25/08/2009 21:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Περικλής Κοροβέσης, o Κύρκος και ο ΚουβέληςΤου Δημήτρη Μπεκιάρη

«Το μέγα σκάνδαλο είναι ότι επί Οικουμενικής κυβέρνησης πήρε χρήματα και η Αριστερά και δεν αντέδρασε. Είναι γνωστό εδώ και είκοσι μέρες. Ούτε ο Κύρκος αντέδρασε, ούτε οι επίγονοι του Φλωράκη». Αυτή είναι η δήλωση την οποία πραγματοποίησε ο Περικλής Κοροβέσης και η οποία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΝ και του ΚΚΕ.

Σε μια περίοδο που ο ΣΥΝ έχει εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένης και γενικευμένης κρίσης και εσωστρέφειας, σε μια συγκυρία που το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται προ των πυλών της διάσπασης, η δήλωση του Περικλή Κοροβέση, όσο και αν φαίνεται περίεργο γίνεται το βούτυρο στο ψωμί της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, παρά την αντίδραση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τον βουλευτή «να σκέφτεται πριν μιλήσει». Ακόμη και το ερμηνευτικό πλαίσιο, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ προσέγγισε το ζήτημα, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις διαρροές, ότι δηλαδή η δήλωση συνιστά «ηθική δικαίωση» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πρακτικά θα προκαλέσει περιορισμό διαρροών «προς τα αριστερά», αποτυπώνει μόνο την μία όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ να «μπετονάρει» τους ψηφοφόρους και τα στελέχη, λίγο πριν από τη διάσπαση και ενώ ενισχύεται ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί ακόμη και εκτός βουλής στις επόμενες εκλογές. Εξάλλου το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό υπήρξε.

Η προβοκάτσιαΟι δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση έχουν ως προφανή στόχο να θέσουν στο στόχαστρο της κριτικής τα τμήματα και τα πρόσωπα εκείνα του ΣΥΝ, που είχαν εμπλακεί στην συγκρότηση της οικουμενικής κυβέρνησης και της συγκυβέρνησης την περίοδο 1989-1990 και στρέφονται ευθέως εναντίον του Λεωνίδα Κύρκου και του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης, την περίοδο δηλαδή που είχε εγκριθεί η προμήθεια των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ από τη SIEMENS. Ως πολιτικά συνυπεύθυνη για το σκάνδαλο της SIEMENS, με βάση τη δήλωση του βουλευτή,  σε ένα υποθετικό σενάριο εμπλοκής της Αριστεράς στο σκάνδαλο της SIEMENS, θα μπορούσε να θεωρηθεί η τρόικα Κουβέλη – Κύρκου – Κωνσταντόπουλου, λόγω της εμπλοκής των προσώπων αυτών στις πολιτικές εξελίξεις εκείνης της κρίσιμης περιόδου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για τους πλέον σφοδρούς επικριτές της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κα οι αναφορά  στο τρίγωνο Αριστερά – οικουμενική κυβέρνηση – SIEMENS, τους δείχνει ευθέως, με αντικειμενικό σκοπό να τους αποδομήσει ως ευρέως αποδεκτά πολιτικά πρόσωπα.

Τι προσφέρουν, λοιπόν, οι δηλώσεις Κοροβέση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Σε ένα ενδεχόμενο διάσπασης, οι «θεσμικοί» Φώτης Κουβέλης, Λεωνίδας Κύρκος και Νίκος Κωνσταντόπουλος, θα έχουν απωλέσει ήδη οποιοδήποτε ηθικό πλεονέκτημα και θα έχει δεχτεί πλήγματα το «θεσμικό τους κύρος», κυρίως έναντι της εκλογικής βάσης του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λεωνίδας Κύρκος, αφού αντέδρασε με σφοδρότητα στις δηλώσεις Κοροβέση, επανέλαβε εκ νέου ότι έφθασε η ώρα της συνεργασίας του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει ήδη προηγηθεί έντονη σύγκρουση ανάμεσα στην ηγεσία του κόμματος με την εσωκομματική αντιπολίτευση την οποία κυρίως συγκροτούν στελέχη της «ανανεωτικής πτέρυγας» και έχει αμφισβητηθεί η ικανότητα της ηγεσίας του κόμματος της Αριστεράς να μετατρέψει τον ΣΥΝ από κόμμα διαμαρτυρίας σε σοβαρό, εκτός δικομματικού πλαισίου, πολιτικό πόλο εντός του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος.

Η «ανανεωτική πτέρυγα» αντιδρά σταθερά εδώ και πάρα πολύ καιρό στις πολιτικές επιλογές και στις πρακτικές του «Αριστερού Ρεύματος», τα μέλη της οποίου συγκροτούν την ηγετική ομάδα. Το ενδεχόμενο διάσπαση του ΣΥΝ, θα οδηγήσει νομοτελειακά την «ανανεωτική πτέρυγα» σε αναζήτηση στέγης στο ΠΑΣΟΚ, ενδεχόμενο που θα σημάνει και την απαρχή της συρρίκνωσης του ΣΥΝ, εντός και εκτός Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών. Οι δηλώσεις Κοροβέση, πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς και λίγο πριν από τον κρίσιμο Σεπτέμβρη του 2009, που όσοι γνωρίζουν τα της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι θα διασπαστεί τελικά ο ΣΥΝ.

Εμφανής στόχος των δηλώσεών του κ. Κοροβέση λοιπόν είναι η ηθική απογύμνωση της τρόικας Κουβέλη – Κύρκου – Κωνσταντόπουλου, οι οποίοι θεωρούνται οι εγκέφαλοι της αντιπολιτευτικής διαδικασίας που έχει αναπτυχθεί στην Κουμουνδούρου και οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν θέσει ευθέως ζήτημα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έχοντας νωρίτερα διαπιστώσει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν οι πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ. Οι παραδοσιακοί και οι νέοι ψηφοφόροι της Αριστεράς και εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετούν μια σειρά από ηθικολογικά κριτήρια σε ότι έχει να κάνει με την επιλογή τους να στηρίζουν το κόμμα της Αριστεράς σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, ενώ η ενίσχυση των κομμάτων της Αριστεράς στις εθνικές εκλογές του 2007 ερμηνεύτηκε ως μήνυμα διαμαρτυρίας προς τον δικομματισμό. Η υποψία και μόνο ότι οι προφέσορες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή κυρίως οι κ. Κουβέλης – Κύρκος – Κωνσταντόπουλος,  οι οποίοι σταθερά εισηγούνται την συνεργασία με την κεντροαριστερά, έχουν το παραμικρό ίχνος εμπλοκής ή πολιτικής ευθύνης στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της SIEMENS λειτουργεί εκ των πραγμάτων αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, ώστε να τους ακολουθήσουν.

Η ηγεσία του ΣΥΝ «παίζει» μέσω του Περικλή Κοροβέση το τελευταίο της χαρτί με στόχο να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο οι διαρροές είτε προς τον ΠΑΣΟΚ, είτε προς ένα οποιοδήποτε άλλο πολιτική φορέα ή πολιτική οργάνωση της Αριστεράς μπορεί να δημιουργηθεί στο μέλλον και να εκφράζει πολιτικά την «ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ». Οι κ. Κύρκος και Κουβέλης σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Κοροβέσης έχουν περίπου συναινέσει στο σκάνδαλο με τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ και με βάση αυτή την επιχειρηματολογία, σε ένα ενδεχόμενο αποχώρησής τους στο μέλλον από τον ΣΥΝ, η ηγεσία θα έχει προετοιμάσει το κατηγορητήριο περί «αποστασίας» το οποίο θα είναι εμπλουτισμένο με ολίγον από πολιτική ευθύνη γύρω από το σκάνδαλο της SIEMENS. 

Τεχνητό κλίμαΟι δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση εντάσσονται στο πλαίσιο δημιουργίας τεχνητού κλίματος και θα αποτελέσουν την βάση της επιχειρηματολογίας της ηγεσίας του ΣΥΝ στο μέλλον, η οποία θα κατηγορήσει, παρά τις σημερινές έντονες αντιδράσεις και με περίπου νομοτελειακό τρόπο ότι οι «ύποπτοι» και «φέροντες» μέρος της πολιτικής ευθύνης για το σκάνδαλο της SIEMENS, θα έχουν «αυτομολήσει» στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σύμφωνα με την Κουμουνδούρου έχει τις δικές του ευθύνες στο σκάνδαλο με τον γερμανικό κολοσσό, αφού και όπως ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει «το σκάνδαλο με τις μίζες της SIEMENS είναι αυστηρά ‘δικομματική υπόθεση’».

Η κάλυψη που ο Αλέκος Αλαβάνος παρείχε στον Περικλή Κοροβέση, δείχνει πολλά. Μπορεί ο κ. Αλέκος Αλαβάνος να τοποθετήθηκε δημόσια ότι η δήλωση Κοροβέση αποτελεί πολιτικό λάθος και πλήγμα για τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά πρόσθεσε ότι «...Με μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσα να τεκμηριώσω ένα αίτημα δικής μου διαγραφής παρά του Περικλή Κοροβέση...». Μόνο που ο Περικλής Κοροβέσης δεν είναι μέλος του ΣΥΝ, αλλά απλά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν θα μπορούσε να επιστρατεύσει καλύτερο πρόσωπο προκειμένου να πετύχει την τέλεια προβοκάτσια.. Διότι μπορεί ο Αλέκος Αλαβάνος να έχει ήδη συγκρουστεί με το πολιτικό του τέκνο Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι βέβαιο ότι για λόγους ιστορικούς και λόγους υστεροφημίας δεν θα επιθυμούσε ποτέ οι δικές του επιλογές, δηλαδή η παράδοση του δακτυλιδιού της ηγεσίας σε ένα «νεογνό της πολιτικής» να έχουν συνδεθεί με την διάσπαση, την συρρίκνωση και την τελική διάλυση του ΣΥΝ και να αποτελούν το βασικό αιτιολογικό πλαίσιο αυτών των διαδικασιών. Πιθανότατα να θεωρεί ότι οι ευθύνες είναι προτιμότερο να μετατεθούν στους «συναινούντες» μελλοντικούς «αποστάτες».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Paris avatar
  Paris 25/08/2009 22:51:20

  Είμαι εγω ο ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο τον εκλογικό νόμο τι από τα δύο θέλω ?

  1. Να έχω ποσοστό στις επόμενες εκλογές 15% οπότε φυσικά το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα?

  2. Να έχω ποσοστό λίγο πάνω από το 3% και το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία ?


  Κι αν στη περίπτωση 2 διαπραγματευτεί το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης είναι σίγουρο οτι ο Κουβέλης θα γίνει υπουργός?


  Μήπως σε μια κοινή κάθοδο πριν τις εκλογές όπως συνιστά ο Λεωνίδας το υπουργιλίκι το έχει σίγουρο ο Κουβέλης?

  Μερικά ατάκτως ερριμένα ερωτήματα που ίσως να δίνουν απάντηση στη φαγωμαρα στο ΣΥΡΙΖΑ , η οποία ίσως δεν οφείλεται σε αυτό που φαίνεται (συρρίκνωση και αγώνας επιβίωσης) αλλά φαγωμάρα για την για πρώτη φορά στην ιστορια του προσδοκία κεντρικής εξουσίας με σοβαρές πιθανότητες

 2. Ψάλτης απορών avatar
  Ψάλτης απορών 26/08/2009 06:14:07

  Το άρθρο βλέπει κάποιες πλευρές του ζητήματος αλλά χάνει -εμφανώς- άλλες:

  Τι πα να πει "Κύρκος Κουβέλης φέρονται από τις δηλώσεις Κοροβέση να έχουν περίπου συναινέσει στο σκάνδαλο με τις ψηφιακές παροχές γτου ΟΤΕ";
  Δεν χρειάζεται κάποιος τις δηλώσεις Κοροβέση. Έχουν συναινέσει! Και... εντελώς όχι περίπου.

  Και πώς ο Τσίπρας "βάζει" τον Κοροβέση αφού ο Περικλής όπου σταθεί τουλάχιστον τρεις μήνες τώρα στοχοποιεί (ευγενικά αλλά διαρκώς) τον Τσίπρα;
  Αν ισχύει κάτι τέτοιο (τον "βάζουν") μόνο για τον Αλαβάνο μπορείο ίσως να ειπωθεί.

  Βασικό λάθος του κ. Μπεκιάρη είναι ότι αναλύοντας το πλαίσιο χρεώνει ότι έγινε το 1990 στους Κύρκο Κουβέλη Κωνσταντόπουλο. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί!

  Υπουργός ήταν τότε και ο Δραγασάκης του Αριστερού Ρεύματος, και μάλιστα πιο αρμόδιος από τον Κουβέλη για τις ψηφιακές παροχές και ηγετικό στέλεχος πρώτης γραμμής ο υπασπιστής τότε του Φλωράκη Αλαβάνος. Αυτός δεν άλλαξε σε μια νύχτα τη θέση του ΚΚΕ για την ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς απόφαση οποιουδήποτε κομματικού οργάνου;

  • redteam avatar
   redteam @ Ψάλτης απορών 26/08/2009 12:11:26

   Ψάλτη τα μπέρδεψες. Ο Κουβέλης ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Ο Δραγασάκης ήταν υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ζολώτα με προϊστάμενους Σουφλια - Γεννηματά. Ο Αλαβάνος ήταν ευρωβουλευτής και δεν συμμετείχε στα διαδραματιζόμενα και έτσι έμεινε αλώβητος. Υπασπιστής του Χαρίλαου ήταν τότε ο Ανδρουλάκης.

   • redteam avatar
    redteam @ redteam 26/08/2009 12:13:23

    Ξεχασα και ο Κωνσταντοπουλος υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι.

 3. zorro avatar
  zorro 26/08/2009 07:32:50

  συντάκτη εισαι εκτός τόπου και χρόνου, να μου πεις είναι ο Αλαβάνος από πίσω, βάζοντας τον ενα από τους δύο βουλευτές που ελέγχει στην κοινοβουλευτική ομάδα, να πω ναι, είναι ένα σενάριο αυτό. Θέλει να απαξιώσει τον ΣΥΝ (και ίσως τον ΣΥΡΙΖΑ), για μίζες που αποδεδειγμένα έπαιρνε το ΚΚΕ(!) για όσους θυμούνται, και να κάνει αυτό που ονειρεύεται (και θα μείνει με τα όνειρα στο χέρι). Αλλά αυτά που γράφεις είναι σενάρια πολιτικής φαντασίας...

 4. Tsouknida avatar
  Tsouknida 26/08/2009 09:32:36

  πολύ σπέκουλα έχει πέσει στο θέμα αυτό, ίσως ως μια προσπάθεια να θαφτούν οι μεγατόνοι που έρχονται από τις μίζες ΣΙΦΟΡΑΪ.
  Ο Κουβέλης ήταν υπουργός επί Τζανετάκη, η κυβέρνηση του οποίου αποφάσισε να ακυρώσει το διαγωνισμό που είχαν κερδίσει Ζήμενς- Κόκκαλης και όχι επί οικουμενικής. Ο Δραγασάκης ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επί οικουμενικής, αλλά επίσης και αυτή η κυβέρνηση είχε εναντιωθεί στη σύμβαση, την απόφαση της οποίας άλλαξαν ξαφνικά με προσωπική τους απόφαση οι 3 αρχηγοί: Μητσοτάκης, Αντρέας και Χαρίλαος.. Ο λόγος; Θα καθυστερούσε η ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
  Τα λεγόμενα περί Ανατολικής Γερμανίας και Κόκκαλη δεν ισχύουν, γιατί τότε το καθεστώς Χόνεκερ είχε καταρρεύσει. Αν κρατούσε σε κάτι ο Κόκκαλης τον Χαρίλαο, είναι να είχε στοιχεία για την (φυσιολογική να μη γελιώμαστε) χρηματοδότηση του ΚΚΕ από την Ανατολική Γερμανία..

  • ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ avatar
   ΝΤΕΡΖΙΝΣΚΙ @ Tsouknida 26/08/2009 11:23:16

   Έχεις δίκαιο.
   Έτσι έχουν τα πράγματα.
   Όσο για την φυσιολογική χρηματοδότηση του ΚΚΕ ,γινόταν και με άλλο τρόπο. Επί ΥΠΑΡΚΤΟΥ, όποιος φρουτέμπορας[κυρίως πορτοκαλέμπορας] , ελάμβανε άδεια εξαγωγής πρός ΑΝΑΤΟΛΗ,έπρεπε να αφήσει οβολό.

 5. ακης avatar
  ακης 26/08/2009 09:36:25

  o Κουβέλης μιλάει καλά ελληνικά

 6. Ανανεωτικός avatar
  Ανανεωτικός 26/08/2009 09:47:04

  Είχε ευρέως κυκλοφορήσει η φήμη πως ο εκλιπών τότε ηγέτης του ΚΚΕ την κρίσιμη στιγμή της ανάθεσης των ψηφιακών παροχών ομίλησε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς με θέρμη για "το παιδί του Πέτρου", τον Ρόκο δηλαδή. Δεν θυμάμαι αντίδραση του ΚΚΕ επ' αυτού...
  Κατά τα λοιπά, η ανανεωτική αριστερά, λόγω της διακηρυγμένης πίστης της στη δημοκρατία, επισύρει ανέκαθεν τη χολή των μαρξιστολενινιστών, σταλινικών, μαοϊκών, επαναστατών, αντιεξουσιαστών, τρομοκρατών, πικραμένων γενικώς. Όπως είπε και ο Λεωνίδας, κάποια στιγμή τη χολή αυτή τη μαζεύουν και την ξερνάνε... Θα ακούσουμε και χειρότερα!

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/08/2009 10:23:12

  τον κώλο βάζεις μάγειρα, σκατά θα μαγειρέψει...

  ΠΠ

 8. palios avatar
  palios 26/08/2009 11:23:34

  Τα λεφτά τα πήρε ο ενιαίος ΣΥΝ που αρχηγός του ήταν ο Φλωράκης και όντως τα λεφτά δόθηκαν σε απεσταλμένο του Φλωράκη στον Κόκαλη. Προφανώς τα λεφτά δεν τα «έφαγε» ο ΧΦλ αλλά πήγαν στα ταμεία του ΚΚΕ. Ο μύθος δηλοί ότι ούτε η Αριστερά έχει κάποιο μαγικό φυλαχτό που να την καθιστά απρόσβλητη από τις «δοσοληψίες» που αποδίδονται στα «αστικά κόμματα». Βέβαια αυτό το ξέραμε και από πριν και σε χειρότερες μορφές (πχ η νομενκλατούρα του «υπαρκτού» και τα προνόμιά της) αλλά λέμε.
  Τώρα το γιατί οι ανανεωτικοί του ΣΥΝ επιμένουν να καλύπτουν το ΚΚΕ για την λοβιτούρα εκείνης της εποχής είναι για μένα ακατανόητο. Μόνο τα εξαρτημένα αντανακλαστικά της εσωκομματικής φαγωμάρας εξηγούν το γεγονός ότι η επίθεσή τους στον Κοροβέση είναι ακριβώς αντίθετη με το «εσωκομματικό τους συμφέρον».
  Γιατί επειδή οι ηγέτες της ανανεωτικής πτέρυγας γνωρίζουν τι έγινε τότε θα μπορούσαν να έχουν ένα ακόμη επιχείρημα κατά της πολιτικής για την «μεγάλη Αριστερά» με το ΚΚΕ αλλά και για τους πολλούς από το Αριστερό Ρεύμα που ήξεραν και δεν μιλούσαν. Αντί γι’ αυτό περίπου κατηγορούν τον Κοροβέση για μεθύστακα και αναλαμβάνουν ένα βάρος που δεν τους ανήκει.

 9. ΛΕΟ avatar
  ΛΕΟ 26/08/2009 11:28:24

  ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

  ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ...ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ.

  ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ.

  ΑΡΝΟΥΝΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΑΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

  ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ....ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΟΛΛΗΤΩΝ.

  ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

 10. αχβαχ avatar
  αχβαχ 26/08/2009 12:03:54

  Τα σενάρια του άρθρου είναι υπερβολικά.

 11. ατακτος avatar
  ατακτος 26/08/2009 12:16:49

  Η κοινοβουλευτική αριστερά θα τα λύσει τα εσωτερικά προβλήματα μονή της ,έχουν και θάρρος και την εμπειρία …εγώ πάντως αυτά τους εύχομαι ….

 12. Ψάλτης απορών avatar
  Ψάλτης απορών 26/08/2009 12:55:53

  Ενιαίος ο ΣΥΝ άρα όποια λοβιτούρα έγινε... ενιαία.
  Οι υπασπιστές του Φλωράκη είναι τώρα όλοι στο σημερινό Συνασπισμό.
  Αυτά είναι δεδομένα.
  Όπως δεδομένο είναι ότι εκ των υπασπιστών του Φλωράκη ήταν και ο Αλαβάνος.
  Τώρα επειδή πολλά ειπώθηκαν για τις ευθύνες της Αριστεράς και τα περισσότερα είναι σωστά, δεν έχω άλλο τι να προσθέσω.

  Μια τελευταία επισήμανση: αν διαβάσουμε προσεκτικά ό,τι ειπώθηκε τελευταία εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα πήρε η ΝΔ, τα πήρε το ΠΑΣΟΚ και μάλλον κάτι πήρε και η (κοινοβουλευτικά ενιαία τότε) Αριστερά.

  Όσο για τα πρόσωπα πολλοί εμπλέκονται, τίποτε (;) δεν αποδεικνύεται.

  Αλλά μια ζωή απορώ: πολύ στο απυρόβλητο δεν είναι εσχάτως ο Μητσοτάκης και το σόι του;
  Σαν να το "ξεχάσαμε". Αλλά αυτοί μέχρι και τις καφετιέρες των γραφείων τους τζάμπα τις έπαιρναν από τη Μίζενς.

  Μια ζωή ανιδιοτελής αυτή η Οικογένεια

  • redteam avatar
   redteam @ Ψάλτης απορών 26/08/2009 18:03:43

   Τώρα Ψάλτη είσαι σωστός!

   • redteam avatar
    redteam @ redteam 26/08/2009 18:04:37

    Οσον αφορά στην Αγία Οικογένεια βεβαίως!

 13. Tsouknida avatar
  Tsouknida 26/08/2009 13:09:50

  πάντως η μόνη λύση σε περιβάλλον αστικής δημοκρατίας είναι η ονομαστικοποίηση των εισφορών στα κόμματα, από 100 ευρώ και πάνω και η αντιπαραβολή τους με τις δαπάνες τους. Ας δίνει η ζήμενς π.χ. χρήματα, αλλά να ξέρουμε ότι στο ταμείο π.χ. της Ν.Δ. μπήκαν αυτά τα χρήματα τότε από κει όταν ψηφίζουμε

 14. theokot avatar
  theokot 26/08/2009 15:21:51

  Αρραβώνας με το ζόρι γίνεται.
  Γάμος με το ζόρι δεν γίνεται.
  Ο κάθε Κοροβέσης, που συμπεριφέρεται ως ένας αστός βουλευτής, πετάει λάσπη, δηλώνει βλακίες χωρίς καμία απόδειξη. Για ότι κατηγορούσε τους δικομματιστές το κάνει ο ίδιος.
  Θα πρότεινα να πάει σπίτι του και να ηρεμήσει.
  Ό ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως και θα διασπασθεί, διότι έτσι πρέπει να γίνει.
  Ο ΣΥΝ θα βρει ξανά τον δρόμο του και οι υπόποιλοι τον δικό τους.
  Είπαμε. Γάμος με το ζόρι δεν γίνεται.

 15. toml avatar
  toml 26/08/2009 15:57:08

  κατά την γνωμη μου το όλο θέμα επανηλθε, εστω και σαν φήμες, εξ αιτίας της φαγωμάρας που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό σκοπό να προβοκάρει τον ΣΥΝ και κυρίως τους ανανεωτικούς.Αυτό γιατί οι αριστεροί ψηφοφόροι επηρεάζονυται τα μάλα , και καλά κάνουν, από θέματα που άπτονται μιζών, ανηθικότητας κλπ.Και επειδή αν το άνοιγε κάποιος άλλος ( Αλαβάνος, Ρούντι κλπ) θα ήταν ηλίου φαεινότερο πως πρόκειται για σπέκουλα μπήκε μπροστα ο "αγνός και άδολος" Περικλής Αυτο φαίνεται ξεκάθαρα από τα πραγματικα΄δεδομένα Πρώτον ο χρόνος που άνοιξε το θέμα. Όχι όταν ξέσπασε το θέμα με την SIEMENS αλλα΄πολύ αργότερα.... όταν άρχισε ο εμφύλος στον ΣΥΡΙΖΑ ..Δεύτερον ο τρόπος που έγινε..Ο Κοροβέσης τάχα μου ενδιαφερόμενος για την τιμή της αριστεράς ζητά να απολογηθει κυρίως ο ΣΥΝ για φήμες που ακούγονται. Την λέξη φήμες την χρησιμοποιησε ο ίδιος ο Βότσης.Με την ίδια λογική γιατί δεν ζήτησε από τον τσίπρα να απολογηθεί για τα όσα γελοιοδέστατα γράφονται πε΄ρι κατασκευαστικής , δουλειών με το δημόσιο κλπ; κομματάκι περίεργη η επιλεκτική υπεράσπιση της ηθικής της αριστεράς από τον Περικλή .όπως κομματάκι περίερφο πως ενώ υποστηρίζει πως 'ηταν ο Χαρίλαος που μίλησε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς με θέρμη για “το παιδί του Πέτρου”και καμία σχέση δεν είχε ο Λεωνίδας που πολύ εύκολα μπαίνει στον στόχο.. πολύ περίεργο έιναι επίσης πως ενώ τις είχε ξανακούσει της φήμες ο Πέρικλής δεν είχε κανένα πρόβλημα να είναι υποψήφιος στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τους υποτίθεται μιζαδόρους αλλά
  απόκτησε πρόβλημα όταν διαπίστωσε πως η "μη συστηματική" μη χεσω αριστερά χάνει το παιγνίδι από τους εσωκομματικούς του αντιπαλους . Δον Κιχωτης φίλε Περικλή, όπως θες να παρουσιαστείς ή είσαι ή δεν είσαι .δεν γίνεσαι κατά περίπτωση. Εν κατακλείδι ο Περικλής ξεκίνησε την σπέκουλα επειδή οι έχοντες την ίδια άποψη με αυτόν ήξεραν ότι δεν τους παίρνει... Σαφέστατα και δεν παίζει μόνος του σε αυτό το κατ εμέ βρομερό παιγνίδι αλλά τα έχει σμφωνημένα και με άλλους προκειμένου να κατατροπώσουν τους προδότες αναθεωρητές . Με ποιούς άλλους; Και μόνο το γεγονός ότι ο Αλαβάνος πήρε θέση τρεις μέρες μετά κι αφού η υπόθεση είχε γυρίσει μπούμεραγκ αποδεικνύει πολλά

 16. somis avatar
  somis 26/08/2009 18:07:06

  Πολύ δημοσιογραφικό και καλοκαιριάτικο το post! Ο απορών Ψάλτης, στο πρώτο σχόλιο του, το αντιμετωπίζει σωστά.
  Η επιλογή που εκανε τότε η ελληνική κυβέρνηση ήταν ορθή. Προτίμησε, ακολουθώντας τη λογική, να υπηρετήσει τα "ελληνικά" συμφέροντα, έστω και σε δεύτερο πλάνο. Αν τα πήρε, κακώς τα πήρε (το "κακώς" πάλι σε δεύτερο πλάνο, το "ελληνικά" είναι το πρώτο), αλλά από το να βγαίνει ο Περικλέας σαν μοχλός της λύσης του γόρδιου δεσμού των σχέσεων ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, πάει πολύ!
  Και επ'ευκαιρία, όλα οδηγούν στο ότι ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.