#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tο παρασκήνιο της κρίσης και το κρίσιμο διακύβευμαΈνα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των μελών της τρόικας εσωτερικού αλλά και της κυβέρνησης με την τρόικα εξωτερικού, παίχτηκε τις τελευταίες ώρες θέτοντας σε συναγερμό όλη τη χώρα. Η σημερινή νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα γύρω από το πακέτο των μέτρων, με βασικό δεδομένο ότι πλέον ο Φ. Κουβέλης δε μπορεί να κάνει ούτε βήμα πίσω και θα βάλει την υπογραφή του μόνο αν αλλάξει το εργασιακό. Από την άλλη, η έμμεση απειλή ότι δεν υπάρχει συμφωνία και για τα άλλα μέτρα, έγινε μάλλον για τα μάτια του κόσμου.

Όσο για τη στάση του Βενιζέλου, είναι γεγονός ότι ενισχύθηκε το προφίλ του καθώς εμφανίστηκε να αντιδρά σφόδρα στις απαιτήσεις για Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Φυσικά στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί, ωστόσο, οι εντυπώσεις παραμένουν για τη στάση όλων.

Ουσιαστικά στη συνάντηση της Τρίτης υπήρξε διπλό πρόβλημα. Την ώρα που δεν έβγαινε η συμφωνία για τα εργασιακά, η Γερμανία διέρρευσε το έγγραφο σύμφωνα με το οποίος θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των οικονομικών του κράτους.

Αυτό από μόνο του ήταν πιο σοβαρό κι από τα εργασιακά κι ακόμη κι αν διαψεύστηκε ή αν ειπώθηκε από την κυβέρνηση ότι απάντησαν «όχι, δε θα πάρουμε» έμεινε η εντύπωση της σκλήρυνσης  της στάσης των ξένων.

Πλέον εκτός από τη διαφωνία για τα εργασιακά οι βουλευτές όλων των κομμάτων είναι στα «κάγκελα» και για την μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο. Δεν ήταν τυχαία ούτε η σκληρή τοποθέτηση του Βενιζέλου πάνω στο θέμα αλλά ούτε και η δήλωση του Σαμαρά πώς ότι κάνει το κάνει για το μέλλον της πατρίδας. Το παρασκήνιο πάντως είναι πλούσιο:

Κατ’ αρχάς έγινε μια μίνι σύσκεψη Σαμαρά με Βενιζέλο όπου συζητήθηκε η πιθανότητα αποχώρησης του Κουβέλη από την κυβέρνηση. Αυτό πάντως το διέψευσε η ΔΗΜΑΡ διαρρέοντας ότι στηρίζει.

Ο Στουρνάρας για πάνω από 1,5 ώρα ενημέρωνε τους τροικανούς για τις εξελίξεις και προετοίμαζε το κλίμα για το Euroworking Group. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός έχει πει ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ήδη ψηφιστεί κι ότι θα πάνε στη Βουλή έτσι και αλλιώς καθώς διακυβεύεται η δόση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή, όχι με ένα άρθρο αλλά με τα εργασιακά ξεχωριστά. Ίσως υπάρξουν αλλαγές εξευμενισμού των διαφωνούντων βουλευτών ίσως πάλι η βόμβα για τον οικονομικό έλεγχο και οι δραματικοί τόνοι του πρωθυπουργού να ήταν ένα μέσο πίεσης για να περάσουν το συντομότερο τα μέτρα.

Η ΔΗΜΑΡ λέει ότι αν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για τα εργασιακά ίσως τότε ψηφίσει θετικά ενώ δε συζητά καθόλου το θέμα του ειδικού λογαριασμού.

Τόσο από το Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Οικονομικών αφήνονταν να διαρρεύσει η ελεγχόμενη οργή για τη σκληρή στάση του κ. Κουβέλη, χωρίς πάντως να μιλούν ξεκάθαρα για ρήξη.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι μιλάμε για τα εργασιακά αλλά δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνουν αυτά. Τι απαίτησε η τρόικα, τι άλλαξε σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και τι περιέχει το κείμενο που παρέδωσε στη σύσκεψη ο Ι. Βρούτσης. Πρέπει να μάθουμε επιτέλους τι είναι αυτό που προκαλεί τις αντιδράσεις. Αν πράγματι μιλάμε για κατάργηση επιδόματος γάμου και φθηνές απολύσεις που θα βοηθήσουν τους τραπεζίτες να σαρώσουν τους εργαζόμενους, τότε ασφαλώς δεν περνούν τα μέτρα.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα αναρωτιούνται όλοι; Θα πάμε σε ρήξη με τους ξένους, θα πέσει η κυβέρνηση, θα χρεοκοπήσει η χώρα χωρίς την εκταμίευση της δόσης ή τελικά θα κάνει πίσω η τρόικα σε βασικές απαιτήσεις της και όλα θα κυλήσουν ομαλά;

Το πρόβλημα ακούει στο όνομα εκταμίευση της δόσης. Φαίνεται ότι χάνεται και η ημερομηνία της 16ης Νοεμβρίου που αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα εκταμιευτούν τα χρήματα διότι τότε λήγει και ένα ομόλογο. Φαίνεται να πηγαίνει για τις 23 και μετά εφόσον στη νέα σύσκεψη δεν υπάρξει πρόοδος. Υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης των οικονομικών της χώρας δηλαδή. Αλλά επίσης υπάρχει ο κίνδυνος όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις, να απαιτηθούν ακόμη περισσότερα μέτρα.

Επίσης, η κυβέρνηση μελετά το εξής σενάριο που θα περάσει επικοινωνιακά ως θετική εξέλιξη. Να υπάρξει συμφωνία για μετάθεση του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κατά 2 χρόνια ώστε η Ελλάδα να ελαφρυνθεί, και το ΔΝΤ να συμμετάσχει στην επιμήκυνση και στην καταβολή της δόσης. Ο όρος που χρησιμοποιείται είναι «διπλή επιμήκυνση». Το αρνητικό στην υπόθεση; Ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πάει για μετά από 10 χρόνια όπου θα είμαστε όμηροι των δανειστών μας.

Επικοινωνιακό Βατερλό

Μετά τις έντονες ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και πτώση της κυβέρνησης καθώς ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ έδειξαν να σηκώνουν μπαϊράκι ανταρσίας, ο Φ. Κουβέλης διέρρευσε ότι δεν τίθεται θέμα για την κυβέρνηση κι ότι την στηρίζει. Κάτι ανάλογο διαρρέουν και από την Ιπποκράτους, αν κι εκεί προσπαθούν να παίξουν το χαρτί του ρυθμιστή των εξελίξεων.

Ωστόσο, όλα αυτό που ζούμε από το απόγευμα μοιάζει με θέατρο του παραλόγου. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για συνέχιση της επικοινωνιακής γκάφας της κυβέρνησης ή κάποιοι δεν κατάλαβαν το παιχνίδι που παίζεται, όμως, έχουμε το εξής εντυπωσιακό γεγονός.

Ο Κουβέλης και ο Βενιζέλος εμφανίζονται να σηκώνουν αντιμνημονιακή σημαία ενώ ήδη τα μέσα ενημέρωσης μεταμόρφωσαν τον Σαμαρά σε βασικό μνημονιακό παίκτη. Στο Mega έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει στο πακέτο για τα εργασιακά με την τρόικα, ότι έγιναν κάποιες αλλαγές αλλά ότι αυτά είναι τα μέτρα και πρέπει να ψηφιστούν. Και μέσα στα μέτρα αυτά περιέχονται τόσο οι μειώσεις στις αποζημιώσεις και οι ευκολότερες απολύσεις όσο και η κατάργηση του επιδόματος γάμου, δηλαδή 10% κάτω στους μισθούς.

Εμφανίζεται, λοιπόν, ο Σαμαράς να είναι ο τυφλός υποστηρικτής των απαιτήσεων της τρόικας και ω του θαύματος ο Βενιζέλος να μπαίνει μπροστάρης του αντιμνημονιακού αγώνα. Εμφανίζεται μια κυβέρνηση η οποία έχει δύο γραμμές. Η ΝΔ έγινε ξαφνικά «κολλητή» με την τρόικα και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ πήραν τα φισεκλίκια και ανέβηκαν στο βουνό.

Δεν ξέρουμε τι κάνει το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά με τις διαρροές τους ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης έχουν βάλει κάτω τη ΝΔ και την χτυπάνε αλύπητα.

Α.Ψ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 24/10/2012 08:01:48

  Εύχομαι και ελπίζω, το διακύβευμα του παίγνιου (μου αρέσει η λέξη διακύβευμα...) να μην είναι τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Κρήτης...της Κρήτης επαναλαμβάνω...

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 24/10/2012 11:21:51

   Όσοι στην Αθήνα έχουν σκέψεις να βάλουν χέρι σε μελλοντικά έσοδα προερχόμενα από εξορύξεις του ορυκτού πλούτου ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ για να αποδοθούν στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ να το ξεχάσουν. Κι όλα αυτά για να διασωθεί ένα διεφθαρμένο καθεστώς.....Να το ξεχάσουν....μη παίζουν με τη φωτιά....

   • Α avatar
    Α @ Τί να λέμε; 24/10/2012 11:52:28

    ο ορυκτός πλούτος είναι της ΕΛΛΑΔΑΣ όχι μόνο της Κρήτης.

    • Τί να λέμε; avatar
     Τί να λέμε; @ Α 24/10/2012 12:28:10

     @Α: Εξαρτάται: αν κάποιοι στην Αθήνα σκοπεύουν να τον δώσουν στους Γερμανούς, τότε αλλάζει το πράμα...

     • Α avatar
      Α @ Τί να λέμε; 24/10/2012 12:32:02

      Δηλαδή οι λιγνίτες είναι της Πτολεμαΐδας, ο χρυσός είναι της Χαλκιδικής κλπ;

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Α 24/10/2012 12:57:43

      1. Δεν (θα) έχουν την ίδια αξία. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον βρίσκεται στην παραγωγή ενέργειας και στην ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Λες η Γερμανία να ενδιαφέρεται να αγοράσει λιγνίτες; Όχι. Για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ενδιαφέρεται. Και αυτό βρίσκεται στην Κρήτη.
      2. Δεν με ενδιαφέρει η Πτολεμαϊδα και η Χαλκιδική.
      3. Ο ορυκτός πλούτος της Κρήτης υπολογίζεται σε πολλαπλάσιο μέγεθος του Ελληνικού χρέους. Οι διεφθαρμένοι που έφαγαν 250 δισ. να μην υπολογίζουν σε αυτό.

     • Α avatar
      Α @ Τί να λέμε; 24/10/2012 13:14:02

      Aυτά μπορεί να τα λέει και η Τουρκία.
      Βουρ για αλλαγή συνόρων; Νέο Κύπριακό;
      Επικίνδυνες, άστοχες σκέψεις κάνετε ...

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Α 24/10/2012 13:27:39

      Θα το αποκαλούσα "μέσο πίεσης" προς κάποιους πονηρούς...για να καταλάβουν πως κάθε παίγνιο έχει σενάρια...

     • ERASMUS avatar
      ERASMUS @ Τί να λέμε; 24/10/2012 14:23:07

      "Λες η Γερμανία να ενδιαφέρεται να αγοράσει λιγνίτες; Όχι. Για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ενδιαφέρεται. Και αυτό βρίσκεται στην Κρήτη."

      Αγαπητέ φίλε κάνεις τεράστιο λάθος όσον αφορά τους λιγνίτες , ποιος τους θέλει , τι θα τους κάνει και ποσά χρήματα θα αποκομίσει από την εκμετάλλευση τους..

      50 χρονιά Χ 365 ημέρες Χ 24 ώρες = 438.000 ώρες
      4000 MW X 438.000 ωρες = 1.752.000.000 MWh
      1.752.000.000 MWh X 65 EURO/MWh = 113.880.000.000 euro

      113 δις ευρώ .. το 30% του χρέους της Ελλάδας

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ ERASMUS 24/10/2012 14:43:42

      Σωστός. 113 δισ. ευρώ = 1/10 του 1 $ τρις.

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ ERASMUS 24/10/2012 14:48:23

      πίσης μη ξεχνα΄ς πως οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται για τον "βρώμικο" λιγνίτη. Επίσης ξέχασες τα έξοδα αγοράς ρήτρων για τις εκπομπές CO2...αν ήταν άλλωστε όπως τα γράφεις θα είχαμε ήδη εδώ και χρόνια ξεκινήσει τις εξαγωγές λιγνίτη...δεν έγινε όμως...εξού το ενδιαφέρον για φυσικό αέριο...

     • ERASMUS avatar
      ERASMUS @ Τί να λέμε; 24/10/2012 15:25:50

      Αγαπητε φιλε "Τί να λέμε;"

      Την RWE την ξέρεις ??
      Αν δεν την ξερεις , εδω εχει πληροφορίες
      http://www.rwe.com/web/cms/mediablob/en/108808/data/114404/41/rwe/investor-relations/factbook/Facts-Figures-2012.pdf
      Και προφανώς αν δεν ενδιαφερεται για τον λιγνιτη δεν θα την μαθεις ποτέ στην Ελλάδα .....Ασε όμως λιγο τον χρονο να περασει κα ισως σε λιγους μηνες ξανακουσεις αυτο το ονομα ......
      Τώρα αν ειναι τοσο βρομικος και αντιοικονομικός ο λιγνιτης γιατι κλεινουν τα πυρηνικά και κρατανε τους λιθανθρακες και τους λιγνιτες οι Γερμανοι???? Προφανως επειδη ειναι Κουτοφραγγοι .......
      Oσο για το κοστος ανα KWh μπορεις να ανατρεξεις σε διαφορες πηγες ..............

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ ERASMUS 25/10/2012 14:41:44

      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oil_exploration_and_production_companies

 2. ΒLACKQUEEN avatar
  ΒLACKQUEEN 24/10/2012 08:17:27

  Kαλημέρα Αριστερέ Ψάλτη. Συγκυβερνώντες - αντιπολιτευόμενοι. Αναμενόμενο. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και οι περιορισμένων ικανοτήτων πολιτικάντηδες, (Δημάρ-Πασόκ) πανικόβλητοι και παραζαλισμένοι, αφού σε γενικές γραμμές δεν τύπτονται ιδιαίτερα αποδεχόμενοι τα απάνθρωπα μέτρα στα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει, δίνουνε για το θεαθήναι δακρύβρεχτες αντιστασιακές παραστάσεις, προς ικανοποίηση του ..... λαϊκού αισθήματος, του αφελούς και μωροπίστευτου θεατρικού κοινού. Αυτό που είναι πραγματικά τραγικό, είναι η ''διπλή επιμήκυνση'' που αναφέρετε που θα μας σέρνει δέσμιους εκβιασμών και τοκογλύφων, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια. Φαντάζεστε οτι θα μείνει τίποτε όρθιο, τίποτε Ελληνικό (ακίνητη περιουσία, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λ.π.) αν οι πιέσεις συνεχιστούν επί μακρόν; Ποιός νοιάζεται για τα επικοινωνιακά τους παιχνίδια, τις εντυπώσεις, ποιός ενδιαφέρεται για νικητές και νικημένους στα λόγια; Έτσι όπως τα λέμε, ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ, με μαθηματικη ακριβεια Η ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ, ΜΕ ΔΟΣΑΤΖΗΔΕΣ, ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ή ΧΩΡΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ.
  Ο Θησέας μπορεί να βρεί την έξοδο του λαβυρίνθου χωρίς τον μίτο της Αριάδνης που το σκασε με τον Μινώταυρο; Αυτό είναι το ερώτημα....

 3. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 24/10/2012 08:24:12

  Τι να πει κανείς; Πώς δεν μπορούμε εσαεί να ζούμε με δανεικά; Τα δάνεια δούλους του ελευθέρους ποιείν(Μένανδρος). Τα μέτρα αυτά δεν θα είναι τα τελευταία. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Τελειωμό δε θα έχουν . Τους άνοιξε η όρεξη. Ο καπιταλισμός δε χορταίνει πλέον. Ζητά αίμα. Ζητά πίσω τα εργασιακά δικαιώματα και την κατάργηση του κράτους πρόνοιας που έκαναν το σύστημα υποφερτό πριν λίγα χρόνια. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Ρίξτε μια ματιά στην κοινωνία και θα δείτε πως σε ελάχιστους μήνες θα έχουμε κοινωνική εξέγερση.

  • nemesis avatar
   nemesis @ Γεώργιος 24/10/2012 08:32:55

   Λαός που δεν μαθαίνει από την ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει... Πόσα παραδείγματα και ιστορικά υποδείγματα απ' το 1821 και μετά, θέλετε για να προβλέψετε τί θα συμβεί σ'αυτό τον τόπο, ή για να προβάλετε στο μέλλον τις λύσεις που αναζητούνται αλλά και τον τρόπο για να βρεθούν;

 4. tabachaniotika avatar
  tabachaniotika 24/10/2012 08:45:07

  ...μήπως η Κρήτη πρέπει να Ξυπνήσει!! επιτέλους και να γυρίσει την πλάτη στούς ανίκανους σωτήρες ;;;;
  Αν τους θέλουν να τους εξαθλιώνουν και να τούς κοροιδευουν οι υπόλοιποι με γειά τους!!!!

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ tabachaniotika 24/10/2012 10:01:43

   Δηλαδη προτεινεις την... αποσχιση της Κρητης απο την Ελλαδα ; Εισαι με τα καλα σου ;

   • tabachaniotika avatar
    tabachaniotika @ Μ.Γ 24/10/2012 12:03:12

    Το μόνο κακό και που δυστυχώς δεν διορθώνεται ευκολα ! είναι ότι θα έχει πάντα ΠαΣοΚ στην Κυβέρνηση!!!! και αυτό με κάνει λίγο διστακτικό...

  • Tassos avatar
   Tassos @ tabachaniotika 24/10/2012 10:35:12

   Είστε κοντοί και μαυριδεροί φίλε. Αστο καλύτερα...

   • tabachaniotika avatar
    tabachaniotika @ Tassos 24/10/2012 12:00:04

    κοντοί και μαυριδεροί είναι όσοι καθονται και τους λοιώνουν και δεν μιλάνε Κουμπάρε.
    Δεν σου απαντω με τα δικά σου ..επίθετα γιατί δεν τα ασπάζομαι (ως ημιρατσιστικά) αλλά επειδή εσύ τα χρησιμοποίησες .
    Η αγανάκτηση φέρνει πολλές φορές σκέψεις ακραίες και δεν χρειάζεται να είσαι μαυριδερός ή κοντός αγαπητέ μου να για τίς κάνεις . Και μια που μπήκε η συζήτηση δεν μου λές το ύψος σου και τι βαθμό προστασίας έχει το αντηλιακό ...σου;

    • Λιογκος avatar
     Λιογκος @ tabachaniotika 24/10/2012 12:13:09

     Θα σου απαντήσω εγώ...ο Τάσσος τα έχει ολα υψηλά, μόρφωση, επάγγελμα, ηλικία, αντηλιακό, ύψος.... είναι ο ορισμός του Υψηλού!!!! Σπάνιο παλικάρι...

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Tassos 24/10/2012 12:42:44

    Tasso,

    Μήν τόν παρεξηγῆς τόν Χανιώτη καθ ὅτι ὅλοι οἱ Χανιῶτες εἶναι φοβερά τοπικιστές. ῞Ολη ἡ ἄλλη Κρήτη νά πάει νά κουρεύεται so to speak! :D

    ΥΓ. Μία ῾Ηρακλειώτισσα.

    • Τί να λέμε; avatar
     Τί να λέμε; @ Φωτεινή 24/10/2012 14:01:20

     @ Φωτεινή. Καλή η προσπάθειά σου πέφετι στο κενό. Δεν είναι θέμα Χανίων-Ηρακλείου (πολύ κοντόφθαλμο θα ήταν αυτό). Αν έχεις γνώσεις γεωπολιτικής, ειδικά σε θέματα ενέργειας/ορυκτών, και διαθέτεις την ικανότητα να δεις τη μεγαλύτερη εικόνα, και κυρίως να δεις 50-60 χρόνια μπροστά, με (παγκόσμιο) διακύβευμα την ενέργεια, θα καταλάβεις. Τα λεφτά είναι υπερβολικά πολλά (1 τρις $) για να χαθούν όλα για την αποπληρωμή 250 δισ. Σκέψου...

 5. GO avatar
  GO 24/10/2012 08:53:22

  Πότε είπαμε ότι διενεργούνται οι αμερικανικές εκλογές;
  Α, 6 Νοεμβρίου!
  Οπότε το "ατύχημα" (ή μήπως το ευτύχημα) αμέσως μετά;

 6. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 24/10/2012 08:57:24

  Οσο οι "αγορές" επιτρέπουν (ουσιαστικά από αυτό καί μόνο ζούν πλέον) τή διαπραγμάτευση CDS, η αύξηση στή συχνότητα εμφάνισης μαύρων κύκνων* είναι δεδομένη, όπως άλλωστε πολλάκις έχουν εκτιμήσει οι Financial Times.
  Εκτίμησή μου είναι ότι βλέπουμε εναν ακόμα.

  Black Swan: Αιφνίδια ανατροπή αναμενομένης (από τήν πλειοψηφεία τών επενδυτών) εξέλιξης πού αποφέρει μεγάλο οικονομικό ώφελος στούς λίγους εκλεκτούς πού πρόβλεψαν σωστά, τουτέστιν 'έστησαν' τό 'κόλπο'.

 7. Storm avatar
  Storm 24/10/2012 09:27:06

  Έχει ξαναγραφτεί εδώ, ότι μόλις τα πράγματα ζορίσουν, οι δύο "εταίροι" θα βρουν μία ευκαιρία και θα κρεμάσουν τον Σαμαρά στα μανταλάκια.
  Δεν θα έπρεπε να περιμένει τίποτα καλύτερο, από τα δύο δεκανίκια...
  Έτσι λειτουργούν πάντοτε, καιροσκοπικά.
  Γι΄αυτό υπήρχαν αντιδράσεις για την αλλαγή πλεύσης, τέτοιο καιρό πριν από έναν χρόνο.
  Γιατί οι ψηφοφόροι της ΝΔ, γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τα στελέχη της, τις "ιδιότητες των "εταίρων"...
  Τις έχουμε λουστεί εδώ και μια εικοσαετία.
  Τότε δημιουργήθηκε το υπόβαθρο για αυτές τις κινήσεις τους, τότε τους δόθηκε η ευκαιρία να ανασάνουν πριν το μοιραίο, τότε διεσώθησαν, τώρα απλώς βλέπουμε τα αποτελέσματα του φιλιού της ζωής που πήραν πέρισυ.
  Να μην σας κάνει καμία εντύπωση.
  Έτσι ξέρουν - και προφανώς "δουλεύει" μια χαρά, γιατί τώρα φαίνεται υπερασπιστής του μνημονίου(!!!) ο Σαμαράς - έτσι θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

 8. θησεας avatar
  θησεας 24/10/2012 09:35:01

  ειναι αληθεια οτι ο προβοπουλος εχει ζητησει τις φθηνες απολυσεις απο το 2009 ?

 9. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/10/2012 09:53:28

  Δεν είναι άσχημο το θεατράκι:
  1. Η Τρόικα μαθαίνει ότι υπάρχει ένας "κακός" που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση και ο Σαμαράς μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό: "Μαλακώστε λίγο γιατί θα με ρίξουν, εγώ σας καταλαβαίνω, αλλά είναι και αυτός ο αριστερός ο Κουβέλης...". Και, το βασικότερο, περνάει το μήνυμα στους προϊσταμένους της Τρόικας.
  2. Ο Κουβέλης περνάει το μήνυμα της αντίστασης στο εναπομείναν εκλογικό κοινό του της Πλατείας Κολωνακίου και της Φιλοθέης: "Κανείς δεν σας αγαπά όσο ο μπάρμπα Φώτης" και αποφεύγει τις τεράστιες διαρροές προς τον Schooligan Τσίπρα.
  Οταν τελειώσει η παράσταση, θα μάθουμε πόσο τελικά κόστισε το έργο, συμπεριλαμβανομένων τσιπς, σάμαλι, πορτοκαλάδας...

  • drider avatar
   drider @ ΒΙΣ 24/10/2012 13:25:56

   "Schooligan Τσίπρας" - Δεν μπορώ να πω, αυτό ήταν επιτυχημένο :-)

 10. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/10/2012 09:57:14

  Είναι φοβερό πάντως ότι "ο ρους των γεγονότων" (που έλεγε ο Φωτόπουλος σε μια παλιά ελληνική ταινία) ευνοεί ασύλληπτα τον Τσίπρα και τον Μιχαλολιάκο, δηλαδή τα άκρα. Οι Ευρωπαίοι θα μετανιώσουν για την αδιαλλαξία τους αυτή, γατί κλείνοντας πόρτες σε μετριοπαθείς κυβερνήσεις, βάζουν τη χώρα σε φοβερές περιπέτειες...

  • drider avatar
   drider @ ΒΙΣ 24/10/2012 13:30:00

   Είτε διαβλέπουν ότι λιγότερο πεπεγλέγμενες με τη εγχώρια διαπλοκή κυβερνήσεις ίσως να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους μακροπρόθεσμα. Είσαι τόσο σίγουρος ότι ο συριζα θα τους χαλάσει τη σούπα;

 11. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 24/10/2012 10:10:29

  Πλέον εκτός από τη διαφωνία για τα εργασιακά οι βουλευτές όλων των κομμάτων είναι στα «κάγκελα» και για την μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο. Δεν ήταν τυχαία ούτε η σκληρή τοποθέτηση του Βενιζέλου πάνω στο θέμα αλλά ούτε και η δήλωση του Σαμαρά πώς ότι κάνει το κάνει για το μέλλον της πατρίδας. Το παρασκήνιο πάντως είναι πλούσιο:

  Αυτά τα κάγκελα μυρίζουν Αγκελα και μάλιστα νέο Αουσβιτς με γεύση καραμέλα. Αυτή τη γεύση θα έχουμε βγαίνοντας από τους φούρνους και λέω καραμέλα γιατί η κυβέρνησή μας , έχει ρίξει τέτοιο γλείψιμο και όχι μόνο στους Τροικανούς που τελείωσαν και οι καραμέλες για την γεύση .
  Βέβαια είναι και η ανησυχία μη γίνουμε προτεκτοράτο όμως δεν αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα του να ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ γιατί τι είμαστε ;
  Είμαστε χώρα ; δεν το νομίζω καθότι σε μια χώρα υπάρχουν νόμοι και Σύνταγμα εδώ το μόνο σύνταγμα που γνωρίζω πλέον είναι η πλατεία και αυτή ακούγεται ότι θα αλλάξει όνομα για να μη προκαλεί το Σοι μπλε (που να του μαυρίσει του καθηλωμένου το σόι)

  Είμαστε έθνος ; Τι σημαίνει έθνος ;
  Έννοια δισυπόστατη . Υπάρχει σαν ετυμολογία με τον όρο: Α) σύνολο ατόμων που συνδέονται με κοινό ιστορικό παρελθόν, καταγωγή, στοιχεία πολιτισμού, έχουν, συνήθως, κοινή γλώσσα και θρησκεία και έχουν συνείδηση της κοινής τους ταυτότητας. Β) σύνολο ατόμων που έχουν συνείδηση κοινής ιστορικής, κοινωνικής, πολιτισμικής κτλ. παράδοσης, αυτόνομη πολιτική συγκρότηση και κατοικούν σε καθορισμένη εδαφική έκταση

  Κάποτε ήμασταν έτσι τώρα είμαστε ένας Θεός ξέρει (και αυτός όποτε μας βλέπει μας φτύνει εξ ου και οι μεγάλες βροχές και πλημμύρες) .

  Τώρα κάποιοι στριμώχνονται στην Σμύρνη , κάποιοι λένε ότι τα θύματα της πηγάδας του Μελιγαλά σπρώχτηκαν και έπεσαν, κάποιοι ότι δεν έγινε παιδομάζωμα , κάποιοι ψήφισαν τα τούρκικα να τα μαθαίνουμε και να βοηθάμε στο να γράφεται η ιστορία με την σύμφωνη γνώμη και των γειτόνων μας .

  Και η ετέρα ή εταίρα (ο καθείς όπως θέλει το εννοεί) έννοια επαφίεται στην σκέψη των 3 Ντάλτον , λείπει ο τέταρτος γιατί προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση μια και δεν θέλει να κυβερνήσει.
  Λύση δεν υπάρχει όχι γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αλλά γιατί όλοι τους είναι της άποψης που λέει :
  1) άσε ο λαός είναι ζώα ότι τους λέμε το πιστεύουν
  2) Φοβούνται μη λιμοκτονήσουν οπότε θα δεχτούν την πείνα
  3) Είναι διασπασμένοι γιατί τόσα χρόνια την δουλειά μας τη κάναμε καταφέραμε να τους κάνουμε παρτάκηδες λιποφέροντες (εκ του φέρω λίπος )
  4) Επέτρεψαν ηθελημένα την διαστρέβλωση της ιστορίας τους γιατί φοβήθηκαν το φόβο τους .Φοβήθηκαν να μη τους πουν φασίστες, σοβινιστές, ρατσιστές , εθνικιστές.
  5) Συνεχίστε το δόγμα του ΣΟΚ έχει αποτελέσματα μη τους αφήσετε να σηκώσουν κεφάλι ρίξτε 300 φόρους παραπάνω για να πάρετε αυτά που θέλετε.

  Η χώρα που γέννησε την δημοκρατία ανήγαγε την προδοσία και τον δωσιλογισμό σε επάγγελμα .

  ΥΓ : Απλά θυμηθείτε κύριοι (κατ ευφημισμό πλέον) τι έγινε στις Βερσαλίες όταν μπήκες ο λαός μέσα …..Πως ανακαλύφτηκε η Γκιλοτίνα , τίποτα άλλο. Ο κόσμος δεν είναι ζώα , δεν είναι αμοιβάδες , δεν είναι μονοκοτυλήδονα . Είναι άνθρωποι και κάποιοι εξ αυτών θρώσκουν ψηλά χωρίς να είναι απλά κότες που πίνουν νερό….

  • Γιάννης Καλαματιανός avatar
   Γιάννης Καλαματιανός @ Χριστίνα 24/10/2012 11:46:21

   Άριστα με τόνο !

 12. Tassos avatar
  Tassos 24/10/2012 10:36:55

  Ολο το θέμα για τα εργασιακά και για τις αποζημιώσεις γίνεται για τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Σύνφωνα με τις μελέτες τους, μετά τις συγχωνεύσεις "περισσεύουν" άνω των 15 χιλιάδων.

  • Χριστίνα avatar
   Χριστίνα @ Tassos 24/10/2012 11:54:52

   Εγώ θα έλεγα ότι μάλλον περισσεύουν 10 εκ Ελληνες για να γίνει εδώ της Κορέας . Αποδεδειγμένα οι ξένοι παίρνουν ότι θέλουν οι''ελληνόφωνες που διοικούν'' δίνουν ότι τους ζητήσουν και ο λαός κάνει το μπαλάκι πότε στον πινγκ πότε στον πονγκ και πότε βγαίνει κάποιος Αλέξης και παίζει πινγκ πονγκ. Μη ξεχάσω και τον Πάνο ο οποίος μπορεί να φωνάζει για τους Τούρκους αλλά κάποιοι δικοί του όλο και σε κάποιες συγκεντρώσεις τρέχουν.

   Γι αυτό σε όλο μας το σύστημα που δεν είναι Ελληνικό μπορεί να υιοθετήσει έναν κοινό ύμνο

   Ασπρα κόκκινα κίτρινα μπλε καραβάκια στο Αιγαίο δεν με
   παίρνετε καλέ

   Πάρτε τους καλέ τουλάχιστον να χαρεί και ο Πάγκαλος που ήθελε την σημαία να την πάρει το κύμα ο άνεμος ...

   Την προδοσία πολλοί την αγάπησαν τον προδότη ουδείς.

 13. Χωρις Μασκα avatar
  Χωρις Μασκα 24/10/2012 10:58:40

  Πολύ ωραία!Μια και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και έχουν στηλώσει τα
  πόδια Βενιζέλος και Κουβέλης,γιατί δεν το εκμεταλλεύεται κι ο Σαμαράς
  που έτσι κι αλλοιώς σαν αντιμνημονιακό τον ψήφισαμε{τουλάχιστον εγώ};
  Μπορεί να φέρει χώρια τα διάφορα μέτρα στην Βουλή {που έτσι είναι και
  το σωστό},να περάσει ότι είναι να περάσει,να τους πεί "κύριοι εκεί που μας
  καταντήσατε πάρτε τώρα τα ρέστα" και να δούμε έτσι και τις αληθινές
  προθέσεις των εταίρων. Αυτή είναι σωστή Δημοκρατία,σε αυτό θα κάνει την διαφορά με τον ΓΑΠ και ότι ήθελε προκύψει.Να δούμε πόσο θα ματώσει η
  Κα Μέρκελ.Πόση συμπαράσταση θα δείξει ο κος Ολάν κ.λ.π.Να δούμε θα μας
  σώσουν με όσα ακόμα μέτρα "αντέχει"να πάρει η Κυβέρνηση,γιατί ο λαός
  δεν"αντέχει "ούτε μιά σταγόνα επιπλέον από αυτά που έχει ήδη υποστεί;
  Επειδή δε παρατήρησα και κάποιους "κρυφοθαυμαστές "της Χ.Α.,δεν γνωρίζω
  βέβαια την ηλικία των γραφόντων,αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτό
  είναι ότι το χειρότερο μπορεί να πάθει μιά κοινωνία,να γίνει ανεκτική ή
  ακόμα χειρότερα δεκτική ,τέτοιων ιδεολογιών και τέτοιων πρακτικών.Ο Θεός
  φυλάξει!!

 14. H pena tis logikhs avatar
  H pena tis logikhs 24/10/2012 11:17:31

  Να δείτε που στο παρά λίγο θα ομονοήσουν για την "σωτηρία" της χώρας και τα μέτρα θα ψηφιστούν με 165 ως 175 βουλευτές ,ύστερα θα περιμένουμε τα επόμενα που θα μας ξανασώσουν !

  • ERASMUS avatar
   ERASMUS @ H pena tis logikhs 24/10/2012 12:28:50

   Υπάρχει ομως πάντα το σεναριο μετα τις οποιες εκδηλωσεις της 28ης οκτωβριου .... να μην ψηφιστει τιποτα και να παμε σε εκλογές .....

 15. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 24/10/2012 11:57:44

  Kαλημέρα. Συγκυβερνώντες - αντιπολιτευόμενοι. Αναμενόμενο. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και οι περιορισμένων ικανοτήτων πολιτικάντηδες, (Δημάρ-Πασόκ) πανικόβλητοι και παραζαλισμένοι, αφού σε γενικές γραμμές δεν τύπτονται ιδιαίτερα αποδεχόμενοι τα απάνθρωπα μέτρα στα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει, δίνουνε για το θεαθήναι δακρύβρεχτες αντιστασιακές παραστάσεις, προς ικανοποίηση του ..... λαϊκού αισθήματος, του αφελούς και μωροπίστευτου θεατρικού κοινού. Αυτό που είναι πραγματικά τραγικό, είναι η ''διπλή επιμήκυνση'' που αναφέρετε που θα μας σέρνει δέσμιους εκβιασμών και τοκογλύφων, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια. Φαντάζεστε οτι θα μείνει τίποτε όρθιο, τίποτε Ελληνικό (ακίνητη περιουσία, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λ.π.) αν οι πιέσεις συνεχιστούν επί μακρόν; Ποιός νοιάζεται για τα επικοινωνιακά τους παιχνίδια, τις εντυπώσεις, ποιός ενδιαφέρεται για νικητές και νικημένους στα λόγια; Έτσι όπως τα λέμε, ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ, με μαθηματικη ακριβεια Η ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ, ΜΕ ΔΟΣΑΤΖΗΔΕΣ, ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ή ΧΩΡΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ.
  Ο Θησέας μπορεί να βρεί την έξοδο του λαβυρίνθου χωρίς τον μίτο της Αριάδνης που το σκασε με τον Μινώταυρο; Αυτό είναι το ερώτημα....

 16. Jim Bim avatar
  Jim Bim 24/10/2012 12:26:19

  Σαμαράς ή Χάος, κύριοι και κυρίες μου ???

  Κυβέρνηση Τσίπρα, με αναρχία, πείνα, πτώχευση και μάχες με την Χρυσή Αυγή ?
  θέλετε να γίνουμε Λίβανος, Συρία ???

  Σε κανένα δεν αρέσει αυτή η κατάσταση, όλοι πονάμε και υποφέρουμε αλλά η εκτροπή από αυτή την πορεία θα μας οδηγήσει σε ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

  • Λιογκος avatar
   Λιογκος @ Jim Bim 24/10/2012 12:32:13

   Ναι κύριε Γεωργιάδη μας πείσατε... έχετε αναλογιστεί ότι θυμίζετε πολύ τον ΓΑΠ? Μα πόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε ότι με αυτή την πολιτική απλά κάνετε μάγκα τον Τσίπρα... εσείς μας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στο χάος και στην αγκαλιά του Τσίπρα. Ξυπνήστε επιτέλους και πάρτε το αλλιώς!

  • avanti avatar
   avanti @ Jim Bim 24/10/2012 12:45:44

   Πείνα ( αλήθεια πόσοι ακόμη θέλεις να πεινάσουν, ή μήπως θέλεις να δεις τον ερυθρό σταυρό να δίνει συσσίτια?), αναρχία, πτώχευση, μάχες μεταξύ Ελλήνων & λαθρομεταναστών ζούμε σήμερα κύριε Jim Bim, βγάλε το σκούρο γυαλί και τις ωτασπίδες, ή μάλλον βγαλμένα τάχεις και προσπαθείς να παρασύρεις τους αδαείς..

   • Jim Bim avatar
    Jim Bim @ avanti 24/10/2012 14:36:19

    Είναι σαν τον πανικό μετά το ναυάγιο, εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες του καπετάνιου (Α. Σαμαρά) θα σωθούμε. Εάν πανικοβληθούμε θα αλληλοεξοντοθούμε .....

   • Jim Bim avatar
    Jim Bim @ avanti 24/10/2012 14:39:06

    Υπάρχει εναλλακτική λύση ????

 17. Gn avatar
  Gn 24/10/2012 12:48:51

  Δυστυχώς χάθηκε η επαφή με τη λογική και το Ελληνικό έθνος είναι έτοιμο να αυτοκτονήσει, εθνικά υπερήφανο, όπως αρμόζει σε ένα έθνος ...ηρώων

  • noldor avatar
   noldor @ Gn 24/10/2012 12:56:32

   Εθνικά ταπεινωμένο όπως δεν αρμόζει σε ένα έθνος ηρώων, έτσι πεθαίνει το Ελληνικό Έθνος. Ο εχθρός πέρασε ατουφέκιστος.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Gn 24/10/2012 13:43:12

   Επίχειρα ετών θεσμοθετημένου σχεδόν παραλογισμού.

 18. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 24/10/2012 12:52:32

  Aντώνη,γερά με τσαμπουκά.

 19. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 24/10/2012 13:01:21

  Μη αγωνιάτε.Απλώς κάθε νέα δόση και αιμοσταγή νέα μέτρα θα συνοδεύονται με αλλαγή φρουράς,δηλαδή με μια ''νέα'' κυβέρνηση.Και ο καιρός θα περνά και θα μας οδηγεί στο αναπόφευκτο.Εκτός κι΄αν..κ.Σαμαρά;

 20. Padron avatar
  Padron 24/10/2012 13:42:36

  Καποίοι φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή "Ένωση" τελείωνει, και πασχίζουν να κάνουν τα τελευταία ντίλ με τους "αδιάφθορους" εταίρους. http://www.spiegel.de/international/europe/crisis-of-confidence-develops-between-merkel-and-hollande-a-862644.html

 21. DRACUMEL avatar
  DRACUMEL 25/10/2012 07:28:31

  ...δηλαδή μετά την απόσχιση....διαίρεση σε ανατολικη και δυτική Κρήτη!!!
  Άνθρακες ο θησυρός και πάλι PASOK!!!! εις διπλούν...
  Δεν είναι υποχρεωτικά Χανιώτης ,νομίζω Ταμπαχανιώτικα είναι ένα είδος ρεμπέτικων , έτσι νομίζω...

 22. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/10/2012 11:12:51

  Το επιμύθιο για την κρίση - που δεν είναι μόνον Ελληνική, όπως η Ελλάδα δεν είναι (πιά) "ομφαλός του κόσμου" - το διατύπωσε επιγραμματικά χθές ο Νόαμ Τσόμσκυ:
  «Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν, πολλοί πόροι να βάλουν τους ανθρώπους σε δουλειές, αλλά το σύστημα δεν μπορεί να τους συντονίσει».
  Η τροχιά που έγραψε το παγκόσμιο κεφαλαιοκρατικό σύστημα μετα το 1980, έφθασε στο κατώτατο σημείο της. Ο νεοφιλελεύθερος καζινο-καπιταλισμός έχει απαξιωθεί πλήρως, οικονομικά, πολιτικά, λογικά, αισθητικά και κυρίως ηθικά.

 23. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/10/2012 11:15:57

  Το "βόïδι" του παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος παράφαγε και έπαθε στομαχικά και διάρροια.
  Η Ελλάδα είναι απλώς σήμερα, η πιό χεσμέ*η τούφα στην άκρη της φούντας της ουράς του χεσμέ*ου βοδιού.
  Δυστυχώς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.