#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/03/2013 08:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Μπερνάρ Ανρί Λεβί γράφει για την «μεταθανάτια λατρεία του Ούγκο Τσάβες»


Αφήνοντας στην άκρη τον αντισημιτισμός και τις συμμαχίες με δικτάτορες, γιατί η αριστερά θα έπρεπε να τιμά έναν άνθρωπο που καταπίεσε το λαό του και κατέστρεψε την οικονομία; Είναι μια προσβολή προς το λαό της Βενεζουέλας, γράφει ο γάλλος φιλόσοφος  Μπερνάρ Ανρί Λεβί.
Ο θάνατος του Ούγκο Τσάβες και η περίτεχνη κηδεία που ακολούθησε έχουν εξαπολύσει ένα κύμα πολιτικής ηλιθιότητας και ως εκ τούτου παραπληροφόρησης, ενός μεγέθους που έχουμε καιρό να δούμε. Δεν θα σταθώ -γιατί αυτό είναι ήδη γνωστό- στον Τσάβες τον «φίλο του λαού», του οποίου οι στενότεροι σύμμαχοι ήταν αιμοσταγείς δικτάτορες: Αχμαντινετζάντ, Μπασάρ αλ-Άσαντ, Φιντέλ Κάστρο, και, στο παρελθόν, Καντάφι. Ούτε θα σταθώ πολύ, γιατί κι αυτό επίσης είναι γνωστό, στον παθολογικό αντισημιτισμό του Τσάβες κατά την 14χρονη περίοδο της ηγεσίας του, που οδήγησε τα δύο τρίτα της εβραϊκής κοινότητας της Βενεζουέλας στην εξορία. Δεν ήταν ο Τσάβες ο λάτρης των θεωριών συνωμοσίας του Thierry Meyssan, μαθητή του αργεντίνου αρνητή του Ολοκαυτώματος Norberto Ceresole, ο οποίος έδειξε φανερά την έκπληξή του επειδή οι Ισραηλινοί «ήθελαν να επικρίνουν τον Χίτλερ», ακόμη και αν «έχουν κάνει τα ίδια και ίσως και χειρότερα»; Πώς να αντιδράσει ένας Εβραίος στο Καράκας βλέποντας τον πρόεδρό του να στιγματίζει μια μειοψηφία που αποτελείται από «απόγονους εκείνων που σταύρωσαν τον Ιησού Χριστό» και οι οποίοι, σύμφωνα με τον Τσάβες, «φτιάχτηκαν με τον πλούτο του κόσμου»;
Από τις κατηγορίες ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να τον σκοτώσει ως την παρέα με τον Αχμαντινετζάντ και τον Καντάφι, ιδού μια γρήγορη ματιά σε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους θεωρήθηκε ότι ο Τσάβες μισεί την Αμερική. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, κάτι που θα μετανιώσουμε αν το προσπεράσουμε καθώς η μεταθανάτια λατρεία του Τσάβες μεγαλώνει και γίνεται όλο και πιο τοξική, είναι ότι αυτός ο «σοσιαλιστής του 21ου αιώνα», αυτός που υποτίθεται ότι ήταν ακούραστος «υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κυβέρνησε φιμώνοντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κλείνοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς που τον επέκριναν και αρνούμενος την πρόσβαση της αντιπολίτευσης στα κρατικά ενημερωτικά δίκτυα. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, ή σκόπιμα δεν αναφέρεται από εκείνους που θα κάνουν τον Τσάβες πηγή έμπνευσης για μια αριστερά που φαίνεται να της λείπουν αυτές οι πηγές,  είναι ότι αυτός ο υπέροχος ηγέτης, φαινομενικά τόσο απασχολημένος με τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους, ανεχόταν τα συνδικάτα μόνο αν ήταν επίσημα. Επέτρεψε απεργίες μόνο όταν ήταν ελεγχόμενες ή ακόμη και ενορχηστρωμένες από το καθεστώς. Και, μέχρι το τέλος, δίωξε, ποινικοποίησε και πέταξε στη φυλακή ανεξάρτητους συνδικαλιστές οι οποίοι, όπως ο Ruben Gonzalez, ο εκπρόσωπος των ανθρακωρύχων της Ferrominera, αρνήθηκαν να περιμένουν να υλοποιηθεί πλήρως ο μπολιβαρισμός και άρχισαν να απαιτούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, προστασία από τα εργατικά ατυχήματα και δίκαιους μισθούς.

Αυτό που παραλήφθηκε στα περισσότερα αφιερώματα κατά τη διάρκεια αυτών των συνόδων παγκόσμιου πένθους και που πρέπει να θυμόμαστε, αν θέλουμε να αποφύγουμε η μετα-Τσάβες εποχή να μετατραπεί σε έναν ακόμη χειρότερο εφιάλτη-είναι η καταστολή των Ινδιάνων Yukpa της Sierra de Perija, στο όνομα της «πολιτιστικής ολοκλήρωσης»: οι στοχευμένες δολοφονίες, που καλύφθηκαν από το καθεστώς, εκείνες των αρχηγών τους, οι οποίοι, όπως ο Sabino Romero το 2009, αρνήθηκαν να υποταχθούν στον Τσάβες. Και, γενικά, η καταστολή των δημοκρατικών και λαϊκών κινημάτων, που δεν είχαν την τύχη να είναι στην ατζέντα του Τσάβες. Πάρτε τα θέματα των γυναικών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δικαιώματα των γυναικών υπέστησαν δραματικές παλινδρομήσεις κατά τη διάρκεια της βασιλείας του El Comandante. Και, θα ήταν άδικο για τον θανόντα ηγέτη να σημειωθεί ότι δύο διατάξεις του οικογενειακού δικαίου -η μία για την προστασία των γυναικών θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και η άλλη για τις διαζευγμένες γυναίκες- καταργήθηκαν από το καθεστώς, επειδή θεωρήθηκαν πολύ μικροαστικές για το πρότυπο του ανδρισμού που επικρατούσε;

Όσο για τις καλές ψυχές που μας θυμίζουν ότι ο εθνικός λαϊκισμός του Τσάβες είχε «τουλάχιστον» το όφελος ότι έτρεφε τους πεινασμένους και ενδιαφερόταν για τους πλέον ευάλωτους και τη μείωση της φτώχειας, αμελούν να αναφέρουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές έγιναν δυνατές μόνο με δημοσιονομική απερισκεψία ίδια, η οποία χρηματοδοτήθηκε από κολοσσιαία έσοδα από το πετρέλαιο, που αυξήθηκαν από την υψηλή τιμή του αργού. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πραγματική οικονομία της χώρας, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και των εγκαταστάσεών της και η δημιουργία επιχειρήσεων που μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμο πλούτο θυσιάστηκαν απερίσκεπτα στο βωμό μιας μορφής καισαρισμού που σχεδιάστηκε περισσότερο για να εξαγοράσει την κοινωνική ειρήνη παρά για να χτίσει τη Βενεζουέλα του αύριο.

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/03/12/bernard-henri-levy-on-the-idiotic-posthumous-cult-of-hugo-chavez.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. akenaton avatar
  akenaton 15/03/2013 10:03:39

  Ας σχολιάσουν οι υποστηρικτές του υπερπατριώτη. Εμείς δώκαμε.

  • Petrps.p avatar
   Petrps.p @ akenaton 15/03/2013 10:56:30

   Δεν χρειάζεται να σας σχολιάσουμε. Σας απαντάει ξεκάθαρα ο Paul Craig Roberts:

   http://www.paulcraigroberts.org/2013/03/12/hugo-chavez-paul-craig-roberts-4/

   Εισαστε χειρότεροι και απο Πρεπεντέρη. Αντε τώρα κοψε αυτό το σχολιο.

 2. Κράντωρ avatar
  Κράντωρ 15/03/2013 11:24:05

  Περίτεχνο νεοταξικό κείμενο από τον πρωταθλητή του είδους Εβραίο και ουχί Γάλλο Ανρί Μπερνάρ Λεβή.
  Το πρόβλημα του κατεστημένου, που εξουσιάζει την Δύση, σχετικά με τον μακαρίτη, πλέον, Τσάβες ήταν η απομάκρυνση των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Βενεζουέλας.
  Το μεγάλο «λάθος» του βεβαίως ήταν ότι δεν εισήλθε στην συναγωγή του Καράκας, να φορέση το κηπά και να υποκλιθή στον ραββίνο. Δεν ετροφοδότησε
  το Ισραήλ με δωρεάν αργό πετρέλαιο, ούτε μετέβη στο σιωνιστικό κράτος για να προσκηνύση γονατιστός τους αγίους Ισραηλίτες θύματα των κακών Εθνών και να ανακηρυχθή «δίκαιος μεταξύ των Εθνών»
  Ο Τσάβες πληρούσε όλα τα κριτήρια για να γίνη ήρως του «πολιτικώς ορθού». Ο έγχρωμος , που παραμέρισε τους Ευρωπαίους ιδρυτές του κράτους της Βενεζουέλας και κατέλαβε την εξουσία με τις πιο καθαρές δημοκρατικές διαδικασίες.. Ο μιγάς, που μετέφερε τον παραγόμενο πλούτο από τους Λευκούς στους Ινδιάνους, Νέγρους και μιγάδες.
  Ο «σοσιαλισμός» του δεν εντασσόταν στα «προοδευτικά» μέτρα και σταθμά των εβραιογενών Α΄,Β΄, και Γ΄Διεθνών.
  Ο Τσίπρας στην πραγματικότητα είναι ομοϊδεάτης του επισήμου αντιπάλου του Τσάβες του Εβραίου Ενρίκε Καπρίλες Ραντόφσκυ, εκλεκτού όλων των σιωνιστών της Γης.

 3. lord of the last days avatar
  lord of the last days 15/03/2013 12:32:04

  Μήπως να αρχίσουμε να καίμε και κανένα βιβλίο Κράντωρ; Έτσι για να μοιάσεις στο πρότυπο σου.

  • Κράντωρ avatar
   Κράντωρ @ lord of the last days 15/03/2013 13:02:05

   Aυτό κατάλαβες;
   Πάντως, αφού αναφέρεσε σε κάψιμο βιβλίων, σου λέω ότι είναι αντιοικολογική πρακτική. Τώρα τα ανακυκλώνουμε.
   Αν διαθέτης κανένα από τα 17 βιβλία του Τσατσόπουλου, φέρε τα για ανακύκλωση, κάνει καλό στη Φύση και την πνευματική υγεία.

   • lord of the last days avatar
    lord of the last days @ Κράντωρ 15/03/2013 15:13:57

    Κράντωρ, πως φαίνεται ο φασισμός σου και η αχρωματοψία σου.Όποιος δεν συμφωνεί με εσένα και τους Ναζί που υποστηρίζεις αυτομάτως διαβάζει Τατσόπουλο και ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Με τις υγείες σου.

    • Κράντωρ avatar
     Κράντωρ @ lord of the last days 15/03/2013 15:45:43

     Πάλι δεν με καταλαβαίνεις. Προσωπικώς μελετώ και τα βιβλία συγγραφέων με τους οποίως διαφωνώ με την ιδεολογία τους.
     Δεν σε απεκάλασε οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ,ούτε της ΔΗΜ.ΑΡ ή του ΚΚΕ της Κανέλλη.
     Η ένδεια των επιχειρημάτων σου σε αναγκάζει να καταφεύγεις σε χαρακτηρισμούς, που τους νομίζεις υβριστικούς.
     Από σένα έμαθα ότι υπάρχει και Ι.Χ φασισμός.

     • Heaven avatar
      Heaven @ Κράντωρ 15/03/2013 19:04:56

      FYI: αξίζει να διαβαστει!
      http://whynationsfail.com/blog/2013/3/14/paradoxes-of-chavismo.html

     • ΚωνΠρ avatar
      ΚωνΠρ @ Κράντωρ 16/03/2013 18:59:34

      Κράντωρ ο αντισημιτηισμός σου και το αντιεβραϊκό σου μένος φαίνονται. Φυσικά και έιναι υβριστικό το να είσαι Ναζί, εκτός εάν εσύ το θεωρείς τίτλο τιμής.

 4. DebbyTant avatar
  DebbyTant 15/03/2013 12:47:36

  Παχουλος καλοθρεμμενος ηταν.
  Αποδειξη πως η χωρα του ευημερει.
  Ενω ο δικος μας μες στο μαραζωμα.

 5. Zugzwang avatar
  Zugzwang 15/03/2013 14:09:05

  Ειναι τιτλος τιμης για καποιον το να τον βριζει το κορακι του
  πολεμου Μπερνάρ Ανρί Λεβί.

 6. ΣΑΤΩΦ avatar
  ΣΑΤΩΦ 15/03/2013 15:48:44

  ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ...ΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ- ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ...ΤΩΡΑ ...ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ...ΚΟΠΤΕΤΑΙ..ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ...ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ...ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ...ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΙΛΗ ΠΡΑΚΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΗ...ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ ΕΣΚΟΥΖΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ...ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΑΒΓΙΖΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ...ΣΤΟ ΙΡΑΚ ..ΕΣΚΙΖΕ ΤΑ ΣΑΝΕΛ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ...ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ...ΕΥΛΟΓΟΥΣΕ ...ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΑΤΟΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ...ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥΣ ...ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ...ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ....ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ...ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΕΤΡΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ...ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ...ΘΑ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ...ΠΟΛΥ...ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΑΛΥΧΤΑΕΙ...ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ...ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ...

 7. ΣΑΤΩΦ avatar
  ΣΑΤΩΦ 15/03/2013 15:49:41

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

 8. Archimedes avatar
  Archimedes 15/03/2013 18:00:03

  Αν ο Λευί ζούσε στην πατρίδα του το Ισραήλ, θα ήταν σίγουρα αρχηγός της αντίστοιχης Χρυσής Αυγής των Εβραίων. Οπότε ο δικός μας Μιχαλολιάκος θα έμοιζε στο πλάι του με αγαθό κεντρώο Δημοκράτη. Επι πλέον θα ήταν πολύ φτωχός δίπλα του, γιατί απ' την ΕΥΠ δεν έχει εισπράξει ούτε τα κέρματα απο τα ποσά που έχει εισπράξει ο Λευί απο την ΜΟΣΑΝΤ απ' το 1975 έως σήμερα. Αλλωστε το δήλωσε πρόσφατα στην Αθήνα ότι η οικονομική του επιφάνεια δεν θα του επέτρεπε ποτέ να νοιώσει στο πετσί του την κρίση όπως την νοιώθει ο μέσος Ελληνας... Ηταν μία απο τις σπάνιες φορές που μίλαγε με μεγάλη ειλικρίνεια για έναν πράκτορα...

 9. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 15/03/2013 18:45:30

  Όσοι ξέρετε ανθρώπους από τη Βενεζουέλα, μπορείτε να τους ρωτήσετε να σας ενημερώσουν για αυτά που τα "προοδευτικά" ελληνικά ΜΜΕ ποτέ δε γράφουν γι αυτό το δημοκράταρο, για τη λίστα Tascón, τις ομάδες οπαδών που έκαναν οργανωμένες βραδυνές επιδρομές στα σπίτια των αντιπάλων, τους αναγκαστικά ξενητεμένους για να γλυτώσουν τη ζωή τους, για τις cadenas, την σταδιακή εξόντωση των αντιφρονούντων ΜΜΕ και την αυτολογοκρισία, για το πόσο καλό έκανε στους φτωχούς που για κάθε μπολιβαρ που τους πετούσε οι υμέτεροι οικειοποιούνταν άλλα 1000.

 10. Zugzwang avatar
  Zugzwang 15/03/2013 22:48:53

  Για το σχεδιο Κονδωρ εχετε ακουσει τιποτε; Για τις μιλιτσιες των μεγαλοτσιφλικαδων που κυνηγουν ινδιανους; Για τους ιδιωτικες αστυνομιες των αμερικανων "επενδυτων"; Οι καταστασεις στις χωρες της Λατινικης Αμερικης ειναι διαφορετικες απο εκεινη της Ελλαδος. Και παρα τις ρητορειες και τα προσκυνηματα στη Βενεζουελα, ο Τσιπρας ειναι πιο κοντα στις ΜΚΟ του Σορος απ'οτι ηταν στον Τσαβες. Ο Τσαβες ηταν πατριωτης.

 11. Προμαχος avatar
  Προμαχος 16/03/2013 19:00:42

  Για τον μπουταρη και τον καμινη δεν θα πει μια καλη κουβεντα που λατρευουν τον Σορος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.