#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/04/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Reuters: Η «μαμά» Μέρκελ και τα άτακτα παιδιάΒασισμένη στη στερεή οικονομία, στις πολύ καλές εξαγωγές και στη χαμηλή ανεργία, η Γερμανία βλέπει τον εαυτό της όλο και περισσότερο ως τον μόνο ενήλικα  στην Ευρώπη -υπεύθυνη για να βάλει στη σειρά κάποια άτακτα παιδιά, ώστε να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη. Τα παιδιά όμως δεν το απολαμβάνουν. Κάποιοι, όπως οι Κύπριοι και Έλληνες και πολλοί Ιταλοί και οι Ισπανοί, είναι ανοιχτά αγανακτισμένοι με τη «Μutti» (μαμά), όπως αποκαλούν κατ’ιδίαν οι αξιωματούχοι την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Άλλοι, όπως οι Γάλλοι, δυσανασχετούν, σχολιάζει ο Πολ Τέιλορ.

Το κλίμα ανάμεσα στους γερμανούς πολιτικούς και αξιωματούχους είναι αυτό της αυτοπεποίθησης που απορρέει από την οικονομία, με μια αίσθηση γονικής υποχρέωσης, ώστε να παρέχουν στην ευρωζώνη μια σκληρή εξουσία, ακόμα και αν αυτό τους κάνει μη δημοφιλείς στην Ευρώπη. «Οι γερμανοί πολιτικοί έχουν καταλάβει τη νέα θέση τους με κάτι που μοιάζει με κέφι», σχολίασε ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, στην τελευταία έκδοση του εγχειριδίου του λονδρέζικου think-tank του. «Λένε συνεχώς στις άλλες χώρες της ευρωζώνης πώς να διαχειριστούν τις οικονομίες τους, αναφέροντας τη Γερμανία ως πρότυπο για τη νομισματική ένωση στο σύνολό της».

Η άποψη από το Βερολίνο, που εκφράζουν ανεπίσημα διάφοροι πολιτικοί, είναι ότι η Γερμανία έχει μια μοναδική ευθύνη για την επιβίωση της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, ως η μεγαλύτερη και πιο δυναμική οικονομία της. Το υπονοούμενο είναι ότι αφού οι Γερμανοί είναι οι κύριοι συνεισφέροντες της διάσωσης και έχουν περισσότερα να χάσουν από πιθανή κατάρρευση της νομισματικής ένωσης, θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι εταίροι τους θα μειώσουν τα ελλείμματά τους, θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και θα αποφύγουν τα λάθη που θα μπορούσαν να βυθίσουν το ευρώ.

Η γερμανική εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσουν μια σταθερή πορεία, χωρίς να υποκύψουν σε πολιτικές πιέσεις, είναι περιορισμένη. Εξ ου και η επιμονή του Βερολίνου σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε όλες τις διασώσεις της ευρωζώνης και η επιθυμία του να το παίξει κακός μπάτσος, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι διαδηλωτές καίνε ομοιώματα της Μέρκελ ή την ντύνουν με ναζιστική στολή.

Ορισμένοι ευρωπαίοι εταίροι και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η συνταγή της για μια σύγχρονη δημοσιονομική συστολή σε όλη την Ευρώπη βαθαίνει την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας και θα μπορούσε να μετατρέψει την κρίση του δημόσιου χρέους σε ένα κοινωνικό και πολιτικό τσουνάμι. «Η παράταση της λιτότητας σήμερα κινδυνεύει να μην επιτύχει τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά να κάνει τις κυβερνήσεις αντιλαϊκές, έτσι ώστε οι λαϊκιστές να τις καταπιούν όταν έρθει η ώρα» προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα. «Αποδέχομαι πλήρως ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι αυστηρές, με τη Γαλλία πρώτα απ 'όλα. Αλλά όχι με τη λιτότητα, γιατί η εμμονή στη λιτότητα θα καταδικάσει την Ευρώπη όχι μόνο σε ύφεση, αλλά και σε έκρηξη».

Στο Βερολίνο, τέτοια σχόλια προκαλούν δυσπιστία. Από την Μέρκελ ως τη βάση, οι Γερμανοί ηγέτες αισθάνονται ότι οι Γάλλοι δεν έχουν υιοθετήσει το μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη και απειλεί τη δική τους οικονομία. «Υπάρχει έλλειψη βούλησης και έλλειψη συνειδητοποίησης. Αυτό που χρειάζεται είναι μια επείγουσα στροφή 180 μοιρών» δήλωσε ένας Γαλλόφιλος γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας: «Εξακολουθεί να μην υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια μείωσης του ελλείμματός τους».

«Ο άρρωστος»

Στους γερμανούς ηγέτες αρέσει να υπενθυμίζουν στους επισκέπτες ότι πριν από μια δεκαετία η χώρα τους απεικονιζόταν στο εξώφυλλο του Economist ως «ασθενής της Ευρώπης» για την άκαμπτη αγορά εργασίας της, την αναποτελεσματική γραφειοκρατία και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

«Είμαστε ένα πολύ καλό παράδειγμα μιας ιστορίας επιτυχίας», λέει ένας ανώτερος πολιτικός, ο οποίος ήταν στην αντιπολίτευση το 2003, όταν ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προώθησε μια σκληρή αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας και μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Η διακομματική γιορτή του προηγούμενου μήνα για την «Ατζέντα 2010» του Σρέντερ υπογράμμισε την ευρεία συναίνεση ότι οι μεταρρυθμίσεις είχαν προκαλέσει ένα υποδειγματικό θαύμα στις θέσεις εργασίας, έστω και αν πολλές χιλιάδες στη Γερμανία εργάζονται πλέον για μόλις 3 ευρώ την ώρα.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ένας «μεγάλος συνασπισμός» υπάρχει εκ των πραγμάτων σε πολλά θέματα πολιτικής μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών. Όταν ρωτούν τους Γερμανούς αξιωματούχους ποια κοινή ευθύνη είναι πρόθυμοι να δεχθούν για το δανεισμό ή την ασφάλεια του ευρώ στις τραπεζικές καταθέσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα για ισχυρότερο κεντρικό έλεγχο επί των εθνικών προϋπολογισμών και οικονομικών πολιτικών, η απάντηση είναι να επισημαίνουν μια δεκαετία ή και περισσότερο, χωρίς να προβαίνουν σε συγκεκριμένη δέσμευση. «Το πρόβλημα είναι να πάρουν μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τη σημερινή γερμανική αλληλεγγύη στους μηχανισμούς κρίσης» σχολιάζει ένας αξιωματούχος. Όταν σκέφτεται το μέλλον αυτής της γερασμένης ηπείρου, η άποψη της Μέρκελ «μεταρρύθμιση ή θάνατος» διαμορφώνεται από την εμπειρία της, καθώς ήταν μάρτυρας της κατάρρευσης της πατρίδας της, Ανατολικής Γερμανίας.
Σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Μαρτίου για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, άντλησε τα διδάγματα από μια παρουσίαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δείχνοντας πώς οι μισθοί είχαν εκτοξευθεί στα νότια κράτη από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση της παραγωγικότητας. Η Μέρκελ είπε ότι η πορεία σύγκρουσης στην μακροοικονομία τόνισε πως το χάσμα διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στην ευρωζώνη, ανάμεσα στις χώρες με πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών και αυτές με ελλείμματα, ανοίγοντας τα μάτια σε πολλούς ηγέτες. «Αυτό δείχνει ότι τα υψηλά ελλείμματα κάνουν κακό στην ανάπτυξη», είπε.

Υπάρχουν τρεις κίνδυνοι με τη στρατηγική της: ότι η οικονομική πολιτική που λειτούργησε στη λιτή Γερμανία δεν μπορεί να λειτουργήσει για την Ευρώπη, ότι μια χώρα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σκληρά προγράμματα διάσωσης μπορεί να χρεοκοπήσει και ότι οι νότιοι Ευρωπαίοι μπορεί να επαναστατήσουν ενάντια στα παραδοσιακά κόμματα και να ψηφίσουν σε κυβερνήσεις αντι-λιτότητας. Παρά τα δείγματα βελτίωσης των ισπανικών εξαγωγών ή της ελληνικής παραγωγικότητας, οι οικονομικές προοπτικές για τη Νότια Ευρώπη εξακολουθούν να είναι ζοφερές και ο ορίζοντας για οποιαδήποτε ανάκαμψη συνεχίζει να υποχωρεί, ενώ η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται.

Καμία χώρα δεν έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις του προγράμματος μέχρι τώρα, αλλά η Ελλάδα έχει επανειλημμένως μείνει πίσω στην προσαρμογή του και το χρέος της έχει διογκωθεί παρά το δεύτερο πακέτο διάσωσης πέρυσι. Η Γερμανία κατέστησε σαφές ότι θα άφηνε την Κύπρο να χρεοκοπήσει και να αφήσει το ευρώ, αν η Λευκωσία απέρριπτε τους όρους της διάσωσης. Μια εκλογική αντίδραση είναι ήδη σε εξέλιξη. Οι λαϊκιστές της αντι-λιτότητας δεν κατάφεραν να κερδίσουν δύο ελληνικές γενικές εκλογές του περασμένου έτους και έχουν προκαλέσει πολιτικό αδιέξοδο τώρα στην Ιταλία.

Υπάρχει μια ισχυρή προοπτική, ότι μια αντίδραση στις γερμανικές πολιτικές λιτότητας θα γεμίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο έτος, συγκεντρώνοντας ευρωσκεπτικιστές και ριζοσπαστικούς. Αντιμέτωπη με όλο και πιο ατίθασα παιδιά, η «Mutti» τελικά μπορεί να αντιμετωπίσει μια σκληρή επιλογή, ανάμεσα στη διάλυση της οικογένειας και την μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στους φτωχότερους συγγενείς.

reuters

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ασχετος avatar
    Ασχετος 02/04/2013 17:42:02

    Επίσης να μας πει ο αρθρογράφος πως κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές της η Γερμανία. Μήπως κάνοντας τα στραβά μάτια σε χώρες που δεν πληρούσαν τις προυποθέσεις, να μπουν στο ευρώ για να διευρυνθεί η πελατεία; Μήπως επίσης τον ίδιο καιρό η ΕΚΤ γέμιζε τον κόσμο χρήμα με χαμηλό επιτόκιο με αποτέλεσμα να μας ζαλίζουν οι τράπεζές μας στα τηλέφωνα πρωί μεσημέρι βράδυ για δάνεια και κάρτες; Το κεφάλι μας το φάγαμε μόνοι μας γιατί βλέπαμε μόνο το τυρί αλλά όχι την φάκα, αλλά όχι και να μας πουλάνε ηθική οι Γερμανοί. Πρώτα σε εθίζουν στα ναρκωτικά και πλουτίζουν πουλώντας σου και μετά σε βρίζουν πρεζόνι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.