#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/03/2010 22:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

« Πατρίδα είναι η πανάρχαιη γειτονιά μας στον κόσμο…»

 
« Η εθνική επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών, ταξικών διαφορών και προσωπικών συμφερόντων»
 Του Διονύση Χαριτόπουλου*

 Ένα γεγονός που έχει επιμελώς αποσιωπηθεί είναι ότι στις 16 Νοεμβρίου 1967 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.

Στα σύνορα του Έβρου η απέναντι όχθη πλημμύρισε με τουρκικά άρματα μάχης, που μάρσαραν νυχθημερόν εκφοβιστικά και πανέτοιμα να περάσουν το ποτάμι. Στη δική μας πλευρά ο αριθμός των αρμάτων ήταν ασήμαντος σε σχέση με των Τούρκων και αρχίσαμε τα «κολοκοτρωναίικα» τα κάναμε κυκλικές βόλτες μέσα από δάση και χωριά για να φαίνονται περισσότερα. (Εικόνα τρομακτικής ανισότητας, που θα έπρεπε να την έχουν αντικρίσει όσοι με ασυγχώρητη ανευθυνότητα μιλάνε για μείωση των εξοπλισμών.)

Ο ίλαρχος Ν.Μ., διοικητής μιας Ίλης Αναγνωρίσεως, διέθετε στον τομέα ευθύνης του πλάι στο ποτάμι 4 έφεδρους αξιωματικούς και 144 στρατιώτες, συν 2 «βοηθητικούς» που δεν έφεραν όπλο.

Εκείνες τις κρίσιμες στιγμές έλαβε μια επείγουσα διαταγή από τη Μεραρχία και κάλεσε προσκλητήριο στη μονάδα του. Ανέλυσε στους συγκεντρωμένους την κατάσταση, μίλησε για την τουρκική υπεροπλία και ζήτησε από τους στρατιώτες του 30 εθελοντές να περάσουν την ίδια νύχτα το ποτάμι, με επικεφαλής τον ίδιο και τους 4 έφεδρους αξιωματικούς τους, για δολιοφθορά στα εχθρικά τανκς. Οι πιθανότητες να γυρίσουν ζωντανοί ήταν μηδαμινές, είτε πετύχαινε η αποστολή τους είτε όχι γι' αυτό τούς έδωσε είκοσι λεπτά προθεσμία να συζητήσουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν μόνοι τους ποιοι θα συμμετείχαν εθελοντικά. Μάλιστα προέτρεψε όσους ήταν παντρεμένοι ή είχαν προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά τους να μη συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Στην ουσία ο ίλαρχος Ν.Μ. απάλλαξε τους στρατιώτες του από κάθε όρκο και υποχρέωση και τους έδωσε το δικαίωμα να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.

Ο Έβρος ήταν ανέκαθεν για τον στρατό ο κάλαθος των «αχρήστων». Ήταν μία χρόνια πρακτική  των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην οποία η δικτατορία είχε προσδώσει διαστάσεις τιμωρίας. Στον Έβρο έστελναν όλους τους παρίες, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα για καλύτερη μετάθεση, τους κοινωνικά απροσάρμοστους και κυρίως τους αντίθετους στο καθεστώς, στους οποίους μάλιστα επιφύλασσε και την ανάλογη περιποίηση.

Αυτή πάνω κάτω ήταν η κοινωνική σύνθεση και της μονάδας του Ν.Μ., που οι οπλίτες της συσκέπτονταν μεταξύ τους για είκοσι λεπτά και συγκεντρώθηκαν πάλι με τον ήχο της σάλπιγγας. Ο ίλαρχος διέταξε οι 30 εθελοντές να κάνουν ένα βήμα μπροστά για να αποσπαστούν από τους υπόλοιπους. Τότε ένα βήμα μπροστά δεν έκαναν μόνο 30 άντρες, αλλά αυτομάτως και οι 144, μαζί τους και οι 2 «βοηθητικοί».

Αυτά τα παιδιά ήταν απλοί στρατιώτες.

Δεν είχαν την ψυχοτεχνική εκπαίδευση για καταδρομικές επιχειρήσεις ούτε τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την ανάλογη υποστήριξη, εύλογα θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτή την αποστολή θανάτου. Όμως αποφάσισαν να υπερβάλουν εαυτόν, διέγραψαν τις ταλαιπωρίες που τους υπέβαλλε το ανελεύθερο καθεστώς και ήταν έτοιμα να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα, όπως ακριβώς οι πατέρες τους πολέμησαν τους Ιταλούς υπό τη μεταξική δικτατορία: η αντίθεσή τους στο δικτατορικό καθεστώς δεν επηρέασε σε τίποτα τη φιλοπατρία τους.

Ένιωθαν ως το κύτταρό τους, χωρίς να χρειαστεί να τους το πει κανείς, ότι η εθνική επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών, ταξικών διαφορών, προσωπικών αδικιών, συμφερόντων κ.λπ.

Γιατί το κράτος δεν είναι πατρίδα.

Το κράτος είναι απλώς ένα σύστημα διαχείρισης της κοινωνίας που αλλάζει ανάλογα με τα πρόσωπα τα οποία εντελώς πρόσκαιρα και συγκυριακά το στελεχώνουν. Το κράτος πιθανόν να είναι δίκαιο ή άδικο, ικανό ή ανίκανο, αφερέγγυο, αυταρχικό και σπανίως στοργικό να δέρνει τους συνταξιούχους, να μη σέβεται ζώντες και τεθνεώτες, να μεροληπτεί, να ψεύδεται, να εξαπατά, να χρηματίζεται, να τρομοκρατεί.

Η πατρίδα είναι κάτι ακλόνητο, βαθύ και καθοριστικό για τον άνθρωπο.

Η πατρίδα είναι η πανάρχαιη γειτονιά μας στον κόσμο.

Αυτή μας προσδιορίζει και νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας. Επειδή είμαστε πρόσωπα, και όχι τυχαία άτομα, υπάρχουμε εν χώρω και χρόνω με δικό μας ήθος και έθος. Άλλωστε η ανθρώπινη ποικιλία τρόπων, αισθημάτων, εμπειριών και έκφρασης συνιστά τη διαφορετικότητα, που είναι ζωή και ευλογία, δίνει μορφή και περιεχόμενο στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Τελικώς η σύγκρουση τότε με την Τουρκία αποσοβήθηκε με οδυνηρές υποχωρήσεις εκ μέρους μας, μία από αυτές ήταν η επαίσχυντη απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, που άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974.

Και από τότε, χωρίς να γίνει πόλεμος, επί 40 ολόκληρα χρόνια χάνουμε σταθερά ανθρώπους και δικαιώματα.

Ιδίως από το 1996 και μετά έχουμε οδηγηθεί σε μια κατάσταση «φινλανδοποίησης» έναντι της Τουρκίας, η οποία συνεχώς διατυπώνει νέες απειλές και νέες απαιτήσεις: Ίμια, γκρίζες ζώνες, S-300, υφαλοκρηπίδα, Θράκη, casus belli για τα 12 μίλια, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (για να ακολουθήσουν τη μοίρα της Κύπρου), διχοτόμηση του Αιγαίου και ίσως άλλα που δεν τα γνωρίζουμε. Και, επειδή «τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάτι άλλο δεν υποχωρήσει», εμείς τα τελευταία δέκα χρόνια, άτολμοι και περιδεείς, γλείφουμε για «ελληνοτουρκική φιλία», μεταμφιέζουμε τον τρόμο μας σε «σωφροσύνη» και σκιζόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους απέναντι σε ό,τι θέλουν: υποστήριξη στην Ευρώπη, τερατούργημα Ανάν, οικονομικά ανοίγματα και διάφορα άλλα αναξιοπρεπή, ενώ ο κατάλογος των πεσόντων μας μεγαλώνει ασταμάτητα: Σιαλμάς, Βλαχάκος, Γιαλοψός, Καραθανάσης, Ηλιάκης.

Όμως όλα έχουν ένα όριο.

Η πορεία ενός έθνους δεν καθορίζεται από ευκαιριακά συμφέροντα και ανεπαρκείς ηγεσίες. Περιλαμβάνεται στις θυσίες των νεκρών μας, στο παρόν το δικό μας και στο μέλλον αυτών που έρχονται. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορεί να τα χάσουμε μόνο μετά από στρατιωτική ήττα, ουδείς από τους κρατούντες νομιμοποιείται να τα παραχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Όποιος μιλάει για ελευθερία και ανεξαρτησία χωρίς να είναι έτοιμος να ματώσει είναι απατεώνας. Ούτε το δικαστήριο της Χάγης ούτε οποιοσδήποτε άλλος διεθνής οργανισμός μπορεί να αποφανθεί αν επιτρέπεται να αναπνέουμε ακόμη τον αέρα της πατρίδας μας ή αν η Θράκη, η Κύπρος και τα νησιά είναι δικά μας.

Η αλήθεια είναι μία και πανάρχαιη:

Δικό σου είναι μόνο αυτό που μπορείς να προστατεύσεις.

  * Δημοσιεύεται στο βιβλίο του «Ημών των Ιδίων»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 30/03/2010 22:19:18

  o Ανθυποπλοίαρχος που ετέθη σε διαθεσιμότητα από τον Προ-Πο έχει τιμηθεί με μετάλλιο ανδρείας (για περισότερα στον Ινφογνώμονα)

  • Tassos avatar
   Tassos @ B.K.Σ. 30/03/2010 23:29:59

   Πρόκειται περί βλακός και μην το συνεχίζετε. Μας έφερε να απολογούμαστε σε Σκοπιανούς και Αλβανούς. Ασε που το σύνθημα είναι ανατριχιαστικό και άτιμο (τους νεκρούς τους τιμάς δεν τους ...γδέρνεις)

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Tassos 31/03/2010 08:38:16

    Σιγά που απολογούμαστε..Ο Προπο απολογείται και κανένας άλλος. Οι προβοκάτσιες των αριστεριστών και του ΠΡΟΠΟ δεν εκφράζουν τους Έλληνες.

   • mesaios daktylos avatar
    mesaios daktylos @ Tassos 31/03/2010 20:10:32

    @Tassos says:
    ""(τους νεκρούς τους τιμάς δεν τους …γδέρνεις)""

    Να το πεις σε αυτούς που έγδαραν τον παπα Βλαχάβα.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ B.K.Σ. 31/03/2010 00:06:11

   O Γέρος του Μωριά πάντως με τα κεφάλια τους έφτιαξε πυραμίδα.
   (και άμα χρειασθεί οι Ελληνίδες Μάνες αναθρέφουν παιδιά για να την ξαναφτιάξουν!)
   -τελικά είναι ένα ή δύο τα βίντεο; ποιά συνθήματα φωνάξαν οι ΟΥΚάδες και ποιά οι του Λιμενικού; είναι μοντάζ των ουκάδων στους λιμενικούς και των λιμενικών στους ουκάδες; ποιός ξέρει άραγε...-

   Η ανάρτηση αναφέρεται στο αίσθημα Πατρίδας, και καθώς φαίνεται από τον Ινφογνώμωνα ο Ανθυποπλοίαρχος το διαθέτει -για κάποιους άλλους μένει ν΄ αποδειχθεί...:

   "Ο συγκεκριμένος αξιωματικός και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ετών του «ΑΤ», είναι ένα από τα καλύτερα στελέχη που διαθέτει το Λιμενικό και ο ελληνικός στρατός. Μεταξύ άλλων έχει:

   • Λάβει μετάλλιο ανδρείας μετά την επιτυχή επιχείρηση στην οποία ηγείτο τον Ιούλιο του 2000, όταν ένας πάνοπλος Τσέχος κακοποιός κατέλαβε ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν 5 Ελβετοί και ένας Έλληνας.

   • «Οργώσει» με τους άξιους συναδέλφους του, το Ιόνιο και το Αιγαίο συλλαμβάνοντας εμπόρους ναρκωτικών και διασώζοντας εκατοντάδες λαθρομετανάστες.

   • Βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» το βράδυ των Ιμίων, πραγματοποιώντας περιπολίες σε απόσταση 50 μέτρων από την βραχονησίδα.

   • Παλέψει για τη διάσωση επιβατών του «Σάμινα» και ναυτικών του «Δύστος».

   • Ήταν στην ίδια επιχείρηση -Μεγάλη Τετάρτη του 1996- ανοιχτά του Κόλπου της Παναγιάς, στη Θεσπρωτία, όταν Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών, που επέβαιναν σε φουσκωτό, άνοιξαν πυρ στο ελληνικό σκάφος με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο 25χρονος Λιμενικός Μαρίνος Ζαμπάτης."

   • mesaios daktylos avatar
    mesaios daktylos @ Β.Κ.Σ. 31/03/2010 20:20:35

    Β.Κ.Σ.

    Τέτοιοι ΄άνθρωποι είναι αντίπαλοι των σημερινών κρατούντων και πρέπει να παραγκωνισθούν και να αμαυρωθεί ο υπηρεσιακός τους φάκελλος για να μη μπορέσουν στο μέλλον να σηκώσουν κεφάλι. Οι φελλοί και οι κουρ@δες -αλοίμονο- επιπλέουν.

 2. Εν κρυπτώ avatar
  Εν κρυπτώ 30/03/2010 22:20:15

  Φοβερό κείμενο, εύγε παίδες!

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Εν κρυπτώ 30/03/2010 22:36:26

   σαν σήμερα εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης. τα λόγια ενός αριστερού για την πατρίδα σε κάνουν να κλαις, τα λόγια ενός μη αριστερού να στοχάζεσαι...
   "Ο πατριωτισμός μετριέται, , τότε που η λευτεριά και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας διατρέχει κίνδυνο" (από την απολογία του)
   Εδώ μέσα έχει συμβεί η απόλυτη ανατροπή, ούσα μεγαλωμένη μες στην αριστερά με κάνουν να κλαίω τα λόγια του Επώνυμου...
   Νομίζω πως το Αντινέα ανοίγει δρόμους πρωτόγνωρους για την πατρίδα μας....

 3. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 30/03/2010 22:36:10

  ...Όποιος μιλάει για ελευθερία και ανεξαρτησία χωρίς να είναι έτοιμος να ματώσει είναι απατεώνας...

  Δεν ξέρω γιατί, αλλά το μυαλό μου πήγε αμέσως στον Τσιπρα το συνάφι του και τα τσιράκια του.

  Πάντως τον Χαριτόπουλο δεν τον περίμενα για πατριώτη, αλλά με εξέπληξε ευχάριστα. Αμ οι άλλοι οι 146 ; Δεν πάμε καλά μου φαίνεται

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/03/2010 22:39:21

  Eυγε!

 5. tzimy avatar
  tzimy 30/03/2010 23:00:42

  Εξαιρετικό.Μια εδιαφέρουσα ανάλυση έχει και εδώ.
  http://aliartos-city.blogspot.com/2010/03/blog-post_9645.html#more

 6. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 30/03/2010 23:24:00

  Πολύ καλό , συγχαρητήρια στον συγγραφέα της σχεδόν μυθοπλαστικής βιογραφίας του Άρη Βελουχιώτη.

  Η απόψεις του Δ. Χαριτόπουλου είναι σχεδόν οι ίδιες με αυτές του Αντώνη Δαμίγου στον Ριζοσπάστη ( http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5561536&publDate=21/3/2010 ) με τον τίτλο : ¨ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ¨ , άρθρο το οποίο αναδημοσίευσα , με δικό μου πρόλογο και επίλογο, στο μεταναστευτικό σάϊτ ¨Δορυφόρος¨ (http://www.doryforos.org/syzitiseis/viewtopic.php?t=814&sid=c0f6544685a8c9c2af1cc549f8e55e6e ) με τον τίτλο :

  ¨ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΑΜ ¨ , παραθέτοντας και έναν χάρτη-φωτογραφία που δείχνει το πως ήθελε ο Γερμανικός ιμπεριαλισμός στον Β.Π.Π. να διαμελίσει , μετά από την νίκη του , την Ελλάδα , ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ¨ΓΕΡΜΑΝΟΙ¨ ( Ε.Ε. ) ΚΑΙ ¨ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ¨ :

  http://fih.gr/images/91_itriplikatohi.jpg ,

  Συμπληρώνοντας το απόσπασμα από το βιβλίο του Δ. Χαριτόπουλου , παραθέτω εδώ , για να υπάρχει μια αδιάσπαστη ενότητα σκέψης για το τι μπορεί να σημαίνει μια ¨Πατριωτική Αριστερά¨ ( δηλαδή πραγματικά Διεθνιστική και όχι φίλο-ιμπεριαλιστική όπως συμβαίνει σήμερα να είναι μεγάλα τμήματα της ¨επίσημης αριστεράς¨ ) και το άρθρο του Αντώνη Δαμίγου από τον Ριζοσπάστη ( που δυστυχώς δεν φαίνεται να εκφράζει ¨όλο¨ το Κ.Κ.Ε. , άλλα , εντελώς διαφορετικά πράγματα φέρεται να δήλωσε σε μια συγκέντρωση του ¨κόμματος¨ στο Λονδίνο την Κυριακή 21/3/ ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε Μπάμπης Αγγουράκις...φαίνεται πως διεξάγεται την περίοδο αυτή μια ιδεολογική πάλη πάνω στα ζητήματα : Πατρίδας , Έθνους, Ιμπεριαλισμού , Ε.Ε., Μετανάστευσης και Διεθνιστικού Καθήκοντος , ¨ας ευχηθούμε γρήγορα θετικά συμπεράσματα για την διάσωση του ελληνικού λαού που είναι η Πατρίδα " ).
  ---------------------------------------

  ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ
  του Αντώνη Δαμίγου

  Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Διεθνούς των Τοκογλύφων έβγαλαν χρησμό ότι τα αντιλαϊκά μέτρα για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας πρέπει να αυξηθούν. Κυβερνητικοί κι αντιπολιτευόμενοι κυβερνήτες του λαού των Ελλήνων αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τις εντολές ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ως... εταίροι πιστοί.

  Για το «καλό της πατρίδας» μιλούν πολιτικές μούμιες του παρελθόντος και νεόκοπα πολιτικά μειράκια. Για το «καλό της πατρίδας» πρέπει η φτωχολογιά των Ελλήνων να μάθουν να ζουν με πιο λίγα από τα λιγότερα.

  Για το «καλό της πατρίδας» πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι που Ελληνες κεφαλαιοκράτες απλώνουν τα ποδάρια τους στα Βαλκάνια.

  Για το «καλό της πατρίδας» πρέπει να χειροκροτούν που παιδιά τους γίνονται μισθοφόροι για να ενισχύουν την ιμπεριαλιστική καταπίεση καθυστερημένων λαών. Για το «καλό της πατρίδας» πρέπει να σηκώνουν την κουρελιασμένη σημαία του ΝΑΤΟ στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν επειδή εκεί έφτασαν κάποτε τα βήματα του Αλέξανδρου, γιου του Φιλίππου του βαρβάρου.

  Για το «καλό της πατρίδας» πρέπει οι Ελληνες να πειθαρχούν στα κελεύσματα των απογόνων του Τρίτου Ράιχ.

  Το Τέταρτο Ράιχ είναι εδώ, όχι με τις σιδερόφραχτες στρατιές του Χίτλερ, αλλά με τον κοσμοπολιτισμό του τοκογλυφικού κεφαλαίου. Κυβερνητικοί κι αντιπολιτευόμενοι εξουσιαστές αναγορεύουν την ταύτισή τους με το ευρωενωσιακό κεφάλαιο σε ύψιστο πατριωτικό χρέος και καλούν τους Ελληνες να δεχτούν την πλέον χείριστη μορφή υποταγής, αυτή του μέλλοντος των παιδιών τους, δηλαδή του μέλλοντος της πατρίδας.

  Είναι αυτοί που δεκαετίες του παρελθόντος οδήγησαν τους Ελληνες στην ξενιτιά της μετανάστευσης για να εξυπηρετήσουν ντόπια συμφέροντα της πλουτοκρατίας και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ισχυρών της αλλοδαπής.

  Είναι αυτοί που αφού οδήγησαν το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας στα ξένα σκλαβοπάζαρα, τώρα ζητούν από τα θύματά τους να σεβαστούν εκείνο τον κατάπτυστο εξανδραποδισμό.

  Τώρα, όλοι αυτοί, επίγονοι, απόγονοι και κληρονόμοι, απειλούν την πολιτική πρωτοπορία του εργατολαϊκού κινήματος που αντιστέκεται σ' ένα νέο καθολικό εξανδραποδισμό, σε μια καθολική μέχρις εσχάτων εξαθλίωση.

  Χρησιμοποιούν τα σαπρόφυτα της δημοσιογραφίας στις ειδήσεις των καναλιών για να επιβάλουν οικονομική, πολιτική και κοινωνική τρομοκρατία.

  Αναδεικνύουν και στηρίζουν φασιστοειδή με «κοινωνικό πρόσωπο» και με ιστορικές αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία για να στηρίξουν τα χαμερπή οικονομικά τους συμφέροντα.

  Ακόμη και ιστορικές ελληνικές μορφές της παγκόσμιας γνωσιολογίας, όπως ο Αριστοτέλης, ο Επίκουρος, ο Πλάτων, κ.ά., επιστρατεύονται προκειμένου να αναδείξουν την υπέρτατη φασιστική αρχή που είναι το «δίκιο του ισχυρού» κι ο «θάνατος του αδυνάτου». Ο Μαλθουσιανός νόμος στο μεγαλείο του.

  Οι διάκονοι των δικαιωμάτων των τοκογλύφων δείχνουν να μην παίρνουν χαμπάρι τις ήδη συντελούμενες κοινωνικές διεργασίες.

  Δείχνουν να μένουν προσκολλημένοι στο δίκιο του δανειστή που έχει το δικαίωμα να ασκεί έλεγχο στο δανειζόμενο για το πώς χρησιμοποιεί τα χρήματα που του δανείζει.

  Που έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την κάθε λογής αντεργατική, αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική πολιτική.

  Που έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί κυβερνητικά κι αντιπολιτευόμενα ανδρείκελα. Οι σύγχρονοι Τσολάκογλου δεν εθνικολογούν κάτω από την ισχύ των χιτλερικών όπλων, αλλά κάτω από την ισχύ των τοκογλύφων.

  Ο παλιός αξιωματικός των Ες-Ες ντύθηκε τη φορεσιά του τοκογλύφου κοσμοπολίτη και ζητά τα χρεωστούμενα όχι από εκείνους που τα έδωσε αλλά από τους φτωχούς και κολασμένους.

  Ολα, όμως, αλλάζουν.

  Στο βάθος του γκριζόμαυρου ουρανού ξεπροβάλλει μια κόκκινη ζεστή ηλιαχτίδα. Είναι το νέο ΕΑΜ της ελπίδας και της απαντοχής.

  Είναι ο αντίλαλος του χρέους μιας νέας Ελλάδας, ειρηνικής, προοδευτικής και λαοκρατούμενης.

 7. neotera avatar
  neotera 31/03/2010 00:01:37

  Πολύ καλύτερο το πρώτο κείμενο. Πολύ πιό ουσιαστικό. Πάνω του χτίζεται η ενότητα. Το δεύτερο ενώχλησε την αισθητική μου. Σεχταριστικό, διχαστικό. Μου μύρισε Σταλιν και σοσιαλιστικό(μπλιάχ !)) ρεαλισμό.

  • mbiker avatar
   mbiker @ neotera 31/03/2010 08:48:07

   Σιγά ρε μεγάλε...ενωτικέ!
   Θάθελα να μάθω πόσοι απο τους σχολιαστές πατριώτες, θάταν έτοιμοι να θυσιαστούν παρέα με τον φλούφλη που ελέω μπαμπά του υπηρετεί στην Καραϊβική.
   Πόσοι δεν πήραν πονηρό απολυτήριο στρατού, πόσοι δεν υπηρέτησαν καντηλανάφτες στο Λυκαβητό, πόσοι ενότητα εννοούν τα κορόϊδα να παραμείνουν κορόϊδα, οι θυσίες να γίνονται πάντα απ τους άλλους και γενικά όπως τραγούδησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος, "...ποιός ονειρεύεται πως κάποιοι άλλοι, βγαίνουν και κάνουν πρώτοι την αρχή..."
   Κατά τα άλλα, ο Στάλιν σ ενόχλησε.
   Που το μόνο που μάθαμε, ήταν πως έστειλε κάποιους στα γκουλάγκ.
   Ποιούς όμως, κανείς δεν έκανε τον κόπο να ρωτήσει.
   Μας έπιασε ο πόνος για τα τότε ρωσικά λαμόγια...
   Πού όποιον σταματήσεις τώρα στο δρόμο και τον ρωτήσεις για τα δικά μας εσαεί λαμόγια, θα σου απαντήσει πως ευχαρίστως θα τους έτρωγε το λαρύγγι.

   • xrhxa65 avatar
    xrhxa65 @ mbiker 31/03/2010 21:40:36

    μήπως στα ρώσικα λαμόγια περιλαμβάνονταν και οι απανταχού έλληνες; γι'αυτό έδωσε εντολή να μην μείνουν πεισσότεροι από μία οικογένεια σε κάθε χωριό έτσι ώστε να χάσουν την εθνική τους συνείδηση; γι'αυτό μοιράστηκαν οι πόντιοι πρόσφυγες απ'την μικρασιατική καταστροφή που πήγαν βόρεια σε όλη την σιβηρία; λαμόγια του ρωσικού κατεστημένου ήταν ...έτσι εξηγούνται όλα....τώρα το κατάλαβα...εεεεε τότε καλά να παθουν....και λίγα τους έκανε ο καλός ο "πατερούλης".......

    μωρέ κούνα το κεφάλι σου όταν περνάει τραίνο....πολλοί πεζοί θα σωθούν απ'το κουδούνισμα......

 8. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 31/03/2010 00:19:50

  Αλλενάκι μου εμείς στο χρέος μας...
  "ή ταν ή επί τας"
  (ήρθαν δύσκολες ώρες και έχουμε αλωθεί από τα μέσα, μια γύρα στο ελληνικό διαδίκτυο σε κάνει να λιγοψυχάς, αλλά μετά έρχεσαι εδώ και πάλι αναθαρράς..., αγώνας!)

 9. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 31/03/2010 00:28:44

  Το κείμενο του Χαριτόπουλου είναι πολύ καλό. Έχω γνωρίσει τέτοιους αριστερούς, πατριώτες, παλιάς κοπής, που δεν έχουν σχέση ούτε με την ξύλινη σκέψη του Σταλινισμού (βλ. κείμενο Δαμίγου), ούτε με τη γλίτσα της ροζ σοσιαλφιλελεύθερης Αριστεράς. Δυστυχώς, τέτοιοι αριστεροί σαν τον Χαριτόπουλο σπανίζουν σήμερα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν.

  Ήθελα εδώ να πω ότι ο πατριωτισμός της Αριστεράς επενεργεί ευεργετικά πάνω στον πατριωτισμό της Δεξιάς, γιατί υπερβαίνει κάποιες φυλετικές αγκυλώσεις που συχνά επιχωριάζουν στον "δεξιό πατριωτισμό" και, υπό την έννοια αυτή, δίνει ένα άρωμα χριστιανικής οικουμενικότητας στις έννοιες του αγάπης προς την πατρίδα και του εθνικού προσδιορισμού. Προτιμώ την έννοια της οικουμενικότητας από αυτήν του διεθνισμού.

 10. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 31/03/2010 00:44:39

  Ο συγγραφέας, στο εξαιρετικό παρεμβατικό και πάντα επίκαιρο άρθρο του τα λέει όλα, αλλά ποιος μας ρωτάει πια!
  Εδώ παραχωρήσαμε τα Ελληνικά Ίμια σε γκρίζα κατάσταση και την ίδια νύχτα, ο ένας ευχαριστούσε ταπεινά τις ΗΠΑ, ο άλλος ζητούσε να υποσταλεί και παρθεί στη ζούλα η σημαία, υποδεικνύοντας να ειπωθεί πως την πήρε ο έταιρος "στρατηγός" άνεμος και ο τρίτος έβγαζε πόρισμα πως οι τρεις ήρωες του ελικοπτέρου πάθανε βέρτικο!
  Σε ποιά υπεράσπιση της Πατρίδας μπορούμε να ελπίζουμε και πώς να αντιδράσουμε, όταν οι κυβερνήσεις, στην ουσία μειοψηφιών ελέω εκλογικού νόμου, θεωρούν ότι έχουν λευκή επιταγή, για να μπορούν να τσαλακώνουν ακόμα και την Εθνική μας Αξιοπρέπεια.
  Αν είναι δυνατόν στην Ελλάδα, που δίδαξε τόσα την Οικουμένη, να μην μπορούμε να εκφράσουμε την γνώμη μας μέσα από δημοψηφίσματα, όπως συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι οποίες ανέπτυξαν τον πολιτισμό τους και τη δημοκρατία τους, στηριζόμενες στους αρχαίους μας κλασσικούς συγγραφείς.

  • paratiritis2000 avatar
   paratiritis2000 @ Αφροδίτη 31/03/2010 19:49:32

   Μπορούμε να υπολογίζουμε σε ένα "θαύμα", κάπου κάπως η κατάσταση να ξεφύγει τελείως απ τον έλεγχο κάποιων που με τη μέθοδο του υπολογισμένου ρίσκου διοικούν την ανθρώπινη κοινωνία και εκεί να ανατραπούν όλα τα δεδομένα. Γνωστές συμμαχίες να κριθούν ανέλπιδες, πολιτικά κατεστημένα να αποδειχθούν άκυρα, "πολιτικά ορθές" διαλεκτικές να καταστούν άκυρες.
   Ενα "θαύμα" θα μας σώσει.

 11. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 31/03/2010 02:04:54

  @Μάρκο Τ
  ...Έχω γνωρίσει τέτοιους αριστερούς, πατριώτες, παλιάς κοπής...

  Κάποτε ρώτησαν τον Θαλή τι περίεργο είχε δει στην ζωή του. Αυτός απάντησε: Γέροντα τύραννο. Αυτό μου θυμίζει η φράση σου.

 12. fatfat avatar
  fatfat 31/03/2010 02:06:46

  @ B.K.Σ....είμαι αρκετά μικρότερος και δεν πρόλαβα εκείνη την εποχή....και επειδή δεν γνωρίζω αρκετά καλά το θέμα,για αυτό και θα σε ρωτήσω...ο Μπελογιάννης έστελνε μηνύματα στο τότε Σιδηρούν Παραπέτασμα ή ήταν αθώος και η δίκη στημένη?
  @ Χαριτόπουλος...μπορεί τα τουρκικά άρματα μάχης, να μάρσαραν νυχθημερόν εκφοβιστικά αλλά αποκλείεται να προσπαθούσαν τότε να περάσουν τον Έβρο ποταμό...αυτό δεν το προσπάθησαν ούτε το 1974.....πάντως σωστά γίνεται ο διαχωρισμός κράτους και πατρίδας..... πιθανόν οι περισσότεροι που δεν νοιάζονται για την πατρίδα, είναι γιατί μισούν-απεχθάνονται το κράτος και δεν έχουν κάνει μέσα στο μυαλό τους τον διαχωρισμό πατρίδας - κράτους.....

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ fatfat 31/03/2010 02:45:02

   Πολύ σωστά κατάλαβες φίλε ¨fatfat" άλλο ο κρατικός μηχανισμός , άλλο πράγμα η Πατρίδα.

   Και ακόμα και αυτοί που ¨μισούν την πατρίδα¨ το πράττουν από μια ¨μηχανιστική σκέψη¨.

   Σου λένε εφόσον οι υπάλληλοι του κράτους ( για τους οποίους υπάρχουν χιλιάδες λόγοι να τους απεχθάνεται κανείς , αλλά και σε αυτό δεν θα πρέπει να είμαστε ¨ρατσιστές¨ ) αναφέρονται στην ¨πατρίδα¨ , τότε εμείς πρέπει να την απορρίπτουμε , είναι το σπίτι τους !

   Σου λένε εφόσον οι κλούβες της αστυνομίας έχουν αναρτημένη την ελληνική σημαία , τότε εγώ πρέπει να την καίω ... , θεωρούν πως είναι ο ¨prive" θυρεός του ¨σώματος¨ ..., κάτι σαν την σημαία του Ολυμπιακού που την καίνε οι Παναθηναϊκοί και αντίστροφα...

   Απλή μανιχαϊστική λογική...

   Συγχαρητήρια και σ΄εσένα και στον παραπάνω ¨Μάρκο Τ¨ , παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες μας , για την ειλικρίνεια του λόγου σας και την οξυδέρκεια της σκέψης σας.

   Φυσικά τα συγχαρητήρια ανήκουν στον κάθε συνομιλητή που παρεμβαίνει εδωμέσα με την ψυχή του , σε μια πολύ στείρα και δύσκολη εποχή , απλά ήθελα να εκφράσω για την απλότητα ,λιτότητα και μεστότατα του λόγου σας , την χαρά μου.

 13. AWACS avatar
  AWACS 31/03/2010 06:45:31

  Νομίζω πως ταιριάζει απέναντι στην σοφία του απλού λαού και το αλάνθαστο αισθητήριο εθνικής επιβίωσης που διαθέτει, να αντιπαρατεθεί η συγκροτημένη σκέψη ενός μεγάλου σύγχρονου Έλληνα διανοητή, του Παναγιώτη Κονδύλη.
  Αντιγράφω από το επίμετρο "εθνική στρατηγική" του βιβλίου του "Από τον 20ο στον 21ο αιώνα, Τομές στην πλανητική πολιτική περί το 2000", εκδόσεις Θεμέλιο, 1998.


  Δύο παράγοντες επέδρασαν, και εξακολουθούν να επιδρούν, αρνητικότατα: η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και η εμπλοκή σε ιδεολογήματα. Ο πολιτικός κόσμος δεν βρέθηκε στο ύψος των περιστάσεων όχι μόνον γιατί οι α ή οι β εκπρόσωποί του έλαβαν συχνά τις α ή β εσφαλμένες αποφάσεις στο α ή στο β ζήτημα, αλλά και επειδή στο σύνολό του δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα πάγιο και αθόρυβο θεσμικό πλαίσιο ικανό να εξουδετερώσει κατά το δυνατόν τους πειρασμούς κομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων. Η ανικανότητα προς αυτοσυγκράτηση είναι κατ' εξοχήν γνώρισμα εφηβικής ανωριμότητας. Και το γεγονός ότι ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλον αποδεικνύει απλώς ότι ενέχονται όλοι.

  Η επιρροή ιδεολογημάτων σε θέματα εθνικής στρατηγικής ανάγεται γενικότερα στο ότι το νεοελληνικό κρατίδιο αναγκάσθηκε εξαρχής να αντισταθμίσει την ιστορική του καχεξία με υπεραυτάρεσκους μύθους. Γίναμε έτσι λαός που τέρπεται παράγοντας λήρους και χορταίνει καταναλίσκοντας ανεμώλια έπη. Η αιτιολογία όμως δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε ενδείκνυται ως πραξεολογία. Αντίθετα: επιβιώνει όποιος αντιστέκεται στους ίδιους του τους μύθους και καταποντίζεται όποιος τους πιστεύει μέχρις εσχάτων. Στη σημερινή συγκυρία, δύο αντιτιθέμενα ιδεολογήματα παρακωλύουν, κοντά στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, την κατάστρωση και την εφαρμογή μιας νηφάλιας εθνικής στρατηγικής: ασαφή και αποδυναμούμενα στοιχεία ενός γηγενούς εθνικισμού και εξίσου ασαφή, αλλά ενισχυόμενα αναμασήματα ενός ξενόφερτου ειρηνισμού και οικουμενισμού.
  {..}
  Καμιά ουσιαστική στρατηγική συζήτηση δεν είναι δυνατή αν δεν αφήσει στην άκρη τόσο τα εθνικιστικά όσο και τα ειρηνιστικά ιδεολογήματα, στόχος της είναι ακριβώς η υπέρβασή τους. Η εθνική στρατηγική δεν είναι ούτε "δεξιά", ούτε "αριστερή", ούτε "εθνικιστική", ούτε "διεθνιστική". Είναι τα πάντα, ανάλογα με τις επιταγές της συγκεκριμένης κατάστασης. Αλίμονο στη χώρα και στην πολιτική της ηγεσία αν ερμηνεύει τη συγκεκριμένη κατάσταση με βάση "δεξιές" ή "αριστερές" προτιμήσεις στην κατά το δυνατόν ψυχρή ερμηνεία της συγκεκριμένης κατάστασης. Κάθε εθνική στρατηγική, εφόσον περιορίζεται στον σχεδιασμό των εκάστοτε επιθυμητών εξελίξεων είναι καταδικασμένη σε μονομέρεια και δυσκαμψία, δηλαδή σε πρακτικό αδιέξοδο.

  • AWACS avatar
   AWACS @ AWACS 31/03/2010 06:54:23

   "Ο πολιτικός κόσμος δεν βρέθηκε στο ύψος των περιστάσεων όχι μόνον γιατί οι α ή οι β εκπρόσωποί του έλαβαν συχνά τις α ή β εσφαλμένες αποφάσεις στο α ή στο β ζήτημα, αλλά και επειδή στο σύνολό του δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα πάγιο και αθόρυβο θεσμικό πλαίσιο ικανό να εξουδετερώσει κατά το δυνατόν τους πειρασμούς κομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων."

   Ποιός ή τι μπορεί να αποτελέσει έναν τέτοιο μηχανισμό εξισορρόπισης στο πολιτικό μας σύστημα;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ AWACS 31/03/2010 07:50:34

    Δεν υπαρχει.Η ελληνικη κριση ειναι ενας συνδυασμος ελλειψης παραγωγικοτητας και υπερδανεισμου,υπογεννητικοτητας και εξωπραγματικων ιδεολογηματων.Δε διορθωνεται και ηδη οι κυριαρχες προοδευτικες μεταπολιτευτικες ομαδες εξουσιας ενδιαφερονται να σωθουν οι ιδιες και να μη γινει οτι το 1974 αντιστροφα.
    Οι διαφορες αντιρατσιστικες,αντιεθνικιστικες κλπ ιδεες που κυκλοφορουν εχουν σκοπο να προετοιμασουν τα πληθη για την αναποτρεπτη συνθηκολογηση.
    Επειδη 30 χρονια λαθος δρομος δεν αντιστρεφεται απο τη μια μερα στην αλλη και επειδη το μεταπολιτευτικο προοδευτικο κατεστημενο στηριζεται στο 60% του λαου (ΠΑΣΟΚ + αριστερα) θεωρω χασιμο χρονου τη προσπαθεια αποτροπης της συνθηκολογησης σε θεματα συνορων.
    Η πραγματικη μαχη θα δοθει παλι στην Αθηνα.

  • paratiritis2000 avatar
   paratiritis2000 @ AWACS 31/03/2010 19:57:46

   και ετσι ακριβως κατανταμε να βαζουμε την επιβιωση της χωρας μας επι ταπητος σαν θεμα προς συζητηση. Η δε πολιτικη παραταξη να αποφανεται αν θα συνεχισουμε ως Ελλαδα και η μεν πολιτ. παραταξη να αποφενεται μηπως πλεον δεν θα επρεπε, και αυτο ως δικαιολογια το για να γινουμε αποτελεσματικοτεροι στις "κρισεις" του μελλοντος.

 14. klausevitz avatar
  klausevitz 31/03/2010 06:51:52

  Η πατρίδα δεν έχει,ακόμη,κάτι ασφαλέστερο να επιζήσει απο το
  έθνος-κράτος...στο μέλλον ίσως...όλοι επιθυμούμε ενα αποτελεσματικό
  και μή διεφθαρμένο κράτος,τουλάχιστον στα λόγια....ο "αντικρατισμός"
  κάποιων μυρίζει ταξικό συμφέρον, δυστυχώς!
  Καμμιά πατρίδα δε στέκεται,όμως, αν δε βασίζεται σε στοιχειώδη
  κοινωνική συνοχή. Μιλάμε για αυτονόητα!

  • l
   l' ami du peuple @ klausevitz 02/04/2010 13:58:58

   καμμια κοινωνικη συνοχη δεν επιβιωνει ομως στην εποχη του καζινοκαπιταλισμου.

   αντιθετως καθε ιδεα αλληλεγγυης υποκυπτει στον ατομισμο και το "ο σωζων εαυτον σωθητω", που ειναι το παραγωγο του ατομισμου οπως αυτος επαυξανεται απο την promotion του φοβου απο (1) τα ΜΜΕ που βασιζονται στη θεαματικοποιηση του τρομου για την αυξηση της ακροαματικοτητας/μεριδιου αγορας τους και απο (2) τους πολιτικους που σαν τελικη και συχνα μονη δικαιολογηση της υπαρξης τους εχουν το εμποριο της "ασφαλειας".

   σε αυτες τις συνθηκες ο παροιμιωδης μεσος ανθρωπακος, ψαχνει για απαντηση στις παντοτινες υπαρξιακες του αγωνιες, (του θανατου,των γηρατειων, της αρρωστιας, της ανεργιας, της φτωχειας, της κοινωνικης υποβαθμισης....) ήγουν ολων αυτων που μεχρι χθες, πριν τον νεοφιλελευθερο καζινοκαπιταλισμο δηλαδη, καλυπτε το προνοιακο κρατος με τους συλλογικους του "μηχανισμους αμυνας" (ασφαλιση, περιθαλψη, συνδικαλιστικη/κοινοτικη δραστηριοτητα, κοκ)

   η πιο προσφορη απαντηση συνισταται στην υποκατασταση της αυτοπεποιθησης και της ατομικης βεβαιοτητας/σιγουριας που απερρεαν απο τον προηγουμενο τροπο ζωης (για παραδειγμα απο τη συλλογικη επιτηρηση των παιδιων στο επιπεδο της γειτονιας, ή απο τον ελεγχο της παρεκκλινουσας συμπεριφορας απο την κοινοτητα), απο την αναζητηση της "αποτελεσματικοτερης προστασιας" που εμπορευονται οι πολιτικοι , τα διαπλεκομενα ΜΜΕ οι εταιρειες φυλαξης, το real estate με τις "προφυλαγμενες" ή "εξευγενισμενες" του περιοχες κλπ, κλπ.

   (να σημειωθει οτι στον καιρο της τηλεορασης οι τηλεθεατες ειναι τα "προβατα" που τα "τσοπανοσκυλα"-αστυνομια θα προφυλαξουν απο τους "κακους λυκους"- (διαρρηκτες, παιδεραστες, δολοφονους, ληστες και ολους τους ηρωες των δελτιων των 8 συχνοτατα προσωποποιημενους στον παρανομο μεταναστη). - φυσικα οι πολιτικοι εχουν σαν εσχατο αν οχι και μοναδικο μηχανισμο ιδεολογικης νομιμοποιησης τους το οτι αποτελουν τα "αφεντικα των τσοπανοσκυλων".)

   εδω βρισκεται και η μεγαλυτερη ιδεολογικη φενακη, καθως η μεν πολιτικη δεν μπορει παρα να ειναι τοπικη (κοινοτικη-εθνικη/κρατικη), η δε εξουσια στην εποχη του παγκοσμιοποιημενου καζινοκαπιταλισμου ασκειται παγκοσμιως, αν οχι και υπερτοπικως.

   Αυτο οδηγει σε μιαν συναισθηματικη υπερεπενδυση των οριων, εντος των οποιων θεωρητικα/ φαντασιωσικα θα μπορουσε να παρασχεθει "αποτελεσματικη" προστασια , ορια τα οποια συμπιπτουν κατ'αναγκην με τα ορια της ασκησης της πολιτικης και ταυτοχρονα με τα ορια του κρατους/εθνους.
   (δεν ειμαι σε θεση να πω αν σημαντικοτερος εδω ειναι ο ρολος του ψυχικου οργανου του μεσου ανθρωπου, ή ο ρολος της προπαγανδας του συστηματος, η καταληξη ομως ειναι κοινη: στην εποχη που ονομασθηκε "της παγκοσμιοποιησης" κυριαρχει παντου μια εθνικιστικη αναδιπλωση)

   το γεγονος παραμενει πως ολο και ενισχυεται η υπερτοπικη εξουσια, ολο και καταρρακωνεται η κοινωνικη συνοχη, ολο και απονομιμοποιειται η πολιτικη δραστηριοτητα, ολο και αυξανει τον τζιρο του το εμποριο του φοβου, ολο και θεριευουν οι εθνικισμοι και οι φονταμενταλισμοι και ολο και πιο μεγαλη ειναι η αγωνια του μεσου ανθρωπακου.

 15. xehasiarhs avatar
  xehasiarhs 31/03/2010 07:31:24

  Κοντή Λίζα ο "πατριώτης" Χαριτόπουλος είναι συγγραφέας του " αρχηγού των ατάκτων" Άρη Βελουχιώτη, αυτού που του σέρνετε΄τόσα και τόσα εδώ μέσα και τον αποκαλείτε προδότη κάθε τρεις και λίγο. Η δε εμμονή σου με τον Τσίπρα πλέον μπορεί να ελεγχθεί μέσω ιατρικής παρέμβασης. Θέλετε δεν θέλετε όλοι και όλες εδώ μέσα, όταν έσφιξαν οι κώλοι οι αριστεροί μπήκαν μπροστά, οι κυβερνήσεις πήγαν Κάιρο και οι Καρατζαφέρηδες έγιναν γερμανοτσολιάδες.
  ΥΓ. Ότι ο Χαριτόπουλος παίζει το παιχνίδι του ΓΑΠ για να φάμε αμάσητα τα μέτρα και τα νέα μέτρα που έρχονται στο "όνομα της πατρίδας" ούτε σας πέρασε από το μυαλό...

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ xehasiarhs 31/03/2010 15:40:09

   Aυτά τα "όταν έσφιξαν οι κώλοι οι αριστεροί μπήκαν μπροστά" να μην έλεγες και θα διατηρούσες την σοβαρότητα σου..

  • paratiritis2000 avatar
   paratiritis2000 @ xehasiarhs 31/03/2010 20:09:28

   Δεν θελω να αμφισβητησω την εθνικη αντισταση στην κατοχη αλλα καιρια πληγματα επεφερε κυριως η αντισταση στη μαχη της Κρητης και η συμμετοχη στα θεατρα της Μεσης Ανατολης.
   Η αντισταση επηλθε κυριως επειδη καποιοι εγιναν γερμανοτσολιάδες Κοινός ρουφιανοι κουκουλοφοροι.
   Η μονη επιλογη για να οργανωθουν ηταν η τοτε αριστερα.
   Μπορουσαμε να ειμασταν ποιο διπλωματες και να χασουμε λιγοτερους ανθρωπους στη κατοχη. Δυστυχως η απανθρωπη απαντηση των Γερμανων μας στοιχισε τους υποβοσκοντες ψυχολογικους φοβους που κουβαλαμε μεχρι σημερα.
   Δεν το χουμε σαν λαος να απανταμε με στρατηγικη και μεθοδευμενα στις προκλησεις. Ποιο ευκολο για καποιον ειναι να σαλαγάει ενα τσούρμο γάτες παρά να κυβερνά Ελληνες. Κπαου πρεπει να βρουμε μια μεση λυση αλλιως πολλυ φοβαμαι οτι εσημανε και για εμας η ωρα να αρχισουμε σιγα σιγα να εξαφανιζωμαστε. Ισως το πηραμε αποφαση γι αυτο και δε μας πειραζουν οι αφαιρεσεις σημαιων, οι περιρισμενες κυριαρχιες ηδη στο Αιγαιο, οι ιθαγενειες κτλπ.

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ xehasiarhs 01/04/2010 00:33:27

   Τίνος; Του Χαριτόπουλου ή του Άρη σέρνουμε(;); Επειδή αν δεν κάνω λάθος μόλις μίλησες για Άρη αλλά κανεις άλλος δεν είπε τίποτε. Μάλλον άλλος χρειάζεται Ιατρική παρακολούθηση ή παρέμβαση...Όσο για το βιβλίο σε αυχαριστώ αλλά εκόμισες γλαύκα, το γνωρίζω αφού το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά έχω ακούσει άσχημα σχόλια για το συγγραφέα.

   Για τον Τσίπρα αν είναι φιλαράκι σου και σε χάλασα να με συμπαθάς. Ούτε είτανε ούτε θα γίνει ποτέ πατριώτης. Τσάμπα μάγκας και βύσμα είτανε και είναι. Υιός μεγαλοκατασκευαστή ο οποίος μάλιστα βρέθηκε και στο ΔΣ του ΠΑΟ επί χούντας. Ως αριστερός άραγε; Νομίζω τόλεγε και ο Σαββόπουλος "στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει" και να με διορθώσεις αν κάνω λάθος.

   Οι αριστεροί μπήκαν μπροστά; Οι Έλληνες μπήκαν μπροστά και τους καπέλλωσε το κώμα. Το άνθος του Ελληνικού λαού μπήκε μπροστά γιατί πίστεψε μια χούφτα πράκτορες με αρχηγό το Σιάντο. Ποιόν; Που στην συμφωνία του Λιβάνου εξασφάλισε ασυλία για τον εαυτό του και άλλα 50 στελέχη του κόμματος προφανώς χρήσιμα στις Εγγλεζούλες (γιατί άραγε;) και ετοίμαζε το έδαφος για ότι υθα ακολουθούσε. Το Σιάντο ο οποίος κατ' εντολήν του κώματος δηλωσία ανέβαζε Μιζέρια κατέβαζε αυτόν που ανέφερες πριν, τον Άρη. Με αποκορύφωμα την αποκύρηξή του από τον Ζαχαριάδη τον κούτβη. Και τραγούδα όσο θες για γερμανοτσολιάδες σταλινοτσολιά.

   Όπως τα αναρχοάπλυτα στις μέρες μας που πετάνε πέτρες και μολότωφ στην αστυνομία και μετά τρουπώνουν στο πανεπιστήμιο έτσι και το κώμα στην κατοχή κτύπαγε κάνοντας τον καμπόσο και μετά τρούπωνε στα λαγούμια κι άφηνε τον ανυποψίαστο κοσμάκη να πληρώσει την λέζα. Τι ακριβώς έγινε και κάηκαν τα Καλάβρυτα;

   Ποιος έδωσε τον Τσιγάντε στους Γερμανούς; Ρουφιανιά, να φύγουμε. Και λίρες. Υλισμός και μάλιστα διαλεκτικός. Και όπου υπάρχει ύλη δεν περισσεύει χώρος για πνεύμα. Ευτυχώς λέω που κράτησαν οι χίτες που καλώς κακώς είχαν κάποιες αρχές, γιατί οι δικοί σου θα μας είχαν κάνει Βουλγαρία. Όπως καλή ώρα ο Συριζας που θέλει με την βοήθεια των καλών σαμαριτών (δικηγόρων, ΜΚΟ, κλπ) να μας κάνει με το ζόρι Πακιδες. Απ το θεό να το βρετε και στους γιατρούς να τα φάτε.

 16. F avatar
  F 31/03/2010 07:45:04

  Ὡραῖα ὅλα αὐτά, μόνο ποὺ βρισκόμαστε ἤδη σὲ μέρες ἀντίστοιχες μὲ τὶς πρὸ τοῦ 1453...

  • paratiritis2000 avatar
   paratiritis2000 @ F 31/03/2010 20:17:58

   Ουτε καν. Τοτε η εκαστοτε Εκκλησια, οι σφαιρες επιρροης του καθε Δεσποτικου επιτελειου εσπευδε να εστω βοηθησει την οποια κοινωνικη κατασταση, εστω και με ανταλαγματα, τωρα δυστυχως η Εκκλησια απο επιδπεδο Μητροπολης εως επιπεδο απλης ενοριας σε δουλευει ψιλο γαζι παριστανωντας οτι βοηθαει ενω την ιδια ωρα ετοιμαζεται προς ανεγερσην η επεκτασην πολυτελους οτιδηποτε την ωρα που αυτος που αναζητει βοηθεια πληρωνε ενελιπως τοσο καιρο τα μισθα τους. Αυτο δεν συνεβαινε προ του 1453.
   Ειμαστε σε εσχατους καιρους.

 17. striftompolas avatar
  striftompolas 31/03/2010 08:12:45

  ανθέλληνες: άνθη ελληνών. Μπορεί να ισχύει και για όσους σήμερα φανταζόμαστε ως ανθέλληνες.

  Όποιος έχει διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να κάνουμε, διαφορετικές πολιτικές απόψεις, δεν είναι προδότης, λιγότερο πατριώτης - σε διάφορες δύσκολες στιγμές φάνηκε αυτό.  Οι φαντάροι στον Έβρο δεν είχαν ιδέα από καταδρομές ... μήπως αντί να κωλοβαρανε οι φαντάροι θάπρεπε να περνάν την εκπαίδευση των καταδρομών. Σίγουρα οι μισοί είναι σε θέση να την περάσουν. Μπορεί να σπάσουν κανά νύχι αλλά χρειαζόμαστε ένα επαγγελματικό στρατό για περίπλοκα και ακριβά όπλα που απαιτούν εκπαίδευση αλλά και εθνικό στρατό. Η θητεία είναι δικαίωμα και υποχρέωση μόνο που πρέπει να είναι φανερές αυτές οι πλευρές της στην διαρκεια της θητείας και όχι εκείνος ο κόσμος της αγγαρείας, του βύσματος και της λούφας. Και βέβαια έχεις μια άλλη άποψη για την πατρίδα όταν την έχεις δει στον έβρο ή στην μυτιλήνη κι άλλη όταν είσαι βυσματωμένος στην Αθήνα. Μια θητεία που διαρκεί 5 μήνες για όσους περνούν αυτή την έκπαιδευση, και έχει υποχρεωτικές επανεκπαιδεύσεις ας πούμε για τους συμπολίτες μας που δουλεύουν στο δημόσιο και δεν κινδυνεύει η δουλειά τους από τέτοιες υποχρεωτικές απουσίες.

  • l
   l' ami du peuple @ striftompolas 31/03/2010 09:02:34

   αντε να το ξαναπαω ως την ακρη και μη βαρατε ολοι μαζι:

   Α
   Είμαι Τούρκος την θρησκείαν, το γένος Αλβανός, αλλά πολίτης Έλλην, (διότι ηγωνίσθην εις όλον το διάστημα του Ελληνικού υπέρ ελευθερίας αγώνος· και ηγωνίσθην όχι κατ' ανάγκην, αλλά κατά προαίρεσιν μισών την τυραννίαν, και λαβών συμπάθειαν δια την τυραννουμένην ανθρωπότητα)»

   «Η τυραννία, και τα απάνθρωπα των ομοθρήσκων μου Μουσλημάνων, και τα μεγάλα δίκαια του δεινοπαθούντος ελληνικού λαού, όστις βεβαρυμένος από την πολυχρόνιον δουλείαν απεφάσισε το 1821 έτος το χριστιανικόν, να αποτινάξη τον ζυγόν, επειδή με εκίνησαν εις οίκτον και συμπάθειαν απεφάσισα και εγώ να συναποθάνω με τους έλληνας»

   http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=531975

   για τετοια ελλαδα, που να εμπνεει ετσι τους ανθρωπους, εχουμε να πουμε τιποτε;


   γιατι υπαρχει ασφαλως και η αλλη:

   Β
   "Τώρα είναι η ώρα να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να χτίσουμε τον Σοσιαλισμό σε μία χώρα. Στη χώρα που κατοικείται από τον Άνθιμο, τον Καρατζαφέρη, τον Άδωνι, τον Πάγκαλο, τον Πρέκα, τον Ψωμιάδη, τον Πολύδωρα, την Οικογένεια Καραμανλή, την Οικογένεια Παπανδρέου, την Οικογένεια Μητσοτάκη, τον Γιοσάκη, τον Καλούση, τον Ρωμύλο Κεδίκογλου, τον Κούγια, τον Μιχαλολιάκο, τον Πρετεντέρη, τον Χατζηνικολάου, τον Τράγκα, τον Καψή, τον Ψυχάρη, τον Παναγόπουλο, τον Βγενόπουλο, τον Κόκκαλη, τον Βαρδινογιάννη, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τη Μαριάννα Λάτση, τη Γιάννα Αγγελοπούλου…"

   (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=532787)

   και για τη δευτερη τι να πει κανεις εκτος απο καλαμπουρακια και θρηνωδιες;


   επειδη λοιπον πρεπει να απανταμε στο πνευμα του Α ωστε να ξεπερασουμε τη καταρρακωση της καταστασης Β, η οποια δεν ειναι παρα μια "χιουμοριστικη συγκεκριμενοποιηση" αυτων που λεει ο κονδυλης στο ανβαφερομενο επιμετρο (που αξιζει να συζητηθει ολοκληρο) για αυτο και πιστευω οτι το αρθρο του ριζοσπαστη ειναι μια πιο στερεη βαση εκκινησης απο οτι το κειμενο του χαριτοπουλου.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ l' ami du peuple 31/03/2010 10:51:13

    Στην Ελλαδα Β δε βλεπω κανενα απο τις συνιστωσες.Ζουν σε αλλη χωρα;
    Η Αυγη ειναι το οργανο του πλεον ελεεινου κομματος της χωρας,ενος κομματος που παριστανει δηθεν οτι ειναι αντιπολιτευση και εχει το 50% των καθηγητων πανεπιστημιων και χιλιαδες ανθρωπους του να ροκανιζουν απο το κρατικο μηχανισμο (ενος κρατους που υπονομευουν) και τα ευρωπαικα προγραμματα (την οποια Ευρωπη επισης υπονομευουν αλλοι καλυμμενα και αλλοι ανοιχτα) ενω ταυτοχρονα καλυπτουν καθε διαταραξη της κοινωνικης γαληνης απο ταραχοποια στοιχεια.

   • paratiritis2000 avatar
    paratiritis2000 @ l' ami du peuple 31/03/2010 20:28:55

    «Η τυραννία, και τα απάνθρωπα των ομοθρήσκων μου Μουσλημάνων, και τα μεγάλα δίκαια του δεινοπαθούντος ελληνικού λαού, όστις βεβαρυμένος από την πολυχρόνιον δουλείαν απεφάσισε το 1821 έτος το χριστιανικόν, να αποτινάξη τον ζυγόν, επειδή με εκίνησαν εις οίκτον και συμπάθειαν απεφάσισα και εγώ να συναποθάνω με τους έλληνας»

    Αγαπητέ πότε ακριβώς τα έκαναν αυτά? Όταν π.χ. στο Δεσποτάτο της Ηπείρου ενα με εναμιση αιώνες προ του 1453 πουλούσαν τους Αρβανίτες ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΥΣ? Οταν ειχαν αναλαβει υψηλα προνομια σαν πληρωμη για τις υπηρεσιες τους εναντια σε εισβολες Φραγκων/Τουρκων οι κυριοι εκαναν Krystalnacht εναντιων των Αρβανιτων που ενοιωθαν και νοιωθουν Ελληνες ΚΑΙ το πληρωσαν με το αιμα τους.
    Αν δεν ενοιωθαν τοτε οι αλλοι Ελληνες πολυ φιλικα με τους Αλβανους τοτε γιατι να νιωθουν σημερα? Τι εχει αλλαξει? Δες τους που καινε σημαιες "σαν απαντηση". Τιποτα. Το "μα κι εμεις κανουμε χ,ψ σ αυτους" δεν ειναι απαντηση εφοσων πρεπει να εχεις γενικα μεγαλο κολημα και παρ ολα τα οποια ωφελη εσει να ΕΧΕΙΣ ΚΟΛΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ...
    Εντελει εκδικησαι γιατι νοιωθεις δεν θα γινεις ποτε ..σαν κι αυτον που εκδικησαι και αυτο στη δινει. Τωρα αν καποιοι το κανανε συνθημα, απλα διατυμπανιζουν την αληθεια και αυτο ορισμενους μας ενοχλει ως φαινεται....

   • paratiritis2000 avatar
    paratiritis2000 @ l' ami du peuple 31/03/2010 20:56:17

    Ειχα κανει ενα ποστ προ 4 με 5 ημερων παροτρυνωντας να διαβασουν οι ποστερσ και για το Δεσποτατο της Ηπειρου να δουν τι εκτρωματα γενωνται αμα τη διαλυση Κρατων, Αυτοκρατοριων, κοσμοθεωριων κτλπ
    Εκει πολυ καλα βλεπουμε γιατι ΔΕΝ γινεται να εμπιστευομαστε τους φιλους σου τους Αλβανους. Η επομενη στρατιωτικη βοηθεια που τους αντικατεστησε για να μπορεσουν να τους ξεφορτωθουν ηταν Τουρκοι φυσικα με Βυζαντινο (εννοωντας Ελληνικο) επιτελειο, με τους οποιους υπηρξαν πολυ λιγοτερα προβληματα.
    Πριν πεις τη χαζομαρα σου για τους Αρβανιτες, σκεψου οτι η καταγωγη τους ειναι ακριβως απο το κεντρο του τοτε Δεσποτατου και δες οτι βρισκεται ακριβως στη καρδια της Αλβανιας. Ενω οι φιλοι σου Αλβανοι ειναι φερτοι απο αλλου. Δεν καταγωνται αρχικα απο την Αλβανια αλλα καπου ποιο περα απο το Βασιλειο του Ποντου μετα τη Μαυρη θαλασσα και τη Γεωργια.

   • l
    l' ami du peuple @ l' ami du peuple 31/03/2010 23:39:16

    ταπα, δεν ταπα; αλλα διαβαζετε ο,τι θελετε κι ο,τι σας βολευει:

    καποτε (Α) η ελλαδα ειχε μια ελκτικη δυναμη και η ιδια και ο αγωνας της.
    σημερα ειναι αυτο που ειναι, με τις φρεγατες στο σουνιο, γονατιστη στη ποδια της μερκελ και με ηγεσια της εν πολλοις τους σταχυολογουμενους στο (Β)

    και πειτε μου παλι οτι ο συριζα κυβερνουσε ολα αυτα τα χρονια και μας εφερε σε αυτο το χαλι..
    ε, δεν εχετε το θεο σας..ακομη κι αν υπαρχουν οπαδοι και μελη του στο κρατος "πορρω απεχει" απο το να ασκει αυτος την οποιαδηποτε εξουσια...
    αλλα ετσι ειναι..απορια ψαλτου, βηξ.
    ναι, οι συνιστωσες δινουν τον τονο ψυχραιμια μου στη κακοφωνια γυρο μας.
    και ναι, ηθικο ειναι το νομιμο και εκνομος ο συριζα..βρε αντι να πιπιλατε τον γιανναρα, καντε αυτο που σας προτρεπει, μηνυστε τους "αρμοδιους"..αλλα βεβαια, αυτοι δεν ειναι συριζα, ξεχασα.
    παρατηρητη, μονοι τους τα λενε αυτοι που παραθετω, δεν τους εβαλε κανεις..κι ατοφια ειναι τα παραθεματα, δεν ειναι ερμηνειες..σου λεει ο ανθρωπος ειμαι τουρκος αλβανος, αλλα προαιρουμαι... ελληνας ο ενας. να συναποθανω με τους ελληνες εναντιον των αδικοπραγουντων ομοφυλων μου ο αλλος, που τα βρισκεις τα υπολοιπα;

    εγω λεω απλως οτι καποτε ακομη και τετοιοι ανθρωποι, "εκ φυσεως εχθροι" δηλαδη , ενσωματωνονταν στη δυναμη των ιδεων μας ενω τωρα ειμαστε το περγελιο της ευρωπης..τι να πω παραπανω;
    τι αραγε αλλο να διατυμπανιζω αλλενακι; αν θεωρεις τουρκοφιλο το οτι τουρκοι ασπαζονται ελληνικες αξιες και αγωνες, κατι δεν παει καλα εδω...αν παλι θεωρεις τουρκοφιλο το να αναδεικνυεται το υπαρκτο γεγονος, οχι "ψευτης πατριωτης" δεν θα γινω.

    και για τον θεοδωριδη δεν θα απαντησω, προτιμηστε αλλα εντυπα για την ενημερωση σας, αυτα που συνηθως (σε αλλες περιστασεις) κατηγορειτε ως διαπλεκομενα, χαμηλου επιπεδου κλπ, κλπ...αυτα που λενε "εκ των ημετερων απωλειες εις γερμανος", ειναι τα καλυτερα, αν οχι εκεινα που στελναντους μικρασιατες "απο κει πουρθανε".
    εκει κανενας "θεοδωριδης" δεν θα γραψει ποτε.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ l' ami du peuple 01/04/2010 10:34:05

    Τουρκόφιλη και ευρύτερα ξενόφιλη θεωρώ την επιμονή στην αντιστροφή της ιστορικής πραγματικότητας και της αναγωγής της εξαίρεσης πέντε, δέκα, εκατό περιπτώσεων σε κανόνα "τούρκοι, αλβανοί, μογγόλοι ασπάζονται ελληνικές αξίες και αγώνες" - ουδέν σχόλιον-.

    200 χρόνια μετά την Επανάσταση αρνούνται ορισμένοι να παραδεχθούν ότι η Επανάσταση είχε εθνικό-θρησκευτικό-αελευθερωτικό χαρακτήρα -αρέσει δεν αρέσει ο όρκος ήταν "για του Χριστου την Πίστη την αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία" - και ακόμα επιδιώκουν να την εντάξουν σε ΟΥΔΕΤΕΡΑ διεθνιστικά πλαίσια.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ striftompolas 31/03/2010 10:07:33

   Αφού αναγνωρίζεις ότι θα εισπράξεις τα επίχειρα για το Α πάλι καλά.
   Τουλάχιστον έχετε επίγνωση ότι είστε μειοψηφία.

   Ο "Τούρκος την θρησκείαν, το γένος Αλβανός, αλλά πολίτης Έλλην, (διότι ηγωνίσθην εις όλον το διάστημα του Ελληνικού υπέρ ελευθερίας αγώνος· και ηγωνίσθην όχι κατ’ ανάγκην, αλλά κατά προαίρεσιν μισών την τυραννίαν,κτλ...."

   είναι σεμνότερος από σένα!
   Συνετάχθη με τους σκοπούς του Ελληνικού αγώνα με μια λιτή δήλωση, δικαίωμά του, αν είχε πράξει το αντίθετο επίσης δικαίωμά του.
   Θα είχε σφαγιασθεί ή θα είχε σφάξει.

   Το δικό σου τουρκόφιλο νόημα δεν κατάλαβα.
   Τι ακριβώς διατυμπανίζετε εσύ και η Αvgi?
   Τι επιχειρείτε να εξισώσετε?

   • Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
    Πλούταρχος Λευκαδίτης @ αλλενάκι 31/03/2010 12:39:23

    Αλλενάκι,

    συγνώμη αλλά η Avgi δεν είναι η αυτοπροσδιοριζόμενη ως εφημερίδα, στην οποία γράφει ένα ροζ wannabe γιουσουφάκι ονοματι Νάσος Θεοδωρίδης, ο οποίος μας μέμφεται επειδή γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου ως ημέρα "μίσους", τη στιγμή που θα μπορούσαμε απλά να πούμε ΝΑΙ και να τελειώνουμε, καθώς και ένα μελλοντικός 'Έλληνας' ονόματι Niko Ago, ο οποίος επίσης μας εγκαλεί για την 'υπερβολικά εθνοκεντρική' παιδεία μας;

   • Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
    Πλούταρχος Λευκαδίτης @ αλλενάκι 31/03/2010 19:25:12

    Μάρκο Τ,

    πιπέρι στο στόμα που συνδέεις το μελλοντικό Παπανδρέλληνα Άγκο με τον αλβανικό εθνικισμό, όπως επίσης και το έτερο παπαγαλάκι του Ψυχάρειου συγκροτήματος, κάποιον συγγραφέα κύριο Γκασμά ή κάπως έτσι. Μάλιστα ο δεύτερος στο χθεσινό άρθρο του στα ΝΕΑ μας μεμφόταν, επειδή άκουσε τα συνθήματα των ΟΥΚαδων και λυπόταν, επειδή η 'Πατρίδα του τον φτύνει σαν κουκούτσι'. Ήμαρτον μάγκες, που θα'λεγε και ο Γεωργίου.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 01/04/2010 10:21:47

    "καλά μασκαρεμένου"? δε θα τόλεγα. Διόλου μασκαρεμένος. Κανονικός.

 18. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 31/03/2010 08:41:53

  Ας πάψουν οι ανθέλληνες να υποστηρίζουν Δραγώνα, όσο είναι καιρός αν θέλουν συγχωροχάρτι. Οι αριστεροί που έβαζαν πλάτη στα δύσκολα δεν έχουν σχέση με τη ρόζ νατοϊκή αριστερά τα λεγόμενα "έμπαθυ". Τότε ΣΕ ΟΠΟΙΟ ζωτικό πρόβλημα κάποιας κοινότητας ελλήνων (σεισμό, λιμό, καταποντισμό, επέλαση εχθρών κ.α.) παρουσιαζόταν φώναζαν τον "αριστερό" που ήξερε πέντε πράματα και είχε "ψηθεί" στα δύσκολα, αλλά και στο ξύλο(...) να το λύσει. Το αριστερηλίκι ήταν μεγάλο σχολείο για τον ελληνικό λαό σε πολύ δύσκολα χρόνια...

 19. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 31/03/2010 08:45:59

  Χαριτόπουλος – Δαμίγος – Κονδύλης. Ας προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε κατ΄αρχάς τις αφετηρίες τους.

  Ο Χαριτόπουλος «διηγείται» μια μυθοπλασία που «αποδεικνύει» το εκ των προτέρων «πιστεύω» του συγγραφέα: ότι η «πατρίδα» είναι υπεράνω ταξικών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων μια «συνεκτική» αφηρημένη έννοια που δεν τίθεται σε αμφισβήτηση, αλλά είναι αξιωματικά και αναπόδεικτα η κοινή βάση ενός υπερταξικού όντος που για να «έχει» πρέπει να υπερασπίζεται το «έχειν» του. Πρόκειται για μια ήδη υποστασιοποιημένη «μυθική ιδέα» που σε χρόνο dt γίνεται αποδεκτή από όλους, και που σε συνθήκες ακραίας απειλής (πραγματικής ή φαντασιωτικής) να απωλεσθεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο «λόγο».

  Το αριστεροπατριωτικό κήρυγμα του Δαμίγου είναι μια εγελιανή απόλυτη ιδέα, εκτυλισσόμενη μέσα στην εξιδανίκευση μιας ταξικής συμμαχίας των καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων που με μια και μόνη κίνηση απαλλάσσονται από κάθε μορφής καταπίεση, αφού πρώτα έχουν ιδεολογικά και ιστορικά ταυτίσει, αναγνωρίσει και υποστασιοποιήσει ως εχθρό κάθε καταπιεστή-κατακτητή ανεξαρτήτως «ενδύματος» και προέλευσης.

  Ο Κονδύλης – ως και περισσότερο σοβαρός – πιστός στη νιτσεϊκής κοπής «ιδέα» περί αναγωγής των πάντων στους (ρεαλιστικούς – πραγματικούς) συσχετισμούς δύναμης επιχειρεί, χωρίς να υποδεικνύει και τον τρόπο, να θέσει σε παρένθεση κάθε ιδεολογικό κατάλοιπο (εθνικιστικό ή διεθνιστικό) και να υποδείξει ότι ένα «σιωπηρώς» αποϊδεολογικοποιημένο πολιτικό – θεσμικό πλαίσιο συνιστά τη στέρεα βάση για την αποτελεσματική υπεράσπιση (αμυντική ή επιθετική) του έθνους – κράτους.

  Χαριτόπουλος – Δαμίγος – Κονδύλης. Τρία κείμενα, τρεις διαφορετικές αφετηρίες, που κατά τη νώμη μου δε συμβιβάζονται, που δε συντίθενται. Αποτελούν όμως, συμπαρατιθέμενα, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απομυθοποιηθεί η «δια της εις άτοπον αναγωγής» βεβαιότητα ότι μπορεί κάποιος (εδώ ο Σαμαράς) να συγκεράσει τόσο διαφορετικές μεταξύ τους «επιθυμίες».

  • donaE avatar
   donaE @ antiathlitikos 31/03/2010 09:13:51

   Προκειται για αριστερα αλα καρτ,οπως ειδαμε και σοσιαλισμο αλα καρτ.
   Με αυτη την εννοια ολοι μπορει να συνυπαρξουν,αυτο κανουν τοσο καιρο σε αλλα επιπεδα.
   Το ζητουμενο ειναι αν ωφελει η συνυπαρξη και την χωρα εκτος απο τους συνδαιτημονες.

  • AWACS avatar
   AWACS @ antiathlitikos 31/03/2010 09:34:44

   "Χαριτόπουλος – Δαμίγος – Κονδύλης. Τρία κείμενα, τρεις διαφορετικές αφετηρίες, που κατά τη νώμη μου δε συμβιβάζονται, που δε συντίθενται."

   Δεν μπορώ να καταλάβω, είναι κατά την άποψή σου αδύνατον να συνδυάσει κανείς την αγάπη του για μια ιδέα που τον ωθεί στην θυσία, το όραμα και τον πόθο της ανατροπής, αλλά και τον απαραίτητο ρεαλισμό που πηγάζει από την ορθή επίγνωση των δυνάμεών του;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ antiathlitikos 31/03/2010 10:56:01

   Ευτυχως που εγω δε πιστευω να συγκερασει ποτε η ΝΔ τις επιθυμιες του Χαριτοπουλου και του Δαμιγου-αν ειναι δυνατον.
   Για τον Κονδυλη ελπιζω αλλα θελει πολυ δουλεια.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ antiathlitikos 31/03/2010 11:12:14

   Θα μπορούσα να αντιστρέψω απλώς το ερώτημά σου και να σε ρωτήσω φίλε AWACS, πώς συνδυάζονται αυτά τα τρία κατά τη δική σου γνώμη. Απαντώ όμως χωρίς υπεκφυγή:

   1. Η άποψη Χ. δε συνδυάζεται με την άποψη Δ. διότι η «αγάπη» για την πατρίδα είναι για τον ένα μια «φυσική» και μη «προβληματική» έννοια, ενώ για τον άλλον καταδεικνύεται μόνον μέσω της ταξικής αντιπαράθεσης σ΄ένα πλέγμα κυριαρχίας που συμπεριλαμβάνει και «εσωτερικές» πατριωτικές δυνάμεις.

   2. Η άποψη του Κονδύλη δε συνδυάζεται με καμμιά από τις άλλες δύο διότι προϋποθέτει ακριβώς την αποϊδεολογικοποίηση, ενώ η ιδεολογία βρίσκεται στη ρίζα αυτών των απόψεων. Η άποψη του Κ. συνδέεται με το «διαφωτισμό» και την απόρριψη τόσο του εθνικισμού όσο και του αφελούς διεθνισμού και κατά συνέπεια προϋποθέτει έναν ορθολογικό διάλογο πάνω στα «εθνικά συμφέροντα» αποκαθαρμένα τόσο από νέες μεγάλες Ιδέες όσο και από τη σύγχυση που προκαλεί η επίκληση ενός διεθνισμού που δε λαμβάνει υπόψη του τις σχέσεις κυριαρχίας. Το κενό που αφήνει η άποψη Κ. είναι βέβαια το πιο δύσκολο από τα «βήματα» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σ΄ένα νέο πολιτικό – θεσμικό πλαίσιο και αφορά τους όρους τόσο του διαλόγου όσο και του εσωτερικού πλέον συσχετισμού δυνάμεων που θα επιτρέψουν τη «σιωπηρή» κατίσχυση αυτού του πλαισίου.

   • lampros avatar
    lampros @ antiathlitikos 31/03/2010 15:10:58

    Πολύ περιοριστική η αναλυσή σου, φίλτατε.

    Ο Χ. μπορεί να παρουσιάζει στο κείμενο του την «αγάπη για την πατρίδα ως φυσική και μη προβληματική έννοια» αλλά το κάνει σε συγκεκριμένες οριακές συνθήκες.

    Γνωρίζει ασφαλώς ―ως κομμουνιστής― ότι η συγκεκριμένη «αγάπη» δεν εξαφανίζει τις αντιφάσεις που προβάλλει ο Δ. ―λέει όμως ότι τις υπερβαίνει. Αυτή την υπέρβαση κωδικοποιεί με την αντιδιαστολή «κράτος» και «πατρίδα» (Όπως οι αριστεροί του ΚΚΕ πολέμησαν, παρόλες τις αρχικές τους απόψεις, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.) Παρά το απατηλό λοιπόν ασύνδετο των δυο απόψεων είναι μάλλον συμπληρωματικές.

    Όσο για την ανάλυση του Κονδύλη, μπορεί να παρουσιάζεται ως «αντι-ιδεολογική» και περί «συσχετισμού δυνάμεων» αλλά μπορεί να συνδεθεί με τις δυο πρώτες ως η εργαλειακή και ορθολογική συνισταμένη της ανάλυσης των δυνάμεων για τον όποιο εθνικό αγώνα.

    Ας πούμε ότι ο Χ. καλύπτει το συναισθηματικό μέρος του «ανήκειν», ο Δ. το ιδεολογικό μέρος της «δικαιοσύνης» και ο Κ. το στρατηγικό κομμάτι του πραγματισμού. Χωρίς το Χ. δεν έχεις αγώνα, χωρίς το Δ. δεν έχει νόημα ο αγώνας, και χωρίς το Κ. δεν έχει προοπτικές επιτυχίας.

    Πάντως η θέση του Κονδύλη δεν είναι ακριβώς «νιτσεϊκή» ―αν είχαμε μια πλήρη «αποϊδεολογικοποίηση» τότε γιατί να συνεχίσει να μιλάει για «εθνικά συμφέροντα»; Θα μπορούσε να κατεβάσει την ανάλυση στο επίπεδο του μεμονωμένου ατόμου, και να πεί, αν κινδυνεύει η χώρα σου, κάντηνε για αλλού να γλυτώσεις, και στάθμισε την διεθνή κατάσταση για το που θα αποδώσει περισσότερο να καταφύγεις. Από την στιγμή που εργάζεται με «εθνικές» οντότητες, θεωρεί και αυτός μια κάποια προτεραιότητα τις σχέσης αυτού του «ανήκειν» ―άσχετα αν το κάνει υπόρρητα.

   • antiathlitikos avatar
    antiathlitikos @ antiathlitikos 01/04/2010 08:52:27

    Δε σκοπεύω να σε στενοχωρήσω, λαμπρέ μου φίλε. Είναι απόλυτα θεμιτή η συνδυαστική σου προσπάθεια. Αφού απ΄ό,τι φαίνεται συμφωνούμε σε γενικές γραμμές αναφορικά με τις «αφετηρίες» των τριών κειμένων, μένουν να απαντηθούν τα ερωτήματα α) για το αν οι απόψεις αυτές συνδυάζονται και β) αν ναι, τότε πρακτικά από ποιόν.

    Στο α) φαίνεται να διαφωνούμε. Θα πρόσθετα δε ότι η κυνική άποψη της donaE παραπάνω συνιστά μια τρίτη θέση που εμπεριέχει εκτός από σαρκασμό και πολύ ρεαλισμό: την επιβεβαιώνεις μάλιστα απροσδόκητα, επιλέγοντας τρόπον τινά αλά καρτ. Η δική σου «αισιόδοξη» συνδυαστική μοιάζει να εκβιάζει τον εναρμονισμό ενός adhoc μετώπου, ενός οραματικού αλλά προσκολλημένου στο παρελθόν μετώπου και της δυνατότητας αφού αυτά τα δύο «ομονοήσουν» να προσφύγουν στον πραγματισμό του συσχετισμού δυνάμεων. Μου φαίνεται μια «άσκηση» με πολλά ακροβατικά και πολλές εκπτώσεις.

    (Παρένθεση: Είναι σα να θέλεις να ξαναγράψεις με «ορθότερο» τρόπο την ιστορία της δεκαετίας του 40: το ΕΑΜ που δημιουργήθηκε «φυσικά» αλλά και αναπάντεχα πάνω σε μια «λάθος» ανάλυση, όχι μόνο κέρδισε την αντιφασιστική – αντιπολεμική ηγεμονία, αλλά προχώρησε σε μια συνεπή αντισυστημική πρακτική το 44-46 και μετά τη νίκη εντάχθηκε ρεαλιστικά στο «σωστό» μπλοκ δυνάμεων για να επιβιώσει. Μόνο που τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Η «φυσική» πατριωτική συμπαράταξη ενείχε εξαρχής την «ορθολογικότητα» της προάσπισης της μεγάλης σοβιετικής μητέρας, το όραμα ήταν «φαλκιδευμένο» από τη μίμηση και η ανάλυση του συσχετισμού των δυνάμεων ταλαντώθηκε επανειλημμένα ανάμεσα σε μια βεβαιότητα στρατιωτικής υπεροχής που ήταν πολιτικά ορφανή και στην ανάθεση της πολιτικής απάντησης σε άλλους.)

    Η δική μου «αρνητική» θέση βασίζεται αφενός στην αδυναμία μου να διακρίνω αν στις θέσεις των Χ. και Δ. η αναφορά στην πατρίδα είναι προσχηματική ή όχι και αφετέρου στο χάσμα που χωρίζει δυο βαριά φορτισμένες ιδεολογικά θέσεις από τον ωμό ρεαλισμό του Κονδύλη.

    Όσον αφορά το β) (το «ποιός»), κάτι που ήταν εξ αρχής ο στόχος του πρώτου μου σχολίου, έχω απαντήσει ήδη αρνητικά όσον αφορά την ενδεχόμενη ψευδαίσθηση ότι αυτός μπορεί να είναι ο Σαμαράς (ή αν θέλεις μια διαφωτισμένη πατριωτική δεξιά). Και μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνω συνδυαστικές ικανότητες και σε οποιδήποτε από τα (σήμερα) υπαρκτά πολιτικά υποκείμενα.

    ΥΓ: Οι έννοιες είναι «άτιμα» γαϊδούρια. Σε εξυπηρετούν υπομονετικά, αλλά ώρες ώρες στηλώνουν τα πόδια και η μεταφορά ματαιώνεται. Κι όμως και στο επόμενο δρομολόγιο πάλι τις εμπιστεύεσαι. Μακάρι να ήταν τόσο «απλό» να απαλλαγούμε από το «αριστερά – δεξιά» ...

 20. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 31/03/2010 10:54:25

  Νομίζω ότι ο πνευματικά ακέραιος και έντιμος Π. Κονδύλης δεν μιλούσε για "συμβιβασμούς" γενικώς και άκριτα, αλλά για την ανυπαρξία εθνικής
  στρατηγικής που θα οδηγούσε μοιραία σε χειρότερες ατραπούς
  τα ακανθώδη εθνικά ζητήματα.
  Σήμερα,ο επίλογός της ανάλυσής του,μοιάζει προφητικός:
  "Το χειρότερο που θα μπορούσε να πάθει σήμερα ο τόπος θα ήταν να υποκαταστήσει τη σοβαρή στρατηγική συζήτηση με αντεγκλήσεις μεταξύ εθνικιστών και ειρηνιστών ή 'ευρωπαϊστών', με κυνήγι μαγισσών και με πνευματική τρομοκρατία προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.Φοβούμαι όμως εντονότατα ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί.Γιατί όπως ο Κύριος μωραίνει όν βούλεται απολέσαι, έτσι και ένας λαός χάνει την ικανότητα της στρατηγικής σκέψης ακριβώς όταν τη χρειάζεται περισότερο".

 21. alone avatar
  alone 31/03/2010 11:17:42

  Στα έργα του και ιδιαίτερα στο κλασσικό βιβλίο ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (εκδ.ΘΕΜΕΛΙΟ) γράφει: Στη συγκαιρινή μας Τουρκία δεν υπάρχει η παραμικρή ή σοβαρή ένδειξη ότι τμήματα του λαού αποδοκιμάζουν με οποιονδήποτε τρόπο την εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του, και ιδιαίτερα στο Αιγαίο και την Κύπρο, όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

  Δεν του είναι γνωστή καμία ομαδική διαμαρτυρία για την εκδίωξη του ελληνικού στοιχείου από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο, την Τένεδο, ούτε για τον εποικισμό της βορείου Κύπρου. Αυτό διόλου δεν σημαίνει ότι κάθε Τούρκος μισεί κάθε Έλληνα, το ίδιο όπως και διόλου δεν μισεί προσωπικά κάθε Έλληνας τον κάθε Σκοπιανό όταν του αρνείται να ονομάζει το κράτος του «Μακεδονία».

  Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, για αυτό και υποπίπτουν σε μια σοβαρή οφθαλμαπάτη όσοι μετά από μία εγκάρδια προσωπική επαφή ή μετά από μία κοινή μπουζουκοκατάνυξη με Τούρκους βγάζουν εσπευσμένα πολιτικά συμπεράσματα - χωρίς βέβαια να έχουν ποτέ αποσπάσει από τους συνομιλητές, συμπότες ή συμπαίκτες τους μία δεσμευτική δήλωση υπέρ μιας συγκεκριμένης ελληνικής και εναντίον μιας συγκεκριμένης τουρκικής θέσεως.

  Η αρχή ότι «οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτε μεταξύ τους» αποτελεί εφεύρεση όχι των λαών, αλλά των διανοούμενων, γι’ αυτό άλλωστε δεν αποσύρεται ποτέ, όσο κι αν την διαψεύδει η εμπειρία. Αντίθετα, η εμπειρία μεθερμηνεύεται κατάλληλα, έτσι ώστε να παραμένει αλώβητη η αρχή.

  Η τιθάσευση της Τουρκίας μέσω της εντάξεως της στην «Ευρώπη» συνδέεται στενά με τις ελπίδες και τα σφάλματα της ελληνικής πολιτικής. Το πόσο φρούδες είναι οι ελπίδες το ομολογεί συνεχώς και άθελα της η ίδια η ελληνική πλευρά, όταν από τη μία μεριά ισχυρίζεται ότι η αποδοχή των «ευρωπαϊκών αξιών» θα κάνει την Τουρκία «πολιτισμένο» και φιλειρηνικό κράτος, ενώ συνάμα από την άλλη είναι υποχρεωμένη να διαπιστώνει στην πράξη ότι οι Ευρωπαίοι φορείς των «αξιών» τις μεταχειρίζονται πολύ επιλεκτικά και τις προσπερνούν με άνεση όποτε το κρίνουν συμφέρον, άρα η αποδοχή των «ευρωπαϊκών αξιών» δεν φαίνεται να βελτιώνει καθ’ εαυτήν τα ήθη.

  Τα σφάλματα, πάλι, προκύπτουν από μιαν κακή εκτίμηση της σημασίας της «Ευρώπης» για την ανερχόμενη Τουρκία. Επειδή η Ελλάδα, αδυνατώντας να σταθεί μοναχή στα πόδια της, περιμένει τα πλείστα ή τα πάντα από τους άλλους, τείνει εύλογα να προβάλλει τη δική της κατάσταση και διάθεση στην κατάσταση και διάθεση άλλων, νομίζοντας π.χ. ότι η «Ευρώπη» έχει για την Τουρκία την ίδια απόλυτη σημασία όσο για την Ελλάδα. Για την Ευρασιατική Τουρκία η Ευρώπη είναι μόνον ένα πεδίο δραστηριοτήτων ανάμεσα σε άλλα, ενώ για την Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό, γιατί στα Βαλκάνια δεν μπορεί να παίξει ηγεμονικό ρόλο και αυτός βέβαια δεν επιτυγχάνεται επειδή δέκα μικρομεσαίοι κάνουν κέρδη στη Ρουμανία.

  Η Τουρκία θα προσπαθήσει να προσαρμόσει την ΕΕ στις επιδιώξεις της, να κερδίσει τη μάζα.

  Στο μελλοντικό πολυετές παζάρι - διελκυστίδα μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, η Ευρώπη δεν θα μπορεί να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Τουρκίας

  Κατά πάσαν πιθανότητα τα σπασμένα του παζαριού θα τα πληρώσει η Ελλάδα. Γιατί τα ισχυρότερα μέλη της ΕΕ θα επιδιώκουν να κατευνάζουν την Τουρκία με ελληνικά έξοδα (Αιγαίο, Κύπρο, κλπ).

  Αν αυτό πράγματι συμβεί τότε θα δούμε μια ακόμη από τις τραγικές εκείνες ειρωνείες, τις οποίες τόσο συνηθίζει η Ιστορία. Ενώ δηλαδή η Ελλάδα προσανατολίσθηκε ψυχή τε και σώματι στην «Ευρώπη» για να διασφαλισθεί από τον τουρκικό κίνδυνο, ακριβώς ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της θα μεταβληθεί σε όργανο de facto μετατροπής της σε δορυφόρο της Τουρκίας.

  Η τουρκική επιρροή θα ασκείται στην Ελλάδα «μετριασμένη» μέσω ευρωπαϊκών και αμερικανικών αγωγών και τότε η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να θεωρεί τις «παραχωρήσεις» και την ενδοτική πολιτική ως αυτονόητο καθήκον του «εξευρωπαϊσμού» της (ποιος ασχολείται άλλωστε με ξεπερασμένους εθνικιστικούς απαβισμούς;)

  Η λύση βέβαια για την εθνική βιωσιμότητα σε παραγωγική βάση αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση σοβαρής εξωτερικής πολιτικής. Οι εθνικοί πόροι πρέπει να αντιμετωπίζονται με γεωπολιτικά και στρατηγικά κριτήρια. Το 1% του εθνικού εισοδήματος που προέρχεται από τον τουρισμό δεν είναι το ίδιο με το 1% που δίνει μια σύγχρονη εξοπλιστική βιομηχανία.

  Η Ελλάδα μεταβάλλεται σταθερά σε χώρα με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ η στάση της γίνεται όλο και περισσότερο παθητική ή αντιφατική.

  Η πορεία δορυφοροποιήσεως της Ελλάδος προς της Τουρκία μέσω του «ευρωπαϊκού» δρόμου της Τουρκίας είναι το εύγλωττο επιφαινόμενο μιας βαθύτερης ιστορικής κοπώσεως, μιας προϊούσας, ηδονικής μάλιστα παραλύσεως. Η πορεία των πραγμάτων είναι αντικειμενικά τρομακτική και ψυχολογικά αφόρητη: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση.

  Δυστυχώς οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν προβλήματα τέτοιας εκτάσεως και τέτοιου βάθους.

 22. aton avatar
  aton 31/03/2010 11:22:07

  Γεια σας παιδιά! Έχω αρχίσει πραγματικά ν πιστέυω ότι κάποιος που μισεί τους Έλληνες και θέλει το κακό τους έσπειρε τις ιδεολογίες για ν μς εχει χωρισμένους. Δεν μπορώ αλλιώς να εξηγήσω πώς άνθρωποι που δεν ανέχονται την εκμετάλλευση του ελληνικόυ λαού από τους ξένους ανέχονται την εκμετάλλευση του κάθε Έλληνα μεμονωμένα από ντόπιους και ξένους φεουδαρχες και βεβαίως και το αντίστροφο. Εγώ ξέρω ότι τα παντελόνια δεν τα κατεβάζουμε σε κανένα. Συγχωρέστε με αν έχω κάνεi κάποιο λάθος αλλά έτυχε ν μεγαλώσω μ ενα παππού που τον πε΄ταξανε έξω από το σπίτι του στην Πόλη και χωρίς πλούτη και πολυτέλεια. Γι αυτό και δεν πιστεύω σε ιδεολογίες. Παλεύω μόνο για ότι είναι καλό για τον Ελληνα και ας μ εντάσσουν ο καθένας όπου θέλει. ΔΕν ζω για ν πάρω την αναγνώριση κανενός ούτε για ν μπω σε καμιά ομάδα. Δεν μπορώ ν βλέπω Ελληνα δυστυχισμένο είτε γιατί χρωστάει σε 5 τράπεζες είτε γιατί είναι δούλος ξένης χώρας. Και είμαι μικρός δεν ξέρω τι λάθη έκανε η αριστερά και η δεξιά και δεν με νοιάζει. Εγώ τους ανθρώπους τους χωρίζω σ αυτούς που αγαπάνε τους ¨Ελληνες και σ αυτούς που θέλουν το κακό τους. Τουλάχιστον αν δεν μπορείτε ν ξεκολλήσετε από παρωχημένες ιδεολογίες προσέξτε μην ακολουθήσετε στα κόμματα σας τύπους σαν τους δεύτερους γιατί είδα ότι άλωσαν όλο το φάσμα της πολιτικής και το καθοδηγούν είτε στον εθνομηδενισμό εξ αριστερών είτε στην Νεα φεουδαρχία εκ δεξιών.

  Ευχαριστώ για το χρόνο σας...

 23. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 31/03/2010 11:50:55

  Β.Κ.Σ
  Γεννήθηκα μετά τόν ἐμφύλιο,σέ μιά μεγάλη οἰκογένεια ὅλων τῶν πολιτικῶν ἀποχρώσεων.
  Γιά τόν πόλεμο αὐτόν δέν γνωρίζω πολλά πράγματα καί δέν διαβάζω λεπτομέρειες διότι ὄχι μόνο πονάει ἀλλά καί διότι ὁ καθείς λέει ὅ,τι θέλει.Μετά ἀπό πολλά χρόνια θά μάθουμε τήν ἀλήθεια.
  Γνωρίζω ὅμως ὅτι τό ΚΚΕ ἤθελε τήν δημιουργία Μακεδονικοῦ κράτους.
  Πῶς ἐξηγεῖται λοιπόν,ὁ Μπελογιάνης νά ἀπολογῆται ἀναφερόμενος σέ κίνδυνο ἐδαφικῆς ἀκεραιότητος τῆς πατρίδος;

 24. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 31/03/2010 11:53:01

  Αὐτό τό....τοῦ Φιλίππου τοῦ βαρβάρου .....τοῦ Δαμίγου πῶς νά τό ἐξηγήσω;

 25. anastasios avatar
  anastasios 31/03/2010 12:48:48

  Ένας ακόμα δεξιος φασίστας και εθνικιστής.
  Ποιές είναι αυτές οι άγνωστες λέξεις: πατρίδα(;), αξιοπρέπεια(;), πόλεμος(;)
  Γρήγορα σε Περισσό και Κουμουνδούρου, για επαναστατική κατήχηση!
  Τι είναι αυτά τα πράγματα;
  Ντροπή! ΟΥΚΆς είναι το άτομο; Φώναζε και αυτός συνθήματα στην Πανεπιστημίου;
  Μάλλον εκείνος τα έχει γράψει! Αίσχος
  Τρείς μέρες ειδήσεις σε MEGA, ANT-1, APLHA, ALTER , στέρηση εξόδου από το σπίτι του επί δεκαημέρου και εντατικό φροντιστήριο από Κους-Κους, SUPER STAR και Τατιάνα.!
  Ακούς εκεί που ασχολείται ο φλούφλης με την ιστορία της πατρίδας και όχι με την αοιδό με τα ανοικτά πόδια!
  Ντροπή ρε...
  Εκεί κατάντησε η εγχώρια διανόηση.........................

 26. enianos avatar
  enianos 31/03/2010 13:41:05

  Όπου ιδεολογίες ! Βάλε τυραννίες !

 27. Νίκος avatar
  Νίκος 31/03/2010 15:12:54

  ΟΙ ιδεολογιες, ειδικα οι νεοταξικες διεθνοφασιστικες, εφ' οσον λειτουργουν ως παραγοντες αμβλυνσης του πατριωτισμου, και δεν εχω καμμια αμφιβολια οτι αυτο συμβαινει σημερα στην ελλαδα με την καθεστωτικη αριστερα (για δεξια δεν μιλω διοτι, τι να κανουμε, δεν υπαρχει) ειναι εργαλεια αποδυναμωσης και υποταγης. αλλα το κυριο προβλημα μας ειναι η ουσιαστικη ελλειψη αστικης ταξης με ελληνικη συνειδηση (εχει εκλειψει ηδη απο την κατοχη) με στρατηγικη για την ελλαδα και τον γεωπολιτικο της χωρο.
  Και συμφωνοι, αλλο η πατριδα και αλλο το κρατος. αλλα το ισχυρο κρατος ειναι η συλλογικη μας εθνικη συνισταμενη και αυτη σεβονται οι εχθροι μας προβολη της με ολα τα μεσα, μαλακα και "σκληρα". Σεβονται την συλλογικη μας ισχυ και οσο το αποδυναμωνουμε το κρατος, ειτε αποζυμωντας το, ειτε κλεβοντας το, ε, τοτε θα εχουμε κακο τελος ως εννομο κρατος. σοσο για την τωρινη αλητ, χει λυσεις. με το πρωτο ντου θα θυμιθουν οτι εχουν και αλλα διαβατηρια και εκει να δειτε συνωστισμο στις πρεσβειες...

 28. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 31/03/2010 16:35:17

  ΠΡΟΣ -ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΟΡΦΩΣΗ - ¨ΔΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΤΕΡΩΝ¨

  Εδώ ο πατριωτικός – αριστερός – επαναστατικός λόγος του Άρη Βελουχιώτη από το μπαλκόνι του Δημαρχείου της Λαμίας μετά από την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Απελευθέρωση του Ελληνικού Λαού . Εδώ θα διαβάσετε για Αριστερά , ιστορία , ¨έθνος και φυλή¨ ( φυσικά όχι με ρατσιστικούς όρους ¨D.N.A.” ) και καταλάβετε ποιοι είναι οι σημερινοί κληρονόμοι των ποδοσφαιρικών ομάδων ¨Δεξιά – Αριστερά¨ στην Ελλάδα.
  ------------------------------------------------------------------

  ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ


  Κάποτε, λοιπόν, η χώρα μας είτανε δοξασμένη, μα αργότερα την υποδούλωσαν κι έχασε την παλιά της αυτή δόξα. Μα ύστερα από κάμποσα χρόνια η χώρα μας σηκώθηκε στο πόδι κι ύστερα από σκληρούς αγώνες ενάντια στη σκλαβιά πάλι λευτερώθηκε.

  Στην εποχή της σκλαβιάς πέρασαν σκληρά, μαύρα χρόνια και πολλοί “έξυπνοι”, ανάμεσα στους οποίους και κάποιος Φαλμεράγιερ, ισχυρίστηκαν, πως η ελληνική φυλή έσβησε κι ότι αυτή διασταυρώθηκε με άλλες φυλές που δεν έχουν τίποτα το κοινό με την αρχαία ελληνική φυλή.

  Μα ότι και να πούνε, αυτό δεν έχει καμιά αξία. Την ελληνικότητά μας την αποδείξαμε. Γεγονός είναι ότι η χώρα μας ξεσηκώθηκε και ξαναγίνηκε πάλι λεύτερη…

  Έτσι όλο το βάρος έπεσε πάνω σε μια χούφτα ανθρώπων, απ’ αυτούς που τρώγανε καρπαζιές μέσα στα αστυνομικά μπουντρούμια και τις ασφάλειες, μα που φλέγονταν από ηρωισμό και ανδρεία και μέσα τους υπήρχε μια ζεστή ελληνική καρδιά και έτρεχε στις φλέβες τους πραγματικό ελληνικό αίμα. Αυτοί άναψαν το δαυλό κι έδωσαν το σύνθημα για τον ξεσηκωμό του έθνους. Αυτοί που δώσανε το κουράγιο στους Έλληνες. Αυτοί που δημιούργησαν τη νέα Φιλική Εταιρία: το ΕΑΜ…

  Μάς κατηγορούν ότι θέλουμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρχε μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει νάβρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι’ αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουνε μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

  Ποιος λοιπόν μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουνε τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας, ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;1

  1. Γιάννη Γ. Χατζηπαναγιώτου (καπετάν Θωμά), Η πολιτική διαθήκη του ’ρη Βελουχιώτη, Δωρικός, Αθήνα 1975, σελ. 491-509.

  -----------------------------------------------

  Και ορισμένες ¨σπάνιες φωτογραφίες¨ , διότι ¨Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ – ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΗΘΗ ¨
  ---------------------------------------------------------

  Ο Άρης Β. στην ¨Σύσκεψη των Καπεταναίων της Λαμίας¨ ( Νοέμβρης 1944 ) όπου δυστυχώς δεν αποφάσισε τον ¨αποκεφαλισμό¨ της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. , με τελικό αποτέλεσμα να αποκεφαλιστεί λίγο αργότερα ο ίδιος από δεξιούς κυνηγούς κεφαλών της ¨Εθνο¨-φυλακής ( στην οποία υπηρετούσαν και μέλη του ¨κόμματος¨ ) .

  http://fih.gr/images/16_1994_pic1.jpg
  -----------------------------------------------

  Η ¨πολεμική ελληνική σημαία¨ του ¨12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ-Πατρών¨ με έμβλημα στη μέση τον ¨Καβαλάρη Αη-Γιώργη¨ …

  http://fih.gr/images/40_12_12s_elas590.jpg
  --------------------------------------------------

  Ο Άρης Βελουχιώτης με τον Μητροπολίτη Κοζάνης και τον Γεώργιο Σημίτη . Εάν ήξερε ο Άρης ότι και τα δύο παιδιά του τελευταίου θα γινόντουσαν υπηρέτες του διαδόχου ¨4ου Ράϊχ¨ ίσως να μην ¨φωτογραφιζόταν μαζί του…¨

  http://fih.gr/images/53_1poa30e.jpg
  ------------------------------------------

  Η Ειρήνη Παππά απαγγέλει ποιήματα μπροστά στον Άρη Βελουχιώτη…, απλά για την ιστορία … η καταραμένη ¨Εαμοβουλγάρικη Αριστερά¨ γέννησε , τον Ξενάκη , Γαβρά , Αρβελέρ , Θεοδωράκη και εκατοντάδες άλλους που τίμησαν τον ελληνικό και παγκόσμιο ανθρώπινο πολιτισμό ( και δεν χρειάζεται να συμφωνώ με όλη την πολιτική τους διαδρομή , για να αναγνωρίσω την συμβολή τους , το ¨πετραδάκι τους¨).

  http://fih.gr/images/26_pic4.jpg

  ----------------------------------------------
  ¨Σώμα-με Σώμα¨ μάχη Ομάδας του ¨ΕΛΑΣ-Κρήτης¨ με Γερμανούς κατακτητές , ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΑΠ΄ΑΥΤΟΥΣ…
  ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ¨ GUT – PARTIZAN” , όπως χαρακτήριζαν οι ίδιοι οι Γερμανοί τα ¨δεξιά- αντάρτικα σώματα¨ , την μαρτυρία αυτή μας την δίνει ένας ¨συμπολεμιστής του ΕΔΕΣ¨ ( Μπεράτης ) στις αναμνήσεις του. Η γενική αυτή διαπίστωση για τις ¨δεξιές αντιστασιακές ομάδες ¨ , δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν και πραγματικοί πατριώτες αγωνιστές , όπως ήταν και τα παλληκάρια του ΕΔΕΣ-Αθηνών που εκτέλεσαν οι Ναζί ( 15 μέρες πριν αποχωρήσουν τα καθύκια ) στον Διόνυσο στις 27 Σεπτεμβρίου 1944 , αναμεσά τους και ο δημοσιογράφος –σοσιαλδημοκρατικών αρχών – Μ. Λήτινας , εκδότης της ¨Δημοκρατικής Σημαίας ¨ , οργάνου του ΕΔΕΣ . Λέγεται πως τον ¨κάρφωσαν¨ ( το έχω ακούσει από συγγενείς του ) οι του ¨προδοτικού-συνεργαζόμενου με τους Γερμανούς- ΕΔΕΣ ¨, Βουλπιώτηδες και άλλοι , για τους οποίους ήταν ¨ενοχλητικός¨ .

  http://fih.gr/images/67_14_07_1944_.gif
  --------------------------------------------------

  Όχι μια ¨ηρωική φωτογραφία¨ , αλλά μια ¨μελαγχολική ματιά –στιγμιότυπο¨ του Άρη Βελουχιώτη που δείχνει ( στην ίδια συγκέντρωση που εκφώνησε τον λόγο του στην Λαμία ) ότι με την ¨Απελευθέρωση¨ θα πέθαινε , θα τον εκτελούσε και η ¨Δεξιά¨ και ¨Αριστερά¨ …

  http://fih.gr/images/25v1poa30b_tn.jpg
  -----------------------------------------------

  ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ¨ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ¨

  http://aycu14.webshots.com/image/10693/2004695130183965817_rs.jpg

  http://aycu28.webshots.com/image/11107/2004658828273222897_rs.jpg

  http://aycu03.webshots.com/image/10202/2004661957843682416_rs.jpg

  http://aycu03.webshots.com/image/12882/2004643850977102448_rs.jpg

  http://aycu06.webshots.com/image/10205/2004658957472845686_rs.jpg

  http://aycu35.webshots.com/image/8834/2004000665797823913_rs.jpg

  http://aycu30.webshots.com/image/12709/2004028819727710132_rs.jpg

  http://aycu18.webshots.com/image/8857/2004034022411544901_rs.jpg

  http://aycu18.webshots.com/image/8857/2004034022411544901_rs.jpg

  http://aycu09.webshots.com/image/11088/2004008477648334354_rs.jpg

  http://aycu13.webshots.com/image/9412/2004031962665325593_rs.jpg

  http://aycu05.webshots.com/image/11764/2006162619404654234_rs.jpg

  http://aycu39.webshots.com/image/11478/2006156589485672818_rs.jpg

  http://aycu32.webshots.com/image/12151/2006103437319159117_rs.jpg

  http://aycu31.webshots.com/image/10910/2006157710160371113_rs.jpg

  http://aycu08.webshots.com/image/11927/2006138404236342693_rs.jpg

  http://aycu05.webshots.com/image/10124/2006124992603728779_rs.jpg


  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ – ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ¨ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ¨ .

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ ΝΤΑΝΤΟΝ 31/03/2010 17:41:57

   Συγνώμη , όταν αρχειοθέτησα πριν δύο χρόνια τα link" με τις φωτογραφίες από το σπάνιο βιβλίο με τον λόγο του Άρη στην Λαμία , εμφανιζόντουσαν, τώρα διαπίστωσα πως ¨κατέβηκαν" ,δεν εμφανίζονται.

   Προφανώς η ¨λήθη¨ πρέπει να είναι ολοκληρωτική , Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ , όπως λέει και ο ποιητής.

   Όποιος βρει το συγκεκριμένο ιστορικό κείμενο , ας το ανεβάσει , με ιδιαίτερη αφιέρωση προς τον Αλ. Αλαβάνο και τον Αλ, Τσίπρα , γιατί όχι και προς τους κ.κ. Ρ. Σωμερίτη , Ν. Δήμου , Ανδρέα Ανδριανόπουλο , Τριαρίδη . Μανδραδέλη , Δημητρά , Δραγώνα , Ρεπούση, Γ. Παπανδρέου Β΄ και όλη την υπόλοιπη παρέα...

 29. paliopasokos avatar
  paliopasokos 31/03/2010 16:54:23

  κατακεραυνώνουν τους πατριώτες ορισμένοι λεβέβτες εδώ πέρα... άκου λοιπόν mbiker...
  κλεγμένος με την ΠΑΣΠ στο ΔΣ της σχολής μου πήγα στρατιώτης (επι ΠΑΣΟΚ) με την εξής διαδρομή : Τρίπολη, Σίνδος, Λέρος , όπου και απολύθηκα. Σήμερα επειδή μαζί με άλλους πήρα θέση κατά του ν/σ για την ιθαγένεια στους λαθρομετανάστες ο "Μεγάλος Τραγουδιστής" θέλει , λέει, να με κλείσει σε άσυλο διότι είμαι ..."δεξιά του Καρατζαφέρη" ! (απο μιά άποψη έχει δίκιο - αυτός είναι ΜΑΖΙ με τον Καρατζαφέρη...

 30. paliopasokos avatar
  paliopasokos 31/03/2010 16:54:49

  κατακεραυνώνουν τους πατριώτες ορισμένοι λεβέντες εδώ πέρα... άκου λοιπόν mbiker...
  κλεγμένος με την ΠΑΣΠ στο ΔΣ της σχολής μου πήγα στρατιώτης (επι ΠΑΣΟΚ) με την εξής διαδρομή : Τρίπολη, Σίνδος, Λέρος , όπου και απολύθηκα. Σήμερα επειδή μαζί με άλλους πήρα θέση κατά του ν/σ για την ιθαγένεια στους λαθρομετανάστες ο "Μεγάλος Τραγουδιστής" θέλει , λέει, να με κλείσει σε άσυλο διότι είμαι ..."δεξιά του Καρατζαφέρη" ! (απο μιά άποψη έχει δίκιο - αυτός είναι ΜΑΖΙ με τον Καρατζαφέρη...

  • mbiker avatar
   mbiker @ paliopasokos 31/03/2010 19:32:58

   Εύγε. Κι εγώ πήγα. 22 μήνες μάλιστα.
   Λάθος χαρακτηρισμός η ιθαγένεια. Ίσως "επίτηδες λάθος".
   Υπηκοότητα θάπρεπε να λέγεται.
   Και γιατί να μην πάρουν?
   Γιατί νάχει ο αρχηγός της ΝΔ την Ελληνική υπηκοότητα και ιθαγένεια, αυτός που με την ευφυία και τον πατριωτισμό που τον διακρίνει προσκάλεσε όλους τους κατάδικους της Αλβανίας τότε λέγοντας, ελάτε, σας θέλουμε?
   Επειδή φίλε μου κάποιοι βιομήχανοι θέλανε φτηνά εργατικά χέρια και καποιοι αγρότες τζαμπα εργατικά χέρια, γι αυτό δεν τους κάλεσε?
   Χωρίς υποδομή, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πραγματική ανάγκη δεν τόκανε?
   Απο τότε όμως, κύλησε πολύ νερό στ αυλάκι.
   Πότε πραγματικά δεν τους θέλαμε?
   Τώρα όμως, που ο καπιταλισμός, τρίζει και σε μάς τα δόντια του και σφίξαν οι κώλοι, ξαφνικά δεν μας κάνουν?
   Καλύτερα να τους ελληνοποιήσουμε, μπας και τραβήξουν κατά εσπερία μεριά, σαν Έλληνες πια...
   Έτσι κι αλλοιώς, τράνζιτο βρίσκονται εδώ.

 31. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 31/03/2010 17:02:16

  ΠΡΟΣ -ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΟΡΦΩΣΗ - ¨ΔΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΤΕΡΩΝ¨

  Εδώ ο πατριωτικός – αριστερός – επαναστατικός λόγος του Άρη Βελουχιώτη από το μπαλκόνι του Δημαρχείου της Λαμίας μετά από την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Απελευθέρωση του Ελληνικού Λαού . Εδώ θα διαβάσετε για Αριστερά , ιστορία , ¨έθνος και φυλή¨ ( φυσικά όχι με ρατσιστικούς όρους ¨D.N.A.” ) και καταλάβετε ποιοι είναι οι σημερινοί κληρονόμοι των ποδοσφαιρικών ομάδων ¨Δεξιά – Αριστερά¨ στην Ελλάδα.
  ------------------------------------------------------------------

  ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ


  Κάποτε, λοιπόν, η χώρα μας είτανε δοξασμένη, μα αργότερα την υποδούλωσαν κι έχασε την παλιά της αυτή δόξα. Μα ύστερα από κάμποσα χρόνια η χώρα μας σηκώθηκε στο πόδι κι ύστερα από σκληρούς αγώνες ενάντια στη σκλαβιά πάλι λευτερώθηκε.

  Στην εποχή της σκλαβιάς πέρασαν σκληρά, μαύρα χρόνια και πολλοί “έξυπνοι”, ανάμεσα στους οποίους και κάποιος Φαλμεράγιερ, ισχυρίστηκαν, πως η ελληνική φυλή έσβησε κι ότι αυτή διασταυρώθηκε με άλλες φυλές που δεν έχουν τίποτα το κοινό με την αρχαία ελληνική φυλή.

  Μα ότι και να πούνε, αυτό δεν έχει καμιά αξία. Την ελληνικότητά μας την αποδείξαμε. Γεγονός είναι ότι η χώρα μας ξεσηκώθηκε και ξαναγίνηκε πάλι λεύτερη…

  Έτσι όλο το βάρος έπεσε πάνω σε μια χούφτα ανθρώπων, απ’ αυτούς που τρώγανε καρπαζιές μέσα στα αστυνομικά μπουντρούμια και τις ασφάλειες, μα που φλέγονταν από ηρωισμό και ανδρεία και μέσα τους υπήρχε μια ζεστή ελληνική καρδιά και έτρεχε στις φλέβες τους πραγματικό ελληνικό αίμα. Αυτοί άναψαν το δαυλό κι έδωσαν το σύνθημα για τον ξεσηκωμό του έθνους. Αυτοί που δώσανε το κουράγιο στους Έλληνες. Αυτοί που δημιούργησαν τη νέα Φιλική Εταιρία: το ΕΑΜ…

  Μάς κατηγορούν ότι θέλουμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρχε μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει νάβρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι’ αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουνε μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

  Ποιος λοιπόν μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουνε τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας, ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;1

  1. Γιάννη Γ. Χατζηπαναγιώτου (καπετάν Θωμά), Η πολιτική διαθήκη του ’ρη Βελουχιώτη, Δωρικός, Αθήνα 1975, σελ. 491-509.

  Και ορισμένες ¨σπάνιες φωτογραφίες¨ , διότι ¨Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ – ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΗΘΗ ¨
  ---------------------------------------------------------

  Ο Άρης Β. στην ¨Σύσκεψη των Καπεταναίων της Λαμίας¨ ( Νοέμβρης 1944 ) όπου δυστυχώς δεν αποφάσισε τον ¨αποκεφαλισμό¨ της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. , με τελικό αποτέλεσμα να αποκεφαλιστεί λίγο αργότερα ο ίδιος από δεξιούς κυνηγούς κεφαλών της ¨Εθνο¨-φυλακής ( στην οποία υπηρετούσαν και μέλη του ¨κόμματος¨ ) .

  http://fih.gr/images/16_1994_pic1.jpg

  Η ¨πολεμική ελληνική σημαία¨ του ¨12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ-Πατρών¨ με έμβλημα στη μέση τον ¨Καβαλάρη Αη-Γιώργη¨ …

  http://fih.gr/images/40_12_12s_elas590.jpg

  Ο Άρης Βελουχιώτης με τον Μητροπολίτη Κοζάνης και τον Γεώργιο Σημίτη . Εάν ήξερε ο Άρης ότι και τα δύο παιδιά του τελευταίου θα γινόντουσαν υπηρέτες του διαδόχου ¨4ου Ράϊχ¨ ίσως να μην ¨φωτογραφιζόταν μαζί του…¨

  http://fih.gr/images/53_1poa30e.jpg

  Η Ειρήνη Παππά απαγγέλει ποιήματα μπροστά στον Άρη Βελουχιώτη…, απλά για την ιστορία … η καταραμένη ¨Εαμοβουλγάρικη Αριστερά¨ γέννησε , τον Ξενάκη , Γαβρά , Αρβελέρ , Θεοδωράκη και εκατοντάδες άλλους που τίμησαν τον ελληνικό και παγκόσμιο ανθρώπινο πολιτισμό ( και δεν χρειάζεται να συμφωνώ με όλη την πολιτική τους διαδρομή , για να αναγνωρίσω την συμβολή τους , το ¨πετραδάκι τους¨).

  http://fih.gr/images/26_pic4.jpg


  ¨Σώμα-με Σώμα¨ μάχη Ομάδας του ¨ΕΛΑΣ-Κρήτης¨ με Γερμανούς κατακτητές , ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΑΠ΄ΑΥΤΟΥΣ…
  ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ¨ GUT – PARTIZAN” , όπως χαρακτήριζαν οι ίδιοι οι Γερμανοί τα ¨δεξιά- αντάρτικα σώματα¨ , την μαρτυρία αυτή μας την δίνει ένας ¨συμπολεμιστής του ΕΔΕΣ¨ ( Μπεράτης ) στις αναμνήσεις του. Η γενική αυτή διαπίστωση για τις ¨δεξιές αντιστασιακές ομάδες ¨ , δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν και πραγματικοί πατριώτες αγωνιστές , όπως ήταν και τα παλληκάρια του ΕΔΕΣ-Αθηνών που εκτέλεσαν οι Ναζί ( 15 μέρες πριν αποχωρήσουν τα καθύκια ) στον Διόνυσο στις 27 Σεπτεμβρίου 1944 , αναμεσά τους και ο δημοσιογράφος –σοσιαλδημοκρατικών αρχών – Μ. Λήτινας , εκδότης της ¨Δημοκρατικής Σημαίας ¨ , οργάνου του ΕΔΕΣ . Λέγεται πως τον ¨κάρφωσαν¨ ( το έχω ακούσει από συγγενείς του ) οι του ¨προδοτικού-συνεργαζόμενου με τους Γερμανούς- ΕΔΕΣ ¨, Βουλπιώτηδες και άλλοι , για τους οποίους ήταν ¨ενοχλητικός¨ .

  http://fih.gr/images/67_14_07_1944_.gif

  Όχι μια ¨ηρωική φωτογραφία¨ , αλλά μια ¨μελαγχολική ματιά –στιγμιότυπο¨ του Άρη Βελουχιώτη που δείχνει ( στην ίδια συγκέντρωση που εκφώνησε τον λόγο του στην Λαμία ) ότι με την ¨Απελευθέρωση¨ θα πέθαινε , θα τον εκτελούσε και η ¨Δεξιά¨ και ¨Αριστερά¨ …

  ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ¨ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ¨

  http://aycu14.webshots.com/image/10693/2004695130183965817_rs.jpg

  http://aycu28.webshots.com/image/11107/2004658828273222897_rs.jpg

  http://aycu03.webshots.com/image/10202/2004661957843682416_rs.jpg

  http://aycu03.webshots.com/image/12882/2004643850977102448_rs.jpg

  http://aycu06.webshots.com/image/10205/2004658957472845686_rs.jpg

  http://aycu35.webshots.com/image/8834/2004000665797823913_rs.jpg

  http://aycu30.webshots.com/image/12709/2004028819727710132_rs.jpg

  http://aycu18.webshots.com/image/8857/2004034022411544901_rs.jpg

  http://aycu18.webshots.com/image/8857/2004034022411544901_rs.jpg

  http://aycu09.webshots.com/image/11088/2004008477648334354_rs.jpg

  http://aycu13.webshots.com/image/9412/2004031962665325593_rs.jpg

  http://aycu05.webshots.com/image/11764/2006162619404654234_rs.jpg

  http://aycu39.webshots.com/image/11478/2006156589485672818_rs.jpg

  http://aycu32.webshots.com/image/12151/2006103437319159117_rs.jpg

  http://aycu31.webshots.com/image/10910/2006157710160371113_rs.jpg

  http://aycu08.webshots.com/image/11927/2006138404236342693_rs.jpg

  http://aycu05.webshots.com/image/10124/2006124992603728779_rs.jpg


  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ – ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ¨ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ¨ .

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ ΝΤΑΝΤΟΝ 01/04/2010 00:48:50

   Ο Γαβράς ο σαιεντολόγος είναι; Αυτός με την ακρόπολη; Ευχαριστώ δεν θα πάρω...

   Παρεμπιπτόντως μαζί με την Γλύκατζη και τον Ιάννη στα ίδια οδοφράγματα της ΑΘήνας είταν και ο Χατζηδάκης. Δεν ακούστηκε ποτέ τίποτα!

 32. milkman avatar
  milkman 31/03/2010 17:16:40

  Πατριδα ειναι ο "Αγνωστος στρατιωτης" αυτος που δεν μπορει να μιλησει περιπλοκα και να αναλυσει ιδεολογικα την εννοια της λεξεως πατριδα αλλα ξερει να την βιωσει και να θυσιαστει για αυτην.
  Για μερικα πραγματα οι λεξεις ειναι φτωχες για να τα περιγραψεις.
  Απεναντι στην ισχυρη συλλογικη συνισταμενη του περσικου κρατους οι ελληνες αντεταξαν την εννοια πατριδα ελευθερια και νικησαν ενω δεν ειχαν εννιαια κρατικη οντοτητα.
  Η πατριδα ΔΕΝ ειναι λαος οπως εχει δειξει η ιστορια απο τις νομαδικες φυλες-λαους που ειχαν κοιτδα και οχι πατριδα οσο μετακινουνταν.
  Ο καθε λαος που εχει επιλεξει-υποχρεωθει(καμια φορα οταν ειναι κατακτημενος) να λειτουργει μεσω μιας κρατικη οντοτητα για να λειτουργησει εχει μεγιστη υποχρεωση να την ανατρεπει και να δημιουργησει καινουργια οταν αυτη παψει να εξυπηρετει τους σκοπους για τους οποιους δημιουργηθηκε.
  Αλλιως δεν θα υπηρχαν επαναστασεις και ανατροπες

 33. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 31/03/2010 21:02:23

  Το φερε ομως ο Θεος κι αυτος πηγε στο χωμα και δεκα στον αγωνα κι η Μακεδονια γυρισε πισω στην Ελλαδα.

 34. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 01/04/2010 06:47:26

  Λόγος του Βελουχιώτη στη Δέσφινα – Σεπτέμβριος 1943

  Σύντροφοι, τον σκοπό μας μέχρι της στιγμής δεν τον είχαμε αποκαλύψει για λόγους σκοπιμότητας. Τώρα εμείς παιδιά του φτωχού λαού και πρωτοπόροι του αγώνα θα αγωνισθούμε για να δώσουμε μια πραγματική ελευθερία στους λαούς, γιατί αυτό που γίνεται σήμερα σε μας, είναι μέρος διεθνούς αγώνα που όλοι οι λαοί ξυπνήσανε θέλουνε να διώξουνε τους τυράννους όχι μόνο αυτούς που έχουμε εδώ αλλά και αυτούς που αύριο θα μας κατακτήσουνε για να μας κάνουνε οικονομικούς τους δούλους για αιώνες ολόκληρους, γιατί αυτοί μεν που είναι εδώ θα φύγουνε μια μέρα, όπως και από κάθε γωνιά της γης, οι κεφαλαιοκράτες όμως του Λονδίνου και της Αμερικής θα επιβάλλουν τη δύναμή τους. Αλλά εμείς οι λαοί που ξυπνήσαμε πια δεν θα τους επιτρέψουμε να μας υποδουλώσουνε, γιατί τη δύναμη την έχουμε στα χέρια μας. Σκοπός μας δεν είναι να χτυπήσουμε τους Γερμανούς και τους Ιταλούς στρατιώτες, γιατί κι αυτοί είναι σαν και εμάς αδέλφια μας και είναι όργανα των διάφορων φασιστών και κεφαλαιοκρατών για τη κατάκτηση και υποδούλωση των λαών και γιαυτό τους έστειλαν εδώ κάτω. Λοιπόν να μην τρέφετε μίσος γι’ αυτούς. Φταίνε οι διάφοροι Βόλπι και Γιούγκερς της Ιταλίας και Γερμανίας. Εάν ρωτήσεις καλά – καλά κάθε στρατιώτη απ’ αυτούς τι επιθυμεί δεν θέλει τίποτε άλλο από του να φτάσει σύντομα σπίτι του, στη δουλειά του και στα παιδιά του. Σας φέρνω παράδειγμα πως μας επιβάλλανε στο 1912 και στο 17 και μετά στα 20 να πολεμήσουμε για να κατακτήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη και τη Μικρά Ασία και να υποδουλώσουμε λαούς σαν τους Βουλγάρους και τους Τούρκους και να ανοίξουμε έτσι ένα άσπονδο μίσος μεταξύ μας, ιδίως με τους Βουλγάρους ενώ τα φυσικά σύνορα της Ελλάδος, δεν είναι πέραν από τον Όλυμπο και μπορούμε πολύ καλά να ζήσουμε χωρίς να έχουμε υποδουλώσει άλλο λαό …

  Ο πρώτος μας σκοπός που θα έχουμε μόλις επικρατήσουμε θα είναι να σφάξουμε όλη την άτιμη φάρα των αξιωματικών του αστικού στρατού που άλλο δεν κάνανε πριν παρά κινήματα για να παίρνουνε γαλόνια μισθούς και να γίνονται Πρόεδροι Δημοκρατίας ή Βασιλιάδες. Το κίνημα του Ζέρβα είναι κίνημα πουλημένο στους Εγγλέζους και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα τους. Είναι τελείως ξένο με τον Ελληνικό λαό, αλλά έχουμε και μ’ αυτόν λογαριασμούς που πολύ γρήγορα θα τους ξεκαθαρίσουμε για να φύγει κάθε εμπόδια από το δρόμο μας.

  Εμείς τα παιδιά του φτωχού λαού είμαστε ικανοί και αξιωματικοί να γίνουμε και να διοικήσουμε τον τόπον μας.

  Σύντροφοι, γιατί από τώρα και στο εξής έτσι θα λεγόμαστε, δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε από το λαό. Οι νίκες μας στο Στάλιγκραντ και στο Χάρκοβο μας φέρνουνε μια ώρα αρχύτερα στη πραγματική λεβεντιά. Δεν περιμένουμε τίποτε άλλο από ένα σύνθημα από το Κέντρο για να ξεχυθούμε στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, στα μέγαρα και στις πολυκατοικίες τις Αθήνας για να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα τους λογαριασμούς μας. Από τώρα και στο εξής όλοι πάνω στα πηλίκια σας θα γράψετε με κόκκινα γράμματα «Ερυθρός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ΕΛΑΣ Ζωή ή θάνατος».

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ Beyond The Stars 01/04/2010 09:29:26

   Και βέβαια λόγος του ¨Άρη Βελουχιώτη στην Δεσφίνα δεν υπάρχει δεν υπάρχει , διότι δεν έχει ποτά εκφωνηθεί.

   Και βέβαια οι Ταγματό-Αλήτες , και οι άξιοι κληρονόμοι τους , κάτω από το άγχος και την ενοχή της αιώνιας καταισχύνης τους για την συνεργασία τους με τους κατακτητές. Κάτω από το φόβο της ΝΕΜΕΣΙΣ που θα ακολουθούσε την απελευθέρωση , προσκολλήθηκαν μετά την ¨Απελευθέρωση¨ , στους Εγγλέζους και τους Αμερικάνους , όπως και όλοι οι Ναζί αξιωματούχοι στην Γερμανία , για να σωθούν.

   Και έβγαλαν πολλά ¨Ντοκουμέντα¨ για την ¨συνεργασία των κομμουνιστών με τους εχθρούς¨ . ¨Συμφωνίες¨ με τους Γερμανούς και με τους Βουλγάρους... , διαφορετικά οι Λούμπεν αυτοί τύποι , που εκτελούσαν πιο πιστά και από τους Γερμανούς την διαταγή του Χίτλερ και του Γερμανικού Επιτελείου για την εκτέλεση ¨50 αθώων ομήρων για κάθε Γερμανό ¨.

   Οι λούμπεν που για ένα παραπάνω δελτίο φαγητού από τους Γερμανούς , για μια άδεια ¨μαυραγορίτη¨ , έκαναν ¨κοινές ¨επιχειρήσεις¨ ( ¨μπλόκα¨ ενάντια σε άοπλους πολίτες σε όλες τις συνοικίες της Ε με τις μονάδες των S/S υπό την διοίκηση του ψυχοπαθή "Simana" ( εκτελέσθηκε ευτυχώς αργότερα από τους Πολωνούς , διότι συμμετείχε και στην καταστολή της εξέγερσης του Γκέτου της Βαρσοβίας) για να εκτελούν στην συνέχεια στις μάντρες εκατοντάδες παλληκάρια , τον ανθό της νεολαίας της Ελλάδας , μετά από την υπόδειξη ¨Κουκουλοφόρων¨ καταδοτών...

   Κυκλοφόρησαν ¨Ντοκουμέντα" κατά του Αντιστασιακού Κινήματος και του Άρη προσωπικά ( και σαδιστή ομοφυλόφιλο , και κατσαπλιά ληστή με ¨ποινικό μητρώο" τον έβγαλαν...) , είχαν ξεχάσει όμως πως είχε κάποια ¨μακρινήξ συγγένεια με τον Ζέρβα , ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ¨ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ¨ του Βοβολίνη ( οπαδοί μιας ¨μεταπολεμικής Μεγάλης Ελλάδας¨ ) ΕΙΧΕ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ "ΑΡΗ" ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΤΟΝ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΗ ¨ΜΑΡΑΘΙΑ" .

   Οι δολοφόνοι Ταγματό-Αλήτες που κυκλοφόρησαν " ντοκουμέντα" σαν και αυτό που παρουσιάζει ο " χωρίς - ΕΛΕΟΣ " , ΞΈΧΑΣΑΝ ΟΤΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΚΟΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΠΟΥ ΕΣΠΕΡΝΑΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ -ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ( οι Γερμανοί θέλανε να αποδεσμεύσουν στρατεύματα για το ¨Ανατολικό Μέτωπο¨ ) την διοργάνωσε ΤΟ ¨Ε.Α.Μ¨ , όπως ξέχασαν ότι τον Βούλγαρο διοικητή της Καβάλας τον εκτέλεσε Ο ¨Ε.Λ.Α.Σ " , ο οποίος μπήκε ¨Απελευθερωτής" και στην Πάτρα ( όπου ο Άρης εκφώνησε λόγο από το μπαλκόνι , μαζί με τον ¨εκ Καϊρου Π. Κανελλόπουλο ) , τον Βόλο και την Θεσσαλονίκη.

   Ξέχασαν επίσης ότι τον Οκτώβρη του 1944 Ο "Ε.Λ.Α.Σ¨- Μακεδονίας - ΑΦΟΠΛΙΣΕ ΤΗΝ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ¨ΟΔΗΓΗΣΕ¨ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ , όταν ¨στασίασε" και έθεσε θέμα ¨Αυτονομίας" στην περιοχή , όπως ξέχασαν επίσης οι απόγονοι των ¨ηρωικών Τ.Α.¨( που είχε καταδικάσει επίσημα το ¨Συμμαχικό ¨Στρατηγείο από το Ρ/Σ του Καϊρου ) ότι οι ¨Βασιλείς της Ελλάδος" ( οι ¨Χίτες" είχαν σαν έμβλημα-στίγμα τους την βασιλική ¨Κορώνα¨ ) στην δεκαετία του 1960 είχαν προσκαλέσει στον γάμο του Κωνσταντίνου τους επιγόνους του έκπτωτου Βασιλιά Βόρι της Βουλγαρίας ( συνεργάτη των Ναζί και ¨κατακτητή της Α. Μακεδονίας ).

   Εγώ κατέθεσα τον μνημειώδη λόγο του Άρη στην Λαμία ( προς γνώση και συμμόρφωση ¨Δεξιών και Αριστερών¨ ) , λόγος που είναι επιβεβαιωμένος με φωτογραφίες και καταγεγραμμένος από εκατοντάδες μαρτυρίες , και οι πολιτικοί ¨κληρονόμοι¨ συνεργατών των κατακτητών καταθέτουν φαιδρά ¨ντοκουμέντα" της Εμφυλιοπολεμικής περιόδου , για ¨συνεργασία των κομμουνιστών με τους εχθρούς¨ ( σαν ¨απολογητικό υπόμνημα¨ σε δίκες δοσιλόγων που έκανε το ίδιο το Αστικό κράτος , υπό πίεση και για τα μάτια του κόσμου ), ¨συμφωνίες¨ που έχουν διαψεύσει όλοι οι μελετητές Γερμανοί μελετητές των στρατιωτικών τους αρχείων , Χάγκενφλάϊσερ , Ρόντχολτς κ.α. , οι οποίοι αντίθετα έχουν ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ με ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ τις ¨συνομιλίες¨ και κατά-διαστήματα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ των ¨GUT - PARTIZAN " ( "Αντικομουνιστικές Ομάδες" Κ Α Ι τμημάτων του " ΕΔΕΣ ¨ ... ).

   Όμως για όλα αυτά δεν φέρει καμία ¨συλλογική ευθύνη¨ η Νέα Ελληνική Γενιά που στέκεται ¨Δεξιά¨ ή ¨Αριστερά¨ , αποτελούν μέρος της ιστορίας που πρέπει να προβληματίζει , για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ , για την συγκρότηση ενός ΝΕΟΥ ΕΑΜ .

  • Ελεος avatar
   Ελεος @ Beyond The Stars 01/04/2010 15:15:06

   Να και το Ντοκουμέντο και να αφήσουν ορισμένοι τα ψέμματα!!!

   - http://i712.photobucket.com/albums/ww128/ingognito/politics/aris_desfina.jpg

 35. Striftompolas avatar
  Striftompolas 01/04/2010 09:42:46

  Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η διοίκησή της, όχι οι άνθρωποί της. Το παιδί που γυρνούσε 15 μέρες τα νοσοκομεία και πέθανε από γαστρεντερίτιδα είναι ένα εξαιρετικά απλό και κατανοητό παράδειγμα. Θα μπορούσε να ασχοληθεί μαζί του οποιοσδήποτε παθολόγος αλλά δεν ήταν η δουλειά του ... και εν τέλει δεν φταίει κανείς ... γυρνούσε τα νοσοκομεία μέχρι να πεθάνει ... νομίζω ότι είναι εξαιρετικό παράδειγμα αναποτελεσματικότητας.

  Οι μαθητές που έχουν προαχθεί και παίρνουν κατά χιλιάδες 4αρια και 5αρια από τους ίδιους ακριβώς καθηγητές που τους έκριναν προακτέους είναι μια ένδειξη αναποτελεσματικότητας και δεν αναρωτιέται κανείς γι αυτό το πράγμα ... το θέμα είναι αν θα μπαίνουν με αυτούς τους βαθμούς για να νοικιάζονται σπίτια στην ιερά πόλη του Μεσολογγίου. Φτιάχνουμε πανεπιστήμια και διατηρούμε στρατόπεδα με τα ίδια ακριβώς κριτήρια.

  ένας καινούργιος εμφύλιος όπου θα ξεμπερδεύαμε με τους "ΆΛΛΟΥΣ" δεν θα έλυνε απολύτως τίποτα γιατί δεν είμαστε (όλοι μαζί) ικανοί να διοικηθούμε (όταν κάνουμε εκλογές βγάζουμε την πολιτική ηγεσία της δημόσιας διοίκησης). Εξ αιτίας αυτής της ανικανότητας θα εφεύρουμε πάλι έναν εχθρό που αυτός θα φταίει για όλα δεινά μας.

 36. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/04/2010 09:47:22

  Ο Διονύσης Χαριτόπουλος αποτελεί σπάνιο είδος πραγματικού Έλληνα διανοούμενου. Δεν είναι κρατικοδίαιτη "λουλού" του Κολωνακίου, ούτε παράσιτο της πολιτικής ορθότητας. Πέρασε με επιτυχία από τον κόσμο της αγοράς, κέρδισε το ψωμί του με το σπαθί του και γράφει εδώ και χρόνια με νου και καρδιά. Κατέχει τα δυο αλληλένδετα κι αυτονόητα: Είναι Πατριώτης κι έχει Κοινωνική Συνείδηση. Συν βέβαια την αληθινή παιδεία του. Ελεύθερο μυαλό, έξω από τα "κουτιά". Χρόνια τώρα τον διαβάζω και χαρίζω τα βιβλία του στους φίλους μου και στα παιδιά μου.

 37. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/04/2010 10:06:39

  ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΤΕΛΛΟΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΣΤΕΛΛΟΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

  Βίκτορ Ουγκώ

  το βρήκα στη donaE
  www.zahari1.blogspot.com

 38. Ελεος avatar
  Ελεος 01/04/2010 16:20:52

  Κάποιοι βάζουν διπλά μηνύματα...

 39. Μαρία avatar
  Μαρία 01/04/2010 19:19:17

  Εξαιρετικό άρθρο!

  "'Ένας δίκαιος πόλεμος είναι προτιμότερος από μια επαίσχυντη ειρήνη".
  Δημοσθένης

  Σε καμμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ του πολέμου διότι οι Έλληνες είναι από τα έθνη που γνωρίζουν πολύ καλά τις καταστορφικές συνέπειες του! Παραθέτω όμως το απόφθευγμα αυτό του Δημοσθένη για να τονίσω ότι όταν φτάνει το "μη παρέκει" οι συζητήσεις περί "φιλίας" είναι αστειότητες που κάνουν τον "φίλο" να μειδιά και σένα να δείχνεις αδύναμος και ανεπαρκής!

 40. Ελεος avatar
  Ελεος 01/04/2010 22:54:05

  Δείτε κι αυτό για να πέσετε κάτω απ' τα γέλια...

  - http://anasintaxi.blogspot.com/2010/03/blog-post_8605.html

  Καλή Ανάσταση, καλή Ανάταση και ασφαλή επιστροφή!

 41. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 01/04/2010 23:22:15

  Άν [ας υποθέσουμε οτι] η ομιλία του Βελουχιώτη είναι πλαστή
  [η αλλοιώς κατασκευασμένη]
  Πείτε μου, πώς εξηγείτε το εξής φαινόμενο.
  Οι 95 στους 100 κομμουνιστές-αριστερίζοντες που γνωρίζω [η γνωρίζουμε]
  και μέσω διαδικτύου
  να έχουν -απολύτως η σχεδόν- ταυτόσημες θέσεις με αυτές
  της προαναφερθείσας ομιλίας?

  Είναι δυνατόν ενώ συμφωνούν με τα λεχθέντα στην ομιλία της Δεσφινας
  [η όλη συμπεριφορά των "αριστερών" αυτό δείχνει]
  να διαφωνούν με το γνήσιο της ομιλίας?

  Μήπως απλά τσαντίζονται επειδή ό Άρης τα λέει ΞΕΚΑΘΑΡΑ?

  ___________________________________________________


  @ ΝΤΑΝΤΟΝ

  Πόσο τοις εκατό των Ελλήνων [μεταξύ 1941-1944]
  πιστεύεις πως συνεργάστηκαν [ως δοσίλογοι-ταγματασφαλίτες]
  με τον κατακτητή?

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ Beyond The Stars 02/04/2010 10:34:35

   Ευτυχώς ενα πολύ μικρό ποσοστό , και αυτό μας τιμά σαν λαό , σαν πολίτες.

   Όμως παρά την μυθολογία που καλλιεργεί δυστυχώς η παραδοσιακή Αριστερά , για να τονίσει την ¨αγωνιστικότητα μας¨ , ότι ¨κανένας Έλληνας δεν στρατεύτηκε για να πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο με τους Γερμανούς ¨ , όπως έγινε μαζικά με Γάλλους , Βέλγους , Ολλανδούς , Κοσσοβάρους - Αλβανούς, Ρουμάνους , Ισπανούς , Ρώσους και Ουκρανούς , όπως επίσης ότι ¨Κανένας Έλληνας δεν πήγε να δουλέψει εθελοντικά στην πολεμική βιομηχανία της Γερμανίας ¨ , Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ περίπου 30.000 Έλληνες στρατεύτηκαν στα ¨Τάγματα Ασφαλείας¨, με γερμανικά όπλα και στρατιωτική διοίκηση ΚΑΙ ότι περίπου 20.000 έλληνες πήγαν να δουλέψουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ στην Γερμανία ( κυρίως από την Βουλγαροκρατούμενη Ελληνική Α. Μακεδονία ) με ειδικά συσίτια και κανονική μισθοδοσία ... ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ , παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν " Ελληνική Μεραρχία " , μετά από την ανατίναξη της "ΕΣΠΟ" ( από " δεξιούς" πατριώτες , θεωρείται μια από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες στην κατεχώμενη Ευρώπη ) ΠΕΡΙΠΟΥ 1000 Έλληνες πολέμησαν ¨μεμονομένα¨ με Γερμανική στολή ενταγμένοι στα " Εθελοντικά WAFFEN - S/S ¨ , με την πιο χαρακταριστική περίπτωση του Πόντιου Σεβαστιανού Φουλίδη ο οποίος ξεσήκωσε Λευκορώσους και Ουκρανούς κατά Σοβιετικού καθεστώτος την ώρα που βρισκότανε σε ¨ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ¨ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ... , σύμφωνα με τα συγγράματα των ίδιων των Νεοναζιστών , αλλά και τα γερμανικά στρατιωτικά αρχεία , ο Σεβαστιανός Φουλίδης ήταν στενός συνεργάτης της ¨Abwehr" του ¨Φόν Κανάρη" και πολεμούσε σαν σαμποτέρ των ειδικών δυνάμεων ¨Brandenburger" "πίσω από τις Ρωσικές-Σοβιετικές δυνάμεις" και κάποια στιγμή ¨έπεσε σε παράτολμη επιχείρηση ¨ηρωϊκά¨ ..., ΙΣΩΣ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΥΛΙΔΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ ΤΙΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ " ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ " ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ-ΕΣΣΔ - ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ - ΕΞΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΣΣΔ , ενέργεια βέβαια που ήταν ρατσιστική και βλακώδης διότι χιλιάδες Έλληνες - Πόντιοι πολέμησαν μέσα απο τις γραμμές του Σοβιετικού στρατού κατά των Γερμανών εισβολέων , και από ανώτερα στρατιωτικά αξιώματα.

   Επίσης που ο Ελλληνικός λαός αγωνιζότανε , πέθενε από την πείνα ή στα εκτελεστικά αποσπάσματα ή στα μπουντρούμια της Μέρλιν , ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΟΙ ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ¨ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ" ΚΑΙ ΕΚΟΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΠΟΥΔΑΖΑΝ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ( ¨για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους και να γίνουν χρήσιμοι πολίτες ) ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ - ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΜΕΤΑ - ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ¨ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ¨...

   Και παρά το γεγονός ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των Ελλήνων συνεργάσθηκε με τον εχθρό , οι λίγοι που το έπραξαν ήταν ικανοί να προξενήσουν ένα πολύ μεγάλο κακό στον Ελληνισμό , ηθικά και υλικά....ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ¨ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ - ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ...

   Τα ονόματα Μποδοσάκης και Λάτσης , όπως και εκοτοντάδες ¨Εργολάβοι Δημοσίων Έργων-Πολιτικοί Μηχανικοί ¨ , όχι μόνο κέρδιζαν από την παραγωγή όπλων και την κατασκευή " οχυρωματικών έργων " κατά της Πατρίδας τους , αλλά πρόσφεραν και μεγάη βοήθεια στους κατακτητές ...ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ... ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ¨ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΡΟΓΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΜΕ ΤΑ ¨ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ" ...

   Υ.Γ. Ένας άλλος που έδωσε ¨αγώνα¨ για να μην στηθεί η προτομη του ¨ΑΡΗ¨ στην Λαμία , που δεν ήθελε επίσης να τιμηθεί η συμβολή και η μνήμη του , ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ. FRANZ ( πως το λέει και ο Χατζής στο τραγούδι του : " Δεν μπορώ να σε αγαπήσω Φράνς...¨ ) Τσαγγάρης , γόνος ¨μεικτού ελληνογερμανικού γάμου στην κατοχή ...¨ ( και γόνους τέτοιων ¨μεικτών γάμων από την περίοδ της κατοχής , έχουμε και στην Κρήτη ). Επίσης ενεργό στέλεχος της Ν.Δ. στον Πόρο ήταν και ο γόνος " Γερμανού Ομογενή" που ο πατέρας του ήταν ενεργό στέλεχος της Γκεστάπο στην Αθήνα ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ¨ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ" ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ¨ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ¨ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ !

   Τι να λέμε τώρα ( ; ) , ναί η συντριπιτκή πλειοψηφία των Ελλήνων δεν συνεργάσθηκε με τους κατακτητές , αλλά υπάρχουν και κάποιες ¨εξαιρέσεις¨ που μας κρατάνε δεσμώτες μέχρι σήμερα...

 42. anasta avatar
  anasta 02/04/2010 07:11:05

  Παιδιά, να το ξεκαθαρίσουμε:
  Ο Βελουχιώτης κατά την επιστροφή του από την Αθήνα (όπου είχε μπει ντυμένος παπάς) όντως σταμάτησε στη Δεσφίνα για να γιορτάσουν την 25η Μαρτίου, μπροστά σο άγαλμα του Δεσπότη των Σαλώνων Ησαΐα, ήρωα της επανάστασης. Και όπως το συνήθιζε αρκετές φορές, δεν μίλησε ο ίδιος, αλλά έδωσε αυτήν την τιμή σε τοπικό καπετάνιο για να τον εξυψώσει στα μάτια των ανθρώπων της περιοχής του.
  Μίλησε ο Διαμαντής, ή Γιάννης Αλεξάνδρου τελειόφοιτος της Νομικής και φυσικά δεν είπε τέτοιες ανοησίες.
  Ο Άρης ήταν βαθύτατα Έλληνας και αυτό είναι μια βασική κατηγορία που του προσάπτουν περιφρονητικά ακόμα τα μέλη του ΣΥΝ, ότι ήταν "εθνικιστής", "λαϊκιστής" (μιλούσε απλά με τους χωρικούς) και "ξενόφοβος" (δεν ήθελε τους Άγγλους και όταν έφτασε και η Σοβιετική Αποστολή στην Ελλάδα, αντί να χαρεί είπε το γνωστό "όλα τα γουρούνια την ίδια μύτη έχουν").
  Μην ακούτε τους κακόβουλους.

 43. lamogio88 avatar
  lamogio88 06/04/2010 12:17:47

  Ήμαρτον με τις πλαστογραφίες.Αν θέλετε να κράξετε το ΕΑΜ και το ΚΚΕ,δόξα τους θεούς,υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα να τους προσάψετε από έναν πλαστό λόγο του Βελουχιώτη,ο οποίος παρά τα τεράστια ελαττώματά του,είχε έντονη εθνική συνείδηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.