#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2012 14:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H ευρωζώνη είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγείΟ διακεκριμένος οικονομολόγος Elliott Morss έχει γράψει επανειλημμένως για την αδυναμία κάποιων χωρών –τις αποκαλεί «αδύναμες αδελφές»-  να συναγωνιστούν την Γερμανία. Σε αυτό το άρθρο του αναλύει γιατί η συνεχής λιτότητα που προτείνει η Γερμανία και το ΔΝΤ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κρίση.

Θυμηθείτε ότι χωρίς τις δικές τους ισοτιμίες, οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να ξεμείνουν από ρευστό με δύο τρόπους:

Πρώτον, αν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να δανειστούν, δεν μπορούν να καλύπτουν τα ελλείμματα. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες τους θα είναι περιορισμένες ως προς τους φόρους και τα τέλη που μπορούν να συλλέξουν. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι τα ελλείμματα των αδύναμων χωρών είναι κατά μέσο όρο περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ.
Δεύτερον, αν οι χώρες πληρώνουν περισσότερα για εισαγωγές από ό, τι λαμβάνουν  κανείς δεν θα τους δανείσει χρήματα, θα εξαντλήσουν τα διεθνή αποθεματικά τους και να τα εγχώρια κεφάλαιά τους (θα πρέπει να καταβληθούν ευρώ για να καλύψουν το έλλειμμα). Η μείωση αυτή θα προκαλέσει αύξηση των εγχώριων επιτοκίων και θα προσθέσει υφεσιακές πιέσεις. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις «ασθενείς αδελφές» στο μέτρο που τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών τους είναι κατά μέσο όρο περίπου στο 4% του ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα. Παραθέτω τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει κάθε «αδύναμη» χώρα εάν συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας

Ελλάδα

Τα νέα: «Ο Αντώνης Σαμαράς ενέκρινε ένα πακέτο μείωσης 11,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό. Ακολούθησε γενική απεργία.Ο Πίνακας 1 παρέχει στοιχεία σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει να δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ δανείζουν στην ελληνική κυβέρνηση χρήματα ανάλογα με το πόσο θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και θα κάνει «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Μεταξύ 2010 και 2011, η κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμά της κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες. Μέχρι το τέλος του 2012, η κυβέρνηση στη θεωρία (ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη) θα το μειώσει κατά ακόμη 2,3 ποσοστιαίες μονάδες. Συνολικά η μείωση ανέρχεται σε 3,6 ποσοστιαίες μονάδες. Παλιότερα είχα εκτιμήσει ότι μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο: από 12,5% το 2010 έφτασε στο 25,1% (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδα) στο τέλος του Ιουλίου.

Όσον αφορά το μέλλον, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ ζητούν περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες για τα επόμενα δύο χρόνια. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο λογισμό, αυτό θα κοστίσει αύξηση της ανεργίας κατά 3,5%. Έτσι, αν το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα 24,4%, θα αυξηθεί σε 27,9% το 2014, ως αποτέλεσμα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν και άλλες πολιτικές των ΔΝΤ / ΕΕ / ΕΚΤ που προωθούνται για «τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Οι πολιτικές αυτές θα έχουν αποτέλεσμα να απολυθούν εργαζόμενοι και να μειωθούν οι μισθοί - περισσότερη ανεργία δηλαδή. Μπορεί οι έλληνες πολιτικοί να το επιτρέψουν να συμβεί; Αμφιβάλλω. Αν προσπαθήσουν να το κάνουν, θα γίνουν σοβαρές ταραχές και θα πετάξουν έξω. Στη συνέχεια, υπάρχει το μεγάλο ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Ενώ μειώνεται, εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Πόσο καιρό ΔΝΤ / ΕΕ / ΕΚΤ θα το χρηματοδοτούν;
Η ελληνική κατάσταση παραμένει αφόρητη.

Ισπανία

Τα νέα: Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια σε μια συγκέντρωση ενάντια στη λιτότητα έξω από το κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, πριν από τον προϋπολογισμό που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι».Η ισπανική κατάσταση δεν είναι τόσο απελπιστική όσο στην Ελλάδα. Το χρέος τους είναι ακόμη λιγότερο από το 100% του ΑΕΠ και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι τόσο σοβαρό. Όμως, όπως η Ελλάδα, εφαρμόζεται σκληρή λιτότητα. Παραθέτω ένα απόσπασμα από μια πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ:

«Στις 10 Ιουλίου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε σύσταση σχετικά με την Ισπανία, δίνοντάς της άλλον ένα χρόνο (μέχρι το 2014) για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και για τη χαλάρωση των στόχων για το 2012-14. Η νέα διαδρομή για το συνολικό έλλειμμα είναι: το 2012, 6,3 % του ΑΕΠ (προηγουμένως 5,3), το 2013 4,5% του ΑΕΠ (προηγουμένως 3,0) και το 2014 2,8% του ΑΕΠ (προηγουμένως 2,2). Για να επιτευχθεί αυτό, το Συμβούλιο απηύθυνε έκκληση για μια μέση ετήσια βελτίωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου κατά περίπου 2,5% του ΑΕΠ κατά την περίοδο αυτή. Ο νέος δρόμος είναι σύμφωνος με τις συστάσεις του ΔΝΤ».

Εντάξει λοιπόν. Τι σημαίνει αυτό;

Η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας. Η εταιρεία αναλύσεων Haver εκτιμά ότι η ισπανική ανεργία ήταν 25,1% τον περασμένο Ιούλιο. Τι επίδραση θα έχει λοιπόν η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 6,3% στο 2,8% του ΑΕΠ; Η απώλεια της συνολικής ζήτησης που προκύπτει από τη μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Όπως και στην ελληνική περίπτωση, αυτό είναι πιθανόν να μην είναι πολιτικά εφικτό.

Πορτογαλία

Τα νέα: Η πορτογαλική κυβέρνηση επικρίθηκε επειδή ενέδωσε στις πιέσεις των  συνδικάτων και των επιχειρηματικών ομάδων, επειδή ανέτρεψε την απόφαση για τη χρηματοδότηση μιας μείωσης των εταιρικών φόρων με την αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών των εργαζομένων. Τώρα πρέπει να καλύψει το έλλειμμα με αύξηση των φόρων και περικοπή των μισθών. Στην Πορτογαλία, επίσης, έγιναν διαμαρτυρίες ενάντια στη λιτότητα».Το πορτογαλικό δημόσιο χρέος είναι υψηλό και το 2012 το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε δραματικά. Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, η κυβέρνηση έπρεπε να μειώσει το έλλειμμά της κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό θα πρέπει να αυξήσει την ανεργία κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Μπορεί να μην αρχίσει μια μεγάλη ευρωπαϊκή κρίση στην Πορτογαλία, αλλά η χώρα σίγουρα θα βρεθεί σε μια τέτοια κρίση.

Ιταλία

Τα νέα: Ο Μάριο Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές το επόμενο έτος .... Εν τω μεταξύ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο προκάτοχός του, τον κατηγόρησε ότι είναι« πάρα πολύ δουλοπρεπείς »στη Γερμανία.
Όπως φαίνεται στον Πίνακα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ιταλίας είναι το δημόσιο χρέος της. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται. Και ο Μόντι  έχει συμφωνήσει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά επιπλέον 1,2 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας θα συνεχίσει να αυξάνεται.Συμπέρασμα: Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ υπνοβατούν. Ενεργούν λες και το μόνο που πρέπει να κάνουν για να «γίνουν τα πράγματα σωστά» είναι να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα των «αδύναμων εταίρων» και να διασώσουν τις τράπεζες που έδωσαν ανόητα δάνεια στις κυβερνήσεις τους.

Υπάρχουν δύο προβλήματα με αυτή τη στρατηγική:
• οι μειώσεις του ελλείμματος που ζητούν, προκαλούν πολιτικά απαράδεκτη ανεργία
• ακόμα και αν τα ελλείμματα είχαν εξαλειφθεί, τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, διότι οι «αδύναμες αδελφές» δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με τις ισχυρότερες χώρες του ευρώ.
Η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Οι ταραχές, η πολιτική αναταραχή και η γενική αβεβαιότητα θα συνεχιστούν.

http://econintersect.com/wordpress/?p=27303

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.