#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/04/2013 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Eντός της Ευρωπαϊκής Οικογένειας ή μόνοι μας;Ανέκαθεν μου έκανε τρομερή εντύπωση η ιδιοτέλεια και η ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κάποιοι στην Ελλάδα την συμμετοχή της χώρας αρχικά στην ΕΟΚ και κατόπιν στην ζώνη του Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άμεση συνεπαγωγή αυτής της αντιμετώπισης είναι και η εντυπωσιακή «ποικιλία» ορισμών και περιεχομένου που διατηρούμε ως λαός στο θυμικό μας για αυτό που όλοι μας ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός από το ΚΚΕ, που έχει συγκεκριμένη και διαρκώς αρνητική γνώμη περί της συμμετοχής της χώρας σε αυτή την Ένωση, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις με τον ένα ή τον άλλον τρόπο λένε πως είναι υπέρμαχες της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Η κάθε μία όμως από αυτές, εννοεί μιαν εντελώς διαφορετική πορεία σε μιαν εντελώς διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλόγως δε με το ιδεολογικό και φαντασιακό υπόβαθρο των διαφόρων «συνιστωσών» και ιδεολογικών «ρευμάτων» των διαφόρων κομμάτων, η ποικιλία των φανταστικών «Ευρωπαϊκών Ενώσεων» που υπάρχει στο «πανέρι» της ελληνικής πολιτικής σκηνής, υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των υπαρχόντων κομμάτων!

Εκτός της «αλά καρτ» πρόσληψης της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών – πολιτικολογούντων – πολιτών θεωρούν εαυτούς κατά κάποιον τρόπο «φιλοευρωπαϊστές»), τώρα με την κρίση, μας προέκυψε και η κατά το δοκούν και το κέφι του καθενός πρόσληψη της δυνατότητας αποχώρησης της Ελλάδας, είτε από την Ευρωζώνη είτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ’ ου και οι πολλές τελευταίως εν ψυχρώ ή εν θερμώ συζητήσεις, τόσο στο διαδίκτυο όσο και αλλαχού, για έξοδο της χώρας από μια Ευρώπη που πλέον δεν πληροί (sic) τις προϋποθέσεις και τις επιταγές των «μεγάλων πολιτικών και οραματιστών» (sic2) που συνέλαβαν την αρχική ιδέα της δημιουργίας της. Φυσικά, η εκτίμηση του αν πληροί ή όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση οτιδήποτε, πόρρω απέχει από την απόφαση για ηρωική έξοδο της χώρας από αυτήν. Μια απόφαση που θα πρέπει να στηριχθεί απολύτως και αξιολογικώς στα εθνικά συμφέροντα, στην δεδομένη οικονομικο-πολιτική συγκυρία και στην γεωστρατηγική εκτίμηση του μέλλοντος της χώρας μέσα σε αυτές τις διεθνείς συνθήκες.

Ακόμη και παραβλέποντας το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη «πάρει πορεία» μέσω της συνθήκης της Λισαβόνας προς την (κατά ένα μέρος τουλάχιστον) πολιτική  ένωση των κρατών που την απαρτίζουν, αντιλαμβάνεται κανείς πως αποκλειστικό κριτήριο παραμονής ή όχι της χώρας στην ΕΕ τούτη την ώρα, δεν μπορεί να είναι οι ιδεολογικές, ψυχολογικές ή «εθνικοπατριωτικές» συγκυριακές αντιρρήσεις ενός τμήματος της χειμαζόμενης οικονομικά κοινωνίας (έστω και αν αυτό μεγαλώσει περιστασιακά στο άμεσο μέλλον). Κύριο κριτήριο για μια τέτοια καθοριστική απόφαση, δεν μπορεί παρά να είναι το Εθνικό Συμφέρον της χώρας, και αν αυτό μπορεί ή όχι μακροπρόθεσμα και σταθερά να εκπροσωπηθεί καλύτερα μέσα από την Ένωση των ευρωπαϊκών κρατών ή μέσα από μια μονήρη εθνική πορεία. Εκεί βρίσκεται το δίλημμα και είναι ξεκάθαρο: εντός της Ευρωπαϊκής Οικογένειας ή μόνοι μας;

Όσοι προσπαθούν φιλότιμα να «διαβαθμίσουν» τον βαθμό της οικογενειακής αλληλεγγύης, στην βάση των οικονομικών «διευκολύνσεων» που ζητούν από τους ευρωπαίους «συγγενείς» τους, βλέπουν τα πράγματα με άκρατη ιδιοτέλεια. Όσοι από την άλλη, επιχειρούν να θέσουν «κόκκινες γραμμές» στον βαθμό ενοποίησης που είναι διατεθειμένοι να «ανεχτούν» ώστε να εξακολουθήσουν να είναι θιασώτες της ευρωπαϊκής ιδέας, λογαριάζουν απλώς όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον ξενοδόχο. Και ξενοδόχος εν προκειμένω είναι το σύνολο των λαών της Ευρώπης που μετέχουν στο εγχείρημα και θα αποφασίσουν για το μέλλον αυτής της κοινής πορείας. Είναι άλλο να λες πως θα επιχειρήσω να επηρεάσω εκ των έσω και δημοκρατικά αυτή την διαδικασία και αυτή την πορεία ενοποίησης και άλλο να θέτεις εκ των προτέρων προϋποθέσεις βαθμίδωσής της κατά τα γούστα σου, αλλιώς δεν θα συμμετάσχεις.

Αυτό που διαχωρίζει συνεπώς έναν αληθινό ευρωπαϊστή από έναν απρόθυμο «συνοδοιπόρο» της ευρωπαϊκής ιδέας, είναι ότι ο πρώτος έχει ένα όραμα για την χώρα και μια κατεύθυνση προς την οποία θεωρεί πως την συμφέρει να κινηθεί στις παρούσες περιστάσεις, ενώ ο δεύτερος όχι. Και κατά περίπτωση, είτε έχει κατά βάθος άλλο, πολύ διαφορετικό όραμα, και άρα παρουσιάζεται ως πολιτικός Ιανός (περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ) είτε ΔΕΝ διαθέτει κανένα τέτοιο όραμα, ούτε έχει κατασταλαγμένη άποψη για την πορεία της χώρας στο μέλλον (πράγμα που δεν είναι κακό αφ’ εαυτού) και απλώς ακολουθεί τον συρμό, αμφίθυμος και έτοιμος ανά πάσα στιγμή να σαλπίσει άτακτη υποχώρηση ή στροφή πορείας προς άλλη κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας δικαιολογίες της στιγμής, ακολουθώντας συναισθηματικές εξάρσεις ή πατριωτικές – επαναστατικές φωνές του υποσυνειδήτου του.

Η συμμετοχή σε τούτο το εγχείρημα λοιπόν, δεν είναι «αλά καρτ» για όσους πραγματικά υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, δεν είναι ούτε δόγμα, ούτε θρησκεία, ούτε ιδεολογικός ψυχαναγκασμός. Είναι μια ψύχραιμη πολιτική - στρατηγική απόφαση που οι λαοί της Ευρώπης μέχρι τώρα έχουν πάρει και θα συνεχίσουν να παίρνουν (ή όχι) με βάση αυτό που εννοούν ως συμφέρον για τους ίδιους και για τους «συμπατριώτες» τους ευρωπαίους. Και εμείς στην χώρα μας, εξακολουθούμε πιθανότατα ως λαός και κοινωνία να επιθυμούμε να μετέχουμε σε αυτό το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ανεξάρτητα αν έχει «ραγίσει το γυαλί», όπως παραδέχονται ακόμη και οι πιο φανατικοί θιασώτες αυτής της πορείας. Αν είναι να «σπάσει το γυαλί» θα σπάσει μόνο του και δεν θα είναι αποκλειστικά για την χώρα μας. Ένα ραγισμένο παρμπρίζ επισκευάζεται, ένα σπασμένο όχι! Ακόμη και ένα ραγισμένο παρμπρίζ όμως, σε προφυλάγει από την βροχή και το κρύο. Ένα σπασμένο πρέπει αμέσως να αντικατασταθεί. Και γνώμη μου είναι πως δεν έχει ακόμη βρεθεί το κατάλληλο παρμπρίζ ώστε να αντικαταστήσουμε έστω αυτό που (παρά το ότι πολλοί το θεωρούμε ραγισμένο), μας επιτρέπει ακόμη να βρισκόμαστε «καθ’ οδό» και να πηγαίνουμε κάπου. Επειδή αν κατά λάθος «σταματήσουμε», η καταστροφή θα είναι τέτοια, που δύσκολα μπορεί να την αντιληφθεί η παρούσα καλοαναθρεμμένη ελληνική κοινωνία με τα γαλλικά (δανεικά) και το πιάνο (τα πιάνω).

Akenaton

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/04/2013 08:34:49

  Eυρωπαικη Ενωση ειναι απλως το συνολο των συνθηκων που εχουν υπογραψει τα ευρωπαικα κρατη.Δεν ειναι υποχρεωτικο να υπογραψει κανεις ολες τις συνθηκες για να ειναι στην ΕΕ.Μπορει να ειναι και να εχει δικο του νομισμα οπως η Αγγλια και η Δανια ή να ειναι και να μην εχει υπογραψει τη συνθηκη Σενγκεν κλπ.
  Πολυ σωστα αναφερεται οτι δεν μπορει αναλογα με το ψυχισμο της στιγμης να αλλαζεις γνωμη.Αλλα επισης δεν μπορει καποιοι να επιβαλλουν τα αγχη τους και τις εμμονες τους με πλαστα διλημματα και φαντασιωδεις κατασκευες π.χ. στη δεκαετια του 90 ειχαν εφευρει ορους χωρις νοημα οπως "σκληρος πυρηνας" της ΕΕ ,"δευτερη ταχυτητα" και άλλα παρομοια για να τρομοκρατησουν τον κοσμο για την πιθανοτητα να μην "προλαβει" η Ελλαδα να απαλλαγει απο τη δραχμη και να μεινει μαζι με την Αγγλια και τη Δανια χωρις καμμια συζητηση.
  Παραβιασαν ασυστολα το κριτηριο του Μααστριχτ που προβλεπε 60% δημοσιο χρεος/ΑΕΠ με την αιτιολογια οτι το κανουν και αλλοι χωρις να καταλαβαινουν οτι το κριτηριο ειχε γινει για την προστασια των χωρων απο τη χρεωκοπια και τα μνημονια.Τι θα παθαινε η Ελλαδα αν ελεγε θελω να μπω σύμφωνα με τη συνθηκη οταν θα εχω 60% χρεος που βεβαιως ηταν τοτε σε ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΡΑΧΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και οχι στα γρηγορα λες και με κυνηγαει καποιος;Ποιος ο λογος να μπουμε το 2001 και οχι το 2005;Για να κανει φιεστες ο Σημιτης;
  'Η ποιος εχει κατσει σοβαρα να ασχοληθει με τις επιπτωσεις του Σενγκεν και των Δουβλινων στη λαθρομεταναστευση;Ασχολουνται εκ των υστερων οταν εμφανισθει το προβλημα.Τον υπολοιπο καιρο ψαχνουν να βρουν αν αναφερεται τιποτα περι Τουρκων ή του ονοματος των Σκοπιων και αν δεν υπαρχει υπογραφουν οτι τους φερουν για να ειναι στο "σκληρο πυρηνα" σαν βλαχοι που αυτοθαυμαζονται επειδη καθησαν σε καλη θεση στο τραπεζι του αρχοντα.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ ψυχραιμια 03/04/2013 12:58:32

   Εδώ σωστός..

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ ψυχραιμια 03/04/2013 13:32:18

   Πολύ ενδιαφέροντα όσα λέτε, με την εκ των υστέρων γνώση, ίσως όντως να ήταν προτιμότερη αυτή η οδός. Να παρατηρήσω μονάχα ότι, αν θυμάμαι καλά, δεν παραβιάστηκε το κριτήριο σύγκλισης του Μάαστριχτ το οποίο προέβλεπε ή <60% χρέος ή τάση μείωσης, πράγμα που υπήρχε στην Ελλάδα με μείωση του λόγου χρέος/ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα έτη. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αγωνία των πολιτικών να παρουσιάσουν επιτυχίες στη διάρκεια της δικής τους θητείας, αλλά να πούμε και ότι χωρίς τον δεδηλωμένο στόχο της (σε σύντομο σχετικά χρόνο) ένταξης στην ΟΝΕ, είναι μάλλον απίθανο να μπορούσε η πολιτική ελίτ να ξεκινήσει και να διατηρήσει τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας. Δυστυχώς το πρόβλημα ήταν δομικό και ίσως επικράτησε η φιλοσοφία "ας μπούμε τώρα που μπορούμε και διορθώνουμε στην πορεία τα κακώς κείμενα εντός του ευρώ, όπου το χρήμα θα είναι άφθονο και φθηνό". Το κακό με τη λογική αυτή είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη το χούι του Έλλην να παίρνει σημαντικά μέτρα μόνο με το μαχαίρι στο λαιμό.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ψυχραιμια 05/04/2013 22:41:57

   Εμένα από το σπίτι μου μου έμαθαν να μην πηγαίνω εκεί όπου δεν με θέλουν. Είναι θέμα αξιοπρέπειας. Σταχυολογώ δείγματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τους Έλληνες (Ελλαδίτες και Κύπριους) από το ίντερνετ:

   "Γερμανία: Μας ζηλεύουν όλοι"
   http://www.reuters.com/article/2013/03/13/us-germany-budget-idUSBRE92C0TI20130313

   "Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα"
   http://www.publico.pt/economia/noticia/gaspar-diz-que-portugal-nao-e-a-grecia-e-desvaloriza-extensao-condicoes-1575983

   "Η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα"
   http://www.forexlive.com/blog/2012/11/27/irish-pm-ireland-is-not-greece/

   "Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα"
   http://www.europapress.es/economia/noticia-pp-advierte-espana-no-grecia-20120407125514.html

   "Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα"
   http://www.cnbc.com/id/46345862

   "Το Λουξεμβούργο δεν είναι Κύπρος"
   http://www.europolitics.info/economy-monetary-affairs/luxembourg-we-re-not-cyprus-art349883-29.html

   "Η Σλοβενία δεν είναι Κύπρος"
   http://www.forexlive.com/blog/2013/03/28/slovenia-is-not-cyprus/

   "Η Λεττονία δεν είναι Κύπρος"
   http://www.reuters.com/article/2013/03/21/cyprus-latvia-idUSL6N0CDDLM20130321

 2. aliosa avatar
  aliosa 03/04/2013 08:36:39

  Χμμμ... Οι λαοι αποφασίσαν αυτη την ενωση; Και οι λαοι θα αποφασισουν (ενδεχομενως) την διαλυση της;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ aliosa 03/04/2013 10:29:53

   Ασφαλως και οι λαοι την αποφασισαν δια των κοινοβουλιων τους.
   Δεν υπαρχει πραξη της ΕΕ που να μην εγκρινεται απο αυτα.

   • aliosa avatar
    aliosa @ ψυχραιμια 03/04/2013 13:35:05

    Αγαπητε ψυχραιμία, τα κοινοβούλια αποφασίζουν οπως τους αρέσει. Ο λαος δεν ερωταται, αποδεχεται μεσω δυνάμεων δημοψηφισματων. Σε αλλες δε περιπτωσεις δεν αποδίδεται καν. Του επιβαλεται.

    • akenaton avatar
     akenaton @ aliosa 03/04/2013 15:28:35

     Τα κοινοβούλια εκλέγονται από τους λαούς! Κάποιες χώρες λόγω νομοθεσίας κάνανε και δημοψηφίσματα. Οι πλειοψηφίες στα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας ήταν συντριπτικές. Καλό είναι να μην υπερβάλλουμε προς καμία κατεύθυνση.

     • Dal avatar
      Dal @ akenaton 03/04/2013 16:24:04

      Το κύριο ζήτημα είναι στην συντριπτική των περιπτώσεων δεν γίνεται ουδεμία συζήτηση στο εσωτερικό των χωρών και οι βουλευτές που ψηφίζουν δεν γνωρίζουν τι ψηφίζουν . Ποιος από τους βουλευτές μας μελέτησε πχ την συνθήκη του Μααστριχτ;. Τι συζήτηση έγινε για το Ευρώ; Ποια πρόσφατα για το fiscal kompact και τις επιπτώσεις του;

      Και επειδή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την ολοκληρωτική ευρωπαϊκή ελιτ είναι απίστευτη, να πούμε ότι η κρίση ξεκίνησε από χώρες που ήταν πολύ κάτω από τα ήδη αυστηρά κριτήρια του Μααστριχτ. Και τέλος η σχέση χρέους/αεπ ήταν 66% (μο) στη ΕΖ (προ κρίσης) και τώρα ξεπερνά το 90%. Πιστεύει κανένας ότι ή σχέση θα γίνει ποτέ 60%;

      Η κοροϊδία είναι ασύλληπτη , όπως άλλωστε σ΄ όλους τους ολοκληρωτισμούς η δε ευρωπαϊκή ελιτ διεκδικεί τα σκήπτρα.

 3. Δρυς avatar
  Δρυς 03/04/2013 09:10:06

  Akenaton, δεν ξέρω αν παρακολουθείς τις μετρήσεις ώστε η θέση σου να είναι: "Και εμείς στην χώρα μας, εξακολουθούμε πιθανότατα ως λαός και κοινωνία να επιθυμούμε να μετέχουμε σε αυτό το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ανεξάρτητα αν έχει «ραγίσει το γυαλί», όπως παραδέχονται ακόμη και οι πιο φανατικοί θιασώτες αυτής της πορείας". Τι "εμείς"; Ξέρεις για όλους, έστω πιθανολογικά;

  Παραθέτω το εξής απόσπασμα προς ενημέρωσή σου: "...οι μετρήσεις δείχνουν ότι κάθε επίσκεψη του κλιμακίου δίνουν περαιτέρω τροφή στον ευρωσκεπτικισμό στην Ελλάδα, κάτι που ενοχλεί σφόδρα τις Βρυξέλλες ενώ και το ΔΝΤ δεν θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του τη χώρα μας".
  http://www.antinews.gr/2013/04/01/210544/

  Φιλικά

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρυς 03/04/2013 12:36:17

   Παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις αγαπητέ Δρυ, μπορεί να πιθανολογήσει κανείς κάποια τάση με σχετική ασφάλεια.
   Ακόμη!
   Τα πράγματα όμως αλλάζουν δυναμικά στην κοινωνία, σε αυτό έχετε δίκιο και το συμμερίζομαι.

 4. Ερμής avatar
  Ερμής 03/04/2013 09:13:27

  ΄Εχω την τιμή να έχω υπερασπιστεί την Ευρώπη εδώ και πάρα πολλά χρόνια από μαθητής, φοιτητής.΄ Εχω ζήσει την αντιευρωπαϊκή υστερία του 70-80,την προσγείωση της δεκαετίας του 80-90,την ένταξη στο Ευρώ, την τελευταία συζήτηση με αντιευρώ τριτοκοσμικούς των τελευταίων εκλογών΄. Λοιπόν αγαπητέ μου Akenaton.Η Έλληνες ενσυνείδητοι ευρωπαϊστές είναι ελάχιστοι. Δεν γράφω το ποσοστό αλλά είναι μονοψήφιο. Αυτοί που πιστεύουν στην Ευρώπη όχι σαν αναγκαστική πορεία,ο ύτε σαν ευκαιρία οικονομικών ενισχύσεων είναι λίγοι. Δυστυχώς.. Ευτυχώς κάποιοι πολιτικοί παρέκαμψαν με έντεχνο τρόπο την ερώτηση προς το λαό. Το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο από αφρισμένους και έξαλλους στην μεταπολίτευση ήταν σίγουρο ότι θα δημιουργούσε πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του όχι. Ούτε σήμερα είναι εύκολα τα πράγματα. Ειδικά με το μνημόνιο και την έντεχνη προπαγάνδα να ότι για όλα φταίνε οι κακοί ξένοι και όχι εμείς, παρουσιάστηκε μια ευκαιρία πρώτης τάξεως των υπευθύνων δικών μας ταγών να ρίξουν την μπάλα στην εξέδρα. Αποτέλεσμα. Δεν γίνεται συζήτηση ουσίας. Η Ευρώπη όταν παρουσιάζεται σαν η πηγή του κακού αφού ο μικρομαγαζάτορας έκλεισε το μαγαζάκι του ,ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά και ο νέος που είχε γνωστό τον βουλευτή δεν διορίζεται στο δημόσιο δεν μπορεί παρά να γίνει ένας εφιάλτης Γνωρίζουμε όλοι ότι η έξοδος είναι αυτοκτονία. Αν μπορούσαμε να κάνουμε ένα πείραμα σε ένα δύο χρόνια θα θάβονταν οι αντιευρωπαίοι για εκατό χρόνια. Δυστυχώς δεν γίνεται το πείραμα .Τι μπορούμε να κάνουμε .Μία ελπίδα υπάρχει .Να φέρουμε στο τραπέζι όλα τα θέματα ξεγυμνώνοντας σιγά σιγά τους αντιευρωπαϊστές. Συζητώντας αληθινά και καθαρά. Βάζοντας χωρίς κόμπλεξ και τα αρνητικά της Ευρώπης .Θα μπορούσα να γράφω σελίδες για τα παραπάνω. Θα σας πω μόνο τούτο. Τα υγρά οργισμένα μάτια και ο θυμός-παράπονο πριν αρκετά χρόνια (93)ενός γείτονα εξ ανατολών με ειδική θέση τα λέει όλα. «Πως ξεφύγατε και χωθήκατε στην κατάλληλη εποχή του διχασμού μέσα στην Ευρώπη; Χωρίς αυτήν και τον φόβο του δίπολου Αμερική- Ρωσία θα σας είχαμε σαν η γάτα με το ποντίκι..».Για σκεφτείτε τι θα έλεγε σήμερα. Για ‘αυτό. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας .Η θέση μας. Το μέλλον μας. Εκεί μέσα να πολεμήσουμε για τα δίκαιά μας ,μ΄ αυτούς να συγχρονιστούμε και μ΄ αυτούς να βαδίζουμε παράλληλα. Εάν αντέξουμε θα έλθει η εποχή που θα ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες και θα ανεβούμε και πάλι και οικονομικά και κοινωνικά.

  • 1kris avatar
   1kris @ Ερμής 03/04/2013 13:53:17

   Διαφωνω με ολα τα παραπανω κρατω ομως το τελευταιο .Εαν αντεξουμε.....και ρωτω.αν δεν αντεξουμε τι θα γινει.αυτο ειναι το ζητουμενο μηπως μπορεις να μας πεις

   • akenaton avatar
    akenaton @ 1kris 03/04/2013 15:29:58

    Αντέξαμε. Μας περιμένουν καλύτερες συγκριτικά μέρες. Δεν αντέχουμε άλλο την μαντική της μιζέριας.....

    • Deja vu avatar
     Deja vu @ akenaton 03/04/2013 18:06:43

     @ akenaton : Χαχαχαχχαχαχαχαχαχα! Να είσαι καλά Akenaton, που διατηρείς το χιούμορ σου. Μάλλον είσαι ακόμη...ασφαλής. Μακάρι να συνεχίσετε να είστε, όλοι εσείς που τα βλέπετε ρόδινα. Τι να πει κανείς πια!

   • Ερμής avatar
    Ερμής @ 1kris 03/04/2013 17:51:59

    Μίλησε μια φορά μ΄εναν γείτονα εξ ανατολών που έχει σχέση με την πολιτική και ρώτησέ τον πιο πλεονέκτημα έχει η χώρα μας έναντι τους,μετά τα ξαναλέμε. Μήπως και βρούμε σημείο μη διαφωνίας.

 5. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 03/04/2013 10:26:24

  Η ΣΎΓΧΡΟΝΗ Εληνική πολιτική σκέψη ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα προηγήθηκε των εξελίξεων με αποτέλεσμα σήμερα να αναλώνεται στο αυτονόητο και να εγκλωβίζεται σε ψευτοδιλήμματα.Το αποτέλεσμα που παράγεται είναι επιπλέον διάσπαση της ήδη πολυδιασπασμένης Ελληνικής Κοινωνίας.

  Το στρατηγικό βάθος της Ελλάδας εκπορεύεται και απο την συμμετοχή της στην Ε.Ε. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ παρείχε και παρέχει έναν θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό συντελεστή ισχύος για την εξωτερική της πολιτική.Επικεντρώνομαι στην Εξωτερική πολιτική γιατί είναι μία πολιτική η οποία μπορεί με μικρό σχετικά οικονομικό κόστος να προσφέρει πολύ μεγάλο όφελος σε όλους τους τομείς της οικονομίας παράλληλα με την διασφάλιση των Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.Η ΣΥΓΡΧΟΝΗ Ελληνική πολιτική Σκέψη-παρά τα όσα παρέδωσε ο Γιάννος Κρανιδιώτης-εξακολουθεί να θεωρεί πως το Δίκαιο ως εκπορεύεται από τις Διεθνείς Συμβάσεις μπορεί να υποστηριχθεί μόνο μέσα τις αμυντικές δαπάνες και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

  Είναι αναγκαίο να αναλυθεί η σημερινή πραγματικότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως διαμορφώνεται απο τα Γερμανικά παιχνίδια ισχύος .Όμως θα ήταν τραγικό λάθος να θεωρηθεί πως η κατάσταση αυτή αποκτά καθολικό χαρακτήρα και τούτο γιατί είναι ορατό πλέον πως η Γερμανία αργά και σταθερά αρχίζει να νοιώθει την κρίση προ των πυλών της κάτι που θα προκαλέσει σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό της σκηνικό σημαντικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή της Πολιτική

  Η Κρίση εντός της Ε.Ε. έδειξε καθαρά ότι υπάρχουν γερμανικά συμφέροντα και ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικά τα ίδια.Επικεντρώνομαι στην Γερμανία γιατί θεωρώ απόλυτα ορθή την παρατήρηση του Κου Παναγιώτη Ηφαιστου οτι «Επί αιώνες η Γερμανία ήταν είτε πολύ ανίσχυρη, γεγονός που δημιουργούσε κενό ισχύος στο κέντρο της Ευρώπης, είτε πολύ ισχυρή, γεγονός που προκαλούσε αποσταθεροποίηση».

  Πολύ θεωρούν ότι η ισορροπία που διαμορφώνεται εντός της Ε.Ε. ότι διαχρονικά λειτουργεί σε βάρος της Εθνικής Κυριαρχίας(Η Εθνική Κυριαρχία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά ορίζεται ως η δύναμη της Εξουσίας κάθε κράτους να ελέγχει το εσωτερικό του)

  Αλλοι παλι μιλούν για σχέσεις ανισοτιμίας και εκμετάλλευσης οι οποίες και διαμορφώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης. Υπάρχει και η άποψη απο επίσημα και ανεπίσημα χείλη πως η Ελλάδα τα τελευταία έχει παραχωρήσαμε εθνική κυριαρχία υπονοώντας πως το να δέχεται εντολές από τρίτους η εκλεγμένη κυβέρνηση του ελληνικού λαού για το πως θα χειριστεί το δημόσιο χρήμα σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

  Υπάρχει όντως μεταφορά νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας στις Βρυξέλλες .Πολλοί μπορούν να υποστηρίξουν την αρχή «Έθνη που είναι διατεθειμένα να ανταλλάξουν την ελευθερία τους με προσωρινή ασφάλεια δεν αξίζουν κανένα από τα δύο και θα χάσουν και τα δύο» άλλοι πάλι ότι η διεθνοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η παγκοσμιοποίηση επιβάλλουν την συγκέντρωση αυτή στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

  Προσωπικά πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (η οποία με την σειρά της θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία του κόσμου προς ένα ορθολογιστικό διεθνές εθνοκρατοκεντρικό διεθνές σύστημα) επιτάσσει την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.Αποφεύγοντας τους λαϊκισμούς του τύπου "Ευρώπη των λαών" που θα προκαλέσουν κατακερματισμό και αυτοδιάλυση θεωρώ πως πρέπει να επικεντρωθούμε στην θεώρηση της Ευρώπης των Δημοκρατιών. Η κάθε χώρα και δη η Ελλάδα να πράξει όσα απαιτούνται τόσο για να αποκαταστήσει την φερεγγυότητα της σε όλα τα επίπεδα όσο και για να ενισχύσει την ισχύ της κάτι που νομοτελειακά θα προκαλέσει ισότιμη συμμετοχή στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και διαμόρφωση πολιτικών.

  Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ απο μερικούς "μνημονιακός" απο άλλους δε "αντιμνημονιακός" απαντώ πως καλύτερα να συγκεντρωθεί η σκέψη μας στο τι προκάλεσε την αδυναμία του Ελληνικού κράτους. Γιατί περιήλθε σε κατάσταση αδυναμίας; Μην βιαστείτε να απαντήσετε αν εμβαθύνετε την σκέψη σας θα ιδείτε ότι η -στρεβλή- Εθνική Κυριαρχία μας τα παρήγαγε

  Στην άκρια λοιπόν τα διλήμματα Μνημονιακοί-Αντιμνημονιακοί, Ευρωπαιστές-Ευρωσκεπτικιστές.Οι Καιροί επιτάσσουν να συγκεντρώθουμε και να επικεντρωθούμε στο να αποκαταστήσει η Ελλάδα την ισχύ της την οποία απώλεσε εξαιτίας δικών της λαθών, να αποκαταστήσει την φερεγγυότητα της η απώλεια της οποίας οποίας παρήχθη απο δικές μας αδυναμίες

  Μόνο μέσα απο την Εθνική Στρατηγική θα πραγματωθεί μια τέτοια εξέλιξη .Η μόνη ασφαλής δίοδος ως εχει καταδείξει η Ιστορία

 6. dim avatar
  dim 03/04/2013 12:42:36

  1) Το παράδειγμα με το παρμπρίζ πολύ πετυχημένο, περιγράφει με ακρίβεια αυτό που συμβαίνει και αυτό που με άλλα λόγια είπε και ο Σαμαράς την περίφημη εκείνη νύχτα της "απότομης στροφής του": «Δεν έγινα ξαφνικά μνημονιακός, να αποφύγω το γκρεμό θέλω τώρα (το σπάσιμο του παρμπρίζ), να μείνουμε εντός ευρώ πρέπει τώρα (να προχωράμε έστω και με το ραγισμένο παρμπρίζ, που μας επιτρέπει να προχωράμε όμως και να μας προφυλάσσει από τη βροχή), ώστε όταν η Ευρώπη αλλάξει (επισκευαστεί το παρμπρίζ), εμείς να είμαστε ακόμα εντός και να καρπωθούμε στο μέγιστο όλα αυτά που θα προσφέρει και η μετά την αλλαγή της Ευρώπη»

  2) Ο πραγματικός Ευρωπαϊστής έχει επιλέξει ότι η παραμονή της χώρας εντός Ευρώπης και εντός ευρώ είναι στρατηγική επιλογή, μη διαπραγματεύσιμη, που δεν τίθεται καν σε συζήτηση, διότι δεν αποτελεί μια επιλογή που μπορεί να αλλάζει από τετραετία σε τετραετία ανάλογα με το «συσχετισμό δυνάμεων και πολιτικών» που κυριαρχούν εντός της Ευρώπης… Είναι επιλογή μόνιμη, αυτονόητη, φυσική… Προφανώς και πρέπει να παλεύεις για να αλλάζεις τους συσχετισμούς, αλλά με επιχειρήματα, παραδείγματα και αναλύσεις που οδηγούν σε win – win, και όχι με απειλές και τσαμπουκάδες…

  3) Υπό αυτό το πρίσμα, οι έννοιες «Δημοκρατία», «Πατριωτισμός», και «Ευρωπαϊσμός», πάνε μαζί, όπως πολύ σωστά ανέλυσε και ο Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του… Αληθινός πατριώτης είναι αυτός που επιλέγει πάντα αυτό που είναι προς το συμφέρον της πατρίδας του… Όλοι όμως αυτοί που πρόσφατα επιδίδονται σε επίδειξη πατριωτικού φρονήματος, και όλοι αυτοί που στη προσπάθεια τους να αποτινάξουν από πάνω τους τα φασιστικά και ναζιστικά τους πιστεύω και προσπαθούν να «λανσαριστούν» ως εθνικιστές, στην ουσία μέσα από μαξιμαλιστικές επιδιώξεις ή μέσα από την πρόταση τους να φύγουμε από αυτούς τους «κακούς» (τώρα) Ευρωπαίους, στην ουσία μας οδηγούν στην απομόνωση και την εθνική καταστροφή… Δημοκρατία θα πει να παλεύεις εντός για να αλλάξεις τους συσχετισμούς, αλλά αν δε το πετυχαίνεις σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να αποδέχεσαι την πλειοψηφία, όχι να παίρνεις το καπελάκι σου και να φεύγεις… Αν ήταν έτσι οι Σέρρες που θέλανε κατά 60% ΝΔ εδώ και 30 χρόνια, να «αυτονομούνταν» κάθε φορά που έβγαινε ΠΑΣΟΚ, και όταν έβγαινε ΝΔ να κάνανε αίτηση για «επανένωση»… Το ίδιο και με την Ελλάδα και την Ευρώπη… Αποφασίσαμε να μπούμε, τέλος… Δε μπορούμε να μπαίνουμε και να βγαίνουμε όποτε θέλουμε… Αν διαλυθεί η Ευρώπαϊκή Ένωση, άλλο αυτό… Αλλιώς δημοκρατικά οι λαοί της Ευρώπης δημοκρατικά θα αποφασίζουν το δρόμο που θέλουν να πάρει η Ευρώπη…

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ dim 03/04/2013 13:34:56

   "Ο πραγματικός Ευρωπαϊστής έχει επιλέξει ότι η παραμονή της χώρας εντός Ευρώπης και εντός ευρώ είναι στρατηγική επιλογή, μη διαπραγματεύσιμη, που δεν τίθεται καν σε συζήτηση, διότι δεν αποτελεί μια επιλογή που μπορεί να αλλάζει από τετραετία σε τετραετία ανάλογα με το «συσχετισμό δυνάμεων και πολιτικών» που κυριαρχούν εντός της Ευρώπης… Είναι επιλογή μόνιμη, αυτονόητη, φυσική… Προφανώς και πρέπει να παλεύεις για να αλλάζεις τους συσχετισμούς, αλλά με επιχειρήματα, παραδείγματα και αναλύσεις που οδηγούν σε win – win, και όχι με απειλές και τσαμπουκάδες…"

   Τα είπατε όλα.

 7. Νικήτας avatar
  Νικήτας 03/04/2013 12:59:43

  Η ενωμένη ευρώπη για να έχει νόημα θα έπρεπε να είναι οικογένεια .
  Με επίγνωση των παιδιών για τον ρόλο τους καθώς και της πατρότητας όσο & της μητρότητας των γονέων .
  Η Ευρώπη τραβάει στραβό δρόμο ένεκα της συνηδειτής διάστασης με τους γονείς της .
  Πατέρας της Ευρώπης είναι οι Έλληνες και μάνα τους η Παναγία.
  Ο πατέρας έγεινε καρνάβαλος , η μάνα σάντα μαρία αγαλματάκι , Θέε μου συγχώραμε.
  Και αν αυτά είναι βαριά για τους παγκοσμιοποιημένους να πώ για την οικονομία που έγεινε εκόνομι όσο και το πρόσωπο που έγεινε άτομο και την δημοκρατία που την πήρε ο διάολος στα χέρια τους .
  Όλα αυτά θέλουν πείρα για να κατανοηθούν και εγώ απλώς αντιγράφω , συγχωρήστεμε.
  Παραπάνω μίλησα για στραβό δρόμο .
  Για την ακρίβεια δεν είναι στραβός , είναι ο μόνος τρόπος που ξέρει εδώ και αιώνες η δύση : Του ολοκληρωτισμού , με τις λύσεις που δίνει να είναι παρεμφερείς.
  Η ευρώπη είναι το κρεββάτι του προκρούστη που σημαίνει ή θαρθεις στα μέτρα μας ή θα χαθείς , με όλες βεβαίως τις ευγένειες και τις αβρότητες .
  Η θέση της Ελλάδας δεν είναι στην ευρώπη κατά την αποψή μου αλλά η θέση της ευρώπης είναι στην Ελλάδα .
  Για να γίνει κάποτε Ευρώπη και όχι ποντίκι βουτηγμένο στο λάδι , ήγουν στο συμφέρον .
  Όσο και αν η πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί αναγάγει τα θέματα στην οικονομική σφαίρα , που θα βρούμε λεφτά να δανειστούμε δηλαδή χειρότερα και απο γελάδια που ψάχνουν τριφύλλι , εντούτοις ο πόλεμος γίνεται στο πνεύμα και στην ελευθερία της ψυχής : δώθε με τους ζωντανούς , κείθε με τον χάρο .

 8. B.Q avatar
  B.Q 03/04/2013 13:22:50

  Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει σίγουρα ούτε εκμετάλλευση, ούτε χυδαιότητα, ούτε άγρια ζούγκλα, ούτε και ανήθικη συμφεροντολογία.
  Ας μην κοροϊδευόμαστε.
  Η ''οικογένεια'' διαλύθηκε και τ΄ανυπάκουα παιδιά των ψυχικά διαταραγμένων σαδιστών γονέων, κλείστηκαν στο αναμορφωτήριο.
  Τώρα ζητείται ανάδοχη οικογένεια, για να τα υιοθετήσει.

  • Δεξιόχειρας avatar
   Δεξιόχειρας @ B.Q 03/04/2013 13:37:24

   !!! Δεν παίζεσαι!!!

 9. B.Q avatar
  B.Q 03/04/2013 13:28:17

  Α) 1) '' Εκεί βρίσκεται το δίλημμα και είναι ξεκάθαρο: εντός Ευρωπαϊκής Οικογένειας ή μόνοι μας;''
  Το ερώτημα μετά τη χυδαία σφαγή της Κύπρου, δυστυχώς έχει με αδιαμφισβήτητο πια τρόπο αλλάξει δραματικά και τίθεται πλέον εκ νέου ως εξής: ''Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Σε τι μας ωφελεί τελικά ο εγκλωβισμός μας εντός μιάς αδίστακτης, γερμανονεοΝαζιστικής τοκογλυφικής οικονομικής ένωσης με μαφιόζικη νοοτροπία, αποτελούμενης από ιδιοτελείς οικονομικούς δολοφόνους με ήθος άπληστων λήσταρχων; Σε τι ωφελεί τελικά τον αμνό η παραμονή του εντός ενός πεινασμένου κοπαδιού άγριων λύκων; Μήπως τον ''προστατεύει'' απλά απ΄την ιδέα της απειλής να κατασπαραχθεί από...έξωθεν της αγέλης λυσσασμένα θηρία; Ο αφανισμός του, είναι βέβαιος. Απλά του προσφέρεται η δυνατότητα να επιλέξει τα ...σαγόνια !

  • B.Q avatar
   B.Q @ B.Q 03/04/2013 13:28:46

   Β) 2) ''Κύριο κριτήριο για μια τέτοια καθοριστική απόφαση, δεν μπορεί παρά να είναι το Εθνικό Συμφέρον της χώρας..''
   Το Εθνικό συμφέρον της χώρας, εκτός όλων των άλλων, απαιτεί και να μη γονατίζουν τα ΤροϊκανοΜνημόνια την οικονομία της, να μην εξαθλιώνεται-εκπατρίζεται ο πληθυσμός της υποβαλλόμενος σε αβάσταχτα δεινά και καταδικαζόμενος σκοπίμως σε συνεχή υπερχρέωση, ύφεση, ανεργία και υπανάπτυξη. Όταν δολίως οι σεβαστοί ''εταίροι'', φροντίζουνε σχολαστικά να υποσκάπτουν την προοπτική εξόδου μας από το φαύλο κύκλο, επιβάλλοντας φαρμάκι-φάρμακο και λάθος συνταγές ''εξυγίανσης'', τότε υποσκάπτουν καταφανέστατα και την Εθνική μας ανεξαρτησία, καθώς βέβαια και τη δυνατότητά μας να την υπερασπιστούμε είτε σε διπλωματικό, είτε σε ...άλλο επίπεδο.
   Αυτά, χωρίς .... ''ιδεολογικές, ψυχολογικές ή «εθνικοπατριωτικές» συγκυριακές '' εξάρσεις, που λέτε κι εσείς.

   • B.Q avatar
    B.Q @ B.Q 03/04/2013 16:44:00

    ''Ενα ραγισμένο παρμπρίζ επισκευάζεται, ένα σπασμένο όχι! '
    Το παρμπρίζ ΕΣΠΑΣΕ και μπάζει αέρα, βροχή, ιδιοτέλεια, χυδαιότητα και αμοραλισμό.

    • B.Q avatar
     B.Q @ B.Q 03/04/2013 16:45:12

     Τώρα βρισκόμαστε στο μεσοδιάστημα της αλλαγής του, στη φάση της συνειδητοποίησης των Νότιων Ευρωπαϊκών λαών, των οποίων ''αφελώς'' (?) οι ατάλαντες ηγεσίες,

     • B.Q avatar
      B.Q @ B.Q 03/04/2013 17:02:30

      προσκυνούν δουλικά την αρχισφαγέα τους, εκλιπαρώντας μάταια για τον εαυτό του ο καθένας, λίγο έλεος!

     • B.Q avatar
      B.Q @ B.Q 03/04/2013 17:03:38

      προσκυνούν δουλικά την αρχισφαγέα τους, εκλιπαρώντας μάταια για τον εαυτό του ο καθένας,

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ B.Q 03/04/2013 18:01:35

      λίγο έλεος !!!!! :-)

 10. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 03/04/2013 13:31:19

  Είναι θέμα χρόνου να σιχαθεί η πλειοψηφία των Ελλήνων την ΕΕ.

  Το 40% που δεν επιθυμεί ΕΕ είναι το προμήνυμα.

  Αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, δίχως καμία αλλαγή τα προσεχή χρόνια, τέτοια άρθρα θα προκαλούν θυμηδία: "Κοίτα ρε παιδί μου, τι γράφανε τότε! Θεωρούσανε, αν είναι ποτέ δυνατόν, την Ευρωπη κάτι το θετικό έστω και με μειονεκτήματα!"

  Επαναλαμβάνω όλα αυτά αν η κατασταση δεν αλλάξει.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος Αχαιός 03/04/2013 15:32:38

   Αγαπητέ Γιώργο, δεν θα είναι τόσο εύκολο. Όσο και αν πιέζεται η κοινωνία δεν αυτοκτονεί τελικά. Μονάχα αν εμφανιστεί εναλλακτική θα εγκαταλείψει η Ελλάδα (και ο ελληνικός λαός) την ευρωπαϊκή πορεία εθελοντικά.

   • Dal avatar
    Dal @ akenaton 03/04/2013 21:39:42

    Αχ αυτή η " Ευρωπαϊκή πορεία". Πόσα χρόνια θα κρατήσει; εδω και 30 χρόνια πορευόμαστε. Τέλος , τώρα προς τα που πορευόμαστε; προς το βράχια μάλλον.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Dal 04/04/2013 01:03:57

     Προς τα βράχια, εκτός ευρωπαϊκής πορείας δυστυχώς αλλά με την πιλοτίνα της τρόικας να μας σέρνει από την μύτη. Δεν φαίνεται να μας πηγαίνει σε ασφαλές λιμάνι αλλά κι εμείς δεν κάνουμε το παραμικρό να διορθώσουμε τις μηχανές μας και να πάρουμε ξανά σωστή πορεία......

 11. B.Q avatar
  B.Q 03/04/2013 14:01:54

  !!!Από εσάς ΔΕΝ παίζομαι σίγουρα !!!

 12. Ρηνα avatar
  Ρηνα 03/04/2013 14:22:12

  τους λαους τους οδηγουν και τους ποδηγετουν οπως θελουν και συγχρονως εχουν και την αυταπατη οτι οι ιδιοι αποφασιζουν...

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Ρηνα 03/04/2013 22:53:55

   The world is full of kings and queens,
   who blind your eyes and steal your dreams ...

 13. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 03/04/2013 15:00:33

  Γιά πολλούς Ἕλληνες πιστεύω,ὅτι ἡ ἰδέα τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἔνωσης καί τῆς ὁλοκλήρωσης τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἐνοποίησης,αἰωρεῖται μεταξύ τῶν ὀρίων τῆς θεωρίας, καί τῆς φαντασίας.Θεωρεῖται ὥς μιά ἀναγκαία συνθήκη Κρατῶν πού δέν ἀφορᾶ τούς ἴδιους,ἐκτός τῶν ὅσων ἔχουν σχέση μέ τίς ἀγροτικοτουριστικές ἐπιδοτήσεις. Ἔτσι πιστεύω ἐξηγεῖται ἡ εὔκολη μεταστροφή στήν ἐπιθυμία ἀπό παραμονή σέ φυγή ἀπό τό εὐρώ,μέ ἀφορμή βέβαια τήν οἰκονομική κρίση.
  Ἔχω τήν ἐντύπωση δέ,ὅτι μέ τήν ἀρχική ἰδέα τῆς ἐνοποίησης τῶν Εὐρωπαϊκῶν λαῶν δέν ἔχει καμμία σχέση ἡ θεώρηση τῆς ἰδέας αὐτῆς,τῶν σημερινῶν Εὐρωπαίων,τῶν Ἑλλήνων μή ἐξαιρουμένων...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κυθήριος Τ. 03/04/2013 15:35:54

   Στην πρώτη σας παρατήρηση έχετε δίκιο φίλε μου.
   Όσον αφορά την δεύτερη, είμαι πιο αισιόδοξος να πιστεύω πως, η αποστάσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φαίνονται λόγω της παγκόσμιας κρίσης που κάποιοι καμώνονται πως δεν υπάρχει. Και οι πλούσιοι (π.χ. γερμανοί) της Ευρωζώνης ζορίζονται, παρόλο που τους σούρνουμε τα μύρια όσα. Το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο για όλους τελικά.

 14. Ένας avatar
  Ένας 03/04/2013 15:07:53

  Από τι προτιμάτε να πεθάνετε; Από καρκίνο ή από ανακοπή; Φοβερό ερώτημα, με απρόβλεπτη μεταφυσική αξία! Μπράβο στο συγγραφέα που κατάφερε να θέσει το ζήτημα τόσο επιτυχημένα.

 15. Tonia G. avatar
  Tonia G. 03/04/2013 15:35:42

  Ένας καραγκιόζης είτε στο αλώνι είτε στο σαλόνι... πάντα καραγκιόζης θά ναι... Συνεπώς το θέμα μας είναι όχι που θα μαστε αλλά πως λειτουργούμε.
  Ο ανόητος και ο αρπακολλατζής όπου και να πάει συμφορές θα τον βρίσκουν.

 16. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 03/04/2013 15:38:32

  Αγαπητέ Ακένατε, μια μικρή ανάλυση θα σε πείσει πως το ερώτημα δεν πρέπει να είναι μηδενικού αθροίσματος. Είναι πιο πολύπλοκο και σύνθετο.

  Δλδ αν έιμαστε εντός, δεν είμαστε "μόνοι" (που το αμφισβητώ σφόδρα) και άν έιμαστε εκτος είμαστε "μόνοι" (που δεν συμβαίνει διότι πολλές χώρες είναι εκτός αλλά έχουν μεγαλκύτερη βαρύτηα από την Ελλάδα που παρουσιάζεται σαν πενης);
  Η απλή λογική ανάλυση με βάση το διαζευκτικό ή αυτό δηλώνει, κατά την γνωμη μου.

  Δεν ξέρω τι εννοέιτε με το ευρωπαϊκή οικογένεια: Εννοείτε το ευρώ ή την ΕΕ γενικότερα. Με βλάση όσα αναφέρεις, το αντιλαμβάνομαι ως την ΕΕ γενικότερα. Λοιπόν, άλλο η ΕΕ και άλλο η νομισματική ένωση.

  1) Δεν είναι οικογένεια η Ευρώπη. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί κρύβουν αντιπαλότητες και αλληλοσυγκρουόμενα συφμέροντα. Η περίπτωση ειδικά της Κύπρου μόνο "οικογένεια" δεν δηλοί.
  2) Με βάση την λογική σας, όσοι είναι έξω είναι μόνοι. Τι θα πει αυτό; Η Σουηδ'ια που δεν είναι εντός ευρώ είναι μόνη; Η Ελβετία που δεν είναι καν εντός της ΕΕ είναι "μονη".
  3) Όσοι είναι εντός ανήκουν σε οικογένεια; Αν υπήρχε ομοσπονδιακό συστημα που θα ελάμβανε υπ 'οψιν και τα Ελληνικά συμφέροντα, τότε ναι θα το ονόμαζα οικογένεια. Τώρα το ονομάζω νομισματική φυλακή όπου όχι μόνο δεν έχουμε εθνική ανεξαρτησια λλά μας επιβάλλονται και μέτρα δίκην πολλέμου.

  Θα έλεγα πως αν είμαστε εκτός ευρώ θα μπορούσαμε να ελιχθούμε καλύτερα και δεν πιστέυω πως θα υφιστάμεθα την "πίσεη" των θεοποιημένων αγορώνβ σε τόσο έντονο βαθμο.

  Συνήθως η Ελλαδική ελίτ προσπαθούσε πάντα να καλύψει την αδυναμία της να υπερασπιστεί τα Ελληνικά συμφέροντα με διάφορους ευφημισμούς όπως "ανήκουμε στη Δύση", "δεν υπάρχει ζωή εκτός ευρώ" (το μεταφ'ερω με δικά μου λόγια διότι αυτό λένε ουσιαστικά).

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νίκος Αργεάδης 03/04/2013 15:49:33

   Αγαπητέ Αργεάδη στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν ερωτήματα μηδενικού αθροίσματος, αυτό είναι γνωστό. Υπάρχουν όμως διλήμματα που πρέπει κάποια στιγμή να απαντώνται ώστε να μπορούμε να προχωρούμε παρά πέρα με στρατηγική και όραμα. Παρατηρώ πως κάνετε πολύ εύστοχες διαπιστώσεις αλλά δεν μας λέτε ευθαρσώς την γνώμη σας στο πολύ σημαντικό δίλημμα που τίθεται εκ των πραγμάτων αυτή την στιγμή για το μέλλον της χώρας. Το "εντός, εκτός και επί τα αυτά" δεν βοηθά τούτη την ώρα.
   ΥΓ. Δεν περίμενα από σας να αναφέρετε αυτά περί Σουηδίας και Ελβετίας (ξεχάσατε τη Νορβηγία). Το λέω αυτό, επειδή δεν αντέχουν καν στην βάσανο της εισαγωγής τους προς συζήτηση αυτά τα ατυχέστατα παραδείγματα.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ akenaton 03/04/2013 21:15:04

    Αγαπητέ Ακενατών, προσπαθώ να πω πως πρε΄πει κάποτε στην ελλάδα να μην ανιτμετωπίζουμε τέτοια θέματα δογματικά.
    Πχ Αν δεν ειμαστε μεσα είμαστε μόνοι και
    Αν έιμαστε με΄σα είμαστε "αδελφια όλοι.

    Αν έιμασταν κοινωνλια και επομένως κράτος με εθνικ΄λη αυτοπεπίθεση η >ΕΕ και το ευρώ θα ήταν απλά άλλος ένας χώρος προώθησης των συμφερόντων μας και όχι ο "προστάτης μας" από τη Τουρκία και τις κακές αγορές.
    Τα γεγονότα αποδεικνύουν ακριβώς το αντιθετο. Με τις νοοτροπίες που μας διακατέχουν, και εννοώ αυτές της ανερματιστης ελίτ, που μόνο αυτή σώζει η, τονίζω, ΠΑΘΗΤΙΚΗ συμμετοχή είτε στο ευρώ είτε στην ΕΕ πλέον, δνε ρτπόκειται να συνέλθουμε έιτε μέσα είμαστε έιτε έξω, διότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΙΘΕΣΗ. Η ηττοπαθής ελίτ έχει μεταδώσει τις παθγένειές της και στον Λαό που τον εκμάυλισε 30 και χρόνια τώρα.
    Ειμαστε κράτος και έθνος στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης και έχουμε τον δικό μας χαρακτηρα που σμιλέυτηκε εδώ και 3000 χρονια (δεν πα να χτυπιούνται οι Ρεπουσοκαρμίρηδες της παρακμής και οι νεοραγιαδες) και θάπρεπε να διαφευνε΄τουμε τον μοίρα μας είτε με΄σα είτε έξω από το μαντρί. Με τέτιους ηγέτες όχι μόνο δε ε΄χουμε μέλλον αλλά ούτε και παρόν. Και αυτό αποδεικνύεται από το τροπο που χειρίζονται την κρίση. Απλά μας παραπέμπω στον Κονδύλη...

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 03/04/2013 21:17:05

     Συγνώμη, τα έγραφα γρήγορα μήπωςκαι ο χείμαρος τν σκέψεων παρασυρει την μνήμη μου και τα λησμονήσω.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 03/04/2013 21:17:43

      Συγγνώμη ατνί για συγνώμη Ο πληκτροδαίμων, φυσικά...

    • akenaton avatar
     akenaton @ Νίκος Αργεάδης 03/04/2013 21:18:47

     Μακάρι να έχετε δίκιο και οι ελίτ να πληγούν αν επιστρέψουμε στην δραχμή. Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι θα πληγεί ο φτωχός λαός. Εκεί είναι και η μεγαλύτερη διαφωνία μας, στην οποία για το καλό της χώρας ολόκληρης εύχομαι να έχετε εσείς δίκιο.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ akenaton 03/04/2013 22:03:55

      Δεν ισχυρίζομαι πως η επιστροφή σε δικό αμς νόμισμα δεν θα έχει συνέπειες.
      Αλλά, η συνέχιση της ίδιας πολιτκής με τα μνημόνια και τις δανειακές μας βυθίζουν ακόμα πιο πολύ στην φτώχεια. 30 και% ανεργία και αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, 60% στους νέους, 3 χρόνια βαθιάς ύφεσης. Τώρα κατασρέφεται και ο υγιής ιφιωτικός τομέας ενώ το κράτος-Μινώταυρος συνεχίζει να τρώει τις σάρκες μα, οι μεγαλοοφειλέτες παραμένουν ατιμώρητοι και θα μας ζητήσουν ξανά μετά την άφιξη της τρόϊκας να ξανατσοντάρουμε ενώ συνεχίζουν να μην αλλάσουν ΤΙΠΟΤΑ δομικό και προς το καλύτερο στο αδηφάγο και μαφιόζικο κράτος.
      Και το κυριότερο; δεν κανονίζουμε εμείς την χρηματοπιστωτική μας πολιτική. Εξαρτόμαστε ΑΠΟΚΕΙΣΤΙΚΑ από τον δανεισμό με.
      3 χρόνια μετά το χρέος έιναι σε δυσθεώρητα ύψη, η ύφεση καλπάζει, 1,4 εκ. ανεργοι, βγήκε και ο ΣΕΒ και είπε, "όχι μόνο δεν υπάρχει ανάπτυξη αλλά βυθιζόμαστε", ό,τι λέω εδώ και 2-3 χρόνια.
      Αλλά αν πάμε στη δραχμή θα καταστραφούμε... Λοιπόν, κάτι στραβό συμβαίνει με την κοινή λογική στον τόπο αυτό.
      Η κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο Β και Γ, και να μην αποκλείει ΤΙΠΟΤΑ ως σενάριο, αρκεί να λέει την αλήθεια στο Λαό.

  • B.Q avatar
   B.Q @ Νίκος Αργεάδης 03/04/2013 18:00:08

   + 10000000000000

   • B.Q avatar
    B.Q @ B.Q 03/04/2013 18:00:45

    @ Νίκος Αργεάδης φυσικά :-)

    • Όμικρον avatar
     Όμικρον @ B.Q 04/04/2013 19:16:39

     Πάντως τό στέμμα δέν είναι βασιλικό.
     Γελωτοποιού τής αυλής είναι.
     Έχει καί τά αντίστοιχα κουδουνάκια.
     Τό καταλαβαίνεις καί από τά σχόλια

 17. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 03/04/2013 16:01:33

  Αγαπητέ Ακενατών
  Όταν ο Καραμανλής μας έβαλε στην ΕΟΚ,κράτησε τη δραχμή στο μανίκι του για να διορθώνει τις δόλιες απλοχεριές (ή απλά τις δολιότητες) του πολιτικού μας συστήματος.
  Ο Σημίτης μας ξεβράκωσε, παραδίδοντας την ανταγωνιστικότητά μας σε μπρά-ντε-φερ με πολύ ανώτερές μας οικονομίες. Ήταν ένα ΛΑΘΟΣ, που φούσκωσε και το πληρώνουμε σήμερα. Ξεπληρώνεται μόνο με ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ. Αλλά δεν έχουμε νόμισμα για να το υποτιμήσουμε. Πρέπει, λοιπόν, να πετύχει η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ. Αλλά αυτό απαιτεί ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ επί παντός επιστητού στην οικονομία μας και ΑΥΤΟΙ οι πολιτικοί δεν τις τολμούν, αν και η ΕΕ (που τις απαγορεύει) πιστεύω ότι, θα τις δεχόταν "κατ' εξαίρεσιν" (όπως το κούρεμα στην Κύπρο).
  Πιστεύω ότι, δεν συγχέεις την ΕΕ και το Ευρώ από πρόθεση. Το Ευρώ ΔΕΝ είναι νόμισμα μιας ΕΝΩΜΕΝΗΣ Ευρώπης αλλά μιας ΜΕΡΚΑΝΤΙΛΙΣΤΙΚΗΣ Ευρώπης, που μας έπεσε βαρύ, σαν τον πέλεκυ του Αίαντα, που μόνος αυτός μπορούσε να σηκώσει.
  Ας γίνει Συνομοσπονδία η Ευρώπη, και τότε ας έχουμε Κοινό Νόμισμα. "Όπως στο Αμερική..."

 18. euagelos avatar
  euagelos 03/04/2013 16:04:48

  Παντρεύτηκε η Μήδεια τον Κρόνο και κάναν μια χαρούμενη οικογένεια. Μη τη χάσουμε!

 19. ΕκΑτΗ avatar
  ΕκΑτΗ 03/04/2013 16:34:15

  E, τώρα κι εσείς, μη ζητάτε πολλά και μην ταράζετε τη νιρβάνα!
  Αγία Ευρώπη και ξερό ψωμί.

 20. cresswell avatar
  cresswell 03/04/2013 16:48:09

  H Ενωμένη Ευρώπη, απετέλεσε ένα όραμα το οποίο βιάστηκε επανειλημμένως στις διάφορες πολιτικές μορφές της διαδρομής την οποία διήνυσε. Ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια. Το άρθρο - και η γενικότερη οπτική του αρθρογράφου, παραβλέπει τον εξευτελισμό της ευρωπαϊκής ιδέας από μία γενιά πολιτικών που υστερούν σε ανάστημα, οπτική, όραμα και (ακόμη και) ήθος. Οπότε, τα διλήμματα που θέτει για την "συμπόρευση" ενός λαού με την "ευρωπαϊκή οικογένεια", καταλήγουν προσβλητικά ακόμη και σε επίπεδο λέξεων.

  Ο Παναγιώτης Κονδύλης είχε προειδοποιήσει, και δυστυχώς δεν έχω μπροστά μου το κείμενό του. Θυμάμαι μόνο τη βασική ιδέα: στην Ιστορία δεν υπάρχουν εξελίξεις με αναπόδραστα γραμμικό χαρακτήρα. Η μονόπλευρη τοποθέτηση των συμφερόντων μας στην υπο δημιουργίαν Ευρωπαϊκή Ένωση, προϋπέθετε την απρόσκοπτη πρόοδο και εξέλιξη του εγχειρήματος, σε συνθηκες οικονομικής ευημερίας και πολιτικής σύγκλισης. Αναστροφή του εγχειρήματος - την οποία νομίζω παρατηρούμε (όσοι τουλάχιστον έχουμε τα μάτια μας ακόμη ανοιχτά), όχι μόνο δεν θα έπρεπε να αποκλείεται αλλά θα έπρεπε και να προσμετρηθούν οι συνέπειες της.

  Σε τελική ανάλυση, νομίζω πως ο απλός άνθρωπος είδε πάντα με θετικό ματι την πλήρη ενσωμάτωση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ως εργαλείο για δύο αντικειμενικά επιθυμητούς στόχους: (1) την προστασία από τον τουρκικό επεκτατισμό, (2) τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου με αυτό των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

  Το (1) αποδείχθηκε φενάκη. Είναι σαφές. Και έκανε και κακό, επιτρέποντας στους "διανοούμενους ελαφρών βαρών" και την "εκσυγχρονιστική" πολιτική τους εκπροσώπηση, να επιτεθούν στο λαϊκό φρόνημα και σε οποιαδήποτε πολιτική συγκρότησης αξιόπιστης αποτρεπτικής αμυντικής ισχύος (δεν βοήθησε καθόλου και η - καθόλου εκσυγχρονιστική - έξι προς τις μίζες από τα εξοπλιστικά ...)

  Απέμενε το (2). Ωστόσο, όταν αποδεικνύεται πως η Ευρωπαϊκή οικογένεια αποσκοπεί (για λόγους "ανταγωνιστικότητας" ...) να σου επιβάλλει να συγκλίνεις με τις όμορες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, κτλ ...) - για να μην πω για τον Νίγηρα μιάς και το είπε η συμπαθέστατη εκείνη κυρία .... , τότε το ευρωπαϊκό όνειρο ξεθωριάζει μη αναστρέψιμα ... Αν είναι να γίνουμε Βουλγαρία, γινόμαστε και από μόνοι μας, δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις ...

  Αυτά ως σχόλιο σε φρασεις τύπου
  "Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, δεν είναι ούτε δόγμα, ούτε θρησκεία, ούτε ιδεολογικός ψυχαναγκασμός. Είναι μια ψύχραιμη πολιτική – στρατηγική απόφαση που οι λαοί της Ευρώπης μέχρι τώρα έχουν πάρει και θα συνεχίσουν να παίρνουν (ή όχι) με βάση αυτό που εννοούν ως συμφέρον για τους ίδιους και για τους «συμπατριώτες» τους ευρωπαίους."
  που μοιάζουν - φευ - να έχουν γραφτεί σε άλλη εποχή, για μία άλλη πραγματικότητα. Εκτός αν δεν ζούμε στην ίδια χώρα και δεν βιώνουμε την ίδια πολιτική πραγματικότητα με τον αρθρογράφο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ cresswell 03/04/2013 17:09:23

   Δεν συμφέρει να εγκαταλείπεις στρατηγικές επιλογές χωρίς να τις έχεις αντικαταστήσει με άλλες καλύτερες.
   Δεν συμφέρει να υποστρέφεις στα δύσκολα, ενώ απολάμβανες στα εύκολα, θυσιάζοντας έτσι την στρατηγική για την τακτική.
   Η οικονομική πραγματικότητα είναι δύσκολη για εμάς (και όχι μόνο) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μας φταίνε μονάχα οι άλλοι. Αν αρχίσουμε να επιλέγουμε εθνικές στρατηγικές όπως επιλέγαμε μέχρι τώρα τους κυβερνήτες μας (με αναφορά μονάχα στην τσέπη μας) τότε σύντομα να αναμένετε και τα (πολύ) χειρότερα από άλλα δυσκολότερα μέτωπα.
   Αν δεν κατανοήσουμε το απλούστατο, ότι δηλαδή κανείς δεν μας επιβάλλει τίποτε, εμείς είμαστε αυτοί που ΖΗΤΑΝΕ ως επαίτες την σωτηρία τους (και μάλιστα τελευταία ακριβώς στιγμή), τότε όχι μονάχα δεν θα επιβιώσουμε αλλά θα καταστραφούμε ως κοινωνία συθέμελα, άσχετα αν επιλέξουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο δίλημμα του παραπάνω σημειώματος. Τώρα, τι υπήρξε φενάκη και τι όχι, θα φανεί αμέσως μόλις προχωρήσουμε (;) στο απονενοημένο διάβημα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ οψέποτε και αν αυτό διαπραχθεί.

   • cresswell avatar
    cresswell @ akenaton 03/04/2013 17:23:03

    Δεν θέλετε νομίζω να αντιληφθείτε πως το να μην αποδεχεσαι το σχεδιο σωτηρίας (δηλ, καταστροφής!) δεν ταυτίζεται - καθόλου μάλιστα - με έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Και αν κανείς σκεφτόταν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, συντεταγμένα και οργανωμένα (χωρίς αυτό να δηλοί πως είμαι οπαδός αυτής της άποψης - είμαι πολέμιος της άποψης να αντιμετωπίζουμε την ευρωζώνη ως θρησκεία όπως νομίζω πως πράττετε εσείς), αυτό δεν θα σήμαινε (καθόλου!!!) και έξοδο από την ΕΕ. Για το Θεό!

    Για το αν αποτέλεσε φενάκη η προστασία των ελληνικών συμφερόντων απέναντι στην τουρκία, μπορείτε να το δείτε από την τροπή που πήραν τα πράγματα μετά την κρίση στων Ιμίων και την εκκωφαντική απουσία του πολιτικού νάνου που ονομάζεται ΕΕ. Είναι μία μόνο από τις αποδείξεις, αλλά αρκετή νομίζω. Αν δεν το βλέπετε, δεν σας φταίει κανείς. Πιθανώς να έχετε κατατάξει την πολιτική ιδέα της Ευρώπης σε κάποιο είδος μεταφυσικής πίστης που δεν αμφισβητείται.
    Μου κάνει εντύπωση που αποτάσσετε τις εθνικές στρατηγικές. Τις οποίες όχι μόνο δεν έχει απεμπολήσει κανένα από τα κράτη του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, αλλά φαίνεται να τις διατυπώνουν πλέον ανενδοίαστα όλοι! Και μόνο εμείς απαγορεύεται (κατ' εσάς) να τις έχουμε.
    Ίσως επειδή όπως λέτε ζητάμε ως επαίτες τη σωτηρία μας. Ναι, αλλά εκπονήθηκε ποτε τα 3 τελευταία χρόνια ένα αξιόπιστο σχεδιο; Ζητήθηκε η γνώμη του λαού σε ένα εναλλακτικό σχεδιο;
    Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Μόνο τρομοκρατία, τρομοκρατία, τρομοκρατία ... Και αυτό που αποφάσισε μία φοβισμένη πολιτική ελιτ που διεξάγει μάζη οπισθοφυλακών για να γλυτώσει την πλήρη συντριβή της θλιβερής μεταπολίτευσης.

    Νομίζω δε πως αποφεύγετε έντεχνα να πάρετε θέση στο εξής, καλυπτόμενος πίσω από διλήμματα του είδους
    " μόλις προχωρήσουμε (;) στο απονενοημένο διάβημα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ οψέποτε και αν αυτό διαπραχθεί." τα οποία δεν έθεσε κανείς, και πάντως όχι εγώ:
    αν η προοπτική που διαφαίνεται από τη "σωτηρία μας" είναι να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τη Βουλγαρία και την Αλβανία (όπως δηλώνουν απερίφραστα οι εκθέσεις της Τρόικας), γιατί θα παραμείνει ελκυστικό το ευρωπαϊκό όνειρο;

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ cresswell 03/04/2013 20:05:02

     Μιλάτε και πάλι για εναλλακτικά σχέδια, πλην της εξόδου από το ευρώ. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε υπάρχουν άλλες εναλλακτικές διέξοδοι, που για κάποιο λόγο κανείς, ούτε κυβέρνηση ούτε αντιπολίτευση, ούτε πολιτικοί ούτε τεχνοκράτες, ούτε Έλληνες ούτε ξένοι, έχουν παρουσιάσει, είτε απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Προσωπικά θα ήμουν ο ευτυχέστερος όλων, αν κάποιος, όποιος νάναι, παρουσίαζε ένα τέτοιο σχέδιο που να έχει λογική και ειρμό. Να μπει στη ζυγαριά μαζί με το μνημόνιο και την έξοδο από το ευρώ. Τέτοιο σχέδιο έχετε δει; Από τη ΝΔ, την ΧΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τους Οικολόγους, τη Ρωσία, την Αμερική, το πανεπιστήμιο Κρήτης, της Ουψάλα, την Ορθόδοξη εκκλησία, την Σαιεντολογία από οποιονδήποτε; Εγώ δεν έχω δει. Κι όσο περνάνε τα χρόνια και δεν το βλέπω, θα πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει. Κι όσοι λένε ότι ναι, υπάρχει εναλλακτική λύση αλλά δεν την ξέρω εγώ και δεν είναι δουλειά μου να την προτείνω εγώ, είτε κοροϊδεύουν το εαυτό τους είτε έχουν άλλη, κρυφή ατζέντα.

     • cresswell avatar
      cresswell @ MAYRO XABIARI 04/04/2013 00:15:37

      Πιθανότατα, δεν διαβάζετε το διαδίκτυο, ή το διαβάζετε επιλεκτικά.

      Επι πλέον. μάλλον δεν διαβάζετε προσεκτικά αυτά που γράφω.

      Προσωπικά, έχω δεί διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με διαφορετικό τρόπο, άσχετα με το πώς τις αξιολογώ. Και δεν προέσρχονται απο τους σαιεντολόγους. Π.χ. παρακολουθώ - όχι με μεγάλη συνέπεια - αυτά που γράφει ο Βαρουφάκης. Δεν έχω πεισθεί, αλλά απέχω από του να πώ πως δεν αποτελούν μία πρόταση με ειρμό. Έχω δεί άρθρα - προ PSI, τα οποία είχαν πολιτική σκέψη και ειρμό (απλά τωρα δεν έχουν νοήμα).

      Κατα τα άλλα, έχω δύο πράγματα να σας ρωτήσω: το ότι η πολιτική ελιτ, δεν έσπευσε από την αρχή της κρίσης, να μαζέψει σε 4-5 επιτροπές, διαπρεπείς οικονομολόγους, αναλυτές κτλ. και να τους βάλει να επεξεργαστούν 5 διαφορετικά σενάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής εξόδου από το ευρώ (για να υπάρχει στο συρτάρι!), σημαίνει πως αυτά τα σενάρια δεν πρέπει καν να τα σκεφτούμε ή ότι ήταν a priori χειρότερα; Ε, λοιπον δεν το πιστεύω! Ούτε το ένα ούτε το άλλο!
      Από την άλλη, η επιλογή της πορείας σύμφωνα με τις επιταγές της τροικα βλέπω πως σωρεύει κοινωνικά ερείπια και διαλύει την κοινωνία. Πρέπει να αποδεχθώ πως είναι η ΜΟΝΗ λύση; Όπως εσείς; Χωρίς να έχει εξεταστεί ΣΟΒΑΡΑ οτιδήποτε άλλο!
      Και για να μην επαναλάβετε τις ανευ νοήματος φράσεις σας παραπάνω, αυτή την μελέτη σεναρίων, δεν την περίμενα ούτε από την εκκλησία, ούτε από τη σαινετολογία, ούετ απο την Ουψάλα, ουτε από τη Μοσχα, ουτε από το ΝΑιρόμπι, ουτε από τη Μαδαγασκάρη, ούτε από τη ΧΑ! Την περίμενα από την πατριωτική συνέγερσηξ κάποιων ελλήνων πολιτικών. Και δεν την είδα (όπως κι εσείς!). ΑΠλά, αυτό δεν με έπεισε πως δεν υπάρχει! Με έπεισε απλά για την ανεπάρκεια και τη εθελοδουλεία της μεταπολιτευτικ΄'ης ελιτ ,μας!!!!

      Από την άλλη, είδατε εσείς καμμία σοβαρή μελέτη για το πώς θα οδηγηθούμε σε έξοδο με την παρούσα στρατηγική; Αν ναι, να μου την πείτε, μια΄ς και θεωρείτε πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Εγώ είδα μόνο wishful thinking, για το ευρωομολογο (που ακόμη το περιμένουμε), για τις γερμανικές εκλογές (που θα γίνουν και μετα θα τρώμε με χρυσα κουτάλια ...), για την ΑΟΖ (που θα μας φέρει παρα με ουρά ..) κτλ. κτλ. Όλα αφορούν πράγματα που ΙΣΩΣ γίνουν, ίσως αποδώσουν ενώ η κοινωνία πεθαίνει ...

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ cresswell 04/04/2013 01:36:34

      Είμαι σίγουρος ότι και προτάσεις και σενάρια έχουν εξετασθεί. Δε χρειάζεται να κληθούν και τα κανάλια για να γίνει κάτι τέτοιο. Για το Βαρουφάκη, η μόνη σοβαρή πρόταση που ξέρω ότι του αποδίδεται, είναι αυτή που περιλαμβάνει αλλαγές σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τα κουλά που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για άρνηση της δόσης και στήριξη στο μικρό πρωτογενές έλλειμμα, δεν τα σχολιάζω.
      Αυτό που φαίνεται να μην καταλαβαίνετε εσείς είναι ότι το πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν ακολουθεί στην πραγματικότητα την λύση που υποτίθεται ότι ακολουθεί. Που είναι η μείωση του δημόσιου τομέα; Που είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας; Που είναι ο πόλεμος στη φοροδιαφυγή; Που είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων; Που είναι το απλό φορολογικό; Που είναι οι ιδιωτικοποιήσεις; Η καταπολέμηση των καρτέλ; Τελικά το πρόβλημα είναι οι λιγοστές ή προβληματικές εναλλακτικές ή ότι αυτά που υποτίθεται ότι κάνουμε, δεν τα κάνουμε; Ότι δικαστές, εφοριακοί, καρεκλοκένταυροι, δήμαρχοι σηκώνουν το μπαϊράκι τους και στηλώνουν τα πόδια εμποδίζοντας κάθε αλλαγή επειδή τους κόψαν τα λεφτά; Ότι νομίζουμε ότι αν βρούμε τη μαγική λύση όλα θα ξαναγίνουν όπως πριν; Οτι αρνούμαστε να καταλάβουμε ότι στηριχθήκαμε σε ένα σύστημα που απέτυχε με την τελική χρεοκοπία του; Με όποια λύση κι αν επιλέγαμε να πορευτούμε, εντός και εκτός ευρώ, οι παραπάνω αλλαγές θα ήταν προαπαιτούμενα επιτυχίας. Και αν γίνουν αυτές, ίσως όλες οι εναλλακτικές λύσεις οδηγούν σε κάτι καλύτερο.

     • cresswell avatar
      cresswell @ MAYRO XABIARI 04/04/2013 09:31:58

      Το κακό είναι πως μιλάμε μαζί, αλλά για διαφορετικά πράγματα. Όλα αυτά που αναφέρετε πρέπει να γίνουν και θα έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό, ακόμη και αν ήμασταν σε περίοδο ευημερίας.
      Η διαφωνία μου είναι στα εξής: (1) θεωρώ η εστίαση των "μνημονιακών" αλλαγών σε αυτά τα θέματα (που έπρεπε να έχουμε κάνει από μονοι μας) είναι προσχηματική. Ο πραγματικός στόχος της κρίσης χρέους και των παρεμβάσεων που ασκεί η εποπτεία της τρόικα είναι άλλος και πρέπει να αμυνθούμε με κάθε τρόπο
      (2) οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν σε περίοδο τραγικής ύφεσης της οικονομίας, διάλυσης της κοινωνίας και - κυρίως - από μία απαξιωμένη και διεφθαρμένη πολιτική ελιτ.

     • cresswell avatar
      cresswell @ MAYRO XABIARI 04/04/2013 11:09:22

      Kαι μία διευκρίνιση: στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος και την κοινωνία, δεν συμφωνώ απόλυτα με την ισοπεδωτική άποψη περί ιδιωτικοποιήσεων. Το ότι το άθλιο μεταπολιτευτικό κράτος χρησιμοποίησε τις ΔΕΚΟ και κάποια κομμάτια του δημόσιου τομέα για να διορίζει παχυλά αμειβόμενους κομματικούς έμπιστους, δεν σημαίνει πως αυτη είναι η μόνη εναλλακτική απέναντι στην πλήρη ιδιωτικοποίηση. Υπάρχουν τομείς που το κράτος θα μπορούσε και θα έπρεπε να παραμείνει σοβαρός μέτοχος και χειριστής. Π.χ. τηλεπικοινωνίες, αμυντική βιομηχανία (βλέπε Ισραήλ), κτλ. Και βέβαια, απλά αγαθά όπως η ύδρευση.
      Το μείζον πρόβλημα ήταν (και εν μέρει είναι ακόμη) η εκτεταμένη διαφθορά που επέφερε διάλυση όλων των βασικών λειτουργιών του κράτους. Τα υπόλοιπα, έπονται σε απόσταση ...

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ cresswell 04/04/2013 17:01:42

      Εκτός των τηλεπικοινωνιών, συμφωνούμε σ αυτό.

    • akenaton avatar
     akenaton @ cresswell 03/04/2013 20:57:49

     Εγώ αποτάσσομαι την εθνική στρατηγική; Αυτό καταλάβατε; ...................

     • cresswell avatar
      cresswell @ akenaton 04/04/2013 00:18:01

      Να με συμπαθάτε, αλλά ναι, αυτό κατάλαβα ... Πιθανώς λάθος, πιθανώς με δική μου ευθύνη, πιθανώς, χωρίς να φταίω ..

      Το άρθρο σας αποπνεει μία αντίληψη πως έχουμε μία Ευρώπη που την οδηγεί κάποιο όραμα, στο οποίο μπορείς να συμπορεύεσαι, αλλά όχι αλα καρτ ... Αντίληψη, η οποία απηχεί το παρελθον. Έτσι νομίζω ...

    • akenaton avatar
     akenaton @ cresswell 03/04/2013 21:00:28

     Αν ψάξετε με το νικ νεημ μου στο Αντινιουζ, ίσως βρείτε να έχω γράψει δεκάδες σημειώματα όπου ζητώ ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Κάντε έναν κόπο και μετά ίσως ξαναδείτε την απάντησή σας με άλλο πρίσμα.

     • cresswell avatar
      cresswell @ akenaton 04/04/2013 00:22:32

      Τα έχω διαβάσει τα σημειώματα σας. Και ναι, είναι αληθεια πως μιλάτε για σχεδιο εξόδου από την κρίση.

      ΑΠλά, έχω την εντύπωση πως σε όλα όσα γράφετε, υπάρχει η θεμελιώδης παραδοχή πως οι δανειακές συμβασεις και τα μνημόνια εκκινούν από μία προσπάθεια νοικουρέματος, επώδυνη ίσως αλλά αναγκαία.

      Τη θεωρώ τελείως λανθασμένη και νομίζω πως ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια κάνετε να αναλύσετε την τρεχουσα συγκυρία.

      Το ελλαδικό κράτος ήταν άθλιο και έπρεπε να το γκρεμίσουμε μόνοι μας και αν το ξαναχτίσουμε. Η επιδρομή της κρίσης χρεους θα το γκρεμίσει αλλά θα χτίσει στη θέση του ένα κέλυφος κράτους, 'ενα προτεκτοράτο, το οποίο δεν αξίζει σε μία κοινωνία της οποίας τον δυναμισμο ΔΕΝ κατόρθωσε να διαλύσει μία περίοδος τριάντα ετών καταναλωτικού παρασιτισμού και θλιβερής διαφθοράς.

      Αυτό πιστεύω και υπάρχει πάντα η πιθανότητα, είτε να μην σας καταλαβαίνω, είτε να σας αδικώ.

 21. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 03/04/2013 16:54:42

  Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι ο έλληνας αντιμετώπισε την ένταξη και τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με τον τυπικό επαρχιωτισμό που τον διακρίνει. Στην αρχή προσπαθώντας να αφιαμάξει χρήματα μέσω των ΜΟΕ, στη συνέχεια με τα πακέτα Ντελόρ και τώρα με το δανεισμό του. Δεν πίστεψε ο πολιτικός κόσμος ΠΟΤΕ στην ενωμένη ευρώπη. Όσο το πόπολο έγλειφε κανένα κοκκαλάκι απο τα διάφορα πακέτα ήταν υπέρ, τώρα απλά έφτασε η ώρα της επιστροφής.

  Η Ευρώπη για να μην τα ρίχνουμε όλα σε εμάς, δεν έχει πλέον φωτισμένες ηγεσίες που να μπορούν να ποδηγετήσουν τις μάζες. Ο συνδυασμός των 2 παραπάνω, δυστυχώς, νομοτελειακά οφηγεί την τωρινή ΕΕ σε αυτό που ξεκίνησε: μια συνομοσπονδία 6 -7 κρατών.

 22. Ξένος avatar
  Ξένος 03/04/2013 16:58:16

  "Μας περιμένουν καλύτερες συγκριτικά μέρες."

  Ξέρεις κάτι που δεν γνωρίζουμε οι υπόλοιποι; Με ποια ιδιότητα αποπειράσαι να καθησυχάσεις τον συνομιλητή σου δίνοντας τέτοιου είδους ανεύθυνη διαβεβαίωση; Μήπως έχεις χάσει λίγο το μέτρο;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ξένος 03/04/2013 17:18:14

   Όποιος κάνει έστω και την παραμικρή αισιόδοξη πρόβλεψη, δίνει ανεύθυνες διαβεβαιώσεις; Οφείλει επίσης να κατέχει επίσημη ιδιότητα; Ποιός έχει χάσει το μέτρο; Συζήτηση κάνουμε δεν ψηφίζουμε μέτρα στο κοινοβούλιο ούτε υπογράφουμε μνημόνια ....

   • Ξένος avatar
    Ξένος @ akenaton 03/04/2013 18:37:04

    Εννοείς πως πήγες να γράψεις κάτι αισιόδοξο, να δώσεις μια αχτίδα φωτός στην γκρίζα και πένθιμη καθημερινότητα κι εμείς πέσαμε να σε φάμε; Τι είδους ελιγμός είναι αυτός τώρα, καινούρια τακτική;
    Εκτιμήσεις από τα πλέον επίσημα και αρμόδια χείλη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και απλές καθημερινές παρατηρήσεις σύσσωμης σχεδόν της κοινωνίας, συγκλίνουν στο ότι δεν έχουμε περάσει τον κάβο και τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Άγνωστο σε τι βαθμό και έκταση.
    Αφού λοιπόν διαψεύδεις τους πάντες ισχυριζόμενος το ακριβώς αντίθετο και χαρακτηρίζεις όλους τους υπόλοιπους ως «μάντεις της μιζέριας», το βάρος των εξηγήσεων βαραίνει κυρίως εσένα, δεν νομίζεις; Ξέρεις κάτι λοιπόν που δεν ξέρουμε;
    Όλα όσα λες εν μέρη ίσχυαν όσο η Ευρώπη ήταν κάτι άλλο από αυτό στο οποίο έχει ξεπέσει σήμερα. Από τη στιγμή που η Ε.Ε. υπό το πρόσχημα των αγνών και τίμιων μακροπρόθεσμων προθέσεων έχει μετατραπεί σε έναν αλαζόνα και κακόβουλο υπερ-οργανισμό που δρα ενάντια των πιο αδύναμων μελών του, υπάρχουν άνθρωποι στις χώρες του νότου που ψάχνουν να βρουν εναλλακτικές και διεξόδους στον δημόσιο διάλογο.
    Όλους αυτούς, από ανάρτηση σε ανάρτηση προσπαθείς να τους βγάλεις τρελούς, να τους πείσεις πως δεν ισχύουν αυτά που βλέπουν ή πως ακόμα κι αν ισχύουν φταίμε οι ίδιοι και μόνο οπότε για να εξαγνιστούμε πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να υπομείνουμε το φαρμάκι, όσο δηλητήριο κι αν είναι, αφού στο μέλλον όσοι επιζήσουν θα δικαιωθούν.
    Άλλο πράγμα όμως να υπερασπίζεται κανείς τις απόψεις του και άλλο να εμπαίζει αμετροεπώς και τακτικά όσους διαφωνούν με τις εκτιμήσεις του.

   • Ξένος avatar
    Ξένος @ akenaton 03/04/2013 19:05:41

    Επιπρόσθετα, την ταύτιση της εξόδου από την Ο.Ν.Ε. με έξοδο από την Ε.Ε. δεν την συνέλαβαν οι χώρες του νότου. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων ζητούν επαναφορά εθνικών νομισμάτων στα κράτη που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική πολιτική του βόρειου, σκληρού πυρήνα, δεν ζητάει και ταυτόχρονη έξοδο από την Ε.Ε. Άλλοι είναι εκείνοι που διατυπώνουν τέτοιου είδους ευθεία απειλή, όπου γι’ ακόμα μια φορά εσύ προσωπικά σπεύδεις να την ενστερνιστείς λέγοντας ουσιαστικά πως, εφ’ όσον η απειλή αυτή είναι υπαρκτή γιατί η τευτονική πεφωτισμένη Εσπερία δεν αστειεύεται, άρα εμάς το μόνο που μας μένει είναι να πετυχαίνουμε στόχους εντός χρονοδιαγραμμάτων και να μην κουνιόμαστε καθόλου γιατί “θα πάθουμε ότι και η Κύπρος”.
    Όταν όμως όλες οι εξελίξεις καταδεικνύουν πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, μάλλον οφείλει να υπάρχει σχέδιο εγκατάλειψης του Ευρώ το οποίο δεν θα παραχωρείται στα χέρια της εκάστοτε αντιπολίτευσης ούτε και του κάθε πικραμένου.
    Μια σοβαρή κυβέρνηση πρέπει να έχει στα συρτάρια της και σχέδια εκτάκτων αναγκών πράγμα που έως τώρα δεν φαίνεται να ισχύει, κι απλώς όλοι προσεύχονται κόντρα στις παρατηρήσεις και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πως οι έκτακτες συνθήκες δεν θα έρθουν ποτέ. Δίνουν έτσι την εικόνα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πως ότι απαιτήσεις κι αν χρειαστεί να ικανοποιηθούν προκειμένου να μη φύγουμε από το Ευρώ, με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα ικανοποιηθούν (αφού σε τελική ανάλυση είναι σωστές και δίκαιες). Ε λοιπόν επίτρεψε σε αρκετούς από εμάς να πιστεύουμε οτι αυτά δεν είναι καθόλου σοβαρά πράγματα.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Ξένος 03/04/2013 20:54:56

     Εγώ τα λέω όλα αυτά που γράφετε; .............

  • Deja vu avatar
   Deja vu @ Ξένος 03/04/2013 18:09:31

   @ Ξένος : Μη σας κάνει εντύπωση. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που όταν οι ίδιοι είναι καλά, όλος ο κόσμος είναι καλά. ΚΑΙ εδώ μέσα, κυκλοφορούν αρκετοί τέτοιοι...μακάριοι!

 23. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 03/04/2013 17:07:33

  Ας βγει προς το παρον η Κυπρος απ την Ευρωζωνη, τωρα που ο κοσμος εκει το απαιτει, και βραζει κατα της Ε.Ε, και αν η επιλογη αυτη αποδειχθει ευστοχη, τοτε ακολουθουμε κι εμεις.
  Μπορει τελικα οντως η Ε.Ζ και η Ε.Ε να ειναι πηγες κακων. Αλλα ως δουμε ενα παραδειγμα εξοδου, ειδικα μια γειτονικη Μεσογειακης χωρας και βλεπουμε... μπορει τελικα το ΚΚΕ και ενα μεγαλο μερος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ που προτεινουν την εξοδο μας απ την Ε.Ζ και την Ε.Ε να εχουν δικιο.
  Αλλωστε αυτοι συμβουλευσαν την Κυπριο να πει το οχι, και τωρα να βγει απ την Ε.Ζ..

 24. blue nile avatar
  blue nile 03/04/2013 17:26:30

  Καταρχήν θα μπορούσαμε να ανήκαμε στην ΕΕ και όχι στην ευρωζώνη την ένωση του ευρώ δηλαδή.
  Οπότε μόνοι δεν θα ήμασταν...
  Από εκεί και πέρα.
  Είναι λογικό να μη θέλει κάποιος να μη διαλυθεί το ευρώ και εμείς να συνεχίσουμε να ανήκουμε στην ένωση του γιατί απλά θα ήταν πιο καταστροφικό να βγούμε.
  Όπως καταστροφικό θα ήταν για οποιαδήποτε ελλειμματική χώρα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση στην οποία ανήκει.
  Όμως η ελληνική οικονομία δεν είδε κανένα καλό από το ευρώ.
  Αντίθετα...Μέχρι το 2008:
  Έχασε το πλεονέκτημα του υποτιμημένου νομίσματος που σε συνδυασμό με την μείωση των τιμών εισαγομένων προϊόντων δημιούργησε μεγάλη ζημιά στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών.
  Ενώ παράλληλα αύξησε τις κεφαλαιακές ροές (δανεικά και όχι αγύριστα) προς την Ελλάδα που τις πήραν επί το πλείστον οι τραπεζίτες και μετά έδιναν θαλασσοδάνεια σε κολλητούς και διαπλοκή.
  Γιατί το όφελος ατό το ευρώ το είχε και το έχει ο χρηματοπιστωτικός τομέας και όχι ο παραγωγικός.
  Γι'αυτό και οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι των μνημονίων και των περιοριστικών πολιτικών για τη σωτηρία του κοινού νομίσματος είναι οι τραπεζίτες.
  Μετά το 2008:
  Η ελληνική οικονομία παγιδεύτηκε σε ένα ευρώ που δεν είχε προβλέψει τίποτα για περιόδους Κρίσης όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.
  Με συνέπεια να γίνουν όσα όλα διατυπωμένα από το 1935 φοβόταν ο Κέινς για τις νομισματικές ενώσεις.
  Ελλειμματικές χώρες να δουν τα επιτόκια δανεισμού τους να αυξάνονται οπότε να προβαίνουν σε μειώσεις του ΑΕΠ για να περιορίσουν το έλλειμμα τους σε καιρό Κρίσης!
  Με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε μια χαοδίνη αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης η οποία και τελικά τις καταστρέφει!
  Και τελικά είναι αυτή η επεκτεινόμενη καταστροφή επιφέρει την διάλυση του κοινού νομίσματος.
  Επειδή αυτό το κοινό νόμισμα θα έχει μετατραπεί σε μια οικονομική φυλακή.
  Μέσα στην οποία οι ελλειμματικές χώρες δεν θα μπορούν να συντηρούν τα ελλείμματα τους ...και οι πλεονασματικές χώρες λόγω αδυναμίας των ελλειμματικών να αγοράσουν τα προϊόντα τους, θα οδηγούνται και αυτές σε ύφεση και μεγάλη ανεργία.
  Όσο οι Γερμανοί θα συνεχίζουν τον ίδιο παραλογισμό , να θέλουν δηλαδή όλες οι ελλειμματικές χώρες να μετατραπούν σε πλεονασματικές ενώ η ίδια η Γερμανία να παραμένει πλεονασματική, εμείς θα καταστρεφόμαστε.
  Γιατί κάτι τέτοιο είναι εκτός από παράλογο είναι και αδύνατο.
  Αν η παγκόσμια οικονομία βασιζόταν στα καθολικά πλεονάσματα τότε η αμέσως επόμενη ερώτηση θα ήταν το ποιος θα τα κατανάλωνε;
  Τα ζώα... ή τίποτα εξωγήινοι;
  Η είσοδος της χώρας στο ευρώ λόγω του αναπόδραστου χαρακτήρα της είναι ένα εθνικό έγκλημα.
  Που για πολλά χρόνια θα μας στοιχειώνει και θα ψάχνει να βρει κάθαρση.

 25. Μαριος Σιδας avatar
  Μαριος Σιδας 03/04/2013 17:52:55

  "Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, δεν είναι ούτε δόγμα, ούτε θρησκεία, ούτε ιδεολογικός ψυχαναγκασμός".
  σιγουρα? τοτε γιατι την βιωνουμε σαν ψυχαναγκασμο τα τελευταια χρονια?

 26. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 03/04/2013 19:44:04

  Οι μεγάλοι έρωτες ακολουθούνται από τα πιο μεγάλα μίση. Ο Έλληνας μπήκε στην Ευρώπη έχοντας μια Χ ιδέα για αυτή, κάτι σαν την γλυκιά θαλπωρή μιας παχιάς αγελάδας, κάτι σαν τον χαζούλη θείο στην Αμερική που στέλνει από κει τα ντόλλαρς, κάτι σαν την Ουτοπία της μελλοντικής αδελφοσύνης των λαών, κάτι σαν τον καλοκάγαθο μπαμπά των παιδικών του χρόνων που θα τον πάρει πάλι υπό τη σκέπη του. Κάποια στιγμή ήλθε η διάψευση των παραπάνω και για πολλούς εδώ μέσα η μετάλλαξη του έρωτα σε μίσος.

 27. Simos avatar
  Simos 03/04/2013 20:42:26

  Μόνο ισχυροί & αδύνατοι υπάρχουν .

  Πουθενά άλλου στο κόσμο το παραπάνω δόγμα δεν ξεπεράστηκε διότι απλά έτσι είναι φύση των πραγμάτων...

  Συνεπώς και την Ε.Ε πλέον υπό αυτή την προοπτική θα πρέπει να την εξετάζουμε, όχι ως οικογένειας αλλά σαν λέσχης.

 28. akenaton avatar
  akenaton 03/04/2013 21:04:25

  Ε, όλο μίρλα, μίρλα, μίρλα ακόμη και αν δεν είσαι καλά (που δεν είμαι φυσικά), χρειάζεται και λιγάκι αισιοδοξία. Τι στο καλό, μπορεί να μην έχουμε λεφτά αλλά δεν χρειάζονται και τόσα πολλά για την ευτυχία. Λυπάμαι μονάχα γι αυτούς που δεν έχουν τίποτε και έχω γράψει απελπισμένα εδώ μέσα, πως αυτοί πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας και της κοινωνίας τούτη την ώρα.

  • Deja vue avatar
   Deja vue @ akenaton 03/04/2013 22:18:19

   ''Ε, όλο μίρλα, μίρλα, μίρλα'', δεν αντέχεται! Τότε είναι λοιπόν που καταπίνετε όλοι εσείς οι ''ευτυχισμένοι'' μια χούφτα χάπια έκσταση και γράφετε σαν να΄ρθατε από αλλού και σα να ζείτε στην εξωτική Ελβετία ανάμεσα σε αγνώμονες που δεν εκτιμούν τις καταπληκτικές συνθήκες και τις ευοίωνες...προοπτικές! Μιλάμε για πολλά κιλά, αβάσταχτης ευδαιμονίας.
   Μέγας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου!

   • akenaton avatar
    akenaton @ Deja vue 04/04/2013 01:01:17

    :)

 29. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 03/04/2013 21:21:44

  Δεν λέω την γνώμη μου γιατί,
  1) Είναι ανεπεξέργαστη και 2) γιατί δεν νομίζω πως κομίζω γλαύκα εις Αθήνας.
  Προτιμώ την ψυχρή ανάλυση δίχως ιδεολογικές παρωπίδες και με βάση τον εμπειρισμό.
  Μπορεί τα παραδείγματα να μην είναι και τα καλύτερα αλλά τα δεδομένα δηλώνουν πως κατά μέσο όρο οι εκτός ευρώ χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Γερμανία (η ενάρετη Ολλανδία βαίνει προς ύφεση-καλώς τα πουλάκια μου!), είναι σε "καλύτερη" μοίρα από εμάς που μας "θωρακίζει το ευρώ", έτσι δεν έλεγαν τα παπαγαλάκια πριν "υθεί" το γάλα ;

 30. Deja vue avatar
  Deja vue 03/04/2013 22:25:09

  Τώρα πια ούτε σαν λέσχη. Σαν βρωμιάρικο οίκο ανοχής, όπου δυστυχώς οι τσατσάδες που κρατούν τα ηνία, μας επιφυλάσσουν το ρόλο της ιεροδούλου, της επί ευρώ εκδιδομένης, προς εξόφληση χρεών.

 31. mara avatar
  mara 03/04/2013 23:34:44

  Γιατί αγαπητέ Akenaton τώρα δεν είμαστε μόνοι; Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι είμαστε τραγικά μόνοι απέναντι σε μία πανικόβλητη Ευρώπη, που με την επέλαση της Γερμανίας, από ενωμένη Ευρώπη έχει γίνει ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
  Αντί να είμαστε ενωμένοι στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας έχουμε πέσει στη παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού και τρώμε τις σάρκες μας. Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο γι'αυτή τη χώρα και τους πολίτες της και μην περιμένετε κανέναν να μας σώσει απο οτιδήποτε.

  • akenaton avatar
   akenaton @ mara 04/04/2013 01:08:06

   Αυτό το τελευταίο έχω που το φωνάζω χρόνια. Δεν αναιρεί όμως την ανάγκη στρατηγικού στόχου για πορεία μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση. Έτερον εκάτερον. Μάλλον αυτοί που τα περίμεναν όλα από τους εταίρους τα έκαναν θάλασσα μέχρι και την τελευταία στιγμή.

 32. Noger avatar
  Noger 04/04/2013 09:04:01

  Ειναι αδύνατο να ξεχασθεί εκείνη η δήλωση της μαραμένης Ολλανδικής τουλίπας για μελλοντικό κούρεμα των καταθέσεων, δήλωση καταστροφική για την ''λάμψη'' του ευρώ στα μάτια και στην λογική των διεθνών επενδυτών, που ψάχνουν εναγώνια μόνο την Ασφάλεια των καταθέσεων τους (ιδιαίτερα σε τόσο χαλεπές περιόδους).
  Η δήλωση του κυρίου αυτού -alter ego της Μερκελ- καίτοι ανόητη και καταστροφική από μία οπτική, μπορεί να θεωρηθεί ως ιδιαίτερα έξυπνη και μεγαλοφυής από την άλλη.
  Το μεγαλύτερο ποσοστό των διεθνών μεγαλοκαταθετών για Ασφάλεια και μόνο θα στραφεί προσωρινά -σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς σε μεγάλες χώρες, αποφεύγοντας παραδείσους και χώρες με σοβαρά τραπεζικά και δημοσιονομικά προβλήματα-.
  Η μόνη ασφαλής χώρα είναι επί του παρόντος ασφαλής είναι η Γερμανία.
  Η εισροή κεφαλαίων και καταθέσεων εκεί θα είναι άνευ προηγουμένου και μια πολύ βαθιά ανάσα για την χωλαίνουσα οικονομία και το διαβρωμένο τραπεζζικό της σύστημα.
  Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα στραγγίσουν σταδιακά από καταθέσεις και επενδυτικά κεφάλαια.
  Όταν λοιπόν συγκεντρωθεί το σύνολο των καταθέσεων και των επενδυτικών κεφαλαίων σε μία και μόνο χώρα σε λίγες και μόνο μεγάλες τράπεζες, μια απόφαση -εθνικού χαρακτήρα- για ένα αρκετά μεγάλο κούρεμα εν μια νυκτί, δεν είναι κανένα δύσκολο εγχείρημα.
  Συνεπώς η δήλωση του ταλαίπωρου Ολλανδού από άλλη οπτική, μπορεί να θεωρηθεί μεγαλοφυής, γιαυτούς που την τοποθέτησαν στα χείλη του.
  Δυστυχώς όμως, η αντίστροφη μέτρηση για το ευρώ έχει αρχίσει.
  Δεν απέχουμε πολύ από 'ρούβλια' και ....ο σώζων εαυτό, σωθείτο.
  Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν η μόνη Ασφαλής χώρα είναι η ήδη εις διπλούν κουρεμένη Ελλάδα και η λιγότερο πιθανή για αλλο κούρεμα.

 33. anonymous avatar
  anonymous 04/04/2013 09:24:16

  Υπάρχουν 3 δυνατότητες:
  α) επαναδιαπραγμάτευση της ΕΕ
  β) Διάλυση της ΕΕ και αντικατάσταση από μια άλλη ένωση στην οποία θα συμμετέχουν τα κράτη της Ν. Ευρώπης. π.χ. Βορειομεσογειακή ένωση
  γ) Μόνοι μας.
  Υπό τις προτιμώ το β) υπό άλλες συνθήκες θα μου άρεσε το γ)

 34. Zanias avatar
  Zanias 04/04/2013 10:10:35

  Ενα πραγμα λειπει απο τους σχολιαστες του Αντινιουζ..... Ρεαλισμος!!!!

 35. Nik avatar
  Nik 04/04/2013 16:43:16

  Μέσα, αν για το καλό ΟΛΗΣ της Ευρώπης μικρύνουμε την Ευρωγραφειοκρατεία και την ενασχόληση των ακριβοπληρωμένων υπαλλήλων της ΕΕ με βλακείες, όπως πχ η οδηγία που ρυθμίζει το μέγεθος των βάζων μαρμελάδας!

  Μέσα αν πετάξουμε έξω από την διαδικασία λήψης αποφάσεων κάθε λογής ΜΚΟ που έχουν παρεισφρύσει στην μηχανή της ΕΕ ροκανίζοντας κονδύλια και επιβάλλοντας ιδεοληψίες, όπως αυτή που μας κατσίκωσε τις ανεμογεννήτριες.

  Τα στραβά της ΕΕ δεν είναι μόνο αυτά που είναι στραβά για εμάς. Υπάρχουν παλαβομάρες που είναι πανευρωπαϊκά αρνητικές.

 36. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 04/04/2013 21:36:34

  Πολύ σωστά τίθεται προς συζήτηση το ερώτημα.
  Γνωρίζοντας, όμως, την ιστορία και τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, η απέντηση είναι αυτονόητη.
  Επιπροσθέτως, λόγω του ότι η Ελλάδα δεν έχει παραγωγική και ικανή οικονομική και πολιτική ελίτ, αν συνεχίση να κυβερνάται από δαύτη, θα συνεχίσει να αρμενίζει...

 37. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 05/04/2013 00:41:30

  Μακάρι τα πράγματα να ήταν έτσι, αγαπητέ αρθρογράφε! Θαρρώ όμως πως δεν είναι και τώρα αρχίζω να δίνω μεγάλο δίκιο στους ευρωσκεπτικιστές! Μάλλον η «σχέση» είχε πρόβλημα από τη σύναψή της, γιατί ήταν βαθύτατα ανειλικρινής. Εμείς βλέπαμε την Ευρώπη σαν την καλή μας αγελάδα και εκείνη μας έβλεπε σαν το μικρό ψάρι της μιας χαψιάς.
  Τα δολώματα πολλά και ποικίλα, από τις περίφημες επιδοτήσεις για τη μείωση της παραγωγής της ευλογημένης ελληνικής γης, μέχρι το λουκέτο αξιόπιστων ελληνικών βιομηχανιών!
  «Καθετοποίηση της παραγωγής» έλεγε ψευδέστατα πως οραματίζεται ο Ανδρέας και οι πράσινοι συνδικαλιστές του ξαμολήθηκαν και έκαναν τα πάντα για να κλείνουν τη μία βιομηχανία πίσω από την άλλη! Η μίζα έγινε δεύτερη φύση εκείνων που δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους και είχε και επίσημο πλαφόν τα 500 μύρια, διά στόματος μάλιστα του «σοσιαλιστή» πρωθυπουργού!
  Αυτός ο τόπος κάποτε είχε και πολιτικούς πατριώτες, σήμερα τους ψάχνεις με τα κιάλια! Κι όσοι είναι ακόμα, ακροβατούν μεταξύ των εκβιασμών του εξωτερικού της Άνγκελα και του Σόιμπλε και του εσωτερικού των κυβερνητικών εταίρων. Πού να βρεθεί λοιπόν νότα αισιοδοξίας σήμερα;

 38. B.Q avatar
  B.Q 05/04/2013 08:49:13

  Όμικρον αυτό το στέμμα μου, είναι το...πρόχειρο, κατασκευασμένο ειδικά για να μπερδεύει και να σαρκάζει τις-τούς πωταγωνίστριες-ές τρυφερών ταινιών όπως εσείς. Αν βλέπετε γελωτοποιό μπροστά σας, απλά απομακρυνθείτε από τον καθρέφτη σας. Όσο για τα σχόλια, χαίρομαι που σας ενοχλούν. Πίσω στα γυρίσματα του ριμέϊκ σας τώρα :-)

  • B.Q avatar
   B.Q @ B.Q 05/04/2013 08:50:00

   πρωταγωνίστριες

 39. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 05/04/2013 08:59:03

  Το μείζον πρόβλημα της χώρας μας είναι η κατοχή του Κράτους από μία αντιπαραγωγική οικονομικοπολιτική ελίτ. Πρόκειται για καρκίνωμα που η ελληνική κοινωνία /οι πολίτες δεν μπόρεσαν να γιατρέψουν. Η κοινωνία στο σύνολό της είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό το σύμπλεγμα.
  Δυστυχώς, μόνο από έξωθεν δυνάμεις μπορεί να αλλάξει.
  Το πώς θα διαμορφωθεί το Κράτος στη συνέχεια εξαρτάται και από την παραγωγική δυναμική της Κοινωνίας.

 40. η Dimi avatar
  η Dimi 05/04/2013 09:36:45

  Πίστη, θέληση, αισιοδοξία. Αν αναγνωρίζαμε τη συντριπτική δύναμη της ψυχής και της σκέψης μας, θα σκεφτόμασταν μόνο θετικά. Επειδή, αυτό που σκεφτόμαστε αυτό είμαστε. Αφροδίτη, καλημέρα

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ η Dimi 05/04/2013 14:34:47

   Καλημέρα αγαπητή Dimi! Η πίστη και η αισιοδοξία δεν τρώγονται και ούτε παρηγορούν τα νέα παιδιά, που ξέρεις και ξέρω πως είναι σε απόγνωση. Η θετική σκέψη αναπτύσσεται σε κατάλληλο περιβάλλον, ή όταν στο βάθος βλέπεις να υπάρχει εν τέλει μια προοπτική. Τη βλέπεις; Βρήκαμε πάτο, για να αρχίσουμε να ελπίζουμε, ή ακόμα κατρακυλάμε; Προς το παρόν, νοιώθω αδυναμία να απαντήσω αλλά και να παρηγορήσω τα παιδιά μου, που με κοιτάζουν μελαγχολικά και απορημένα.

 41. giorgos avatar
  giorgos 05/04/2013 10:20:25

  Οικογένεια?????
  Αν ο όρος "οικογένεια" έχει αυτή την ερμηνεία τότε προτιμώ την ορφάνια ..........

 42. η Dimi avatar
  η Dimi 05/04/2013 14:46:17

  Winkle out!

  • akenaton avatar
   akenaton @ η Dimi 05/04/2013 22:28:34

   You(!) foul???

 43. η Dimi avatar
  η Dimi 05/04/2013 23:24:10

  Yes! my friend. Because even the b.s. has its ceiling.

  • akenaton avatar
   akenaton @ η Dimi 06/04/2013 15:31:45

   Από ότι γνωρίζω ομιλείτε μια χαρά την ελληνικήν. Ίσως όμως ντρέπεστε να τα γράψετε όλα αυτά στην γλώσσα σας! Και μας τα γράφετε στην γλώσσα του προφίσιενσί σας ίσως! Ενδιαφέρον ......

  • akenaton avatar
   akenaton @ η Dimi 06/04/2013 16:09:55

   V.K.o.Y!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.