#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2013 12:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Κατάσταση πολέμου" - Οι ψευτοπαλληκαριές του Κιμ Γιονγκ ΟυνΟι καθημερινές ρητορικές εκρήξεις δείχνουν ότι κάτι πάει εντελώς στραβά στη Βόρεια Κορέα, γράφει ο Gordon G. Chang.

Το Σάββατο, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι «εισέρχεται σε κατάσταση πολέμου» με τη Νότια Κορέα. Προηγήθηκε η δήλωση του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν την Παρασκευή, ότι «έχει έρθει η ώρα για να τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ εν όψει της κατάστασης που επικρατεί».  Το αγόρι- ηγέτης, ο Κιμ είναι μάλλον 29- δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε. Παράλληλα, υπέγραψε μια διαταγή για να «χτυπήσει αλύπητα» τις ΗΠΑ και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στην περιοχή του Ειρηνικού. Αυτό είναι, φυσικά, παράφορο, αλλά τα σκληρά λόγια έρχονται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή. Το αφύσικο κυβερνόν καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είναι σε σύγχυση και έτσι η κατάσταση θα μπορούσε σύντομα να βγει εκτός ελέγχου.

Κάθε χρόνο, η Πιονγκγιάνγκ κάνει στομφώδεις απειλές πριν από τις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Στη συνέχεια, όταν οι ασκήσεις αρχίζουν, οι Βορειοκορεάτες ησυχάζουν.  Φέτος, όμως, το ξέσπασμα συνεχίστηκε και οι λέξεις γίνονται όλο και πιο ολέθριες. Αυτό το μήνα, για παράδειγμα, η Πιονγιάνγκ ακύρωσε την ανακωχή που έληξε τον Πόλεμο της Κορέας και απείλησε με επιλεκτικά πυρηνικά χτυπήματα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι καθημερινές ρητορικές εκρήξεις δείχνουν ότι κάτι είναι τρομερά λάθος στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Ο νεαρός Κιμ ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2011, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Γιονγκ Ουν δεν είχε χρόνο για να εγκαταστήσει αξιωματούχους πιστούς σε αυτόν ή να μάθει την περίπλοκη ισορροπία που απαιτείται για να κρατήσει τα τέσσερα στοιχεία του καθεστώτος - στρατό, μηχανισμό ασφάλειας, κόμμα και οικογενειακό κύκλο του Κιμ-στην σωστή ευθυγράμμιση.

Ως αποτέλεσμα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που πλέον χαιρετούν ως «Ανώτερο διοικητή», χρειάστηκε να στηριχθεί στους δύο συγγενείς για υποστήριξη, την θεία Κιμ Κιονγκ Χούι και τον σύζυγό της, Γιανγκ Σονγκ Τάεκ. Όπως αναφέρει ο αναλυτής Bruce Bechtol, θα πρέπει να ανατρέξει κάποιος στο 1949 για να βρει μια στιγμή όπου ένας ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε μια μικρότερη ομάδα υποστηρικτών, απ’ ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει σήμερα.

Αυτό τον καθιστά ευάλωτο, ειδικά επειδή ο Γιανγκ Σονγκ Τάεκ δεν καθαιρεί μόνο αξιωματούχους, αλλά επίσης διαλύει τη δομή της εξουσίας που εφάρμοσε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ευνόησε το στρατό έναντι του  Κόμματος των Εργατών της Κορέας, ενώ ο Γιανγκ, που ενεργεί  στο όνομα του Κιμ Γιονγκ Ουν, ευνοεί το κόμμα, μειώνοντας τον  στρατό. Οι προσπάθειες αυτές - δεν αποτελεί έκπληξη- έχουν αποσταθεροποιήσει την Πιονγιάνγκ. Ο Γιανγκ έχει αφαιρέσει από το στρατό του πολλές από τις πολυπόθητες πηγές εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Περίπου το 70% των ξένων επιχειρήσεων σε νόμισμα της Βόρειας Κορέας πραγματοποιήθηκε από τους ανώτερους αξιωματικούς, υπό τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, υπό την κηδεμονία του Γιανγκ, άρχισε να αποκτά τον έλεγχο της επιχείρησης. Ο νέος ηγέτης, για παράδειγμα, έκλεισε τον Taepung International Investment Group που έχει χαρακτηριστεί ως αγωγός του στρατού για επενδύσεις στο εξωτερικό.

Ο Γιανγκ λέγεται επίσης ότι βρίσκεται πίσω από το κλείσιμο του διαβόητου Room 39, του «διεφθαρμένου ταμείου» που ήταν κέντρο κακόφημων δραστηριοτήτων όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η παραχάραξη του νομίσματος των ΗΠΑ, καθώς και η κατασκευή πλαστών Viagra. Αυτό δεν σημαίνει ότι το καθεστώς Κιμ αποποιείται τις παράνομες δραστηριότητες. Όπως αναφέρουν οι Korea Times, «οι ειδικοί λένε ότι οι εξελίξεις μπορεί να μετατοπίσουν την ευθύνη για την προσέλκυση εξωτερικών χρημάτων για το κόμμα, το οποίο έχει ανανεωθεί μετά τη συγκέντρωση δολοπλόκων υπό τον Κιμ Γιονγκ Ιλ».

Επιπλέον, ο Κιμ και ο Γιανγκ έχουν απολύσει κορυφαίους αξιωματούχους, κυρίως τον Ρι Γιο Χο, σεβαστό αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των δυνάμεων που ήταν ενάντια στον Ρο και εκείνων που του ήταν πιστοί, όταν καθαιρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Ανεξάρτητα από το αν αυτές οι φήμες είναι αληθινές, έχει καταστεί σαφές ότι η απομάκρυνση του δημοφιλούς Ρι από τον Κιμ δεν πολυάρεσε στους κορυφαίους διοικητές. Σε μια περαιτέρω ένδειξη της αναταραχής, ο διάδοχος του Ρι, Χιον Γιονγκ Τσολ, στη συνέχεια υποβιβάστηκε.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να το παρατράβηξε ανατρέποντας ένα βασικό στέλεχος, τόσο που η έντονη ρητορική του σήμερα φαίνεται να είναι σα μια προσπάθεια να κατευνάσει τους στρατηγούς και τους ναύαρχους της παλιάς φρουράς. Ο Κιμ και ο Γιανγκ μπορεί να είναι τα πιο ισχυρά άτομα στην Πιονγκγιάνγκ, αλλά δεν έχουν τον έλεγχο του στρατού και δεν έχουν ισχύ σε άλλα στοιχεία του καθεστώτος. Ως αποτέλεσμα της αταξίας, οι σκληροπυρηνικοί φαίνεται να έχουν αρπάξει τον έλεγχο.

Και δεν κοιτάζουν στην Κίνα, τον μόνο επίσημο σύμμαχό της, για να βοηθήσει ώστε να ηρεμήσει η Βόρεια Κορέα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αγωνίζεται επίσης να ολοκληρώσει μια ταραγμένη μεταβατική ηγεσία. Στην αναταραχή του περασμένου έτους, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη επιρροή της ηγετικής ομάδας.

Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Κίνας έχουν διατηρήσει δεσμούς με τους βορειοκορεάτες ομολόγους τους και εξακολουθούν να έχουν απόψεις υπέρ της Πιονγιάνγκ. Ο κινεζικός στρατός, για παράδειγμα, έχει μεταφέρει τουλάχιστον έξι κινητούς εκτοξευτές πυραύλων για τους νέους πυρηνικούς πυραύλους KN-08 της Βόρειας Κορέας, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ικανότητα Κιμ να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο. Έτσι, αντί να περιορίζουν τους φιλοπόλεμους συμμάχους τους, οι Κινέζοι φαίνεται να τους ενθαρρύνουν.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το Πεκίνο. Και καθώς εκτοξεύει τη μία απειλή μετά την άλλη, ο Κιμ είναι πιο δύσκολο να υποχωρήσει, δεδομένου ιδίως ότι το καθεστώς του έχει χτίσει, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, την νομιμότητά του στη χρήση θανάσιμης δύναμης. Η Βόρεια Κορέα είναι απίθανο να καταφύγει στη βία, ενώ οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας θα συνεχιστούν και η ετοιμότητά τους θα είναι υψηλή. Ωστόσο, σε αυτές τις ρευστές συνθήκες, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Το παράθυρο για τη βία στην κορεατική χερσόνησο είναι πλέον ανοικτό.

thedailybeast

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 31/03/2013 08:39:25

  Το να ισοπεδώσουν οι Αμερικανοί τις πυρηνικές εγκαταστάσες της Β. Κορέας θα ήταν το μόνο εύκολο. Η Κίνα θα ψέλλιζε κανα δυό λόγια συμπαράστασης για την τιμή των όπλων αλλά τίποτα παραπάνω. Το πρόβλημα είναιο λαός της Β. Κορέας ο οποίος υποφέρει τα πάνδεινα για χάρη ημίτρελλων ηγετών και θα ήταν ανήθικο να βομβαρδιστεί για χάρη τους. Πριν 3-4 χρόνια αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Β. Κορέα. Στέλεχος του ΚΚΕ μου έλεγε ότι οι αγρότες δούλευαν στην ύπαιθρο στην κυριολεξία με το πιστόλι στο κεφάλι. Οταν γύρισε η αντιπροσωπεία εισηγήθηκε στην Παπαρήγα άμεση διακοπή σχέσεων με το Β.Κορεάτικο ΚΚ αλλά η Παπαρήγα το απέρριψε.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Tassos 31/03/2013 10:13:49

   Το πρόβλημα είναι πως η Σεούλ και 20.000.000 άμαχοι βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές του Βορειοκορεατικού πυροβολικού. Παρ'ολο που είναι σίγουρο πως οι Δυτικοί θα καταστρέψουν τις θέσεις του ,αυτό θα πάρει μέρες ,και στο μεταξύ θα έχουμε ολοκαύτωμα αμάχων ανευ προηγουμένου.

   Αυτό είναι το βασικό χαρτί των Βορείων. Αλλιώς Νότιοι και Αμερικάνοι θα τους είχαν "τελειώσει" απο καιρό.

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ ΣΤΕΛΙΟΣ 01/04/2013 06:06:25

    Ετσι, και οσο κι εχεις ενα μοντερνο αντι-πυραυλικο συστημα, αν το αντιπαλο πυροβολικο εξαπολησει μπαραζ (εστω και για λιγα λεπτα, αφου μετα οι Αμερικανοι θα το ...εξαερωσουν), αν εχεις αστικο ιστο εκει κοντα, θα παθεις μεγαλη ζημια. Πρεπει να χτυπησεις πρωτος τις θεσεις πυροβολικου, οι οποιες ενα ειναι οχυρες, ισως καποιες αντεξουν. Η κατασταση ισως θυμιζει λωριδα της Γαζας με Ισραηλ. Δυστυχως η Σεουλ ειναι πολυ κοντα στα συνορα. Η λυση θα ηταν να ξεσηκωθει ο λαος στη Βορ Κορεα, αλλα αυτο για να γινει...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Tassos 01/04/2013 06:10:39

   Tι να κανει και αυτη;Να δικαιωσει την εκστρατεια του
   ελληνικου στρατου στην Κορεα κατα της οποιας ειχαν πει τοσα και
   τοσα; Ποτε καμμια εκστρατεια δεν δικαιωθηκε τοσο οσο αυτη που
   βοηθησε να σωθουν 40 εκατομμυρια Νοτιοκορεατες απο την οικογενεια
   Κιμ.

 2. Δαίμων avatar
  Δαίμων 31/03/2013 09:24:09

  Όλα τα είχαμε, οι τρελλοβορειοκορεάτες μας λείπανε!

 3. tpe avatar
  tpe 31/03/2013 09:56:04

  Ξέρετε τι με προβληματίζει;
  Θυμάστε το διαβόητο άξονα του κακού του Μπους; Το θέμα είναι πως με τον ένα ή άλλο τρόπο, η Συρία έφυγε από τη "μέση". Μένουν οι άλλοι 2 κι οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν πυρηνικά (ή θα αποκτήσουν γρήγορα). Κι οι μουρλοί ηγέτες είναι πιο επικίνδυνοι από άλλους, ο Χίτλερ το απέδειξε περίτρανα.

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 31/03/2013 12:23:06

  Εδω εχω να πω κατι που διχαζει τη σκεψη μου: πολυ σωστα οι Αμερικανοι σκεφτονται τους αμαχους. Οι Ρωσοι και οι Κινεζοι σε περιπτωση που πιεσθουν, εχουν τετοιες ευαισθησιες; σε εναν πολεμο πως θα αντιδρασουν;η στον πολεμο ολα επιτρεπονται απο ολους;

  • Φρέσκα Κουλούρια avatar
   Φρέσκα Κουλούρια @ Ρηνα 31/03/2013 15:41:59

   Έλα μου;;
   Από πότε οι αμερικάνοι σκέφτονται τους αμάχους;
   Να θυμηθούμε λίγο την πρώην Γιουγκοσλαβία, την Γρενάδα, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Λιβύη .... ;
   Οι απώλειες των αμάχων («παράπλευρες απώλειες» η μοντέρνα έκφραση) είναι πάντα ένα από τα (απάνθρωπα και απαγορευμένα από το δίκαιο περί πολέμου) μέσα για να καμφθεί η αντίσταση ενός αμυνόμενου λαού.
   Και δεν περιμένω βέβαια ούτε από τους ρώσους, ούτε από τους κινέζους, ούτε από τους βορειοκορεάτες αλλά ούτε και από τους Έλληνες να σκέφτονται τους αμάχους εάν και όταν εμπλακούν σε πόλεμο.
   Δεν με βρίσκει σύμφωνο αυτός ο τρόπος επιβολής ισχύος αλλά από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα έτσι γίνονται οι πόλεμοι και ελάχιστοι στρατοί σεβάστηκαν τους αμάχους.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Φρέσκα Κουλούρια 31/03/2013 19:46:46

    Μιλάμε (και) για Νοτιοκορεάτες αμάχους,και η Νότια Κορέα σήμερα δεν είναι κανένα κράτος της καρπαζιάς. Χωρίς να συμφωνήσουν αυτοί, δεν γίνεται τίποτα.

  • Βατάτζης avatar
   Βατάτζης @ Ρηνα 31/03/2013 19:16:28

   Μάλλον τους σκέφτονται τους αμάχους περισσότερο, απόδειξη το γεγονός της εισόδου πχ των Ρώσων στο Βερολίνο, που ήταν παιδική παρέλαση σε σχέση με τους (άνευ λόγου) βομβαρδισμούς στη Δρέσδη και αλλού, με πάνω από 70.000 νεκρούς ΑΜΑΧΟΥΣ.. Η ακόμα στη Χιροσίμα/Ναγκασάκι... Και ποιος μας βεβαιώνει ότι είναι αυτός ο πραγματικός λόγος που δεν επεμβαίνουν οι ΗΠΑ στη Κορέα ή απλά δεν μπορούν και θα προτιμήσουν να επιχειρήσουν ξανά την σίγουρη μέθοδο της "πορτοκαλί επανάστασης" που τόσο κάνουν καλά;

 5. Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι avatar
  Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι 31/03/2013 13:47:47

  - Οι συνθήκες για "μη διάδοση των πυρηνικών" από χώρες που ήδη τα κατέχουν είναι εργαλείο διατήρησης του στάτους-κβο. Θα ήταν ειλικρινής αν συνοδευόταν από απόσυρση των υφισταμένων από τους κατέχοντές-τα.

  - Η λιμοκτονία των ντόπιων δεν ενδιαφέρει κανέναν πουθενά στον υπόλοιπο κόσμο (πλην φιλανθρωπικών οργανώσεων) και χρησιμοποιείται καθαρά για προπαγανδιστικούς λόγους. Το παράδειγμα του χρόνιου υποσιτισμού ή λιμού των λαών στο Κέρας της Αφρικής μάς το επιβεβαιώνει.

  - Αν δεν είσαι κομμουνιστική (ή απλά μη φίλη προς τους ελέγχοντες τα ευρωπαϊκά και δυτικά μέσα χώρα), π.χ. αν είσαι το Ισραήλ, τα πυρηνικά σου δεν ενοχλούν και δεν δημιουργούν πρωτοσέλιδα. Προσπαθήστε να διαβάζετε / ενημερώνεστε και από άλλες πηγές. Το ότι η X ηθοποιός του Χόλιγουντ πέθανε από ναρκωτικά ή τσίμπημα μέλισσας ΔΕΝ είναι είδηση με την οποία θα πρέπει να ασχολείται ολόκληρος ο πλανήτης. Η ικανότητάς μας να αναλύουμε, επεξεργαζόμαστε και αποθηκεύουμε πληροφορία και βάσει αυτής να παράγουμε κρίση είναι πεπερασμένη. Σκεφθείτε μήπως η πληροφορία που δέχεσθε είναι ελεγχόμενη και επηρρεάζει το σύνολο της γνώσης που έχετε ή θα μπορούσατε να έχετε. Αναρωτηθείτε ποιος είναι αυτός που διαδίδει την οποιαδήποτε είδηση και αν οι τυχόν επιδιώξεις του ταυτίζονται με τις δικές σας.

  - Τα πυρηνικά ήρθαν για να μείνουν. Το τζίνι δεν ξαναμπαίνει στο μπουκάλι.

  • Φρέσκα Κουλούρια avatar
   Φρέσκα Κουλούρια @ Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι 31/03/2013 15:42:42

   Ακριβώς αυτό.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι 01/04/2013 09:33:31

   Το να μην βρίσκονται πυρηνικά όμως στα χέρια παραφρόνων δολοφόνων των ίδιων των των λαών, είναι θέμα αυτοάμυνας για τον καθένα μας...

   • Φρέσκα Κουλούρια avatar
    Φρέσκα Κουλούρια @ TARAMAS 01/04/2013 12:27:12

    Πολύ σωστός.
    Γι αυτό το να μην βρίσκονται πυρηνικάόπλα στα χέρια των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της (πρώην Μεγάλης) Βρετανίας οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι παράφρονες δολοφόνοι (Χιροσίμα, Ναγκασάκι, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ιράκ) έχοντας ήδη κάνει χρήση πυρηνικών όπλων - εν αντιθέσει με τους εικαζόμενα παράφρονες δολοφόνους βορειοκορεάτες, κινέζους, ρώσους, ινδούς, πακιστανούς, ιρανούς που ακόμα ΔΕΝ έχουν κάνει χρήση πυρηνικών όπλων) - είναι πράγματι ζήτημα αυτοάμυνας για τον καθένα μας.

    Πρέπει πάραυτα να αφοπλιστούν από τα πυρηνικά όπλα που κατέχουν οι αποδεδειγμένα παράφρονες δολοφόνοι και μετά οι εν δυνάμει παράφρονες δολοφόνοι.
    Μπάς και επιβιώσει ο πλανήτης μας και το ανθρώπινο είδος.

   • Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι avatar
    Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι @ TARAMAS 01/04/2013 12:44:49

    Ημιπαράφρων ο ηγέτης της Β. Κορέας ίσως. Δολοφόνος του λαού του ίσως (και δεν είναι ο πρώτος ή μόνος δικτάτορας σε αυτό τον ρόλο). Το πυρηνικός δολοφόνος όμως είναι - προς το παρόν τουλάχιστον - χαρακτηρισμός που μπορεί να αποδοθεί μόνο στον Τρούμαν για ζωντανή δοκιμή των πυρηνικών του σε άμαχους γιαπωνέζους.

    Περί αυτοάμυνας: πώς μπορεί να αυτοαμυνθεί ο κεντροευρωπαίος όταν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις π.χ. σε Γερμανία και Πολωνία αποτελούν πυρηνικό στόχο του αντιπάλου, ή ο βορειοκορεάτης από τα πυρηνικά που μπορεί να βρίσκονται στην Ν. Κορέα, εκτός από την ανάπτυξη δικών του πυρηνικών όπλων; Μου θυμίζει το παλιό σύνθημα "αποπυρηνικοποιημένος δήμος"...

 6. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 31/03/2013 18:45:54

  O πιτσιρικάς που παριστάνει τον αρχηγό κράτους και απειλεί την Αμερική, πάει γυρεύοντας....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.