#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/05/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

“Η Αριστερά κάθε είκοσι χρόνια πατά την πεπονόφλουδα”

[caption id="attachment_160679" align="alignnone" width="575" caption="Ηλίας Ηλιού"][/caption]

Το σύμπλεγμα Ύβρις - Νέμεσις, η αμείλικτη μηχανή της ελληνικής τραγωδίας θα συνεχίσει οριζόντια το έργο της και θα πλήξει διαδοχικά μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τους λοιπούς αναδυόμενους, μέσα στη σύγχυση και τον πανικό, πρωταγωνιστές. Στην Ύβρι περιλαμβάνονται η αμετροέπεια, η αλαζονεία, η αφροσύνη, η άγνοια, η μη συναίσθηση των ορίων, η τυφλότητα και αυτών που σπαταλούν άσκοπα ή επικίνδυνα την ψήφο διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού. Στην Ύβρι εμπεριέχεται και η δράση του Νόμου των Ακούσιων Συνεπειών, άλλο ίσως θες άλλο σου προκύπτει. Προκαλείς ακούσια ένα καταστροφικό αδιέξοδο και χρεώνεσαι την τελική πράξη της χρεοκοπίας και της ολέθριας εξόδου από την Ευρωζώνη. Το “μεθυσμένο καράβι” είναι η έκφραση που χρησιμοποίησα λίγο πριν λίγο μετά τις εκλογές του 2009. Το “μεθυσμένο καράβι” αλλάζει πληρώματα, το πιοτό αλλάζει αλλά το μεθύσι και ο εφιαλτικός πονοκέφαλος που το ακολουθεί είναι ίδια και χειρότερα. Ξανά με τη γλώσσα του Αισχύλου θα επαναλάβω “όπως τους διώχνει κάνουν κι αμέριμνοι τραβούν για το χαμό”. Ξανά και για τα νέα πληρώματα θα επαναλάβω ότι πάνε να κάνουν επιλογές που οδηγούν στο χαμό -έτσι που να λες μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι- θαρρείς και υπακούουν κι αυτοί σε ένα τυφλό κάλεσμα της Τρόικας Μοίρας.

Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές

Το ελληνικό δράμα συνεπώς, όπως πρόβλεψαν πολλοί, φαίνεται πως περνά στη φάση horror film. Δεν ξέρεις πώς θα τελειώσει αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πιθανότητες να τελειώσει πολύ άσχημα αυξάνονται γεωμετρικά. “Το Τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές” ήταν το μότο στο Ε, Πρόεδρε!. Το τρίτο, το τελικό σφύριγμα, είναι πολύ κοντά. Είναι θέμα χρόνου λέει ο άθλιος Ρουμπινί, που τον ελληνοποιούν και “αριστεροποιούν” ένα σωρό τηλεοικονομολόγοι, να οδηγηθεί στο γκρεμό το σμπαραλιασμένο ελληνικό τρένο. Υπάρχουν πρόθυμοι να παίξουν ακούσια το ρόλο του μεθυσμένου μοιραίου μηχανοδηγού; Αντίθετα χρειαζόμαστε έναν σώφρονα, ευέλικτο, τολμηρό και αυθεντικό οδηγό να οδηγήσει το ελληνικό τρένο με ασφάλεια στο τελικό ευρωπαϊκό “συνεργείο” διάσωσης, επισκευής και ανακαίνισης. Να “παρκάρει” δηλαδή με ασφάλεια και προοπτική για τη νέα ανάπτυξη τη συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία στον υπό ίδρυση ESM, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, του οποίου ο ρόλος θα διευρυνθεί. Εκεί με το δίχτυ ασφαλείας του ευρώ θα ολοκληρωθεί η μερική διαγραφή και αναδιάρθρωση και του επίσημου χρέους, θα εξασφαλιστεί για μια μεταβατική περίοδο η αναχρηματοδότηση τον τόκων (μορατόριουμ), ώστε να περισσέψουν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη και πιθανόν να διευθετηθούν οι υποχρεώσεις των ελληνικών και πολύ περισσότερων των ισπανικών τραπεζών προς την ΕΚΤ. Δηλαδή ευρωπαϊκή “good bank” - “bad bank”. Εκεί με έκδοση ευρωομολόγου κι όχι με άμεση καταβολή από τα κράτη θα ολοκληρωθεί η τελική πράξη διαχείρισης του εφιαλτικού ολικού χρέους της Ευρωζώνης, δημόσιου και ιδιωτικού. Το ερώτημα είναι: θα είμαστε εμείς εκεί; Ή θα έχουμε αυτοκτονήσει συλλογικά με μονομερείς ενέργειες τυφλής ρήξης όπως με ασύλληπτη επιπολαιότητα και άγνοια κινδύνου προτείνουν μερικοί; Πολλά θα γίνουν αργά ή γρήγορα στην Ευρωζώνη πριν και μετά τις γερμανικές εκλογές. Πολλά, που αποτελούσαν διακαή πόθο μας. Η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας θα αναθεωρηθεί. Ο νέος ιστορικός συμβιβασμός πλεονασματικού Βορρά, ελλειμματικού Νότου θα πραγματωθεί. Το αναπτυξιακό έστω ευρωομόλογο θα εκδοθεί για ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Η επιμήκυνση της δημοσιονομικής μας προσαρμογής θα επιτευχθεί. Πολλά θα γίνουν, αλλά εμείς θα είμαστε εκεί, μέρος του προβλήματος - μέρος της λύσης ή “θα φτάσουμε στη βρύση και δεν θα πάρουμε νερό”; Οι δυνάμεις της διεθνούς κερδοσκοπίας στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας για να πνεύσει ούριος άνεμος στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά δίχως εμάς. Θα τους κάνουμε το χατίρι σαν πανικόβλητοι μικροαστοί που μπροστά στις δυσκολίες το βάζουν στα πόδια όπως πριν έτρεχαν όλοι μαζί με μέθη και ευφορία στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση της “φούσκας” του φθηνού και εύκολου χρήματος;

Πριν τις εκλογές του 2009 προειδοποιούσα ότι θα ζήσουμε μια κατάσταση ισοδύναμη “πολέμου” και πρέπει να αντέξουμε, να κερδίσουμε χρόνο ακόμα και με λάθος διάγνωση, λάθος χάρτη της Ευρωζώνης ώστε να είμαστε εκεί, στο μεταπολεμικό τραπέζι των επιζησάντων που θα επαναχαράξει τον ευρωπαϊκό χάρτη και θα επανατοποθετήσει το ελληνικό ζήτημα Βορρά - Νότου. Οι πιθανότητες να μην είμαστε εκεί έχουν αυξηθεί, κτυπούν κόκκινο στη νέα μετεκλογική περίοδο. Οι επιπόλαιοι στο μεθυσμένο καράβι και στο “νέο” πλήρωμα κλείνουν τ’ αυτιά στις προειδοποιήσεις κινδύνου και κραυγάζουν “κινδυνολογία!”, “φοβικά διλήμματα”! Ξεχνούν ότι η κορυφαία έκφραση της επιστήμης και της τέχνης της πολιτικής είναι η στάθμιση των δυνητικών εναλλακτικών λύσεων και η αξιολόγηση των κινδύνων σε κάθε μία απ’ αυτές. Είναι το risk management, το crisis management.

Το άγχος μου είναι μήπως η “άλλη” αριστερά με την οποία συνδέομαι ιστορικά και συναισθηματικά παίξει ακούσια το ρόλο του μοιραίου μεθυσμένου μηχανοδηγού στο εθνικό και ευρωπαϊκό ατύχημα της Ελλάδας και τελικά φορτωθεί τυχοδιωκτικά την τελική πράξη του δράματος.

Θα επαληθευτεί τελικά ο Ηλίας Ηλιού, ο ηγέτης της ιστορικής αριστεράς που την θέλει κάθε είκοσι περίπου χρόνια να πατά τη μοιραία πεπονόφλουδα; Ελπίζω όχι.

Άρθρο του Μ.Ανδρουλάκη στην ιστοσελίδα του: 

mimisandroulakis.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 11/05/2012 12:57:20

  Αν μπορούσε ο Μίμης να μας πει και την άποψή του για το ποια σχέση έχει η σημερινή αριστερά, που εκφράζεται από τον Τσίπρα και τους Συριζαίους, με την πραγματική αριστερά, καλά θάταν. Τι θα έκανε άραγε ο Λένιν, ο Τρότσκυ, ο Τσε, ο Άρης, Ο Μάο, και λοιποί, σε έναν βιαστή αγοριών Μαροκινό; Τεμενάδες; Δεν νομίζω. Εκεί το έχασε το παιχνίδι το σημερινό ψευτοαριστερό (ευρωκομουνιστικό) νερωμένο μόρφωμα που λέγεται ελληνική αριστερά με τις παραφυάδες του. (Εξαιρώ το παντός καιρού σταλινικό, και μπετοναρισμένο αναχρονιστικό ΚΚΕ)

 2. KA avatar
  KA 11/05/2012 13:30:53

  Ναι παιδιά, μπράβο! Βάλτε κι άλλον Ανδρουλάκη, μπας και χάσουμε το δυσθεώρητο μέγεθος της σοφίας του. Με τίποτα πιο αηδιαστικό, δεν βρήκατε να κοσμήσετε τις σελίδες του antinews; Έχω μεγάλη εκτίμηση σε αυτόν τον ιστοτόπο και θεωρώ πως άνθρωποι σαν κι αυτόν ΔΕΝ θα πρέπει να βρίσκουν χωρο. Απο σεβασμό στη στοιχειώδη αίσθηση της πολιτικής που έχουμε όλοι μας.

  • Kapadoks avatar
   Kapadoks @ KA 11/05/2012 19:47:30

   +++++++++++++++++++++++(1.000 και είμαι και φειδωλός ....)

 3. arslonga avatar
  arslonga 11/05/2012 14:47:24

  κύριε Ανδρουλάκη,

  Είσαστε πολυετές και ουσιαστικό τμήμα του δράματος και της ύβρεως και για την Ελλάδα και για την Αριστερά. Την "άλλη Αριστερά" που καταφέρατε να την εξαφανίσετε από προσώπου γης.

  Σας έχω ένα κακό νέο: η άλλη Ελλάδα και η άλλη Αριστερά υπάρχει . Αυτό που ζούμε 40 χρόνια είναι το δημιούργημα το δικό σας και των ομοίων σας , αρχίσατε δειλά και αποθρασυνθήκατε τελείως.

  Σας έχω και ένα καλό νέο: Το τραίνο σφύριξε όντως για σας. Προλάβετε , να το πάρετε.

 4. Κώστας Θ. avatar
  Κώστας Θ. 11/05/2012 15:31:38

  Kάθε είκοσι χρόνια καλά είναι. Εμείς που την πατάμε κάθε χρόνο, τι να πούμε?

 5. Nikitas avatar
  Nikitas 11/05/2012 17:25:21

  "Στην Ύβρι περιλαμβάνονται η αμετροέπεια, η αλαζονεία, η αφροσύνη, η άγνοια, η μη συναίσθηση των ορίων, η τυφλότητα και αυτών που σπαταλούν άσκοπα ή επικίνδυνα την ψήφο διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού."

  Αμάν πια αυτό το παιδί, όλο για τον εαυτό του μιλάει.

 6. ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ avatar
  ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ 11/05/2012 18:02:20

  Την τελευταία φορά το πάτημα της πεπονόφλουδας είχε σαν αποτέλεσμα:

  Κυβέρνηση Μητσοτάκη με όλα τα επακόλουθα

  Βοήθεια στον "γιο του Πέτρου" και νομιμοποίηση της διαφθοράς

  Πλασάρισμα όμων των εξουσιομανών λαμογιών στα σαλόνια της εξουσίας (ων ουκ εστι αριθμός) που αποτέλεσαν και τις κύριες δεξαμενές σκέψης των μετέπειτα κυβερνήσεων.

 7. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 11/05/2012 20:53:16

  Αυτό που δεν μας είπε ο ποιητής είναι, για την δική του συνεισφορά στο παραγέμισμα του εγκεφάλου των Ελλήνων με αριστερές ιδεοληψίες μισαλλοδοξίας, ταξικών συγκρούσεων, ασυδοσίας και φατριασμών. Εξ'όσων γνωρίζω, αυτός και οι ομογάλακτοί του, Δαμανάκη, Χριστοδουλάκης κλπ, καλά εξαργύρωσαν την προοδευτικάντζα, που πούλαγαν όλα αυτά τα χρόνια, και της οποίας δήλωναν "φυσικοί μπροστάρηδες" (οπότε, και δικαιούχοι εκμεταλλευτές των δανεικών, με τα οποία την στήριζαν). Τώρα, τους άρπαξε την σκυτάλη ο Τσίπρας και τους αφήνει εκτεθιμένους και, οσονούπω άνεργους...

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 12/05/2012 09:27:48

  Δεν μ' ενδιαφέρει αν οι λύσεις είναι αιιστερές, δεξιές ή κεντρώες, αλλά αν λύνουν το πρόβλημα. Και το πρόβλημα δεν είναι οι αγορές στις οποίες ομνύουν όλοι οι συτημικά τρεφόμενοι. Είναι οι δομές του Ελλαδικού κράτους και αυτοί που το επανδρώνουν. Η σαπίλα της Ελλαδικής κοινωνίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.