#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/04/2011 13:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bankruptocracy


Ο κ. Βαρουφάκης, νονός της επικεφαλίδας,  είναι ένας από τους λίγους οικονομολόγους που αντιλήφθηκε ότι η κρίση στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, δεν ξεκίνησε ως κρίση χρέους, αλλά ως κρίση του τραπεζικού συστήματος.  Ο καθηγητής επιμένει σε λύση που θα έρθει από την Ευρώπη και θα είναι συνολική (έχει καταθέσει μάλιστα και συγκεκριμένη πρόταση: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=5718.
Κινδυνεύοντας να διαβεί την πόρτα του εισαγγελέα για διασπορά ψευδών ειδήσεων (μια και ο εθνικός μύθος θέλει τις τράπεζες ακλόνητες), επισείει εδώ και μερικούς μήνες τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές, αλλά και οι ευρωπαϊκές, τράπεζες, είναι ουσιαστικά, ήδη πτωχευμένες.

Όμως ο κ. Παπανδρέου δικαίωσε πρώτος τον καθηγητή και άναψε το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση κάποιων πάλαι ποτέ ‘’καταστροφολογικών’’ απόψεων.  Σε μια συνέντευξή του στο Reuters, αποκάλυψε αυτό που όλοι γύρω από τις τράπεζες είχαμε κρυφό καμάρι, ότι σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν.

Γιατί ο κ. Παπανδρέου τρέμει για τις ‘’θωρακισμένες’’ τράπεζες, που εμφανίζουν κέρδη μέσα στη χειρότερη κρίση, που περνούν για πλάκα τα stress tests και που το ενεργητικό τους ξεπερνά το ΑΕΠ του κράτους;  Για τέσσερις βασικούς λόγους:

1.  Οι καταθέσεις μειώνονται συνεχώς.  Ήδη όλα τα μεγάλα ψάρια έχουν μετακομίσει σε ηπιότερα επενδυτικά κλίματα, αφήνοντας πίσω, τους γνωστούς μακάκες, να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.  Μετά το αναμενόμενο αρχικό σοκ, που κόστισε στο κράτος δεκάδες δις εγγυήσεων προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση των τραπεζών, οι καταθέσεις εξακολουθούν να μειώνονται, είτε γιατί ο μέσος Έλληνας αρχίζει να νιώθει τον κίνδυνο, είτε γιατί από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για τη φοροεπιδρομή του κ. Παπακωνσταντίνου.  Η συνεχής διαρροή των καταθέσεων, δονεί συθέμελα τις τράπεζες και τινάζει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα κόκκινα, όπως η ραδιενέργεια τα μηχανάκια στη Φουκουσίμα.  Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ενέσεις από την ΕΚΤ, με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και με δις από κρατικές εγγυήσεις.

2.  Τα χρήματα που αφειδώς έχουν δανείσει οι τράπεζες στο παρελθόν, αρνούνται να επιστρέψουν στο μαντρί.  Η κρίση έχει πιέσει αφόρητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Μπορεί η τακτική της κυβέρνησης να είναι ‘’Πρώτα οι τράπεζες και οι δανειστές μας’’, εντούτοις ο καθημερινός πολίτης βάζει άλλες προτεραιότητες.  Αυτές οι ‘’άλλες’’ προτεραιότητες έχουν στενοχωρήσει πολύ τις τράπεζες, που βλέπουν αφενός τα χρήματα να μην επιστρέφουν και αφετέρου οι καλύψεις που έχουν στα χέρια τους να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  Η κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί στις εκροές των καταθέσεων και δημιουργεί νέες ανάγκες ρευστότητας.  Η κατάσταση μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπιστεί με αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων και κυρίως με επιμηκύνσεις.  Όταν λήξουν οι περίοδοι χάριτος και αποτύχει η εξυπηρέτηση των αναχρηματοδοτήσεων, άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι.

3.  Τα ελληνικά ομόλογα και οι συνεχείς υποβαθμίσεις της οικονομίας έχουν οδηγήσει τους τραπεζίτες σε απόγνωση.  Η σούπερ μπίζνα του 2008 – 2009, όπου δανείζονταν με 1% από τη διατραπεζική και δάνειζαν με 5% το δημόσιο, μετατράπηκε σε οδυνηρό εφιάλτη.  Τα χαρτοφυλάκιά τους έχουν ήδη χάσει το 30% της αξίας τους.  Λόγω μιας οδηγίας της ΕΚΤ, μπορούν ακόμα να μην εμφανίζουν τις πραγματικές αξίες των ομολόγων στους ισολογισμούς τους, αλλά να εγγράφουν τις ονομαστικές.  Τυχόν αλλαγή της οδηγίας αυτής ή τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα προκαλέσουν σεισμό στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.  Καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει ρευστό για να διασώσει το σύστημα, όπως έπραξε η Ιρλανδία, καθώς δεν υπάρχει κορόιδο αγοραστής ούτε μέσα, ούτε έξω, κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα και τι επιπτώσεις θα έχει.  Θα επέμβει η ΕΚΤ;  Με τι κεφάλαια;  Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;  Μήπως θα αφεθούν στην τύχη τους;  Τι θα απογίνουν οι καταθέσεις;  Αμείλικτα τα ερωτήματα.

4.  Τα ακίνητα αποτελούν τη βόμβα που δεν έχει σκάσει ακόμα.  Καθώς οι τιμές τους μοιραία υποχωρούν προς τα πραγματικά επίπεδα, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να εγγράψουν και εκεί ζημιές, ενώ μεγάλο μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει θα μείνει ακάλυπτο, θέτοντάς τις τράπεζες εκτός στόχων Βασιλείας ΙΙ (πρόκειται για τη θέσπιση διεθνών τραπεζικών κανόνων σύμφωνα με τους οποίους οι εμπράγματες εξασφαλίσεις θα πρέπει να υπερβαίνουν κατά ένα ποσοστό τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις).  Η αξία ενός ακινήτου ασφαλώς δεν ορίζεται από την τιμή που ζητάει ο ιδιοκτήτης του, αλλά από τις συνθήκες της αγοράς τη συγκεκριμένη περίοδο και από το ποσό που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο υποψήφιος επενδυτής.  Υπό την έννοια αυτή, πολλοί παράγοντες της κτηματαγοράς υπολογίζουν τη μείωση των τιμών σε τουλάχιστον 30%.  Ο λόγος που η μείωση αυτή δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία είναι και πάλι οι Τράπεζες.  Και αυτό γιατί η πλειονότητα των ακινήτων βρίσκεται σε καθεστώς προσημείωσης και οι τράπεζες αρνούνται να εγγράψουν τις πραγματικές τιμές, άρα να εισπράξουν χαμηλότερο τίμημα για τα δάνεια που χορήγησαν.

Η κυβέρνηση Καραμανλή, εφαρμόζοντας σχετική οδηγία της ΕΚΤ, θέσπισε τα 100.000 ευρώ ως ανώτερη εγγύηση ανά καταθέτη, ανακουφίζοντας τους πολίτες που ανησυχούσαν.

Πράγματι η κρατική εγγύηση, εξ’ όσων δύναμαι να γνωρίζω, είναι ακόμα σε ισχύ και δεν έχει μεταβληθεί ούτε από το μνημόνιο, ούτε από κάποια νυχτερινή τροπολογία.  Το ζητούμενο είναι ότι το κράτος βρίσκεται πίσω από πολλές απροσδιόριστες εγγυήσεις.  Συγκεκριμένα έχει εγγυηθεί από τα στεγαστικά των ομογενών της πρώην ΕΣΣΔ και τα θαλασσοδάνεια των δήμων, μέχρι τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες και τις καταθέσεις των πολιτών του.  Αν συνυπολογίσουμε τις ΔΕΚΟ, την αυτοδιοίκηση ως σύνολο και τις περιπτώσεις που δεν έχουν δημοσιευτεί, θα χάσουμε το λογαριασμό.  Αυτό δεν ήταν κράτος, ήταν η Μητέρα Τερέζα.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς, αν υπάρξει κάποιου είδους κατάρρευση, στάση πληρωμών, ή οποιαδήποτε άλλη ανωμαλία (ακόμα και πολιτικής φύσεως), ποια θα είναι η οικονομική δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις εγγυήσεις.  Και επειδή τα κράτη έχουν γενικώς (και σωστά) ασυλία ως προς οικονομικής φύσεως θέματα, γεννάται ένα ερώτημα περί προτεραιοτήτων.  Αν δηλαδή αυτή ή μια άλλη κυβέρνηση έρθει αντιμέτωπη με μια ανώμαλη κατάσταση, προφανώς θα κοιτάξει να καλύψει πρώτα βασικές ανάγκες του πληθυσμού.  Και είναι εξαιρετικά απλό τέτοιου είδους εγγυήσεις να μεταλλαχθούν με μια νυχτερινή τροπολογία.  Αυτό το σενάριο θα ήταν καταταγμένο στην επιστημονική φαντασία, αν η ωμή πραγματικότητα δε μας έφερνε προ των πυλών μιας τέτοιας ανωμαλίας (αναδιάρθρωση).

Όποιος ασχολείται με προτάσεις και λύσεις για έξοδο από την κρίση, θα πρέπει να υπολογίσει την παράμετρο ‘’τραπεζικό σύστημα’’.  Γιατί είναι ωραίο να λες ότι θα προχωρήσω σε αναδιάρθρωση, ιδέα με την οποία φλερτάρουν όψιμα αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι αφελές να πιστεύεις ότι την επόμενη ημέρα όλα θα είναι όπως πριν και το χρέος σου θα είναι μειωμένο και εξυπηρετήσιμο.

Η δε αριστερά κομπάζει περί κρατικοποίησης των τραπεζών.  Θα απαντούσα ότι δεν υπάρχει πιο εφιαλτικό σενάριο, όχι γιατί είμαι ιδεολογικά κολλημένος απέναντι σε θέματα κρατικοποιήσεων, αλλά γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, το κράτος θα αναλάμβανε επισήμως τα τραπεζικά χρέη, πολλές δεκάδες δις, τα οποία απλά δεν αντέχει.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/04/2011 10:31:59

  Συμφωνώ σε πολλά σημεία με την ανάλυση Βαρουφάκη. Με μια διαφορά:
  Η κρίση χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρωπαική περιφέρεια είναι δευτερογενής: Ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική κρίση, κρίση του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος, κυρίως από τις ΗΠΑ, και τα απόνερα της χτυπούν τώρα όλες της Δυτικές χώρες. Εκτός από όσες λίγες είχαν την πρόνοια να κάνουν έγκαιρα αντικυκλική πολιτική και να συσσωρεύσουν αποθέματα στην περίοδο παχειών αγελάδων.
  Αλλά η βαθύτερη ρίζα της κρίσης δεν είναι απλώς τραπεζική: Εκτείνεται βαθειά στην πραγματική οικονομία, κυρίως σε 2 πεδία. Το ένα είναι η τερατώδης φούσκα της αγοραίας τιμής των ακινήτων σε πολλές χώρες (ΗΠΑ κυρίως, αλλά και άλλες, π.χ. Βρετανία, Ισπανία, Ιρλανδία κτλ - και Ελλάδα). Το άλλο η αγοραία τιμή των πρώτων υλών, κυρίως του πετρελαίου και τα τερατώδη ποσά ρευστότητας που επενδύονται στα χρηματιστηριακά αυτά αγαθά.
  Και η μέν φούσκα των ακινήτων στις πιό πολλές χώρες έχει σκάσει, αλλά δεν έχει βγεί ακόμη όλος ο αέρας. Όμως η τιμή του πετρελαίου δεν φαίνεται να μετριάζεται, λόγω ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης. Το πυρηνικό ατύχημα αυξάνει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση πετρελαίου.
  Έτσι παρόλο που φαίνεται σαν χρηματοπιστωτική και τραπεζική κρίση, στο βάθος είναι και τυπική κρίση υπερεπένδυσης, όπως του 1929. Με τη διαφορά ότι το 1929 είχαμε κυρίως υπερεπένδυση στο δευτερογενή τομέα, ενώ τώρα πρόκειται για μια "τελειωμένη" υπερεπένδυση στα ακίνητα (και γενικώς σε καταναλωτικές δαπάνες) και για συνεχιζόμενη υπερεπένδυση στην ενέργεια και πρώτες ύλες - κερδοσκοπική μέν, αλλά καθοδηγούμενη από πραγματική ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης.
  Οι χώρες που κρατικοποιούν ζημιωμένες τράπεζες (Βρετανία, Ιρλανδία, εν μέρει Γερμανία), και αυτές που κρατικοποιούν μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΗΠΑ) μεταφέρουν τις ζημίες στους φορολογούμενους, τους δικούς τους ή του "ευρύτερου όλου" (η Ιρλανδία στην λοιπή ΕΕ). Η "καθαρή" κρίση δημόσιου χρέους (Ελλάδα, Πορτογαλία) οξύνθηκε σε ανυπόφορο βαθμό, ακριβώς από την απότομη μεταβολή των παγκόσμιων ροών της ρευστότητας μετά το 2008: Την "αποφυγή του ρίσκου" μετά την Lehman Bros, την φυγή κεφαλαίων από τομείς υπερεπενδυμένους ή με κακά θεμελιώδη (ακίνητα, χώρες χωρίς παραγωγή και ανταγωνιστικότητα) και τον προανατολισμό τους στις πρώτες ύλες και ενέργεια.
  Η κρίση μπόρεσε και συνέβη με τέτοια ένταση επειδή το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον ήταν απορρυθμισμένο από τα 30 χρόνια νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, που άρχισε με την Θάτσερ και τον Ρέηγκαν. Αλλά οι πραγματικές κινητήριες δυνάμεις της βρίσκονται βαθειά μέσα στην πραγματική οικονομία και κυρίως στην μετατόπιση τεράστιας δύναμης κεφαλαίων από τον Δυτικό κόσμο προς την Άπω Ανατολή και τη λοιπή αναπτυσσόμενη Ασία.

  • Kώστας Ροδινός avatar
   Kώστας Ροδινός @ Ο Θείος 15/04/2011 17:21:10

   Θείε,
   Κατά τη γνώμη η ρίζα της κρίσης βρίσκεται στις 12 Νοεμβρίου του 1999.
   Ημέρα που ο Μπίλ Κλίντον υπέγραψε την κατάργηση του Glass-Steagall Act.
   Κατά τα άλλα συμφωνώ.
   Εκτοτε έχουμε ένα αχαλίνωτο τραπεζικό σύστημα που εξυπηρετούσε όλους!
   Για αυτό και όλοι αγωνίζονται να το διασώσου.
   Επίσης, η μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε κρατικό είναι μέγα πρόβλημα.
   Στοχοποιούνται πλέον κράτη.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Kώστας Ροδινός 16/04/2011 17:38:25

    Αγαπητέ Κώστα. συμφωνώ και το έχω γράψει ότι ήταν όντως πολύ σημαντικός σταθμός η κατάργηση του Glass-Steagall Act.
    Συμφωνεί και ο ...Πουμπίνι και προτείνει επαναφορά του,
    Θα ξέρεις όμως, ότι η κατάργηση του Glass-Steagall Act ήταν μια διαδικασία Long Playing και ξεκίνησε από το 1987. Την ήθελαν πολύ οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, άρχισε το Κογκρέσσο να τη συζητά από την εποχή του Ρέηγκαν και των Ρεηγκανόμικς, υπήρξαν μακροχρόνιες κόντρες έντονες, εισηγήσεις υπέρ και κατά.
    Το νομοσχέδιο εισήχθη το 1999 (με Ρεπουμπλικανική Βουλή και Γερουσία), στη Γερουσία από τους Phil Gramm (Republican του Texas) και στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Jim Leach (Republican της Iowa). Αφού πέρασε στη Γερουσία με Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία (54–44), ακολούθως πέρασε στη Βουλή δικομματικά (343–86) μια άλλη version. Στη συνέχεια τις ενοποίησαν, και ο Πρόεδρος Κλίνον υπέγραψε το Νοέμβριο του 1999. Ο κινητήρας ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο Κλίντον πάλι, ήθελε στη φάση εκείνη, τέλος της θητείας του, παρηκμασμένος από τα σκάνδαλα, να είναι "συναινετικός" προς την πλουτοκρατία. Μοιραίο λάθος. Ήταν το "σύνδρομο Σημίτη" στις ΗΠΑ.
    Αυτά, για την ιστορία.
    h**p://en.wikipedia.org/wiki/Glass%E2%80%93Steagall_Act

 2. kargia avatar
  kargia 15/04/2011 11:07:49

  Ο κ. Βαρουφάκης επιστημονικά κυμαίνεται στη μετριότητα. Οι αναφορές στο έργο του είναι από συγκεκριμένες ομάδες και από χαμηλής στάθμης περιοδικά. Συνεπώς το να υπολογίζεται αυτός και τα λεγόμενα του ως αυθεντία είναι τουλάχιστον λάθος. Σιγά τον Ρουμπινί...

  • kopritis avatar
   kopritis @ kargia 15/04/2011 11:16:31

   καργια περαστικα

   • kargia avatar
    kargia @ kopritis 15/04/2011 11:19:15

    Να σαι καλά. Το ίδιο εύχομαι και δια εσέ.

  • Misha avatar
   Misha @ kargia 15/04/2011 11:29:08

   Κάργια

   Ενώ ο Γκικας Χαρδούβελης ε ; ...αστέρι πρώτου μεγέθους...

   • kargia avatar
    kargia @ Misha 15/04/2011 11:32:55

    Δικιά σου η αναφορά, δικα σου και τα σχόλια. Μερικοί εδώ γνωρίζετε από μπάλλα μέχρι πυρηνική φυσική

    • Misha avatar
     Misha @ kargia 15/04/2011 11:34:26

     Mερικοί από εδώ μάθαμε από τα παθήματα μας και οσμιζόμαστε τα νεοφιλελεύθερα κοράκια από μακριά...

  • rs avatar
   rs @ kargia 15/04/2011 11:44:53

   Κλασική "ελληνική" αντίδραση.
   Να υποθέσω ότι πίσω απο το ψευδόνυμο κρύβεται ο νομπελίστας οικονομολόγος, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας , ο...... ο.........;
   Δεν φτάνει που δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε τα χάλια που βρισκόμαστε αλλά κάνουμε και κριτική τύπου "μαντάμ Σουσού"!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ kargia 15/04/2011 11:46:44

   Σε mare incognita είμαστε. Το κεφαλαιοκρατικό σύστημα έχει μπεί σε νερά άγνωστα. Κανείς δεν τα έχει εξερευνήσει και δεν υπάρχει καν διαθέσιμος Κολόμβος. Αλλά και να υπήρχε, ίσως νόμιζε ότι φθάσαμε στις ...Ινδίες.
   Μη περιμένετε από κανέναν Βαρουφάκη, Χαρδούβελη, Λαφαζάνη (!), Αλογοσκούφη (!!), ούτε κάν Stiglitz, Krugman, Roubini, Strauss Kahn ή Lorenzo Bini Smaghi να σας πεί που βρισκόμαστε. Δεν ξέρουν, ούτε αυτοί.
   Κινούνται όλοι εμπειρικά, με το σύστημα "δοκιμάζω, βλέπω, διορθώνω, ξαναδοκιμάζω κοκ".
   Αλλά προπάντων, σημασία έχει η σύνεση και η διορατικότητα. Ένας "λυτός" λωλαμένος μεγαλοτζογαδόρος, ένας πολιτικός με IQ ραδικιού, αφημένος ανεξέλεγκτος να κυττά μονον δημοσκοπήσεις, μια τρελή κίνηση ενός κουφικέφαλου και θερμοκέφαλου "ανατροπέα", και όλα μπούν να πέσουν στο χάος.
   Μακάρι να κάνω χοντρό λάθος, μόνο τη γνώμη μου, ταπεινή και με επιφυλάξεις, γράφω.

   • ainte ainte avatar
    ainte ainte @ Ο Θείος 15/04/2011 13:31:03

    Η λύση σε τέτοια αδιέξοδα είναι κατά τα εγχειρίδια του νεοφιλελευθερισμού ένας καταστροφικότατος πόλεμος (με τους ίδιους στρατηγούς) ώστε να κάνει reset το σύστημα. Φυσικά, δημόσια δεν μπορούν να το πουν (τουλάχιστον για την ώρα) αλλά κατ' ιδίαν πολλοι είναι αρκετά κυνικοί και το λένε στα ίσια. Γι' αυτό όλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ ainte ainte 15/04/2011 13:40:39

     Άστα αυτά, to rest in peace, κάηκαν.
     Περσινά ξινά σταφύλια. Από τα ιδεολογήματά τους, δεν επιπλέει τίποτε. Κάτι κολυμπυθρόξυλα που είχαν απομείνει μετά το 2008, βουλιάζουν τώρα με το τσουνάμι στη Φουκουσίμα.

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 15/04/2011 15:28:06

      Θείο, όχι δεν άλλαξαν...
      Ο μισανθρωπισμός του νεοφιλελευθερισμού παραμένει ζωντανός και ακμαίος. Ο θεός τους- το Κέρδος - είναι σαν τον Τλάλοκ των Αζτέκων που απαιτεί συνεχείς ανθρωποθυσίες για να ενεργεί τα συμφέροντα τους.

      «Ανθρωπιστικώς» έριξαν τα πυρηνικά στη Χιροσίμα, «ανθρωπιστικώς» δήωσαν το Κόσοβο, «ανθρωπιστικότατα» έκαναν τους πυρηνικούς αντιδραστηρες στην πιο σεισμογενη περιοχή του πλανήτη...

     • tsar avatar
      tsar @ Misha 16/04/2011 08:49:30

      Misha, μιά που ανέφερες τις τελετουργικές ανθρωποθυσίες των Αζτέκων, θα σε προέτρεπα να ψαχτείς λιγάκι και με το timing των σύγχρονων "ανθρωποθυσιών" των neocons και στις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ και όπου αλλού έχουν βάλει το χεράκι τους.

      Εγώ τουλάχιστον, απ' όσο το έψαξα, κατάληξα στο συμπέρασμα πως οτιδήποτε κάνουν, το κάνουν σε ημέρες και ώρες που με βάση κάποιο "ιερό" (γι' αυτούς) ημερολόγιο-εορτολόγιο, οι μαζικοί θάνατοι που προξενούν οι ενέργειές τους, θεωρούνται ως ανθρωποθυσίες στον αντίστοιχο "άγιο" που αντιστοιχεί στην ανάλογη ημέρα-ώρα.

      Εμετός...

     • ainte ainte avatar
      ainte ainte @ Ο Θείος 15/04/2011 16:19:47

      Εν το μεταξύ οι μισές χώρες της ΕΕ βομβαρδίζουν τη Λιβύη για να δουν πως κάνει... και να συνηθίσουμε στην ιδέα.
      Αλλά είναι για καλό σκοπό είπαμε.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ kargia 15/04/2011 12:35:55

   Αν το πρόβλημά μας ήταν επιστημονικό, θα το είχαμε ήδη λύσει. Όσον αφορά τον Βαρουφάκη, το μεγάλο του προσόν είναι ότι έμαθε να μεταλάσσεται και δεν είναι δογματικός.

   Βρισκόμαστε μπροστά στο χάος και κάθε άποψη είναι χρήσιμη, ακόμα και αν προέρχεται από τον Λαφαζάνη. Εξετάζουμε απόψεις και όχι κομματικές ή επιστημονικές περγαμηνές.

 3. Μπαρμπα Γιάννης avatar
  Μπαρμπα Γιάννης 15/04/2011 11:19:21

  Το πρόβλημα είναι διεθνές.
  Κύρια αιτία του το ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει μετατραπεί πλέον σε χρηματοπιστωτικό τζόγο.

  Καθαρό τζόγο.

  Έχει πάψει πλέον να έχει αξία το προιόν της εργασίας των λαών και τη θέση του πήραν οι "προβλέψεις" μιας παρέας ανθρώπων πάνω ακόμα και στο πιο απίθανο αγαθό ή παράγωγο αυτού επι της γης.

  Τα καθάρματα, γιατί περί καθαρμάτων πρόκειται, πλέον τζογάρουν και ανεβοκατεβαζουν ακόμα και τις τιμές των πρώτων υλών διατροφής, αδιαφορώντας ότι δι'αυτού του τρόπου εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως καταδικάζονται σε λιμό.

  Εαν οι ηγεσίες και τα "think tanks" δύσης και ανατολής δεν διορθώσουν σύντομα αυτό το αίσχος η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση είναι βέβαιη και μάλιστα όχι σε πολλά χρόνια από τώρα.

 4. Kαθιστός Ταύρος avatar
  Kαθιστός Ταύρος 15/04/2011 11:26:06

  "Η δε αριστερά κομπάζει περί κρατικοποίησης των τραπεζών. Θα απαντούσα ότι δεν υπάρχει πιο εφιαλτικό σενάριο, όχι γιατί είμαι ιδεολογικά κολλημένος απέναντι σε θέματα κρατικοποιήσεων, αλλά γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, το κράτος θα αναλάμβανε επισήμως τα τραπεζικά χρέη, πολλές δεκάδες δις, τα οποία απλά δεν αντέχει"

  Σε κάποια forum που συμμετείχα πραγματικά στελέχη του Συριζα υποστηριζαν όχι την κρατικοποιηση όλων των τραπεζών αλλά την αγορά μιας μεγάλης τράπεζας απο την Εθνική τράπεζα για να εξαναγκάσει τις ιδιωτικές να απεμπολήσουν τον μέχρι τώρα τον ρόλο τους όπου ήταν καταστροφικός ως προς την έγκριση καταναλωτικών δανείων και όχι παραγωγικών.

  Κατα τα άλλα την κρίση και που οφείλεται την έχει περιγράψει και μάλιστα καλύτερα απο όλους ο Κώστας Βεργόπουλος επανελημένως απο την στήλη του στην Ελευθεροτυπία όπου έχει αναλύσει με αναφορά σε αξιόπιστες πηγές την υποχώρηση παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια του μέσου εγατικού εισοδήματος σε σχέση με τα εταιρικά κέρδη .
  Η αδυναμία της αγοραστικής δύναμης των μισθών οδηγησε σε άνοιγμα (συνειδειτά ) τον χορηγήσεων των τραπεζών στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και δημιουργησε μια τεράστια φουσκα η οποία εσκασε παγκοσμίως αφου τα δάνεια αυτά "πακετάρονταν" και μεταπουλουνταν σε ευρωπαικές χώρες!!

  Στις αναλύσεις του αναφέρει ότι τα πλεονάσματα του Ευρωπαικά Βορρά δεν είναι τίποτε άλλο απο τα ελλείματα του Νότου τα οποία τροφοδοτούσαν την ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγή του βορά

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Kαθιστός Ταύρος 15/04/2011 12:39:39

   Οι αναλύσεις που έχουν κάνει στην αριστερά είναι από ενδιαφέρουσε έως σωστές. Κατά τη γνώμη μου όμως δεν έχουν εκτιμήσει σωστά το πραγματικό μέγεθος και τις πραγματικές δυνατότητες των τραπεζών μας. Και δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το πιθανό ενδεχόμενο (κανένας, όχι μόνο η αριστερά) να πτωχεύσει μία ή περισσότερες ελκληνικές τράπεζες.

  • l
   l' ami du peuple @ Kαθιστός Ταύρος 15/04/2011 12:50:23

   κι επισης εχει αναλυσει οτι τα δημοσια ελλειμματα αντιστοιχουν ακριβως στις φορολογικες "ελαφρυνσεις" των "πανω-πανω", αλλα αυτο τζιζζζ!!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ l' ami du peuple 15/04/2011 14:40:39

    Τι ήθελες και το θύμησες αυτό! Καταστέλλει αγρίως την libido της "αριστεροδεξιάς αντιμνημονιακής συμμαχίας"!
    Για το θέμ αυτό ακριβώς (πώς οι φοροαπαλλαγές των πλουσίων φουσκώνουν το Δημόσιο έλλειμμα), "σκοτώνονται" αυτές τις μέρες στο Αμέρικα ο Ο' Μπάμιας και οι Reps.
    "Κουμμούνι" ο Ο' Μπάμιας ! Ακριβώς όπως ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, στην παλιά κρίση!

    • l
     l' ami du peuple @ Ο Θείος 15/04/2011 18:47:07

     ειπα τζιζζζζζ!! δεν ειπα;

 5. Misha avatar
  Misha 15/04/2011 11:26:40

  Κακοφωνίξ

  Κρατικοποίηση μετά από εκκαθάριση και ελεύθερες χρεών, όπως ακριβως παίρνουν οι ιδιωτες επιχειρηματίες τις κρατικές επιχειρησεις που ξεπουλά το κράτος.

  Η κοινωνικοποίηση των τραπεζων είναι μαχαιριά στην καρδιά του κτήνους και μπορεί να σωσει την Ελλάδα μέσα σε εβδομάδες. Αλλιως η ελληνική γη και η παραγωγή της , η υποθηκευμένη στις τράπεζες , θα περάσει νομοτελειακά σε ξένα χέρια αντι πινακίου φακής.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Misha 15/04/2011 12:21:12

   Misha, με όλο το σεβασμό, να σε ρωτήσω κάτι:
   Όλα αυτά τα χέρια που έβαλαν πρώτα φωτιά, και μετά απόκτησαν όλη τη Δημόσια γή στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη και αλλού, αντί μηδενικού πινακίου φακής, είναι δικά μας χέρια ή ξένα;
   Έτσι για να καταλάβω κι εγώ στα γεράματα σε τι κόσμο ζώ.
   Διότι συνεχώς μας λέτε σεις οι "αντιμνημονιακοί", ότι "έρχεται τώρα η καταστροφή, να την εμποδίσουμε"!
   Μα, αυτό που ζούμε εδώ και τόσες δεκαετίες δεν ΕΙΝΑΙ η καταστροφή, "αυτοπροσώπως" και διαρκείας;
   Τώρα θα έλθει η καταστροφή; Όλα ήταν εντάξει, ή έστω υποφερτά μέχρι τώρα και ξαφνικά τώρα κατέρρευσε το σύμπαν;

   • Misha avatar
    Misha @ Ο Θείος 15/04/2011 15:02:20

    Θείο,
    το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα.Είναι ο πιο άπατρις και μισάνθρωπος διεθνισμός. Οι επιχειρηματίες που έκαψαν την Πεντέλη και μετά την γέμισαν πισίνες , οι καζινάδες που έκαψαν την Πάρνηθα και την γέμισαν βίλλες είναι αυτοί που τώρα ωρύονται για το αναγκαίο του Μνημονίου...
    Το σύμπαν μας κατέρρευσε τούτο τον χρόνο , γιατί μέχρι τωρα τα λαμόγια σκιάζονταν τις αντιδράσεις και πέταγαν κάποιο ξεροκόμματο στους υπηκόους τους, πότε με τη μορφή εύκολων δανεικών , πότε με κάποια θεσούλα στο ευρυτερο δημόσιο. Ενώ σήμερα έχουν πιάσει από τα πόδια τον βλάκα υπήκοο που τους πίστεψε, τον έχουν γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω και τον διατάζουν, με ηθικοδιδασκαλικό ύφος, να κάνει εμετό όλα όσα οι ίδιοι του έδωσαν να μασουλήσει τις τελευταίες δεκαετίες ...

    Επίμετρον :

    144 δις από τον Δεκέμβριο του 2008 στις τράπεζες.

    Σύμφωνα με το ίδιο το κατοχικό μνημόνιο ΟΛΟ το ποσόν του «δανείου» των 110 δις πηγαίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην πληρωμή παλαιοτερων τοκοχρεωλυσίων, δλδ πάλι λεφτά σε τραπεζίτες και «διεθνείς αγορές», για τα συμφέροντα των οποίων υποθηκεύθηκε μέχρι και η Ακρόπολη.

    Τέτοια ξεφτίλα, Θείο, δεν έχει γινει πουθενα αλλού στον κόσμο...

    • l
     l' ami du peuple @ Misha 15/04/2011 18:54:48

     misha, φιλε μου. δεν ειναι διεθνισμος αυτο που περιγραφεις, ειναι α-εθνισμος, ή εξω-εθνισμος, προκειται περι μορφης "ατομισμου", πως να στο πω; αντιθετα ο διεθνισμος αφορα μορφη συλλογικοτητας. (τετοια δεν εχουν οι καπιταλιστες, αυτοι σφαζονται μεταξυ τους " για τον ελεγχο των αγορων"

     οταν ο μαρξ λεει "ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ" το λεει ακριβως επειδη καθως το κεφαλαιο δεν υποκειται σε γεωγραφικους περιορισμους οπως οι ανθρωποι_εργατες, ειναι ανικητο στα πλαισια ενος κρατους.

     • Misha avatar
      Misha @ l' ami du peuple 16/04/2011 14:13:55

      L ami      Διεθνισμό λένε πως επιδιώκουν και οι νετσαγεφικοί μηδενιστές...

      Στο «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», ο καπιταλισμός απάντησε με το «εταιρείες όλων των χωρών ενωθείτε» και φτάσαμε ο Σόρος να αποφασίζει αν και πόσο θα ζήσει μια χώρα, ένας λαός....

      Φίλε μου , «διεθνισμό» είχαμε κι εμείς για χίλια τόσα , ίσως και χιλιαπεντακόσια , χρόνια .Αυτό που εμείς , στην καθ ημάς Ανατολή , την λέμε «οικουμενικότητα».

     • l
      l' ami du peuple @ Misha 16/04/2011 17:05:59

      πραγματι, το βυζαντιο κατανοουσε τον εαυτο του ως οικουμενη. εχεις απολυτο δικιο.

      καποια αλλη στιγμη θελω να μου πεις τι εχεις εναντιον του αριστερου διεθνισμου, αυτου που λεω συνεχεια, οτι αν οι αποκατω δεν αντιδρασουν διεθνιστικα την εχουν βαψει τον καιρο που η πραγματικη εξουσια βρισκεται μεταξυ λονδινου, νεας υορκης και νησων καϊμαν..
      εκτος κι αν στ αληθεια πιστευεις οτι αν πνιξουμε στο γιαουρτι μεσα στο ορυγμα της κερατεας τους δικους μας εδω καθαρισαμε...

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Misha 15/04/2011 12:40:23

   Με τις καταθέσεις, τι ακριβώς θα κάνεις;

   • Misha avatar
    Misha @ kakofonix 15/04/2011 14:46:32

    Όποιος έχει μυαλό, εστω και λίγο, γνωρίζει πως σήμερα ο πιο επισφαλής τόπος να αφήσει τις οικονομίες του είναι οι ελληνικές τράπεζες.
    Πέρα από αυτό όμως όσοι έλληνες πολιτες συνεχίζουν και έχουν τις οικονομίες τους σε ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αποζημιωθούν με κάποιου είδους εθνικό ομόλογο, στην περίπτωση που αυτές κοινωνικοποιηθούν.
    Η εναλλακτική της συνέχισης της σημερινής κατάστασης (με υποθήκευση της Ελλάδας για χάρη του κάθε ντενεκέ ξεγάνωτου ,που έγινε τραπεζίτης απομυζώντας τον εθνικό πλούτο) θα είναι πολύ χειρότερα και για τον μικροκαταθέτη.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Misha 15/04/2011 14:59:18

     Δεν μας τα λές καλά, Misha!
     Την Καραïβικήν πολλοί ηγάπησαν, τους Καραïβας ούδείς!

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 15/04/2011 15:05:41

      Μια χαρά σας τα λέω Θείο.
      Τα συμφέροντα του έλληνα πόρρω απέχουν από την ταύτιση με τα συμφέροντα των τραπεζών, ακόμα κι αν αυτές φέρουν τους βαρύγδουπους τίτλους Εθνική (το «της Ελλάδος» χάθηκε εν μια νυκτί...) ή «Τράπεζα της Ελλάδος», αγνωστου μετοχικής συνθέσεως και επιδιώξεων...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Misha 15/04/2011 15:18:48

      Ασφαλώς, τα συμφέροντα κάποιων Ελλήνων, όπως τα λές είναι. Μπορεί να ταυτίζονται με το ένα ή το άλλο υπεράκτιον ευαγές ίδρυμα, ή με τίποτε κτηματομεσίτες του Λονδίνου, ή με διάφορα δικηγορικά γραφεία είς την Τσύπρον, όπως του αιμνήστου Τάσσου, εξειδικευμένα στις οφσόρ.
      Όχι τα δικά μου συμφέροντα πάντως - ή της κυρά Μαρίας Τρεχαγυρευοπούλου.
      Κανένα πρόβλημα ενοχών άς μην έχουν πάντως οι "εξαγωγείς", σχεδόν νόμιμο είναι. "Με τον ήλιο τα βγάζουν, με τον ήλιο τα βγάζουν".
      Είναι συνήθως και "καλοί" Έλληνες. Αστοί και εθνικόφρονες.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Misha 15/04/2011 15:20:19

      “Με τον ήλιο τα βγάζουν, με τον ήλιο τα μπάζουν. Τσομπανάκος ήμουνα προβατάκια έβοσκα”.
      Συγγνώμη, αλλά είμαι λίγο συγχυσμένος.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Misha 15/04/2011 15:26:52

      Χα χα, ως προς την εξαγωγήν των "οικονομιών" τους, "το νόμιμον είναι και ηθικόν", πού 'λεγε και ένας μεγάλος ανήρ.
      Αλλά το κάνουν και πάμπολλοι "αριστεροί", μέλη του ΚΚΦ (ήτοι ΚΚ Φλόριντα) και μαχητικοί "αγωνιστές του δολλαρίου".

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 15/04/2011 15:35:44

      Θείο, την φωτογραφία του Γκορμπατσώφ αγκαλιά με την Σάρον Στόουν την είδες ;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 15/04/2011 15:40:22

      Καλό γούστο ο γέρος, respect!
      h**p://www.inews.gr/59/me-ti-saron-stooun-to-giortase-o-gkorbatsof.htm

     • Misha avatar
      Misha @ Ο Θείος 16/04/2011 17:07:41

      Σιγά το γούστο , Θείο....
      Θέλει σηματοδότηση και καλό φωτισμό για να αποφύγει τη σύγκρουση με τους λοιπούς χρήστες της ...σήραγγας...

 6. zio avatar
  zio 15/04/2011 11:37:56

  Σχετικά με τις καταθέσεις, η ισχύς της "εγγύησης" λήγει στις 31/12/2011.
  Δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής καμία επέκταση.

  Κατ αρχάς, δεν εγγυάται το Δημόσιο τις καταθέσεις, αλλά το ΤΕΚΕ (ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων). Το οποίο λέει ότι "Το όριο της αποζημίωσης για το σύνολο των καλυπτόμενων καταθέσεων του ίδιου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα που καλύπτεται από το ΤΕΚΕ ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο σε εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3714/2008 (ΦΕΚ 231 Α' 7/11/2008). "

  Δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ η ΕΓΓΥΗΣΗ μέχρι τις 100.000, αλλά το καλυπτόμενο ΟΡΙΟ.

  Επίσης, "Το σύνολο των διαθέσιμων και άμεσα ρευστοποιήσιμων κεφαλαίων του ΤΕΚΕ, στο τέλος του 2009, ήταν 1.249,1 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των συσσωρευμένων πόρων που διαχειρίζεται το ΤΕΚΕ ανέρχεται σε 2.295,6 εκατ. ευρώ». Δηλαδή με άλλα λόγια, το Ταμείο (ΤΕΚΕ) διαθέτει συνολικούς πόρους μόλις 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τους καταθέτες του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος."

  Μιλάμε φυσικά για Ελληνικές τράπεζες.
  Οι κυπριακές καλύπτονται από το ΤΠΚ Κύπρου http://www.bankofcyprus.gr/Documents/Greece/Deposits/gr/sxedio%20prostasias%20katathesewn.pdf και οι Αγγλικές, όπως η HSBC πχ από το FSCS http://www.fscs.org.uk/

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ zio 15/04/2011 12:42:27

   Φρονώ ότι το ταμείο είναι κρατικών συμφερόντων. Πολύ χρήσιμες οι επισημάνσεις.

 7. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 15/04/2011 12:16:32

  Οι τράπεζες έχουν πολύ μεγάλο μέρος ευθύνης για την παρούσα κρίσιμη κατάσταση. Δεν θα αφιερωθώ στις ξένες, αλλά λίγα σχόλια για τις Ελληνικές. Σήμερα όλες είναι τεχνικά χρεωκοπημένες, αφού η ρευστότητα που είναι τόσο αναγκαία για τη λειτουργία τους έχει περιορισθεί στο ελάχιστο. Χρόνια τώρα κομπάζουν για τα υπερκέρδη τους, που στην πραγματικότητα βασίστηκαν στο λογισμό τόκων σε ένα διαρκώς αυξανόμενο ενεργητικό που δεν βασιζόταν σε σωστή και συντηρητική πιστοληπτική ανάλυση. Τώρα οι διοικήσεις των μιλούν για δυνατά, από άποψης κεφαλαιακής επάρκειας, ιδρύματα, όμως μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, θα τις εξαφανίσει από τον χάρτη. Γιαυτό στα κανάλια εκπρόσωποί των διαφόρων τραπεζών ορύονται στην αναφορά της πιθανής αναδιάρθρωσης. Είναι αναγκαίο όλες οι διοικήσεις να συνετισθούν και να κοιτάξουν με ειλικρίνεια κάνοντας μια ενδοσκόπιση, πόσα λάθη διέπραξαν τα τελευταία χρόνια. Καί δυστυχώς, όλα τα λάθη με τη σιωπηλή έγκριση του Κεντρικού Τραπεζίτη.

  • Misha avatar
   Misha @ Νίκος Θ. 15/04/2011 15:08:58

   Νίκο,
   ο δήθεν κεντρικός τραπεζίτης οφείλει να μας πει με καθαρά χαρτιά ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ της ιδιωτικής τράπεζας που ακούει στο όνομα «Τράπεζα της Ελλάδος»... Γιατί αν στους μετοχους της είναι τίποτα Γκόλντμαν Ζακς και άλλα ανάλογα ευαγή ιδρύματα, τότε έχουμε βάλει το λύκο να κάνει μπέιμπυ σίτινγκ στα αμνοερίφια..

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Misha 15/04/2011 15:11:08

    Ο Κεντρικός τραπεζίτης είναι τώρα η ΕΚΤ.
    Η «Τράπεζα της Ελλάδος" είναι μόνον εποπτεύουσα αρχή των εμπορικών τραπεζών και ασφαλειών στην Ελλάδα.

 8. F avatar
  F 15/04/2011 12:36:31

  Ἐπίσης ἀνησυχητικὸ εἶναι καὶ ὅτι ὁ Ταμβακάκης τῆς Ἐθνικῆς παρέλαβε τὸ βραβεῖο τοῦ "manager τῆς χρονιᾶς῾". Ἄν κρίνω ἀπὸ αὐτούς ποὺ στὸ παρελθὸν τὸ εἶχαν λάβει (Κορωνιᾶς τῶν ὑποκλοπῶν, Χριστοφορᾶκος τῶν λαδωμάτων, Ντέμης Νικολαϊδης τῆς χρεωκοπημένης ΑΕΚ), κατάλαβα...

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/04/2011 12:40:59

  Αλλος με Διαδακτορικο στις διαπιστωσεις....
  Οταν τον ρωτησε ο Παπαγελας, "εσεις τι θα κανατε", απαντησε
  "ευτυχως δεν ειμαι εγω στην καρεκλα"

  Δεν ασχολουμαι με σταρ της διαπιστωσης και της καταγραφης εκ του ασφαλους.

  ΠΠ

  • drider avatar
   drider @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/04/2011 13:11:01

   Τις προτάσεις του τις έχει κάνει ο άνθρωπως, αλλά δυστυχώς απαιτούν μια διαφορετική αντίληψη από την τώρα επικρατούσα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

   Ακόμα και όμως αν δε θέλει να τις προβάλλει, θεωρώ αυτή την επιλογή του απολύτως σεβαστή. Σκέψου τι αρλούμπες ακούμε από άλλους οικονομολόγους καθημερινά για το τι πρέπει να κάνει η χώρα, και θα καταλάβεις τι εννοώ.

   Ναι, ναι αναφέρομαι σε αναλύσεις του τύπου ότι χωρίς μνημόνιο δεν θα πληρώνονταν μισθοί και συντάξεις...

 10. Thrax avatar
  Thrax 15/04/2011 13:08:02

  Για να κάνω και λίγο humor, την δύσκολη αυτή περίοδο, λίγο ατυχές το όνομα του οικονομολόγου Baroufaki... προδιαθέτει για baroufes :-)

 11. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 15/04/2011 13:40:20

  Στη ρημάδα αυτή ζωή, ότι και αν κάνεις εμπεριέχει και κάποιο ρίσκο. Μικρό μεγάλο δεν έχει σημασία.

  Οδηγείς στο δρόμο κανονικά και σου έρχεται ο απέναντι τρελαμένος με 200 και σε θερίζει!!! Περπατάς και σου έρχεται κατακέφαλα η κεραμίδα (η κουτσουλιά είναι κάτι το συνηθισμένο). Αγοράζεις ένα καλό σπίτι σε μια καλή περιοχή και καταρρέει σε ένα σεισμό 6 Ρίχτερ επειδή ο μηχανικός έκανε οικονομία στο μπετό και στο σίδερο… (συνηθίζεται εν Ελλάδι). Αγοράζεις ένα μαγαζί στη Σταδίου και παραμένει ξενοίκιαστο για δύο χρόνια ενώ εσύ πληρώνεις κανονικά τα τοκοχρεολύσια. Επενδύεις τις οικονομίες σου σε μετοχές ή σε αμοιβαία και πάνε αδιάβαστες. Κάνεις μια ασφάλεια ζωής σε κάποιο Ψωμιάδη και χάνεις τα λεφτουδάκια σου… Ανοίγεις ένα μαγαζί, μια εταιρεία και ενώ όλα πάνε καλά, τρως δύο γερά φέσια και τα κλείνεις.

  Πως γίνεται όμως οι μεν τράπεζες που είναι ανώνυμες εταιρείες, να έχουν αναγορευθεί σε ιερές αγελάδες και να απαγορεύεται ή να θεωρείται ιεροσυλία η κατάρρευσή τους, τα δε κρατικά ομόλογα που στη πραγματικότητα παίζονται ως χρηματιστηριακά προϊόντα να θεωρείται αδιανόητο το κούρεμά τους ;;

  Γιατί αν καταρρεύσει μια τράπεζα θα πρέπει να την αναλάβει το κράτος μαζί με τα χρέη της και να πληρώσει τους καταθέτες;;; Δηλαδή, να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, οι περισσότεροι των οποίων δεν διαθέτουν ούτε καταθέσεις ούτε ομόλογα! Δηλαδή οι καταθέσεις δεν πρέπει να έχουν ρίσκο; Έστω, ένα μικρό…

  Γιατί μια κατάθεση να μην είναι ρίσκο; Γιατί τα κρατικά ομόλογα να μην έχουν ρίσκο; Άλλωστε η διαφορά στα επιτόκια μεταξύ των κρατών δεν υποδηλώνει και το ενδεχόμενο ρίσκου;

  Αλλά ας μη ψαχνόμαστε πολύ με τα επουσιώδη. Η αναδιάρθρωση (κούρεμα; επιμήκυνση; μείωση επιτοκίου; … κλπ) είναι προ των πυλών. Με τους όρους όμως των δανειστών. Με τους όρους του ΔΝΤ και της Γερμανικής μπότας του Δ΄ Ράϊχ. Αφού εμείς αργήσαμε και θέλαμε να το παίξουμε έντιμοι, θα τους επιβάλλουν αυτοί, σε μια καθημαγμένη και υποθηκευμένη Ελλάδα που έχει μάλιστα υπογράψει την παραίτηση από την ασυλία της. Σε μια Ελλάδα που ανέχθηκε την παραβίαση του συντάγματός της, χωρίς να ανοίξει μύτη. Σε μια Ελλάδα πολιτικά διχασμένη, που κανένας δεν συμφωνεί με κανένα, που τα πολιτικά κόμματα είναι απαξιωμένα και αξιοθρήνητοι παρατηρητές των γεγονότων και το κυριότερο… ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ηγεσία. Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού τα ασκεί ο ακατονόμαστος ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ, πλαισιωμένος από περιδεή ανθρωπάκια, που η μόνη τους ικανότητα είναι να κόβουν και να αρπάζουν.

  Και οι Έλληνες πολίτες τι κάνουν; Τίποτε!!! Η εθνική κατάθλιψη έχει απλώσει παντού το θλιβερό πέπλο της. Χώρια που το ατομικό και το συντεχνιακό έχουν βάλει στο περιθώριο το κοινό συμφέρον και την έννοια της αλληλεγγύης. Όσοι ονειρεύονται ότι «Μπορούμε και να μην χρεοκοπήσουμε, και να βγούμε από το Μνημόνιο… με τη Προϋπόθεση η Ελλάδα πιστέψει στις δυνάμεις της, να πιστέψει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνη της, χωρίς κηδεμόνες… κλπ» πιστεύω ότι ονειρεύονται. Για να γίνει αυτό απαιτούνται ελεύθεροι και υπεύθυνοι πολίτες (με την ουσιαστική σημασία του όρου) και δυναμικοί και άξιοι ηγέτες για να τραβήξουν μπροστά. Η άποψή μου είναι ότι και τα δύο απουσιάζουν. Μακάρι βεβαίως να διαψευστώ. Αλλά αυτό θα φανεί στις κάλπες, στα αποτελέσματα που θα δώσουν και αν αυτοί που θα εκλεγούν και εμείς που τους εκλέξαμε θα μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων.

  Όσο για το τι πρέπει να γίνει, δεν είμαι οικονομολόγος για να έχω ορθή πρόταση και ως εκ τούτου μπορώ να πω κάτι από ένστικτο. Όταν είσαι σε δεινή θέση δεν μπορεί να τα θέλεις όλα. Δεν μπορεί δηλαδή να παραμένεις στην Ευρωζώνη και να έχεις εξαγωγές ανταγωνιστικότητα και τουρισμό… Δεν μπορείς να θέλεις να εξυπηρετείς τα χρέη σου στο ακέραιο και συγχρόνως να έχεις υγεία παιδεία και ασφάλεια. Δεν μπορεί λόγω της αβεβαιότητας να εκρέουν εκτός Ελλάδας οι καταθέσεις να κρύβεται το χρήμα και συγχρόνως το δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι, να εγγυάται τη ρευστότητα των τραπεζών και τις καταθέσεις των ιδιωτών. Όλα δεν γίνονται. Είσαι υποχρεωμένος να υποχωρήσεις σε πιο οχυρές θέσεις. Κάτι πρέπει να αφήσεις. Αν δε το κάνεις αυτό θα καταστραφείς και θα υποδουλωθείς. Έτσι έγινε και την 6η Απριλίου του 1941. Θελήσαμε και να διατηρήσουμε τις προωθημένες θέσεις εντός της Αλβανίας και να αμυνθούμε στα σύνορα από το Μπέλες μέχρι τον Έβρο και να προβάλουμε άμυνα στη τοποθεσία του Βερμίου. Σε δύο εβδομάδες περίπου η σβάστικα κυμάτιζε στην ακρόπολη.

  Έτσι και στο μέτωπο της οικονομίας ας υποχωρήσουμε σε αυτά που μπορούμε. Ας αφήσουμε το ευρώ που μας πνίγει και μόλις σε επτά χρόνια μας καταχρέωσε. Ας επιστρέψουμε στη δραχμούλα μας, με όλα τα προβλήματα που θα φέρει. Ας κουρέψουμε λίγο και τα ομόλογά μας. Αν όχι με τη ψιλή, ας τους αφήσουμε λίγη φράντζα. Και αυτή τη πρόταση τη προβάλω από το Μάϊο του 2010. Και είμαι σίγουρος ότι εκεί θα καταλήξουμε, αλλά όχι με τη δική μας βούληση, αλλά με τους όρους τους δικούς τους.

  Είδα ότι και ο Επώνυμος, δεν βλέπει πλέον με κακό μάτι την επιστροφή στη δραχμή…. Όπως και πολλοί άλλοι εδώ.

  • Brankaleon avatar
   Brankaleon @ Αρματιστής 15/04/2011 16:56:38

   Συμπάθαμε , αλλά το παράδειγμα:

   "Έτσι έγινε και την 6η Απριλίου του 1941. Θελήσαμε και να διατηρήσουμε τις προωθημένες θέσεις εντός της Αλβανίας και να αμυνθούμε στα σύνορα από το Μπέλες μέχρι τον Έβρο και να προβάλουμε άμυνα στη τοποθεσία του Βερμίου. Σε δύο εβδομάδες περίπου η σβάστικα κυμάτιζε στην ακρόπολη."

   Τον ίδιο καιρό που οι Άγγλοι "σύμμαχοι" μας πίεζαν για να συμπτυχθεί η αμυντική γραμμή στον Αλιάκμωνα, ο αμερικανός Donnovan (μάλιστα, μάλιστα, πατέρας της μετέπειτα C.I.A., περιόδευε στην Σόφια για να φέρει την Βουλγαρία από την πλευρά των "συμμάχων".
   Αν εκκενωνόταν λοιπόν η Β. Ελλάδα μας από τον Ελληνικό Στρατό, τότε οι ... συνειρμοί δικοί σας.

   • Ευμένης avatar
    Ευμένης @ Brankaleon 15/04/2011 17:54:55

    Το αν περιόδευε ή όχι στη Σόφια ο καλός αυτός κύριος δεν το γνωρίζω, γνωρίζω όμως ότι όντως η Γερμανική σημαία κυμάτιζε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου.
    Όπως γνωρίζω, ότι η χώρα στη συνέχεια διατέλεσε υπό τριπλή κατοχή και η μία χώρα εξ αυτών λεγόταν Βουλγαρία. Λέτε ότι χρειάστηκε την υποκίνηση των ΗΠΑ ? Δεν το ήθελε τότε, αλλά την πίεσαν...
    Για να αναφέρουμε και γνωστά ιστορικά στοιχεία, την εποχή εκείνη οι ΗΠΑ δεν ήταν καν εμπόλεμος ούτε και σύμμαχος των Άγγλων αλλά τυπικά ουδέτερη. Και η Βουλγαρία ήταν ήδη προσδεδεμένη στο άρμα των Γερμανών.
    ΥΓ
    Κουίζ :Ποιός γνωρίζει τι πολεμικές αποζημιώσεις δόθηκαν από τη Βουλγαρία μετά τον πόλεμο? Για να μην λέμε μόνο για τους Γερμανούς..

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/04/2011 13:56:54

  Άχ, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Τζάμπα το νέο μαντρί που έχτισε ο μαστο-Κωνσταντίνος, τζάμπα και το παχύ λιβάδι που νοίκιασε ο τσέλιγκας Κώστας. Μόνο πουρνάρια τρών τ' αναθεματισμένα!

 13. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 15/04/2011 14:23:54

  Τα πουρνάρια τα τρώνε τα γίδια που δεν μαντρώνοται και ζουν λεύτερα, το τριφύλι τα πρόβατα που οδηγούνται ως αμνός στη σφαγή και το σανό οι αγελάδες και τα μοσχάρια που τα έχουν δεμένα στα βουστάσια για να μένουν ακίνητα και να φτιάχνουν γάλα βάρος και μαλακό κρέας. Τα μουλάρια και τα άλογα τα ταϊζουν και κριθάρι γιατί δίνει δύναμη και μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερο φορτίο.

  Ο καθένας διαλέγει και παίρνει.

  • l
   l' ami du peuple @ Αρματιστής 16/04/2011 17:07:21

   καλα διαλεγει, αλλα βρισκει να παρει;

 14. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 15/04/2011 15:14:06

  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑ,ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.
  ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.
  Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΗΣ.
  ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΟΤΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΗΛΟ
  ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΣΗΜΑ-
  ΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΠΤΩΣΗ
  ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
  ΓΙΆΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ-
  ΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ,ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

 15. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 15/04/2011 16:27:09

  Συμφωνώ μ΄ αυτό
  "Τα ακίνητα αποτελούν τη βόμβα που δεν έχει σκάσει ακόμα"
  Οι εργολαβοι αντέχουν 2 χρόνια ακόμα. Τα περισσότερα σπίτια που πουλιούνται 250.000-300.000 ευρώ έχουν φτιαχτεί με ίδια κεφάλαια

  Διαφωνώ μ' αυτό
  "Καθώς οι τιμές τους μοιραία υποχωρούν προς τα πραγματικά επίπεδα"

  Δεν έχουν πέσει ούτε οι τιμές μεταχειρισμένων ΙΧ ακόμα. Οι τιμές των σπιτιών θα πέσουν απότομα. Οι Ευρωπαϊκές τιμές μεταχειρισμένου σπιτιού δεκαετίας
  100 τ.μ, με γκαράζ, είναι 100.000 Ευρώ. Στην Ελλάδα τόσο δεν πωλείται σπίτι στον Αγ, Παντελέημονα ,χωρίς γκαράζ, με 300.000 αλλοδαπούς απέξω.
  Οι τιμές θα πέσουν απότομα με τα ενεργειακά τέλη, με το φόρο άνθρακα,
  με την αύξηση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των κοινοχρήστων. Οι ιδιοκτήτες θα τα εγκαταλείπουν πανικόβλητοι να φύγουν στα χωριά τους.

 16. Brankaleon avatar
  Brankaleon 15/04/2011 16:46:13

  Συμπαθάτε με αλλά το πρόβλημα είναι περισσότερο βαθύ και ... καπιταλιστικό.
  Ποια είναι η ουσία του καπιταλισμού λοιπόν;
  Μα φυσικά και αναντίρρητα το Κέρδος.
  Και ιδιαιτέρως εκείνο το κέρδος που δημιουργεί μεγαλύτερο κέρδος.
  Επομένως το Κέρδος, στα πλαίσια του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, όταν δεν μπορεί να δημιουργήσει κέρδος δια της ζωντανής εργασίας, τότε δημιουργεί "προϊόντα" δημιουργίας reality κέρδους.
  Και αρχίζουν να ευδοκιμούν οι αριθμοί, και βαθμιαία να μετατρέπονται σε μια πυραμίδα, με όλο και περισσότερο την βάση της να στενεύει και τον ύψος της να μεγαλώνει.
  Η "κορύφωση" αυτής της διαδικασίας, είναι, ένας κυκεώνας πραγματικής και εικονικής οικονομίας, όπου για να υπάρξει η δεύτερη πρέπει να αφαιμαχθεί η πρώτη.
  Και τότε, ... Πάντων Πατήρ εστί ο Πόλεμος.
  Αλλά αν είναι για την USA, αναγκαίος ένας πόλεμος, το ιστορικό timing, είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.
  Γι' αυτό και η Κίνα αγοράζει αμερικανικό χρέος.
  Λειτουργεί, σαν βαλβίδα ανακούφισης, αλλά δια της αγοράς αμερικανικού χρέους, δημιουργεί χρόνο προετοιμασίας.
  Στις προηγούμενες δεκαετίες, επειδή υπήρχε ένα αντίπαλο "δέος" (με τις όποιες στρεβλώσεις κ.τ.λ.), το συσωρευμένο κέρδος (ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία) ένα μέρος "κοινωνικοποιόταν".
  Αλλά επειδή σήμερα εξέλειπε το αντίπαλον δέος, το κέρδος ακολουθεί την "φυσική" του ροή, και μή δυνάμενον να δημιουργήσει κέρδος, αφ' ενός αναιρείται αλλά και αφ' ετέρου συνθλίβει τον κόσμο της ζωντανής εργασίας.

  • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
   ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ Brankaleon 15/04/2011 18:03:03

   Σύμφωνοι, ο καπιταλισμός φταίει. Τις συμφορές όμως οι απανταχού σοσιαλιστές, της σοσιαλιστικής διεθνούς τις φέρνουν Κάτι βαθύτερο συμβαίνει.
   Πρέπει να συννενοηθούν οι χώρες μεταξύ τους, να αρνηθούν το παγκόσμιο χρέος. Δεν χρωστάνε σε κανένα, αέρας είναι.
   Ο Καπιταλισμός φταίει και για κάτι άλλο. Αμερικανάκια με καταγωγή από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λατινική Αμερική κλπ οδηγούνται σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Κάποιος τους οδηγεί, ίσως η παγοσμιοποίηση, ίσως το κεφάλαιο, ίσως οι πολυεθνικές, ίσως κάποιοι άλλοι. Κάθε χώρα πρέπει να διεκδικήσει τους ομογενείς της.

   Ήδη η Ελληνική ομογένεια άρχισε να καταγράφει τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών και ταυτόχρονα ιδρύει ανεξάρτητη κίνηση Ελληνισμού, μακριά από κόμματα.

   h..p://www.kalami.net/

 17. YiannisM avatar
  YiannisM 15/04/2011 18:20:55

  Οι τραπεζίτες είναι υποχρεωμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτήσουν τα.. μαγαζιά τους. Τα λεφτά αυτοί τα.. έσπρωξαν σε αεριτζήδες με αντίκρυσμα "φουσκωμένες" εξασφαλίσεις ακινήτων τους, κερδίζοντας από τόκους πολύ σημαντικά ποσά τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού και δεν πρέπει να τους φταίει κανένα κράτος.. Αυτοί άλλωστε ΕΙΝΑΙ τα κράτη..

 18. Μάϊκ Λαμάρ avatar
  Μάϊκ Λαμάρ 15/04/2011 21:22:37

  Σωστός ο Σπύρος. Η οικονομία δεν είναι επιστήμη και οι διάφοροι που ασχολούνται με αυτή δεν είναι επιστήμονες απλά κάνουν διάφορες διαπιστώσεις και καταγραφές λανθασμένες ή σωστές, σκοπίμως ή κατ' εντολή και βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Αν ήταν επιστήμη θα μπορούσε με ακρίβεια να υπολογίσει τα διάφορα μεγέθη και και να κάνει υπολογισμούς σε πραγματικά μεγέθη ώστε να είναι δυνατή η επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Προφανώς αν ήταν επιστήμη δεν θα συνέβαιναν οι αλλεπάληλες οικονομικές κρίσεις που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Αν υπήρχαν επιστήμονες περί την οικονομία θα έδιναν τις λύσεις σε κάθε περίπτωση με κάποιο ανεκτό ποσοστό λάθους. Είδατε ποτέ εσείς να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ο ένας λέει το μακρύ του και ο άλλος το κοντό του και όλοι μαζί μια μπαρούφα που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.
  Μεγάλος οικονομολόγος ο Αντρέας λέγανε, μεγάλος καθηγητής, οικονομέτρης. Μεγάλος αρλουμπολόγος λέω εγώ από την εποχή του το οικονομικό προβλημα της Ελλάδας επιδεινώθηκε ραγδαία.
  Κάποιοι αριστερόστροφοι λένε απάνθρωπο το πρόσωπο του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού κλπ, και είπε ο Μαρξ αυτό και είπε Λένιν το άλλο. Είδαμε και το σύστημα αυτό τι άφησε ερείπια και δυστυχία. Πεινασμένοι ξεχύθηκαν στην Δύση. Όσοι έζησαν στους κομμουνιστικούς παραδείσους τα γνωρίζουν καλώς αυτά.
  Τέλος πάντων για να μην πολυλογώ το ζήτημα είναι ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; Κατά την ταπεινή μου άποψη οικονομία είναι μια οιονεί τέχνη ήτοι πρακτικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται όπως τους εφάρμοσαν διαχρονικώς αυτοί που δεν είχαν άλλη γνώση εκτός από τον κοινό νου και λίγη εξυπνάδα και κατάφεραν να γίνουν κυρίαρχοι στο οινομικό γίγνεσθαι.
  Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται και η Ελλάδα και όχι αρλουμπολόγους οικονομολόγους τύπου Προβόπουλου και λοιπών χοντρά αμοιβομένων που έχουν οδηγήσει την χώρα σε οικονομική κατάρρευση. Όλοι αυτοί που κατά καιρούς είχαν υπεύθυνα πόστα, πχ υπουργοί, τραπεζίτες, συμβουλάτορες κλπ έχουν τεράστιες ευθύνες για το σημερινό οικονομικό κατάντημα. Θα πρότεινα δε εις επίμετρον να κηρυχθεί εκτός του χρέους και ο τίτλος του οικονομολόγου ως απεχθής και να καταργηθεί.

  • l
   l' ami du peuple @ Μάϊκ Λαμάρ 16/04/2011 07:30:02

   ακριβως ετσι αγαπητε μου αντιμετωπιζονταν καποτε οι "οικονομολογοι", οπως προτεινετε εσεις!

   ναι, ο μαρξ εγραψε κριτικη της πολιτικης οικονομιας, ακριβως για να τους τριψει στη μουρη την "επιστημη τους". ε, επειτα ηρθε ο εγκελς και ο σταλιν (ιδιως) και κωδικοποιησαν την "επιστημη"!!! οι τραγωδιες της ιστοριας, και τα μικρα της μυστικα....

   επειτα καθε καλοπροαιρετος λεει: " ομαρξ δοκιμαστηκε και απετυχε"!! αμ δε!!!

   πουθενα δεν δοκιμαστηκε , και πουθενα δεν απετυχε.
   ΑΛΛΟΙ ΑΠΕΤΥΧΑΝ.
   αλλα στους ταλιμπαν των αγορων χρησιμευει ακομη το σλογκαν κι ετσι παραμενει στη κυκλοφορια.

 19. tsar avatar
  tsar 16/04/2011 09:28:50

  “Until the control of the issue of currency and credit is restored to government and recognized as its most conspicuous and sacred responsibility, all talk of the sovereignty of Parliament and of democracy is idle and futile. Once a nation parts with control of its currency and credit, it matters not who makes that nation's laws. Usury once in control will wreck any nation.”

  - William Lyon Mackenzie King, 10th Prime Minister of Canada, 1935.

 20. Μάϊκ Λαμάρ avatar
  Μάϊκ Λαμάρ 16/04/2011 20:04:09

  φίλτατε "ami du peuple" (ελπίζω τοιυ ελληνικού και όχι του διεθνούς)
  πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία την οποία ομολογώ ότι αγνοούσα. όμως έχω μια απορία. γράφετε ότι πουθενά δεν δοκιμάστηκε ο Μαρξ και πουθενά δεν απέτυχε. πως όμως είναι δυνατόν κάτι που δεν δοκιμάστηκε να βεβαιώνουμε ότι δεν απέτυχε. είναι μια αντινομία που δεν την καταλαβαίνω. εκτός κι αν εννοείτε ότι αφού δεν δοκιμάστηκε κατά συνέπεια δεν μπορούμε να λέμε ότι απέτυχε.

  • l
   l' ami du peuple @ Μάϊκ Λαμάρ 17/04/2011 11:15:49

   ακριβως αυτο εννοω φιλτατε: αφου δεν, τοτε πως;

   ειμαι ami και των δικων μας και των αλλων φτανει να ειναι peuple.

   ami du peuple ηταν το ονομα ενος εντυπου τον καιρο της γαλλικης επαναστασης, του οποιου ο εκδοτης (MARAT), δολοφονηθηκε απο την ερωμενη του, πρακτορα του παλατιου. το ιδιο ονομα (στον πληθυντικο) ειχε μια επαναστατικη οργανωση στα 1830, προς τιμην του.

 21. Costas avatar
  Costas 19/04/2011 14:24:33

  Με μεγάλη απογοήτευση βλέπω πωε δε γίνεται καμία απολύτως αναφορά στα δίδυμα ελλείμματα (έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου και έλλειμμα προϋπολογιμσού-οικονομικά πρωτοετών). Μία ματιά στο διαδίκτυο (twin deficits) θα σας δώσει μια περιγραφή της σχέσης ενώ είναι διαθέσιμα ελληνικά και διεθνή papers για την ισχύ της σχέσης μακροπρόθεσμα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Οι δε μέθοδος στατιστικής ανάλυσης (var models, panel data κλπ) είναι αρκετά αξιόλογη. Και να σημειώσω ότι η αιτιότητα μεταξύ των δύο είναι αμφίδρομη. Δώστε μου μια εξήγηση λοιπόν του εμπορικού ελλείμματος γιατί για μένα είναι η μόνη πειστική αιτία του ελλειμματικού κράτους. Για τη δημιουργία του χρέους όλοι νομίζω αποδεχόμαστε ότι είναι αθροιστικά όλα τα ελλείμματα διαχρονικά. Τόσο η κρίση των τραπεζών όσο και η κρίση χρέους, δεν είναι παρά συμπτώματα μιας αρχικής αιτίας. Όλα τα άλλα είναι λαϊκισμός εκατέρωθεν.

 22. Δημήτρης Βολιώτης avatar
  Δημήτρης Βολιώτης 19/04/2011 15:08:54

  Εγώ απλά αναρωτιέμαι άν τό χρέος είναι σέ αυτό τό ύψος!!!!Πολύ φοβάμαι ότι ο λαός πέφτει θύμα μίας τεράστιας απάτης....Ας βάλουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ελεγκτές νά ελέγξουνε τά πάντα...Πιστεύω ότι θά εκπλαγούμε!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.