#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/06/2011 09:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H Ευρώπη αρχίζει και βλέπει την αλήθεια για το ΜνημόνιοΤου Κώστα Ροδινού

Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο διασύρεται  παγκοσμίως, με μερικά από τα πιο χυδαία δημοσιεύματα που έχω διαβάσει ποτέ στον διεθνή τύπο. Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας μας,  μοιράζοντας πιστοποιητικά υπακοής και υπευθυνότητας. Και όλα αυτά  γίνονται για την τήρηση του Μνημονίου, που υποτίθεται ότι σώζει τη χώρα, ενώ στην ουσία την οδηγεί στο γκρεμό.

Είμαστε χρεοκοπημένοι;

Χθές, η WS Journal, απάντησε στο ερώτημα,  που βρίσκεται στα χείλη των αγορών: «η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη;» Προς έκπληξη όλων, η ετυμηγορία  ήταν «όχι!»  Μάλιστα, επικαλούμενη  τους διάσημους οικονομολόγους  Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρόγκοφ, γράφει: « οι χρεοκοπίες κρατών αφορούν ως επί το πλείστον την πρόθεση αποπληρωμής των χρεών τους και όχι την ίδια την ικανότητα τους να αποπληρώσουν. Η Ελλάδα, συνεχίζει, διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία και τεράστιο δυναμικό μείωσης των κρατικών δαπανών, αύξησης φορολογικών εσόδων και βελτίωσης παραγωγικότητας.»

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, ο  αναπληρωτής του ΔΝΤ, κ. Λίπσκυ, που είπε μια πικρή αλήθεια  την οποίαν  πολλοί έκαναν πως  δεν έβλεπαν. "Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας".

Έτσι εξηγείται γιατί μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010, παρά τους «Τιτανικούς»  και τις "εντατικές",  τα spreads  παρέμειναν χαμηλά.
Αφού, λοιπόν,  έτσι έχουν τα πράγματα, τότε προς τι  οι καταστροφικές προβλέψεις; Γιατί τα CDs και τα Spreads παραμένουν στα ύψη;

Μήπως, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η «Ελλάδα διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία»; Και για αυτά τα «στοιχεία» γίνεται όλη η φασαρία;

Τελικά για ποιόν έγινε το Μνημόνιο;

Η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, υποβάλλεται σε μια εντατική θεραπεία που εξουθενώνει τον λαό της και διαλύει την οικονομία της, απαξιώνοντας τα πάντα. Υποτίθεται  ό,τι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας! Γίνονται;

Την Τετάρτη,  οι NYT αρχίζουν το  κύριο άρθρο τους «The euro-zone bailout of Greece is, in good part, a bailout of European banks. In France and Germany alone, banks hold some $90 billion worth of public and private Greek debt…»

Ωσαννά!  Ώστε, λοιπόν, το Μνημόνιο δεν απέβλεπε στη σωτηρία της Ελλάδος, αλλά στη διάσωση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών! Αυτό το μνημόνιο μας πιέζουν να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε! Προφανώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το πρόγραμμα σωτηρίας!

Και ας προειδοποιεί, ο  Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, στην  «La Tribune» τη Δευτέρα:  "Ο στόχος δεν είναι να πεθάνει η Ελλάδα  θεραπευμένη  ... Δεν θέλω να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να πληρώσει πολλά στο βελγικό λαό για τη βοήθειά του, διότι αυτό δεν είναι πλέον αλληλεγγύη".

Προφανώς και δεν είναι αλληλεγγύη! Τοκογλυφία είναι!

Όμως, η μεγαλύτερη αποδοκιμασία του μνημονίου, ήρθε από την   Έκθεση  της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ: «Οι πολιτικές λιτότητας, όπως αυτές εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στην Ισπανία, απειλούν την απασχόληση και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη…!»

Έχουμε ανάγκη άλλων μαρτύρων και μαρτυριών;

Είδαν το φώς το αληθινό!
Η Κομισιόν, έστω και καθυστερημένα,  φαίνεται να αντιλαμβάνεται ό,τι  η, Γερμανικής εμπνεύσεως,  εμμονή με τη λιτότητα είναι αδιέξοδη.

Ακόμα και ο κ. Σόϊμπλε άρχισε να μιλάει για την ανάγκη να δώσουν στην Ελλάδα «αναπτυξιακή προοπτική»! Και έφερε ως παράδειγμα την ηλιακή ενέργεια. Προφανώς θα ενδιαφέρονται για επενδύσεις γερμανικές εταιρίες!

Ο  κ. Μπαρόζο, που κουνώντας τα χέρια μας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από το μνημόνιο, δεσμεύτηκε να  παρουσιάσει ένα σχέδιο εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων, που ούτως ή άλλως δικαιούται η χώρα μας, αλλά αδυνατεί να  εισπράξει λόγω έλλειψης της εθνικής συμμετοχής. Αυτά δεν προβλέπονταν από το Μνημόνιο!

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ, το Stern τον ανακήρυξε ως «Έλληνα της Εβδομάδας» (!),   έθεσε ανοικτά ζήτημα μείωσης των επιτοκίων, παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και έμφαση στην ανάπτυξη. Αυτά για όσους επιμένουν ό,τι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, τα Σοσιαλιστικά κόμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης Ευρωομολόγου!  Ποιος μιλάει εδώ και ένα χρόνο για το  θέμα και προσκρούει σε ώττα μη ακουόντων;

Αναφέραμε την Εκθεση  της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.  Να ποια λύση προτείνει:  «Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιδράσουν με σύνεση στις πιέσεις που υφίστανται για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, αν δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την αναστολή της διαδικασίας ανάκαμψης της οικονομίας».
Και η έκθεση καταλήγει «είναι απαραίτητη μια αναθεώρηση της φύσης και των βασικών στόχων που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί προκειμένου να παράσχουν οικονομική βοήθεια στις χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση».
Σαν απόσπασμα από ομιλία του Σαμαρά, μου φαίνεται αυτό!

Η  ελληνική κρίση επιδεινώθηκε δραματικά και από την αδυναμία των ηγετών της Ε.Ε. να δούν έγκαιρα το πρόβλημα και να αντιδράσουν συλλογικά.  Έχουν αξία οι παρατηρήσεις του  Χέλμουτ Σμιτ  στην  εβδομαδιαία γερμανική  εφημερίδα  «Die Zeit». Ο πρώην Καγκελάριος   ζήτησε από την ΕΕ να βοηθήσει «με κάθε τρόπο» την Ελλάδα. Αυτό ισχύει και για την ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει αδυναμία πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών της. Ακόμα και τότε – και μάλιστα τότε ακριβώς! – θα είναι πολύ σημαντικό να συμβάλει η Ευρώπη στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας». Όπως επεσήμανε, αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας «θα πρέπει να προσανατολιστεί σε βασικές κατευθυντήριες ιδέες, όπως η απασχόληση, η παραγωγικότητα και το λαϊκό εισόδημα». Τέλος, ζήτησε «σεβασμό για την Ελλάδα ως κοιτίδα της δημοκρατίας, της αναγέννησης και του Διαφωτισμού». Η κα Μέρκελ μάλλον θα επηρεάζεται από το Focus και τη Bild!

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 23/06/2011 09:35:08

  @Κώστα,
  μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Marc Tarabella είπε ότι «43 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν έχουν πρόσβαση στην καθημερινή τροφή και 80 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».
  Την ίδια ώρα τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της ετοιμάζουν, καλυπτόμενοι πίσω από πολιτικό πρόσχημα μείωσης των ελλειμμάτων, νέο γύρο σκληρής λιτότητας για την περίοδο 2012-2015 προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε βάρος των δημόσιων οικονομικών, των εργαζόμενων και γενικότερα της κοινωνίας.
  Αν εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, 150.000 εργαζόμενοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα απολυθούν , το σχεδιαζόμενο γενικό ξεπούλημα της Ελλάδας για μερικά εκατομμύρια ευρώ θα “απονευρώσει” και θα εξουδετερώσει το κράτος, η αύξηση της ανεργίας γενικά και οι περαιτέρω άμεσες ή έμμεσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα οδηγήσουν χιλιάδες πολίτες σε απόγνωση και την χώρα σε πιο βαθιά ύφεση, κ.α.
  Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές της λιτότητας δεν μπαίνουν στον κόπο να μας πουν ποιος επέτρεψε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να πραγματοποιεί για πολλά χρόνια και σε καθημερινή βάση συναλλαγές που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα πραγματικά ταμειακά τους αποθέματα, εξέλιξη η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομικής κρίσης.
  Δυστυχώς όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εκατομμύρια ευρωπαίοι που πεινάνε. Τους ενδιαφέρει η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και μόνο , άσχετα αν αυτό καταστρέφει την ευρωπαϊκή ιδέα.
  Οι προσπάθειες που γίνονται και γενικότερα η τρέχουσα κατάσταση διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θυμίζει τον «αγώνα» ενός πλουσίου να χτίσει πολυτελέστατο σπίτι σε μια φαβέλα μεταμφιεσμένος ως favelados!
  Αν τώρα όλα όσα συμβαίνουν και η δραματική μεταβολή που επιφέρει η οικονομική πολιτική στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία ( κάμψη προσφοράς- ζήτησης παραγωγικός εκτροχιασμός, δημογραφική εκτροπή,κ.α.) οδηγήσει σε βάθος χρόνο την Ευρώπη να έχει χειρότερα αποτελέσματα σε ότι αφορά την ανάπτυξη των λαών είναι ζητήματα που απ ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρουν την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Η εξέλιξη θέτει μια σειρά ερωτημάτων και αποδεικνύει το «δημοκρατικό έλλειμμα» στην οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που ασφαλώς επηρεάζει άμεσα και το ζήτημα της δημοκρατίας στα κράτη μέλη.
  Το ζήτημα λοιπόν είναι αν μπορούμε να επιτρέψουμε η Ευρώπη των λαών να μετεξελιχθεί σε Ευρώπη των φτωχών,
  λέω αν μπορούμε να το επιτρέψουμε επειδή όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα αποφασίζει για τον δρόμο που θα πάρει η Ευρώπη.

 2. ΕΛΛΑΣ avatar
  ΕΛΛΑΣ 23/06/2011 09:38:48

  Και ας προειδοποιεί, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, στην «La Tribune» τη Δευτέρα: “Ο στόχος δεν είναι να πεθάνει η Ελλάδα θεραπευμένη … Δεν θέλω να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να πληρώσει πολλά στο βελγικό λαό για τη βοήθειά του, διότι αυτό δεν είναι πλέον αλληλεγγύη“.

  Προφανώς και δεν είναι αλληλεγγύη! Τοκογλυφία είναι!
  ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΤΙ ΛΕΝΕ?

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ΕΛΛΑΣ 23/06/2011 11:29:41

   Δυστυχώς και το πολιτισμένο Βέλγιο έχει παράδοση στην εκμετάλλευση των λαών.
   Ρήμαξαν το Κογκό

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Αρματιστής 23/06/2011 19:47:38

    Αρματιστή,
    ξέρεις τι μου είχε πεί, καιρό πρίν, ένας φίλος μεταξύ σοβαρού και αστείου;
    Η ατυχία της Ελλάδος είναι ο,τι αναγκάζεται να ζητάει βοήθεια από πρώην ...αποικιοκράτες!

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/06/2011 09:40:46

  ΑΝΑΓΚΑ ΚΑΙ ΘΕΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ.

  Δεν εχουμε Κυβερνηση.
  Εχουμε Μνημονιο.
  Εχουμε Μπεννυ, δημιουργο του Νομου Περι Ευθυνης Υπουργων !!
  Μπεννυ ορθιο και καθιστο!

  Εμεις τι ρολο βαραμε σ αυτη τη Χωρα των Σοσιαλιστων των Κουληδων και του Δασκαλοπουλου ?? πλακα κανουμε? Ζουμε στη Χωρα της Διαμαντοπουλου, και της Μιλενας. Στη Χωρα που ο Γιαννος κανει διαλεξεις στο BBC ! εν μεσω κρισης.

  ο αλλος λεει " ειμαι γυιος του Μητσοτακη" - (δηλωση Μπεννυ !) και θελει να μας σωσει !
  Ο "Μπεννυ ο ανθρωπος ολων των καταστασεων" - κατα δηλωση Θοδωρα..!

  Γνωριζουν οι εξω.. αναλυτες του τοκου με τι Πρασινα Παληκαρια εχουν να κανουν??? Εαν γνωριζαν το αγχος τους θα ειχε φτασει στον Αμαζονιο !

  Αν εισαστε μαγκες ρε Δανειστες-Χαρτογιακαδες κανετε μια δηλωση εναντιον του Θοδωρα-Αυτουνου !!! Ο οποιος τορπηλισε τη δικη σας συναινεση!!!
  χαχαχαχ ελατε να σας δω !!!!

  ΠΠ

  • JOHN avatar
   JOHN @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/06/2011 10:36:24

   Ωραια αρθρα και σχολια.Θα ηθελα να προσθεσω κατι.Το ευρω τελικα απο ενα σημειο και μετα εγινε εχθρος της ευρωπαικης ιδεας.Γιατι χρησημοποιειται σαν οπλο απο την ελιτ των τραπεζων των χρηματιστων.....για τη καταληστευση των χωρων της περιφερειας και οχι μονο.Με αυτη τη στρατηγηκη η πορια των πραγματων ειναι προδιαγεγραμενη.Η καταρευση του ευρω η ισως η αντικατασταση του απο κατι αλλο ειναι πλεον θεμα χρονου,γιατι το κοινο νομισμα δεν καταφερε ποτε ν αποβαλλει τα χαρακτηριστικα της λογιστικης μοναδας και να γινει εθνικο νομισμα.Και αυτο λογω της δωμης της ΕΕ που ειναι αποκλιστηκα και μονο οικονομικη συμπραξη ανεξαρτητων κρατων.Κι εδω θα ηθελα να προσθεσω οτι αυτα τα κρατη εχουν διαφορετικες δομες στις οικονομκιες τους και κατ επεκταση διφορετικα συμφεροντα και στοχους.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ JOHN 23/06/2011 11:07:59

    Εχθρος της ΕΕ ειναι ο εαυτος της και η τσαμπα Γερμανικη Οικονομια.
    Τσαμπα, δανεια πηραν, τσαμπα χρυσο εκλεψαν, τσαμπα διαμαντια εκλεψαν, τσαμπα εργολαβιες πηραν, τσαμπα μιζες εδωσαν, τσαμπα μας χρεωνουν δανεια.
    Τωρα θελουν και τσαμπα τον ηλιο και την ενεργεια, γτ οι Γερμανοι Οικολογοι θε θελουν Πυρηνικα !

    Η ΕΕ εχει βαθυ πολιτικο προβλημα. Εναι σαν μια ξεχαρβαλωτη Πολυεθνικη η οποια σε καθε χωρα εχει αλλη στρατηγικη !!! και θελει να ενιαιο ισολογισμο, ενιαια αποτελεσματα και πολιτικη συναινεση !! χαχαχαααααααααααα

    καμια πολιτικη τυχη. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ !!! αλλα οι διαχειριστες του.

    ΠΠ

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/06/2011 12:35:27

     Καλημέρα, να σου πω και κάτι άλλο να σε φτιάξω παραπάνω...;
     Ίσως το έχεις ήδη παρατηρήσει, αλλά διάβαζα τη δανειακή και οι δανειστές μας -για να είμαστε ακριβείς- δεν είναι τα Κράτη Μέλη του Ευρώ, αλλά τα Κράτη Μέλη του Ευρώ πλην Γερμανίας, συν την KfW (Bank), που «υπόκειται στις οδηγίες, τελεί υπό την εγγύηση και ενεργεί προς το δημόσιο συμφέρον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας». Τι σημαίνει τούτο.

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 23/06/2011 10:35:16

  Ο Καθρέπτης λέει σήμερα ότι αν αποτύχει το Ευρώ θα φταίει η Γερμανία. (Κι αν δε θέλει πια το ευρώ?). Λέει επίσης ότι χάνει μια ιστορική ευκαιρία να παίξει το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ μετά το Β Παγκόσμιο πόλεμο.
  h--p://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,769888,00.html

 5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 23/06/2011 10:52:02

  Helmut Schmidt:όσο ζώ δεν πρόκειται να μπείτε στην Ε.Ο.Κ.
  Κωνσταντίνος Καραμανλής: άκου να ΣΟΥ πώ ρε, δυό φορές ματοκύλησες την Ευρώπη.Δικοί μου ξανάχτισαν την πατρίδα σου, ο "πολιτισμός" σου δικό μου δημιούργημα είναι.ΠΑΨΕ...
  Ο διάλογος αυτός δεν διαψεύστηκε ποτέ.Οταν η Ευρώπη είχε ΗΓΕΤΕΣ και όχι υπαλληλάκια συμφερόντων.
  Συν-Ελληνες, αντιληφθείτε το, είμαστε τα "πειραματόζωα" ευρύτερων παγκόσμιων ανακατατάξεων.Η δική μας αντοχή και αντίδραση έγινε "λυδία λίθος" για τα σχέδια κάποιων απολίτιστων.
  Απαιτείται η ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ συνέγερση.Ας δείξουμε επιτέλους τον μέγα Ελληνα που κρύβουμε μέσα μας.Που να πάρει η ευχή, ΔΕΝ είναι καλύτεροί μας

 6. TakisCH avatar
  TakisCH 23/06/2011 11:04:49

  Αγαπητέ κύριε Ροδινέ,

  Αν και τα στοιχεία που παραθέτετε είναι σωστά, δεν είναι αρκετά για να οδηγήσουν στα συμπεράσματά σας. Παρατηρώντας την κατάσταση διαχρονικά έχω να σχολιάσω τα εξής:

  Τι ζητάει η τρόικα από την Ελλάδα;
  Να μειώσει το έλλειμμα με συγκεκριμένο ρυθμό (στόχος)

  Με ποιο τρόπο;
  Με τον τρόπο που θα προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση. Διευκρινίζω ότι η τρόικα βάζει στόχους, δεν επιβάλει τρόπους.

  Πως μειώνεται το έλλειμμα
  1. μειώνοντας τα έξοδα
  2. αυξάνοντας τα έσοδα

  Η Ελλ κυβέρνηση υποσχέθηκε να πετύχει το στόχο του Μνημονίου 1 σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά απέτυχε. Η τρόικα διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να ορίσει τρόπους που είναι βιώσιμοι. Επομένως αποτυγχάνει να τους εφαρμόσει. Η τρόικα διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής, αλλά δεν μπορεί να το ανακοινώσει. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ζητάει “συναίνεση”.

  Τι σημαίνει συναίνεση:
  Συμφωνία σε κάποια ελάχιστα τα οποία θα εφαρμόσουν και θα υποστηρίξουν οι συναινούμενοι. Δεν σημαίνει υιοθέτηση των προτάσεων της μιας ή της άλλης πλευράς. Σημαίνει μελέτη του προβλήματος από κοινού και κατάληξη σε κοινές προτάσεις. Η τρόικα ελπίζει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν πιο ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Αλλά διαπιστώνει ότι ούτε και αυτό μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

  Η κυβέρνηση πιέζει στο εσωτερικό λέγοντας (ψέματα) ότι τα μέτρα έρχονται από την τρόικα και πρέπει να τα αποδεχτούμε ή χρεοκοπούμε (άλλο ψέμα). Η κυβέρνηση δηλώνει ότι διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα. Αυτό που κάνει είναι να παρουσιάζει νέα μέτρα και η τρόικα να τα απορρίπτει σαν μη βιώσιμα.
  Αλλάζει τα μέτρα κάθε εβδομάδα αναζητώντας εκείνα που θα μπορούσαν να πείσουν την κοινοβουλευτική ομάδα. Η τρόικα απορρίπτει τα περισσότερα των μέτρων και βλέποντας ότι υπάρχει αδυναμία υιοθέτησης βιώσιμων μέτρων, ψάχνει να βρει άλλες λύσεις.
  Μπροστά στο αδιέξοδο η τρόικα σκέφτεται να προτείνει έναν τρόπο που είναι απλός και εύκολα εφαρμόσιμος για να αυξηθούν τα έσοδα. Αποκρατικοποιήσεις. Δεν τις επιβάλει αλλά τις προτείνει προκειμένου να έχουμε έσοδα.

  Που είναι το πρόβλημα:
  Φτάσαμε εδώ διότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επιλέξει τα κατάλληλα μέτρα που θα αύξαναν τα έσοδα και θα μείωναν τα έξοδα. Η κυβέρνηση έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Ρωτάει διεθνείς “σοφούς” και εκείνοι της προτείνουν λύσεις. Λύσεις που προέρχονται από εμπειρίες σε άλλες χώρες (ΗΠΑ). Χώρες που είναι εντελώς διαφορετικές από την Ελλάδα. Επομένως τα μέτρα αποτυγχάνουν. Σε κάθε βήμα η κυβέρνηση χάνει βαθμό αξιοπιστίας. Και την αποτυχία τη φορτώνεται ολόκληρη η χώρα.

  Για ποιόν έγινε το μνημόνιο:
  Για να απαντηθεί η απορία σας δεν έχετε παρά να εξετάσετε τα κριτήρια των οίκων αξιολόγησης. Τα κριτήρια δεν είναι μυστικά. Αντίθετα είναι εμφανή στα sites των αντίστοιχων οίκων.
  “Η πιστωτική ικανότητα ενός κράτους αποτελεί παράγοντα δυνατότητας της χώρας να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα από το οποίο εξαρτώνται οι αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους των τραπεζών”

  ΔΗΛΑΔΗ: για να αυξηθεί η αξιοπιστία της χώρας και να πέσουν τα spreads, η χώρα θα πρέπει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα!!! (δηλωμένη μεθοδολογία αξιολόγησης της Moody’s και άλλων οίκων αξιολόγησης). Αν η χώρα δεν έχει την οικονομική επιφάνεια να το στηρίξει τότε είναι αναξιόπιστη. Ποτέ δεν ήταν μυστικό.

  Η τρόικα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να “δείξει” στην κυβέρνηση το σωστό δρόμο. ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ. Η κυβέρνηση δεν το κάνει. Ποτέ δεν το προσπάθησε. Ακόμα και μετά από το μνημόνιο 1, τα έξοδα του κράτους αυξήθηκαν.

  Γιατί δεν το κάνει:
  1. Δεν μπορεί – αδυνατεί να βρει το σωστό τρόπο.
  2. Δεν θέλει – εξυπηρετεί συμφέροντα που θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση διαλυμένη.

  Εδώ και χρόνια ακούμε τον σημερινό πρωθυπουργό να μιλάει, καλώς ή κακώς, για παγκόσμια διακυβέρνηση. Παγκόσμια διακυβέρνηση δεν γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση δυνατή. Για να εφαρμοστούν οι απόψεις του ΓΑΠ η Ευρωπαϊκή ένωση θα έπρεπε να διαλυθεί.

  Αν ο παραπάνω σχολιασμός είναι σωστός τότε η απάντηση στο “Γιατί δεν το κάνει” είναι προφανής.

  Κατά συνέπεια:

  Δεν ισχύει ο συλλογισμός ότι “το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας”. Κατά την άποψή μου, είναι η αδυναμία υιοθέτησης και εφαρμογής βιώσιμων μέτρων.

  Δεν είναι ακριβές ότι το Μνημόνιο δεν απέβλεπε στη σωτηρία της Ελλάδος, αλλά στη διάσωση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Όπως δεν ισχύουν τα περί τοκογλυφίας. Η διεθνής αγορά χρήματος έχει κανόνες που δεν μπορούν να παρακαμφθούν. Ο μόνος τρόπος θα ήταν να αρχίσει η Ελλάδα να μειώνει τα ελλείμματα, ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία της και να πέσουν τα spreads. Να δείξει μια σταθερότητα στην εφαρμογή του προγράμματος. Εκτός αν απορρίψουμε τους παγκόσμιους κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού και μείνουμε μόνοι μας.

  Δεν ισχύει ότι ΔΕΝ υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης. Υπάρχουν, με μια προϋπόθεση. Η πλευρά μας να προτείνει ένα βιώσιμο και καλά τεκμηριωμένο σχέδιο. Ένα σχέδιο που να πείθει ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις. Να αρχίσει την εφαρμογή του και να τη διατηρήσει με επιτυχία και κυρίως σταθερότητα. Αυτό θα αύξανε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και θα μπορούσε να πείσει την τρόικα να δεχτεί μέτρα λιγότερο σκληρά.

  Δεν ισχύει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν αδυναμία να δουν έγκαιρα το πρόβλημα και να αντιδράσουν συλλογικά. Τι εννοείτε. Να παρακάμψουν την Ελληνική κυβέρνηση και να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ TakisCH 23/06/2011 11:18:46

   Αγαπητέ Τάκη,
   εξαιρετικό σχόλιο, αν σε κάποια σημεία διαφωνώ, αλλά η αντίθετη άποψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
   Σ' ευχαριστώ πάντως για το χρόνο να απαντήσεις τόσο λεπτομερειακά στο άρθρο μου.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ TakisCH 23/06/2011 11:57:09

   Να ρωτήσω κάτι.

   Αν η Ελλάδα μπορούσε να εφαρμόσει το μνημόνιο και κάποια ηγεσία διαπραγματευόταν καλύτερα τους όρους του και επιπλέον μείωνε τα έξοδα, αύξανε τα έσοδα, περιόριζε το κράτος, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, τελικά θα μπορούσε να σωθεί;;;

   Αυτό λέτε;

   • TakisCH avatar
    TakisCH @ Αρματιστής 23/06/2011 13:42:05

    Ακριβώς.
    Αν έχετε αντιρρήσεις, μπορώ να το τεκμηριώσω.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ TakisCH 23/06/2011 13:46:49

     Θα είχε ενδιαφέρον για τη συζήτηση..

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ TakisCH 23/06/2011 14:09:19

     Βεβαίως και να το τεκμηριώσεις, αλλά να μη ξεχάσεις να τεκμηριώσεις και το πως η Ιρλανδία που ήταν υπόδειγμα χώρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, με χαμηλή διαφθορά, καλό φορολογικό σύστημα, ανάπτυξη, ξένες επενδύσεις και πάνω απ' όλα μικρό δημόσιο χρέος (νομίζω 60% του ΑΕΠ), οδηγήθηκε στη τρόικα.....

     • TakisCH avatar
      TakisCH @ Αρματιστής 23/06/2011 15:06:17

      Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί ακόμα και αν παίξει στη διεθνή σκακιέρα με τους κανόνες που βάζουν οι ισχυροί. Προοπτικές υπάρχουν αρκετές. Λόγω περιορισμένου χώρου, θα αναφέρω μια μόνο αλλά σημαντική.
      Όταν χρειάζεσαι χρήματα εδώ και τώρα, δεν αναζητάς επενδύσεις που χρειάζονται χρόνια για να αρχίσουν να αποδίδουν. Ξεκινάς από αυτά που ήδη διαθέτεις και προσπαθείς να τα αξιοποιήσεις καλύτερα. Ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι η γεωγραφική της θέση και διαμόρφωση μαζί με τον αρχείο πολιτισμό της. Δηλαδή ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

      Κοιτάξτε τι γράφει το Wikipaidia για την Ελλάδα. Τα δύο βασικότερα χαρακτηριστικά της είναι ο τουρισμός και ο (αρχαίος) πολιτισμός. Έτσι μας βλέπουν, έτσι μας ξέρουν. Αυτό είναι το brand name της Ελλάδας για τους ξένους.

      Παραθέτω μερικά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε:

      ΓΑΛΛΙΑ
      Πληθυσμός: 63 εκατομμύρια
      Έκταση: 547.000 τ.χ.
      Αριθμός τουριστών ανά έτος (από όλο τον κόσμο): 70 έως 85 εκατομμύρια
      Ανάπτυγμα ακτών: 115 χιλιόμετρα (γαλλική Ριβιέρα μόνο)
      Θάλλασα, κλίμα: καλά

      ΙΣΠΑΝΙΑ
      Πληθυσμός: 46 εκατομμύρια
      Έκταση: 505.000 τ.χ.
      Αριθμός τουριστών ανά έτος: 50 έως 65 εκατομμύρια
      Ανάπτυγμα ακτών: πολύ μικρό σε σχέση με την Ελλάδα
      Θάλλασα, κλίμα: καλά

      ΦΛΟΡΙΝΤΑ μόνο (ΗΠΑ)
      Πληθυσμός: 18 εκατομμύρια
      Έκταση: 170.000 τ.χ.
      Αριθμός τουριστών ανά έτος:
      Πριν από το 2001 (επίθεση στους δίδυμους): 80 έως 90 εκατομμύρια
      Μετά από το 2001: 50 έως 65 εκατομμύρια
      Θάλασσα, κλίμα: χάλια. Μπάνιο σε πισίνες κατά κανόνα.

      ΕΛΛΑΔΑ
      Πληθυσμός: 11 εκατομμύρια
      Έκταση: 132.000 τ.χ.
      Αριθμός τουριστών ανά έτος: 12 έως 16 εκατομμύρια
      Ανάπτυγμα ακτών: 14.000 χιλιόμετρα, (δωδέκατη θέση στον κόσμο)
      Αριθμός νησιών: πάνω από 1.500
      Θάλλασα, κλίμα: όλοι γνωρίζετε. Τα καλύτερα του κόσμου, χωρίς να υπερβάλλω.

      Δεν θα μπω σε άλλες λεπτομέρειες για να μην κουράσω.
      Παρότι λοιπόν η Ελλάδα είναι τόσο γνωστή για τον τουρισμό, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τα 15 εκατομ. τουρίστες διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι υπεύθυνοι μαθητευόμενοι μάγοι κάνουν πάντα το θαύμα τους. Τις δεκαετίες ’60-70 είχαμε σοβαρή αύξηση τουριστών. Από το ’80 κολλήσαμε. Ίσως επειδή ο Αντρέας “δεν ήθελε να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης”. Η Γαλλία λοιπόν είναι “τα γκαρσόνια του κόσμου”! Στις ΗΠΑ υπολογίζουν κατά κεφαλήν έσοδα από τον τουρισμό, περί τα 1.000 δολάρια. Αν για την Ελλάδα είναι 600-700 €, μπορείτε να δείτε το όφελος.

      Πιστεύω ότι ο Τουρισμός είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να αναπτυχθεί ώστε να αποδώσει ΑΜΕΣΑ. Χρειάζονται όμως κάποιοι να ασχοληθούν σοβαρά.
      Δεν απαιτούνται μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Σε πρώτη φάση, αρκεί να συμμαζευτούν και να μπουν σε τάξη οι υπάρχουσες υποδομές και η αρχαία κληρονομιά (οργάνωση, κανόνες λειτουργίας, ωράρια, κίνητρα, προβολή). Χρειάζεται το κράτος να παίξει το ρόλο του (ποιο κράτος θα ρωτήσετε). Να φτιάξει αναπτυξιακό πλάνο με τη βοήθεια των εμπλεκομένων, να ενημερώσει – εκπαιδεύσει τον κάθε εμπλεκόμενο επιχειρηματία μέσω επιμελητηρίων για το σχέδιο δράσης. Να αποκτήσουν οι εμπλεκόμενοι μια κοινή συνιστώσα. Να χρησιμοποιήσει δυναμικά τις πρεσβείες για προώθηση του τουρισμού (αντί να τις κλείνει). Και πολλά άλλα αυτονόητα.
      Έχουμε λοιπόν δύο επιλογές:
      1. Καταργούμε το κράτος και “πουλάμε” τον τουρισμό στις πολυεθνικές. Θα φτάσουμε τα 50 εκατομ. τουρίστες αλλά δεν θα δούμε χρήματα.
      2. Διατηρούμε μικρό και υγιή κρατικό μηχανισμό που θα δίνει στους εμπλεκόμενους τις σωστές κατευθύνσεις και θα λειτουργεί για το όφελος της χώρας. Θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα 30 εκατομ. τουρίστες αλλά τα χρήματα με κατάλληλους χειρισμούς θα μένουν στην Ελλάδα.

      Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι χρήματα που όταν πέφτουν στην αγορά δημιουργούν αλυσίδα ανάπτυξης επειδή εμπλέκονται πολλοί εγχώριοι τομείς (τρόφιμα, εξοπλισμός, εστίαση, οικοδομή, συντήρηση κλπ). Επίσης είναι χρήματα που μειώνουν το έλλειμμα, αφού έρχονται από το εξωτερικό. Δεν είμαι αντίθετος με την ανάπτυξη της βιομηχανίας και ειδικά με την “πράσινη” ανάπτυξη σε υγιή βάση, το αντίθετο μάλιστα. Τον τουρισμό όμως θα έπρεπε να τον δούμε σαν την επένδυση που υπάρχει ήδη και περιμένει κάποιον να την αξιοποιήσει.
      Το πρόβλημα βέβαια είναι “ποιός”.

      Ιρλανδία:
      Η χώρα μοντέλο της δεκαετίας του 90. Όλοι μας έλεγαν τότε να την μιμηθούμε. Τα χαμηλά ημερομίσθια και η χαμηλή φορολογία μέσα στην Ευρωπαική Ένωση, οδήγησαν μεγάλες πολυεθνικές να μεταφερθούν και να επενδύσουν εκεί. Όταν ήρθε η ανάπτυξη, ανέβηκαν τα ημερομίσθια. Η χώρα βασίστηκε την ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων των πολυεθνικών. Την δεκαετία του ’00 οι πολυεθνικές άρχισαν να μετακομίζουν στην Ινδία και Κίνα. Τότε ήταν που η Ιρλανδία άρχισε να καταρρέει. Κοντόφθαλμοι και δουλοπρεπείς πολιτικοί. Η αρρώστια της εποχής μας.

     • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ @ TakisCH 23/06/2011 19:48:59

      Πέστα χρυσόστομε...Και κάτι άλλο σημαντικό: να γυρίσουν οι εφοπλιστές μας στην ελληνική σημαία
      Είναι τυχαίο το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση κατάργησε το Υπουργείο Ναυτιλίας;

 7. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 23/06/2011 11:12:42

  Καλημέρα ΠΠ
  Μικροί ηγέτες σε μεγάλες ώρες!

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 23/06/2011 11:16:45

  Κωνσταντίνε,
  Χωρίς τη συμπαράσταση του Σμίτ και του Ζισκάρ, αμφιβάλλω αν ο Καραμανλής είχε καταφέρει να εντάξει την Ελλάδα στην ΕΟΚ!

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Κώστας Ροδινός 23/06/2011 11:38:09

   Ο Ζισκάρ είχε συνφωνήσει, αλλά ο Σμίτ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στην ΕΟΚ περνόντας πάνω από το πτώμα του. Όταν ο Καραμανλής πήγε να τον δει για να το πείσει να πει το ναι, όλοι ΄πίστευαν ότι θα εισέπρατε ένα μεγαλόπρεπο όχι. Όταν όμως τελείωσε η συνάντηση,ό Σμίτ είχε πει το ναί και μάλιστα έγινε και θερμός φίλος του ΚΚ. Όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι το πως, απάντησε:

   Μου είπε (ο Καραμνλής) ότι αν αρνηθώ, θα βγει έξω και πει ότι η Γερμανία που αιματοκύλισε την Ευρώπη στο 2ο ΠΠ, αρνείται στην Ελλάδα να γίνει μέλος των Ευρωπαϊκών εθνών.

   • nik avatar
    nik @ Αρματιστής 23/06/2011 12:08:16

    Ti λεει σημερα ο ζισκαρ για εκεινη την πολιτικη επιλογη του?

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ nik 23/06/2011 14:36:35

     Σημασία έχει τι είπε ο Καραμανλής και αν κάποιος έχει τα ...... να πει
     κάτι ανάλογο

    • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
     ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ nik 24/06/2011 20:35:00

     Ας μιμιθούμε τον Καραμανλή προσαρμόζοντας την τακτική του στο σήμερα . Σθεναρή υποστήριξη των θέσεών μας για δραστική μείωση φορολογίας κατά το Ζάππειο 2. Τονισμός ότι με το ΔΝΤ έβαλαν πόδι οι ΗΠΑ στην Ε.Ε. και αυτό θα πρέπει να λάβει ένα τέλος. Και ο μόνος τρόπος είναι η ανάκαμψη της Ελλάδας ώστε να βγει από το Μνημόνιο μια ώρα αρχίτερα. Έτσι θα δοθεί και η αναγκάια ώθηση για να απεμπλακούν και οι Ιρλανδιά και Πορτογαλία. Και αυτό θα γίνει για την Ελλάδα μέσω επανεκκίνησης της οικονομίας με μείωση φορολογίας (15% για όλους flat rate), περιστολή δαπανών του (επί το πλείστον πασοκικού) ευρύτερου δημόσιου τομέα, με αξιοποίηση χωρίς απώλεια κυριότητας της δημόσιας περιουσίας, με εκμετάλλευση φυσικών πόρων της χώρας από συπράξεις εταιρειών που ΕΜΕΙΣ θα επιλέξουμε και όχι οι πιστωτές μας, με ανακήρυξη ΑΟΖ και άμεση σύναψη συμβάσεων με Ισραήλ κατά τα πρότυπα της Κύπρου, με επιδότηση της παραγωγικότητας των Ελλήνων με εθνικά κίνητρα (ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας τα πρώτα χρόνια, και με μείωση των εργοδοτικών εισφορών) και με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (αναστολή καταβολής εθνικής συμμετοχής για την άμεση αποδέσμευση της ροής απορρόφησης του ΕΣΠΑ) και άλλα.

     Εναλακτική οδός: χρεοκοπία, επιστροφή στη δραχμή, κατάρρευση ευρωζώνης και τα μυαλά στα κάγγελα που κανείς δεν θέλει, γι' αυτό αν επιμείνουμε θα μας ακούσουν και θα δεχτούν αυτά που λέμε εξ ανάγκης.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ @ Κώστας Ροδινός 23/06/2011 19:18:15

   Αγαπητέ συνονόματε, η "συμπαράσταση" είχε και το αντίτιμό της, ήτοι: "Ταναγραίες", αεροσκάφη "Mirage F-1", πυραυλακάτους Combattante II,αντιαρματικά MILAN και STRIM για τους γερμανούς δε, την συνέχιση των έργων υποδομής της Δ.Ε.Η. (που είχαν ξεκινήσει επί χούντας για να μην ξεχνιόμαστε)

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 23/06/2011 11:16:48

  Την κριση στην Ευρωπη την προκαλεσε η Ελλαδα και σε αυτο οφειλονται οι δυσμενεις εντυπωσεις.
  Οταν λεμε Ελλαδα εννοουμε τις κυβερνησεις και τα κομματα της.Ξεχαστε τον Καραμανλη ή το Παπανδρεου ή τον Σημιτη : για τους ξενους ολοι αυτοι ειναι απλως αντιπροσωποι της Ελλαδος.
  Απο εξω λοιπον βλεποντας τα πραγματα εγιναν τα εξης : υπηρχε η συνθηκη του Μααστριχτ που προβλεπε οριο χρεους 60% για να μπει καποια χωρα στο ευρω.
  Η Ελλαδα ειχε 110%.Κανεις δεν την υποχρεωσε να μπει αλλα η ιδια ετρεχε και το ζητουσε και τελικα μπηκε και με καποια παραποιηση στοιχειων.
  Αφου μπηκε τι εκανε;Προσπαθησε μηπως να μειωσει το ελλειμμα στους καλους καιρους αφου ηταν υπερβολικο;Οχι.Ολοκληρη τη δεκαετια 2000 - 2009 αναπτυσσοταν με ρυθμο 4-5% και το ελλειμμα στο υψος του.
  Η αναπτυξη αυτη με δανεια χωρις καμμια προσπαθεια μειωσης του χρεους ηταν σκανδαλο εις βαρος των αλλων χωρων με τις οποιες εχει κοινο νομισμα.
  Τι θα παθαινε αν με ηπια μετρα λιτοτητος επεφτε για λιγα χρονια η αναπτυξη στο 2% για να μειωθει στοιχειωδως το χρεος;Θα φωναζε ο Φωτοπουλος;
  Αφου λοιπον περασε μια δεκαετια κραιπαλης οταν ηλθε η κριση εκδηλωθηκε πληρης ασυνεννοησια.Παρ ολα αυτα οι Ευρωπαιοι ακομη καλυπταν την Ελλαδα ωσπου η ιδια δηλωσε αναξιοπιστη,με ψευτικα στοιχεια και προκαλεσε την επιθεση των αγορων.
  Επειδη ακριβως η Ελλαδα ΔΕΝ ειναι θυμα των τραπεζων οπως η Ιρλανδια ή η Πορτογαλια αλλα οι πολιτικοι της δημιουργησαν αυτη την κατασταση το κλιμα προς αυτην ειναι πολυ πιο δυσμενες και μονη παρηγορια ειναι οι επικλησεις στην αρχαιοτητα και αλλα παρομοια που συνηθιζονται εδω αφου γινει η πατατα.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ψυχραιμια 23/06/2011 14:12:12

   Τη κρίση στην ευρωζώνη τη προκάλεσε η Ελλάδα!!! Η μικρή Ελλάδα έθεσε σε δοκιμασία τη συνοχή της "πανίσχυρης" ευρωζώνης!!!

   Τι άλλο θα ακούσουμε από σένα ψυχραιμία;;;

  • madprof avatar
   madprof @ ψυχραιμια 23/06/2011 15:15:53

   Παρακαλώ όλους τους σοβαρούς συνομιλητές να μην αναφέρουν την λέξη "ανάπτυξη" της περιόδου έως το 2008 !. Είναι εγκληματική διαστρέβλωση της Πραγματικότητας. Στο βιβλίο "Τεχνολογία και Ανάπτυξη" της Α' Λυκείου υπάρχει ο Ορισμός και διαχωρισμός μεταξύ "Μεγέθυνσης" και "Ανάπτυξης" της οικονομίας μιας χώρας. Τόσο απλοϊκή προπαγάνδα ή διαστρέβλωση των δεδομένων δεν Νοείται, έστω και εκ παραδρομής !. Έλεος !.

   • madprof avatar
    madprof @ madprof 23/06/2011 15:34:06

    Να μην δημιουργούμε άθελά μας εννοώ ή από αμέλεια ενδεχομένως, εν τη ρύμη του λόγου μας, σύγχυση στους πολίτες ! Τους φτάνει η αποβλάκωση που υφίστανται από τα γνωστά ΜΜΕggeφαλοποίησής τους !.

  • ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
   ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ @ ψυχραιμια 24/06/2011 06:07:03

   Αγαπητέ φίλε, το 2,75% του Α.Ε.Π. της Ευρωζωνης (βλ.Ελλάδα) είναι φύσει αδύνατον να προκαλέσει κρίση.Απλά, τώρα καταφαίνεται η γύμνια της Ενωσης η οποία δεν φρόντισε να ολοκληρώσει την οικονομική και πολιτική της ενοποίηση, δεν θωράκισε το τραπεζικό της σύστημα για να μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις και επέτρεψε την δημιουργία virtual οικονομίας.Ουδείς αποποιείται των ευθυνών του, μήτε οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα.Σαφέστατα διεπράχθησαν πλείστα όσα σφάλματα, όμως οι ευθύνες δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνικές.Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, εδώ συνέβη το εξής απίθανο: το κράτος υποχρέωσε τις τράπεζες να "στομώσουν" με ομόλογα ενώ στις χώρες που αναφέρεις οι τράπεζες έκαναν με την κρατική ανοχή "αεροπλανάκι"

 10. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 23/06/2011 11:22:59

  Aγαπητε κ. Ροδινε, αυτα που γραφετε ειναι και απολυτως σωστα, αλλα -δυστυχως- και γνωστα απο καιρο. Το προβλημα ομως δεν ειναι οτι λειπουν
  οι σωστες αναλυσεις και επισημανσεις, αλλα οι σωστοι Ελληνες και Ευρωπαιοι πολιτικοι. Οπως επισημανει πολυ σωστα ο κ. Σαγνης, υπαρχει τρομερη ελλειψη πραγματικων ηγετων. Εαν ζουσε σημερα ενας Κωνσταντινος Καραμανλης τα πραγματα θα ησαν τελειως διαφορετικα για τον τοπο μας. Ο ανθρωπος θα χτυπουσε το χερι του στο τραπεζι, θα εριχνε και κανενα γαμοσταυριδι και ολα αυτα τα διορισμενα καθαρματακια της Συμμοριας των Βρυξελλων θα κατουριωντουσαν πανω τους. Το χρεος της Ελλαδας, αντι για μειονεκτημα θα μετατρεπονταν σε ενα ισχυροτατο οπλο εκβιασμου των τοκογλυφων. Οπως ελεγε καποτε ο Kaynes "οταν χρωστας μια λιρα εχεις προβλημα, οταν ομως χρωστας χιλιες λιρες εχει προβλημα αυτος που στις δανεισε". Η ατυχια της πατριδας μας ειναι οτι, σε μια απο τις πιο δυσκολες περιοδους της βρεθηκαμε να μας "κυβερνανε" τα πιο ανικανα και αναξιοπιστα και δουλικα ατομα. (Ο ΓΑΠ ειχε φτασει πριν απο ενα χρονο στο σημειο να απανταει σοβαρα και "ευγενικα" στην προστυχη και προκλητικη ερωτηση ενος γερμανου δημοσιογραφου, εαν προτιθεται να πουλησει η Ελλαδα καποια νησια της για να ξεχρεωσει ! Τετοια αθλιοτητα)

  • madprof avatar
   madprof @ Μ.Γ 23/06/2011 15:07:28

   Αν Ζούσε ο Κ.Κ δεν θα έφτανε η χώρα σ' αυτό το Δημοσιονομικό Απώπατο !, και το λέω χωρίς να είμαι υπέρμαχός του !. Αλλά το δίκιο Είναι Δίκιο !.

 11. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 23/06/2011 11:25:36

  «Ώστε, λοιπόν, το Μνημόνιο δεν απέβλεπε στη σωτηρία της Ελλάδος, αλλά στη διάσωση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών!»
  Ακριβώς

  Και ακόμη
  Το μνημόνιο και τα δάνεια αποβλέπουν στη διάσωση του ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσουν οι ισχυροί και ειδικά η Γερμανία, τι τελικά θέλουν…

  Δυστυχώς Κώστα, αυτή είναι η μόνη, πικρή και μοναδική αλήθεια. Και αυτή η «διάσωση» έχει στηθεί σε βάρος της Ελλάδας σαν κυρίαρχης οντότητας, σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας που οδηγείται με σίγουρα βήματα στη καταστροφή, σε βάρος της περιουσίας του δημοσίου που ξεπουλιέται και σε βάρος των απλών πολιτών που και αυτοί οδηγούνται στην εξαθλίωση.

  Οι απόγονοι αυτών που προκάλεσαν δυο ΠΠ και αιματοκύλισαν την Ευρώπη, θέλουν και το σκύλο χορτάτο και τη πίτα αφάγωτη. Η Ελλάδα θα πρέπει να γονατίσει , να πεθάνει και στη συνέχεια να σκυλεύσουν το πτώμα της.

  Και όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με τα πλέον υβριστικά σχόλια σε βάρος της πατρίδας μας. Από ηγέτες, διεθνή έντυπα και ΜΜΕ. Χωρίς καμιά επίσημη αντίδραση. Και όταν λέμε αντίδραση, μιλάμε για λόγια που να σπάνε κοκάλα.

  Άκουγα το πρωί στο ΣΚΑΪ, ότι ο αντιπρόεδρος της Αυστριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ντρέπεται που η ΝΔ ανήκει στο ΕΛΚ. Δεν μας λέει όμως αν ντρέπεται που ανήκει σε μια χώρα που καταδυνάστευε τους λαούς της κεντρικής Ευρώπης, που ξεκίνησε ένα παγκόσμιο πόλεμο, που άνοιξε τις πύλες της στους ναζί, που συμμετείχε με στρατεύματα στη κατοχή των Βαλκανίων και που δική τους μονάδα αιματοκύλισε τα Καλάβρυτα.

  Μας κατηγορούν και μας λοιδορούν ποιοι;
  Αυτοί:
  Που κατέστρεψαν την Κωνσταντινούπολη το 1204
  Που κατέστρεψαν το Παρθενώνα μόλις πριν 300 χρόνια
  Που αιματοκύλισαν την Ευρώπη σε δύο ΠΠ.
  Που έφτιαξαν φούρνους για να ψήνουν ανθρώπους
  Που σκλάβωσαν εκμεταλλεύθηκαν κατέστρεψαν και συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται και να καταστρέφουν την Αφρική και τους λαούς της

  Ποιοι;
  Οι "πολιτισμένοι" που έκαναν δούλους τους "απολίτιστους"
  Οι οργανωτές των στρατοπέδων συγκέντρωσης
  Οι μεγαλύτεροι δουλέμποροι.
  Οι ληστές του πολιτισμού των λαών
  Αυτοί που συμμάχησαν με τον άξονα και συνήργησαν στα εγκλήματά του
  Οι αποικιοκράτες και οι εκμεταλλευτές του κόσμου.
  Αυτοί που κατέστρεψαν το Ιράκ και καταστρέφουν τώρα το Αφγανιστάν και τη Λιβύη.
  Αυτοί που εφηύραν τον όρο παράπλευρες απώλειες.
  Οι φύλακες του Γκουαντάναμο και του Αμπού Γκράϊντ

  Και δυστυχώς δεν υπάρχει ένας Έλληνας ηγέτης που να έχει τη δύναμη να δώσει την απάντηση που πρέπει στα τσογλάνια του κερατά. Δεν υπάρχει ένα Ελληνικό έντυπο που να απαντήσει με πρωτοσέλιδο.

  Δεν υπάρχει ένας Έλληνας που να τους πει να πάνε στο διάβολο και αυτοί και τα μνημόνιά τους;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Αρματιστής 23/06/2011 11:53:22

   Και να ζησει πως ακριβως αφου ακομη και τωρα τα εξοδα ειναι περισσοτερα απο τα εσοδα ακομη και χωρις τους τοκους;
   Οσο για τη ΝΔ δεν ειναι μονο τα σημερινα.Γιατι δεν ελαβε μετρα στα χρονια 2004 - 2009 για να μειωσει το χρεος που παρελαβε και ηταν ηδη υπερογκο;
   Οφειλε να μηδενισει το ελλειμμα απο το 2005-06 και ηταν ευκολο.Αρκουσε να παει τοτε ο ΦΠΑ στο 20% και να παγωσουν οι προσληψεις και οι μισθοι στο Δημοσιο.
   Αναπτυξη 4-5% οταν το χρεος ειναι στο 110% ειναι πολυ επικινδυνη.
   Στο εξωτερικο συντηρητικα κομματα σημαινουν κατι αλλο απο απομιμησεις του ΠΑΣΟΚ.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ ψυχραιμια 23/06/2011 14:34:40

    "Και να ζησει πως ακριβως αφου ακομη και τωρα τα εξοδα ειναι περισσοτερα απο τα εσοδα ακομη και χωρις τους τοκους;"

    Όταν ακούω κάτι τέτοια, βγάζω σπυράκια.

    Πρώτο γιατί τίποτε από τα δάνεια που παίρνουμε δεν πάει για μισθούς και συντάξεις. Οι της ΕΕ, πολύ απλά τα δίνουν μέσω ημών στις τράπεζές τους για να τις διασώσουν. Και το βρώμικο είναι, ότι λένε στους λαούς τους, ότι τα δίνουν στους διεφθαρμένους και τεμπέληδες Έλληνες και
    Δεύτερο, γιατί διαχρονικά η κάθε προδοσία είχε σαν δικαιολογία ότι γινόταν για τη σωτηρία της Ελλάδας.

    Ο Τσολάκογλου είχε σαν δικαιολογία την αποφυγή της άσκοπης αιματοχυσίας και στη συνέχεια είπε ότι έκανε τη κατοχική κυβέρνηση για να δίνονται οι μισθοί και οι συντάξεις στους ΔΥ και στους παθόντες από το πόλεμο. Οι Απριλιανοί είπαν ότι το έκαναν για τη σωτηρία της πατρίδας από το κομμουνισμό. Οι σηνμερινοί για να συνεχίσουμε να πέρνουμε μισθούς και συντάξεις.

    Και οι εκβιασμοί και τα ψευτοδιλήμματα δεν έχουν τέλος. "Αν η Ελλάδα κάνει στάση πληρωμών, δεν θα έχει να δώσει μισθούς και συντάξεις...."

    Ψυχραιμία το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας είναι 7 δις ευρώ.... Αν αυτό σου λέει κάτι... Και βεβαίως πρέπει να εξαλειφθεί και να δημιουργηθεί πλεόνασμα. Μισθοί και συντάξεις όμως θα συνεχίσουν να δίνονται.... Στην ακράια περίπτωση υπάρχει και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Αρματιστής 24/06/2011 20:40:49

   Υπάρχει. Απλά θα απεμπλακεί και θα φύγει από το μνημόνιο χωρίς να τους βρίσει. Θα το κάνει και τέλος

 12. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 23/06/2011 11:31:41

  Bουνίσιε,
  κατ' αρχή το σχόλιο σου είναι από μόνο του μια ξεχωριστή ανάρτηση.
  Επι της ουσίας τώρα.
  Η εκτίμησή μου είναι οτι η παρούσα πολιτική ηγεσία της ΕΕ οδηγεί την Ενωση σε αδιέξοδο.
  Το οικοδόμημα είχε σχεδιαστεί για τις καλές ημέρες και δεν είχε ενσωματώσει μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων.
  Μια άλλη εγγενής αδυναμία ήταν οτι τα κράτη μέλη (και κυρίως η Γερμανία) προσπαθούσαν να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική με εσωτερικούς όρους.
  Θυμάσαι τις διαρκείς αναβολές στη λήψη αποφάσεων λόγω των εκλογών στα ομόσπονδα κρατίδια.
  Επιπλέον, έχουμε μια Κεντρική Τράπεζα, χωρίς αρμοδιότητες κεντρικής τράπεζας.
  Και το τελευταίο σε μια ένωση πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές διαχείρισης πλεονασμάτων.
  Διάβασες τι είπε ο Μπετίτ. Το πρώτο που ζήτησαν από τον Παπανδρέου Μέρκελ και Σαρκοζί ήταν η τήρηση των συμβολαίων της Ελλάδος με τις πολυεθνικές τους!

  • o βουνίσιος avatar
   o βουνίσιος @ Κώστας Ροδινός 23/06/2011 18:50:07

   Aυτο προσπάθησα να πω, εκείνοι που έστησαν το μνημόνιο ήξεραν τα αποτελέσματα.
   Νομιζω ότι η ΝΔ χρειάζεται να θέσει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, στο ΕΛΚ ζήτημα λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών.
   Είναι λογικό, να εκβιάζουν οι διάφοροι ρεν ολόκληρα κράτη, ποιος τους δίνει το δικαίωμα;
   σηκώθηκαν τα παπούτσια να βαρέσουν το κεφάλι…

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ o βουνίσιος 23/06/2011 19:46:12

    Eδω συμφωνούμε απολύτως.

 13. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/06/2011 11:40:38

  Χθες "πλακωθηκε" ο Χ΄νικολαου με τον Παγκαλο ! τον ακουσα λαιβ..
  Σημερα ο Παγκαλος ειπε... " ηταν πρωι, δεν ειχα πιει και καφε, να μεινουμε φιλοι"
  Σημερα " φιλοι λεει ο Χ΄νικολαου, τα ξεχναω ! " χαχαχαχαα
  τον αποκαλεσε ντουντουκα της ΝΔ και ο Χ΄νικος πηγε πασο !!!

  Σημερα

  Χ'νικος με Παντελη ( παντελως ασχετος με οικονομικα )
  Ο Χ'νικος δου εδινε συνεχως ΠΑΣΕΣ, αλλα ο Παντελης δεν ξερει !!!!
  4 μετρησα !!!
  Τωρα σε μια στιγμη ο Χ'νικος " μαθαινουμε οτι χθες βραδυ εγινε χαμος με Μπεννυ και Τροικα, και εφυγαν κακην κακως απ το υπουργειο !!! "" χαχαχααα

  Διαπραγματευομαστε για την Ελλαδα και για πολλα χρονια μπροστα, ειναι φυσικο ... ( Παντελαρας )

  και λεω εγω..... ο μακακας

  1. ο Χ΄νικος την εκανε τοι Θοδωρα για τα χτεσυνα.. !! τον ξεπλυνε παρσουσιαζοντας τον Μπεννυ Αρχηγοπουλο και Πρασινο Σουμο!!!

  2. ο Χ'νικος, θελει να βοηθησει Μπεννυ. Του φτιαχνει ομορφο κουστουμι " φαινεται οτι κατι κινηται ενω μεχρι προτεινος ακουγαμε μονο τη λεξη ΜΑΛΙΣΤΑ ! " χαχαχααααα

  ΑΥΤαααααααα

  ΠΠ

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/06/2011 13:45:52

   Πότε τα προλαβαίνεις duracel ΠΠ;

 14. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 23/06/2011 11:48:48

  Όλο το κείμενο συνοψίζεται,κατά τη προσωπική μου γνώμη,στην υπογραμμισμένη φράση:''Η Ελλάδα έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία.Και γι'αυτά τα ''στοιχεία''γίνεται όλη η φασαρία;''....Και προσθέτω:οι διεθνείς δανειστές-τοκογλύφοι ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ πως θα ξεπουληθεί η πατρίδα ΟΣΟ-ΟΣΟ και να τρέξουν σαν τα κοράκια πάνω στο καταματωμένο σώμα της Ελλάδας και να το κατασπαράξουν ΕΝΤΕΛΩΣ.....

 15. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 23/06/2011 11:50:39

  Κύριε Ροδινέ:
  Κάθε μέρα αποδεικνύεται τι εκβιασμός ασκείται στην Ελλάδα. Η Κυβέρνησή μας νομίζει οτι απευθύνεται σε μη ενημερωμένους πολίτες και, γενικώς, σε άβουλα πλάσματα και συμπλέει απολύτως με τα κελεύσματα του Eurogroup.
  Ο TakisCH πολύ σωστά περιγράφει την εικόνα. Εσείς δε στο άρθρο σας, κάνετε αυτή την εικόνα ακόμα πιό καθαρή. Οι πιέζοντες και απειλούντες ξένοι επιθυμούν την προστασία της έκθεσής των σε Ελληνικά χρεώγραφα. Αυτό και μόνο αυτό τους απασχολεί. Κωφεύουν στις καθημερινά αυξανόμενες και αντικειμενικά παρουσιάζουσες το μέγεθος και την ουσία του προβλήματος φωνές. Οι φωνές αυτές είναι ενοχλητικές γι'αυτούς, όμως αντιπροσωπεύουν αυτή καθαυτή τη ζωή των πολιτών.
  Όταν οι ηγέτες του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος θα "ανακρίνουν", απαράδεκτη εικόνα ομοειδούς Ομάδος, τον Αντώνη Σαμαρά, θα λάβουν υπόψη τους τις προαναφερθείσες φωνές, τα επιχειρήματα του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, την ανικανότητα του protege των ΓΑΠ ; Αμφιβάλλω πολύ. Και αυτό είναι τραγικό.
  Όπως και ο Σαμαράς, έτσι και ο κάθε ένας αγνός πατριώτης δεν θα υποκύψομε στα κελεύσματα των ηγετών του Eurogroup, οι οποίοι εί μήνες δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ των.

 16. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 23/06/2011 11:54:57

  Όλες οι διαπραγματεύσεις γίνονται για να πάρουν τα χρήματα που υπάρχουν στις τράπεζές μας(ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΙΠΟΣ ). Επειδή όμως δεν μπορούν να τα πάρουν μέσα σε ένα ή δύο μήνες γιατί θα δημιουργηθούν καταστάσεις ζούγκλας , γι' αυτό ζητούν άνευ όρων Δ.Ε.Η. - ΕΥΔΑΠ- ΟΤΕ. Σε ένα χρόνο θα έχουν διπλασιαστεί τα τιμολόγια των οργανισμών αυτών και το αποτέλεσμα της λοβιτούρας θα έρθει από άλλο δρόμο. Μετά από δύο χρόνια θα έλθει η χρεωκοπία και η πλήρης δουλική υποταγή. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ. Άλλωστε ο Μέγας Αλέξανδρος ΚΕΡΔΙΣΕ τούς Πέρσες των 1.000.000 στρατιωτών με 40.000 ΕΛΛΗΝΕΣ . ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ
  ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ και όχι διαπραγματευόμενο με προδότες- δοσίλογους.

 17. Pikis avatar
  Pikis 23/06/2011 11:59:38

  κ. Ροδινέ, ο τίτλος του άρθρου είναι σωστός και συμπληρώνω:
  "Ο Ελληνικός λαός αρχίζει και βλέπει την αλήθεια για τους πολιτικούς του".
  Δεν ξέρω ποιο είναι το σκοτεινό σχέδιο για την Ελλάδα. Βλέπω όμως ότι για πολλά χρόνια αφήναμε τις τύχες μας σε πολιτικούς τηλεαστέρες και στα τζάκια. Πως περιμέναμε ότι μετριότατοι άνθρωποι θα σχεδίαζαν το μέλλον μας; Το μεγαλύτερο ποσοστό των βολευτών είναι άτομα με ανύπαρκτη ή μέτρια επαγγελματική σταδιοδρομία. Συνήθως είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα και χασοδίκες. Σιγά μην ασχολήθηκαν ποτέ με βασικά ζητήματα όπως η μείωση των δαπανών και η βιώσιμη ανάπτυξη (εκτός από την οικοδομή δεν υπάρχει άλλη έννοια ανάπτυξης στην ιστορία της Ελλάδας). Μόνο με λαμογιές και ρεμούλες ασχολούνται οι "υπηρέτες του λαού". Σπίτια, πισίνες, αναψυκτήρια, όλα τα κιλά όλα τα λεφτά, σούσι και 4 seasons. Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας. Τόσα χρόνια κανείς δεν μίλαγε. Τώρα τους βλέπουμε και σιχαινόμαστε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
  Ευχαριστώ.

 18. miden_agan avatar
  miden_agan 23/06/2011 12:14:50

  Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα αλλά η χαμηλή παραγωγή καθεαυτή.

  • madprof avatar
   madprof @ miden_agan 23/06/2011 16:06:57

   Απελευθέρωση εδώ και τώρα της καλλιέργειας της Pot και κατανάλωση πώλησής της σε ειδικά οργανωμένα καταστήματα σε ενήλικους πωλήτες. Ανάπτυξη είναι και μάλιστα πρωτογενής !.

   • madprof avatar
    madprof @ madprof 23/06/2011 16:08:45

    ... ενήλικους πολίτες ....

 19. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 23/06/2011 12:16:02

  Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη οφείλοται αποκλειστικά και μόνο στο ευρώ και όχι στη «κακιά και διεφθαρμένη» Ελλάδα. Διαφορετικά πώς να εξηγήσεις τη κρίση χρέους στην Ιρλανδία, μια χώρα υπόδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ευνομίας;

  Το ευρώ είναι ένα τεχνητό νόμισμα, ένα ψεύτικο νόμισμα και αυτό, επειδή το κάθε νόμισμα αντιπροσωπεύει την οικονομία του κράτους που το εκδίδει. Και εδώ αφ’ ενός δεν υπάρχει κράτος και αφ΄ετέρου δεν υπάρχει κοινή οικονομία. Υπάρχουν πολλές οικονομίες με τρομακτικές διαφορές μεταξύ τους. Και δεν υπάρχει καμιά απολύτως βούληση για τη δημιουργία κράτους, αντίθετα οι φυγόκεντρες τάσεις και τα εθνικά αντανακλαστικά είναι κυρίαρχα.

  Η ΕΕ είναι μια ένωση κυρίαρχων κρατών, που κανένα και ειδικά τα μεγάλα, δεν θέλουν να θυσιάσουν τίποτε από τη κυριαρχία τους. Δεν υπάρχει τίποτε το κοινό. Ούτε εξωτερική πολιτική, ούτε πολιτική άμυνας, ούτε κοινές ΕΔ, ούτε κοινή οικονομική πολιτική, ούτε κοινός Π/Υ, ούτε μεταβιβάσεις μέρους των πλεονασμάτων των πλούσιων στους ασθενέστερους. Πάνω απ’ όλα όμως δεν υπάρχει ευρωπαϊκό έθνος.

  Δεν υπάρχει έθνος και για αυτό τα ισχυρά κράτη μιλούν προσβλητικά για τα ασθενή. Η αλαζονεία περισσεύει. «Μας αποκαλούν γουρουνάκια»!!!

  Το ευρώ ήταν ένα μεγάλο πείραμα που στήθηκε στις πλάτες των ευρωπαϊκών λαών και μάλιστα των αδυνάτων και τελικά απέτυχε παταγωδώς. Μέσα σε δέκα χρόνια. Αν είναι δυνατόν…

  Και η κρίση δεν έχει τέλος. Η φούσκα δεν κρύβεται. Κάποιες χώρες βρίσκονται κοντά στη προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Γιατί η Ισπανία να δανείζεται κοντά στο 6%, όταν η Ελλάδα δανείζεται από το μηχανισμό με 4%; Και η ισπανία είναι μεγάλη και η Ευρώπη δεν αντέχει μια τέτοια κατάρρευση….

  Τώρα αν τα ψωμιά του ευρώ είναι λίγα, θα δείξει

  • madprof avatar
   madprof @ Αρματιστής 23/06/2011 17:17:58

   Υπάρχει Αμερικάνικο έθνος ? Pigs μας αποκαλούν οι αγορές. Μας δώσανε Δις ευρώα και τα σπαταλήσαμε σε μη παραγωγικά έργα - υποδομές - επενδύσεις - επιχειρήσεις (μόνο το ΤΕΜΠΠΕ 57.000 επιχ. εκ των οποίων το 70% δεν πληρώνει δηλαδή 5.5 δισ απλήρωτα) ενώ τα πολλά τα ιδιοποιήθηκαν τα λαμόγια κάθε συνομοταξίας πολιτικής - οικονομικής - επιχειρηματικής - εκκλησιαστικής . Τα του μικρού-πονηρού-φαύλου καίσαρος τω καίσαρι λοιπόν γιατί έχουμε ξεφύγει !.

  • ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
   ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ @ Αρματιστής 24/06/2011 06:15:12

   "Αρματιστή" μου, το ευρώ όταν δημιουγήθηκε, στηρίζονταν σε δεδομένα "πραγματικών" οικονομιών και όχι σε αριθμούς/στατιστικά και παράγωγα χρηματοπιστωτικών προϊόντων.Ηταν για μας τεράστια πρόκληση δοθέντος ότι έπρεπε να ανταγωνιστούμε-ένδον-χώρες με υπερμεγέθη παραγωγική δυνατότητα.Εμείς αντί να εκμεταλλευτούμε τα όποια του πλεονεκτήματα διαπράξαμε το ολέθριο σφάλμα αντί να το "παράγουμε" να το δανειζόμαστε προς κατανάλωση.Και ήλθε η ώρα του λογαριασμού...Τώρα η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι δεν αρκεί μόνο ένα ισχυρό πυροβόλο στο άρμα αλλά πρέπει να υπάρχει και η σωστή θωράκιση και φυσικά να έχει γίνει σωστά η 'τάση" στην ερπύστρια (για να στο πώ με αρματικούς όρους) για να μπορέσει το άρμα να κινηθεί και να δώσει τη μάχη του.

 20. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 23/06/2011 13:07:18

  Από δω το φέρνουμε από κει το πάμε το συμπέρασμα είναι ένα ! Δεν μας φταίει κανένας διεθνής παράγοντας. Ούτε καν οι αμερικάνοι που έχουν στη δούλεψή τους το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Αν δεν απαλλαγούμε από το κλεπτοπροδοτικό σύστημα Πλαστόκ θα μας πεθάνουν! Τι μας εμποδίζει, οι "νταβάδες" με τα κανάλια που διαμορφώνουν πλασματική-εικονική επικαιρότητα και κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον (Βρίσκονται πάντα βήματα μπροστά στον ευτελισμό του λαού και στην ήττα του έθνους).

 21. Monique B. avatar
  Monique B. 23/06/2011 13:14:43

  http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,769703,00.html

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Monique B. 23/06/2011 15:07:10

   Πολύ καλό link
   Τhnaks

 22. Aris. A avatar
  Aris. A 23/06/2011 13:54:40

  Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας είναι οι ανθρωποί της.

  Οδησσός, Μαριούπολη, Βάρνα, Φιλλιπούπολη, Κωνστάτζα, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μασαλία, Αλεξάνδρεια, Σύρος, Πειραιάς πόλεις που μαρτυρούν τον πρωταθλητισμό των Ελλήνων στα γράμματα και στο εμπόριο.

  Μόντρεαλ, Σίδνευ, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Μόναχο, πόλεις που μαρτυρούν την πρόοδο την φιλομάθεια των Ελλήνων που πήγαν ως μετανάστες ρίζωσαν και ξεχώρισαν.

  Για να μην μιλήσουμε για την άνθηση του Κυπριακού Ελληνισμού που σε λίγοτερο από 40 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία δημιούργησε ένα κράτος θαύμα.

  Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό πήρε το πολτικό σύστημα στο συνολό του και το μετέτρεψαν σε ικέτες των πολιτικών γραφείων για μια θέση εποχιακού δημοτικού υπάλληλου των 700 ευρώ.

  Για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε πρέπει να βρούμε την έμπνευση μας την αυτοπεποιθησή μας την σιγουριά μας.

  Αλλά αυτό δεν γίνεται με φόβο δεν γίνεται με βούρδουλα.

  Η χώρα χρειάζεται στόχο όραμα και ηγεσία φωτεινή που θα την εμψυχώσει.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Aris. A 23/06/2011 13:58:36

   Mπράβο Αρη!

  • ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
   ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ @ Aris. A 24/06/2011 06:16:16

   Και παράδειγμα από την ηγεσία...

 23. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 23/06/2011 13:59:13

  Να μου το θυμηθείτε πως και πολλοί πολίτες της Ευρώπης ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται με τους bangsters και υποστηρίζουν των αγώνα των ελλήνων στους δρόμους.
  Ένα σχόλιο: "Greeks established democracy and now they fight to get it back ,for them and for the rest of the world"

 24. george avatar
  george 23/06/2011 14:06:31

  Μήπως όλα ήταν προσχεδιασμένα με "εκτελεστές" πρόθυμους κυβερνήτες εναντίον του λαού που τους εξέλεξε?

 25. Δεξιός avatar
  Δεξιός 23/06/2011 17:01:55

  Βενιζελοπαπανδρέιδες ίδρυσαν, Παπανδρεοβενιζέλοι απωλέσωσι
  Η επανάληψη της ιστορίας ως τραγωδία

 26. madprof avatar
  madprof 23/06/2011 17:33:29

  Το 2) ευσταθεί , τα άλλα είναι ψίχουλα σε σύγκριση με αυτά που δανειστήκαμε και εξαφάνησαν τα εθνικά μας λαδρόνια σε αγαστή συνεργασία με τα "διεθνή" λαδρόνια φίλους τους !.

 27. Φαίδρα avatar
  Φαίδρα 25/06/2011 10:08:29

  Τα δημοσιεύματα στο γαλλικό τύπο ξεπερνούν και τη χυδαιότητα ακόμη....
  Τα σχόλια που αφήνουν οι αναγνώστες -γάλλοι- στις εφημερίδες που τα δημοσιεύουν είναι εμετικά..... αναρωτιέμαι γιατί μας μισουν τόσο; Διαβάστε τον Le Figaro, Le Monde, l'Express...Δεν έχει να κάνει με αριστερούς ή δεξιούς ! Ολοι μας λένε σκουπίδια, άχρειστους, κατακάθια....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.