#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To κακό, το καλό και το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνησηΛίγες ώρες προτού ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup και θα πούμε ορισμένες αλήθειες για το τι μπορεί να γίνει, όχι σε ότι αφορά το οικονομικό θέμα, αλλά το πολιτικό. Επειδή τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει τους τόνους, χαρακτηρίζει τον Σαμαρά επί της ουσίας ανθέλληνα, ανίκανο, άσχετο με τη διαπραγμάτευση, μερκελιστή και άλλα τινά πρέπει να πούμε τι θα γίνει και στο καλό και στο κακό σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Με δεδομένο ότι το ελληνικό πρόβλημα έχει γίνει πλέον ευρωπαϊκό και οι κόντρες που δεν φέρουν την τελική λύση γίνονται όχι γιατί είναι κακή η Ελλάδα αλλά γιατί είναι «λίγοι» οι δανειστές, θα πρέπει να αναφέρουμε τα εξής:

Αν υπάρξει το κακό σενάριο και η Ελλάδα δεν πάρει τη δόση, όχι στο σημερινό Eurogroup αλλά ούτε σε έξι μήνες, ασφαλώς θα μιλάμε για κατάρρευση της χώρας. Τότε οποιοσδήποτε θα έχει λόγο να πει ότι αυτή η κυβέρνηση, ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας κι όποιος εμπλέκεται, δεν έκανε καλά τη δουλειά του και πρέπει να πάει σπίτι του. Τα πράγματα είναι απλά και δεν έχουμε λόγο να τα κρύψουμε: Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει για να φέρει σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή. Αν δεν το καταφέρει δεν έχει λόγο να υπάρχει και τότε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση και να κάνει ό,τι αυτός νομίζει καλύτερο. Θα έχει όλα τα δίκια δικά του.

Αν υπάρξει το καλό σενάριο, δηλαδή εκταμιευτεί η δόση, ανασάνει η οικονομία, γίνουν προτάσεις για μελλοντική μείωση του χρέους και γενικά εμφανιστεί μια θετική εικόνα για την Ελλάδα και προοπτικές για καλύτερες μέρες τότε η κυβέρνηση θα έχει πάρει μια καλή παράταση ζωής, θα επιχειρήσει να διαχειριστεί αυτό το καλό κλίμα και θα πάει στο εξωτερικό με καλύτερες προϋποθέσεις για να πάρει κάτι καλύτερο στο μέλλον. Άλλωστε, οι δεσμεύσεις τηρήθηκαν, η Ελλάδα είναι πλέον αξιόπιστος συνομιλητής, η κυβέρνηση σταθερή, επομένως, θα έχει όλα τα αβαντάζ για να κάνει την υπέρβαση, αν όχι τώρα σίγουρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τότε ο Σαμαράς, με τη βοήθεια των κομμάτων της συμπολίτευσης, θα μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα αλλάζουν πολλά κακώς κείμενα. Από τον ανασχηματισμό για ακόμη καλύτερο κυβερνητικό σχήμα μέχρι τις δομικές αλλαγές στο κράτος και την κοινωνία. Στην περίπτωση αυτή, πάντως, θα είναι μια κυβέρνηση που θα ελέγχεται, θα κρίνεται και θα επικρίνεται καθημερινά. Για ότι κάνει και ότι δεν κάνει και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ με το λαϊκισμό του θα καραδοκεί και η Χρυσή Αυγή με την ψευτομαγκιά και τη φασιστική της νοοτροπία θα πιέζει.

Το τρίτο και καλύτερο σενάριο θα είναι να ληφθούν αν όχι σήμερα αλλά σίγουρα τις επόμενες ημέρες, αποφάσεις που θα αλλάζουν τα πάντα. Πέρα δηλαδή από τη δόση των 44 δις να υπάρξουν τέτοια μέτρα που θα ανατρέπουν τη δραματική εικόνα της χώρας και θα δημιουργούν τις βάσεις για ένα πολύ καλύτερο μέλλον και σύντομα. Θα μπορούσε π.χ. να αποφασιστεί ένα κοκτέιλ μέτρων που θα κρατήσει την Ελλάδα στους στόχους της και θα δείχνει προς την κατεύθυνση του κουρέματος μεγάλου μέρους του χρέους της, ίσως μετά τις γερμανικές εκλογές και σίγουρα πριν από το 2015. Δεν είναι τυχαίο το σενάριο που βγήκε στη δημοσιότητα για χρέος στο 70% του ΑΕΠ μετά από κούρεμα. Η Ελλάδα τότε θα έχει πετύχει, μέσα και από τις απίστευτες θυσίες του λαού, να φτάσει στα επίπεδα των κρατών του Βορρά. Θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα, απαλλαγμένη από τοκοχρεολύσια και θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει ορισμένες πολύ μεγάλες αδικίες που έγιναν. Αλλά τουλάχιστον θα έχει καταφέρει να συμμαζέψει τα οικονομικά της. Στην περίπτωση αυτή οι αντίπαλοι αυτής της κυβέρνησης και προσωπικά του Σαμαρά θα πρέπει να βρουν λαγούμι να κρυφτούν. Ο δε πρωθυπουργός θα μπορεί να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ας ελπίσουμε να είναι το τρίτο σενάριο αυτό που θα προκύψει το επόμενο διάστημα. Όχι γιατί πρέπει ο Σαμαράς να γίνει ο απόλυτος άρχων της χώρας, αλλά γιατί έτσι σώζεται η Ελλάδα. Αλλά και το δεύτερο σενάριο δε θα μας χάλαγε εδώ που τα λέμε, αρκεί να υπάρχει μια σταθερή προσήλωση στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ avatar
  ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 26/11/2012 07:26:35

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ.ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΛΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ.

 2. Τσιριγώτης avatar
  Τσιριγώτης 26/11/2012 07:58:20

  Ἐγῶ πάντως,μαζί μέ τήν καλημέρα μου,ψηφίζω τό σενάριο 3.

 3. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 26/11/2012 08:22:55

  Θα προτιμούσα το τρίτο σενάριο κι ας κυριαρχήσει ο πρωθυπουργός στην ελληνική πολιτική σκηνή όσο θέλει. Δε θα με ενδιαφέρει αυτό ,αλλά η καλυτέρευση της ζωής μου. Είμαι αριστερός μα δεν σέρνομαι από την μύτη από κανέναν.

 4. N.K avatar
  N.K 26/11/2012 08:27:38

  Κατά την εκτίμησή μου οι πιθανότητες να συμβούν τα παραπάνω ενδεχόμενα είναι 40, 40, 20. Σε κάθε πρίπτωση αυτή ή όποια άλλη Κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει με αποτελεσματικότητα αναπτυξιακά προγράμματα μόνο αν στηρίξει τις διαχρονικές κοινωνικές αξίες ( Φιλοπατρία, Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία κ. α.) και επιλέξει σύγχρονες πολιτικοοικονομικές δράσεις και πρακτικές.

  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ @ N.K 26/11/2012 18:19:38

   30-50-20

 5. Guardian Angel avatar
  Guardian Angel 26/11/2012 08:43:26

  Αν γίνει το τρίτο σενάριο δεν θα είναι for free. Τότε μετά τους πανηγυρισμούς για την φοβερή επιτυχία θα καταλάβουμε τι πάθαμε (όχι ότι τα άλλα σενάρια είναι αναίμακτα). Κανένας δεν χαρίζει παιδιά ας το καταλάβουμε. Και όχι μόνο δεν χαρίζει αλλά θα ζητήσει ανταλλάγματα πέραν κάθε λογικής.

  Το έχω ξαναγράψει σε άλλο σχόλιο διαβάστε το ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ της ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΙΝ και θα καταλάβετε τι περιμένει την χώρα μας αλλά και όλη την Ευρώπη στο μέλλον.

 6. vag avatar
  vag 26/11/2012 08:47:49

  Αντί να κλαίμε που μας φορτώνουν κι άλλο χρέος να πληρώσουμε αυτό που δεν μπορούμε να πληρώσουμε ήδη, θα πανηγυρίζουμε, αυτό είναι το καλό σενάριο? Και όσον αφορά το haircut, αν κι όποτε γίνει, θα είναι 100 φορές πιο οδηνυρό από το PSI, οι όροι δε θα είναι παίξε γέλασε...αυτά για να λέμε την αλήθεια. Ξεπουλάνε την πατρίδα, αντί για διαπραγμάτευση στήσανε μην πω τι, και τους έχουμε και τους κοιτάμε ακόμα σαν χαζοί...

 7. alpha1 avatar
  alpha1 26/11/2012 09:22:23

  To τρίτο σενάριο θα σήμαινε την λύση της κρίσης σε ΟΛΗ την Ευρωζώνη, για ευνοήτους λόγους. Οι Αγορές θα ορμήξουν να επενδύσουν στην ΕΕ.Λύεται η κρίση στην Αμερική και συνεχίζουν όλα όπως τον παληό καλό καιρό...
  Τοο good to be true.
  Το δεύτερο σενάριο μας καταστρέφει αργά αργά αλλα σταθερά, διότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφισθέντα μέτρα, που σημαίνει εκτός απ' την εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας και εκποίηση μεγάλου μέρους της ιδιωτικής, μη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, συνέχιση του μαρτυρίου της σταγόνας με τις δόσεις και πλήρης άλωση του κράτους απο τους Γερμανούς "τεχνογνώστες-πλασιέ γερμανικών Buisines-plans"...O Σαμαράς μόνο με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και με το 50-60% του λαού εναντίον του, δεν θα αντέξει πέρα απο το Πάσχα...
  Αν αντέξει περισσότερο, η καταστροφή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και η Ελλάδα θα μετατραπεί σε αποικία χρέους της Γερμανίας...

  • Ισίδωρος avatar
   Ισίδωρος @ alpha1 26/11/2012 16:16:25

   Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα...καλύτερα να ξεπουλήσουμε τις ιδιωτικές μας περιουσίες για να πληρώνουμε φόρους και χαράτσια παρά να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, η οποία δεν ξέρουμε ποια είναι και ούτε μπορούμε να την αξιοποιήσουμε..

   • alpha1 avatar
    alpha1 @ Ισίδωρος 26/11/2012 19:43:54

    Αγαπητέ Ισίδωρε συμφωνώ οτι θα ήταν καλύτερα όπως λές αλλά ποιός μας ρωτάει? Αφού μπορούν να έχουν και την ιδιωτική και τη Δημόσια περιουσία γιατί να περιοριστούν μόνο στην ιδιωτική?

 8. ΔΕΣΠΟΙΝΑ avatar
  ΔΕΣΠΟΙΝΑ 26/11/2012 09:47:49

  ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ!! ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!

  • Λωτ avatar
   Λωτ @ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 26/11/2012 17:10:48

   Βαθια νυχτωμενη....Τι να επιτυχει? Να τρωνε περισσοτεροι ελληνες απο τους καδους? Να αυτοκτονουνε ακομα περισσοτεροι?Να παγωνουνε χωρις πετρελαιο οι 7 στους 10? Αντε κυρα μου ξυπνα και σοβαρεψου λιγο...

 9. Χωρις Μασκα avatar
  Χωρις Μασκα 26/11/2012 10:17:47

  Και ποιός Έλληνας δεν θάθελε να υλοποιηθεί το τρίτο σενάριο.Όμως ποιός
  Έλληνας μπορεί να το πιστέψει ότι μπορεί να συμβεί,μετά από την συμπερι-
  φορά των βορείων και ιδιαίτερα των Γερμανών τα τελευταία τρία χρόνια;
  Εδώ κάποιοι για την εκμετάλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών κάποι-
  ων χωρών κάνουν αληθινούς πολέμους και δεν θα κάνουν οι Γερμανοί, που
  ως γνωστόν το έχουν στο DNA τους,έστω ένα καμουφλαρισμένο πόλεμο,για
  να μας έχουν στον πάτο και να μας απομυζούν;Είμαι τελείως σίγουρη ότι
  παρά τις θυσίες μας το παιχνίδι έχει τελειώσει από τον Απρίλιο του '10 και
  ότι και να τους δώσουμε ,ότι και να τους αποδείξουμε ,όση συνέπεια και να
  δείξουμε,όση αξιοπιστία αποκαταστήσουμε,αυτοί μας έχουν προδιαγράψει.

 10. Aρτεμις avatar
  Aρτεμις 26/11/2012 11:09:05

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ! συγχαρητήρια στον συγγραφέα. Απόλυτα ισορροπημένη ανάλυση που οδηγεί λογικά στο τρίτο σενάριο.

 11. Ανεμομαζώματα avatar
  Ανεμομαζώματα 26/11/2012 11:26:03

  Μακάρι να συμβεί το καλύτερο για την χώρα .

  Δυστυχώς όμως ενδόμυχα ,φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμάς ,χωρίς εμάς.

 12. elli avatar
  elli 26/11/2012 12:45:01

  Πρώτον αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν την Ελλάδα και όχι να την καταποντίσουν θα το έκαναν το 2009 που το χρέος της ήταν στο 120% του ΑΕΠ ,εκεί δηλαδή που τώρα μας λένε θα φτάσουμε το 2022!
  Και δεύτερον τα μέτρα που θα επέβαλαν οι Ευρωπαίοι θα ήταν προς την κατεύθυνση να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, κάτι απόλυτα λογικό και θεμιτό, όχι για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του Ελληνικού λαού! (Ακούμε ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν εχει βάλει στην ουσία λεφτά από την τσέπη της , αλλά έχει κερδίσει 64 δις ευρώ από την αρχή της κρίσης! Από τα οποία κέρδη της δεν θέλει με κανένα τρόπο να παραιτηθεί, σε βάρος ενός άλλου ευρωπαικού λαού!)
  Αυτά λοιπόν εξηγούν πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας αφήνουν να είμαστε αισιόδοξοι!

 13. παρμενιδης avatar
  παρμενιδης 26/11/2012 12:46:33

  Μεγάλη μέρα καί δύσκολη.ας ελπίσουμε όλα νά πάνε κατά ευχήν

 14. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 26/11/2012 12:54:18

  Γράφετε ὅτι ἂν συμβεῖ τὸ τρίτο, καλύτερο πιθανὸ σενάριο, « Ο δε πρωθυπουργός θα μπορεί να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην ελληνική πολιτική σκηνή». Γιὰ τὴν ἀκρίβεια ὅμως, ἂν συμβεῖ τὸ τρίτο σενάριο ὁ πρωθυπουργὸς ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΚΟ «να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην ελληνική πολιτική σκηνή». Αὐτὸ δὲν σημαίνει ὅτι κάτι τέτοιο θὰ συμβεῖ κιόλας, δεδομένης τῆς πίεσης σὲ συγκεκριμένα κοινωνικὰ στρώματα καὶ τὴν ἔλλειψη γνώσης γιὰ τὸ πότε θὰ «σκάσει», σὲ ἕνα λογικὸ ἢ λιγώτερο λογικὸ ξέσπασμα, ὅ,τι κι ἂν ἔχει γίνει στὴν Εὐρώπη. Μὴν ξεχνᾶτε τὶς περίφημες ἐκλογὲς ποὺ ὁ Ἐλευθέριος Βενιζέλος δὲν βγῆκε οὔτε βουλευτής, ἐνῷ εἶχε «ὅλα τὰ δίκια τοῦ κόσμου»... Γι' αὐτὸ φωνάζουμε ὅτι ἡ δύσκολη ἔξω ἀποστολὴ ΠΡΕΠΕΙ, δὲν ὑπάρχει ἄλλη ἐπιλογὴ παρὰ νά, συνοδεύεται ἀπὸ τὴν ἔσω ἀναμόρφωση.

 15. kagiales avatar
  kagiales 26/11/2012 13:00:44

  Λοιπόν, καλή η ανάλυση των τριών σεναρίων. Ωστόσο, λάθος (κατά τη γνώμη μου) η πρόβλεψη για το μέλλον: η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία δεν είναι αναστρέψιμη, οποιοδήποτε σενάριο κι αν επικρατήσει, για έναν απλό λόγο: οι Έλληνες για πολλές δεκαετίες ψήφιζαν τα ίδια κόμματα εξουσίας, ακόμα κι όταν αυτά τους εξαπατούσαν με προεκλογικά ψέμματα. Αυτό έχει αλλάξει δυο χρόνια τώρα, οι Έλληνες δεν συγχωρούν πια την εξαπάτησή τους. Και όλοι θυμόμαστε τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις Σαμαρά προεκλογικά, τελείως αντίθετες από όσα έκανε μετεκλογικά. Σίγουρα και οι λίγοι που τυχόν ξεχνούν θα θυμηθούν στην προεκλογική περίοδο, όποτε κι αν έρθει. Οπότε, η τρικομματική διάγει το τέλος της, οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχτεί κυβέρνηση ανεξαρτήτως εξελίξεων.

  • dim avatar
   dim @ kagiales 26/11/2012 18:34:18

   Εδώ δε κέρδισε τον Ιούνη που είχαμε τόσα προβλήματα, θα κερδίσει αν πραγματοποιηθεί το τρίτο σενάριο και καλυτερεύσουν τα πράγματα?

   Στη χειρότερη στιγμή για τη κοινωνία και ο Σύριζα είναι 3 μονάδες μπροστά με 19% αναποφάσιστους... Αν φτιάξουν τα πράγματα που λές ότι θα κινηθούν αυτοί? Στη Δουρου, το Μπαλάφα, το Λαφαζάνη, το Μηλιό, το Παναγούλη και το Στρατούλη??

   Ο Σύριζα παίζει τα ρέστα του στη χρεωκοπία της χώρας.... Αν καλυτερεύσουν τα πράγματα θα γυρίσει στα γνωστά του μονοψήφια νούμερα...

 16. ΕΠΑΡΧΙΑ avatar
  ΕΠΑΡΧΙΑ 26/11/2012 13:01:00

  Αν δεν απολυθούν εδώ και τώρα 200.000 κρατικοί κηφήνες (κάτι που θα έπρεπε να γίνει, απο τις αρχές του 2010) ,δεν γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, και δεν έρθουν ξένοι επενδυτές, για να ρίξουν χρήμα, και να ανοίξουν δουλειές για το ταλαιπωρημένο κόσμο του ιδιωτικού τομέα, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ! Και δυστυχώς δεν βλέπω να γίνεται τίποτα! Κρατικιστές της δεκαετίας του 80 είδικά η δημαρ, αλλά και το πασοκ!
  Δέν κυβερνά μόνος του ο σαμαράς, δυστυχώς!

  • anwnumous avatar
   anwnumous @ ΕΠΑΡΧΙΑ 26/11/2012 20:38:36

   να ρωτήσω κάτι??? εάν απολυθούν οι 200000 κρατικοί κηφήνες, που θα πάνε??? τι θα τρώνε??? πως θα ψωνίζουν???
   ναι ο κοσμος του ιδιωτικού τομέα είναι ταλαιπωρημένος και δυστυχώς το ξέρω πολυ καλα αυτο, αλλά αν αποληθουν και οι αναφερόμενοι δημοσιοι υπάλληλοι δε θα αλλαξει κατι... προς το καλυτερο τουλαχιστον... ο,τι αλλαξει θα γινει προς το χειροτερο... γιατι απλα θα προστεθουν 200000 άνεργοι.. οι οποιοι θα παύσουν να αγοράζουν από τα ιδιωτικά μαγαζια και αυτά με τη σειρα τους θα απολύουν κόσμο και θα κλείνουν επιχειρήσεις. Ολα ειναι αλυσίδα, το ότι καιγεται το σπίτι του γείτονα δε σημαίνει ότι αυριο δε θα καει το δικό μας... Ενωμένοι πρέπει να ειμαστε ..

 17. GLAD avatar
  GLAD 26/11/2012 13:53:18

  Σήμερα το πρωί βρέθηκα σε γνωστό ιδιωτικό νοσοκομείο του Ν. Φαλήρου και έμεινα έκπληκτος από το θέαμα που αντίκρισα.
  Μεγάλο πλήθος ηλικιωμένων Ελλήνων και απίστευτος αριθμός Αράβων (άντρες , γυναίκες , παιδιά) κυρίως νέων. Μέχρι και γιατροί Άραβες (για προφανείς λόγους).
  Προ λίγων εβδομάδων βρέθηκα σε χωριό της Λακωνίας (όχι στη Μάνη) και ένοιωσα τεράστια απογοήτευση.
  Γη σε εγκατάλειψη , χωριά φαντάσματα χωρίς ανθρώπους πλην κάποιων υπέργηρων , ελάχιστοι μεσήλικες συνταξιούχοι (κατά κανόνα του δημοσίου) που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το πως θα βγάλουν κανένα ντενεκέ λάδι παριστάνοντας τον αγρότη και νέοι άνθρωποι πουθενά.
  Ήχος εργασίας πουθενά.
  Αν χρειαστείς χέρια για δουλειά μόνο Αλβανοί , Βούλγαροι , Πακιστανοί κλπ. που θα σου κάνουν χάρη να έλθουν αν επιμένεις.
  Όλα τα σενάρια επί χάρτου στα οποία συστηματικώς αναφέρεστε , θα μείνουν μόνο σενάρια αν δεν μπορεί να υλοποιηθούν.
  Και η υλοποίηση των ευφάνταστων οικονομικών σχεδίων που κατά την άποψη μου είναι μόνο κόλπα , απαιτούν τελικά εργασία - παραγωγή.
  Η μόνη αλήθεια σχετικά με την παραγωγή πλούτου είναι αυτή.
  Κάθε άλλη περίπτωση πλουτισμού είναι προιόν τζόγου.
  Ποιός θα δουλέψει κύριοι για να "ρεφάρει" η χώρα ?
  Οι νέοι μας είναι λίγοι , αρνούνται να ασχοληθούν με την δημιουργική παραγωγική εργασία και είναι πεπεισμένοι ότι το μέλλον τους βρίσκεται εκεί που καθόλου τυχαία τους σπρώχνει η φυσιολογική επιλογή του καλλίτερου . Στο εξωτερικό.
  Μαζί τους δυστυχώς θα φύγουμε και εμείς (όσοι μπορούμε ακόμη να εργασθούμε) γιατί θέλουμε να ζήσουμε με τα παιδιά μας , σε καλλίτερες συνθήκες από αυτές που βιαίως επιβάλλονται στην Ελλάδα επί δικαίων και αδίκων και επειδή αγωνιστήκαμε σκληρά μέχρι τώρα.
  (Και οι μεν άδικοι καλά να πάθουν , οι δίκαιοι όμως ?)
  Έτσι η Ελλάδα σε δέκα χρόνια (όπως σχεδιάζεται η μεγαλόπνοη δημοσιονομική και εν γένει οικονομική προσαρμογή) , θα "βγεί' τρομάρα τους στις αγορές , αλλά θα είναι μιά άλλη Ελλάδα.
  Μιά Ελλάδα που θα κατοικείται από γέρους Έλληνες και δυναμικούς νέους Αλβανούς , Αιγύπτιους , Λίβυους , Πακιστανούς , Βούλγαρους κλπ.
  Μιά Ελλάδα που δεν θα ανήκει πλέον στους Έλληνες (όπως έλεγε ο γνωστός απατεώνας) και που θα συνιστά μιά θλιβερή ανάμνηση σε όσους ζούμε τότε.

  • Διογενης(ο αλλος) avatar
   Διογενης(ο αλλος) @ GLAD 26/11/2012 15:31:18

   ποσο δικιο ελπιζω να μην εχεις!!!!!

  • Samurai avatar
   Samurai @ GLAD 26/11/2012 16:13:18

   Θα πάρω πάλι τα βουνά να γεμίσω τα πνευμόνια μου μ'αμόλυντο αέρα,να κουβεντιάσω με τους μπαρμπάδες μου στο καφενείο για τα παλιά τα χρόνια,
   τότε που έπαιρναν νερό με τις στάμνες από την πλατεία του χωριού,τότε που λέγανε καλημέρα,τότε που κάθε σπίτι είχε γλυκό του κουταλιού για τους μουσαφίρηδες,τότε που δεν υπήρχε χρόνος για ξεκούραση,τότε που πάλευε ο κόσμος να τα βγάλει πέρα με μόνο σύμμαχο τη γη.
   Θα πάρω τα βουνά για να γεμίσω τη μνήμη μου με αναμνήσεις.
   Θα πάρω τα βουνά για να έχω απόθεμα αγάπης όταν θα επιστρέψω.
   Θα πάρω τα βουνά για να γεμίσω την καρδιά μου με αυτή την Ελλάδα που ονειρεύομαι.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Samurai 26/11/2012 17:27:20

    Oops, my BRAVO goes to Samurai, NOT GLAD.

   • Διογενης(ο αλλος) avatar
    Διογενης(ο αλλος) @ Samurai 26/11/2012 17:35:50

    samurai, βγες απ'την ψευδαισθηση. θα παρεις τα βουνα γιατι σε κυνηγανε ανελεητα και δεν σου χει μεινει τιποτα αλλο να κανεις

    • Samurai avatar
     Samurai @ Διογενης(ο αλλος) 26/11/2012 18:11:20

     Θα πάρω τα βουνά αγαπητέ διότι δεν έχω ψευδαισθήσεις.
     Ποτέ μου δεν είχα.
     Η ψευδαίσθηση της ευδαιμονίας ,κυνηγεί αυτούς που την προσκύνησαν.
     Εγώ θέλω να μείνω άρχοντας στον τόπο μου.

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ GLAD 26/11/2012 16:58:25

   GLAD, εὖγε.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Κοινὸς νοῦς 26/11/2012 17:11:44

    Διπλό ΕΥΓΕ!

  • Λιογκος avatar
   Λιογκος @ GLAD 26/11/2012 17:06:58

   Πόσο σωστά τα λες αγαπητέ Glad! Διαβάζοντας σε μου ήρθαν στο μυαλό οι χθεσινές εικόνες που πρόβαλε κάποιο κανάλι (Alpha εάν θυμάμαι καλά) οπού Σιίτες Μουσουλμάνοι αυτομαστιγωνόντουσαν κατά δεκάδες στις γειτονιές του Πειραιά σε μνήμη του αγίου τους. Πόσο κοντά είναι αυτά που περιγράφεις...

  • BLACK QUEEN IN STORM avatar
   BLACK QUEEN IN STORM @ GLAD 27/11/2012 07:43:59

   Αυτός όμως που διαπιστώνει την καταστροφή και το μόνο που προτίθεται να πράξει είναι αφού την περιγράψει λεπτομερώς κι εκφωνήσει και τους μακάβριους χρησμούς περί μελλοντικής πλήρους εξόντωσης της πατρίδας του, να τραπεί σε φυγή με σκοπό την ''προσωπική σωτηρία'', πως ονομάζεται; Είναι αθώος ή συνένοχος; Είναι άξιος ή ανάξιος να ονομάζεται Έλληνας; Ρίψασπις ή...ρεαλιστής; Ας δώσει ο καθένας μας την απάντηση για λογαριασμό του...
   '' Η πόλις θα σε ακολουθεί.
   Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους….
   Δεν έχει πλοίο για σε δεν έχει οδό.
   Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ,
   σ' όλη τη γη τη ρήμαξες.''
   Κωνσταντίνος Καβάφης

 18. Dream avatar
  Dream 26/11/2012 14:22:19

  To ''κακό'' σενάριο 1., δεν παίζει. Είναι προς κατανάλωσιν (και παράλληλους εκβιασμούς) και μόνον.
  Το σενάριο 2. είναι η καταδίκη μας από τους Γερμανοτοκογλύφους στην ακινησία και την εξάρτηση. Μακροχρόνια ομηρία και τέλμα.
  Το ροζ σενάριο 3, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, της αλληλεγγύης και του σεβασμού. Το ευχόμαστε, αλλά μόνο άν το δούμε (θα τρίβουμε τα μάτια μας) και θα το πιστέψουμε.

  Υπάρχει όμως ζωή και πριν από το θάνατο. Δε θα χαθούμε.....

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/11/2012 14:51:12

  Συχνά ξεχνάμε τους απρόβλεπτους παράγοντες και τις βαθειές, όχι τόσο φανερές τάσεις της πραγματικότητας.
  Έτσι, συνήθως στην πολιτική επαληθεύονται άλλα σενάρια - και όχι αυτά που πιθανολογούνται.

 20. PA avatar
  PA 26/11/2012 15:12:14

  Μην ωραιοποιείτε την πραγματικότητα. Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και άμεση. Για αναβολές μετά τις γερμανικές εκλογές απλά δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος. Αν ο Σαμαράς το καταλαβαίνει, ας πει τώρα όχι στα ημίμετρα που του σερβίρουν, συντασσόμενος με το ΔΝΤ. Αλλιώς χλομό να βγάλει το 13' αυτή η κυβέρνηση...

 21. vag avatar
  vag 26/11/2012 15:25:15

  Δηλαδή θα ξυπνήσουνε μια μέρα οι Ευρωπαίοι και θα πούνε " ας φάνε κι άλλα τα λαμόγια οι Έλληνες πολιτικάντηδες και οι κολληττοί τους καναλάρχες και τραπεζίτες. Ας τους χαρίσουμε λοιπόν αυτά που φάγανε κάνοντας ένα haircut. ". Για να μην πω για τις συνέπιες του Μνημονίου 3 τη στιγμή που φέτος μόνο οι οφειλές φορολογούμενων προς το κράτος ανήλθαν σε 10 δις μέχρι στιγμής (όσο περίπου και του κράτος προς ιδιώτες). Προσέξτε όμως (τονίζω ότι ποτέ δε ψήφια και ποτέ δε θα ψηφίζω ΚΚΕ και οτιδήποτε κομμουνιστικό, αλλά η αλήθεια είναι πολύ "συγκεκριμένη"):
  " Όμως, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Αν τον Σεπτέμβρη του 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν σκαρφαλώσει σχεδόν στο 22% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, δηλαδή περίπου στα 10,2 δις ευρώ, τότε είναι σίγουρο ότι έως το τέλος του έτους με όλες αυτές τις περικοπές και μειώσεις συντάξεων, αμοιβών, δημόσιων κοινωνικών δαπανών, απολύσεις, κοκ, οι οφειλές αυτές θα εκτιναχθούν πολύ περισσότερο. Αν προσθέσουμε σ’ αυτό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες στα τέλη Αυγούστου 2012 είχαν φτάσει στα 7,9 δις ευρώ (ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ: Τον Σεπτέμβριο είχαν ήδη εκτοξευτεί στα 8,3 δις), τότε αντικρίζουμε ένα δυσθεώρητο δημόσιο έλλειμμα της τάξης των 18 δις ευρώ. Ένα δημόσιο έλλειμμα που έχει μεταφερθεί στην κοινωνία και έτσι είναι αφανές για τα επίσημα κιτάπια.
  Σκεφτείτε το λιγάκι και θα δείτε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αντί να μειωθεί έχει αυξηθεί. Αν το αφανές έλλειμμα είναι 18 δις ευρώ από την αδυναμία καταβολής φόρων και την παύση πληρωμών που ασκεί προς το εσωτερικό το ελληνικό δημόσιο και σ’ αυτό προσθέσουμε και την επίσημη πρόβλεψη ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης για το 2012 από την Εισηγητική Έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού 2013 που ανέρχεται 12,9 δις ευρώ, τότε το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα βρίσκεται στα τέλη του έτους τουλάχιστον στα 30,9 δις ευρώ! Ο γνωστός για το ποιόν του κ. Γεωργίου της Ελλ. Στατ. κατέληξε ότι το 2009 είχαμε έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των 36,1 δις ευρώ. Πόσο απέχει από το σημερινό; Μόλις 5,2 δις ευρώ. Με άλλα λόγια, η πιο αιματηρή προσαρμογή που επιβλήθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα κατόρθωσε μέσα σε τρία δρακόντειας περιοριστικής πολιτικής να μειώσει στην πραγματικότητα το δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 5,2 δις ευρώ."
  AΝΤΕ ΓΕΙΑ

 22. Διογενης(ο αλλος) avatar
  Διογενης(ο αλλος) 26/11/2012 15:27:59

  να κανω εγω μια ερωτηση για οποιον ξερει να μου απαντησει? ο σαμαρας πλειστακις εχει αναφερθει στην αποκατασταση αδικιων, πολλες φορες δε, τις εχει συγκεκριμενοποιησει κιολας κανοντας αναφορα με χαμηλο-συνταξιουχους, ευπαθεις ομαδες κ.α.
  για τον εργασιακο μεσαιωνα ομως, κουβεντα. για τα δικαιωματα δεκαετιων που χαθηκαν μεσα σε μια μερα, τσιμουδια.
  μπορει καποιος να μου πει αν κανω λαθος?
  για ποια αποκατασταση αδικιων (λεμε τωρα, γιατι οι πολιτικοι τη σημερον εχουν χασει την εξωθεν καλη μαρτυρια αρα δεν υπαρχει λογος να τους πιστεψεις) μιλαμε σε μια χωρα κινεζοποιημενη?
  οποιος μπορει να μου πει οτι εχω χασει κατι απο τις "δεσμευσεις" (κ δω γελαμε αλλα τελοσπαντων)του, παρακαλω να το κανει

 23. elli avatar
  elli 26/11/2012 16:43:49

  Το προφανές και το πιο εύκολο δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και το πιο σωστό.
  Το προφανές για τον Έλληνα είναι να πει ότι :τιμωρούμε τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι τώρα και ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ για να σωθούμε.
  Αυτό είναι το πιο εύκολο να το σκεφτεί κανείς. Είναι όμως πραγματικά η σωτηρία μας? Πρέπει να σκεφτούμε σε ΠΟΙΩΝ το άρμα θα είμαστε δεμένοι μετά από αυτή μας την επιλογή, γιατί ως γνωστόν τα ελληνικά κόμματα παίρνουν κατευθυντήριες γραμμές από κάποια αντίστοιχα του εξωτερικού και δεν είναι απολύτως αυτόνομα στην πολιτική τους και στην ιδεολογία που εφαρμόζουν.
  Η παρορμητικότητα και η βιασύνη μπορεί να μας οδηγήσει σε χειρότερες επιλογές.
  Το ευκταίο είναι ΑΥΤΗ η κυβέρνηση που έχουμε σήμερα και όσο έχουμε χρόνο να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας ,ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει άρδην την πολιτική της και θα στραφεί αλλού αν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Αυτό εξ' άλλου κρίνει τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη. Να έχει διορατικότητα και να μπορεί να στρίψει το τιμόνι ΕΓΚΑΙΡΩΣ πριν η χώρα καταλήξει στα βράχια!

 24. Inno avatar
  Inno 26/11/2012 17:43:28

  άντε, μακάρι το 3, να κατέβει και ο Σγουρός δήμαρχος στην Αθήνα και να αλλάξουν επιτέλους όλα.

 25. klik avatar
  klik 26/11/2012 20:26:19

  Αυτές δεν είναι λύσεις.
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό.
  Αντί να επιδοτηθούν τα νέα ζευγάρια να κάνουν 3 παιδιά, κόβονται τα αφορολόγητα των τέκνων. Να γεμήσουμε νέους, να παράξουν αγαθά για την χώρα. Διαφορετικά η Ελλάδα θα αργοπεθάνει.

 26. Καλός Νίκος avatar
  Καλός Νίκος 26/11/2012 22:24:18

  ...και έτσι θα διακαιωθούν οι ανθέλληνες που από την αρχή μίλαγαν για κούρεμα του χρέους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.