#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2013 18:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Time: Γιατί η πτώση του Όσκαρ Πιστόριους είναι μια τραγική ευκαιρία για ενότητα στη Νότια ΑφρικήΠερισσότερο από κάθε άλλο έθνος, η Νότια Αφρική εκφράζει τα όνειρά της μέσω του αθλητισμού, γράφει ο  Alex Perry. Καθώς η χώρα βρισκόταν στο χείλος εμφυλίου πολέμου μετά το τέλος του απαρτχάιντ, το 1994, ο Νέλσον Μαντέλα υιοθέτησε το παιχνίδι των Αφρικανών, το ράγκμπι, και ο θρίαμβος της Νότιας Αφρικής εντός έδρας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του1995, κράτησε το έθνος ενωμένο. Το 2010, οι διάδοχοι του Μαντέλα στο κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) επέλεξαν ένα άψογο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου για να δώσουν το μήνυμα ότι η Αφρική δεν ήταν πλέον η απελπισμένη ήπειρος, αλλά ένας γίγαντας που μόλις ξύπνησε, γεμάτος δυνατότητες και ευκαιρίες. Μέχρι αυτό το μήνα, η τελευταία ενσάρκωση της ελπίδας της Νότιας Αφρικής ήταν ο Όσκαρ Πιστόριους, ένας άνθρωπος χωρίς πόδια, που θριάμβευσε στο άθλημα με τα ο οποίο δεν θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί εξαρχής: το τρέξιμο.

Ίσως σε αυτό να οφείλεται το γεγονός ότι η συντριβή της ελπίδας είναι η πιο σκληρή εμπειρία, που η  Νότια Αφρική είναι τόσο ζαλισμένη από τη σύλληψη του Πιστόριους για τη δολοφονία της φίλης του, Ρίβα Στέενμπακ. Οι Νοτιοαφρικανοί, αν κρίνουμε από τις εφημερίδες τους, δεν σκέφτονται τίποτε άλλο. Η εβδομάδα που ακολούθησε τη σύλληψη του 26χρονους Πιστόριους ήταν σημαντική. Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα έκανε το ετήσιο διάγγελμά του στο Κοινοβούλιο. Ο Mamphela Ramphele, πρώην συνεργάτης του ήρωα ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ Στιβ Μπίκο, ίδρυσε ένα νέο πολιτικό κόμμα. Δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν φρουροί ασφαλείας πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες διαδηλωτές σε ορυχείο πλατίνας στο Ράστενμπουργκ, το τελευταίο βίαιο επεισόδιο στη βιομηχανία που έχει καταστείλει την οικονομία της Νότιας Αφρικής, από τότε που η αστυνομία σκότωσε 34 απεργούς ανθρακωρύχους  στο κοντινό Μαρικάνα τον περασμένο Αύγουστο. Όλα αυτά τα γεγονότα πέρασαν στα ψιλά, δίπλα στην σύλληψη Πιστόριους.

Αλλά υπάρχει επίσης μια ασυνήθιστη ποιότητα στην ενδοσκόπηση που έχει προκαλέσει η πτώση του Πιστόριους. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το απαρτχάιντ, πολλοί Νοτιοαφρικανοί εξακολουθούν να ερμηνεύουν κάθε μεγάλο γεγονός μέσα από ένα φυλετικό πρίσμα. Κάποιοι έχουν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο με τη σύλληψη του Πιστόριους. Οι λευκοί ρατσιστές που σχολιάζουν στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κατηγορούν το (μαύρο) ANC για τη σύλληψη του Πιστόριους, δεδομένου ότι, λένε οι ρατσιστές, η ανικανότητά τους (δηλαδή των μαύρων) να χειριστούν τη βία του (μαύρου) εγκλήματος της Νότιας Αφρικής έκανε ακόμα και έναν ηρωικό αθλητή όπως ο Πιστόριους να φοβάται τόσο πολύ, ώστε να έχει ένα πιστόλι και ένα πολυβόλο στο δωμάτιό του, περιμένοντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε (μαύρους) εισβολείς.

Λίγα ακόμα άστοχα σχόλια από έναν υπουργό της κυβέρνησης ή τον εισαγγελέα ή έναν αστυνομικό και  η δίκη Πιστόριους θα διχάσει τη Νότια Αφρική, όπως η δίκη του Ο.Τζ.Σίμπσον δίχασε την Αμερική. Αλλά προς το παρόν, είναι δύσκολο να βρούμε φυλετικά μειονεκτήματα στην ιστορία ενός λαμπερού λευκού ήρωα που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τη λαμπερή λευκή φίλη του. Κυρίως επειδή σε μια χώρα που βασανίζεται από προηγούμενες περιπτώσεις, η υπόθεση Πιστόριους ήταν η απόλυτη αξιοκρατία: ένας άνθρωπος που πέτυχε παρά τις συνθήκες της γέννησής του.

Αντί να κατηγορούν τους άλλους Νοτιοαφρικανούς, οι λευκοί Νοτιοαφρικανοί θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους. Η αθωότητα ή η ενοχή του Πιστόριους θα αποφασιστούν στο δικαστήριο και πιθανόν σε χρόνια. Αλλά ο θάνατος της Στέενμπακ έχει ήδη αναζωογονήσει μια εκστρατεία στη Νότιας Αφρική για την επιδημία βίας ενάντια στις γυναίκες, ένα πρόβλημα που περιγράφουν πολλές έρευνες, όπως αυτή του Ιατρικού Συμβουλίου Έρευνας το 2009, όπου το 27,6% των νοτιοαφρικανών ανδρών παραδέχτηκε ότι είναι βιαστές. Τέσσερις μέρες πριν πεθάνει, η Στέενμπακ έγραψε ένα μήνυμα Twitter: «Ξύπνησα σε ένα ασφαλές σπίτι, χαρούμενη, σήμερα το πρωί. Δεν συμβαίνει σε όλες. Μιλήστε ενάντια στο βιασμό». Ατύχημα ή δολοφονία, ο θάνατός της έχει σβήσει για πάντα τη σιωπηρή παραδοχή στο μήνυμά της: ότι η ένοπλη βία και η βία κατά των γυναικών είναι σε μεγάλο βαθμό ένα πρόβλημα των μαύρων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας έκπτωτος ήρωας του αθλητισμού έχει αναγκάσει τη λευκή Νότια Αφρική να κοιτάξει προσεκτικά μέσα της. Τον Απρίλιο του 2000, η ​​υπόθεση ότι οι νοτιοαφρικάνοι εγκληματίες ήταν ως επί το πλείστον μαύροι κλονίστηκε, όταν ο 30χρονος αρχηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ Hansie Cronje – ένας από τους πιο επιτυχημένους όλων των εποχών - παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε από ένα ινδικό συνδικάτο στοιχημάτων για στημένους αγώνες.

Αλλά αν πρέπει η λευκή Νότια Αφρική να ξανακοιτάξει στην ψυχή της, μπορεί να βρει ένα είδος ενότητας σε αυτή την προσπάθεια. Από μέρα σε μέρα, η Νιγηρία θα ανακοινώσει ότι έχει ξεπεράσει τη Νότια Αφρική ως η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής. Αυτό θα βοηθήσει την παγιωμένη γνώμη ότι η Νότια Αφρική, στο παρελθόν η οικονομική δύναμη της Αφρικής, αποτελεί πλέον τροχοπέδη στην εκρηκτική ανάπτυξη της ηπείρου. Μεταξύ των μαύρων της Νότιας Αφρικής, ιδίως, θα σκληρύνει επίσης την απογοήτευση με τους διαδόχους του Μαντέλα στο ANC, πολλοί από τους οποίους ήταν επίσης κάποτε ήρωες, αλλά πλέον είναι σάπιοι από τη διαφθορά και τον βίαιο, εγκληματικό κομματισμό. Υπάρχει επίσης μια πάρα πολύ παρόμοια ιστορία στο εργατικό κίνημα της Νότιας Αφρικής, που ήταν στο παρελθόν πρωτοπόρο της επαναστατικής αλλαγής, αλλά πλέον διχασμένο από μια αιματηρή πάλη για την εξουσία μεταξύ των αντίπαλων σωματείων, η οποία και ήταν η σπίθα για το ξέσπασμα στο Μαρικάν και το Ράστενμπουργκ.

Μια τέτοια εσωφυλετική διάσπαση μπορεί τελικά να αποβεί καλή για τη Νότια Αφρική. Κατηγορώντας τον εαυτό σου είναι γενικά πιο εποικοδομητικό από το να κατηγορείς του άλλους. Και καθώς η Νότια Αφρική πλησιάζει στην τρίτη δεκαετία της ελευθερίας της, θα μπορούσε, με αφορμή τη δίκη Πιστόριους, να κοιτάξει την τάση του παρελθόντος της να αντιμετωπίζει τα εθνικά αθλήματα ως μια μεταφορά για την εθνική ζωή. Γιατί, σίγουρα, ο αθλητισμός μπορεί να εμπνεύσει. Αλλά ίσως, τουλάχιστον έως ότου η χώρα επανέλθει, αρκετά με τα παιχνίδια.

world.time

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. χρήστος avatar
  χρήστος 21/02/2013 18:15:55

  Βρήκαν την ευκαιρία τώρα οι μαύροι να την πουν στους λευκούς.
  Η γελοιότητα και η υποκρισία στο μεγαλείο τους.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ χρήστος 21/02/2013 20:53:33

   Χρήστο, αν ήμουν Λευκός Νοτιαφρικανός, κάθε μέρα θα ευχαριστούσα τον Θεό για τον Άγιο Μαντέλα που χαλιναγώγησε τη δίκαιη οργή των Μαύρων Νοτιαφρικανών για τις δεκαετίες εξευτελισμού που υπέστησαν από τους Λευκούς. Χάρη στον Μαντέλα, οι Λευκοί Νοτιαφρικανοί εξακολουθούν και ζουν όπως πριν, αντί να τους βρίσκουν στα χαντάκια όπως θα περίμενε κανείς, μετά από τις αδικίες που επέβαλαν στους Μαύρους.

 2. Κωστής avatar
  Κωστής 21/02/2013 21:57:15

  Το ζουν όπως πριν το γνωρίζεις και το λες, ή το διάβασες κάπου, το υποθέτεις και το επαναλαμβάνεις; Γιατί, σε πληροφορώ ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Γενοκτονία υφίστανται οι λευκοί στη χώρα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κωστής 21/02/2013 22:48:35

   Καμμία γενοκτονία.
   Απλώς, επειδή πολλοί Λευκοί είχαν λερωμένοι τη φωλιά τους, μετά την αποτίναξη τού απαρτχάιντ, την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια για Αυστραλία, Αγγλία, Αμερική, Καναδά και Ολλανδία.

 3. stamoschios avatar
  stamoschios 22/02/2013 00:01:11

  Σε αυτή τη χώρα οι λευκοί υφίστανται τα πάνδεινα από τους μαύρους. Να αφυπνισθούμε όλοι και να στηρίξουμε τους λευκούς της Νοτίου Αφρικής. Τώρα υπάρχει πραγματικός φυλετικός διαχωρισμός υπέρ των νέγρων.

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ stamoschios 22/02/2013 12:47:44

   Ο "φυλετικός διαχωρισμός υπέρ των νέγρων" λέγεται ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
   Εκτός κι αν πιστεύεις ότι το 7% του πληθυσμού μιας χώρας (οι Λευκοί δηλαδή) δικαιούνται να συνεχίζουν να ελέγχουν το 100% της οικονομίας τής χώρας αυτής.

 4. Θεόδουλος avatar
  Θεόδουλος 25/02/2013 11:48:12

  Δεν έχω και σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τους Μαύρους,μια ζωή τριτοκοσμικοί θα είναι.Αλλά για να είμαστε δίκαιοι,η χώρα αυτή ανήκει στους Μαύρους,οι Λευκοί είναι ξένο σώμα εκεί,απόγονοι Ευρωπαίων εισβολέων είναι,για να τα λέμε όλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.