#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/03/2012 07:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Σαμαράς, το όπλο της ΑΟΖ και το χρέος

Ο Σαμαράς κέρδισε χρόνο για την ΑΟΖΜια νέα διάσταση στους λόγους για τους οποίους στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, το PSI και τη δανειακή αποκάλυψε στην χθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι θα αποκαλύψει κι άλλα στη συνέχεια.

Είπε μεταξύ άλλων:

"Σήμερα μπορούμε να λέμε και πράγματα που λίγο πριν δεν μπορούσαμε.

Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη! Αυτό δεν είναι πια ένα συνηθισμένο κλισέ. Τώρα πλέον είναι γεωπολιτική επιταγή!

Όλος ο Μεσογειακός περίγυρός μας αποσταθεροποιείται. Ακόμα και άλλα κράτη χωρίς τα δικά μας προβλήματα νιώθουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη της Ευρώπης, μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Δείτε την Κύπρο. Μόλις μπήκε στην Ευρώπη ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και σήμερα μοιράζει συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, έχει γίνει το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σπεύδουν να την προσεγγίσουν πολύ ισχυρά κράτη.

Σας ρωτώ: Θα κατάφερνε η Κύπρος να διακηρύξει την ΑΟΖ, αν δεν είχε μπει στην Ευρώπη; Και θα μπορούσαμε εμείς να προχωρήσουμε τώρα σε δικές μας έρευνες και ανακήρυξη της ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη, ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη;

Θα σας πω και κάτι που δεν λέγεται ανοικτά ακόμα, αλλά που όλο και περισσότεροι το συνειδητοποιούν: Τα αποθέματα που είναι γνωστό πια ότι υπάρχουν μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ και πολύ κοντά σε ελληνικό έδαφος, είναι πολύ σημαντικά. Σε αξία παρά πολύ σημαντικά!

Χωρίς την κάλυψη της Ευρωπαϊκής ομπρέλας ούτε εμείς ούτε η Κύπρος θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους. Με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής ομπρέλας, όχι μόνο θα μας λύσουν το πρόβλημα, αλλά μπορούν να μας φέρουν σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι ήμασταν πριν. Και σε πολύ πιο υγιείς βάσεις.

Η Ελλάδα κινδύνεψε κάποια στιγμή – και ακόμα ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει τελείως – να γίνει ο αδύνατος κρίκος της Ευρώπης.

Ενώ μπορεί να γίνει το προπύργιο της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή. Και μαζί με την Κύπρο, ο Ελληνισμός να αποκτήσει τεράστιο βάρος και επιρροή στην περιοχή του...."

Το παρασκήνιο

 Όπως αναφέρουν μελέτες που δημοσιεύουμε σε άλλη ανάρτηση (βλ. "Ανατολική Μεσόγειος: Ένα ενεργειακό καζάνι που βράζει") οι γεωλογικές έρευνες έδειξαν ότι όντως υπάρχει πετρέλαιο (22 δισ. βαρέλια) στο Ιόνιο Πέλαγος, και στο Βόρειο Αιγαίο (4 δισ. βαρέλια). Μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες στο Νότιο Αιγαίο, ή στο Κρητικό Πέλαγος, οπότε η ποσότητα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μελέτες που έχουν γίνει, υπολογίζουν, εξάλλου, το φυσικό αέριο της χώρας να αγγίζει τα $9 τρισεκατομμύρια !

 Καταλαβαίνετε λοιπόν τι έχει να γίνει αν μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί έστω και ένα μικρό κλάσμα αυτών των κοιτασμάτων.  Θα αλλάξει η οικονομική της κατάσταση, αλλά ίσως και αυτή ολόκληρης της περιοχής.

 Σύμφωνα με τις (συντηρητικές) εκτιμήσεις του David Hynes του πανεπιστημίου Tulane (σε πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα) η Ελλάδα από τα ήδη επιβεβαιωμένα κοιτάσματα μπορεί να αποκομίσει ακόμα και  €300 δισ μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Την στιγμή που το συνολικό χρέος της είναι 360 δισ (260 μετά το "κούρεμα")! Και την στιγμή που όλη η φασαρία για τις αποκρατικοποιήσεις γίνεται για μόνο περίπου €50 δισ.

Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση της, αν καταφέρει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της.

Αν όμως η Ελλάδα ξεκινήσει έρευνες, και προχωρήσει σε αντλήσεις στο Αιγαίο, θα έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία η οποία θα το θεωρήσει πράξη πολέμου. Στο παρελθόν οι απειλές της Τουρκίας δεν είχαν κάποια οικονομική συνέπεια, αφού δεν ήταν γνωστό αν υπήρχε φυσικός πλούτος στο Αιγαίο. Σήμερα όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η Ελλάδα χωρίς την υποστήριξη της Ευρώπης δεν μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου χωρίς να έρθει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Κι αυτό εξηγεί (και κατά την γνώμη μας δικαιολογεί) την στρατηγική Σαμαρά. Στηρίζοντας τη δανειακή και το PSI κράτησε την Ελλάδα μέσα στο Ευρώ και κυρίως μέσα στο εν εξελίξει ευρωπαϊκό παιχνίδι πρώτον για να εξασφαλίσει τα νώτα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και δεύτερον για να κερδίσει χρόνο μέχρι να ανακηρύξει την ΑΟΖ.

"Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη! Αυτό δεν είναι πια ένα συνηθισμένο κλισέ. Τώρα πλέον είναι γεωπολιτική επιταγή! Όλος ο Μεσογειακός περίγυρός μας αποσταθεροποιείται. Θα κατάφερνε η Κύπρος να διακηρύξει την ΑΟΖ, αν δεν είχε μπει στην Ευρώπη; Και θα μπορούσαμε εμείς να προχωρήσουμε τώρα σε δικές μας έρευνες και ανακήρυξη της ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη, ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη;".

Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο ότι οι πρώτες επισκέψεις του Σαμαρά ως αρχηγός της ΝΔ στο εξωτερικό εκτός Ευρώπης ήταν τα πρόσφατα ταξίδια στο Ισραήλ και την Ρωσία. Ο ρόλος του Ισραήλ στο γεωστρατηγικό τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ είναι γνωστός. Όσο αφορά την Ρωσία, η Μόσχα έχει διαβεβαιώσει τον Σαμαρά ότι στηρίζει από κάθε άποψη την Ελληνική ΑΟΖ επειδή η Ελλάδα θα εφοδιάζει με φυσικό αέριο και την Ευρώπη και έτσι θα απαλυνθούν οι ευρωπαϊκοί φόβοι εξάρτησης από το μονοπώλιο της Ρωσίας στο φυσικό αέριο, που δίνουν έδαφος στα παιχνίδια των ΗΠΑ. Το μόνο που θέλουν οι Ρώσοι είναι έναν τερματικό σταθμό σε ελληνικό έδαφος για το δικό τους αέριο προς την Ευρώπη.

Το παιχνίδι θα είναι μεγάλο και σκληρό

 Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι καθόλου ουδέτερη αναφορικά με τις νέες ανακαλύψεις  πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Γι αυτό, όταν η υπουργός Εξωτερικών  Hillary Clinton επισκέφτηκε την Αθήνα έφερε μαζί της τον ειδικό απεσταλμένο για θέματα ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ασία, τον Richard Morningstar, ο οποίος ήταν παλιότερα σύμβουλος του προέδρου Κλίντον σε ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας για την Κασπία Θάλασσα, και βασικός παράγοντας στην γεωπολιτική προσπάθεια των ΗΠΑ να περικυκλώσουν την Ρωσία με εχθρικές φιλοδυτικές δυνάμεις.  Ο  Morningstar, μαζί με τον γνωστό μας  Matthew Bryza, αποτελούν τους βασικούς αρχιτέκτονες των ενεργειακών γεωπολιτικών εγχειρημάτων της Ουάσιγκτον, σε σχέση με τους αγωγούς ενέργειας, που είχαν σκοπό την απομόνωση της Ρωσίας, και της Gazprom, από την ΕΕ (Ο  Bryza είναι γνωστός πολέμιος του ρωσικού αγωγού South Stream).

Προσέξτε τώρα:

Ο Morningstar υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, και άλλα καίρια ζητήματα, και την μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να υπάρξει από κοινού μια κερδοφόρα συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου (πράγμα που όπως ξέρουμε κερδίζει έδαφος στην Κύπρο).

 Σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή Α. Βασιλάκη, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2011, το κίνητρο της Ουάσιγκτον στο να συνεργαστούν η Αθήνα με την Άγκυρα στην εκμετάλλευση του Αιγαίου, είναι να μοιραστεί τα προσδοκώμενα έσοδα. Όπως αναφέρει, η Αμερική προτείνει το 20% των εσόδων να πάνε στην Ελλάδα, το άλλο 20% στην Τουρκία, και το 60% να καταλήξει στα ταμεία της αμερικανικής Noble Energy του Χιούστον, η οποία ήδη αντλεί πετρέλαιο έξω από το Ισραήλ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, και σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών, ο Μπιλ Κλίντον, είναι λομπίστας της Noble Energy στην Ουάσιγκτον.

Ως γνωστόν η Noble Energy ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της Κύπρου. Τον Δεκέμβριο του 2011 ανακοίνωσε την εύρεση 7 τρισεκατομμυρίων  κυβικών φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Είναι προφανές λοιπόν ότι το κυνήγι των ενεργειακών κοιτασμάτων οδηγεί σε μια στρατηγική σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων, μεταξύ ελληνικών, αμερικανικών, ρωσικών, ευρωπαϊκών, ισραηλινών, τουρκικών, λιβανέζικων, και πιθανώς συριακών γεωπολιτικών συμφερόντων.

Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική και το ερώτημα είναι φυσικά ποιος μπορεί να παίξει αυτό το παιχνίδι. Μια ισχυρή κυβέρνηση Σαμαρά ο πατριωτισμός του οποίου είναι δεδομένος, η μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό κάποιον κ. Λουκά που θα άγεται και θα φέρεται από την ξένη και ντόπια διαπλοκή;

Πάνος Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 12/03/2012 09:14:31

  Να συγχαρώ το Αντί γιατί πραγματικά είναι σάϊτ κορυφαίου επιπέδου με γεωπολιτικές αναλύσεις που μας ανοίγουν τους ορίζοντες. Πραγματικά εδώ ισχύει το "μάθε μπαλλίτσα από τον άρχοντα"!

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 12/03/2012 09:21:58

  Συμφωνώ με τον Α. Σαμαρά επί της ουσίας στις γενικότερες πολιτικές προσεγγίσεις του αλλά, κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου θα υπογραμμίσω τα εξής:
  1) "η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη!" Ναι, αλλά υπέρ το δέον (με ευθύνη των ελληνικών ελιτ) και με μονοσήμαντο τρόπο, τουτέστιν την μονόδρομη εξάρτηση πλεον από τα δάνεια και επομένως την "καλή θέληση" των "εταίρων μας".
  Η αλήθεια που δεν έιπε είναι πως και η Ευρώπη έχει ανάγκη την -γεωπολιτική πραγματικότητα- Ελλάδα αλλά η χρονίως, και εις βάρος των Ελληνικών συμφερόντων- ετεροβαρής αυτή σχέση έχει εκφυλιστεί σε υποταγή και αποικοιοποίηση. Η μόνιμη φιλοσοφική προέκταση αυτής της υποταγής είναι η κλαψα της αλήτ μας ως "μικρής πλην έντιμης χώρας" του ΚΚ του πρεσβύτερου και η πρακτική της πλευρά είναι η ροή χρηματοδότησης σε ένα κράτος άκρως φαύλο και ανίκανο.
  2) "Θα κατάφερνε η Κύπρος να διακηρύξει την ΑΟΖ, αν δεν είχε μπει στην Ευρώπη; Και θα μπορούσαμε εμείς να προχωρήσουμε τώρα σε δικές μας έρευνες και ανακήρυξη της ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη, ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη;"
  Η προφανής απάντηση είναι όχι, αλλά μόνο υπό τις συνθήκες που διαμόρφωσαν οι ελληνικές ελίτ εδώ και 30 χρόνια. Δεν μπορώ να κατανοήσω την μανιχαϊστική πολιτική σκέψη (1+(-)1=0) του τύπου "αν δεν είμασταν μέλη...θα απομονωνονομασταν κλπ, κλπ). Γιατί η ιδότητα του μή μέλους σε απομομώνει; Και άλλες -σοβαρές όμως- χώρες δεν είναι μέλη ΑΛΛΑ δεν είναι απομονω΄μενες. Εδώ μέλος ήμαστε και απομονωσαμε τον εαυτό μας. Τολμώ να πώ πως και μη μέλος να ήταν η Κύπρος αφ' ής στιγμής δεν αντιτίθετο στα συμφέροντα της δύναμης που ελέγχει τη Μεσόγειο απολύτως τίποτα δεν θα έκανε η Τουρκία: Και ξέρετε γιατί; Διότι η Αμερική προτιμά να διαλέγεται με την Κύπρο παρά με την Τουρκία . Και οι λόγοι είναι προφανείς. Το ίδιο και η Ελλάδα.

  • Leonidas avatar
   Leonidas @ Νίκος Αργεάδης 12/03/2012 15:14:04

   Κύριε Αργεάδη,
   άκρως τεκμηριωμένα τα γραφόμενα σας!

   Διότι, τα επιχειρήματα του άρθρου με τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά, υπονοούν, ότι:
   ''για να είμαστε λοιπόν στην Ευρώπη, πρέπει να : υπογράφουμε σκληρώτατα Μνημόνια, να γίνουμε η χώρα όπου εφαρμόζεται ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός με συνοπτικές διαδικασίες εξπρές, να φτωχύνουμε όλοι πάραυτα λόγω περικοπών και βαρύτατης φορολογίας, και να αποθέσουμε τις ελπίδες μας στο -απώτερο- μέλλον των πετρελαίων.."

   • of8almos avatar
    of8almos @ Leonidas 14/03/2012 01:06:02

    Ακομα ποιο ωραία

  • of8almos avatar
   of8almos @ Νίκος Αργεάδης 14/03/2012 01:05:24

   Ωραια πραγματα

 3. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 12/03/2012 09:34:20

  H Κύπρος κήρυξε ΑΟΖ γιατί είχε πατριώτη πολιτικό με αρ......α τον Τάσο Παπαδόπουλο και όχι δουλοπρεπείς και Τουρκοφοβικούς πολιτικούς.
  Όσο για την συνεκμαιτάλευση, αυτή αφορά πάγια Αμερικανική επιδίωξη από εποχής Κίσινγκερ και μετά.
  Οι Αμερικανοί θέλουν να βάλουν στα κοιτάσματά μας μέσα και το αγαπημένο τους παιδί.Το θέμα είναι ότι τώρα είναι αρνητικοί και οι Ισραηλινοί (εκτός αν αλλάξουν πάλι τα δεδομένα)
  Όσον αφορά την συνάρτηση χρέους ορυκτού πλούτου μην αποκλείεται οι τοκογλύφοι να μας προτείνουν ακόμα και διαγραφή του απεχθούς χρέους με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση των υδρογονανθρώκων.
  Δηλ θα μας διαγράψουν αέρα και θα πάρουν πραγματικό πλούτο!!!
  Και μην αμφιβάλλετε οι εδώ πολιτικάντηδες και τα τουρκοκάναλα να πανηγυρίζουν πάλι όπως κάθε φορά που μας σώνουν...

  • of8almos avatar
   of8almos @ Γιώργος Π 14/03/2012 01:08:28

   Πεστε τα γιατι μας εχουν ριξει το τυρί και ελπίζουν να τσιμπίσουμε. Ρε ουστ αλλάξτε μυαλλά και αφήστε τα εκβιαστικά διλήμματα τύπου Γιωργάκη, στο Χαρβαρντ σας τα έμαθαν.

 4. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 12/03/2012 09:57:51

  Η χώρα μας έχει όπως φαίνεται μεγάλο ορυκτό πλούτο. Υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μεγάλες ποσότητες. Εμείς έχουμε και μεγάλο εξωτερικό χρέος. Ας φροντίσουν λοιπόν οι ηγέτες μας να το εκμεταλλευτούν και στο Ιόνιο, και στο Αιγαίοκαι νότια της Κρήτης. Κι επειδή δεν μπορούμε να το βγάλουμε μόνοι μας ας καλέσουμε τους Αμερικανούς ή και τους Ρώσους, ας υπογράψουμε συμφωνίες, ας δώσουμε το μερίδιο που αναλογεί στις ξένες εταιρείες πλούσια και ας κρατήσουμε κι εμείς το δικό μας. Όφελος θα έχουμε. Με τους γείτονες να τα έχουμε καλά κι αν είναι ας πάρουν κι αυτοί μερίδιο. Έχει για όλους. Καλή συνεργασία λοιπόν!

 5. alex avatar
  alex 12/03/2012 10:30:10

  tοσα χρονια που ειμαστε κατω απο την ομπρελα της ευρωπης γιατι δεν καναμε τιποτα;την κυπρο επρεπε να περιμενουμε;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ alex 17/03/2012 16:33:49

   Δε το κατάλαβες το θέμα. Τώρα που η Τουρκία πλακώθηκε με τους εβραίους και θέλει σταθερό εταίρο στην περιοχή, βρήκε πάτημα η Κύπρος και μέσω αυτής και εμείς. Πριν 10 χρόνια οι εβραίοι ήταν με τους τούρκους ένα...

 6. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 12/03/2012 10:33:00

  Γεώργιε Κωνσταντινόπουλε

  Είσαι γνήσιο τέκνο της Ψοφοδεούς πολιτικής που εφαρμόστηκε με τη Διπλωματία του Ζεϊμπέκικου και τη μετατροπή των Αρχών και Αξιών σε συναλλακτικά αντικείμενα.
  Όχι Κύριε.
  Δεν παραχαρούμε τίποτα, που δεν του ανήκει σε κανέναν.
  Κι αν δεν έχουμε τα κότσια εμείς, θα βρεθεί κάποτε μια άλλη Ελληνική Γενιά που θα τα καταφέρει.

 7. Wolf avatar
  Wolf 12/03/2012 10:36:13

  Μια ΑΟΖ για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!
  Γράφει ο Ν. Λυγερός


  Συνεχίζουμε το έργο μας ή τις δουλειές μας, όπως λένε οι άλλοι, διότι το έχει ανάγκη η πατρίδα μας, για να ζήσουν πιο ωραία οι δικοί μας, για να είναι πιο όμορφη η ανθρωπότητα. Αλλιώς ποιος θα το κάνει; Κι αν δεν έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε κανονικά, κι αν δεν θα υπάρχουν καλοκαίρια για μας, δεν πειράζει, ας ζήσουν οι αδιάφοροι, οι κοινωνικοί και οι ραγιάδες την πραγματικότητα που δημιουργούμε. Αν το μέλλον των άλλων χρειάζεται μόνο τις θυσίες μας, τότε θα τις κάνουμε κι αυτές, αρκεί ν’ αλλάξει η ζωή των δικών μας. Έτσι όσοι έχουν φοβίες και δεν ξέρουν ακριβώς σε ποια κατάσταση βρίσκονται, θα απολαύσουν κι αυτοί την ελληνική ΑΟΖ που θα θεσπίσουμε, θέλουν δεν θέλουν, διότι είναι η μόνη οικονομική λύση που προσφέρει πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης, οι οποίες μετατρέπουν το ελληνικό χρέος σε ποσοστό και μόνο. Όλες οι άλλες οι προτάσεις δεν έχουν ως αποτέλεσμα παρά να προσφέρουν ένα ποσοστό του χρέους δίχως να είναι βιώσιμο για μας

  . Κατά συνέπεια, αντί να ασχολούμαστε με την καθημερινότητα, εμείς που δεν έχουμε κανονική συμπεριφορά και είμαστε ξεροκέφαλοι σαν τον Σ. Κασσίνη, εμείς που δεν είμαστε ευγενικοί με την απραξία και την αποτελεσματικότητα, διότι μας αγγίζει μόνο η ευγένεια της ουσίας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, δίχως να περιμένουμε τίποτα από κανέναν. Αφού η κοινωνία δεν θέλει να ασχοληθεί με τα εθνικά θέματα, ενώ ο λαός μας το έχει ανάγκη, για να υπερασπισθεί τα δικαιώματά του και εκείνα των παιδιών του, κάποιος πρέπει να παράγει το πρέπον έργο, όποιο και να είναι το κόστος. Σε αυτή την κατηγορία θα παλεύουμε, διότι ο λαός μας δεν αντέχει άλλους χειμώνες και θέλει επιτέλους ένα καλοκαίρι, για να ζήσει με το απέραντο γαλάζιο και με τον ήλιο της δικαιοσύνης. Αυτό το έργο θα γίνει όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, διότι είναι το πρέπον. Έτσι ούτε το κοινωνικό, ούτε το γραφειοκρατικό θα μας σταματήσει. Ακόμα και η βλακεία μερικών δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση αυτού του οράματος που είναι τόσο αναγκαίο για την πατρίδα μας.

  Αν πρέπει να εξηγήσουμε και σε αυτούς το στρατηγικό σχεδιασμό της ΑΟΖ, της θέσπισής της και των διμερών σχέσεων, τότε δεν θα τα καταφέρουμε. Είναι πιο αποτελεσματικό να δράσουμε κι ας λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του. Στο κάτω κάτω της γραφής άνθρωποι σαν τον Θ. Καρυώτη και τον Σ. Κασσίνη ακολουθούν τα βήματα του Τάσσου Παπαδόπουλου που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της έδωσε ΑΟΖ και την έβαλε στην Ευρωζώνη, δίχως όμως να καταφέρει να περάσει το δεύτερο γύρο των επόμενων εκλογών. Κατά συνέπεια, δεν περιμένουμε τίποτα από την κοινωνική αποδοχή. Το μόνο που έχει σημασία είναι η αλλαγή φάσης για το λαό μας, για να μην μπορέσει κανείς να τον ταπεινώσει, για ν’ αντέξει την κατάσταση και να ζήσει μετά την ελευθερία του, χάρη στα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Wolf 12/03/2012 21:37:06

   Μ αφορμή τις εκλογές, που έρχονται:
   Αλήθεια, η αποτυχία του Τ.Παπαδόπουλου στις εκλογές, που και στοιχειώδη αντίληψη να έχεις θα τον θεωρείς Μεγάλον, Μέγιστον πιθανόν, δεν δείχνει την θανάσιμη αδυναμία του Κοινοβουλευτισμού; Που εξουδετερώνει την ψήφο των εχόντων γνώση, εξισώνοντάς την με την ψήφο πολλαπλάσιων εκμαυλισμένων;
   Αυτή την αδυναμία, μόνο η σοφρωσύνη των ιδίων των κομματικών αρχηγών μπορεί να την αντιμετωπίσει, περιορίζοντας τον λαϊκισμό και συμπεριλαμβάνοντας μόνον αξιόλογα άτομα στα ψηφοδέλτια.
   Ξαναθυμίζω ότι, στην Ελλάδα του '50 ή '60 οι μορφωμένοι ήταν ελάχιστοι, οι υποψήφιοι όμως ήταν πάντα ανωτάτης παιδείας, με προσπάθεια των κομμάτων. Άρα, αναγνωριζόταν η ανάγκη να προκύψει Βουλή υψηλού επιπέδου. Τώρα;

 8. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/03/2012 10:47:19

  Μα, αν ειναι να δωσουμε σε ολους τι θα μεινει για μας; Ακομη δεν το' δαμε,αρχισαμε να το χαριζουμε;

 9. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 12/03/2012 11:04:04

  Προς Σον Πεν: Αγαπητέ φίλε, καταρχήν ευχαριστώ για τις φιλοφρονήσεις. Το πετρέλαιο είναι εκεί κι αν μπορείς τράβα βγάλτο. Κι επειδή οι λεονταρισμοί δεν οδηγούν πουθενά σίγουρα θα καλέσεις ξένες εταιρείες να το βγάλεις. Κι αυτές θέλουν καλό μερίδιο, αλλιώς δεν έρχονται. Και κάτι άλλο: ο ρεαλισμός δεν είναι ψοφοειδής πολιτική. Αντίθετα όταν σε θέματα γεωπολιτικής δεν παίρνεις υπόψη τους συσχετισμούς δυνάμεων και απλώς φωνασκείς τότε δείχνεις τους μύχιους φόβους σου κι όχι το θάρρος σου! Ας διδαχθούμε και λίγο από την Κύπρο.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 12/03/2012 11:24:25

   Γεώργιε Κωνσταντινόπουλε
   Είναι ασφαλώς άλλο να παίρνει κάποια εταιρεία εξωρυκτικά δικαιώματα και άλλο να εκχωρείς κυριαρχικά δικαιώματα.
   Αλλιώς δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι.
   Θα είσαι Χώρα δορυφόρος εσαεί.
   Χώρα υποτελής στο νεοοθωμανό Σουλτάνο και κανένας μικρός ή μεγάλος γείτονας δε θα σε υπολογίζει.
   Έθνη που διακατέχονται από το δικό σου ρεαλισμό εξαφανίζονται στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας.

  • oneoff avatar
   oneoff @ Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 12/03/2012 16:46:59

   Πετρέλαιο, πολύ, έχει και η Νιγηρία.

 10. ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
  ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 12/03/2012 11:09:31

  Πες τα χρυσοστομε !!!!!

  • ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
   ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ @ ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 12/03/2012 11:11:11

   Λαθος .Η απαντηση απευθυνεται στον Σον Πεν που ειναι και ο χρυσοστομος !!!!!

 11. anonymous avatar
  anonymous 12/03/2012 11:20:14

  Παλιά είχε δημοσιευτεί σε αυτή τη σελίδα ένα επώνυμο άρθρο του Γεωργίου Χρήστου που μιλούσε για παράκτιο αρχιπέλαγος. Παράλληλα υπήρξαν κι άλλες αναρτήσεις. Σε κάποια από αυτές είχε σχολιάσει και ο Θεόδωρος Καρυώτης. Είχε γράψει ότι ο όρος παράκτιο αρχιπέλαγος δεν υπάρχει στο δίκαιο της θάλασσας. Από μια σύντομη και πρόχειρη έρευνα διαπίστωσα ότι στο άρθρο 46 της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας γίνεται λόγος για αρχιπελαγικά κράτη δηλ. κράτη που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από νησιά όπως πχ. οι Φιλιππίνες.
  Με μια αναζήτηση που έκανα στο google books με τους όρους coastal archipelago διαπίστωσα ότι ο όρος είναι γνωστός στα εγχειρίδια του Δημοσίου Διεθνούς δικαίου. Συνίσταται δε στο εξής. Νησιά που βρίσκονται δίπλα σε ξηρά αποτελούν μια ενότητα με την ξηρά και δε χρειάζεσαι ούτε χωρικά ύδατα ούτε ΑΟΖ. Και τα δυο, χωρικά ύδατα και ΑΟΖ, ξεκινάνε από το τελευταίο νησί, στην περίπτωση του Αιγαίου από τα νησιά που βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία και οριοθετούνται με την αρχή της μέσης γραμμής. Το Αιγαίο δε μετατρέπεται σε Ελληνική λίμνη.
  Επίσης η ανακήρυξη του παράκτιου αρχιπελάγους γίνεται με δήλωση στον ΟΗΕ και πρέπει να προηγηθεί της ανακήρυξης της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων διαφορετικά το χάνεις το δικαίωμα.

  Έχει κανένας κάποιες περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω;

  • Αντώνης Αντωνιάδης avatar
   Αντώνης Αντωνιάδης @ anonymous 13/03/2012 17:03:05

   Αν ανατρέξει κανείς στα travaux preparatoires της Σύμβασης του 82 για το δίκαιο της θάλασσας θα δει ότι η Ελλάδα επεχείρησε να δοθεί ορισμός του αρχιπελαγικού κράτους που να περιλαμβάνει το συνδυασμό ενδοχώρας και νήσων αλλά δεν τα κατάφερε. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αυτό δεν έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας (εκεί όπου βρίσκεται το πετρέλαιο - η ΑΟΖ είναι παρακολούθημα ουσιαστικά της υφαλοκρηπίδας και έχει σημασία μόνο στο μέτρο που θα τοποθετούνται πλατφόρμες εξόρυξης και, φυσικά, η όλη συζήτηση περί ΑΟΖ είναι παραπλανητική). Παρόλο που η Τουρκία δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση του 82 (είναι υποχρεωμένη να το κάνει ως τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου που οφείλει να ασπαστεί καθώς προχωρά η ενταξιακή της διαδικασία), είναι κανόνας του εθιμικού διεθνούς δικαίου - αναγνωρισμένος από το ΔΔΧ - ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχει τοπικό έθιμο περί του αντιθέτου. Στο δια ταύτα οφείλουμε να στρέψουμε το διπλωματικό μας κεφάλαιο στη σύνταξη συνυποσχετικού με την Τουρκία και να πάμε στο ΔΔΧ με θέμα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία θα δεχτεί κάτι τέτοιο μόνο εφόσον συμπεριληφθεί το θέμα της κυριαρχίας επί διαφόρων βραχονησίδων και γκρίζων ζωνών. Καλώς να συμπεριληφθεί! Να βάλουμε κι εμείς το θέμα του αυτονόητου δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων (και κατ'επέκταση του εναέριου χώρου) στα 12 ν.μ.. Να κλείσει το θέμα μια και έξω! Σε αντίθεση με την παρέμβαση στην υπόθεση της ετεροδικίας της Γερμανίας (δεν έχω λόγια για τους ανόητους που έκαναν το μέγιστο αυτό στρατηγικό λάθος), πιστεύω ότι έχουμε σοβαρές πιθανότητες να δικαιωθούμε σε όλα. Αν περιμένουμε να κυρώσει η Τουρκία τη Σύμβαση του 82, οι σοβαρές πιθανότητες θα γίνουν βεβαιότητα, αλλά η απόσταση δεν είναι μεγάλη.

 12. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 12/03/2012 11:56:26

  Ο ίδιος δεν είναι που έλεγε πόσο καλά ήταν στη Σοβιετική Ένωση που δεν υπήρχε εγκληματικότητα;
  Που και που ξεφυτρώνει εδώ μέσα και ένα ερυθροροζ μεταλλαγμένο γκόλουμ που κηρύσσει Realpolitik.

 13. decodex avatar
  decodex 12/03/2012 12:01:13

  Διαφωνώ...
  Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός στρατιωτικός μηχανισμός. Οι Ευρωπαίοι στρατιωτικά κουκουλώνονται κάτω από το ΝΑΤΟ.
  Η Ευρώπη στα καλύτερα της δεν σκέφτηκε ποτέ να προχωρήσει σε μία ενιαία πολιτική διασφάλισης των συνόρων της...και μάλλον τώρα -που είναι στα χειρότερα της- δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία τέτοιων δομών.
  Άρα, ας μη περιμένουμε τους Ευρωπαίους να "βοηθήσουν" την Ελλάδα -και τους ίδιους- να διασφαλίσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ηπείρου και της Ελλάδας.
  Όσο υπάρχει το ΝΑΤΟ, η διπλωματία θα συνεχίζει ΜΟΝΟ μέσα από το στρατιωτικό του σκέλος και φυσικά η επιρροή που ασκεί εκεί η Ελλάδα είναι γνωστή.
  Αν η Ευρώπη αποφασίσει να "αυτονομηθεί" ενεργειακά και να μη στηρίζεται σε ενεργειακές πηγές που κάνουν "κουμάντα" άλλοι τότε θα πρέπει να δημιουργήσει και τους κατάλληλους μηχανισμούς για να το υποστηρίξει.

 14. franc avatar
  franc 12/03/2012 12:01:30

  Oπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, το επόμενο βήμα της Ελλάδος είναι προδιαγεγραμένο απο την Κύπρο. Αμέσως μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Σαμαρά και αντιπροέδρους και υπουργούς οποιουσδήποτε, (δεν έχει καμμία σημασία πλέον) κηρύσσεται η Ελληνική ΑΟΖ με την ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ που έκανε η Κύπρος.(Ισραήλ, Ρωσία, Αμερική και ΕΕ μέσα).
  Απαραίτητη προυπόθεση για να εμπιστευθούν οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως οι απομακρυνθέντες απο τον Σαμαρά λόγω της ψήφισης του Μνημονίου ΙΙ, είναι η κύρηξη της ΑΟΖ αμέσως μετα την ορκομωσία της κυβέρνησης (ωστε να αποφευχθεί τυχόν μποικοτάζ) να είναι ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΣ του προγράμματος της ΝΔ. Αν δεν γίνει αυτό, θα σημαίνει οτι πάλι ο Σαμαράς παίζει διπλό παιχνίδι οπότε δεν θα πρέπει και οι ψηφοφόροι να την ξαναπατήσουν...

  • of8almos avatar
   of8almos @ franc 14/03/2012 01:12:09

   Ναι και θα περάσουν ακόμα 3 χρόνια ώσπου να έρθει ο Μπένη και πάλι απο την αρχή. Συγχωροχάρτια τέλος

 15. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 12/03/2012 12:02:02

  Μία αφελής απορία (την έχω εδώ και καιρό) και ζητώ μία απάντηση τεκμηριωμένη από όποιον γνωρίζει το θέμα:
  Σε περίπτωση που η Τουρκία προλάβει και κηρύξει ΑΟΖ με βάση τα ΝΔ της παράλια (την περιοχή της Λυκίας, έναντι του Καστελλορίζου), χωρίς να λάβει υπ' όψη το μικρό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, τί συμβαίνει; Δημιουργεί τετελεσμένο γεγονός για την Ελλάδα;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΒΙΣ 17/03/2012 16:36:58

   Αν μπορούσε θα το είχε κάνει...

 16. φριξος avatar
  φριξος 12/03/2012 12:05:22

  Να ρωτήσω κάτι? Πότε διασφάλισε τα σύνορα μας η Ευρώπη? Στα Ίμια? Στις τουρκικές προκλήσεις? Στις μεθοδεύσεις του σχεδίου Ανάν?

  Έξυπνο το άρθρο, ευρηματική η δικαιολογία για την στάση Σαμαρά αλλά δεν ξεχνάμε....και Ιστορία λέει ότι ποτέ δεν μας παρείχε η Ευρώπη την ασφάλειά των συνόρων που θα περιμέναμε...πως άλλωστε θα το έκανε αυτό? Πως θα αγοράζαμε τα οπλικά τους συστήματα?

  • pilot avatar
   pilot @ φριξος 12/03/2012 17:04:51

   Σημερα εαν λεμε οτι εχουμε κατοχη απο την Γερμανια ...... δεν την εχουμε λογο επειδη κατελαβε ο Ρομελ την ακροπολη με τανκ ...... αλλα επειδη μας κατελαβαν με το ευρο!
   Εαν λοιπον ειναι σωστο το παραπανω ........ με τον ιδιο τροπο μπορει ο συνασπισμο της ΕΕ να προασπισει τα συνορα της ΕΕ....... εαν το θελησει !!

 17. kas avatar
  kas 12/03/2012 12:16:23

  οι ΗΠΑ προωθούν την συνεκμετάλλευση στο αδιάφορο από απόψεως υδρογονανθράκων Αιγαίο

  είναι παγίδα...αλλά μπορεί και να συμπίπτει
  με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας

  το θέμα είναι ότι το πολύ μαλλί....είναι εκτός Αιγαίου....στο Λιβυκό
  οπότε....τι δικαιολογία θα έχουν οι Τούρκοι για επέμβαση ?

  οπότε...κάθε κουβέντα περί Αιγαίου...είναι εκ του πονηρού

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/03/2012 12:21:01

  Οι εταίροι μας και εμείς συννενοούμαστε πολύ καλά:
  Εκείνοι λένε αυτά που δεν θέλουμε ν' ακούσουμε και εμείς συζητούμε μεταξύ μας γι' αυτά που θάπρεπε να συζητάμε μαζί τους !
  Η Ελλάδα πρέπει να παράγει ρεύμα για την Ευρώπη» λέει ο επίτροπος Έτινγκερ.
  h**p://news.in.gr/economy/article/?aid=1231185800
  Από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εννοεί.
  Καλό το πετρέλαιο, άν βρεθεί τελικά, αλλά το συγκριτικό μας πλεονέκτημα βρίσκεται αλλού.
  Τι θέλω όμως και εκστομίζω άγνωστες λέξεις;
  "Συγκριτικό"; Σε χώρα όπου ορισμένοι "ασύγκριτα εθνικά υπερήφανοι" αρέσκονται να συγκρίνονται μόνον με νοτιότερους και ανατολικότερους, από Τουρκία και πέρα;
  "Πλεονέκτημα"; Σε χώρα όπου καλλιεργείται συστηματικά από τους ίδιους το σύμπλεγμα μειονεξίας;
  Το ζήτημα είναι η αλλαγή προσανατολισμών και ήθους: Να αποδεχθούμε ως χώρα που ανήκουμε πολιτισμικά, πολιτικά, γεωγραφικά, και ποιούς έχουμε ως μέτρο για να συγκρινόμαστε, όσο και άν είναι δύσκολη η θέση μας.
  Και να καταλάβουμε, επι τέλους, ότι πλεονεκτήματα έχουμε, πολλά. Δεν είμαστε φτωχή χώρα. Φτωχό Δημόσιο έχουμε, ακριβώς επειδή έχουμε πολύ πλούσιες μειοψηφίες και πολυμήχανους ιδιώτες (εννοώ idiots).

  • aris. A avatar
   aris. A @ Ο Θείος 12/03/2012 18:39:45

   Θειε

   Ρώτα και πρωτοετή φοιτητή του Πολυτεχνείου ενέργεια που θα παράγεται στην Ελλάδα από φωτοβολταικά δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Γερμανία χωρίς μεγάλες απώλειες που θα κάνουν τις επενδύσεις ασύμφορες.

   Ακόμα και του Ρέσλερ του το σφύριξαν και τα γύρισε.

   Το θέμα τίθεται γιατί δεν ξέρουν τι να κάνουν οι Γερμανοί τα πανέλα που παράγουν και θέλουν να τα ξεφορτωθούν βάζοντας για μια ακόμα φορά εμάς τα κοτόροιδα να αγοράσουμε άχρηστα πράγματα για να δουλέψουν τα εργοστάσια τους.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ aris. A 13/03/2012 14:12:26

    Αγαπητέ, δες για τα πεδία ΑΠΕ και δίκτυα μεταφοράς μεγάλης επιφάνειας. Και ιδιαίτερα για τα αιολικά πεδία στο Irish Chanell, που θα στέλνουν ρεύμα μέχρι το Βερολίνο και τη Βαρσοβία - Βιέννη. Πρόκειται για επένδυση που ήδη κατασκευάζεται (με καταλυτική συμμετοχή της τρισκατάρατης Ζήμενς). Μέτρα μετά την απόσταση των δικτύων.
    Ψάξε και για το Desertec. Πάγωσε λόγω της αναταραχής στη Βόρεια Αφρική. Τα τεχνικά είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ aris. A 13/03/2012 14:27:36

    Να δείς πόσα πανέλα παράγουν οι Κινέζοι, και θα σου φύγει ο τάκος !
    Δες και τους συναδέλφους - "γουρουνάκια" Ισπανούς, και τι έκανε εκεί η BP-Solar, που κατασκευάζει πάνελ υψηλής ποιότητας. Μετέφερε την έδρα της και το κύριο εργοστάσιο στη Μαδρίτη και σκοπεύει να ανεβάσει την ετήσια παραγωγή πάνελ από 55 MW σε 300 MW.
    Τό ερώτημα είναι, άν τελικά θέλουμε ή όχι τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα. Επενδύσεις σε 3 πεδία: Παραγωγής εξοπλισμού + παραγωγής ενέργειας + δικτύων.
    Ψψτ, νέες θέσεις εργασίας σε νέες τεχνολογίες θέλουμε;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ aris. A 13/03/2012 14:29:46

    h**p://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_in_Spain
    Μήπως οι Ισπανοί (ως πρώτα ξαδέλφια και γείτονες των "κουτόφραγκων") είναι οι κουτοί κι εμείς οι έξυπνοι (κολλήσαμε εξυπνάδα από τους ανατολικούς γείτονες);

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Ο Θείος 17/03/2012 16:39:27

     Όταν θα μου πεις γιατί έκλεισε εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών στη νότια Ελλάδα που θα τα εξήγαγε τα ξαναλέμε...

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/03/2012 12:34:07

  Στους υδρογονάνθρακες (μακάρι να βρεθούν και να τους εκμεταλλευθούμε), ότι και άν γίνει, θα είμαστε πάντοτε ο "φτωχός συγγενής". Οι ισχυροί παραγωγοί και "παίκτες" στην αγορά αυτή είναι δεδομένοι.
  Στις ανανεώσιμες πηγές, άν θελήσουμε μπορούμε να είμαστε άρχοντες. Έχουμε ήλιο, άνεμο, νησιά, βουνά, και προπαντός γεωγραφική - γεωοικονομική θέση, "μαγαζί γωνία": Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε στο νότιο και ανατολικό όριο της Ευρώπης, σύνδεσμος με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.
  Στην οικονομία των ανανεώσιμων, η ισχύς των πλεονεκτημάτων βρίσκεται στα δίκτυα μεγάλης γεωγραφικής επιφάνειας και στον έλεγχο των ορίων τους. Οι Ισπανοί στο Νοτιοδυτικό όριο το κατάλαβαν, οι Ιρλανδοί στο Irish Chanell επίσης, για Δανούς, Βορει-Γερμανούς και Πολωνούς ακόμη δεν το συζητώ.
  Εμείς, ακόμη και στις ανανεώσιμες, περιμένουμε μάλλον τους γείτονες Τούρκους να μας δείξουν το δρόμο, πώς εκμεταλλεύεται κανείς τη θέση του στο Νοτιοανατολικό όριο! Κρίμα, κρίμα...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ο Θείος 17/03/2012 16:40:34

   Όσα γραφείς είναι τα ακριβώς αντίθετα από όσα έρχονται. Θα τρίβεις τα μάτια σου με την Ελλάδα που θα ζήσουμε σε λίγα-πολύ λίγα-χρόνια...

 20. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/03/2012 12:45:08

  Ένα άλλο ζήτημα: Για να επιβεβαιωθεί ή όχι ποιά είναι τα πραγματικά αποθέματα υδρογονανθράκων, υπάρχει αρκετός δρόμος. Καλό είναι να μη δημιουργούνται υπερφίαλες προσδοκίες. Καλού κακού άς θυμόμαστε ότι οι απότομες προσγειώσεις στην πραγματικότητα είναι πολύ σκληρές.
  Αντίθετα, το συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς τις ανανεώσιμες είναι δεδομένο.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ο Θείος 12/03/2012 13:29:29

   Εγώ λέω να γεμίσουμε όλα τα χωράφια φωτοβολταϊκά και τα νησιά ανεμογεννήτριες, 100-100 μαζί. Και να μην κάνουμε καμία εξώρυξη υδρογονάνθρακα, ούτε καν φυσικού αερίου. Ούτε καν μια δοκιμή.
   Κάτι μου λέει μέσα μου ότι οι ροζ οικολογο-λογούντες αριστερούληδες και τότε θα έχουν κάτι να πουν...
   Εκτός και αν υπάρχουν έτοιμα συμβόλαια για καμια γερμανική εταιρεία που θα αγοράζει το ρεύμα και μάλιστα αν το αγοράζει σε χαμηλές τιμές...
   Οσον με αφορά, έχω πειστεί για τον ρόλο που παίζει η πολύμορφη Αριστερά στην Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις φυσικά. Αλλά καλό είναι να παίζει κανείς το παιχνίδι της, υπερθεματίζοντας, γιατί ξεσκεπάζεται, κατά το γνωστό ρητό με την επί χρήμασι εκδιδόμενη.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 12/03/2012 13:47:58

    Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου: "Ροζ" "αριστερούληδες", "γερμανοί" (ξεχάσαμε τους "ράλληδες" και "μπουραντάδες")...
    Τι κόλλημα, πενήντα χρόνια τα ίδια, σαν να ήταν χθές ...
    Επί της ουσίας αντίλογος;

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Ο Θείος 12/03/2012 13:54:49

     O αντίλογος επί της ουσίας είναι ότι 1. οι ανανεώσιμες πηγές χρειάζονται και αυτές έλεγχο, δεν είναι πάντοτε φιλικές προς το περιβάλλον (όπως κατάλαβες, δεν είμαι αρνητικός, αλλά δεν τις αποθεώνω), 2. αποδίδουν όσο οι υδρογονάνθρακες; (ερώτημα ρητορικό), 3. δεν καταλαβαίνω γιατί ΔΕΝ πρέπει να εξορύξουμε ούτε καν φυσικό αέριο και πρέπει να κολλήσουμε στις ΑΠΕ.
     Εν τέλει, ήμουν ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι η στάση σου θα ήταν αυτή που είναι. Και θα δούμε και στη Βουλή τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς που είναι και ο "χώρος" σου. Και για εκεί είμαι ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι θα είναι αρνητική ως προς τους υδρογονάνθρακες.
     Το αν το κάνει από χόμπυ ή από συμφέρον, είναι ανοιχτό ζήτημα...Μπορεί να συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Προσωπικά τη θεωρώ ως έναν από τους πλέον βαθιά και συστημικά διεφθαρμένους πολιτικούς χώρους στην Ελλάδα.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΒΙΣ 12/03/2012 14:05:34

      Δεν διαφωνώ για τα 1-2.3. Αλλά γιατί να μην αναπτύξουμε και υδρογονάνθρακες και ανανεώσιμες;
      Μίλησα όπως είδες για συγκριτικά πλεονεκτήματα.
      Άλλο είναι το πολιτικό θέμα πάντως: Όσοι προτιμάτε για εταίρους τους Αμερικανούς, Ρώσους, Κινέζους, Ισραηλινούς ή Τούρκους, αντί για Γερμανούς ή λοιπούς Ευρωπαίους, όσοι έχετε παρόμοιες απόψεις οφείλετε να είστε πιό ειλικρινείς, όπως είναι το ΚΚΕ.
      ΥΓ. Δεν έχω θετικές πολιτικές προτιμήσεις ανάμεσα στα εγχώρια αποτυχημένα κόμματα. Εδώ και 30 χρόνια ψηφίζω το "μικρότερο κακό", διαφορετικό κάθε φορά.
      Όσο για τα προγραμματικά, ακριβώς επειδή θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό, δεν θέλω να έχω καμμιά σχέση με αυτό που αποκαλείται συνήθως "αριστερά" στην Ελλάδα: Προγραμματικά μοιάζει αφόρητα με την λεγόμενη "λαική δεξιά".

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΒΙΣ 12/03/2012 14:16:17

      Από γεωπολιτική, γεωοικονομική και κυρίως συμβολική-πολιτική άποψη, οι "υδρογονάνθρακες" και η στροφή προς τα Νοτιοανατολικά συμβολίζουν για σας, "αριστερούς" και "λαικούς δεξιούς" τον διεθνοπολιτικό χώρο όπου θέλετε να ανήκετε: Την Μέση Ανατολή υπό Αμερικανική επικυριαρχία (με ολίγη Ρωσική εξισορρόπηση). Είναι συμβολικό πολιτικό όπλο κατά της ενωμένης Ευρώπης, που δεν τη γουστάρετε.
      Φυσικά πρόκειται για ιδεοληψία εκτος πραγματικότητας: Καλοί οι υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, μακάρι να τους εκμεταλλευθούμε (όπως κάνουν οι εταίροι μας στη Βόρεια θάλασσα), αλλά δεν θέλετε να κυττάξετε τι λένε οι άλλοι εταίροι μας. Η ουσία είναι ότι - όπως και το ΚΚΕ ή μέρος του ΣΥΡΙΖΑ - δεν τους θέλετε ως εταίρους. Πείτε το όμως ρητά, αυτό είναι το έντιμο, μην κρύβεστε πίσω από γερμανοφοβίες και άλλα ιδεολογήματα.

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ Ο Θείος 12/03/2012 18:01:08

      Θείε, οι ΑΠΕ είναι back-up λύση, και αυτή για μέρος της ενεργειακής επάρκειας, δεν είναι Η λύση.

      Άρα αν και εφόσον έχουμε υδρογονάνθρακες, εννοείται πρέπει να τους εκμεταλλευτούμε, με συμμαχίες από όλες τις μεριές όπως οι Κύπριοι.
      Για ορισμένες ΑΠΕ είναι προνομιακή η χώρα μας, αλλά όχι να γίνει αυτό αναπτυξιακή ιδεοληψία (όπως κινδυνεύει να γίνει...).
      Αν μια φορά δεν θα σωθούμε από τα πετρέλαια, σίγουρα δεν θα σωθούμε από ΑΠΕ, ειδικά σε οικονομικούς (και μη περιβαλλοντικούς) όρους.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ο Θείος 12/03/2012 16:29:28

   Ο Σόιμπλε αυτοπροσώπως είσαι τελικά...

   Και νομίζαμε ο Άκερμαν...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ αλλενάκι 13/03/2012 14:06:29

    Ο Τρίττιν είμαι, αλλενάκι.
    Φίλος ομολογώ του Σόιμπλε, άν και κομματικά αντίπαλος. Άν και αυτός είναι Σβάμπος, απόγονος ξυλοκόπων από τον Μέλανα Δρυμό και τρισάθλια τα Γερμανικά του !!!
    Ο Άκερμαν είναι Ελβετός, δεν συμπαθώ αυτούς τους αγελαδάρηδες! Είναι très grossier !
    Εμείς από την Κάτω Σαξωνία έχουμε και Τευτονικό ρεαλισμό και Γαλατική φινέτσα. Έτσι σας συμπαθούμε εκεί κάτω, παρά τα αυτοκαταστροφικά σας σύνδρομα.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Ο Θείος 17/03/2012 16:42:00

     Δείξε μου το φίλο σου...

 21. george vrana avatar
  george vrana 12/03/2012 12:45:13

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤ Α. ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ ΠΟΥΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ . Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠ'ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ . ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΛΗΞΗΣ .ΗΡΘΕ ΟΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΝΕΟΡΩΜΑΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΛΙΜΑ [ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ,ΣΥΡΙΑ ,ΙΡΑΝ .ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ., ΔΙΜΗΟΥΡΓΙΑ ΤΕΧΝΙΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ-ΣΚΟΠΙΑ Κ.Λ.Π] ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΕΜΛΟΚΗ ΡΩΣΩΝ ,ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ .ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΩΝ [Π.Χ ΒΕΤΟ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ] . ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ george vrana 12/03/2012 13:03:26

   Όποιος διαβάζει τον εξειδικευμένο τύπο, το βλέπει: Για τους υδρογονάνθρακες, το νέο μεγάλο πεδίο διεκδίκησης είναι οι Αρκτικές περιοχές (διαμάχη Ρωσίας - ΗΠΑ - Καναδά, αλλά και Νορβηγίας). Η Μεσόγειος για άλλες ενεργειακές πηγές αναφέρεται.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ο Θείος 17/03/2012 16:43:20

    Λάθος! Απλά δεν πρέπει οι Έλληνες να ξεσηκωθούν και να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Για αυτό και εσύ και οι άλλοι κατεβάζετε το θέμα των τεράστιων κοιτασμάτων...

 22. elli avatar
  elli 12/03/2012 13:11:45

  Συμφωνώ με george vrana. Το θέμα είναι, ο Ελληνας πολίτης θα ωφεληθεί από τον ενεργειακό πλούτο της χώρας του? Θα ελαφρύνουν τα βάρη που έχει επωμιστεί στην πλάτη του χωρίς να φταίει? ΄Η θα βρεθούν πάλι οι πολιτικοί με τα χέρια βουτηγμένα στο "μέλι" και εμείς θα πληρώνουμε τη βενζίνη που παράγουμε 2 ευρώ το λίτρο?

  • anonymous avatar
   anonymous @ elli 12/03/2012 13:29:39

   Αυτό ακριβώς θα γίνει, ένα μέρος θα μας το φάνε για όπλα, και καλά για να φυλάμε τα κοιτάσματα, ένα άλλο μέρος θα μας το φάνε σε μίζες, ένα άλλο μέρος θα πάει στο χρέος αλλά δε θα εξοφληθεί όλο για να μας έχουν στο χέρι, κι εμείς θα μείνουμε με το μουτζούρη στο χέρι.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ anonymous 17/03/2012 16:43:54

    Ψήφισε κάποιον τίμιο πολιτικό τότε να μην κάνει τέτοια...

 23. Προφήτης avatar
  Προφήτης 12/03/2012 13:42:33

  1. Χρεωμένος = Δούλος

  Στην αρχαιότητα όσοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους καθίσταντο αυτόματα σκλάβοι, γι' αυτό ο Σόλων έκανε τη "Σεισάχθεια".
  Η "πολιτισμένη" εποχή μας έχει στιλβώσει το γεγονός, η ουσία παραμένει.

  2. ΑΟΖ = Στρατιωτική ισχύς

  Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα.
  Με το χρέος, κορβέτες και φρεγάτες ακινητοποιήθηκαν, προσγειώνονται μόνιμα και τα μαχητικά μας.
  Με τι θα κηρυχθεί ΑΟΖ, με τη ομάδα ΔΙΑΣ;

  3. Προαναγγελθείσα ενέργεια για στρατηγικά συμφέροντα = καμμένη προοπτική.

  4. Ευρωπαϊκή εγγύηση ασφάλειας και συνόρων = γράψε τη στο χιόνι κι όταν βρέξει πήγαινε να εισπράξεις

  5. Κινήσεις ΧΩΡΙΣ πραγματική επιστημονική εικόνα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων = επιπολαιότητα

  6. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές ανήκουν πραγματικά σε αυτόν που διαθέτει την απαραίτητη για να τις εκμεταλλευθεί τεχνογνωσία.

  7. Ο Σαμαράς καλείται, εκτός από το να παραπέμπει στην αυτοδυναμία, να δράσει και ΤΩΡΑ, διατάζοντας τον Αβραμόπουλο να ακυρώσει τις μεθοδεύσεις Ραγκούση για εισαγωγή αλβανών, γυφτοσκοπιανών και τούρκων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.
  h--p://www.protothema.gr/politics/article/?aid=182646

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Προφήτης 12/03/2012 14:42:03

   Διατάζεται ο Μεγάλος Σαμάνος?

  • franc avatar
   franc @ Προφήτης 12/03/2012 19:26:40

   Αγαπητέ Προφήτη,
   Η Κύπρος με τι ομάδα κήρυξε ΑΟΖ?

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ franc 12/03/2012 22:20:06

    Με "ομάδα" ΗΠΑ-Ισραήλ.
    Κλεισμένες συμφωνίες πριν ξεκινήσει ο,τιδήποτε.

    Και περίμενε. Το τουρκικό επιτελείο ανέθεσε μελέτη στο Πολυτεχνείο Άγκυρας, η οποία είχε ως πόρισμα ότι συμφέρει πόλεμος για την ΑΟΖ της Κύπρου γιατί τα αποθέματα έχουν αξία 8 τρις $. Σε ενδεχόμενο πόλεμο, ή θα καταλάβουν όλη την Κύπρο ή κάποιος θα πολεμήσει ΓΙΑ την Κύπρο. Αυτός εικάζεται ότι θα είναι το Ισραήλ, κι από κει πήραν σχέδια και οι δικοί μας.

    Πάντα καταλήγεις ότι κάποιος πρέπει να πολεμήσει ή να δείχνει τόσο ισχυρός ώστε να αποτρέπει τον άλλον να τολμήσει.

    Θες Ειρήνη - ετοιμάσου για Πόλεμο.
    Μακιαβέλλι
    Διαφωνείς;

    • franc avatar
     franc @ Προφήτης 12/03/2012 23:58:57

     Aντιθέτως συμφωνώ απόλυτα και αυτό προσπάθησα να σου εκμαιεύσω!
     Βλέπεις δεν χρειάζεται να βασιστούμε στην ομάδα Δίας αφού έχουμε ΗΠΑ-Ισραήλ καλύτερα απο την Κύπρο (Αμερικανοέλληνα Τέως Πρωθυπουργό-Σούδα-Ακτιο-κοινά σρατιωτικά γυμνάσια-αμοιβαίες διευκολύνσεις). Μάλλον αυτοί μας έχουν στην ομάδα τους...

 24. mv avatar
  mv 12/03/2012 14:16:50

  "Μελέτες που έχουν γίνει, υπολογίζουν, εξάλλου, το φυσικό αέριο της χώρας να αγγίζει τα $9 τρισεκατομμύρια !"

  Σε ποιες μελέτες αναφέρεστε ? ...

  • avanti avatar
   avanti @ mv 12/03/2012 17:42:11

   Εννέα τρισεκατομμύρια, βλέπω από τώρα τις βόμβες να πέφτουν .... σαν χαλάζι....

 25. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 12/03/2012 14:43:19

  Ρεαλιστική η πολιτική Σαμαρά μέχρι σήμερα!Κερδίσαμε χρόνο,αποφεύγοντας την κατάρευση πρίν μπορέσουμενα υλοποιήσουμε την Εθνική πολιτική της ΑΟΖ!!!Αυτά δεν λέγονται σε μπαλκόνια και συγκεντρώσεις,χρειάζεται μαεστρία για μεγιστοποίηση του ωφέλους από τους υδρογονοάνθρακες μας!!!Από ένστικτο είμαι μαζί του,παρ'ότι πικράθηκα σε πρώτη φάση!!!Το καλοκαίρι θα μιλάμε σε νέα βάση με αισιόδοξη προοπτική!Οπωσδήποτε εκλογές άμεσα για απόκτηση πρωτοβουλίας και παραμερισμό του Μπένυ!!!

 26. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 12/03/2012 15:33:47

  "το όπλο της ΑΟΖ και το χρέος"

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη
  λάθος "όπλο" διαλέξατε για να πολεμήσετε το "χρέος"

  Αρχικά χαίρομαι αν διαπιστώνει η Νέα Δημοκρατία, οτι αυτό το τερατώδες χρέος, ακόμα και ...κουρεμένο, δεν ξεπληρώνεται με τις συμβατικές μεθόδους.
  Εχει τόκους που τρέχουν με τέτοιους ρυθμούς, ώστε και κουρεμένο αυξάνετε τόσο ώστε σε λίγα χρόνια να είναι πάλι να είναι εκεί που ξεκινήσαμε αυτή την ιστορία. 120%
  Δεν ξεπληρώνεται λοιπόν με την πολυπόθητη ανάπτυξη και μισητή λιτότητα και εσωτερική υποτίμιση. Αυτό που συμβάινει, είναι -αν όλα πάνε καλά- νε συντηρείται, να μπορούμε να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια και πάλι τα ίδια να χρωστάμε μετά απο 10 χρόνια.

  Ακούτε όμως κάτι... προσωπική μου γνώμη θα μου πείτε, αλλά γι αυτό υπάρχει ο διάλογος. Αυτό το τερατώδες χρέος, δημιουργήθηκε την ίδια τριαντακονταετία που οι εκροές χρημάτων από δάνεια, ΕΟΚ, και κρατικούς πόρους γενικά, κατέληγε στις τσέπες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ανθρώπων. Ο Καραμανλής τους ονόμασε με το κοσμητικό "νταβατζήδες" και μείς το θεωρήσαμε κάπως ...χιουμοριστικό. Δεν είναι όμως. Κατέληξαν πακτωλοί χρημάτων σε χίλια "λαμόγια" -εκτιμώ- και αυτό βεβαιώνεται από το γεγονός οτι 600 δισεκατομμύρια "Ελληνικά" κεφάλαια βρίσκονται κατετεθιμένα έξω. Γιατί έξω? Γιατι στην Ελβετία? Προσθέστε επίσης τις ναυτιλιακές μαιμού, και τις οφσόρ, με τις περιουσίες, μυθικές αν αθροιστούν. Γιατί σε οφσόρ και ναυτιλιακές μαιμού?
  Μα, διότι -συνεχίζω να εκτιμώ- πολλά αν όχι τα περισσότερα απο αυτά είναι παράνομα κερδισμένα. Προιόν εγκλήματος.
  Δεν τα ...φάγαμε μαζί, οι διορισμοί τα ρουσφετάκια και οι μικροχάρες είναι το ΑΝΤΙΔΩΡΟ, τα ψιχουλάκια στους κοινούς κλακαδόρους, για να μπορούν φατρίες νταβατζήδων , οι πραγματικά "μέσα στα κόλπα ΗΜΕΤΕΡΟΙ" να κάνουν τις μεγάλες μπίζνες ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ.
  Εκεί έρεαν πακτωλοί δημόσιας περιουσίας ανεξέλεγκτα, απο το 81 και μετά. Μην ψάχνετε που κατέληξε συσσωρευμένη αυτή η ποσότητα των αστρονομικών δανείων, εκεί κατέληξε. ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΕ στη Μάννα μου, που δούλεψε τίμια σαν νοσοκόμα 40 χρόνια και τώρα της κόβουν την συνταξούλα.

  Ετσι να ξεπληρώσετε τα τερατώδη δάνεια αγαπητοί κύριοι, με άμεση δήμευση, με συνοπτικές αλλά νόμιμες διαδικασίες, των παράνομων περιουσιών. Γιατί, εκεί είναι αυτά τα χρήματα, δεκαετίες τώρα συσσωρεύονται εκεί, και ΑΥΓΑΤΙΖΟΥΝ.

  Και για να καταλήξω, σε σχέση με το θέμα εδώ:
  ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ που έστειλε ο Θεός στην ευλογημένη αυτή γή μας, για να ξεπληρώνονται τούτοι οι τόκοι και χρεολύσια. υποψιάζομαι πως απ όταν άρχισαν να μας δανείζουν ανεξέλεγκτα και με θαυμαστή ευκολία πακτωλούς χρημάτων, είχαν κάνει από τότε τα σχέδιά τους οι ...μεγάλες δυνάμεις για το ΠΩΣ θα ξεπληρωθούν στο μέλλον
  Και μη μου λέτε πως "μέχρι πρόσφατα ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ" οτι η το υπέδαφος της Πατρίδας μας είναι πάμπλουτο. Αυτός ο πλούτος όμως δεν πρέπει να πάει στις παχυλές τσέπες των αγορών και των τραπεζιτών, αφήνοντας μας στραγγισμένους στη δεκαετία εργασιακού μεσαίωνα της δεκαετίας του 50.
  Αυτός ο πλούτος, μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για να αναπτυχθεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ η οικονομική ζωή, για να πάμε μπροστά, όχι για να μείνουμε στάσιμοι απλώς ξεπληρώνοντας τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ!

  Ανδρέας

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ανδρέας 12/03/2012 15:53:52

   Μπράβο. Τα έκλεψαν από πασόκοι και εργολάβοι μέχρι το ΙΚΑ Καλλιθέας και θα τα εξωφλήσουμε με τον φυσικό πλούτο που δίνεται μόνο μια φορά.

  • franc avatar
   franc @ Ανδρέας 12/03/2012 20:47:30

   AΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ!!!!!!!!

  • of8almos avatar
   of8almos @ Ανδρέας 14/03/2012 01:22:01

   Ανδρέα προχώρα σε θέλει όλη η χώρα!!

  • GLAD avatar
   GLAD @ Ανδρέας 14/03/2012 23:35:36

   Εστω ότι κάποιος έχει στην Ελλάδα ένα σπίτι , ένα εξοχικό , ένα καλό αυτοκίνητο και ένα μικρό αυτοκινητάκι για δεύτερο.
   Παίρνει ένα δάνειο ας πούμε για την επιχείρησή του , αλλά δυστυχώς η επιχείρηση δεν πάει καλά και "πέφτει έξω".
   Αν πρέπει να "καλύψει" το δάνειο του και είναι και τίμιος και δεν θέλει να "φεσώσει" όλο τον κόσμο - π.χ. υπαλλήλους ή συνεργάτες του , τι θά κάνει ?
   Ας πούμε πρώτα θα πουλήσει το μικρό αυτοκινητάκι , μετά αν χρειαστεί ίσως το μεγάλο αυτοκίνητο , μετά ίσως το εξοχικό του , μετά ίσως το κυρίως σπίτι του και ίσως στο τέλος θα φύγει και μετανάστης γιά να τα "βγάλει πέρα".
   Βέβαια υπάρχει το ενδεχόμενο να έπαιρνε συχνά " διακοποδάνεια" γιατί στην γυναίκα του άρεσε πολύ η Μύκονος και γενικά η ακριβή ζωή.
   Σε αυτή την περίπτωση , είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να "φεσώσει" όλον τον κόσμο.
   Μάλιστα πολλές φορές εφευρίσκει και άλλοθι , π.χ. ότι όλοι ή σχεδόν όλοι σε όσους χρωστάει δεν ήταν "εντάξει" μαζί του , ή ήταν τοκογλύφοι κλπ.
   Υιοθετεί δηλαδή ,κατά τον τρόπο του, πλήρως την Τουρκική άποψη που λέει οτι σε κάθε φόνο δεν φταίει μόνο ο θύτης , αλλά και το θύμα .
   Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτεται και ενεργεί μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων .
   Αυτά κάνουν οι κακές συναναστροφές του παρελθόντος.
   Δυστυχώς αυτή ή θεώρηση των πραγμάτων κυκλοφορεί αρκετά και στο ANTINEWS.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ GLAD 17/03/2012 16:46:35

    Όπως και διαστρεβλωτές της πραγματικότητας για το χρέος της Ελλάδας όπως εσύ. Δυστυχώς...

 27. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/03/2012 16:35:14

  H στοιχειώδης κίνηση που έπρεπε να έχουμε κάνει είναι να καλέσουμε εδώ μια πλταφόρμα να αντλήσει και να μετρήσει το κοίτασμα.
  Όπως έκαναν στην Κύπρο. Σε έξι μήνες θα είχαμε μια πραγματική εικόνα.

  Τώρα λέμε για 9 τρις. Είναι τόσο βέβαια όλα αυτά; Μακάρι... Αλλά εάν είναι υποθέσεις;

  Απορία: τι σημαίνει "Το μόνο που θέλουν οι Ρώσοι είναι έναν τερματικό σταθμό σε ελληνικό έδαφος για το δικό τους αέριο προς την Ευρώπη."

  Δεν καταλαβαίνω. Από που θα κατηφορίζει το ρωσικό αέριο στον ελληνικό τερματικό σταθμό και θα ανηφορίζει πάλι προς Ευρώπη; Ποιό το νόημα αυτού του βρόγχου;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ αλλενάκι 17/03/2012 16:47:05

   Για Ιταλία θα πηγαίνει.

 28. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/03/2012 16:41:37

  Πριν μετρηθεί το οποιοδήποτε κοίτασμα δεν μπορεί να δοθεί "λευκή επιταγή εξόφλησης του χρέους" στον οποιονδήποτε πρόθυμο (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία, Νορβηγία, κλπ.) που πιέζει για να επωφεληθεί από την αδυναμία μας.

  Αυτό λέει η στοιχειώδης λογική ακόμα και του πλέον απελπισμένου χρεώστη που έχει ένα σπίτι. Πρώτα αποτιμάται η αξία του σπιτιού.

  Ας έλθουν εδώ τρεις μεγάλες εταιρείες (αμερικανο-ισραηλινή, ρωσική,νορβηγική) αρχίσουν σε τρία σημεία έρευνα και άντληση, να μας πουν τα αποτελέσματα, να γίνουν κάποιοι αξιόπιστοι υπολογισμοί και οι τρεις και μετά μπορεί να αρχίσει μια συζήτηση.
  Μέχρι στιγμής ακούμε μόνο για τόνους φυσικού αερίου που διαρρέουν από μια περιοχή νότια της Κρήτης και για αργό που αναβλύζει στη Λευκάδα.

  Εμείς πάντως δεν ΠΡΕΠΕΙ να βιαζόμαστε και ας πεινάμε.

  Το μυστικό της ψυχολογίας της πετυχημένης αντίστασης εκεί βρίσκεται. Όσο και αν πεινάς, σφίξτε τα δόντια και διαπραγματεύσου!

 29. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/03/2012 17:15:20

  Ένα συμπέρασμα: Το να εκμεταλλευθούμε, με όποιο τρόπο, τα Ελληνικά πεδία υδρογονανθράκων, είτε στην ξηρά είτε στην ΑΟΖ είναι πολύ σημαντικό και ευχής έργο. Διαδοχικές κυβερνήσεις το παραμέλησαν, πράγμα που αποτελεί σκάνδαλο.
  Αλλά αυτό δεν μεταβάλλει ιδιαίτερα τη σχέση μας με τους εταίρους στην ΕΕ:
  Η ΕΕ και ιδιαίτερα ο Γαλλογερμανικός πυρήνας δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την κατανομή των προμηθειών υδρογονανθράκων. Έχει τη Βόρεια θάλασσα, έχει τους Ρώσους και καλή διασπορά προμηθευτών για πετρέλαιο, από Μέση Ανατολή μέχρι Νιγηρία και Καναδά. Η κρίση με το Ιράν είναι περιστασιακή και δεν αφορά το μακροπρόθεσμο. Σχετικό πρόβλημα εξάρτησης προς το παρόν υπάρχει για το φυσικό αέριο, αλλά όχι ιδιαίτερα βλαπτικό: Η Gazprom νάναι καλά και ο μάνατζερ Σρέντερ.
  Αντίθετα, σοβαρό διεθνοπολιτικό πρόβλημα με την κατανομή των προμηθειών υδρογονανθράκων έχουν οι ΗΠΑ: Τόσο για στρατηγικούς λόγους διεθνών ισορροπιών,όσο και εξαιτίας των ιδεοληψιών μιας παρακμάζουσας υπερδύναμης. Η μάχη οπισθοφυλακών με τους ανερχόμενους BRIC's διεξάγεται προπάντων στο ενεργειακό.
  Αντίθετα, η ΕΕ έχει μπροστά της ζήτημα στρατηγικού ενεργειακού αναπροσανατολισμού. Για πολλούς και διάφορους λόγους (όχι μόνον περιβαλλοντικούς), επιχειρεί (μεσο-μακροπρόθεσμα) να αλλάξει ριζικά το ισοζύγιο και την κατανομή ενεργειακών πηγών: Να περιορίσει το μερίδιο των υγρών υδρογονανθράκων - διατηρώντας όμως μεσοπρόθεσμα ψηλά το φυσικό αέριο - να περιορίσει επίσης τους άνθρακες (κυρίως τους ενεργειακά φτωχότερους και πιό ρυπογόνους), αυξάνοντας βαθμιαία το μερίδιο των ΑΠΕ. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή - αυτό το υπογραμμίζει η διακομματική στροφή μακριά από τα πυρηνικά, κυρίως Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, αλλά έμμεσα και της Βρετανίας.
  Τό βασικό ερώτημα είναι άν ως χώρα, παράλληλα με την αξιοποίηση των όποιων υδρογονανθράκων, προτιθέμεθα να "παίξουμε" μέσα σ' αυτήν την Ευρωπαική στρατηγική επιλογή ενεργειακού αναπροσανατολισμού ή όχι. Και μάλιστα υπολογίζοντας σωστά τα Ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, φυσικά ή γεωοικονομικά.
  Πρόκειται για ερώτημα υψηλής σημασίας. Και ένα ενδεχόμενο λάθος στην απάντηση εμπεριέχει υψηλότατο ρίσκο, οικονομικό, πολιτικό και εθνικό.

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 12/03/2012 18:42:29

   Δηλαδή Θείε,
   Αν παίξουμε με Αμερική Ισραήλ και Ρωσία παραμένοντας όπως η Κύπρος και εντός ΕΕ, παίζοντας επίσης με προγράμματα τύπου Helios με Γερμανούς, Γάλλους Ιταλούς κ.α. ενδιαφερόμενους δεν είναι ακόμα καλύτερα? Η μήπως οι "εταίροι" μας θέλουν αποκλειστικότητα? Δεν το νομίζω...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ franc 13/03/2012 14:15:44

    Αυτό λέω: Ότι πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Ταυτόχρονα.
    Αλλά το ένα, το μακροπρόθεσμο και στρατηγικό, δεν βλέπω να το σκεφτόμαστε.

 30. avanti avatar
  avanti 12/03/2012 17:47:39

  Μέχρι να αποδώσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και η ηλιακή ενέργεια, θα έχει πεθάνει μέσα στην φτώχεια ένα μέρος του Ελληνικού πληθυσμού, ένα άλλο μέρος - το πιό δημιουργικό - θα έχει μεταναστεύσει σε άλλες χώρες, ένα μέρος θα το έχουν σκοτώσει οι λάθρο & λοιποί εγκληματίες ........... κοινώς πιάσε το αυγό και κούρευτο.

  • Κώστας Τ avatar
   Κώστας Τ @ avanti 12/03/2012 21:07:47

   Αν ο Σαμαράς θεσπίσει ΑΟΖ και έχουμε θετικά αποτελέσματα δοκιμαστικών γεωτρήσεων μέχρι το φθινόπωρο,τελειώσαμε με τα σπρέντ των δεκαετών ομολόγων,όλα ψυχολογία είναι και στο βάθος πλούτος!!!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ avanti 13/03/2012 14:16:42

   Τι προτείνεις, ν΄αυτοκτονήσουμε γαι να μη βασανιζόμαστε;

 31. aris. A avatar
  aris. A 12/03/2012 18:06:38

  Σοβαρά επιστημονικά δεδομένα για ύπαρξη υδρογονανθράκων υπάρχουν

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ aris. A 12/03/2012 18:21:39

   Παλιό, αλλά καλό

   h--p://www.ypan.gr/docs/d.t(7-5-09)enimerwtiko%20ydrogonanthrakes.doc

 32. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 12/03/2012 18:16:58

  Τον συσχετισμό ΑΟΖ-Ευρώπης όπως πολύ σωστά τον διατύπωσε ο Α.Σ, ας τον έχουν υπ όψιν τους μερικοί τζάμπα μάγκες που μιλάνε για την εθνική υπερηφάνεια , και μερικοί "οικονομολόγοι" της δρχ. που το μόνο που κάνουν είναι λογιστική. Η σφαιρική αντίληψη των καταστάσεων και οι συσχετισμοί φαινομενικά ασχέτων καταστάσεων είναι χαρακτηριστικό ικανού πολιτικού ανδρός.
  Είθε...

 33. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 12/03/2012 18:20:56

  Αφού όλοι θαυμάσαμε τις σοβαρές αναλύσεις και τα διάφορα παίξε μπάλα άρχοντα , ας πούμε και κάτι πολύ απλό.
  Μας έφεραν εδώ που ήμαστε τώρα με ένα πολύ απλό σκοπό :
  Να μας υφαρπάξουν τα ενεργειακά αποθέματα, τα πολύτιμα ορυκτά (χρυσό -ουράνιο) και να μας κάνουν γιουσουφάκια τους στη διεθνή πολιτική σκακιέρα και στρατηγική.
  Μπορεί να τους στοίχισε κάτι παραπάνω, αλλά ποτέ το να διαφθείρεις δεν είναι δωρεάν. Πόσο μάλλον ένα ολόκληρο λαό!
  Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς τώρα.
  Όταν ακόμη και ο αλαφροΐσκιωτος Χαρδαβέλλας γνώριζε τι συμβαίνει εμείς όλοι καγχάζαμε κοροϊδευτικά. Οι πολιτικοί (οι υψηλά ιστάμενοι) όμως ήξεραν και δεν έλεγαν από φόβο τίποτα.
  Για την ακρίβεια ειρωνεύονταν αυτούς που έλεγαν τέτοιες ΄΄ανοησίες΄΄.
  Η λύση είναι μία. Να βάλουμε στο παιχνίδι με ισχυρά συμβόλαια όλους τους μεγάλους παίκτες (7 αδελφές και τους Ρώσους-Κινέζους) ώστε να έχουν συμφέρον όλοι τους και να μοιραστούν τα΄΄οικόπεδα΄΄ με αμοιβαίο κέρδος με το κράτος.
  Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουμε Νιγηρία που την κυβερνά η Go Hell ή και Λιβύη που όταν προσπάθησε μόνη να βάλει τους Κινέζους (θυμάστε πόσους μάζεψαν τα Ελληνικά καράβια από τα λιμάνια της;) την εξαφάνισαν.

 34. theo1611 avatar
  theo1611 12/03/2012 18:22:26

  Έχει στη διάθεσή της (ιδιοκτησία της) η Ελληνική Δημοκρατία αποτελέσματα ερευνών για πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε συγκεκριμένες περιοχές?

 35. paliouras avatar
  paliouras 12/03/2012 21:15:25

  Δεν υπάρχει καμμία χώρα στον κόσμο, ποτέ δεν υπήρξε και ούτε πρόκειται να υπάρξει , που να πέτυχε εθνικούς στόχους υπό καθεστώς ΔΝΤ.
  Ας αφήσουν λοιπόν τις φαντασιώσεις περί των μεγάλων γεωστρατηγικών πληγμάτων στη γείτονα Τουρκία όσοι ψηφίζουν τα αποικιοκρατικά μνημόνια.
  Αντί για την ΑΟΖ ας ασχοληθούν με τον διαμελισμό της χώρας , ο οποίος βρίσκεται προ των θυρών με την δημιουργία των ΕΟΖ τής Μέρκελ.
  Ήδη μια εξ αυτών ετοιμάζεται για τη Θράκη.

 36. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 12/03/2012 21:49:52

  Η παραπάνω συμφωνία, 20-20-60 σημαίνει αναγνώριση ΙΣΩΝ δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ντε φάκτο και ντε γιούρε. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Ποιός συμφωνεί;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΠΗΛΕΑΣ 17/03/2012 16:49:34

   Ο γαπ και ο τούρκογλου αλλά δεν πρόλαβαν...

 37. ΜΠ avatar
  ΜΠ 13/03/2012 02:10:11

  "Όπως αναφέρει, η Αμερική προτείνει το 20% των εσόδων να πάνε στην Ελλάδα, το άλλο 20% στην Τουρκία, και το 60% να καταλήξει στα ταμεία της αμερικανικής Noble Energy του Χιούστον, η οποία ήδη αντλεί πετρέλαιο έξω από το Ισραήλ. "
  Με ποιά λογική προτείνεται η μοιρασιά αυτή;
  Ποιόν εξυπηρετεί;
  Κι εγώ προτείνω 60% στην Ελλάδα, 40% στην εταιρεία εξόρυξης και 0% στην Τουρκία!

 38. Δήμος avatar
  Δήμος 13/03/2012 02:16:29

  «η Αμερική προτείνει το 20% των εσόδων να πάνε στην Ελλάδα, το άλλο 20% στην Τουρκία, και το 60% να καταλήξει στα ταμεία της αμερικανικής Noble Energy»

  Η Τουρκία να πάρει ό,τι δικαιούται, όπου το δικαιούται. Ας υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις και μετά να πράξει το νόμιμο στις περιοχές της. Σιγά μη φορτωθούμε διπλό νταβατζή. Από τη μια να παίρνουν οι ΗΠΑ τα περισσότερα, από την άλλη να πλουτίζουν οι Τούρκοι εις βάρος μας σε δικές μας περιοχές.

 39. κανενας avatar
  κανενας 13/03/2012 11:31:36

  palioura, τις ΕΟΖ τις περιμενουν πως και πως οι εργοδοτες της περιοχης στη θρακη, ''πατριωτες'' ολοι φυσικα...δεν μιλαω ιδεολογικα ουτε κομματικα αλλα εμπειρικα επειδη εχω συγγενεις στη θρακη, προτου κατηγορησεις την μερκελ κοιταξε λιγο δικα μας τα λαμογια, στο κατω κατω οι γερμανοι εργοδοτες και συνδικαλιστες μαζι συμφωνησανε εργασιακο μεσαιωνα για τους ιδιους για να στηριξουνε την παραγωγη τους, ασχετα αν συμφωνουμε η διαφωνουμε το να προτεινει ΕΟΖ στην ελλαδα η μερκελ ειναι λογικο και συνεπες στη πολιτικη που ασκει.
  θοδωρε Κ. , αν ολη η οικονομικη κριση ηταν προμελετημενη για να υφαρπαξουν οπως λες τον ενεργειακο πλουτο της χωρας γιατι δεν μας βγαλανε απο το ευρω να τον αγοραζουνε και τσαμπα?
  μ'αρεσει που μιλατε ολοι σαν να βρισκεστε στο τραπεζι των διαπραγματευσεων, κλεινετε τα ντιλ, μοιραζετε πετρελαια ποσοστα και δινετε κατευθυνσεις για το τι πρεπει και τι οχι...σαν να μη συνεβη τιποτα τα τελευταια χρονια, σαν να μην μαθαμε τιποτα περιμενουμε παλι τον νεο ηγετη-μπαμπακα να μας σωσει...εσεις σαν νεοδημοκρατες δε νομιζετε οτι θα επρεπε να ασκησετε με καποιο τροπο ελεγχο στη πολιτικη του κομματος? παρα μονο θα σκουζετε στα σαιτ σαν μικρα παιδια? το ειχε πει ο πλατωνας οτι η ψυχη του ελληνα ειναι αιωνια σαν αυτη του παιδιου, καπως ετσι νομιζω το χε πει

 40. of8almos avatar
  of8almos 14/03/2012 01:31:21

  Στην μασα μπούκα είναι το ψωμί, δεν αφήνετε τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταικα που κάποια λαμόγια προσπαθούν να κάνουν μόδα για να τα οικονομήσουν και τα παιδιά τους και αναπτύξτε την αγροτική οικονομία της χώρας στα υγειή χωράφια.
  Μας έλεγαν αν βγείτε απο το ευρώ δεν θα έχετε να φάτε όχι δεν θα έχετε ρεύμα.
  Αν θέλουν να εισάγουν φωτοβολταικά στην Ελλάδα τότε να αγοράζουν ή τρόφιμα επι ποσοστού της αξίας σαν ισοζύγιο (αυτό που μας υποχρέωσαν να κάνουμε αντίστροφα με την ζάχαρη μας) ή να φτιάχνονται εξαστήματα αξίας επι του ποσοστού και πάλι εντός την ελλάδος απο ελληνικές επιχειρήσεις που θα είναι υποχρεωμένες να κρατάνε τα λεφτά εντός ελλάδος και να αποροφούν όλο το εργατικό δυναμικό του νομού που θα βρίσκονται.
  Και αν θέλει η μέρκελ φωτοβολταικά να καταργήσει τα πυρηνικά εργοστάσια της και μετά να μας πεί.

 41. markos avatar
  markos 14/03/2012 19:07:10

  μαλλον υπαρχουν πετρελεο και φυσικο αεριο αλλα θα μας τα παρουν κοψοχρονια γιατι δυστυχως οι πολιτικοι μας ειναι γ κατηγοριας και εμεις ακομα παραμυθιαζομαστε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.