#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/06/2013 12:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tα …κονδύλια και η …έρευνα! Του Κώστα Ροδινού

Διάβασα χθές στην «Κ» ό,τι το Πανεπιστήμιο Αθηνών χρησιμοποίησε χρήματα από το λογαριασμό του για την έρευνα για να συμμετάσχει στην ΑΜΚ μιας τράπεζας, μετοχές της οποίας κατείχε. Το γεγονός μου προκάλεσε εντύπωση γιατί, χρόνια τώρα, ακούω τους Πανεπιστημιακούς να γκρινιάζουν (και με το δίκιο τους) ότι δεν διατίθενται κονδύλια για την έρευνα.

Στην Ελλάδα, αν ακούσει προσεκτικά κανείς τις απόψεις των υπευθύνων (υπουργών, γενικών γραμματέων, ακόμα και  πανεπιστημιακών) για τα ΑΕΙ και την έρευνα, θα διαπιστώσει πως ο λόγος κυριαρχείται από, άνευ ουσιαστικού και πρακτικού περιεχομένου, αόριστα ουσιαστικά.

Πολύ απλά, οι περισσότεροι δεν ξέρουν για τι μιλούν!

Μιλούν για καινοτομία, πρωτοβουλία, ενίσχυση, ακατάπαυστα, ενίοτε και ακατάληπτα.

Και όταν ερωτώνται, με πιο πρακτικό τρόπο θα αυξηθεί, σε αδρές γραμμές, η ερευνητική καινοτομία και η παραγωγή ιδεών και προϊόντων, γιατί αυτοί, και όχι ο αριθμός των δημοσιεύσεων (το κύριο τοτέμ των εικονολατρών του πεδίου) είναι οι δύο κύριοι δείκτες μέτρησης, εισπράττει  σιωπή και στην καλύτερη περίπτωση λόγια για το δείνα πρόγραμμα και την τάδε «δράση» (οι νεοβαρβαρισμοί δίνουν και παίρνουν) που θα «ανεβάσει» το επίπεδο.

Δυστυχώς, συγχέουν το επίπεδο των ερευνητών με αυτό του συστήματος που διευθύνεται από γραφειοκράτες που ουδεμία σχέση έχουν με τον στρατηγικό σχεδιασμό της έρευνας.

 

Το Ελλαδικό ερευνητικό τοπίο κυριαρχείται από –τι άλλο;- φατρίες. Φατρίες που νέμονται τα κονδύλια και που τα στερούν από νέους επιστήμονες που επαναπατρίζονται με όνειρα και με μια ειδυλλιακή εικόνα της Ελλάδας. Με ιδέες και όρεξη για δουλειά.

Και οι  περισσότεροι  εγκλωβίζονται σ' ένα σύστημα διαχείρισης  που και ανορθολογικό είναι και άδικο. Και εξυπηρετείται  από γραφειοκράτες,  με μηδαμινή σχέση με το αντικείμενο και χωρίς  στρατηγική σκέψη.

 

Ας δούμε 1-2 παραδείγματα γιατί αυτός ο χώρος γενικά νοσεί.

Διαβάζω στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ: «"Απεγκλωβισμός" του Ελληνικού Ερευνητικού Συστήματος και περαιτέρω Άνοιγμα στο Διεθνή Χώρο».

Ψάχνοντας περισσότερο για να δω τι θα πει αυτή η βαρύγδουπη επικεφαλίδα βρίσκω  γραμμένα τα εξής:

1.     «Αύξηση των συνεργασιών ελληνικών ερευνητικών ομάδων από δημόσια ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις με αντίστοιχους οργανισμούς στο εξωτερικό.

2.     Συνεχής ποιοτική βελτίωση της συμμετοχής των ελληνικών φορέων σε έργα του Προγράμματος Πλαισίου της Ε. Ε. και άνοιγμα εθνικών προγραμμάτων προτεραιότητας σε διεθνείς συνεργασίες.

3.     Αύξηση της συμμετοχής ελληνικών ομάδων και φορέων σε δραστηριότητες ευρωπαϊκών και διεθνών επιστημονικών και τεχνολογικών οργανισμών (ESA, ESF κτλ).»

 

Με τα φτωχά ελληνικά μου, καταλαβαίνω ότι και  οι τρεις «στόχοι» λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια. Φυσικά, η τάση για  βερμπαλισμούς είναι γνωστή και έχει αντικαταστήσει την ουσία εδώ και πολλά χρόνια.

 

Ποια είναι η ουσία;

Κατ’ αρχάς, η αύξηση των συνεργασιών δεν χρειάζεται καμμία ώθηση για την…ώθηση. Η ύπαρξη ομάδων και ερευνητών με συναγωνιστικά χρηματοδοτημένα προγράμματα θα τους ωθήσει να συνεργαστούν και αυτό γιατί η σημερινή επιστημονική εργασία έχει βιομηχανοποιηθεί, και επομένως οι συνεργασίες είναι απόλυτα απαραίτητες.

Επί πλέον, η κατάτμηση της γνώσης και των εφαρμογών της απαιτούν τις συνεργασίες για πολύ ειδικές εργασίες, ειδικά στις βιοιατρικές επιστήμες, για παράδειγμα.

 

Η Λύση;

Η ιεράρχηση και κάθετα (από νέους μέχρι φτασμένους ερευνητές) αλλά και οριζοντίως (ανάμεσα σε ομοειδείς ομάδες με αλληλοεπικαλυπτόμενα ενδιαφέροντα) των στρατηγικών ερευνητικών κατευθύνσεων.

 

Έτσι, η χρηματοδότηση ερευνητών, ειδικά στην αρχή της σταδιοδρομίας τους με 30, 40 ή 70 χιλ. ευρώ για 2-3 χρόνια όπως γίνεται στην Αμερική, για να μπορέσουν, αν ορθοποδήσουν, να παράξουν έργο το οποίο θα γίνει η βάση συνεργασιών.

Τα βαρύγδουπα ονόματα (Χαρβαρντ για παράδειγμα) που προκαλούν θρησκευτικό δέος στους εδώ ιθαγενείς έπονται, δεν προηγούνται.

Οι καλά εκπαιδευμένοι ερευνητές κάνουν τα ιδρύματα, όχι το αντίθετο.

Τις ιδέες εξακολουθούν και πάντα θα τις παράγουν άνθρωποι.

Προηγούνται οι ερευνητές-άτομα που ξενυχτούν στα γραφεία και στα εργαστήρια για να παράξουν έργο.

Από αυτούς πρέπει να ξεκινήσουμε.

Οχι απο τους βολεμένους, αλλά από τους ανήσυχους....

Οχι απο τους μπουκομένους, αλλά από αυτούς που διψούν για το νέο.

Οχι από αυτούς που κυνηγούν τα κονδύλια της έρευνας για να ...συμπληρώσουν το εισόδημά τους, αλλά από εκείνους που οραματίζονται τις ιδέες τους να υλοποιούνται.

 

Τι συμβαίνει όμως εδώ;

Από τη μια υπάρχουν τα  προγράμματα των 500 χιλιάδων  ευρώ ή των εκατομμυρίων. Τα προγράμματα αυτά τα  νέμονται οι γνωστοί μεγαλοκαρχαρίες του συστήματος με τις γνωστές συνεργασίες.  Υπάρχουν, βέβαια και κάτι  «προγραμματάκια  των 3- 4 χιλιάδων  ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για χαρτί!

 

Το αποτέλεσμα; Πολλά ικανά, και συνήθως νέα άτομα, αδυνατούν να βρούν διέξοδο για τις ιδέες του. Τους στερείται η ευκαιρία της δημιουργίας. Δεν μπορούν να δώσουν σάρκα και οστά στις ιδέες τους.

Γιατί από τη μια δεν μπορούν να χτυπήσουν τα μεγάλα προγράμματα, ενώ από την άλλη με τα προγράμματα των 3-4 δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Και αυτό είναι επικίνδυνο για το μέλλον της έρευνας στην Ελλάδα.

Διότι τις ιδέες τις δημιουργούν τα άτομα και τις εκκολάπτουν οι ομάδες και οι αλληλεπιδράσεις.

Δίχως επαρκώς χρηματοδοτημένους, με αυστηρά κριτήρια όμως επάρκειας, ερευνητές κανείς ικανός δεν μπορεί να επιβιώσει και να πραγματοποιήσει τις επιστημονικές του ιδέες.

Και σ’ αυτή την περίπτωση τέτοια άτομα αναγκάζονται να συνεργάζονται με τις φατριαστικές μεγαλοομάδες που συχνά  πνίγουν την ατομική πρωτοβουλία για χάρη των «αρχηγών», οι οποίοι συνήθως δρούν  με  γραφειοκρατική  λογική και δεν εξερευνούν νέες ιδέες, ειδικά  όταν αυτές προέρχονται από νέους ερευνητές. Μη χάσουν μερίδιο από την πίτα!

 

Τι προτείνω;

Προφανώς και πρέπει να υπάρχουν τα μεγάλα προγράμματα.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να δώσουμε διέξοδο στους νέους ερευνητές-επιστήμονες.

Αυτό μπορεί να γίνει με έναν σχετικά εύκολο τρόπο.

Να  θεσπίσουμε  μικρά και μεσαία χρηματοδοτικά προγράμματα (Ναι! λεφτά υπάρχουν για αυτό) για νέους επιστήμονες.

Τα προγράμματα αυτά να κυμαίνονται από 20 έως  60 χιλιάδες  ευρώ ανάλογα με το αντικείμενο της  έρευνας

και να  απευθύνονται σε νέους ερευνητές που βρίσκονται  στην αρχή.

Να τους δοθεί έτσι η δυνατότητα και το κίνητρο να  παράξουν έργο. Να πειραματιστούν με την υλοποίηση των ιδεών τους.

Και αν το έργο αυτό, κριθεί ικανοποιητικό να συνεχιστεί η  χρηματοδότηση.

Αν δεν γίνουν  αυτά τα απλά πράγματα θα παραμείνουμε ουραγοί και τους πόρους θα συνεχίσουν να τους νέμονται οι μεγαλο-ομάδες που  δεν είναι πάντα παραγωγικές.

Παράλληλα, αυτά τα προγράμματα χρηματοδότησης πρέπει να είναι συνδεδεμένα με τους στρατηγικούς στόχους της χώρας.

Και αυτό απαιτεί πολιτική με όραμα,  και πολιτικούς και επιστήμονες ηγήτορες και όχι διαχειριστές κονδυλίων.

Τέλος, θεωρώ ο,τι η σχετική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας να υπαχθεί απ' ευθείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού για τρείς λόγους:

Πρώτον, για να δοθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα οτι η έρευνα αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Δεύτερον, για να εκλείψει κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο.

Τρίτον, για να εξασφαλισθεί το αδιάβλητο των επιλογών και η πρόσβαση όλων, ανάλογα με την αξία τους.

 

Αυτή η κίνηση αποτελεί μια, από καιρό καθυστερημένη, οφειλή προς τις  νέες και τους νέους επιστήμονες της χώρας.

Και ευτυχώς η χώρα αυτή δεν έπαψε ποτέ να βγάζει επιστήμονες....

Ιδού,λοιπόν,  η Ρόδος....

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/06/2013 12:58:40

  Αγαπητέ Κώστα, έιναι σαν να διαβασες την σκέψη πολλών εξ΄ημών. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω 150%.

  Τις ιδέες τις παράγουν τα άτομα, οι άνθρωποι και αν δεν τους απελευθερώσουμε να τις δοκιμασουν, μέσα σε σ΄συτημα στοιχειωδώς αντικειμεντικό, έρευνα δε θα παραχθεί ποτέ. Επίσης, οι "μεγαλοκαρχαρίες" των μεγάλων ομάδων παράγουν μόνο για να...δημοσιεύουν ..έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται ...για να ξαναδημοσιεύουν. Χόλυγουντ είναι το σύστημα. Οι διάσημοι είναι όσοι είναι -you guessed it, που λένε στο χωριό μου- γνωστοί!

 2. leak avatar
  leak 05/06/2013 13:43:39

  Φοβερό κείμενο.
  Για την ώρα τα "ερευνητικά" προγράμματα πληρώνουν γαμήλιες δεξιώσεις στην Κωνσταντινούπολη και γκάτζετ δώρα σε ηθοποιούς.
  Αηδία και ξέρασμα προκαλούν οι καθηγητάδες (όχι όλοι αλλά σίγουρα η μεγάλη πλειοψηφία).
  Γνώμη μου ειναι ότι απαραίτητη είναι πλέον η άμεση ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να δουλεύουν με όρους αγοράς, ώστε πλέον να μην παίζουμε με τις λέξεις: Έρευνα για την ανακάλυψη, την βελτίωση, την πρόοδο, όχι "έρευνα" ως κουρτίνα οικογενειακών προσλήψεων ή ως φερετζές για απόκτηση μαύρων εισοδημάτων.

 3. αργατεία avatar
  αργατεία 05/06/2013 14:00:01

  ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ανήκω σε αυτούς τους νέους ερευνητές που βρίσκονται στο εξωτερικό εδώ και μερικά χρόνια και η εμπειρία μου λέει πως δεν είναι καθολου ουτοπικό να γίνει η Ελλάδα κέντρο επιστημονικής έρευνας (φυσικές ΚΑΙ κοινωνικες επιστήμες), αρκεί να πάνε στην άκρη οι σάπιοι της προηγούμενης γενιάς, τα κομματόσκυλα και οι γραφειοκράτες. Πολλά μπορούμε να πετύχουμε και να γινει η Ελλάδα πόλος έλξης για ολόκληρη την Μεσόγειο και όχι μόνο!

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ αργατεία 06/06/2013 01:14:03

   +1. Νομίζω ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας στον τομέα της έρευνας είναι πολύ υψηλής στάθμης. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι (όποιος έχει πάει σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα το έχει δει) πολύ δυνατό.

   • αργατεία avatar
    αργατεία @ Περικλής 06/06/2013 01:26:28

    Περικλή δεν ξέρω αν ζεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, εγώ είμαι έξω σε πανεπιστήμιο, υπάρχει ένα εκπληκτικό δυναμικό ερευνητών, διδακτορικών οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα στην Ελλάδα από την ρομποτική μέχρι κοινωνικές επιστήμες και ανθρωπιστικές σπουδές και να αλλάξουν την Ελλάδα, βέβαια προυπόθεση παραμένει να καταργηθεί η φασιστική κομματοκρατία με την λογική του "βολεύουμε τα δικά μας παιδια" (κυρίαρχη λογική ΚΑΙ στην ΝΔ δυστυχως για πολλά χρόνια...) και η γραφειοκρατική μετριοκρατία. Η Ελλάδα, το κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι μαγαζί κανενός, ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Οι ερευνητές του εξωτερικού πρέπει να συσπειρωθούμε και να κάνουμε πράγματα....πολλά μπορούμε να κάνουμε! Οι περισσότεροι νέοι επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα όχι όμως για να γλυφουν κατουρημένες ποδιές, κομματόσκυλα και παραγοντίσκους και τσαμπουκάδες διαφόρων αποχρώσεων...αυτά τελειώσανε!

    • αργατεία avatar
     αργατεία @ αργατεία 06/06/2013 01:28:00

     τα οποία κομματόσκυλα και παραγοντίσκοι είναι και πολύ χαμηλού μορφωτικού επιπέδου! Αξιοκρατία, αριστεία, τέλος εποχής για την κομματοκρατία!

 4. Zame avatar
  Zame 05/06/2013 14:21:06

  ..(ορους αγορας)..τώρα μάλιστα.
  όπως λέμε πχ.
  απαγόρευση των μη βραχυπρόθεσμων προϊόντων..
  με αίτιο την απασχόληση..& όχι το κερδος..!
  * από τούς μπουκωμένους αλλά & συνάμα ανήσυχους..
  συνήθως οι βολεμένοι ..όταν διψούν ψάχνουν για το νέο (βολεμα)
  Καμιά μεγάλη ανακάλυψη δεν έγινε από δίψα κέρδους..
  Και αυτό απαιτεί ΠΟΛΙΤΙΚΗ με ΟΡΑΜΑ.

 5. ΜΔ avatar
  ΜΔ 05/06/2013 14:54:31

  Καλησπέρα,
  Κε Ροδινέ, το μοντέλο των μικρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων πιστεύω ότι στη χώρα μας έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν αποτέλεσε παρά τις μικρές "αρπαχτές" των πολλών (με "ερευνητικές" προτάσεις χαμηλής ποιότητας, που όμως χρηματοδοτούνταν στο όνομα της "απορρόφησης κονδυλιών"), τη στιγμή ασφαλώς που τα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα ήταν οι "μεγάλες" αρπαχτές των λίγων. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν, με τέτοια ποσά, δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο, όχι "πρωτότυπο" να φτιάξεις, αλλά ούτε τα βασικά της ιδέας σου να διερευνήσεις!
  Αυτά τα προγράμματα (με μικρά ποσά) ταιριάζουν καλύτερα σε προγράμματα στοχευμένων επιδοτήσεων αλλά όχι σε χρηματοδότηση R&D έργων.
  Εκτός όμως από την δίκαιη και βέλτιστη μοιρασιά της πίτας των κονδυλιών για R&D, αυτό που θα έπρεπε να δει η κυβέρνηση (???) είναι πως θα πείσει τον ιδιωτικό τομέα για την αναγκαιότητα για R&D. Μία ματιά στον πίνακα εδώ θα σας πείσει για το που είμαστε εμείς και που είναι οι υπόλοιποι. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα... Όπως είπατε και εσείς, research (δημοσιεύσεις κτλ ) κουτσά-στραβά έχουμε... Development δεν έχουμε δυστυχώς!
  Φιλικά!

  • Kimon avatar
   Kimon @ ΜΔ 06/06/2013 08:50:35

   Τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα απέτυχαν με θόρυβο. Τα προγράμματα πυρασφάλειας και πυροσβεσης π.χ,όπου συμμετείχαν και οι εθνικοί μας πρυτάνεις, κόστους άνω των 3 εκ. Ευρώ έκαστο, απλώς προκάλεσαν την μαζική μετοίκηση των κ. καθηγητών στα Βόρεια Προάστεια.

   • ΜΔ avatar
    ΜΔ @ Kimon 06/06/2013 12:28:37

    Ναι, συμφωνούμε. Απέτυχαν τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα. Το έγραψα και εγώ.
    Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε κατακερματισμό των ερευνητικών κονδυλίων μόνο και μόνο για να πούμε ότι μοιράζεται δίκαια η πίτα. Αν και το θεωρώ απίθανο να επιτευχθούν σοβαρά και αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα σε χρόνο και με μέσα που υποδεικνύουν οι προτεινόμενες χρηματοδοτήσεις, ακόμα και αν προκύψουν τέτοια, πως θα συνδεθούν με το development και τελικά με την παραγωγή?
    Φιλικά!

  • ΠΑΛΛΗΞ avatar
   ΠΑΛΛΗΞ @ ΜΔ 06/06/2013 14:21:52

   Ετσι ακριβώς. Προσθέτω επίσης οτι τα μεγάλα προγράμματα είναι συνήθως consortium και εχουν Ευρωπαικα χρήματα, χρειάζονται συνεργασίες, αλλά αυτό πυ δεν φένεται είναι οτι σε πρόγραμμα π.χ. 1 εκατομυρίου οι Έλληνες ερευνητες θα έχουν περι τα 200χιλ ευρώ μερίδιο το οποίο θα είναι αρκετο για 2 χρόνια έρευνας.

   Με μικρά ποσά δεν κάνεις ΤΙΠΟΤΑ, η ιεραρχία είναι τέτοια σε πολλές χώρες που οι ερευνητές είναι εκμεταλεύσιμοι από τους καθηγητές-αφεντικά τους, διακρίνω μια πικρία στα γραφόμενα του άρθρου ως κάποιοθ που προσπαθεί αλλά δεν καταφέρνει να ανεβεί την ιεραρχία, το πανεπιστήμιο είναι κλικα και απλά έξω είναι μεγαλύτερες οι ευκαιρίες. Μην συγκρίνουμε αυγά με μήλα και Ελλάδα με Αμερική. Τέλος αν έχεις ιδέες Ροδινέ που κοστίζουν 20-70χιλ θα πρέπει να δίνεται δυνατότητα για επιχειρηματικότητα μέσα από το πανεπιστήμιο το οποίο ξεκίνησε δειλά δειλα....

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/06/2013 14:55:39

  ???????

 7. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 05/06/2013 15:38:32

  Πόση αλήθεια ξετύλιξες σε αυτό το άρθρο σου, δεν περιγράφεται! Το τί συμβαίνει στο ζήτημα αυτό, όλοι το ψυχανεμιζόμαστε και πολλοί ξέρουν!
  Ωστόσο εγώ θα πιαστώ από μία πρότασή σου, που μου άρεσε ιδιαιτέρως:
  «Κατ’ αρχάς, η αύξηση των συνεργασιών δεν χρειάζεται καμμία ώθηση για την…ώθηση»!
  Μαζί λοιπόν με την «ώθηση» θυμήθηκα την «απώθηση», την «εξώθηση» και προπαντός την «προώθηση»! Μήπως, λέω μήπως έχουν καμιά σημασία στο θέμα σου;
  Λες κάπου: «Όχι από τους βολεμένους, αλλά από τους ανήσυχους….»! Και τότε σιγουρεύτηκα!

 8. Zame avatar
  Zame 05/06/2013 16:11:18

  ΟΧΙ στο 'χολυγουντιανο' συστημα
  ΝΑΙ να γίνει η Ελλάδα κέντρο επιστημονικής έρευνας
  (φυσικές ΚΑΙ κοινωνικες επιστήμες)
  (νομιζω υπαρχει και καποια σχετικη προταση για τον Ολυμπο) ?

 9. George avatar
  George 05/06/2013 17:05:20

  Στην Ελλάδα (ακόμα και σήμερα) είναι τόσο πολύπλοκο να ιδρύσει κανείς μια μικρή εταιρεία/επιχείρηση, λόγω πολυπλοκότητας των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και των παγίων εξόδων που προκύπτουν (πχ υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, προκαταβολές φόρων, πολύπλοκο λογιστικό σύστημα κλπ κλπ). Οπότε ζητάμε από αυτό το δύσκαμπτο σύστημα να χρηματοδοτήσει με αντικειμενικότητα ερευνητικά προγράμματα και να αναδείξει την Ελλάδα σε κοιτίδα έρευνας και επιστημονικής αριστείας. Απλά ποτέ δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

  Μοναδικός τρόπος (κατά τη γνώμη μου) είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση μικρών ιδιωτικών επιχειρήσεων/ερευνητικών ινστιτούτων που θα ανταγωνίζονται τα πανεπιστήμια, θα λειτουργούν με όρους αγοράς, θα πωλούν τις υπηρεσίες τους στον ιδιωτικό τομέα και θα αντλούν χρηματοδότηση μέσα από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Θα λειτουργούν δηλαδή σαν outsourced R&D για τη βιομηχανία, την ιατρική κλπ. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να ανακαλύψουν νέες πηγές χρηματοδότησης πωλώντας τις όποιες υπηρεσίες τους στον ιδιωτικό τομέα.

  Απλοποίηση διαδικασιών επομένως. (Αν πας να ιδρύσεις μια εταιρεία στη silicon valley κανένας δεν πρόκειται να σου ζητήσει ασφαλιστική ενημερότητα και Ε9 για το ακίνητο που θα στεγαστεί-δεν χρειάζεται καν να γνωρίζεις καν που πέφτει η εφορία). Τότε θα αρχίσουν να εμφανίζονται η έρευνα, οι πατέντες και οι πραγματικές συνεργασίες με το εξωτερικό.

  Χρειαζόμαστε επομένως ένα υγιές δίκτυο αυθόρμητης παραγωγής έρευνας μέσα από τους μηχανισμούς της (απελευθερωμένης) αγοράς.

  • drider avatar
   drider @ George 05/06/2013 18:04:00

   Ελάχιστες επιχειρήσεις στην Ελλάδα επενδύουν πραγματικά στο R&D, οι περισσότερες κάνουν "ανακύκλωση".

   Όσο για τα ινστιτούτα (Ν.Π.Ι.Δ - ιδιωτικού δικαίου) υπάρχουν κάθε λογής (να φάνε και οι κότες). Ποίο είναι το πραγματικά παραγόμενο έργο; Μελέτες αλλά προϊόντα μηδέν.

   Τέλος, όντως το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει τις δομές για να διαχειριστεί το IP που παράγει... Όμως σκοπός του δημόσιου πανεπιστημίου είναι να κοινωνικοποιεί τα αποτελέσματα της έρευνας, όχι να βγάζει προϊόντα από αυτήν (το κράτος ενδιαφέρθηκε ποτέ για την έρευνα που παράγεται;).

  • αργατεία avatar
   αργατεία @ George 05/06/2013 23:06:21

   είναι λάθος, μυωπικό και μη ρεαλιστικό να βλέπετε τα πανεπιστήμια απλώς ως φορείς που πουλάνε υπηρεσίες έρευνας σε εταιρείες! τα πανεπιστήμια πρώτα απ΄όλα εκπαιδεύουν αυτούς που θα κάνουν την έρευνα, παράγουν ερευνητές, επίσης "παράγουν" πολίτες-εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση, γνώση και καλλιέργεια (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να το πράττουν) και βέβαια παράγουν και έρευνα εννοείται! Στις ΗΠΑ αυτό είναι το μοντέλο, αυτά τα εξυπνακίδιστικα ξερόλικα τρέντυ περί πανεπιστημίων με αγοραίους όρους να τα αφήσουμε γιατί δεν είναι αποτελεσματικά. Δεν θα πάμε από το σημερινό μπάχαλο σε ένα άλλο μπάχαλο, θέλουμε σοβαρά πανεπιστήμια με ρόλο στην κοινωνία και στην αγορα

   • George avatar
    George @ αργατεία 06/06/2013 03:13:58

    Δε διαφωνούμε. Απλά πιστεύω ότι από το σημερινό κρατικοδίαιτο πανεπιστήμιο θα πρέπει να μετακινηθούμε λίγο προς ένα μοντέλο στο οποίο το πανεπιστήμιο θα κερδίζει τα "προς το ζειν" για τα ερευνητικά του προγράμματα (σε ένα μεγάλο ποσοστό-κατά την άποψή μου). Για παράδειγμα έσοδα από παραχωρήσεις πατεντών, υπηρεσίες έρευνας κλπ.

    Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε ο ρόλος τους ως εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι και θα πρέπει να είναι ιερός και για αυτόν εξάλλου θα πρέπει να λαμβάνουν γενναία χρηματοδότηση από το κράτος.

 10. cresswell avatar
  cresswell 05/06/2013 17:34:00

  To άρθρο σας είναι πολύ ευστοχο και κάνει πολύ σωστές επισημάνσεις.

  Με τη μικρή μου εμπειρία, θα έλεγα πως η κατάσταση είναι ελαφρώς πολυπλοκότερη. Ωστόσο είναι αλήθεια πως θα μπορούσε να χρησματοδοτηθεί η έρευνα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη βασική έρευνα σε τομείς όπου δεν χρειάζεται πολυδάπανος εξοπλισμός (για πειραματική εργασία ή εργαστηριακή υποδομή).

  Από την άλλη, και η χρηματοδοτούμενη έρευνα στην ΕΕ απομακρύνθηκε πολύ από την "έρευνα" και πήγε προς την "ανάπτυξη", με θολή στόχευση και ισορροπίες ανάμεσα στις ισχυρές εταιρείες και χώρες. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν πολύ απλά και ευέλικτα σχήματα χρηματοδότησης ΚΑΘΕ μορφής έρευνας, ιδώς βασικής (NSF, ONR, κτλ.). Πρόσφατα "ξύπνησε " και η ΕΕ στον τομέα αυτό, χωρίς τρομερά αποτελέσματα έως τώρα.

  Στην Ελλάδα, υπήρχαν προγράμματα της ΓΓΕΤ και του ΥΠΕΠΘ που - με όσες αδυναμίες - χρηματοδοτούσαν διδακτορικά και μεταδιδακτορική έρευνα. Δίνοντας την ευκαιρία να μπορούν να κάνουν μία ανακοίνωση σε ένα σοβαρό συνέδριο, όσοι ακόμη κάνουν έρευνα (χωρίς να ζητιανεύουν τα χρήματα του εισιτηρίου, δεξιά-αριστερά, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές, πιστέψτε με!).
  Ε, αυτά τα προγράμματα (ΠΕΝΕΔ, Ηράκλειτος κτλ.) τα έβαλε στο ψυγείο για μία 6ετία περίπου η ΝΔ (επειδή όλο αναδιοργάνωνε τον ερευνητικό ιστό ...) με αποτέλεσμα μία μικρή καταστροφή .... Κατόπιν, τα προκήρυξε, για να πέσουν στα νύχια του κ. Πανάρετου - και όποιος δεν θυμάται τα έργα και τις ημέρες του κυρίου αυτού - ο οποίος νομίζω ετύγχανε κουμπάρος του ΓΑΠ, και πάντως πολύ φίλος του - ας ανατρέξει στο διαδίκτυο )

  Και έτσι, ήλθε η κρίση και τα πάντα γύρισαν στην εποχή των παγετώνων ...

  ΑΥτό που αναφερετε ("το Πανεπιστήμιο Αθηνών χρησιμοποίησε χρήματα από το λογαριασμό του για την έρευνα για να συμμετάσχει στην ΑΜΚ μιας τράπεζας, μετοχές της οποίας κατείχε") δεν το γνωρίζω, αλλά δεν είναι απαραίτητα κακό, και μάλλον δεν είναι παράνομο. Δεν είμαι ειδικός, αλλά αν το ΕΚΠΑ χρησιμοποίησε ποσο απο το αποθεματικό του ειδικού του λογαριασμού για να διασώσει μερος της περιουσίας του, την οποία λήστεψαν κυριολεκτικά με το PSI, δεν βλέπω να έκανε άσχημα. Σε τέτοιες καταγγελίες, είμαι επιφυλακτικός. Ιδιαίτερα από τότε που είδα να διασύρονται στις εφημερίδες αντιπρυτάνεις, που το μόνο τους "έγκλημα" ήταν πως είχαν χρησιμοποιήσει λιμνάζοντα κονδύλια από άλλον κωδικό του ειδικού λογαριασμού, για να δώσουν "έναντι" σε συμβασιούχους διδάσκοντες που ήταν απλήρωτοι επί δεκάμηνο με υπαιτιότητα του Υπουργείου. Χρήματα που επεστράφησαν αμέσως μόλις το Υπουργείο πλήρωσε, αλλά ο αντιρπυτανις είδε το ονομά του στην ίδια λίστα με αυτούς του Παντείου!

  Σωστές οι διαπιστώσεις σας, ίσως οριακό το ερέθισμα του άρθρου. Και πάντως σωστές οι προτάσεις σας.

 11. drider avatar
  drider 05/06/2013 17:36:44

  Ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί στην πράξη ο κανόνας για τους καθηγητές
  A (μισθός) + Β (απολαβές από άλλες δραστηριότητες, π.χ. ερευνητικά προγράμματα) < 2*Α
  είναι να "κοπούν μαχαίρι" τα μπλοκάκια για πληρωμές από ινστιτούτα /προγράμματα κτλ.

  Υποτροφίες και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών στους Υ.Δ. (υπογραφή σύμβασης με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα όταν αρχίζουν το διδακτορικό τους) και οργανική ένταξη των νέων ερευνητών στις δομές των πανεπιστημίων.

 12. theo1611 avatar
  theo1611 05/06/2013 18:22:47

  Δύο ... άντε τρία σχόλια
  1. Το ΕΚΠΑ ως φορέας της γενικής κυβέρνησης έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι ειδικός, ότι δεν μπορεί να μετάσχει στην ΑΜΚ. Υπήρχε μία τέτοια αρχική απόφαση της Συγκλήτου, αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκε. Το ΕΚΠΑ απλώς πούλησε τα δικαιώματα. Μπορεί να κάνω και λάθος και κάποιος ειδικότερος ας μας διαφωτίσει.
  2. Έστω και έτσι... τα ερευνητικά κονδύλια ήταν μια καλή αφορμή για να θιγεί εύστοχα στις γενικές γραμμές του το πρόβλημα χρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα.
  3. Διαβάζοντας τα σχόλια βλέπω ότι έχουμε μία αδυναμία να γίνουμε συγκεκριμένοι αν δεν αυθαιρετούμε σ' αυτή την προσπάθεια. Ας πούμε κάπου διάβασα ότι θα πρέπει να γίνουμε διεθνές ερευνητικό κέντρο στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες. Καμμία αντίρρηση! Αλλά πως ξεπερνάμε το γεγονός ότι τα καλύτερα εν δυνάμει μυαλά μας μπαίνουν στις Ιατρικές, στα Πολυτεχνεία και τις Νομικές. Αν θέλουμε να γίνουμε συγκεκριμένοι, σ' αυτούς τους τομείς δεν θα έπρεπε να εστιάσουμε, τουλάχιστον άμεσα, την ιδιοπαραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή?

 13. Απορών avatar
  Απορών 05/06/2013 18:42:25

  1. Με το ΠΔ164/04 όλη η προηγούμενη γενιά νέων ερευνητών μεταβλήθηκαν σε... διοικητικούς υπαλλήλους και πλέον οι περισσότεροι απασχολούνται από... γραμματείες έως τηλεφωνητές (πραγματική καταστροφή!). Φτιάξτε θέσεις ερευνητών στα ΑΕΙ (όχι ΕΔΙΠ και χαζομάρες) χωρίς δικαίωμα διδασκαλίας αν θίγονται τα μέλη ΔΕΠ (όπως υπάρχουν και στο εξωτερικό): κόστος μηδέν, αύξηση δημοσιεύσεων και διεθνούς κατάταξης ΑΕΙ, έσοδα για την Ελλάδα και τα ιδρύματα!
  2. Σήμερα δικαίωμα να τεθεί επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικό έργο έχει μόνο μέλος ΔΕΠ και Ερευνητής (Α, Β, Γ, Δ) ινστιτούτου (αν δεν κάνω λάθος). Γιατί να μη δοθεί αυτό το δικαίωμα σε όλους τους διδάκτορες της χώρας για να απελευθερωθούν τρομερές ερευνητικές δυνάμεις αυτής της χώρας; Είναι δυνατόν να παίρνει ένας ερευνητής ευρωπαϊκό έργο και να πρέπει να δώσει "νταβατζιλίκι" σε κάποιον άσχετο με το έργο μόνο για τη σφραγίδα; Να υποχρεωθούν τα ερευνητικά ινστιτούτα (ίσως και ΑΕΙ) να υπογράφουν συμβάσεις με όλους τους διδάκτορες οι οποίοι τους φέρνουν έργα (ως εξωτερικοί τους συνεργάτες) ανεξαρτήτως αν είναι ερευνητές Α Β Γ Δ του ινστιτούτου! Είναι δυνατόν να φέρνει κάποιος χρήματα στην Ελλάδα και να του λένε "πολύ ωραία εγώ θα πάρω τα μισά επειδή έχω την καρέκλα και θα βάλω και την υπογραφή μου";!
  3. Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ! Δηλαδή που θα φτάσουμε; Αν το σχέδιο Αθηνά αποφάσιζε π.χ. ότι για τις ιχθυοκαλλιέργειες θα είχαμε μόνο ένα Εργαστήριο, έρευνα για ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα θα είχαν το δικαίωμα να κάνουν μόνο 4 άτομα;
  4. Ούτε εθνικά χρηματοδοτούμενη έρευνα, ούτε επιδοτήσεις. Φροντίστε το 1 και το 2. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και πιστεύω πως θα η Ελλάδα θα ΠΡΩΤΟΠΟΡΗΣΕΙ! ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, το πρώτο το έχουμε το 2ο ΟΧΙ.
  Οι προτάσεις είναι μηδενικού κόστους και πολλαπλού οφέλους.
  ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ!!!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Απορών 05/06/2013 20:29:29

   Όχι χωρίς αξιολόγηση σοβαρή. Μερικές προτάσεις μου ακούγονται σαν τις κρατικοδίαιτές επιχορηγήσεις μόνο και μόνο για΄τι θα έχουμε...διδακτορικό. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υγιή ιεραρχία πείρας και κατάρτισης.
   Δίχως αντικειμενική αξιολόγηση και χρηματοδότηση της βασικής έρευνας δεν μπορεί επίσης να υπάρξει εφαρμοσμένη έρευνα.
   Γι΄αυτό επιμένω πως δίχως στρατηγικούς στόχους δεν θα υπάρξει πρόοδος. Και ας μην βιαστούν μερικοί να υποθέσουν πως η ύπαρξη τέτοιων στόχων σημαίνει την σατραπική μικροδιαχέιριση των πόρων.
   Πρέπει να ανιχνευτούν οι ανάγκες της χώρας 5 και 10 και 20 χρόνια από τώρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πάντα με ακρίβεια αλλά έτσι προχωρούν τα σοβαρά κράτη.
   Αν δεν δοθεί στα άτομα η δυνατότητα να πραγαμτοποιήσουν τις ιδέες τους τίποτα δεν θα γίνει. Θα επανέλθω με παραδείγματα. Και προες Θεού, στη χώρα της αέναης γκρίνιας που τα θέλουμε ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ ΑΜΕΣΩΣ, πρεέπι να κατανοήσουμε πως η έρευνα είναι επίπονη, δύσκολη και πολλές φορές αβέβαιη διαδικασία. Αλλα τι να κάνουμε, θέλει ιδρώτα και πολλή δουλειά, αν δεν θέλουμε να εισάγουμε εσαεί ιδέες και προϊόντα των άλλων...
   Και ας μην αρχίσουν μερικοί από τώρα. Το ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν παράγουν συγκεκριμένα εμπορικά προϊόντα δεν σημαίνει πως η έρευνα έιναι άχρηστη και το αντίθετο. η έρευνα δεν μπορεί να είναι ΜΟΝΟ προσανατολισμένη για εμπορικά προϊόντα.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Νίκος Αργεάδης 05/06/2013 22:49:43

    Μάλλον δεν καταλάβατε τι εννοώ... Εννοώ ότι όποιος έχει διδακτορικό να έχει το δικαίωμα να κάνει προτάσεις ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων (π.χ. FP7) και ΕΦΟΣΟΝ κερδίσει η πρότασή που συντονίζει ή αυτή στην οποία συμμετέχει να έχει το δικαίωμα αυτοδικαίως να υπογράφει σύμβαση με το σχετικό ερευνητικό ινστιτούτο ως προ το συγκεκριμένο έργο (οπότε το ινστιτούτο θα κερδίζει ποσοστό των χρημάτων και ο ερευνητής δεν θα είναι απλά ο εαυτός του).
    Που είδατε να μιλάω για επιχορηγήσεις; Ίσα ίσα που δεν πιστεύω καθόλου στην κρατικά χρηματοδοτούμενη έρευνα.

    Αξιολόγηση; Μα δεν χρειάζεται: αν πήρε έργο τον έκριναν ήδη άλλοι και μάλιστα οι αρμόδιοι.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Απορών 06/06/2013 09:14:52

     Αγαπητέ Απορώντα, η κατοχή διδακτορικού δεν σημαίνει την αυτόματη ικανότητα γραφής ερευνητικής προτάσεως. Απειτέιται πειρά πολύχρονη για να γράψει κανείς πρόταση καλή και χρηματοδοτήσιμη.
     Με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορεί να κάνει εγχείρηση κάποιος που παρακολούθησε ως φοιτητής τηε Ιατρικής, μαθήματα χειρουργικής ούτε να κατασκευάση μηχανικός γέφυρα που μόλις αποφοίτησε.
     Απαιτούνται προσόντα πέραν της τυπικής μηχανιστικής εκπαιδευσης.

     Η ουσία των επιχειρημάτων μου βρίσκεται, αφαιρετικά έστω αλλά ως θέμα αρχής, στην στήριξη του ατόμου, του ερευνητή-ατόμου με προγράμματα που δεν θα τον "δένουν" με τα σχοινια της μαφίας και που δεν θα πνίγουν τις ιδέες του. Στην Ελλάδα των ατομιστών επικρατεί σύστημα σοβιετικό, συγκεντρωτικό, διότι ιστορικά αυτό επιβλήθηκε. Όταν αυτό καταργηθεί, η Ελλάδα θα προοδεύσει σε ΟΛΑ, γιατί θα έχει:
     1) απελευθερωθεί η ατομική δημιουργικότητα του Έλληνα, και
     2) Δεν θα υπάγεται σε συντηρητικά, μαφιόζικα δεσμά που πνίγουν τους πάντες. Αλλά αυτύ απαιτεί μεταβολή 180 μοιρών στην κουλτούρα μας και στον πολιτισμό μας.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Νίκος Αργεάδης 06/06/2013 12:45:39

      Μα νομίζω πως συμφωνούμε απολύτως! Το διδακτορικό είναι η αναγκαία συνθήκη όπως η ειδικότητα χειρουργικής είναι η αναγκαία συνθήκη για να γίνει κανείς καλός χειρουργός. Το ποιος είναι ή όχι θα το κρίνει η αγορά: αν οι πελάτες προτιμούν το συγκεκριμένο χειρουργό είναι πετυχημένος, αν όσοι κάνουν calls προτιμούν το συγκεκριμένο ερευνητή είναι πετυχημένος! Φυσικά γνωρίζω ότι ένας ερευνητής δεν φθάνει για να στήσει μια πρόταση κτλ. αλλά δεν μιλάω για αυτό, αυτό είναι άλλο θέμα.
      Νομίζω ότι συμφωνούμε απολύτως σε αυτά που λέω.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Νίκος Αργεάδης 05/06/2013 22:52:06

    Και μάλλον απαντάτε σε άλλο ζήτημα: βασική η εφηρμοσμένη έρευνα δεν έχει διαφορά ως προς την πρότασή μου. Οι προτάσεις μου είναι χωρίς κόστος και δεν αφορούν σε κρατικές επιχορηγήσεις. Προτάσεις περί βασικής έρευνας, κρατικής στρατηγικής κτλ. νομίζω πως είναι άσχετες με αυτό που πρότεινα...

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Απορών 06/06/2013 09:24:42

     Επί πλέον ένας με διδακτορικό έιναι εκπαιδευμένος να αντιμετωπίσει πολλά διαφορετικά πεδία, διότι έχει εκπαιδευτέι στην ανάλυση, και δεν χρειάζεται να κάνει έρευνα μονο.
     Αυτό κάνουν τα "Αμερικανάκια" και έιναι 100 χρόνια μπροστά.
     Μετά το διδακτορικό περνάει κάποιος μια περίοδο σε μεταδιδακτορικές σπουδές όπου ακονίζει τις ικανότητές του για έρευνα και για λύση και άλλων ζητημάτων σε παρεμφερεί πεδία.
     Η ύπαρξη ιεραρχίας, που στην Ελλάδα εξορκίζεται σε ΌΛΟ το επιστητό, έχει σκοπό και αντανακλά τις διαφορές στην πείρα.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Νίκος Αργεάδης 06/06/2013 12:48:22

      Αρκεί να μην μπερδεύουμε την ιεραρχία με τα κρατικά προνόμια... Φυσικά, για να γίνει κάποιος πετυχημένος ερευνητής αν έχει μυαλό για πολλά χρόνια θα υπακούει και θα μαθαίνει... αλλά όποτε θέλει θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι μόνος του. Αν το κάνει από την αρχή κακό του κεφαλιού του, θα σπάσει τα μούτρα του...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Απορών 06/06/2013 14:15:35

      "Αρκεί να μην μπερδεύουμε την ιεραρχία με τα κρατικά προνόμια.."

      Συμφωνώ απόλυτα.
      Και αν κάποιος μπορεί εξ' αρχής, δεν λέω όχι αλλά πως να εγγυηθεί κανείς αντικειμεντικά κριτήρια;

     • Απορών avatar
      Απορών @ Νίκος Αργεάδης 06/06/2013 18:48:21

      Μα για ποια κριτήρια μιλάτε; Είναι απλά τα πράγματα: σε μια πρόσκληση ενός προγράμματος κατεβαίνουν προτάσεις. Κάποιες από αυτές ή μία αναλόγως εγκρίνεται. Η έγκριση αυτή είναι το κριτήριο. Αυτό που λέω είναι το ελληνικό κράτος σήμερα επιτρέπει σε ελάχιστους να το κάνουν αυτό με αποτέλεσμα η Ελλάδα να συμμετέχει σε πολύ λιγότερη ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενη έρευνα από όση θα μπορούσε. Και σε έναν καφετζή να έδινε το δικαίωμα δεν θα είχα πρόβλημα: του καφετζή η πρόταση σίγουρα δεν θα εγκρινόταν! Με τον ίδιο τρόπο, η ευρωπαϊκή επιτροπή που εγκρίνει ή απορρίπτει τις προτάσεις θέτει τα κριτήρια: εμείς γιατί να θέτουμε άλλα και άσχετα;
      Προφανώς επειδή αποτελούν κρατικά προνόμια!

 14. Albert avatar
  Albert 06/06/2013 01:22:40

  Ενδιαφέρον άρθρο

 15. Kimon avatar
  Kimon 06/06/2013 08:40:07

  Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και τεχνολογίας είναι διαχρονικό κέντρο πασοκικής διαφθοράς στην διαχείρηση των ερευνητικών προγραμμάτων. Η ροή των χρημάτων διανέμεται με αμιγώς κομματικά κριτήρια εδώ και 30χρόνια σχεδόν αποκλειστικά μόνο σε πασόκους. Ο σημερινόςΓενικός Γραμματέας υπήρξε σκληρό κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σήμερα πρόσκειται στην ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα να κατευθύνει τα ερευνητικά κονδύλια στις διαχρονικές πασοκικές ομάδες και στους φίλους του. Επίσης,ακόμα συνεχίζεται τομεγάλο φαγοπότι στο περίφημο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που στεγάζεται στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και αποτελεί την ναυαρχίδα της πασοκικής διαφθοράς στην Ελλάδα μέχρι σήμαρα. Η πρόταση να υπαχθει η ΓΓΕΤ στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως στην Τουρκία, ισως είναι η μοναδική λύση στην διαφθορά των ερευνητικών προγραμματων.

 16. Kimon avatar
  Kimon 06/06/2013 08:59:36

  Επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εθνικούς στόχους που βασίζονται στην παραγωγική διαδικασία. Η Τουρκία εισήλθε στις τεχνολογικά προηγμένες χώρες με δύο μόνο στρατηγικές κινήσεις. Το TUBITAK υπήχθει στο γραφείο του πρωθυπουργού και η επιστημονική έρευνα από το 1980 και μετά απευθύνεται στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας αποκλειστικά και μόνο.Δεν γρειάζεται οι πολιτικοί εγκέφαλοι στην Ελλάδα να σκεφθούν, αρκεί να αντιγράψουν τα τεκτενόμενα στην γειτονιά μας.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Kimon 06/06/2013 12:50:08

   Κάνετε λάθος... επιστημονική έρευνα μπορεί να υπάρξει (και υπάρχει) ασχέτως κρατικών επιδιώξεων. Τώρα αν μιλάτε για κραταιά έρευνα πρωτοπόρα σε συγκεκριμένους τομείς, ενδεχομένως δεν θα διαφωνούσα...

 17. John avatar
  John 06/06/2013 13:45:03

  Και φανταστείτε ότι η ΓΓΕΤ πληρώνει εταιρίες-συμβούλους για να συντάξουν την «πολιτική» για την έρευνα και να αναρτήσουν αυτές τις βλακίες στην ιστοσελίδα της.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ John 07/06/2013 00:42:08

   φυσικά...στο πνεύμα της εποχής

   πολύ ευστοχος ο @drider
   Ποίο είναι το πραγματικά παραγόμενο έργο;
   Μελέτες αλλά προϊόντα μηδέν.
   (..εννοειται πως θα υπαρχουν ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που χρησιμευουν ως άλλωθι)

   πάντως - σε περιπτωση που μας κανει να αισθανθουμε καλυτερα -
   δεν είναι μόνο Ελληνικό το φαινόμενο αλλά ενδημικό στα Ευρωπαικά Προγράμματα ..

 18. Zame avatar
  Zame 06/06/2013 21:24:20

  Δεν αρκεί μόνον η γνώση αν δεν συνοδεύεται και από την καλή & χρηστή διαχείριση της..

  Αν είχαμε έναν πολύ καλό επιστήμονα (π.χ. γιατρό)..αλλά ξέρεται λιγάκι..παλιάνθρωπο
  & από την άλλη αν έχουμε έναν όχι παρα πολύ καλό επιστήμονα (π.χ.γιατρο)..αλλά ψυχάρα πολύ καλό ανθρωπο..
  ποιόν θα προτιμούσατε ?

  Η 'έρευνα που βιώνουμε' πήγε καλά..τα αποτελέσματα οδυνηρά.

  Ετσι μετά από το απέραντο τρελοκομείο να & το απέραντο ερευνητικό κέντρο..
  μονον που ο απολογισμός του κόστους της συμμετοχής του πειραματοζωου..στην έρευνα..τρομάζει.
  τα διαθέσιμα κονδύλια ήταν προσυμφωνημένα..η κουτουρού..?

 19. Moriarty avatar
  Moriarty 07/06/2013 17:29:59

  Με εκθέσεις ιδεών, δεν σώζεται η κατάσταση, ούτε με το χάϊδεμα των αυτιών κάποιου ακροατηρίου, ούτε με υπονοούμενα για δήθεν σκάνδαλα που εντυπωσιάζουν τους αδαείς (συμμετοχή του ΕΚΠΑ σε ΑΜΚ - πιάσε το αυγό και κούρευτο). Αρκεί να δει κανείς τους γλισχρούς μισθούς ερευνητών και πανεπιστημιακών, τις δημόσιες δαπάνες για τη λειτουργία των ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, για να καταλάβει ποιά είναι η κυβερνητική πολιτική για την έρευνα και την ανώτατη εκπαίδευση: «Άμεση Κατεδάφισις». Βεβαίως υπήρχαν φατρίες, μεγαλοκαθηγητές κλπ - όπως και στην Ευρώπη εξάλλου. Μια βασική διαφορά είναι ίσως ότι στην Ελλάδα οι δυνατές φατρίες είχαν και έχουν διασυνδέσεις με τους κομματικούς μηχανισμούς (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κλπ) - αυτούς τους μηχανισμούς από τους οποίους ζητείται να «βάλουν κάποια τάξη..»

  Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με όλες τις αδυναμίες τους και την αθλιότητα στην οποία τα έχουν ρίξει κομματικές παρατάξεις και μπαχαλάκηδες, κατάφερναν τα τελευταία 20-30 χρόνια να βελτιώνουν την Ελληνική επιστημονική παραγωγή, όπως αυτή μετράται από διεθνώς αποδεκτούς δείκτες (και όχι δημοσιογραφικές μπαρούφες) και καταγράφεται από έγκυρους οργανισμούς. Για να συμβεί αυτό, προφανώς υπάρχει μια σημαντική κρίσιμη μάζα ανθρώπων (σε διάφορες νησίδες αριστείας και επιστημονικά αντικείμενα), που εργάζεται σκληρά, ανταγωνιστικά και υπό αντιξοότατες συνθήκες, συνήθως υπό την καταδίωξη των κομματικών εγκαθέτων που κυβερνούσαν και κυβερνούν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.