#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tα παλιά τζάκια της διαπλοκής θέλουν νέους Παπαδήμους

Η ασθμαίνουσα διαπλοκή και το τελικό ξεκαθάρισμαΜια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής και η οποία είναι διαφορετική από τις άλλες καθώς ρωτά τους πολίτες ποιο είδους… ανθρώπου θα ήθελαν να τους κυβερνήσει. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα της εταιρίας Marc, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέλος εποχής, κυρίως για τους πολιτικούς. Όπως διαπιστώνεται οι πολίτες προβλέπουν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό 81,4% ενώ περισσότεροι από τους μισούς-ποσοστό 54,5%- επιθυμούν τη δημιουργία νέων κομμάτων.

Οι ερωτηθέντες δείχνουν την προτίμησή τους σε καταξιωμένους επαγγελματίες (23,8%), τεχνοκράτες (20,1%) και ακαδημαϊκούς (20,5%), κατατάσσοντας στις τελευταίες θέσεις τους πολιτικούς. Εντυπωσιακό επίσης το γεγονός ότι μόνο το 6,4% των ερωτηθέντων θέλει να τοποθετηθούν πρωτοκλασάτα στελέχη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε υπουργικούς θώκους σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός.

Υπάρχουν πολλά άλλα ευρήματα, αλλά κατ’ αρχής πρέπει να σταθούμε εδώ. Στους ποιους δηλαδή θέλουμε να μας κυβερνήσουν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σχέδιο της εγχώριας και ξένης διαπλοκής για το μοίρασμα της επόμενης μέρας και κυρίως των ασημικών της χώρας. Πρόκειται ίσως για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους πολιτικούς, στην προκειμένη περίπτωση με τον Αντώνη Σαμαρά.

 Τι βλέπουμε λοιπόν να συμβαίνει στην πραγματικότητα και πίσω από τα φώτα;

1. Λίγες ημέρες μετά την επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά να διατηρήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ, να πάρει τη δόση και να δώσει μια ακόμη ευκαιρία και ελπίδα στη χώρα, το Έθνος του επιχειρηματία Μπόμπολα βγαίνει και λέει ... «τέλος εποχής». Την 'ίδια στιγμή που ο Σαμαράς δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι άρχισε μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Το Έθνος ποντάρει φυσικά στη δυσαρέσκεια του πολίτη για το πολιτικό σύστημα από τη μεταπολίτευση και μετά. Κι όπως ξέρουμε, στις δημοσκοπήσεις, ανάλογα με το πώς γίνεται η ερώτηση εξάγεται και η απάντηση. Φανταστείτε δύο σενάρια: Το πρώτο να ρωτά αν θα θέλατε να σας κυβερνήσουν πολιτικοί και στο μέλλον. Αυτό το «και» στην ερώτηση προδιαθέτει τον κόσμο να πει «άι σιχτίρ με τους πολιτικούς, θέλω τεχνοκράτες», κι έτσι βγαίνει το συμπέρασμα που θέλουν. Στο δεύτερο σενάριο, αν η ερώτηση ήταν:« Θα θέλατε να σας κυβερνήσουν ανάλγητοι λογιστές, τεχνοκράτες που δε νοιάζονται για τους πολίτες αλλά μόνο για τους αριθμούς, σκληροί μονεταριστές που δεν έχουν πάει ποτέ στη Νίκαια ή το Κερατσίνι», τι πιστεύετε ότι θα απαντούσαν οι πολίτες; Μήπως ότι θέλουν παιδιά του λαού, πολιτικούς που γνωρίζουν τα προβλήματα, είναι άφθαρτοι αλλά και παράλληλα ηγέτες με όραμα που είναι έντιμοι και πατριώτες; Έτσι γίνονται οι δημοσκοπήσεις κύριοι και κυρίες.

2. Είναι φανερό, καθώς συνδυάζεται και με άλλες δημοσκοπήσεις, ρεπορτάζ και «προειδοποιήσεις» προς την κυβέρνηση, ότι οι επιχειρηματίες, κυρίως τα παλιά τζάκια της διαπλοκής, θέλουν νέους Παπαδήμους. Αυτούς τους… καλούς τραπεζίτες που λένε «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο» αλλά που ουδόλως σκέφτονται αν υπάρχει ψωμί για να βάλεις το λαδόξιδο. Το ζήσαμε με τον Παπαδήμο που έγινε… Παπαδήμιος. Υπέγραψε το σκληρότερο μνημόνιο που μπορούσε να υπογράψει και κληροδότησε στην κυβέρνηση Σαμαρά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, οι αυξήσεις στη ΔΕΗ, το τσεκούρωμα των ειδικών μισθολογίων κ.λπ. έχουν την υπογραφή του κ. Παπαδήμου και του κ. Βενιζέλου, αυτοί οι τεχνοκράτες διαπραγματεύτηκαν, ας μην το ξεχνάμε. Μα, θα πει κανείς και ο Σαμαράς τι έκανε, διαπραγματεύτηκε; Σωστό, αλλά όταν μια συμφωνία κι έναν εκβιασμό που λέει "ή παίρνεις μέτρα ή χρεοκοπείς" τότε τι κάνεις; Αυτό που κατάφερε ο Σαμαράς ήταν να φτιάξει μια σοβαρή κυβέρνηση (ως επί το πλείστον), ένα συνδυασμό έντιμων πολιτικών και ικανών τεχνοκρατών και να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Τα κατάφερε, αλλά από εδώ και πέρα θα κριθεί, στο στοίχημα της ανάπτυξης.

3. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημαίνει έργα, ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση ακινήτων, ενέργεια, τζόγος, σιδηρόδρομος, αεροδρόμια κ.λπ. Επομένως, μεγαλοεργολάβοι, εφοπλιστές, εθνικοί προμηθευτές κ.λπ. δε θα αφήσουν την πίτα να μοιραστεί χωρίς αυτοί να ερωτηθούν. Πιέζουν λοιπόν για να μπουν στις καίριες θέσεις οι δικοί τους άνθρωποι. Εκείνοι που θα έχουν το μαχαίρι πάνω από την πίτα. Και ποιος θα έκανε καλύτερη δουλειά από έναν τεχνοκράτη, έναν… επαγγελματία της αγοράς;

4. Μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου θα έχουμε πραγματικό πόλεμο συμφερόντων. Η Ελλάδα των επόμενων 30 ετών είναι το διακύβευμα. Όποιος πάρει τώρα το πάνω χέρι τώρα καθάρισε. Αν αυτή είναι η διαπλοκή τότε θα «καθαρίσουν» και τον κόσμο που  ζητά αξιοκρατία, διαφάνεια στο μοίρασμα της πίτας, συμμετοχή σ’ αυτό που λέμε εθνικός πλούτος. Ανάπτυξη δε σημαίνει δίνουμε τα φιλέτα στη διαπλοκή και πετάμε ένα ξεροκόμματο στον κόσμο που αναζητά έστω μια δουλειά για να τα φέρει βόλτα. Ανάπτυξη σημαίνει δουλειές για όλους με καλύτερα μεροκάματα, λεφτά στην Ελλάδα για περισσότερες κοινωνικές παροχές στην υγεία και στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση. Τόσα χρόνια αυτά ζητούσε ο κόσμος αλλά με λάθος τρόπο. Με τους πολιτικούς να είναι «κολλητοί» για μια θέση στο δημόσιο, κι όχι με τους πολιτικούς να είναι ηγέτες που θα πάρουν την Ελλάδα από το χέρι.

5. Και πάμε στο τελευταίο: Γελιούνται όσοι με στημένα γκάλοπ και «προειδοποιήσεις» θα βάλουν σε καλούπια τους πολίτες. Το αίτημα, εν μέσω της κρίσης, της αξιακής και οικονομικής, είναι η δημιουργία ενός νέου πλέγματος αξιών. Που δε θα βασίζεται στη ρεμούλα, τη διαπλοκή, τα ρουσφέτια, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ζητά ηγέτες με όραμα, που κοιτάνε μπροστά, που δεν υπολογίζουν «δουλειές» και «δουλίτσες», που δεν ενοχοποιούν την επιχειρηματικότητα αλλά και που δεν προσδένονται στο άρμα της διαπλοκής. Είναι ο Σαμαράς αυτός ή θα είναι κάποιος άλλος; Ο χρόνος και τα αποτελέσματα θα το δείξουν. Μέχρι στιγμής πάντως ο Σαμαράς όχι μόνο κατάφερε να σώσει την χώρα από το grexit, αλλά είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής και ένας πρωθυπουργός που επιτέλους δουλεύει. Και πράγμα όχι χωρίς μικρή σημασία κατάφερε να κάνει κυβερνητικά εργαλεία τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς και να τους «παντρέψει» με μερικούς έντιμους πολιτικούς. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις τι έκαναν;

Υ.Γ.

Οφείλουμε, πάντως, να πούμε και τα εξής: Η στροφή σε τεχνοκράτες, ακαδημαϊκούς, καταξιωμένους επαγγελματίες δείχνει επίσης κι αυτό που λέμε ξεκάθαρα εδώ και καιρό. Ότι έχει απαξιωθεί πλήρως το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες δε βλέπουν να παράγει νέους και άφθαρτους πολιτικούς, επομένως στρέφονται σε άλλες κατευθύνσεις. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη εξήγηση. Οι πολίτες εκτός από απογοήτευση αισθάνονται και «άδειασμα». Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους πλέον δεν υπάρχουν διορισμοί, ρουσφέτια, συντάξεις μαϊμού και άλλα μικροσυμφέροντα που έφερναν κοντά τον πολίτη με τον πολιτικό. Αφού λοιπόν δεν μπορούν να τους κάνουν τα χατίρια, τι τους θέλουν; Κάπως έτσι πάει το πράγμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 23/12/2012 09:13:11

  Oι Παπαδημοι ομως πρεπει και να κερδισουν εκλογες και οχι να κερδισουν μονο γκαλοπ.Και σε αυτο ο συγκεκριμενος Παπαδημος αποδειχθηκε τοσο ανεπαρκης που ουτε δεν προσπαθησε.
  Δυστυχως για τη διαπλοκη δεν εχει κοσμο : ο Παπαδημος ηταν το καλυτερο χαρτι της και καηκε,ο Προβοπουλος δεν μετραει.Εκτος απο Μοντι ομως η διαπλοκη δεν εχει ουτε Μπερλουσκονι,δηλαδη εναν αναγνωρισμενο δημοφιλη επιχειρηματια.
  Αν καποτε εμπαινε στην πολιτικη ο Ωνασης μπορει να γινοταν πρωθυπουργος.
  Τον Μπομπολα ποιος θα τον ψηφισει;H λειψανδρια δημοφιλων τεχνοκρατων και επιχειρηματιων ειναι κατασκευη του μεταπολιτευτικου συστηματος.

  • Tassos avatar
   Tassos @ ψυχραιμια 23/12/2012 09:36:47

   Σωστός! Η διαπλοκή δεν μπορεί πια να σώσει οικονομικά ούτε τον εαυτό της.

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ ψυχραιμια 23/12/2012 10:09:34

   Δυστυχώς ετοιμάζουν την νέα εφεδρεία ...

   κάηκε ο Γιωργάκης λέγαμε "πάει τελείωσε" τι άλλο θα σκεφτούν ???

   αίφνης βρέθηκε Παπαδήμος με Πασόκ (βεβάιως βεβαίως) και ΝΔ και λάος και να η λύση

   κάηκε ο Παπαδήμος , λέγαμε "πάει τελείωσε" τι άλλο θα σκεφτούν ???

   αίφνης βρέθηκε "μεταλλαγμένος" Σαμαράς με με Πασόκ (βεβάιως βεβαίως) και ΜπαρμπαΦώτη και να η λύση

   θα καεί (αν δεν έχει ήδη) ο Σαμαράς , πάλι θα λέμε "πάει τελείωσε" τι άλλο θα σκεφτούν ???

   και "αίφνης" θα βρεθεί κάποιος άλλος (μάλλον Στουρνάρας) και ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ

   P.s. Κοινή συνισταμένη ΠΑΝΤΑ το ΠΑΣΟΚ (βεβάιως βεβαίως) ... και 0,1% να πάρει το Πασόκ θα είναι πάντα στην κυβέρνηση ... βεβαίως βεβαίως

  • Tsaros avatar
   Tsaros @ ψυχραιμια 23/12/2012 16:40:04

   Δυστυχως για τη διαπλοκη δεν εχει κοσμο : ο Παπαδημος ηταν το καλυτερο χαρτι της και καηκε,ο Προβοπουλος δεν μετραει.Εκτος απο Μοντι ομως η διαπλοκη δεν εχει ουτε Μπερλουσκονι,δηλαδη εναν αναγνωρισμενο δημοφιλη επιχειρηματια.

   Δηλαδή η διαπλοκή έχει ...πρόβλημα με ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ;

   Γιατί, επειδή πιάσαν κάτι κακομοίρηδες τύπου Άκη και Λαυρεντιάδη (ο πρώτος καμμένος εδώ και δεκαετία, και το δεύτερο μάλλον για αυτό ακριβώς το ρόλο τον ετοίμαζαν από βλαχαδερό, σε «μεγιστάνα», σε εξιλαστήριο θύμα δηλαδή).

  • sunra1 avatar
   sunra1 @ ψυχραιμια 23/12/2012 20:26:39

   Tώρα δεν έχει ούτε Μόντι. Αυτός τουλάχιστο κατάλαβε νωρίς οτι οι Μπάνκστερς τελικά δεν θα νικήσουν. Απλά κλέβουν χρόνο και χρήμα...

  • alhimistis avatar
   alhimistis @ ψυχραιμια 23/12/2012 22:18:25

   Oταν τα γκάλοπ δείχνουν οτι πο ΣΥΡΙΖΑ δεν "τραβάει" είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, όταν δείχνουν οτι ο κόσμος θέλει τους πολιτικούς στο Γουδί , είναι "στημένα¨.Ωραία λογική.

 2. sunra avatar
  sunra 23/12/2012 11:03:37

  "Μέχρι στιγμής πάντως ο Σαμαράς όχι μόνο κατάφερε να σώσει την χώρα από το grexit, αλλά είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής και ένας πρωθυπουργός που επιτέλους δουλεύει. "
  Βεβαίως και δουλεύει σκληρά αλλά σχεδόν μόνος του και με τους περισσότερους υπουργούς του να συνεχίζουν κανονικά το πλιάτσικο. Βέβαια ήταν αναγκασμένος μετά την πανωλεθρία του 19%, να τους τα δώσει για να μπορέσει να σταθεί. Ομως τελικά αυτό γίνεται μόνιμη κατάσταση με αποτέλεσμα να ακυρώνωνται οι δικές του φιλότιμες προσπάθειες...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ sunra 23/12/2012 15:05:28

   Είδες που σιγά-σιγά ερχεσαι στα λόγια μας;

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ sunra 23/12/2012 17:16:09

   ...Δεν ακυρώνονται ποτέ οι φιλότιμες προσπάθειες ενός ειλικρινούς και ευσυνείδητου ατόμου. Απλά μέσα από την υπεροχή του, φωταγωγείται υπέρμετρα η δεδομένη ανικανότητα των άλλων. Πάντα συμβαίνει δυστυχώς αυτό με τις ''ομάδες'' και με τα ''κόμματα''. Όταν δεν επιλέγεις το ''στρατό'' σου, μα συμβιβάζεσαι αναγκαστικά με το υπάρχον υλικό ενώ ταυτόχρονα καλείσαι να οδηγήσεις και σε νίκες....

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ BLACKQUEEN 23/12/2012 17:18:41

    ...Τελικά εξαναγκάζεσαι σε υποχρεωτικούς συμβιβασμούς, που σε φρενάρουν και σε υπονομεύουν. + Τον καταπληκτικό Βαγγέλη και τον ανυπέρβλητο Φώτη, αβάσταχτη ευτυχία !!!!

    • sunra1 avatar
     sunra1 @ BLACKQUEEN 23/12/2012 20:29:43

     Χαίρομαι αγαπητή Βασίλισσα που λέμε το ίδιο πράγμα...Καταλήγεις με το Βαγγέλη και το Φώτη να μην μπορείς πλέον να κάνεις τίποτα για την Πατρίδα...

 3. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 23/12/2012 11:12:40

  Το να βρεις πετυχημένους τεχνοκράτες στην Ελλάδα είναι σχετικά εύκολο. Αν ανατρέξουμε στο διάστημα 2002-2007, θα βρούμε πληθώρα μηχανικών, οικονομολόγων κ.α που δούλεψαν στις "μεγάλες" εταιρίες χτίζοντας το μισό πλανήτη από εδώ ως το Ντουμπάι.
  Είναι όμως αυτό το ζητούμενο;
  Ο τεχνοκράτης είναι ο ιδάνικος άνθρωπος για να σου εφαρμόσει μία ειλημμένη απόφαση, η απόφαση όμως είναι εξόχως πολιτική. Η σωστή σειρά διοίκησης (σε θέματα στα οποία εμπλέκονται τεχνοκράτες) είναι:
  1. Εντοπισμός ζητούμενου δηλαδή ποιός είναι ο στόχος και με ποιά κριτήρια ετέθη αυτός (πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά, συνδυασμός κάποιων ή όλων των παραπάνω)
  2. Καθορισμός εναλλακτικών στόχων, δηλαδή ποιές είναι οι εναλλακτικές προτάσεις και με ποιά σειρά προτεραιότητας τίθενται αυτές.
  3. Διερεύνηση υλοποιησιμότητας όλων αυτών με δεδομένη την εκάστοτε τρέχουσα κατάσταση.
  4. Υλοποίηση και αντιμετώπιση των παραπλέυρων ζητημάτων/προβλημάτων που πιθανώς προκύψουν.
  5. Αξιολόγηση της διαδικασίας και των συμμετεχόντων σε αυτήν.
  Στα παραπάνω στάδια, το 1 υλοποιείται μόνο από πολιτικούς, τα 2 και 4 από πολιτικούς και τεχνοκράτες, το 3 μόνο από τεχνοκράτες και το 5 από τους συμμετέχοντες και κυρίως τον λαό.
  Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο η απαξίωση των πολιτικών, αλλά είναι πρώτιστα το γεγονός ότι έχουμε μπερδέψει το ρόλο του καθενός. Στην Ελλάδα έχουμε πολιτικούς που ενεργούν ως τεχνοκράτες (χάνοντας το νόημα της ορθής διοίκησης) και τεχνοκράτες που παριστάνουν (άκομψα και αναποτελεσματικά) τους πολιτικούς.
  Και στο τέλος-τέλος, οι πολιτικοί δεν είναι μόνο για να διορίζουν, είναι κυρίως για να βλέπουν μακρυά και μπροστά.
  ΥΓ. Θεωρώ τον εαυτό μου "καθαρόαιμο" τεχνοκράτη και δε νοιώθω καμία διάθεση να υπερασπίσω πολιτικούς ή άλλα λόμπι, απλά θέλω ο καθένας να κάνει σωστά αυτό που του ταιριάζει και για το οποίο διαθέτει την όποια εκπαίδευση.

  • MCA avatar
   MCA @ Κώστας Χ. 23/12/2012 13:44:48

   Ο Πολιτικός διοικεί και συμβουλεύεται,ο Τεχνοκράτης εκτελεί και προτείνει.

  • GLAD avatar
   GLAD @ Κώστας Χ. 23/12/2012 16:31:21

   Ενδιαφέρουσα η αναλυτική παρουσίαση της άποψής σας , αλλά διαφωνώ στο εξής :
   Πολιτικός δεν σημαίνει ούτε επάγγελμα , ούτε συγκεκριμένη εξειδικευμένη επιστημονική γνώση , ούτε ο γυιός κάποιου παλαιού πολιτικού.
   Πολιτικός θα μπορούσε (και έτσι θα έπρεπε) να είναι οποιοσδήποτε έχει όραμα , διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ηθική.
   Άρα θα ήταν ακόμη πιό κατάλληλος αν ήταν τεχνοκράτης και μάλιστα άνθρωπος με εξειδικευμένη επιστημονική γνώση.
   Αυτούς χρειαζόμαστε και όχι μέτριους και πολύ περισσότερο όχι κατώτερου επιπέδου .
   Αυτό ίσως φαίνεται πολύ αριστοκρατικό - με την πραγματική έννοια του όρου - αλλά αυτό απαιτεί η ζωή και η δημοκρατία.

   • Κώστας Χ. avatar
    Κώστας Χ. @ GLAD 23/12/2012 17:03:03

    Καμία διαφωνία επί του προκειμένου. Απλά δεν καταπιάστηκα με τον ορισμό της λέξης "πολιτικός". Τον όρο τον χρησιμοποιώ με την ευρεία έννοια.

    • Bixiou avatar
     Bixiou @ Κώστας Χ. 23/12/2012 20:19:34

     Αγαπητοι φιλοι, ο πολιτικος ηγετης καλειται να κυβερνησει ενα κρατος και οχι να το διοικησει.
     Ο κυβερνητης γεννιεται δεν γινεται. Αν δεν εχεις εμφυτο ταλεντο κυβερνητη και πολιτικου ηγετη, οσα ΜΒΑ και PhD kai ν' αποκτησεις, οσες τραπεζες, επιχειρησεις η στρατιωτικες μοναδες και να εχεις διοικησει, δεν μπορεις να γινεις καλος κυβερνητης και πολιτικος ηγετης. Παραδειγμα ο Παπαδημος. Εννοειται οτι υπαρχουν και πολιτικοι χωρις ταλεντο που δεν μπορουν ποτε να γινουν πραγματικοι κυβερνητες και πραγματικοι ηγετες αλλα παραμενουν πολιτικαντηδες ακομα και αν καταφερουν για διαφορουs λογους να γινουν πρωθυπουργοι. Παραδειγμα ο ΓΑΠ.

    • klak avatar
     klak @ Κώστας Χ. 24/12/2012 00:13:33

     Aπό αυτά που λες πιστεύω ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε πιο "δημοκρατική" θα ήταν μια χαρισματική μοναρχία.
     Έρχεται το τέλος της ελληνικής ελίτ. Επιτέλους.

     • GLAD avatar
      GLAD @ klak 24/12/2012 17:17:02

      Το πράγμα είναι απλό.
      Οι μέτριοι και οι "λίγοι" ψηφίζουν για τους καλύτερους.
      Τριάντα χρόνια τώρα είχαμε μετριοκρατία.
      Το ιδεώδες δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς , όπου η καθαρίστρια ήταν το ίδιο - αν όχι παραπάνω - από τον καθηγητή πανεπιστημίου.
      Κοιτάξτε που οδηγηθήκαμε εξ αιτίας της έλλειψης του "γνώθι σαυτόν" και της απίστευτης ματαιοδοξίας μετρίων .

     • Bixiou avatar
      Bixiou @ GLAD 24/12/2012 18:53:42

      Μα οι καθηγητες πανεπιστημιων μας κυβερνησαν ολα αυτα τα χρονια και μας εφεραν σ'αυτα τα χαλια. Τι φταινε οι καθαριστριες! Φταει η παταγωδως αποτυχημενη "ελιτ" μας.

     • GLAD avatar
      GLAD @ Bixiou 24/12/2012 19:38:50

      Συμφωνώ μαζί σας μόνο στο ότι βάζετε την ελίτ σε εισαγωγικά.
      Ήταν κατ' ευφημισμό ελίτ.

 4. cyprusnet avatar
  cyprusnet 23/12/2012 11:13:42

  Απο ολους τους χωρους υπαρχουν αξιολογοι, αρκει να μην επιβαλονται απο τον Μπομπολα και τα Λαμογια...

 5. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 23/12/2012 11:31:09

  1 ) ''Μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου θα έχουμε πραγματικό πόλεμο συμφερόντων. Η Ελλάδα των επόμενων 30 ετών είναι το διακύβευμα.''
  2) ''Οι πολίτες εκτός από απογοήτευση αισθάνονται και «άδειασμα». Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους πλέον δεν υπάρχουν διορισμοί, ρουσφέτια, συντάξεις μαϊμού και άλλα μικροσυμφέροντα που έφερναν κοντά τον πολίτη με τον πολιτικό. Αφού λοιπόν δεν μπορούν να τους κάνουν τα χατίρια, τι τους θέλουν; Κάπως έτσι πάει το πράγμα.''

  Πολύ σωστά όλα όσα γράφετε, αλλά αφού ήρθε επί τέλους η ώρα για το ΤΕΛΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ, ήρθε και η ώρα αυτός ο μικροσυμφεροντολόγος-κακομοίρης-αναξιοπρεπής ανθρωπάκος που επί χρόνια διαπραγματευόταν ανέντιμα την ψήφο του με αντίτιμο ιδιοτελή και φτηνιάρικα ανταλλάγματα, να μείνει κι αυτός πίσω μας, στο χρεοκοπημένο παρελθόν και να δώσει τη θέση του σ΄έναν υπεύθυνο πολίτη, που ωρίμασε μέσα από τη γνώση, τον πόνο και την εμπειρία του και που μεταμορφώνεται σιγά-σιγά από άβουλο πρόβατο, σε συνειδητοποιημένο, παραγωγικό και τίμιο μέλος μιάς κοινωνίας που θα εργάζεται συνεπώς, με κοινό στόχο την ευημερία όλων της των μελών. Μία κοινωνία αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από αυτής της ποιότητας άτομα, δεν χρειάζεται τους γελοίους, ατάλαντους και επιζήμιους άχρηστους πολιτικάντηδες της εποχής που λήγει. Δεν χρειάζεται βέβαια ούτε τα αυτοματοποιημένα, κατευθυνόμενα, αναίσθητα ρομποτοειδή της νέας τάξης πραγμάτων, ούτε και τα πειθήνια πιόνια της διεθνούς οικονομικοτραπεζικής διαπλοκής.
  Οι ΚοκκαλοΜπομπολοΨυχάρηδες και οι λοιποί …συγγενείς, μπορεί να ονειρεύονται όσο θέλουν και πνέοντας (εύχομαι) τα λοίσθια, να προσπαθούν με κάθε μέσον να παρασύρουν και να ‘’κατευθύνουν’’ τον παραζαλισμένο λαό, ώστε να αναζητήσει ‘’βολικούς’’ Μεσσίες-Τεχνοκράτες-Ειδικούς για να τον …σώσουν.
  Το αντίδοτο στις δηλητηριώδεις παρεμβάσεις τους, είναι η διανοητική και ψυχική μας ανεξαρτησία. Μία καθημερινή και συνεπής προσπάθεια αντίστασης και αυτοβελτίωσης.
  Να γίνουμε οι ‘’Νέοι’’ πολίτες, οι αναγεννημένοι ψυχοπνευματικά μέσα από το βαρύ τίμημα που πληρώνουμε σε κάθε επίπεδο, ώστε ως άτομα με νέο ήθος, με απαιτήσεις ανώτερες και πολυσύνθετες, να επιβάλλουμε και πολιτικούς παρόμοιου επιπέδου. Εκεί νομίζω ότι μπαίνει και το τελικό μας στοίχημα.
  Τι αποφασίζουμε πως μας αξίζει. Ποιός μας αξίζει, για να ηγηθεί; Ας υψώσουμε λοιπόν τον ‘’πήχυ’’ των αξιών μας, για να έχουμε και τους εκπροσώπους που μας αναλογούν.
  Όσοι και όποιοι αντέξουν……..

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ BLACKQUEEN 23/12/2012 16:11:47

   Απόλυτα σωστή! Είθε!

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ BLACKQUEEN 23/12/2012 23:28:31

   Τό ελληνικό κράτος δημιουργήθηκε, μεγάλωσε καί συντηρήθηκε γιά νά εξυπηρετήσει τίς γεωπολιτικές ανάγκες (όπως καί έγινε)τής βρετανικής αυτοκρατορίας στήν περιοχή. Η όλη πορεία αυτού τού κράτους στηρίχθηκε στίς γεωπολιτικές αναγκαιότητες τής αυτοκρατορίας, η δέ όποια άρχουσα τάξη του συνέδεσε τήν ύπαρξή της μέ αυτή τήν αναγκαιότητα.
   Η δημιουργία ελληνικής αστικής τάξης ακολούθησε παρόμοια πορεία. Ήταν ο ατζέντης-τοποτηρητής τών αυτοκρατορικών συμφερόντων. Τό κράτος- έθνος (σέ όλη τήν ιστορική του πορεία) είχε πρώτιστο στόχο νά προστατεύσει τά αυτοκρατορικά συμφέροντα, μέ οποιοδήποτε κόστος. Η μικρασιατική καταστροφή καί τό κυπριακό είναι οι τραυματικές εμπειρίες αυτής τής επιλογής.

   (( Ο οξυδερκής Κονδύλης τό εντοπίζει καί τό αποκαλεί «καχεξία του αστικού στοιχείου». Η χαλαρή κοινωνική συνομάδωση που ονομάστηκε ελληνική αστική τάξη, δεν κατόρθωσε ποτέ «να δημιουργήσει γηγενή και αυτοτελή αστικό πολιτισμό». Χώρα με ασήμαντη θέση στον διεθνή καταμερισμό της υλικής και πνευματικής εργασίας, και επιπλέον υποπαραγωγική και χρονίως εξαρτημένη από την ξένη προστασία, η Ελλάδα ήταν επόμενο να διολισθήσει στον παρασιτισμό. Ακόμη και η νεοελληνική ιδεολογία, ο τρόπος δηλαδή που κατανοούμε τον εαυτό μας, είναι εν μέρει προϊόν εισαγωγής.

   Το ότι ο παρασιτισμός μπόρεσε επί τόσες δεκαετίες να είναι συγχρόνως και υπερκαταναλωτής, ο Κονδύλης το εξηγεί επικαλούμενος την ιστορική συγκυρία. Διαρκούντος του Ψυχρού Πολέμου, οργανισμοί όπως η Ατλαντική Συμμαχία και η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησαν για τις χώρες της Δύσης ένα θεσμικό και οικονομικό θερμοκήπιο εντός του οποίου η Ελλάδα κατέλαβε οιονεί θέση πτωχού πλην ομοτράπεζου συγγενούς. Η εξωτερική βοήθεια από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ έως εκείνη των ποικιλώνυμων κοινοτικών «πακέτων» συνιστούσε κατά κάποιο τρόπο το υλικό αντίτιμο της γεωπολιτικής της νομιμοφροσύνης. Μόνο που τα τεράστια αυτά ποσά σπανίως διατέθηκαν προς όφελος δραστηριοτήτων πράγματι παραγωγικών, αλλά το συνηθέστερο διέρρευσαν απευθείας στην ιδιωτική κατανάλωση. Το ίδιο συνέβη με τον ιλιγγιώδη εξωτερικό δανεισμό της χώρας. Το σύνολο σχεδόν της ελληνικής «ανάπτυξης» των τελευταίων δεκαετιών προέρχεται από την κατανάλωση, άρα από την αγοραία κατασπατάληση των ξένων μεταβιβάσεων και δανείων.
   Σε οξεία αντίθεση προς όσους τείνουν να επιρρίπτουν την ευθύνη σε μία μόνο κοινωνική μερίδα (τους πολιτικούς, το κράτος, την «πλουτοκρατία», τη δημοσιοϋπαλληλία, τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.ο.κ.), ο Κονδύλης μιλάει ευθέως για ένα «επαίσχυντο κοινωνικό συμβόλαιο». Η νοοτροπία του παρασιτικού καταναλωτισμού, γράφει, αφορά τη «συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όλων των κοινωνικών στρωμάτων». Δεν έχουμε να κάνουμε με «έναν λίγο-πολύ υγιή εθνικό κορμό, ο οποίος έχει αρκετές περισσές ικμάδες ώστε να τρέφει και μερικά παράσιτα ποσοτικώς αμελητέα, παρά για ένα πλαδαρό σώμα που παρασιτεί ως σύνολο εις βάρος ολόκληρου του εαυτού του, ήτοι τρώει τις σάρκες του, συχνότατα και τα περιττώματά του». Με τα δύο τρίτα των προϋπολογισμών του κράτους να κατευθύνονται επί δεκαετίες ολόκληρες σε μισθούς, συντάξεις και αγροτικές επιδοτήσεις, και με ένα επιπλέον 20% να διατίθεται για τοκοχρεολύσια, άρα εν πολλοίς για τον ίδιο σκοπό, η εκτίμηση αυτή του Κονδύλη είναι αμάχητη. Το παράδοξο της ελληνικής περίπτωσης είναι ότι ο παρασιτικός καταναλωτισμός μας ήταν οργανωμένος δημοκρατικά, η διανομή του ξένου χρήματος γινόταν με πνεύμα γνήσιας κοινωνικής δικαιοσύνης…(ΠΗΓΗ: Καθημερινή, 13.3.2011 του Κ. Κουτσουρελη) )).

   Συμφωνώ απόλυτα μέ τίς διαπιστώσεις. Όσο καί νά μάς πονάει, αυτές είναι οι γενικές διαπιστωτικές συντεταγμένες τού ελληνικού προβλήματος.
   Μέ λύπη μου επίσης διαπιστώνω, ότι οι περισσότερες κινήσεις τού πολιτικού κόσμου (ιδιαίτερα τής ονομαζόμενης αριστεράς), στρέφονται μέ έκδηλη αγωνία στήν κατεύθυνση διάσωσης αυτού τού πλαδαρού σώματος, πού παρασιτεί ως σύνολο εις βάρος ολόκληρου του εαυτού του.

 6. xxrr avatar
  xxrr 23/12/2012 11:34:59

  Πολύ καλή η τοποθέτησή σου.

 7. Δρυς avatar
  Δρυς 23/12/2012 11:49:05

  Ελπίζω οι διαπιστώσεις για τη "δημοσκόπιση" του 'Εθνους, να συνάδουν με τις ανάλογες που διαβάσαμε εδώ στο άρθρο από τον Τύπο της Κυριακής, για τους "καταληλότερους", το προβάδισμα (σχετικό) της Ν.Δ. και πάει λέγοντας.

  Καλές γιορτές σε όλους μας, χρόνια πολλά.

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Δρυς 23/12/2012 11:54:21

   :-) Χρόνια Πολλά και καλές γιορτές.
   Τι κρίμα που δε θα΄ναι δυστυχώς χαρούμενες αυτές οι γιορτές, για πάρα πολλούς συνΈλληνες...... Πρώτη φορά για τόσους πολλούς.

   • Δρυς avatar
    Δρυς @ BLACKQUEEN 23/12/2012 14:22:59

    Έχεις απόλυτο δίκιο.

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 23/12/2012 13:00:53

  “Mη κουραστείτε ποτέ. Χρειάζεται να διατηρήσετε κάθε ρανίδα της ενέργειάς σας, μαχόμενοι τον αγώνα τον καλό.”

  ~Henry Lamb (1938-2012) ο ευγενής, o ακούραστος πολέμιος της παγκόσμιας διακυβέρνησης: “Διάλεξη για τη Παγκόσμια Διακυβέρνηση και το Μέλλον των ΗΠΑ” Διάρκεια: 1:02:40 (ουδεμία σχέση με τα συνήθη βίντεο συνωμοσίας) http://www.youtube.com/watch?v=Ilqv2qoCgB4

  “You must never tire. You must keep every ounce of energy you have in fighting the good fight.”

 9. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 23/12/2012 13:14:36

  Η αδυναμία της πολιτικής εξουσίας να βάλει σε τάξη το κομμάτι εκείνο της αστικής τάξης που δεν παράγει καμία υπεραξία, αφού απλά ασχολείται με την ασφαλτόστρωση, τσιμεντοποίηση και το μεταπρατισμό, και ταυτόχρονα έχει καπελώσει τη χώρα, ερμηνεύεται από την κοινή γνώμη ως αδυναμία της Πολιτικής Ηγεσίας και του Κράτους κι ως διαπλοκή.

  Οι πολίτες μπορούν να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την περίπτωση ανοχής του Κράτους σε "τζάκια" που παράγουν προϊόντα με υπεραξία και εισροή συναλλάγματος.
  Όχι, όμως, σε αεριτζήδες μεταπράτες.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Μανιάτης 23/12/2012 14:31:09

   Eιδικα σε αεριτζηδες μεταπρατες μπετατζηδες που ανεβηκαν συκοφαντωντας τους βιομηχανους της μεταπολεμικης περιοδου που ειχαν παραγωγη (Πειραικη Πατραικη,Ιζολα,Πιτσος κλπ) ως "δεξιους","αναλγητους","προστατευμενους" πουλωντας αριστερη ιδεολογια και σοβιετικες εγκυκλοπαιδειες και προκηρυξεις δολοφονων των ανταγωνιστων τους απο τη 17Ν για να παιρνουν μονο δουλειες απο το κρατος του ΠΑΣΟΚ,δηλαδη τους φορολογουμενους.

   • Νίκος Α avatar
    Νίκος Α @ ψυχραιμια 23/12/2012 22:52:36

    +++++++

 10. Χριστοδουλος(Χρηστος) Δημας avatar
  Χριστοδουλος(Χρηστος) Δημας 23/12/2012 13:31:36

  Ειμαι κι εγω ενας απο τους πολλους που υποστηριζουν οτι το πολιτικο συστημα με την μορφη που λειτουργουσε μεχρι σημερα στην Ελλαδα εχει "πεθανει".
  Ομως ,αν δεν "πεθανει" και η νοοτροπια ο-λ-ω-ν μ-α-ς που επετρεψε σε αυτο το φαυλο και σαθρο συστημα να "αναπτυχθει" και να "μεγαλουργησει", δεν προκειται να αλλαξει τιποτα και θα λεμε μονιμως τα ιδια και τα ιδια.
  Μονο αν γινει "κτημα" ολων μας η κουλτουρα της Αξιοκρατιας και μπει στην καθημερινοτητα μας ο υγιης ανταγωνισμος και η αριστεια σε ολες τις εκφανσεις της,τοτε και μονο τοτε θα αρχισει να αλλαζει κατι γυρω μας.
  Και κατι σχετικο :
  Στην χωρα μας εχουμε παραξηγησει την λεξη "τεχνοκρατης", ειδικα τον τελευταιο καιρο οταν αναφερομαστε στην αναληψη υψηλων κυβερνητικων θεσεων οπως Υπουργεια,Τραπεζες κλπ.

  Τεχνοκρατης -κατα την γνωμη μου-δεν σημαινει απλα Πανεπιστημιακος...
  Η αποκτηση ενος Μαστερ, η ενος Διδακτορικου ειναι ενα σημαντικο εφοδιο για να διδαξεις σε ενα Πανεπιστημιο.. Η Διοικηση,ομως, ενος Υπουργειου,μιας Τραπεζας η ενος Οργανισμου ειναι κατι το εντελως διαφορετικο..
  Αν δεν εχεις "ενσημα" -και πολλα μαλιστα- στην Αγορα...,αν δεν εχεις μπει στην βασανο να παιρνεις δυσκολες αποφασεις κατω απο πιεση χρονου.. ,αν δεν εχεις την αγωνια να κριθεις απο το αποτελεσμα των αποφασεων σου.., αν δεν εχεις εμπειριες στην διοικηση ατομων και ομαδων...,αν δεν εχεις εμπειρια ελιγμων, ηγετικη στοφα, ψυχικα χαρισματα, δεν μπορεις να λεγεσαι Τεχνοκρατης...και αυτα στα δινει η Αγορα.
  Η εποχη που περναμε σημερα δεν σηκωνει πειραματα...

 11. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 23/12/2012 14:31:26

  Και όμως υπάρχει το πρόσωπο που συνδυάζει όλα τα προσόντα του ιδανικού ηγέτη για τη σημερινή Ελλάδα!
  Ο Β. Μαρκεζίνης, άτομο χαμηλών τόνων , μέλος Ακαδημιών πολλών κρατών, καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια, από τους ελάχιστους ξένους που έχουν λάβει τον τίτλο του Σερ από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, επί σειρά ετών σύμβουλος της Κινεζικής Κυβέρνησης και το σπουδαιότερο, δεδηλωμένος αντιμνημονιακός!!
  Άνθρωπος όμως εκτός διαπλοκής και ξένος προς τα κέντρα εκείνα που καθορίζουν τη μοίρα του τόπου και ως εκ τούτου καταδικασμένος εκ των προτέρων::::

  • sunra1 avatar
   sunra1 @ ΝΤΙΝΟΣ 23/12/2012 20:34:33

   Αν είναι δεδηλωμένος αντιμνημονιακός και δεν ανήκει στους ΑΝΕΛ ούτε στη Χ.Α. με ποιό κόμμα θα κατέβει?

 12. bily smart avatar
  bily smart 23/12/2012 15:04:11

  αντι να ψαχνουμε τον καταλληλοτερο πρωθυπουργο...ας ψαχνουμε τον καταλληλοτερο λαο γι'αυτην την χωρα...

  • Kimon avatar
   Kimon @ bily smart 23/12/2012 21:40:50

   +++

 13. cp avatar
  cp 23/12/2012 15:20:21

  Συμφωνω για τον Μαρκεζινη . Βαθυτατα μορφωμενος ,χωρις δεσμευσεις ,ικανος!

 14. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 23/12/2012 15:23:18

  ο τεχνοκράτης-επαγγελματίας με πολιτική σκέψη είναι η λύση αλλά σκέψη προς τη σωστή κατεύθυνση και υπάρχουν τέτοιοι

 15. apergospastis avatar
  apergospastis 23/12/2012 15:35:02

  Δεν θα σχολιάσω την ουσία του άρθρου αλλά κάτι άλλο: Παιδιά, ελέος πια με την χρήση της λέξης 'ακαδημαϊκοί' όταν το σωστό είναι 'πανεπιστημιακοί'. Στην Ελλάδα Ακαδημαϊκός (με κεφαλαίο) είναι το μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η γενίκευση της χρήσης της έγινε δυστυχώς γιατί διάφοροι φωστήρες που μεγαλοσπούδασαν στην Αγγλία (κυρίως) άρχισαν να χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ακαδημαϊκούς από το Αγγλικό academic, η οποία χρήση μέσα από τις στήλες γνώμης της Καθημερινής και άλλων Δυτικόπληκτων μέσων γενικεύτηκε. 'Πανεπιστημιακοί' λοιπόν για να μιλάμε λίγο πιο Ελληνικά. Είναι και αυτό μια αρχή για όλα τα υπόλοιπα.

 16. Tsaros avatar
  Tsaros 23/12/2012 16:41:24

  ”Μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου θα έχουμε πραγματικό πόλεμο συμφερόντων. Η Ελλάδα των επόμενων 30 ετών είναι το διακύβευμα.”

  Πάει το διακύβευμα. Το πουλήσαμε στους χρεωστές. Η Ελλάδα των επόμενων 30 ετών θα είναι αποικία/προτεκτοράτο της Γερμανίας.

 17. Bixiou avatar
  Bixiou 23/12/2012 19:52:27

  Τι στοιχημα βαζετε οτι ενα νεο Παπαδημο θα tov προτιμουσαν και οι τροφιμοι της "βιλας Αμαλια";

 18. firiki2010 avatar
  firiki2010 23/12/2012 23:19:48

  Νομίζω ότι αντί για να ψαχνόμαστε και να προσπαθούμε να συμφωνήσουμε για το τι είδους θα είναι αυτοί που θα μας κυβερνήσουν (πολιτικοί, τεχνοκράτες , ακαδημαϊκοί κλπ) ας ψαχτούμε για το ΤΙ θέλουμε. Θέλουμε ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΑ Πανεπιστήμια; Μας ενδιαφέρει η ΑΡΙΣΤΕΙΑ; Αντέχουμε την τήρηση του ΝΟΜΟΥ; Πόσο και τι ΚΡΑΤΟΣ θέλουμε; Οταν θα τα ξεκαθαρίσουμε αυτά (και κάμποσα άλλα) τα υπόλοιπα (το ποιοι και το πως) θα προκύψουν. Ή αλλιώς "όταν ο μαθητής είναι έτοιμος τότε εμφανίζεται ο δάσκαλος".

 19. aris. aold avatar
  aris. aold 23/12/2012 23:31:06

  Η διαπλοκή δεν ελέγχει τίποτα εκτός από διεφθαρμένους πολιτικούς και ανώτατους κρατικούς υπάλληλους μέσω εκβιασμών.

  Μετά τις εκλογές του 2004 ότι μάχες έδωσε τις έχασε.

  Ο Βενιζέλος παλεύει για το 5%, η Ντόρα κάνει την αυτοκριτική της, ο Παπαδήμος αγνοείται.

  Εαν λειτουργήσει στοιχειωδώς το κράτος οι μισοί πρέπει να πάνε φυλακή και οι άλλοι μισοί να χρεοκοπήσουν.

  Η Ελλάδα πλέον έχει εισέλθει στο πεδίο του παγκόσμιου ανταγωνσμού όπου θα επιβιώσουν οι καλύτεροι είτε σε προσωπικό είτε σε εταιρικό επίπεδο.

 20. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 23/12/2012 23:39:17

  ΟΣΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΟΥΣ "ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΕΣ", Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΕΙΘΕΙ.
  ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΟΤΙ Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥΣ, (ΠΟΥ ΠΑΡΑ [ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΣ), Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ "ΑΠΛΩΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ", ΘΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ.

 21. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 24/12/2012 03:57:29

  Ολα τα νεα μεγαλα τζακια που φυτεψε και εθρεψε το ΠΑΣΟΚ (με καθοδηγητη τον Ανδρεα) ειναι απογονοι κομμουνιστων. Ας εφαρμοσουμε λοιπον την κομμουνιστικη οικονομικη φιλοσοφια (δηλ. να τα παρουμε απο τους πλουσιους και να τα μοιρασουμε στους φτωχους μεσα απο μια εξεγερση του προλεταριατου σε μια δυναμικη (βιαιη...) επανασταση) ωστε να δικαιωθουν και οι αγωνες των προγονων τους. (προκειται για black humor, βεβαιως, βεβαιως)

 22. Bixiou avatar
  Bixiou 24/12/2012 19:01:19

  Αρκετα απο τα σχολια που διαβαζουμε πιο πανω δειχνουν οτι, δυστυχως, οι Ελληνες δεν εχουμε καταλαβει ακομα οτι μια απο τις αιτιες της συμφορας που μας βρηκε ειναι και η οξεια πτυχιομανια απο την οποια πασχουμε.

  • Αναξίμανδρος avatar
   Αναξίμανδρος @ Bixiou 25/12/2012 21:23:42

   Η πτυχιομανία μας ευτυχώς είναι η μόνη αρετή που μας απέμεινε αγαπητέ Bixiou. Ξέρεις κανέναν που να έπαθε ζημιά απο πτυχίο?

 23. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 26/12/2012 12:47:44

  Ο Σαμαράς έχει πολλή δουλειά μπροστά του και μέχρι στιγμής ούτε τους υπαλλήλους της Βουλής δεν έχει καταφέρει να μαζέψει. Γι'αυτό λοιπόν ας σταματήσει να ακούει τους χειροκροτητές του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.