#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/01/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tις επόμενες εκλογές δεν θα τις κερδίσει η Ν.Δ. αλλά ο Α. Σαμαράςτου Κώστα ΡοδινούΜέσα στην ...αντάρα του πρόσφατου «γαλάζιου ανασχηματισμού» πέρασε εν πολλοίς ασχολίαστη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά "δεν πιστεύω στη λογική του ώριμου φρούτου, υπηρετώ την λογική των ανατροπών".

Γιατί άραγε ο πρόεδρος της ΝΔ αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει αυτήν την δήλωση, την ώρα μάλιστα που ανακοίνωνε την αναδιάταξη των κομματικών στελεχών;

Ο κυριότερος λόγος, κατά την γνώμη μου, είναι η καλλιεργημένη από την κυβερνητική προπαγάνδα, (ενισχυμένη μάλιστα από την «γαλάζια βουλευτική απραξία»), εντύπωση ότι ο κ. Σαμαράς,  αυτή τη δεδομένη χρονική συγκυρία, επενδύει περισσότερο στη φθορά της Κυβέρνησης,  παρά  στην ανατροπή της! Στον κόσμο  επικρατεί η αντίληψη ότι ο κ. Σαμαράς  έχει επιλέξει την  τακτική του «ώριμου φρούτου».

Για τον μέσο άνθρωπο είναι λογικό να σκέφτεται έτσι! Με δεδομένα τα προβλήματα και την δύσκολη κατάσταση που πρέπει να διαχειριστεί, ο καθένας θα έλεγε «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο»,  μέχρι νεωτέρας!  Ο Αrchaeopteryx  σ’ ένα πρόσφατο σχόλιό  του συνόψισε επιγραμματικά: «Ο πολύς κόσμος, σε όλα τα επίπεδα, είναι φοβισμένος, και στον φόβο (και όχι μόνο) όλοι κοιτάνε την επιβίωσή τους. Ο πολύς κόσμος, επίσης δεν μοιάζει να πολυζορίζεται από τα χυδαία ψέματα αυτής της Κυβέρνησης. Ένα από τα επιτεύγματα των πολιτικών μας και των ΜΜΕ που τους αναδεικνύουν είναι η αποδοχή του ψέματος. Λάθος, θα μου πείτε… αλλά το ψέμα έχει γίνει αλήθεια. Οι πασόκοι είναι παμπόνηροι. Ξέρουν ότι η “βάση” τους, σε επιλογή Πασόκ ή ΝΔ δύσκολα θα διαλέξει ΝΔ. Ξέρουν ότι πολλοί σιωπηλοί ψηφοφόροι της ΝΔ κάνουν σιωπηλά τον σταυρό τους που “άντε επιτέλους”, κάποιος να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.

Αυτή, κατά τη γνώμη μου, είναι η βασικότερη αιτία που ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμα πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις. Πρέπει να διώξει αυτόν τον φόβο και να δημιουργήσει την ελπίδα.

Πρόωρες εκλογές;

Το  ερώτημα είναι, πώς αλλάζεις αυτήν την αντίληψη;

Πρώτον να ξορκίσει το φόβο των πρόωρων εκλογών. Η Ν.Δ. ακούει εκλογές και …τρέμει! Επώνυμα στελέχη της μάλιστα, δημοσίως έχουν τοποθετηθεί εναντίον της  πρόωρης προσφυγής στις κάλπες! Όταν ο κόσμος ακούει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απεύχεται τις εκλογές καταλαβαίνει α) ότι δεν είναι έτοιμο και β) ότι φοβάται τις εκλογές! Ε, όταν ο κόσμος σκέφτεται έτσι, τότε δεν θα  σ΄ εμπιστευτεί ποτέ!

Δεύτερον, να υποβάλλει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Γιατί να υποβάλλει πρόταση μομφής; Πρώτον γιατί η Κυβέρνηση Παπανδρέου προεκλογικά κορόϊδεψε τον ελληνικό λαό και δεύτερον μας υποδούλωσε στο μνημόνιο, το οποίο οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία.  Τι άλλο περιμένει; Ξέρω τον αντίλογο.  «Η πρόταση μομφής συσπειρώνει την Κ.Ο. του κόμματος», «καμιά κυβέρνηση δεν έπεσε μετά από πρόταση μομφής». Τα γνωστά! Απλώς, να επισημάνω ότι το 2008 ο κ. Παπανδρέου είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης Καραμανλή, μόλις έξη μήνες μετά τις εκλογές!

Μια τέτοια ενέργεια, που αποτελεί κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή, έχει τεράστιο πολιτικό συμβολισμό. Αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή μάλιστα, εκφράζει και την κοινή γνώμη!   Επιπλέον, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο εκλογικό σώμα ότι,  ως αντιπολίτευση,  είσαι έτοιμος και διεκδικείς την ευκαιρία σου! Δεν περιμένεις τη σειρά σου!

Και κάτι ακόμα, φέρνεις ενώπιον των ευθυνών τους όλους τους, εκ του ασφαλούς, εσωκομματικούς επικριτές, που προσπαθούν να απορροφήσουν την κοινωνική κριτική και να προστατέψουν την κυβέρνηση, υποκαθιστώντας παράλληλα και την αντιπολίτευση!

Κυβερνητικό πρόγραμμα

Αρκεί, όμως, να θέλεις να κυβερνήσεις για να σ’ εμπιστευτεί το εκλογικό σώμα; Βεβαιότατα όχι! Πρέπει να πείσεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα! Τι κάνεις επομένως;

Πρώτον, παρουσιάζεις καλύτερη κυβερνητική ομάδα. Μια τολμηρή κατά τη γνώμη μου πρόταση που θα προκαλούσε αίσθηση στην κοινή γνώμη και θα αντιμετωπιζόταν θετικά είναι η εξής: Να δηλώσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στην οποία δεν θα συμμετάσχει κανένας υπουργός των  Κυβερνήσεων  Καραμανλή!  Και όποιος θέλει να υπουργοποιηθεί  ή δεν θα βάλει υποψηφιότητα ή αν εκλεγεί, να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος!

Οι βουλευτές θα  έχουν πολλή δουλειά να κάνουν α) με την Συνταγματική Αναθεώρηση β)με την προώθηση του νομοθετικού έργου στη Βουλή και γ)με την υπεράσπιση της Κυβέρνησης στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Φαντάζομαι τον αντίλογο, αλλά σε κρίσιμες καταστάσεις, δεν χωρούν συνηθισμένες λύσεις.

Δεύτερον, παρουσιάζεις καλύτερη κυβερνητική πρόταση ή καλύτερα, όπως λέγεται τελευταία, παρουσιάζεις «καλύτερο αφήγημα για τη χώρα»!

Ο  κ. Σαμαράς πρέπει να καταθέσει εκ νέου την οικονομική του πρόταση για έξοδο της χώρας από την παρούσα κρίση. Και αυτό το «άλλο μείγμα πολιτικής»,  δεν αποδίδει. Δεν χρειάζεται «άλλο μείγμα», αλλά διαφορετική κυβερνητική πρόταση.

Παράλληλα να ανακοινώσει μερικά μέτρα τομές, από καιρού καθολικά αιτήματα της κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρω:

-Η επομένη βουλή να είναι Συντακτική για να αποκτήσει η χώρα σύγχρονο συνταγματικό χάρτη – πράγμα το οποίο προωθεί ήδη με την επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος

- Άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και οριστικό τέλος στην παραγραφή. Κανένα αδίκημα που έχει σχέση με την άσκηση εξουσίας δεν παραγράφεται. Το αντίθετο εκδικάζεται ταχύτατα και κατά προτεραιότητα.

- Αυστηρός και ουσιαστικός έλεγχος και του «πόθεν» και του «έσχες»  όλων όσων καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα. Και λογοδοσία αμέσως μετά την αποχώρηση από τη θέση. Εδώ από μια Ανώνυμη Εταιρεία αποχωρείς και γίνεται  έλεγχος από ορκωτούς λογιστές! Και δεν προβλέπεται τίποτα όταν αλλάζει ένας υπουργός;

- Εκ βάθρων αναδιοργάνωση της παιδείας με άμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Θα πρότεινα μάλιστα η Ν.Δ. από τώρα, να καταργήσει την φοιτητική της παράταξη.

- Κατάργηση του «λαθρονόμου».  Και πολλά άλλα.

Και όλα αυτά σ’ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα εκατό ημερών, χωρίς καμιά απολύτως παρέκκλιση!

Τις εκλογές τις κερδίζουν οι αρχηγοί

Η χώρα μας έχει πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα. Με άλλα λόγια πρώτα και κύρια ψηφίζουμε για πρωθυπουργό. Τις εκλογές τις κερδίζουν οι αρχηγοί. Όχι τα κόμματα!  Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου προήλθε από παρθενογέννηση;  Δεν  ήταν φθαρμένο; Ο κ. Παπανδρέου διετέλεσε κοντά είκοσι χρόνια υπουργός! Ο κ. Πάγκαλος περισσότερα! Μπήκαν στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και …καθαγιάστηκαν;

Το έχουμε γράψει πολλές φορές, αλλά θα το επαναλάβουμε: τις επόμενες εκλογές δεν θα τις κερδίσει η Ν. αλλά ο κ. Σαμαράς.

Όμως, για να  βελτιωθεί  η πρωθυπουργική εικόνα του Προέδρου της Ν.Δ. πρέπει (πέραν των  προαναφερθέντων) να επιδιώξει  την απ’ ευθείας και κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον αντίπαλό του, δηλαδή με τον κ. Παπανδρέου! Σε όλους τους τομείς, σε όλα τα θέματα, εντός και εκτός βουλής!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 19/01/2011 09:14:43

  Μακάρι να παρουσίαζε καλύτερη κυβερνητική ομάδα ! Μακάρι να υπόσχονταν κυβέρνηση τεχνοκρατών. Όμως τότε, οι τομεάρχες τί ρόλο παίζουν ;

  Γιατί το φοβάται το delete ο Πρόεδρος ; Ένα κουμπί είναι !

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ τσώφλι πασατέμπου 19/01/2011 09:17:28

   Τουλάχιστον στον κάδο ανακύκλωσης. Νισάφι !

 2. george avatar
  george 19/01/2011 09:16:21

  κ. Ροδινέ,
  και η κυβέρνηση του ΓΑΠ έχει "τεχνοκράτες" που δεν είναι Βουλευτές και την κατηγορούμε γι' αυτό (διότι δεν λογοδοτούν στον λαό που τους ψήφισε). Η πιπίλα των τεχνοκρατών που "όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν" εμένα με αφήνει αδιάφορο. Ναι, υπουργός πρέπει να γίνεται κάποιος σχετικός με το αντικείμενο, αλλά πιστεύω ότι αυτός που θα αποφασίζει για τις τύχες μου, πρέπει να λογοδοτεί ενώπιόν μου (δηλαδή της κάλπης), και όχι αποφασίζομεν και διατάσσομεν κι όταν τα κάνουμε όλα σκ@τ@, τι "κάνουμε" για την Εσπερία. Ευχαριστώ.

 3. Ηλίας avatar
  Ηλίας 19/01/2011 09:22:58

  Τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει το πασοκ έστω και οριακά. Αυτό θα είναι ότι χειρότερο για τη χώρα που θα φέρει όμως επιτέλους το πολυπόθητο αποτέλεσμα: τη διάλυση της νδ και την ίδρυση -ελπίζω - ενός νέου δεξιού λαικού κόμματος στη θέση της υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά.
  Όλα τα άλλα είναι για να λέμε και να γεμίζουμε σελίδες.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ηλίας 19/01/2011 10:02:22

   Αυτή η ιστορία να διαλύουμε και να επανιδρύουμε τα κόμματα μετά από κάθε ήττα με βρίσκει διαμετρικά αντίθετο.

   Δηλαδή, τι είναι τα κόμματα; Ανώνυμες εταιρείες; Τις πτωχεύουμε και στη συνέχεια ανοίγουμε "υπό νέα διεύθυνση και σας περιμένουμε;"
   Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

   Τα κόμματα έχουν ιστορία, κάνουν λάθη, έχουν αποτυχημένα στελέχη, μερικές φορές και καλό ή κακό πρόγραμμα.
   Δεν προέρχονται απο παρθενογέννηση.

   Αυτά τα κάνει ο ...Μπερλουσκόνι!

   Εγώ πιστεύω, όπως και στην ιστορία μας δεν πρέπεινα θυμόμαστε και να διδασκόμαστε μόνο τις καλές και ένδοξες στιγμές, έτσι στα κομματα πρέπει να βλέπουμε και να αξιολογούμε τη συνολική τους διαδρομή.

   Δυο ακόμα σκέψεις:
   Πρώτον θεωρώ οτι η ιστορική συνέχεια ενός κόμματος επιβάλλει και ένας είδος αυτοελέγχου στους επόμενους καθότι συγκεκριμένες πρακτικές πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν.

   Δεύτερον, το πρώτο τεστ για έναν νέο αρχηγό είναι να δουμε αν μπορεί να βάλει τάξη και να διοικήσει το κόμμα του, πριν τον εκλέξουμε για να διοικήσει τη χώρα.

  • Περδικιδης Βασιλειος avatar
   Περδικιδης Βασιλειος @ Ηλίας 19/01/2011 12:28:08

   Αυτο θελεις εσυ!!!!Και να κερδισει το ΠΑΣΟΚ 2-3 μηνες θα αντεξει.......οσο για την διαλυση της Ν.Δ,περιμενε λιγο....................ΑΠΡΙΛΙΟΣ.

 4. Γιαδικιάρογλου avatar
  Γιαδικιάρογλου 19/01/2011 09:36:10

  Μπράβο κύριε Ροδινέ. Πολύ σωστά τα λέτε. Σε συνομιλία μου με ανθρώπους που υπήρξαν συνδικαλιστές γενναίοι της από δω πλευράς, όλοι μου είπαν ακριβώς αυτό. Μπορεί να είπε ΟΧΙ ο Σαμαράς στο Μνημόνιο αλλά η εναλλακτική πολιτική του πρόταση δεν πέρασε στον κόσμο. Και δεν πέρασε στον κόσμο επειδή δεν "κολλάει τον ΓΑΠ στο καναβάτσο"είτε με μια πρόταση μομφής, είτε με ανένδοτο αγώνα εναντίον του Μνημονίου, είτε με επιθετική πολιτική εναντίον των επιλογών της κυβέρνησης.
  Να φανταστείτε ότι στην τηλεόραση, όταν γίνεται κουβέντα κυρίως σε δευτερεύουσες εκπομπές -και ιδίως για θέματα που αφορούν την ΝΔ-δεν καλείται εκπρόσωπος της ΝΔ κι εδώ παρατηρείται ολιγωρία του επικοινωνιακού μηχανισμού του κόμματος, να διεκδικήσει το αυτονόητο.
  Χτες το βράδυ, ο Χαρδαβέλλας στην εκπομπή του για ατασθαλίες στον ΕΟΤ -προσέξτε:Μόνον το 2008 (επί υπουργίας Μαρκόπουλου αν δεν απατώμαι)- είχε ξεσηκώσει τον κόσμο άκουσον, άκουσον για δαπάνες για τα λευκώματα του ΕΟΤ κλπ. εκδόσεις, για κομπολόγια έλεγε κλπ.κλπ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ.Σταμάτης καθόταν άφωνος στην ακρη και μόνον στο τέλος , χωρίς να γνωρίζει καν το θέμα-έλεγε ότι πρέπει ν΄αναλάβουμε τις ευθύνες μας και άλλες τέτοιες ανοησίες.
  Οσοι θήτευσαν στον ΕΟΤ γνωρίζουν ότι ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΠΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ , τα κομπολόγια αποτελούσαν εκ των ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ δώρων προς τους ξένους (τουρ-οπερέϊτορς κλπ). Τα δε΄λευκώματα κλπ. εκδόσεις επειδή πρόκειται για υπερπολυτελή βιβλία εφόσον απευθύνονται στα τάργκετ γκρουπς του Οργανισμού το κόστος τους είναι πολύ υψηλό. Μπορεί βέβαια στο πλαίσιο των προμηθειών να έγιναν ατασθαλίες, αλλά δεν υπήρχε κανείς από ΄την ΝΔ ο οποίος να γνωρίζει το αντικείμενο και να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στο μέτρο που αφορά τη διακυβέρνηση της.
  Σε βίντεο δε που προβλήθηκε στην εκπομπή, ο τ.υπουργός κ.Μαρκόπουλος στο πλαίσιο μιας ανεξήγητης αβροτητας και μιας κακώς ενοούμενης συμπαράστασης στις καταγγελίες του δημοσιογράφου ψέλλισε κάτι για πολιτική στοχοποίηση, χωρίς χειροπιαστά στοιχεία, χωρίς τίποτα.
  Η εντύπωση που έμεινε από την εκπομπή ήταν ότι επί διοίκησης ΝΔ, έγιναν μόνον ατασθαλίες και όχι έργο (πράγμα που απ΄ότι γνωρίζω είναι ψευδές)
  Λυπάμαι κύριε Ροδινέ. Είναι βέβαιον, ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά στον κ.Σαμαρά -ο οποιος όμως χρειάζεται να γίνει περισσότερο επιθετικός-αφού στη συνείδηση του κόσμου παραμένει ως "φιλαράκι του Γιώργου και ότι κάνουν την ίδια πολιτική".

  • Wolf avatar
   Wolf @ Γιαδικιάρογλου 19/01/2011 12:12:40

   Γιαδιακιαρογλου, το 2008 υπουργος ηταν ο Αρης. Για να μη μπερδευομαστε.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιαδικιάρογλου 19/01/2011 12:17:44

   Γιαδικιάρογλου,
   Μπορώ να ζητήσω το mail σας από τον Φάκτορα;
   Θέλω να σας ρωτήσω κάτι.
   Ευχαριστώ.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Γιαδικιάρογλου 19/01/2011 13:17:59

   Ο Χαρδαβέλας παρουσίασε ένα πίνακα, όπου φαίνονταν οι υπερβάσεις του προύπολογισμού δημοσίων σχέσεων τα τελευταία 7 χρόνια. Και μιλάμε για υπερβάσεις σχεδόν στο διπλάσιο. Παρουσίασε ακόμα μια δαπάνη 200.000 ευρώ για αποστολή λουλουδιών σε ένα τρίμηνο, στο ίδιο πάντα ανθοπωλείο.

   Αυτό που μου έχει μείνει εμένα, όχι βεβαίως από την εκπομπή του Χαρδαβέλα, αλλά από τη γενικότερη παρατήρηση, είναι ότι κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή το κράτος ξεχείλισε και η σπατάλη διογκώθηκε. Και αυτό διότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Και ασφαλώς αυτά γινόσαντε και πιο πριν, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή δεν τα παρουσίασε ποτέ στη κοινή γνώμη. Το χειρότερο απ' όλα η κυβέρνηση Καραμανλή στάθηκε αδύναμη, ίσως και αδιάφορη, να φέρει στο φως το τεράστιο σκάνδαλο των Ολυμπιακών αγώνων, τα σκάνδαλα των μεγάλων κατασκευαστικών έργων και το φαγοπότι στο μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της μεταπολίτευσης που υλοποίησε η κυβέρνηση Σημίτη.

   Τώρα ή ΝΔ, στέκοντας παθητικά και αμήχανη, τρώει ξυλιές στο ποπό από το ΓΑΠ, για σκάνδαλα μικρότερης σημασίας, που δεν παύουν όμως να είναι σκάνδαλα.

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 19/01/2011 09:47:21

  Μια "μικρή" υπόμνηση ως προς την πρόταση για "κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών": και ο Παπακωνσταντίνου, εξωκοινοβουλευτικός τεχνοκράτης είναι. Σαν τον Στουρνάρα, ας πούμε. Κάτι τέτοιο θέλει ο δοκιμαζόμενος πολίτης;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Αυριανιστής 19/01/2011 09:52:41

   οταν αναφέρομαι σε τεχνοκράτες δεν εννοώ φίλους από το γυμναστήριο, κολλητούς της οικογένειας ή παιδιά του κομματικού σωλήνα και ο νοών νοείτω.
   Τα προβλήματα, ειδικότερα της οικονομίας, είνα τόσο δύσκολα και περίπλοκα που όχι μόνο απαιτούν καλούς γνώστες, αλλά και ανθρώπους που δεν θα ασχολούνται με την κομματική πελατεία.

  • Bodinus1576 avatar
   Bodinus1576 @ Αυριανιστής 19/01/2011 09:52:54

   Είναι και κομματικό στέλεχος από τα πιο γλοιώδη και φανατικά. Προφανώς ο συντάκτης αναφερόταν σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, που δεν θα προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό και δεν θα έχουν σταδιοδρομήσει σε κομματικές θέσεις (γγ. Υπουργείων. διοικητές ΔΕΚΟ, κοκ)

   • Bodinus1576 avatar
    Bodinus1576 @ Bodinus1576 19/01/2011 09:53:48

    Πιάσε κόκκινο

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Bodinus1576 19/01/2011 10:01:26

    Και πού ακριβώς θα λογοδοτούν αυτοί; Τι θα διασφαλίσει ότι δεν θα εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πρακτικές; Μη μου πεις "ο Σαμαράς", γιατί είναι αδύνατον να μεταβληθεί σε παιδονόμο 50 υφ-/υπουργών και να μην κάνει άλλη δουλειά. Μήπως πρέπει πρώτα να διασφαλιστούν μέθοδοι αποτελεσματικής κοινωνικής λογοδοσίας και μετά να μιλάμε για αμιγές σχήμα εξωκοινοβουλευτικών;

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Αυριανιστής 19/01/2011 10:06:21

     Αυριανιστή,
     μάλλον δεν διάβασες το σύνολο του άρθρο (όχι ως είσαι και υποχρεωμένος να το κάνεις) απαντώ επ' αυτού.

 6. Misha avatar
  Misha 19/01/2011 09:52:16

  Kώστα

  Ποια αντιπαράθεση , όταν ακόμα και για το κορυφαίο θέμα της Ζήμενς δε μπορεί να μιλήσει ελεύθερα επειδή σε αυτό είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό η «Άγια Οικογένεια», ο κανακάρης της οποίας παραμένει τομεάρχης;
  Ποια αντιπαράθεση όταν έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια του κατοχικού μνημονίου και μάλιστα το παρουσιάζει ως πρωτοφανή συναίνεση από αντιπολίτευση προς κυβέρνηση από το 1974 και δώθε;
  Αν δεν ξαποστείλει τα βαρίδια και τις ισορροπιστικές πολιτικές που εξαναγκάζεται να υιοθετήσει εξαιτίας τους, ΔΕΝ ....

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Misha 19/01/2011 10:08:45

   Misha,
   Την γνώμη μου την έχω εκφράσει πολλές φορές.
   Ο κ. Σαμαράς δεν έχει την υποχρέωση να καλύψει κανέναν για τον οποίον προκύπτουν ποινικές ευθύνες.
   Σαφέστερο δεν γίνεται.

  • Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
   Δημήτριος Κοκκαλάκης @ Misha 19/01/2011 16:41:28

   Δυστυχώς, έτσι είναι τα πράγματα. Αν δεν θές εσύ ο ίδιος να΄αναλάβεις την κυβέρνηση, μην περιμένεις να σε κάνει ο κόσμος με το ζόρι. Και, κακά τα ψέμματα, πώς θα γίνει κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση που ψηφίζει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά νομοσχέδια του μνημονίου; πώς το κόμμα θα απευθυνθεί στην κοινωνική ραχοκοκκαλιά του - την μεσαία τάξη, αν την ξεχάσαμε - όταν την αφήνει επί μήνες και μήνες να κατασυκοφαντείται και να βάλλεται με τον πιό φασιστικό τρόπο από το πασοκικό και επικοινωνιακό καθεστώς;

 7. popolaros avatar
  popolaros 19/01/2011 09:57:42

  Ο Αντώνης δείχνει κάτι να περιμένει.
  Αυτό καταλαβαίνει ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος.
  Δεν ξέρω τι περιμένει...
  το ώριμο φρούτο,
  το giorgo να βγάλει τα κάστανα και να πετάξει στα ξένα,
  να ολοκληρωθεί το γκρέμισμα και μετά να έρθει για το χτίσιμο,
  να φτιάξει το κόμμα.
  Ο πολιτικός χρόνος μάλλον τρέχει γρήγορα, μόνο για εμάς και τις...αγορές.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ popolaros 19/01/2011 10:04:18

   Μόνο που, αν κάποιος περιμένει να ολοκληρωθεί το γκρέμισμα, τότε θα είναι πολύ αργά ακόμα και για χτίσιμο. Δεν θα υπάρχουν (λεφτά για) υλικά.

   Ο Κ. Ροδινός -αν θυμάμαι καλά- έχει πρώτος αναφέρει ότι το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ θα είναι πολύ σύντομα απαξιωμένο και ανέφικτο αν αφεθεί για πολύ ακόμα ο ΓΑΠ (με τις εντολές της τρόικας) να διαλύει την Ελλάδα.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Αυριανιστής 19/01/2011 10:09:47

    Αυριανιστή,
    καλώς θυμάσαι.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ popolaros 19/01/2011 12:18:55

   popolare,
   Ο Σαμαράς είναι αντίθετος με τη θεωρία του "ώριμου φρούτου".
   Αν περιμένει κάτι άλλο, δενγνωρίζω.

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 19/01/2011 09:58:38

  Κανεις δεν κυβερνα με "σκιες". Ειδικα τωρα που ο λαος δεν εχει καμια διαθεση να ασχοληθει με την πολιτικη αλλα με την επιβιωση του ! Γουσταρει να του χαιδευουν τα αυτια θα με ρωτησετε? ΟΧΙ.. αλλα η συνεχης αντιπαραθεση μεταξυ των 2 κομματων εξουσιας εχει κουρασει πολυ.
  Οταν νηφαλια στον καναπε.. βλεπει τον εναν να κατηγορει τον αλλον σε ανεκδιηγητες κοκορομαχιες, σκεφτεται το αυτονοητο. Με δουλευουν και ειναι και οι 2 ενοχοι, ΚΑΙ κανεις δεν μπαινει φυλακη.. Τα υπολοιπα κομματα - εκτος ΚΚΕ, ειναι ιδεολογικα κολασμενα. ΟΦΑ.
  Citizen's Common Sense Assassination, θα το περογραψω για να ειμαι και επικαιρος.
  Υπαρχει μεγαλη πιεση σε ολα τα επιπεδα και απο ολες τις κατευθυνσεις. Η αποσυμπισεη ειναι μια. Η Ελπιδα και το Οραμα που πρεπει να χτιστει στην Ψυχη ολων μας. Τα ΜΜΕ εχουν παρει εργολαβια, σαν γραφεια τελετων, ολα τα μνημοσυνα και μοιραζουν πολυχρωμα κολυβα στους ατυχεις θεατες. Σπερνουν το φοβο, λενε αληθειες με φιλτρο αλλα δεν δινουν καμια Ελπιδα. Μα καμια.
  Δυστυχως τα ΜΜΕ διαμορφωνουν αλλα και συντηρουν το επιπεδο ανοχης και μελαγχολιας του λαου.
  Το ζητημα δεν ειναι ποιος και πως θα κερδισει καποιες εκλογες φιλοι μου. Το ζητημα ειναι να ερθει καποιος να πει αληθειες και αν κοιταξει το λαο στα ματια και την ψυχη. ΝΑΙ πτωχευσαμε. ΝΑΙ φταιμε ολοι οσοι κυβερνησαμε. Αυτες ειναι οι εναλλακτικες α.β.γ.... ΝΑΙ τα φαγαμε ολα τα κομματα. Αυτοι οι κυριοι/κυριες στη Δικαιοσυνη και φυλακη και δημευση περιουσιακων στοιχειων. Αληθειες.
  Κυβερνηση οχι διαχειρηση. Ηγετης και οχι εντολοδοχα μαριονετα. Εντιμος Πατριωτης και οχι Αθρησκος και απατρις κυβερνητης. Χωρις "σκιες". Χωρις λεσχες και συμφεροντα. Διαπραγματευτης για το συμφερον της Πατριδας. Τελος Αρχηγος που ν ακουμπησει τις χοδρες των νεων 15-25 σε ολα τα επιπεδα, οικογενειακο, εκπαιδευτικο, συναισθηματικο και αυτοι ης επιβιωσης σε μια ασφαλη Χωρα για την οποια μια μερα εαν χρειαστει θα την υπερασπισθει οπως οι προγονοι μας. Καθαρος.
  ο Αντωνης??? ΝΑΙ με προυποθεσεις...

  ΠΠ

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 19/01/2011 12:20:03

   Π.Π.
   "Δυστυχως τα ΜΜΕ διαμορφωνουν αλλα και συντηρουν το επιπεδο ανοχης και μελαγχολιας του λαου."

   Ηθελα να το επισημάνω αυτο και μου διέφυγε.
   Σωστό.

 9. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 19/01/2011 10:04:31

  Όπως είναι τα πράγματα τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δύσκολα θα γίνουν εκλογές το Μάρτιο -Απρίλιο.
  εκτός και έχουμε επανάσταση ή κάτι άλλο πράγμα δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα.
  το γεγονός δίνει το δικαίωμα και την ευκαιρία στην ΝΔ να προχωρήσει σε αλλαγές ουσίας και όχι επιφάνειας στη βάση του κόμματος.
  Αν η ΝΔ δεν το κάνει, δεν θα πείσει, όχι επειδή δεν πείθει ο αλλά επειδή οι συνθήκες άλλαξαν,
  πως η νδ θα ενσωματώσει τις νέες κοινωνικές τάσεις με πρόσωπα που έρχονται, πολιτικά, από το βαθύ παρελθόν , έχουν διαφορετική αφετηρία και στόχους [ γενικά] και εκπροσωπούν το λαϊκισμό του εφήμερου
  δεν γίνονται αυτά! σε περίοδο οικονομικοκοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

 10. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 19/01/2011 10:04:32

  Όπως είναι τα πράγματα τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δύσκολα θα γίνουν εκλογές το Μάρτιο -Απρίλιο.
  εκτός και έχουμε επανάσταση ή κάτι άλλο πράγμα δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα.
  το γεγονός δίνει το δικαίωμα και την ευκαιρία στην ΝΔ να προχωρήσει σε αλλαγές ουσίας και όχι επιφάνειας στη βάση του κόμματος.
  Αν η ΝΔ δεν το κάνει, δεν θα πείσει, όχι επειδή δεν πείθει ο αλλά επειδή οι συνθήκες άλλαξαν,
  πως η νδ θα ενσωματώσει τις νέες κοινωνικές τάσεις με πρόσωπα που έρχονται, πολιτικά, από το βαθύ παρελθόν , έχουν διαφορετική αφετηρία και στόχους [ γενικά] και εκπροσωπούν το λαϊκισμό του εφήμερου
  δεν γίνονται αυτά! σε περίοδο οικονομικοκοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

 11. ΑΝΔΡΕΑΣ avatar
  ΑΝΔΡΕΑΣ 19/01/2011 10:11:21

  ΦΙΛΕ ΚΩΣΤΑ,
  Συμφωνώ σε πάρα πολλά σημεία του άρθρου σου και πρωτίστως στον τίτλο του. Αυτό που με κάνει να λυπάμαι είναι ότι αυτό το κόμμα που λέγεται Νέα Δημοκρατία οδεύει στην πολιτική σκηνή αυτή τη στιγμή χωρίς σταθερό βήμα ύπό το φόβο πιθανών πρόωρων εκλογών. Ο ΄πρόεδροσ Αντώνης Σαμαράς ύστερα από τις σωστέσ για εμένα κινήσεισ οσον αφορά των ανασχηματισμό των τομεαρχών οφείλει τώρα πλέον να βγει στην αντεπίθεση με πλάνο δράσης και στελέχη δίπλα του έτοιμα για όλα.

 12. SPYROS T. avatar
  SPYROS T. 19/01/2011 10:16:17

  Κώστα Ροδινέ,

  χαρά στο κουράγιο σου...

  Είναι πολλοστή φορά που προσπαθείς με κάποιο ποστ να συγκινήσεις κάποιους εκεί στη Ρηγίλλης (και τον πρόεδρο μαζί)...

  Πολύ φοβούμαι όμως οτι φωνή βοώντος εν τη ερήμω (καί η δική σου καί οι δικές μας)...

  Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, οι βουλευτές είναι σε απραξία...

  Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός έφερε στο προσκήνιο τους μανδαρίνους του αμαρτωλού "Ντοροκαραμανλικού" παρελθόντος και καθιέρωσε δύο αντιπροέδρους που είναι μουγκοί (τουλάχιστον ο Πάγκαλος λέει και καμιά μπαρούφα) και παλεύουν να αυτοπροσδιοριστούν...

  ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ θέσεις για θέματα που καίνε π.χ. τί θα γίνει με τα 2.000.000 Λαθρομεταναστών ΔΕΝ υπάρχουν. Υπάρχει μια δήλωση περί απόσυρσης του πασοκικού νόμου που έδινε ιθαγένεια σε 22.500 διαβιούντες αλλά τί θα γίνει με τα 2.000.000 των φαναριών δεν μας έχουνε πει από το κόμμα...

  Το "μείγμα" όπως πολύ σωστά επισημαίνεις δεν τραβάει πια...

  ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και κυβερνητικές προτάσεις όχι φιλολογικές...

  Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω οτι είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ να περιμένουμε από τον Σαμαρά να κερδίσει μόνος του τις εκλογές γιατί θα βρεθούμε προ εκπλήξεων!

  Όπως λέει και το Τσώφλι πιο πάνω, ο πρόεδρος "δυσκολεύεται" να κάνει κουμάντο μέσα στην παράταξη και φοβάται να πατήσει το κουμπί, όχι να πάρει χωρίς βοήθεια τις εκλογές...

  Καλώς ή κακώς, ο Σαμαράς δεν είναι (μπορεί να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον) προσωπικότητα όπως ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος ή ο Ανδρέας Παπανδρέου, που έβγαιναν στο Πεδίο του Άρεως, σήκωναν τα χέρια κι ο κόσμος ξέχναγε στη στιγμή όλες τις μακακίες των Λαλιώτηδων, Άκηδων κτλ.΄

  Έχουν αλλάξει και οι εποχές...

  Ο κόσμος ξύπνησε...

  Όταν η "ηγετική" ομάδα αποτελείται από ανθρώπους τους οποίους βρίζει ο κόσμος νυχθημερόν δεν "πιάνει" κανένα επιχείρημα περί "τους έβαλε εκεί για να τους ελέγχει και να ξεκινήσουν δουλειά"...

  Εδώ δεν "δούλευαν" οταν ήταν υπουργοί Κυβέρνησης θα δουλέψουν ως σκιώδες υπουργοί, αναρωτιέται ο κόσμος...

  Είναι ΛΑΘΟΣ να περιμένουμε να πάρει τις εκλογές ο Σαμαράς ενώ στα Κανάλια θα βγαίνουν οι Παυλόπουλοι και οι αναβαθμισμένοι Γιακουμάτοι, Χατζηδάκηδες, Σπηλιωτόπουλοι...

  Εκλέξαμε τον πρόεδρο για να κάνει ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ όχι για να "κρατήσει ισορροπίες"...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ SPYROS T. 19/01/2011 12:21:13

   Σπύρο,
   Δεν προσπαθώ να συγκινήσω κανέναν!
   Απλώς θέματα προς συζ'ητηση θέτουμε!

 13. Ηλίας avatar
  Ηλίας 19/01/2011 10:23:33

  "Αυτά τα κάνει ο …Μπερλουσκόνι!"
  Γι αυτό έχει διαλύσει την Αριστερά στην Ιταλία και τους κάνει πλάκα 15 χρόνια τώρα.

  "Δεύτερον, το πρώτο τεστ για έναν νέο αρχηγό είναι να δουμε αν μπορεί να βάλει τάξη και να διοικήσει το κόμμα του, πριν τον εκλέξουμε για να διοικήσει τη χώρα."
  Θες να δούμε τη λίστα με τους τομεάρχες και τους αναπληρωτές τους που ανακοινώθηκαν με τόση σπουδή και καθυστέρηση; Γελάνε οι πέτρες. Στο πρώτο τεστ λοιπόν κατά τη γνώμη μου απέτυχε παταγωδώς.
  Με κουτσό άλογο κούρσα δεν κερδίζεις. Κάνεις τον καμπόσο και τον τσαμπουκά στην γραμμή εκκίνησης αλλά με το μπαμ του αφέτη...άστα καλύτερα.
  Μιλώ για την πάρτη μου φυσικά και ίσως και άλλοι να συμφωνούν μαζί μου όταν λέω ότι η νδ είναι κουτσό άλογο που φυτοζωεί. Έχει χάσει δια παντός την εμπιστοσύνη του λαού και δεν έχει σκοπό ύπαρξης πλέον. Όλα τα πράγματα στην τελική βρε αδερφέ έχουν τέλος. Η νδ θα είναι εδώ για πάντα;;; Τέλειωσε, πέθανε και δεν τη θάψανε ακόμα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ηλίας 19/01/2011 12:00:11

   Ηλία,
   προσωπικώς δεν θα ήθελα ποτέ να κυβερνήσει την Ελλάδα ένας σαν τον Μπερλουσκόνι!

  • Ορθολογιστής avatar
   Ορθολογιστής @ Ηλίας 19/01/2011 12:09:18

   Ασφαλώς καί συμφωνούν καί άλλοι.

 14. ΑΝΔΡΕΑΣ avatar
  ΑΝΔΡΕΑΣ 19/01/2011 10:24:44

  spyro t
  διαφωνω μαζι σου καθως ο σαμαρασ εχει δείξει πως δεν προσπαθει να κρατησει ισορροπιες το αντιθετο μαλιστα! και αυτο αποδεικνύεται οχι απο την απομακρυνση της ντορασ και του στενου πυρηνα της αλλα απο την σταδιακη προσθηκη ατομων στο κομμα μη βουλευτων με ακουσματα απο την κοινωνια και τις εξελιξεις της εποχης

 15. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 19/01/2011 10:32:31

  H τρέχουσα κατάσταση της χώρας, με την σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, [μείωση της δημόσιας κατανάλωσης & των πάγιων επενδύσεων] και οι εξελίξεις στην Ευρώπη [αναβολή των τελικών αποφάσεων σχετικά με την κρίση του χρέους για το Μάρτιο, κατά πάσα πιθανότητα για να υπάρχουν τα αποτελέσματα της συνάντησης USA – Κίνας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην washington ] αποδεικνύουν ότι,
  Α. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει με παθητικότητα τις παγκόσμιες επιπτώσεις που έφερε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Από τα γεγονότα προκύπτει ότι η «ομοσπονδιακή»ε.ε. μέσω της κρίσης του χρέους εισήλθε στον “οικονομικό πόλεμο” χωρίς να έχει επεξεργασθεί πολιτικές για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με προγράμματα πρόληψης ανά κατηγορία κινδύνου και ανάληψης πολιτικών δράσεων για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση.
  Β. τα μέτρα που η τρόικα εισήγαγε, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση δεν συμβαδίζουν με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας
  Γ. Δεδομένου ότι όλοι πλέον αποδέχονται ότι η κρίση είναι συστημική, δίνεται το δικαίωμα να υιοθετήσουμε την άποψη που λέει ότι τα μέτρα δεν υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στο εσωτερικό οικονομικό περιβάλλον η διεθνής κρίση. Κατά κοινή εκτίμηση τα μέτρα λιτότητας και η πολιτική του μνημονίου δίνουν επωφελή αποτελέσματα σε όλους τους άλλους εμπλεκομένους, δλδη εξυπηρετούν συμφέροντα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης χωρίς σε καμία περίπτωση να καλύπτουν τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Ελλάδας. Αντίθετα, προκαλούν ( οι πολιτικές που εφαρμόζονται) εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο, στην περιουσία των πολιτών στις παραγωγικές πηγές και στις υποδομές.
  Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά όταν, η δημοκρατία υπάρχει για να εξυπηρετεί σκοπιμότητες ντόπιων και υπερεθνικών οικονομικών συμφερόντων [ για παράδειγμα, μας λένε ότι όλα γίνονται για να καθησυχάσουν τις αγορές!] , κάθε εγχωρία οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει, η ανεργία και τα λουκέτα δεν έχουν προηγούμενο, σχεδόν όλα τα έργα, ιδιωτικά και δημόσια έχουν σταματήσει, το εκπαιδευτικό σύστημα διαλύεται καθώς χιλιάδες καθηγητές λείπουν από τα σχολεια κ.α., ο πληθωρισμός κινείται επικίνδυνα ανοδικά με τις τιμές στα καύσιμα να έχουν αναλάβει το ρόλο του αποσταθεροποίητη της χώρας, οι βασικοί στόχοι και ο χαρακτήρας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα να φέρουν πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μετατρέπουν προς το χειρότερο τις συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του κράτους από τους φόρους καλύπτει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του παλιού χρέους και των βραχυπροθέσμων δανείων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας που συνάπτει αυτή την εποχή η χώρα, η ιδιωτική κατανάλωση αφορά κυρίως οικονομικές πράξεις που δεν αφήνουν κέρδος στην Ελλάδα, κ.α. Με άλλα λόγια, εδώ δεν μένει τίποτα.
  Την ίδια ώρα, είναι προφανές, με βάση τα πεπραγμένα του, ότι, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος δεν παίρνει σαφή θέση, γεγονός που φανερώνει ότι ένα τμήμα της πολιτικοοικονομικής ελίτ δεν αντιμετωπίζει την κοινωνία ως συστατικό μέρος του κράτους, κυρίως επειδή φοβούνται να διακινδυνεύσουν την θέση τους σε αυτό, με άμεσο αποτέλεσμα το κράτος δικαίου και η χρηστή διακυβέρνηση να τελούν υπό καθεστώς χειραγώγησης και να περιορίζονται ασφυκτικά.
  Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι: τι θέλει η ελληνική κοινωνία, θέλει να συνεχίσει να ‘στεγάζεται’ στο μηδενικού αθροίσματος μοντέλο που υπηρετούν οι στόχοι του μνημονίου; ή θα οικοδομηθεί πέραν αυτού; με ισχυρά- συμμετοχικά θεσμικά όργανα και καίρια παρουσία στην πορεία πολιτικής και οικονομικοκοινωνικής ανάπτυξης

 16. noldor avatar
  noldor 19/01/2011 10:46:12

  Αν θα έπρεπε να υποβληθεί πρόταση μομφής αυτή κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είχε υποβληθεί πριν την ψήφιση του "Μνημοσύνου" ώστε να καταδειχτεί ακόμη πιο καθαρά το ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά και διότι είναι το καθοριστικό σημείο όλων όσων συμβαίνουν και θα συμβούν από δω και πέρα.

 17. ΚΩΣΤΑς Β avatar
  ΚΩΣΤΑς Β 19/01/2011 10:49:44

  "αλλά σε κρίσιμες καταστάσεις, δεν χωρούν συνηθισμένες λύσεις."Συμφωνώ απόλυτα συμπατριώτη Κώστα Ροδινέ.Οι καταστάσεις είναι πολεμικές και χρειάζονται πολεμιστές βγαλμένοι μέσα απο την κοινωνία, η οποία έχει βιώσει την επιθετικότητα του κάθε δήθεν golden πολιτικού που δεν μπορεί εκ των προτέρων να κατανοήσει αυτή την βιούμενη ανασφάλεια ,διότι απλούστατα δεν την έχει ζήσει.Στην πολιτική ,ασχέτως απο ιδεοληψίες,ιδεολογίες,προγράμματα,και καταστάσεις,αυτό που πρέπει κάθε φορά να διέπει αυτόν που εξασκεί εξουσία είναι ένα: "με ποιανού το μέρος είσαι,με των πολλών και κατατρεγμένων ή με των λίγων και ισχυρών;"Αυτό ,τελειώνοντας,ηθελημένα ή άθελα κάποιοι στις 29/11/2009 την μοναδική φορά που τους δόθηκε η ευκαιρία το ανέδειξαν.Το μονοπάτι άνοιξε,ας μην προσπαθήσουν κάποιοι να το κλείσουν γιατί θα εγκλωβιστούν οι ίδιοι μέσα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΚΩΣΤΑς Β 19/01/2011 12:21:41

   Καλημέρα
   Κώστα.

 18. φωτεινη avatar
  φωτεινη 19/01/2011 10:54:23

  ο μπερλουσκονη κυριαρχησε στην πολιτικη ζωη της ιταλιας για διαφορους λογους.ως προς το κομματι τωρα των κομματων δεν διαλυσε την αριστερα ,διαλυθηκε μονη της,μεσω ανεπαλληλων διασπασεων ,αλλαγες ονοματων των διαφορων κομματισκων, που υποτιθεται θα εφερναν την πολυποθητη αλλαγη μετα το mani pulite,και τη ληθη.κατι αναλογο με τα κομματα των καρατζαφερη,μητσοτακη κ.λ.π.αυτο που χρειαζεται ειναι ενωμενο κομμα με ισχυρη ηγεσια ,οπως πολυ σωστα ισχυριζεται ο κ. Ροδινος.οσο για καθαρσεις και διαφθορα δηλαδη το πασοκ και ο μπερλουσκονη τι ειναι προτυπα αρετης?οπως βλεπουμε ομως και τα δυο βρισκονται στην εξουσια,αυτο πρεπει να μας διδασκει καποια πραγματα και να μην ειμαστε αιθεροβαμονες.

 19. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2011 11:00:42

  Επειδή, λοιπόν, τις εκλογές, ως είθισται, τις κέρδιζαν και θα συνεχίσουν να τις κερδίζουν οι αρχηγοί, ο μόνος δρόμος για τον Αντώνη Σαμαρά, είναι αυτός του δρόμου. Τα τεχνοκρατικά προγράμματα είναι σαφώς απαραίτητα και πρέπει να αναπτύσσονται αρμοδίως σε άλλους ακροατές. Ο κόσμος όμως θέλει να διώξει το φόβο που έχει πέσει σα σκιά πάνω απ'τα κεφάλια του. Και έχει ανάγκη να νοιώσει ελπίδα. Επειδή ο Σαμαράς αποκλείεται να αντιμετωπιστεί ευνοϊκά από το υπάρχον επικοινωνιακό κατεστημένο, πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο τη 29ης Δεκεμβρίου. Να βγει έξω στον απλό κόσμο. Και να μιλήσει απλά!

  Μια παρατήρηση σε οτι αφορά τους "τεχνοκράτες". Τι περιθώρια επιτυχίας έχει ένας καλός μανατζερ όταν οι υφιστάμενοί του θα προσπαθήσουν να τον σαμποτάρουν? Μάλλον μηδαμινές. Έτσι υπάρχουν δύο δρόμοι γι' αυτόν. Ή παραίτηση ή συμβιβασμός. Αν δεν υπερκερασθεί ο κρατικός Λεβιάθαν (τον όρο δεν τον χρησιμοποιώ τυχαία) δύσκολα θα υπάρξει αποτελεσματικότητα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2011 12:28:35

   Φαίλτωρα,
   Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε τη θέλουμε.
   Ενας υπουργός, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να λειτουργεί όπως ένας manager σε μια εταιρεία.
   Βάζεις 4-5 θέματα. Συγκροτείς ένα επιτελείο και προσπαθείς να τα τελειώσεις εντός χρονοδιαγράμματος.
   Δεν θεοποιώ κανέναν πολύ δε περισσότερο τους τεχνοκράτες. Ομως, ορισμένα θέματα απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και ο χρόνος πιέζει.
   Μέχρι να πάρει μυρωδιά, τέλος!
   Υστερα αυτή η ιστορία με τους βουλευτές που γίνονται υπουργοί αλλοιώνει πλέον τη μορφή του πολιτεύματός μας.
   Η Βουλή λειτουργεί με -50 βουλευτές.
   Αν δεν μας χρειάζονται να μειώσουμε τον αριθμός, δεν έχω αντίρρηση.
   Αλλά δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι να νομοθετούν και να διοικούν.
   Τέλος,υπάρχει και ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού που επισης αλλοιώνει τη λαϊκή ψήφο. Εχουν τις ίδιες ευκαιρίες επανεκλογής ο υπουργός με έναν απλό βουλευτή;
   Ξέρω,υπάρχουν και εξαιρέσεις. Η ουσία ,όμως,παραμένει.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 12:46:45

    Ήτοι πλήρης διαχωρισμός Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας.
    Και ανεξάρτητη Δικαισύνη η οποία θα αυτοδοιηκείται αλλά θα ελέγχεται από τη Βουλή.
    Και Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο θα ελέγχει το Νομοθετικό Έργο.
    Και δημιουργία ενός αντίστοιχου GAO όπως στις Η.Π.Α για τον έλεγχο των δαπανών και των προμηθειών.

    Α! Δεν είμαι κατά των τεχνοκρατών. Τεχνοκράτης είμαι κι εγώ που εφαρμόζει αυτά που αναφέρεις σχεδόν κάθε μέρα. Αλλά έχω την απαραίτητα ελευθερία κινήσεων για να κάνω τη δουλειά μου, απλά και γρήγορα καθώς και την ευθύνη του αποτελέσματος.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2011 12:51:23

     Ημουν απο φοιτητής υπέρ του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να μπεί ένας τέλος σ' αυτό το αίσχος της πολυνομίας.
     Ομως, τώρα τελευταία μπήκε στην παρέα ένας συνταγματολόγος και προσπαθεί να μου αλλάξει γνώμη.
     Ανθίσταμαι ακόμα!

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 13:06:32

      Νομικός δεν είμαι, αλλά το μοίρασμα των εξουσιών οι οποίες αλληλοελέγχονται μου φαίνεται καλή ιδέα, αρκεί να μην οδηγεί σε απραξία. Δεν γνωρίζω, οφείλω να ομολογήσω, τα αντεπιχειρήματα κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2011 13:12:39

      Για να μην κουράσουμε, θα τα πούμε με κάποια άλλη αφορμή.
      Υποστηρίζεται,όμως, οτι ο σημερινός διάχυτος έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων από τα δικαστήρια, είναι περισσότερο δημοκρατικός επειδή προσφέρει σε κάθε πολίτη την δυνατότητα να αμφισβήσει έναν νόμο.

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Γιάννης Φαίλτωρ 19/01/2011 13:43:04

     Μήπως είναι καιρός να υποστηρίξουμε την εγκαθίδρυση ενός πολίτευματος προεδρικής δημοκρατίας, αν θέλετε τύπου ΗΠΑ και όχι το Γαλλικό μοντέλο, όπου:

     * η διάκριση των εξουσιών είναι ξεκάθαρη

     * η εκτελεστική εξουσία είναι ισχυρή και σταθερή για τέσσερα χρόνια, οι δε υπουργοί δεν είναι βουλευτές και δεν υπόκεινται σε μικροκομματικές και πελατειακές δεσμεύσεις

     * η βουλή είναι πανίσχυρη, οι βουλευτές διαθέτουν μεγάλη ανεξαρτησία γνώμης και τα πάντα περνούν από τον έλεγχο της εθνικής αντιπροσωπείας

     * δεν υπάρχουν διακοσμητικά πρόσωπα, αλλά ΕΝΑΣ πρόεδρος, ... αρχηγός του κράτους της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων.

     * ο πρόεδρος δεν αντλει την εξουσία του από τη βουλή, αλλά από το λαό. Η κυβέρνηση αντλεί τη νομιμοποίησή της από το πρόεδρο και δεν υπακούσει σε πελατειακές σχέσεις. Αλλά και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει ανεξέλεγκτα, αλλά χρειάζεται το κοινοβούλιο, ειδικά για να προωθήσει το νομοθετικό της έργο.

     Δεν νομίζεις Γιάννη, ότι την πρώην βασιλευομένη και νυν προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία την έχουμε φάει στη μάπα 147 χρόνια, τη χορτάσαμε τη ζυγίσαμε τη μετρήσαμε και τη βρήκαμε λειψή; Δεν είναι καιρός πλέον να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο;

 20. Γιαννης 3 avatar
  Γιαννης 3 19/01/2011 11:11:59

  Αισοδοξο το αρθρο αλλα με πολυ σωστες αποψεις,παρολα αυτα πιστευω οτι ο καθε ΝΔατης περιμενει να δει τι θα γινει με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ της ΖΗΜΕΝΣ εαν δεν πανε φυλακη ή εστω δεν διαπομπευτουν οι ΒΑΣΙΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ τοτε κλαφτα χαραλαμπε.......
  Περιμενουμε εργα και μαχες τιποτα αλλο.....

  ΥΓ.κ Ροδινε εαν η ΝΔ δεν κερδισει τις εκλογες τοτε να φανταστω(συμφωνα με το αρθρο)οτι θα φταιει μονο ο κ.Σαμαρας?

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιαννης 3 19/01/2011 12:30:23

   Γιάννη,
   Να απαντήσω στο υστερόγραφο, που είναι ...πονηρό.
   Δεν θα φταίει μόνον ο Σαμαράς, αλλά θα φταίει και ο Σαμαράς!

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/01/2011 11:19:54

  H προταση μομφης πρεπει να γινει μετα την παρελευση 18 μηνου.Εως τοτε οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ ειναι ομηροι του Παπανδρεου.
  Για το ασυλο εχει γινει δηλωση καταργησης του αλλα το θεμα δεν αναφερθηκε παλι.Ειμαι αντιθετος στην μονομερη καταργηση της ΔΑΠ.Δυστυχως οσο εχουν οι αλλοι φοιτητικες παραταξεις πρεπει να εχει και η ΝΔ.
  Συγκρισεις με Ιταλια δεν ειναι δυνατες καθως εκει υπαρχει ιδεολογικη κυριαρχια της δεξιας εδω και χρονια.Αυτο δεν εγινε τυχαια.Εγινε οταν ο Μπερλουσκονι υιοθετησε φρασεολογια ΛΑΟΣ (Γεωργιαδη) απεναντι τους και οταν οι καραμπινιερι εσπασαν στο ξυλο τη "Γενοβα" και πηραν και παρασημο.
  Με γλυψιματα Θεοδωρακηδων και καλλιεργεια αντιευρωπαισμου δε γινεται.
  Αλλη χωρα εμεις.
  Οσον αφορα τους αδρανεις βουλευτες για να κινηθουν πρεπει να υπαρχει σαφης στοχευση και ιδεολογια.Εκτος απο την οικονομια σε ποιον τομεα υπαρχει;Στην παιδεια,στην αστυνομευση,που;
  Το συμπερασμα ειναι οτι πραγματι ακολουθειται η τακτικη ωριμου φρουτου γιατι δεν μπορει να γινει αλλιως και μαλιστα τακτικη μαλλον οχι για αυτες τις εκλογες αλλα τις μεθεπομενες.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ψυχραιμια 19/01/2011 13:18:10

   Ψυχραιμία,

   για το 18μηνό μπορεί και να έχεις δίκιο, άν εν τω μεταξύ δεν προκύψουν πρόωρες εκλογές.

 22. ΑΝΔΡΕΑΣ avatar
  ΑΝΔΡΕΑΣ 19/01/2011 11:29:11

  Το πανεπιστημιακο ασυλο επρεπε να εχει καταργηθει εδω και 20 χρονια καθως πλεον εχει καταντησει καταφυγιο αναρχικων, τοξικομανων,αποβρασματων της κοινωνιας και πολλων αλλων 'λουλουδιων'. αλλα οταν τα τελευταια 20 χρονια καποιοι ντρεπονται να πουν οτι ειναι δεξιοι και οτι εχουν αποψη και καπελωνονται απο τους αριστερους που εχουν χαντακωσει αυτη τη χωρα τι περιμενεισ?
  Οσον αφορα τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μονο κακο δεν εχει κανει στη ΝΔ. Προτασεισ,ιδεεσ,οραματα, τοσο για το πανεπιστημιο οσο και για την κοινωνια δειχνουν το δρομο και στον πολιτικο της φορεα. Αποδειξη η πρωτια της πανελλαδικα στις φοιτητικες εκλογες εδω και 25 και πλεον χρονια.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΑΝΔΡΕΑΣ 19/01/2011 12:33:00

   Ανδρέα,
   Για το άσυλο συμφωνώ και επαυξάνω.
   Η σημερινή ΔΑΠ (όπως και οι άλλες νεολαίες για να είμαστε δίκαιοι) δεν έχει καμιά σχέση με τη ΔΑΠ των πρώτων χρόνων.
   Και ξέρεις καλά τη εννοώ.
   Αυτά τα λέει ένας παλιός ΔΑΠίτης των πέτρινων χρόνων.

   • Ιωάννης Γεωργαντάς avatar
    Ιωάννης Γεωργαντάς @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 13:00:22

    Κ.Ροδινέ,
    Η σημερινή ΔΑΠ δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΑΠ των πρώτων χρόνων, επειδή τα τωρινά στελέχη της ενδιαφέρονται μόνο για πάρτυ και εκδρομές και όχι για προτάσεις, ιδέες, καινοτομία. (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων,φυσικά) Δεν φταίει η ΔΑΠ (σαν ιδέα ή οργανισμός), φταίει η στελέχωσή της και ο παραμελισμός της από την κεντρική ΝΔ.
    Αν δεχθούμε κατάργηση όλων των πολιτικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια, δεκτό να καταργηθεί και η ΔΑΠ. Αν όμως δεν επιτευχθεί τέτοια συμφωνία θα πρέπει να προσεχθεί περισσότερο ο φορέας αυτός, σαν το "φυτώριο" των επόμενων "ιδεοφόρων".
    Εκλογή προεδρείων, επιμορφωτικά συνέδρια, ταξίδια στο εξωτερικό και συνάντηση με αδελφές νεολαίες είναι μερικές από τις προτάσεις.
    Μετά τιμής,
    Ένας εν ενεργεία ΔΑΠίτης.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Ιωάννης Γεωργαντάς 19/01/2011 13:08:28

     Γιάννη,
     χαίρομαι για την απάντησή σου.
     Για φωνάξτε καμιά μέρα τους παλιούς ΔΑΠίτες.
     Μπορεί να έχουν περισσότερα....κιλά και λιγότερα....μαλλιά, αλλά κάτι θα μάθετε!

     • ΑΝΔΡΕΑΣ avatar
      ΑΝΔΡΕΑΣ @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 13:18:52

      Συμφωνω μαζι σας οτι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με το περασμα των χρονων εχει υποστει φθορα παρολα αυτα το εργο της παραμενει πλουσιο απο τα πετρινα χρονια που εζησε και ο κ Ροδινος μεχρι και σημερα ας μην το υποβαθμιζουμε αυτο. Τα τελευταια χρονια μιασ και εγω ειμαι δαπιτης απο το 2004 μεχρι και περυσι καταλαβαινψ πολυ καλα κ Ροδινε τι εννοειται

 23. Νίκος Π. avatar
  Νίκος Π. 19/01/2011 11:55:12

  καλημέρα σας,
  όσο ο Αντώνης Σαμαράς θα κουμαντάρει το μαγαζί που λέγεται ''νέα δημοκρατία'',αποκλείεται ποτέ να κερδίσει εκλογές...

  γιατί αυτό το brand name είναι ότι πιο αποκρουστικό για τον Έλληνα πολίτη!!

  αν κάποτε κάνει κάτι δικό του,ίσως και να έχει καλύτερη τύχη από τότε με την ΠΟΛ.ΑΝ.,χωρίς αυτό να είναι και δεδομένο...

  όσο για τις επόμενες εκλογές,με τις παρούσες συνθήκες και υπό την προ'υ'πόθεση ότι δε θα αλλάξει κάτι δραματικά (πχ πτώχευση),το ΠΑΣΟΚ σίγουρα θα είναι οριακά μπροστά,αλλά δύσκολα να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδύναμη....

  αυτή θα είναι και η απαρχή της δημιουργίας της νέας εποχής του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα,από τη δημιουργία νέων συμμαχιών και σχηματισμών...

  και κάτι τελευταίο,την ώρα που η χώρα παλεύει για να σωθεί,ποιον ενδιαφέρει στ' αλήθεια,αν ο (κάθε) Σαμαράς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;;;

 24. μετρό-στάση γουδί avatar
  μετρό-στάση γουδί 19/01/2011 11:59:59

  υπάρχει κανα σενάριο να κερδίσει ο σαμαράς και να μαυριστεί η ΝΔ?

 25. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 19/01/2011 12:08:17

  ''Να δηλώσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στην οποία δεν θα συμμετάσχει κανένας υπουργός των Κυβερνήσεων Καραμανλή! Και όποιος θέλει να υπουργοποιηθεί ή δεν θα βάλει υποψηφιότητα ή αν εκλεγεί, να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος!''
  ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΣΕ ΓΥΡΕΥΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΗ ΣΕ ΒΡΗΚΑ !!!
  Α Μ Ι Ν !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 26. Maximilien avatar
  Maximilien 19/01/2011 12:20:35

  Τις εκλογές τις κερδίζουν οι αρχηγοί
  Η χώρα μας έχει πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα....

  Αν πάει η ΝΔ με αυτή τη τακτική στις εκλογές θα την πατήσει. Τέτοιες αντιλήψεις έφτασαν στα όριά τους με την εκλογή ΚΚ και την καταβαράθρωσή του. Ο κόσμος δεν βλέπει πια τον αρχηγό ενός κόμματος και κλαίει από συγκίνηση όπως παλιά ούτε τρέφει ψευδαισθήσεις ότι την πολιτική την κάνουν τα πρόσωπα λες και αυτά ξεπήδησαν από το καπέλο κάποιου ταχυδακτυλουργού. Ο κόσμος βλέπει και τους συνεργάτες ενός πολιτικού, και τους βουλευτές και τα τοπικά στελέχη στην πόλη του ή στο χωριό του.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Maximilien 19/01/2011 13:48:39

   Maximilien,
   Προφανώς ο κόσμος βλέπει και τους συνεργάτες.
   Ομως, ο αρχηγός είναι αυτός που δίνει τον τόνο.
   Στη δημοκρατία μας, καλώς ή κακώς, πρωθυπουργό εκλέγουμε.
   Ετσι είναι το Σύνταγμά μας.
   Και σηκώνει πολλή συζήτηση αν πρέπει να παραμείνει ως έχει.

   • Maximilien avatar
    Maximilien @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 16:57:31

    Έχουμε μπει σε άλλη φάση. Θα φανεί στις εκλογές που μας έρχονται. Δεν κυβερνά μόνος του ένας πρόεδρος. Τα είδαμε τα χαίρια με τον ΚΚ. Θα φανεί στις επομενες εκλογές ότι αυτή η λογική δεν θα περπατήσει.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Maximilien 19/01/2011 17:07:13

     Max,
     Προφανώς και δεν κυβερνάει μόνος του ο Πρόεδρος, αλλά κανένας δεν κυβερνάει χωρίς πρόεδρο!
     Ο Καραμανλής έκανε ακριβώς το αντίθετο.
     Είχε εκχωρήσει εξουσίες και τους άφηνε να ένεργούν κατά βούληση στο χώρο των αρμοδιοτήτων τους.
     Αυτή είναι η αλήθεια.

 27. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
  ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 19/01/2011 12:27:13

  Επειδή το σχόλιο κάπου αυτοεπαναλήφθηκε και έγινε άρτζι μπούρτζι και λουλάς, παραθέτω το ορθό (και αγνοήστε το προηγούμενο):

  Ο Καραμανλής παρέλαβε ένα κόμμα γεμάτο βαρωνίες και φατρίες, με κυριότερο καπετανάτο το δρακουλέικο. Με αυτούς πορεύτηκε και προσπάθησε να κυβερνήσει. Η μεγαλύτερη ήττα του ήταν η πρώτη, ο "βασικός μέτοχος" (σιγά μην αφήνανε τα μεγάλα ευρωλαμόγια να καθαρίσει τα μικρά τους αδελφάκια στην Ελλάδα και να δώσει το κακό παράδειγμα). Από εκεί κι έπειτα συμβιβάστηκε και άφησε τις βαρωνίες και υποβαρωνίες να κάνουν deal με τούς νταβατζήδες και μοιραία άρχισε η φθορά με τα σκάνδαλα, τις τρικλοποδιές, κλπ. Ήταν ξεκάθαρο ότι με αυτό το κόμμα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Το μόνο (και ουσιαστικό όμως) που έκανε από εκεί και πέρα ήταν να κρατήσει στα εθνικά θέματα και να ανοίξει κάπως το παιχνίδι με τη Ρωσσία. Αυτό ήταν και το casus beli για τα αφεντικά και από εκεί και μετά τον πήρε ο διάολος.

  Παράλληλα, επανέφερε συνειδητά τον Σαμαρά στη ΝΔ και προς το τέλος τον προώθησε με χίλια (τηρώντας και τα προσχήματα). Η στόχευση ήταν διπλή και σαφής:
  1) Αφού δεν μπορούσε πια να κυβερνήσει (και πολύ περισσότερο να πάρει σκληρά μέτρα), πέταξε το μπαλλάκι στον ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ για να χειραγωγήσουν τα συνδικάτα τους και να πάρουν αυτοί τα αντιλαϊκά μέτρα, χρεωνόμενοι και την κατάρρευση του στρεβλού μεταπολιτευτικού συστήματος που αυτοί γιγάντωσαν.
  2) Παρέδωσε το κόμμα στον Σαμαρά με όλες τις "ευνοϊκές" προϋποθέσεις για να γίνει το ξεσκαρτάρισμα (κόμμα προερχόμενο από ήττα που συμπαρέσυρε και τις βαρωνίες, ευρεία λαϊκή συμμετοχή που νομιμοποιούσε αλλά και απαιτούσε την κάθαρση, και μία Ντόρα απομυθοποιημένη στα μάτια των Αμερικάνων ύστερα από το κάζο τους στο Βουκουρέστι).

  Και το 1 και το 2 προχωράνε παράλληλα και ανεξάρτητα. Το πρώτο το παλεύει ο ΓΑΠ όπως μπορεί το παιδί (και επειδή δεν μπορεί, έδωσε τα κλειδιά στην Ε.Ε. και στον Ντομινίκ). Το δεύτερο το προχωράει ο Σαμαράς (μεθοδικά και στοχευμένα ομολογουμένως). Γι αυτό δεν βιάζεται ο Σαμαράς. Μπορεί μεν στο κόμμα του να έχει φέρει τα πράγματα σε κάποιο λογαριασμό (αν και έχει δουλειά ακόμα), αλλά σε επίπεδο κοινωνίας πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, όπως απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, άνοιγμα επαγγελμάτων, να μπει χέρι στα πανεπιστήμια (αυτό κι αν είναι hot), κλπ. Επομένως ας μη βιάζεται κανείς, κάπως έτσι θα βαδίσει το πράγμα και στη συνέχεια, εκτός αν σκάσει κάποια απότομη εξέλιξη στα εθνικά θέματα, οπότε εκεί αλλάζουν τα δεδομένα.

  • factorx avatar
   factorx @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 27/01/2011 12:37:59

   Το λες και το ξαναλές, αλλά δεν ξέρεις τι έγινε. Στη Ντορα πηγε να παραδωσει το κόμμα ο Καραμανλής με την βοήθεια του Σουφλιά και του Παυλόπουλου την κρίσιμη ημερα. Μόνο στο τέλος άλλαξε γνώμη

 28. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/01/2011 12:40:14

  Από πολιτική δεν σκαμπάζω. Η στελέχωση είνα πάντα και παντού το πιο δύσκολο πράγμα (και ιδιώς για ένα κόμμα σε μετεξέλιξη). Η ΝΔ την έχει ανάγκη την μετεξέλιξη. Και αυτή που αφορά με τα συμπλέγματα του παρελθόντος, και την ποιότητα, ιδεολογική ταυτότητα, επικοινωνία, κλπ.

  Αυτό που μπορεί να προσφέρει ο διαδικτυακός χώρος είναι ξεκαθάρισμα και καθαρή έκφραση ιδεών και ιδεολογιών. Στο δικό μου κεφάλι πχ, καθαρίζουν σιγά έννοιες που θεωρώ μπερδεύουν τους πάντες -- άλλη φορά.

  Χαίρομαι που προτιμάει την ανατρτοπή από το ώριμο φρούτο. Αλλά και η ΝΔ πρέπει να ωριμάσει. Πρέπει επίσης να ζητήσει τις αλλαγές στους θεσμούς που θα επιτρέψουν στην επόμενη Κυβέρνηση (α) να είναι κυβέρνηση καλύτερων και όχι παραπαλανητικότερων και (β) να βελτιωθεί η όποια Δημοκρατία θέλουμε ώστε να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

  Η τακτική της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κυβερνήσεων από το 1981 και μετά, θα αφήσει ερείπια και αποκαϊδια. Εάν είναι να παίξει κάποια επιβίωση, πρέπει τουλάχιστον οι βασεις να είναι σωστές.

  Το ερώτημα προς τον Σαμαρά είναι "θέλει να κάνει και την πυρόσβεση και την ανοικοδόμηση;" Διαφορετικά και εξ ίσου δύσκολα εγχειρήματα.

  Δεν έχω ιδέα εάν ο ΓΑΠ συμμερίζεται ότι καιγόμαστε ανεξέλεγκτα. Εάν δεν το βλέπει, έχουμε πρόβλημα. Εάν το βλέπει, η μονη Δημοκρατική πρόταση είναι 1) ειλικρίνεια, 2) αναθεώρηση του Συντάγματος, 3) εκλογές. Εάν δεν το βλέπει, θα παίξει το ώριμο φρούτο, μόνο που δεν θα είναι ώριμο θα είναι σάπιο και σκουλικοφαγωμένο και πατημένο, και οτ φρούτο είναι η Ελλάδα, εμείς.

  Γιατί πρέπει πάντα να παίζουμε τον Φοίνικα; Το έχει καταλάβει κανείς;

 29. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 19/01/2011 12:48:28

  Πιγκουϊνε,
  Εν συντομία γιατί τα έχω πεί πολλές φορές.
  Τα λάθη του Καραμανλή που επέφεραν την πτώση του:
  1. Εκανε συνεταίρο την κα. Μπακογιάννη. Μια απίστευτη πολιτική μετριότητα που εργαζόταν για τον εαυτό της και ουσιάστικα διέλυσε το κόμμα και την κυβέρνηση με τις φατρίες. Υφυπουργός ο Κοντογιάννης; Ελεος! Η καμπάνια της για την αρχηγία της Ν.Δ.απεκάλυψε την ανυπαρξία της.

  2. Ο κ. Αλογοσκούφης απεδείχθη άνθρωπος των τραπεζών.

  3. Ο κ. Σουφλιάς τα βρήκε με τους νταβατζήδες-εργολάβους (όχι οτι τα είχε χαλάσει και ποτέ)

  4. Ο κ. Ρουσσόπουλος ήταν άνθρωπος των εκδοτών.

  5. Ο κ. Παυλόπουλος, ανεπαρκής

  Χρειαζόταν τίποτα άλλο;

  • man8os avatar
   man8os @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 13:51:43

   Τωρα που το σκεφτηκα, με αφορμη τον Παγκαλο, ο Ρουσοπουλος οντως ηταν θυμα chracter assasination.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 13:59:00

   Ξέχασες αγαπητέ Κώστα να βάλεις στο κάδρο και πολλούς άλλους που φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
   Βουλγαράκης, ο οποίος ενώ είχε όφσορ εταιρεία, δεν έκρυψε και τις αρχηγικές φιλοδοξίες του... Μειμαράκης ο ανύπαρκτος ΥΕΘΑ... Μαγκίνας ο πολέμιος της ανασφάλιστης εργασίας... Παυλίδης ο ψιλικατζής... Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση του Βατοπεδίου..

   Πάνω απ' όλα όμως, έγινε φανερό ότι ο Καραμανλής δεν ασκούσε απολύτως κανένα έλεγχο. Δεν είχε επαφή με τη πραγματικότητα. Αλλά και όταν αντιλαμβανόταν τη κατάσταση αρνιόταν πεισματικά να λάβει θέση και μέτρα. Άπόδειξη ότι ποτέ δεν απέλυσε κανένα.

   Έχω διοικηθεί και έχω διοικήσει και γνωρίζω πολύ καλά την αξία του ουσιαστικού ελέγχου, του προσωπικού ελέγχου, της προσωπικής επαφής με τα γεγονότα και τις εξελισσόμενες κατάστασεις, της ισχυρής ηγεσίας και της αποτελεσματικής διοίκησης.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Αρματιστής 19/01/2011 14:03:29

    Aρματιστή,
    τα έχω γράψει τόσες φορές, που έχει καταντήσει κουραστικό.
    Η Ν.Δ. επειδή έμεινε πολλά χρόνια εκτός εξουσίας στελεχώθηκε από πρόσωπα -μετριότητες.
    Οι περισσότεροι δεν εξ αυτών (δεν αναφέρομαι μόνο σε υπουργούς) θαύμαζαν τους ....πασόκους συναδέλφους τους!
    Ε, τους αντέγραψαν και τους μιμήθηκαν!

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 14:15:58

     Κώστα έχω διαβάσει αυτά που έγραψες. Δεν τα επαναλαμβάνω για σένα αλλά για να μη τα ξεχνάμε και μήπως .... φθάσουν και στα αυτιά του Σαμαρά.

   • ΑΝΔΡΕΑΣ avatar
    ΑΝΔΡΕΑΣ @ Αρματιστής 19/01/2011 15:02:32

    Για μένα φίλε αρματιστη η πηγη του κακου εχει ενα ονομα: ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ!!!

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ ΑΝΔΡΕΑΣ 19/01/2011 15:19:40

     Ανδρέα,
     ουδείς αμφιβάλλει πλέον για τον ρόλο της, αλλά και πολλοί άλλοι απεδείχθησαν κατώτεροι των περιστάσεων.
     Απογοήτευση.

     • ΑΝΔΡΕΑΣ avatar
      ΑΝΔΡΕΑΣ @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 15:26:17

      Κώστα συμφωνώ, απλά απορώ με το θράσος της. Θα μου πεις
      τέτοιου είδους 'πολιτικοί' ζουν με αυτό το μοτίβο. Ήδη μετά την
      δημιουργία νέου κόμματος φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι όπως λέει όλος
      ο κόσμος 'θα την ξεράσει η κοινωνία'. Και επειδή όπως λες πολλοί
      αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων αν ο Σαμαράς θέλει να
      καθαρίσει το κόμμα από όλους αυτούς οι εκλογές με λίστα κατά την
      άποψη μου θα ήταν μια ευκαιρία.

  • Χρ.Δ avatar
   Χρ.Δ @ Κώστας Ροδινός 20/01/2011 16:31:09

   Στα οσα προσωπα αναφερεται (παρεπιπτοντως τον κ.Παυλοπουλο τον εχω ηδη χαρακτηρισει,οχι απλα "ανεπαρκη" αλλα "επικινδυνα ανεπαρκη") θα ηθελα να προσθεσω ,απο Προσωπικη Εφιαλτικη Εμπειρια, και τους:
   ..6. κ.Αβραμοπουλο που ναι μεν θελει να προβαλλει τον συγχρονο και διορατικο πολιτικο αλλα ζωντας τον απο κοντα στο Υγειας τον χαρακτηριζω πολιτικο "παλαιας-κακης- κοπης" που δεν μπορει με τιποτα να αλλαξει.
   ..7. κα Πετραλια στο Εργασιας που εδιωχνε στελεχη με πλουσιο βιογραφικο και Οραμα για την Ελλαδα,για να βαλει τους φιλους της..
   Πως" θα δουν στα ματια" τους ΝΔτες οταν θα βγουν παλι στην γυρα προς αγραν ψηφων¨?????

  • Χρ.Δ avatar
   Χρ.Δ @ Κώστας Ροδινός 20/01/2011 16:32:38

   Χρ.Δ είπε:
   20/01/2011 στις 4:31 pm

   Στα οσα προσωπα αναφερεται (παρεπιπτοντως τον κ.Παυλοπουλο τον εχω ηδη χαρακτηρισει,οχι απλα “ανεπαρκη” αλλα “επικινδυνα ανεπαρκη”) θα ηθελα να προσθεσω ,απο Προσωπικη Εφιαλτικη Εμπειρια, και τους:
   ..6. κ.Αβραμοπουλο που ναι μεν θελει να προβαλλει τον συγχρονο και διορατικο πολιτικο αλλα ζωντας τον απο κοντα στο Υγειας τον χαρακτηριζω πολιτικο “παλαιας-κακης- κοπης” που δεν μπορει με τιποτα να αλλαξει.
   ..7. κα Πετραλια στο Εργασιας που εδιωχνε στελεχη με πλουσιο βιογραφικο και Οραμα για την Ελλαδα,για να βαλει τους φιλους της..
   Πως” θα δουν στα ματια” τους ΝΔτες οταν θα βγουν παλι στην γυρα προς αγραν ψηφων¨?????

 30. φωτεινη avatar
  φωτεινη 19/01/2011 13:02:38

  αυτα που λεει ο πιγκουινος μου μοιαζουν μια πολυ λογικη και πραγματιστικη θεωρηση των πραγματων.θετουν ομως και καποιους προβληματισμους...

 31. undercover gpr avatar
  undercover gpr 19/01/2011 13:23:19

  Εάν είσαι κατά του μνημονίου είσαι αναγκαστικά υπέρ του δανεισμού από τις αγορές , μελίγα λόγια υπέρ των χαμηλών spreads.

  Εφόσον γίνει πρόταση μομφής ή πρόωρες εκλογές φαντάζομαι πως γνωρίζετε που θα πάνε τα λεγάμενα έτσι?

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ undercover gpr 19/01/2011 13:55:44

   Eνώ τώρα;
   Οι αγορές γνωρίζουν οτι το πρόγραμμα του Μνημονίου οδηγεί σχεδόν νομοτελεικά στην πτώχευση.
   Για το λόγο αυτό, αν και είμαστε εκτός αγορών τα spreads κατοικοεδρεύουν πέριξ των 1000 μονάδων.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 14:09:24

    Και που πιστεύεις ότι θα φτάσουν σε περίπτωση παρατεταμένης πολιτικής ή κοινωνικής αστάθειας?2000,3000?

    Και νομίζεις ότι μετά ο Σαμαράς θα έχει πιθανότητες υπό τέτοιων spreads να πετύχει κάτι πέρα από την επισφράγιση της επίσημης κρατικής χρεοκοπίας?

    Χαζός είναι νομίζεις και δεν σηκώνει τόσο πολύ τους τόνους?

    Ο Σαμαράς είναι έξυπνος φίλε Κώστα και κοιτάει πρώτα απ'όλα το συμφέρον της χώρας , δεν είναι Πάγκαλος.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ undercover gpr 19/01/2011 15:34:14

     Στο τελευταίο συμφωνούμε.
     Η άποψή μου είναι οτι το Μνημόνιο έχει ήδη εκμετρήσει το βίο του.
     Μόνο από τη Κυβέρνηση θεωρείται λύση.
     Μια άλλη οικονομική πρόταση, μπορεί οι αγορές να την υποδεχθούν θετικά και τα spreads να μειωθούν.

     • undercover gpr avatar
      undercover gpr @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 16:18:25

      Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο , και η άλλη οικονομική πρόταση που θα κάνει τις αγορές να μειώσουν τα spreads 800 μονάδες βάσης είναι απλά ένα καλό όνειρο.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ undercover gpr 19/01/2011 17:08:19

      Dum spiro spero!

     • undercover gpr avatar
      undercover gpr @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 17:32:22

      Εσύ καλά κάνεις , αλλά οι τύχες του μέλλοντος μιας χώρας και ενός λαού δεν γίνεται να βασιστούν σε αβάσιμες ελπίδες και όνειρα.

 32. rs avatar
  rs 19/01/2011 13:31:45

  Ο "μεσσιανισμός" δεν οδηγεί πουθενά!
  Η "Πολιτική" πρέπει ν' αλλάξει! Η λογική του μεσσιανισμού είναι το θάψιμο κάθε πρωτοβουλίας.
  Αλλά πρωτοβουλία απο ποιόν και σε ποιά κατεύθυνση;

 33. Χρ.Δ avatar
  Χρ.Δ 19/01/2011 13:53:26

  Διαβασα αρκετα προσεκτικα και τα 52 (μεχρις στιγμης ) σχολια και η αισθηση που εχω αποκομισει ειναι :
  1.H ΝΔ βρισκεται σε μια βαθεια κριση ιδεων ,πολιτικης,προσωπων και στελεχων.¨Ειναι ευκολο να προσδιορισεις τι πρεπει να γινει και με την βοηθεια ποιων??Ειναι ευκολο να βαλεις καποιο προγραμμα και να το ακολουθησεις? Δεν νομιζω..
  2.Ο Σαμαρας που του ετυχε η Προεδρια του κομματος στην δεδομενη στιγμη,θα πρεπει να νοιωθει οπως περιπου ενοιωθε ο Καραμανλης ,που ενω πριν αναλαβει η ΝΔ την διακυβερνηση διεκηρυσσε σε ολους τους τονους την αναγκη για "Επανιδρυση του Κρατους" μετα απο περιπου 5,5 χρονια Πρωθυπουργιας και αφου καταλαβε ΠΟΣΟ ΜΟΝΟΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ,μας παρατησε ολους συξυλους και την κοπανησε πριν τρελλαθει.
  3.Θελει guts για να μπορεσει ο Σαμαρας να αλλαξει αυτη την αρνητικη δυναμικη που κατατρεχει την ΝΔ και την χωρα ολοκληρη.Πρεπει να κανει την ρηξη με πολλα κατεστημενα.Πρεπει να "σπασει αυγα".Μπορει????

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Χρ.Δ 19/01/2011 13:57:48

   Δεν έχει άλλη επιλογή!

 34. Aggelos avatar
  Aggelos 19/01/2011 13:55:41

  "γιατί αυτό το brand name είναι ότι πιο αποκρουστικό για τον Έλληνα πολίτη!!
  "

  το ονομα πασοκ ομως δεν ειναι!

  η καταντια του Έλληνα..

 35. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 19/01/2011 14:13:14

  Σχετικά με αυτά που έγραψα για τη ποιότητα της διοίκησης Καραμανλή και των συνεργατών του. Το ακόλουθο αναρτήθηκε σήμερα στο
  h--p://www.defencenet.gr/:

  [Ντοκουμέντο: "Χαρίζουμε δύο νέα υποβρύχια στο Π.Ν." - Αρνήθηκαν & πλήρωσαν 7 μήνες μετά, 750 εκατ.!]

  Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει την λεηλασία του ελληνικού κράτους, φέρνει στην δημοσιότητα η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί. Είναι η πρωτότυπη επιστολή της TKMS με την οποία χαρίζονται "δύο ολοκαίνουρια υποβρύχια Τype 209" (πρακτικά πρόκειται για τα 214, όπως τα Τype 209ΡΝ που έχει παραλάβει το Ναυτικό της Πορτογαλίας) στο Π.Ν., αυτά που επτά μήνες αργότερα πληρώθηκαν σε μετρητά 515 εκατ. ευρώ συν 250 εκατ. ευρώ σε λοιπά κόστη.

  Η επιστολή είναι του εκτελεστικού προέδρου της ThyssenKrupp Marine Systems, τον Ιούλιο του 2009, H.C.Atzpodien, προς τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, δύο μήνες πριν την καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους της TKMS (τυπικά της θυγατρικής της HDW και της MAN-Ferrostaal που διώκεται στην Γερμανία για καταβολή περάνομων προμηθειών στα ελληνικά προγράμματα υποβρυχίων).

  Ιδού ένα μικρό μέρος της επιστολής-βόμβα:

  [Προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση και τα δύο προγράμματα, πρότεινα στον κο Βασιλάκο την άνοιξη του 2008 να σκεφτεί την προσφορά να δεχτεί ως τελική αποζημίωση για όλα αυτά τα θέματα, τα Ελληνικά Ναυπηγεία να λάβουν την ευθύνη για την παράδοση δύο τελείως καινούριων υποβρυχίων τύπου 209, αντί να εκμοντερνίσει τα δύο τελευταία από τα προβλεπόμενα σκάφη που υπόκεινται στο πρόγραμμα «ΝΕPTUNE».

  Αυτό προτεινόταν να γίνει κάτω από την ίδια αξία συμβολαίου, καθώς προβλεπόταν από το ήδη υπάρχον «ΝEPTUNE» συμβόλαιο για τον εκμοντερνισμό, δηλαδή χωρίς καμία επιπλέον χρέωση από την πλευρά μας. Συνέχεια έκανα ξεκάθαρο στον κ. Βασιλάκο ότι αυτό θα σήμαινε τη θυσία μόλις 150 εκατ. ευρώ από τη μεριά της ThyssenKrupp, η οποία θα ισοσκελιζόταν με την απόσυρση όλων των αξιώσεων της ΓΔΑΕΕ και της HDW σε σχέση με τα προγράμμα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» (προγραμμα κατασκευής των 4 Υ/Β τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) και «ΝΕΥΤΩΝΑΣ» (πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 3 Υ/Β τύπου ΩΚΕΑΝΟΣ).]

  Τους έδιναν δύο δωρεάν υποβρύχια, δήλωναν ότι «Στην ΤhyssenKrupp θα στοιχίσουν μόνο 150 εκατ. ευρώ» και «βολεύονταν» μόνο με την υπόσχεση ότι δεν θα επιβληθούν ρήτρες, συν την παραλαβή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (που τελικώ παραλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2010, ακριβώς ως είχε τον Ιούλιο του 2009) και τελικά πληρώθηκαν 515 εκατ. ευρώ συν όλα τα άλλα που αναφέρουμε παραπάνω.

  Aλλά στην επιστολή που δημοσιεύει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αποκαλύπτονται και πολλά άλλα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας, που δημιουργούν κορυφαία ερωτήματα ως προς τις πολυποίκιλες ευθύνες όσων εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή...

 36. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 19/01/2011 14:15:48

  κ.ΡΟΔΙΝΕ η κυβέρνηση τεχνοκρατών σημαίνει και απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών ,με τραγικά κατά την αποψή μου αποτελέσματα .
  Δηλαδή τι θα κάνουν οι τεχνοκράτες θα παίρνουν κάποια μέτρα και η τυχούσα αποτυχία που θα πιστώνετε στο πουθενά .
  Πολιτικούς χρειαζόμαστε που θα αναλαμβάνουν το κόστος των πραξεών τους και θα είναι συνεπής στις αξαγγελίες τους ,τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο ,οι τεχνοκράτες μας κάνουν και ως σύμβουλοι των πολιτικών.
  Καλά θα κάνει ο ΣΑΜΑΡΑΣ επιτέλους να ασκήσει ουσιαστική κριτική στην κυβέρνηση .
  Φυσικά για την πρόταση μομφής με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο,θα αναγκάσει τους βουλευτές της κυβέρνησης ,ήτε να υπερασπισθούν το συνολικό κυβερνητικό έργο, ήτε να ρίξουν την κυβέρνηση ,φυσικά είναι σίγουρο ότι θα διαλέξουν το πρώτο ,σε αυτήν την περίπτωση όμως θα αναγκασθούν μπροστά στο λαό να ξεβρακωθούν συνολικά για όλο το μέχρι στιγμής καταστροφικό έργο τους .Όσον αφορά την συσπείρωσή τους αυτή θα είναι προσωρινή και χωρίς ουσιαστικό κέρδος αφού στο μέλλον θα κληθούν να λάβουν εκ νέου επώδυνα μέτρα .

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Αντάμ Παπαντάμ 19/01/2011 14:36:06

   Κάθε άλλο!
   Τεχνοκράτης, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη άσχετος με την πολιτική.
   Ξέρω πολλούς που είναι μακράν καλύτεροι από πολιτικούς δεκαετίων!
   Υστερα, με την ανάληψη μια πολιτικής θέσης, συνεπακόλουθο είναι και η πολιτική ευθύνη.

 37. tiramola avatar
  tiramola 19/01/2011 14:31:00

  Σβήνει και ο ιστορικός πυρσός από το σήμα της ΝΔ.
  Ένας πυρσός που η φλόγα του μας κατέκαψε τόσα χρόνια...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ tiramola 19/01/2011 14:34:13

   Eυτυχώς που υπάρχει ακόμα ο ...ήλιος του ΠΑΣΟΚ και μας...φωτίζει!

   • tiramola avatar
    tiramola @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 14:37:27

    χαχα
    Γειά σου ρε Κώστα φίλε!

   • tiramola avatar
    tiramola @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 14:42:08

    Κώστα διαβάζω ότι ο ιστορικός πυρσός θα παραμείνει μόνο στα ψηφοδέλτια.
    Για να μην μπερδεύονται οι ψηφοφόροι λες?

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ tiramola 19/01/2011 14:44:38

     Tiramola,
     δεν παρακολουθώ το θέμα, δεν γνωρίζω,ούτε δίνω βάση στις διαρροές!
     Αν θες, τη γνώμη μου αυτή η συζήτηση είναι ανούσια.

     • tiramola avatar
      tiramola @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 14:51:32

      Σε κάθε περίπτωση όμως επικοινωνιακά σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα.
      Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...
      Καλά ο δικός σου δεν θα αφήσει τίποτα που να μην αντιγράψει τον ΓΑΠ?

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ tiramola 19/01/2011 14:56:25

      Είμαι γενικώς εναντίον των μιμήσεων, των απομιμήσεων, των αντιγραφών.

 38. ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ avatar
  ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ 19/01/2011 14:35:56

  Στον τίτλο του άρθρου έχω να σμπληρώσω ότι για να κερδηθούν οι εκλογές (είτε τις κερδίσει ο Σαμαράς είτε η Ν.Δ.) πρέπει πρώτα να πειστούν οι απογοητευμένοι και τρομοκρατημένοι - από την προπαγάνδα των πασοκικών Μ.Μ.Ε. - ψηφοφόροι ότι υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Προχθές μόλις όμως τα 2/3 της (αμετανόητης) βουλής ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας μερικών συναδέλφων τους που κατηγορούνται για παράνομες δραστηριότητες ή παραλείψεις. Αν νομίζουν ότι έτσι μπορούν να πείσουν τον κόσμο είναι μακριά νυχτωμένοι. Τα ποσοστά της αποχής και της λαϊκής οργής συνεχώς θα διογκώνονται και ο Θεός ας βάλει το χέρι του ....

 39. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 19/01/2011 15:23:40

  Ο,τι πιό σωστό έχει ειπωθεί.
  Η σε νιρβάνα ευρισκομένη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει καμμιά σχέση με τη Νέα Δημοκρατία που οραματίζεται ο Αντώνης Σαμαράς.

 40. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
  ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 19/01/2011 15:23:52

  Κώστα (12:48pm), αυτά όλα που αναφέρεις, τα είπα αναγκαστικά σε μία πρόταση για οικονομία χώρου και εννοείται ότι συμφωνώ. Το βασικό ερώτημά μου είναι άλλο: Ο Καραμανλής, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος κυβερνάει εδώ πέρα, είναι τελείως ανεξάρτητοι από τις βουλές τής πλανηταρχίας; Δεν δίνουν κάποιες "εγγυήσεις" όποτε αυτό απαιτείται; Σού μοιάζει για συνομωτικό σενάριο κάτι τέτοιο; Έχεις την πεποίθηση ότι η εξουσία στη χώρα μας ασκείται αποκλειστικά και μόνο ελέω λαϊκής κυριαρχίας;

  Εάν πιστεύουμε ότι σ' αυτό τον τόπο αποφασίζει μόνο ο λαός, τότε αναγκαστικά περιοριζόμαστε να μιλάμε μόνο για λάθη (υπερβολικά βλακώδη) και το θέμα σταματάει εδώ. Εάν όχι, τότε πολλά πράγματα ξεφεύγουν από το βλακώδες και έχουν απόλυτα λογική εξήγηση. Π.χ. γιατί μετά από το ρόλο του Μολυβιάτη στην έκβαση του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, αυτός αντικαταστάθηκε από τη Ντόρα; Γιατί επί 1 χρόνο τη Γιαννάκου δεν την κούναγε κανείς από το Υπ. Παιδείας μετά το ανοσιούργημα του βιβλίου τής Ρεπούση και ενώ όλη η κοινωνία (μέχρι και η Ακαδημία) έβραζε; Γιατί ανανεώθηκε η τοποθέτηση του Βερέμη ως επικεφαλής στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και μάλιστα παμψηφεί από την επιτροπή τής βουλής (με τη βολική απουσία των 3 βουλευτών του ΚΚΕ);

  Άσε ρε Κώστα, είναι τόσα πολλά τα γιατί που δεν βρίσκουν ευλογοφανή απάντηση, όρεξη να έχεις. Το θέμα είναι άλλο για μένα: έχει την ισχύ ο Σαμαράς να παλαίψει με αυτές τις καταστάσεις (και δεν εννοώ την προσωπική δύναμη, αυτή την έχει και το έχει αποδείξει); Την ικανότητα να αποφεύγει σκοπέλους πάντως την έχει και γι αυτό εγώ δεν βιάζομαι να τον δω να κάνει γιούργια στην εξουσία.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 19/01/2011 15:28:21

   Πιγκουϊνε,
   όπως είχε πεί και ο αείμνηστος "πολλά λέγονται και δεν γίνονται και πολλά γίνονται και δεν λέγονται"
   Θα προσθέσω οτι πολλά περισσότερα δεν γράφονται.
   Δεν βλέπεις την προσπάθεια επαναφοράς της κας Γιαννάκου;
   Για τον Μολυβιάτη τα είπα πολλές φορές.
   Το μέγιστο των λαθών του Καραμανλή η απομάκρυνσή του.

   • DELTA avatar
    DELTA @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 21:24:52

    Κύριε Ροδινέ, κάποιους έπρεπε να "κοιμίσει",κάποιους έπρεπε να "ήσυχάσει" (ιδιαιτέρως μετά το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν) βάζοντας την Μπακογιάννη υπουργό εξωτερικών, δεν νομίζετε? Σε αντίθετη περίπτωση το βέτο στο Βουκουρέστι, θα είχε πάει περίπατο προ πολλού...
    Αν θυμάστε τις παραμονές εκείνου του ιστορικού βέτο, τρέχανε όλοι και δεν φθάνανε από τον αιφνιδιασμό του Καραμανλή. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν το πιστεύανε ότι θα συμβεί.
    Είναι αυτό που είπατε παραπάνω "...πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται..."

 41. ΚΡΙΑΡΙ avatar
  ΚΡΙΑΡΙ 19/01/2011 16:53:47

  Τις εκλογές τις κερδίζουν οι αρχηγοί, πάντα έτσι ήταν έτσι είναι και έτσι θα είναι.Ομως ο Σαμμαράς είναι αρχηγός ; ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ.
  Αγαπητοί μου φίλοι κάντε λίγο υπομονή καί θα δείτε στήν πρώτη στροφή του τραίνου που θα βρεθούνε όλοι αυτοί οι Καραμανλοντοράκηδες καί οι μεσοχωρίτες.
  Σοφό και λογικό ήτανε απο μέρους τουΑΡΧΗΓΟΥ σ'ετούτη τη φάση να τους μαντρώσει όλους(και εμένα δεν μου άρεσε,είμαι υπέρ των δραστικών λύσεων),να τους εκθέσει ανεπανόρθωτα(ήδη έχουν αρχίσει οι γελοίοι να κάνουν δηλώσεις,λέγοντας ακριβώς τα αντίθετα απο ότι έλεγαν) κι αν δεί κανένας απο αυτούς κυβέρνηση να τρυπήσετε τη μύτη.Ο Αντώνης τ'αχει πάρει τα μαθήματα του τόσα χρόνια έξω απο κυβερνήσεις(άσε τα παλιά φιλαράκια Κακλαμάνης κλπ δεν θα πω άλλα ονόματα) και ξέρει ότι μόνο ένα πράγμα θέλει οαρχηγός απο τους συνεργάτες του:ΠΙΣΤΗ

 42. Maximilien avatar
  Maximilien 19/01/2011 17:15:04

  Σύμφωνοι. Γιαυτό το λόγο και δεν μπορείς να διαχωρίσεις τόσο ξεκάθαρα τον πρόεδρο από το κόμμα του και το κόμμα του από την πολιτική του και να πεις ότι τις εκλογές θα τις πάρει ο πρόεδρος επειδή είναι αυτός. Βέβαια προέρχομαι από μια εντελώς διαφορετική σχολή σκέψης και πολιτικής δράσης αλλά έχω την εντύπωση ότι όποιος έχει αναλάβει στη ζωή τους έστω και για λίγο κάποιο κομματικό αξίωμα γνωρίζει ότι αν ο πρόεδρος αποφάσιζε να "κυβερνήσει" αυτοπροσώπως θα έπρεπε να παρατήσει τα πάντα και να ασχολείται 24/7 με διοικητικά και γραφειοκρατικά ζητήματα. Νομίζω ότι συμφωνείς με αυτό.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Maximilien 19/01/2011 17:23:34

   Προφανώς και συμφωνώ και εννοείται οτι ο Πρόεδρος πρέπει να είναι team player και όλα τα σχετικά.

   Ομως, σε όλες τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, σε όλες τις θεωρίες ηγεσίας, από το πλέον γραφειοκρατικό μέχρι το πλέον αποκεντρωμένο, η ηγεσία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο.
   Αυτή είναι η άποψή μου.

   Προφανώς έχω επηρεαστεί πολύ από τη θεωρία περί ηγεσίας του Max Weber!

   • Maximilien avatar
    Maximilien @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 17:29:18

    Α, οκ. Όχι, έχω εντελώς διαφορετική άποψη για την ηγεσία και τους αρχηγούς. Νομίζω ότι ο χρόνος θα δείξει τις αντοχές των επιχειρημάτων και των δυο μας.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 19/01/2011 17:33:44

    Μax,
    Ασχολήθηκα αρκετά χρόνια, ακαδημαϊκά, με τα θέματα αυτά.
    Ουδέποτε θα υπάρξει ομοφωνία!
    Είναι,όμως, ενδιαφέρουσα η συζήτηση!

 43. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 19/01/2011 17:28:35

  Το προσωποπαγές μοντέλο των κομμάτων που εισήγαγε ο Ε. Βενιζέλος
  υπήρξε η γενεσιουργός αιτία όλων των δεινών.

 44. begar avatar
  begar 19/01/2011 17:30:07

  Διαβάζω κείμενα επί κειμένων πολύ καιρό τώρα.

  Γιατί εμένα μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τα δυό μεγάλα κόματα, πέρα απ΄τους θεατρινισμούς για λαϊκή κατανάλωση, τα έχουν κάνει πλακάκια.

  Γιατί μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι, αυτά που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, θα επιθυμούσε να τα κάνει και η ΝΔ, αλλά φοβόταν.

  Γιατί γενικά, δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα πολιτικό κόμα και πιστευω ότι τελικά όλοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί;

  Αν μπορεί κανείς να με διαφωτίσει, υπόχρεος.

 45. zackii avatar
  zackii 19/01/2011 18:12:27

  Σας παραπέμπω στο σχόλιό μου στην ανάρτηση ΠΡΩΤΑ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΥΣΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ, γιά να μην τα ξαναγράφω. Και αν διαφωνείτε....

 46. Γιώργος Μεσσηνία avatar
  Γιώργος Μεσσηνία 19/01/2011 20:08:24

  Το ΠΑΣΟΚ είναι στριμωγμένο στη γωνία, όχι μόνο γιατί πάνε να εξαθλιώσουν τη κοινωνία, αλλά γιατί πλέον στερούνται επιχειρηματολογίας...
  Για παράδειγμα, είναι σωστό μέτρο η εφαρμογή της ενιαίας αρχής πληρωμών, όπως και το σκεπτικό (άλλο η εφαρμογή) του Καλλικράτη, ή το πρόγραμμα "Διαύγεια", αλλά δεν καταλαβαίνω, γιατί έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ, να μας επιβάλλει τα αυτονόητα;;;
  Επίσης δεν κατάλαβα ποτέ γιατί θα πρέπει να στρατολογούνται τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια της κυβέρνησης για να επιχειρηματολογούν υπέρ της ανεξέλεγκτης κρεατομηχανής μέτρων εις βάρος των πολιτών...
  Είναι λχ, ξεκάθαρο, πως στη περίπτωση των φαρμακείων, επιχειρείται να δημιουργηθούν φαρμακευτικοί κολοσσοί, που θα "κατασπαράξουν" το φαρμακείο της γειτονιάς!
  Επαναλαμβάνω.. Άλλο εξορθολογισμός δαπανών, άλλο κοινωνική εξαθλίωση!
  Τα έχουν μπερδέψει εκεί στο ΠΑΣΟΚ.
  Να μη θυμηθώ ποιοι φόρτωσαν τα πανεπιστήμια με κόσμο, και τώρα μας μιλάν για ...εκπαιδευτικό "καλλικράτη" (οκ, κα Διαμαντοπούλου;;)
  Λύσεις υπάρχουν, να χτυπηθούν οι παθογένειες (βλ. υπερ-συνταγογράφηση), χωρίς αυτό το σκεπτικό να χρησιμοποιείται αφελώς προκειμένου να περάσουν π@..στικα μέτρα εις βάρος της κοινωνικής ευημερίας.
  Ο δε ΠτΔ, καλά... ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ!!!
  Όσο για τη ΝΔ, εκτιμώ πως θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα ανετότατα, αν ελέγξει τις δικές της μαύρες σκιές (από εμάς ξεκίνησε το κακό της λαθρομετανάστευσης, άσχετα αν αυτοί οι ανίκανοι που κυβερνούν γιγάντωσαν το πρόβλημα), ενώ κατά την ταπεινή μου άποψη, φιγούρες σαν της κυρίας Πιπιλή, δεν δημιουργούν καλή εικόνα προς το κόσμο...
  Ουδείς αναμάρτητος, χρωστάμε ΟΛΟΙ μια συγγνώμη, ακόμα και ο μέσος ΝΔκράτης, δεν είναι κακό αυτό.
  Η πατρίδα ,χρειάζεται ηθικό κόσμο, όχι ηθικιστές ή "αναμάρτητους" υποκριτές και ατσαλάκωτους κοινωνικά, κηφήνες, κανείς μας δεν είναι άψογος άλλωστε...
  Καλό βράδυ!

 47. Tem avatar
  Tem 20/01/2011 10:06:07

  Ολα δείχνουν ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ αν η ΝΔ δεν αλλάξει ουσιαστικά πολιτική

 48. νινα avatar
  νινα 20/01/2011 12:18:56

  κύριε Ροδινέ τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει ο ΚΑΝΕΝΑΣ. η νδ και ο Σαμαράς χάσανε το τραίνο πρίν πολύ καιρό. μην κουράζεστε άδικα.

 49. ΔΗΜΗΤΡΗΣ karditsa avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ karditsa 20/01/2011 13:07:21

  ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ?
  1. ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΡΑΠΤΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ, ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΙΠΙΛΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΟΥΚΡΑΝΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ?
  2. ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ. ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΝ.
  ΑΥΤΑ Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΕΙ.
  ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Η Ν.Δ.
  Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΒΑΘΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΟΔΙΕΣ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

  ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗ Ν.Δ. Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

 50. Nikolaos avatar
  Nikolaos 20/01/2011 14:03:16

  Αγαπητοί μου καλημέρα σας,

  Θέλω να προσπαθήσω να εξηγήσω κάτι το οποίο όσοι ασχολούνται με δομές, οργάνωση και διοίκηση Πολιτικών μηχανισμών - παρατάξεων έχουν την τάση να το ξεχνούν.
  Στον ιδιωτικό τομέα... υπάρχουν διευθύνσεις, διευθυντές, αποφάσεις, κρίσεις αξιολογήσεις, αποτελέσματα, γενικότερη και ειδικότερη διαχείρηση κλπ.
  Ένας αξιόλογος Καθηγητής, Επαγγελματίας και ασχολούμενος με την πολιτική απο το 1999 και μέλος της ΝΔ μου μάθαινε κάποτε ότι το λεγόμενο Management άπτεται της ικανότητος του Manager οργανώνει και να κάνει τα κάτωθι Σχεδιασμό, Οργάνωση , Στελέχωση, Ηγεσία & Ελεγχο.
  Όταν αυτά δεν λειτουργούν ορθώς και αποδίδουν, τότε μια επιχείρηση "μπορει πάει καλά". Όταν γίνεται το αντίθετο τότε βάσει αξιολόγησης και ικανότητας ή ανικανότητας "φεύγουν" όσοι δεν απέφεραν καρπούς. Δεν τίθεται θέμα δημοκρατικών διαδικασιών αλλά αξιολογήσεως καταστάσεως και ατόμων..... Πέρα από συμφέροντα.....
  Ο λόγος που αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε "κόμματα" είναι ποιος???

  Εάν αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε "κόμματα" προκειμένου να έχει κάποιος έλεγχο και αποτελέσματα τότε πως θα πάρει την εξουσία και τι θα την κάνει? Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε συνέχεια αλλά κανείς δεν μιλάει......

  Ο Κύριος Σαμαράς λοιπόν πρώτα τα "εν οίκω" και μετά τα "εν δήμω"..... αλλιώς θα πάμε σε μια κατάσταση εξελληνισμένου Παπανδρέου.... αν και θέλω να πιστεύω ότι ο Σαμαράς έχει μεγαλύτερα "cojones" και φυσικά ότι δεν είναι Καρατζαφέρης.

  Φυσικά άφησα εκτός αναφορών θέματα όπως παγκοσμιοποίηση κλπ γιταί σκέφτικα να μην βάζω δικαιολογίες σε πράγματα απτά και εφαρμοστέα.

  • Nikolaos avatar
   Nikolaos @ Nikolaos 20/01/2011 14:20:28

   Όταν αυτά λειτουργούν (χωρίς το ΔΕΝ) ορθώς και αποδίδουν, τότε μια επιχείρηση “μπορει πάει καλά”. Όταν γίνεται το αντίθετο τότε βάσει αξιολόγησης και ικανότητας ή ανικανότητας “φεύγουν” όσοι δεν απέφεραν καρπούς.

 51. Andreas avatar
  Andreas 20/01/2011 17:09:45

  Εγώ προσωπικά διαφωνώ με αυτήν την θέση, γιατί όταν λέγεται αυτό είναι σαν να δίνεται η εντύπωση ότι η ΝΔ είναι σκορπιοχώρι και ο Α. Σαμαράς είναι ο σωτήρας. Δεν πιστεύω σε πολιτικούς μεσσίες. Ο Α. Σαμαράς θα δώσει νέα πνοή στο κόμμα με τις πολιτικές του επιλογές και τον πολιτικό του λόγο. Με το ήθος του και την έγνοια του για τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον Έλληνα. Αλλά οι νίκες ανήκουν σε όλους. Δεν μπορεί να προχωρήσει ο Σαμαράς μπροστά με ένα φθαρμένο κόμμα, με πρόσωπα, με ιδέες, με πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές που θύμωσαν τον κόσμο της παράταξης και τον εξαγρίωσαν πολλές φορές στο πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ. Με άλλα λόγια όσο ικανός και αν είναι ο αρχηγός, άμα το κόμμα δεντραβάει το έχεις χάσει το παιχνίδι. Να θυμίσω ότι για ένα διάστημα μετά τις εκλογές του 2000 και ενώ ο Σημίτης έδειχνε να χαίρει ακόμα δημοσκοπικής εμπιστοσύνης, το ΠΑΣΟΚ βούλιαζε. Η σχέση κόμματος-αρχηγού είναι, λοιπόν, αμφίπλευρη. Δίνει και το κόμμα στον αρχηγό και ο αρχηγός στο κόμμα. Η ΝΔ έχει μια γερή ομάδα νέων στελεχών - ξέρω ότι ομολογείται από κάποιους η έλλειψη "πάγκου", αλλά αυτό δεν είναι αληθές - που μπορούν να συμβάλουν στην ανανέωση του κόμματος και στην επαναδιεκδίκηση της εξουσίας. Εξ ου αι ο ανασχηματισμός στη ΝΔ: αναδιάταξη όλων των δυνάμεων, συλλογικό παιχνίδι και ευκαιρίες για όλους είναι στρατηγική νίκης. Και σωστά επελέγη από τον Α. Σαμαρά.

  Επομένως, αυτό που πρέπει να απασχολεί είναι πρωτίστως αν θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ ή αν θα τις χάσει πάλι. Και μου δίνεται τώρα η ευκαιρία να αναφερθώ στην αλλαγή του σήματος της ΝΔ. Δυο κουβέντες μονάχα. Δεν ξέρω ποιοι επικοινωνιακοί "εγκέφαλοι", πολιτικοί ή λοιποί μη θεσμικοί δημοσιολογούντες εισηγήθηκαν στον Αντώνη Σαμαρά την αλλαγή του σήματος της ΝΔ, με τη μάλιστα διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς διαβούλευση με τα στελέχη του κόμματος, τους νεολαίους μας και τον κόσμο της παράταξης και χωρίς να γίνει έστω και ένας διαγωνισμός, όπως στην περίπτωση της ΟΝΝΕΔ. Κατ' αρχάς είναι προφανές ότι η αλλαγή του σήματος δεν ήταν καν απαραίτητη, πολύ δε περισσότερο δεν ήταν επείγουσα. Ίσως μάλιστα επιδράσει αρνητικά στη συνείδηση των πολιτών. Το ιστορικό σήμα της ΝΔ είναι σύμβολο: σύμβολο όχι παρελθοντισμού, αλλά σύμβολο της ιστορίας του κόμματος. Άντεξε στον χρόνο γιατί συνδέθηκε με τους αγώνες της παράταξης και του Κων/νου Καραμανλή (όχι του νεωτέρου, μην τρομάζετε). Θα μου πουν κάποιοι ότι το κόμμα οφείλει να εξελίσσεται, να προοδεύει, να αλλάζει τον εαυτό του, για να μπορέσει να αλλάξει τη χώρα. Δεκτόν. Απολύτως δεκτόν. Αλλά το να αλλάξεις τη βιτρίνα δεν σημαίνει ότι αλλάζεις και το κόμμα. Το κόμμα πρέπει να αλλάξει τις πολιτικές που εφήρμοσε ως κυβέρνηση και πίκραναν και εξόργισαν τον κόσμο, πρέπει να αλλάξει τους νομίμους πλην ανήθικους πολιτικούς, τα στέλεχη που απογοήτευσαν τον κόσμο. Όχι το σήμα του απλώς. Εμένα δεν μου λέει τίποτα απολύτως η αλλαγή του σήματος. Ούτε για ανανέωση του κόμματος εκλαμβάνω την αλλαγή αυτή. Και αν κάποια στελέχη της ΝΔ προβάλλουν αυτό το επιχείρημα, είναι καλό να το ξανασκεφτούν. Γιατί ίσως δώσουν την εντύπωση ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολίτων. Ε, δε θα σε ψηφίσει ο κόσμος γιατί άλλαξες το σήμα. Θα σε ψηφίζει αν δει ότι άλλαξες εσύ ο ίδιος και άφησες τον κακό σου τέως κυβερνητικό εαυτό οριστικά πίσω. Αυτά τα ολίγα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.