#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2010 19:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

“Οι Έλληνες δημιουργούν νέους εχθρούς, και δεν το καταλαβαίνουν”Του Ted Galen Carpenter

Σε μια πρόσφατη συνάντησή μου με Έλληνες αξιωματούχους, ήταν φανερό πως προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αποδείξουν τις πολύτιμες συνεισφορές της χώρας τους στις πολιτικές  επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί ήταν αυτοί που επεσήμαναν τη σημασία της μεγάλης βάσης στη Σούδα της Κρήτης. Και έχουν δίκιο. Η Σούδα έχει παίξει σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο σε διάφορες στρατιωτικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του `90, καθώς και τις τρέχουσες αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Πράγματι, όταν οι κυβερνήσεις Bush και  Clinton εξέταζαν ποιες ΝΑΤΟϊκές βάσεις θα έκλειναν με το τέλος του ψυχρού πολέμου, το πεντάγωνο υποτίθεται πως είπε, ότι μπορεί να δεχτεί το κλείσιμο οποιωνδήποτε βάσεων, αρκεί να παραμείνει ανοιχτή αυτή της Σούδας.

Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να τονίσει την αξία της εν λόγω εγκατάστασης είναι κατανοητή. Όπως και το να θυμίσει την ελληνική προσφορά στους στρατηγικούς στόχους της Δύσης. Οι Έλληνες συχνά διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τη Τουρκία ως έναν πιο σημαντικό της  σύμμαχο. Θέλουν να υποστηρίξουν την άποψη ότι και η Ελλάδα είναι σημαντική, και μάλιστα πιο αξιόπιστη σύμμαχος, από ότι η Τουρκία. Και αν λάβουμε υπόψη τις κατά καιρούς«αυτόνομες» συμπεριφορές της Άγκυρας, όπως πρόσφατα που αντιστάθηκε στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, τότε βλέπουμε πως η Αθήνα έχει κάποιοι δίκιο.

Παρόλα αυτά, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι αυτοί οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν λαμβάνουν υπ`όψιν τους τα ρίσκα που παίρνει η χώρα τους, προσφέροντας μια τόσο δημόσια βοήθεια προς την Αμερική. Για παράδειγμα, οι ΝΑΤΟϊκές αποστολές που έχουν ορμητήριο τη βάση της Σούδας, εξυπηρετούν αμερικανικές επιδιώξεις εναντίον μουσουλμάνων αντιπάλων στη Μέση Ανατολή και στην Νοτιοδυτική Ασία. Κάποια κράτη και κάποια πολιτικά κινήματα που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα θεωρούσαν την Ελλάδα ως εχθρό, τώρα έχουν λόγους να το κάνουν εξαιτίας της άφθονης βοήθειας που η Αθήνα προσφέρει στους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι μετατρέπουν τη χώρα τους σε στόχο.

Υπάρχουν και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα ρίσκα που εμπεριέχει η συνεργασία τους με την πολιτική ασφάλειας της Αμερικής. Για παράδειγμα η Ρουμανία δεν επεδίωκε μόνο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, αλλά ήταν και ιδιαίτερα πρόθυμη να παίξει το ρόλο πλατφόρμας από την οποία θα εκπορεύονται οι αμερικανικές στρατιωτικές αποστολές εναντίον της Μ. Ανατολής. Αυτή η επιθυμία είχε μια οικονομική λογική, αφού οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να πληρώσουν αρκετά χρήματα για μια τέτοια βοήθεια, χρήματα που τα έχει άμεση ανάγκη η Ρουμανία. Αλλά δεν αναλογίζονται εκεί στο Βουκουρέστι, το πόσους νέους και αχρείαστους εχθρούς δημιουργούν με αυτή τους τη στάση;

Σίγουρα, οι μικροί μας σύμμαχοι θέλουν να τα έχουν καλά με την προστάτιδα τους υπερδύναμη, θα πρέπει όμως να αντιληφτούν πως τα όποια οφέλη από μια τέτοια συνεργασία, εμπεριέχουν και κινδύνους. Τους συμβουλεύουμε να προχωρήσουν σε μια πιο νηφάλια ανάλυση του κόστους και των κερδών.

S.A.- The National Interest

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Maximilien avatar
  Maximilien 19/12/2010 19:26:46

  Lol, με άλλα λόγια: Μην είστε τόσο εθελόδουλοι. Ε, ρε γκιλοτίνα που χρειάζεται....

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 19/12/2010 19:31:31

  Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι που φώναζε "Έξω οι Βάσεις του Θανάτου";
  Τι μας λέει ετούτος λοιπόν; Ότι και καλά, το σημερινό ΠΑΣΟΚ άλλαξε θέσεις;
  Άϊντεεεε.....

 3. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 19/12/2010 19:33:31

  Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο Θεός!

 4. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 19/12/2010 19:50:29

  Xμ, το άρθρο είναι ιδιόμορφα ενδιαφέρον και μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους, ίσως και "αντίστροφα". Μεγάλη σημασία έχει και το περιοδικό στο οποίο γράφεται. Μέσα είναι χωμένος και ο Κίσινγκερ, με εκδότες και συμβούλους αμεριακανοεβραίους που υπήρξαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

 5. Kasut avatar
  Kasut 19/12/2010 20:03:40

  Ενδιαφερον εχει και το εξης. Ο Τεντ Γκαλεν Καρπεντερ ειναι μελος του Ινστιτουτου Cato, γνωστων ακρονεοφιλελευθερων αποψεων περι πληρους απελευθερωσης του εμποριου, ιδιωτικοποιησης ολων των κρατικων υπηρεσιων που χρηματοδοτειται κυριως απο μεγαλες επιχειρησεις.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/12/2010 21:04:48

  κουφό... το είδα και στο πρωτότυπο. Αδυνατώ να καταλάβω αν το πάει κάπου και που... Πέρα από ικανοποίηση κάποιου αιτήματος για "μεγαλύτερη προστασία"; Ή μας λένε ότι δεν την χρειάζονται πια την βάση τόσο πολύ;

  • Bodinus1576 avatar
   Bodinus1576 @ archaeopteryx 19/12/2010 21:17:15

   Μήπως μας λένε ότι το δόγμα να ενεργούν οι ΗΠΑ ως προστάτιδα των μικρών συμμάχων έχει εγκαταλειφθεί και είτε θα πρέπει να τα καταφέρουμε μόνοι μας είτε να βρούμε άλλον "προστάτη" (π.χ. τουρκία) , ο οποίος θα μας προστατεύσει από τους μουσουλμάνους, που μας στοχοποιούν, γιατί οι μουσουλμάνοι αυτόν τον προστάτη θα τον ακούνε?

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Bodinus1576 19/12/2010 21:32:17

    μπορεί... Και δένει με τις μαϊμουδιές (μαϊμουνιές εις την τοπικήν) περί ανεξάρτητης Κρήτης

    • Στέργιος avatar
     Στέργιος @ archaeopteryx 20/12/2010 07:56:16

     Αν η Κρήτη γίνει ανεξάρτητη το 2012, μπορούμε να απελάσουμε εκεί το Μητσοτακέικο;

     • Ναιτ-σταρ avatar
      Ναιτ-σταρ @ Στέργιος 20/12/2010 09:10:41

      Καλυτερα να διορθωσεις αυτο που ειπες για την Κρητη, αυτα δε λεγονται ουτε για πλακα...τοση καφριλα τελικα ειναι αδιανοητο να υπαρχει στους Ελληνες...

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Στέργιος 20/12/2010 09:19:28

      μην τους δίνεις ιδέες... για Καρέκλα, και την Κρήτη δίνουν στους Τούρκους

 7. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 19/12/2010 21:20:36

  Υποπτο και προβοκατόρικο άρθρο...
  Δηλαδή τι προτείνει να κάνουμε, γιατί δεν το λέει καθαρά ?
  Από την άλλη μας καθιστά εν δυνάμει στόχο. Διπλωματικά επικίνδυνα παιγχνίδια... Μάθανε ότι γ@@@@@@@@ε πλακώσανε και οι γύφτοι ?

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ΝΑΥΤΗΣ 20/12/2010 07:55:41

   Όντως μας καθιστά εν δυνάμει στόχο.
   Και το άρθρο είναι επικίνδυνο γιατί όποιος πιστεύει ότι Αλκάιντες κι Αλμάιντες εκπορεύονται από το Αφγανιστάν, είναι μακράν νυχτωμένος.
   Μάλλον από το Λάνγκλεϊ τής Βιρτζίνια εκπορεύονται...
   Γι'αυτό το άρθρο είναι επικίνδυνο.

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/12/2010 21:28:27

  Το ινστιτουτο αυτο ειναι κατα της υπερβολικης επεκτασης των ΗΠΑ στον κοσμο και κατα της εμπλοκης τους σε ολα τα μετωπα και της προστασιας οποιου το ζηταει.
  Στο πνευμα αυτο ειναι και το αρθρο.Εδω να πουμε οτι η συμπεριφορα των Ελληνων ειναι τελειως διαφορετικη μεσα και εξω.Ενω μεσα παριστανουν οτι "καταπιεζονται" απο τους Αμερικανους οταν πανε εκει ζητουν την οσο μεγαλυτερη παρεμβαση τους στα ελληνοτουρκικα.

 9. The Saint avatar
  The Saint 19/12/2010 21:39:27

  Mας λένε μάλλον αυτό που είναι και αυτονόητο...
  Οτι με την επερχόμενη αλλαγη στρατηγικής των ΗΠΑ, λόγω αδυναμίας της τελευταίας να εκπληρώσει το ρόλο της ώς προστάτιδας δύναμης (λογω των μεγάλων οικονομκών δυσχερειών που αντιμετωπίζει ήδη) καλό είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα μας.

  Με δεδομένο δε, ότι ο στρατός γενικότερα, και όχι μόνο ο αμερικανικός, θα έχει νέους ρόλους να αναλάβει, όπως αυτος της καταστολής εξεγέρσεων, και καθώς ανοικτός πόλεμος εναντίον μας, απο εχθρούς σαν αυτούς που "φωτογραφίζει" το άρθρο, δεν μπορεί να γίνει, λόγω απόστασης, καλό είναι ο στρατός να ετοιμάζεται και γιά αντιτρομοκρατικές κινησεις.... Απο αυτές μάλλον θα "πήξουμε" στο μέλλον...

  p.s. Λέτε, η υπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών απο τις ...επικίνδυνες περιοχές, να αποτελέσει καποιου είδους ασπίδα, γιά εμάς, σε τέτοιες περιπτώσεις, η θα είναι χειρότερα τα πράγματα, επειδή οι οποιες τρομοκρατικές ενέργειες θα δημιουργούνται εκ των έσω...

 10. ierofantis avatar
  ierofantis 19/12/2010 22:22:42

  Η Αμερική υφάσταται τρελή οικονομική αιμορραγία σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα εμφανίζοντα πολλές εστίες έντασης παντού στον κόσμο. Οικονομικά η υφήλιος κλυδωνίζεται ενώ νέες οικονομίες με σφριγηλό πληθυσμιακό δυναμικό ζητούν λόγο στην παγκόσμια κονίστρα. Είναι εμφανές, και δεν αναφέρομαι στο παρόν άρθρο, αλλά σε ευρύτερα συμπεράσματα, ότι εισερχόμαστε σε περίοδο βίαιων και ακραίων ανακατατάξεων στην ισορροπία δυνάμεων στη γη. Νέες συμμαχίες θα διαμορφωθούν καθώς μεγάλα έθνη χειραφετούνται (Κίνα, Βραζιλία, Γερμανία, Νιγηρία, Ινδία κλπ).
  Η Αμερική δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά δυνάμεις σε ελάσσονες περιφερειακές προστριβές όπως τα ελληνοτουρκικά. Μάλλον μας προτρέπουν να δορυφοριοποιηθούμε υπό την Τουρκία, την νέα πληθυσμιακή και οικονομική δύναμη που αναδύεται στη γειτονιά μας. Εδώ είμαστε να τους αποδείξουμε το αντίθετο....αν έχουμε τα άντερα.

 11. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 20/12/2010 00:14:18

  «Ανησυχίες» από τις πένες του Nixon Center, βεβαίως, βεβαίως. Αντιστοίχως επί ανοίγματος Καραμανλή προς Πούτιν. Άτιμο το μπαγιόκο.

 12. geoc54 avatar
  geoc54 20/12/2010 05:47:07

  Μαλλον μας λένε ότι εχουμε αποκτησει και εχθρους και δεν ειναι δυσκολο, συντομα να δούμε την "ισλαμική τρομοκρατια" η καποια συραξη εδω στην ελλαδα

 13. Σαος avatar
  Σαος 20/12/2010 11:14:04

  Μήπως ο αρθρογράφος μας προετοιμάζει για προσχεδιασμένες ψυχολογικές και τρομοκρατικές επιχειρήσεις που θα έχουν ως τελικό στόχο την παγίωση ενός αυταρχικού αμερικανοστραφούς καθεστώτος στην Ελλάδα από τον Τζέφρη ή από κάποιον διάδοχο; Μήπως δούμε τίποτα «τρομοκρατικά» χτυπήματα και ξεσηκωμούς από ισλαμιστές λαθρομετανάστες;;;;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Σαος 20/12/2010 11:20:27

   Γιατι ποτε δεν πιστευουμε αυτο που λενε καποιοι;
   Ο υστερικος Ανδρεας φωναζε οτι τον κυνηγουν γιατι θελει να κλεισει τις βασεις και τελικα πολλες εκλεισαν μονες τους.
   καποια μερα θα κλεισουν και οι υπολοιπες και θα διαλυθει το ΝΑΤΟ και ακομη εδω διαφοροι θα πλαθουν σεναρια-τοτε βεβαια οι κυβερνωντες θα ψαχνουν καποιον αλλο για να μας σωσει απο την Τουρκια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.