O ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται για το πλεόνασμα. Εμείς αν είναι ανόητοι και ανθέλληνες
15/02/2014 09:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται για το πλεόνασμα. Εμείς αν είναι ανόητοι και ανθέλληνες

Τι φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως η Ελλάδα βγει από την κρίση; Θέλουν μια Ελλάδα διαλυμένη για να έρθουν αυτοί σαν «σωτήρες»; Πρόκειται περί μιας βαθιά ανθελληνικής άποψης, άκρως επικίνδυνης που ελπίζουμε να πηγάζει από ασχετοσύνη κι όχι από σκοπιμότητα.

Μιζέρια, κακομοιριά, έλλειψη εθνικής συνείδησης, ουσιαστική απαξίωση των θυσιών του ελληνικού λαού, προβοκάτσια σε βάρος της χώρας.

Αυτά κι άλλα πολλά θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το χθεσινό non paper του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο προσπαθούν να το αποδομήσουν συντασσόμενοι με όλους εκείνους στο εξωτερικό που θέλουν τη χώρα σε μόνιμο μνημόνιο.

Στην άτυπη ενημέρωση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι δεν υπάρχει πλεόνασμα αλλά κι αν αυτό υπάρχει είναι αποτέλεσμα της δυστυχίας του ελληνικού λαού. Λέει χαρακτηριστικά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι «μαύρο κουτί», καθώς, όπως αναφέρει, «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να ελεγχθεί διότι μένουν να γίνουν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές (π.χ. φορολογικά έσοδα που εισπράττονται τους πρώτους μήνες του 2014).

«Η ασάφεια μεγεθύνεται και μειώνεται η αξιοπιστία των κυβερνητικών ισχυρισμών από τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν πρόσφατα από αξιωματούχους της Eurostat και της Κομισιόν. Τα ερωτηματικά είναι πολλά, με το σημαντικότερο όλων να είναι το αν τελικά η κυβέρνηση εκπλήρωσε στην πραγματικότητα την υποχρέωση της να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της προς τους ιδιώτες, όπως δεσμεύονταν» προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει πολιτικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στην επίκληση του πρωτογενούς πλεονάσματος από κυβερνητικής πλευράς, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, εκτιμώντας ότι επιχειρεί «να περιορίσει την εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές.»

«Προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο τελειώνει. Τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει στην κατεύθυνση αυτή είναι το πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, κούρεμα, «όχι άλλα μέτρα», «όχι άλλο δάνειο». Όμως, όλα αυτά δεν είναι πραγματικά» αναφέρει.

Όποιο κι αν είναι, όμως, το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει για αυτό για τέσσερις λόγους: Ότι το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (α) βασίστηκε στη δυστυχία του ελληνικού λαού, (β) στην ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας, (γ) δεν είναι διατηρήσιμο (δ) δεν είναι παρά ένα μικρό κλάσμα των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια.

Λέει κι άλλα πολλά η Κουμουνδούρου και οι φωστήρες οικονομολόγοι του οι οποίοι όμως είναι πολλοί και διαφορετικοί. Υπάρχουν εκείνοι που βγάζουν τις άτυπες ενημερώσεις για το πλεόνασμα και οι άλλοι που ουσιαστικά παραδέχονται ότι χρειάζονται φόροι αλλιώς δεν υπάρχει οικονομία.

Το ένα βασικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σαμποτάρει την ίδια τη χώρα. Εμφανίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας να αμφισβητεί την όποια προσπάθεια έχει γίνει. Βάζει μπουρλότο στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά ψεύτικο το μοναδικό όπλο που έχει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές. Έστω κι ένα ευρώ να είχε πλεόνασμα η χώρα αυτό σημαίνει νοικοκύρεμα στα οικονομικά. Με θυσίες, με περικοπές, μείωση βασικών δαπανών, με καθυστέρηση πληρωμών; Εντάξει, αλλά η ουσία είναι ότι στο ταμείο μπαίνουν 10 και ξοδεύονται 9, κάτι που είχε να γίνει εδώ και δεκαετίες. Αυτό ακριβώς ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπήκε μια τάξη η οποία δεν είναι πρόσκαιρη, δεν θα έχουμε δηλαδή πλεόνασμα μόνο το 2013 καθώς αυτό θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια. Πώς; Μα φυσικά με το να μη διορίζονται χιλιάδες από το παράθυρο, να μη δίνονται μισθοί και συντάξεις που δεν παίρνουν ούτε οι Γερμανοί, να κοπούν οι λαμογιές στην Παιδεία και την Υγεία, να περιοριστούν τα έξοδα παντού. Δεν είδαμε να διαλύθηκε τίποτε από το κράτος λόγω του νοικοκυρέματος. Προβλήματα σίγουρα υπάρχουν, όμως, μια χώρα που έχει να δει πέντε χρόνια ανάπτυξη αυτό είναι λογικό. Μόνο μέσω της επίτευξης ανάπτυξης, να ανοίξουν δηλαδή δουλειές και να πέσει χρήμα στην αγορά θα καλυτερεύσει η κατάσταση.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γυρίσει στο μοντέλο «διορισμοί, μισθοί με δανεικά, λεφτά πεταμένα», ότι έκανε τη δεκαετία του ’80 ο Ανδρέας και ότι έκαναν και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια.

Τους ενοχλεί ότι θα υπάρχει έστω κι ένα ευρώ πλεόνασμα πολύ δε περισσότερο που θα είναι πάνω από 1,5 δις ευρώ, γιατί έτσι θα ήταν αναγκασμένοι να αποδεχθούν την επιτυχία της κυβέρνησης στον τομέα αυτό. Δεν αντιλαμβάνονται ούτε το πιο βασικό: Ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι επιτυχία όλου του ελληνικού λαού και δεν μπορεί να αποστερεί τη χαρά της επίτευξης του στόχου ο κάθε κακόμοιρος Συριζαίος που υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει το μεταπολιτευτικό κράτος της ρεμούλας και των διορισμών.

Στο κάτω – κάτω πλεόνασμα σημαίνει έξοδος από το μνημόνιο. Ούτε αυτό αντιλαμβάνονται; Τι φοβούνται άραγε; Μήπως η Ελλάδα βγει από την κρίση; Θέλουν μια Ελλάδα διαλυμένη για να έρθουν αυτοί σαν «σωτήρες»; Πρόκειται περί μιας βαθιά ανθελληνικής άποψης, άκρως επικίνδυνης που ελπίζουμε να πηγάζει από ασχετοσύνη κι όχι από σκοπιμότητα. Διότι αν στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διαλύσουν τη χώρα ας το πουν ξεκάθαρα. Ότι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο μνημόνιο προκειμένου να έχουν κι αυτοί λόγο ύπαρξης το έχουμε καταλάβει. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι πότε θα σταματήσουν να είναι ανόητοι και άσχετοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανδρομέδα avatar
  Ανδρομέδα 15/02/2014 10:48:57

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμαχήσει με τα προβλήματα, γιατί είναι το μόνο που μπορεί να κάνει με αυτά, αφού δεν μπορεί να πείσει πώς θα τα αντιμετωπίσει καλύτερα από τον αντίπαλό του. Πάντως, την "ευτυχία" των ελλειμμάτων καλά θα κάνουν να την ξεχάσουν, δεν έχουμε όρεξη να ξαναπεράσουμε τα ίδια.

 2. my way avatar
  my way 15/02/2014 11:30:33

  Μην το πολυψάχνετε, οι συριζαίοι ενόψει της εκλογικής πρωτιάς τους, κλ@@ουν μαλλί.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/02/2014 11:44:22

  Aσφαλώς και το φοβούνται γιατί θα τινάξει στον αέρα όσα λένε. Εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές θα βρεθούν στη θέση του ΓΑΠ το 2009.Σε περίπτωση που βρεθούν στην κυβέρνηση και ΨΕΛΛΙΣΟΥΝ περί διαγραφής του χρέους τα σπρεντ θα πετάξουν πάλι όπως το 2009 γιατί οι αγορές δεν θέλουν να ακούν για διαγραφές.Τελικά θα αναγκασθούν αυτοί να ζητήσουν νέο μνημόνιο ή να χρεωκοπήσουν.

 4. georgios georgiou avatar
  georgios georgiou 15/02/2014 12:32:23

  O συριζα είναι ένα κομμα με πραγματικη απηχηση 3% που διογκωθηκε λογω της κρισης. Αυτό είναι δεδομενο. Όπως δεδομενη όμως είναι και η καταστροφή που συντελειται μερα με τη μερα στη πραγματικη οικονομια. Τα φλιναφηματα περι λογιστικου πλεονάσματος ουτε καν 1 δις, όταν το χρεος είναι εκατοντάδες φορες μεγαλυτερο, η ανεργια 28%, η υφεση συνεχιζεται, προσβαλουν τη νοημοσυνη ολων μας και πρωτα πρωτα οσων τα χρησιμοποιουν ως επιχειρημα για εξοδο από την κριση. Μπορει λοιπον ποτέ να μην ψηφισω συριζα για 1000 λογους, ας σταματησει όμως και η αερολογια περι πρωτογενους πλεονάσματος. Κακο κανει στη Νεα Δημοκρατια. τ

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ georgios georgiou 15/02/2014 13:08:25

   Δεν είναι αερολογία, αλλά η απάντησή σας είναι εν μέρει και απάντηση στο άρθρο, διότι ο περισσότερος κόσμος όντως δεν θέλει να ακούει περί πρωτογενούς πλεονάσματος. Τον εξοργίζει, διότι αισθάνεται να εκβιάζεται να πει ότι "μας έκανε καλό το Μνημόνιο", ενώ αυτό δεν θέλει ούτε να το πει, ούτε να το σκεφτεί, ούτε να του περάσει καν ξώφαλτσα ως ιδέα. Και ασφαλώς και έχει δίκιο. Και αυτό, τη στιγμή που πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 1% το ΑΕΠ (τόσο είναι) με 28% ανεργία και 25% σωρευτική ύφεση τα προηγούμενα χρόνια, σημαίνει ότι για κάθε 1% ΑΕΠ που θα ανακτούμε το πλεόνασμα αυτό θα αυξάνεται κατά τουλάχιστον 0,3% του ΑΕΠ (τόσο θα είναι τα επιπλεόν φορολογικά έσοδα και σας βάζω μέσα και τη μείωση των δαπανών, λόγω μειωμένων επιδομάτων ανεργίας, επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ κλπ, που κάνει τον όλο υπολογισμό πολύ συντηρητικό). Άρα, χονδρικά, το διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα (αυτό που θα προκύψει αν αφαιρέσεις την ύφεση) νομίζω ότι θα πρέπει να το υπολογίσουμε τουλάχιστον σε ένα επιπλέον 8% (σύνολο δηλαδή 9%). Αν δηλαδή σταματήσει να συντελείται η καταστροφή που περιγράφετε (και που βιώνουμε) στην οικονομία, τότε τα νούμερα που θα βγάλει ο ελληνικός προϋπολογισμός θα είναι ασύλληπτα. Με τέτοια καταστροφή και πάλι βγάζουμε πλέονασμα. Αυτή είναι η (οικονομολογική) ουσία και αυτό είναι το λάθος το δικό σας και των περισσοτέρων συμπατριωτών μας. Που είναι όμως ολωσδιόλου κατανοητό και άξιο της σοβαρότερης προσοχής και ορθής πολιτικής διαχείρισης.

   • Μάτα Χάρι avatar
    Μάτα Χάρι @ Διογένης 15/02/2014 13:34:45

    Να σας το πω πολύ πολύ απλά. Κανείς δε νοιάζεται για το όποιο ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν ο ίδιος, το παιδί του, ο φίλος του, ο γείτονάς του είναι άνεργοι, ή ανασφάλιστοι, ή απλήρωτοι επί μήνες, απελπισμένοι κι ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα διαβίωσης + την παρανοϊκή φορολογία. Ούτε θα ωφελήσει να χαρτζηλικώσει κανείς μιά δυό κοινωνικές ομάδες, προσπαθώντας να τάξει στις άλλες οτι θα είναι οι ...επόμενες. Όσο δεν υπάρχει παραγωγή, δημιουργία θέσεων εργασίας (κι όχι περιστασιακής απασχόλησης) με πραγματικό μισθό ανταποκρινόμενο στις αντικειμενικές ανάγκες, όσο η ζωή αντί γι απόλαυση κάθε μέρα και πιο πολύ καταντά ένας άνισος αγώνας επιβίωσης και θηλιά στο λαιμό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας, τα ''νουμεράκια'' δε θα συγκινούν... Οι τοκογλύφοι αμφισβητούν το ύψος του πρωτογενούς μας πλεονάσματος, προκειμένου να μας φορέσουνε χωρίς αντιστάσεις το νέο ασφυκτικό κοστούμι-μνημόνιο και να μας εξαρτήσουν για καμιά πενηνταριά χρονάκια ακόμη, ώστε ν΄αρπάξουνε ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Στο μέτρο λοιπόν που ο κάθε σώφρων δεν συμπαρατάσσεται μαζί τους, έχει και λόγους σοβαρούς να υπερασπίζεται την ύπαρξη όλο και μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος. Με αυτό το σκεπτικό (και διόλου …παραμυθιαζόμενη),το υπερασπίζομαι κι εγώ. Υπερασπιζόμενη την αποδέσμευσή μας από τα νύχια τους. Το 30% επίσημο, μπορεί και 35% πραγματικό ποσοστό ανεργίας μας όμως, όσο πολύ και να το θέλω, δυστυχώς δεν αλλάζει….. 'Οσο κι αν παριστάνουμε τους ..επιτυχημένους, η αλήθεια είναι δίπλα μας.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Μάτα Χάρι 15/02/2014 13:47:31

     Σωστό αυτό που λέτε, με τη διαφορά ότι αυτό για να αλλάξει θα πάρει ένα-δυο δεκαετίες. Όταν οι καλύτεροι νέοι μας έως το 2008-2009 κοιτούσαν σαν τρελοί τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, ως ιδανική επαγγελματική αποκατάσταση και όταν σήμερα οι καλύτεροι νέοι μας κοιτούν το εξωτερικό ως ιδανική επαγγελματική αποκατάσταση ("δύο γονείς δημοσίους υπαλλήλους έχω, λογικό είναι να κοιτάζω στο εξωτερικό, μου είπε πρόσφατα ένας νέος, χωρίς να αντιληφθώ ούτε κι εγώ εκείνη τη στιγμή ότι το ένα είναι φυσιολογική εξέλιξη του άλλου), τότε δεν μπορούμε να τους πείσουμε από τη μια μέρα στην άλλη να σκάψουν χωράφια. Ή, αν δεν τους αρέσει να σκάβουν, να μάθουν πληροφορική για να γράφουν κώδικα από το πρωί ως το βράδυ. Η ενθαρρυντικότερη εικόνα που είδα τελευταία ήταν ένα νέο παιδί, γύρω στα 28-30, να σιδερώνει ρούχα στο καθαριστήριο όπου πηγαίνω συνήθως. Γιος ή ανηψιός θα ήταν. Σπάνια εικόνα. Ως τώρα βλέπαμε μετανάστες σε τέτοιες "τιποτένιες" δουλειές. Αυτό το νέο παιδί αύριο θα κάνει κάτι καλύτερο, διότι θα έχει εκτιμήσει την αξία της ΔΟΥΛΕΙΑΣ. Δυστυχώς, τεμπέληδες ακριβώς δεν ήμασταν, αλλά το κράτος μας μας είχε μάθει στα εύκολα. Τώρα που ήρθαν τα δύσκολα, δυσκολευόμαστε να ξεσυνηθίσουμε, αλλά θα γίνει, πού θα πάει; Και τότε θα έρθουν σιγά σιγά οι δουλειές με το καλό εισόδημα. Όπως έγινε και στις δεκαετίες 50 και 60. Θα δείτε ότι σε πέντε χρόνια η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα (πλην συγκλονιστικού απροόπτου, π.χ. εκλογή ΣΥΡΙΖΑ, που για μένα συγκεντρώνει πάντως πολύ λίγες πιθανότητες ως σενάριο), αλλά δεν θα γίνει αυτό με μαγικό ραβδάκι, θα γίνει σιγά σιγά. Και δεν θα το πάρουμε χαμπάρι ούτε το 2015 ούτε το 2016, ενώ το 2019-2020 θα το θεωρουμε "φυσιολογικό". Το θέμα είναι, μέχρι τότε να καταλαβαίνουμε ότι οι μαγικές λύσεις των πολιτικών απατεώνων απλά, πολύ απλά, είναι η ασφαλέστερη συνταγή καταστροφής.

     • Μάτα Χάρι avatar
      Μάτα Χάρι @ Διογένης 15/02/2014 14:01:53

      ''το κράτος μας μας είχε μάθει στα εύκολα. Τώρα που ήρθαν τα δύσκολα, δυσκολευόμαστε να ξεσυνηθίσουμε...'' Το ''κράτος'' απατεώνας ( διαχειριστής της εξουσίας) είχε ναρκώσει τους πολίτες δίνοντας ψίχουλα(διορισμούς, διευκολύνσεις κ.λπ) προκειμένου να ευημερεί μια κάστα ληστών και οι κομματικοί στρατοί τους. Τώρα που ''ήρθαν τα δύσκολα΄΄, αυτοί ...αθώοι στο απυρόβλητο και οι παρατρεχάμενοι προστατευμένοι. Τα κερα@@άτικα τα πληρώνουνε σήμερα ΜΟΝΟΝ οι μη εμπλεκόμενοι στο ''νιτερέσο΄΄, χάνοντας τη ζωή, την ψυχική ηρεμία και τη δυνατότητα ν΄ατενίσουν με αισιοδοξία το σήμερα και το αύριο. Εύκολη η ανεδαφική αισιοδοξία, αλλά τι κρίμα, δεν πατά παρά σε ποτισμένη με το αίμα μας άμμο....

    • dim avatar
     dim @ Μάτα Χάρι 15/02/2014 14:32:28

     Το επίσημο ποσοστό είναι 28% όχι 30%, και το ανεπίσημο ποσοστό είναι περίπου στο 20% και όχι στο 35%... Πλέον δεν είναι όπως παλιά... Όλοι μα όλοι όσοι δε δουλεύουν δηλώνουν άνεργοι για να έχουν τα οφέλη από τη κάρτα ανεργία και τα λοιπά προνόμια - διευκολύνσεις που δίνει το κράτος στους άνεργους... Επίσης, πολλοί, μα πάρα πολλοί δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, και έχουν και κάρτα ανεργίας... Αν αφαιρέσεις και αυτούς που δεν ξάχνουν για δουλειά, γιατί έχουν άλλα εισοδήματα, ή δε θέλουν ακόμα να δουλέψουν, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στο 20%... Όχι ότι είναι μικρό, κάθε άλλο, αλλά αν υπήρχε πραγματικά ένα ποσοστό 35% ανθρώπων που ήθελαν να δουλέψουν και δεν έβρισκαν, τώρα θα είχαμε επανάσταση... Κοινωνίες που έχουν πραγματικό ποσοστό ανεργίας άνω του 30% απλά δεν στέκονται, έχουμε έκρηξη, και εδώ δεν υπάρχει ακόμα αυτό, και προφανώς και δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον, αφού μπαίνουμε σε τροχιά ανάκαμψης, και το 2014 θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια... Αρκεί να απομονώσουμε τους λαϊκιστές και τα άκρα, και μην έχουμε αστάθεια στη χώρα, που θα μας πάει πίσω πολλά χρόνια... Ευτυχώς ο μέσος πολίτης το έχει καταλάβει αυτό, και οι λαϊκιστές θα τρίβουν τα μάτια τους από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ο κόσμος, ακόμα και πολλοί από αυτούς που δε ψήφισαν Σαμαρά ως τώρα, θα ψηφίσουν για να μη πάει ο τόπος σε εθνικές εκλογές...

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ dim 15/02/2014 14:37:45

      Πες τα Χρυσόστομε! Και η ΕΛΣΤΑΤ μετράει "στατιστικά" και δειγματοληπτικά την ανεργία, τη στιγμή που τα λεπτομερή στοιχεία του συστήματος Εργάνη, που μετράει πλέον την κάθε μίας αναγγελία πρόσληψης και την κάθε μία αναγγελία απόλυσης, δείχνουν 113.000 νέες θέσεις εργασίας στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013! Το πώς γίνεται με βάση την ΕΛΣΤΑΤ να έχουμε αύξηση της ανεργίας, όταν αυξάνονται τόσο πολύ οι θέσεις εργασίας, μόνον ο υπόδικος κύριος Γεωργίου του ΔΝΤ το γνωρίζει...

     • Μάτα Χάρι avatar
      Μάτα Χάρι @ dim 15/02/2014 15:00:05

      Η πραγματική ανεργία καλπάζει και βρίσκεται επάνω από το 30% ό,τι κι αν λέτε και όσο κι αν προσπαθείτε να στρογγυλέψετε την πραγματικότητα για να την ερμηνεύσετε κατά το …ευκταίον σας. ''Κοινωνίες που έχουν πραγματικό ποσοστό ανεργίας άνω του 30% απλά δεν στέκονται, έχουμε έκρηξη...'' Αυτά ίσχυαν στο παρελθόν. Σήμερα οι άνθρωποι ποδηγετούνται εύκολα από τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ, συν το ‘’δόγμα του σοκ'' που ως τώρα λειτουργεί μια χαρά, συν την απονευρωμένη, αιμοδοτούμενη εκ του οικογενειακού εισοδήματος νεολαία που όταν δεν μεταναστεύει, λουφάζει στα καφέ. Έχει όμως και η κακομοιριά τα όριά της! Όσο για την επανάσταση, ''οι επαναστάσεις'' γίνονται όταν οι συνθήκες ωριμάζουν και όταν οι λαοί συνειδητοποιούν. Το νερό κυλάει αδιάκοπα και η μορφή της επανάστασης, δε θα μοιάζει αυτή τη φορά, με οτιδήποτε γνωρίζετε απ΄το παρελθόν. ''Αρκεί να απομονώσουμε τους λαϊκιστές και τα άκρα, και μην έχουμε αστάθεια στη χώρα...'' ώστε να συνεχίσουμε να καλοπερνάμε, όλοι εμείς που μέχρι σήμερα δεν πληττόμαστε. Συμπληρώστε το να είναι ωραίο! Πας μη πιστός χειροκροτητής καιένθερμος οπαδός, άκρο και λαϊκιστής! χαχαχαχα. Ξυπνήστε αγαπητοί, γιατί θα σας ξυπνήσει απότομα η σκληρή πραγματικότητα και θα τρομάξετε....

     • dim avatar
      dim @ Μάτα Χάρι 15/02/2014 15:54:13

      Το πολιτικό φάσμα δε θα το ορίσω τώρα εγώ ή εσύ, έχει οριστεί παγκοσμίως και είναι αδιαμφισβήτητο. Άκρα αριστερά υπάρχει, και ορίζεται από ακραίες κομμουνιστικές ιδεολογίες στα οικονομικά, και απολυτες εθνομηδενιστικές αντιλήψεις στα εθνικά. Και αντίστοιχα, ακροδεξιά είναι ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός στα οικονομικά, και ο ακραίος εθνικισμός - φασισμός - ολοκληρωτισμός στα κοινωνικό - εθνικά... Και επίσης, ένα κοινό των δύο άκρων είναι η ανυπακοή στους νόμους, και η βία... Λοιπόν, ναι, υπάρχει στροφή και στα δύο αυτά... HXA κινείται σταθερά στο 8-10%, και ο Συνασπισμός Κομμάτων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με φωνές ακραία αριστερές, που αντιπροσωπεύουν το 35% του κόμματος αυτού, έχει δημοσκοπικά σταθερά ένα ποσοστό άνω του 20% και στις κάλπες πήρε 27%... Οπότε στροφή προς τα άκρα υπάρχει, και δεν είναι ερμηνεία δικιά μου, ή έτσι το βαπτίζω εγώ.. Έτσι είναι... Τώρα πάμε και στο λαϊκισμό, που έχει άλλα χαρακτηριστικά, από αυτά των άκρων... Ο λαϊκισμός είναι να λες αυτά που θέλει να ακούει ο λαός, να θέλεις να γίνεσαι αρεστός στο λαό, ακόμα και αν μέσα σου ξέρεις ότι αυτά που θέλει να ακούσει ο λαός δε γίνεται να εφαρμοστούν. «Θα σκίσουμε τα μνημόνια», «δε θα απολυθεί κανένας», «θα ικανοποιήσουμε τα αιτήματα και των 67 συντεχνιών» που είπε και ο Δένδιας στην φοβερή ομιλία του στο προϋπολογισμό, και αναρωτήθηκε: «σε πόσο συμποσούται κύριοι του Σύριζα όλο αυτό?».. Αυτά λέει λοιπόν ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ, και ναι, είναι λαϊκιστές, γιατί πολύ απλά αυτά που λένε δε γίνονται... Και παραμονή στο ευρώ, και δανεικά από τους εταίρους, χωρίς εκλπήρωση των στόχων που πρέπει να πετύχουμε, δε γίνεται... Αν δεν μας αρέσουν οι στόχοι, δε θέλουμε εξάλειψη των ελλειμμάτων μας, δε θέλουμε μεταρρυθμίσεις κλπ κλπ, υπάρχει ο τίμιος δρόμος του ΚΚΕ, του ΑΝΤΑΡΣΙΑ, του ΣΧΕΔΙΟΥ Β’, του Κατσανέβα και του Λαφαζάνη... Αλλα είδες? Αυτοί ακριβώς επειδή δεν λαϊκίζουν και λένε τα πράγματα με το όνομα τους, παίρνουν ένα 6% - 2% - 1% αντίστοιχα... Ο μάγκας – μέγας λαϊκιστής Τσίπρας που τάζει στους πάντες τα πάντα, τσεπώνει ένα 27%...

     • Μάτα Χάρι avatar
      Μάτα Χάρι @ dim 15/02/2014 16:18:25

      Κατανοώ αυτό που σας πονάει, αλλά δεν έχει νόημα παραπέρα. Τα απαραίτητα και ουσιαστικά της αντιπαράθεσής μας, καταγράφηκαν ήδη....

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 15/02/2014 13:35:18

  Εδώ ρε παιδιά δεν το έχουν πιστέψει οι βουλευτές της ΝΔ και περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να το πιστέψει, που έχει και κάθε λόγο να μην το πιστέψει; Κανονικά, έπρεπε η κυβέρνηση να έχει βάλει μια σοβαρή ομάδα αναλυτών, κοινωνιολόγων και πολιτικών επιστημόνων, με πραγματική κατάρτιση και όχι επίπλαστα "τυπικά προσόντα", να κάτσει να μελετήσει το φαινόμενο και να βρει μια σοβαρή πολιτική απάντηση. Κατά τη γνώμη μου, οι αιτίες του φαινομένου είναι οι εξής: α) Η εντονότατη τάση αυτοϋποτίμησης της κοινωνίας, που εισήγαγε το Μνημόνιο. Μας πρήξαν τα αυτά με τα "δεν παράγουμε τίποτε", "χρεωκοπήσαμε", "είμαστε τεμπέληδες και διεφθαρμένοι" και διάφορα άλλα, τα οποία πέρασαν σχεδόν στο DNA της κοινωνίας στα τέσσερα χρόνια Μνημονίου. Πώς θέλουμε τώρα να πιστέψει από τη μια μέρα στην άλλη ο Έλληνας ότι πάμε καλά; β) Ο πανηγυρισμός για το πλεόνασμα γίνεται από την πλέον απεχθή ομάδα μνημονιακής διαχείρισης. Δεν το λέει με τον ίδιο τρόπο ο Σαμαράς και δεν το λέει με τον ίδιο τρόπο ο Στουρνάρας. Ο Στουρνάρας καμαρώνει για το Μνημόνιο, ο Σαμαράς δεν καμαρώνει για το Μνημόνιο. Περνάει όμως η γραμμή Στουρνάρα, διότι αυτός είναι στο προσκήνιο. Είναι σαν να λένε στον κόσμο "καλά σας έκανε ο ΓΑΠ και σας έβαλε στο Μνημόνιο, διότι βγάλαμε πρωτογενές πλεόνασμα". Αυτό ο κόσμος, πολύ απλά, δεν μπορεί να το δεχτεί. γ) Καλώς ή κακώς (κακώς) η πολιτική Σαμαρά εμφανίστηκε ως συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής των κυβερνήσεων Παπαδήμου και, κυρίως, ΓΑΠ. Ουδέν αναληθέστερον. Η πολιτική που άσκησε έως σήμερα ο Σαμαράς μπορεί να έχει μέσα της περικοπές και διάφορες άλλες καταστροφικού τύπου μνημονιακές "συνταγές", όμως ασκήθηκε με τελείως διαφορετικό τρόπο. Ας δούμε καταρχάς ένα και μόνον στοιχείο: Το 2013 έγιναν περικοπές ύψους 9,2 δις. Πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη μνημονιακή χρονιά. Κι όμως, η ύφεση ήταν τελικά μόνον 3,7%, λιγότερο και από την επισήμως προβλεπόμενη (κάποιοι μιλούσαν και μέσα στη χρονιά για πάνω από 5%, ας δούμε μόνον το "δικό μας" ΙΟΒΕ, του Στουρνάρα δηλαδή το ΙΟΒΕ!). Γιατί; Τι έγινε και είχαμε με τις μεγαλύτερες, ιστορικά, μνημονιακές περικοπές την μικρότερη μνημονιακή ύφεση; Πολύ απλά, ο Σαμαράς άσκησε την οικονομική διακυβέρνηση με τρόπο που έκανε ορισμένα βασικά πράγματα: 1. Αποκατέστησε τη ρευστότητα στην οικονομία. Αυτό το πέτυχε μέσω της πλήρους τήρησης των μνημονίων, που πέτυχε τη λήψη όλων των δόσεων και οδήγησε στην έναρξη εξόφλησης των χρεών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. 2. Έδιωξε από τη χώρα την ιδέα της χρεωκοπίας. Λϊγους μήνες μετά την κυβέρνηση Σαμαρά σταματήσαμε να μιλάμε για χρεωκοπία της Ελλάδος. Όχι μόνον οι ξένοι, και εμείς. Αυτό οδήγησε σε ΚΑΙΡΙΑ αλλαγή του οικονομικού κλίματος. Πρέπει να αναλυθεί περισσότερο αυτή η επιτυχία, αλλά δεν είναι του παρόντος. 3. Στηρίχθηκε αποφασιστικά το τραπεζικό σύστημα, ώστε επήλθε μια ανακοπή της τάσης για περαιτέρω πιστωτική συρρίκνωση. Κάποιες καταθέσεις επέστρεψαν (παρά την αρνητική συγκυρία λόγω Κύπρου και παρά του ότι η φορολογική λαίλαπα κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει τα λεφτά από τις τράπεζες), ενώ οι επιχειρήσεις στριμώχνονται λιγότερο από όσο πριν να γυρίσουν δάνεια (πάλι στριμώχνονται, αλλά καμία σχέση με το 2010-2012), ενώ και τα επιτόκια έχουν κάπως εξορθολογιστεί. Και πολλά άλλα. Όμως, παρά τα παραπάνω ο κόσμος νομίζει (και όχι άδικα, θα εξηγήσουμε γιατί) ότι η πολιτική Σαμαρά είναι μια συνέχιση της πολιτικής ΓΑΠ και του "αυτόματου πιλότου" της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αυτό δεν ισχύει. Ο Σαμαράς δεν έβαλε ακριβώς κόκκινες γραμμές, αλλά έβαλε κάποιους στόχους. Ξεκινώντας από τον ΦΠΑ στην εστίαση, που καταρράκωνε έναν ολόκληρο κλάδο, συνέχισε με τους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας (όπου ψιθυρίζεται εντόνως ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας τούς έδωσε πίσω τις περικοπές ίσως με αδιόρατο κυβερνητικό "νεύμα") και για του χρόνου ο Σαμαράς έχει υποσχεθεί ουσιαστική φοροελάφρυνση. Να μειωθούν και τα χαράτσια δηλαδή να αρχίσουμε να ανασαίνουμε και οι υπόλοιποι. Ο Σαμαράς δηλαδή ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ για να αρχίσουν να αποκαθίστανται όσα πήγαν στραβά με το Μνημόνιο και δεν ακολουθεί τυφλά ό,τι βλακεία λέει η τρόικα. Για πρώτη φορά δηλαδή υπάρχει όχι αυτό που αποκαλείται ευρέως ως "διαπραγμάτευση" με την τρόικα, αλλά κάτι πολύ ουσιαστικότερο: Αντιμετώπιση των ζητημάτων της χώρας με βάση τις πραγματικές της ανάγκες. Και όχι με βάση την κάθε ανοησία που εκστομίζει ο κάθε άσχετος ξένος. Και εντός αυτού του πλαισίου είναι που ακούγονται τα διάφορα "όχι" στην τρόικα, τα οποία τις περισσότερες φορές τώρα τελευταία εισακούονται κιόλας! Εδώ πάμε για πλήρη κατάργηση της τρόικας με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία! Ο Σαμαράς κατάφερε το αδιανόητο: Να δώσει στην Ελλάδα αξιοπιστία μεγαλύτερη από αυτή της τρόικας! Στην Ευρώπη μετράει περισσότερο τώρα αυτό που λέει η Ελλάδα, σε σχέση με αυτό που λέει η τρόικα, και όσοι δεν το πιστεύετε, κοιτάξτε τις ανακοινώσεις έμμεσης αλλά σαφρούς συγγνώμης της Eurostat μετά τις μπούρδες που εκστόμισε ο Ράντερμάχερ, για να καταλάβετε ότι πήγαιναν μετά να συμμαχέψουν την γκάφα του αφεντικού τους. Έλεγαν δηλαδή πόσο καλά είναι τα στοχεία που τους δίνει η Ελλάδα και ότι "μα όχι, δεν είναι αυτό που νομίσατε" κλπ. κλπ. Last but not least, διακαής πόθος του Σαμαρά είναι να τελειώνουμε με το Μνημόνιο, και να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές και αύριο κιόλας, αν γίνεται. Αυτό ο ΓΑΠ πολύ απλά ΔΕΝ ΤΟ ΗΘΕΛΕ! Αν μπορούμε, αν ήταν στο χέρι του, θα κρατούσε την Ελλάδα σε Μνημόνιο για πάντα. Από κόμπλεξ, από αίσθημα κατωτερότητας έναντι αυτού του λαού, από εκτέλεση εντολών, πάρτε το όπως θέλετε, αυτός ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή, από "τις 5 Οκτωβρίου 2009), που έλεγε και ο Σαχινίδης, ήρθε να βάλει την Ελλάδα σε Μνημόνιο. Πώς λοιπόν να θεωρηθεί η πολιτική Σαμαρά ίδια με την πολιτική του ΓΑΠ; Κι όμως, τα έχει καταφέρει η κυβέρνηση πολιτικά τόσο χάλια, ώστε αυτή η πράγματι σωτήρια πολιτική που ασκεί (παρά την αναγκαστική μνημονιακή της παράμετρο) να περνάει στον κόσμο ως πολιτική ίδια με του ΓΑΠ και να μην καταλαβαίνουν ότι οι βάσεις για την έξοδο από την κρίση όχι μόνον έχουν τεθεί, αλλά είναι και πολύ πιο σταθερές από όσο φαίνονται: Πλεόνασμα με 28% ανεργία και 25% σωρευτική ύφεση, είναι κάτι που δείχνει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ POTENTIAL, για να χρησιμοποιήσουμε έναν αγγλικό όρο. Το πλεόνασμα λοιπόν όχι μόνον είναι βιώσιμο, αλλά είναι η βάση για να ανορθώσουμε την καταστροφή από εδώ και πέρα. Αυτό όμως ο κόσμος δεν είναι σε θέση να το καταλάβει, διότι πλέονασμα γι' αυτούν ισούται με την δική του καταστροφή. Πρέπει να το χειριστεί αλλιώς η κυβέρνηση, χωρίς να προκαλούν τα μνημονιακά καθάρματα με τις δικές μας θυσίες.

  • Μάτα Χάρι avatar
   Μάτα Χάρι @ Διογένης 15/02/2014 13:52:10

   ''ο κόσμος δεν είναι σε θέση να το καταλάβει, διότι πλέονασμα γι' αυτόν ισούται με την δική του καταστροφή.'' ''Τι να τα κάνεις τα λεφτά όταν δεν έχεις φράγκο'', έγραφε ο μαγικός Μανώλης Ρασσούλης! Τι να τα κάνεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα λοιπόν, όταν δεν έχεις ζωή!! Να ήμασταν γάτοι και να είχαμε 7, να τους χαρίζαμε τη μία.... Αλλά δεν είμαστε. Είμαστε άνθρωποι και όπως όλοι οι πανηγυριώτες που επιχαίρουν κι αφ΄υψηλού κατηγορούν τα πλήθη οτι ....δεν καταλαβαίνουν και καλά, έχουμε ΚΑΙ εμείς αληθινές, καθημερινές, ανελαστικές, υλικές ανάγκες. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα λοιπόν και σύμφωνα με το ...υπερβατικό σας σκεπτικό, ζητείται Μάγος Μέρλιν να μαρμαρώσει μερικά εκατομμύρια Έλληνες, ώσπου τα ..πλεονάσματα, οι τακτοποιημένοι δείκτες και τα ομορφοχτενισμένα τα νούμερα, να έχουνε αντίκρυσμα στην καθημερινή ζωή και στην πραγματική Οικονομία. Για να δούμε…. Θα εισακουστεί η έκκληση;

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Μάτα Χάρι 15/02/2014 15:00:59

    Δεν χρειάζεται να τους μαρμαρώσει κανείς. Αρκεί να σκεφθούν λογικά ότι αυτό το πλεόνασμα, που για να γίνει σήμερα οι Έλληνες δεν έχουν φράγκο, είναι ο αναγκαστικός δρόμος για να ξαναέχουμε αύριο φράγκα στην δική μας τσέπη. Από τη στιγμή που ήρθε ο ΓΑΠ και κατέστρεψε την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα, ο ένας δρόμος ήταν η κήρυξη χρεωκοπίας, ο άλλος η επιτυχία του Μνημονίου. Προσωπικά δε πίστευα στο δεύτερο, αλλά ευτυχώς ο Σαμαράς με διέψευσε. Από τη στιγμή λοιπόν που η ελληνική κοινωνία αρνήθηκε την κήρυξη χρεωκοπίας με τις διπλές εκλογές του 2012 και από τη στιγμή που από την λεγόμενη "αντιμνημονιακή" πλευρά δεν υπάρχει πολιτικός ικανός να διαχειριστεί την κήρυξη χρεωκοπίας, ο μόνος δρόμος για να βγούμε από τα Μνημόνια και να πάρουμε πάλι τα πάνω μας είναι η πολιτική Σαμαρά. Αυτή και καμία άλλη. Μακάρι να υπήρχε ένας δεξιός Λαφαζάνης, δεν υπάρχει. Στα δεξιά υπάρχουν οι διάφοροι Καμμένοι και ο Μιχαλολιάκος. Δεν χρειάζεται λοιπόν να μαρμαρωθεί κανείς για να δει την πολιτική πραγματικότητα του σήμερα. Αρκεί να έχει στοιχειώδη ρεαλιστική σκέψη. Να ξεχάσει την πικρία του και να δει ποιος δρόμος θα του ξαναγεμίσει την τσέπη και ποιος θα την αδειάσει κι άλλο.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Διογένης 15/02/2014 20:57:45

   ᾿Αγαπητέ Διογένη, Δέν ξέρω ἄν εἶσθε πολιτευόμενος ἤ οἰκονομολόγος, ἀλλά οἱ ἀναλύσεις σας μ᾿ ἔχουν ἀφήσει κατάπληκτη, σύνθετες καί συνάμα κατανοητές ἀπό ἁπλούς πολῖτες σάν ἐμένα. ῞Ενας χριστιανός δέν βρίσκεται νά ἐξηγήση σέ ὅλους τούς ῞Ελληνες ὅτι ἀκριβῶς γράφετε ἐδῶ γιά τό μνημόνιο, γαπ, καί τούς στόχους τοῦ ΑΣ;

  • Gregory avatar
   Gregory @ Διογένης 15/02/2014 22:33:34

   Φιλολογική προσέγκιση της οικονομίας! Αγαπητέ μου καλή η αισιοδοξία, αλλά η υπεραισιοδοξία........ Μήπως διάβασες κάτι για την ολοκληρωτική κατατροφή της χαλυβουργίας, τον απόλυτο ενταφιασμό της κλωστοϋφαντουργίας και για πλείστες όσες λοιπές καταστροφικές και ολέθριες εξελίξεις σε ΟΛΟΥΣ τουςπαραγωγικούς κλαδους της οικονομία,εκτός από τις καφετέριες; Απάντησέ μου λοιπόν, από που θα έλθει η ανάπτυξη; Μην αναφέρεις τον τουρισμό διότι καμιά οικονομία δεν μπορεί να βασισθεί σε αυτόν παρά μόνο στη μικροοικονομική προσέγκιση της νομαρχιακής ανάπτυξης. Μην μου αναφέρεις τις ξένες επενδύσεις, διότι αυτό συνέβη μόνο στη μεταπολεμική Γερμανία με την υιοθέτηση του δόγματος Τσώρτσιλ και την μαζική ενίσχυση της Γερμανικής οικονομίας για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη. Θέλω μόνο αυτή την απάντηση, ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Και ας μη ξεχνάμε, όπου ευημερούν οι αριθμοί, δυδτυχούν οι άνθρωποι.

 6. Μάτα Χάρι avatar
  Μάτα Χάρι 15/02/2014 15:14:20

  Η εξυπηρέτηση των άμεσων ανελαστικών αναγκών και υποχρεώσεων κάποιων εκατομμυρίων Ελλήνων, απαιτεί άμεσα μαρμάρωμα. Η ''ρεαλιστική σκέψη'' και τα μακρινά παρακινδυνευμένα ...οράματα όπως όλοι γνωρίζουμε, αφενός δεν τρώγονται, αφετέρου δεν εξοφλούν τα φιρμάνια των ΘεοΧάρων. Μακάριοι οι μή ιδόντες και πιστεύοντες... :-)

 7. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 15/02/2014 15:47:21

  Το σημαντικό είναι ότι όσο θα πετυχαίνει ο Σαμαράς την έξοδο από μνημόνια και την απεξάρτηση από εκβιαστικές τρόικες, τόσο θα ξεφτυλίζεται ο Σύριζα και η μη ύπαρξη σχεδίου τους. Όταν υπάρχει ανάγκη για μόνο 1-2 δις ευρώ στο 2014 και εκεί που λέει ο Σαμαράς: "Δεν παίρνω χρήμα με νέο μηνόνιο και επαχθείς όρους, προτιμώ να δανειστώ ακριβότερα από τις αγορές για να αρχίσει η ανάπτυξη γρηγορότερα και να αλλάξει το κλίμα στον κόμσο", και λέει ο σύριζα ότι:"θα είναι επιζήμιο να πάρουμε χρήμα με ψηλό επιτόκιο από τις αγορές", κάνεις μια απλή αναφορά στα προ 2 ετών και καταλαβαίνεις τα πάντα. Όταν κουρευόταν το χρέος με το PSI και είχαμε μείωση επιτοκίων από 7% σε 3% και επιμήκυνση αποπληρωμής με έναρξη 10 χρόνια μετά, ωρύωνταν στο σύριζα για τα μνημόνια και δε τους ενδιέφεραν τα επιτόκια. Τωρα λοιπόν ξαφνικά το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης το προτιμούν από τις αγορές ακόμη κι αν μιλάμε για πολύ μικρό δάνειο και ελάχιστη επιβάρυνση λόγω της καλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Αν αυτή η στάση τους δε δείχνει πόσο επικίνδυνοι και ανεύθυνοι είναι τότε τι άλλο περιμένουμε;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Γεώργιος Τ. 15/02/2014 16:57:04

   Είπε ο "αντιμνημονιακός" ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι επιζήμιο να πάρουμε δάνειο από τις αγορές με υψηλότερο επιτόκιο;;; Σας παρακαλώ θερμά, αγαπητέ Γεώργιε, αν μπορείτε να βρείτε και να μας παραπέμψετε την πηγή, θα σας ήμουν υπόχρεος!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Διογένης 16/02/2014 21:25:58

    1) Αν επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές θα γίνει με επιτόκιο πολύ μεγάλο που θα είναι ασύμφορο για τα δημόσια οικονομικά, απλά για επικοινωνιακούς λόγους.

 8. Ξερόλας avatar
  Ξερόλας 15/02/2014 16:46:16

  O Σύριζα θα πει και θα κάνει τα πάντα για τη καρέκλα. Αλλά μη δίνεται άφεση στη κυβέρνηση τόσο εύκολα. Τα πράγματα για τα οποία σωστά κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν κάνει ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ πού πριν βγει από το αυγό ο Τσίπρας. Ο λαικισμός και τα φραστικά πυροτεχνήματα στη Βουλή δεν γεννήθηκαν χθες.....

 9. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 15/02/2014 18:23:43

  Ο Σύριζα τώρα, το ΠΑΣΟΚ πριν διαλυθεί εκφράζουν ό,τι πιο αναχρονιστικό, οπισθοδρομικό και συντηρητικό υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ελλημική κοινωνία. Είναι η συντήρηση η ίδια! Ποια Αριστερά? Όποιος πει ότι είναι αριστεροί αυτοί είναι για γέλια! Μια κάστα ανθρώπων που ταμπουρώνονται πίσω από τα κεκτημένα τους εις βάρος των άλλων, των ίδιων των παιδιών τους, εξαφανίζοντας το μέλλον τους. Νομίζουν ότι θα εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους με το να τους ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΝ τα δικά τους δικαιώματα και υπάρχοντα. Η τουρκοκρατία σ' όλο της το μεγαλείο. Αυτό είναι: μια ανάμιξη οθωμανικού φεουδαρχισμού και προνομιακής ολιγαρχίας μπολιασμένης με ψευτοπροοδευτικές -νεκρές προ πολλού- ιδεοληπτικές εμμονές. Είναι ψεύτικα όλα αυτά, ένα ψέμα που ζει απομυζώντας τον κόπο των άλλων. Και σαν ψέμα πρέπει να αποκαλυφθεί και να σκορπιστεί στους 5 ανέμους! Η ΝΔ? Η αριστοκρατία και τα τζάκια που εσχάτως δείχνει "τρελά" σημάδια κοινωνικής πρόνοιας, χάρη στον αρχηγό της. Για πόσο ακόμα? Και οπωσδήποτε όχι μετά απ' αυτόν!.. Το ΚΚΕ? Ένα απολιθωμένο απολιθάρι, κούφιο κέλυφος (η διπλή επανάληψη για έμφαση) Η ΔΗΜΑΡ? Μια αστικοποιημένη αριστερά με θολό σκοπό προς το παρόν (που πάμε?, τι θα κάνουμε? κ.λ.π.). Έκανε την υπέρβαση της συμμετέχοντας σε κυβέρνηση με καθεστωτικά κόμματα, δεν θα σταματήσω να το λέω. Για μένα η ΔΗΜΑΡ απαρνήθηκε ιδεολογικά πολλά περισσότερα από άλλους, συμμετέχοντας σ' αυτήν την κυβέρνηση. Γιατί απαρνιέται την "Ελιά" ο κυρ Φώτης? Δεν καταλαβαίνω..Ούτε να συζητήσει, δηλαδή? Θα την "χαρίσει" στο ΠΑΣΟΚ τελικά. Για την ΧΑ δεν χρειάζεται να πω κάτι. Εκτός από απογοητευμένους στρατιωτικούς και εν γένει ένστολους -νυν και συνταξιούχους- έχει μαζέψει και όλη την λαμογιο-ΝΔ των μεγαλο- γιατρών, -δικηγόρων, -επιχειρηματιών που τρέμουν στην ιδέα να τους κάνει έλεγο το ΣΔΟΕ! Αυτοί που κλέβαν μια ζωή δηλαδή. Η πραγματική ΧΑ είναι οι 200 γραφικοί -νέοι και παραπλανημένοι κι αυτοί- με τις δάδες. Σ' αυτό το επίπεδο συζητάμε, να ξέρετε..

 10. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 15/02/2014 19:13:21

  "...κοινωνικής προνοίας..." καλύτερα "προσπάθειας απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης", να το επαναδιατυπώσω. "Πρόνοια" με την γενικότερη έννοια είναι και αυτό, αλλά πολλοί αφορμή ψάχνουν να παρεξηγηθούν..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.