#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/10/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O τελευταίος χορός με την τρόικα


Ο Αντώνης Σαμαράς είναι συνεπής ως προς τις επιλογές του. Κεντρική του επιλογή από την έναρξη της κρίσης ήταν η Ελλάδα να αγοράζει χρόνο ώστε να μετέχει των ευρωπαϊκών εξελίξεων έως τη στιγμή που η Ευρώπη, δηλαδή η Γερμανία αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο για τη δική της οικονομία από την παρατεταμένη «στεγνή» δημοσιονομική προσαρμογή  να αλλάξει ρότα αποδεχόμενη την ανάγκη ανάσχεσης και αναπτυξιακής μεταστροφής.


Σωστή – καταρχήν - επιλογή ως προς τη στρατηγική της στόχευση και ως προς την τακτική δυνατότητα υλοποίησης της. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να αποδομήσει την αποτελεσματικότητα του ελληνικού “προγράμματος διάσωσης” πρώτος, επέλεξε να θέσει την ανάπτυξη ως τον κύριο μηχανισμό εξόδου από την κρίση έγκαιρα, επέλεξε να αγοράσει η Ελλάδα χρόνο στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου, επέλεξε να γίνει Πρωθυπουργός ως εγγυητής της παραμονής μας στο Ευρώ, επέλεξε να θέσει την αντιμετώπιση του ελλείμματος αξιοπιστίας ως κυβερνητική του προτεραιότητα και επέλεξε να οδηγεί το καράβι «κάβο – κάβο» προτιμώντας ασφαλέστερα νερά από συντομότερες – αλλά πιο επικίνδυνες - διαδρομές. Συνεπής ο Αντώνης Σαμαράς και ως αντιπολίτευση και ως Πρωθυπουργός.


Η Γερμανία που αρνήθηκε να αναλάβει το ευρωπαϊκό πρόβλημα μόνη – δηλαδή που κατάλαβε έγκαιρα το 2009 ότι εάν μόνη η Ευρωζώνη αναλάμβανε το πρόβλημα  της ευρωπαϊκής κρίσης τελικά αυτή είτε θα πλήρωνε όλα τα σπασμένα ή θα χρεωνόταν τη διάλυση του ευρωπαϊκού ονείρου αρνούμενη να τα πληρώσει, έκανε επίσης  διακριτικά μία κεντρική επιλογή. Να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό οικονομικό κίνδυνο σε γερμανική πολιτική ευκαιρία αναδιατύπωσης των όρων του ευρωπαϊκού πρότζεκτ.


Από γερμανικής πλευράς, επίσης σωστή – καταρχήν - επιλογή και ως προς τη στρατηγική της στόχευση και ως προς την τακτική δυνατότητα υλοποίησης της. Η Γερμανία το 2009 αδρανοποίησε την ΕΕ με τη δημιουργία του άξονα με τη Γαλλία του Σαρκοζύ, συνέδεσε την καθημερινή διαχείριση του ευρωπαϊκού προβλήματος με την παγκόσμια κοινότητα μέσω του ΔΝΤ (ούτως ή άλλως το πρόβλημα αυτό καθαυτό ήταν de facto συνδεδεμένο), κόλλησε σε εμμονές παραδειγματισμών και αποτροπής “ηθικών κινδύνων” και δεν μπόρεσε (το γιατί θα δείξει η ιστορία) να αποτρέψει έγκαιρα την ελληνική σπίθα από το να γίνει ευρωπαϊκή απειλή, ικανή να κάψει και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ομαλά, χωρίς αντίλογο ή βία η Γερμανία ετέθη στην κεφαλή της ευρωπαϊκής ιεραρχίας και συνοδηγός της παγκόσμιας οικονομίας.


Ο σχεδιασμός υλοποίησης ήταν σχετικά απλός και τον έχουμε περιγράψει αναλυτικά στο παρελθόν. Σχεδιάστηκαν πακέτα διάσωσης που στη λογική τους περιείχαν μία δομική αντίφαση, μεταξύ του στόχου της βιωσιμότητας που έπρεπε να εξυπηρετούν και της παραγόμενης, από τις πολιτικές τους, ύφεσης που υπονόμευε τον ίδιο τον στόχο. Στη δική μας περίπτωση η αγχόνη ήταν ο ίδιος ο στόχος: επίτευξη χρέους/αεπ 120% έως το 2020 που στήθηκε πάνω σε μία κινούμενη άμμο ενός εξαρχής υπο-χρηματοδοτουμένου προγράμματος και σε κάθε δόση ανακάλυπτε και νέα χρηματοδοτικά κενά. Αυτή η λογική σχεδιάστηκε με το ΔΝΤ, όταν το τελευταίο έβλεπε ακόμα σενάρια βιωσιμότητας, έστω στα χαρτιά.


Εμείς, ως τότε κυβέρνηση, το αποδεχτήκαμε χωρίς καν να καταλάβουμε την παγίδα που έβαζε την Ελλάδα στη μέγκενη, χωρίς ασφαλιστικές βαλβίδες ανάπτυξης ή οριοθέτησης των μέτρων που θα μπορούσαν εκάστοτε να ζητηθούν και τέλος, χωρίς εγγυήσεις χρηματοδότησης των χρηματοδοτικών κενών που θα προέκυπταν εξαιτίας λανθασμένης εκτίμησης ή αδυναμίας συνέχισης της χρηματοδότησης από κάποιο από τα μέρη. Άφησαν την Ελλάδα μόνη να πρέπει να καλύπτει τα όποια κενά δημιουργούσε το πρόγραμμα, στο όνομα του κακού της παρελθόντος.


Ο χρόνος κύλησε, οι προβλέψεις έγιναν δεδομένα και τα δεδομένα τροφοδότησαν νέες προβλέψεις. Και όλες αυτές από όπου και εάν προέρχονται συγκλίνουν πλέον σε ένα συμπέρασμα. Δεν υπάρχει αύριο για την ελληνική οικονομία χωρίς επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους της. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Ο πρόσφατος χορός με την Τρόικα ίσως να είναι και ο τελευταίος τέτοιος χορός.  Και εάν όλοι στρέφαμε έως σήμερα την προσοχή μας στο οξύ πρόβλημα της ρευστότητας παραβλέποντας την ωρολογιακή βόμβα της μη-βιωσιμότητας, πλέον δεν υπάρχει άλλο τέτοιο περιθώριο, καθώς ο χρόνος που μπορούμε να αγοράσουμε είναι μικρότερος του αναγκαίου. Το ΔΝΤ (με όλες τις συνιστώσες του) θα τον σταματήσει απαιτώντας – όπως φαίνεται – μία οριστική λύση.


Αυτό το σημείο θα είναι κομβικό. Σε αυτό το σημείο θα κριθεί τελικά και οριστικά και η επιλογή “αγοράς χρόνου” του Αντώνη Σαμαρά και η επιτυχία της γερμανικής επιλογής. Ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει εφόσον επιτύχει την οριστική λύση για την ελληνική οικονομία πριν διαλυθεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή. Οι Γερμανοί κερδίζουν εφόσον το ευρωπαϊκό πρότζεκτ δεν διαλυθεί έως ότου έχουν θεσμικά θωρακίσει τους νέους ευρωπαϊκούς όρους .  Υπάρχουν κοινοί τόποι στους επιμέρους στόχους.


Το γερμανικό σχέδιο διατρέχει μία αληθινή απειλή: την ελληνική χρεοκοπία και την πρόκληση ενός τσουνάμι δευτερογενών επιπτώσεων στην Ευρώπη και ευρύτερα που η Γερμάνια θα χρεωθεί πολιτικά και οικονομικά.


Είναι πλέον παγκοίνως αποδεκτό ότι δεν υπάρχει – όχι – βιωσιμότητα, αλλά ούτε καν προσέγγιση βιωσιμότητας με την τροχιά που έχει πάρει η ελληνική οικονομία. Όποιες εκτιμήσεις για λόγο χρέους προς ΑΕΠ έχουν την μονάδα ως πρώτο ψηφίο για το 2020 είναι ίσως ήδη αισιόδοξες. Η λύση τώρα αφορά πρωτίστως τον – λεγόμενο – επίσημο τομέα (ΕΚΤ, Κεντρικές τράπεζες, χώρες, ΔΝΤ).


Οι Γερμανοί δεν πρόκειται να συναινέσουν εύκολα σε οποιοδήποτε σχέδιο εμπλοκής του επίσημου τομέα σε απομείωση του ελληνικού χρέους, γιατί αυτή θα είναι η πρώτη (αληθινά) φορά που οι φορολογούμενοί τους θα χάσουν χρήματα. Και οι Γερμανοί είναι σε προεκλογική περίοδο. Όμως τελικά θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να πάρουν τμήμα των χρημάτων τους ή τίποτα. Και το κάτι είναι μεγαλύτερο του τίποτα. Και σε κάθε περίπτωση ο χρόνος κατά τον οποίο θα μπορούσαν να “εξοργιστούν με έκπληξη που η Ελλάδα δεν επέτυχε τη βιωσιμότητα του χρέους της ” πέρασε.


Κάπου εδώ πρέπει να είναι και η δική μας διαπραγματευτική θέση. Ο Αντώνης Σαμαράς επέτυχε – χωρίς κραυγές - να αναδείξει ένα προφίλ σοβαρότητας και στιβαρότητας. Επέτυχε να ξανακαθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι της Κορυφής. Επέτυχε ενδεχομένως να αρχίσει ο κόσμος να πιστεύει ότι κάπου, κάποτε υπάρχει φως. Επέτυχε δε (όσα πιστεύει καθένας) την ώρα που σχεδιάζονται τα σκληρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που γνώρισε χώρα εν καιρώ ειρήνης. Τώρα έρχεται η ώρα να διασφαλίσει την οριστική λύση για τον τόπο. Τη λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του Ελληνικού λαού. Αυτό πρέπει να στοχεύσουμε ανοικτά και επίσημα.


Οι Γερμανοί θα αναγκαστούν να συμπορευτούν με κάποιου τύπου OSI. Δεν θα αντέξουν την πίεση των αριθμών και της κλίμακας των επιπτώσεων. Θα προσπαθήσουν ίσως να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα που θα τους επιτρέπει να “σώσουν τα προσχήματα στο δικό τους πολιτικό και εκλογικό κοινό”, συνδέοντας περαιτέρω απομείωση του χρέους με νέους όρους. Όπως και εάν δομηθεί, η εθνική θέση πρέπει να διασφαλίσει την τελική λύση τώρα χωρίς περιστροφές και αμφιβολίες. Με μέτρο την κοινωνική συνοχή και την οριστική βιωσιμότητα. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε χειροπιαστά και για ανάπτυξη. Οι σύμμαχοι μας σε αυτή τη θέση είναι ήδη αρκετοί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και μέσα στην ίδια τη Γερμανία (και μην εκπλαγούμε εάν με αυτούς είναι  και η ίδια η Καγκελάριος).


Κάποτε διατυπώσαμε την εκτίμηση ότι “o αληθινός κίνδυνος για εμάς δεν είναι να διακοπεί ξαφνικά η δανειακή χρηματοδότηση… Ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι να βρεθούμε βαλτωμένοι σε μία αναπτυξιακή στασιμότητα που θα δημιουργεί πίεση για αύξηση της συμμετοχής μας (μέτρα), ενώ ταυτόχρονα δεν θα μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε πολιτικές γιατί πλέον δεν θα υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα. Απλά, δεν θα υπάρχουν μέτρα!”


Η ώρα ήρθε. Η έως σήμερα στρατηγική του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι σωστή και συνεπής. Η χώρα διαθέτει πλέον ένα απόθεμα αξιοπιστίας, ικανό να αποτελέσει βατήρα αισιοδοξίας.


However 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 30/10/2012 07:48:07

  Λανθασμένος και υπερβολικός τίτλος.
  Πιθανόν το πρόβλημα να είναι προσορινό λόγω ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ των πολιτικών.
  Την Ελλάδα ΠΑΝΤΑ θα την υπολογίζουν.
  Η ΕΛΛΑΣ είναι από τα λίγα κράτη - έθνη που έχουν 100% αυτάρκεια και επάρκεια αν το θελήσει ,αντιθέτως με Γερμανία κ.λ.π. που είναι δέσμια της Ρωσίας για ενέργεια,αγορές για προιόντα, κ.λ.π.

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 30/10/2012 07:56:46

  Ποσο δικηο εχεις !Ακομη και ο Παγκαλος το ειπε ''Δεν υπαρχει αλλη διεξοδος .Ολοι με τον Σαμαρα ''!

  • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
   ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ Ραβινος 30/10/2012 16:15:43

   αυτό δεν το πιστεύει οτι ο Σαμαράς !

   • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
    ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 30/10/2012 16:17:30

    ούτε
    ΚΑΤΙ πρέπει να γίνει να διορθώνεται το κείμενο , πριν την προβολή .
    ΘΑ παραπονεθώ στην τρόικα , να το βάλει στο μνημόνιο

 3. Jim Bim avatar
  Jim Bim 30/10/2012 08:13:04

  Πτώχευση, αναρχεία, χάος στις μεγάλες πόλεις και διεθνής απομόνωση.

  Η Ελλάδα δεν έχει άλλη ελπίδα, δεν έχει άλλη ευκαιρία. Οι εναλακτικές περιλαμβάνουν βία και κοινωνικές αναταραχές .....

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ Jim Bim 30/10/2012 11:43:11

   Ξεχασες να προσθεσεις την βροχη μετεωριτων, την εισβολη του σμηνους των ακριδων, την επελαση εκατομμυριων αρουραιων, την ανασκολοπηση των ηλικιωμενων παρθενων και ενα σωρο αλλα φριχτα που ο καθενας μπορει να τα σκεφτει απο μονος του. Εαν δεν παρθει η δοση, ωστε να δοθει αυτουσια στους τραπεζιτες και να πληρωθει εντοκως απο εμας τους ιδιους, τοτε δεν μας βλεπω καλα.

 4. Ἀντρέας avatar
  Ἀντρέας 30/10/2012 09:18:48

  Ἀγοράζει χρόνο καί μ’ αὐτό βοηθούμαστε ἐμεῖς, ἤ μήπως θωρακίζεται καλύτερα ἡ Εὐρώπη γιά τίς ἐπιπτώσεις τῆς δικῆς μας χρεοκοπίας...
  Αὐτά τά περί χρόνου, νά καταλάβει ἡ Εὐρώπη ὅτι εἶναι Εὐρωπαικό πρόβλημα, καί νά δοθεῖ Εὐρωπαική πολιτική λύση, ὁ Τσίπρας τά ‘λέγε (καί νομίζω ἀκόμα τά λέει).
  Νομίζω ἔχουμε παρεκκλίνει ἀπό τό στρατηγικό σχεδιασμό τῆς ἀνάπτυξης, καί συνεχίζουμε τήν πολιτική ΠΑΣΟΚ/Παπαδήμου, τῆς ...ὕφεσης: Οὔτε συνέπεια βλέπω μέ τά κατά καιρούς παρουσιασμένα στό χῶρο τοῦ Ζαππείου, οὔτε χρησιμότητα βλέπω στήν «ἀγορά χρόνου»

 5. ρωμανος αργυρος avatar
  ρωμανος αργυρος 30/10/2012 09:39:09

  Aγαπητέ,άν αντί να γραφεις,ζωγραφιζες,θα ήσουν σιγουρα καταπληκτικός Αγιογράφος!Κυρίως αυτη τη διαπίστωση της συνέπειας του Σαμαρά,θα την απέδιδες τέλεια...Δικαιούμαι να το πω αυτό λόγω της δικής μου συνέπειας ως μέχρι τώρα ψηφοφόρου του...

 6. ανάκτορο avatar
  ανάκτορο 30/10/2012 10:08:36

  Aγαπητέ However καλώς ήλθες και πάλι στο antinews! Oπως πάντα εμπεριστατωμένος και αναλυτικός... Πολύ καλά αυτά περί Γερμανίας, Ελλάδος, Σαμαρά και ΔΝΤ. Ομως για την ταμπεκιέρα πιά είναι η άποψή σου? Δηλαδή (Ας υποθέσουμε οτι η Ελλάδα εξαφανίζεται σε έναν άλλο πλανήτη) και την θέση της καταλαμβάνει η Αλβανία.(Και για να μην μιλάμε υποθετικά ας θεωρήσουμε οτι η Ελλάδα ενώνεται με την Αλβανία σε ομόσπονδο ενιαίο κράτος) Το πρόβλημα της Ευρωπαικής κρίσης φαντάζομαι θα συμφωνήσεις δεν θα μειωθεί παραπάνω από 1-2%. Μάλιστα αν το Ισπανικό δεν λυθεί ως τα Χριστούγεννα ακόμα και αυτό το 1-2% θα εξαφανιστεί μαζί με την Ελλάδα... Τό θέμα είναι οτι μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2007, που στην πραγματικότητα είναι Αγγλοσαξωνική, οι ΗΠΑ εθεσαν σε ενέργεια το μοναδικό και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό όπλο της δημοσιονομικής χαλάρωσης που συνιστούν όλοι οι Νομπελίστες οικονομολόγοι και ο Κέυνς και το συνιστούν ανεπιφύλακτα και στην ΕΕ. Εκτοτε η FED τύπωσε πάνω απο 1 τρίς δολλάρια ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ αξιοσημείωτος πληθωρισμός και θα συνεχίσει να τυπώνει όσα χρειαστεί μεχρι να υπάρξει ανάπτυξη. Βεβαίως αυτό δυσαρέστησε τους 10 Υπερτραπεζίτες που αντί να εισπράττουν τόκους απο τα "δάνεια" προς τις ΗΠΑ εισπράτουν φωτοτυπίες (Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να το έχουν πει ξεκάθαρα στάση πληρωμών και να μην εισπράττουν τίποτα αφού άλλωστε δεν τα έχουν ανάγκη μιας και κατέχουν πάνω απο το 50% του Παγκοσμίου πλούτου). Ετσι στράφηκαν στην ΕΕ, αφου εξασφάλισαν την συνεργασία των Γερμανών οι οποίοι απαγόρευσαν ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΗ στην ΕΚΤ να κάνει αυτό που λένε όλοι οι ειδκοί και κάνει με επιτυχία η FED τυπώνοντας Δολλάρια. Προφανώς μέχρι τώρα οι Γερμανοί με πρώτο τον κ. Βάιντμαν τρίβουν τα χέρια τους για τα κέρδη που αποκομίζουν καταληστεύοντας τα PIIGS . Απ' την άλλη πούλησαν το παραμύθι οτι με τη δική τους οικονομική πολιτική της λιτότητας θα διαψεύσουν και τους οικονομολόγους και τον Κέυνς και θα δείξουν στην ανθρωπότητα ενα νέο μοντέλλο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κρίσεων του καπιταλισμού που είναι η λιτότητα!!! (Αν είναι δυνατόν!). Το ΔΝΤ τώρα τους λέει κατάμουτρα οτι αυτή τους η 'ευρεσιτεχνία' σαφώς και δεν θα λύσει ποτέ την κρίση και δεν θα διαψεύσουν τον Κέυνς παρά μόνο τον λαό τους και τους τους "εταίρους" τους διότι η λιτότητα ναι μεν τους δίνει προσωρινά κέρδη, οδηγεί όμως τους υπόλοιπους, με πρώτη την Ελλάδα σε μη βιώσιμα χρέη, που σημαίνει πλήρες κραχ. Και αυτό μπορεί στη περίπτωση της Ελλάδας να μην είναι και τόσο σημαντικό λόγω του αμελητέου μεγέθους της οικονομίας της (2%) όταν όμως μπεί η Ισπανία στα μνημόνια και το ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ σπιράλ της ύφεσης που τα συνοδεύει, ΚΑΙ το δικό της χρέος πολύ σύντομα θα είναι μη βιώσιμο. Το ίδιο θα πάθει και η Ιταλία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Μάλτα που ετοιμάζονται προς "σφαγήν' δια της "Υποχρεωτικής" σωτηρίας τους με μνημόνια κατα την Γερμανική πατέντα... Βεβαίως θα μας απαντήσουν ίσως οτι τα νέα μνημόνια θα είναι πιό ήπια και δεν θα οδηγήσουν εκεί που οδήγησαν την Ελλάδα την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, δηλαδή στο σπιράλ της ύφεσης και τάχα με κάποιες "διωρθωτικές" επεμβάσεις τελικά, μετα απο μερικές χιλιάδες αυτοκτονίες, δράματα και τραγωδίες και εξαθλίωση για τις υπόλοιπες-πλην Ελλάδος-χώρες τα χρέη τους θα γίνουν τελικά βιώσιμα και έτσι η Ε.Ε θα βγεί τελικά απο την κρίση σε 2-3 χρόνια και θα έχει ανάπτυξη. Βεβαίως αυτό θα αποτελέσει παγκόσμιο πρωτοφανές οικονομικό θαύμα και θα "βάλει τα γυαλιά" και στις ΗΠΑ . Ομως αν δεχτούμε οτι τελικά το πετυχαίνουν και το 2015 η ΕΕ μπαίνει στην ανάπτυξη, τότε το πρόβλημα της Ελλάδος θα έχει λυθεί αυτομάτως!!! Ως νέα Αλβανία ή Νέα Ελλάς θα ξαναμπούμε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη!...

  • new age avatar
   new age @ ανάκτορο 30/10/2012 19:08:22

   +++ @ανακτορο,
   και τωρα η αφελης απορία ενος μη οικονομολόγου: αν η Ελλάδα ζητήσει δανειο απο την FED (πχ 50 δισ $) για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζων της και εκείνη δεχθεί...
   και επίσης αν το χρήμα αυτο μπει σε καθημερινη κυκλοφορία παράλληλα με το ευρώ, απο το οποιο επισης δεν φευγουμε, τι πιστεύετε οτι θα κανει η ΕΚΤ;

 7. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 30/10/2012 10:17:31

  .....Η ώρα ήρθε.....
  Για να κηδέψουμε τον νεκρό ή για να τον κάψουμε ;
  Για ποιους έχει έρθει η ώρα γιατί μέχρι τώρα η ώρα για να πεθάνει ο λαός έχει έρθει καθότι οι ριζικές αλλαγές γίνονται με κόψιμο κάθετα και όχι οριζόντια αλλά τι λέω τώρα εγώ.....

  ....Η έως σήμερα στρατηγική του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι σωστή και συνεπής......

  Σωστή και συνεπής ως προς τι το Ζάππειο 1 ,2 ,3 ή αυτά που θα έρθουν;
  Σωστή ως προς ποιους το λαό , του δανειστές ;

  ....Η χώρα διαθέτει πλέον ένα απόθεμα αξιοπιστίας, ικανό να αποτελέσει βατήρα αισιοδοξίας....

  Και αφού έχει απόθεμα αξιοπιστίας γιατί δεν μας πιστεύουν ότι θα μαζέψουμε λεφτά από τους φοροδιαφεύγοντες και μας βάζουν μέτρα στους μισθούς συντάξεις ακίνητα (σε λίγο θα φορολογείται και η κηδεία αναλόγως το φέρετρο).

  Σε λίγο από την πολύ αξιοπιστία, την συνέπεια και την στρατηγική ο λαός Σε λίγο θα πηγαίνει στα Σούπερ Μάρκετ και δεν θα αγοράζει τίποτα, θα κάνει μόνο Like.....

 8. victoria (true) avatar
  victoria (true) 30/10/2012 10:40:18

  Αρκεί να προλάβουμε φίλε however. Κι ο Σαμαράς κι εμείς όλοι.
  Γιατί στο εξωτερικό πάμε καλά, στο εσωτερικό όμως ήθελε πιο πολλές ρήξεις, δεν βγαίνει έτσι, 30 χρόνια μπάχαλο είναι αυτό. Και τώρα φτωχό μπάχαλο. Επικίνδυνα πράγματα

 9. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 30/10/2012 10:50:27

  Με τις πολιτικές αναλύσεις - προβλέψεις του άρθρου δε θα ασχοληθώ γιατί αυτές εμπίπτουν στη σφαίρα της Αστρολογίας & Χαρτομαντείας. Εχω όμως μια απορία με τη τελευταία παράγραφο "Η έως σήμερα στρατηγική του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι σωστή και συνεπής" από πότε ισχύει αυτό από το
  "Ζάπειο" 1, 2, 3 από τη προεκλογική περίοδο ή ακόμη μετεκλογικά από τη συμφωνία συγκυβέρνησης.Να μου πει κάποιος ότι ο Πρωθυπουργός δε μπορούσε να κάνει αλλιώς το καταλαβαίνω αλλά ότι η στρατηγική - πολιτική του υπήρξε
  συνεπής μάλλον υποτιμά τη νοημοσύνη μου._

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/10/2012 11:19:05

  Το Ελληνικό (και Ευρωπαικό) πάζλ δεν επιλύεται χωρίς αλλαγή βασικού "παίκτη".
  Η επίλυση είναι αδύνατη χωρίς "αναπτυξιακή συνιστώσα" των προγραμμάτων σταθεροποίησης, με ροή Δημόσιας Ευρωπαικής (επενδυτικής) ρευστότητας.
  Και αυτό είναι πιθανότατα αδύνατο χωρίς κυβερνητική μεταβολή στην Γερμανία.
  H κυβέρνηση CDU/CSU/FDP είναι παγιδευμένη σε αδιέξοδη και αντιφατική Ευρωπαική στρατηγική: Θέλει αφενός ακεραιότητα της Ευρωζώνης με διάσωση της Ευρωπαικής συνοχής, ενώ αφετέρου θέλει να αποφύγει την "νεο-κευνσιανή" Δημόσια - Ευρωπαική αναπτυξιακή συνιστώσα.
  Να γίνουν και τα δύο μαζί είναι ανέφικτο, έξω από κάθε ρεαλισμό.
  H συνέχιση της σημερινής πορείας θα φέρει απότομες πολιτικές "περιδινήσεις" και μέσα στην Γερμανία.
  Η λύση θα είναι πολιτική μεταβολή, αλλά ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι άγνωστος ακόμη. Άγνωστο επίσης άν το νέο κυβερνητικό "τοπίο" στην Γερμανία θα είναι ο συμβιβασμός ενός "μεγάλου συνασπισμού" CDU/SPD ή κυβερνητική συμμαχία SPD/Grünen.

  • aaaa avatar
   aaaa @ Ο Θείος 30/10/2012 11:45:42

   Oυτε με την "αναπτυξιακή συνιστώσα" θα υπάρξει επίλυση αγαπητέ θείο. Μοναδική ελπίδα θα απομείνει η πρόταση της αντιπροέδρου της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και υπεύθυνη του κόμματος για την Οικονομία, Ζάχρα Βάγκενκνεχτ. (που είναι και πανέμορφη Πέρσα). Ητοι διαγραφή του χρέους σε βάρος των βασικών υπευθύνων γι αυτό, που ειναι οι Υπερτράπεζες...Μεχρι το 60% του ΑΕΠ για να είναι βιώσιμο. Κι αν αυτό δεν φτάσει, περισσότερο. Ετσι κι αλλοιώς εικονικό είναι και εικονικό κεφάλαιο θα καταστραφεί. Βεβαίως η απληστία των Μεγάλων θα τους δημιουργήση στερητικό σύνδρομο, αλλα τι να κάνουμε? Ή αυτοί που είναι το 1% ή εμείς, που είμαστε το 99%. Τα Μαθηματικά που και συ ξέρεις καλά αγαπητε΄θείο εκεί οδηγούν. Εξοδος απο την κρίση χωρίς καταστροφή κεφαλαίου αυτού που τη δημιούργησε, ουδέποτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει. Αλλωστε αυτοί οι 10 Υπερτραπεζίτες σε 10-30 χρόνια δεν θα υπάρχουν και βιολογικά πλέον. Ά δε ητοίμασαν τινί έσται? Αν δεν το καταλάβουν μόνοι τους θα τους το εξηγήσει το κίνημα κατά της Wall Street όταν σε λίγο θα κατακτήσει κράτη ολόκληρα...

 11. Henrik avatar
  Henrik 30/10/2012 11:20:33

  +1000

 12. Α avatar
  Α 30/10/2012 11:43:15

  Για τη βιωσιμότητα του χρέους, καλύτερα ν΄αφήσουμε να σφάζονται οι μεγάλοι (ΔΝΤ - Γερμανία). Έτσι κι΄αλλιώς αφού η ΕΕ αποφάσισε την διάσωση της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ, θα βρεθεί κάποια λύση για τη μείωση χρέους. Όποια λύση και να βρεθεί ή αυτό που λέει το ΔΝΤ ή άλλες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά), θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση για τη χώρα μας.
  Επομένως εμείς δεν συμφέρει να βγαίνουμε στη διαπραγμάτευση και με αυτό το αίτημα. Όσα λιγότερα αιτήματα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.
  Εμείς όμως πρέπει να μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στο αίτημα του αναπτυξιακού σκέλους της οικονομίας, για να είναι αυτή βιώσιμη και να μην λαμβάνονται συνεχώς μέτρα λιτότητας. Τα μέτρα λιτότητας έχουν πλέον εξαντληθεί και δεν μένει τίποτε άλλο παρά μόνο η ¨Ανάπτυξη¨.

 13. dm avatar
  dm 30/10/2012 11:46:53

  Μιλούν πολλοί για βία και πτώχεια σε περίπτωση πτώχευσης...
  1.Τώρα βιώνουμε την φτώχεια, νομίζετε οτι η βία θα αργήσει να έρθει με τα μνημόνια?
  2.'Οταν λες ότι η μοναδική επιλογή ένος έθνους είναι το μνημόνιο δεν υπονομεύεις την θέση σου στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές?

  • dim avatar
   dim @ dm 31/10/2012 03:42:46

   Τώρα τη φτώχεια την βιώνει το 25% του πληθυσμού, και υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης. Χωρίς το μνημόνιο, και άρα εκτός ευρώ, τη φτώχεια θα την βιώσει το 75% του πληθυσμού, και οι προοπτικές ανάκαμψης δεν θα υπάρχουν στον ορίζοντα για τα επόμενα 15 χρόνια τουλάχιστον...

   Νομίζεις τώρα ότι το βασικό της διαπραγμάτευσης που γίνεται είναι αν θα μπεί 1 δις παραπάνω εδώ ή εκεί, ή αν θα κοπεί το επίδομα γάμου? Το παιχνίδι παίζεται σε πολύ πιο κομβικά και σημαντικά θέματα, όπως η κάλυψη του κενού από την επιμήκυνση, τα πακέτα ανάπτυξης, και η βιωσιμότητα του χρέους... Εμείς τώρα θα δείξουμε την αποφασιστικότητα μας να μείνουμε εντός Ευρώ, και οι Ευρωπαίοι θα πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις, που θα τελειώσουν μια και καλή με το θέμα του δραχμικού φόβου, και θα βάλουν μπροστά την ανάκαμψη της οικονομίας μας....

 14. Θόδωρος avatar
  Θόδωρος 30/10/2012 11:53:52

  Είσαι ο ΑΣ και βγαίνεις πριν τις εκλογές του Μαΐου & Ιουνίου 2012 και λες στον κόσμο: "Την έχουμε πατήσει! Τα κλέψαν όλα, δεν υπάρχει μία. Έχω σκοπό να κάνω αυτά ...(18 σημεία).. αλλά όταν μπορέσω, τώρα θα πρέπει να γλείψουμε καλά γιατί δεν θα 'χουμε να φάμε!" Υπήρχε περίπτωση να πάρει 30%? Ούτε 10 δεν θα έπαιρνε!.. Και θα είχαμε κυβέρνηση τον Τσίπρα με 45% "που θα έφερνε την ελπίδα και την ευημερία" στο Λαό", όπως θα λέγανε οι συν αυτώ. Μέχρι να ψωμολυσσάξουμε χειρότερα βέβαια 3-4 μήνες μετά. Και μετά θα τον κυνηγούσαν κι αυτόν. Οπότε τα πασάλειψε κι ο ΑΣ, να φτιαχτεί μια κυβέρνηση όπως-όπως και να διατηρήσουμε μια κάπως υποφερτή κατάσταση μέσα στην αστική δημοκρατία που ζούμε. Και τώρα -το πιστεύω αυτό- ότι το παλεύει να γυρίσει το πράγμα για τα καλύτερα. Αυτό ίσως φαίνεται και απ' το ότι αφήνει τον κυρ-Φώτη να λεονταρίζει, μπας και τσιμπήσουν οι δανειστές και μας αφήσουν τίποτε. Ο ΑΣ μόνο δείχνει κάπως άτολμος σε κάποιες περιπτώσεις, σα να μην το πιστεύει πολύ αυτό που κάνει. Αλλά απ’ την άλλη δεν μπορώ να έχω και insider πληροφορίες, δεν ξέρω… Και μια γενική παρατήρηση: Και επιτέλους ας κοιτάξουμε μια φορά την αλήθεια κατάματα: Μην καμωνόμαστε πάντα ότι «ο άλλος φταίει». Και το ότι πολλοί δεν λέγαμε ανοιχτά τη γνώμη μας για να μην χαρακτηριστούμε «δεξιοί» ή «υπερπατριώτες» απ’ την «δικτατορία του προλεταριάτου» είναι λάθος γιατί δεν εμφανίζεται η αντίθετη άποψη και οι «σύντροφοι» νομίζουν ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα, είναι πιο έξυπνοι και έχουν πάντα δίκιο. Ε, δεν έχουν πάντα δίκιο! Ακόμη και τώρα δείτε με τι στόμφο και ύφος μιλάνε!

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Θόδωρος 30/10/2012 21:22:30

   Θόδωρε, μια χαρά τα λες..

 15. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 30/10/2012 12:02:43

  Για να το ζωγραφίσουμε λοιπόν, λίγο όλο αυτό: Εγώ λέω ότι θα χτίσω ένα σπίτι 500 τ.μ., με 7 δωμάτια, 3 σαλόνια, πισίνα, γήπεδο τένις, με... με... με... Όλα καλά μέχρι εδώ. Έρχεται η ώρα που παίρνω το οικόπεδο (εκεί που το θέλω και όχι όπου 'ναναι) και δεν μου επιτρέπει όμως να φτιάξω αυτό που αρχικά είχα σχεδιάσει, στο χαρτί και στο μυαλό μου, για χ λόγους. Τι κάνω τότε? Προσπαθώ να πάρω και άλλη γη -για άλλες περιπτώσεις ...χρόνο- ή παραμετροποιώ τα αρχικά μου σχέδια, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορώ δημιουργήσω όσα θέλω να φτιάξω -χρησιμοποιώντας και σ αυτή την περίπτωση επιπλέον ...χρόνο-. Ο στόχος μου όμως παραμένει ο ίδιος, ο αρχικός. Η στρατηγική μου είναι η ίδια, αλλά εκ των συνθηκών αλλάζω τακτική προσέγγισης του στόχου μου. Εν ολίγοις καιροπετάω κάποια πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα εγκαταλείπω. Τα μεταθέτω στο χρόνο υλοποίησής τους, μέχρι να δημιουργήσω τις συνθήκες εκείνες που θα μου επιτρέπουν, να μπορώ να φτιάξω τα όσα έχω στο μυαλό μου απ' την πρώτη στιγμή. Να κάνω πράξη δηλαδή, το Ζάππειο ...1,...2,...3, συγνώμη ...συγνώμη την πισίνα, το γήπεδο του τένις, τα 7 δωμάτια, ήθελα να πω. Θα τα καταφέρω? Με πείσμα, θέληση και αφοσίωση στο στόχο μου -που επαναλαμβάνω, παραμένει ο ίδιος, ο αρχικός- εγώ λέω ότι ναι, θα τα καταφέρω, θα το "χτίσω" όπως το θέλω.

  • gEO75 avatar
   gEO75 @ Igor Rasputin 30/10/2012 14:31:11

   Δυστυχώς όμως τα περισσότερα μεγαλεπήβολα σπίτια στην Ελλάδα μένουν ασοβάτιστα γιαπιά. Δεν θέλω κανέναν να μου λέει για σπιταρώνες χ τετραγωνικών κτλ. Ένα καθαρό, συμμαζεμένο σπιτάκι χρειαζόμαστε. Να βλέπει ήλιο και θάλασσα... και μια αυλίτσα για μποστάνι, και να είναι δικό μας.... όχι των τραπεζών, όχι των γερμανών αφεντικών... ένα σαν αυτά τα σπίτια που μεγαλώσαμε.... με τις ευκολίες και τις δυσκολίες μας... με τις γκρίνιες αλλά και την αγάπη και τα όνειρα μας....

   • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
    Εμμανουήλ Πρόιος @ gEO75 30/10/2012 18:52:18

    +1000!!!

 16. makis avatar
  makis 30/10/2012 12:09:29

  Να καταργηθεί η «Έξοδος του Μεσολογγίου» ζητά η Ρεπούση - Να την μαζέψουν απαντά ο Δήμαρχος http://shar.es/cEdJh

 17. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 30/10/2012 12:38:16

  Και οι δανειστές Αγόρασαν Χρόνο με το Γιωργάκη , και βγάλανε από πάνω τους τα τοξικά ελληνικά ομόλογα .
  ΤΩΡΑ αγοράζουμε εμείς χρόνο η μας το δίνουν λόγω αμερικάνικων εκλογών ?
  τελικά ο χρόνος ε ι ν α ι χρήμα ? , η το χρήμα είναι χρόνος ?

  • aaaa avatar
   aaaa @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 30/10/2012 12:44:23

   Nαι αλλα μέσω των Ευρωπαίων πολιτικών, τα φόρτωσαν όπως "επιδέξια" τους υπέδειξε το ΔΝΤ, στα δικά τους 'υποζύγια'-φορολογούμενους-Κεντρικές κρατικές τράπεζες. Και τώρα πάλι "επιδέξια" το ΔΝΤ τους λέει κουρεύτε τα και κουρευτείτε και σεις μαζί τους...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 30/10/2012 12:55:00

   "Κουρεύτηκαν" τα τοξικά ομόλογα (PSI), χασούρα είχαν οι (αγοραίοι) δανειστές - εγχώριοι και ξένοι - από αυτή τους την επένδυση.
   Σίγουρα χάσανε λιγότερα από όσο θα χάνανε άν υπήρχε άτακτη χρεωκοπία της Ελλάδας.
   Ότι είχαν προλάβει να πουλήσουν (με σκόντο και χασούρα) στην Δευτερογενή αγορά, τα "πήρε" όλα σχεδόν η ΕΚΤ (είναι από 40 έως 60 δις). Αυτή θα πληρωθεί στο ακέραιο, δηλαδή θα βγάλει ψηλό "λογιστικό κέρδος" (εις βάρος κυρίως των πωλητών αγοραίων). Πώς δα διανεμηθεί αυτό το "λογιστικό κέρδος" είναι ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο είναι ότι η ΕΚΤ ως εκδοτική τράπεζα διανέμει τα "κέρδη" και δεν τα κρατεί.
   Που "φορτώνεται" το Ελληνικό δημόσιο χρέος μετά το PSI και τα Μνημόνια Ι - ΙΙ - ΙΙΙ; Βαθμιαία "φορτώνεται" στον Δημόσιο - διακρατικό δανεισμό και στην ΕΚΤ. Δηλαδή μετατρέπεται από χρέος προς ιδιώτες σε διακρατικό χρέος: Χρέος του Έλληνα φορολογούμενου στους άλλους Ευωπαίους φορολογούμενους. Εδώ υπεισέρχεται το παιχνίδι των επιτοκίων. Και οι εικασίες για "κούρεμα" του Δημόσιου τομέα, δηλαδή να χαρίσει στον Έλληνα φορολογούμενο ένα μέρος του διακρατικού δανείου, αναλογικά, ο Γάλλος, Ιταλός, Γερμανός, Ισπανός, Εσθονός, Σλοβένος κτλ φορολογούμενος.
   Πολιτικό κυρίως το τελευταίο θέμα, ζήτημα Ευρωπαικής πολιτικής και συνοχής της Ευρωζώνης. Ελάχιστα οικονομικό, τεραστίως πολιτικό.
   Κάποιοι (και εντός Ελλάδος) θέλουν ακόμη να παίξουν με την φωτιά;

   • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
    ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ Ο Θείος 30/10/2012 15:23:47

    Tο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ το 2008 ( κρυφό μυστικό για λίγους ) ME δημόσιο χρέος 262 δις (δάνεια)
    Τα παρά -πολλά δεκαετή ομόλογα εκδοθήκαν 2003-2004 , άρα πλησιάζει και ο χρόνος πληρωμής .
    31-3-2010 το χρέος εκτοξεύεται στα 310.38 Δισ. € !

    ΒΑΖΩ την διετία 2008-2010 , επειδή είναι η κρίσιμη περίοδος που έπρεπε να τρέξουν μεταρρυθμίσεις , μάζεμα -συμμάζεμα κράτους !
    ΕΚΕΙ χάθηκαν ΟΛΑ !!!!


    Το χρέος αυτό ήταν , α)ανασφάλιστο β) σε ΙΔΙΩΤΕΣ !!
    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ως υπέρτατη διεθνής εξουσία , προς τον φόβο του "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" , έβαλαν μπροστά τους πολιτικούς υπαλλήλους και μετέτρεψαν το ιδιωτικό χρέος σε κρατικό των χωρών τους με ΥΠΟΘΗΚΕΣ , όπως πολύ σωστά αναλύεις και καταγράφεις θείε .

    Άρα τσαμπουκάς , δεν πληρώνω κ.α , δεν υπάρχει !
    Η ΕΛΛΑΔΑ ούτε σώθηκε , ούτε θα σωθεί , αντίθετα σωθήκαν οι τράπεζες και οι ιδιοκτήτες μέτοχοι τους .
    ΔΙΑ μέσου της Ελλάδος , έστειλαν και μήνυμα σε αλλα κράτη !

    Η χώρα θα ζήσει φτώχεια, εξαθλίωση , υποτέλεια , εξευτελισμό όπως τα ακούγαμε μικροί από τους παππούδες
    Το μόνο που απόμεινε στον λαό είναι η επιλογή ¨του πτωχευτη του ¨

   • akis avatar
    akis @ Ο Θείος 30/10/2012 17:50:58

    Oπως τα λές, αλλά με μια σημαντική λεπτομέρεια, όπου κρύβεται ο διάβολος, θείε.
    " Δηλαδή μετατρέπεται από χρέος προς ιδιώτες σε διακρατικό χρέος: Χρέος του Έλληνα φορολογούμενου στους άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους."
    Η σωστή διατύπωση είναι:
    "Δηλαδή μετατρέπεται απο χρέος προς ιδιώτες (Κυρίως Budensbank, Deuchebank, BNP, Societe Generale που βασικά ελέγχονται απο τις οικογένειες Rotchild, Rocfeller, Paulson) σε χρέος προς τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.
    Αυτό δεν γίνεται ΜΟΝΟ για το χρέος του Ελληνικού κράτους, που δημιουργήθηκε εν αγνοία των Ελλήνων, αλλά όλων όσων μπαίνουν με τη βία στα μνημόνια: Ιρλανδία,Πορτογαλία, Ελλάδα. (Προς το παρόν Ισπανία,Ιταλία, Κύπρος ανθίστανται).
    Ετσι λοιπόν το χρέος των "κρατών" για το οποίο είναι απόλυτα συνυπεύθυνοι οι αναφερθέντες ιδιώτες Υπερτραπεζίτες, (όταν χρωστας σε τράπεζα πάνω απο 1.000.000 φταίει κυρίως η τράπεζα και ο διευθυντής της) μετατρέπεται όμορφα και παστρικά με τη διαμεσολάβηση των συνενόχων πολιτικών που όπως δηλώνει ο Χέλμουτ Σμίτ είναι όργανα των Υπερτραπεζιτών, σε χρέος τών Ολλανδών, Ελλήνων, Βέλγων,Γάλλων, Ιταλών, Γερμανών, Ισπανών, Εσθονών, Σλοβένων κτλ φορολογούμενων.
    Αυτούς τεχνηέντως οι πολιτικοί με τα ΜΜΕ τους φροντίζουν να στρέφουν τον ένα εναντίον του άλλου με αφορμή τον τρόπο κατανομής, και έτσι αυτοί (Νομίζουν) βγαίνουν "λάδι"...
    ¨Ομως η ωραία Πέρσα Ζάχρα Βάγκενκνεχτ, όπως σου ανέφερα αγαπητέ θείε δεν μασάει και τους λέει κάθετα: Oυτε μνημόνια ούτε κουρέματα. ΔΙΑΓΡΑΦΗ και πληρωμή το πολύ μέχρι 60% του ΑΕΠ και πολύ σας πέφτει Μεγάλοι μου άπληστοι τραπεζίτες...

   • abcd avatar
    abcd @ Ο Θείος 30/10/2012 18:17:00

    Oπως τα λές, αλλά με μια σημαντική λεπτομέρεια, όπου κρύβεται ο διάβολος, θείε.
    " Δηλαδή μετατρέπεται από χρέος προς ιδιώτες σε διακρατικό χρέος: Χρέος του Έλληνα φορολογούμενου στους άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους."
    Η σωστή διατύπωση είναι:
    "Δηλαδή μετατρέπεται απο χρέος προς ιδιώτες (Κυρίως Budensbank, Deuchebank, BNP, Societe Generale που βασικά ελέγχονται απο τις οικογένειες Rotchild, Rocfeller, Paulson) σε χρέος προς τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.
    Αυτό δεν γίνεται ΜΟΝΟ για το χρέος του Ελληνικού κράτους, που δημιουργήθηκε εν αγνοία των Ελλήνων, αλλά όλων όσων μπαίνουν με τη βία στα μνημόνια: Ιρλανδία,Πορτογαλία, Ελλάδα. (Προς το παρόν Ισπανία,Ιταλία, Κύπρος ανθίστανται).
    Ετσι λοιπόν το χρέος των "κρατών" για το οποίο είναι απόλυτα συνυπεύθυνοι οι αναφερθέντες ιδιώτες Υπερτραπεζίτες, (όταν χρωστας σε τράπεζα πάνω απο 1.000.000 φταίει κυρίως η τράπεζα και ο διευθυντής της) μετατρέπεται όμορφα και παστρικά με τη διαμεσολάβηση των συνενόχων πολιτικών που όπως δηλώνει ο Χέλμουτ Σμίτ είναι όργανα των Υπερτραπεζιτών, σε χρέος τών Ολλανδών, Ελλήνων, Βέλγων,Γάλλων, Ιταλών, Γερμανών, Ισπανών, Εσθονών, Σλοβένων κτλ φορολογούμενων.
    Αυτούς τεχνηέντως οι πολιτικοί με τα ΜΜΕ τους φροντίζουν να στρέφουν τον ένα εναντίον του άλλου με αφορμή τον τρόπο κατανομής, και έτσι αυτοί (Νομίζουν) βγαίνουν "λάδι"...
    ¨Ομως η ωραία Πέρσα Ζάχρα Βάγκενκνεχτ, όπως σου ανέφερα αγαπητέ θείε δεν μασάει και τους λέει κάθετα: Oυτε μνημόνια ούτε κουρέματα. ΔΙΑΓΡΑΦΗ και πληρωμή το πολύ μέχρι 60% του ΑΕΠ και πολύ σας πέφτει Μεγάλοι μου άπληστοι τραπεζίτες...

   • ane avatar
    ane @ Ο Θείος 30/10/2012 19:53:10

    Θείο είναι οπως τα λές, αλλά με μια σημαντική λεπτομέρεια, όπου κρύβεται ο διάβολος, ως συνήθως.
    " Δηλαδή μετατρέπεται από χρέος προς ιδιώτες σε διακρατικό χρέος: Χρέος του Έλληνα φορολογούμενου στους άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους."
    Η σωστή διατύπωση είναι:
    "Δηλαδή μετατρέπεται απο χρέος προς ιδιώτες (Κυρίως Budensbank, Deuchebank, BNP, Societe Generale που βασικά ελέγχονται απο τις οικογένειες Rotchild, Rocfeller, Paulson) σε χρέος προς τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.
    Αυτό δεν γίνεται ΜΟΝΟ για το χρέος του Ελληνικού κράτους, που δημιουργήθηκε εν αγνοία των Ελλήνων, αλλά όλων όσων μπαίνουν με τη βία στα μνημόνια: Ιρλανδία,Πορτογαλία, Ελλάδα. (Προς το παρόν Ισπανία,Ιταλία, Κύπρος ανθίστανται).
    Ετσι λοιπόν το χρέος των "κρατών" για το οποίο είναι απόλυτα συνυπεύθυνοι οι αναφερθέντες ιδιώτες Υπερτραπεζίτες, (όταν χρωστας σε τράπεζα πάνω απο 1.000.000 φταίει κυρίως η τράπεζα και ο διευθυντής της) μετατρέπεται όμορφα και παστρικά με τη διαμεσολάβηση των συνενόχων πολιτικών που όπως δηλώνει ο Χέλμουτ Σμίτ είναι όργανα των Υπερτραπεζιτών, σε χρέος τών Ολλανδών, Ελλήνων, Βέλγων,Γάλλων, Ιταλών, Γερμανών, Ισπανών, Εσθονών, Σλοβένων κτλ φορολογούμενων.
    Αυτούς τεχνηέντως οι πολιτικοί με τα ΜΜΕ τους φροντίζουν να στρέφουν τον ένα εναντίον του άλλου με αφορμή τον τρόπο κατανομής, και έτσι αυτοί (Νομίζουν) βγαίνουν "λάδι"...
    ¨Ομως η ωραία Πέρσα Ζάχρα Βάγκενκνεχτ, όπως σου ανέφερα αγαπητέ θείε δεν μασάει και τους λέει κάθετα: Oυτε μνημόνια ούτε κουρέματα. ΔΙΑΓΡΑΦΗ και πληρωμή το πολύ μέχρι 60% του ΑΕΠ και πολύ σας πέφτει Μεγάλοι μου άπληστοι τραπεζίτες...

   • ανάκτορο avatar
    ανάκτορο @ Ο Θείος 30/10/2012 22:12:27

    Oπως τα λές, αλλά με μια σημαντική λεπτομέρεια, όπου κρύβεται ο διάβολος, θείε.
    " Δηλαδή μετατρέπεται από χρέος προς ιδιώτες σε διακρατικό χρέος: Χρέος του Έλληνα φορολογούμενου στους άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους."
    Η σωστή διατύπωση είναι:
    "Δηλαδή μετατρέπεται απο χρέος προς ιδιώτες (Κυρίως Budensbank, Deuchebank, BNP, Societe Generale που βασικά ελέγχονται απο τις οικογένειες Rotchild, Rocfeller, Paulson) σε χρέος προς τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.
    Αυτό δεν γίνεται ΜΟΝΟ για το χρέος του Ελληνικού κράτους, που δημιουργήθηκε εν αγνοία των Ελλήνων, αλλά όλων όσων μπαίνουν με τη βία στα μνημόνια: Ιρλανδία,Πορτογαλία, Ελλάδα. (Προς το παρόν Ισπανία,Ιταλία, Κύπρος ανθίστανται).
    Ετσι λοιπόν το χρέος των "κρατών" για το οποίο είναι απόλυτα συνυπεύθυνοι οι αναφερθέντες ιδιώτες Υπερτραπεζίτες, (όταν χρωστας σε τράπεζα πάνω απο 1.000.000 φταίει κυρίως η τράπεζα και ο διευθυντής της) μετατρέπεται όμορφα και παστρικά με τη διαμεσολάβηση των συνενόχων πολιτικών που όπως δηλώνει ο Χέλμουτ Σμίτ είναι όργανα των Υπερτραπεζιτών, σε χρέος τών Ολλανδών, Ελλήνων, Βέλγων,Γάλλων, Ιταλών, Γερμανών, Ισπανών, Εσθονών, Σλοβένων κτλ φορολογούμενων.
    Αυτούς τεχνηέντως οι πολιτικοί με τα ΜΜΕ τους φροντίζουν να στρέφουν τον ένα εναντίον του άλλου με αφορμή τον τρόπο κατανομής, και έτσι αυτοί (Νομίζουν) βγαίνουν "λάδι"...
    ¨Ομως η ωραία Πέρσα Ζάχρα Βάγκενκνεχτ, όπως σου ανέφερα αγαπητέ θείε δεν μασάει και τους λέει κάθετα: Oυτε μνημόνια ούτε κουρέματα. ΔΙΑΓΡΑΦΗ και πληρωμή το πολύ μέχρι 60% του ΑΕΠ και πολύ σας πέφτει Μεγάλοι μου άπληστοι τραπεζίτες...

  • Φανη avatar
   Φανη @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 30/10/2012 18:55:50

   Τοπιασες!!!

   • Φανη avatar
    Φανη @ Φανη 30/10/2012 18:57:50

    στο φαντασμα πηγαινε το σχολιο

 18. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 30/10/2012 12:58:34

  Αντώνη σώσε τη χώρα,η Ευρώπη μονόδρομος,το ευρώ και η ΕΚΤ σώθηκαν.
  Μεταρυθμίσεις τώρα,αποκρατικοποιήσεις τώρα,να βγεί και κανα φράγκο ρε αδελφέ,τέρμα τα λόγια,πράξεις.Ηδη αναλώθηκε μισός χρόνος σε συζητήσεις,ήμαρτον!γοργά ο χρόνος εξαντλείται.

 19. νικος avatar
  νικος 30/10/2012 13:35:18

  '' Κεντρική του επιλογή από την έναρξη της κρίσης ήταν η Ελλάδα να αγοράζει χρόνο ''
  Εγω παντως δεν τον ψηφισα τον Σαμαρα να συνεχισει οτι και ο ΓΑΠ και ακομα πιο σκληρα!!!.....Τωρα τι λετε εσεις εδω βερεσε τα ακουει ο κοσμος στις γειτονιες....
  Ηδη ο Σαμαρας μετραει χρονο αντιστροφα και θα εχει τη τυχη του Γαπ.

  • dm avatar
   dm @ νικος 30/10/2012 14:13:03

   Αν η δοση δεν παει στην πραγματικη οικονομια ο Σαμαρας τελειωσε....
   Οσο για προηγουμενη αναρτηση οτι ειπε ψεματα γιατι θεωρουσε τον εαυτο καλυτερο απο τον τσιπρα, με ψεματα δεν χτιζεται η νεα Ελλαδα...
   Με οραμα και τολμη ομως χτιζεται.

 20. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 30/10/2012 14:02:04

  Το ζήτημα είναι εαν οι κυβερνήτες μας εχουν εντολοδόχο τον ελληνικό λαό ή την τρόικα. Οι απειλητικές δηλώσεις του στυλ ή κάνουμε ότι μας λένε οι δανειστές ή αλλιώς πεθαίνουμε-καταστρεφόμαστε ποιον εξυπηρετούν?

 21. αρέλεγος avatar
  αρέλεγος 30/10/2012 14:07:43

  Η βιωσιμότητα του χρέους δεν κρίνεται άπαξ. Η διατήρηση της βιωσιμότητας και η ανάπτυξη απαιτεί οικονομία ελεύθερη, με εθνική στρατηγική , σχεδιασμό , προτεραιότητες , διαφοροποίηση παραγωγής , πόρους , εκπαίδευση , προιόντα έντασης εφαρμοσμένης γνώσης , αξιοποίηση υπαρχόντων και ανάδειξη νέων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, έξυπνη ανταγωνιστικότητα.
  Με αποικιοκρατική διοίκηση , καθημαγμένη κοινωνία , ληστρικό μοίρασμα των πόρων και της περιουσίας , σκηνικό eldorado , κλειστή οικονομία στη αρπακτική διάθεση και την προστασία των δανειστών και των δορυφόρων τους , το μόνο που εξασφαλίζεις είναι ένα αέναο κυνύγι του "ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΒΙΩΤΟ ΧΩΡΟ''

  Η Λύση: Ηγεσία μαζί με Κοινωνία λένε ΟΧΙ και αξιώνουν ένα ΒΙΩΣΙΜΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ με ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

 22. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 30/10/2012 14:25:55

  Γιώργο, σώσε μας! Λουκά, σώσε μας! Σταύρο, σώσε μας! και τώρα, στο και 1', Αντώνη, σώσε μας! Δυστυχώς "μωραίνει Κύριος ους βούλεται απωλέσαι..." Αφού αποδεικνυόμεθα ανάξιοι "εαυτόν σώσαι", "ουκ εστι εν τω Αδει μετάνοια..."Στην Ελλάδα του τότε, το σωτήριο έργο επιτελούσαν τα παιδιά της όπως τραγουδούσε η Βέμπο. Στην Ελλάδα του σήμερα, αναζητούν εφήμερους σωτήρες σε πρόσωπα απίθανα και τραγικά ακατάλληλα να παίξουν τέτοιο ρόλο. Αρκεί να δηλώνουν ότι θα τον παίξουν. Κι' ο πνιγμένος αμέσως πιάνεται απ' τα μαλλιά του..."Εν ού παικτοίς" αγαπητοί και τρισάθλιοι συμπατριώτες μου. Πλέον, μόνο "ο από μηχανής Θεός" μπορεί να σας σώσει, εάν βεβαίως - απευκταίον - τα γρανάζια της μηχανής δεν πάσχουν από "σκωρίαν" και "πόρωσιν".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Θεόδωρος 30/10/2012 14:40:13

   Τα γρανάζια της πρέσσας στη Φραγκφούρτη (EKT) είναι εντελώς καινούργια και ακόμη αχρησιμοποίητα.
   To Harware είναι τέλειο, αλλά δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει το sofware. Είναι "Αγγλοσαξωνικό" βλέπετε (Κέυνς, Ρούσβελτ σύν τον ...μαυρο-"Ιρλανδό" Αγγλοσάξωνα Ο' Μπάμια)!
   Δυστυχώς, οι Φραγκο-Αλαμανοί έχουν από την αρχαιότητα βαθύτατη προκατάληψη εναντίον Άγγλων, Κίμβρων και Σαξόνων.
   Εδώ πάντως είναι το χειρότερο: Διάφοροι δεξιοαριστεροί έχουν μπερδέψει τον Κηφισό ποταμό με τον Μάιν.

   • aaaa avatar
    aaaa @ Ο Θείος 30/10/2012 14:58:56

    Οταν όμως ο Μάιν τους πάρει απο τα πόδια θα τους φύγουν όλες οι προκαταλήψεις δια μιάς αγαπητέ θείε. Και θα δείς πόσο επιδέξιοι θα γίνουν στην εγκατάσταση και το χειρισμό του software. Oύτως ή άλλως όσο χρόνο κι αν κερδίσουν, το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον". Η θα τυπώσουν ή θα διαγράψουν χρέος αφου ούτε ο Χριστός δεν μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος της Ιταλίας πχ...Σκέψου αν δεν είναι βιώσινο το 2% τί θα είναι το 20%....

 23. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 30/10/2012 15:17:01

  ....Έτσι όπως τα περιγράφετε καλέ μου However, κοντεύω να πεθάνω από συγκίνηση μ΄ετούτη την παρά κάτι λίγο, αβάσταχτη ευτυχία !!!!! Εμένα πάντως για το χορό του ...Ζαλόγγου μου μοιάζει το επόμενο στάδιο. Αν υποχρεούμαι να χορέψω λοιπόν, λέω ΟΧΙ στο Ζάλογγο και προτείνω κάτι πιό ευχάριστο :

  Ο τελευταίος χορός (διαχρονικό):
  http://www.youtube.com/watch?v=7k10ff5uDi0

 24. Ασοβαρος avatar
  Ασοβαρος 30/10/2012 15:42:38

  Aυτο το αρθρο καλο θα ηταν να το κρατησουμε καπου, και να το ξανα διαβασουμε μετα απο 4-5 χρονια οπου η ευρωζωνη θα ειναι ενα κακο ονειρο πλεον... θα χει πολυ ενδιαφερον!!

 25. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 30/10/2012 15:53:08

  Αξιοπρόσεκτη καί αξιόλογη η ανάρτηση τού However.

  Τήν έκρηξη τής χρηματοπιστωτικής φούσκας σηματοδότησε η πτώχευση τής Lehman brothers. Η ενέργεια τής κυβέρνησης τού προέδρου Κλίντον (τού Πιπατζή) νά παραχωρήσει τό δικαίωμα στίς Investmentbanks νά μετατρέψουν τό τραπεζικό σύστημά τους σέ ένα νόμιμο γραφείο ατέλειωτων στοιχημάτων καί νά αποκοπεί τελείως ο ομφάλιος λώρος πού τούς συνέδεε μέ τήν πραγματική οικονομία είναι ένα τεράστιο θέμα πού θά απασχολήσει στό μέλλον πολλούς ειδήμονες. Παρενθετικά η αύξηση τού δημόσιου χρέους τών ΗΠΑ από 10 σέ 16 τρισ.$ στήν τετραετία Ομπάμα δέν βοήθησε καθόλου τήν αμερικανική οικονομία. Βρίσκεται στά πρόθυρα τής διάλυσης καί επιβιώνει μόνο καί μόνο γιατί επιβάλει μέ τήν ωμή βία τών όπλων καί τήν απειλή τής εξαφάνισης κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας στόν πλανήτη τό δολάριο ώς παγκόσμιο αποθεματικό καί παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών μεταφέροντας μέ τόν τσαμπουκά μέρος τού ξένου πλούτου στίς ΗΠΑ.
  Η εξέλιξη πάντως αυτή βρήκε τελείως απροετοίμαστο τό σύνολο, σχεδόν, τών ευρωπαίων πολιτικών (ο ρόλος τών οποίων είναι ο ρόλος κοινού γραμματέα υπουργείου) καί τών ευρωπαϊκών Think Tank. Τουλάχιστον αυτών τών κατώτερων «βαθμών» πού παίζουν τόν ρόλο τού νεροκουβαλητή τής αγγλοσαξωνικοκρατούμενης «παγκόσμιας εξουσιαστικής αδελφότητας». Γιά παράδειγμα η Deutshe Bank δέν είναι η γερμανική Τράπεζα, όπως κοινώς αφήνει νά εννοήσει τό όνομά της καί η χώρα βάσης της, αλλά πολύ περισσότερο είναι ένα μέλος αυτής τής «παγκόσμιας εξουσιαστικής αδελφότητας».

  Δέν θέλω νά μακρυγορήσω, θέλω μόνο νά επισημάνω τόν πανικό τών τοπικών ευρωπαϊκών κυριαρχικών ελίτ, όταν συνειδητοποίησαν τό παιχνίδι τού «μεγάλου αδελφού» (υπάλληλοι τού οποίου είναι οι ίδιοι, αλλά μόνον καλοπληρωμένοι υπάλληλοι) καί τόν καινούργιο ρόλο πού τούς ζητούσε νά παίξουν στό μεγάλο παιχνίδι εξουσίας τών λαών. Οι επιλογές των δέν ήταν πολλές. Ή θά συνέχιζαν μέ τούς καινούργιους όρους ή θά τούς παράσερνε τό ποτάμι πληθώρας επίδοξων νεοσσών, καταλλήλως επεξεργασμένους από τήν «παγκόσμια εξουσιαστική αδελφότητα».

  Σέ τοπικό (ελλαδικό) επίπεδο τώρα καί παίρνοντας υπ'όψη τόν απείρως κατώτερο διαχειριστικό ρόλο τών ιθαγενών εξουσιαστικών ομάδων συμφερόντων, έγινε κοινώς τής κακομοίρας.
  Ένας από τούς πολιτικούς πού συνειδητοποιούν καί καταλαβαίνουν τό παγκόσμιο παιχνίδι εξουσίας καί συγχρόνως ενδιαφέρεται στήν κοσμοχαλασιά νά προστατέψει (όσο μπορεί) τήν δική του στάνη, είναι ο Σαμαράς.
  Γιά νά γίνω πιό σαφής. Ο Σαμαράς δέν είναι ο μεγάλος επαναστάτης τής ανατροπής. Είναι ένας αστός πολιτικός, ξέρει τά όριά του (αυτά εξυπηρετεί), αλλά πιστεύει στήν διάσωση τής στάνης του (στά πλαίσια τής λειτουργίας της) καί τήν συνδέει μέ τήν δική του αστική ελληνική αξιοπρέπεια καί όνειρα. Όπως έκανε καί ο Ε.Βενιζέλος.
  Σέ αυτό τό πλαίσιο κινείται καί προσπαθεί, καί σέ ένα παρόμοιο πλαίσιο κινείται καί η Μέρκελ. Ενστικτωδώς καί ουσιαστικώς καί οι δύο καταλαβαίνουν (ο καθείς από τήν μεριά του) ότι συνταξιδεύουν στό ίδιο καράβι. Οι Γερμανοί στήν πρώτη θέση, εμείς στό αμπάρι. Συνταξιδεύουμε όμως καί άν τό καράβι πέσει στά βράχια δέν είναι τόσο σίγουρο ότι οι επιβάτες τής πρώτης θέσης έχουν καί εξασφαλισμένη τήν λέμβο διάσωσης. Ο πανικός τού χαμού μπορεί νά οδηγήσει σέ ανεξέλεγκτες καταστάσεις καί δέν εγγυάται τήν διάσωση (σώνει καί καλά) τών επιβατών τής πρώτης θέσης.

  Δέν ήταν λάθος η αντιμνημονιακή στάση τού Σαμαρά σέ ένα πρόγραμμα πού δέν έβγαινε. Ήταν οφθαλμοφανές από τήν αρχή καί άν είχαμε κυβέρνηση μέ στοιχειώδη στρατηγική καί στοιχειώδη αξιοπρέπεια στήν αποστολή της μπορεί η πορεία μας νά ήταν διαφορετική. Πρέπει νά θυμόμαστε τήν τότε αντιμνημονιακή στάση (πού έθετε τίς προϋποθέσεις) καί τίς προτάσεις Σαμαρά (τό πρόγραμμα δέν βγαίνει). Η βασική του θέση (κατ'εμέ σωστή) ήταν ότι δέν θά άφηναν τήν χώρα νά οδηγηθεί στήν πτώχευση καί αυτό λόγω τής μεγάλης έκθεσης τού ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στό ελληνικό χρέος. Βραχυπρόθεσμα θά προχωρούσαν σέ αναδιάρθρωση όλου τού ελληνικού χρέους από ανάγκη, σέ μνημόνιο θά μπαίναμε έτσι καί αλλιώς (σκληρό, σοκαριστικό), αλλά σήμερα θά είμασταν σέ απείρως καλύτερη θέση. Αυτά όμως τότε. Απρίλιος, Μάϊος, Ιούνιος τού 2010.
  Πιθανώς νά συνέβαινε μέ κυβέρνηση Κ.Καραμανλή, άν ξανακέρδιζε τίς εκλογές. Πολύ πιθανό δέ νά μήν γινότανε γιατί η κυβέρνηση θά έπεφτε στό εικοσιτετράωρο άν σκλήρυνε τήν στάση της καί προχωρούσε σέ αναδιάρθρωση τού χρέους μέ πολιτική λιτότητας. Συνέβηκε στήν Ιρλανδία, Περτογαλία καί έμμεσα σέ Ισπανία καί Ιταλία καί τά αποτελέσματα ήταν τραγικά γιά τά κυβερνώντα κόμματα. Πόσο μάλλον στήν Ελλάδα μέ έναν πληθυσμό πλήρως εθισμένο καί αναγκασμένο στόν υπερδανεισμό γιά τήν όποια ανάπτυξη τών οικονομικών του δεικτών καί ευρύτερα διατήρησης τής καταναλωτικής του ευμάρειας καί όχι μόνον.
  Στίς συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες οι προτάσεις τού Ζάππειου ένα καί δύο δέν ήταν λάθος. Ήταν οι μόνες προτάσεις πολιτικού σχηματισμού πού ακολουθούσαν μιά λογική καί δείχνανε ένα κάποιο δρόμο. Έστω αποσπασματικά. Ο πολιτικός όμως χρόνος είναι δυναμικός καί όχι στατικός. Η πρόταση τού χθές ήταν γιά τό χθές καί η τρέχουσα αναγκαιότητα μεταβάλλετε ραγδαία. Η επικαιροποίηση μέ τό Ζάππειο δύο προσπαθούσε νά συγλίνει τίς αρχικές προτάσεις μέ τό βάναυσα γρήγορα μεταβαλλόμενο οικονομικοπολιτικό περίγυρο. Καί όλα αυτά μέ ένα πολιτικό καί εξουσιαστικό τοπικό σύστημα καί έναν λαό ανίκανο νά αντιληφθεί τί είναι δέον γενέσθαι καί πιά θά έπρεπε νά είναι η πρέπουσα άμυνά του σέ μιά διεθνή οικονομική επίθεση, σέ έναν ομιχλώδη καί σκιώδη οικονομικό πόλεμο, όπου χάνονται οι ορατές γραμμές συμμάχων καί εχθρών.

  Πεποίθησή μου είναι ότι προετοιμάζονταν η έξοδός μας από τήν ευρωζώνη καί ήταν ένα ισχυρό σενάριο μέ πολλούς διεθνείς υποστηρικτές καί πρόθυμους εντόπιους εκτελεστές. Η συμπεριφορά τού δίδυμου Μέρκελ-Σαρκοζύ έναντι τού τότε έλληνα Πρωθυπουργού (ενός απολύτως κατευθυνόμενου -από συγκεκριμένη εξουσιαστική ομάδα-καί ανίκανου σέ εκπόνηση στοιχειωδούς στρατηγικής) μέ τήν ιστορία τού δημοψηφίσματος μόνον τυχαία δέν είναι. Έγινε δέ ακριβώς μετά τήν απόφαση τών ηγετών τής ευρωζώνης γιά τό PSI. Μιά απόφαση ανάγκης πού δείχνει τόν πανικό πού κυριαρχούσε στήν ευρωζώνη γιά τό ζήτημα, γιά τά μελλούμενα καί γιά τήν δυστοκία τών συντελεστών της νά αντιληφθούν τό όλον εύρος τής επίθεσης καί τής απειλής πού αυτή εγκυμονούσε. Η κίνηση τού ΓΑΠ περί δημοψηφίσματος ήθελε νά δημιουργήσει ένα τέλειο αδιέξοδο καί ήταν καλά προετοιμασμένη (από τήν ομάδα συμφερόντων πού τόν καθοδηγούσε). Είναι εύκολο εκ τών υστέρων νά βγάζουμε συμπεράσματα. Είναι εύκολη η κριτική γιά στάσεις καί πράξεις πού οδηγησαν κάπου καί αυτό χωρίς νά έχουμε χειροπιαστά τίς συνέπειες μιάς στάσης διαφορετικής. Αυτή μένει ώς πεδίο δόξης λαμπρό γιά σκυλεύοντες στό παρόν καί στό μέλλον.

  Δέν ήταν λάθος η συγκυβέρνηση τού Νοεμβρίου.
  Δέν ήταν λάθος τό PSI. Ήταν η αναγκαιότητα νά συνεχίσουμε νά συνυπάρχουμε στήν ευρωζώνη ώς μέρος τού προβλήματος καί όχι ώς η πλήρως απαξιωμένη απόληξη τής Χερσονήσσου τού Αίμου πού θά απασχολούσε τά διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία ώς υπόδειγμα τού απόλυτου ξεπεσμού μιάς χώρας τού ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου σέ τριτοκοσμικό επίπεδο.
  Δέν ήταν λάθος όσα έγιναν με το μεσοπρόθεσμο.
  Δέν είναι λάθος η πολιτική τών μέτρων πού απορρέει από τήν ψήφιση τού μεσοπρόθεσμου. Είναι αδήριτη αναγκαιότητα. Άν καταρρεύσουμε πρέπει νά είναι τό αποτέλεσμα μιάς υπέρμετρα ισχυρής εχθρικής επίθεσης καί όχι γιατί φοβηθήκαμε τήν μάχη καί οι αιώνια πρόθυμοι δώσανε γή καί ύδωρ. Πού θά είμασταν σήμερα άν κέρδιζε τίς εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι Καμμένοι; Ναί η συγκυρία είναι τρομακτικά δύσκολη. Δέν είμαστε όμως σήμερα μόνοι. Ισπανοί, Πορτογάλλοι, Ιρλανδοί, Ιταλοί, έπονται οι Γάλλοι, Σλοβένοι, τό έτερον ελληνικόν κράτος τής Κύπρου καί τελευταίοι οι Γερμανοί.

  Είναι πανεύκολο συνθηματολογικά νά γίνεσαι πολιτικά αρεστός.
  Είναι πανεύκολο συνθηματολογικά νά προτείνεις ώς λύση τήν πλήρη αλλαγή τού ευρωπαϊκού τραπεζικού κατεστημένου καί ότι αυτό θά τό πετύχεις ο ίδιος μόλις αναλάβεις τήν κυβερνητική εξουσία. Ο Αλέξανδρος πέθανε, αλλά ο Τσίπρας καί λοιποί ζούν καί βασιλεύουν.
  Είναι πανεύκολο νά ρίχνεις στόν Καιάδα τής ανυποληψίας όλους τούς άλλους καί τήν χθεσινή ελπίδα.

  Εξ' άλλου οι περίφημες «αγορές» πού, υποτίθεται, πρέπει νά ηρεμήσουν δέν βρίσκονται στίς Onshore επικράτειες πού, υποτίθεται, ότι ελέγχουν.
  Αυτές εδρεύουν πέρα από κράτη καί έθνη. Κατοικοεδρεύουν στίς Ofshore επικράτειες τής «παγκόσμιας εξουσιαστικής αδελφότητας». Καί άν η λέμβος διάσωσης τής ελληνικής οικονομίας δέν τά καταφέρει, δέν τούς καίγεται καρφί.
  Κάθε επιχείρηση εμπεριέχει καί τόν κίνδυνο παράπλευρων (Collateral) απωλειών.
  Αυτό πού προέχει είναι νά αποφύγουμε πάση θυσία νά συμπεριληφθούμε σέ αυτή τήν κατηγορία απωλειών.

  • ανάκτορο avatar
   ανάκτορο @ Ιαπετός 31/10/2012 09:13:51

   Aγαπητέ Ιαπετέ,
   Εμπεριστατωμένη η ανάλυσή σου στην οποία συμφωνούμε απόλυτα. Το θέμα απο δώ και πέρα, μετά την ανάλυση, είναι η πρόταση. Τι θα κάνουμε δηλαδή. Πολύ σωστά παρατηρείς οτι η «παγκόσμια εξουσιαστική αδελφότητα», που εγώ αποκαλώ εν συντομία οι 10-12 Υπερτάπεζες και ο Δημ. Κωνσταντακόπουλος "Η Αυτοκρατορία του χρήματος", χωρίς καμμιά θεωρία συνομωσίας πίσω της, έχει ρίξει το καράβι της ΕΕ στην τρικυμία, και εμάς κλεισμένους στο αμπάρι μαζί με τα άλλα PIIGS, προκειμένου να εισπράξει απο εμάς τα 'σπασμένα' απο την κρίση στις ΗΠΑ μιας και απο κεί η FED τους απώθησε τυπώνοντας αβέρτα δολλάρια. Είναι προφανές πλέον οτι για την "αδελφότητα' η κατάσταση αυτή είναι ιδανική. Κρατώντας το καράβι της ΕΕ εφ' εξής για 10-20 τουλάχιστο χρόνια με εμάς στο αμπάρι και την Γερμανογαλλία στην Α' θέση όπως κάποτε είχε γίνει με την Ιαπωνία, Αυτοί θα εισπράτουν απο εμάς τους δούλους με κατεστραμμένο το μέλλον, το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χρήμα που όπως ο βρυκόλοκας το φρέσκο αίμα, τόχουν απόλυτη ανάγκη μιας που για κάθε 1,5 πραγματικό Ευρώ αυτοι εισπράττουν συνολικά Πραγματικο+Εικονικό χρήμα 100 Ευρώ. Θα αντέξουμε αυτή την κατάσταση για 10-20 τουλάχιστο χρόνια ακόμα? Και είναι σωστό να πάρουμε εμείς που δεν θα υπάρχουμε τότε, την απόφαση για τις μέλλουσες γενεές, ή μήπως θάταν πιό σωστό να θυσιαστούμε εμείς για χάρη τους ακολουθώντας τα ρήματα των προγόνων μας προεξάρχοντος του Ρήγα Φερραίου, με την ελπίδα οτι όταν η αδελφότητα ξανακούσει τον Θούριο να παιανίζει μπορεί να ξανααναμετρήσει το έχει της και να σκεφτεί πως ίσως είναι καλύτερα να χάσει ενα μέρος προκειμένου να μην τα χάσει όλα? Εννοώ οτι εφ' εξής εντος του 2013, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ πρέπει να ψηφίσουμε σε πρώτη φάση (σαν προειδοποιητική βολή προς την 'αδελφότητα') τους αντίστοιχους Τσίπρες μας κι αν δούμε οτι δεν υποχωρούν, να περάσουμε στην αντεπίθεση όπως τόλμησε και πρότεινε η Ζάχρα Βάγκενκνεχτ (Die Linke). ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ !!! Ή εσείς, το 1%, ή εμείς το 99%.
   Εσύ τί προτείνεις? Μισθό στους Μηχανικούς των Πολυτεχνείων μας 300 Ευρώ και ό,τι περισσέψει απο κει και κάτω για τους υπόλοιπους, μέχρι τουλάχιστον το 2030 όπως σαφέστατα μας οδηγούν τα μνημόνια προκειμένου να μην βουλιάξουμε όλοι μαζί? Και θα σε ακούσουν οι νέοι ή θα πουν τον Θούριο του Ρήγα όπως κι εμείς όταν βρεθήκαμε στη θέση τους?

   • sceptical avatar
    sceptical @ ανάκτορο 31/10/2012 18:32:13

    Συμφωνώ απολύτως. Με τι ποιά ηθική νομιμοποίησηκαι ποιά ποιά αυθεντία, υποθηκεύουν οι σημερινοί το μέλλον των επομένων; Και τους πιό αδύναμους, που ήδη δεν επιβιώνουν τι θα τους κάνουμε, θα τους ρίξουμε στον Καιάδα και θα τους υπολογίσουμε στις παράπλευρες απώλειες; Δεδομένου ότι όλοι πιά αναγνωρίζουν ότι το παιχνίδι είναι στημένο...

 26. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 30/10/2012 16:33:01

  Έχουμε σαν κράτος έσοδα 10 και δαπάνες 100...

  Εάν τα έσοδα από 10 δεν γίνουνε 50 και εάν οι δαπάνες δεν πέσουνε από το 100 στο 50, τότε συνέχεια σε αυτήν την κατάσταση θα είμαστε όσες "δόσεις" και να πάρουμε...

  1.) ΑΠΕΛΑΣΗ 2,5 εκατομμυρίων ΛΑΘΡΟμεταναστών
  2.) ΑΠΟΛΥΣΗ μεγάλου αριθμού "παραπανίσιων" δημοσίων υπαλλήλων
  3.) ΠΑΤΑΞΗ της φοροδιαφυγής με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο. Από τον
  περιπτερά μέχρι τις "μεγάλες οικογένεις", εξοντωτικές τιμωρίες σε όσους
  φοροδιαφεύγουν! Δήμευση περιουσίας όλων των συγγενών Α' βαθμού,
  φυλακή χωρίς αναστολή, κανένας διακανονισμός δεκτός κτλ.

  Χωρίς αυτά τα τρία μέτρα, είμαστε βαρέλι δίχως πάτο όσες δόσεις και να πάρουμε...

  Θα "ενοχληθούνε" πολλοί από τα μέτρα αυτά αλλά μόνο έτσι σώζεται η οικονομία.
  Όλα τα άλλα είναι στρουθοκαμηλίσματα...

  • dim avatar
   dim @ Βασίλης Γκιώνης 31/10/2012 03:55:36

   Συμφωνώ και στα 3, με μόνη διαφορά ότι στο πρώτο, αποκλείεται να είναι 2.5 εκατ. οι λαθρό... για 1 με 1,2 τους υπολογίζουν όλοι...

   Το ερώτημα είναι ποιο κόμμα μπορεί να τα κάνει ΚΑΙ τα 3...

   Η απάντηση είναι μόνο η ΝΔ του Σαμαρά....

   Το τρίτο πες ότι θα το κάνουν όλοι, είτε αυτός είναι ο Σύριζα, είτε η ΝΔ, είτε η ΧΑ

   Το πρώτο ξεχάστε το με Σύριζα (ίσα ίσα που θα νομιμοποιήσει τους περισσότερους από αυτούς)

   Το δεύτερο ξεχάστε το με Σύριζα, αλλά και με ΧΑ, αφού αυτοχαρακτιρίζεται ως εθνικοσοσιαλιστκό κίνημα, σίγουρα θα θέλει κι αυτή όπως όλα τα σοσιαλιστικά κινήματα όσο το δυνατόν περισσότερο κράτος...

   Για αυτό, καταλάβετε το όλοι επιτέλους, η μόνη ελπίδα αυτού του τόπου είναι ο Σαμαράς και η ΝΔ .... αφήστε λοιπόν τη γκρίνια, περιορίστε τις διαρροές προς τα άκρα, και δώστε του τη δύναμη ενός έθνους, για να κερδίσουμε όλοι μαζί την μάχη για την πατρίδα μας....

 27. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/10/2012 16:50:10

  "Δεν είναι κρίση του Ευρώ, ούτε κρίση χρέους, είναι κρίση διακυβέρνησης της Ευρώπης".
  Έτσι συνόψισε σήμερα πολύ εύστοχα την κατάσταση, ο Γάλλος διάσημος οικονομικός επιστήμονας Ελί Κοέν.

  • akis avatar
   akis @ Ο Θείος 30/10/2012 17:59:41

   Ξέχασε να προσθέσει όμως οτι η κρίση του Ευρώ είναι παρενέργεια της Αγγλοσαξωνικής κρίσης που ξεκίνησε πρώτη το 2007 απο το σκάσιμο της τράπεζας Northrock στην Αγγλία και μετά της Leehman Brothers στις ΗΠΑ που σώθηκε με κρατικοποίηση και έκτοτε η Αμερικάνικη κρίση αντιμετωπίζεται με διαρκές τύπωμα τρισεκατομμυρίων δολλαρίων απο την FED. Βεβαίως και η Ευρώπη έχει πρόβλημα διακυβέρνησης που πολύ σαφέστερα απο τον Κοέν (Εβραίος?) περιέγραψε ο Χέλμουτ Σμίτ:
   «Δεν είναι δουλειά του ηγέτη να ευχαριστεί τις αγορές, αλλά να τους αφαιρέσει δύναμη τους και να την ξαναδώσει στο κράτος», δήλωσε ο Σμιτ. Σύμφωνα με τον πρώην Καγκελάριο, οι αρχηγοί των χωρών της Ευρώπης απέτυχαν ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Σήμερα οι τραπεζίτες κυριαρχούν και πάλι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

   «Είναι γελοίο να κυβερνάται ο κόσμος με βάση τις διαθέσεις των αγορών, από 35χρονους νεαρούς οι οποίοι αυτοθεωρούνται μάνατζερ τραπεζών», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

  • arion avatar
   arion @ Ο Θείος 30/10/2012 18:18:34

   Ξέχασε να προσθέσει όμως οτι η κρίση του Ευρώ είναι παρενέργεια της Αγγλοσαξωνικής κρίσης που ξεκίνησε πρώτη το 2007 απο το σκάσιμο της τράπεζας Northrock στην Αγγλία και μετά της Leehman Brothers στις ΗΠΑ που σώθηκε με κρατικοποίηση και έκτοτε η Αμερικάνικη κρίση αντιμετωπίζεται με διαρκές τύπωμα τρισεκατομμυρίων δολλαρίων απο την FED. Βεβαίως και η Ευρώπη έχει πρόβλημα διακυβέρνησης που πολύ σαφέστερα απο τον Κοέν (Εβραίος?) περιέγραψε ο Χέλμουτ Σμίτ:
   «Δεν είναι δουλειά του ηγέτη να ευχαριστεί τις αγορές, αλλά να τους αφαιρέσει δύναμη τους και να την ξαναδώσει στο κράτος», δήλωσε ο Σμιτ. Σύμφωνα με τον πρώην Καγκελάριο, οι αρχηγοί των χωρών της Ευρώπης απέτυχαν ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Σήμερα οι τραπεζίτες κυριαρχούν και πάλι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

   «Είναι γελοίο να κυβερνάται ο κόσμος με βάση τις διαθέσεις των αγορών, από 35χρονους νεαρούς οι οποίοι αυτοθεωρούνται μάνατζερ τραπεζών», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

 28. θησεας avatar
  θησεας 30/10/2012 17:33:06

  ποσο δικιο εχεις ? ακομα κ οΜΕΓΑΣ Παγκαλος το ειπε! μενει να το πει κ οΜΕΓΑΣ Ακης για να ειμαστε σιγουροι !

 29. Kωστας Τ avatar
  Kωστας Τ 30/10/2012 18:53:43

  Τόσα πολλά λόγια για να καλυφθεί η ασυνέπεια Σαμαρά!Όλοι με τον Σαμαρά λοιπόν,το είπε και ο Πάγκαλος!

  • Θεμιστοκλής avatar
   Θεμιστοκλής @ Kωστας Τ 30/10/2012 19:03:20

   Αφού το είπε ο Τεράστιος Πάγκαλος τότε αλλάζει το πράγμα !

  • dim avatar
   dim @ Kωστας Τ 31/10/2012 04:06:08

   Ασε τις συνέπειες και τις ασυνέπειες, αυτά τα κρίνει ο καθένας με βάση την υποκειμενική του οπτική...

   Εγώ σε ρωτάω ειλικρινά, ανεξάρτητα από την υποκειμενική κατάσταση που μπορεί να βρίσκεσαι εσύ, ή εγώ ή ο καθένας:

   Έχεις από τη μια πλευρά να διαλέξεις ποιος θα διαχειριστεί τη δυσκολότερη και κρισιμότερη οικονομική κατάσταση που περνάει η χώρα μας μεταπολεμικά, και εξαρτάται το μέλλον των επόμενων γενεών από αυτή τη διαχείριση. Και έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δυο "επιτελεία":

   α) Σαμαράς, Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Βενιζέλος, Κουβέλης, Λοβέρδος (βάζω και από τους 3 χώρους πολιτικούς, για να μη βάλω μόνο της ΝΔ)

   β) Τσίπρας, Καμμένος, Μιχαλολιάκος, Μηλιός, Λαφαζάνης, Κουίκ, Κασιδιάρης

   Είμαστε σοβαροί που καθόμαστε έστω και το σκεφτόμαστε ακόμα? Εδώ μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας, δε μιλάμε να κάνουμε καταλήψεις σε σχολείο, να παίξουμε τζόγο στο χρηματιστήριο, να δούμε ποιος ξέρει να παίζει καλύτερο ξύλο κλπ κλπ ....

   • ανάκτορο avatar
    ανάκτορο @ dim 31/10/2012 09:41:17

    Για το πρώτο επιτελείο καμμία αντίρρηση.
    Για το δεύτερο είσαι σίγουρος οτι θα δεχτεί ο Μιχαλολιάκος με τον Κασιδιάρη να συνεργαστούν με Τσίπρα και Λαφαζάνη? Αρα τζίφος η πρότασή σου...

 30. sceptical avatar
  sceptical 30/10/2012 19:30:50

  H μέχρι τώρα στρατηγική του Α.Σ. είναι ότι δεν έχει καμία απολύτως στρατηγική. Εκτός αν ονομάζεται στρατηγική το να κερδίζουμε (απαράδεκτο ρήμα για τα όσα ζούμε!) χρόνο μέχρι να... καταλάβει το λάθος της η Γερμανία, να περάσουν οι γερμανικές εκλογές, οι αμερικανικές εκλογές και δεν γνωρίζω τι άλλο. Το τρικομματικό μόρφωμα δεν έχει απολύτως καμία νομιμοποίηση να προχωρήσει στην περαιτέρω εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας και την αποδυνάμωση της χώρας και των εναπομεινάντων δημοκρατικών θεσμών. Ακόμη περισσότερο, είναι ξεκάθαρο ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, αφού και τα τρία κόμματα είναι απολύτως ανακόλουθα στα όσα έλεγαν προεκλογικά. Μια και ανήκω στην κατηγορία πολιτών που στήριξαν ενεργά τον πολιτικό χώρο στον οποίο ο κ. Σαμαράς πηγαινοέρχεται, θα μου επιτρέψετε να πω ότι θεωρώ φαιδρό να αναλύετε τώρα το πώς θα τον μεταχειριστεί η ιστορία. Πιστεύω πως θα κριθεί πολύ πιό σύντομα, από τις χαμένες γενιές των νέων Ελλήνων, από τους πιό αδύναμους κοινωνικά συμπολίτες μας που ζουν χωρίς τη στοιχειώδη κοινωνική φροντίδα, από τις στρατιές των ανέργων, τελικά από όλους τους Έλληνες που πιστεύουν ότι η πατρίδα τους είναι αυτό το πολύπαθο κομμάτι γης, είναι και οι άνθρωποί της μαζί! Είναι και τα δημοκρατικά ιδεώδη, η ιστορία και ο πολιτισμός. Στο μεταξύ, ο κ. Σαμαράς έδειξε κάποια συνέπεια. Έγινε πρωθυπουργός. Οι κηδεμόνες μας τον εγκρίνουν- φυσικά, και τον ΓΑΠ ενέκριναν. Αποκατέστησε την αξιοπιστία μας - υπό την αίρεση ότι δεν θα πει όχι σε οποιαδήποτε από τις αξιώσεις τους. Εντός, η διαπλοκή οργιάζει ανενόχλητη και ο πλούτος συνεχίζει να συσσωρρεύεται στους λίγους. Το χρέος έχει πάρει αστρονομικές διαστάσεις -αλλά ας μην επεκταθώ σ'αυτά, όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι ανά τον κόσμο μιλούν για την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική. Αλλά εδώ, σώζεται η πατρίδα, κατ΄εξακολούθηση μάλιστα, δεν ξέρω πόσους ακόμη σωτήρες και πειράματα θ'αντέξουμε... Η μήπως αυτό εννοείτε μιλώντας για την τελευταία ελπίδα;;

  • franc avatar
   franc @ sceptical 30/10/2012 19:58:27

   Aγαπητέ Sceptical υποκλίνομαι στις σκέψεις σου που ταυτίζονται απόλυτα με τις δικές μου...

 31. Θεμιστοκλής avatar
  Θεμιστοκλής 30/10/2012 20:04:02

  Ο τελευταίος χορός των γερμανοτσολιάδων !

  • Θεμιστοκλής avatar
   Θεμιστοκλής @ Θεμιστοκλής 30/10/2012 21:30:59

   Μάλλον όχι....

 32. franc avatar
  franc 30/10/2012 22:03:42

  Θα διαμαρτυρυθεί έντονα, αλλά μετά θα κάνει την πάπια. Καθότι μια τέτοια παρέμβαση της FED θα σήμαινε για τον υπάλληλο της Goldman Sachs κ. Ντράγκι οτι η Ελλάδα περνάει στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ...

 33. ανάκτορο avatar
  ανάκτορο 30/10/2012 22:10:50

  Θα πεί ευχαριστω. Ολες οι ευρωπαικές τράπεζες έχουν και δολλάρια που προέρχονται απ' τα ετυπωτήρια της FED.

 34. Jim Bim avatar
  Jim Bim 30/10/2012 22:10:54

  Επίσης τον εμφύλιο, τις εξεγέρσεις των μουσουλμάνων, τις επιδρομές στα super market, την γκρίνια της γυναίκας σου που δεν θα βρίσκει πουθενά make up, και όταν το βρεί στη μαύρη αγορά θα κάνει όσο ένας μισθός !!!

  καληνύχτα

 35. Ασοβαρος avatar
  Ασοβαρος 30/10/2012 22:17:49

  Ακριβως, καταλαβαν οτι το τελος τους ηρθε και προσπαθουν με κινησεις εντυπωσιασμου να ανατρεψουν την κατασταση!

  Εκλογες για συντακτικη εθνοσυνελευση, νεο συνταγμα, διαγραφη μονομερως του χρεους και εθνικο νομισμα... δεν υπαρχει αλλος τροπος να δωθει πραγματικα αυτη η χωρα.

  • 1821 avatar
   1821 @ Ασοβαρος 30/10/2012 23:09:04

   Και το τέλος τους θα έρθει και η Δημοκρατία θα αποκατασταθεί και Δικαιοσύνη θα απονεμηθεί.
   Υπομονή.
   Πρώτα πρέπει να δούμε όλο το έργο.-

   • livas avatar
    livas @ 1821 30/10/2012 23:27:03

    Άραγε θα έχει happy end;

 36. DRES avatar
  DRES 30/10/2012 23:12:09

  Κάποιοι κρίνουν τον ΣΑΜΑΡΑ σαν να είναι του ΙΔΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. Σα δε ντρέπονται!
  ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

  Ξαφνικά οι ΠΑΣΟΚΑΤΖΗΔΕΣ εγιναν ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και οι ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ εγιναν ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ.

  Το 93 μας πετάγατε ΒΙΔΕΣ ,, ΠΑΛΙΟΞΕΦΤΙΛΕΣ.............!

 37. stls avatar
  stls 31/10/2012 00:25:16

  Ο χορός με την τρόικα,χορός του ζαλόγκου.Μωρέ δε πάμε στον διάολο,στο κάτω κάτω.Για ποιόν ακόμη κρατιόμαστε, μια χώρα των 2000000 ανέργων,μιά χώρα συναξιούχων μιά χώρα ποιών,αυτών της λιστας Λαγκαρτ.....γιαυτους κάνουμε θυσίες,ο λαός πεινάει ετσι κι αλλιως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.