#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2011 07:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος και ο αδύναμος πρωθυπουργόςτου Κώστα Ροδινού

Η μεγαλύτερη ήττα ενός πρωθυπουργού  είναι η απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος.  Όταν αυτή επέλθη,  διαρρηγνύεται  ο δεσμός του με την κοινωνία. Ένας δεσμός, που αποτελεί προϋπόθεση ανόδου και παραμονής στην εξουσίας.

Το πάθημα του Καραμανλή

Ο Καραμανλής πήρε την κάτω-βόλτα, όταν το 2008, σ’ εκείνη τη μοιραία συνέντευξη στη ΔΕΘ , αντί να πράξει το αυτονόητο και να απομακρύνει τους υπουργούς του,  που είχαν μπερδέψει το νόμιμο με το ηθικό, επιχείρησε να τους καλύψει, αναλαμβάνοντας προσωπικώς την  ευθύνη.

Διάβασε λάθος την κοινή γνώμη. Και δικαίως,  εκείνη η  στάση του θεωρήθηκε αλαζονική. Και το πλήρωσε. Ούτε τους υπουργούς του έσωσε, ούτε ο ίδιος διασώθηκε.

Όμως, δεν ήταν ο πρώτος που την έπαθε. Πιθανότατα δεν θα είναι και ο τελευταίος. Πριν από τον κ. Καραμανλή, ο Α. Παπανδρέου το 1989, ο Κ. Μητσοτάκης το 1993, ο Σημίτης το 2004, έχασαν πρωτίστως επειδή είχαν απωλέσει, στα μάτια της κοινωνίας, το ηθικό πλεονέκτημα. Και μαζί  μ΄ αυτό απώλεσαν την ανοχή και την εμπιστοσύνη  της κοινωνίας.

Ανεπίδεκτοι μαθήσεως…

Καμιά φορά, είναι ν΄ απορείς με τους πολιτικούς!

Πόσο ανεπίδεκτοι μαθήσεως είναι!

Πάρτε για παράδειγμα τον σημερινό πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου φθείρεται ήδη με ταχύτερο ρυθμό από όλους τους προκατόχους τους.

Προφανώς μέρος της φθοράς οφείλεται στα οικονομικά μέτρα που πήρε.

Όμως, η φθορά του άρχισε να επιταχύνεται και να λαμβάνει διαστάσεις, όταν  αποκαλύφθηκαν  οι παρασκηνιακές του διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ.

Όταν,  η ασυνέπειά του έγινε τόσο κραυγαλέα, που άρχισε να ενοχλεί και να προκαλεί ακόμα και τους ψηφοφόρους του.

Και, όμως, ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει αμέριμνος! Λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Νομίζει ό,τι μας κάνει τη…χάρη που μας κυβερνά!  Ό,τι μας σώζει! Ότι ουδείς άλλος υπάρχει  για να αναλάβει αυτή την αποστολή.

Μεσσιανική αντίληψη                                                                                

Αυτή η, μεσσιανικού τύπου,  αντίληψη αρχίζει να διαπερνά και τους Υπουργούς του.  Διαβάσατε την προκλητική συνέντευξη του κ. Λοβέρδου στη Real News; Είναι δυνατόν εκλεγμένος υπουργός να …απειλεί τους πολίτες με το ερώτημα «προσέξτε γιατί θα φύγουμε;»   Ο ορισμός της αλαζονείας και της προκλητικότητας! Συνήθως η απάντηση σ’ τέτοια διλήμματα είναι «ώρα καλή στην πλώρη σας και αέρα στα πανιά σας»!

Όμως, ο κ. Λοβέρδος αυτό το Σαββατοκύριακο είχε δύο στα δύο! Το Σάββατο, στο πρωϊνό του MEGA, αποδόμησε πλήρως τον Πρωθυπουργό του. Με απλά λόγια τον είπε, δημαγωγό, λαϊκιστή και ψεύτη! Τι άλλο χρειάζεται;

Από τη στιγμή,  που ο κ. Λοβέρδος παραμένει στη θέση του, είτε ο πρωθυπουργός αποδέχεται τις κατηγορίες (άρα είναι δημαγωγός, λαϊκιστής και ψεύτης), είτε δεν έχει τη δύναμη να τον απομακρύνει, άρα είναι ένας αδύναμος και παραιτημένος πρωθυπουργός. Έτοιμος προς αναχώρηση, με την πρώτη ευκαιρία…

Νόμιμο και ηθικό 

Το δεύτερο, μεγάλο πλήγμα για τον πρωθυπουργό ήταν η αποκάλυψη για το οικογενειακό αυθαίρετο του Υπουργού Περιβάλλοντος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να καλυφθεί υπό φύλλου συκής!  Ουσιαστικά χρησιμοποιεί το …δόγμα Βουλγαράκη περί νόμιμου και ηθικού. Είμαι βέβαιος ότι, αν ο κ. Παπακωνστανίνου ήταν υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου, σήμερα κιόλας θα ζητούσε την παραίτησή του!

«Ο πρωθυπουργός έχει προσωπική ευθύνη για τον κ. Μαγγίνα», είχε δηλώσει   ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης.  Θα ενθυμείσθε την υπόθεση του…αναψυκτηρίου. Ο κ. Μαγγίνας, υπέβαλλε, βεβαίως, την παραίτησή του μετά από μερικές ημέρες, αλλά η ζημιά για τον κ. Καραμανλή είχε γίνει. Εκτός και αν ο κ. Παπανδρέου επιλέξει να διατηρήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου στην Κυβέρνηση, όπως είχε κάνει και ο κ. Καραμανλής με τον δικό του υπουργό ΠΕΧΩΔΕ!

Αδερφοί και φίλοι                                                     

Δυστυχώς, όμως, ο Πρωθυπουργός έχει …αμελήσει ή κατά το κοινώς λεγόμενον ποιεί την νήσσαν και σε μια σειρά από άλλα θέματα που τον αγγίζουν προσωπικώς και έχουν να κάνουν με ζητήματα ηθικής τάξεως.

Κατ’ αρχήν, οι   δραστηριότητες του μικρού αδερφού του, του καθηγητού Αντρίκου Παπανδρέου. Να δεχθώ, ότι ο κ. Α. Παπανδρέου, ουδέν το επιλήψιμο ή παράνομο έχει διαπράξει. Όμως, ο αδερφός του Πρωθυπουργού δεν αρκεί να είναι, πρέπει και να φαίνεται αμέτοχος. Η  συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιούσε το όνομά του. Είναι δυνατόν, ένας πολυπράγμων  Καθηγητής Πανεπιστημίου, να επικαλεστεί άγνοια; Έστω, να το  δεχθούμε ότι δεν ήξερε. Τώρα που το έμαθε, γιατί δεν παραιτείται;

Δεύτερον,  εκκρεμεί ακόμα εκείνη η ιστορία με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Καντάφι. Ουδεμία πειστική απάντηση δόθηκε μέχρι σήμερα.

Τρίτον,  ο διορισμός της κυρίας Μπιρμπίλη στον ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνει την θεωρία του κ. Φλωρίδη περί κηπουρών. Κανένας φίλος του πρωθυπουργού δεν μένει στα αζήτητα. Όλοι αποκαθίστανται και μάλιστα πλουσιοπάροχα! Αυτά μας έλεγε ο …εμπνευστής του opengov; Τότε που έστειλε χιλιάδες ανθρώπους να υποβάλλουν δικαιολογητικά για να στελεχώσουν κρατικές υπηρεσίες;

Τέταρτον, υπάρχει αυτή η προτίμηση στα εκ του Ομίλου Λάτση προερχόμενα στελέχη. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με τον διορισμό του κ. Μητρόπουλου ως Διευθύνοντος Συμβούλου του  Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Δε λέω, καθ΄όλα νόμιμος ο διορισμός. Γιατί, όμως, αυτή η προτίμηση στον συγκεκριμένο Όμιλο;

Τέλος, το σημαντικότερο όλων. Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο κ. Παπανδρέου παίζει με τις ζωές, το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Μας  φοβίζει για να εξασφαλίζει την ανοχή μας ή να αποθαρρύνει τις αντιδράσεις μας.  Αυτή η πολιτική, όποια αποτελέσματα και να φέρει, δεν είναι μόνο άδικη, είναι κυρίως ανήθικη. Δεν θα μακροημερεύσει. Θα καταρρεύσει υπό το βάρος της ανηθικότητά της.

Συμπέρασμα: Ο κ. Παπανδρέου εξάντλησε το σημαντικότερο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου: το ηθικό πλεονέκτημα, που με επιμέλεια είχε κτίσει,  έναντι των αντιπάλων του. Για αυτό και καταρρέει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων;  Θα μπορέσει να επανακάμψει; Δεν θα στοιχημάτιζα! Το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά, μπορεί να αποτελέσει παρένθεση….

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 18/07/2011 07:39:50

  Κώστα καλημέρα
  Μήπως μπορείς να υπολογίσεις τον εναπομείναντα πολιτικό χρόνο ζωής της κυβέρνησής του; Διότι όπως τα λές είναι πολύ σωστά .Αν όμως λάβουμε υπόψη ότι ο ΚΚ είχε επιπλέον ζωή ένα έτος και στην περίπτωση ΓΑΠ η αντίστροφή μέτρηση άρχισε με την παραίτηση για συγκυβέρνηση τότε πάμε χαμένοι. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για γεγονότα με το πέρας του καλοκαιριού.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ spiros 18/07/2011 09:02:58

   Spiro,
   καλημέρα,
   Αυτό που ζητάς δεν μπορεί να το υπολογίσει κανένας με δεδομένο οτι στο ΠΑΣΟΚ πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά η ....εξουσία!
   Ομως, στην κατάσταση που βρισκόμαστε τα πάντα μπορεί να προκύψουν ακόμα και από ένα τυχαίο γεγονός.
   Θεωρώ, όμως, οτι αν οι αποφάσεις της Πέμπτης μπορούν, με τη βοήθεια των γνωστών διαπλεκομένων ΜΜΕ, να εμφανιστούν ως "επιτυχία", ΄τότε βαίνουμε προς εκλογές.
   Διαφορετικά βλέποντας και κάνοντας, αλλά δύσκολα θα θελήσει ο Βενιζέλος να χρεωθεί μια χρεοκοπία, ακόμα και αν αυτή λέγεται selective!

 2. axis avatar
  axis 18/07/2011 08:09:29

  Δυστυχώς η μεγαλύτερη ανησυχία του κόσμου συνδέεται με την παραμονή αυτής της αδιανόητης και επικίνδυνης για τον τόπο κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που τρέμουν σε πόσα ακόμα δεινά μπορεί να τους οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου.

 3. eap avatar
  eap 18/07/2011 08:35:41

  Συμφωώ σε όλα!Μαζί σας κι εγώ!Αλλά, λυπάμαι, εγώ βλέπω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν συμπολίτες μας που θεωρούν ότι ο ΓΑΠ είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να έχει συμβεί στη χώρα μας...Είμαστε άξιοι της μοίρας μας μήπως?

 4. Armageddon avatar
  Armageddon 18/07/2011 09:44:24

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΟΤΑΝ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ( Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ,ΣΙΜΗΤΗΣ ,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ) ΚΑΙ Ο ΝΥΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΦΑΛΜΑΤΑ . ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ . ΤΟ ΝΕΟ ΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ......

 5. tigris avatar
  tigris 18/07/2011 09:50:54

  Αποφασίζομεν και διατάσομεν στρατιωτικήν πειθαρχίαν, διότι ημείς ξέρομεν τι εστί...

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/07/2011 09:51:39

  Καλημερα Κωστα,

  μας κυβερνα το λαθροΠΑΣΟΚ, με λαθροΔΗΛΩΣΕΙΣ, με λαθροΔΙΛΗΜΜΑΤΑ, με λαθροΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ, με φιλους του λαθροΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ, λαθροΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ.

  η λαθροΑΛΗΘΕΙΑ του ΠΑΣΟΚ ειναι και η λαιμητομος του. Ελπιζω να προλαβουμε.

  Τα ψεμματα και οι ανακριβειες αυτων των ημερων δεν εχουν προηγουμενο.

  Μεχρι και Δραγουμανο θελουμε για να τους μεταφραζει τις δηλωσεις. ΕΛΕΟΣ.

  ΠΠ

 7. mhtsos karditsa avatar
  mhtsos karditsa 18/07/2011 10:04:06

  οτι και να γινει την πεμπτη το κλιμα για την κυβερνηση δεν αλλαζει. τι και αν κερδισουμε καποια επιμυκινση αποπληρωμης ολου του χρεους ,στην ουσια τιποτα δεν αλλαζει, γιατι στο τελος θα πληρωσουμε περισσοτερους τοκους. ο βιος αυτης της κυβερνησης ειναι προδιαγεγραμμενος,αντε το πολυ μεχρι τον νοεμβριο.γιατι εχουμε και το παρτυ των αποκρατικοποιησεων στο προγραμμα μην το ξεχναμε αυτο. πρωτα η λεηλασι ακαι μετα εκλογες.

 8. μικρός οδυσσέας avatar
  μικρός οδυσσέας 18/07/2011 10:36:50

  Καταστροφική παρένθεση Κώστα. Στην ανάκαμψη δεν πιστεύουν ούτε στην Ιπποκράτους. Διαχείριση της ήττας θα κάνουν

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ μικρός οδυσσέας 18/07/2011 10:44:06

   Aς ελπίσουμε οτι θα αποφύγουμε την καταστροφή

 9. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 18/07/2011 10:47:59

  Διαφωνώ για μία ακόμη φορά. Το ηθικό πλεονέκτημα του ΓΑΠ όπως και το προφίλ και το ανφάς και ότι άλλο θέλετε του το έφτιαξαν οι ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ εκδότες - εργολάβοι - δημοσιογράφοι για τους γνωστούς λόγους που όλοι ξέρουμε. Είναι αυτοί που κυβερνούν ουσιαστικά την Ελλάδα από το 1963. Είναι αυτοί που εξακολουθούν να παίρνουν τα δημόσια έργα από την ΧΟΥΝΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ με την στήριξη αγνών παρθένων τύπου ΚΙΣΙΓΚΕΡ ΚΑΙ ΧΙΛΑΡΥ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΣΠΥΡΟΣ 18/07/2011 10:51:34

   E και; Είναι κακό που διαφωνείς;
   Μπορεί να έχεις εσύ δίκιο!

 10. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 18/07/2011 11:02:20

  Ερώτημα:
  Που φτιάχνονται τα τελευταία 15 χρόνια (μετά το 1996) οι νόμοι , τα προεδρικά διατάγματα , τεχνικές προδιαγραφές έργων και ότι έχει σχέσει με τα δημόσια έργα;
  Στην Βουλή των Ελλήνων ή σε τεχνικές εταιρείες και σε εκδοτικά συγκροτήματα;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΣΠΥΡΟΣ 18/07/2011 11:04:12

   Για λέγε...

   • juliet avatar
    juliet @ Κώστας Ροδινός 18/07/2011 11:49:26

    Κ.Ρ
    ο περίφημος μαθηματικός τύπος .........αν κάποιος προσπαθήσει να τον αναλύσει το συμπέρασμα θα είναι ......ΦΑΓΑΝΕ ΟΛΟΙ ΛΕΦΤΑ.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ juliet 18/07/2011 11:53:27

     Juliet και Σπύρο,
     Είστε ....ενοχλητικοί άνθρωποι!
     Θυμάστε και εσείς κάτι πράγματα...

     • juliet avatar
      juliet @ Κώστας Ροδινός 18/07/2011 11:55:50

      Καλοκαίρι είναι κυκλοφορούνε και μύγες!!!!!!!!!!

 11. juliet avatar
  juliet 18/07/2011 11:10:20

  Ολοι αυτοί μετά απο ένα διάστημα ,διαφορετικό για το καθένα,άρχισαν να φοβόνται να πάρουνε αποφάσεις και τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.Οι αποφάσεις τους ήτανε και ναι και όχι ,να μη χαλάσουμε τη καρδιά των εκλέκτων,ο καθένας τους δικούς του εκλεκτούς και δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη της Ελλάδας.
  Και πάντα άβουλοι πρωθυπουργοί ,κάποια μεγάλη δύναμη προστάτιδα της Ψωροκώσταινας.Το να επιβάλλεις νόμους ,ανάπτυξη για την ευημερία της χώρας σου δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πάρεις άδεια απο τους διεθνείς κηδεμόνες εκτός και αν είσαι σε εντεταλμένη αποστολή εξολόθρευσης.
  Οσο για τον φίλο τον Ανδρέα ,θυμίζει τον γκόμενο που λέει στη καψουρεμένη θα σου φύγω και θα κλαις.Ανδρέα μου,κυκλοφορούνε και άλλοι ωραίοι και μοιραίοι και ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ.

 12. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 18/07/2011 11:21:27

  Όταν το 1996 πήραμε την Ολυμπιάδα του 2004 έπρεπε να κάνουμε και κάποια έργα.
  Τότε λοιπόν ξαφνικά ο μέγας Λαλιώτης έφτιαξε έναν νόμο που έπρεπε την οικονομική προσφορά σου σε κάποιο δημοπρατούμενο έργο να την αφήνεις 40 ΗΜΕΡΕΣ (ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ) στην υπηρεσία που δημοπρατούσε το έργο και μετά να ανοίγετε ενώπιον όλων.Φυσικά μην πάει το μυαλό σας σε κάποια κομπίνα όοοοοχι,
  απλά οι άνθρωποι άφηναν την οικονομική προσφορά 40 ημέρες στα ράφια για να ξεκουραστεί και για να ΣΑΡΑΝΤΙΣΕΙ . Ε πήγαιναν κανένα βραδάκι για να την λιβανίσουν.
  Ναι καλά το καταλάβατε μετά από σαράντα ημέρες όλα τα μεγάλα έργα τα έπαιρναν οι γνωστοί εκδότες - εργολάβοι δημοσίων έργων ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

  • juliet avatar
   juliet @ ΣΠΥΡΟΣ 18/07/2011 11:54:17

   ΣΠΥΡΟ ,
   συμπλήρωσε, ότι εγύριζαν την επικράτεια ,βλέπανε τις ''ανάγκες'' και ''δημοπρατούσαν''.Οι σαράντα μέρες ήτανε να καλύψουνε όλα τα πιθανά που θα τους ανέτρεπαν οποιοδήποτε σχέδιο,και βέβαια έπρεπε να γίνει και η ''ωρίμανση'' του έργου!!!!!!!!!

 13. μαρικα avatar
  μαρικα 18/07/2011 11:36:14

  Kυριε Ροδινε, Πολυ σωστα αυτα που γραφετε αλλα με εναν λαο που δινει ακομα σε εναν πεθαμενο 26% τι περιμενεται;Ως για τον Γαπ.εγεινε πρωθυπουργος για να εκτελεση την Ελλαδα και μεχρι να το πετιχει δεν προκειτε να φυγει,εξ αλλου που να το βρει το φιλοτιμο να παρετιθει αφου δεν υπαρχει το φιλοτιμο στο DNA του.
  Αισθανεται Σουηδος,Ιρλανδος Πορτογαλος Αμερικανος,Πολωνος,Καναδος και ολιγον Ελληνας κατα τα λεγομενα του.Εγω λειπω 50 χρονια απο την πατριδα μου αλλα κανεις δεν μπορει να την βγαλει απο την καρδια μου,γιατι αισθανομαι μονο Ελληνιδα.Σας ευχαριστω

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ μαρικα 18/07/2011 11:56:40

   Τόσα χρόνια στην εξουσία, να μην έχουν ένα 26%;
   Που είναι το περίεργο;

 14. Bloody Mary avatar
  Bloody Mary 18/07/2011 11:45:52

  Εμένα πάλι με προβληματίζει αυτή η εναλλαγή στην εξουσία και τη νομή της πρωθυπουργών που προοδευτικά - για να μην πω νομοτελειακά - χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα και από εμβληματικοί «αρχάγγελοι της κάθαρσης» και «σωτήρες του λαού» κατακρημνίζονται στο έρεβος της λαϊκής απαξίωσης, της περιφρόνησης και του μίσους, αφήνοντας όμως κενή τη θέση τους για τον αμέσως επόμενο-«σαν έτοιμο από καιρό»- στη σειρά διαδοχής (ο οποίος είναι πάντοτε ο «καταλληλότερος» κατά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων).
  Έτσι, αφενός μεν δεν μένει καθόλου χώρος για την ανάπτυξη υγιών πολιτικών θέσεων και δυνάμεων, αφετέρου δε ο de facto εγκλωβισμός των πολιτών στα κομματικά στεγανά τους στερεί τη δυνατότητα επιλογής άλλης, εναλλακτικής λύσης......

 15. Λάμπρος avatar
  Λάμπρος 18/07/2011 11:51:30

  Οι Έλληνες είναι γνωστό ότι έχουν μνήμη χρυσόψαρου! Αυτό τα εξηγεί όλα.

 16. alepou avatar
  alepou 18/07/2011 11:54:04

  Ακριβώς όπως πολύ σωστά αναφέρεται κ.Ροδινέ ο ήξεις/αφίξεις πρωθυπουργός κατάφερε τελικά το ακατόρθωτο, εξάντλησε το ηθικό του πλεονεκτημα ακόμη και στα μάτια των ψηφοφόρων του, σας το διαβεβαιώνω εκ πείρας. Εκείνο που ακόμη αναρωτιέμαι βέβαια είναι πως κάποιος που δεν επιθυμούσε να γίνει πρωθυπουργός (σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του ίδιου του αδελφού του), επιμένει ακόμη να παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας, παρόλη τη φθορά και τον εξευτελισμό που έχει υποστεί στα μάτια πρώτα απο όλα των πιστών του ψηφοφόρων.
  Του αξίζουν πάντως συγχαρητήρια, κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να μετατρέψει τους αμετανόητους οπαδούς του σε θανάσιμους εχθρούς του.
  Στο καλό κύριε Παπανδρέου και να μην μας γράφεις, δεν θέλουμε καν να θυμόμασται πως σε ψηφίσαμε γιατί νοιώθουμε ντροπή !!!!

 17. μαρικα avatar
  μαρικα 18/07/2011 12:14:03

  Κυριε Ροδινε το περιεργο ειναι οτι κανει μπαμ ο σκοπος που εγεινε ο ανθρωπος
  αυτος πρωθυπουργος,αυτο και μονο επρεπε να μας βαζει σε σκεψεις και δεν ενωω
  ολο το ΠΑΣΟΚ παρολο οτι ολοι ψηφισαν το μεσοπροθεσμο.Εμεις οι Ελληνες εχουμε τραβηξει πολλα και επρεπε οι κεραιες μας να ηταν ποιο τεταμενες απο αλλους λαους.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ μαρικα 18/07/2011 12:20:26

   Επρεπε....

 18. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/07/2011 12:23:14

  Καλημέρα! για μια ακόμη φορά κ. Ροδινέ το άρθρο σας αντανακλά τις σκέψεις μας, γι' αυτό το ΄΄φαινόμενο΄΄ που ονομάζεται Πασόκ..Η έκφραση ΄΄ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό΄΄, ενώ λοιδωρούνταν από Πασόκ και ΜΜΕ, τώρα, για να τους ταιριάζει περισσότερο, το μετέτρεψαν σε ΄΄ό,τι θεωρούμε ανήθικο το μετατρέπουμε σε νόμιμο΄΄ με άπειρες εγκυκλίους και διατάγματα.!!!!!

 19. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 18/07/2011 12:28:06

  Το ''ηθικό'' πλεονέκτημα Παπανδρέου ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΕ πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών του 2009,που κραύγαζε πως ''λεφτά υπάρχουν''.Και οι ίδιοι,μετά από 1,5 χρόνο ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΩΜΑ πως ήταν ΔΗΜΑΓΩΓΟΙ και είπαν ΨΕΜΑΤΑ...Άρα,έχουμε έναν πρωθυπουργό,ΠΙΟΝΙ του εξωτερικού παράγοντα και ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ της οικονομίας,και υπουργούς που ΞΕΣΤΟΜΙΖΟΥΝ,έστω και δειλά,την αλήθεια πως ΕΝΕΠΑΙΞΑΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ χώρα και πολίτες....Ο Παπανδρέου ΔΕΝ είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός αλλά ένας ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ δημόσιος άνδρας που ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΖΕΙ τη πατρίδα και ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ όλους μας....

 20. Bloody Mary avatar
  Bloody Mary 18/07/2011 12:39:41

  Δεν υπάρχει ίχνος νομιμοποιητικής ισχύος σε νομοθετήματα που ψηφίζουν κατά παράβαση της (υφαρπαγείσας, κατά τη θρασύτατη ομολογία τους) λαϊκής εντολής και σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, στο πλαίσιο της καθεστωτικής αντίληψης που έχουν για τη δημοκρατία, ως δήθεν προνομιακοί φορείς και εκφραστές της.
  Γι' αυτό και ΟΛΟΙ αυτοί οι κατ' επίφαση (τυπικά ισχυροί αλλά ουσιαστικά ανυπόστατοι) νόμοι συνοδεύονται από ποινικές διατάξεις, απειλώντας με εξοντωτικές τιμωρίες όσους δεν "υποταχθούν" ή προβάλουν αντιρρήσεις. Η αποθέωση της καταστολής από ένα φασιστικό μόρφωμα που θρασύτατα αυτοαποκαλείται "δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση"!

 21. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 18/07/2011 12:54:59

  Τώρα, εσύ μια αλεπού, είναι δυνατόν να πιστεύεις τα φληναφήματα οτι δεν ήθελε να γίνει Πρωθυπουργός;
  Οχι μόνο ήθελε, αλλά έκανε τα πάντα για να το καταφέρει και πολύ φοβούμαι οτι μπορεί να κάνει τα πάντα και για να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία.

 22. eco avatar
  eco 18/07/2011 13:07:50

  Συμφωνώ απόλυτα με το αρθρο σου. Το έχω γραψει πολλές φορές το επαναλαμβάνω σήμερα, θα πάμε σε εκλογές μόλις ο Παγκαλος προκαλέσει και ο "καλός" ΓΑΠ τον παραιτήσει!
  Ο Παγκαλος δεν θα ξανα είναι υποψήφιος.

 23. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 18/07/2011 13:13:49

  Κ. Ροδινέ,

  Ὰτυχής ή σύγκρισις σας Καραμανλῆ μέ Α. Ππανδρέου, Μητσοτἀκη καί Σημίτη, τουλάχιστον ἐπί ἡθικοῦ καί πατριωτικοῦ ἐπιπέδου. . .

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Φωτεινή 18/07/2011 13:22:00

   Aγαπητή Φωτεινή,
   Προφανώς και δεν τους συγκρίνω, όπως το θέτεις.
   αν ο Καραμανλής είχε στείλει σπίτια τους, τα γνωστά βαρίδια, θα ήταν ακόμα πρωθυπουργός.
   Αλλωστε, οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2011.

 24. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 18/07/2011 13:20:22

  Το ηθικό πλεονέκτημα που είχε ήταν μάλλον μια φυσιογνωμική ευγένεια που εκπέμπει ένας μάλλον αγαθός με χαμηλή νοημοσύνη άνθρωπος...

  Η πραγματικότητα όμως απέδειξε ότι είναι πραγματικός δολοφόνος (δείτε τα ποσοστά αυτοκτονιών) με αγγελικό πρόσωπο...

 25. tiramola avatar
  tiramola 18/07/2011 15:01:12

  Από που και ως που έχασε Κώστα το ηθικό πλεονέκτημα η κυβέρνηση?
  Επειδή η μάνα ενός υπουργού είχε κτήσει αυθαίρετο επί Τουρκοκρατίας?

  Εδώ ο αρχηγός σου σφουγγάρισε κουμπάρους, παπάδες, off shore υπουργών, αυθαίρετο υπουργού, δομημένα, αδόμητα και πάει λέγοντας με τον κατάλογο της λαμογιάς ατελείωτο και τα έκανες γαργάρα και ασχολείσαι τώρα με το αν ο ΓΑΠ ήταν μέλος ιδρύματος του Καντάφι?

  ΝΔ και ξερό ψωμί, είπαμε εντάξει είσαι οπαδός αλλά όχι και έτσι...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ tiramola 18/07/2011 15:20:36

   A, ώστε εσένα δεν σ' ενοχλούν όλα αυτά ε;

  • ΣΤΕΦΑΝΟΣ avatar
   ΣΤΕΦΑΝΟΣ @ tiramola 18/07/2011 16:04:34

   Επειδή ο αρθρογράφος είναι αρκούντως ευγενικός θα σου απαντήσω:
   Συμφωνώ με όσα αναφέρεις. Είσαστε κυβέρνηση 2 χρόνια. Υποσχεθήκατε κάθαρση και δεν προχωρήσατε παρά μόνο σε εξεταστικές που κουκούλωσαν τα πάντα ή δεν βρήκαν τίποτα. Άρα δύο τινά συμβαίνουν: ή είσαστε στο κόλπο και μάλιστα βαθύτερα ή όντως δεν είχε γίνει τίποτα.
   Αλλά "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί"...
   Είδαμε εσχάτως και σκηνές από το θέατρο του παραλόγου:
   " για όλα φταίει ο Άκης!!!".
   Ε ρε, έτσι και ανοίξει το στόμα του και τα κοιτάπια του τι έχει να γίνει. Εκεί να δεις ΚΑΘΑΡΣΗ!!!
   Αυτό που με λυπεί όμως περισσότερο είναι τα γνωστά ανδρείκελα της "δικαιοσύνης". Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα...

   ΣΤΕΦΑΝΟΣ
   ΚΕΡΚΥΡΑ

 26. Dee Jay Stelios avatar
  Dee Jay Stelios 18/07/2011 15:40:04

  Κώστα για αυτό γκρινιάζουν οι Βαρδινογιάννηδες,τους ρίχνει στη μοιρασιά και τα παίρνει όλα ο Σπυράκης από την Ελβετία?Είναι τυχαίο ότι όποια πέτρα και να σηκώσεις από κάτω είναι άνθρωποι της Eurobank?Τα πετρέλαια δεν του φτάνανε που έχει πάει τη βενζίνη 1,70?Πολύ πείνα το παιδί του μπαμπά......

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Dee Jay Stelios 18/07/2011 16:08:08

   Σ' αυτό το επίπεδο, τίποτα δεν γίνεται στην τύχη

 27. φωνη avatar
  φωνη 18/07/2011 17:23:30

  Διαβάστε ένα παλιότερο άρθρο του Χ. Λαζαρίδη με τίτλο "Τέλος εποχής"

  Μιλάει για τους 5

 28. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 18/07/2011 17:51:41

  Με, ή χωρίς, ηθικό πλεονέκτημα, το επικοινωνιακό του επιτελείο δουλεύει και απεργάζεται νέα κόλπα: ετοιμάζουν δημοψήφισμα, ίσως τρία, τέσσερα μαζί. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται παρακολούθηση.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ StarPowerNone 18/07/2011 18:25:15

   Σωστό, αλλά για σκέψου να τους αποδοκιμάσει ο λαός στο δημοψήφισμα ή να απέχει;
   Επικίνδυνα πράγματα είναι αυτά!

   • StarPowerNone avatar
    StarPowerNone @ Κώστας Ροδινός 18/07/2011 19:22:07

    Συμφωνώ ότι το ρίσκο θα είναι μεγάλο.
    Όταν διάβασα την αναγγελία για την προετοιμασία του νέου νόμου για τα δημοψηφίσματα, θυμήθηκα ένα άρθρο που είχα διαβάσει σε αμερικανικό περιοδικό για τις προεκλογικές τακτικές του επιτελείου ενός υποψηφίου για την προεδρία. Πριν επισκεφθεί ο υποψήφιος μια πολιτεία πήγαινε εκεί ομάδα επικοινωνιολόγων και έκανε έρευνες--τις γνωστές ποιοτικές (focus groups). Σωστές, επαγγελματικές έρευνες, όχι τσαρλατανιές. Ρωτούσαν λοιπόν, ποια είναι τα προβλήματα της πολιτείας, ποιες λύσεις προτείνουν οι ψηφοφόροι; Μάζευαν ιδέες και ορολογία. Δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες, δίνω ένα φανταστικό παράδειγμα: Στην βοϊδοτρόφα την Ιόβα έμαθαν ότι πρόβλημα ήταν η ανεργία των νέων και προτεινόμενη λύση η επιδότηση του καλαμποκιού… Πήγαινε ο υποψήφιος 2-3 βδομάδες αργότερα, έδινε τις συνεντεύξεις του στα τοπικά μέσα, έκανε και δυο τρείς ομιλίες. Έλεγε τα γενικά του συνθήματα και συμπλήρωνε: «και στην Ιόβα… θα καταπολεμήσω την ανεργία των νέων, δίνοντας επιδοτήσεις στο καλαμπόκι». Στις εκλογές κέρδισε ο μεγάλος, μάλλον κατατρόπωσε. Όχι μόνο από αυτό το κόλπο.
    Και για τα δημοψηφίσματα θα μελετήσει το ΠΑΣΟΚ την κατάσταση, θα γίνουν έρευνες για να βγουν οι ερωτήσεις και τα ΜΜΕ θα στηρίξουν ανελέητα.
    Συμφωνώ και πάλι ότι το ρίσκο θα είναι μεγάλο, ιδιαίτερα σε περίπτωση εκτεταμένης, οργανωμένης αποχής. Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ είναι ήδη ραγδαία-χιονοστιβάδα.
    Η γνώμη μου είναι ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει αιτιολογημένα να προτρέψει την αποχή, αν δεν μπορέσει να αποτρέψει τα δημοψηφίσματα.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ StarPowerNone 18/07/2011 23:07:26

     Kατ' αρχήν αν θέλεις μας αποκαλύπτεις τον υποψήφιο, επειδή παλαιότερα είχα δουλέψει με κάποιους!
     Η εκτίμησή μου είναι οτι η κυβέρνηση περιμένει την Πέμπτη.
     Αν η απόφαση ¨πουλάει¨τότε θα πάνε εσπευσμένα σε εκλογές.
     Διαφορετικά θα αρχίσουν τα τερτίπια.
     Ομως, η δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο κακή που χρειάζεται πολλά θαύματα για να βελτιωθεί...

     • StarPowerNone avatar
      StarPowerNone @ Κώστας Ροδινός 19/07/2011 00:17:11

      RR, εκλογές του 1980.
      Για τα υπόλοιπα συμφωνώ.
      Το δουλεύουν, όμως, το θέμα με τα δημοψηφίσματα... από τερτίπια, άλλο τίποτε στο ΠΑΣΟΚ.

 29. Bloody Mary avatar
  Bloody Mary 18/07/2011 17:56:14

  Υπενθυμίζω ότι ο Γ. Παπανδρέου, με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είχε θέσει "υπό προθεσμία" την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., χρησιμοποιώντας για μια ακόμη φορά τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις ως μέσο (και ratio) για την επιβολή της εκβιαστικής πρακτικής που το ΠΑΣΟΚ πάγια υιοθετεί όποτε βρίσκει την ευκαιρία, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και θεσμικής τάξης.

 30. ierofantis avatar
  ierofantis 18/07/2011 20:33:01

  Κώστα, με το Μεσσιανισμό και την αμετροέπεια είναι που θα το φάνε το κεφάλι τους.

  Οι Έλληνες είναι άνθρωποι που μπορούν να δεχτούν πολλά.

  Την αυθεντία όμως και την κοροϊδία, δεν την μπορούν.

  Αντιδρούν. Και δεν εννοώ στις πλατείες. Έχω γράψει πολλές φορές. Η διαμαρτυρία και η επανάσταση των Ελλήνων θα είναι σιωπηρή και εκκωφαντική.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ierofantis 18/07/2011 23:07:59

   Καλησπέρα Ιεροφάντη,
   συμφωνώ.

 31. η Dimi avatar
  η Dimi 18/07/2011 23:01:12

  Ο Νέος Θούριος των Ελλήνων!
  ΤΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Νο 2

  Μια μέρα θα το γράψει η Ιστορία
  που διώξαμε απ΄ την Αθήνα τα Θηρία
  που διώξαμε τροϊκανούς και βουλευτάδες
  τους ψευταράδες και τους μασκαράδες!

  Και στην Aμυνα εκεί όλοι οι Αξιωματικοί
  πολεμάει κι ο Λαός μας και ο Kλήρος
  κι ο Στρατός μας και ο κάθε Πατριώτης
  να σωθεί η Ελληνικότης!

  Η Παναγιά που στέκει στο πλευρό μας
  δείχνει το δρόμο στο νέο Στρατηγό μας
  με την Ευχή του Γέροντα Παΐσιου
  που πολεμάει και διώχνει τους εχθρούς!

  Της Αμύνης τα Παιδιά διώξαν τα μνημόνια
  τον Γιωργάκη και τον Μπένυ
  η Ελλάδα ΔΕΝ πεθαίνει
  μόνο λίγο ξαποσταίνει
  και μπροστά τους πάλι βγαίνει!

  Έλα να δεις Φωνές και Παλικάρια
  μες τις πλατείες που φτάνουν στα Ουράνια
  εκεί βαθιά βαθιά στο Σύνταγμά μας
  τρέχει ποτάμι το δάκρυ του Λαού μας!

  Της Aμύνης τα Παιδιά διώξανε τον ψευταρά,
  τον Γιωργάκη και τον Μπένυ,
  η Ελλάδα ΔΕΝ πεθαίνει και την τρόϊκα θα πάψει
  τα μνημόνια θα θάψει!

  Διασκευή: ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - NOIAZOMAI.net
  (πάνω στο «Της Αμύνης τα Παιδιά»)

 32. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 19/07/2011 00:44:20

  Επίσης, μαθαίνω πως τον Αύγουστο θα ταχυδρομήσει ο Βενιζέλος τα ραβασάκια με τις έκτατες εισφορές, οι οποίες θα είναι πληρωτέες τον Σεπτέμβριο.
  Τότε κανένα θαύμα δεν τους σώζει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.