#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/09/2010 16:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

“Aς γίνουμε ρεαλιστές κι ας διεκδικήσουμε το αδύνατο”Αν η χθεσινή ομιλία στη φετεινή ΔΕΘ δικαίως χαρακτηρίστηκε κομβική, τα λόγια είναι πολύ λίγα για να περιγράψουν το πλάτος και το βάθος, το ύψος και την έκταση της σημερινής ομιλίας του αρχηγού της ΝΔ!

Η Ελλάδα βρήκε, για πρώτη φορά τουλάχιστον κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τον ηγέτη που τόσο έψαχνε!

Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κανείς;

Από τη μεστότητα των λόγων του; Από την απόλυτη προσήλωση των απαντήσεών του στις ερωτήσεις; Από το επίπεδο και την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων του; Από την επιδεξιότητα με την οποία αντιμετώπισε και εξουδετέρωσε τις προβοκάτσιες που το αδίστακτο ελλαδικό εξουσιαστικό σύστημα προσπάθησε λυσσαλέα να του στήσει;

Από τον ανθρωποκεντρικό και εθνοκεντρικό χαρακτήρα των απαντήσέων του; Από την απόλυτη αποφυγή κάθε υποψίας λαϊκισμού και φθηνών υποσχέσεων; Από την πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και της δυσπιστίας του κόσμου; Από την άρτια τεχνοκρατικότητα του λόγου του, που ταυτόχρονα, ήταν απόλυτα κατανοητός και από τον μη ειδικό πολίτη;

Ότι και να πει κανείς για αυτή την ομιλία είναι πραγματικά λίγο και δεν μπορεί να αποδώσει σε πλήρη έκταση αυτό που συνέβη σήμερα.

Αν η Ελλάδα είχε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, αυτή η ομιλία θα ήταν αναμφίβολα το πρώτο θέμα αναλύσεων και συζήτησης για πολλούς μήνες!

Ας μην έχουμε όμως ακόμη υπερβολικές προσδοκίες! Και ας σταθούμε σε κάποια πρώτα πολιτικά συμπεράσματα, ήδη μπορούν να εξαχθούν. Αναφέρουμε ενδεικτικά αυτά που κατά τη γνώμη μας είναι τα σημαντικότερα:

1) Διαψευσθήκαμε ευχάριστα όσοι απαισιόδοξοι γκρινιάζαμε με την αντιπολιτευτική απουσία της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα φάνηκε πόσο αποδίδει η παροιμιώδης μεθοδικότητα και η υπομονή του Αντώνη, καθώς και η τεράστια δουλειά που έχει γίνει όλον αυτόν τον καιρό σε επίπεδο αναδιάταξης δυνάμεων και επανεκκίνησης, τουλάχιστον στο πλαίσιο του στενού πυρήνα των συνεργατών του Προέδρου.

2) Ισοπεδώθηκε κάθε επιχείρημα υπέρ του Μνημονίου. Όχι μόνον σε αυστηρά τεχνοκρατικό επίπεδο («πού θα βρίσκαμε τα λεφτά που μας δίνει σήμερα το Μνημόνιο»), αλλά, κυρίως, σε πολιτικό επίπεδο. Ο Αντώνης κατάφερε να αναδείξει άριστα τη δικαίωση της πολιτικής του, κυρίως από το διεθνή παράγοντα. Και αυτό μάλιστα, παρά την αρχική «μοναξιά» της ΝΔ για τις θέσεις της, όπως πολύ εύστοχα ανέφερε χθες.

3) Ξεκαθάρισε μια για πάντα τις σχέσεις του με τον Καραμανλή. Έδωσε, και ορθά, πλήρη στήριξη στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, αναγνώρισε την ανεξαρτησία των πολιτικών επιλογών του προκατόχου του και, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα πλήρη σεβασμό στην ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της παράταξης, έθεσε το όριο και έδωσε διακριτικά το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί καμία υπονόμευση στο παρόν και στο μέλλον από τον καραμανλισμό, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον Καραμανλή ως «ιστορικό πρόσωπο».

Το κυριότερο: Ξεκαθάρισε ότι ευθύνη δική του είναι το μέλλον, και όχι το παρελθόν!

4) Έδειξε πολύ καθαρά στον κόσμο το απεχθές πρόσωπο του παπανδρεϊσμού, της ιδεολογίας στην οποία κυρίως οφείλεται η κατάντια της χώρας. Και το έδειξε τόσο με το εκπληκτικό, ως ιδέα και ως εκτέλεση βίντεο της αρχής, όσο και με την αξεπέραστη ατάκα, που αναμφίβολα θα γράψει ιστορία: «Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου».

5) Κατόρθωσε να επιβάλει πλήρως την ατζέντα του στους διαπλεκόμενους δημοσιογράφους, αποστομώνοντάς τους σε κάθε ερώτηση, ακόμη και για τα πιο δύσκολα θέματα. Ούτε ο πιο αισιόδοξος θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερη υπεράσπιση της υποψηφιότητας Κικίλια, από αυτή που έκανε σήμερα ο Αντώνης.

6) Τέθηκαν οι βάσεις της ανάκτησης του ηθικού πλεονεκτήματος της ΝΔ, το οποίο η παράταξη αυτή είχε απωλέσει έπειτα από τον καταστροφικό χειρισμό της υπόθεσης Βατοπαιδίου από το Σεπτέμβριο του 2008 και έπειτα. Από τη μία, εκφράστηκε ανοιχτά και, μάλιστα, με πλήρη και ακλόνητη τεκμηρίωση, η θέση ότι το Βατοπαίδι δεν ήταν σκάνδαλο. Από την άλλη, διατυπώθηκαν για πρώτη φορά σαφείς υπαινιγμοί για την «αφύσικη» συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου, σε σχέση με την εξωφρενική κατασυκοφάντηση της χώρας τους πρώτους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

7) Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για απευθείας επικοινωνία του Προέδρου της ΝΔ με τον απλό, δύσπιστο, απογοητευμένο πολίτη. Ο κόσμος δεν άκουσε τη συνήθη ξύλινη, πολιτικάντικη, τηλεοπτική γλώσσα. Άκουσε κάποιον που σκέφτεται όπως ο ίδιος, κάποιον που έχει καταλάβει, που έχει συλλάβει την ουσία και το βάθος του πολιτικού προβλήματος της χώρας.

8. Αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η ασύγκριτη υπεροχή του Σαμαρά έναντι του Γ. Παπανδρέου. Την προηγούμενη Κυριακή είδαμε έναν άνθρωπο κυριολεκτικά τραγικό: να ξαναπαίζει την ίδια χιλιοπαιγμένη και ήδη φθαρμένη κασέτα, να μην απαντάει σχεδόν σε καμία ερώτηση, να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα, να μην μπορεί να πει μια, έστω, κουβέντα σε σωστά ελληνικά. Σήμερα είδαμε την άλλη όψη του νομίσματος «Ελλάδα»: Την ευφυή Ελλάδα, την Ελλάδα της προόδου, της προκοπής, της δημιουργίας, της σκληρής δουλειάς, της αυτοπεποίθησης, της υπεροχής.

9) Για πρώτη φορά αναδείχθηκε στην κοινή γνώμη με τέτοια ένταση και μαζικότητα ο Σαμαράς ως ο ανερχόμενος ηγέτης της χώρας: Ως ηγέτης με πυγμή, ως άνθρωπος με κατανόηση, ως εκφραστής του αληθινού, βαθιά ελληνικού ήθους, ως γνήσια ελπίδα απέναντι στην κρίση και στο φόβου που έχουν ενσπείρει οι εχθροί της χώρας, εμφανείς και αφανείς.

10) Τέλος, ο Σαμαράς έδειξε σε όλους μας και κάτι άλλο πολύ κεφαλαιώδες: Τη σημασία της σωστής διαχείρισης των κατεστημένων εξουσιαστικών μηχανισμών. Τι εννοούμε:

Ο Σαμαράς σήμερα απέδειξε ξανά αυτό, που ήδη θυμόμασταν κάπως αχνά από τις αρχές της δεκαετίας του 90: ότι είναι ηγέτης που ξεπερνά τα στενά όρια της ΝΔ, είναι ηγέτης εθνικών και ακόμη ευρύτερων διαστάσεων. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που επί 17 χρόνια το σύστημα εξουσίας είχε σπρώξει συνειδητά στο περιθώριο, από όπου δεν θα είχε ελπίδα να βγει, εάν ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν τον έστελνε με την ψήφο του και με πρωτόγνωρο σε ένταση αγώνα στην ηγεσία ενός κόμματος εξουσίας.

Χωρίς τη ΝΔ ως εξουσιαστικό μηχανισμό, αυτόν το Σαμαρά που είδαμε σήμερα, δεν θα τον είχαμε δει ποτέ! Η εικόνα αυτή θα είχε παραμείνει στη φαντασία μας ως ο Έλληνας ηγέτης των κρυφών, ανεκπλήρωτων εθνικών μας ονείρων.

Είναι αυτή ακριβώς η ΝΔ, αυτός ο σάπιος, διεφθαρμένος και αγκυλωμένος εξουσιαστικός μηχανισμός, που έδωσε τη δυνατότητα στο Σαμαρά να απευθυνθεί σήμερα στο σύνολο του ελληνικού λαού και να δώσει τις απαντήσεις και τις λύσεις που κανένας άλλος δεν μπόρεσε και δεν φαίνεται να μπορεί να δώσει.

Σήμερα αποδείχθηκε ότι, στη διαλεκτική του Αντώνη με τον σάπιο, κατεστημένο αυτόν μηχανισμό, μπορεί να επικρατήσει και να επικρατεί πάντοτε ο Αντώνης που είδαμε σήμερα.

Να επικρατήσει το ήθος και η πολιτική, προσωπική, ηθική και φιλοσοφική πληρότητα που είδαμε σήμερα.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι, αυτός ο Σαμαράς, να δώσει τη δυνατότητα να ξεπηδήσει από την Ελλάδα του σήμερα το πραγματικά καινούργιο, που θα σαρώσει όλους αυτούς τους σάπιους και διεφθαρμένους εξουσιαστικούς μηχανισμούς.

Το ξαναγράψαμε και άλλη φορά: Το ξεπέρασμα της κρίσης, η έξοδος από το Μνημόνιο, θα είναι πολύ πιο εύκολα από ότι φαίνονται.

Το πραγματικά δύσκολο για το Σαμαρά, θα είναι να ξαναφτιάξει μια άλλη, πραγματικά μεγάλη, φιλοσοφικά και ηθικά μεγάλη Ελλάδα. Στην οποία ο υλισμός δεν θα έχει τη σημασία που έχει σήμερα, αλλά που ταυτόχρονα η απόκτηση ισορροπημένης κοινωνικά υλικής ευημερίας για όλους τους πολίτες, με τη σκληρή εργασία όλων, θα είναι μέρος του αυτονόητου.

Μια Ελλάδα στην οποία θα ξεχάσουμε τι σήμαινε, εν έτει 2010, η λέξη «λαμόγιο»!

Μπορεί να τα καταφέρει; Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, ας χρησιμοποιήσουμε το παλιό σύνθημα: ας γίνουμε ρεαλιστές κι ας διεκδικήσουμε το αδύνατο!

Επώνυμος

ΥΓ: Διατηρούμε ελάχιστες επιμέρους διαφωνίες με συγκεκριμένες τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά, για τις οποίες θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες. Ας μη σκιαστεί η σημερινή, ιστορική ημέρα, η σημαντικότερη μετά την 29η Νοεμβρίου, με ήσσονος σημασίας λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nick avatar
  nick 19/09/2010 16:35:20

  Το εισαγωγικό βίντεο που μέσα σε τρία λεπτά ξεμπρόστιασε το ΠΑΣΟΚ και τα ψέμματά του…

  h**p://www.youtube.com/watch?v=wrbNW2K_x1c

  Στείλτε το παντού με e-mail, με οποιονδήποτε τρόπο… Δείξτε σε όλους τι πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ, και πείτε σε όλους τι πρεσβεύει ο Α. Σαμαράς.

  Ο Α. Σαμαράς είναι υπεύθυνος, δεν είναι Παπανδρέου…

  • GRAEKUS avatar
   GRAEKUS @ nick 19/09/2010 16:53:22

   Επειδή δεν είδα την ομιλία και τη συνέντευξη Σαμαρά, υπάρχουν κάπου στο διαδίκτυο για εκ των υστέρων μελέτη ?

   • George avatar
    George @ GRAEKUS 20/09/2010 08:51:08

    http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=65557&Itemid=404

    H Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ, 18/09/10 ( video)

   • sic et non avatar
    sic et non @ GRAEKUS 20/09/2010 13:56:13

    Το κανάλι της ΝΔ στο youtube:

    http://www.youtube.com/NDWebTV#p/u

 2. spiros avatar
  spiros 19/09/2010 16:47:37

  Ο Φύρερ εξέδωσε γνωμάτευση "ασταθής, πλατιασμένος, αόριστος λόγος με αμετροεπείς προτάσεις, ακατάληπτες και ακατανόητες, τόσο από τους ειδικούς όσο και από την κοινωνία» και προσθέτει ότι «προφανώς πήγαν χαράμι τα πολύωρα σεμινάρια των επικοινωνιολόγων»". Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Καλίτερη απόδειξη απο την ομολογία του φύρερ δεν υπάρχει. Όλα τα μέσα μουδιασμένα. Αυτό δεν ήταν συνέντευξη .¨ηταν το κάτι άλλο. Έχω πολύ καιρό, χρόνια, να ακούσω τόσα καλή συνέντευξη.

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ spiros 19/09/2010 18:22:48

   Ο καλός φίλος του θαλάσσιου ελέφαντα είναι εκτελεστής συμβολαίων. Τον ίδιο ρόλο έπαιξε και εναντίον του κκε. Μόνο που τελευταία ιδρώνουν πολύ οι …..μασχαλίτσες του….

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/09/2010 17:03:30

  Το σύστημα τα έχει παίξει. Το Άλτερ αναγκάστηκε και ασχολείται πολύ σοβαρά με τη συνέντευξη. Προς το παρόν τουλάχιστον... Θα αντεπιτεθούν, αυτό είναι βέβαιο, αλλά προς το παρόν τα έχουν παίξει.

  • anon avatar
   anon @ Επώνυμος 20/09/2010 10:55:36

   ήδη το 1θέμα άρχισε τη λάσπη.. λέει ότι ο Αντώνης έχει μεγάλη περιουσία ενώ ο ΓΑΠ είναι σεμνός και ταπεινός..
   Μέσα στο άρθρο ΟΜΩΣ λέει "Σύμφωνα με το πόθεν έσχες η κυρία Παπανδρέου πούλησε αυτοκίνητο 1.400 κ.ε. έναντι 100 ευρώ."
   Ποιον κοροϊδεύουν ρεεε.. Ο ΓΑΠ απλά τα έχει στο ΟΥ ΕΣ ΕΙ

 4. Νικόλαος Μ. avatar
  Νικόλαος Μ. 19/09/2010 17:11:40

  Μ΄αρέσει πολύ το «εθνοκεντρικό» στη χώρα που το ΠΑ.ΣΟ.Κ τείνει επιτιδευμένα να εξαλείψει τον όρο.

  Λαική Δεξιά και ας μην αρέσει στη ξανθιά θεία, εκείνη τη δημοσιογράφο του MegaPimp καναλιού... Ναι ντέ! Για ΄κείνη τη μισάνθρωπη λέω.

  Ευελπιστώ αναποφάσιστοι ν΄αρχίσουν να γέρνουν λόγω λογικής.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Νικόλαος Μ. 19/09/2010 18:53:43

   Η Κοραή; αυτή κατάφερε ήδη να γίνει νούμερο όταν η μόνη ερώτηση στον παπουτσορίχτη ήταν η θέση του για τους Τσάμηδες. Το ντεκαπάζ τα έκαψε όλα!

   Ασχετα από τη δημοσιογράφο, μπορώ να πω ότι ότι ο Σαμαράς ήταν πράγματι εντυπωσιακός και πρέπει να δηλώσω ότι η ιδεολογία μου είναι αριστερή χωρίς κομματική ταμπέλα. Πραγματικά η ομιλία του εμένα μου δημιούργησε την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει κι αλλιώς η δουλειά, ότι ίσως μπορέσουμε να επαναφέρουμε κάποιες παλιές καλές ελληνικές αξίες. Το σκέφτομαι σοβαρά να τον ψηφίσω στις επόμενες εκλογές, για τις μεθεπόμενες..... θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα κάνει πράξη τους εμπνευστικούς λόγους του....

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ σιδεράκιας 20/09/2010 11:41:38

    αυτή ακριβώς η ελπίδα κρατάει όλους εμάς κοντά του τόσον καιρό, από την ώρα που αντιληφθήκαμε ποιός είναι

 5. Νικόλαος Μ. avatar
  Νικόλαος Μ. 19/09/2010 17:18:20

  Το βίντεο πολύ καλό αλλά θα μπορούσε να γίνει τέλειο αν συμπλήρωνε κάποιος και τα πεπραγμένα, τα λεγόμενα του 2010... Βίντεο με τέτοια αντίθεση, πρώτη φορά στα χρονικά.

 6. aris. A avatar
  aris. A 19/09/2010 17:59:45

  Επώνυμε σήμερα ο Σαμαράς εξοφλεί ένα από τα πολλά γραμμάτια που έχει υπογράψει με τον κόσμο που στήθηκε επί ώρες στην ουρά τον περασμένο Νοέμβριο για να τον αναδείξει αρχηγό.

  Το αντι-Σαμαρικό μέτωπο 24 ώρες μετά την παρουσία του στην ΔΕΘ ακόμα δεν μπορεί να συντονιστεί για το πως θα τον πολεμήσει.

  Ο Σαμαράς σήμερα έκανε κάτι που έκανε και με την ομιλία του στο συνέδριο που έβαλε την θεμέλιο λίθο της νίκης του.

  Κατέβασε πλήρη ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα για την χώρα και τις προοπτικές της.
  Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί από τα φερέφωνα των ΜΜΕ γιατί έχουν συνηθίσει τις ρηχές πολιτικές αναλύσεις την μικροπολιτκή και το κουτσομπολιό.

  Πως να χειρισθούν στο ΑΛΤΕΡ έναν τέτοιο χείμαρο ιδεών και απόψεων όταν οι κορυφαίες τους δημοσιογραφικές στιγμές είναι τα καλαμπούρια με τον Καρατζαφέρη.

  Ο Σαμαράς με την διήμερη παρουσία του στην ΔΕΘ πάει την μπάλα στο γήπεδο της πραγματικής πολιτκής που είναι δυνατός σε σχέση με τους αντιπάλους του.

  Αυτό έκανε και πριν τις εσωκομματικές εκλογές και κατάφερε να σμπαραλιάσει την φιλο Ντορική προπαγάνδα κατεβάζοντας 800.000 ανθρώπους στις κάλπες.

  Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι πλέον ο κόσμος αναγνωρίζει τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας αναζητώντας λύσεις.

  Οι ηγέτες δεν γίνονται από τα δελτία των οκτώ και τις χαζοκουβέντες.

  Αναδεικνύονται μέσα από το καμίνι της καθημερινής παραγωγής πολιτικής.

 7. mikes avatar
  mikes 19/09/2010 18:00:26

  Παιδια, ολοκληρη την συνεντευξη που θα μπορουσαμε να την δουμε ; Ευχαριστω

 8. Ηνιοχος avatar
  Ηνιοχος 19/09/2010 18:14:23

  ''Μεγιστον εν οικουμενη της αμνησιας κρατος''


  ''Πανμεγιστον εν συμπαν της ακρισιας κρατος''


  ''Παταξον εις διηνεκεν λογον αιτιατον, δημος
  τα δεινα αποδιδει τοις θεοις, ξορκιζοντας με
  καταρες τον Σισυφειον ερωταν του''  ''Παντοδυναμον τους αιωνας κρατος (τον Μητσοτακικον)
  καθοτι ο δημος εξοστρακισον προσωπον,
  χωρις εκθεμελιωσιν της ακρισιας και αμνησιας οχλου''

 9. Ηνιοχος avatar
  Ηνιοχος 19/09/2010 18:45:37

  Albert Einstein once said "The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results".

 10. Stel avatar
  Stel 19/09/2010 18:52:04

  Οσο ο Έλληνας πιστεύει και περιμένει σωτήρες τόσο θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλευσης και κοροιδίας. Ξυπνήστε ραγιάδες. Η σωτηρία σας είναι θέμα αποκλειστικά δικό σας.

  • Enzo avatar
   Enzo @ Stel 19/09/2010 18:58:21

   γιαυτο και θα ψηφισουμε αντωνη σαμαρα

   • Stel avatar
    Stel @ Enzo 19/09/2010 20:23:32

    Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε.

  • Enzo avatar
   Enzo @ Stel 19/09/2010 20:27:41

   τι ωρα ειναι Ακη?
   οτι ωρα πειτε εσεις κυριε προεδρε.

 11. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 19/09/2010 19:00:37

  Η Ν Δ βρίσκεται στα βήματα του Παναγή Τσαλδάρη, εποικοδομητική αντιπολίτευση, συγκρατημένη γραμμή, κ.α.

 12. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 19/09/2010 19:17:10

  χωρίς καμιά πρόθεση ειρωνείας ή πικαρίσματος, σε ποιους αναφερόταν ο δημοσιογράφος κύριος Βλάχος όταν είπε στην ερώτησή του προς τον κύριο Σαμαρά ότι κάποιοι φώναζαν συνθήματα ή έλεγαν στον κύριο Καραμανλή "για να αφήσει 1 χρόνο ακόμα στον κύριο Σαμαρά την αρχηγία και μετά να επιστρέψει"?
  Είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο?

  • Enzo avatar
   Enzo @ δαιμονάκι 19/09/2010 19:19:31

   και αν συνεβη τι να λεει?

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ δαιμονάκι 19/09/2010 20:38:47

   Δεν συνέβη. Κάποιος μεμονωμένος το είπε αυτό. Εν πάση περιπτώσει αγαπάμε τον Καραμανλή. Το μέλλον όμως της παράταξης θα κερδηθεί από τον Σαμαρά

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ δαιμονάκι 19/09/2010 20:42:15

   Καθόλου προβοκατόρικη η ερώτηση σου...

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ δαιμονάκι 19/09/2010 20:47:16

   Σας αρέσει δε σας αρέσει, κύριε φατφατ, η κυρία Μπακογιάννη πολιτικά μάλλον τα κόρδωσε, ετίναξε τα πέταλα που λεν οι πληβείοι... Εσείς τι ανάγκη έχετε να χτυπιέστε εναντίον του κυρίου Σαμαρά?

  • Enzo avatar
   Enzo @ δαιμονάκι 19/09/2010 20:55:27

   οπως τελειωσε και το ΛΑος.
   ολη η προσφυγια γυρισε πισω σημερα στην παραταξη.

 13. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 19/09/2010 19:22:14

  Φίλοι μου η ομιλία και η συνέντευξη του Σαμαρά ήταν καταπληκτικές.
  Όμως με αποσχολεί σοβαρά ένα θέμα: Γιατί δεν μίλησε καθόλου, όπως
  και ο Παπανδρέου, για τα εθνικά μας ζητήματα; Αυτό είναι πολύ σοβαρό και
  είναι το μόνο ελάττωμα...μάλιστα σοβαρό.

  • Greco avatar
   Greco @ Δημήτρης 19/09/2010 19:56:43

   ισως γιατι οι περισσοτεροι νεοελληνες δεν ενδιαφερονται για τα εθνικα μας θεματα

   αυτο ειναι το ζουμι.Η αλλαγη του νεοελληνα

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Δημήτρης 19/09/2010 20:00:19

   Όπως λένε και οι Αμερικανοί και έμεινε στην πολιτική τους ιστορία ως σύνθημα πλέον, "It`s the economy, stupid...".
   Το προωτοχρησιμοποίησε προεκλογικά ο Κλίντον απέναντι στον Μπους (μπαμπά) ο οποίος ενώ τα πήγε καλά στα εξωτερικά, την είχε πατήσει με την αντιμετώπιση της τότε ύφεσης της οικονομίας.

   • Greco avatar
    Greco @ Strange Attractor 19/09/2010 20:06:06

    οσον αφορα την ελληνικη πραγματικοτητα μαλλον ειναι "its my economy stupid..." ή "ποσα δινεις μπαρμπα"

    (κλασικο δογμα που οδηγησε σε ολες τις εκλογικες του νικες το πασοκ)

  • anon avatar
   anon @ Δημήτρης 20/09/2010 10:57:16

   είπε, μίλησε και για τα σκόπια.. αλλά μόνο στη νετ τα άλλα τον είχαν κομμένο...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Δημήτρης 20/09/2010 11:46:45

   απάντησε σε όσες σχετικές ερωτήσεις του γίνανε. Κατά τα άλλα, τα εθνικά θέματα δεν είναι για χρήση προς εντυπωσιασμό. Οι θέσεις του Α.Σ. και της ΝΔ βρίσκονται στην ιστοσελίδα του κόμματος.

  • nai avatar
   nai @ Δημήτρης 20/09/2010 12:33:07

   Τουλαχιστον επι δεκαλεπτο απαντησε ευκρινως στο ερωτημα του δημοσιογραφου της περιφερειας....

   • nai avatar
    nai @ nai 20/09/2010 12:36:08

    ενα μικρο δειγμα..http://www.youtube.com/watch?v=QPu-k_H3msQ&feature=related

 14. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 19/09/2010 19:27:03

  @ Enzo....βασικά θέλω να μάθω πραγματικά τι συνέβη....για αυτό και ρώτησα.....αν το φώναξαν 1-2 άτομο είναι ασφαλώς αμελητέο γεγονός, στο οποίο δεν πρέπει να δώσουμε συνέχεια.....αν το φώναξαν οργανωμένα 100-200-300 άτομα μπορεί να έχει πιο μεγάλη βαρύτητα ως γεγονός, παρόλο που ο κύριος Καραμανλής έχει στην Μακεδονία πολλές συμπάθειες.....πάντως αν το σύνθημα αυτό για το κύριο Καραμανλή ήταν οργανωμένο, πρέπει να έχει το νου του ο κύριος Σαμαράς, για να μην συμβούν ξανά τέτοια γεγονότα, που έμμεσα πλήττουν το κύρος του ως προέδρου της ΝΔ....

  • Enzo avatar
   Enzo @ δαιμονάκι 19/09/2010 19:29:50

   ο καραμανλης ομως δεν ειναι ντορα.εχει διαφορα

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ δαιμονάκι 20/09/2010 11:49:49

   δηλ. την επόμενη φορά που θα σε δούμε να τα φωνάζεις να σε συλλάβουμε? Ή μήπως να συλλάβουμε τον εμπνευστή τους?

   βρε συ, το φατφατ είχε τουλάχιστον χιούμορ, τι τα θες τώρα...

 15. spiros avatar
  spiros 19/09/2010 19:34:43

  Τι είπε η Ακριβοπούλου στον ΣΚΑΙ. Απέτυχε για άλλη μια φορά είπε λόγια που τα λέμε χωρίς να πείθουν . Ενώ το επικοινωνιακό και κομματικό κομμάτι ήταν πολύ καλό. Μάλλον το σύστημα δεν ξέρει τι να πεί για να μπορε΄σει να υποβαθμίσει την συνέντευξη.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ spiros 19/09/2010 19:38:37

   Σχεδόν μαζί γράψαμε το ίδιο, Σπύρο! Φαντάσου πόσο εξόφθαλμα προκλητικούς τους κάνει ο πανικός τους!

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ spiros 20/09/2010 11:51:35

   δεν πρόλαβε να βρει ψεγάδια, και διάβασε τα παραπολιτικά ...

  • μπάρμπα-Rikos avatar
   μπάρμπα-Rikos @ spiros 20/09/2010 16:03:59

   Το προφανές στραφοχείλισμα σίγουρα δεν οφείλεται σε κακό λιφτινγκ !
   έχει μάλλον αιτία εγγενή κακία και τζαναμπερισμό. Αυτό το "φίδια αχω εντός μου και δεν μπορώ να μην τα ξεράσω!"

   Καλούπι κατηγορίας Τζάκρη, στόμα που χωρίς να την ακούς, όταν μιλάει, υποθέτεις ότι λεει "θκατα, θκατα, θκατά με λεμόνι, μπλιάξ έξυνά!!!"

 16. theo avatar
  theo 19/09/2010 19:36:49

  http://www.youtube.com/watch?v=0U247B043iY

  ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΑΜΑΡΑ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ. ΠΑΝΤΩΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΕΝΗ..

  • Enzo avatar
   Enzo @ theo 19/09/2010 19:48:28

   προσπαθω να την δω και θα σου πω.
   αλλα επειδη εκατσα και ειδα και ολη την ομιλια του παπανδρεου δεν τιθεται θεμα συγκρισης.
   εκει ο george απαντουσε οτι ηθελε!

   • theo avatar
    theo @ Enzo 19/09/2010 20:12:07

    O ΓΑΠ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ. ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΟΛΙΧΑΡΓΙΑ. ΟΠΟΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ. ΑΠΛΑ ΟΤΑΝ Η ΔΗΜ. ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΕΥΘΕΩΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΕΚΕΙ. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΟΛΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕ ΕΡΓΑ. ΟΧΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ. ΑΣΚΩ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ. ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ (ΟΥΤΕ ΟΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΖΑ). ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ.

  • Enzo avatar
   Enzo @ theo 19/09/2010 20:20:37

   σωστος εισαι theo.
   εγω το μονο που μπορω να σου πω ειναι να εχεις καλη κριση.
   γιατι δεν ξερω αν ξερεις το γνωμικο που λεει: " προσεχουμε που βαζουμε την υπογραφη μας και το *ουλι μας"
   σε αυτο θα σου προσθεσω : "προσεχουμε που βαζουμε την υπογραφη μας, το *ουλι μας και την ΨΗΦΟ MAΣ"!!!!

   • theo avatar
    theo @ Enzo 19/09/2010 21:00:48

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ?? ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΗΓΕΤΗ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

 17. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 19/09/2010 19:37:03

  Είδατε το σαπροκάναλο του αλαφουζέικου απόψε; Πέντε λεπτά ρεπορτάζ απο τη συνέντευξη, κι άλλα πέντε "ανάλυση" από την Ακριβοπούλου, η οποία πάσχιζε να βγάλει την συνέντευξη λαϊκίστικη. Όταν όμως ήρθε η ώρα των επιχειρημάτων για να αποδείξει αυτό που έλεγε, δεν είχε ούτε ένα πέρα από αοριστίες!

  • anonymos avatar
   anonymos @ Αυριανιστής 19/09/2010 21:48:14

   Αυτό το κανάλι πρέπει να λογοδοτήσει πρωτον γιατι εκπέμπει παράνομα δευτερον γιαυτά τα υπερακράια που λέει

 18. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 19/09/2010 19:37:41

  ο αρθρογράφος υπερβάλλει αρκετά,αλλά δικαιολογείται από την χαρά του....όντως ήταν μια πολύ καλή ομιλία, με μια καλύτερη συνέντευξη σήμερα.....ασφαλώς και ο κύριος Σαμαράς κέρδισε πόντους, ασφαλώς η παρουσία του στην ΔΕΘ θα σταθεί το έναυσμα συσπείρωσης της βάσης της ΝΔ, ασφαλώς και επέφερε το χαμόγελο στα χείλη των νεοδημοκρατών.

  Πάντως μια ομιλία και μια συνέντευξη δεν μπορούν να εξηγήσουν την "αντιπολιτευτική απουσία της Νέας Δημοκρατίας" για την οποία κάνει λόγο ο αρθρογράφος.
  Η ΝΔ μέχρι προχθές ήταν απούσα.
  Για αυτό και δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί την φθορά της κυβέρνησης.

  Η εκκίνηση είναι καλή, αλλά μέχρι τις βουλευτικές εκλογές ακολουθεί μαραθώνιος.

  Υ.Γ : Μου κάνει εντύπωση που ο αρθρογράφος αναφέρεται στο ήθος, την στιγμή που μου δείχνει συνέχεια δείγματα ότι ο ίδιος δεν διαθέτει.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ δαιμονάκι 19/09/2010 19:50:27

   Εκτός από ήθος, μιλάω και για πυγμή...

 19. perastikos avatar
  perastikos 19/09/2010 19:40:54

  εμενα με ζέστανε το εισαγωγικο... οι απαντήσεις μετά ηταν εξυπνες και ευρηματικές... αυτο που με χάλασε λίγο ηταν οτι τράβηξε πολύ. αυτο νομίζω οτι κούρασε με αποτέλεσμα να μετριαστούν κάπως οι εντυπώσεις...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ perastikos 20/09/2010 11:55:23

   μπα, η μάνα μου 95 χρονών το είδε ολόκληρο, χωρίς να φάει ούτε να κοιμηθεί (ιεροτελεστίες που κανείς δεν δικαιούται να της αφαιρέσει)

 20. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 19/09/2010 19:45:52

  «αν χρωστάς στην τράπεζα 10.000 λίρες, έχεις πρόβλημα. Αν χρωστάς στην τράπεζα 10.000.000 λίρες, έχει πρόβλημα η τράπεζα».

 21. Ηνιοχος avatar
  Ηνιοχος 19/09/2010 20:18:11

  ΡΕΣΤΩΡΑΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ


  Ανακοινωση
  Ολοι οι πελατες δικαιουνται να αιτουνται αιτιολογημενη
  αντικατασταση σερβιτσιου, ονομασιες πιατων, και σερβιτορων.


  Ουδεις πελατης και για οποιονδηποτε λογο δεν δικαιουται αντικατασταση
  σερβιριζομενων πιατων,υλικων,συνταγων, και τιμων των οποιων η Διοιηκηση διατηρει το μονομερες δικαιωμα να αναπροσαρμοζει σε οποιδηποτε υψος
  κρινει απαραιτητο


  Ο πελατης δια της εισοδου του αποδεχεται οριστικα και αμετακλητα οτι
  η Διοικηση ουδεμια ευθυνη φερει για τυχον αντιδραδεις του οργανισμου του
  απο τα παρασχεθεντα τροφιμα, οτι οφειλονται αποκλειστικα σε εκ γεννετης
  ανωμαλιες του, θα αποζημειωνει με οποιοδηποτε ποσον οριζει η Διοικηση
  κατα την διακριτικη της ευχερεια δια διαταραξη ειρηνικης συνεστιασης,
  επισης διατηρει το αναφαιρετο δικαιωμα να ανασυρει πιατα απο την κρυφη
  ατζεντα σορυ μενου τα οποια ειναι υποχρεωτικα και η αρνηση συνεπαγεται
  με ανεπιφυλακτη αποδοχη και επικυρωση εκ μερους του πελατη την εναποθεση
  της υπαρξης του στις ευγονικες διθεσεις της Διοιηκησης


  Καλη ορεξη

  Εκ της Διευθυνσεως του
  ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ


  Υ.Γ Λογω μη ισοσκελισμενου ισοζυγιου του προαναφερθεντος Κοσμου
  (Ελλειμματικος ο Κατω) η Διευθυνση προσφερει σε ολους τους
  ταξιδιωτες του Κατω 1+1 πιατα δωρεαν η προσφορα ισχυει εως
  την επιθυμητη ισοσκελιση του ισολογισμου,και δυναται να επεκταθει
  επ' αοριστον μεχρι τα πλεονασματα του Κατω να εμφανιζουν τον Ανω
  σχεδον ως μηδενισμενο.
  Ενθαρυνονται ολα τα υψηλοβαθμα στελεχη για την επιτευξη του ιδεατου
  σεναριου και οι αμοιβες θα καθοριστουν αναλογα.

 22. Paranoia avatar
  Paranoia 19/09/2010 20:18:33

  Ας γίνουμε ρεαλιστές και ας καταλάβουμε ότι μας προορίζουν όλους για κολλήγους.

  Ας γίνουμε ρεαλιστες και ας κατέβουμε όλοι στο δρόμο.

  • anonymos avatar
   anonymos @ Paranoia 19/09/2010 21:49:06

   Ακριβώς μην περιμένουμε κανένα σωτήρα

  • aengus avatar
   aengus @ Paranoia 20/09/2010 15:12:32

   + 1000

 23. moriarty avatar
  moriarty 19/09/2010 22:22:04

  Ο Σαμαράς στην συνέντευξη ήταν εξαιρετικός. Ξετίλυξε με τις απαντήσεις του μια στέρεη πολιτική σκέψη και μια βαθειά επίγνωση του πεδίου στο οποίο πρέπει να κινηθεί («έχουμε απένταντί μας συστήματα»..) και των αγώνων που πρέπει να κερδηθούν. Θα πρέπει να απομαγνητοφωνηθεί όλη η συνέντευξη και να κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο.

  Γιατί, η συνέντευξη η ίδια δεν θα ακουστεί στα ΜΜΕ. Επιλεκτικά σημεία της θα προβληθούν και θα διαστρεβλωθούν (ξεκίνησε το παιχνίδι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο ΛΑ(γ)ΟΣ. Θα γίνει κάθε προσπάθεια να τον κρατήσουν έξω από το... κάδρο. Και όσο περνάει ο καιρός, θα ξεκινήσει και η δηλητηριώδης προσωπική διαβολή εναντίον του. Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος. Θέλει να στήσει την Ελλάδα στα πόδια της. Να χαλάσει συμφέροντα ξένα. Και ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Καταλαβαίνει ποιούς έχει απέναντι..

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ moriarty 20/09/2010 12:07:21

   h**p://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=65563&Itemid=92

   (απομαγνητοφωνημένη όλη η συνέντευξη)

 24. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 19/09/2010 22:34:14

  ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η WALL STREET JORNAL ΣΤΙΣ 17/9/2010.
  ΜΟΥΓΚΑ ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΤΥΡΩΝΗΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ.
  ΑΝ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΥΝΑΚΕΙΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΡΗ ΟΙ ΛΕΧΡΙΤΕΣ.
  ΣΙΧΑΜΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΣ. ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΛΟΙ.

 25. klausevitz avatar
  klausevitz 20/09/2010 05:08:15

  και ξαφνικά.....δεξιός ριζοσπαστισμός! στα λόγια!
  και το"άς είμαστε ρεαλιστές"...απο το Μάη του '68!
  έτσι κι'αλλοιώς τα πάντα επιτρέπονται στην Ελλάδα!

  όταν οι "προοδευτικοί" γίνονται απολύτως συστημικοί,
  οι δεξιοί το παίζουν...ανατροπείς!...ενώ μόλις ένα
  χρόνο πρίν παρέδωσαν ερείπια!...και επανέρχονται με
  υποσχέσεις εξόδου απο την κρίση,χωρίς να θίγουν ούτε
  τρίχα απο το σύστημα κλεπτοκρατίας...good job!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ klausevitz 20/09/2010 05:29:35

   Το καλό το θέλουμε όλοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύεται να το θέλει η δεξιά. Το πρόβλημα με την αριστερά είναι ότι συνήθισατε μέχρι σήμερα να νομίζετε ότι έχετε το μονοπώλιο του καλού. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη βρίσκεται στη βάση του πολιτικού προβλήματος της Ελλάδας.

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ Επώνυμος 20/09/2010 05:46:38

    κανένας δεν έχει το μονοπώλιο του "καλού"...επ'αυτού
    απολύτως σύμφωνοι! άλλοστε, η...αριστερά έχει πάψει,
    προ καιρού, να είναι στοιχειωδώς επιχειρησιακή!
    Το πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη αίσθησης των...
    αναλογιών: ξαφνικά, μέσα σ'ένα χρόνο, διεκδικείς το
    τεκμήριο αθωότητας και προτείνεις διέξοδο,μέσα απ'
    τις ίδιες ακριβώς ράγες....παραλλαγές της ίδιας
    θεματογραφίας...."αλλο μείγμα".....θα μου πείς:γιατί
    όχι; Σωστά! το πεδίο είναι ελεύθερο για κάθε εκδοχή..
    "άς φρόντιζαν οι θεοί να φτιάξουν έναν τέταρτο καλό.."

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 20/09/2010 06:30:02

    Μα νομίζω ότι αναλύω αρκετά στο άρθρο το ζήτημα της διαλεκτικής μεταξύ ΑΥΤΟΎ του Σαμαρά και της σάπιας ΝΔ. Ο Λένιν δεν ήταν που είχε πει 'μπείτε στις νόμιμες οργανώσεις' ή κάνω λάθος; Αυτόν το Σαμαρά η σάπια αυτή ΝΔ τον πέταξε έξω γιατί δεν της έκανε - με μόνη εξαίρεση τον ίδιο τον Καραμανλή που τον ξαναέφερε πίσω.

    Εμένα θα με ενδιέφερε να ακούσω τη γνώμη σου πάνω στο ζήτημα της διαλεκτικής εξουσιαστικών μηχανισμών και γνήσιου ριζοσπαστισμού - δεξιού, αριστερού δεν έχει σημασία. Και καταρχάς: Είναι ή δεν είναι γνήσιος ο δεξιός ριζοσπαστισμός που βλέπεις; Και αν όχι, γιατί;

   • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ Επώνυμος 20/09/2010 06:40:32

    Σωστη πολιτικη εκτιμηση

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ Επώνυμος 20/09/2010 07:41:44

    κι'αν δεν είναι αληθινό, είναι τουλάχιστον έξυπνα
    προτεινόμενο: ο Σαμαράς... εισοδιστής στη Ν.Δ....!
    γιατί όχι; άν κάτι κομίζει,θεμιτότατο! κομίζει όμως;
    Το Νοέμβριο του '09,συζητώντας με φίλους,τόλμησα να πώ:
    και μόνο το γεγονός ότι εκτόπισε,για κάποιο κρίσιμο
    διάστημα,την οικογένεια Μητσοτάκη απο...ζωτικές θέσεις
    πρέπει να αναγνωριστεί στον Σαμαρά ως...εθνική συμβολή!
    Ξέρουμε όμως-αμφότεροι- πως αυτό δεν φτάνει!
    Επι του θέματος: μια δημοκρατική εκδοχή της "λαικής δεξιάς"
    δεν είναι απλή υπόθεση. Το πέτυχαν,ο Ντε Γκώλ και ο
    Αντενάουερ,μεταπολεμικά....με συγκεκριμμένες κοινωνικές
    συμμαχίες και άλλη ατμόσφαιρα. Στο σοσιαλδημοκρατικό
    χώρο πήγαν μια χαρά τα πράγματα με τον Ούλαφ Πάλμε αλλά
    σε άλλους γεωπολιτικούς παραδείσους, κι ωστόσο το τέλος του
    δύσκολο...μετά το '80: Τόνυ Μπέν,Σεβενεμάν,Λαφονταίν -άρχοντες και λαικοί μαζί- έπεσαν στις ξέρες της "σοσιαλδημοκρατικής μεταλλαγής". Τον Ανδρέα Παπανδρέου
    διαδέχθηκε ο ...Κώστας Σημίτης!
    Οι κεντροδεξιές ηγεσίες στην Ευρώπη επιλέγουν τον κ.Μπαρόζο! Τα "μεσοστρώματα" υπο το σύστημα της καταστολής
    των ΜΜΕ.
    Το '89-'90 άλλαξαν δραματικά οι συσχετισμοί, όταν οι
    σταλινικοί εξεμέτρησαν το ζήν....τώρα φαίνεται να τελειώνει
    η...φιλελεύθερη αυταπάτη,χωρίς να υπάρχει εναλλακτική
    πρόταση με κάποιο βάρος!
    Η ανάταξη ανθρώπων και ψυχών θέλει πολύ αποκρυσταλλωμένες
    θέσεις και ηγετικές ελίτ άξιες του ονόματος τους. Και
    πάντως, προυποθέτουν ένα...άλλο τοπίο σέ όμορες χώρες
    τουλάχιστον
    Στο μεταξύ στη χώρα μας μπορούμε,τουλάχιστον,να είμαστε
    ειλικρινείς και σαφείς. Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα
    και η κατηφόρα πρέπει να ανακοπεί. ΤΟ "ΜΕΊΓΜΑ" θα το
    βρούμε στο δρόμο...Το καλό είναι ότι μπορούμε και
    συζητάμε ακόμη!

   • nai avatar
    nai @ Επώνυμος 20/09/2010 12:48:00

    Μετα 50 ετη θα ομιλουν και για το δογμα ΣΑΜΑΡΑ...ελπιζω να ζουμε...(κανεις δεν θα θυματε κανεναν μπαροζο η μαφιοζο σημιτη..)κι αν οχι σε αυτον τον ματαιο κοσμο...θα γευοντε οι ελληνες της εποχης εκεινης τα οσα ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΠΙΣΤΗ ΑΞΙΟΣΥΝΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΑΝΙΔΙΟΤΕΚΕΙΑ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ...Ο ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ...ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ.

 26. rs avatar
  rs 20/09/2010 05:58:40

  Οι λέξεις και οι ένοιες έχουν χάσει το νόημάτους.Όλα είναι πλέον...εικόνα.
  Και σαν εικόνα, ο Σαμαράς, ήταν καλός!Αλλά όταν οι κάμερες έδειχναν τον "στρατηγό άνεμο" και τον "ανθρωποκεντρικό" Νομάρχηότε η εικόνα θόλωνε!
  Η εικόνα δεν αλλάζει με "ωραία" λόγια.

  • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
   ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ rs 20/09/2010 06:39:19

   1o Στους αλλους κομματικους μηχνισμους η εικανα παραμενει πεντακαθαρη οπου και αν πεσει η καμερα;
   2ο Οταν εκδηλωθει μια πυρκαια ο ανεμος ειναι πραγματι στρατηγος, οσο και αν το ειρωνευεστε.. Αληθεια πως καηκε το Φοινικοδασος;
   3ο Απο την χθεσινη συνεντευξη μονο την εικονα συγκρατησες; Δεν ακουσες τιποτε απο τον αρχηγο της ΝΔ; Ποια ειναι η γνωμη σου για την σταση των ΜΜΕ; Το Σαββατοκιακο που Ο ΓΑΠ ηταν στν Θεεσσαλονικη το ΑΛΤΕΡ την καλυψε λεπτο προς λεπτο με επικεφαλης τον Χατζηνικολαου,χθες μουγκα δεν εδειξε την συνεντευξη.

   • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 20/09/2010 07:00:03

    Ο σημερινος Δημοκρατικος τυπος πως καλυπτει την συνεντευξη στα πρωτοσελιδα;;;

   • rs avatar
    rs @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 20/09/2010 07:41:46

    Η ΝΔ μοιάζει σαν τους βάζελους. Σε φιλικά είχαν νικήσει την Milan την Inter και τα είχαν πάρει σχεδόν όλα ... πριν αρχίσει οτιδήποτε.
    Μέχρι και τον γάλλο "Καραγκούνη" ζητούσε η Real.
    Αποτέλεσμα: Γνωστό!
    Το είπα και άλλη φορά. Κόμα εξουσίας με μόνιμη γκρίνια για τα ΜΜΕ δείχνει αναποτελεσματικότητα.
    Όσο για τα πρόσωπα; Άστο καλύτερα. Δεν λές που ήρθε ο Χρύσανθος και βελτιώθηκε "λόγος" της ΝΔ και έκανε πολούς να "κοντοσταθούν". Αλλά ξέρεις μετά το ερώτημα απορίας " βρε λες;", έρχεται η διαπίστωση - αφού δείς την πλήρη σύνθεση- "μπά ... δεν!"

   • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 20/09/2010 12:31:34

    @ rs
    Οταν δεν υπαρχει ισονομια και ισορροπια στον τυπο εντυπο και ηλεκτρονικο κατι ειναι λαθος στο Δημοκρατικο μας πολιτευμα...
    Δεν ειναι δυνατον να παρουσιαζονται μονομερως τα πολιτικα γεγονοτα
    Η πολιτικη δεν γινεται με ορους γηπεδου, εξ αλλου και εκει υπαρχουν κανονες.
    περιμενα μια πιο ειλικρινη απαντηση, αλλα δεν πειραζει

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ rs 20/09/2010 10:52:29

   έχεισ δίκιο, δυστηχώς. Τα πρόσωπα της ΝΔ θυμίζουν το καταδικασμένο χθες. Δώστε χρόνο στον Αντώνη, είμαι σίγουρος πως θα τα αλλάξει.

 27. adrianou kostas avatar
  adrianou kostas 20/09/2010 07:14:42

  Τίποτα δενν είναι αδύνατο, αλλά όλα είναι θέμα χρόνου. Τα ΜΜΕ δεν φαίνεται να ενισχύουν ιδιαίτερα το Σαμαρά, αλλά θα τα καταφέρει. Αν δεν ενοχλεί, προτείνω το http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-09-19-23-38-05-2010091927623/ για τους κινδύνους που υππαρχουν.

 28. Tassos avatar
  Tassos 20/09/2010 08:42:34

  Ο Σαμαράς πρέπει να καταλάβει ότι τα σάπια ΜΜΕ (δηλ. σχεδόν όλα) θα τον χτυπήσουν. Από το πρωί ένας εσμός που μυρίζει πολύ άσχημα (στο MEGA -μέχρι και τον χοντρο Λοβέρδο βγάλαν, στον Αντένα τον ειρωνεύονταν η...Θρασκιά -όσοι είμαστε Θεσνικείς λέμε έλα ...φιλί στον τόπο σου, στον Flash τον περιέλαβε ο...Λάλας -λέτε να ζηλεύουν οι εύσωμοι το στυλάκι του Αντώνη?- αυτός που ανέχτηκε να τον αρπάξει από τον λαιμό ο Μπακογιάννης). Πρώτο -πρώτο έπρεπε το antinews να ρωτήσει (άντε το πολύ πολύ μετά τον ΕΤ).

 29. Lewnidas avatar
  Lewnidas 20/09/2010 09:24:36

  η ευχαριστη εκπληξη της τρομερης παρουσιας του αντωνη στην ΔΕΘ διεψευσε ολους μας αλλα δεν εξαφανισε το δευτερο μεγαλο προβλημα της ΝΔ που δεν αρκει ο σαμαρας για να το λυσει. η φτωχια σε στελεχη: εδω θα ειναι το δυσκολο. γιατι μονο με σαμαρα και παναγιωτοπουλο κυβερνηση δεν βγαινουμε.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ Lewnidas 20/09/2010 10:51:15

   Μεγάλη πληγή το θέμα της ποιότητας των στελεχών της ΝΔ. Τεράστια πληγή, μακάρι ο Αντώνης να την γιατρέψει..

 30. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 20/09/2010 09:27:59

  Όσο και να προσπαθήσουν τα διεφθαρμένα ΜΜΕ και ο κάθε "σοβαροφανής" αλλά στην πραγματικότητα ΚΕΝΟΣ και διαπλεκόμενος δημοσιογράφος (Τρέμη, Χατζηνικολάου, Ακριβοπούλου και άλλοι πολλοί που έχασαν τον ύπνο τους με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη), δεν ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να αποδομήσουν τον ΗΓΕΤΗ της Ελλάδας. Ο Σαμαράς έχει τόσο βαθειά πολιτική κουλτούρα και τόσο εκτεταμένη μόρφωση, που κάνει όλους τους πολέμιούς του να ωχριούν μπροστά του. Είμαστε απόφοιτοι των ίδιων σχολείων, είμαστε μαζί τα τελευταία 35 χρόνια, έχομε προσπαθήσει μαζί να αλλάξομε πολλά στον τόπο μας. Χωρίς υπερβολές και υποκειμενικότητα, θέλω να διατρανίσω σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η ελπίδα της πατρίδας μας είναι μαζί μας. Ο Αντώνης Σαμαράς μας οδηγεί.

 31. προβληματισμένος ψηφοφόρος avatar
  προβληματισμένος ψηφοφόρος 20/09/2010 10:10:08

  Διαφωνώ.
  Ήταν προφανές ότι προσπαθούσε να απαντά όσο πιο μετρημένα γινόταν. Δεν ξέφυγε ούτε με μια λέξη παραπάνω από τα απολύτως απαραίτητα. Δεν μπήκε στην ουσία κανενός θέματος, παρόλο που πολλές από τις ερωτήσεις ήταν πρόσφορες για αξιοποίηση. Οι πάσες των δημοσιογράφων έβγαζαν μάτι, παρόλα αυτά ο Σαμαράς τις αγνόησε σχεδόν επιδεικτικά. Θα περίμενε κανείς ότι σε ετούτη τη φάση η Νέα Τρομοκρατία θα εκμεταλλευόταν στο έπακρο τις περιστάσεις. Οπότε, αφού δε γίνεται αυτό, τι υπάρχει στο παρασκήνιο; Είναι ο φόβος του Σαμαρά απλά αποτέλεσμα των εσωκομματικών του προβλημάτων, είναι το βάρος των επικείμενων δημοτικών εκλογών, ή κάτι που γνωρίζει και που δεν έχει να κάνει με το κόμμα του;

  • nai avatar
   nai @ προβληματισμένος ψηφοφόρος 20/09/2010 12:56:18

   Αλλαξε το προσωνυμιο που διαλλεξες...καντο ΑΠΡΟ ΒΛΗΜΑ ΤΙΣΤΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ...ΤΥΠΙΚΟΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ ..."ΜΥΡΙΖΕΙΣ" ΑΠΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ...ΑΝ ΟΧΙ...ΠΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΤΣΟΔΕΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...(ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΝ ΕΙΔΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ)..ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΣΣΕΤΑ...

   • aengus avatar
    aengus @ nai 20/09/2010 15:59:49

    Επ΄ αυτού του θέματος λοιπόν -–της καλτσοδέτας—είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος. Η καλτσοδέτα δήλωσε ευθαρσώς (και μπράβο της!) ότι είναι σε ενδιαφέρουσα. Σε πολύ ενδιαφέρουσα μάλιστα: «θα γεννήσω κι άλλους …» Πρόκειται για δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πολλοστή εγκυμοσύνη δηλαδή. Και το ερώτημα που με βασανίζει είναι: Να πρόκειται άραγε για άμωμες συλλήψεις; Η περιστερά συνηγορεί υπέρ αυτής της εκδοχής. Αλλά πόσες ….άμωμες; Θαυματουργές συλλήψεις γίνονται μια φορά κάθε δυο χιλιάδες χρόνια (αν συμπεριλάβουμε την Λήδα και τον Κύκνο…). Αλλά εδώ μιλάμε για πολύτεκνο –τσουπ και τέκνο. Όπερ άτοπον.
    Συνεπώς κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει.
    Είναι γνωστά τα αισθήματα θαυμασμού που τρέφει η καλτσοδέτα προς έναν ευτραφή κύριο από σόι (που συνθηματικά θα τον λέμε «πόδι-πόδι με το βόδι», για να ταιριάζει τόσο με άλλο γνωστό σύνθημα και να είναι αξιομνημόνευτο, όσο και με την καλτσοδέτα). Είναι επίσης γνωστό ότι θα θεωρούσε την ύπαρξη πολλών σαν τον εν λόγω ευτραφή κύριο ευλογία για τον τόπο. Μήπως λοιπόν, μήπως λέω και με κάθε επιφύλαξη, εδώ βρίσκεται το μυστήριο της πατρότητος των προσεχών τέκνων της καλτσοδέτας; Στον ειλικρινή και ανυπόκριτο θαυμασμό που ένιωσε η καλτσοδέτα για τον αρχοντάνθρωπο, τον ευπατρίδη, δεδομένων και των πατριωτικών της αισθημάτων;
    Καλή λευτεριά!

   • aengus avatar
    aengus @ nai 20/09/2010 16:13:22

    ….Εκτός και αν……….
    Όχι! Όχι! ΟΧΙ! ΟΧ….
    ……………………….

    THE OMEN !

 32. δεξιός avatar
  δεξιός 20/09/2010 10:40:56

  ποια ειναι η θεση για την ονομασία της μακεδονίας?

  • Tassos avatar
   Tassos @ δεξιός 20/09/2010 11:11:44

   Σε είπε, όχι Βαρντάρσκα. Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (άνω, κάτω κλπ) είναι η θέση του πολιτικού κόσμου. Οτιδήποτε άλλο είναι από αυτιστικό μέχρι του ότι δείχνει επικίνδυνη άγνοια. ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ένας σοβαρός πολιτικός που δείχνει ότι παρακολουθεί τα πράγματα. ΠΟΤΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ εκτός του Δημ. της "Μακεδονίας". Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κακό τους τον φλάρο.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ δεξιός 20/09/2010 12:22:41

   η κυρίως απάντηση είναι πως προϋπόθεση για την όποια συζήτηση αποτελεί να αποδεχθούν τα Σκόπια ΜΙΑ ονομασία για όλες τις χρήσεις, ακόμη και του συνταγματικού τους ονόματος. Όσο δεν υπάρχει πρόοδος πάνω σ'αυτό, δεν έχει νόημα η επιλογή ονόματος.

 33. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 20/09/2010 10:47:28

  Ενθουσίασε τον κόσμο ο Σαμαράς. Μεγάλο πράγμα αυτό σε μία τέτοια εποχή..

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ ΓΙΑΝΝΗΣ 20/09/2010 10:49:49

   Όμως πρέπει να κάνει ρήξη με τις σκοτεινές υποθέσεις της περιόδου 2004-2009. Βατοπέδι, ομόλογα,κλπ πρέπει να ξεπεραστούν και να χαραχτεί κόκκινη γραμμή με το χθες. Η στήριξη Καραμανλή, για να τηρηθούν εσωκομματικές ισορροπίες, πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή. Κρατάμε όσα καλά έγιναν τα 5,5 χρόνια αλλά ξεκόβουμε κάθε σχέση με πρόσωπα και καταστάσεις που πλήγωσαν τη βάση και όλον τον Ελληνικό λαό.

   • Tassos avatar
    Tassos @ ΓΙΑΝΝΗΣ 20/09/2010 11:16:49

    Ετσι είναι. Σαν απλός άνθρωπος της παράταξης δεν είναι δυνατόν να φέρω το άγος των Βουλγαρακη-Κιλτιδο-Σουφλιάδων. Ούτε είναι δυνατόν η ΝΔ να φέρει το στίγμα που της κληρονόμησε ο χαβαλεδοπρωηναρχηγός

 34. Ηλίας avatar
  Ηλίας 20/09/2010 10:50:06

  http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=65563&Itemid=92

  Η συνέντεξη και

  http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=65551&Itemid=92

  http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=65557&Itemid=404
  [video]
  η ομιλία στη ΔΕΘ.

  Όποιος βρει video της συνεντευξης ας το ανεβασει.

 35. chien andalou avatar
  chien andalou 20/09/2010 11:09:10

  Τον ρώτησε κανενας δημοσιογραφος γιατί όλοι οι εργαζομενοι στο μουσειο ακροπολης είναι απο την εκλογική του περιφερεια?

  • Tassos avatar
   Tassos @ chien andalou 20/09/2010 11:13:58

   Αφήστε ρε να φάει ψωμάκι και κανένας εκτός Αθήνας...Τί να κατηγορήσεις ρε αδερφέ τον Σαμαρά, για ...ιδιοτέλεια? Εδώ ο άνθρωπος προτίμησε να βαδίσει στην πολιτική έρημο παρά να προδώσει τις αρχές του. Τί να του πεί και ποιός?

 36. george avatar
  george 20/09/2010 11:12:22

  Πολύ καλή η συνολική παρουσία του Σαμαρά, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή στη συνέντευξη. Το Σάββατο με την ομιλία του εκτός από την πλήρη αποδόμηση των επιχειρημάτων των ΠΑΣΟΚ και ΓΑΠ περί αναγκαιότητας του μνημονίου, προχώρησε επίσης και στη διαμόρφωση θέσεων σχετικά με την οικονομική κυρίως πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Έδωσε ένα σαφές περίγραμμα της δικής του οικονομικής πρότασης, το οποίο ήταν αρκετά αναλυτικό και κυρίως με σαφή στόχευση και επιχειρήματα. Μίλησε για περιορισμό της γραφειοκρατίας (με συγκεκριμένες προτάσεις), μείωση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, κλαδικές πολιτικές και ποιότητα κλπ.

  Αλλά και την Κυριακή, νομίζω ότι σε πολιτικό επίπεδο χειρίστηκε με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία "δύσκολες" ερωτήσεις από την πλευρά των δημοσιογράφων. Τόσο σε σχέση με το κυβερνητικό παρελθόν, όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα (και ιδίως το ΛΑΟΣ) ήταν ιδιαίτερα σαφής χωρίς να αφήνει περιθώρια διαφορετικής ανάγνωσης και κυρίως χωρίς να επιτρέπει εσωστρέφεια και παρελθοντολογία.

  Επίσης, έδωσε σαφές στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής, η οποία συμπυκνώνεται στο μήνυμα "σκληρή κριτική, χωρίς υπονόμευση της δημοκρατικής τάξης και του μέλλοντος της χώρας, σεβόμενος τους θεσμούς". Ιδίως στο ερώτημα των πρόωρων εκλογών δεν έπεσε στην παγίδα του ΠΑΣΟΚ, και ευθέως είπε ότι πρόωρες εκλογές είναι ομολογία αποτυχίας του μνημονίου. Με αυτόν τον τρόπο δυσκολεύει την προοπτική πρόωρων εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

  Ο Σαμαράς με την εμφάνιση του στη ΔΕΘ νομίζω ότι έθεσε τις βάσεις για ηγετική παρουσία τα επόμενα έτη. Χρειάζεται όμως να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και κυρίως να μεταδώσει τις προτάσεις του στα υπόλοιπα στελέχη της ΝΔ, έτσι ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστές. Είναι ευκαιρία και για τον ίδιο αλλά και την ΝΔ σταδιακά να αλλάξει την πολιτική επικαιρότητα στις δικές του θέσεις και προτάσεις.

 37. Νίκος Γίστος avatar
  Νίκος Γίστος 20/09/2010 11:14:17

  Παρακολούθησα την συνέντευξη παρά πολύ προσεκτικά όπως και του Γ. Παπανδρέου. Εμένα με έπεισε ο Σαμαράς λέγοντας αυτά που ήδη ξέρω και όσα ζω καθημερινά σε αντίθεση με την συνέντευξη του Παπανδρέου που ήταν «Εγώ ή το χάος”. Όχι ότι θα τον πίστευα ότι και αν έλεγε πάλι. Απλά αν ο Σαμαράς δεν έπειθε θα με έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση για τις δημοτικές.

  Για μένα και για πολλούς άλλους αυτή η συνέντευξη ήταν κρίσιμη γιατί με δεδομένη την απόφαση ότι δεν τίθεται καμία περίπτωση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ έπρεπε να καταλάβω αν έχει λόγο και πρόταση η ΝΔ ή αν απλά εκμεταλλεύεται την δυσφορία που προκαλούν οι άθλιες συνθήκες που διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Είχε και λόγο και προτάσεις.

  Για τα ατομάκια από το ΠΑΣΟΚ που το παίζουν μέλη της ΝΔ και βρίζουν τους “κοψοχέρηδες” να τους πω από τώρα ότι τους καταλάβαμε. Να συνεχίσουν τους εκφοβισμούς για να διώξουν κι άλλους. Κοψοχέρης δεν είναι κανένας σε μια δημοκρατία ούτε νιώθει ένοχος για τις επιλογές του. Άλλοι πρέπει να νιώθουν ένοχοι που φώναζαν λεφτά υπάρχουν και θα τα βάλουν στην ανάπτυξη πριν μας ρίξουν στα τάρταρα. Τα μαντριά είναι τρύπια μάγκες και ο Έλληνας δεν είναι πρόβατο να τον κουρεύετε όσο θέλετε.

  Η ψήφος θα πάει εκεί που πονάει και όχι στα ανώδυνα κόμματα διαμαρτυρίας που θα ήθελαν μερικοί μερικοί.

 38. tiramola avatar
  tiramola 20/09/2010 12:04:04

  Χωρίς να έχω καμία διάθεση να χαλάσω την "ανεβασμένη" ψυχολογία του Επώνυμου αλλά και της πλειοψηφίας των σχολιαστών που δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι δεν υπάρχουν μεσσίες θα κάνω μιά-δύο παρατηρήσεις.
  Έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική εξαπάτηση από την κυβέρνηση μετά την "ιδέα" της Ρηγίλλης να εμφανίσει αποσπάσματα από παλιότερες δηλώσεις Παπανδρέου.
  Για την πολιτική εξαπάτηση της προηγούμενης κυβέρνησης μέλος της οποίας ήταν όμως δεν έκανε λόγο αλλά αντιθέτως υπερασπίστηκε τα έργα του προκατόχου του.
  Είστε ευχαριστημένοι αγαπητοί νεοδημοκράτες με την έκφραση "έχω κλείσει τους λογαριασμούς της παράταξης με το παρελθόν"?
  Ποιά είναι η ανάληψη ευθύνης και ποιές οι πράξεις που αποδεικνύουν το "κλείσιμο των λογαριασμών"?
  "Κοιτάζω το μέλλον" και σφουγγαρίζω?
  Είναι αυτονόητο η μη απόδοση ευθυνών?
  Ο προκάτοχός του τον οποίον καλύπτει άφησε την χώρα να χρεωκοπήσει κάνωντάς την ένα απέραντο εκτροφείο σκανδάλων με κάθε λογής φίλους και κουμπάρους να απομυζούν τα κρατικά ταμεία δραπετεύοντας εν τέλει και ο ίδιος αφού προηγούμενα είχε φροντίσει να δραπετεύσει και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη βουλή(δεν πρέπει να έχει ξανασυμβεί παγκοσμίως)δίνοντας συγχωροχάρτι στα λαμόγια της κυβέρνησής του.
  Το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές και από όλες τις κυβερνήσεις, θα το δούμε για άλλη μιά φορά και θα το ανεχτούμε σαν πολίτες?
  Κάποιοι έχουν την "διάθεση" να το ανεχτούν.Είναι οι ίδιοι που χειροκρότησαν τον Καραμανλή όταν εμαφανίστηκε και οι ίδιοι που μετά από λίγο χειροκροτούσαν τον Σαμαρά για το "νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής" που παρουσίασε.
  Να εύχεστε να μην μιλήσει ποτέ ο Καραμανλής γιατί τότε θα αποδειχθούν και οι ανέντιμοι συμβιβασμοί του σημερινού αρχηγού της ΝΔ.
  Οι εποχές αλλάζουν, οι μπετόν κομματικές γραμμές ανήκουν στο παρελθόν, οι πολίτες δρουν, συζητούν και ψάχνουν νέους δρόμους.
  Όποιος δεν πει την αλήθεια, κρύψει την αλήθεια και εξακολουθεί να σφουγγαρίζει αορίστως καλύπτωντας τις ανομίες και την ανικανότητα των προκατόχων του δεν έχει κανένα μέλλον.
  Αν το αντιληφθεί αυτό ο Σαμαράς έχει καλώς, διαφορετικά κανένα ΜΜΕ και καμία δημοσκόπηση δεν θα φταίει.
  Το πρώτο μύνημα θα το πάρει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές...

  • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
   ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ tiramola 20/09/2010 12:36:35

   Τιποτα για αυτον που ειπε οτι απο 2000-2004 καταστρεψαμε την χωρα εχεις να γραψεις; Βλεπω οτι για την ΝΔ ξερεια πολλα.
   Για ατ Δημοκρατικα καναλια; Για τον Δημοκρατικο τυπο;

   • tiramola avatar
    tiramola @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 20/09/2010 12:43:10

    Εγω δεν θα μπω στην διαδικασία να δικαιολογήσω κανέναν, πάω με το ρεύμα.
    Ευτυχώς για τους περισσότερους Έλληνες κάτι οπαδοί σαν και σένα με γαργάρες μέχρι πνιγμού που είσαι έτοιμος να κάνεις και κάνεις είναι πλέον μειοψηφία.
    Αυτή είναι και η μεγάλη προσφορά του Καραμανλή στον τόπο...

   • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 20/09/2010 12:56:03

    Μανα μου δεν ειναι ψεμα..με παρασυρε το ρευμα.
    δεν γινομαι απολογητης κανενος Καραμανλη αλλα το οτι δεν βρισκεις το σθενος να απαντησεις εαν η τεταρτη εξουσια τηρει στο ελαχιστο τα προσχηματα λεει πολλα.
    Οπαδος δεν ειμαι..δεν μιλαμε εξ αλλου για ποδοσφαιρο.
    Εχω μια καλη ερωτηση εχεις μια απαντηση;
    Ποιος ειπε οτι απο 2000-2004 καταστρεψαμε την χωρα και γιατι;
    απαντησε πρωτα σε αυτο και μετα συζηταμε για ολα τα αλλα

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 20/09/2010 17:49:24

    Μη μπαίνεις στη διαδικασία τιραμολα μου, μη μπαινεις...

    Αλλά το να έρχεται ο άνθρωπος (λάστιχο ειν' η αλήθεια) που ορκιζότανε στο μεσσία ΓΚΑΠ aka "γκόγκα", να μας διδάσκει περί ανυπαρξίας μεσσίων, ενώ εξακολουθεί να διακυρήττει την τυφλή (=αναιτιολόγητη και κόντρα στις ενδείξεις)πίστη του στον ΓΚΑΠ, είναι λίιιιγο τραβηγμένο....

  • nai avatar
   nai @ tiramola 20/09/2010 13:04:45

   ΤΗΡΑ ΚΑΙ ΑΜΟΛΑ...ΡΑΝΤΕΥΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ...ΜΗ ΧΑΘΕΙΣ..ΣΤΑ ΔΑΙΔΑΛΩΔΗ ΑΔΙΕΞΟΔΑ...

   ΕΤΣΙ ΠΑΡΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΠΩΣ ΠΑΙΖΟΝΤΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ..ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ
   http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/09/290607.html

   • nai avatar
    nai @ nai 20/09/2010 13:06:36

    http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content60/Issue/2007/06/29/1_h.jpg
    ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ....ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΗΣΑΝ...

   • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ nai 20/09/2010 13:56:07

    AYTO TO EIXAME ξεχασει...το αρθρο στη γωνια κατω δεξια τα αποκαλυπτει ολα

  • anonymous avatar
   anonymous @ tiramola 20/09/2010 14:36:10

   Για την πολιτική εξαπάτηση της προηγούμενης κυβέρνησης

   Δεν υπάρχει πολιτική εξαπάτηση σε κανένα θέμα. Για τα στατιστικά τα δικά σας ήταν μαγειρεμένα και τα δικά μας εντάξει. Αν δεν ήταν εντάξει θα είχατε στήσει όχι απλά εξεταστικές αλλά κρεμάλες στην πλατεία συντάγματος. Εδώ στήνετε εξεταστικές για ψόφια θέματα και διασύρετε αθώους ανθρώπους.

   Μόνο το έλλειμμα ξέφυγε λόγω οικονομικής κρίσης.

   Εκείνο στο οποίο απέτυχε πλήρως ο Καραμανλής ήταν, ότι δεν κατάφερε να ξηλώσει το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό το λόγο και δεν ψηφίστηκε στις εκλογές. Οι δικοί του απείχαν.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tiramola 20/09/2010 15:30:15

   Αλήθεια, ποια ήταν η πολιτική εξαπάτηση της προηγούμενης κυβέρνησης, για εξήγησέ μας ρε τιραμόλα, αν και τα έχουμε πει ΑΠΕΙΡΕΣ φορές αυτά τα θέματα.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Επώνυμος 20/09/2010 16:26:23

    Η πιό πρόσφατη πολιτική εξαπάτηση είναι ο αντιμνημονιακός αγώνας.
    Η έξοδός από το μνημόνιο τώρα σημαίνει ακαριαίος θάνατος για την ελληνική οικονομία.
    Άιντε ψήφισε τον Ψωμιάδη και τον Γκιουλέκα να ηγηθούν της επανάστασης...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 20/09/2010 16:35:20

    Ακαριαίος θάνατος για τους δανειστές μας, εννοείς, επειδή τους δανειστές μας δεν θα έχουμε να πληρώσουμε. Μισθούς και συντάξεις έχουμε να πληρώσουμε.

    Πάλι πρέπει να σας μάθουμε τα βασικά εσάς τους Πασόκους;

    Παμ' παρακάτω λοιπόν. Τι άλλο είναι πολιτική εξαπάτηση;

  • loretta avatar
   loretta @ tiramola 20/09/2010 15:53:36

   ...τιραμολα...

   ...αφου δεν εισαι τοσο οπαδικος του πασοκ....πεσ μας εσυ σε νουμερα αξιες ευρω...παρτο οπως θες ποιος που και ποσα εφαγε απο την νεα δημοκρατια...

   ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ...

   οχι....ραδιοαρβυλα μεγκαλισταν και ολων των παρατρεχαμενων.

   8ελω τις περιπτωσεις αναλυτικα και τα χρηματα που φαγωθηκαν αναλυτικοτερα.

   • loretta avatar
    loretta @ loretta 20/09/2010 15:55:30

    ...και μην απαντησεις βαλιτσες γιατι θα σου θυμισω...παμπερς....ακη...τσουκατο...κτλ κτλ...ομολογημενα.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ tiramola 20/09/2010 18:01:16

   Η σύγκριση:ο Παπανδρέου με τους υπουργούς του ήρθαν στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα και κυκλοφορούσαν με ...θωρακισμένο βάν και συνοδεία 4.000 αστυνομικών! Δεν πήγαν ούτε για καφέ στην Αριστοτέλους! Ούτε για ...ένα μάτι στα μπουζούκια! Ρωτήσατε τον Σαχινίδη και τον Σκανδαλίδη τι άκουσαν απο τον κόσμο; ΟΧΙ. Απο την άλλη, ηρθε ο Σαμαράς και τα στελέχη της ΝΔ κυκλοφορούσαν όπου ήθελαν - μέχρι στα ΛΑΔΑΔΙΚΑ πήγε ο Αγγέλου με τον Καραμανλή!- έπιναν ελεύθεροι τους καφέδες τους και συνομιλούσαν με τους πολίτες!
   Αυτήν την...

   διαφορά, γιατί δεν μας την είπαν στις τηλεοράσεις οι ...γνωστοί μπουκωμένοι δημοσιογράφοι;

   taxalia

   ψέματα;

 39. ΔΝΤ avatar
  ΔΝΤ 20/09/2010 12:41:05

  Η ΕΙΔΗΣΗ δεν είναι ότι αποθεώθηκε το Σάββατο το βράδυ ο Κώστας Καραµανλής από τους εκατοντάδες νεοδηµοκράτες που είχαν συρρεύσει στο «Βελλίδειο» για την οµιλία του Αντώνη Σαµαρά. Η είδηση είναι ότι ο άνθρωπος αυτός, ο Κ. Καραµανλής δηλαδή, έχει το θράσος να βγαίνει σε κόσµο, παρά το γεγονός ότι ακόµη δεν έχει εκστοµίσει µια «συγγνώµη» για όσα διέπραξε εις βάρος της χώρας και την οδήγησαν στον γκρεµό. Ανεξάρτητα από το αν την αισθάνεται κιόλας. Κυβέρνησε τη χώρα 5½ χρόνια, την άφησε να χρεοκοπήσει, υπονόµευσε κάθε αξιοκρατία, επέτρεψε στους κάθε λογής φίλους, κολλητούς, κουµπάρους να αποµυζήσουν τον κρατικό κορβανά, θεοποίησε το ρουσφέτι, έκανε τη χώρα ένα απέραντο εκτροφείο σκανδάλων. Κι όταν είδε την καταστροφή να επέρχεται, ουσιαστικά δραπέτευσε από την πρωθυπουργία, αρνούµενος να αναλάβει έστω και το ελάχιστο από την τεράστια ευθύνη που έχει για το πώς φτάσαµε ώς εδώ. Για όλα αυτά, δεν έχει πει λέξη ώς τώρα, έναν χρόνο µετά τις εκλογές. Το δυστύχηµα είναι ότι µάλλον θα συνεχίσει να σιωπά _ όσο τουλάχιστον τον καλύπτει ο Σαµαράς, ποια ανάγκη έχει να µιλήσει; Η σιωπή του, προφανώς, προς απάντησή µας...

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΔΝΤ 20/09/2010 12:45:18

   Ε οχι και "αποθεώθηκε" !!! Δέκα άτομα χειροκρότησαν. Εκεί ημουν επίτηδες για να δω. Καμία σχεση με εκείνο που έγινε στο συνέδριο. Και να σου πω και τι έλεγαν δικοί του το βραδυ στην Θεσσαλονίκη. "Δεν πήγαμε στην ομιλία του Σαμαρα και σκάσαμε απο το κακό μας, επειδή δεν θέλαμε να δουμε τον Καραμανλή, έτσι που μας πούλησε..."

   • Γιαννης 3 avatar
    Γιαννης 3 @ Factorx 20/09/2010 13:01:51

    Φακτορα αυτο ειναι το αρθρο του Παπαχρηστου στα ΝΕΑ.........

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ ΔΝΤ 20/09/2010 12:59:40

   δεν τα λες καλά. δεν τα δημιούργησε όλα αυτά που λες ο καραμανλής. ο καραμανλής φταίει που δεν τα διόρθωσε. έτσι τα βρήκε όμως τα πράγματα. έλεος με την εμπάθεια.

  • Γιαννης 3 avatar
   Γιαννης 3 @ ΔΝΤ 20/09/2010 13:00:42

   ρε φιλε ποιος εισαι ο Παπαχρηστος,τουλαχιστον βαλε το link οχι μονο copy paste...........

  • ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ avatar
   ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ @ ΔΝΤ 20/09/2010 13:05:39

   Σε ενα φταιει ο Καραμανλης που δεν εξευτελισε ολους τους κλεφτες του χρηματιστηριου, του κτηματολογιου, της Ζημενς, κτλ και βγαινουν τωρα και ζητουν τα ρεστα( Μαζι τους και 5-6 δικους του που δεν τηρησαν ευθυς εξ αρχης τις εντολες του)
   Αληθεια γιατι ολοι κανουν γαργαρα αυτο που ειπε Ο ΓΑΠ στις Βρυξελλες οτι επρεπε να εχουμε ζητηση την επεμβαση του ΔΝΤ εδω και μια εξαετια; Τοτε δεν ηταν που ειχαμε ισχυρη Ελλαδα; Μετα ως γνωστον ηλθε η καταστροφη...ξεχνωντας ομως ως δια μαγειας ποιος ειπε οτι απο 2000-2004 καταστρεψαμε την χωρα.

   • Enzo avatar
    Enzo @ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 20/09/2010 13:08:43

    εκει ο καραμανλης εκανε λαθος που δεν τους τελειωσε πολιτικα και ο καρατζαφυρερ στο μονο που του δινω δικιο ειναι οταν ειπε οτι ο καραμανλης ανεστησε τον πολιτικα νεκρο παπανδρεου.
    να τα αποτελεσματα.

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ ΔΝΤ 20/09/2010 13:08:31

   @ΔΝΤ
   Αν δεν κατάλαβες ακόμη γιατί χρεωκοπήσαμε είναι δικό σου πρόβλημα.
   Αλλά να κάνεις και προπαγάνδα παραπάει.

   ΓΑΠ ο μοναδικός προθυπουργός που δραπέτευσε από τα προβλήματα του τόπου.

   • Γιαννης 3 avatar
    Γιαννης 3 @ Γιάννης 20/09/2010 13:40:42

    Φιλε Γιαννη ο @ ΔΝΤ εκανε copy paste το αρθρο του ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ απο τα ΝΕΑ.........καταλαβαινεις τι γινεται........

 40. vassilis avatar
  vassilis 20/09/2010 12:46:49

  Στο τελος μοιρασθηκαν καθρεφτακια ,χαντρες και μεταξωτες κορδελες.Ας γινουμε ρεαλιστες και ας διεκδικησουμε το δυνατον. Να ξεφορτωθουμε τους μαυρογιαλουρους!

 41. DEMETRIUS avatar
  DEMETRIUS 20/09/2010 12:50:53

  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΟ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 1993 Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ WARREN CHRISTOFER ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΜΕΤΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1993. ΠΩΣ ΣΥΝΕΠΕΣΕ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ CHRISTOFER ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ''ΡΙΞΕΙ'' ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1993; ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΗΣΑΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΟ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ DEMETRIUS 20/09/2010 13:15:38

   Αν είναι έτσι, τότε γιατί δεν τον υποστηρίζουν τώρα όλοι αυτοί;

  • Tassos avatar
   Tassos @ DEMETRIUS 20/09/2010 15:02:34

   Αν ο Σαμαράς είναι πολιτικός απατεώνας εσύ είσαι πολιτικός μαλάκ_ς
   Ας το ρε Φάκτορα είναι αξιολογικό το σχόλιο όχι υβριστικό

 42. Vangelis avatar
  Vangelis 20/09/2010 13:04:36

  Επώνυμε:

  1. Ακόμη όντος δεν έχω κατανοήσει πως θα αποφύγουμε το μνημόνιο?
  2. Πρακτικά πως θα φύγουμε από το μνημόνιο δεν κατάλαβα ότι θα συμβεί ?
  3. Το έλλειμμα πως θα μηδενιστεί σε ένα χρόνο ?
  4. Τους λογαριασμούς με το παρελθόν άπλα τους κλίνεις έτσι άπλα ? Δηλ: μπορεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας να βελτιωθεί με άπλα μια δήλωση μετάνοιας η να επανερθει σε επίπεδα 2004/2007/?

  Στης αναλύσεις που έχεις κάνει παίρνεις πάντα ος δεδομένο ότι οι υποθέσεις σου πάντα θα επαληθευθούν στην πράξη, ενώ πρέπει να ξέρεις ότι η οικονομία είναι μια “non-deterministic model”, μια μικρή αλλαγή στα δεδομένα σου έχει αλλάξει όλα τα πλάνα σου ?

  Προσωπικά συμφωνώ με ένα άρθρο τις Καθημερινής πριν μερικές μέρες ότι ο Παπανδρέου με τον Σαμαρά στο momentum που είμαστε θα πρέπει να τα βρούνε, και αυτό συμφέρει και τον Σαμαρά γιατί θα χρειαστεί και αυτός βοήθεια όταν θα έρθει στην εξουσία.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Vangelis 20/09/2010 13:54:37

   Ουφ, επιτέλους, σοβαρές ερωτήσεις.

   Ας ξεκινήσω από το προτελευταίο που λες. Δεν συμφωνώ. Θεωρώ την οικονομική επιστήμη επιστημάρα και πολύ ντετερμινιστική, όπως και τις υπόλοιπες. Απλώς πίσω από την παρόλα "η οικονομική επιστήμη δεν είναι κλασική επιστήξμη" κρύβουν: α. την υποκειμενική αδυναμία των περισσότερων επιφανών οικονομολόγων να ερμηνεύσουν όλα τα φαινόμενα σωστά και β. τις διαστρεβλώσεις που διάφοροι επιτήδειοι κάνουν στην πραγματική επιστήμη, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, ακριβέστερα, τη λαμογιά τους. Ειδικά το τελευταίο δεν συμβαίνει σε καμία άλλη επιστήμη, με μικρή εξαίρεση την ιατρική, όπου πολλά πράγματα κατευθύνονται κάπως για να αυξάνουν το κέρδος της βιομηχανίας της υγείας. Μικρή, διότι η ιατρική από τη φύση της είναι πολύ λιγότερο κατευθυνόμενη από την οικονομική επιστήμη, που βασίζεται κυρίως σε θεωρητικά και λιγότερο σε εμπειρικά μοντέλα (αν και είναι λάθος που συμβαίνει αυτό, κατά τη γνώμη μου).

   Ας πούμε, αυτά που διδάχθηκα εγώ στο εξωτερικό για τη Οικονομική και Νομισματική Ένωση από ανθρώπους που ΓΝΩΡΙΖΑΝ το αντικείμενο επαληθεύονται όλα σήμερα στο ακέραιο. Είναι τρελό το πόσο πολύ επαληθεύονται! Κι όμως, τον άνθρωπο που μου τα δίδαξε, δεν τον έχω δει μια φορά να τραβάει τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας. Πολλές φορές μου έρχεται να πω σε διάφορους τηλεοπτικούς "αστέρες", ντόπιους και ειδικά διεθνείς "βρε, ρωτήστε τον [...] να σας πει τι γίνεται που θέλετε να μας το παίξετε και αυθεντίες".

   Non-deterministic λοιπόν εγώ λέω ότι είναι για όσους δεν έχουν καταλάβει τη λειτουργία της οικονομίας και, κυρίως, το πώς παράγεται ο πλούτος. Άλλο ότι αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τους περισσότερους οικονομολόγους. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι αυτό συμβαίνει ΕΠΙΤΗΔΕΣ, προκειμένου να μπορούν διάφορα λαμόγια, κυρίως τραπεζικά λαμόγια, σε διεθνές πάντοτε επίπεδο, να κάνουν τη δουλειά τους με επιστημονικοφανή τρόπο.

   Θα σου πω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις τι εννοώ: Για να διαπιστώσουν αν μια οικονομία βρίσκεται σε "υπερθέρμανση" τι παρακολουθούν οι αναλυτές, εκτός από τον "επίσημο" πληθωρισμό; Απάντηση: Τις τιμές των ακινήτων. Αν ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων, τότε η οικονομία θεωρείται ότι υπερθερμαίνεται. Ερώτηση: Αν είναι έτσι, γιατί δεν φτιάχνουμε έναν δείκτη τιμών καταναλωτή, έναν δείκτη πληθωρισμού δηλαδή, ο οποίος ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, έτσι ώστε, όχι μόνον οι ειδικοί, αλλά και ο απλός πολίτης να μπορεί να ξέρει αν η οικονομία του έχει υπερθερμανθεί ή όχι; Ξέρω βέβαια ότι θα χρειαστεί να αλλάξουν αρκετές παραδοχές, προκειμένου να δομηθεί αποτελεσματικά ένας τέτοιος δείκτης, αλλά εγώ σας ρωτάω: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΨΑΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ;;; Η απάντηση για μένα σήμερα πια είναι απλή, όσο και αν ακούγεται συνωμοσιολογική: Αυτοί που κατευθύνουν τις τύχες του πλανήτη ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να υπάρχει και τόση πολλή διαφάνεια στο τι πραγματικά συμβαίνει στην οικονομία!

   Τα περί μη ντετερμινισμού λοιπόν, τα ακούω βερεσέ. Το ίδιο και τα περισσότερα βαρετά και χιλιοειπωμένα κλισέ για την οικονομία. Δεν λέω ότι ειδικά εγώ τυχαίνει να κατέχω την απόλυτη αλήθεια (μην παρεξηγηθούμε κιόλας!), αλλά λέω ότι ο σχετικισμός αυτός αναφορικά με το τι συμβαίνει στην οικονομία για μένα είναι ανύπαρκτος. Γι' αυτό και με βλέπεις να έχω αυτή την απολυτότητα σε ορισμένα θέματα. Θέλει δηλαδή απλώς περισσότερη επαφή με την πραγματικότητα (που συχνά δεν την έχουν οι περισσότεροι θεωρητικολογούντες οικονομολόγοι), και αν την έχεις και αποκτήσεις όλες τις κρίσιμες αναγκαίες πληροφορίες, τότε δύσκολα θα φτάσεις σε λάθος συμπέρασμα. Και δεν θέλει να είσαι κολλημένος. Το σωστότερο πράγμα που διάβασα για τη σημερινή κρίση και τις "κεϋνσιανές" μεθόδους αντιμετώπισης ήταν ότι, αν ο Κέυνς ζούσε στη σημερινή εποχή, το πιθανότερο είναι ότι θα έδινε τελείως διαφορετική συνταγή αντιμετώπισης της (διεθνούς) κρίσης! Δεν θυμάμαι δυστυχώς πού το διάβασα, αλλά κάτι παρόμοιο σκεφτόμουν κι εγώ πριν το διαβάσω.

   Πάμε τώρα στα υπόλοιπα:

   1. Δεν ξέρω τι να σου πρωτοπώ από όσα έγραψα στις δύο αυτές αναρτήσεις (http://www.antinews.gr/?p=60915 και ειδικά http://www.antinews.gr/?p=61580), δες τα αν δεν τα έχεις δει και αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε ξενίζει και διαφωνείς, τα ξαναλέμε.

   2. Πρακατικά πώς θα φύγουμε από το Μνημόνιο: Μα ακολουθώντας τον ανάποδο δρόμο από αυτόν που μπήκαμε! Με ανόρθωση δηλαδή της πιστοληπτικής μας ικανότητας, η καταστροφή της οποίας οφείλεται καθαρά στην επικοινωνιακή απάτη εις βάρος της Ελλάδας που έστησε η συμμορία του ΔΝΤ με τη συνεργασία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ΓΑΠ. Λένε π.χ. "πού θα βρει η Ελλάδα να ξεπληρώσει το χρέος της", ενώ τέτοιο θέμα δεν τίθεται για καμία χώρα. Το μόνο θέμα που τίθεται είναι, αν η Ελλάδα (και οποιαδήποτε χώρα) μπορεί άνετα να βρει να πληρώνει τους τόκους για το χρέος της. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται (να μην έχουμε να πληρώνουμε τους τόκους), άρα, μόλις τεθεί το θέμα στη σωστή του βάση, τα παπαγαλάκια του ΔΝΤ στο διεθνή τύπο θα το βουλώσουν για να μην εκτεθούν, γιατί θα ξέρουν ότι θα έχουν καραμπινάτα άδικο. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ΔΙΩΞΕΙ η ελληνική κυβέρνηση που θα διαδεχθεί τον ΓΑΠ τη Λαζάρ από σύμβουλό της και να πετάξει στα σκουπίδια (να μην το κοιτάξει καν δηλαδή) το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους που έχει εκπονήσει η εταιρία αυτή και που όλη η πιάτσα ΞΕΡΕΙ από inside information που πάντοτε υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις ότι θα εφαρμοστεί μέσα στο 2011.

   Αυτός είναι ο λόγος που τα σπρεντς παραμένουν στα 1000, διότι όλοι περιμένουν την αναδιάρθρωση, πότε δηλαδή θα αποφασιστεί ότι θα χάσουν μέρος των χρημάτων που επένδυσαν στα ελληνικά ομόλογα. Όταν αρχίσει να γίνεται πιο οριστικό, τότε θα ανεβούν κι άλλο. Αλλά μέχρι να γίνει η αναδιάρθρωση θα τη διαψεύδουν. Έτσι λέει το μάνιουαλ.

   3. Όταν ο Παπακωνσταντίνου έκανε τη συνέντευξη τύπου για το Μνημόνιο, το Μάιο που μπήκαμε του είπαν "καλά, κ. Υπουργέ, τα μέτρα που παίρνετε έχουν επίπτωση τουλάχιστον 17-18% του ΑΕΠ. Εσείς μας λέτε ότι πάμε για μείωση στο δύο κόμμα κάτι το 2013-14. Πώς γίνεται αυτό; Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε πλεόνασμα. Ο ίδιος ο Παπακ τότε απάντησε "λαμβάνουμε υπόψη μας και την ύφεση που θα δημιουργηθεί". Ναι, όμως η πραγματικότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες!

   Εγώ ο ίδιος είχα υπολογίσει μόνον τα μέτρα που αποφασίστηκαν το Μάιο για το 2010, για άμεση εφαρμογή δηλαδή, και τα είχα βγάλει κάπου 11% του ΑΕΠ ή περισσότερο (δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς). Αυτό που είχα πει τότε ήταν ότι σίγουρα το κάνουν για να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από το Μνημόνιο, λίγο πριν τις εκλογές, και να εμφανιστούν ως "σωτήρες" της οικονομίας. Τελικά ήταν πιο στόκοι από όσο νόμιζα: Το έκαναν επειδή το πίστευαν ότι έτσι έπρεπε να το κάνουν! Για την ακρίβεια, επειδή έτσι πρέπει να κάνουν για να μπορέσει να φτάσει η ελληνική οικονομία μια ώρα αρχύτερα στην εξαθλίωση, για να γίνει το τρελό πάρτι αναδιανομής πλούτου για ένα κομμάτι ψωμί υπέρ των ντόπιων και ξένων εκπροσώπων της Νέας Τάξης!

   Εμένα δηλαδή μου φαινόταν από τότε πολύ τρίβιαλ να μηδενιστεί το έλλειμμα μόνον με τα μέτρα του Μαϊου, αρκεί να ξαναβάλεις μπρος την οικονομία δίνοντας στοιχειώδη ρευστότητα και, κυρίως, ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ το κλίμα τρομοκρατίας και "χρεωκοπίας" που έχει φέρει η παρούσα κυβέρνηση. Μόλις ξαναπάρει μπρος η οικονομία, τα έσοδα θα ανεβούν όχι στο +13,7% που επιδιώκει ο ΓΑΠ, αλλά ίσα και στο +20%, σου λέω! Υπάρχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ που έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία αυτή τη στιγμή, λόγω φόβου, και που θα ξαναμπεί στην οικονομία, μόλις ο κόσμος καταλάβει τι απάτη ήταν αυτή η ιστορία με τη χρεωκοπία!

   4. Τέλος, οι λογαριασμοί με το παρελθόν δεν αφορούν το Σαμαρά! Αφορούν άλλη κυβέρνηση, άλλον πρωθυπουργό, άλλο πολίτευμα, θα τολμούσα να πω! Αυτό δηλαδή της οικογενειοκρατίας και των βαρωνιών. Από εντιμότητα και μόνον ο Σαμαράς συνεχίζει να παίρνει πάνω του την υπεράσπιση εκείνων των πεπραγμένων, επειδή το σωστό είναι να έχει συνέχεια η παράταξή του, ως ευθύνη απέναντι στον απλό πολίτη. Αλλά μην το παραξηλώσουμε κιόλας! Για μένα, όποιος επιμένει να ρίχνει ευθύνη στον Αντώνη για τα όποια πεπραγμένα (καλά ή κακά) της περιόδου 2004-2009, το πράττει εκ του πονηρού. Και όχι, δεν το δέχομαι με τίποτα!

   Κατά τα λοιπά, θα χαρώ να συνεχίσουμε την κουβέντα.

  • victoria avatar
   victoria @ Vangelis 20/09/2010 14:25:48

   Vangelis μας, πρέπει να την ξαναδιαβάσεις την ομιλία νομίζω..
   Αλλά κι αν νομίζεις (κι έχεις μερικά δίκια) ότι μερικά θέματα είναι πολύ δύσκολα, και non-deterministic, και fuzzy θα σου βάλω εγώ, έχει και κάτι άλλο υπόψη σου, ότι η λύση μερικές φορές είναι πιο απλή από ότι φαίνεται, απλά θέλει ψυχή.

   Πώς θα φύγουμε από το μνημόνιο? Τα είπε, τα ανέλυσε. Και δεν έχει και τόση σημασία το νουμεράκι εδώ, ή ο συντελεστής παραπέρα. Να επιχειρήσω να σου πω απλά, όπως μπήκαμε έτσι και θα βγούμε τελοσπάντων. Γιατί δεν κατάλαβα, λίγους μήνες δεν τους πήρε από χώρα να μας κάνουν προτεκτοράτο? Ε, λίγους μήνες και κάτι, μπορούμε να το ανατρέψουμε. Τουλάχιστον το μνημόνιο. Για να γίνουμε αυτό που θέλουμε, θέλει παραπάνω.

   Έτσι μου θύμισες τον Καπετάν Μιχάλη (Ν. Καζαντζάκης).
   Το θυμίζω για όλους μας, δεν το λέω για σένα. Στο σημείο που σχεδιάζουν πιτσιρικάδες έφοδο στους Τούρκους, ο ένας κάνει το δικηγόρο του διαβόλου, μα αν ξυπνήσει νωρίτερα ο φρουρός, μα αν είναι περισσότεροι τελικά, μα το ένα, μα το άλλο. Στην αρχή του απαντούν οι άλλοι, αλλά στο τέλος του λέει ο αρχηγός
   "Να σου πω, τούτα τα πράγματα θένε ψυχή. Την έχεις, έρχεσαι μαζί. Δεν την έχεις, κάτσε εκεί που κάθεσαι και μη μας βασανίζεις"..........

   (σε ελεύθερη απόδοση... όπως το θυμάμαι, μη με μαλώσετε)

 43. Άπιστος Θωμάς avatar
  Άπιστος Θωμάς 20/09/2010 13:33:54

  Ορισμένες λέξεις της Ελληνικής γλώσσας, είναι αδύνατον να λεχθούν αν αυτός που τις λέει δεν τις πιστεύει. Κι' αν ακόμα τις ξεστομίση, θα ακουστούν ως ηχηρή παραφωνία.
  Κατά τούτο, ο Σαμαράς, έδειξε να εννοεί τα περισσότερα απ' όσα είπε.
  Ίδωμεν...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Άπιστος Θωμάς 20/09/2010 14:49:50

   εξαιρετική επισήμανση

 44. dimitris hamenos avatar
  dimitris hamenos 20/09/2010 13:38:20

  Ωραια τα ειπε ο κ. Σαμαρας, το πιο συμαντικο για μενα ειναι οτι δεν επιθυμει εκλογες. Προσωπικα το ελαμβανω ως εξης, ή δεν διαθετει την καταλληλη ομαδα για να κυβερνησει η περιμενει να καταστραφει η χωρα ωστε κι αυτος με την σειρα του να παραλαβει πραγματικα καμμενη γη Κιαλλα θα μπορουσα να σκεφτω αλλα να μην πλατιαζω. Πιστευω πως χρονος δεν υπαρχει ειμαστε στο χειλος του γκρεμου και ειμαστε ΜΟΝΟΙ.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ dimitris hamenos 20/09/2010 13:41:54

   Aν πει "εκλογές" και φάει τα μούτρα του στις δημοτικές καθάρισε.
   Αν δεν πει τίποτα και τους ρημάξει μετά μπορεί να πει ό,τι θέλει.

   ...me thinks...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ dimitris hamenos 20/09/2010 14:12:57

   Κι εμένα με προβλημάτιζε το συγκεκριμένο θέμα, αλλά νομίζω ότι ο Σαμαράς κινείται βάσει σχεδίου. Στόχος του είναι η πλήρης καταστροφή του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής νομιμοφροσύνης των οπαδών του, απλώς και θεσμικών οπαδών του (τύπος, συνδικάτα κλπ.) προς αυτό.

   Η φράση κλειδί νομίζω ήταν ότι "να το θυμηθείτε ότι κάποια στιγμή η υπόλοιπη Ελλάδα θα βιάζεται να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία περισσότερο από εμάς τους ίδιους".

   Και η εξήγηση για μένα είναι απλή: Η υπεροχή του Σαμαρά έναντι του ΣΥΝΟΛΟΥ του λοιπού πολιτικού κόσμου είναι τεράστια, χαώδης απόσταση. Γιατί λοιπόν δεν πέτυχε ούτε η ανάρρησή του στην αρχηγία της ΝΔ το 1992-93, ούτε το μεταγενέστερο πείραμα της Πολιτικής Άνοιξης; Είναι απλό, η Ελλάδα δεν είχε συνειδητοποιήσει στο μεδούλι της πόσο πολύ είχε ανάγκη το Σαμαρά. Νομίζω ότι τώρα πια θέλει να αποκτήσει ταυτόχρονα με τη θεσμική εξουσία και όλη εκείνη την πραγματική εξουσία να κυβερνήσει όπως θέλει. Και περιμένει τη στιγμή που θα του λένε "κυβέρνησέ μας", ώστε να μπορεί να πει "αυτό πρέπει να γίνει" και οι άλλοι να σπεύσουν να το κάνουν χωρίς γκρίνιες και υπονομεύσεις.

   Αυτό θα έκανε κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη αυτοσεβασμό, που διαθέτει την υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών του, που διαθέτει και ο Σαμαράς.

   Δηλαδή το "μια μέρα θα με παρακαλάτε" στο πιο πολιτικό του. Πόσο μάλλον που το βλέπουμε ήδη να ξεκινάει να συμβαίνει.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ Επώνυμος 20/09/2010 14:33:10

    Πραγματικά αυτό που λες το θεωρείς πολιτικά υγιές;
    Να παρακαλάει δηλαδή ο κόσμος, από την εξαθλίωση, τον κ. Σαμαρά να τον λυτρώσει;
    Να φθάσει στο έσχατο σημείο δηλαδή, και να πει "τώρα σώσε μας";
    Όχι δηλαδή να αναζητήσει το δίκαιο, την ισονομία και ισοπολιτεία, αλλά να αποζητήσει ως πεινασμένος και διψασμένος την σωτηρία;
    Έτσι, άβουλα και απελπισμένα;
    Ο κ. Σαμαράς δηλαδή, κατ' εσέ, έχει σχέδιο την εξόντωση του ΠΑΣΟΚ, που αυτόματα σημαίνει και την εξόντωση του Ελληνικού λαού, εάν αυτό καθυστερήσει;
    Αυτό, πραγματικά, βλέπεις;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Επώνυμος 20/09/2010 15:07:52

    δε νομίζω ότι εννοεί τέτοια πράγματα ο Επώνυμος! Εξόντωση της νοοτροπίας του πασοκισμού, με όλες τις εκφάνσεις κατά πλάτος του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, εμένα μου φαίνεται μια χαρά στόχος, και αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά με τη θέληση του ελληνικού λαού, όχι με το στανιό! Το είπε και ο ίδιος ο Σαμαράς άλλωστε σε κάποια φάση χθες.

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ Επώνυμος 20/09/2010 15:16:31

    @ ο νοων ... νοείτω
    να ο πρώτος που βιάζεται να κυβερνήσει ο Σαμαράς.
    ΕΣΥ να κυβερνήσει τώρα πριν βουλιάξουμε.
    ΣΥΜΦΩΝΩ και ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ Επώνυμος 20/09/2010 15:24:56

    @δρόμος,
    Μα αγαπητέ πραγματικά θεωρείς ότι μία νοοτροπία που εγκαθίδρυσε το ΠΑΣΟΚ εδώ και τόοοοοσα χρόνια, ξεριζώνεται έτσι εύκολα και απλά;
    Και μάλιστα από τόοοοσους που βολεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια ένθεν και ένθεν;
    Τι διαφορά έχει αυτό που λες, από αυτό ρωτάω εγώ;
    Περιμένετε να κατανοήσει ο πολίτης την ανοησία που τον διέπει χρόνια τώρα σε λίγα τέρμινα;
    Και ποιος είναι ο δείκτης που θα δείξει την ειλικρινή μεταμέλεια της ανοησίας του;
    Το στανιό χρησιμοποιείται όταν υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη που υπερβαίνει την μικρονοοϊκή αντίληψη το πολίτη.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 20/09/2010 15:26:18

    Σαφώς και δεν εννοώ αυτό που καταλάβατε. Νομίζω ότι πρέπει να συμπληρώσω την κουβέντα μου και με τη βασική σκέψη υποβάθρου που δεν ανέφερα και οδήγησε σε αυτές τις παρερμηνείες.

    Η σκέψη υποβάθρου είναι λοιπόν η ακόλουθη: Άντε και ζήτησε εκλογές ο Σαμαράς. Έχει τρόπο να τις επιβάλλει; Όχι. Συνεπώς, αν ζητήσει εκλογές, θα είναι μόνον ως πολιτικό μήνυμα που θα τις ζητήσει. Δεν υπάρχει δηλαδή ένα κουμπί που θα πατήσει ο Σαμαράς και μόλις το πατήσει θα γίνουν εκλογές ή, έστω, θα συμβάλει στο να γίνουν γρηγορότερα εκλογές.

    Οπότε: Το να ζητήσει η αντιπολίτευση εκλογές είναι πολιτική ρητορική και μόνον, η οποία θέλει να σηματοδοτήσει κάτι.

    Ε, ο Σαμαράς θέλει να σηματοδοτήσει κάτι άλλο. Ακόμη και εάν δεν ισχύει αυτό που λέω εγώ (που φυσικά μπορεί και να μην ισχύει, γνώμη μου είναι μόνον, εκτίμησή μου), η ουσία είναι ότι ο Σαμαράς επιλέγει να περάσει άλλο πολιτικό μήνυμα με το να μην ζητάει εκλογές. Πιο μακροπρόθεσμο.

    Αλλά εμείς απαιτούμε να ζητήσει εκλογές, λες κι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο το πότε θα γίνουν. ΔΕΝ υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα! Συνεπώς, το αν θα ζητήσει ή όχι, κρίνεται με πολιτικά κριτήρια. Και εδώ πρυτανεύουν άλλα πολιτικά κριτήρια.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Επώνυμος 20/09/2010 15:30:48

    Επώνυμε, χθες σχολιαστές εδώ από όλους τους πολιτικούς χώρους αναγνώρισαν την υπεροχή του Α.Σαμαρά όσον αφορά στην ομιλία και στη συνέντευξη.
    Όλα τα άλλα ειναι μικροψυχίες.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ Επώνυμος 20/09/2010 15:34:52

    @Γιάννης,
    Κάνεις μεγάλο λάθος.
    Δεν βιάζομαι να κυβερνήσει ο κ. Σαμαράς.
    Βιάζομαι να αποκρυσταλλωθεί στην εικόνα του Έλληνα πολίτη η ανάγκη για ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων, του καθαρού λόγου, και της ξεκάθαρης απειλής που αντιμετωπίζουμε σε πολλαπλά επίπεδα.
    Οικονομικά, κοινωνικά, γεωπολιτικά.
    Βιάζομαι να δρομολογηθεί η ανάγκη επίλυσης των ανωτέρω.
    Ουδόλως με ενδιαφέρει το πρόσωπο που θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων μας.
    Έχω καιρό να κρίνω τον κάθε έναν, που σε τελευταία ανάλυση ουδόλως ενδιαφέρει τος πολιτικούς αλλά και εσάς.
    Δεν έχω καιρό όμως να με καταδικάζει καθημερινά η σημερινή κυβέρνηση.
    Και το ότι εγώ βιάζομαι, δεν σημαίνει και κάτι το ιδιαίτερο.
    Δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα που ίσως χρειάζονται.
    Σημασία έχει πόσο πραγματικά επιταχύνει, και όχι βιάζεται, ο κ. Σαμαράς.
    Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ξυπνήσουμς ως πολίτες.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ Επώνυμος 20/09/2010 15:44:27

    Επώνυμε, απαραίτητη η διευκρίνησή σου.
    Το να ζητήσει εκλογές, πράγματι είναι αμφιβόλου αποτελέσματος κίνηση, και θα είχε το μειονέκτημα να παραλληλιστεί με την τακτική του ΓΑΠ.
    Αλλά η συστηματικότερη και εντονότερη αποδόμηση της κυβέρνησης, είναι πλέον απαραίτητη.

    Κατά τα άλλα, ότι θέλει βλέπει ο καθένας.

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ Επώνυμος 20/09/2010 15:46:23

    @ νοων .. νοείτω
    δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα αλλάξει ο Ελληνας για να κατανοησει όλα αυτά που λες και είναι σωστά.
    Έχει αλλάξει ο Ευρωπαίος ή ο Αμερικανός;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Επώνυμος 20/09/2010 15:49:20

    Ατυχησε που δεν είναι νεοεποχίτης ινδός γκουρού.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ Επώνυμος 20/09/2010 15:50:12

    @Γιάννης,
    Αγαπητέ βλέπεις είμαι αρκετά...αφελής, ώστε να θεωρώ ότι ο Έλληνας έχει "χιλιάδες λόγους" παραπάνω για να αλλάξει.
    Αλλά όπως σου είπα, είμαι αφελής.

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ Επώνυμος 20/09/2010 15:56:18

    Εγω νομίζω οτι γίνεται Ευρωπαίος ή Αμερικανός.
    Γενιέμαι, σπουδάζω, δουλεύω, αναπαράγομαι, πεθαίνω.
    Δεν μιλώ .. Δεν σκέφτομαι.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ Επώνυμος 20/09/2010 16:07:11

    @Γιάννης
    Για την πλειοψηφία, ισχύει αυτό που λες, δυστυχώς.
    Βλέπεις, το να σκέφτεσαι και να μιλάς την σήμερον ημέρα, χρειάζεται και έγκριση από τους παλαιοδιαφωτιστές και τα ΜΜΑποβλάκωσης.

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ Επώνυμος 20/09/2010 16:30:09

    και τι περιμένεις για να αλλάξει ο Έλληνας;

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Επώνυμος 20/09/2010 16:42:28

    Με συγχωρείτε που θα το πω έτσι αλλά όλα αυτά για τον Έλληνα είναι μπαρούφες.
    Ο Έλληνας είναι αποδεδειγμένα ο πλέον ευπροσάρμοστος.
    Όπου μετανάστευσε σε κοινωνίες εύνομες και οργανωμένες έκανε προκοπή και περιουσία.
    Στην χώρα του γίνεται απατεώνας και κλεφτάκος γιατί η "γραμμή" είναι αυτή.

    Είμαστε πανέξυπνοι και με ιδιαίτερη αντιληπτική ικανότητα.
    Ένα σοκ θέλουμε και κατόπιν μια σοβαρή και ηθικά οργανωμένη διακυβέρνηση και θα μπούμε στο ρυάκι μια χαρά.

    Τα όποια συμπτώματα αντίδρασης θα είναι σύντομα στερητικά σύνδρομα και θα περάσουν γρήγορα.

    Έχουμε αποθέματα ενέργειας και δημιουργικότητας που θα υπερκεράσουν κάθε κοινωνική παθογένεια ευκαιρίας δοθείσης.

    Το θέμα είναι να κάτσει στον πάγκο ο παλαιοκομματισμός και η ψηφοθηρική διακυβέρνηση του τόπου και να μπει στο παιχνίδι ο ειλικρινής και ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ λόγος και πράξη.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ Επώνυμος 20/09/2010 16:47:25

    @Γιάννης,
    Εύστοχη ερώτηση.
    Για να αλλάξει κάτι, το οτιδήποτε, ή θα πρέπει να υπάρξει η ανάγκη, ή θα πρέπει να ακολουθηθεί η εξελικτική διαδικασία.
    Στην δεύτερη περίπτωση, ο χρόνος επίτευξης της αλλαγής είναι μακρύς, διότι υπακούει σε φυσικούς κανόνες.
    Στην πρώτη περίπτωση όμως, είτε η ανάγκη εμφανίζεται απότομα, είτε δημιουργούνται οι συνθήκες για να εκδηλωθεί.
    Στην περίπτωσή μας, θεωρώ ότι μόνο σοβαρότατοι οικονομικοί και γεωπολιτικοί λόγοι μπορούν να επιφέρουν την αφύπνιση.
    Και επειδή και οι δύο περιπτώσεις είναι προ των πυλών, ευελπιστώ ότι ο κλονισμός που θα επιφέρουν θα είναι πράγματι τόσος όσος δεν ήταν μέχρι τώρα, και που θα εκκινήσει την σβησμένη μηχανή.
    Αρκεί να φέρει την απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας στην διακυβέρνηση αυτού του τόπου.

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ Επώνυμος 20/09/2010 17:01:03

    Δεν νομίζω ότι θα αλλάξουμε αν παραστεί ανάγκη, ούτε ότι η εξέλιξη μας οδηγεί εκεί.
    Η εξέλιξη μας οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση. (δηλαδή να γίνουμε σαν τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς)
    Η δε ανάγκη μας οδηγεί στην αναζήτηση εξωτερικών "σωτήρων" που πάλι θα μας οδηγήσουν στο πρώτο.

   • dimitris hamenos avatar
    dimitris hamenos @ Επώνυμος 20/09/2010 17:06:28

    Ο κ. Σαμαρας σαφως και κερδισε τις εντυπωσεις με την παρουσια του στην ΔΕΘ. Ο λογος που θα ηθελα να ζητησει εκλογες ειναι για να καταδειξει πως αν συνεχιστει αυτη η πολιτικη οι συνεπειες της στην κοινωνια περαν απο ωδυνηρες ισως να ειναι και απροβλεπτες. Εαν η πολιτικη πρωτοβουλια περασει στην βαση με τα δεδομενα της κοινωνιας μας δεν μπορω να προβλεψω ποιο φυντανι θα αναδυθει στο προσκυνιο. Κατι τετοιο βεβαια ισως να αποβει θετικο στο μελλον αλλα για το παρον διατηρω επιφυλαξεις. Καποιος περα απο την καθε κομματικη ταμπελα πρεπει να μιλησει να εκφρασει την κοινωνια. Κι αν μου επιτρεπετε Θεωρω πως αυτην την στιγμη πολυ μεγαλο τμημα της κοινωνιας περα απο την θλιψη διακατεχεται απο Οργη και η οργη αυτη θα εξαπλωνεται συνεχως σε χωρο και σε χρονο και ο νοων... νοειτω.
    Σας ευχαριστω ολους για τα σχολια και τις διευκρινισεις.

  • Enzo avatar
   Enzo @ dimitris hamenos 20/09/2010 14:58:11

   περιμενει να δει τι θα γινει στις εκλογες και το 2011.
   καθοριστικα και τα δυο

 45. δρόμος avatar
  δρόμος 20/09/2010 14:30:43

  Δυναμική παρέμβαση


  Γιώργος Κύρτσος
  Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς έκανε με τις δημόσιες εμφανίσεις του στη ΔΕΘ μία εξαιρετικά δυναμική παρέμβαση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
  Ενώ πήγε στη Θεσσαλονίκη σηκώνοντας το πολιτικό βάρος της πολυσυζητημένης σιωπής του κ. Καραμανλή, μπόρεσε να περάσει το μήνυμα μιας νέας πολιτικής εποχής για τη ΝΔ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο τέως πρωθυπουργός θα δώσει, όποτε το κρίνει σκόπιμο, τις αναγκαίες εξηγήσεις για το παρελθόν, ενώ ο ίδιος θα προετοιμάσει το πολιτικό μέλλον της ΝΔ.
  Προς το παρόν ο κ. Σαμαράς σέβεται τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες της ΝΔ, δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία ότι δοκιμάζει τις δυνάμεις του για το αναγκαίο νέο ξεκίνημα.
  Διαφορετικός ηγέτης
  Εάν κρίνουμε από τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Σαμαράς είναι ένας ηγέτης με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον κ. Καραμανλή ή τον κ. Παπανδρέου.
  Πρώτον, έχει άριστη γνώση των οικονομικών θεμάτων και τα έχει μελετήσει στην τελευταία τους λεπτομέρεια. Ο κ. Καραμανλής καλυπτόταν πίσω από γενικές διατυπώσεις, ενώ ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να αφήσει τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.
  Δεύτερον, ο κ. Σαμαράς έχει τη δυνατότητα εκλαΐκευσης θεμάτων που αντιμετωπίζονται σαν τεχνικά και δύσκολα από τους άλλους ηγέτες, και γι’ αυτό μπορεί να απευθυνθεί καλύτερα στο μυαλό και στην καρδιά των πολιτών. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες για τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, ο κ. Σαμαράς μπόρεσε να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη με ζεστό και άμεσο τρόπο.
  Τρίτον και σημαντικότερο, ο κ. Σαμαράς έχει λογική ρήξης με το κατεστημένο, ενώ τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Καραμανλής είναι οι βασικοί διαχειριστές ενός ολόκληρου πολιτικού, οικονομικού συστήματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη μια ιδιαίτερα φιλόδοξη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν υπάρχουν, βέβαια, εγγυήσεις για την επιτυχία της προσπάθειάς του, αλλά η κακή πορεία των οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων αρχίζει να του εξασφαλίζει ένα διευρυμένο ακροατήριο.
  City Press – 20/09/2010

 46. δρόμος avatar
  δρόμος 20/09/2010 14:31:34

  Μνημόνιο, ΔΝΤ και πολιτικοί...

  Της Zέζας Zήκου

  Ευτυχώς, ο Αντώνης Σαμαράς έχει δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον, ξέρει από οικονομικά γι’ αυτό και καταψήφισε το Μνημόνιο. Και, δεύτερον, δεν πάσχει από το σύνδρομο Παπανδρέου, να είναι «αρεστός» στους ξένους και στις συνταγές τους. Δυστυχώς, όμως, και τα δύο αυτά πλεονεκτήματα «λοιδορούνται...».

  «Απρεπείς» ήταν οι επιθέσεις του ΔΝΤ κατά της αντιπολίτευσης. Με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, στην ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται, συγκεκριμένα, ότι «προκαλεί απογοήτευση το γεγονός πως σε αυτή την καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν τύχει μεγαλύτερης υποστήριξης από άλλα πολιτικά κόμματα». Καθώς η αντίθεση των κομμάτων της Αριστεράς χαρακτηρίζεται αναμενόμενη, είναι σαφές ότι η επισήμανση αφορά συγκεκριμένα τη Ν.Δ. Προφανώς, οι συμφωνίες είναι συνήθως αμφοτεροβαρείς. Κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις.

  Παίρνεις, ας πούμε, ρευστό, που αδυνατείς να αντλήσεις από τις αγορές. Και δίνεις το πηδάλιο της οικονομικής πολιτικής σ’ έναν υπερεθνικό παράγοντα που παραδοσιακά δοκιμάζει τα όρια των κοινωνιών, αντιμετωπίζοντας τα υποκείμενά τους ως «μονάδες κόστους». Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν μόλυναν οι χρεοκοπημένες τράπεζες τα δημόσια οικονομικά. Δεν αναγκάστηκε για χάρη τους να αυξήσει το Δημόσιο τα ελλείμματά του. Η κρίση στην Ελλάδα είναι απότοκη της διαχρονικής ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού, της ατροφίας των θεσμών και της ανικανότητας των προσώπων που τους ενσαρκώνουν. Η χώρα χρεοκοπεί επειδή οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών δανείζονταν για να συντηρούν μαύρες τρύπες: ζημιογόνες ΔΕΚΟ, υδροκέφαλο ασφαλιστικό σύστημα, σπάταλα νοσοκομεία, διεφθαρμένες πολεοδομίες.

  Όμως, η επιβολή καθεστώτος κηδεμονίας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εκτυλίσσεται ως αναγκαστική, βίαιη προσγείωση στην κοινωνία και την οποία μας ζητούν να την αποδεχθούμε. Όντως, ο τρόπος που γίνονται εδώ οι δουλειές –τα ήθη που υπηρέτησαν οι πολιτικοί– έχει ξοφλήσει. Και οι επιτηρητές μας επιβάλλουν τη δικτατορία του αυτονόητου. Ο πρωθυπουργός Γιώργου Παπανδρέου έχει συνθηκολογήσει και το ΔΝΤ μάς πιέζει να «συνθηκολογήσουμε» και εμείς για καλό σκοπό... Βεβαίως, το χρέος της χώρας μας είναι δυσβάσταχτο, γι’ αυτό είναι λογικό να κληθούν οι ξένοι πιστωτές να επωμισθούν ένα τμήμα του βάρους, αποδεχόμενοι μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Αυτή μπορεί να πάρει δύο μορφές: είτε αναδιάρθρωσης του χρέους, δηλαδή καθυστέρησης των εξοφλητικών δόσεων –εντόκως– σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, είτε μείωσης του χρέους (το λεγόμενο haircut) σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας. Η μείωση του χρέους είναι ακραίο, αλλά θεμιτό μέτρο σε περιπτώσεις που η χώρα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες περικοπής δαπανών και είσπραξης των φορολογικών εσόδων, όπως συνέβη στην κρίση των χρεών της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του ’80, όπου οι πιστωτές τελικά εισέπραξαν 40 με 60 σεντς στο δολάριο. Αυτό πιστεύουν (σχεδόν) οι πάντες. Επειδή η Ελλάδα όχι απλώς δεν έχει εξαντλήσει την προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών σε μόνιμη βάση, αλλά δεν την έχει καν αρχίσει. Γι’ αυτό και όλες οι συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους έχουν βάση.

  Το ΔΝΤ έχει αρχίσει να φοβάται. Προσφέροντας δανειακά κεφάλαια, πίστευε ότι προσδίδει αξιοπιστία στο Μνημόνιο. Όμως, οι όροι που συνοδεύουν τα δάνεια του ΔΝΤ κλονίζουν τις κοινωνίες. Οι πολιτικοί των χωρών που προσφεύγουν στο Ταμείο τα γνωρίζουν αυτά, αλλά τους βολεύει να κρατούν απόσταση από επώδυνα μέτρα, επιρρίπτοντας ευθύνη στο ΔΝΤ. Αλλά, οι νόμοι της οικονομίας, όπως και οι νόμοι της φυσικής, ισχύουν παντού. Βασικός κανόνας είναι ότι κάθε χώρα έχει τη δική της ιδιαιτερότητα. Μόλις, προχθές, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας διέψευσε με τρόπο κατηγορηματικό τις φήμες που κυκλοφόρησαν στις διεθνείς αγορές, ότι μπορεί να χρειαστεί η χώρα την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ, ώστε να ξεπεραστεί οριστικά η κρίση με τον τραπεζικό τομέα. «Εντελώς αβάσιμες είναι οι φήμες για την εξωτερική οικονομική βοήθεια», τόνισε στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν. Καλά αυτοί γιατί δεν θέλουν να σωθούνε;

  Όντως, καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σωρεύει χρέη, και όλες μαζί πρέπει να εξασφαλίσουν μια απατηλή και δυσνόητη ισορροπία, καθησυχάζοντας τις αγορές και συντηρώντας την ανάπτυξη. Όμως, κάθε φορά που μια κρίση χρέους απειλούσε την οικονομία, οι κεντρικές τράπεζες μείωναν τα επιτόκια. Η προοπτική αυτών των σωστικών παρεμβάσεων μείωνε τους κινδύνους που απέρρεαν από τον νέο δανεισμό. Οπότε, πλέον οι ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν δύο είδη προβλημάτων. Το πιο πιεστικό έχει να κάνει με το πώς θα αποπληρώσουν τα χρέη τους, που μετατοπίσθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο, εφόσον οι κυβερνήσεις ορθώς έσπευσαν να στηρίξουν τις τράπεζες και να διασώσουν τις οικονομίες από βαθιά ύφεση.

  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19/09/2010

 47. δρόμος avatar
  δρόμος 20/09/2010 14:32:40

  Ένας πολύ καλός Αντώνης Σαμαράς

  Του Μ. Δημητρίου

  o Ήταν εξαιρετικά επιτυχές, πολιτικά και επικοινωνιακά (με αποκορύφωμα το ακαταμάχητο τρέιλερ των περσινών δηλώσεων του Γ. Παπανδρέου χθες μεσημέρι στην τρίωρη συνέντευξη Τύπου) το διήμερο του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.
  Καλύτερη από πλευράς περιεχομένου, δηλαδή συγκεκριμένων προτάσεων και διεξόδου, η ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου για την οικονομία (με το «Αντί-Μνημόνιο Υπέρβασης» που παρουσίασε αναλυτικά) από εκείνη του πρωθυπουργού πριν από μια εβδομάδα. Αποτελεσματικότερη, πιο πειστική η παρουσία του στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Δεν έκανε ούτε μια γκέλα, ακόμα και στα θέματα μαλακού υπογαστρίου της Ν.Δ. Από τη διακυβέρνηση Καραμανλή, την περσινή κρίση μέσα στη διεθνή κρίση έως το Βατοπέδιο, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Β. Κικίλια και τις προσδοκίες από τις εκλογές στις 7 και 14 Νοεμβρίου.
  o Χωρίς λιβανίσματα και αυταπάτες, ήταν ο καλύτερος Αντώνης Σαμαράς από τον Νοέμβριο της αρχηγίας του. Γιατί; Επειδή έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά όλα τα θέματα (υποχρέωσή του, οπωσδήποτε), αλλά αυτή τη γνώση προέκυψε όχι θεωρητικά και «προγραμματικά», όσο από άμεση εμπειρία, δουλειά και επιτόπιες επαφές. Αυτή η αμεσότητα, μαζί με τα καλά ελληνικά της παιδείας του αλλά και της καθαρότητας στις στοχεύσεις του, ενισχύθηκε από μεγάλες δόσεις ειλικρίνειας και ευθύτητας. Μακάρι να συνεχίσει έτσι.
  Παραταξιακός στην αντίληψη, κεντροδεξιός στην πεποίθηση, χρωμάτισε με έντονα ιδεολογικά στοιχεία ενός κοινωνικού φιλελευθερισμού τις επτά (και περισσότερες) προτάσεις του διεξόδου από τη σημερινή κρίση και το βάλτωμά της. Πως ακριβώς;
  o Γενικότερα ο Αντώνης Σαμαράς, παρότι σφυροκόπησε το Μνημόνιο ως δήθεν «Κοράνιο σωτηρίας» (ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο, όπως πιστεύουν πολλοί πλέον Έλληνες, πέραν της Ν.Δ.), παρουσίασε με αξιοπιστία τόσο τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ από πέρυσι στο θέμα του χειρισμού της κρίσης όσο και την υπέρβαση των δεσμών του Μνημονίου με συγκεκριμένα μέτρα, λύσεις και πρωτοβουλίες. Στα θέματα αυτά η Ν.Δ. και η Ρηγίλλης μπορούν να οικοδομήσουν έναν Χάρτη Πρωτοβουλιών, μια ατζέντα του «άλλου δρόμου» διεξόδου. Σοβαρά και μελετημένα τα περισσότερα μέτρα και των δύο ημερών, είναι μια καλή αφετηρία συσπείρωσης, ευρύτερης απήχησης, μιας νέας εθνικής πρότασης.
  o Πολύ περισσότερο όταν συνδέονται στενά με δύο άλλες κατακτήσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο δεν αισθάνθηκε δυσάρεστα να απαντήσεις –«απολογηθεί» στα θέματα κληρονομιάς από τον Κώστα Καραμανλή (ιδιαίτερα στον οικονομικό και θεσμικό τομέα) αλλά υπερασπίστηκε σαφώς το έργο προηγούμενων υπουργών όπως η Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Κώστας Χατζηδάκης ή εμμέσως τον Προκόπη Παυλόπουλο για τον «Καποδίστρια 2- Καλλικράτη» ή τον Γ. Αλογοσκούφη για τον πολύ καλό αναπτυξιακό νόμο του.
  Το σπουδαιότερο όλων νομίζω είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς επένδυσε με ενδιαφέρουσα αμεσότητα τις θέσεις και προτάσεις του με ορισμένα «ψυχολογικά προτάγματα» του Λαού μας. Την ελπίδα, την πίστη στον εαυτό μας, στην εθνική αξιοπρέπεια, στη δύναμη του τόπου, στον εξοβελισμό του φόβου, της μιζέριας και της ξένης προστασίας. Ανθρωποκεντρικές, βαθιές πολιτικές προσεγγίσεις και ανατάσεις.

  Αδέσμευτος Τύπος – 20/09/2010

 48. Wolf avatar
  Wolf 20/09/2010 14:50:44

  Επώνυμε,
  θα συμφωνήσω με τις περισσότερες από τις επισημάνσεις σου και θα προσθέσω ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολύμηνης δουλειάς από το Σαμαρά, θα φανούν και τις αμέσως επόμενες ημέρες και δημοσκοπικά -και δεν το λέω τυχαία-!!!
  Το πολιτικό τοπίο αλλάζει, αλλάζει δε δραματικά έως απαξιωτικά για τους ...μνημονιακούς και ευεργετικά για το Σαμαρά και τη ΝΔ.

 49. dimitris hamenos avatar
  dimitris hamenos 20/09/2010 14:54:44

  Αγαπητε Επωνυμε ποιος ειναι ο δημοκρατης ηγετης που φοβαται την ετυμηγορια του λαου; Μηπως τελικα αντι να παρακαλαμε τον κ. Σαμαρα βρεθουμε σε τετοιο αδιεξοδο και τους πλακωσουμε ολους με τις ντοματες μεσα στην τρελα μας και τωτε φοβουμαι πως οι λυσεις θα ειναι ακομα πιο επωδυνες και καθουλου Ελληνικες...

 50. Enzo avatar
  Enzo 20/09/2010 14:56:16

  μην εχεις μεγαλη εμπιστοσυνη στους ελληνες.να κρατας μικρο καλαθι.
  εδω ολοκληρο ειδικο δικαστηριο ειχε παει ο ανδρεας και ξανακερδισε τις εκλογες στο καπακι με ποσα μπαϊ πας στην καρδια .
  ασε που τοτε ο μητσοτακης τρομαξε να κερδισει τις εκλογες με την τριτη φορα και να φτασει 48% με το ζορι.

  • Wolf avatar
   Wolf @ Enzo 20/09/2010 16:43:16

   Δε θα διαφωνησω μαζι σου Enzo, αλλα πλέον, έχουν αλλάξει οι εποχές.
   Σωστα αυτά που λές, αλλά μιλάμε για τελειως διαφορετικές συνθηκες και περιβαλλον, το τοτε με το τωρα.
   Επίσης, σ αυτο που αναφερομαι, είναι για αυτα που έχω δει και μελετήσει, όχι για κάτι που εικάζω ότι έτσι θα συμβεί.

 51. Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
  Πλούταρχος Λευκαδίτης 20/09/2010 15:20:11

  Ήταν η πρώτη φορά μετά από χρόνια που κάθισα και άκουσα ολόκληρη τη συνέντευξη πολιτικού αρχηγού... πολύ ενδιαφέρουσα!

  Εν τω μεταξύ ο γνωστός κοντορεβυθούλης της δημοσιογραφίας ανακαλύπτει ξανά τα φαντάσματα και καλεί σε κομματικό προσκλητήριο:

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=12&ct=8&artid=4594954#yourComments

 52. ΑΙΟΛΙΚΟΣ avatar
  ΑΙΟΛΙΚΟΣ 20/09/2010 16:06:48

  3 ωρες συνεντευξη- ανακριση χωρις να αφησει τιποτα να πεσει κατω. Μπραβο Αντωνη. Απο την παρουσια σου στην πολιτικη σκηνη μονο να κερδισει εχει η Ελλαδα που δεν ντρεπεται γιατι δουλευει περισσοτερο απο την Ευρωπη, γιατι δεν ειναι το κρατος των διευθαρμενων πολιτων, γιατι ειναι η πατριδα μας και την αγαπαμε. Οσο πιο συντομα παρεις τα ηνια του τοπου, τοσο καλυτερα για την πατριδα μας, για την ΕΛΛΑΔΑ που αγαπαμε.

 53. Enzo avatar
  Enzo 21/09/2010 15:26:06

  καθεσαι και το ξαναδιαβαζεις και λες τι ειπε ο ανθρωπος τωρα?

  “Aς γίνουμε ρεαλιστές κι ας διεκδικήσουμε το αδύνατο”

  να τρελαινεται το μυαλο σου!

 54. Λαχανάς avatar
  Λαχανάς 21/09/2010 23:43:13

  "Η Ελλάδα βρήκε, για πρώτη φορά τουλάχιστον κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τον ηγέτη που τόσο έψαχνε!'

  E ντάξει μη τα παραλέμε. Ηγέτη-κόσμημα σαν το Καραμανλή δε θα ξαναέχουμε ποτέ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.