#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/10/2012 09:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Πώς οι εθνικές πολιτικές κατέστρεψαν το ευρώ"Το ευρώ αιωρείται στο  κενό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως ακριβώς θα τελειώσει η τρέχουσα κρίση. Θεωρητικά λοιπόν, ένα βιβλίο 400 σελίδων, γραμμένο στα μέσα της κρίσης, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν επικεφαλής στην Ιταλία, ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία και υπήρχαν ελπίδες για την Ελλάδα, μπορεί να φαίνεται άκαιρο. Το βιβλίο του Ιταλού οικονομολόγου και δημοσιογράφου Carlo Bastasin όμως, με τίτλο «Saving Europe: How National Politics Nearly Destroyed the Euro» (Σώζοντας το ευρώ: πώς οι εθνικές πολιτικές σχεδόν κατέστρεψαν το ευρώ) κάθε άλλο παρά άκαιρο είναι. Ο Bastasin παρουσιάζει την κατάσταση χωρίς συναισθηματισμούς και απορρίπτει τις απλοϊκές αφηγήσεις που κατηγορούν για την κρίση τη δημοσιονομική ασωτία, τους καλόβολους πολιτισμός και τη διαφθορά στις χώρες της Μεσογείου. Τονίζει σημαντικούς παράγοντες, όπως τα πλεονεκτήματα του ενιαίου νομίσματος για τους Γερμανούς δανειστές και εξαγωγείς. Στο τέλος, βέβαια, ο Bastasin ενδίδει σε κάποιους… ομοσπονδιακούς συναισθηματισμούς. Το ευρώ θα πρέπει να διατηρηθεί, προτρέπει, ξεπερνώντας τις ξεπερασμένες εθνικές ταυτότητες και αγκαλιάζοντας μια κοσμοπολίτικη πολιτική αλληλεγγύη - μια λύση που δεν φαίνεται ούτε τεχνοκρατικά κατάλληλη ούτε πολιτικά εφικτή.

Ο Bastasin ξεκινά από το δεδομένο ότι το ευρώ κινδύνεψε τρεις φορές από τότε που ξέσπασε η κρίση. Κάθε φορά όμως η ιδέα του κοινού νομίσματος αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την αδυναμία του. Υποστηρίζει ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει πολιτικό υπόβαθρο και ξεκίνησε από τις ιδιοτελείς παραβιάσεις της εθνικής πολιτικής. Επιπλέον, η κρίση αυτή ενισχύεται ακόμα και τώρα από την επίμονη υπεράσπιση των εθνικών προνομίων στην πολιτική και τη χρηματοδότηση, καθώς και από την έλλειψη δέσμευσης για την από κοινού ή υπερεθνική κυριαρχία. Ενώ η επικρατούσα άποψη είναι ότι η νομισματική ένωση ήταν ένα εσφαλμένο έργο από την αρχή και χρειάζεται τροποποίηση, ο Bastasin δείχνει ότι οι αποτυχίες έχουν να κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με τον εθνικό οπορτουνισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Κατά την άποψή του, οι ηγέτες της Ευρώπης επιτρέπουν συνεχώς στις εθνικές παρορμήσεις τους να παραβλέψουν το γενικό συμφέρον, χωρίς να αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η μόνη δυνατή σωτηρία τους βρίσκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εθνικοί εγωισμοί των 17 μελών της ευρωζώνης έχουν θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του πιο φιλόδοξου οικονομικού και πολιτικού σχεδίου του κόσμου. Το αισιόδοξο συμπέρασμά του λοιπόν είναι ότι η κρίση θα οδηγήσει σε πολιτική ένωση της Ευρώπης.

Το μέλλον του ευρωπαϊκού πειράματος, γράφει ο Bastasin,  είναι σημαντικό όχι μόνο για τα 500 εκατ. που κατοικούν στην περιοχή, αλλά για όλους εκείνους που πιστεύουν στη διεθνή συνεργασία ως μέσο επαναφοράς των σκληρών δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης.

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι με τους Γερμανούς. Ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι έχουν αγνοήσει τα τεράστια οφέλη που έχουν προκύψει για τη χώρα τους μέσα από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος και έχουν παρανοήσει τα τρέχοντα προβλήματα της ευρωζώνης. Ειδικότερα, επικρίνει την ιδέα ότι η δημοσιονομική ασωτία που προκάλεσε την κρίση είναι μία «απλή και ενιαία εξήγηση». Όπως επισημαίνει, κάποιες από τις χειρότερες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση της ευρωζώνης δεν ήταν «φορολογικά αμαρτωλές». Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, είχε πλεόνασμα του προϋπολογισμού στα 10 από τα 11 χρόνια που προηγήθηκαν του 2007.

Η ευρωζώνη έχει αφεθεί σε μια επικίνδυνη πορεία ανάμεσα στη Σκύλλα της οικονομικής καταστροφής και τη Χάρυβδη της πολιτικής επανίδρυσης. Αλλά, όπως μας θυμίζει Bastasin, ο Οδυσσέας δεν περιηγήθηκε μόνο σε άγρια νερά, αλλά έπρεπε να δαμάσει και έναν ύπουλο άνεμο που ερχόταν από την Ελλάδα, τον «άνεμο» του ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dal avatar
  Dal 02/10/2012 10:38:25

  O εν λόγω Ιταλός πέραν απο τις εύστοχες επισημάνσεις σχετικά με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των χωρών του Νότου σε σχέση με αυτών του Βορά (βλεπε Γερμανία) πριν προτείνει ανέφικτες λύσεις ας μελετήσει για λίγο την Ιταλία.
  Μετα 150 χρόνια ενοποίησης της το χάσμα Βορρά Νότου μεγεθύνεται αντι να συγκλίνει. Μετά 150 χρόνια Εθνους Κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Τι θέλει τώρα μετά από 10 χρόνια κοινού νομίσματος να ξεπεραστούν ανισότητες οικονομικές αιώνων και πολιτισμικο -ιστορικές χιλιετιών?
  Αστεία πράγματα.

  Ο Ευρωαπισμός τους κατάντησε το νέο όπιο του λαών της Ευρώπης.

 2. Nasos avatar
  Nasos 02/10/2012 10:49:44

  Πως μπορεί να καταστραφεί ενα Νόμισμα με ισχύη μεγαλύτερη του Δολαρίου, εχετε δει την Ισοτιμία προσφατα?? Χρειάζεσαι μονο ο.77 € για 1 Δολαριο αρα εδω πειτε μου το οξυμωρο πως θα καταστραφει ενα Νομισμα πιο ισχυρό απο την Ισχυροτερη Χωρα στον κόσμο;

  • Storm avatar
   Storm @ Nasos 02/10/2012 11:03:03

   Γιατί δεν υπάρχει "Κράτος" να το στηρίξει.
   Απλό.

   • Dal avatar
    Dal @ Storm 02/10/2012 11:28:57

    To ερώτημά σου Νάσος έχει και μιά άλλη διάσταση.
    Δύναται μια χώρα όπως η Ελλάδα, να διαθέτει ισχυρότερο νόμισμα από αυτό της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη?

    • H pena tis logikhs avatar
     H pena tis logikhs @ Dal 02/10/2012 12:09:43

     Δηλαδή η Κίνα που το υποτιμά σκοπίμως , δεν θεωρείτε ισχυρή ;
     Έλεος με τους άστοχους παραλληλισμούς σας .

 3. ελευθερος σκοπευτής avatar
  ελευθερος σκοπευτής 02/10/2012 11:18:17

  Βλακείες, βλακείες, βλακείες.

  Το ευρώ κατέστρεψε τις Εθνικές Πολιτικές και όχι το αντίστροφο.
  Νομίζετε ότι το ευρώ είναι ευρωπαϊκό κατασκεύασμα???

  Ρωτήστε τον Robert Mundell, που του ανέθεσε η FED τον σχεδιασμό του νομισματικού μηχανισμού του ευρώ, και πατέρα των voodoo economics να σας πει!

 4. ελευθερος σκοπευτής avatar
  ελευθερος σκοπευτής 02/10/2012 11:46:28

  Βλακείες, βλακείες, βλακείες.

  ..Το ευρώ κατέστρεψε τις Εθνικές Πολιτικές και όχι το αντίστροφο.
  Νομίζετε ότι το ευρώ είναι ευρωπαϊκό κατασκεύασμα???

  Ρωτήστε τον Robert Mundell, που του ανέθεσε η FED τον σχεδιασμό του νομισματικού μηχανισμού του ευρώ, και πατέρα των voodoo economics να σας πει!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.