#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/05/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Kαταλύτης για το μελλοντικό πολιτικό σκηνικό οι επόμενοι 12 μήνεςΣε ένα χρόνο από τώρα είναι οι ευρωεκλογές οι οποίες συνήθως χαρακτηρίζονται από μια «χαλαρή» ψήφο. Ο πολίτης πάει να βγάλει τα απωθημένα του κατά των μεγάλων κυρίως κομμάτων, τους «μαυρίζει», τους στέλνει ένα μήνυμα και αντίθετα επιβραβεύει κάποια μικρά κόμματα και πολιτικούς που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν στην αφάνεια. Όχι γιατί κάποιοι από αυτούς δεν το αξίζουν, απλά γιατί δεν «παίζουν» εύκολα στα media, στο γενικότερο σύστημα.

Έτσι, έχουμε δει κόμματα να έχουν ευρωβουλευτές αλλά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό να μην παίζουν σοβαρό πολιτικό ρόλο και το αντίθετο. Μεγάλα κόμματα να είναι στην εξουσία αλλά στις ευρωεκλογές να «τρώνε πολύ ξύλο» κατά το κοινώς λεγόμενον.

Πολλές φορές η δύναμη ενός πολιτικού σχηματισμού στις ευρωεκλογές μπορεί να είναι και το εισιτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή. Αν δηλαδή κάποιο κόμμα κερδίσει σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος στις ευρωεκλογές, έχει διαφορετική διαπραγματευτική ισχύ στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό. Μπορεί να κάνει συμμαχίες και να διεκδικήσει έδρες στο εγχώριο κοινοβούλιο.

Για όλους αυτούς τους λόγους βλέπουμε τον τελευταίο καιρό ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο πολιτικό φάσμα της χώρας. Δεξιά, αριστερά και στο κέντρο «ξεφυτρώνουν» κόμματα που με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, ελπίζουν να παίξουν ενεργό ρόλο στο, έτσι κι αλλιώς, κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.

Από τη σάρκα του ΠΑΣΟΚ έχουν βγει διάφοροι σωτήρες. Ο Ανδρέας Λοβέρδος διεκδικεί μερίδιο από τον κεντρώο χώρο και με «επαναστατικές» ιδέες επιχειρεί να μας δώσει το νερό της λησμονιάς για να ξεχάσουμε ποιος ήταν και τι έκανε.

Το ίδιο και η Α. Διαμαντοπούλου που ετοιμάζεται και αυτή να κάνει κόμμα για τους «άξιους» και τους επιχειρηματίες. Τι πρωτότυπο. Και οι δύο τα πράσινα ιμάτια διαμοιράζουν.

Από εκείνο το χώρο γεννήθηκε και το κόμμα των Πέντε Αστέρων ή αλλιώς ο Μπέπε Γκρίλο της Ελλάδας, Θ. Κατσανέβας, πρώην γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Επίσης, μην εκπλαγεί κανείς και από τις κινήσεις του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ που έχει στείλει τα μηνύματά της στον Βενιζέλο.

Από δεξιά είδαμε πρόσφατα τον Ν. Νικολόπουλο και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα να «παίζει» με την Εκκλησία και το χριστεπώνυμο πλήθος. Ο δε Καρατζαφέρης με το ΛΑΟΣ, μετά από μια περίοδο ημιδιάλυσης θέλει να ξαναμπεί στην ενεργό πολιτική δράση.

Στον ίδιο χώρο και η Νέα Μέρα του Χρ. Ζώη ενώ έντονες είναι οι διεργασίες και στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στ. Μάνος αλλά και ο κ. Τζήμερος που διεκδικούν μερίδιο της εξουσίας.

Ακόμη και στην υποτιθέμενη συμπαγή Ακροδεξιά υπάρχουν τάσεις αποσυσπείρωσης και αυτονόμησης από τη Χρυσή Αυγή.

Όσο για το χώρο της Αριστεράς, εκτός από το ότι κάθε μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και εν δυνάμει κόμμα, είδαμε πρόσφατα το κόμμα της Δραχμής ή Σχέδιο Β από τον Αλ. Αλαβάνο ενώ στη ΔΗΜΑΡ γίνονται συζητήσεις για το πώς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την ελληνική «Ελιά» και να συγκεντρώσουν όλα τα «ορφανά» από κέντρο και αριστερά.

Όπως έχουμε αντιληφθεί, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή τα κόμματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν μεγάλα, όχι όμως με την παλαιότερη έννοια. Δηλαδή με τα 40άρια που έδιναν την αίσθηση της πολιτικής κυριαρχίας. Κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ σκοτώνονται ακόμη και για το πώς θα πούνε καλημέρα, στη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί μια ανασύνθεση του χώρου που εκπροσωπεί και σίγουρα θα υπάρχουν εκπλήξεις.

Όλοι, πάντως, περιμένουν με αγωνία τις ευρωεκλογές διότι μπορεί αυτές να παίξουν τον κρίσιμο καταλύτη για τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, μια κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ θα θέσει σε δοκιμασία την τρικομματική κυβέρνηση. Ή ακόμη και μια σημαντική μείωση στα ποσοστά της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει στο τραπέζι διαφορετικά θέματα για συζήτηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για όλους. Και για τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς και για τους νεόκοπους της πολιτικής σκηνής. Όποιος κάνει τις πιο σωστές πολιτικές κινήσεις θα είναι και ο μεγάλος νικητής, όχι μόνο των ευρωεκλογών αλλά και των επόμενων ετών στην κεντρική πολιτική σκηνή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 26/05/2013 07:49:10

  Όλο το ζήτημα σχετίζεται με την οικονομική ανάκαμψη. Μετά την σταθεροποίηση της οικονομίας, που πέτυχε σε χρόνο-ρεκόρ ο Σαμαράς, καλείται να περάσει το αποτέλεσμα στον κόσμο. Αλλιώς ο κόσμος είτε δεν θα τον πιστέψει ότι πάμε καλά, είτε πάντως θα θεωρεί ότι το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο δεν αφορά τον ίδιο.

  Αν επιτευχθεί κάποια ανάκαμψη εντός του 2013-αρχές του 2014, τότε υπάρχει ελπίδα να περάσει το μήνυμα στην τσέπη των πολιτών, έστω και όχι όλων, και εν συνεχεία στην εκλογική συμπεριφορά. Προσωπικά θεωρώ εξαιρετικά απαισιόδοξο το 0,6% ανάκαμψης που προβλέπεται για το 2014 και, αν είναι τέτοιες οι επιδόσεις της οικονομίας, ζήτω που καήκαμε. Η αγορά ήδη "κινείται" διστακτικά. Εάν σταματήσουν οι ανοησίες περί φορολογικού περιουσιολογίου (δυστυχώς δεν θα σταματήσουν), υπάρχει περίπτωση και να ξαναέλθουν σιγά-σιγά κεφάλαια που έφυγαν στην τριετία 2010-2013.

  • Αρχιμηδησ avatar
   Αρχιμηδησ @ Διογένης 26/05/2013 10:35:35

   Αγαπητέ Διογένη, φοβάμαι οτι αυτή τη φορά έχεις δίκιο. Και εγώ
   " θεωρώ εξαιρετικά απαισιόδοξο το 0,6% ανάκαμψης που προβλέπεται για το 2014 και, αν είναι τέτοιες οι επιδόσεις της οικονομίας, ζήτω που καήκαμε."
   Οσον δε αφορά την " επιτυχία Σαμαρά" στην οικονομία, ο κόσμος είτε δεν τον πιστεύει ότι πάμε καλά, είτε πάντως θεωρεί ότι το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο δεν αφορά τον ίδιο, αφού οι απολύσεις τα λουκέτα και οι φόροι συνεχίζουν την ραγδαία "αναπτυξιακή" τους πορεία...
   Και επειδή όπως σωστα προβλέπεις δεν θα σταματήσουν οι ανοησίες περί φορολογικού περιουσιολογίου, με τους φορολογικούς συντελεστες εκατονταπλάσιους απο το φυσιολογικό, οχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση και να ξαναέλθουν σιγά-σιγά κεφάλαια που έφυγαν στην τριετία 2010-2013, αλλά είναι σίγουρο οτι θα φύγουν και τα ελάχιστα που απέμειναν, από τις τράπεζες. Τότε να δείς "σταθεροποίση και ανάκαμψη" της οικονομίας...

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Αρχιμηδησ 26/05/2013 13:51:05

    Τα περισσότερα κεφάλαια που έφυγαν την περίοδο 2010-2013 δεν ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΟΤΕ όχι γιατί η Ελλάδα είναι μη ασφαλής προορισμός τους ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΗΚΑΝ. Τα λουκέτα και τα λοιπά που αναφέρεις αφορούν κλάδους εσωστρεφείς βασισμένους στο διαρκή δανεισμό ανατροφοδότησης. Σταθεροποίηση της οικονομίας είναι τα δίδυμα ελλείμματα (προϋπολογισμού, τρεχουσών συναλλαγών) που μας έφεραν ως εδώ να μετατρέπονται σε πλεονάσματα. Ανάκαμψη είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που συντελείται βίαια και αφορά την μετατροπή μιας οικονομίας που αναπτυσσόταν με βάση την κατανάλωση (εισαγόμενων) σε μια οικονομία που θα βασίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Για να γίνει το τελευταίο απαιτείται πολιτική σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις, φιλεπενδυτικούς νόμους, ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, δημοσιονομική σταθεροποίηση και αποφάσεις σε σχέση με το ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ειδικά της ανάπτυξης. Σε πολιτικό επίπεδο, η κυριαρχία Σαμαρά και ΝΔ είναι σχεδόν δεδομένη, ειδικά αν τρέξουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ο λόγος είναι απλός δεν υπάρχει αντιπρόταση ριζικά διαφορετικής πορείας από την υπάρχουσα. Η μοναδική είναι αυτή που αναπτύσσεται σε όλες τις χώρες της ΕΖ από όλους τους τους χώρους που πρεσβεύουν ριζικά διαφορετικές πολιτικές από τις εφαρμοζόμενες και είναι η επιστροφή σε εθνικά νομίσματα ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Οι προτάσεις Τσίπρα, Καμμένου και λοιπών γραφικών δυνάμεων απλά είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς και τίποτα άλλο!

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Συριζαλβανία του Χότζα 26/05/2013 15:57:49

     Σε μερικά συμφωνώ.
     - Τα περισσότερα κεφάλαια που έφυγαν την περίοδο 2010-2013 "κάηκαν" με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ένας τρόπος να τα κάψεις, είναι π.χ. να αγοράσεις υπερτιμημένα ακίνητα στο Λονδίνο. Άλλος είναι να περιμένεις το "κούρεμα" καταθέσεων ΚΑΙ στο Λουξεμβούργο ή στα Κέιμαν...
     Σε άλλα συμφωνώ μόνον εν μέρει:
     - "Ανάκαμψη είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μετατροπή μιας οικονομίας που αναπτυσσόταν με βάση την κατανάλωση (εισαγόμενων) σε μια οικονομία που θα βασίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές"...
     Συντελείται , όμως, βίαια ή μη;
     Δεν το βλέπω. Το παλιό επιβιώνει. Φοβάμαι ότι θα ξαναφάμε στη μάπα την ΕΕΑΚ (Ελλάδα Ελλήνων Αραχτών Καταναλωτών), και άειντε από την αρχή πάλι η πριόνα...
     Σαμαράς, Τσιπρας ή οποισδήποτε άλλος δεν μπορούν να κάνουν τίποτε χωρίς στοιχειώδη αλλαγή νοοτροπίας και τρόπων του επιχειρείν σε ένα τμήμα των οικονομικών ελίτ.
     Και δεν την βλέπω...

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Uncle Stgm 26/05/2013 19:28:28

      Tι θα καταναλωνουν οι αραχτοι;Δανεια για καταναλωση δεν υπαρχουν.
      Εαν τα διδυμα ελλειμματα γινουν πλεονασματα μπορουν να καταναλωσουν οσο θελουν.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ψυχραιμια 27/05/2013 00:52:26

      Θα τους ξαναπιάσουν κώτσους τους Γερμανούς και λοιπούς υπερβόρειους των Ταμειων - το βλέπω ήδη το φάντασμα.
      Ήδη οι "ξύπνιοι" που έχουν "άκρες" παίρνουν ΕΣΠΑ και το βάζουν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.
      Να κάαααααθεται...
      Έτοιμη είναι η κρατική Γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW για τις γνωστές χρηματοδοτήσεις (...οδικοί άξονες, χωματουργικά).
      Το παλιό τσίρκο "Berlin - Elsinki" με τα πεταμένα λεφτά στη χωματερή της Ελλάδας ξανάρχεται...

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ Uncle Stgm 26/05/2013 22:44:42

      Πόσο δίκιο δυστυχώς έχεις αγαπητέ θείο...
      Απελπίστηκες και σύ με το Τέρας?...

 2. B.Q avatar
  B.Q 26/05/2013 09:02:51

  Η Τράπεζα του Μέλλοντος - Κωνσταντίνος Π. Καβάφης
  ''Την δύσκολη ζωή μου ασφαλή να κάνω
  εγώ στην Τράπεζα του Μέλλοντος επάνω
  πολύ ολίγα συναλλάγματα θα βγάλω.
  Κεφάλαια μεγάλ' αν έχη αμφιβάλλω.
  Κι' άρχισα να φοβούμαι μη στην πρώτη κρίση
  εξαφνικά, τας πληρωμάς της σταματήση.''
  Ανεργία, ύφεση, ραγδαία φτωχοποίηση, απελπισία, αδιέξοδο.......
  Υπάρχει άραγε κανείς τους ''γειωμένος'' αρκετά, ώστε ν΄ ασχοληθεί (όχι με όμορφα λόγια) αλλά εμπράκτως, δυναμικά, προτείνοντας εφικτές λύσεις και παράγοντας άμεσα αποτελέσματα, κοντραριζόμενος με τα παρόντα τραγικά;
  Η αποκλειστική αφοσίωση πάντα στο...μέλλον (τους), καταστρέφει ανεπίστροφα το παρόν μας και το να ...οραματίζονται αλαζονικά στοχεύοντας όλοι στο ευ ζην Τους , μήπως είναι μία εκτός τόπου και χρόνου αυτιστική απασχόληση πια; Δεν μας απασχολούν καθόλου οι ...καριέρες των ΛοβερδοΔιαμαντοπουλοΒενιζελοκΚουβέληδων και κανενός άλλου καιροσκόπου σ΄αυτή την κακοστημένη οπερέτα.
  Ας ασχοληθούμε με το εκρηκτικό παρόν. Το μέλλον αβέβαιο......

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ B.Q 26/05/2013 09:58:13

   Έξω απ’ τες αίθουσες, χλωμές και κακοεντυμένες
   με φορεσιές ενός παλιού καιρού,
   οι Aρετές γυρίζουν και με πίκρα ακούνε
   την εορτή που κάμνουνε οι εταίρες μεθυσμένες.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 26/05/2013 10:03:24

  «Εκείνος ο οποίος ζητά από τους άλλους να ταρακουνήσουν τον κόσμο ας ταρακουνήσει πρώτα o ίδιος τον εαυτό του.» ~Σωκράτης

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 26/05/2013 11:15:44

   “Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό,
   λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό”.
   ~Αβραάμ Λίνκολν

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ η Dimi 26/05/2013 12:57:54

    υποτίμηση της νοημοσύνης = η μάταιη προσπάθεια παραπλάνησης των συνομιλητών και η μεγίστη προσβολή για τον προσβάλλοντα: μαύρος, μπλακ, νουάρ, ρουαγιάλ, μάσκα με ή χωρίς, σβαρτ, αρλεκίνος, μπι κιου, μα βα, η πολυώνυμη λίστα είναι διάτρητη, προβλέψιμη και μακρά. Η γνώση αποκτάται χάρη στην επαφή με τα γεγονότα και όχι με κοπυπαστάδες δια πάσαν θεραπείαν. Νομοτελειακά, η σοφία αποκτάται χάρη στην απόσταση από τα γεγονότα.

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ η Dimi 27/05/2013 17:15:37

     Κύριε Πέτρο, Μαύρε Βασιλιά, προφανώς εσείς κολυμπάτε σε ωκεανούς πανσοφίας, ευτυχίας και πληρότητας αγάπης. Ενώ εγώ, η ταπεινή Dimi, αν και βάσει του θεσφάτου της παντογνωσίας σας είμαι- “στερημένη”, εν τούτοις, είμαι ΓΥΝΑΙΚΑ, 100% ολοκληρωμένη, κατασταλαγμένη και μέχρι μυελού οστέων ερωτευμένη. (Άλλες ακόμα ψάχνονται!). Γι εσάς, αυτό το διαχρονικό τραγούδι.
     Ο George Michael και οι πανέμορφοι Άγγελοί του: Giselle Bündchen, Adriana Lima, Alessandra Ambrosio και η εξωτική καλλονή Anthea Anka (κόρη του Paul Anka), οι πρώτες των πρώτων Αγγέλων της αποπλάνησης http://bit.ly/ZHVSlN

     “Τhere are things that you guess /
     and things that you know /
     Τhere is little things you can hide /
     And little things you can’t show /

     Sometimes you think /
     you’ re gonna get it / But, you don’t /
     And that’s just the way the story goes /
     It’s playing on your mind /
     It’s dancing on your soul /

     Sex is natural / Sex is good /
     Not everybody does it /
     Βut everybody should /
     It’s natural / It’s chemical /
     It’s sensual / But most of all /
     It’s magical / habitual /

     Sex is natural / Sex is fun /
     Sex is Best, when it is /
     One on One ! /
     One on One !”/

     Cheers!

     "Δεν αρκεί να κατακτήσεις. Πρωτίστως,
     χρειάζεται ν' αποπλανήσεις." ~Βολταίρος


     Toν τελευταίο λόγο τον έχετε πάντα Εσείς, βεβαίως.
     Τα Σέβη μου,
     η Dimi

 4. Μ.Β avatar
  Μ.Β 26/05/2013 10:19:31

  Η υπεροψία είναι το ίδιο με την ταπεινοφροσύνη: είναι πάντα ψέμα.
  Georges Bataille, 1897-1967, Γάλλος διανοητής & συγγραφέας

  • B.Q avatar
   B.Q @ Μ.Β 26/05/2013 11:53:12

   α.Όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση.
   β.Ο πολεμιστής είναι δυνατός, όταν αναγκάζει τον εχθρό να του απαντήσει. Είναι αδύναμος, όταν αυτός απαντά στον εχθρό.
   γ.Το να είσαι ανίκητος εξαρτάται από την άμυνα. Η πιθανότητα να νικήσεις εξαρτάται από την επίθεση.
   δ.Οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλος σου δεν περιμένει.
   ε.Καθώς οι φωνές δεν μπορούν να ακουσθούν στη μάχη, τύμπανα και τρομπέτες χρησιμοποιούνται. Και καθώς οι στρατιώτες δεν μπορούν να δουν καθαρά, σημαίες, φανταχτερές στολές και λάβαρα χρησιμοποιούνται.
   Σουν Τζου ( ~5ος αιών π.Χ. , Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής) :-)

   • B.Q avatar
    B.Q @ B.Q 26/05/2013 14:22:35

    ''Ώσπερ υπό του ιού τον σίδηρον, ούτω τους φθονερούς υπό του ιδίου ήθους κατεσθίεσθαι.''
    Αντισθένης, 445-360 π.Χ., Κυνικός φιλόσοφος
    μτφρ: Όπως η σκουριά τρώει το σίδερο, έτσι και ο φθονερός κατατρώγεται από το πάθος του.
    Ο φθόνος τυφλώνει κι εμποδίζει τον φέροντα τον ανίατον ιόν, να διακρίνει την ''ανάγκη'' απ΄ την ''επιλογή'', μιας κι αναλώνεται άσκοπα επιχειρώντας -ματαίως- να διαστρέψει προθέσεις. Ελαφρότητες! Τι άλλο μπορεί τάχα να προσφέρει ο ...ελαφρύς παπαγαλάκος, που αναπαράγει ακάματα, ακατανόητες σ΄αυτόν σοφιστείες;

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ B.Q 26/05/2013 23:17:50

     Τώρα, που όλοι σε φτύνουν !

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Παύλος 27/05/2013 09:06:57

      Πόσο γλίτσας πια βρε κακομοίρη Σαούλ! Νισάφι βρε παιδί μου. Σιχαίνεται κανείς και που περνούν τα μάτια του επάνω από τις ρυπαρές γραπτές σου ...εκκρίσεις. Πήγαινε σε ένα γιατρό να σε φροντίσει (κι εσύ και η στερημένη ομοϊδεάτισα φιλενάδα σου.) Κατάντια είσαστε πια.

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ B.Q 26/05/2013 23:24:23

     " Εάν ταις γλώσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών, ή κύμβαλον αλαλάζον " !
     Αφιερωμένο σε ' σένα, αγαπητή Q !!!!!!

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Παύλος 27/05/2013 09:14:15

      Αφιερωμένο με ψυχικό σπαραγμό, σε σένα χαμένε στα ψυχικά σου σκότη, καημένε Σαούλ : "Crux sancta sit mihi lux / Non draco sit mihi dux
      Vade retro satana / Nunquam suade mihi vana
      Sunt mala quae libas / Ipse venena bibas"

 5. Τεμπέλης καθηγητής avatar
  Τεμπέλης καθηγητής 26/05/2013 11:13:47

  Ο Σαμαράς έχει μια μοναδική ευκαιρία να κυριαρχήσει την επόμενη δεκαετία στην ελληνική πολιτική σκηνή, αν δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα τώρα. Προς το παρόν απέφυγε την μέγιστη μπανανόφλουδα του αντιρατσιστικού, έχει βάλει στο παιχνίδι Ρώσους και Κινέζους, οι Γερμανοί κάνουν τη μουλωχτή λόγω εκλογών. Αν εξισορροπήσει την κατανομή των βαρών στην κοινωνία (να μην πληρώνουν όλο οι μισθωτοί, να πιαστούν οι φοροφυγάδες), ο Έλληνας θα αντέξει. Έχω όμως την ελαφρά (καχ)υποψία ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δούρειος ίππος για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης από τους υπερατλαντικούς μας φίλους που βλέπουν οι αποκρατικοποιήσεις να καταλήγουν σε Ρώσους και Κινέζους. Για να δούμε.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Τεμπέλης καθηγητής 26/05/2013 13:51:42

   Σωστός!!

   • fe avatar
    fe @ Συριζαλβανία του Χότζα 26/05/2013 17:47:38

    Μμπααα!!!! πιστευουμε σε θεωριες συνωμοσιας;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Τεμπέλης καθηγητής 26/05/2013 14:39:38

   Κι εγώ το ΠΑΣΟΚ βλέπω ως όχημα αποσταθεροποίησης με τη ΔΗΜΑΡ αουτσάιντερ...

 6. aris. aold avatar
  aris. aold 26/05/2013 11:50:03

  Δεν συμπεριλαβατε το κεφαλαιο δικαιοσυνη.

  Αν η κάθαρση εξαντληθεί στον άκη και δεν προχωρήσουν οι υπόλοιπες σοβαρές υποθέσεις τότε θα εδραιωθεί η υπόθεση του θαψιματος και το κόστος θα βαρύνει αποκλειστκα την κυβέρνηση.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ aris. aold 26/05/2013 14:40:59

   Έχουμε Γιάννο και Παπακωνσταντίνου που έπονται και ξέχασες γρήγορα (κλασικός Έλληνας μου φαίνεσαι) τα ισόβια Παπαγεωργόπουλου που ήταν δήμαρχος υποστηριζόμενος από ΝΔ τόσα χρόνια. Είναι λίγο αυτό για σένα;

 7. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 26/05/2013 12:30:00

  Το πολιτικό μωσαϊκό που έχει διαμορφωθεί από τα κόμματα και κομματίδια της τελευταίας πενταετίας έχει μόνο έναν κερδισμένο, την Ελλάδα. Έχουμε περάσει στην πολιτική των καθαρών θέσεων όπου πλέον όλοι ξέρουμε ποιός είναι τί και τί συμφέροντα εξυπηρετεί. Τόσα χρόνια οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, οι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, συνευρίσκονταν στους ίδιους πολιτικούς χώρους και για να γεφυρώσουν το χάσμα που θα επέτρεπε να κυβερνήσουν έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί και συμφωνίες που ποτέ δεν γίνονταν αντιληπτοί από το ευρύ κοινό. Παρ'όλα αυτά ήταν γεγονός. Οι κερδισμένοι σε εκείνο το νοσηρό πολιτικό περιβάλλον ήταν αποκλειστικά εκείνοι που επιβουλεύονταν τα ελληνικά συμφέροντα και ασφαλώς οι χαμένοι ήταν ο ελληνικός λαός. Σήμερα οι μάσκες έπεσαν. Ξαφνικά μάθαμε ότι υπάρχει περί το 10% εθνικοσοσιαλιστές στην Ελλάδα, χριστανοδημοκράτες, αντισυστημικοί αναρχοαριστεροί, Λοβέρδοι, Διαμαντοπουλικοί, Νέα Μέρα κ.α.... Όλοι αυτοί υποστηρίζονται από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας με τους οποίους μέχρι χτες ... νομίζαμε ότι συμπορεύομασταν. Κούνια που μας κούναγε! Επιτέλους η πολιτική των καθαρών θέσεων και ασφαλώς των συγκυβερνήσεων με καθαρούς και κρυστάλλινους όρους. Σαφώς και δεν ευχαριστιέμαι να κάνω συμψηφισμούς με τον Κουβέλη όμως το θεωρώ πιο έντιμο από το να υπογράφω γραμμάτια με τον Καρατζαφέρη κάτω από το τραπέζι για να μπορέσει να κυβερνήσει η παράταξή μου με 150+1.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ MantisKalhas 26/05/2013 15:59:15

   Σωστός.

 8. afrwnios avatar
  afrwnios 26/05/2013 12:43:30

  payola και μεταπολίτευση
  Ο οικονομικός όρος Payola χρησιμοποιείτε για τις πρακτικές των ραδιοφωνικών σταθμών. Δηλαδή να πληρώσει κάποιος καλλιτέχνης ή δισκογραφική εταιρεία τον ραδιοφωνικό σταθμό να παίζει συγκεκριμένα τραγούδια. Πρώτος ανέφερε αυτόν τον όρο ο Ronald Coase στο βιβλίο του, Payola in Radio and Television Broadcasting. Σύμφωνα με αυτά που γράφει υπάρχει διαφοροποίηση συμφερόντων μεταξύ του ραδιοφωνικού σταθμού και του ραδιοφωνικού παραγωγού (disc jokey, Dj). Δηλαδή, ο dj μερικές φορές παίρνει χρήματα από τον καλλιτέχνη ή την δισκογραφική εταιρεία χωρίς να το ξέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός ο οποίος εργάζεται. Η όλη συζήτηση είναι κατά πόσο η πρακτική του payola είναι όχι μόνο νόμιμη αλλά και ηθική;

  Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ένα παρόμοιο σύστημα payola έχει λειτουργήσει και στην ελληνική δημοκρατία. Δηλαδή, εφόσον τα ΜΜΕ έχουν μπει για τα καλά στην ζωή των ανθρώπινων κοινωνιών και η πληροφόρηση για την δημοκρατική διαδικασία του πολιτεύματος προέρχεται από αυτά στο μεγαλύτερο βαθμό, πόσο αυτά χρησιμοποιούν την πρακτική του payola ή όχι, σε ατομικό ή και σε συλλογικό επίπεδο.

  Οι συλλογικότητες που είναι τα κόμματα θα μπορούσαν να τύχουν καλής μεταχείρισης από τα ΜΜΕ εφόσον τα ενίσχυαν 1) με διαφήμιση, πχ προεκλογικά , διαφημίσεις ΔΕΚΟ, υπουργείων κτλ 2)με προσφορά φτηνού προγράμματος πχ το να καλέσεις πολιτικούς σε ένα πρόγραμμα 3)εξυπηρετήσεις στους ιδιοκτήτες 4)άδειες λειτουργίας 5) χρέη. Επίσης, συλλογικότητες που είναι εταιρείες που πουλούν κοινωνικά αγαθά και το δημόσιο είναι o μοναδικός αγοραστής (monopsony) ίσως χρησιμοποιούν αυτήν την μέθοδο του payola για να πιέσουν προς την αγορά τους. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά που μπορούμε να αναφέρουμε και τακτικές εταιρειών. Το μόνο που θα πω είναι φάρμακα, όπλα, τράπεζες, και τεχνολογία.

  Σε ατομικό επίπεδο ο dj ή αλλιώς ο δημοσιογράφος αναλόγως της φήμης και της δύναμης που έχει στο κοινό ή στο μέσο το οποίο εργάζεται χωρίς να το ξέρει το κανάλι του, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σύστημα payola 1) για να προβάλει τα συμφέροντα μιας εταιρείας κοινωνικών αγαθών, 2) για να προβάλει ένα κόμμα 3) για να προβάλει κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο από όλα τα κόμματα 4) για να δημιουργήσει ντόρο 5) για να φτιάξει πολιτική ατζέντα.

  Τίποτα από αυτά δεν μπορούμε να αποδείξουμε αλλά είναι μια ερώτηση που πρέπει να τεθεί σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι νόμιμο ή ηθικό το σύστημα του payola στη δημοκρατία. Και ο νομοθέτης θα έπρεπε να δείξει ιδιαίτερη σημασία πως λειτουργεί το σύστημα αυτό. Επίσης, τα οικονομικά των κομμάτων(ενίσχυσή και χρέη), τα δάνεια των τραπεζών, οι άδειες των ΜΜΕ, τα χρέη των ΜΜΕ, τα δημόσια μέσα, οι εταιρείες των κοινωνικών αγαθών, ο ρόλος των δημοσιογράφων dj, και άλλα πολλά μπορούμε να πούμε και μακάρι να μην υπήρχε το payola στην μεταπολίτευση. Αλλά πως φτάσαμε να χρωστάμε τόσα μηδενικά όχι μόνο εμείς αλλά όλα τα έθνη κράτη του κόσμου.
  πηγή http://biooikonomia.blogspot.gr/

 9. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 26/05/2013 12:59:04

  "Όποιος κάνει τις πιο σωστές πολιτικές κινήσεις θα είναι και ο μεγάλος νικητής, όχι μόνο των ευρωεκλογών αλλά και των επόμενων ετών στην κεντρική πολιτική σκηνή."

  Η τρέχουσα πολυδιάσπαση τών παλαιών κομμάτων σέ συνδυασμό μέ τήν ήδη εφαρμοσθείσα μέθοδο μετεκλογικής καί ευκαιριακής, πλήν κυβερνητικής, "συνεργασίας προθύμων" αποδεικνύει, προϊδεάζοντας αρνητικά περί τών μελλουμένων, τήν αναμενόμενη υποταγή τών ποικιλόχρωμων καί υπερκομματικών (κρυφο)διεθνιστών τής πολιτικής "σκηνής" στήν σκιώδη εξουσία τής λέσχης τους καί, ταυτόχρονα, τό επίσημο καί οριστικό πλέον διαζύγιό τους μέ τήν λαϊκή βούληση.

  Οι ρωσοκινεζικές επιλογές τού κΣαμαρά, ενώ εξυπηρετούν τήν εμπορική καί ήδη οξεία-νομισματική ανισοροπία τής εξαγωγικής (ΗΠΑ, Γερμανία) Δύσης μέ τίς συγκεκριμένες ανατολικές χώρες, δέν δίνουν λύση στό ελληνικό εργασιακό πρόβλημα (πλέον υπαρξιακό) ούτε στό αντίστοιχο κυπριακό, οι εκποιήσεις δέν πείθουν κανέναν ότι φέρνουν ανάπτυξη, μειώνουν τό χρέος κτλ καί, τέλος, η πολυσυζητημένη εκμετάλευση τού ορυκτού ενεργειακού πλούτου, τής Κύπρου κυρίως, προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις πού είναι μάλλον αμφίβολο νά επιτευχθούν στό εγγύς μέλλον.
  Τό προσφερόμενο συνεπώς, από τήν παρούσα κυβέρνηση, "πακέτο ελπίδας", ούτε αναχαιτίζει τήν γενική οικονομικοκοινωνική κατρακύλα, ούτε πείθει ως "ένα καλύτερο αύριο", εξ'ων καί οι ιλαρότητες περί τού "αντιρατσιστικού νόμου"!
  Μόνοι πιθανοί μελλοντικοί άσσοι στό μανίκι τού κΣαμαρά ίσως κρύβονται εντούτοις πίσω από τίς πρόσφατες δηλώσεις Πούτιν περί "ελληνικού κλάδου" τού αγωγού Southstream σέ συνδυασμό μέ τήν υπέρ Ασαντ εξελίξεις στή Συρία.

 10. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 26/05/2013 13:29:34

  ΤΙΣ υπέρ Ασαντ...

 11. cp avatar
  cp 26/05/2013 16:33:48

  Νομίζω ότι η κυβέρνηση η οποία καλύπτει όλο το πολιτικό φάσμα -με ηγέτη τον Σαμαρά -είναι η καλύτερη για την εκπλήρωση του οράματος της παραμονής μας στο ευρώ. Οπως είπε και ο Κουβέλης δε , η κόκκινη γραμμή είναι η παραμονή μας στο ευρώ και όχι τα συμφέροντα επιμέρους κοινωνικών ομάδων.
  Η σχιζοφρένια στις δημοσκοπήσεις (πχ μετακινήσεις από το Σύριζα στην ΧΑ και ανάποδα ) φανερώνουν το αδιέξοδο μιας πολιτικής στα πλαίσια του ευρώ αλλά εκτός τρικομματικής .
  Επομένως όλα θα κριθούν , μετά τις εκλογές στην γερμανία , εάν η οικονομία πάρει μπροστά ή όχι.
  Το μέγεθος της Ελληνικής οικονομίας είναι ένα 2% της ΕΕ. Επομένως μπορούν να " φουσκώσουν "το ζυμάρι ,οι άλλοι όχι εμείς .(Ειναι μαθηματικά δυνατόν) .
  Αυτό ελπίζει και η κυβέρνηση για να σταθεί !
  Εαν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις όμως ,ότι το "έλλειμμα παραγωγικότητος" αυξάνει δηλαδή ότι η οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση και ΔΕΝ αποφασίσουν
  να παρατείνουν την ζωή με "φούσκωμα" δηλαδή και άλλα θαλασσοδάνεια ,τότε το υπάρχων πολιτικό σύστημα απλώς θα εξαφανιστεί !
  ΥΓ Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι αδύνατον να γίνει με παραμονή στο ευρώ ,κατά την γνώμη μου . Με ελευθερία εξαγωγής συναλλάγματος , με μετανάστευση επιχειρησεων στην βουλγαρία αλλά και με τους κανονισμούς της ΕΕ που θυμίζουν ΕΣΣΔ ,και πολλά άλλα ,είναι απλά αδύνατον ,μαθηματικά.
  Μονο με τύπου swaps -αναπτυξη και τέτοια ,αν μας κλείσουν το μάτι πονηρά.
  Δεν το βλέπω ,όμως .

  • George avatar
   George @ cp 29/05/2013 13:18:00

   Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι αδύνατη η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου για τους λόγους που αναφέρεται. Ολες οι χώρες της Δ. Ευρώπης είναι μέλη της ΕΕ με νόμισμα το Ευρώ ή δικό τους αλλά συνδεδεμένο με το ευρώ. Ολες έχουν άλλα παραγωγικά μοντέλα από την Ελλάδα. Η αλλαγή μοντέλου έχει να κάνει με το εάν οι Ελληνες το θέλουν ή όχι. Οσο υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να μην χρειάζεται, δεν θα αλλάξει. Οταν η ελπίδα συντριβεί, θα γίνει. Αν το αντιληφθεί η υπάρχουσα ελίτ και το πάρει πάνω της θα μείνει. Αν όχι θα εξαφανισθεί. Σε λίγους μήνες έτσι κι αλλιώς θα ξέρουμε μια και η ελπίδα θα έχει πεθάνει είτε μέσα σε μικρότερη ύφεση! (μετά από ένα -25%) είτε μέσα σε αναιμική ανάκαμψη.

 12. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/05/2013 17:42:56

  Η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργεί ως καταλύτης των εξελίξεων και όχι ως θεατής.
  Για να ξανά υποβάλλω λοιπόν την αέναη "γκρίνια" μου:

  Χρειάζεται κινήσεις ουσίας αλλά και εντυπωσιασμού.

  -Γιατί λοιπόν οι 3 πολιτικοί αρχηγοί δεν αναγγέλλουν αύριο το κλείσιμο της ΕΡΤ 1 ΝΕΤ ΕΡΤ 3 και Κανάλι της Βουλής;
  -Γιατί αφού υπάρχουν Γ Διευθυντές αύριο όλοι οι Γ Γραμματείς των Υπουργείων να απομακρυνθούν + συνεργάτες και συμβούλους τους;
  -Γιατί δεν κλείνει αύριο η ΜΟΔ ΑΕ; Δεν υπάρχουν διαχειριστικές αρχές για το ΕΣΠΑ;
  -Γιατί σε κάθε Υπουργείο δεν γίνεται συνένωση των ΝΠΙΔ και μείωση κατά 20% του αριθμού τους με αντίστοιχη μείωση του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτά; Οι ΙΔΑΧ των Υπουργείων και οι μόνιμοι δεν μπορούν να τα λειτουργήσουν;
  -Γιατί τα ιδιωτικά ΜΜΕ ή πληρώνουν για τις άδειες ή κλείνουν;

  Να μην ξανά γράψω ότι 5 χρόνια λέμε από εδώ για τη λειτουργία και την οργάνωση του Δημοσίου έχει αποδειχτεί ότι δεν θέλουν (πχ γιατί αν το Πειθαρχικό δεν εκδίδει απόφαση εντός 90 ημερών δεν απολύονται τα μέλη του; γιατί υπάρχουν 2000+ εκπαιδευτικοί που με χαρτί ιατρού και αποφάσεις δεν επιτελούν το έργο που προσελήφθησαν; γιατί υπάρχει προσωπικό με προσωρινές διαταγές με ασφαλιστικά εδώ και χρόνια και δεν γίνονται οι δίκες; ας απολυθούν οι δικαστές που τις αναβάλλουν...).

  Οι παραπάνω κινήσεις γλιτώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια € σε ετήσια βάση και περνούν ένα μήνυμα στην κοινωνία στην οικονομία και στο εξωτερικό.

  Εντυπωσιασμός + Ουσία ...αλλά κολλητοί, επώνυμοι και λοιποί θα χάσουν καρέκλες και λουφέ .

  Για αυτό ας αναλωνόμαστε στις Ευρωεκλογές που ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα μπορεί να σταθεί από το αποτέλεσμα και ας αρχίσουμε να ψελλίζουμε περί χαλαρής ψήφου κλπ ενώ δεν γίνονται επιτέλους τομές που χρειάζονται.
  Ας εκτοξεύουμε πρώιμες δικαιολογίες της αδράνειας και της σκοπιμότητας.
  Μετά θα φταίει ο ανώριμος πολίτης στη χώρα του 1,500,000 ανέργων, της ύφεσης, της πείνας, των χαρατσιών ...ενώ κάπου το πάρτι συνεχίζεται.

 13. panos avatar
  panos 26/05/2013 21:47:00

  Οι επομενες ευρωεκλογες θα σηματοδοτησουν το νεο σκηνικο στη πολιτικη σκηνη.Οσοι περιμενουν ανακαμψη,κουρεματα,δωρα κι εξοδο στις αγορες πριν τον Μαιο του '14,καλο ειναι ν' αλλαξουν πλευρο..Οσο η τρικομματικη επιμενει να μην προχωραει σε καμια διαρθρωτικη αλλαγη και σε καμια προταση για το ποιο παραγωγικο μοντελο θα 'ναι αυτο που θα βγαλει τη χωρα απο την κριση,αλλα εχει ως κοκκινη γραμμη την προστασια του πελατειακου κρατους και τη διατηρηση του σε χαμηλοτερα επιπεδα μεσω της εξοντωτικης φορολογησης του πληθυσμου,δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ ελπιδα σωτηριας..Θα 'ναι τεραστια εκπληξη αν το αθροισμα ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ φτασει το 22-25%..Και μετα αντε να σταθει..Υ.Γ.Καλο θα ειναι οποιος θελει να εχει μια αποψη για το που πανε τα πραγματα,βασισμενη στην πραγματικοτητα κι οχι στη τεχνητη αισιοδοξια,να διαβασει το αρθρο του Α.Παπαδοπουλου..

 14. MCA avatar
  MCA 26/05/2013 23:48:35

  Καταλύτης για το μελλοντικό πολιτικό σκηνικό στους επόμενους 12 μήνες θα είναι οι αντοχές της κοινωνίας. Η απασχόληση είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες. Το λίπος, σε όσους υπάρχει, καίγεται. Το θετικό είναι ότι άλλαξε η αντιμετώπιση που είχαμε απ έξω καθώς αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και θυσίες που έχουν γίνει, βλέπουν τα αδιέξοδα των επιλογών τους και στο φινάλε εάν ΄΄θάβουν΄΄ συνέχεια με δηλώσεις και δημοσιεύματα την χώρα μας, πέραν το ότι εξοργίζουν τον λαό, δεν υπάρχει περίπτωση ότι και να κάνουμε να ορθοποδήσουμε.

 15. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 27/05/2013 00:29:47

  Το μονο που εχει αλλαξει ειναι η συμπεριφορα της ΤΡΟΙΚΑ
  απεναντι στην Ελλαδα κατ' εντολην της ΜΕΡΚΕΛ.
  Το πραγματικο παιχνιδι αρχιζει τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ μετα τις ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ εκλογες.
  Μεχρι τοτε η ΜΕΡΚΕΛ θα αβανταρει τον Αντωνη.(Γεγονος που απ' οτι φαινεται εχει εξοργισει τους Αμερικανους)
  Μετα;

 16. ΣΑΒΒΑΣ Κ. ΜΕΜΜΟΣ avatar
  ΣΑΒΒΑΣ Κ. ΜΕΜΜΟΣ 27/05/2013 01:37:50

  Αγαπητέ φάκτωρα, λέλοντας ότι " στη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί μια ανασύνθεση του χώρου που εκπροσωπεί και σίγουρα θα υπάρχουν εκπλήξεις", θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω πως αυτές καθόλου δεν ενδιαφέρουν τον μέσο πολίτη, που έχει πια να αντιμετωπίσει χονδρό πρόβλημα με τα χαράτσια και τα κάθε λογής γιουρούσια. Αν δε η είδηση που γράφτηκε σήμερα, για "μαγείρεμα" με διαχωρισμό στα ψηφοδέλτια υποψήφιων δημάρχων και υποψήφιων συμβούλων, αποτελεί μέρος του πολιτικού σχεδιασμού που θα ... φέρει τον νικητή σε 12 μήνες, σε διαβεβαιώ ότι πλανούνται πλάνην οικτράν. Το πόπολο έχει πια πολιτική συνείδηση και δεν πέφτει σε τέτοιες χοντροκομμένες εκλογικές παγίδες.
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

 17. B.Q avatar
  B.Q 27/05/2013 09:37:18

  Mην του απαντάτε του έρμου. Δεν αξίζει τον κόπο. Είναι συνδεδεμένος με Κάϊρο εδώ και μήνες, γι αυτό πασχίζει τόσο....επίμονα. Ματαίως.
  Όταν ακούσω το μπαμ (που θα κάνει ...σκάζοντας από το κακό του), ίσως του δώσω λίγη σημασία... :-) Ίσως.

 18. KK avatar
  KK 28/05/2013 15:44:12

  Αγαπητέ Ιθαγενή,
  Στην απορία σου: «Γιατί δεν κλείνει αύριο η ΜΟΔ ΑΕ; Δεν υπάρχουν διαχειριστικές αρχές για το ΕΣΠΑ;» Η απάντηση είναι πολύ απλή. Οι διαχειριστικές αρχές στελεχώνονται κατά 65% από στελέχη της ΜΟΔ. Αν απολυθούν αυτά τα στελέχη, οι διαχειριστικές αρχές (τις οποίες επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι αδύνατο να λειτουργήσουν. Βάσει των κοινοτικών κανονισμών θα παρέμβει η Ε.Ε. και το πιθανότερο είναι ότι θα σταματήσουν οι πληρωμές του ΕΣΠΑ. Αν πάλι κλείσει η ΜΟΔ και τα στελέχη αυτά για να μην διαλυθούν οι διαχειριστικές αρχές απορροφηθούν από το Δημόσιο, τότε η μισθοδοσία τους θα φορτωθεί ολόκληρη στον κρατικό προϋπολογισμό (ενώ τώρα πληρώνονται από λεφτά του ΕΣΠΑ). Για τους υπαλλήλους της ΜΟΔ η καλύτερή τους: και μονιμότητα θα έχουν και θα πληρώνονται περισσότερα ως Δημόσιοι. Είναι όμως αυτή καλή λύση για τον Έλληνα πολίτη; Μήπως, στην τελική, είναι προτιμότερη η διατήρηση της ΜΟΔ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.