίως την ευνοεί απροκάλυπτα.

  Οι συνειρμοί αναπόφευκτοι και τα λόγια του Γιανναρά ισχύσουν στη Κρίση ακόμα περισσότερο.
  '' Όταν η πολιτική που είναι η προγραμματική οργάνωση του δημόσιου βίου είναι εμπαιγμός τότε και όλες οι εκφάνσεις του δημόσιου βίου είναι εμπαιγμός.''

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ blue nile 12/10/2012 11:50:32

   Κυρίως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα μας στραβοκοιτάξουν, άν "κουρευτεί" δημόσιος δανεισμός: Δανείζονται από τις αγορές με 6 % και μετά δανείζουν σε μάς μέσω του Μηχανισμού με 3 %.
   Να τους "κουρέψουμε" και από πάνω;
   Είναι ενελώς παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι η κρίση είναι κοινή Ευρωπαική, άρα και κοινή η λύση, και από την άλλη να επιδιώκει μεμονωμένη λύση κουρεύοντας του γειτονικού "Τζόρτζεβιτς" το κεφάλι. Αυτή ακριβώς είναι η αντίφαση και ακραία ασυνέπεια της πολιτικής του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί του "άλλου" ΣΥΡΙΖΑ, της δραχμικής φράξιας, είναι συνεπέστατη. Μόνον που....άντε μη συνεχίσω.

   • franc avatar
    franc @ Ο Θείος 13/10/2012 11:23:20

    Δε θα μας στραβοκοιτάξουν απλώς θείε. Θα ζητήσουν και αυτοί ανάλογο κούρεμα. Αν είναι καλό για εμάς μία φορά γι αυτούς θα είναι δέκα αφου έχουν σχεδόν δεκαπλάσιο χρέος.
    Και τότε σίγουρα θα γίνει το "'ελα να δείς" αν ο Ντράγκι επιμένει να μην τυπώνει...

 8. blue nile avatar
  blue nile 12/10/2012 11:23:20

  ουπς, λάθος

  ...να κόψει τις σκέψεις σε Ισπανία και Ιταλία που θα επιθυμούσαν παρόμοιο κούρεμα για τα πολλαπλάσια χρέη τους προς την ΕΚΤ.

  ...είναι το σωστό και όχι το... προς το ΔΝΤ που έγραψα

 9. Ζωροάστρης avatar
  Ζωροάστρης 12/10/2012 11:30:34

  Εντάξει, εντάξει.
  Τον Σαμαρά τον αγαπάμε, τον στηρίξαμε, αλλά φτάνει πια.

  Αυτή η "πλάκα" της τρόικας, του μνημονίου και των τραπεζιτών πρέπει πλέον να τελειώσει.

  Και ένα παιδάκι της τρίτης λυκείου που διδάχθηκε το μάθημα της οικονομίας να βάλεις, καταλαβαίνει ότι η χώρα δεν προχωράει έτσι πουθενά και ότι σύντομα η χρεοκοπία θα είναι πολλαπλώς χειρότερη από ότι εαν χρεοκοπούσαμε το 2010.

  Αυτή τη στιγμή το ροκάνισμα του χρόνου συμφέρει μόνον την Μέρκελ και τις εκλογές της και φυσικά τους εγχώριους και ξένους τραπεζίτες για τους οποίους άλλωστε εξ αρχής στήθηκε αυτό το "παιχνίδι".

  Είναι σκληρά τα λόγια αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα:

  Ο Σαμαράς οφείλει να σχεδιάσει plan B και να μας αποπλέξει από τη "λάθος συνταγή", που πρώτος άλλωστε έθεσε, εαν θέλει να μην καθήσει και αυτός στο σκαμνί μαζί με τους υπόλοιπους πρωτεργάτες της ένταξης της χώρας στους μηχανισμούς του διεθνούς τραπεζιτικού κυκλωματος.

  Η χρεοκοπία δεν αποφεύγεται πλέον, είναι δεδομένη.

  Το ζήτημα είναι να γίνει με όρους και συνθήκες που συμφέρουν την χώρα και τους κατοίκους της και όχι τους Γερμανούς και τους τραπεζίτες.

 10. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 12/10/2012 11:42:12

  Προφανώς η αρρωστημένη αυτή κατάσταση θα τσουλήσει μέχρι τις γερμανικές εκλογές του 2013. Είναι η πιο σίγουρη εκδοχή, αν και πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας. Από εκεί και πέρα, η μεγάλη απορία μου είναι γιατί η ΝΔ δεν είχε προτείνει αναδιάρθρωση ήδη από το ά εξάμηνο του 2010....

 11. Γιώργος avatar
  Γιώργος 12/10/2012 11:59:04

  Τα καλά ρεστοράν... οι ταβέρνες δεν είναι sic!

 12. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 12/10/2012 12:08:27

  Τελικά ὅλοι καί ὅλα δουλεύουν γιά νά κερδίσει ἡ Μέρκελ στίς Γερμανικές ἐκλογές τό 2013.Γιά νά γίνει μετά τί;

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/10/2012 12:13:55

  Υποθέτω ότι το ΔΝΤ (η Λαγκάρντ τουλάχιστον, σύν τα μέλη του Διευθυντηρίου από ΕΕ και ΗΠΑ), γνωρίζουν ότι το αίτημα για "κούρεμα" του Δημόσιου - διακρατικού δανεισμού είναι μη εφαρμόσιμο και ανέφικτο για λόγους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ εντός της Ευρωζώνης.
  Άρα πιέζουν έτσι, μέσω του ελάσσονος, για να επιτευχθεί το μείζον: Να αλλάξει "δρομολόγιο" η πολιτική καθοδήγηση της Ευρωζώνης και να εισαγάγει επιτέλους αναπτυξιακή διάσταση στην πολιτική της για καταπολέμηση της κρίσης.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 12/10/2012 12:18:49

   Βλέπε και το προχθεσινό άρθρο μιας κλασικής πολιτικής “αλεπούς” (Γιόσκα Φίσερ).
   Γερμανός αυτός, Γερμανός και ο …Σόιμπλε.
   Καθένας θέλει τον Γερμανό που προτιμά (και του αξίζει):
   h**p://www.antinews.gr/2012/10/10/183505/

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 12/10/2012 12:31:01

   Αυτά είναι ωραία μακροπρόθεσμα σχέδια αγαπητέ Θείε.
   Για πότε προβλέπει η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ την επιστροφή της ΕΕ στην ανάπτυξη έστω και με πλήρη επιτυχία αυτής της πολιτικής? και που θα είμαστε εμείς τότε?

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ franc 12/10/2012 17:44:22

    Ο Φίσερ προβλέπει το ακριβώς αντίθετο: Λϊγο πρίν ή λίγο μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία.

    • franc avatar
     franc @ Ο Θείος 12/10/2012 19:57:26

     Και δεν κλείνουμε το μαγαζί μεχρι τότε, να πάρουμε ΟΛΟΙ μια άδεια ενός έτους ανευ αποδοχών και να γυρίσουμε φρέσκοι?

 14. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 12/10/2012 12:52:23

  Κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι λένε ότι η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση

  Αρκετά κορυφαία Γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι η Γερμανική ανάπτυξη επιβραδύνεται καθώς η χώρα συνεχίζει να βραχυκυκλώνεται από τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Και η Ελλάδα, λένε, είναι αδύνατο να «απελευθερωθεί από το βάρος του χρέους της» και θα χρειαστεί κι άλλο κούρεμα.
  Η καγκελάριος Angela Merkel ήλπιζε ότι το ταξίδι της στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα θα βοηθούσε στο να αναδειχθεί η αλληλεγγύη της Γερμανίας στην Ελλάδα καθώς η τελευταία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Μόλις δυο ημέρες μετά, εντούτοις, κορυφαία Γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα χάλασαν αυτή τη διάθεση αρκετά. Τα ινστιτούτα παρουσιάσαν την φθινοπωρινή έκθεση με τις οικονομικές τους προβλέψεις και διατύπωσαν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ.
  «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί», δήλωσε ο Joachim Scheide από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, ένα από τα πολλά οικονομικά ινστιτούτα που έχουν ταχθεί από την Γερμανική κυβέρνηση στην εξέταση της κατάστασης της οικονομίας της δύο φορές το χρόνο.
  Ο Oliver Holtemöller του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στην πόλη Halle ήταν, επίσης, απαισιόδοξος την Πέμπτη στη συνέντευξη τύπου του συνεδρίου. Δήλωσε ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να καταφέρει να απελευθερωθεί από τα χρέη της και ότι η χώρα χρειάζεται νέο κούρεμα.
  Αυτή η ιδέα μάλλον δεν έχει πιθανότητες. Οποιαδήποτε νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους θα απαιτούσε αναγκαστικά να συμμετάσχουν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας. Την Πέμπτη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble απέρριψε ανάλογη πρόταση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι δεν θα βοηθούσε σε τίποτα κάτι τέτοιο. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αντιτίθενται, επίσης, στην ιδέα και η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι χάρισμα του Ελληνικού χρέους δεν τίθεται από την πλευρά της.

  Από την αγγλική έκδοση του Spiegel h/p://www.spiegel.de/international/germany/top-german-economists-warn-greece-will-not-recover-a-860793.html

  • Ζωροάστρης avatar
   Ζωροάστρης @ Γιάννης Φαίλτωρ 12/10/2012 13:25:01

   Καλέ μου σχολιαστή, τι να πουν τα γερμανικά ινστιτούτα.
   Μια βόλτα στην αγορά αρκεί. Η οικονομία έχει στολάρει.

   Μην πούμε για τις φτωχογειτονιές, αλλά ακόμα και στο Μώλ στο μαρούσι έχουν αρχίσει να κλείνουν μαγαζιά. Με αυτόν τον ρυθμό μέχρι του χρόνου το Φλεβάρη θα έχει κλείσει, ακόμα και εκεί, το 1/4 ίσως και το 1/3 των μαγαζιών.

   Το μόνο που περιμένουμε είναι να έρθει η "δόση" από την οποία, όποιο μέρος μείνει στη χώρα, θα πάει στους νταβατζήδες των τραπεζών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα "δώσουν ρευστότητα" στους υπόλοιπους νταβατζήδες για να "κινηθούν".
   Εν ολίγοις ως και οι νταβατζηδες με το ένα πόδι στον οικονομικό τους τάφο βρίσκονται.

   Ακούστηκε τώρα κάτι στους τάιμς για οικονομική βοήθεια 15 δις. Και ας υποθέσουμε ότι θα δοθεί. Σε τι θα βοηθήσει; Το μεγαλύτερο μέρος θα το πάρουν πάλι οι νταβατζήδες και ούτε 5 δις δεν θα φτάσει στον κοσμάκη, ο οποίος έχει ήδη φάει 13 δις πρόσθετα μέτρα στο πορτοφόλι του.

   Μας δουλεύουν ψιλό γαζί.
   Δεν βγαίνει από τον κύκλο ύφεσης η χώρα με αυτόν τον τρόπο.
   Είτε με επιμήκυνση είτε χωρίς έχουμε τελειώσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

   Το σοβαρό πρόβλημα όμως είναι το εξής.
   Μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους ότι γεωπολιτικό και γεωοικονομικό βάρος έχει η χώρα σήμερα θα έχει απωλεσθεί. Και ο νοών νοείτω.

   Εαν ο Σαμαράς δεν κινηθεί δυναμικά σήμερα, η καταστροφή του χρόνου θα είναι κατακλυσμιαία.

 15. punisher avatar
  punisher 12/10/2012 13:15:00

  απλη λογικη εδω και δυο χρονια κανουμε ακριβως το ιδιο λαθος(μνημονια)περιμενοντας διαφορετικα αποτελεσματα πολλες χωρες δεν εχουν βιωσιμο χρεος το κυριο λαθος το δικο μας ειναι οτι η προσαρμογη που επιχειρηθηκε στα δημοσιονομικα ηταν εντελως λαθος αν υπηρχε ενα σοβαρο προγραμμα εδω και δυο χρονια που θα περιλαμβανε 1)150.000 απολυσεις δ.υ περικοπη 30% του εφαπαξ ολων των δ.υ αναλογικη μειωση απο 10 εως 20% σε συνταξεις 1300$ και πανω 2)εκστρατεια κατα της φοροδιαφυγης με ποινες σοκ για τους παραβατες (βλ.ΗΠΑ) 3)σοβαρες ιδιωτικοποιησεις και ανοιγμα ολων των επαγγελματων μονο στην ελλαδα υπαρχουν κλειστα επαγγελματα και 4)εμφαση και στηριξη στις εξαγωγες αν λοιπον γινοταν αυτα τα 4 γνωμη μου ειναι οτι σημερα θα ειχαμε πολυ μικροτερη ανεργια,μικροοτερη μειωση του αεπ αρα μεγαλυτερα εσοδα για το κρατος και το κυριοτερο θα ειχαμε πρωτογενη ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ και δεν θα ειχαμε καμια τροικα αναγκη

 16. franc avatar
  franc 12/10/2012 13:23:34

  «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί», δήλωσε ο Joachim Scheide από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

  Δηλαδή πιστεύουν οτι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί και θα σωθούν η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν δεκαπλάσιο απο την Ελλάδα χρέος?
  Εκτός κι αν εννοούν οτι το Ευρώ είναι τελειωμένο οριστικά, αφού δεν μπορεί ούτε το ελάχιστο ( σε σχέση με το συνολικό ευρωπαικό) χρέος της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί πλέον.
  Μήπως τότε πιστεύουν οτι η είσοδος της Αλβανίας και της FYROM, που ετοιμάζονται, θα σώσουν την κατάσταση? Κι αν η εκτός Ευρώ χρεωκοπημένη Ελλάς ενωθεί μέσω της Β. Ηπείρου και επανεισέλθει ως Νέα Αλβανία στην ΕΕ?
  It's the stupid economy and economists μου φαίνεται..

 17. πολιτης avatar
  πολιτης 12/10/2012 13:25:40

  το οτι ο σαμαρας παιζει τις καθυστερησεις ειναι το πλεον λογικο σεναριο. το θεμα ειναι αν και ποσο θα αντεξει η χωρα την αιμμοραγια που της εχουν επιβαλλει.
  στο μεταξυ οι εγκληματιες που τοποθετησαν τον δοσιλογο γαπ να υλοποιησει το σχεδιο ομηριας της ελλαδας θελουν να αγορασουν εναντι πινακιου φακης οτι μπορουν. εκει να παιξει τις καθυστερησεις ο σαμαρας. να περασει -αν περασει- η κριση με τον ελληνικο πλουτο να παραμενει σε ελληνικη κυριοτητα. να προχωρησει σε εξορθολογισμο της δημοσιας δοιηκησης, του ιδιωτικου τομεα και των τραπεζικων ιδρυματων. να σπασει τον ομφαλιο λωρο των συμφεροντων με την κρατικη μηχανη. οι απαραιτητες μεταρρυθμισεις βγαζουν ματι.
  να ξεκαθαρισει το τοπιο με τα επιχειρηματικα κι εκδοτικα τζακια που λυμαινονται το δημοσιο πλουτο για δεκαετιες. να σπασει τα καρτελ και να επιβαλλει τη λειτουργια του υγειους ανταγωνισμου. να τελειωσει με τα θαλασσσοδανεια των μεγαλοτραπεζιτων σε κολλητους που τωρα καλειται να πληρωσει και παλι ο λαος. να δωσει τελος στη ασυλια τους υποχρεωνοντας τους να πληρωσουν αυτο που τους αναλογει βασει των νομων. τελος στις χαριστικες διαταξεις και ρυθμισεις. αν δεν μπορουν να επιβιωσουν επιχειρηματικα αυτοι να χαθουν και να αφεθει η αγορα να λειτουργησει μονη της. ειναι βεβαιο οτι "αυτοι" εχουν αλυσοδεσει τα παντα με τις μαφιοζικες πρακτικες τους και δεν μπορει κανεις να δημιουργησει αν δεν τους καταβαλλει ΄τελη αβλαβους διελευσης".
  να τελειωνουμε με κατι τυπους " αυτοδημιουργητους" που πριν απο μια δεκαετια ειχαν ενα γραφειακι σε μια τρυπα και σημερα μονο τα πουρα που καπνιζουν ισοδυναμουν με το μηνιαιο μισθο ενος υπαλληλου.
  να ξηλωσει τις κατευθυνομενες ηγεσιες οργανισμων που ενεργουν απροκαλυπτα εδω και καιρο προς οφελος συγκεκριμενων επιχειρηματικων συμφεροντων.
  ας κανει αυτα κι ας συνεχισει να παιζει τις καθυστερησεις..........αλλοιως η ιστορια θα τον γραψει σαν ενα συνεχιστη του γαπ και τιποτε παραπανω..............

 18. Νικολαος avatar
  Νικολαος 12/10/2012 13:43:48

  Δεν ειναι δυνατον ολοι οι οικονομολογοι ξενοι και ελληνες,αν και τους δευτερους αναλογα απο πια πλευρα τους βλεπει το κυβερνητικο μπλοκ τους χαρακτηριζει σαν λομπι της δραχμης,να βλεπουν πως το καρο δεν τραβαει και μονο οι Μερκελ Σοιμπλε και οι εδω συνεργατες τους δεν το βλεπουν.Αν δεν ειναι ηλιθιοι,τοτε ειναι υποπτοι,καθως δεν ειναι λογικο να μη βλεπουν πως το πειραμα βιαιαης φτωχοποιησης ενος λαου δεν εχει τα προσδοκουμενα αποτελεσματα.Παρ'ολα αυτα τα παπαγαλακια πιεζουν να ψηφιστουν και να εφαρμοστουν τα μετρα γιατι κινδυνευει η παραμονη μας στην ευρωζωνη παρα τις προσευχες και τις προσδοκιες της φυρερ ΜΕρκελ.

 19. Ενοχλητικός avatar
  Ενοχλητικός 12/10/2012 13:45:32

  Πρέπει να καταφέρουνε σαν κυβέρνηση , να βγάλουν το δανειστή (βλ. ΔΝΤ ) ,σιγά σιγά έξω από την πόρτα του σπιτιού μας ,που βρίσκεται μέσα από την εποχή της δήλωσης στο Καστελλόριζο του καταζητούμενου ΓΑΠάκου .Και κάνε Αντώνη εκλογές την άνοιξη και ζήτα εντολή να κυβερνήσεις μόνος ,αλλιώς αν δε σε θέλουν να σε στείλουν σπίτι σου .

 20. θοδωρης avatar
  θοδωρης 12/10/2012 13:45:53

  Γραφετε: η μονη λυση ειναι ο κουρεας.Δηλαδη τι θελει ο Σαμαρας, 3 εκατομυρια ανεργους.κατασχεσεις σπιτιων, γεματες φυλακες για χρεη, παντου αστεγους και ζητιανους με το χερι απλωμενο, συσσιτια στις εκλησσιες αυξηση ληστειων αυξηση δολοφονιων;Δηλαδη τι πρεπει να γινει ακομα για να παει να χτυπησει το χερι στο τραπεζι και να τους πει :ως εδω κυριοι στα 11.000.000 εχω 2.000.000 ανεργους εχω 40%μειωση εισοδηματος εχω 30%αυξηση τιμων εχω 3500 αυτοκτονιες εχω παιδακια που λιποθυμανε απ τη πεινα κι εσεις για το μονο πραγμα που συζητατε ειναι το κουρεμα του χρεους.Φοβαται μη τον πουν λαικιστη; Μα τι υποκρισια ειναι αυτη ρε παιδια η ελλαδα τελειωνει κι εμεις μιλαμε για το χρεος. Στο διαολο και το χρεος και οι τοκογλυφοι Αυτος ειναι ο μεγαλος ηγετης που μας περιγραφατε; Μια ηγετικη κινηση, εκτος απο κουτσαβακισμους μεσα στη βουλη δεν ειδαμε;Τι θα μας κανουν.ΝΤΑ;Τα μαζευουμε και φευγουμε απο παντου κι αστους να κοπανιουνται .Νισαφι πια.Χιλιες φορες δραχμη και να ψαξω μονος μου να βρω την ακρη παρα αυτο το μαρτυριο που τραβαμε εδω και 3 χρονια.Η στην ευρωπη και στο ευρω με τους δικους μας ορους η ατακτη αποχωρηση τελος .ΔΕεν παει αλλο

 21. alexei avatar
  alexei 12/10/2012 13:47:29

  ο Αδωνις τι εχει να πει για αυτο; θα αμφισβητησει τις μελετες;

  ειναι ο ΜΟΝΟΣ πολιτικος που λεει οτι το χρεος μας δεν ειναι προβλημα, δε μας απασχολει το ποσοστο επι του ΑΕΠ ακομα και αν μειωθει κατα το ημισυ το ΑΕΠ της χωρας μας!

  Αδωνι επαιξες και εχασες! Ναι μεν το προβλημα μας ειναι το Ελλειμα αλλα με χρεος που δεν μπορεις να εξυπηρετησεις (50% των φοροεισφορων πανε σε τοκοχρεολυσια και το ποσοστο θα φτασει το60-70% συντομα) δεν μπορεις να πας παρακατω.

  Να σε κανει εντατικα μαθηματα κανενας αλλος βουλευτης της ΝΔ μαλλον που τα ξερει καλυτερα και να σταματησεις να ντροπιαζεις την παραταξη οψιμε νεοδημοκρατη της βουλευτικης καρεκλας

  • Ζωροάστρης avatar
   Ζωροάστρης @ alexei 12/10/2012 13:54:58

   Ο Άδωνις είναι άσχετος φίλε μου.
   Έχει καλό μνημονικό και τον βοηθά να φαίνεται καλός ξερόλας σε αδαείς.

   Άστον Άδωνι λοιπόν, αυτός χώθηκε στον "πυρήνα εξουσίας", τσεπώνει το εξαχίλιαρο κάθε μήνα, ενώ ως επιχειρηματίας εαν δεν είχε ήδη φαλιρήσει θα φαλίρηζε μέσα στους επόμενους μήνες.

   Και μιας και που το ανάφερες πριν κανα χρόνο έλεγε ότι μέχρι τέλος του '12 θα άρχιζε η ...ανάπτυξη της οικονομίας και ότι θα έπεφτε η ανεργία...

   Αλλά βέβαια αυτό δεν του το θυμίζει κανείς στα "πάνελς" όπου υπερασπίζεται τη ..."λογική".

   Τέτοιοι είμαστε, αυτούς έχουμε.

   • alexei avatar
    alexei @ Ζωροάστρης 12/10/2012 14:24:36

    ναι αυτος το τσεπωνει το 6000ρο που λες αλλα η ΝΔ τον εχει βγαλει μπροστα μιας και απο το πρωι μεχρι το βραδυ εμφανιζεται στα καναλια ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της ΝΔ.. οτι ωρα και να ανοιξεις την ΤΙΒΙ εναν ΑΔΩΝΙ θα τον εχουν να αναλυει τις αρλουμπες του..

    δε μας ειπε ομως δανειο 900.000ευρω πως πηρε δηλωνοντας βουλευτης ως επαγγελμα! αφου δεν ειναι σταθερη εργασια και ο κυκλος εργασιων της ιδιωτικης του επιχειρησης δεν φτανει για τετοιο δανειο!

    η δε γυναικα του δηλωνει αγροτικο εισοδημα 3500ευρω αν δεν κανω λαθος, ειδικα την χρονια που εκανε εκπομπη στον ΑΝΤ1 δηλωνε τοσα.. Ξ Ε Φ Τ Ι Λ Α! !

    • Ζωροάστρης avatar
     Ζωροάστρης @ alexei 12/10/2012 14:30:34

     Εδώ δεν βλέπεις που κάθε πριν από εκλογές η γυναίκα του ως εκ θαύματος πιάνει δουλειά στα τηλεπαιχνίδια ή στα τηλεμαγειρέματα και παίζουν και οι δυο μαζί σε "εθνικό δίκτυο" όλες τις ώρες;

     Δεν έχουν μήπως οι νταβατζήδες άλλες κοπελίτσες ομορφότερες κα συμπαθέστερες να βάλουν να τα παρουσίασουν;...

     Ο "πυρήνας εξουσίας" που λέγαμε...

  • dim avatar
   dim @ alexei 12/10/2012 15:21:01

   Εννοείται πως το κύριο πρόβλημα μας είναι το έλλειμμα. Αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, μπορούμε μετά να μιλάμε από θέση ισχύς. Δεν θα είμαστε κάτω από την απειλή ότι αν μας κόψουν τη χρηματοδότηση δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Βέβαια, δεν σημαίνει αυτόματα ότι μόλις περάσουμε σε πλεόνασμα, μπορούμε να τους γράψουμε εντελώς και να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί χρειαζόμαστε και τα χρήματα που θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη δεν κάνουμε τίποτα. Απλά τότε, μπορούμε εκ νέου να διαπραγματευτούμε, βάζοντας μια ρήτρα ανάπτυξης, ότι πχ για όσα χρόνια θα έχουμε ανάπτυξη, το επιτόκιο δανεισμού θα ισούται με το ποσοστό της ανάπτυξης (άρα οι τόκοι θα κεφαλαιοποιούνται χωρίς το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, να αυξάνεται εξαιτίας αυτής της κεφαλαιοποίησης), και έτσι τα μισά έσοδα από το πλεόνασμα θα πηγαίνουν για αποπληρωμή κεφαλαίου, και τα μισά σε κοινωνική πολιτική, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και μείωση του χρέους μας, και αποκατάσταση αδικιών. Συν του ότι, η αλλαγή του κλίματος θα ανεβάσει και τη ζήτηση για αποκρατικοποιήσεις, και έτσι θα μειωθεί κι άλλο το χρέος...

   Μόλις αποκτήσουμε λοιπόν πρωτογενή πλεονάσματα, διαπραγματευόμαστε για να συνδέσουμε την αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, και τους θέτουμε έτσι προ των ευθυνών τους. Θέλετε να πάρετε πίσω τα χρήματα σας? Βοηθήστε να έχουμε ανάπτυξη… Δε θέλετε να βοηθήσετε? Λυπόμαστε αλλά δεν μπορούμε να πληρώνουμε πλέον πρώτα τους τόκους… Αφού έχουμε πετύχει πλεονάσματα, θα κοιτάξουμε να αποκαταστήσουμε πρώτα αδικίες, και ό,τι μένει μετά ευχαρίστως να σας το δίνουμε…

   Όλα αυτά βέβαια, μέσα από ένα πρίσμα φιλελεύθερης πολιτικής, με περιορισμό του κράτους και των δημοσιων υπαλλήλων, και αιχμή του δόρατος τον ιδιωτικό τομέα. Το σημειώνω αυτό για να προλάβω όσους θα βρουν ομοιότητες στην συλλογιστική μου με τη συλλογιστική του Σύριζα. Η συλλογιστική του Σύριζα είναι καμένη από χέρι, γιατί εκτός του ότι μιλάει για ακύρωση του μνημονιου και μορατόριουμ πληρωμών προτού περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, και άρα έμμεσα για έξοδο από το ευρώ, το βασικότερο είναι ότι στην ουσία υπερασπίζεται και προτείνει την διαιώνιση όλων εκείνων των δεινών που μας έφεραν έως εδώ (τεράστιο κράτος, και άρα τεράστιες δαπάνες, τεράστια γραφειοκρατία και άρα τεράστια διαφθορά, ασφυξία της επιχειρηματικότητας, χάιδεμα συνδικαλισμού κλπ κλπ κλπ)

   • Μίσος avatar
    Μίσος @ dim 13/10/2012 03:10:00

    Εξαρτάται από το πως έχει πετύχει μια χώρα το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν έχει στραγγίξει τους πολίτες της , και το κυριότερο αν πρόκειται για μη μόνιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα τότε το πρωτογενές πλεόνασμα δεν παίζει κανένα ρόλο στην "ισχύ" αυτής της χώρας.
    Και στις σοσιαλιστικές χώρες υπήρχαν πρωτογενή πλεονάσματα, και ο κόσμος έκανε ουρά για ένα κομμάτι ψωμί. Όχι αυτό που θα λέγαμε ισχυρή οικονομία δηλαδή σε καμία περίπτωση :)

   • franc avatar
    franc @ dim 13/10/2012 11:06:20

    Aγαπητή Dimi, Εχεις απόλυτο δίκιο.
    Ομως αυτό που υποψιάζεσαι είναι αλήθεια...
    Λές: "Το σημειώνω αυτό για να προλάβω όσους θα βρουν ομοιότητες στην συλλογιστική μου με τη συλλογιστική του Σύριζα. Η συλλογιστική του Σύριζα είναι καμένη από χέρι, γιατί εκτός του ότι μιλάει για ακύρωση του μνημονιου και μορατόριουμ πληρωμών προτού περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, και άρα έμμεσα για έξοδο από το ευρώ, το βασικότερο είναι ότι στην ουσία υπερασπίζεται και έμμεσα για έξοδο από το ευρώ (τεράστιο κράτος κλπ.)"
    Αυτή είναι η κατεστημένη άποψη των ΜΜΕ που εμφυτεύεται δια πλύσεως εγκεφάλου στους αμφισβητούντες εκ προκαταλήψεως την αριστερά προς αποφυγήν απωλείας της "κουτάλας"...
    O Tσίπρας (γιατί αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα πλέον) δεν μιλάει για ακύρωση του μνημονίου και μορατόριουμ πληρωμών ΠΡΟΤΟΥ περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί έχουμε ήδη περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα!!!.
    Ούτε υπερασπίζεται και προτείνει την διαιώνιση όλων εκείνων των δεινών που μας έφεραν έως εδώ, διότι άν τον παρακολουθήσεις συστηματικά, στις καίριες ομιλίες του μιλάει για κρατικό τομέα σύμφωνα με το πρότυπο της Νορβηγίας, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον ασφαλιστικό τομέα. Ακόμα και για Νορβηγικό μοντέλο για τον εφοπλισμό και τη Ναυτιλία μιλάει όταν απευθύνεται σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν. Είναι extreem φιλοευρωπαίος φεντεραλιστής και ο τελευταίος που θα φύγει απ' το Ευρώ εκτός κι αν αυτό διαλυθεί...

    • dim avatar
     dim @ franc 13/10/2012 14:44:28

     Δεν έχουμε πετύχει ακόμα πρωτογενές πλεόνασμα. Αν συγκράτησα καλά το νούμερο προχθές, το πρωτογενές έλλειμμα του 9μηνου είναι 1,3 δις, αφού μάλιστα έχουν παρθεί όλα αυτά τα μέτρα του δεύτερου μνημονιου, που υποτίθεται ο Τσίπρας δεν τα θέλει, και θα τα αποκαταστήσει αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση, άρα πάμε πάλι στα 5 έως 8 δις πρωτογενές έλλειμμα ετησίως. Για αυτό λέω, μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούμε να μιλάμε από άλλη θέση. Και πάλι όχι με τσαμπουκάδες, γιατί θέλουμε και πακέτα για ανάπτυξη, αλλά πάντως θα ξέρουν και αυτοί ότι τουλάχιστον τα βασικά (μισθοί, συντάξεις, πρόνοια) μπορούμε να τα καλύψουμε μόνοι μας, και άρα δεν μπορουν να μας πιέζουν τόσο έντονα πια....

     Όσο για τα "φιλοευρωπαϊκά" αισθήματα του Τσίπρα, επέτρεψε μου να μην τα ασπάζομαι ούτε στο ελάχιστο. Το άτομο έχει δηλώσει ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ, ότι δε θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό που τάχα νομίζει ότι κρατά, ότι καλύτερα στη δραχμή και με αξιοπρέπεια, παρά να υπομένουμε αυτή τη λιτότητα κλπ. Πιστεύει δηλαδή πραγματικά ότι στο δίλημμα σκληρη λιτότητα ή δραχμή, συμφέρει η δραχμή, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι αν υπομείνουμε ακόμα λίγο τη σκληρή λιτότητα, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σαφώς καλύτερο για εμάς (35 - 40% απώλεια βιοτικού επιπέδου, σε σχέση με το 70 - 75% απώλεια με τη δραχμή)

     • franc avatar
      franc @ dim 15/10/2012 14:22:44

      Αντιπαρέχομαι τις εκτιμήσεις σου περί Τσίπρα που όπως ομολιγείς βασίζονται σε απομωνομένες κατα καιρούς προεκλογικές του δηλώσεις, και έρχομαι στο συμπέρασμά σου:
      " η πραγματικότητα είναι ότι αν υπομείνουμε ακόμα λίγο τη σκληρή λιτότητα, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σαφώς καλύτερο για εμάς (35 – 40% απώλεια βιοτικού επιπέδου, σε σχέση με το 70 – 75% απώλεια με τη δραχμή)".
      Αυτό το συμπέρασμα δυστυχώς είναι μια ευχή που κυριολεκτικά κρέμεται στον αέρα και έχει διαψευστεί παταγωδώς σε όλες τις περιπτώσεις που εφαρμόστηκε .
      Ολες οι οικονομικές αναλύσεις αποδεικνύουν οτι αν υπομείνουμε ακόμα λίγο τη σκληρή λιτότητα μέχρι το τέλος του 2013 πχ., τότε όντως η απώλεια του βιοτικού μας επιπέδου θα είναι όπως λες στο 40%.
      Ομως σ' αυτή την περίπτωση η Υφεση θα συνεχιστεί και το 2014, στό τέλος του οποίου αν συνεχίσουμε να υπομένουμε τη λιτότητα, η απώλεια του βιοτικού μας επιπέδου από 40% θα φτάσει μετα βεβαιότητας το 75%!!!, όσο και με τη δραχμή. (την οποία κανείς δεν επιδιώκει και δεν είναι βέβαιο οτι θα καταλήξουμε σ' αυτήν ακόμα και με τον Τσίπρα Πρωθυπουργό...)
      Επομένως πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε κυρίως την συνέχιση και εντός του 2013 της λιτότας με την μή εφαρμογή των μέτρων, και ταυτόχρονα να αποφύγουμε πάσει θυσία την επιστροφή στη δραχμή, με΄την αγκίστρωσή μας στο Ευρώ .
      Υπό τον όρο ότι θα διεκδικήσουμε αυτό που λέει ο Τσίπρας: μια κοινή λύση στην κρίση της Ευρώπης η οποία σύμφωνα με όλους τους Νομπελίστες οικονομολόγους και τους Μαρξ και Κέυνς ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ (τύπωμα Ευρώ ή Ευρωομόλογα) μπορεί να επέλθει και σίγουρα να επιτευχθεί αν τεθεί σαν πανίσχυρο αίτημα στις Βρυξέλλες εκ μέρους όλων των PIIGS μαζί με την Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας και όλες τις αριστερές αντιπολιτεύσεις των κρατών της ΕΕ (πολλές εκ των οποίων μπορεί σε ενα χρόνο να είναι και κυβερνήσεις...)

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ alexei 12/10/2012 18:02:41

   Ο Γεωργιάδης είναι ένας από τους νεοπολιτικούς της πολιτικής σκηνής. Όπως λέμε ...νεόπλουτος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι έλεγε όταν ήταν στο ΛΑΟΣ για τον Σαμαρά, ειδικά το 2009.

 22. θησεας avatar
  θησεας 12/10/2012 14:31:37

  ο μητιληναιος πληρωσε την δεη η μονο οι μκκες πληρωνουβ ? τα καναλια θα πληρωσουν τις τ.συχνοτητες η μονο οι μκακες πληρωνουν ? η ρυθμιση για το χαρατσι θα αλλαξει ( για την εκπτωση 30%-60%) η μονο οι μκκες πληρωνουν ?

 23. GLAD avatar
  GLAD 12/10/2012 17:39:23

  "Εν αρχή" ήταν η Μεγάλη Βρετανία , ακολούθησαν οι ΗΠΑ και μετά η Ευρωπαική Ένωση.
  Τώρα μάλλον φαίνεται ότι όντως ήλθε η ώρα της "μεγάλης χώρας του Βορρά".
  Έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς το τι είπε στη συνέντευξή του ο Ιβάν Σαββίδης και όχι μόνο για το τι είπε , αλλά κυρίως για το μη συγκεκαλυμμένο ύφος του .

 24. giorgos avatar
  giorgos 12/10/2012 20:00:13

  Πριν την χρεωκοπια επρεπε να γινουν τρια πραγματα.Ξεφορτωμα των ελληνικων ομολογων απο τις ξενες τραπεζες,αποσυρση απο τους κατεχοντες οσο το δυνατον περισσοτερο μετρητο και αποκτηση των φιλετων της χωρας απο αυτους που πρεπει.Τα δυο πρωτα εχουν γινει και τωρα υλοποιειται το τριτο.Μετα ουτε οι εξωγηινοι απ'το Σειριο δεν μας σωζει.

 25. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 12/10/2012 22:13:57

  Το κούρεμα του Επίσημου Τομέα είναι όντως αναπόφευκτο.

  Κάποια στιγμή μέσα στο 2013, ίσως στο πρώτο εξάμηνο, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει πέσει στο μεταξύ η παρούσα Κυβέρνηση, θα υλοποιηθεί, και αυτό, με πρωτοβουλία των πιστωτών μας.

  Θυμίσου το Φάκτορα.

  Τα μέτρα που διαπραγματεύεται σήμερα η Κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δις, θα φαντάζουν σαν γλυκό νανούρισμα, μπροστά σε αυτά που θα συνοδεύουν το κούρεμα του επίσημου τομέα.

  Και τότε δεν θα μπορείς να πεις δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν είδα...

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ Ιεροφάντης 13/10/2012 01:50:20

   Αναλογικά αν το "στρογγυλέψουμε" είναι 1 δις μέτρα για 2 δις δάνειο μέχρι σήμερα από το 2010 από ότι πήρε το αυτί μου σε μια από τις άπειρες συζητήσεις στα ΜΜΕ μεταξύ ειδικών οικονομολόγων,σωτήρων πολιτικών,και διαφωτιστών δημοσιογράφων.
   Άρα έχουμε περίπου ένα μέτρο να υπολογίσουμε.........

  • franc avatar
   franc @ Ιεροφάντης 13/10/2012 11:20:04

   Αγαπητέ Ιεροφάντη,
   Δεν νομίζω οτι διαφωνεί μαζί σου ο Φάκτορας...
   Εγώ πάντως συμφωνώ απόλυτα. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετα εις τας Ευρώπας, όταν οι ψηφοφόροι τους αντιληφθούν ότι όλη αυτή η κομπίνα μεταφοράς χρεών απο τις ιδιωτικές Υπερτράπεζες στην ΕΚΤ, καταλήγει σε "κούρεμα" των δικών τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ χρημάτων.
   Γιατί προφανώς ΟΣΑ ΜΕΤΡΑ και να παρθούν στην Ελλάδα δεν θα επαρκουν για να συγκαλύψουν την ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ της ΕΚΤ που θα αρχίσει να γιγαντώνεται, ιδίως οταν θα αρχίσει και το κούρεμα χρεών Ισπανίας και Ιταλίας (γιατί μη μου πείς οτι δεν θα το θελήσουν και αυτοί)...
   Κι έτσι επανερχόμαστε στις παραδοσιακές αξίες Μάρξ-Κέυνς. Η τύπωμα χρήματος, ή διαγραφή χρεών και καταστροφη "εικονικού κεφαλαίου" των μόνων υπευθύνων για την κρίση, των Υπερτραπεζών...
   Οσο Πραγματικό κεφάλαιο και να καταστρέψουν, αυτή η κρίση δεν λύνεται με ΤΙΠΟΤΕ, αφού οι αθεόφοβοι κατάφεραν μες στην αχαλίνωτη απληστία τους να φτάσουν την αναλογία του Πραγματικού πρός το εικονικό χρόμα στο 1,5%!!!!!!!!

  • factorx avatar
   factorx @ Ιεροφάντης 13/10/2012 11:37:04

   Μας κάνεις και μάθημα Ιεροφάντη; Έλεος. Για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών δεν σε είδα να λες τίποτα. Ούτε για τις επιλογές σου υπερ των καμμένων εγκεφάλων.

 26. ano-kato avatar
  ano-kato 13/10/2012 01:44:36

  Εμένα πόσο θα μου κουρέψουν με τα νέα μέτρα την σύνταξη μου για έκτη φορά που 35 χρόνια πλήρωνα κρατήσεις για να έχω "δικαίωμα" να την πάρω, για να ξέρω αν θα αντέξω να δω πιο από όσα γράφετε θα είναι και το σωστό;

 27. however avatar
  however 13/10/2012 13:19:17

  Αγαπητέ φακτορα,

  Η ιστορία είναι "νεκρή". Δεν επαναλαμβάνεται ούτε καν ως φάρσα. Αν κάτι έχει αξία είναι να μπορεί κάποιος να διαβάζει τις παραμέτρους όχι μέσω αυτών που εύχεται αλλά με βάση τα δεδομένα, τα κίνητρα και του στόχους. Αρκεί να υπάρχουν οι τελευταίοι..... Εύχομαι να έχουμε περάσει το "σημείο εκκίνησης" των εξελίξεων και να βαδίζουμε με βάση κάποιο σχέδιο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.