Oι Ελβετοί αποφάσισαν να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στη μετανάστευση
10/02/2014 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Oι Ελβετοί αποφάσισαν να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στη μετανάστευση

Με οριακή πλειοψηφία οι Ελβετοί ψηφοφόροι αποφάσισαν να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στη μετανάστευση και να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση των συμφωνιών ανάμεσα στη Βέρνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το τελικό επίσημο αποτέλεσμα

Μια ακόμη γροθιά στο μαλακό υπογάστριο της Ελλάδας, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και σε ότι αφορά τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης, έριξε μια ευρωπαϊκή χώρα, αυτή τη φορά η Ελβετία. Με οριακή πλειοψηφία οι Ελβετοί ψηφοφόροι αποφάσισαν να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στη μετανάστευση και να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση των συμφωνιών ανάμεσα στη Βέρνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το τελικό επίσημο αποτέλεσμα.

Την πρόταση αυτή είχε υποβάλει το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP). Υπέρ της τάχθηκε το 50,3% των Ελβετών εκλογέων. Ενώ τα γαλλόφωνα καντόνια της δυτικής Ελβετίας τάχθηκαν εναντίον της πρότασης να επιβληθούν ποσοστώσεις στους μετανάστες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το γερμανόφωνο τμήμα της χώρας στα ανατολικά τάχθηκε μαζικά υπέρ της, και το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.

Η Ελβετία, μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων περικυκλωμένη από χώρες της ΕΕ, δεν ανήκει στην Ένωση.

Έχει όμως υπογράψει διμερείς συμφωνίες, ύστερα από πενταετή διαπραγμάτευση, αποδεχόμενη να ανοίξει την αγορά εργασίας της στα 500 εκατομμύρια των κατοίκων της ΕΕ. Όταν τέθηκε σε ισχύ το σύμφωνο ελεύθερης κυκλοφορίας --κάτι που έγινε σταδιακά από το 2002-- οι ελβετικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι αφίξεις μεταναστών έφταναν το πολύ τις 8.000 ετησίως.

Σήμερα ωστόσο η Ελβετία υποδέχεται κάθε χρόνο 80.000 ξένους εργαζόμενους γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος SVP/UDC, του μεγαλύτερου στο ελβετικό κοινοβούλιο.

"Η εισαγωγή ποσοστώσεων στη μετανάστευση των πολιτών της Ε.Ε. αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελβετικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται, στη σχετική διμερή συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ και η οποία αποτελεί κύριο παράγοντα, για την αρμονική ανάπτυξη των σχέσεών μας", σχολιάζει η ελληνική προεδρία μέσω ανακοίνωσης του Υπ. Εξωτερικών.

"Η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, συνιστά ουσιώδη Αρχή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου και θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών της, Ελβετών και υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί και να προωθηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με την κυβέρνηση της Ελβετικής Ομοσπονδίας, με σκοπό να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των ζητημάτων που εγείρονται, από εδώ και στο εξής.

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία αυτή, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Με απλά λόγια κάποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και θα δέχονται μόνο περιορισμένο αριθμό ξένων. Αδιαφορούν φυσικά για το ελληνικό πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό. Δηλαδή για το γεγονός ότι έχουν αφήσει μόνη της τη χώρα μας να τα βγάλει πέρα με ορδές μεταναστών από κάθε χώρα της Αφρικής και της Μικράς Ασίας. Αν δηλαδή όλες οι χώρες αποφασίσουν κλείσιμο των συνόρων τους, θα αφήσουν την Ελλάδα να βολοδέρνει; Τη χώρα η οποία είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα προς ανατολάς να πρέπει να αντιμετωπίσει ένα απίστευτο κύμα ξένων;

Κι από την άλλη, τι θα γίνει με τους νόμιμους εργαζόμενους ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα; Που έχουν πτυχία, γνώσεις, κατάρτιση και μπορούν να εργαστούν σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες; Θα εμποδίζονται; Τότε καλύτερα να το διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι όλη η Ευρώπη να βοηθήσει χώρες όπως η Ελλάδα να μη δέχονται τέτοιες μεταναστευτικές ροές. Κι από την άλλη θα πρέπει όλες οι υπόλοιπες χώρες να επωμιστούν ένα μέρος από το βάρος αυτό. Να δεχθούν κι αυτοί μετανάστες και να μην μας τους… επιστρέφουν λες και μπορούμε να αντέξουμε εκατομμύρια ξένων.

Όμως, οι Ελβετοί δεν έχουν γείτονες τους... Τούρκους γι' αυτό και είναι τόσο άνετοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ηλίας παπαδόπουλος avatar
  ηλίας παπαδόπουλος 10/02/2014 08:46:36

  Τι εγινε; οι Ελβετοι "δεν συνεμορφωθησαν ως προς τας υποδειξεις;" Απο ποτε δικαιουται ο ΥΠΕΞ να στελνει επιστολη δυσαρεσκειας για το τι ψηφιζουν οι αλλοι λαοι για την ζωη τους στις χωρες τους; Το εργο αυτο το εχουν αναλαβει οι εβραικες οργανωσεις,περιμενετε να βγαλουν πρωτοι ανακοινωση και μετα τρεχερε σαν σκυλακια! Μην χαλαρε τηβ ιεραρχια!

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 10/02/2014 10:40:35


  Άκουγα πριν λίγο έναν πολιτικό δικό μας να λέει ότι οι τάδε διεθνείς - ευρωπαικές συμβάσεις είναι "ανώτερες κάθε ελληνικού νόμου". Λοιπόν, κανένας νόμος δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ανώτερος απότι αποφασίζει ένα έθνος δια των αντιπροσώπων του στη βουλή, ή ακόμη περισσότερο δια δημοψηφίσματος.

  • Κράντωρ avatar
   Κράντωρ @ Γιώργος Αχαιός 10/02/2014 14:52:21

   Αχαιέ, το Ντοβλέτι που εκδίδει Φιρμάνια με αποδέκτες κοτζαμπάσηδες και ραγιάδες εδρεύει πλέον εν Βρυξέλλες.

 3. Jimakos avatar
  Jimakos 10/02/2014 12:11:47

  Επιδή έχουμε τσακωθεί με τη λογική. Αν είχαν γείτονες τους Τούρκους δε θα ήταν μόνο 50% το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος! Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οτι μας τους επιστρέφουν οι Ευρωπαίοι ή οτι περνάνε όσοι θέλουν μέσα; Κανένας με πτυχία και γνώσεις δεν βρήκε κλειστές τις πόρτες στα σοβαρά κράτη όπως η Ελβετία.

 4. Mariana avatar
  Mariana 10/02/2014 13:48:49

  Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν γίνονται δημοψηφίσματα

 5. Γιάννης Παναγιωτακόπουλος avatar
  Γιάννης Παναγιωτακόπουλος 10/02/2014 14:10:09

  Κύριοι, οι Ελβετοί έχουν Δημοκρατία και όχι κοινοβουλευτική ολιγαρχία. Αποφασίζει ΑΜΕΣΑ ο λαός για τα προβλήματα που τον απασχολούν. Την ώρα λοιπόν που τα τελευταία 40 χρόνια εμείς έχουμε κάνει... ένα (!!!) δημοψήφισμα, οι Ελβετοί έχουν κάνει 319! Το να διαφωνεί κάποιος με την Δημοκρατία είναι δικαίωμά του. Το να εγκαλούν όμως οι ολιγαρχικοί κομματάρχες και οι ολοκληρωτικοί επίτροποι της Ε.Ε., έναν λαό, επειδή έχει το δικαίωμα να αποφασίζει δημοκρατικά για τα ζητήματα του, είναι γελοίο. Ειδικά όταν το κάνουν εξ' ονόματος της... “δημοκρατίας”. Ο συντάκτης θα ήταν πιο συνεπής αν απαιτούσε το δικαίωμα των Ελλήνων να κάνουν δημοψήφισμα για το Δουβλίνο 2 και την μεταναστευτική πολιτική.

 6. ΝΚ avatar
  ΝΚ 10/02/2014 14:17:14

  Οι Ελβετία ήταν και παραμένει η μόνη Δημοκρατία που μοιάζει με την Αθηνα'ι'κή στην Ευρώπη. -Κάθε 15 μέρες δημοψήφισμα. -Στράτευση για όλους στα 18 και εφεδρεία μέχρι τη μέση ηλικία. Γι αυτό και θα παραμείνει ελβετική. Έθνη του τύπου ''βοηθήστε με, δεν ξέρω τι να κάνω με τα εκατομμύρια Παστούν που μου στέλνουν οι καλοί μου φίλοι οι Τούρκοι'' είναι καταδικασμένα να ξαναζήσουν ως γκιαούρηδες. Καλή ευθανασία στο ρωμέικο.

 7. ΝΚ avatar
  ΝΚ 10/02/2014 15:58:37

  Αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει ελληνικό έθνος πρέπει κάποια στιγμή να το παρουμε χαμπάρι. Παρ'ολη την γρίνια μας, 6 από τα 7 δις του πλανήτη είναι πιο φτωχά από τους Έλληνες. Αν συνεχίσουμε έτσι σε 20 χρόνια θα υπάρχει ελληνική μειονότητα στη χώρα. ΟΛΟΙ οι παρανόμως εισελθόντες πρέπει να απελαθούν, όσοι μπαίνουν να κρατούνται μέχρι να απελαθούν, όχι να δίνουν συνεντεύξεις τύπου στο Σύνταγμα.

  • Μικρασιάτης.. avatar
   Μικρασιάτης.. @ ΝΚ 10/02/2014 17:57:10

   Δικιο εχεις, αλλα δεν βλεπω να γινεται τιποτε. Ισως καποιοι εχουν αποφασισει η Ελλαδα να αφανιστεί...

 8. Jimakos avatar
  Jimakos 10/02/2014 17:04:46

  Αν η Ελλάδα συνεχίσει στο ίδιο βιολί, θα ζητάμε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία και θα μας το δίνουν.

 9. elli avatar
  elli 10/02/2014 19:06:22

  Η Ευρώπη είπε να είναι ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, δεν μας είπε αφήστε αφύλακτα τα σύνορά σας ,με χώρες εκτός Ε.Ε να μπαίνει όποιος θέλει. Καλά κάνουν λοιπόν μία μία οι χώρες που σκέφτονται την ποιότητα ζωής των πολιτών τους, όπως η Ελβετία αλλά και η Βρετανία πριν λίγο καιρό, που βάζουν περιορισμούς στη μετανάστευση, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τους "κανόνες" της Ε.Ε, μπρος στο να θιγεί η δημόσια ασφαλεια αλλά και η οικονομική ευημερία των πολιτών. Εμείς όμως είχαμε τον κο Παυλόπουλο και πολλούς σαν και εκείνον για πολλά χρόνια που έλεγαν ότι όλοι ήταν ευπρόσδεκτοι! (οι επιδοτήσεις κατά κεφαλήν λαθρομετανάστη ,ήταν πολύ καλές φαίνεται). Έτσι καταργήσαμε τους συνοριοφύλακες, μειώσαμε το στρατό στα σύνορα, εξουδετερώσαμε όλα τα ναρκοπέδια, και στρώσαμε κόκκινα χαλιά για να "μπουν" όσο το δυνατό περισσότεροι! Όσο "τρώγαμε" τις επιδοτήσεις , για τους μετανάστες χωρίς να τις χρησιμοποιούμε για υποδομές,(κέντρα κράτησης, σχολεία, αύξηση του υγειονομικού δυναμικού , αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων) για να αντιμετωπιστεί αυτή η αθρόα αύξηση πληθυσμού με ιδιαιτερότητες, κάναμε ότι δεν βλέπαμε και δεν ακούγαμε, λες και το πρόβλημα δεν υπήρχε. Και όποιος είχε την τόλμη να το θίξει, "έπεφταν να τον "φάνε". (είπαμε ,τα λεφτά ήταν καλά). Τώρα που "σφίξανε οι .....ώλοι",και υπάρχει έλεγχος για το κάθε ευρώ που πάει, και οι Έλληνες πολίτες από αγανάκτηση και απελπισία και μόνο, άρχισαν να στρέφονται σε "εγκληματικές οργανώσεις", τώρα θυμήθηκαν τη λαθρομετανάστευση! Τώρα όμως είμαστε στο "και πέντε" ,όχι στο "παρά πέντε", και οι Ευρωπαικές χώρες δεν ντρέπονται να δηλώσουν ότι "κλείνουν " τα σύνορά τους σε άλλους ευρωπαίους πολίτες (Ρουμάνους, Έλληνες, κ.α) γιατί θίγονται οικονομικά. Έμεις γιατί "ντρεπόμασταν" να κλείσουμε τα σύνορα σε βάρβαρους,απολίτιστους και δολοφόνους?

 10. MCA avatar
  MCA 10/02/2014 19:39:48

  Έτσι όπως παν τα πράγματα στο τέλος θα φάμε πόρτα και εμείς. Θα θέλεις βίζα για να πας στην Γερμανία.

 11. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 10/02/2014 20:04:16

  Οι Ελβετοί έχουν Δημοκρατία που λειτουργεί. Κάνουν σοβαρές, νηφάλιες και δημόσιες συζητήσεις, και αποφασίζουν με Δημοψήφισμα για τα καίρια θέματα. Εμείς, πότε θα ερωτηθούμε αν επιθυμούμε την μουλτικούλτι κοινωνία και τους λάθρο; Γιατί η ΝΔ κωφεύει, ενώ θα της ήταν χρήσιμο το δημοψήφισμα (αν ήθελε να δικαιώσει τον πατριωτικό ισχυρισμό της);

 12. Μedo!! avatar
  Μedo!! 10/02/2014 21:12:49

  Ή ανεξέλεκτη μετανάστευση,κυρίως μουσουλμάνων-ισλαμιστών, στήν κεντρική Ευρώπη κι δή στήν Αυστρία(Βιέννη) καί στήν Γερμανία,ήταν μία από τίς κύριες αιτίες τής κατάρρευσης, τής Δημοκρατίας τής Βαιμάρης (΄Ημέρες παραμονής μου στήν Βιέννη/Αγών μου).

 13. βαγόνι avatar
  βαγόνι 10/02/2014 21:27:42

  Παρατηρώ,πώς πολλοί σχολιαστές αισθάνονται ήδη Ελβετοί Μεσευρωπαίοι... η Ελληνική περίπτωση είναι απολύτως διαφορετική: δεν αντέχουμε τη μαζική λαθρομετανάστευση και ειδικά σε περίοδο κρίσης...ούτε αυτό που μας επιφυλάσσει το Δουβλίνο ΙΙ...και,παρ'όσα λέγονται,δεν αντιδρούμε απο κανένα ρατσιστικό σύνδρομο αλλά απο πραγματικό αίσθημα ασφυξίας... Οι γερμανόφωνοι Ελβετοί,γιατί εκεί παρουσιάστηκε η μαζική αντίθεση, εννοούν να αντιδρούν και στην ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση...δεν παραχωρούν τίποτε,εννοούν όμως,οι Τράπεζες της Ζυρίχης,να παραμένουν το μεγάλο δοχείο υποδοχής των πανευρωπαϊκών καταθέσεων,νομίμων και μή...όπως και,το νεκροταφείο του Fluntern,να δέχεται μόνο τον ενταφιασμό επιφανών ανδρών,απο διάσημους πάμπλουτους ώς τον James Joyce....! Αυτή η στάση,για ορισμένους,συνιστά τεκμήριο "δημοκρατίας"....είναι, στην πράξη η πατενταρισμένη αντιδραστικότητα του Ελβετού μεσοαστού, ειδικά της γερμανόφωνης συνιστώσας...στην πράξη λέν στους υπόλοιπους Ευρωπαίους: "μόνο τα λεφτά σας και όση ειδικευμένη αφρόκρεμα επιλέξουμε"....ήρθε,νομίζω,η ώρα να αμφισβητηθεί το ιδιότυπο καθεστώς της τριεθνούς χώρας-τράπεζας!

 14. —›•‘ —› —›•‘ΠΗΛΕΑΣ avatar
  —›•‘ —› —›•‘ΠΗΛΕΑΣ 10/02/2014 21:45:03

  Στην Ελλάδα, θα μας ρωτήσει ποτέ κανείς για τίποτα; Ή θα κρύβονται όλοι πίσω από το ακαταμάχητης ιταμότητας "οι Έλληνες μας ψήφισαν, άρα επικροτούν (εκ των προτέρων;;;) ΟΛΕΣ (!!!) τις επιλογές μας".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.