#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/08/2011 12:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"H Ελλάδα δεν τολμά να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα"Ο ρέκτης Τούρκος διπλωμάτης, κ. Μπουλούκμπασι , επέτυχε το ακατόρθωτο : Να ασχοληθεί ο εξηλιθιωμένος ελληνικός Τύπος με τα εθνικά θέματα μεσούντος του Αυγούστου και ενώ τα νησιά γέμουν «τηλεπερσόνων», πολιτικών και λοιπών attractions της νεοελληνικής «επικαιρότητος» !

Και όχι μόνον ! Να μάθουμε ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, με «ΓΑΠ» η οποίον άλλο υπουργό διαπραγματεύεται αενάως, «συζητά» τα πάντα, είναι «ψύχραιμο» και δεν κάνει ...τσιγγουνιές όταν πρόκειται για εθνικό χώρο !

Στην ουσία λοιπόν ο  κ. Μπουλούκμπασι  είπε το αυτονόητο, ότι η Ελλάδα ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ να επεκτείνει τα χωρικά της υδατα πέραν των 6 ν.μ.

Το ζήτημα της επεκτάσεως των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., δικαίωμα που απορρέει από το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα που έχει ασκήσει η Τουρκία στην Μαύρη Θάλασσα αποτελεί «αγκάθι» για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας εδώ και δεκαετίες.

Μια ματιά στον χάρτη 1, που απεικονίζει το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο με εύρος 6 ν.μ. διαφωτίζει για τα αίτια του «προβλήματος» αυτού.

Γίνεται αμέσως αντιληπτή η διαμόρφωση «διαύλων» διεθνών υδάτων ανάμεσα στην «δαντέλα» που σχηματίζουν τα νησιά του Αρχιπελάγους όσο τα χωρικά μας ύδατα παραμένουν στα 6 ν.μ.

Κλασική περίπτωση ο «δίαυλος» πλάτους 8 ν.μ. μεταξύ Μυκόνου – Ικαρίας, στον οποίο εξ’αλλου αναφέρεται και ο κ. Μπουλούκμπασι. Είναι προφανής η περιπλοκή που θα εισήγετο στην διεθνή ναυσιπλοΐα και κυρίως την κίνηση πολεμικών πλοίων από την κατάργηση του διεθνούς χαρακτήρος του διαύλου αυτού με την επέκταση στα 12 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων και την συνακόλουθη υπαγωγή του στους κανόνες περί «στενών» διεθνούς ναυσιπλοίας, αβλαβούς διελεύσεως κλπ. Προφανής επίσης ο λόγος για τον οποίον επί Σοβιετίας  το λαλίστατο σήμερα ΚΚΕ τηρούσε απόλυτη σιγή επί του θέματος, όσο ο Στόλος της ΕΣΣΔ περιέφερε το...κίνημα ειρήνης στην Μεσόγειο !

Η περίπτωση Μυκόνου – Ικαρίας εξανάγκασε την Ελλάδα ήδη από το 1933 να ορίσει «αναντίστοιχο» πρός τα χωρικά της ύδατα εναέριο χώρο 10 ν.μ. ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή σε διεθνές αεροπορικό ταξίδι της συνδέσεως Δυτικού – Ανατολικού Αιγαίου και η διάσπαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Ανάλογες είναι οι περιπτώσεις των στενών Αντικυθήρων – Κρήτης, όπου καθ’ ολη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων ευρίσκοντο αγκυροβόλια της μοίρας Μεσογείου του Ναυτικού της ΕΣΣΔ, πράγμα αδύνατον εάν είχαμε χωρικά ύδατα εύρους 12 ν.μ.

Παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε μεταξύ Ρόδου – Καρπάθου και αλλού ενώ προφανώς σε όλο το μήκος της θαλάσσιας ελληνο-τουρκικής μεθορίου είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί ακόμη και το εύρος των 6 ν.μ. σε ορισμένα σημεία και άρα ισχύει η οριοθέτηση στην βάση της αρχής της «μέσης γραμμής».

Το ζήτημα λοιπόν είναι πολύ πιο περίπλοκο και έχει  μεγάλο ιστορικό «βάθος», πολύ μεγαλύτερο από τα εύκολα αναθέματα στον «ΓΑΠ» η όποιον άλλο ΥΠΕΞ η και Πρωθυπουργό.

Εκείνο που έχει σημασία και που συσκοτίζεται με τέτοια καλοκαιρινά πυροτεχνήματα του κάθε Μπουλούκμπασι, είναι το ζήτημα του FIR Αθηνών και της ευθύνης Ερεύνης – Διασώσεως στα όρια του όπως και του αεροπορικού ελέγχου ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ δυτικά της ελληνο-τουρκικής μεθορίου.

Εκείνο που έχει σημασία  είναι εάν ισχύει η “Islands Policy” toy NATO, που από το 2006 περιορίζει η και απαγορεύει τις αποστολές “air policing” της ΠΑ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού με αποτέλεσμα να έχει «μοιρασθεί» ipso facto ο αεροπορικός έλεγχος του Αιγαίου. Ποιά είναι η επίσημη θέση της χώρας σχετικά με το προτεινόμενο από τους ΝΑΤΟικούς “pairing” ;

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ποτέ, κανένας «αρμόδιος» δεν βγήκε να εξηγήσει τι ακριβώς γίνεται με τις Τουρκικές ασκήσεις από τον Ιούλιο έως και την 1η Σεπτεμβρίου ΜΕΣΑ στο FIR Αθηνών με διαφωνούσα την ΥΠΑ (αναρτήσαμε τις σχετικές ΝΟΤΑΜ – αντι-ΝΟΤΑΜ στο antinews), να μας πεί με χάρτες και συντεταγμένες  εάν τηρούνται οι κανόνες αεροναυσιπλοίας και εάν αναχαιτίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη. Η ενημερώνουν μόνον «τα κόμματα» ;

Εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ έως και το Καστελόριζο, κάτι που έως τώρα η κυβέρνηση κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο «γαργάρα» και αντ’αυτού οριοθετεί «ζώνες ερευνών» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης (εκεί δηλαδή που «δεν βρωμά μπαρούτι») ευτελίζοντας το κύρος  της χώρας. Λέγω «έως τώρα», καθ’οσον «κυκλοφορεί» η πληροφορία ότι πρίν η «κοντά» στην έναρξη των γεωτρήσεων της κυπριακής ΑΟΖ και μετά την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με φιλική χώρα της περιοχής η Ελλάδα θα διακηρύξει πλήρως την ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, άρα 200 ν.μ. και όπου αυτό είναι ανέφικτο λόγω του «κλειστού» της περιοχής (επικάλυψη των ζωνών με άλλες χώρες) σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής.

Στην περίπτωση αυτή, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι ισχύει σχετικώς με την «παράκληση» της Ελλάδος του 2003 να μετατεθεί ανατολικότερα το όριο της Κυπριακής ΑΟΖ ώστε να «διευκολυνθεί» η Τουρκία. Να παρακαμφθεί δηλαδή η ΑΟΖ του Καστελορίζου και να αποκτήσει «σύνορα» με την Αίγυπτο η Τουρκία, διασπώντας την ενότητα του Ελληνο – Κυπριακού χώρου !

Σε όλα τα παραπάνω ανακύπτουν σοβαρότατα τεχνικά ζητήματα. Το Αιγαίο είναι «κλειστή» η «ημίκλειστη θάλασσα» ; Με ποιά μέθοδο ορίζομε τις «γραμμές βάσεως» απ’οπου μετράται η απόσταση για την εφαρμογή της «μέσης γραμμής» ειτε πρόκειται για χωρικά ύδατα, είτε για ΑΟΖ ;

Για όσους δεν «ξεμπερδεύουν» με ένα μαξιμαλιστικό «βυθίστε τα», είτε επρόκειτο για την φρεγάτα Turgut Reis που έφθασε στα ανοικτά της Ραφήνας επί ΚΚ είτε για την Gaziantepe  που έφθασε στο Σούνιο επί Παπανδρέου το ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο.

Ο τρόπος ορισμού των χωρικών υδάτων, είναι καθοριστικό θέμα που ακόμη δεν έχει αντιμετωπισθεί με σαφήνεια από την χώρα μας. Τι “base lines”θα χρησιμοποιήσουμε ; Όπως βλέπομε στο σχήμα 2 εκτός από την παραδοσιακή μέθοδο με λήψη σημείων αναφοράς και τόξων 6 η 12 ν.μ. υπάρχει και η μέθοδος των «ευθειών» σε περιπτώσεις έντονα «οδοντωμένης» ακτογραμμής και που δεν μας συμφέρει πάντα. Επίσης, με την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της ψηφιακής χαρτογραφίας και των δορυφορικών χαρτών εφαρμόζεται διεθνώς και η τεχνική των «διαγραμμάτων Voronoi» για την χάραξη των «πολυγώνων» που ορίζουν τα χωρικά ύδατα.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουν ξεκαθαρισθεί και συμφωνηθεί ΠΡΙΝ πάμε σε διακηρύξεις και  πρωτοβουλίες. Η διαφορετική αντίληψη στην χάραξη χωρικών υδάτων στην περιοχή των νορβηγικών φιόρδ (κλασική μέθοδος ή ευθείες) οδήγησε το 1954 την Νορβηγία και το Η. Βασίλειο σε «αλιευτικό πόλεμο» !

Σε κάθε περίπτωση και άσχετα με τις τεχνικές παραμέτρους η τις παροτρύνσεις τρίτων προς την μια η την άλλη κατεύθυνση ( η Ρωσία ποτέ δεν καλοέβλεπε ελληνικά χωρικά ύδατα 12 ν.μ., ενώ ΤΩΡΑ οι ΗΠΑ «βολεύονται» με μια ελληνική ΑΟΖ που διασφαλίζει τα πετρελαϊκά τους συμφέροντα) η χώρα μας πρέπει να φροντίσει για την  έμπρακτη εγγύηση των όποιων πρωτοβουλιών της στον τομέα των θαλασσίων ζωνών, είτε πρόκειται για τα χωρικά της ύδατα, είτε για την ΑΟΖ.

Το Τουρκικό κατεστημένο, «στρατιωτικό» η «πολιτικό», αδιάφορο,  είναι διαποτισμένο με την αίσθηση της «γεωπολιτικής αδικίας». Θα ξαναπώ ότι η γεωγραφία έχει φερθεί αμείλικτα στην Τουρκία και οι Τούρκοι επικαλούμενοι την «αρχή της ευθυδικίας» αυτό ακριβώς εννοούν: Ότι δεν μπορεί μια χώρα 750.000 τ.χ. με 70 εκ. πληθυσμό να έχει μια στενή λωρίδα θάλασσας ως χωρικά ύδατα και ως ΑΟΖ ενώ η κατά πολύ μικρότερη Ελλάδα με 11 εκ. κατοίκους θα νέμεται μια «ελληνική λίμνη» λίγα μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Το ανησυχητικό είναι ότι η Τουρκία ποτέ δεν αρκέσθηκε στην επίκληση της όποιας «αρχής της ευθυδικίας»...Το 1974, με σαφή υστέρηση σε Ναυτικό και Αεροπορία, χρησιμοποίησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της για την αποκατάσταση «μέρους» αυτού που θεωρούσε  «ιστορική αδικία» στο Κυπριακό...

Parsifal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 11/08/2011 08:16:04

  Εξαιρετική ανάλυση, με πολύτιμες πληροφορίες. Μπορεί να μην υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, αλλά πρέπει να πούμε θερμά συγχαρητήρια, ως σύνολο. Θέτει όλα τα προβλήματα στην πραγματική τους έκταση.

 2. Pluto avatar
  Pluto 11/08/2011 08:47:27

  Πολύ καλή ανάλυση! Δύο επισημαίνω :
  α)την δήλωση Δρουτσα τον Μάιο του 2011 ότι δεν ανακηρύσσουμε ΑΟΖ γιά να μην προκαλέσουμε ένταση στην σψχέση μας με την Τουρκία καί υπονομέυσουμε τις διερευνητικέ επαφές. Ηταν τότε παραμονή διεξαγωγής του 53ου γύρου (στα Δαρδανέλια!) καί η δημόσια διαμάχη μετά τις παρεμβάσεις Μαρκεζίνη περί ΑΟΖ ήταν στα ύψη.Το πρόβλημα είναι ότι η εν λόγω δήλωση επίσημα "γκριζάρισε" το δικαίωμα ανακήρυξης της ΑΟΖ:όποιος επιχειρήσει να το ασκήσει στο μέλλον θα την βρεί μπροστά του ,μαζί με διεθνείς κατηγορίες για συνειδητή,εσκεμμένη όξυνση κοκ. Απλώς ο Δόκτωρ;;;
  β) τις θεσμοθετειθείσες τον Νοέμβριο 2009 τακτικές συνατήσεις των Γεν.Γραμματέων των δύο ΥΠΕΞ (Φεριντούν Σινιρλίογλου καί Ιωάννης -Αλέξιος Ζέπος) με ανακοινωμένο στόχο την πρόληψη της έντασης /επεισοδίων μεταξύ των δύο χωρών.Εκεί μεθοδεύεται η εφαρμογή της Islands Policy του ΝΑΤΟ με απάλειψη οιασδήποτε στραιωτικής καί αεροναυτικής Ελληνικής δραστηριότητας ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού που δεν εγκρίνει ο Φεριντούν...
  Ας ζητηθεί να καταεθούν στην Βουλή οι υπηρεσιακές εκθέσεις του Ελληνα ΓΓ προς τον Υπουργό καί τον Π/Θ.Να μην τα μάθουμε πάλι από Μπυλουκμπασήδες καί Wikileaks...

 3. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 11/08/2011 09:53:38

  Συγχαρητήρια Parsifal. Ψύχραιμη, μεστή ανάλυση μακριά από κοινοτοπίες, άναρθρες κραυγές και γενικόλογες αρλούμπες του στυλ " πίσω και σας φάγαμε...". Ελπίζω η ορθότατη και λίαν ανησυχητική παρατήρηση της τελευταίας παραγράφου να αποτελέσει αιτία προβληματισμού κι εγγρήγορσης για τα αρμόδια όργανα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας.

 4. Pluto avatar
  Pluto 11/08/2011 10:50:59

  "Aπλώς βλαξ καί μόνο ο Δοκτωρ;;"
  Παρέλειψα στην φράση την πιό κρίσιμη λέξη!

 5. ιεραξ avatar
  ιεραξ 11/08/2011 11:06:59

  Η ενδοτικότητα και ο διπλωματικός φοβος που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια έχουν χορηγό. Π Α Σ Ο Κ και ονοματεπώνυμο Γιώργος Παπανδρέου
  -Ιμια
  -Οτσαλάν
  -Μαδρίτη
  -Γκρίζες ζώνες
  -Αρνηση καθορισμού ΑΟΖ
  -Μνημόνιο-εκχώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων
  Εν ολίγοις γραικυλισμός,ψοφοδεής νοοτροπία,νεοραγιαδισμός και κυρίως ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ ανθελληνικών απόψεων και πρακτικών. Ο τραγικός γιός του πατέρα που που διακύρρησε ΄΄ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ΄΄ και είναι τώρα επίκαιρο όσο ποτέ.....

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ιεραξ 11/08/2011 17:05:29

   Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι ο αντίστοιχος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος της σύγχρονης εποχής.

 6. alakran avatar
  alakran 11/08/2011 11:56:59

  Εγώ έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις.
  Στο διεθνές δίκαιο ΔΕΝ υπάρχει η έννοια της ¨κλειστής" ή "ημίκλειστης(!!!!)" θάλασσας.Ούτε καν η Μαύρη Θάλασσα δεν θεωρείται "κλειστή".Η ορολογία αυτή είναι των τούρκων που θέλουν να παραβλέπουν ή να αγνοούν εντελώς την ύπαρξη του δικαίου της θάλασσας.
  Άλλη παρατήρηση, για την "αδικία" που θα υφίσταντο οι τούρκοι.Εδώ πρόκειται για ξεδιάντροπο φασισμό.Μας λένε,δηλαδή, ότι υπάρχουν πιο ίσοι από τους ίσους.Στην πραγματικότητα, η έννοια της "εθνικής κυριαρχίας" έχει το ίδιο περιεχόμενο είτε αναφέρεται στην Κίνα είτε στο Βατουάτου.Το μέγεθος δεν παίζει ρόλο.Με την ίδια λογική των τούρκων εγώ θα υποστήριζα να μας δώσουν όλα τα παράλια της Τουρκίας, γιατί είναι "αδικία" να μην ελέγχει η Ελλάδα όλο το Αιγαίο.Το δέχονται?
  Να θυμίσω ότι η συνθήκη του Montego Bay (1982) ψηφίστηκε από ΟΛΑ τα κράτη πλην Τουρκίας (και Κούβας νομίζω).Η Τουρκία θέλει το διεθνές δίκαιο μόνο όταν τη βολεύει.Όταν δεν τη βολεύει, μιλά για "ειδικές περιπτώσεις" που είναι ο τρόπος για να καταπατείται η διεθνής νομιμότητα.
  Κατά τα άλλα οι προβληματισμοί του άρθρου είναι σωστοί.

  • parsifal avatar
   parsifal @ alakran 11/08/2011 18:53:10

   Διάβασε λιγο τα αρθρα της UNCLOS για τα "στενά διεθνούς ναυσιπλοίας", τους ορισμούς για την ενοια High Sea και την βιβλιογραφία για τις διενέξεις και τις αντιρρήσεις των λεγομένων "Αρχιπελαγικών Κρατών"...

 7. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 11/08/2011 12:02:19

  Parsifal, συγχαρητήρια...
  Σε παρακαλώ, να μας δώσεις τα φώτα σου σχετικά με την παρακάτω ανάρτηση του defencenet, η οποία μιλά για ελληνική επιτυχία στο θέμα της ΑΟΖ από αμερικανική "καραμπόλα"..

  h--p://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=22569&Itemid=83

  • parsifal avatar
   parsifal @ Φακ Κωστας 11/08/2011 18:41:27

   "Διαρρέεται" η σχετική πληροφορία.
   Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες "κινούνται" γύρω απο αυτό το ενδεχόμενο ενώ αντιμετωπίζεται με ανησυχία το τι μέλλει γενέσθαι με τις Κυπριακές γεωτρήσεις και τις απειλές Ερντογάν. Η επικείμενη συμφωνία αμυντικού ενδιαφέροντος με την φιλική χώρα θεωρείται atout οπως και η ηδη υπάρχουσα συνεργασία της Κύπρου με αυτήν.
   Υπάρχει πάντως "πράσινο φώς" απο τις ΗΠΑ με συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ των εταιρειών τους.

  • Mεσσήνιος avatar
   Mεσσήνιος @ Φακ Κωστας 11/08/2011 21:21:10

   Παρακολουθώ κι εγώ το defencenet σε τακτική βάση. Η είδηση που ανέφερες όντως παρουσιάζεται ως επιτυχία, όμως ας κρατάμε και μικρό καλάθι. Σήμερα βέβαια επισκέφθηκε την πρωτεύουσα η Κύπρια ΥΠΕΞ και συζήτησε με τον αντίστοιχο δικό μας. Αλλά αυτό που μου κινεί κάπως την απορία είναι γιατί η Κύπρος πρώτη ανακύρηξε ΑΟΖ ενώ εμείς ακόμα επίσημα δεν το έχουμε κάνει. Βέβαια δίπλα τους είναι και το Ισραήλ και φαίνεται ότι δίνει κάπως "αέρα" στη "μικρή" Κύπρο. Φυσικά οι γείτονες εκτοξεύουν τις γνωστές απειλές και μένει να δούμε αν το φθινόπωρο αντιδράσουν.
   Τώρα άσχετα με το αν ο θείος Σαμ = U$A αγαπά ή όχι την Τουρκία και της δίνει αέρα να μας χορεύει τσιφτετέλι κατά περιόδους (βλέπε Ίμια) δε νομίζω να είναι τόσο κόπανοι οι Αμερικανοί που να θέλουν την Τουρκία εντελώς κυρίαρχο της περιοχής. Γιατί αυτό συνεπάγεται αυτόματα καπηλεία πλούτου από τους γείτονες.
   Το κακό φίλες & φίλοι ξεκινά ότι ΔΕΝ έχουμε μια εξωτερική πολιτική βασισμένη σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Δίχως να είμαι κάποιος πολιτικός επιστήμων ή διπλωμάτης, θαρρώ ότι αν σχεδιάζεις για το τι θα γίνει μετά από 20+ έτη έχεις μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον. Σε ένα ορίζοντα μιας δεκαετίας άντε δεκαπενταετίας είναι εφικτό. Και πόσο μάλλον με την παρούσα κοινωνική & οικονομική φάση που περνά η Ελλάς, καθίσταται αναγκαίο να τα βρουν μεταξύ τους τα κόμματα της Βουλής για τόσο κρίσιμα ζητήματα.

 8. Νικος avatar
  Νικος 11/08/2011 13:08:09

  Απο οτι θυμαμαι ,ουτε και επι ΝΔ επεκταθηκαν τα χωρικα μας υδατα.

 9. Ηράκλειτος avatar
  Ηράκλειτος 11/08/2011 13:36:31

  Δυστυχώς η ελληνική ηγεσία, μόνο ηγεσία δεν είναι. Βολευόταν τόσα χρόνια με πομφόλυγες περί "εξευρωπαϊσμού" της γείτονος και άμβλυνσης των όποιων διαφορών με την "στενή" οικονομική συνεργασία. Βάσισε την όποια οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε σαθρά θεμέλια, τουρισμό ως βαριά βιομηχανία sic !!!, έξωθεν δανειοδοτούμενη δημοσιοϋπαλληλία και κρατικοδίαιτη ιδιωτική βιοτεχνία και υποτυπώδη βιομηχανία στρεφόμενη κυρίως σε υπηρεσίες ανίκανες εκ φύσεως να αυτοσυντηρηθούν, πόσο μάλλον να συντηρήσουν τον επεκτατικό δημόσιο τομέα και βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό στον χώρο των αμυντικών εξοπλισμών, ο οποίος λόγω του ανύπαρκτου η έστω υποτυπώδους αποτρεπτικού σχεδιασμού των πολιτικών ελίτ κατέληξε σε προνομιακό -λόγω και της ατιμωρησίας- πεδίο διασπάθισης δημοσίου χρήματος και έπληξε την όποια ισορροπία δυνάμεων η οποία υπήρχε, επιτρέποντας στην γείτονα σε συνδυασμό με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της μέσης Ανατολής να γίνεται ολοένα και πιο ωμή στο βαθμό που της επιτρέπει η ισχύς της.
  Η Ελλάδα είχε και έχει ακόμα ευκαιρίες όσο δεν έχει απολέσει ακόμα τμήμα εδάφους να μειώσει την διαφορά ισχύος μεταξύ υμών και των γειτόνων πριν καταλήξει δορυφόρος της Άγκυρας, είτε με αλλαγή της νοοτροπίας της ηγεσίας σε ζητήματα εθνικής επιβίωσης είτε και με την αλλαγή της ίδια της πολιτικής ηγεσίας ούτως ώστε να αλλάξουν τόσο οι παραγωγικές-οικονομικές προτεραιότητες της χώρας με βάση αγροτική παραγωγή προσανατολισμένη στην αυτάρκεια (κυρίως) και τις εξαγωγές (δευτερευόντως) , όσο και οι επιλογές σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής με διασφάλιση ικανής αποτρεπτικής ισχύος με αεροναυτική υπεροχή ικανή να αποτρέψει κατάληψη ελλ. εδάφους (κυρίως) και αναζήτηση η ισχυροποίηση συμμαχιών ικανές να δράσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος με βάση την αποτροπή επιθετικών ενεργειών από μέρους της γείτονος.

 10. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 11/08/2011 13:37:25

  Parsifal,
  Θερμά συγχαρητήρια.
  Εξαιρετική παρουσίαση.
  Κατατοπιστικοί οι χάρτες.

  Μπράβο και σε σένα Φάκτορα,
  γιατί με τέτοια άρθρα (που δύσκολα φιλοξενούν τα συμβατικά ΜΜΕ) το site κερδίζει.

 11. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 11/08/2011 15:10:57

  Πολύ καλό το αρχικό κείμενο και,εξαιρετικά,αποκαλυπτικό.

 12. βασιλης ΛΑΡΙΣΑ avatar
  βασιλης ΛΑΡΙΣΑ 11/08/2011 15:20:29

  συμφωνω με τον ΝΙΚΟ η ΝΔ εκανε κατι? η παντα φταινε οι αλλοι? ας αλαξουμε μυαλα ρε παιδια.

 13. Tonia G avatar
  Tonia G 11/08/2011 17:10:15

  Μα το πρόβλημα δεν το έχουν οι Τούρκοι. Και άδικο που έχουν, Εκείνοι είτε κεμαλιστές ή ισλαμιστές, έχουν ΕΘΝΙΚΕΣ ηγεσίες και στόχους.
  Το πρόβλημα είναι καθαρά με τις ηγεσίες τις δικές μας, οι οποίες εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα και των εντοπίων εκπροσώπων αυτών. Αν δεν αλλάξει αυτό, ΤΣΑΜΠΑ ΠΑΕΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ... Τελεία και παύλα!

 14. thanos avatar
  thanos 11/08/2011 17:14:39

  Δεν είμαι ειδικός να κρίνω, αλλά εντυπωσιάστηκα από τη μεστότητα του άρθρου!
  Επίσης, λόγω κρίσης μην ξεχνάμε τα σημαντικά εθνικά αλλά κ διεθνή θέματα.

 15. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 11/08/2011 17:33:56

  Σε όλα συμφωνώ με το άρθρο εκτός από το ότι η Ρωσία "δεν καλοβλέπει την επέκταση στα 12 ν.μ.".

  Η Ρωσία διαχρονικά θέλει πρόσβαση σε "ζεστά νερά" δηλαδή στη Μεσόγειο. Μια οδός βολική υπάρχει γι' αυτήν, η Ελλάδα. Η Τουρκία, δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διέλευση από τα διεθνή στενά των Δαρδανελλίων επομένως η Ρωσία δεν έχει για το θέμα της διέλευσης προς τη Μεσόγειο υποχρεώσεις απέναντι στους τούρκους.

  Απεναντίας, η Ρωσία χρειάζεται βάση, βάσεις, λιμάνι, λιμάνια, αγκυροβόλια, διαμετακομιστικό εμπορικό σταθμό, σταθμούς και ο,τιδήποτε άλλο και μπορεί βεβαίως να πάρει κάποια από αυτά από την Τουρκία στα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά κυρίως μπορεί να τα πάρει (και τη συμφέρει να το κάνει) από την Ελλάδα. Σαφώς τη συμφέρει να τα πάρει από την Ελλάδα ή κυρίως από την Ελλάδα διότι το Αιγαίο οικονομικά είναι πολύ ανεπτυγμένο από την Ελλάδα που είναι και χώρα μέλος της Ε.Ε. και η Ρωσία δεν θέλει την πρόσβαση στη Μεσόγειο μόνο για στρατιωτικούς λόγους αλλά και για λόγους διεθνούς εμπορίου, για να αναπτύξει άλλη μια σφαίρα οικονομικής επιρροής όπως επιχειρούν και οι Κινέζοι να κάνουν μέσω της χώρας μας.

  Όλα τούτα αποτελούν επιθυμία της Ρωσίας για την οποία αντιδρούν παρασκηνιακά ή και ανοιχτά κάποιες φορές οι ΗΠΑ όπως έκαναν και στο θέμα των ρωσικών αγωγών πετρελαίου και αερίου επί Καραμανλή Κώστα.

  Μια επέκταση στα 12 ν.μ. των χωρικών μας υδάτων και η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ δεν θα έβλαπταν τις παραπάνω βλέψεις της Ρωσίας. Αλλά για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς εμείς ως χώρα θα πρέπει να πάρουμε σύμμαχο μαζί μας σε αυτό τη Ρωσία δίνοντάς της ως αντάλλαγμα αυτό που θέλει. Την πρόσβαση και σταθμούς στη Μεσόγειο.

  Έτσι είναι η εξωτερική πολιτική: αλληλοεξυπηρετούμενα συμφέροντα, ανταλλαγές, σου δίνω - μου δίνεις. Όσο είμαστε κιοτήδες και "μαυροκορδατίζουμε", φερόμενοι με υποτέλεια ή φόβο έναντι όλων των άλλων κρατών (και έναντι των τούρκων εννοείται) και όσο είμαστε προσδεδεμένοι στο άρμα της Αμερικής, τόσο οι σχέσεις μας με τη Ρωσία θα είναι παγωμένες και τόσο η Ρωσία "δεν θα καλοβλέπει" τις αμερικανοκίνητες συζητήσεις επί συζητήσεων, διερευνητικές επαφές (υποτέλειας) κ.λπ. περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. Είναι λογικό να σκέφτονται οι ρώσοι πως αν οι αμερικάνοι και οι φίλοι τους που κυβερνούν την Ελλάδα τα κάνουν σκ..τ@ στο Αιγαίο για να πάρουν καλή θέση στην κούρσα των ελληνικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων, καλύτερα να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, να μην τα σκαλίζουμε, τουλάχιστον να μην κινδυνεύσει η ομαλή πρόσβαση στη Μεσόγειο μέσω των διεθνών υδάτων που τώρα τουλάχιστον υπάρχει.

  Η συμμαχία με τη Ρωσία είναι το αντίβαρό ΜΑΣ στη διεθνή σκηνή. Ας το ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ. Όπως έχει πει και ο Β. Μαρκεζίνης σ' ένα βιβλίο του, χαριτολογώντας, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας πρέπει να είναι "πολυγαμική". Δεν μπορούμε να έχουμε "συμμάχους" (ο Θεός να τους κάνει) μόνο τις ΗΠΑ. Στο κάτω κάτω, στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές του ελληνισμού, αυτοί οι "σύμμαχοι" υποστήριξαν τον αντίπαλό μας ή υποδαύλισαν καταστάσεις (εμφύλιος πόλεμος μαζί με τους εγγλέζους, Δικτατορία 1967-1974, Κύπρος 1974, Σκόπια, Ύμια, Γκρίζες ζώνες, σχέδιο Ανάν κ.α.).

  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ.

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 11/08/2011 18:40:23

   Σέβομαι την άποψη σου, αλλά πολύ φοβάμαι οτι οι Ρώσοι είναι ο πιο αναξιόπιστος σύμμαχος. Πολύ γάβγισμα και ουδέν δάγκωμα ( βλέπε Σερβία 1999 και Ιράκ 2003). Όσο για τα καθ'ημάς επίτρεψε να σου θυμίσω τον τραγικό ρόλο τους στα Ορλωφικά, τις απαραδεκτες προβλέψεις της Συνθήκης του Αγ. Στεφάνου, τις βλέψεις τους στο Άγιο Όρος, την ουσιώδη ενίσχυση στον Κεμάλ Ατατούρκ, την υποδαύλιση του ελληνικού εμφυλίου. Οι Δυτικοί - ακόμα και οι ΗΠΑ- επιθυμούν συμμάχους. Οι Ρώσοι διαχρονικά επιθυμούν υποτελείς. Αυτή είναι η διαφορά τους.

   • parsifal avatar
    parsifal @ μεταρρυθμιστής 11/08/2011 18:50:43

    Ετσι ακριβώς μεταρρυθμιστά. Τα ιδια εκαμε η Ρωσσία με τον Μακά(β)ριο, τον φόρτωσε τσέχικα οπλα και ΘΑ του εδιδε και αντιαεροπορικούς πυραύλους μέσω Νάσσερ, αλλά τον "πούλησε" ψυχρά το 1974. Αρκούσε ενα "τρίξιμο των δοντιών" στον Ετσεβίτ ωστε να σταματήσει τουλάχιστον ο Αττίλας ΙΙ, τότε η ΕΣΣΔ ηταν Υπερδύναμη και ο Χρουτσόφ με μια απειλή είχε σταματήσει τους Αγγλογάλλους (οχι τους Τούρκους !) στο Σουέζ...
    Το σενάριο με τους πυραύλους ξαναπαίχθηκε με τους S-300. Εάν ηθελαν οι Ρώσσοι μπορούσαν να τους συνοδεύσουν στην Κύπρο, να τους εγκαταστήσουν, να κάμουν και δυο εκπαιδευτικές βολές...Θα επετίθετο η Τουρκική αεροπορία κατά των Ρωσσικών πλοίων ?Η θα βομβάρδιζε τους εκτοξευτήρες και τα ραντάρ ΜΑΖΙ με το Ρωσσικό προσωπικό ?
    Ασχετο βέβαια τι εκαμαν οι ημέτεροι ολετήρες...

 16. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/08/2011 18:40:08

  Το ζήτημα δεν είναι τι έκανε η ΝΔ, φιλοι διαφωνούντες. Η αλήθεια είναι π΄'ατως ότι αντιτίθενται στα 12 μ. και άλλοι, σοβαρότεροι της Τουρκίας παικτες και αυτοί είναι που αναστέλλουν την ελληνική απόφαση. Είναι, γεωπολιτικά, γόρδιος δεσμός
  Πάντως, εξαιρετική και άκρως λεπτομερής ανάλυση Παρσιφάλ. Ευχαριστούμε, Εύγε!

 17. Αναρχικός χωρίς κουκούλα avatar
  Αναρχικός χωρίς κουκούλα 11/08/2011 19:03:19

  Αν είμασταν η Ελβετία της Μεσογείου δεν θα μιλούσαμε σήμερα για όλα αυτά τα θέματα. Στην κατάσταση που μας έφεραν οι πολιτικοί μας όλοι μα όλοι κοιτάζουν να αρπάξουν ότι μπορούν από την Ελλάδα. Είδατε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα αυτό στα ΜΜΕ, εκτος από κάτι μικροσχόλια. Ούτε από το εξωτερικό θα υπάρξουν σχόλια. Αυτά τα θέματα δεν τους αγγίζουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Το μόνο πράγμα που σκέπτονται όλοι είναι η οικονομία. Τα ομόλογα και οι ιδιωτικοποιήσεις. Λες και δεν έχουμε άλλα προβλήματα. Όταν το κοινωνικό κράτος καταρρέει, όταν μισθοί και συντάξεις συρικνώνονται αφάνταστα, ο απλός πολίτης παύει να ενδιαφέρεται για ΑΟΖ και όλα τα συναφή. Προσπαθεί να επιβιώσει και να φροντίσει για την οικογένεια του. Και αυτό είναι απόλυτα σωστό και δικαιολογημένο.
  Μήπως ρωτήθηκε ποτέ για την ΑΟΖ; μέσω του gov ή καλύτερα non gov;
  Αυτοί που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία θα παίξουν το παιχνίδι που ξέρουν πολύ καλά. Θα εκχωρήσουν, αν όχι τα πάντα, αρκετά. Τους ενδιαφέρει να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται ακόμα για μερικά χρόνια.
  Το θέμα παραμένει πάντα το ίδιο. Θα τους αφήσει και αυτή τη φορά ο λαός να παίξουν τα παιχνίδια τους;

 18. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 11/08/2011 19:31:17

  Αγαπητέ "Parsifal" καλησπέρα

  Ο τίτλος του άρθρου σου είναι: “H Ελλάδα δεν τολμά να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα”.

  Πιστεύω ότι το ορθό θα έπρεπε να είναι:
  "Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να μην ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο".

  Για του λόγου το αληθές, θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά τη συμφωνία της Μαδρίτης του 1997, κάτι που όλοι, ηθελημένα μάλλον, αποφεύγουν να θυμούνται.

  Έτσι λοιπόν, στις 8 Ιούλη 1997, κατά τη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και στο περιθώριο της Συνόδου και με την επίβλεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, περιστοιχιζόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών Πάγκαλο και Τζεμ, υπογράφουν συμφωνία με σκοπό «τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες». Η συμφωνία έμεινε στην ιστορία ως «Συμφωνία της Μαδρίτης».

  Στη συμφωνία αναφέρεται ότι:

  Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε: Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

  * Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.

  * Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

  * Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.

  * Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση.

  Και δυστυχώς η επέκταση των χωρικών μας υδάτων και η ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Τουρκία, αποτελούν ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ!!! Και η Ελλάδα με βάση τη παραπάνω συμφωνία, έχει δεσμευθεί να μην αναλάβει... Επί πρωθυπουργίας του "μεγάλου" εκσυγχρονιστή.

  Προσωπική μου άποψη είναι, ότι η Ελλάδα πρέπει, οφείλει, να καταγγείλει την ετεροβαρή συμφωνία της Μαδρίτης. Σε αυτή τη περίπτωση όμως, οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε αν είμαστε σε θέση, αν έχουμε τη δυνατότητα και ικανότητα, να σταθούμε όρθιοι, αποφασισμένοι και σταθεροί, απέναντι στις όποιες Τουρκικές αντιδράσεις. Ειδικά αν αυτές λάβουν τη μορφή ένοπλης απειλής... Και ειδικότερα κάτω υπό τη παρούσα συγκυρία:
  Της οικονομικής κατάρρευσης
  Τη κατάσταση του εσωτερικού μετώπου
  Της διάλυσης του κοινωνικού ιστού
  Της οικονομικής αφαίμαξης των οικονομικά ασθενέστερων
  Της ανεργίας του 17%
  .... Της μείωσης των αμυντικών δαπανών και όσων άλλων ακούγονται για τη κατάσταση των Ε.Δ.
  ....Της θητείας των εννέα μηνών...

  Και του υπερεξοπλισμού της Τουρκίας!!!

  • Γιαννης avatar
   Γιαννης @ Αρματιστής 12/08/2011 23:26:36

   Επιτέλους ας σταματήσουμε να θεωρούμε όλους τους πολιτικούς προδότες! Στο κάτω κάτω εμείς τους ψηφίζουμε! Παντού βλέπω υποτιμιτικα σχόλια για τον "jefrey" τον "γαπ" τον "προδοτη" το "αμερικανακι" ότι δε κάνει, ότι είναι λίγος, ο Γιωργάκης, ο χαζος κτλ. Ας μου πει κάποιος ποτε πετύχαμε οτιδήποτε στην εξωτερική μας πολιτική και δεν εμπλεκοταν ο Παπανδρέου!

 19. Δήμος avatar
  Δήμος 11/08/2011 19:40:27

  Πληροφοριακά, ακούγεται πως έρχεται σφαλιάρα από Χάγη, στο θέμα των Σκοπίων.

 20. factorx avatar
  factorx 11/08/2011 21:20:51

  «Η χώρα μας έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης, με αφορμή τους ισχυρισμούς του Τούρκου πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι σχετικά με υποτιθέμενη συμφωνία με την Ελλάδα για τα το θέμα, χαρακτηρίζοντας «ξαναζεσταμένο φαγητό» το «θόρυβο» που προκλήθηκε γύρω από το ζήτημα.

 21. factorx avatar
  factorx 11/08/2011 21:25:47

  Ο Μπεγλίτης όμως είπε άλλα:

  "Όπως ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές, γίνονταν συζητήσεις, αλλά δεν υπήρχε καμία συμφωνία, καθώς μοναδικός στόχος της Αθήνας ήταν η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας...."

 22. ierofantis avatar
  ierofantis 12/08/2011 00:34:15

  Πάρσιφαλ, τα συγχαρητήρια και από μένα. Εξαιρετική ανάλυση και διαφωτιστικότατη

 23. Pluto avatar
  Pluto 12/08/2011 00:51:54

  Eίναι υπερβολικές οι απαιτήσεις του Parsifal από την Ρωσία. Ακριβώς διότι η Ελλάδα σ` όλη της σχέση μ` αυτή την χώρα (από την δεκαετία του `70 με έμφαση τα τελευταία 20 χρόνια) έχει δώσει ρεσιτάλ αφερεγγυότητας καί προσκόλλησης στον Αμερικανό προστάτη που την κακοποιεί παντοιοτρόπως. Καί μην μου πείτε τίποτα γιά τον ΚΚ διότι παρά την ειλικρινή του πρόθεση να εξισορροπήσει διά της Ρωσίας την πλήρη εξάρτησή μας από ΗΠΑ καί Ευρωπαίους δεν ήταν συνεπής καί σταθερός στις απαιτήσεις, στους κόπους αυτής της πολιτικής, η Ντόρα αλώνιζε!
  Η νοοτροπία που αποπνέει το σχόλιο του "μεταρρυθμιστή" είναι ενδεικτική ενός παρωχημένου αντικομμουνιστικού αταβισμού.Τον οποίο (φυσικό είναι- δεν τους κακίζω) κουβαλάνε πολλοί Ελληνες αξιωματικοί, ίδίως παλαιότεροι.Ετσι γαλουχήθηκαν καί ''γέρος γάϊδαρος καινούργια περπατησιά δεν βάζει!" [Συγνώμην για την πολιτικώς ανορθόδοξη παρομοίωση , τα συμπαθέστατα τετράποδα είναι γλυκά καί ευγενέστατα,το πρόβλημα είναι συνήθως οι άνθρωποι (οι αξιωματικοί εν προκειμένω) όχι τα ζώα]
  Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: δεν είμαι φιλο-Ρώσος.Συμφέροντα έχουν (καί) οι Ρώσοι ,επιδιώκουν δε να τα εξυπηρετήσουν.Λέω ναί όπου τα Ρωσικά συμφέροντα συμπίπτουν καί γιά όσο συμπίπτουν με τα δικά μας (του Εθνους όχι των διαφόρων λαμογίων). Το ίδιο ακριβώς λέω καί για τους Αμερικανούς. Αλλά ότι θα είμαστε "domaine reservé"του ενός επειδή ο άλλος είναι διαχρονικά "αφερέγγυος" κατά Parsifal , αυτό οδηγεί πρακτικά σε διαιώνιση της μονοσήμαντης εξάρτησής μας από τις ΗΠΑ, σε διηνεκή υποτέλεια.
  Η γεωπολιτική θέση της χώρας απαιτεί να στηριζόμαστε καί στους δυό γιά να εξουδετερώνουμε την δορυφοροποίησή μας είτε από τον ένα είτε από τον άλλο.

  Τώρα γι` αυτά που λέει ο Μπεγλίτης: τί δηλ. θέλετε να πεί;; Μιά κουβέντα υποτίθεται κάνανε γιά να περνάει η ώρα τότε , όταν ο σημερινός ΥΕΘΑ ήταν Δελαβέκουρας του ΓΑΠ (2000-4). Καί βαστάει 54 γύρους αυτή η κολώνια της άκακης καί άνευ δεσμεύσεων συζήτησης, διότι οι Τούρκοι είναι χαϊβάνια καί τους δουλεύουνε οι δαιμόνιοι του ΠΑΣΟΚ καί της ΝΔ διαχρονικά ψιλό γαζί... Βεβαίως!
  Ετσι είναι,αν έτσι νομίζετε...

  • Mεσσήνιος avatar
   Mεσσήνιος @ Pluto 12/08/2011 02:08:53

   Δεν έχει όμως άδικο ο parsifal σε αυτό που έγραψε παραπάνω ότι η τότε ΕΣΣΔ μπορούσε να είχε μια ισχυρότερη θέση απέναντι στην τραγωδία του 1974. Αλλά τώρα αν αρχίσουμε να συζητάμε για το τι παίχθηκε τότε, θα χαθεί το αντικείμενο της συζήτησης αφού θα βγούμε εκτός θέματος.
   Όσο για την παροιμία που λες με το συμπαθητικό τετράποδο υπάρχει ανάλογη "ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε, ούτε την κεφαλή του". Δηλαδή θέλω να πω όπως κι εσύ (επέτρεψέ μου να σε ερμηνεύσω) ότι δεν πρέπει να είμεθα αγκυλωμένοι στο παρελθόν. Καλός ο θείος Σαμ διότι κάποτε λέγενε οι πρόγονοί μας στείλε κανένα δολλάριο από το Αμέρικα, όμως το να έχεις σχέσεις και με τη Ρωσία δε θα μας βλάψει. Είναι καλή ώρα όπως το μονοπώλιο που ωφελεί μόνο αυτούς που το εκμεταλλεύονται.

   Ο ΥΠΕΞ επισκέπτεται την Ίμβρο:

   http://www.newsbomb.gr/politikh/story/72708/sthn-imbro-o-lamprinidhs

   Συμβολική κίνηση ή έτσι πήγε για βόλτα??

 24. nickname@taleftaiparhoun.gap avatar
  nickname@taleftaiparhoun.gap 12/08/2011 07:54:46

  ..όταν η Τουρκία πήρε επαχθή δάνεια από ΔΝΤ , τα αξιοποίησε(και τα εξόφλησεχωρίς απώλεια εθνικής κυριαρχίας)και τωρα έχει πραγματική ανάπτυξη 10% . Οταν η ..καταραμένη μας χώρα παίρνει δάνεια από το ΔΝΤ κκοιτάζει πως να διορίσει !ναι !!μέσω ΜΚΟ.
  Η παρακμή είναι πλήρης και μη αναστρέψιμη. Θα έλθουν τα χειρότερα για την εθνική κυριαρχία της χώρας μας όχι μόνο με τους δα;νειστές αλλά και με την περιφερειακή δύναμη ..Τουρκία.
  Μήπως μια κίνηση πολιτών, δημοκρατική πάντα ,θα μπορούσε να περισώσει τίποτα; Ενα νέο Γουδή για παχιούς και αδύνατους , για βεγκετέρφιαν και κρεοφάγους θα ήταν απαραίτητο; Δεν ξέρω έχω θολώσει ,είμαι απελπισμένος Έλλην πολίτις !
  Λόγω των ημερών ,κάνω μιά ευχή μέσα από την καρδιά μου : να μην υπάρχει ,του χρόνου τον δεκαπενταύγουστο , κανείς από τούς κερατάδες που μας έφεραν σε αυτό το σημείο .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.