#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2011 13:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η Ελλάδα δεν σώζεται - Θέμα χρόνου η χρεοκοπία"Μετά από ένα σαββατοκύριακο πανικού για το μέλλον του ευρώ, την Δευτέρα το πρωί τα χρηματιστήρια πήραν φωτιά. Ο λόγος είναι η φημολογούμενη ιστορική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για μια πιο στενή δημοσιονομική ένωση.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Η δημοσιονομική ενοποίηση δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη. Μπορεί να μπορούσε πριν από πέντε χρόνια. Ή σε πέντε χρόνια από σήμερα. Όχι όμως τώρα.

Μια δημοσιονομική ένωση προϋποθέτει ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα ελέγχουν τους προϋπολογισμούς και τους φόρους της Ελλάδας. Η Ελλάδα όμως είναι μια διαλυμένη οικονομία. Όπως λέει ο Desmond Lachman του  American Enterprise Institute, «η Ελλάδα είναι μια χαμένη υπόθεση. Η συντεταγμένη χρεοκοπία της είναι θέμα χρόνου».

Εν ολίγοις, η όλη κρίση χρέους της ΕΕ έχει να κάνει με τις τεράστιες ανισορροπίες κάποιων φτωχών κρατών, οι οποίες μπορούν να λυθούν μόνο μέσω υποτίμησης των νομισμάτων τους. Δυστυχώς όμως, δεν διαθέτουν δικά τους νομίσματα. Είναι στο ευρώ!

Για να καταλάβουμε τα χάλια του ευρώ, θα πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους δημιουργίας του. Η αρχική ιδέα ήταν πως μια νομισματική ένωση θα έκανε την Ευρώπη πιο πλούσια. Οι ασθενέστερες χώρες ήθελαν κοινό νόμισμα με τη Γερμανία, για να μπορούν να δανείζονται με καλύτερους όρους. Η Γερμανία ήθελε το ευρώ, ώστε να μπορούν οι υπόλοιποι να αγοράζουν τα προϊόντα της.

Αυτό και έγινε, με την Γερμανία να εξάγει προϊόντα, που τα αγόραζαν οι άλλοι με δανεικά. Ένας γάμος εξυπηρέτησης δηλαδή. Η «τσιγκούνα» Γερμανία κέρδισε το πλεόνασμα που πίστευε ότι χρειάζεται για να αναπτύσσεται, και οι χώρες της περιφέρειας πήραν το φθηνό χρήμα που ήθελαν για να πλουτίσουν.
Οι επενδυτές δάνεισαν πολλά χρήματα στις περιφερειακές οικονομίες, κάτι που οδήγησε σε ροή κεφαλαίου από τον πυρήνα στα άκρα, με αποτέλεσμα εμπορικά ελλείμματα, και λογιστικές ανισορροπίες.Όπως λέει ο Paul Krugman (το διάγραμμα είναι δικό του), οι ροές αυτές προκάλεσαν άνθηση στη περιφέρεια, η οποία αύξησε τα κόστη και τις τιμές σε δραματικό επίπεδο. Αυτό όμως ήταν φυσιολογικό, αφού αν μια χώρα γίνει πιο πλούσια, οι τιμές και τα κόστη ανεβαίνουν.

Σήμερα όμως, οι οικονομίες αυτές αποδεικνύονται μη βιώσιμες. Η πιο απλή λύση θα ήταν να διαλυθεί η ΕΕ, και η Ελλάδα (μαζί με άλλα κράτη) να επαναφέρουν τα νομίσματά τους, να τα υποτιμήσουν κατά πολύ, και να προσπαθήσουν να αναπτυχθούν μέσω του εμπορίου. Οι αγορές όμως επιδιώκουν τη σταθερότητα, και δεν μπορείς να διακόψεις ένα πείραμα που διαρκεί μια δεκαετία, χωρίς να προκαλέσεις κρίση. Για αυτό και φτάσαμε σε σημείο, όπου όλες οι επιλογές πλέον είναι κακές.

Από εδώ και πέρα, υπάρχουν δυο δρόμοι για την Ευρώπη. Ή όλοι μαζί, ή διάλυση. Δημοσιονομική ένωση, ή δημοσιονομική καταστροφή. Οι θεωρητικές αναλύσεις τρέφονται με το μαύρο και το άσπρο. Η πραγματικότητα όμως είναι γκρι. Η προοπτική της δημοσιονομικής ένωσης μπορεί να πείσει τους επενδυτές για τη σοβαρότητα της ΕΕ. Όμως η λιτότητα θα συρρικνώσει τις ασθενείς οικονομίες, που θα δυσκολευτούν να παράξουν πρωτογενές πλεόνασμα. Ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση, αλλά ένα φθηνό ευρώ δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Ιταλία να ανακάμψουν πλήρως μέσω των εξαγωγών, αφού κυρίως εξάγουν εντός της ΕΕ.

Το πιο πιθανό είναι ότι και οι επόμενοι μήνες θα είναι ταραγμένοι όπως όλοι οι προηγούμενοι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί. Είναι θέμα μηνών να χρεοκοπήσει. Όσον αφορά στην Ιταλία και στην Ισπανία, αυτές ίσως σωθούν, με χαμηλότερα  επιτόκια. Η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει δράση. Αν ο δανεισμός τους καταστεί πιο προσιτός, το ευρώ ίσως και να επιβιώσει για το 2011.

Όπως λέει ο Lachman: «Η δημοσιονομική ένωση έχει σημασία μόνο εφόσον τα κράτη γλιτώσουν από τα ελλείμματά τους… δεν μπορείς όμως να ελέγξεις τα  ελλείμματα, αν όλοι κάνουν οικονομία συγχρόνως».

Και καταλήγει: «Κάποια κράτη οδεύουν σε ύφεση και σε πιστωτική σύνθλιψη, με την Ελλάδα να οδεύει προς συντεταγμένη χρεοκοπία. Μπορεί να αναβληθεί το τέλος, και να επιβραδυνθεί η κρίση, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω το τελικό αποτέλεσμα».

Τhe Atlantic

 

http://www.theatlantic.com/business/archive/2011/11/fiscal-union-cannot-save-the-euro/249093/

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ignoramus avatar
  Ignoramus 29/11/2011 13:25:34

  την κατσαμε την βαρκα πατριωτες

  • madprof avatar
   madprof @ Ignoramus 29/11/2011 23:48:50

   Βλέπω το μήνυμα των εργαζομένων στο ALTER και στα κομματοκρατικά φερέφωνα της ΕΡΤ στην οθόνη και αναρωτιέμαι!
   Επιτέλους, ένα κανάλι για τους πολίτες του προτεκτοράτου, για να ακουστεί ο πόνος των απλήρωτων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των εργαζομένων που δανείζονται να βγάλουν τον μήνα, των πληττομένων βάναυσα από τα εγκλήματα των ΤατιανοΤσιτσιολινοΚομματοΣυμμοριτοΛησταρχοΕπιχειρηματοΤραπεζιτοΧρηματιστοΚατσαπλιάδων δεν μπορεί να υπάρξει;
   Να οργανωθούμε για να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την πείνα που ολοένα και πλησιάζει όλους μας, κυρίως αδίκως αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας και τους επερχόμενους θανάτους στους δρόμους, τρωγλοποιημένων.
   Τόσο ακοινώνητοι είμαστε σαν πολίτες; Μας ιδιωτεύσανε (sic!) τελείως;
   Αύριο θα είμαστε τα επόμενα θύματά τους!

 2. nikos avatar
  nikos 29/11/2011 13:56:13

  Δεν μπορεί να επικαλείσθαι τον Paul Krugman κατ΄αποκοπή. Προφανώς και θα χρεοκοπήσουμε, αλλά δεν θα χρεοκοπήσουμε ούτε από την Ευρώπη ούτε από τον Αβραάμ πάπα. Θα χρεοκοπήσουμε, από τη στιγμή που αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε, δεν τα κάνουμε. Από την στιγμή που μας ενδιαφέρουν τα συνθήματα και όχι η ουσία. Από τη στιγμή που δεν ασχολούμαστε με το αίτιο αλλά με το αποτέλεσμα.
  Γιατί έχουμε τόσο χρέος; Γιατί 35 χρόνια τώρα παρουσιάζουμε ετήσια ελλείματα. Και δεν φταίνε ούτε οι αμερικανοί, ούτε οι εβραίοι, ούτε κανένας άλλος. Και πρώτα Αντώνη μου αντιμετωπίζεις τα ελλείματα και μετά αρχίζεις τις θεωρίες. Πρώτα συμμαζεύεσαι, και μετά επεκτείνεσαι. Και τα ελλείματα δεν είναι μόνο οικονομικά. Είναι ελλείματα ποιότητας. Δεν με πειράζει και να πληρώσω το χαράτσι της ΔΕΗ. Να πληρώσω και έξτρα φόρο, όσο αντισυνταγματικό και να είναι. Αλλά ταυτόχρονα, να έχω εκπαίδευση για το παιδί μου. Να έχω περίθαλψη. Να νοιώθω ασφάλεια. Να , να , να. Ποιός ασχολήθηκε με αυτά τα ελλείματα;

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ nikos 29/11/2011 16:15:09

   Συμφωνοι, μόνο που η νοοτοπία του Έλληνα για σοσιαλιστικές παροχές σκανδιναβικού τύπου και παραγωγική βάση τουρκικού τύπου έχουν πολλούς λόγους.

   Εσωτερικά, από την έλλειψη εμπέδωσης του διαφωτισμού (είμαστε περισσότερο Ιράν με τόσους παπάδες από ότι Δύση) την έλλειψη παιδείας, τους μασκαράδες ψευτοσοσιαλιστές που έγιναν πάμπλουτοι, την απαράδεκτη άναρχη δόμηση στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, το ιδανικό του εύκολου πλουτισμού (βλέπε χρηματιστιριακό κραχ) αλλά και από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

   Γεωγραφικά πάντως είμαστε απομονωμένοι με ότι συνεπάγεται αυτό για τις εξαγωγές μας και την είσοδο στη χώρα νέων ιδεών και νέων ανθρώπων και ιστορικά είμαστε χάλια μετά τόσους πολέμους.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ nikos 29/11/2011 18:12:10

   Πως φαίνεται η άγνοια ή η προπαγάνδα σε πολλούς...

   Φίλε μου (σχήμα λόγου καθώς δεν έχουμε κοινό τόπο σκέψης), ότι και από τα παραπάνω να εξηγεί τα όσα έγραψες, το ότι τα θέτεις υπόψιν μας, ζητούν μια απάντηση.

   1) Τα περί οικονομικών δολοφόνων τα ξέρεις;
   2) Το κόστος της Ολυμπιάδας το 2004 πόσο μας έλεγαν ότι θα είναι βάσει προϋπολογισμού και πόσο έφτασε;
   3) Τα χρέη που έκρυβε ο Σημίτης με τη συνεργασία των λοαμογιών της παγκόσμιας χούντας (Goldman Sachs) για να μας βάλουν στο ευρώ που ως νόμισμα ήταν ασήκωτο και θα μας γινόταν η ταφόπλακα ο λαός τα αποφάσισε; Και η λιτότητα που ξεκίνησε από το 91 ο γκαντέμης και συνέχισε ο κοντός κινέζος με αυξήσης στο υψος του πληθωρισμού γιατί δεν απέδωσε; Οι αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών και οι μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ γιατί δεν έφεραν εξόφληση του χρέους;
   4) Οι δημοσιογράφοι στα είπαν ποτέ αυτά έγκαιρα ή τα λένε τώρα μαζεμένα για να καταδικάσουν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα και να οδηγήσουν τον κόσμο στην απόγνωση και σε συνδυασμό με τους συνεχείς οικονομικούς εκβιασμούς να δεχθεί την υποταγή στα ξένα αφεντικά που μας τους έλεγαν φίλους και εταίρους;
   5) Το ότι ο μ.ό. κόστους μισθών και συντάξεων για το ελληνικό κράτος ήταν ήδη χαμηλό σε ποσοστό του ΑΕΠ και τώρα είναι ελάχιστο και συνεχίζεται η προπαγάνδα περί 1 εκατ. ΔΥ που αποδείχθηκαν 700 χιλ. πέρυσι και τώρα έπεσαν κι άλλο δε λέει τίποτα για το ότι χρηματοδοτείται ο κοινωνικός αυτοματισμός για να μην ασχολούμαστε με τους αίτιους του προβλήματος αλλά να τρωγόμαστε μεταξύ μας; Διαίρει και βασίλευε μήπως;
   6) Το ότι ο ΓΑΠ είπε σε 1,5 χρόνο 3 φορές ότι έχουμε ανάγκη για Παγκόσμια διακυβέρνηση και γρήγορα γιατί συμπίπτει τόσο πολύ με τις προσπάθειες ΗΠΑ (παγκόσμιος στρατός) και Γερμανίας (Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία); Και γιατί ανατράπηκαν τόσες κυβερνήσεις-καθεστώτα στον αραβικό κόσμο τόσο σύντομα και τώρα ετοιμάζουν κι άλλες;

   Έχει κι άλλα αλλά αν δεν καταλάβουμε τα βασικά, τα υπόλοιπα μικρή σημασία έχουν...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Γεώργιος Τ. 29/11/2011 20:29:28

    Ρητορικά, προφανώς, τα ερωτήματα που του απευθύνεις. Ο Στούπας και ο Κώνστας έχουν κάνει αποτελεσματική δουλειά στη συλλογική αυτοενοχοποίηση.

   • SAS avatar
    SAS @ Γεώργιος Τ. 29/11/2011 20:57:00

    +1000.....
    Ακριβώς ...
    Η μεγαλύτερη νίκη του συστήματος είναι η επιβολή της συνευθύνης . Όσοι πήραν μέρος στο πάρτι ξυπνούν τώρα από το μεθύσι και ζητάν να πληρώσουμε το λογαριασμό ρεφενέ . Αυτό όμως που πραγματικά αγγίζει τα όρια της ψυχασθένειας είναι ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι που πείθονται από το παραμύθι .
    Εδώ τους έχουν καταλάβει παππούδες 70 χρονών και άλλοι που ενημερώνονται από εκατό πηγές τρώνε παραμύθι .

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Γεώργιος Τ. 29/11/2011 22:03:51

    Αν και συμφωνώ ΚΑΙ με πολλά από όσα λες και επικροτούν και κάποιοι, αν μια συζητήσιμη συνομωσιολογία εκτοπίζει στον νού σου όσα βυζαντινά και ανατολίτικα βιώνουμε καθημερινά στην χώρα των τσιφτετελλήνων, τότε είσαι ο "ιδανικός και ανάξιος" ακροατής.

    Εγώ βάζω στην μέση την αλήθεια: Η ακαματωσύνη μας , μας κάνει ιδανικό θύμα της παγκόσμιας διαπλοκής.

   • Panayiotis avatar
    Panayiotis @ Γεώργιος Τ. 29/11/2011 23:32:49

    Συγχαρητηρια

   • Panayiotis avatar
    Panayiotis @ Γεώργιος Τ. 29/11/2011 23:42:52

    Ο ΓΑΠ ειχε πει σε προσφατο συνεδριο του Εκονομιστ αναφερομενος στους αγανακτισμανους " Πρεπει να γνωριζουν οτι αναφερονται σε Εθνικα συστηματα Δημοκρατιας τα οποια ειναι αδυναμα και αιχμαλωτα μιας Παγκοσμιας εξουσιας."

    Κανενας δεν τον ρωτησε να εξηγησει τι εννοει και ποιος ο δικος του ρολος στη παγκοσμια εξουσια. Μερικες εφημεριδες μονο ειχαν την παραπανω φραση του σε μικρα γραμματα και κατω κατω.

    Θα υπενθυμισω τον Βαρναλη- χαιρε θυμα, χαιρε ψωνιο, χαιρε συμβολο αιωνιο..... Ας βαλουμε λιγο μυαλο επιτελους!!!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ nikos 29/11/2011 20:27:22

   Αφού δέχεσαι να πληρώνεις έξτρα φόρο "κι ας είναι αντισυνταγματικός", I rest my case. Προφανώς εδώ ταιριάζει η ρήση που λέει ότι όποιος είναι διατεθιμένος να θυσιάσει ελευθερία για περισσότερη ασφάλεια, δεν αξίζει ούτε τη μία ούτε την άλλη.

 3. SABI avatar
  SABI 29/11/2011 14:14:24

  Νομίζω οτι ο Paul Krugman (που δεν είναι γυναίκα) κάνει λάθος.
  Πρώτα θα χρεοκοπήσει η Πορτογαλία, μετά η Ιρλανδία, μετά η Ελλάδα, στη συνέχεια η Ισπανία και εδώ θα συμφωνήσω μαζί του, η Ιταλία έχει 40% πιθανότητες να την γλυτώσει. Ομως άν τη γλυτώσει η Ιταλία θα τη γλυτώσουν και οι άλλοι, μαζί με την Ελλάδα έστω και με μια ελεγχόμενη πτώχευση μερικών εβδομάδων αλλα Ουρουγουάη. Ομως το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα κρατήσει, και για πόσες εβδομάδες ή μήνες ακόμα, η Γαλλία τα 3Α? Με 2Α η Γαλλία θα μπεί στο κλάμπ του ισχυρού Ευρώ ή θα έλθει με τα PIIGS? Αν γίνει η EΕ τών ισχυρών, θα λυθεί το πρόβλημα των ΗΠΑ? Θά πάψει η Αυτοκρατορία (των 10 Υπερ-τραπεζών) του χρήματος να επιτίθεται με τους οίκους αξιολόγησης? Η ισχυρή ΕΕ θα κάνει επιτέλους δικό της οίκο αξιολόγης και ως πότε θα κρέμεται απ' αυτούς? Αλήθεια τώρα εμπιστευόμαστε τους οίκους? 'Επαψαν να κάνουν λάθη και νοθείες τύπου Lehman brothers? Αν γίνει η "ισχυρή" ΕΕ δεν θα ξανασκάσει φούσκα (όπως DEXIA) στο σύστημα?

 4. Aριστειδης ο δικαιος avatar
  Aριστειδης ο δικαιος 29/11/2011 14:15:10

  Εχω την απορια αν ο Σαμαρας ριχνει καμμια ματια σε αυτο εδω το σαιτ που νομιζω οτι ειναι απο τα πιο σοβαρα μην πω το πιο σοβαρο σε οτι αφορα την ελλαδα την πατριδα και την σοβαρη προσεγγιση στην πολιτκη ,δεν λειπουν οι υπερβολες βεβαια απ τους σχολιαστες ,ομως γενικα για τα ελληνικα δεδομενα ειναι πολυ καλο το επιπεδο ανταλλαγης αποψεων ,λειπουν ομως οι προτασεις και εδω ειμαι το ζητουμενο,αν λοιπον πεισουμε τον Σαμαρα τις ωρες που ειναι μονος ,και χαλαρωνει στο σπιτι του να επισκεπτεται το σαιτ αυτο θα εχουμε και θα εχει την μεγαλη ευκαιρια να αφουγκρασθει τους πολιτες ,και οχι οποιους οποιους αλλα απο τους πιο σοβαρους και με ευθυνη στα λογια τους.Σαν φυλη εχουμε την κακη συνηθεια να λεμε πολλα και να κανουμε λιγα εως και καθολου.Εχουμε γαλουγηθει ως ατομα που δρουν αυτοκεφαλα και οπου κατσει,κοινα ως ξερολες,και αυτο μας κανει λιγους ως κοινωνια αν και διαπρεπουμε σε πριβαλλοντα με κανονες και στοιχειωδη οργανωση.Στον τοπο μας λες και καποιος μας εχει καταρστει δεν συμφωνουμε ποτε και σε τιποτα,και οταν δεν εχουμε καποιον να τα βαλουμε τα βαζουμε με τον εαυτο μας ετσι γαι να εχουμε να λεμε.Αν δεν κοιταξουμε βαθεια μεσα μας ως εθνος και δεν επιδοθουμε σε σκληρη και ανελεητη αυτοκριτικη δεν εχουμε σωτηρια σε ενα κοσμο που αλλαζει με καταιγιστικους ρυθμους.Πρεπει λοιπον αντι να αμπελοφιλοσοφουμε να αρχισουμε απο εδω μεσα αρχης γεννομενης που ο χωρος εχει ολα τα στοιχεια να βοηθησει ,και να προτεινουμε ιδδες φρεσκες ,εθνικες,συγχρονες καινοτομες ,και με οδηγο την μεγαλη δεξια παραταξη να αλλαξουεμ την χωρα αυτη που εχει και καταπληκτικο ανθρωπινο δυναμικο ,με μοναδικα στοιχεια, οπως το μοναδικο μας φιλοτιμο,το οτι ξεχναμε ευκολα τα ασχημα και προχωραμε ,εξυπνα μυαλα που διαπρεπουν σε ολοκληρο τον κοσμο,ειναι κριμα η πολιτικη ,και οι πολιτικοι να μας αδικουν.Να βαλουμε τερμα στην δικτατορια των μετριων σε ολο το φασμα της κοινωνιας μας ,και επιτελους ως πολιτες να παρουμε τις ευθυνες μας .Απο αυτο το ηλεκτρονικο βημα ας μιλησουμε στον αντωνη σαμαρα ας του ανοιξουμε τις ψυχες μας και αυτος ειμαι σιγουρος θα καταλαβει οτι εκτος των συμβουλων του και των κομματικων στελεχων εξω υπαρχει μια κοινωνια που βραζει,ελπιζει ,αγωνια ψαχνεται και ζητα την αληθεια,και μονο την αληθεια ,αντωνη η ιστορια σε διαλεξε να σωσεις την πατριδα μας απο την πανωλεθρια ,το ποιος εφταιξε το ξερουμε ολοι ,ομωε τωρα στα δυσκολα μην ασχοληθουμε με το τι μας χωριζει αλλα τι μας ενωνει

 5. Enzo avatar
  Enzo 29/11/2011 14:23:28

  Μην πιστευετε κανεναν γιατι πολυ απλα κανεις δεν μπορει να προβλεψει τι θα γινει στο τελος για τον απλουστατο λογο οτι ολες οι οικονομικες θεωριες εχουν πλεον καταρρευσει και καποιος να παει να τους παρει τα Νομπελ πισω.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Enzo 29/11/2011 22:16:22

   Σωστά. τι χρείαν οικονομολόγων έχωμεν άλλωστε, αφότου περί οικονομίας ωμίλησεν, από το αδέκαστον βήμα της τηλοψίας, ο γνωστός αστρολόγος Λεφάκης;

 6. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 29/11/2011 14:32:03

  ΕΡΧΕΤΑΙ ( ; ) Η 6η ΔΟΣΗ… ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ –ΠΩΣ ; ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΟΥΝ ΤΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ …
  Ζούμε σ' έναν κόσμο μαγικό…
  Η ζωή σου, να το ξέρεις, είναι επικηρυγμένη
  Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο
  κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει…
  Υποχθόνια δουλεύει με μοναδικό σκοπό
  Να σε μπάσει στο παιχνίδι, τη ζωή σου πως θα φτιάξει
  Να σου τάξει, να σου τάξει την ψυχή σου να ρημάξει…Με γλυκόλογα σε παίρνει απ' το χέρι
  Σε βαφτίζει της Ελλάδας νοικοκύρη…Κι εκεί που λες αλλάξανε τα πράγματα και σηκώνεις το ποτήρι…Αρπάζει, κλέβει τ' όνειρό σου και του κάνει χαρακίρι… http://www.youtube.com/watch?v=p4Fs9S_Bqnc

 7. odysseus avatar
  odysseus 29/11/2011 14:36:14

  Νομίζω οτι ο Paul Krugman (που δεν είναι γυναίκα) κάνει λάθος.
  Πρώτα θα χρεοκοπήσει η Πορτογαλία, μετά η Ιρλανδία, μετά η Ελλάδα, στη συνέχεια η Ισπανία και εδώ θα συμφωνήσω μαζί του, η Ιταλία έχει 40% πιθανότητες να την γλυτώσει. Ομως άν τη γλυτώσει η Ιταλία θα τη γλυτώσουν και οι άλλοι, μαζί με την Ελλάδα έστω και με μια ελεγχόμενη πτώχευση μερικών εβδομάδων αλλα Ουρουγουάη. Ομως το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα κρατήσει, και για πόσες εβδομάδες ή μήνες ακόμα, η Γαλλία τα 3Α? Με 2Α η Γαλλία θα μπεί στο κλάμπ του ισχυρού Ευρώ ή θα έλθει με τα PIIGS? Αν γίνει η EΕ τών ισχυρών, θα λυθεί το πρόβλημα των ΗΠΑ? Θά πάψει η Αυτοκρατορία (των 10 Υπερ-τραπεζών) του χρήματος να επιτίθεται με τους οίκους αξιολόγησης? Η ισχυρή ΕΕ θα κάνει επιτέλους δικό της οίκο αξιολόγης και ως πότε θα κρέμεται απ' αυτούς? Αλήθεια τώρα εμπιστευόμαστε τους οίκους? 'Επαψαν να κάνουν λάθη και νοθείες τύπου Lehman brothers? Αν γίνει η "ισχυρή" ΕΕ δεν θα ξανασκάσει φούσκα (όπως DEXIA) στο σύστημα?

 8. skpt avatar
  skpt 29/11/2011 14:39:37

  Έχουμε παλαβώσει να διαβάζουμε γνώμες ειδικών, οιδημώνων και επαΐόντων ημεδαπών τε και αλλοδαπών!
  Και τί πρέπει τώρα εγώ να απαντήσω στο γιό μου, που άκουσε την Διαμαντοπούλου χθες βράδυ να απαντάει αρκούντως αυτοβαυκαλιζομένη : " Τί έκανε το ΠΑΣΟΚ; Έσωσε την Ελλάδα από την χρεοκοπεία " ;;;;;;
  Μήπως:"δεν ξέρει τί λέει ο... the Atlantic" ;

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ skpt 29/11/2011 16:14:48

   Σωστά..όσο για την ''αυτοβαυκαλιζόμενη'' αυτό που ''ξέχασε'' να κάνει είναι να παραιτηθεί...

 9. factorx avatar
  factorx 29/11/2011 14:58:59

  Σύσταση προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την ευρωζώνη απευθύνει η ένωση γερμανών εξαγωγέων, υποστηρίζοντας ότι το "κούρεμα" του χρέους δεν θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών αυτών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. Τονίζει επίσης πως, αν η Ιταλία δεν προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει και αυτή να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ factorx 29/11/2011 20:35:02

   Οι Γερμανοί εξαγωγείς, δεν σκέφτονται πώς θα μπορούν μετά οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι να αγοράζουν τα προϊόντα τους;

   Αλλά δε φταίει κανείς άλλος, εμείς φταίμε και οι ψοφοδεείς και κατακερματισμένες "καταναλωτικές οργανώσεις" μας, που δεν τραβάνε ένα ξεγυρισμένο μποϋκοτάζ διαρκείας στα προϊόντα των ναζί.

 10. pan avatar
  pan 29/11/2011 15:11:22

  ακούστε και αυτή την άποψη:
  http://www.bloomberg.com/video/81692728/

 11. Ρήγας avatar
  Ρήγας 29/11/2011 15:12:49

  Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει ουσιαστικά. Το ερώτημα που τίθεται είναι άν οι μεγάλοι οικονομολόγοι της Συγγρού,του Σαμαρά συμπεριλαμβανομένου,το έχουν αντιληφθεί ή όχι.Γιατί θέλουν να υπογράψουν τη νέα δανειακή;Δεν βλέπουν ότι αυτή θα είναι η ταφόπλακα της Ελλάδας;(εκτός και περιμένουν να πάρουμε την 6η δόση και να πάψουν να στηρίζουν τη χούντα Παπαδήμου)

 12. βισάλτης avatar
  βισάλτης 29/11/2011 15:14:31

  Στα παλιά μας τα παπούτσια το ευρώ ,οι ευρωλιγούρηδες και η ένωση που επιβάλλει να κρατάμε εκατομμύρια λαθρομετανάστες, να επιδοτούμε ότι προιόντα συμφέρουν μακροπρόθεσμα τους πολυπληθείς και οικονομικά ισχυρότεροι εταίρους μας χωρίς να απειλείται η πρωτογενής τους παραγωγή ανώ παράλληλα μας έκαναν πελάτες τους εξαρτώμενους από τα δάνειά τους -(για να εξοφλούμε τα δάνειά τους) και να καταστρέψουμε την παραγωγική δομή της χώρας ..Τώρα δεν είναι εύκολη η επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά αυτό που φαίνεται περισσότερο καταστροφικό είναι η παραμονή σε μια ένωση κεντροευρωπαίων που μας χλευάζει και μας συκοφαντεί με αρχηγό την γερμανία..
  Για να νιώσουμε καλύτερα χρειάζεται να απαιτήσουμε
  ΑΟΖ και εκμετάλευση υπεδάφους-λογιστική διερεύνηση του χρέους-γερμανικές -αγγλικές πολεμικές αποζημιώσεις-φορολόγηση μεγαλογοροφυγάδων του εξωτερικού..
  Φυσικά το μενού θα περιλαμβάνει επιστροφή στην δραχμή,ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής,ναρκοπέδια στα σύνορα και τελωνεία με ωραιότατους δασμούς για τα εισαγόμενα ...

  • Μπαμπης avatar
   Μπαμπης @ βισάλτης 29/11/2011 19:02:13

   Φίλε είσαι ο πρώτος άνθρωπος που κάνει λόγο για αγγλικές πολεμικές αποζημιώσεις και συμφωνώ απόλυτα.Αν σκεφτούμε έστω και στο πόδι την ελληνική ιστορία θα δούμε πως έχουμε πληρώσει δυσανάλογο κόστος για τη ''φιλία'' και ''συμμαχία'' της χώρας που εφηύρε την διπλωματία των κανονιοφόρων.Πέρα όμως από τα μαθήματα που προσφέρει η γενική ιστορία μπορώ να μιλήσω και προσωπικά καθώς η οικογένεια μου έχασε ένα σπίτι,μια προγιαγιά και ένα θείο από λάθος αγγλικό βομβαρδισμό στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Β. Π.Π.!Στόχος των βομβαρδιστικών ήταν ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης αλλά ένα λάθος στην πλοήγηση (φαντάζομαι)είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν βόμβες σε αστικές περιοχές και συγκεκριμένα στις Συκιές στη Νεάπολη και στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.Δεν το έχω ψάξει ιστορικά το θέμα και μεταφέρω εδώότι θυμάμαι από τις κουβέντες που έκανα με τη γιαγιά μου.Ο παππούς μου δούλευε τότε στους μύλους του Αλατίνη και μόνη της βρέθηκε να βγάζει από τα χαλάσματα νεκρή τη μάνα της,το πρωτότοκο της αγοράκι ηλικίας 6 ετών τότε και τη νεογέννητη μάνα μου!

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Μπαμπης 29/11/2011 22:23:07

    Από την στιγμή, που εξαρτούμε την λύση των προβλημάτων μας στις πολεμικές αποζημιώσεις του Β'ΠΠ, είμαστε δικαίως καταδικασμένοι.
    Δεν καταλαβαίνεις ότι, ακόμα και να υπήρχε πιθανότητα να τις πάρουμε, απλά θα μεταθέταμε το πρόβλημα για αργότερα;

    Το κισμέτ είναι, δυστυχώς, στο μεδούλι μας. Να τα βολέψουμε σήμερα κι έχει ο Θεός...

   • βισάλτης avatar
    βισάλτης @ Μπαμπης 30/11/2011 10:07:54

    Αναφέρομαι ΚΑΙ στις αγγλικές αποζημιώσεις όχι σαν πανάκεια για λύση των οικονομικών μας προβλημάτων αλλά για να μην μας πάρουν για χαμένα παρτάλια που πληρώνουν αγόγγυστα (παγκόσμια πρότυπα λεονείου συμβάσεως διδασκόμενα στα πανεπιστήμια ) δάνεια του 1830 εν έτει 2000,επίσης για να μην μας θεωρούν τόσο υποτελείς που δεν τολμούμε να απαιτήσουμε αποζημιώσεις για
    την μή παράδοση προπληρωμένων όπλων παραμονές του β΄.π.π (μας ήθελαν άοπλους απέναντι στους ιταλούς ,κάτι που πρόλαβε ο μεταξάς παραλαμβάνοντας καινούρια γερμανικά όπλα και δίνοντάς τους τα καπνά μας για 2 χρόνια ) ,
    για τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλλαν στην ελλάδα παρεμποδίζοντας πλοία με αγορασμένα σιτιρά να προσεγγίζουν σε ελληνικά λιμάνια και να σαπίζουν προκαλώντας λιμό με 300,000 νεκρούς ,
    και φυσικά με το να προκαλέσουν έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο προκειμένου να μην αναζητηθούν οι ευθύνες τους σαν τον εγκληματία που βάζει φωτιά στο σπίτι που ρήμαξε για να σβηστούν τα ίχνη του..
    Τώρα όσο για τον βομβαρδισμό ,την ίδια εμπειρία είχε και το σπίτι ενός παιδικού μου φίλου στην ρήγα φεραίου (γέφυρα αναστεναγμών) όπου βομβαρδίστηκε από ηλίθιους πιλότους των άγγλων...Τους δώσανε παράσημο βέβαια ,,αλλά τα παράσημα ξέρετε είναι τζάμπα...μια ζωή δόλιοι γύφτουλες...

 13. odysseus avatar
  odysseus 29/11/2011 15:17:15

  factorx Περίεργο... Στήν Ιρλανδία δεν έκανε σύσταση? Ούτε στην Ισπανία? αυτή την ξεχάσαμε ή ξαφνικά πλούτισε? Είναι σίγουρη η ένωση γερμανών εξαγωγέων για την Γαλλία, το Βέλγιο ή και τη Γερμανία Ακόμη? Στην ένωση αυτή ανήκουν και η Tyssen-Krupp (Yποβρύχια Ακη) siemens και Hohtief?

 14. andreas gr avatar
  andreas gr 29/11/2011 15:35:06

  Αφου θα συνφωνησω με τον Enzo ποιο πανω θα ηθελα να θεσω το εξης.Αντι να μιλαμε για την χρεοκωπια της χωρας που ειναι σιγουρη μηπως θα πρεπε να μιλησουμε για την απαντηση που ελαβε ο ευρωβουλευτης του Συνασπισμου για το ελλειμα σε ερωτηση που ειχε καταθεσει?Και ποια ηταν αυτη η απαντηση?Οτι εμεις σαν ευρωπαικη επιτροπη δεν ζητησαμε να βαλετε τα ελλειματα των νοσοκομειων και τον δεκο θα προσθεσω εγω μεσα στον προυπολογισμο.Αυτα τα ελλειματα εκτιναξαν το ελλειμα στο 15.5% και μας εφεραν εδω που μας εφεραν.Για μικροπολιτικα παιχνιδια του Πασοκ (να πει στον χωριαταρο τον ελληνα κοιτα που το αφησε ο Καραμανλης και γω σε δυο χρονια θα το ριξω στο 8% αλλα μυριστηκαν οι αγορες κερδη και αρχισαν να παιζουν) καταστραφηκε μια ολοκληρη χωρα να μην πω ηπειρος.Καποιοι πλεον πρεπει να πανε φυλακη για εσχατη προδοσια του ελληνικου λαου και μιλω για πολιτικους.Προς αυτην την κατευθυνση πρεπει να κινηθουν οσοι πατριωτες εχουν απομεινει στην βουλη ανεξαρτητως κομματων με εναν πατριωτικο συνασπισμο βουλευτων.Το λεω αυτο γιατι δεν εμπιστευομαι πλεον τα κομματα αυτονομα.Οποτε οι πρωτοβουλιες πρεπει να παρθουν εκ των εσω αλλα οχι σαν αυτονομα κομματα γιατι κι αυτα σαν αυτονομοι οργανισμοι την εχουν κανει γαργαρα.Γνωμη μου.(αυτο Φακτορ ειναι το σλογκαν μου).

 15. Γ.Χ.Μητ avatar
  Γ.Χ.Μητ 29/11/2011 15:44:54

  Ποιος μας εβαλε μεσα 360 δις ευρω (εναντι βεβαιως ); Ελληνες οι ξενοι ;
  Ποιος αποβιομηχανοποιησε και αποαγροτοποιησε την χωρα κανοντας τους μισους Ελληνες δημοσιους υπαληλους ; Ελληνες οι ξενοι ;
  Ποιος πηρε 110 δις πακετα και δεν τελειωσε ουτε 3000 χιλιομετρα αυτοκινητοδρομους για να αναπνευση η χωρα ; Ελληνες οι ξενοι ;
  Ποιος ψηφιζει με γνωμονα το ατομικο του συμφερον και ας μπη η χωρα 1000 δις μεσα και φωναζε νομος ειναι το δικιο του εργατη ; Ελληνες οι ξενοι ;
  Ποιος ψηφισε να μπει στην ευρωζωνη η Βουλγαρια η Ρουμανια και αλλοι με 100 ευρω μηνιατικο και 10 % φορολογια στην ευρωζωνη ;
  Ποιοι αφου τα αρπαξαν μπαινοβγαινοντας απο τον μαρξισμο στο πλιατσικο και με αριστερη μασκα εχουν τα χρηματα τους στην Ελβετια; Ελληνες οι ξενοι ;
  Ποιος δεν μπορει να τιμωρηση ουτε τους αποδεδειγμενα κλεφτες και τους προστατευει με ειδικους νομους ; Ελληνες οι ξενοι ;
  Ποιος στελνει τους ιδιους που τον χρεωσαν ως τα αυτια να ( επαναδιαπραγματευτουν ) και γελαει ολη η Ευρωπη με μας ; Ελληνες οι ξενοι ;

  Ποιος ;ποιος ;ποιος ;που να αρχισω και που να τελειωσω δεν με φτανουν εκατο σελιδες.

  Ναι οι ( ξενοι )το εβλεπαν και δεν μιλουσαν .Ισως να το απολαμβανανε και στο βαθος.Δεν μας φταινε λοιπον μονον αυτοι που κατορθωνουν να ειναι ανταγωνιστικοι με 35% φορολογια χωρις ανασφαλιστους εργατες και χωρις να διωξουν τα εργοστασια τους εξω. Οι ευθυνες εχουν ονομα και διευθυνση σε αυτον τον τοπο.

  Εμεις πουληθηκαμε εκ των εσω κυριοι και εναντι και οσο δεν το καταλαβαινουμε και δεν προχωρουμε στην απαραιτητη εκκαθαριση των υπευθυνων ειμαστε αξιοι της μοιρας μας

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γ.Χ.Μητ 29/11/2011 18:21:14

   Για να συνέλθουμε που φταίνε οι συνταξιούχοι, οι ανάπηροι, τα παιδιά και οι μεροκαματιάρηδες (70%) για την κατάντια της χώρας! Οι λαοί των χωρών με τις ονομασίες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Η.Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο δεν είναι άξιοι της τύχης που τους περιμένει δηλαδή; Άλλο το ότι μας δούλευαν δημοσιογράφοι και πολιτικοί επειδή έκρυβαν τα δεδομένα που χρειάζονται για να αντιληφθείς μια κατάσταση (πιαστήκαμε κορόιδα δηλαδή) και άλλο ότι γνωρίζαμε και τους βοηθήσαμε με τη θέλησή μας να επιτύχουν το έργο της καταστροφής μας.

   Καλή η αυτοκριτική αλλά όταν ξεπερνάει τα όρια βγάζει ραγιαδισμό ή επί το αγγλικότερον κόμπλεξ...

  • jim avatar
   jim @ Γ.Χ.Μητ 29/11/2011 20:21:37

   Για τον Γ.Χ.Μητ
   Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενά σου, δεν μας εξήγησες όμως τον τρόπο της εκκαθάρισης των υπεύθυνων χωρίς να κινδυνεύσει η ασφάλεια της χώρας μας.Εκτός και αν εννοείς ότι με την ψήφο μας θα τους δώσουμε μήνυμα ή από την αυθόρμητη κοινωνική έκρηξη η οποία είναι προ των πυλών χωρίς να λαμβάνουμε σοβαρά υπ'όψη μας τα 2.000.000 λαθρομεταναστών εκ των οποίων 900.000 μουτζαχεντίν που βρίσκονται στη χώρα μας.Πατριώτες μη θρέφετε αυταπάτες.Όλα κινούνται ενός τέλεια οργανωμένου σχεδίου για αφανισμό του Έλληνα με την Ελλάδα να κατοικείται το 2050 με 3.500.000 Έλληνες.

   • Γ.Χ.Μητ avatar
    Γ.Χ.Μητ @ jim 29/11/2011 21:50:33

    300 ιδιωτες Aμερικανοι και Γερμανοι λογιστες σε ενα εξαμηνο τα βρηκαν ολα που πηγαν δανεια και μιζες jim απο το 1979 (καταργηση των ισοσκελισμενων προυπολογισμων ) και μετα με έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλαδα και στο εξωτερικο και του πόθεν έσχες για όλους όσους διατέλεσαν βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, διοικητές ΔΕΚΟ, διευθυντές δημοσιών υπηρεσιών, διευθυντές νοσοκομείων, και για όλους όσους ενεπλάκhσαν με διακίνηση δημόσιου χρήματος, με επιδότησεις,με αγοραπωλησίες δημόσιας περιουσίας,με τα ασφαλιστικά ταμεία, και με δημόσια έργα- όπως επίσης και οι λογαριασμοί των συζύγων και παιδιών τους
    Σε εμας απομενει μονον η αλλαγη του (πειραγμενου ) συνταγματος που εξασφαλιζη την ασυλια τους.
    Αλλα επαναλαμβανω μονον ιδιωτες ορκωτους λογιστες.

    Σαφως συμμετειχαν και οι στρατιωτες ( ιδιωτες ) στο πλιατσικο αλλα πρωτα (εκτελουνται ) οι στρατηγοι ως υπευθυνοι δια την φυλαξη των θεσμων.

 16. berbantis avatar
  berbantis 29/11/2011 15:47:11

  +10000
  αλλά θα μας πουν αιρετικούς.....
  ο δικομματισμός έχει μπεί βαθιά στο πετσί, τη νοοτροπία, τη σκέψη, την αντίδραση του Έλληνα.......
  να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα κ δε με νοιάζει....
  ουσιαστικές αλλαγές χρειάζονται και πράξεις βαθιά στοχοποιημένες αδέρφια, εννοποίηση μεταξύ μας για το κοινό καλό και σε μερικά χρόνια θα βγούμε δυνατοί απέναντι στο κάθε τυχάρπαστο ευρωπ(έ)ο και αμερικ(λ)άνο.
  Όμως μην ξεχνάμε ότι η κρίση στην Ελλάδα ξεκίνησε γιατί στο βάθος υπήρχαν γεωπολιτικές βλέψεις απ τους δήθεν σωτήρες μας......βρήκαν και 300 προδότες με τα τσιράκια τους, όλοι μαζί δεν φτάνουν τους 2000.....και να που φτάσαμε......στο χείλος της απελπισίας και καταστροφής για εκατομμύρια Έλληνες!!!

 17. akisenv avatar
  akisenv 29/11/2011 16:01:10

  Και γιατι αφου ειναι δεδομενη η χρεωκοπια της Ελλαδας (και οχι μονο...), θα πρεπει να αλλαξουμε τα Ελληνικα ομολογα που κατεχουν ιδιωτες (και εχουν πολλαπλως ωφεληθει για δεκαετιες απο τους τοκους και τα επιτοκια), με ενυποθηκα διακρατικα δανεια για τα οποια θα ισχυει το Βρετανικο δικαιο;
  Γιατι απο την στιγμη που αφουγκραζομαστε τα τελευταια δυο χρονια και πραττουμε συμφωνα με τις επιθυμιες και τις επιλογες των αγορων, σε αυτη την περιπτωση που οι αγορες προεξοφλουν την χρεωκοπια της χωρας, το πολιτικο συστημα υπαναχωρει συντεταγμενα απο την τελευταια θεση αμυνας που ειναι το εθνικο και διεθνες δικαιο αναγνωριζοντας για το χρεος μονο το Βρετανικο;
  Γιατι αυτη την φορα κλεινουμε ματια και αυτια μπροστα σε αυτο που οι αγορες λενε;

 18. στεφανοσ γραγας avatar
  στεφανοσ γραγας 29/11/2011 16:05:44

  Επιμένω καθημερινα να γραφω πως ειναι δυνατον να στηριζεις μια τετοια κυβερνηση που ολοενα γινεται και φανεροτερη η προδοσια..Για να δουμε τωρα θα στηριχθει το αιτημα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και βουλευτων της ΝΔ για δικαστικη ερευνα ΑΜΕΣΑ γιαΠαπανδρεου, Παπακωνσταντινου και λοιπους ?? Για διαβαστε λοιπον σημερινη ειδηση !!!!!!


  Νέα βόμβα από την Κομισιόν σχετικά με το «φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Αλγκίρντας Σεμέτα αποκάλυψε ότι δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής, η συμπερίληψη ολόκληρης της έκτασης των οφειλών των νοσοκομείων στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009!

  Όπως καταγγέλουν βουλευτές της αντιπολίτευσης, το έλλειμμα μετά την προσθήκη και των χρεών των νοσοκομείων, εμφανίστηκε διογκωμένο με αποτέλεσμα να ληφθούν αυστηρά μέτρα λιτότητας.


  Ο έλληνας ευρωβουλευτής, κ. Χουντής τόνισε πως από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι ήταν κυρίως πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα τα χρέη των νοσοκομείων.


  Χωρίς, όπως επισημαίνει ο κ. Χουντής να υπάρχει σχετική υποχρέωση ούτε προηγούμενο αίτημα από την Κομισιόν ή την Eurostat. Αντίθετα οι νοσοκομειακές δαπάνες έπρεπε να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων.


  Μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής ζητούσε να μάθει πρώτον με βάση ποιο άρθρο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 95) δικαιολόγησε η ελληνική κυβέρνηση την εισαγωγή των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών στο έλλειμμα του 2009 και αν υπήρξε σχετική υπόδειξη εκ μέρους της Eurostat και δεύτερον, αν ήταν υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει για εκείνο το έτος τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, που αφορούσαν προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού, καθώς και ποια άλλα κράτη μέλη έχουν εντάξει στους εθνικούς λογαριασμούς τους, μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αφορούν σε οφειλές προς προμηθευτές υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία.


  Στην απάντησή του ο κ. Σεμέτα, τονίζει ότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες «όλες οι ροές πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων» και επομένως και «οι κρατικές δαπάνες πρέπει, να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού».


  Όσο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση το θέμα, σημειώνει ότι «τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος».


  «Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής», καταλήγει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος.


  Εξηγήσεις για το θέμα έχει κληθεί να δώσει στις 12/12, με την ιδιότητα του υπόπτου, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Γεωργίου

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ στεφανοσ γραγας 29/11/2011 16:23:32

   Η ειδηση της χρονιας !Να δουμε τωρα τι θα πει ο ανεκδιηγητος Γεωργιου στις 12/12 που ειπε προχθες οτι ''παραπεμπομαι γιατι δεν συναινεσα στην αλλοιωση των στατιστικων στοιχειων'' .Βρε απυθμενο θρασος το λαμογιο του ΔΝΤ!. Βρε βρεχμενη σανιδα που τους χρειαζεται !

   • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
    ΑποΜηχανηςΦτωχος @ Ραβινος 29/11/2011 17:20:25

    Είναι δυνατόν να πιστεύουμε πως μιά υπόθεση που λειτούργησε ως πυροκροτητής κοσμογονικών εξελίξεων έγινε εν αγνοία των ισχυρών?

 19. Δαφνούλα avatar
  Δαφνούλα 29/11/2011 16:09:21

  Έχουμε μια χώρα πλούσια σε ορυκτό πλούτο (πετρέλαιο φυσικό αέριο,χρυσό ουράνιο,βωξίτη) και τόσα άλλα μεταλλεύματα.Έχουμε μια χώρα λουσμένη στον ήλιο με αμέτρητες φυσικές ομορφιές αλλά και σπουδαία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών παγκοσμίως.Έχουμε το καλύτερο κλίμα της Ευρώπης που ευνοεί τις συνθήκες για αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.Είμαστε στην ναυτιλία τρίτη δύναμη παγκοσμίως.Αναρωτιέμαι με το μικρό,φτωχό μυαλό μου,πώς γίνεται αυτή την χώρα να την αφήσουμε να χρεοκοπήσει???Εκτός και αν οι κυβερνήτες μας αυτή την στιγμή εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία...και θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από το ξεπούλημα της χώρας την εξαθλίωση των Ελλήνων προκειμένου να μείνουμε με κάθε τίμημα στο ευρώ.. Η μόνη λύση είναι εκλογές να φύγει η χουντική κυβέρνηση και η ανάδειξη κυβέρνησης με λαϊκή νομιμοποίηση.Όσο ο Σαμαράς στηρίζει αυτή την παρωδία κυβέρνησης τόσο μέσα στις ψυχές του λαού θα εδραιώνεται η άποψη ότι όλοι ίδιοι είναι....

  • nik avatar
   nik @ Δαφνούλα 29/11/2011 16:49:03

   Το πρόβλημα δεν είναι όυτε πολιτικό, ούτε κοινωνικό, είναι απλούστατα βαθύτατα δομικό. Ποτέ δεν φτίαχτηκε κράτος για τους ίδιους τους Έλληνες, αλλα φτιάχτηκε κράτος με βάση το πώς το θέλανε κάποιοι άλλοι να έιναι. Να γίνουμε ευρωπαίοι, και μέσα σε 180 χρόνια, απέτυχαν παταγωδώς. Ίσως θα πρέπει να δούμε ξανά την ιστορία μας από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα... Η "ισχυρή Ελλάδα του Ευρώ" μάλλον θα ξαναγίνει η Ελλάδα της δραχμής, του τσαρουχιού και της φουστανέλας. Η μήπως πάντα έτσι ήταν;

   • Μπαμπης avatar
    Μπαμπης @ nik 29/11/2011 19:09:38

    μα εντελώς έτσι φίλε!Το φαίνεσθαι τροποποιήσαμε.Ως προς το είναι μείναμε μετεξεταστέοι.Ακόμα και σήμερα καγχάζουμε πολωτικά αντί να δούμε πως όλοι ενωμένοι και με ποιό σχέδιο θα καταφέρουμε να μη χάσουμε όλα αυτά που εύστοχα περιγράφει η Δαφνούλα αλλά ακόμα περισσότερο πως θα αποκτήσουμε μια συνείδηση ενότητας,πως θα γίνουμε πολίτες κι όχι πελάτες πελατειακού κράτους,υπεύθυνα άτομα που βλέπουν τη δημόσια σφαίρα σαν προέκταση του σπιτιού τους και όχι εν δυνάμει εχθρό και πεδίο εκμετάλλευσης.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Μπαμπης 29/11/2011 20:16:00

     Διαφωνώ κάθετα. Το «είναι» μας, η διαχρονική μας εθνική ιδιοπροσωπεία ήταν μια χαρά και, εξαρχής, δεν είχαμε καμιά δουλειά να επιδιώξουμε να μεταλλαχθούμε σε δυτικοευρωπαίους (ωσάν να ήταν ανώτερο το ανθρωπολογικό πρότυπο των Βησιγότθων).

     Το πρόβλημα έγκειται από την μετάλλαξη (πολλών από) μας, ούτε καν σε δυτικοευρωπαίους αλλά σε κακέκτυπα τους. Αυτό το χάλι όμως δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική ταυτότητα.

     Και για την τραγική αυτή μετάλλαξη, σε μεγάλο βαθμό φταίνε και οι Κοραήδες και οι διάφορες ευρωεπαρχιώτικες «ελίτ», με την πλύση εγκεφάλου υπέρ του δυτικοευρωπαϊκού προτύπου και με τους ξενόφερτους θεσμούς και αξίες που μας πλασάρουν διακόσια χρόνια.

     • Μπαμπης avatar
      Μπαμπης @ ΚΜ 29/11/2011 21:40:33

      Συμφωνώ για το κακέκτυπο κι επαυξάνω.Είναι άδικο όμως να αφήνουμε τους δυτικοευρωπαίους στο εξελεγκτικό στάδιο όπου όντως ήταν βησιγότθοι και τέρατα.Οι βησιγότθοι έδωσαν στον πολιτισμό μια αναγέννηση,ένα διαφωτισμό,μια γαλλική επανάσταση,μας υποστήριξαν με αγάπη όταν κόντρα σε Τούρκους και Μεγάλες Δυνάμεις σηκώσαμε κεφάλι.Ανοίγεις μια τεράστια συζήτηση...Ποιά είναι είναι η ταυτότητα του Ελληνα αν όχι εκείνη που συναντάει τη ρίζα του στους πρόγονους του που ακόμα κι αυτή όμως την πήραμε πίσω από τους βησιγότθους όταν εμείς την πνίξαμε στο όνομα του χριστιανισμού?Και να μην ξεχνάμε ποτέ πως βλέποντας την ιστορία από απόσταση υπάρχει πάντα και αναπόφευκτα η τάση να την ερμηνεύουμε με τα κριτήρια της δικής μας εποχής,των δικών μας παραστάσεων.Ανεξαρτησία,δικαιοσύνη,ορθός λόγος,το απαραβίαστο της ατομικής υπόστασης,πολιτικά δικαιώματα,ισότητα αυτά ήταν τα υλικά που παρείχαν οι ιδεολογικές ζυμώσεις της εποχής στον Κοραή που εκών άκον επένδυσε στην ελληνική υπόθεση και τα πήρε από την ευρώπη.Στην Ελλάδα αντίστοιχα εκείνη την εποχή τι υπήρχε?Δε νομίζω πως φταίει ο Κοραής που ένα μικρό τύποις ανεξάρτητο ελληνικό βασίλειο ήταν καταδικασμένο στην οικονομική εξάρτηση,κοτζαμπάσικα συμφέροντα,σε μια παράδοση ανομίας που με καμάρι την επενδύουμε με σημασία όταν την ονομάζουμε αρματολοί και κλέφτες και εντέλει γίναμε μια χώρα που μάλλον μοιάζει με ατελή δημοκρατία λατινοαμερικανικού τύπου.Το πρόβλημα μας είναι ότι είμαστε διχασμένοι ανάμεσα στο δίδαγμα της ίδιας μας της αρχαίας ρίζας και μιας ορθοδοξίας που ξέχασε την αληθινή αποστολή της καθώς της έπεσε το βαρύ φορτίο να γίνει κιβωτός του έθνους.Πολλά μπορείς να μου πεις για βησιγότθους στην ουσία τους ακόμα και σήμερα μετά από αποικιοκρατία,2 παγκόσμιους πολέμους κτλ αλλά προτιμώ να ζω στην ευρώπη όπως διαμορφώθηκε μετά τη γαλλική επανάσταση παρά σε οποιαδήποτε άλλη σημασιακή κυρίως κοινότητα.Το δικό μας στοίχημα είναι να καταφέρουμε επιτέλους να βρούμε μέσα μας όσα καλά πρόσφερε στον κόσμο ο ελληνοδυτικός πολιτισμός και την αγάπη που βρίσκεται στον πυρήνα της ορθόδοξης πίστης.Είναι τραγικό στη χώρα του Πλάτωνα η ακαδημία να είναι ένα απέραντο σκουπιδαριό.Ενας άγγλος φιλόσοφος (δε θυμάμαι το όνομα)έχει πει ότι όλη η φιλοσοφία μοιάζει σαν ένας υπομνηματισμός στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.Εμείς σήμερα στο χώρο που έζησαν και δίδαξαν αυτοί οι κολοσσοί ξεκουράζουμε τα σκουπίδια μας.Αν αυτός ο τρόπος του είναι ,είναι κάτι περισσότερο από την πνευματική ένδεια του καθημαγμένου φουστανελοφόρου τότε πάω πάσο!Φιλικά και υποψιάζομαι πως έχεις ενδιαφέρον αντίλογο!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Μπαμπης 29/11/2011 22:17:01

      Καλά, τα θες και τα λες;

      Όταν γράφεις ότι οι Δυτικοευρωπαίοι

      «μας υποστήριξαν με αγάπη όταν κόντρα σε Τούρκους και Μεγάλες Δυνάμεις σηκώσαμε κεφάλι»

      και καπάκι ότι την ρίζα μας

      την πήραμε πίσω από τους βησιγότθους όταν εμείς την πνίξαμε στο όνομα του χριστιανισμού (sic)

      το επιεικέστερο συμπέρασμα στο οποίο μπορώ να καταλήξω είναι ότι είσαι Έλληνας πουβλέπει τον εαυτό του (την ταυτότητά του, τον πολιτισμό του κλπ) μέσα από τα μάτια ενός Τεύτονα ( και δη πάσχοντος από αχρωματοψία)! Η πραγματικότητα όμως λίγη σχέση έχει με το τί κατάλαβε εκείνος...

  • ΧΑΡΗΣ avatar
   ΧΑΡΗΣ @ Δαφνούλα 29/11/2011 18:43:19

   Δαφνουλα, μπραβο σου γιατι θετεις ενα πολυ εξυπνο ερωτημα.!!!
   Η απαντηση ειναι ομως γνωστη , δεν θελουν να σωθει η Ελλαδα , ολοι αυτοι οι μασσονοι που μας εχουν κυβερνησει μεχρη και σημερα.
   Αφου μας οδηγουσαν ομως μαθηματικα στην χρεωκοπια, γιατι μας καταστρεψαν οικονομικα πρωτα;;
   Υπηρχαν καποιες φωνες, στον πολιτικο στιβο που ελεγαν να κανουμε καποια κινηση που να αποφυγουμε το ΕΥΡΩ οσο ηταν νωρις;;;;

 20. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 29/11/2011 16:35:31

  Ουξου ρε φέρε πίσω το νόμπελ ειρήνης,οικονομικών η ότι Άλλο έχεις

 21. neos agrotis avatar
  neos agrotis 29/11/2011 17:36:13

  Η απαντηση στο προβλημα της χώρας ειναι το γεγονός οτι το χρεος διπλασιασθηκε τα τελεθταία 9 χρόνια που είμαστε στο ευρώ και θα συνεχίσει να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς εαν δεν το ανακόψει μια χρωκοπία που θα μας οδηγησει σε νεο εθνικό νομισμα και ξεκινάμε απο την αρχή.
  Αρα ποια ηταν η λάθος επιλογή?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ neos agrotis 29/11/2011 18:23:18

   Γεια σου πατριώτη!

 22. Γιώργος avatar
  Γιώργος 29/11/2011 18:04:05

  Δηλαδή η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει στα χέρια του Σαμαρά, αν όσα λέει το άρθρο βγουν αληθινά.

 23. ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ -ΑΝΕΡΓΟΣ avatar
  ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ -ΑΝΕΡΓΟΣ 29/11/2011 18:11:05

  Δε θελω να χαλασω το επιπεδο της συζητησης και ουτε θελω να φανω αγενης.
  θα θελα ομως να μαθω !!!! τοσα χρονια απο οταν ημουνα πιτσιρικι, εφταναν και φτανουν στ`αφτια μου ακομη, χαρη στα παπαγαλακια των μμε, τα σκανδαλα, οι κομπινες, οι κακοι χειρισμοι της καθε κυβερνησης,η καθε κακη αντιπολιτευση, το χρεος,τα ρουσφετια, και πολλα ακομα. φτασαμε στην εξαθλιωση του σημερα και βλεπω το μελλον της ελλαδας ΜΑΣ μαυρο και κατ`επεκταση το δικο μου μελλον στη χωρα ΜΟΥ , ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ. ΡΩΤΩ ΛΟΙΠΟΝ!!!! ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ,ΑΒΟΥΛΟΥΣ , ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ ?
  ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΙΖΕΡΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ??
  και το κυριοτερο ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ???
  θα ηθελα να πιστεψω οτι ο κ.σαμαρας εχει τα κοτσια να οδηγησει την ελλαδα ΜΑΣ σε ενα καλυτερο δρομο τουλαχιστον για τα παιδια της , αλλα .....
  ΔΕ ΜΟΥ`ΜΕΙΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΙΑ .
  Ζητω συγνωμη για το υφος μου ,αλλα μετραω μερες αντιστροφα και πλησιαζει η ωρα που η ιδια μου η χωρα με διωχνει απ`το σπιτι ΜΟΥ!!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ -ΑΝΕΡΓΟΣ 29/11/2011 18:24:42

   Αν φύγεις θα το μετανιώσεις σύντομα και εύχομαι να μπορέσεις σύντομα να επιστρέψεις. Δε βλέπεις που πάνε τα πράγματα; Παγκόσμιο κραχ και 3ΠΠ...

  • skpt avatar
   skpt @ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ -ΑΝΕΡΓΟΣ 29/11/2011 23:19:18

   Ψάξου λίγο καλύτερα ! Κάτι χάνεις . Κάτι συγχέεις . Κάπως μένεις ανενημέρωτος !

  • skpt avatar
   skpt @ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ -ΑΝΕΡΓΟΣ 29/11/2011 23:20:58

   Για 'σένα συμπαθή εργάτη άνεργε .

  • skpt avatar
   skpt @ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ -ΑΝΕΡΓΟΣ 29/11/2011 23:32:33

   Αγαπητέ crisis, πολύ καλές οι περικοπές από το Ευαγγέλιο!
   Και πάντως εγώ τουλάχιστον σ' ευχαριστώ που κοπίασες να μας τις υπενθυμίσεις.
   Όμως επίτρεψέ μου. Πόσο αταίριαστο το κείμενο με το .........."crisis " !
   Πόσο καλύτερα θα ταίριαζε με το ¨ " κρίσις " !!!!

  • skpt avatar
   skpt @ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ -ΑΝΕΡΓΟΣ 29/11/2011 23:51:03

   Αγαπητέ Μάρκο,
   Παρέθεσες 10+ 3 "ΕΜΕΙΣ".
   θα μπορούσε ο καθένας να σου αντιπαραθέσει άλλα 50 +3 "ΕΜΕΙΣ" με θετικό (νοηματικό) πρόσημο ! Φαντάζομαι δεν αντιλέγεις.
   Άρα, ας είμαστε πιο ρεαλιστές . Και πάντως , όχι τόσο περιδεείς τη συνοιδήση !
   Και για να εξηγούμαι - παρ'ότι δεν διαφωνώ ούτε σε ένα από τα " ΕΜΕΙΣ" σου - :
   Άρα οι εγκληματίες οι γουρουνοτερατογερμαναράδες δεν μας φραίξανε σε τίποτα ;;;;

 24. SABI avatar
  SABI 29/11/2011 18:13:03

  akisenv Φοβερά τα ερωτήματά σου.
  Τα ίδια έχω και εγώ. Η μόνη λογική απάντηση που βρίσκω είναι οτι τους μεν δανειστές-αγορές συμφέρει να μας κρατήσουν ως δούλους και μέχρι το 1925 τουλαχιστον να μας αφήνουν μόνο να τρώμε για να μήν πεθάνουμε από πείνα και 'ο,τι παράγουμε να το παίρνουν αυτοί σε τόκους και πανωτόκια (To βρεττανικό δίκαιο θα είναι ενα πανίσχυρο όπλο καταναγκασμού στα χέρια τους έστω κι αν δεν το χρησιμοποιήσουν ποτέ ), τούς δε ντόπιους τοποτηρητές τους, πλιατσικολόγους της εξουσίας, συμφέρει αντί να πάνε φυλακή και να δημευτούν οι περιουσίες τους στη Μύκονο και στην Ελβετία όπως έπαθαν οι συνάδελφοί τους στην Ισλανδία, να συνεχίσουν να απολαμβάνουν στό ακέραιο τα αφορολόγητά τους (λιμουζίνες, οικοσκευές κλπ), την ασυλία τους ακόμα και για εμπόριο ναρκωτικών, τις σπουδές των τέκνων τους στα Harvard και όλες τις χαρές της ζωής...

 25. Θ avatar
  Θ 29/11/2011 18:19:18

  Τι να πούμε για τον Κ. Καραμανλή που «πούλησε» τις εκλογές του 2000.
  Ενός κακού μύρια έπονται.

 26. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 29/11/2011 18:22:58

  Έχω διαλέξει ήδη. Είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα ως λαός...

 27. Μ avatar
  Μ 29/11/2011 19:13:55

  Καλό είναι να μας πεις που το άκουσες γιατί είναι φοβερή καταγγελία!Οχι πως δε μπορώ να το φανταστώ αλλά καλό είναι να ξέρουμε ποιός και τι λέει.Μεταξύ μας υπάρχει κανείς που θα έδινε ένα σκασμό λεφτά έτσι αθώα χωρίς ανταλλάγματα?

 28. σίγουρος avatar
  σίγουρος 29/11/2011 19:37:48

  Όλοι θα χρεοκοπήσουμε αδέλφια. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απάτη και κερδίζουν μόνο οι εκδότες του χρήματος όπως σ’ ένα καζίνο κερδίζει μόνο το καζίνο. Ποιοι είναι όμως οι εκδότες του χρήματος ;;;

 29. Y. avatar
  Y. 29/11/2011 19:47:00

  Κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων, που αποκτήθηκαν από μη φορολογηθέντα εισοδήματα σε βάος 35ετίας, ρευστοποίηση και απόδοση της προσόδου τους σε ειδικό ταμείο για ενίσχυση συντάξεων κάτω των 1200 Ε

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 29/11/2011 19:48:25

   ...αρχίζοντας από τις χαμηλές, και όπου φθάσουν μέχρι τις 1200

 30. SABI avatar
  SABI 29/11/2011 20:23:00

  σίγουρος
  ΠΉΓΑΙΝΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 4 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΓΗΣ!!! σ' αυτούς καταλήγουν όλα τα λεφτά και της λιτότητας και της Αφρικής και της Νότιας Αμεροκής κλπ.
  http://english.pravda.ru/business/finance/18-10-2011/119355-The_Large_Families_that_rule_the_world-0/

 31. captain avatar
  captain 29/11/2011 21:08:20

  Γιατί δλδ η Ευρώπη σώζεται; Αν η Ελλάδα θυμίζει τη Βαϊμάρη, η Ευρώπη θυμίζει το β’π.π. με την περιφέρεια στο ρόλο της Πολωνίας και τη Γαλλία στο ρόλο του εαυτού της. Η Γερμανία κάνει περίπατο ώσπου να συσπειρώσει τους πάντες εναντίον της. Θέλω να πω ότι η Ευρώπη που θέλει η Γερμανία είναι αδύνατη γιατί οι χώρες που μπορούν δε θέλουν (και γιατί να θέλουν) και οι χώρες που θέλουν δε μπορούν. Μοιραία συζητάμε για ένα μικρό πυρήνα γερμανικής κυριαρχίας: Αυτό όμως δεν είναι Ευρώπη είναι αυστροουγγρική αυτοκρατορία (και βγάλε). Το δίδυμο Μερκελ και “winner” θα έπρεπε να βάλει νερό στο κρασί του αλλά η πυγμή παραπέμπει στο statesmanship και φέρνει ψήφους οπότε δεν το βλέπω. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και παρακολουθείστε το show.

 32. ΒΑΣΙΛΗΣ avatar
  ΒΑΣΙΛΗΣ 29/11/2011 22:24:00

  Απαντήστε μου , σάς παρακαλώ, στό εξής ερώτημά μου : είχα διαβάσει σέ άλλη ανάρτηση ότι δέν είναι καλο νά βγούμε από τό ευρώ γιατί τό χρεός μας είναι πληρωτέο σέ ευρώ - καί μέ δραχμή νά είναι τό εθνικό μας νόμισμα καί τήν αξία πού θά έχει μετά τήν υποτίμησή της , τό νά βρίσκεις ευρώ για ν'αποπληρώνεις τό χρεός σου , η κατάσταση θά είναι ακόμα πιό τραγική .

 33. Σίχαμα avatar
  Σίχαμα 29/11/2011 22:24:58

  Ακόμη ένα εξαιρετικό άρθρο ανάλυσης. Τι να πω;

 34. crisis avatar
  crisis 29/11/2011 22:27:49

  ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΣΤ΄ στ. 25-34
  Ο Θεός προνοεί διά τάς ανάγκας.

  25 Διὰ τοῦτο λέγω ὑμῖν, μὴ μεριμνᾶτε τῇ ψυχῇ ὑμῶν τί φάγητε καὶ τί πίητε, μηδὲ τῷ σώματι ὑμῶν τί ἐνδύσησθε· οὐχὶ ἡ ψυχὴ πλεῖόν ἐστι τῆς τροφῆς καὶ τὸ σῶμα τοῦ ἐνδύματος;

  26 ἐμβλέψατε εἰς τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ, ὅτι οὐ σπείρουσιν οὐδὲ θερίζουσιν οὐδὲ συνάγουσιν εἰς ἀποθήκας, καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος τρέφει αὐτά· οὐχ ὑμεῖς μᾶλλον διαφέρετε αὐτῶν;

  27 τίς δὲ ἐξ ὑμῶν μεριμνῶν δύναται προσθεῖναι ἐπὶ τὴν ἡλικίαν αὐτοῦ πῆχυν ἕνα;

  28 καὶ περὶ ἐνδύματος τί μεριμνᾶτε; καταμάθετε τὰ κρίνα τοῦ ἀγροῦ πῶς αὐξάνει· οὐ κοπιᾷ οὐδὲ νήθει·

  29 λέγω δὲ ὑμῖν ὅτι οὐδὲ Σολομὼν ἐν πάσῃτῇ δόξῃ αὐτοῦ περιεβάλετο ὡς ἓν τούτων.

  30 Εἰ δὲ τὸν χόρτον τοῦ ἀγροῦ, σήμερον ὄντα καὶ αὔριον εἰς κλίβανον βαλλόμενον, ὁ Θεὸς οὕτως ἀμφιέννυσιν, οὐ πολλῷ μᾶλλον ὑμᾶς, ὀλιγόπιστοι;

  31 μὴ οὖν μεριμνήσητε λέγοντες, τί φάγωμεν ἢ τί πίωμεν ἢ τί περιβαλώμεθα;

  32 πάντα γὰρ ταῦτα τὰ ἔθνη ἐπιζητεῖ· οἶδε γὰρ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος ὅτι χρῄζετε τούτων ἁπάντων.

  33 ζητεῖτε δὲπρῶτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν.

  34 Μὴ οὖν μεριμνήσητε εἰς τὴν αὔριον· ἡ γὰρ αὔριον μεριμνήσει τὰ ἑαυτῆς· ἀρκετὸν τῇ ἡμέρᾳ ἡ κακία αὐτῆς.

 35. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 29/11/2011 22:45:57

  Καμία σχέση με όλα αυτά που γράφεις δεν έχω!Γράφω κάτι που αγνοούν πολλοί!Το θέμα με τις αποζημιώσεις έχει κλείσει ήδη απο την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.Αναφέρω την προσωπική μου περίπτωση γιατί έχει ενδιαφέρον σε ένα ιστορικό πλαίσιο όπου ο κακός είναι οι Γερμανοί αλλά έλα που η οικογένεια μου την έπαθε από τους άγγλους!Το συμφωνώ απόλυτα που γράφω στο φίλο παραπάνω πηγαίνει στο ότι έχουμε μάθει να δαιμονοποιούμε τους Γερμανούς ενώ διαχρονικά η Μ. Βρετανία μας έχει προκαλέσει μεγαλύτερα δεινά.Νομίζω πως είσαι άδικος μάγκα.Οι αποζημιώσεις επί της ουσίας γνωρίζουμε καλά πως έκλεισαν ως θέμα (δυστυχώς) από τη δεκαετία του 60 και δεν είμαι από εκείνους που τις βλέπουν ως λύση στα δεινά μας,ήμαρτον!

 36. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 29/11/2011 23:02:39

  Περίμενα κάτι καλύτερο φίλε ΚΜ.Υπήρξε ή δεν υπήρξε τεράστιο ρεύμα φιλλεληνισμού σε όλη την ευρώπη την εποχή της ελληνικής επανάστασης?Διδαχτήκαμε ή δε διδαχτήκαμε τη σοφία των αρχαίων από τους δυτικούς στην εσπερία? Θα μου πεις ότι τα κείμενα τα αντέγραφαν ορθόδοξοι καλόγεροι και η αναγέννηση ξεκίνησε όταν Ελληνες (sic) λόγιοι αναγκάστηκαν να φύγουν για τη δύση αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι όσα εδίδασκαν με τον τρόπο και τα λόγια τους οι αρχαίοι Ελληνες δεν έγιναν πράξη και τρόπος ζωής από τους κουτόφραγκους.Εμείς που τα είχαμε εδώ και γραμμένα στη γλώσσα μας τι κάναμε?Αποφανθήκαμε πως καλύτερα σαρίκι τούρκικο...Αν βλέπω μέσα από τα μάτια του τεύτονα και επιθυμώ για τη ζωή μου όσα περιγράφονται ως ευρωπαικό κεκτημένο μπορείς να με αποκαλέσεις όπως θέλεις αλλά είμαι περίεργος να ακούσω τι προτείνεις ως ενναλακτική.Δηλαδή ρε φίλε τελικά το ότι εμείς εδώ και τώρα ανταλάσσουμε απόψεις ελεύθερα είναι ή δεν είναι κληρονομιά της δύσης?Αν θέλεις να πούμε βλάκα το Γερμανό που άλλαζε το όνομα του από γερμανικό σε ελληνικό από θαυμασμό για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό να τον πούμε όσο βλάκα θέλεις αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι χωρίς αυτόν θα ήμασταν βαλκάνιοι σκέτο στην καλύτερη περίπτωση ακόμα και σήμερα.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Μπαμπης 30/11/2011 14:36:14

   Από υπεροπτικό υφάκι καλά πας... Δεν επιδιώκω να είμαι τίποτα άλλο από αυτό που με έμαθαν οι γονείς μου να είμαι - κι αυτούς οι δικοί τους και ούτω καθεξής. Αυτή την ελληνικότητα με ενδιαφέρει να έχω, την βιωμένη και παραδεδομένη. Με μια κουβέντα, την πραγματική. Όχι το προϊόν της φαντασίας του ιδεαλιστή δυτικού. ΥΓ: Για τους «φιλέλληνες», στην τελική, καλός Έλληνας ήταν ο αρχαίος Έλληνας - δηλαδή ο νεκρός Έλληνας! Αν μπορούσαμε όμως να στέλναμε τον «φιλέλληνα» στην Αθήνα του Περικλή με τη χρονομηχανή, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι λαμόγια και τεμπέληδες θα τους έβγαζε και εκείνους (με τα μυαλά του).

 37. Markos avatar
  Markos 29/11/2011 23:25:28

  Ωραια ολα αυτά που γραφονται από όλους μας αλλά
  ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε αυτοί που πετάμε τα σκουπιδια μας στον δρόμο και έξω από το αυτοκίνητο?
  ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε αυτοί που ψάχνουμε τον γνωστό να μας διορίσει το παιδί μας?
  ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε αυτοί που προσπαθούμε να πάρουμε την σειρά από τον μπροστινό μας?
  ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε αυτοί που κατεβαίνουμε και πανηγυρίζουμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση?
  ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε αυτοί που προσπαθούμε να χτίσουμε πανω στην θάλασσα και μέσα στο δάσος?
  ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε αυτοί που συναλλασόμασταν και σε εποχές ευημερίας ΧΩΡΙΣ απόδειξη?
  ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε που εκτός από την αρχαιότητα και τα μνημεία δεν έχουμε να επιδείξουμε κανενός είδου πολιτισμό?
  ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε που δεν προσφέρουμε παιδεία (με όλη την σημασία της λέξης) στα παιδιά μας?
  ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε που σκοτωνόμαστε ομαδικώς στους δρόμους από τροχαία ?
  ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε αυτοί που βιάζουμε καθημερινά την χώρα μας ,τον φυσικό μας πλούτο και τον συνάνθρωπό μας?
  ΕΜΕΙΣ,ΕΜΕΙΣ,ΕΜΕΙΣ................
  Για σκεφτείτε λιγάκι .
  Η ηθική μας Χρεωκοπία δεν θα μας αφήσει να σηκώσουμε κεφάλι.
  Οποιοδήποτε σχέδιο οικονομικό και αν ακολουθήσουμε.
  Ας αρχίσουμε λοιπόν πάλι να μαθαίνουμε την Αλβαβήτα και σε 30 χρόνια βλέπουμε.

  • sceptical avatar
   sceptical @ Markos 30/11/2011 00:12:35

   Eνώ οι υπόλοιποι λαοί και πολίτες της Ευρώπης είναι υποδείγματα τάξης και ηθικής!! Μόνο τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε για τεράστιες υποθέσεις φοροδιαφυγής σε διαφορετικές ευρωπαικές χώρες. Δύο από τα σημαντικότερα "ελληνικά" σκάνδαλα, των υποβρυχίων και της Siemens έχουν να κάνουν με τους γερμανούς. Τον ίδιο αυτό λαό που αιματοκύλισε 2 φορές την ανθρωπότητα και βάσισε το οικονομικό του θαύμα σε συντρίμμια χωρών και εκατομμύρια πτώματα! Πρέπει να προχωράμε μπροστά, αλλά αλίμονο αν ξεχνάμε την ιστορία μας! Θεωρώ ότι αυτή είναι επίσης ηθική χρεωκοπία. Η ουσιαστική διαφορά μας με αυτές τις κοινωνίες, είναι ότι εδώ υπάρχει ατιμωρησία. Η χείριστη μορφή της μάλιστα, είναι η πλήρης ατιμωρησία των πολιτικών.

  • SOFIA avatar
   SOFIA @ Markos 01/12/2011 18:36:33

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΦΙΛΕ ΜΑΡΚΟ. ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΕΦΕΡΕΣ, Η ΗΘΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ, ΕΧΕΙ ΕΠΕΛΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ. ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ.

 38. skpt avatar
  skpt 29/11/2011 23:35:38

  Αγαπητέ crisis, πολύ καλές οι περικοπές από το Ευαγγέλιο!
  Και πάντως εγώ τουλάχιστον σ’ ευχαριστώ που κοπίασες να μας τις υπενθυμίσεις.
  Όμως επίτρεψέ μου. Πόσο αταίριαστο το κείμενο με το ……….”crisis ” !
  Πόσο καλύτερα θα ταίριαζε με το ¨ ” κρίσις ” !!!!

 39. skpt avatar
  skpt 29/11/2011 23:52:10

  Αγαπητέ Μάρκο,
  Παρέθεσες 10+ 3 “ΕΜΕΙΣ”.
  θα μπορούσε ο καθένας να σου αντιπαραθέσει άλλα 50 +3 “ΕΜΕΙΣ” με θετικό (νοηματικό) πρόσημο ! Φαντάζομαι δεν αντιλέγεις.
  Άρα, ας είμαστε πιο ρεαλιστές . Και πάντως , όχι τόσο περιδεείς τη συνοιδήση !
  Και για να εξηγούμαι – παρ’ότι δεν διαφωνώ ούτε σε ένα από τα ” ΕΜΕΙΣ” σου – :
  Άρα οι εγκληματίες οι γουρουνοτερατογερμαναράδες δεν μας φραίξανε σε τίποτα ;;;;

 40. Ηρώ avatar
  Ηρώ 30/11/2011 16:29:14

  Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, και ενώ περιμένουμε στοϊκά να παρθεί μια απόφαση από τους ευρωπαίους εταίρους μας, είναι αναγκαίο να βρούμε πόρους όπου μπορούμε. Ίσος η άμεση (και εύκολη) φορολόγηση των οικονομικά ασθενέστερων κοινονικών στρωμάτων να ήταν μια πρώτη λύση. Μην ξεχνάμε όμως ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει μια χώρα που τα θυσαυροφυλάκια των τραπεζών της κρύβουν δισεκκατομύρια σε λογαριασμούς ελλήνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική εισφορά εν ώρα παντελούς έλειψης πόρων. Ας ανοίξουν λοιπόν οι λογαρισμοί αυτοί και ας επιστραφούν τα χρήματα στα (άδεια) ταμεία των υπουργίων !!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.