#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tο διακύβευμα του Σαμαρά είναι οι άνθρωποι

(Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν...)Γράψαμε τις προάλλες, πριν το προηγούμενο Eurogroup, ότι κοινωνία μας δέχτηκε ένα ακόμα βίαιο χτύπημα, με τα τελευταία μέτρα. Και αναρωτηθήκαμε εάν άξιζε τον κόπο. Και η απάντηση - είπαμε - είναι ανελέητη: “.... μόνο εάν άμεσα η Ελλάδα, έχοντας διασφαλίσει την οριστική βιωσιμότητα της οικονομίας της μπορέσει να δημιουργήσει δουλειές και να τροφοδοτήσει νέο χρήμα στις φλέβες της πραγματικής οικονομίας, αυτής των ανθρώπων….”.

Αυτή η απλή πρόταση - καλώς ή κακώς - εμπεριέχει αρκετές προϋποθέσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι στον έλεγχό μας, ενώ άλλες όχι.

Θεωρώ ότι με το κλείσιμο της προχθεσινής ημέρας τέθηκε μία στέρεα βάση για τη χώρα μας κυρίως ως προς την κατεύθυνση εκείνων των προϋποθέσεων που βρίσκονται εκτός του αληθινού ελέγχου μας και αναφέρομαι στο θέμα της βιωσιμότητας της οικονομίας μας.

Και αυτό το λέω όχι λόγω των αποφάσεων του προχθεσινού Eurogroup που αποτελούν, ως συνήθως, τον εκάστοτε βέλτιστο κοινά αποδεκτό συμβιβασμό.

Οι στέρεες βάσεις τέθηκαν – για να είμαστε ακριβείς χτίστηκαν – από την ανάγκη να πραγματοποιηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα διαδοχικά και βασανιστικά Eurogroups με θέμα την Ελλάδα που αφενός κατέστησαν κοινό και δημόσιο το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας μας (χρηματοδοτική επάρκεια / διαχερισιμότητα χρέους) και αφετέρου δέσμευσαν de facto πρωτίστως (εκτιμώ) τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης και (δευτερευόντως) το ΔΝΤ στη συστηματική παρακολούθηση και τελική επίλυση του προβλήματος.

Η διαδικασία per se ήταν πολύ μεγαλύτερο όφελος για την Ελλάδα από όλα τα επιμέρους σημεία της προχθεσινής απόφασης. Γιατί αυτή παρήγαγε τη δέσμευση για την οριστική λύση. Και τη διαδικασία αυτήν την κερδίσαμε μόνο γιατί είχαμε καταστήσει το υποκείμενο της διάσωσης και δανειζόμενο, αξιόπιστο. Αυτό οφείλουμε πρωτίστως στον Αντώνη Σαμαρά έως σήμερα. Ένα το κρατούμενο.

Κάποια σημεία της προχθεσινής απόφασης είναι αναμφισβήτητα σημαντικά, όχι  όμως και τα κρισιμότερα, στην πορεία της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση. Ελπίζω όμως – κάποτε - να αποδειχθεί ότι ήταν από τα δυσκολότερα. Ελπίζω, με άλλα λόγια, να αποδειχθεί ότι η δυσκολότερη φάση της πορείας εξόδου ήταν αυτή που προηγήθηκε της εκταμίευσης της χρηματοδότησης.

Ας μην βιαστούμε να πούμε «όχι, δεν είναι μόνο η εκταμίευση, είναι και η βιωσιμότητα». Θα ήταν εξαιρετικά απλουστευτικό. Η βιωσιμότητα ήταν, είναι και θα είναι προϋπόθεση της εκάστοτε εκταμίευσης. Όσοι δεν το κατάλαβαν έως σήμερα, μάλλον δεν θα το καταλάβουν ποτέ.

Και ας μην βιαστούμε να πούμε ότι «αντιμετωπίστηκε η βιωσιμότητα» στο άκουσμα των χρονοδιαγραμμάτων εκταμίευσης που ανακοίνωσε το Eurogroup ή των ενδιάμεσων εργαλείων απομείωσης του χρέους που αποτέλεσαν το συμβιβασμό μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ. Ούτε να πούμε ότι η δέσμευση για διασφάλιση του “ενός λόγου χρέους σημαντικά χαμηλότερου του 110%” αποτελεί για μας εγγύηση. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε εκείνο το ανεκδιήγητο ξημέρωμα του Οκτωβρίου του 2011 που το ίδιο  Eurogroup είχε ξανα-ανακοινώσει  τη διασφάλιση της οριστικής βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό το έργο το έχουμε ήδη δει.

Και ας μην βιαστούμε - καν - να πούμε ότι θα είχαμε λύσει το πρόβλημα του χρέους μας, ακόμα και αν είχε ανακοινωθεί  (έστω και με άμεση ισχύ) σκληρό κούρεμα των δανείων, πέραν από τις μειώσεις επιτοκίων ή τις επαναγορές. Γιατί ακόμα και αυτό, το μέγιστο που θα μπορούσε να μας διασφαλίσει θα ήταν η δυνατότητα διαχείρισης ενός επανα-ρυθμισμένου χρέους, με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, τις σημερινές παραδοχές και τους σημερινούς υπολογισμούς, εκείνων που αποφασίζουν να βαφτίσουν σήμερα το χρέος μας διαχειρίσιμο. Επαναλαμβάνω, με τις σημερινές εκτιμήσεις, τις σημερινές παραδοχές και τους σημερινούς υπολογισμούς τους.

Παραδοχές και εκτιμήσεις που αφορούν στην επίδραση των πρόσφατων μέτρων (αναγκαίων, γιατί μας “πιστοποίησαν” ως ικανούς να λάβουμε τη χρηματοδότηση, αλλά και πάλι, μέτρων...) στην οικονομία μας. Παραδοχές που αφορούν τα εκτιμώμενα έσοδα από τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις. Προβλέψεις μοντέλων που συναρτούν χρονικές παραδοχές με αναμενόμενες επενδύσεις. Εκτιμήσεις που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων. Και άλλες πολλές και σύνθετες παραδοχές.

Όμως τελικά όλες οι παραδοχές συγκλίνουν σε δύο παραμέτρους: στην ανάγκη για λύση και τους ανθρώπους που την διασφαλίζουν.

Και αυτοί, οι άνθρωποι, είναι άλλοι από εκείνους που προχθές ξανα-βάφτισαν τη βιωσιμότητα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι όλοι  αυτοί που έχει τοποθετήσει ο Πρωθυπουργός σε θέσεις μάχης (για να πολεμήσουν). Αυτοί είναι το διακύβευμα και το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά. Δεύτερο το κρατούμενο.

Αυτά τα στελέχη καλούνται να διαχειριστούν την «ονομαστική» βιωσιμότητα και να δείξουν εάν είναι πράγματι βιώσιμη. Να αποδείξουν ότι η οικονομία μπορεί να κινηθεί σε πλαίσια που θα προσγειώσουν επενδύσεις και θα απογειώσουν έργα. Να εγγυηθούν δηλαδή, στην πράξη, την αναστροφή του κύκλου της ύφεσης σε κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ας τα θυμόμαστε αυτά τις επόμενες εβδομάδες γιατί ο χρόνος κυλά ανάποδα με τη δομική αντίφαση του ελληνικού προγράμματος (αυτή που από την αρχή δημιουργούσε τα χρηματοδοτικά κενά που τροφοδοτούν την ύφεση) ακόμα στην καρδιά του προβλήματος.

Μόνο άν καταφέρουμε να μπούμε μπροστά από τον χρόνο  θα μπορέσουμε να την νικήσουμε.

However

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 28/11/2012 13:14:13

  Αχ αυτή η λεξούλα"διακύβευμα"... παίζει πολύ...χαίρομαι...

 2. blue nile avatar
  blue nile 28/11/2012 14:14:45

  Ένα χωριό αντιμετωπίζει πρόβλημα υδροδότησης.
  Διαπιστώνεται ότι πρωταρχικά το νερό της πηγής δεν επαρκεί για τις ανάγκες του χωριού και ότι το δίκτυο διανομής είναι φθαρμένο και παρουσιάζει απώλειες.
  Οι ειδικοί σπεύδουν και αποτείνονται ότι πρέπει να αλλάξουν όλες τις σωληνώσεις. Επειδή όμως το χωριό δεν έχει πόρους κι από αυτό το λίγο το νερό που έχει αναγκάζεται να δώσει ένα μέρος.
  Αφού γίνεται αυτό οι ειδικοί κάθονται και περιμένουν να φτάσει νερό σε όλα τα σπίτια.
  Που δεν φτάνει ποτέ τις απαιτούμενες ποσότητες.
  Ύστερα αποφασίζουν να στέλνουν το νερό με μεγαλύτερη ορμή.
  Και πάλι δεν καταφέρνουν τίποτα.
  Για να διψάσει το χωριό.

  Στο παραπάνω παράδειγμα το χωριό είναι η Ελλάδα.
  Το νερό είναι η ρευστότητα της οικονομίας και οι επενδύσεις.
  Το δίκτυο σωληνώσεων είναι οι περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές.


  Σε έξη μήνες θα δείτε πολύ καθαρά τη νέα αποτυχία.
  Το ουσιαστικό πρόβλημα για το πως θα αντιμετωπιστεί η ύφεση δεν απαντήθηκε όπως δεν απαντήθηκε το πως θα έρθει η ανάπτυξη.
  Γιατί η ανάπτυξη είναι αδύνατο να γυρίσει σε μια χώρα όπου ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας μειώνουν τις δαπάνες τους λόγω Κρίσης.
  Όσες διαρθρωτικές αλλαγές και να γίνουν.

  Μακροιοκονομικά το μνημόνιο ΙΙΙ δεν βγαίνει όπως δεν βγήκαν και τα προηγούμενα.

  Σε έξη μήνες θα δείτε πολύ καθαρά τη νέα αποτυχία. (Και όπως πάντα εύχομαι να έχω εγώ το λάθος)
  Αλλά τότε θα ξαναπάρουμε οριζόντια μέτρα και αμέσως μετά θα πανηγυρίζουμε για τη νέα μείωση επιτοκίων ή τη νέα επιμήκυνση .

  Ως πότε θα υποφέρουμε από τον αφόρητο νεοφιλελεύθερο δονκιχωτισμό ;

  • BLACKQUEEN IN STORM avatar
   BLACKQUEEN IN STORM @ blue nile 28/11/2012 16:00:18

   Ο Τάμιλος ε;;; :-) Δε θα πω τίποτε άλλο γιατί αν πω, θα γίνω καταδότρια και δεν το θέλω.

  • ΠΑΛΛΗΞ avatar
   ΠΑΛΛΗΞ @ blue nile 30/11/2012 03:41:37

   "Στο παραπάνω παράδειγμα το χωριό είναι η Ελλάδα.
   Το νερό είναι η ρευστότητα της οικονομίας και οι επενδύσεις.
   Το δίκτυο σωληνώσεων είναι οι περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές."

   ΞΕΧΑΣΕΣ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ, "οι ειδικοί" είναι τα φιλαράκια σου που τόσα χρόνια ΠΙΝΑΝΕ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Μ*****Α Έλληνα και του λέγανε μην φοβάσε έχει ο θεός (λεφτά υπάρχουν), η διαφορά είναι ότι ήρθε ο μπούσουλας (Αντώνης Σαμαράς) και σου λέει ΞΥΠΝΑ τελείωσε το νερό, τώρα πρέπει να σηκώσεις τα μανίκια και να ΣΚΑΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ να βρούμε καινούργιες πηγές νερού (υπάρχουν κατω απο τα πόδια μας αν κοιτάξουμε) και εσύ που καλόμαθες πίνωντας το αίμα εεε...το νεράκι θέλω να πω του κοσμάκη (φοροδιαφυγή) χωρίς να σε νοιάζει αν θα έχει να πεί το παιδί σου, περιμένεις να ΒΡΕΞΕΙ (δραχμές) γιατί έτσι σας λέει ο ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, ΜΕΓΑΛΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΗΣ κ. ΤΣΙΠΡΑΣ! Δεν ξέρω τι καιρό θα κάνει αύριο, τελικά ίσως μπορεί και να βρέξει μεθαύριο (χρεοκοπία) αλλα μάλλον εσάς σήμερα σας φτύνουν κύριε!!!

 3. Κωνσταντινος avatar
  Κωνσταντινος 28/11/2012 14:15:26

  Πασιφανες

 4. alpha1 avatar
  alpha1 28/11/2012 14:17:10

  Τσίπρας...

  • blue nile avatar
   blue nile @ alpha1 28/11/2012 15:27:33

   ...μακάρι να έλεγε παρόμοια ο Τσίπρας...και να τα καταλάβαινε κιόλας...όλος ο λόγος του είναι πυροτεχνήματα...

   • alpha1 avatar
    alpha1 @ blue nile 29/11/2012 21:58:45

    Αγαπητέ Blue Nile, δεν πιστεύω οτι είναι λιγώτερο ευφυής ούτε λιγώτερο πολιτικά έμπειρος απο εμάς. Ας μην τον υποτιμούμε. Αλλωστε μπήκε στο ΕΜΠ απο την πόρτα. Και δεν ξέρω πολλούς απο τους πολιτικούς μας να το πέτυχαν αυτό, αν και πολύ θα το ήθελαν...

 5. BLACKQUEEN IN STORM avatar
  BLACKQUEEN IN STORM 28/11/2012 14:26:10

  Τι χώρα και τι κοινωνία θέλουμε; Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Το έγχρωμο. Αφορμή για μία όμορφη έκθεση ιδεών..... Αλλά δεν έχω σήμερα διάθεση να ονειρευτώ.
  Υπάρχει λοιπόν κι ένα δεύτερο ερώτημα, γκρίζο και απειλητικό, που κρύβεται άτσαλα πίσω από την κουρτίνα και τελικά στοιχειώνει τον όποιο αισιόδοξο οραματισμό.
  Υπό την κατοχή των Μνημονίων, υπό την πλήρη εξάρτηση των δόσεων (και των επόμενων δόσεων ;), υπό τη δέσμευση της παραχώρησης των εσόδων από τις ενδεχόμενες αποκρατικοποιήσεις αλλά και τη δεδομένη πλέον διάθεση των πιθανών πλεονασμάτων μας προς αποπληρωμή (;) των δυσθεώρητων χρεών μας, δεν είναι ανεδαφικό να οραματιστούμε την αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας τελικά αλλά και οποιαδήποτε άλλη αλλαγή προς το καλύτερο σε κάθε επίπεδο, εφ΄όσον αυτή θα απαιτεί χρήματα (που δεν υπάρχουν και αν υπάρξουν δε θα έχουμε δικαίωμα να τα διαθέσουμε κατά βούληση) ώστε να επέμβουμε διορθωτικά επί της άθλιας μιζεροποιημένης πραγματικότητάς μας;; Το ερώτημα είναι λοιπόν όχι τι θέλουμε, αλλά τι περιθώρια έχουμε να …θελήσουμε.
  Και η ανάπτυξη, τι είναι; Μιά εύηχη λέξη; Μιά ευχή; Μιά προσευχή που θα λέμε τη νύχτα για να ξορκίσουμε τους εφιάλτες που θα μας βασανίζουν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας;
  Η ανάπτυξη έρχεται με σούστα, από το μακρινό πλανήτη ουτοπία !!!! Και για ποιάν ανάπτυξη αλήθεια μιλάμε; Μιλάμε για την άμεση καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή στους Έλληνες, ή για στεγνή αξιοποίηση, ‘’εκσυγχρονισμό’’ και αποδοτικότερη εκμετάλλευση υποδομών, που όμως παραβλέπουν και παρεπέμπουν σ΄ένα μακρινό κι αβέβαιο μέλλον (αν πάνε όλα καλά), τη λύση στα προβλήματα επιβίωσης των ανθρώπων; Γιατί ‘’ανάπτυξη’’ που απλά εξασφαλίζει το πέρασμα της κρατικής περιουσίας σε ‘’άλλα’’ χέρια, (τάχα ικανότερα να τη διαχειρισθούν επικερδώς), χωρίς κανένα ουσιαστικό για την Ελλάδα και τους Έλληνες όφελος, δε λέγεται ανάπτυξη αλλά αναίτιο (υπό το κράτος εκβιασμών) ξεπούλημα. Γιατί ‘’ανάπτυξη’’ εντός αθλίων ΕΟΖ που εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους – είλωτες μεροκάματα μεσαίωνα, δε λέγεται ανάπτυξη, αλλά αισχρό δουλεμπόριο, κατάντια και ντροπή.
  Και αν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα υποχρεωθούμε να διαβιώνουμε, θ΄αναπαράγει συνεχώς αδιέξοδα και θα επιβαρύνεται καθώς θα περνάει ο καιρός από την απαισιοδοξία, την οργή και την κατάθλιψη, ακόμα κι αν αυτή την παρακμή θα την εισπράττουμε εξ΄ αντανακλάσεως και όχι δυστυχώντας προσωπικά, τι περιθώρια θα΄χει αλήθεια η κοινωνία μας να….οραματιστεί ένα άλλο πρόσωπο, πιο ηθικό, πιο δίκαιο, πιο ανθρωποκεντρικό;
  Όχι λοιπόν άλλα όμορφα λόγια, ‘’αναπτύξεις’’, ‘’ξεκίνημα’’, ‘’νέο’’, ‘’αρχή’’, ‘’όλοι μαζί’’ και διάφορα έωλα (τρυφερά, αλλά έωλα)….
  Έχουμε ανάγκη από ένα σαφές, συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και άμεσα αποδοτικό αναπτυξιακό όραμα-σχέδιο, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε ενεργά όλοι, πεισμένοι και ταγμένοι στον κοινό σκοπό που δε μπορεί παρά να είναι η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Η ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ.
  Ελλάδα ‘’σωσμένη’’ μα Έλληνες εκπατρισμένοι, ταπεινωμένοι, εξαθλιωμένοι, μίζεροι και δούλοι κύριε Αντώνη Σαμαρά, ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ.
  Μπορείτε λοιπόν να εκφράσετε, να εμπνεύσετε και να ηγηθείτε; Αυτό είναι το ερώτημα….

  • tak avatar
   tak @ BLACKQUEEN IN STORM 28/11/2012 17:53:46

   Άδικο το ερώτημα BLACKQUEEN... Στον Αντώνη Σαμαρά απευθύνεστε... Ρωτήστε και τους άλλους... Όλους! Μπορούν να ακολουθήσουν την πορεία του πρωθυπουργού;

   • BLACK QUEEN IN STORM avatar
    BLACK QUEEN IN STORM @ tak 28/11/2012 21:57:53

    Εγώ αν ήμουν ο κ. Αντώνης Σαμαράς αγαπητέ tak, δε θα ρωτούσα ποιός μπορεί να ακολουθήσει. Θα έλεγα ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ στον Ελληνικό λαό, θα τον έπαιρνα μαζί μου, θα κέρδιζα την ψυχή και την εμπιστοσύνη του και όποιος τολμούσε, ας μην ακολουθούσε. Θα εξαφανιζόταν διά παντός απ΄ το προσκήνιο. Δεν υπάρχουνε πλέον περιθώρια για βήματα σε δρόμους γνώριμους, που δεν οδηγούν πουθενά. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ , ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΚΑΙ Θ' ΑΝΟΙΞΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ . Διαφορετικά θα βουλιάζουμε αμέριμνοι μέσα στη λάσπη, αφελώς τραγουδώντας ύμνους δοξαστικούς, ξόρκια, ευχές και πένθιμους ψαλμούς. Στον κ. Αντώνη Σαμαρά απευθύνομαι λοιπόν, γιατί από εκείνον απαιτώ, όλα όσα από τους άλλους ούτε καν μπορώ να ελπίσω.
    Υπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος, να πιστεύουν οι άλλοι σ΄εσένα, πιό πολύ απ΄όσο τολμάς να πιστέψεις εσύ στον εαυτό σου..... Και τότε, καλείσαι να υπερβείς ΚΑΙ τους φόβους σου.

  • alpha1 avatar
   alpha1 @ BLACKQUEEN IN STORM 28/11/2012 20:09:41

   Ομορφα τα λες αγαπητή Βασίλισσα. Ομως το βασικό που ξεφεύγει ακόμα κι απ' τους περισσότερους εκλεκτούς συνοδοιπόρους σ' αυτό το Site, είναι πως στην κατάσταση που βρισκόμαστε ως Εθνος, αν οι δύο βασικοί πολιτικοί μας ηγέτες, ο αρχηγός της Κυβέρνησης και ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρούν κοινό βηματισμό απέναντι στον κοινό εχθρό που τωρα πλέον ΟΥΔΕΙΣ αμφιβάλλει οτι είναι οι ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΙ Τραπεζίτες, θα παραμείνουμε σκλάβοι.
   "Πέντε αιώνες δύσης Εθνικής θα ζήσεις απο δω κι εμπρός
   με Αγγλικές αλφαβήτες μαλλιαροί μου Ελλαδίτες"...
   Αν ο ένας συνεχίσει να συντάσσεται με τα "Δεξιά" συμφέροντα και ο άλλος με τα "Αριστερά" τοιαύτα, που βλέπουμε όλοι πόσο ξεδιάντροπα πλησιάζουν αμφότερους, θα επαληθευτεί δυστυχώς και πάλι ο ποιητής μας...Οπότε παρηγοριά θα μας μείνει οτι τα παιδιά μας θα είναι: " εκεί στην ξένη στην οθόνη σκυμμένοι θεικά δεμένοι με την οικουμένη στους απέναντι τόπους φωτοκολλημένοι απ' τον εδώ ουρανό τους."

   • BLACK QUEEN IN STORM avatar
    BLACK QUEEN IN STORM @ alpha1 28/11/2012 21:59:43

    Αγαπητέ alpha1, εσείς πια, οραματίζεστε ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΘΑΥΜΑ !!!!! :-) Τι να πω; Μακάρι.

 6. Tonia G. avatar
  Tonia G. 28/11/2012 14:49:13

  To διακύβευμα του Σαμαρά είναι ΜΟΝΟ ένα. Η Κοινωνία και ειδικά τ0 10%-12% της Χ.Α. να ταχθεί με τη ΝΔ. Αυτό θα γίνει μόνο με αποτελεσματικές πράξεις... χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς με τα κομματίδια του σοσιαλισμού... Θα γίνει επίσης με τη κάθετη ρήξη του ΣΑΜΑΡΑ με την "Καθεστωτική Οικογενειοκρατία" της ΝΔ...
  Πάρτε παράδειγμα:

  Τι μισθό παίρνει ο "νερουλάς" της Βουλής;

  Κι όμως όσο περιέργο και αν ακούγεται παίρνει τα ίδια λεφτά πλέον με τον...Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σχεδόν 3000 ευρώ και μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας!
  Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παίρνει σχεδόν 1300 ευρώ λιγότερα από τον υπάλληλο με την αρμοδιότητα του "νερουλά" μέσα στη Βουλή!
  1600 ευρώ λιγότερα από τον κύριο αυτό παίρνει και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, ενώ ο γιατρός μετά από 10 χρόνια και ο οποίος έχει δαπανήσει άλλα σχεδόν 20 χρόνια για να γίνει γιατρός, παίρνει 1800 ευρώ λιγότερα.

 7. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 28/11/2012 15:04:26

  Ντροπή ....τίποτε άλλο
  https://www.youtube.com/watch?v=YSKYOanGg4k
  (δειτε το μετά το 2.35΄)

  • alpha1 avatar
   alpha1 @ Μεγάλες στιγμές 28/11/2012 19:25:45

   Aμ ο υφυπουργός οικονομικών που νόμιζε οτι ο Πωλ Κρούγκμαν είναι γυναίκα και τώρα είναι ακόμη παχυλά αμοιβόμενος Γενικός Γραμματέας?

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/11/2012 15:55:48

  Στις πράξεις και στις "λεπτομέρειες" θα κριθεί:
  1 .Φορολογική δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, με αναδρομική ανάκτηση του δημόσιου πλούτου που υπεξαιρέθηκε απο την μειοψηφία: Δυστυχώς τα φορολογικά μέτρα που διαφαίνονται είναι προς εντελώς λάθος κατευθυνση
  2. Περιορισμός της ανορθολογικής σπατάλης, χωρίς να θιγούν άλλο οι "μικροί" και ήδη πολύ ταλαιπωρημένοι: Θα εξορθολογισθεί - διευρυνθεί η βάση χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων;
  3. Ενίσχυση της παραγωγικής εργασίας και της υγιούς, διατηρήσιμης επιχειρηματικότητας: Τι θα γίνει με το ΕΣΠΑ;
  4. Μέτρα επείγοντα για την κοινωνικη συνοχή: Η ανεργία είναι ο νο 1 εχθρός.
  5. Και κάτι πιό μακροπρόθεσμο, αλλά το πιό βασικό: Παραγωγικός επαναπροσδιορισμός, ένα εθνικό σχέδιο για διατηρήσιμη οικονομία χωρίς φούσκες, αλλά ανταγωνιστική στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Πότε θα τα σκεφτούμε αυτά;

  • alpha1 avatar
   alpha1 @ Ο Θείος 29/11/2012 12:17:36

   Θείε ξέχασες την υπ' αρ. 1 δέσμευση των "Ζαππείων" και του Σαμαρά που ήδη έχει θαφτεί εδώ και 6 μήνες: ΑΜΜΕΣΗ ΚΗΡΥΞΗ Α.Ο.Ζ.!!!

 9. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 28/11/2012 17:13:06

  Αν δεν αντιγραψουν ένα φορολογικό σχέδιο αυτούσιο απο κάποιο κράτος της ΕΕ, οποιοδήποτε με τα μύρια λάθη του, δεν πρόκειται να δούμε χαίρι και προκοπή..
  Τα δικά μας λεβεντόπαιδα πάλι ένα έκτρωμα θα φτιάξουν...
  Μόνο κόσκινα ξέρουν να ετοιμάζουν και μαυτά νερό δεν κουβαλάς..Οσο και να τα αλλάξεις ,πάλι κόσκινα θα είναι.

  • alpha1 avatar
   alpha1 @ ορεσείβιος 28/11/2012 19:11:00

   Tώρα έρχεσαι στα λόγια μου αγαπητέ ορεσείβιε. Απο το 1980 τό έλεγα και το έγραφα. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Ούτε τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως. Αυτά τα αντιγράφουμε ως έχουν για να πάμε παρακάτω. Αν οι Ιάπωνες δεν αντέγραφαν με μανία τα πάντα, ακόμα επισιτιστικό πρόβλημα θα αντιμετώπιζαν...

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ alpha1 29/11/2012 09:06:14

    Ναι, αλλά εμείς δεν θέλουμε βαυαρούς, αμερικανούς και λοιπούς κατακτητές.
    Θέλουμε τους δικούς μας να μας δουλεύουν και να το φχαριστιόμαστε..
    Να πουλάμε και μια επανάσταση, μιαν αντίσταση βρε αδερφέ ακόμη και στο αυτονήτο και μετά να σηκώνουμε στα χέρια τον πανταλάκη, τον κουρή που θα μας οδηγήσουν στην νίκη.

    Και το κυριότερο, όταν αυτοί έτρωγαν βαλανίδια ημείς ήδη είχαμε χοληστερίνες και τριγλυκερίδια, τι να μας μάθουν?
    Τα ξέρουμε όλα...
    Τι παραπάνω ΄πρέπει να μάθει η Ρένα πχ, όταν ακόμη και ο άκης ζήτησε την επιστημονική της συνδρομήν..Βοηθάτε βρε παιδιά, τι σπούδασε η χαριτόβρυτος κυρία?
    Κανείς δεν ξέρει?
    Να αναλάβει και το φορολογικό εκτός απο τα πηδήματα του μικρού αλέξη.Εξ άλλου και το φορολογικό με πηδήματα έχει να κάνει...
    Α, τώρα το κατάλαβα...Προπονείται για να ανλάβνει δράση όταν έρθει η ώρα της..
    Και όλοι μαζί ας αναφωνήσωμεν...
    Μαύρη είν΄η νύχτα στα βουνά...
    Ωιμέ...Αλοί και τρισαλοί.....τι μας περιμένει ακόμη...

 10. dim avatar
  dim 28/11/2012 17:15:38

  @ Blackqueen…
  Έλληνες εξαθλιωμένοι? Ταπεινωμένοι? Ας τα βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση: Πρό κρίσης υπήρχε ένα 10% που δεν τα έβγαζε πέρα, ένα 20% που τα έβγαζε πέρα αλλά δύσκολα, ένα 60% που ζούσε όχι πλούσια αλλά καλά, και ένα 10% που ζούσε μέσα στη χλιδή.... (τα νούμερα είναι κατά προσέγγιση, για να έχουμε μια συγκριτική τάξη μεγέθους)

  Αυτό έτσι κι αλλιώς θα άλλαζε, αφού ευημερία με δανεικά είναι πρόσκαιρη και πλασματική ευημερία και κάποτε θα έπρεπε να γυρίσει το βιοτικό μας επίπεδο στα πραγματικά του επίπεδα, που ορίζονται από τη παραγωγικότητα της χώρας μας...

  Το ερώτημα εδώ και 3 χρόνια τώρα ήταν το εξής: Θα ακολουθήσουμε έναν δύσκολο δρόμο που όντως το 10% που δε τα έβγαζε πέρα προ κρίσης θα γίνει 20%, και που στο 20% που τα έβγαζε πέρα δύσκολα θα προστεθεί άλλο ένα 30% από αυτούς που πέρναγαν καλά και έτσι θα 50% και το πόσοστό που που πια τα βγάζουν δύσκολα πέρα? Ή θα πηγαίναμε βίαια σε μια λύση όπου ξαφνικά το 50% δε θα τα έβγαζε πέρα καν, και ένα 40% θα ήταν πια στο όριο του, και το 10% που έτσι κι αλλιώς ζει άνετα, μπορστά στο κίνδυνο να τον κατασπαράξει η πραγματική πια εξαθλίωση (και όχι αυτή που ζούμε τώρα), θα μάζευε τα πραγματά του και θα την κοπάναγε? Και θα μέναμε τότε όλοι μα όλοι οι Ελληνες πραγματικά εξαθλιωμένοι να ζούμε σε συνθήκες που μόνο σε ντοκιμαντέρ και ταινίες τα έχει δει η δικια μας γενιά....

  Καταλαβαίνω πολύ καλά την αγωνία και το πόνο αυτού του επιπλέον 10% που ξαφνικά δε τα βγάζει πέρα, όπως και την αγωνία του επιπλέον 30% (μέσα σε αυτούς κι εγώ) που από εκεί που ζούσε καλά τώρα τα βγάζει δύσκολα πέρα, αλλά το θέμα είναι που θα ήμασταν τώρα αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτό το δύσκολο δρόμο και είχαμε επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης και της αναπόφευκτης μετά επιστροφής στη δραχμή....

  Και ναι, το 20% σου λέει, τι δραχμή, τι ευρώ, εγώ πεινάω, και τους καταλαβαίνω... Αλλά ο ηγέτης πρέπει να επιλέξει τη καλύτερη εναλλακτική από αυτές που έχει διαθέσιμες, και όταν η μια σου λέει 20% εξαθλίωση, και η άλλη σου λέει 50% εξαθλίωση, τι πρέπει να κάνεις?

  Και όσον αφορά τα άλλα: Τελείωσε πια το παραμύθι περί τοκογλύφων (αλήθεια οι ΑΝΕΛ έχουν πια λόγο ύπαρξης ως κόμμα?)... Το χρέος προς ιδιώτες κουρεύτηκε σε ονομαστικη αξία 70% περίπου, και τα νέα ομόλογα του επίσημου τομέα θα έχουν επιτόκιο κάτω από 1%, με 10ετή αναστολή πληρωμής τόκων, και 15ετή αναστολή πληρωμής δόσεων... Κλάμα στο ΤσιπροΚαμμένικο, πως θα μιλάνε τώρα για τοκογλύφους??

  Επίσης, και εδώ εξαιρώ το 20% που δε τα βγάζει πέρα, πρέπει όντως να νιώθουμε πολύ ταπεινωμένοι που επί 30 χρόνια τρώγαμε με δανεικά, κάναμε (οι γονείς μας για να μη παρεξηγούμαι) από 2-3 σπίτια, ζήσαμε άνετα και ωραία, και τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό, καταφέραμε να μας χαρίσουνε τον μισό λογαριασμό, και να μας πουν να πληρώσουμε το άλλο μισό άτοκα και σε τριάντα χρόνια, και εμεις κάνουμε και τους ριγμένους και τους ταπεινωμένους....

  Περήφανος και αξιοπρεπής είναι αυτός που αναγνωρίζει τα χρέη του, και ναι, ζητάει διευκόλυνση όχι για να τους τα φάει και να συνεχίσει μετά να ζει πάνω από τις δυνάμεις του, αλλά ζητάει μείωση και διευκόλυνση, ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο και να σφίξει και εκείνος μετά το ζωνάρι και να μπορέσει πια αυτό το μειωμένο και με μηδενικό επιτόκιο χρέος να το ξεπληρώσει σιγά – σιγά...

  Είλωτας θα είσαι αν δουλεύεις 22 8ωρα για 550 ευρώ (25 ευρώ ανά οκτάωρο) ??? Προτιμάς δηλαδή ανεργία στο 30%, από τις ΕΟΖ ?

  Τέλος για τις αποκρατικοποιήσεις και το «ξεπούλημα»... Κανένα ξεπούλημα δεν υπάρχει... Για παράδειγμα, έγινε τόσος ντόρος για το ακίνητο στο Λάτση, και λέγανε για τα 99 χρόνια και τα μισθώματα.... Μα είμαστε σοβαροί? Τα οφέλη μας από την επέκταση, τις νέες θέσεις εργασίας, τα λεφτά που θα μπαίνουν κάθε μήνα σε κάθε οικογένεια και που θα καταναλώνονται μετά, οι φόροι που θα πληρώνει η επιχείρηση αυτή κλπ κλπ... συγκρίνεται??? Το ίδιο και για το Ελληνικό, το ίδιο και τα Λιμάνια... Ο πολλαπλασιαστής στην οικονομία είναι η απάντηση.... Το 1 αλλά κρατικό, κάνει 1, ή αν παράγει και ελλείματα κάνει -1..... Το ίδιο όμως αν το δώσεις σε ιδιώτη ακόμα και με 0,2 τίμημα, με το πολλαπλασιαστή θα γίνει 2 – 3 ή 4 ....

  Το όραμα υπάρχει και το έχει αναπτύξει ο Σαμαράς και προεκλογικα.... Είναι όλο εκείνο το κομμάτι των Ζαππείων που τόσο κάποιοι χλευάζουν, που αναφέρεται σε όλα τα άλλα θέματα και σε όλους τους τομείς, πέρα από τα θέματα της δημοσιονομικής πολιτικής, και που θα έπρεπε να έχουμε κάνει από μόνοι μας εδώ και πολλά χρόνια....

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ dim 28/11/2012 19:09:29

   Ωραία τα λες dim και συμφωνώ απόλυτα. Ξέριες ποιο είναι το εγγενές πρόβλημα της -σωστής επαναλαμβάνω- επιχειρηματολογίας σου; Από τη στιγμή που τα πράγματα στην καθημερινότητα μας έχουν χειροτερεύσει σε σχέση με το 2009 και το 2010 είναι αδύνατο να αποδείξεις ότι ακολουθώντας τον "άλλο δρόμο" τα πράγματα θα ήταν ... ακόμη χειρότερα. Δυστυχώς μονάχα μια ακριβοπληρωμένη - από όλους μας και κυρίως από τους πιο αδύναμους - δοκιμή θα έπειθε.
   Ας προσθέσω κι εγώ ένα (επίσης αναπόδεικτο ) επιχείρημα Τόσα χρόνια τι κάναμε; Δημοσιοϋπαλληλοποιήσαμε την μισή Ελλάδα, καταργήσαμε κάθε αξιολόγηση, αφήσαμε Πανεπιστήμια και σχολεία να γίνουν μπάχαλο, κάναμε τα σύνορα μας "μπάτε σκύλοι αλέστε", κυνηγήσαμε την επιχειρηματικότητα, ξοδεύαμε περισσότερα απ΄ όσα παράγαμε, απλώσαμε τα πόδια μας πέρα από το πάπλωμα μας, βιαζόμασταν να πιάσουμε την καλή. Ε, τώρα ας κάνουμε τα ακριβώς αντίθετα και ... υπομονή.

 11. satrapis avatar
  satrapis 28/11/2012 19:44:27

  οι ανθρωποι, οντως, ιδιως αυτοι που εχουν παιδια

 12. Παντελής Μπουμπούλης avatar
  Παντελής Μπουμπούλης 28/11/2012 21:55:24

  Δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε πολλούς από τους υπουργούς της κυβέρνησης. Πολλοί από αυτούς ενδιαφέρονται μόνο για την πολιτική τους καρίερα και για τίποτε άλλο. Ελπίζω η επιτήρηση από τον πρωθυπουργό και την Τρόικα να είναι αρκετή ώστε να κάνουν αυτά που πρέπει.

  Το διακύβευμα για μένα είναι να πειστούν οι νέοι άνθρωποι να στηρίξουν την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας. Και σε αυτό η κυβέρνηση έχει να επιδείξει πολύ μικρό έργο. Ας μη φοβούνται να απολύσουν τα άχρηστα τεμπέλικα κομματικά λαμόγια (που έτσι κι αλλιώς δεν τους στηρίζουν τώρα). Αυτοί πρέπει να φύγουν από τη μέση. Όσοι τους λυπούνται είναι καλύτερο να λυπηθούν τα χιλιάδες παιδιά που είναι άνεργα, τους χιλιάδες νέους με προσόντα που έψαχναν για δουλειά όταν οι "άλλοι" διορίζονταν μεσω του μπάρμπα από την Κορώνη για να χαλαρώνουν με τα λεφτά του κράτους! (Μαζί δεν τα φάγανε!)

  Εύχομαι να έρθει σύντομα η ανάπτυξη (?) και να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία. Είναι το μόνο που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

 13. Storm.1a avatar
  Storm.1a 28/11/2012 22:32:54

  Σωστά.
  Το διακύβευμα είναι πάντα οι άνθρωποι.
  Όχι όλοι...
  Όσοι υπάρχουν τώρα, άντε και μερικοί που βρίσκονται στην κοιλιά της μανούλας τους, καλά να είναι και αυτοί και η μανούλα τους.
  Με την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, επενδύουν στην αύξηση των ανθρώπων(μιλάμε για εντελώς ανόητους εισηγητές και παντελώς ηλίθιους τεχνοκράτες).
  Να γίνουν περισσότεροι και να περνούν καλύτερα.
  Η συζήτηση για το φορολογικό στην Βουλή, θα έχει ενδιαφέρον.
  Είμαι εκτός θέματος;
  Δεν νομίζω.
  Και τα παιδιά, άνθρωποι είναι...

 14. BLACK QUEEN IN STORM avatar
  BLACK QUEEN IN STORM 28/11/2012 22:43:16

  @ Dim : Τα επί τoις 100 ποσοστά για να πω την αλήθεια, δεν με ενθουσιάζουν και δεν με πολυενδιαφέρουν, όταν αφορούν τις ζωές των ανθρώπων. Αυτό που εγώ μετράω, είναι ο σφυγμός της κοινωνίας μέσα στην οποία κινούμαι. Η αρνητική ατμόσφαιρα που ανασαίνω κυκλοφορώντας ανάμεσα στους ανθρώπους. Πόσο στα 100 μετράει η απελπισία; Πόσο στα 100 η απόγνωση; Πόσοι εκπατρίζονται; Πόσοι είναι οι άστεγοι; Πόσοι αυτοί που τρέμουν το αύριο; Πόσοι δεν έχουν περιθώριο να περιμένουν την ανάπτυξη, τη άλλη μέρα, την έξοδο στο φώς; Δεν έχει σημασία αν εσείς κι εγώ δεν εισπράττουμε άμεσα (ακόμα) αυτά που περιγράφω. Έχουμε την πολυτέλεια μάλλον να ανήκουμε στο επί του 100 ποσοστό που μετράτε ως μη πληττόμενο απ΄ τη φρίκη. Ο ηγέτης όμως που δεν είναι μονάχα διαχειριστής και που δεν καταδέχεται να προχωρήσει σ΄ επιλογές ''επί τοις εκατό'' όσον αφορά τους πολίτες της χώρας του, (τόσοι θα προχωρήσουν, τόσοι θα ακολουθήσουν, τόσοι θα αντέξουν κι οι άλλοι στον καιάδα δίχως πρόνοια κι ελπίδα σωτηρίας), οφείλει πρωτίστως να φροντίσει ώστε ένα δίκτυ ασφαλείας να προστατεύσει τις πλέον ευαίσθητες και πληττόμενες κοινωνικές ομάδες. Αυτό, δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Αντιθέτως μάλλιστα. Κοιτάζουμε πιό μακριά και δε βλέπουμε δίπλα μας, όπου ο γείτονας αυτοκτονεί, ή ψάχνει στο σκουπιδοκάδο για φαγητό. Στην πρεσβυωπία η όραση είναι ισχυρότερη στα μακρινά πλάνα κι εγώ ακόμα δεν είμαι πρεσβύωψ..... Δεν με απασχολεί πρωτίστως το 2050, αλλά πως γίνεται να είναι ανθρώπινη η ζωή μου και η ζωή των συνανθρώπων μου σήμερα, αύριο, μεθαύριο…. Οι θυσίες τις οποίες προτίθεμαι να αποδεχτώ, δεν εμπεριέχουν την επί ματαίω ελπίδα και το όραμα ενός ομιχλώδους κι άπιαστου αύριο. Απαιτώ να βλέπω κάθε μέρα το στόχο να πλησιάζει. Όχι να ματαιοπονώ χάνοντας τη ζωή μου και αποδεχόμενη τον ψυχικό και φυσικό αφανισμό των άλλων.
  Στα ερωτήματα δε που ετοιμάζεται αφού έστησε το σκηνικό το αφεντικό του Ράϊνχενμπαχ να μας θέσει : '' Είλωτας θα είσαι αν δουλεύεις 22 8ωρα για 550 ευρώ (25 ευρώ ανά οκτάωρο) ??? Προτιμάς δηλαδή ανεργία στο 30%, από τις ΕΟΖ ?'' θα απαντήσω, οτι δούλος είναι όποιος αμοίβεται με 500 € ενώ το κόστος μιας αξιοπρεπούς ζωής στη χώρα που ζει, είναι 1500 € και το δίλημμα ανεργία ή δούλος, το θεωρώ προκατασκευασμένο και μισητό. Ας κατεβάσουν λοιπόν οι ασκούντες την εξουσία το κόστος ζωής στα 250 €, ώστε να μας αρκούν τα 500 €. Ας μειώσουν τους μισθούς όλων των ασκούντων την εξουσία στα 1000 € το ανώτατο. Μετά, να ξανασυζητήσουμε για μισθούς εξαθλίωσης και ΕΟΖ. Εσείς βέβαια αγαπητή Dim, έχετε κάθε δικαίωμα να αρκείστε σε ότι σας προσφέρουν και να απαντάτε όπως σας είναι ευχάριστο, στα δόλια ερωτήματα που πλησιάζει ο καιρός να τεθούν. Τίποτε δεν έγινε τυχαία.
  Σας εύχομαι πάντως αφού τόσο πολύ σας αρέσει, να εργάζεστε για 500 €, να σας αρκούν, να κάνετε οικογένεια και να ζείτε αρμονικά, χαρούμενη και ήρεμη.
  Καλή σας νύχτα.

  • dim avatar
   dim @ BLACK QUEEN IN STORM 29/11/2012 02:39:28

   Αν θέλετε οι ανώτατοι μισθοί να είναι 1000 ευρώ και οι κατώτατοι 550 μάλλον επιθυμείτε ένα άλλο καθεστώς... Η δημοκρατία και η αξιοκρατία σε ένα περιβάλλον ελεύθερης αγοράς εντός της Ε.Ε. προϋποθέτει μισθούς 550 για ανειδίκευτους και πρωτοεισερχόμενους (τόσο αντιστοιχεί στη παραγωγικότητα μας τώρα, όταν την αυξήσουμε θα αυξηθούν αντίστοιχα και οι κατώτατοι μισθοί), και κλιμακωτά να φτάνει και στα 2000 και 5000 ευρώ για τα ανώτατα αξιώματα του δημόσιου τομέα, διότι για τον ιδιωτικό τομέα οι ανώτατες αμοιβές πρέπει φυσικά να είναι ελεύθερες και να καθορίζονται από τον ανταγωνισμό....

   Στη ζωή πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε για το ευκταίο, αλλά να ξέρουμε και πιο είναι το εφικτό, γιατί πολλές φορές στο κυνήγι για το ευκταίο, μπορεί να προσπεράσουμε το εφικτό, και μετά να τα χάσουμε όλα... Και δε μιλάω να τα χάσουμε ατομικά, αλλά ως πλειοψηφία, και εκεί μπαίνουν και τα θέματα των ποσοστών και των επιλογών που πρέπει να κάνει ένας ηγέτης. Διότι είναι άλλο να πεινάνε το 20%, και άλλο να πεινάνε το 50%.... Το ευκταίο θα ήταν να μη πεινάει κανένας, αλλά αυτό στην παρούσα φάση δεν υπήρχε ως επιλογή... Οι επιλογές ήταν ή το 20% ή το 50%.... Και όταν έχεις μόνο αυτές τις δυο επιλογές, είναι προφανώς ότι θα επιλέξεις τη πρώτη που είναι δύσκολη και για αρκετούς άδικη, παρά την δεύτερη που είναι για όλους καταστροφική...

   Και για να μη παρεξηγούμαι, κανένας δε λέει ότι αυτός είναι ο στόχος... Ο στόχος του ηγέτη είναι σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης να συγκρατήσει πρώτα τη κατάσταση, να μη του ξεφύγει, γιατί αν του ξεφύγει θα χρειαστούν μετά δεκαετίες για να επανέλθουμε, και μετά τη σταθεροποίηση να βάλει μπροστά του το όραμα για ανάπτυξη....

   Μέχρι το 2009 ζούσαμε σε μια ψεύτικη ευημερία με δανεικά και χωρίς παραγωγικότητα... 2010, 2011, 2012 προσαρμόζεται το βιοτικό μας επίπεδο στις πραγματικές μας δυνατότητες που προσδιορίζονται απο τη παραγωγικότητα μας ως χώρα.... Το 2013 η προσαρμογή αυτή θα ολοκληρωθεί, και μάλιστα θα έχει επέλεθει και μια επιπλέον πίεση προς τα κάτω της τάξης του 14%, που θα έχει προέλθει από το συσσωρευμένο πάγωμα επενδύσεων που θα μπορούσαν να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλά τις καθυστερούσαν οι κεφαλαιούχοι λόγω της δραχμικής αβεβαιότητας που επικρατούσε όλο αυτό το διάστημα στη χώρα μας... Και από το 2014 η ευημερία μας θα είναι απολύτως συναρτόμενη από τη παραγωγικότητα μας, ενώ θα υπάρχει και το 14% του κενού που θα μπορεί να έρθει πιο άμεσα και να ανεβάσει πιο γρήγορα έτσι κάπως το βιοτικό μας επίπεδο και πάλι...

   Υπάρχουν 4 προτάσεις στο τραπέζι από το υπάρχον πολιτικό σύστημα:
   1) Εξοδος από την Ε.Ε και κομμουνισμό (ΚΚΕ)

   2) Σοσιαλιστικό μοντέλο της ριζοσπασικής αριστεράς με μεγάλο κράτος, με ρίσκο αν δεν φτάνουν τα έσοδα μας για να πληρώνουν τα έξοδα μας και το μεγάλο κράτος, να πρέπει να βγούμε από το ευρώ για να μπορούμε μόνοι μας να καλύπτουμε το έλλειμμα μας (ΣΥΡΙΖΑ)

   3) Εφαρμογή Φιλελεύθερου Μεταρρυθμιστικού μοντέλου, με μικρότερο κράτος και με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, με προσέλκυση επενδύσεων και πακέτων ΕΣΠΑ κλπ από την Ε.Ε., με πιστή προσήλωση στην δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων εντός Ε.Ε. (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

   4) Σοσιαλιστικό Μοντέλο με την εγκαθίδρυση ολοκληρωτικού εθνικιστικού καθεστώτος, με στρατιωτική πειθαρχία, συγκέντρωση όλων των εξουσιών σε λίγους, και την όποια ιδιωτική πρωτοβουλία υπό τον αυστηρό έλεγχο του καθεστώτος και υπό τον όρο «δήλωσης πίστης στο όραμα του εθνικοσοσιαλισμού» (ΧΑ)

   Για αυτό έγιναν οι εκλογές, και ο λαός επέλεξε παραμονή στο ευρώ (που έγινε, και έτσι επιτέλους τώρα θα φύγει η δραχμική αβεβαιότητα), επαναδιαπραγμάτευση (που έγινε, και έτσι πετύχαμε 40 δις επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, περίοδο χάριτος για 10 χρόνια για τόκους και 15 χρόνια για χρεωλύσια, επιμήκυνση για 2 χρόνια, και χρηματοδότηση 44 δις τώρα, αυξημένο ΕΣΠΑ, και νέα προγράμματα για ανάπτυξη μέσω ομολόγων έργου, ΕΟΖ, κλπ κλπ κλπ), ώστε να έρθει σταδιακά η ανάπτυξη, και να σταματήσουμε επιτέλους να ζούμε με δανεικά, αλλά να στηριζόμαστε στις δικές μας παραγωγικές δυνατότητες....

   Αλλά και πάλι να γινόντουσαν εκλογές, ξανά και ξανά και ξανά και ξανά, από τα 4 μοντέλα που ανέφερα παραπάνω, πιο νομίζεις ότι είναι αυτό που έχει τις καλύτερες προδιαγραφές για να σε βγάλει από τη κρίση?? Εκατό φορές να είχαμε εκλογές, κάθε 2 μήνες, το αποτέλεσμα πάλι το ίδιο θα ήταν, για αυτό ας τελειώνουμε με την εκλογολογία, τη δραχμική αβεβαιότητα, τη γκρίνια και την φυγομαχία, ας αποδεχθούμε πλέον ότι τίποτα άλλο δε θα μας χαριστεί (ήδη μας χαρίσανε 150 δις, μηδενικά επιτόκια, και 15ετή περίοδο χάριτος), για να δούμε επιτέλους να απελευθερώνονται όλες οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας...

   • BLACK QUEEN IN STORM avatar
    BLACK QUEEN IN STORM @ dim 29/11/2012 11:33:04

    ...Δε θα σας απαντήσω αγαπητή Dim σειρά-σειρά στα όσα γράφετε, ούτε φυσικά θα αντικρούσω επιχείρημα τo επιχείρημα τα γραφόμενά σας, που προσπαθούν να χαρακτηρίσουν και να κολλήσουν βολικές ετικέτες σε όποιον διαθέτει διαφορετική οπτική από τη δική σας. Δε θα το κάνω όχι γιατί δεν μου είναι δυνατόν :-), αλλά απλά γιατί το θεωρώ μάταιο, μιάς και πιστεύω οτι υπήρξα σαφέστατη στα όσα ήδη έγραψα παραπάνω και ο νοών νοείτω... Το ''πνεύμα'' μου είναι ξεκάθαρο και απόλυτα κρυστάλλινο. Όποιος βεβαίως επιθυμεί να το διαστρέψει, να παρανοήσει και να παρερμηνεύσει τις σκέψεις μου κατά τη βούλησή του, είναι παντελώς ελεύθερος να το κάνει. Γιατί όχι; Καμιά σημασία δεν έχει εγώ να σπεύσω να τις ....''υπερασπιστώ''. Σίγουρα θα τις υπερασπιστεί η ίδια η ζωή, με την ανίκητη μανία και την απαίτηση της ''ανάγκης'', όταν πια δε θα γίνεται αλλιώς....
    Καλή σας ημέρα :-)

   • alpha1 avatar
    alpha1 @ dim 29/11/2012 12:13:05

    Αγαπητέ/ή Dim ,
    Δεν πρόσεξες τη βάση του συλλογισμού σου.
    "Η δημοκρατία και η αξιοκρατία σε ένα περιβάλλον ελεύθερης αγοράς εντός της Ε.Ε. προϋποθέτει μισθούς 550 για ανειδίκευτους και πρωτοεισερχόμενους (τόσο αντιστοιχεί στη παραγωγικότητα μας τώρα, όταν την αυξήσουμε θα αυξηθούν αντίστοιχα και οι κατώτατοι μισθοί)"
    Δεν νομίζω να είσαι τόσο αφελής που να πιστεύεις οτι σε μια χώρα στην οποία παράγονται 20.000 ευρώ/άτομο κατ' ετος , οτι "Η δημοκρατία και η αξιοκρατία" είναι που επιβάλλουν τους μισθούς των 550 ευρώ στους νεοεισερχόμενους πχ. μηχανικούς του Πολυτεχνείου επειδή τάχα τόσο αντιστοιχεί στη παραγωγικότητα μας τώρα...
    Εκτός αν δεν αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τάχα να αντιστοιχεί τόσο λίγο στους νεοεισερχόμενους οποιασδήποτε ειδικότητας και να αντιστοιχούν 55.000 ευρώ και άνω στα νεοεισερχόμενα Golden Boys της LSE που η βασίλισσα τησ Αγγλίας απεκάλεσε βοιδοσχολή. Tι είναι εκείνο που δεν δεκαπλασιάζει έστω την αξία της δικής τους "εργασίας"αλλα την εκατονταπλασιάζει?

    • dim avatar
     dim @ alpha1 29/11/2012 19:11:22

     Σε μια οικονομία με τη δική μας ανεργία και με τη δική μας παραγωγικότητα τα 25 ευρώ ανα οκτάωρο για ανειδικευτους πρωτοεισερχόμενους είναι στα όρια μεν, αλλά δεν μπορώ να ακούω και χαρακτηρισμούς του τύπου "είλωτας" - "σκλάβος" κλπ κλπ...

   • alpha1 avatar
    alpha1 @ dim 29/11/2012 15:04:01

    Και τα 4 είναι λάθος άρα άχρηστα. Το καλύτερο μοντέλο που δοκιμάστηκε μέχρι σήμερα στην ιστορία της Ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητα το Σκανδιναυικό μοντέλο που δεν αναφέρεις. Ο μόνος απο τους πολιτικούς αρχηγούς μας που το ανέφερε σε αρκετές συνεντεύξεις του, είναι ο Τσίπρας. Μένει να δούμε αν θα το αντιγράψει σωστά και αν θα το εφαρμόσει...
    Για να τον δοκιμάσουμε όμως πρέπει πρώτα να τον ψηφίσουμε...

    • dim avatar
     dim @ alpha1 29/11/2012 19:27:51

     Τα 4 αυτά είναι στο τραπέζι, άχρηστα ξεάχρηστα, από αυτά καλούμαστε να διαλέξουμε... Ο Σύριζα είναι το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το σκανδιναβικό μοντέλο είναι ένα κράμα σοσιαλισμού και καπιταλισμού, είναι πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία ή στο κοινωνικό φιλελευθερισμό, παρά στη Ριζοσπαστική Αριστερά, που είναι ένα καθαρό σοσιαλιστικό κίνημα... Τώρα αν εσύ έχεις πειστεί να ψηφίσεις Τσίπρα, πεισμένος από τις αερολογίες και τις μπαρούφες που κάθε τόσο λέει, επιλογή σου είναι, σεβαστή και καλά κάνεις.... 100 φορές να γίνουν πάντως εκλογές, Σύριζα δε βγαίνει....

 15. akisenv avatar
  akisenv 29/11/2012 04:37:00

  Το ευχάριστο σε αυτή την ιστορία είναι πως η τρικομματική κυβέρνηση απέχει ελάχιστα από το να καταφέρει όσα γενιές αντιεξουσιαστών ονειρεύονται! Να διαλύσει, Τράπεζες, βιομήχανους, κράτος, αστικά και μικροαστικά νοικοκυριά!!
  Το αστείο είναι, πως θα το κάνει με τόσο απόλυτο τρόπο που δεν θα παίρνει διόρθωση με τίποτα στην συνέχεια...
  Το τραγικό είναι, πως με αυτό τον τρόπο ακόμη ισχυρίζονται πως μας "σώζουν" αν και μεταξύ τους δεν υπάρχει περίπτωση να το πιστεύουν.....

  • Φανη avatar
   Φανη @ akisenv 29/11/2012 10:58:28

   Ειρηνη υμιν... οπωσδηποτε γνωριζουν οτι προς το παρον καθολου δε σωζομαστε, ομως αγοραζουν ακριβα πολυτιμο χρονο προκειμενου να καταφερουν -αν το μπορεσουν-να ανατρεψουν το παρον σκηνικο.Το οποιο θα ηταν τελειως διαφορετικο αν η πτωχευση ειχε αφεθει να ειναι αναρχη και δεν ξερω αν θα ειχαμε τωρα internet να συνομιλουμε....
   Γινεται μια προσπαθεια, ο Σαμαρας γνωριζει τι εστι χαος. Ειναι ευκολο να γυρισει το τιμονι οταν καθονται τρεις που ο καθενας σκεφτεται τα δικα του;Γι αυτο ζητουσε στηριξη στις εκλογες.Ο κοσμος διστασε γιατι ειχε το προηγουμενο του ΓΑΠ και φοβηθηκε.Ας ελπισουμε την επομενη φορα να καταλαβει οτι στην Ελλαδα ενας "κοκορας" πρεπει να λαλαει για να ξημερωσει και να επιλεξει τον καταλληλοτερο.
   Και κατι απο την Αγια Γραφη: ο υπομεινας εις τελος, σωθησεται.

 16. Tsol avatar
  Tsol 29/11/2012 14:04:37

  Συγνωμη κύριοι, γιατι θέλετε να με πείσετε ότι 30 χρόνια υπήρξε μια ευημερία με δανεικά ενώ εγώ πιστεύω ότι η ελλάδα είναι μια πραγματικά πλούσια χώρα που άξιζε και αξίζει αυτήν την ευημερία και σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα, αλλά εξαιτίας του σαθρού πολιτικού συστήματος που εγκαταστάθηκε με την μεταπολίτευση στην χώρα την εφτασε σε αυτό το σημείο; Ή μήπως είναι ψέματα ότι λεηλατήθηκε το κράτος από τις κυβερήσεις του Α. Παπανδρέου το οποίο και κατέλαβαν με προσλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων ανάξιων δημοσίων υπαλλήλων με μοναδικό τους προσόν την κομματική τους ταυτότητα; Είναι μήπως ψέμματα ότι δεκάδες σκάνδαλα έγιναν την ίδια περιόδο, με την κλοπή δημόσιου χρήματος (κοσκωτάος, καλαμπόκι κτλ); Την τελευταία 20ετία μήπως είναι ψέμματα ότι το κράτος συνέχισε να λεηλατείται πληρώνοντας εξοπλισμούς στο τριπλάσιο και τετραπλάσιο της αξίας τους για να τα οικονομάνε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα; Μήπως είναι ψέμματα ότι γίνονταν και γίνονται δημόσια έργα τα οποία ξεκινάνε με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς και καταλήγουν να παραδίδονται στο κράτος έχοντας υπερβεί αυτούς του προϋπολογισμούς δύο και τρεις φορές; Είναι ψέμματα ότι κάναμε ολυμπιάδα ενώ δεν είχαμε την δυνατότητα και όχι μόνο αυτό την πληρώσαμε και δύο φορές ακριβότερα απ' όσο κόστιζε για να κερδίσουν πολλά χρήματα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και να βολευτούν από δουλειά οι ορδές των λαθρομεταναστών που κατέλαβαν την χώρα; Είναι ψέμματα ότι με το χρηματιστήριο έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου παγκοσμίως εις βάρος κυρίως των μικροεπενδυτών που χάσανε τις περιουσίες τους; Είναι ψέμματα ότι κλάπηκαν τα χρήματα των ασφαλισμένων από τα ταμεία με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων; Είναι ψέμματα ότι εκλάπηκαν από το κράτος χρήματα με το σκάνδαλο του βατοπεδίου; Μήπως δεν υπήρξε το σκάνδαλο της SIEMENS; Και πόσα ακόμα σκάνδαλα, ρουσφέτια, παιχνίδια έγιναν εις βάρος αυτού του ταλαίπωρου κράτους?? Και για όλα αυτά τώρα εσείς θέλετε να με πείσετε ότι υπεύθυνος είναι ο ελληνικός λαός και πρέπει να πληρώσει την λυπητερή; Συγνώμη αλλά εγώ δεν θα πάρω, υπεύθυνο είναι το πολιτικό σύστημα, αυτή η λεγόμενη γενιά του πολυτεχνείου μας αρέσει δεν μας αρέσει κατέστρεψε την ελλάδα και φόρτωσε στις επόμενες γενιές τεράστια χρέη. Το μόνο σφάλμα του λαού είναι ότι τους πίστεψε και ακόμα πιστεύει σε μερικούς λαοπλάνους που πέταξαν τον μανδύα του Πασόκου και φόρεσαν την μάσκα του Συριζαίου.

  • dim avatar
   dim @ Tsol 29/11/2012 19:37:58

   Άξιζε να έχει μια ευημερία πραγματική, αλλα η πραγματικότητα είναι ότι είχε μια ευημερία με δανεικά, και ότι το ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό της χώρας είχε τοποθετηθεί σε αντιπαραγωγικές, αργόσχολες θέσεις... 5 άτομα για την ίδια δουλειά στο δημόσιο, καθαρή ημερήσια εργασία 4 ωρών το πολύ κλπ κλπ...

   Στη δική μου γενιά, το όνειρο και ο στόχος των 9 από τους 10 απόφοιτους με πτυχία και γνώσεις ήταν να μπουν στο δημόσιο για να έχουν τη μονιμότητα, τις υψηλές αμοιβές, και τον ελεύθερο χρόνο...

   Αν τα καλύτερα μυαλά και οι πιο μορφωμένοι της γενιάς μας λείπουν από τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα και χαραμίζονταν (χαραμίζονταν όχι για τους ίδιους που καλά πέρναγαν, αλλά χαραμίζονταν ως προς το όφελος της συνολικής οικονομίας μας), τότε πως να έχουμε παραγωγικότητα ? Ο πραγματικός δείκτης που θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το βιοτικό επίπεδο ενός λαού είναι η παραγωγικότητα του, ουτε ΑΕΠ, ούτε τίποτα άλλο, γιατί και το ΑΕΠ πχ τόσα χρόνια ήταν πλασματικό αφού προερχόταν από κατανάλωση η οποία όμως στηριζόταν σε δανεικά....

 17. alpha1 avatar
  alpha1 29/11/2012 19:23:51

  Προφανώς είσαι σε ανώτερη κατηγορία και οπωσδήποτε όχι άνεργη και μόνη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.