#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αλλά όχι με την Ελλάδα σε αδύναμη θέση"«Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουμε είναι να αποτύχουμε». Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να στείλει μηνύματα σε όσους εντός της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν αλλά και εκτός αυτής, θέλουν η χώρα να καταστραφεί.

Μιλώντας στην Κ.Ο. της ΝΔ ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αλλά όχι με την Ελλάδα να είναι σε αδύναμη θέση. Ήταν ένα μήνυμα και στους ξένους που συνεχίζουν να υπονομεύουν την Ελληνική προσπάθεια. Ίσως θα είναι και η βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι συζητήσεις με τον Ζ. Μπαρόζο που έρχεται έπειτα από πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σε ένα ταξίδι που ανακοινώθηκε ξαφνικά και ίσως είναι μια προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης και των προσπαθειών που κάνει.

Αν θα ήθελε να αναλύσει κάποιος την ομιλία του πρωθυπουργού θα μπορούσε να πει ότι δεν είχε τις συνηθισμένες προσπάθειες να λειανθούν οι γωνίες. Δεν προσπάθησε να καλύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ενώ έστειλε μηνύματα σε όλους, ακόμη και σε στελέχη της ΝΔ που πιθανώς μέσω της κυβέρνησης θα θελήσουν να παρεκκλίνουν  του εθνικού στόχου, ήτοι της σωτηρίας της χώρας:  Αρκεί να δείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης. Εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας είπε και συνέχισε:

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε τα γνωστά μικροκομματικά παιγνίδια μεταξύ μας, όταν η χώρα βρίσκεται στην αρχή μιας τεράστιες δημιουργικής προσπάθειας κι αντιμέτωπη, ακόμα, με σοβαρούς κινδύνους. Τέτοιες στιγμές το να δίνουν κάποιοι μάχες προσωπικών στρατηγικών, μάχες οπισθοφυλακών, μάχες στα μετόπισθεν, όταν όλη η προσοχή μας πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, είναι ολέθριο. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησής μας παίζουν ακόμα τέτοια μικροκομματικά παιγνίδια. Και ο λαός θα τους αντιμετωπίσει όπως τους αξίζει. Αλλά αν κάποιοι παίξουν τέτοια παιγνίδια και μέσα στην παράταξή μας, ο λαός θα τους αντιμετωπίσει ακόμα πιο αυστηρά. Και πριν το λαό, θα τους αντιμετωπίσω εγώ! Στο όνομα του λαού…».

Πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους υπουργούς ή στελέχη της ΝΔ έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν προσωπικά παιχνιδάκια εξουσίας. Και δεν είναι λίγα αυτά και μάλιστα νομίζουν ότι δεν τους παίρνει κανείς χαμπάρι.

Σε ότι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, αναφέρθηκε στους όψιμους πολιτικούς που έμαθαν τη λέξη, δείχνοντας ξεκάθαρα τον ΣΥΡΙΖΑ που από καταγγελία του Μνημονίου έκανε στροφή και μιλά τώρα για επαναδιαπραγμάτευση.

«Κάθε διαπραγμάτευση στηρίζεται στην ισχύ που έχει η κάθε πλευρά. Και κάθε επαναδιαπραγμάτευση στηρίζεται στην βελτίωση της σχετικής ισχύος, στη βελτίωση της θέσης μας, απέναντι στους δανειστές μας. Πάμε λοιπόν σε επαναδιαπραγμάτευση, που θα είναι επιτυχής για μας, εφ’ όσον έχουμε βελτιώσει τη θέση μας. Και θα έχουμε βελτιώσει τη θέση μας, εφ’ όσον δείξουμε ότι ξεκολλήσαμε, κάναμε βήματα, μειώνουμε τις αποκλίσεις από τους στόχους, κάποιες φορές ξεπερνάμε τους στόχους. Αν το επιτύχουμε αυτό, κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί τις βελτιώσεις που ζητάμε. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, δεν έχει νόημα ό,τι κι αν ζητάμε…Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι  ξένοι αξιωματούχοι, που κάθε τόσο βγαίνουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει! Τους θεωρώ – και το λέω ανοικτά και δημόσια – υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας! Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουμε.Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία.  Ξέρω όμως, ότι είναι ανεύθυνοι. Και εν πάση περιπτώσει, δεν θα τους περάσει…»

Ο Σαμαράς επιχειρεί εμφανώς να δώσει στον ελληνικό λαό την ελπίδα αλλά μια ελπίδα που να έχει αντίκρισμα, όχι μια στείρα υποσχεσιολογία που δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Επειδή κάποιοι νόμιζαν ότι με το που θα έρθει η τρόικα θα μας… παρακαλέσει να κάνουμε τις αλλαγές στο Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στροφή στο ρεαλισμό.

Η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει αλλά με την Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη και λιγότερο προβληματική. Αυτό είναι το δεδομένο, εκτός αν ακολουθήσουμε τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ να «διατάξουμε» τους δανειστές να αποδεχθούν τους όρους μας. Λες και είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Κατά τα λοιπά ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μείωση του ελλείμματος και τους χρέους.

Δυστυχώς εδώ ο Σαμαράς προέβλεψε ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 7%, γεγονός που δείχνει τη δύσκολη θέση της Ελλάδας.

"Μέσα στη φετινή χρονιά θα έχουμε αρχίσει να συγκρατούμε την ύφεση. Και στις αρχές του 2014 θα μπορέσουμε να περάσουμε στην Ανάκαμψη. Που παραμένει άπιαστο όνειρο εδώ και πέντε χρόνια.  Κι έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την επαναδιαπραγμάτευση, η οποία θα είναι συνεχής, θα είναι βήμα-βήμα με ορίζοντα τετραετίας. Αλλά μπορούμε να την ολοκληρώσουμε και πριν την τετραετία. Και να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο..."

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το μήνυμα για ενίσχυση του κράτους δικαίου ενώ άνοιξε «πόλεμο» με τις συντεχνίες, στέλνοντας μήνυμα και στους «γαλάζιους» συνδικαλιστές που έχουν σηκώσει μπαϊράκι. Ο πρωθυπουργός έδειξε αποφασισμένος να εφαρμοστεί η νομιμότητα λέγοντας:« Η ασυδοσία των συντεχνιών και των ισχυρών, αλλά και η ατιμωρησία των παράνομων, τέλος! Δείξαμε στο προαύλιο της «Χαλυβουργίας» ότι εννοούμε αυτά που λέμε.  Είπε επίσης «Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά. Αλλά για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχει εργασία! Αν βρεθεί κάποιος στην ανεργία, καταργούνται με τον πιο βάναυσο τρόπο όλα τα εργασιακά του δικαιώματα.  Κι όσοι υπερασπίζονται, τάχα τα δικαιώματα των εργαζομένων, στέλνοντάς τους μιαν ώρα αρχύτερα στην ανεργία, είναι ανάλγητοι! Είναι εχθροί και των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων».

Χαρακτηριστική και η αναφορά τους στους οπαδούς του μπάχαλου καθώς μίλησε για τους γνωστούς -  άγνωστους που διαλύουν την πόλη.«Αυτά τελείωσαν! Θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε όλες εκείνες τις αλλαγές και τα μέτρα για να σταματήσει η εγκληματική ασυδοσία των κουκουλοφόρων. Για να αποκαλυφθεί ποιοι είναι και ποιοι βρίσκονται από πίσω τους. Και να δω τότε, αν θα βρεθούν κάποιοι να τους… υπερασπιστούν!».

Σαφής η αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους υποστηρίζουν τη λογική του χάους.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ που θα γίνει με προσεκτικό τρόπο και στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Τέλος, κάλεσε όλους τους βουλευτές να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια και το στοίχημα της Ελλάδας. «Δεν ασκούμε διακυβέρνηση για κάποιους. Ασκούμε διακυβέρνηση για όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό, το στοίχημα θα το κερδίσουμε! »

Ολόκληρη η ομιλία:Κλείσαμε τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης, και μπορούμε να κάνουμε τώρα ένα πρώτο απολογισμό πού στεκόμαστε:

Στις 17 Ιουνίου ο ελληνικός λαός μας ανέδειξε πρώτο κόμμα.

Έδωσε σαφή εντολή να μείνουμε στο ευρώ, να αποκρούσουμε την πολιτική όλων εκείνων που επιδίωκαν μονομερείς ενέργειες που θα έθεταν τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, αλλά και ζήτησε να αλλάξουμε τις πολιτικές της ύφεσης.

Και να το κάνουμε μαζί με άλλα κόμματα που διάλεξαν κι αυτά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την αναστροφή της ύφεσης.

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες, σχηματίσαμε τρι-κομματική κυβέρνηση μακράς πνοής, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία!

Μέσα σε δύο μέρες από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, συμφωνήσαμε και την προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων με ορίζοντα τετραετίας! Επίσης για πρώτη φορά στα τελευταία 38 χρόνια…

Και με την προγραμματική σύγκλιση που πετύχαμε, μπήκαν σε κοινό πρόγραμμα πράγματα πιο θαρραλέα, απ’ όσα τόλμησε ποτέ να διακηρύξει μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, τις τελευταίες δεκαετίες!

Και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Και στον τομέα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στην Οικονομία. Και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων του πολιτικού συστήματος. Και στον τομέα ανακήρυξης της ΑΟΖ και εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της Ελλάδας. Και στον τομέα Ασφάλειας των πολιτών και αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Μια ολόκληρη ιστορική περίοδος δισταγμών, εμμονών, αγκυλώσεων και προσκόλλησης σε παρωχημένα στερεότυπα, τελείωσε!

Σήμερα, κατά σύμπτωση, κλείνουν 38 χρόνια από τη μεταπολίτευση του 1974.

Κρατάμε ως κόρη οφθαλμού τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις της εποχής εκείνης, που φέρουν τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Αλλά αφήνουμε πίσω οριστικά, τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν εκ των υστέρων: το λαϊκισμό, τον κρατισμό, την «αναδιανομή» εισοδήματος που δεν υπάρχει, τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από κυκλώματα επιτήδειων, την ασυδοσία των συντεχνιών, την ατιμωρησία των παρανόμων, τη δημιουργία ασύλου για πάσης φύσεως παράνομες πράξεις στα Πανεπιστήμια, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τη συνεχή υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας και τη συσσώρευση χρέους που πνίγει τη χώρα.

Ο Ελληνικός λαός αποφάσισε με δημοκρατικό τρόπο να αφήσει πίσω όλες αυτές τις ασθένειες.

Αλλά αποφάσισε ταυτόχρονα, να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του. Να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί του το ζητούν κάποιοι, αλλά γιατί έπρεπε από καιρό να το είχε κάνει.

Να διατηρήσει στο ακέραιο τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης – τον εκμηδενισμό του ελλείμματος, τη μείωση του χρέους, τις διαρθρωτικές αλλαγές – αλλά και να παραμερίσει όσα τον εμποδίζουν να πιάσει του στόχους αυτούς: κυρίως τις πολιτικές που προκαλούν ύφεση, που παραλύουν την οικονομία και διαλύουν την κοινωνική συνοχή.

Αυτή την εντολή μας έδωσε, παράλληλα με την απαίτηση να παραμείνουμε στο ευρώ και να προχωρήσουμε σε συνεργασία με άλλα κόμματα που έχουν παρόμοιους στόχους.

Κι αυτή την εντολή εμείς σεβαστήκαμε. Και θα τιμήσουμε ως το τέλος.

                       Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Ελληνικός λαός έδειξε πολύ μεγάλη πολιτική ωριμότητα.

Τώρα το πολιτικό σύστημα οφείλει να ξεπεράσει τον προηγούμενο εαυτό του και να δείξει αντίστοιχη ωριμότητα.

Με δύο άμεσους στόχους:

* Πρώτον, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού, χωρίς την οποία κανένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

* Και δεύτερον, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, πράγμα απαραίτητο για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και το κύρος και την ισχύ της Ελλάδας, να καταπολεμήσουμε την ύφεση και να βγούμε από την κρίση.

Κι αυτό ακριβώς υποσχόμαστε: Ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση!

Θα δώσουμε ξανά στους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους και το σεβασμό που τους αξίζει.

Την ώρα που αναλάβαμε αποκαλύφθηκε ότι η φετινή ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 7%!

Πρώτος μας στόχος να φρενάρουμε την ύφεση και να αρχίσει η ανάκαμψη.

Να σώσουμε θέσεις εργασίας και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Σήμερα η ανεργία πλησιάζει το 24%.

Και μέσα σε μια τετραετία μπορούμε να την κατεβάσουμε στο 10%!

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η ανεργία μπορεί να υποχωρήσει από το υψηλότερο σημείο που έφτασε ποτέ στις τελευταίες δεκαετίες, στο χαμηλότερο σημείο που έφτασε από το 2009!

Μέσα στη φετινή χρονιά θα έχουμε αρχίσει να συγκρατούμε την ύφεση. Και στις αρχές του 2014 θα μπορέσουμε να περάσουμε στην Ανάκαμψη. Που παραμένει άπιαστο όνειρο εδώ και πέντε χρόνια.

Κι έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την επαναδιαπραγμάτευση, η οποία θα είναι συνεχής, θα είναι βήμα-βήμα με ορίζοντα τετραετίας. Αλλά μπορούμε να την ολοκληρώσουμε και πριν την τετραετία. Και να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο. Εφ’ όσον κάνουμε τρία πράγματα:

-- Αν νικήσουμε μέσα στην Ελλάδα τις αντιστάσεις του παλιού που πεθαίνει.

-- Αν  συνεχίσουμε να δείχνουμε προς τα έξω, ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.

-- Κι αν αποφύγουμε τις εσωτερικές έριδες και τις μικροκομματικές τριβές που τόσο ακριβά έχουμε πληρώσει στο παρελθόν.

Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος της επιτυχίας – για τη χώρα συνολικά, όχι μόνο για την κυβέρνησή μας.

Κι αυτόν το δρόμο έχουμε επιλέξει και υπηρετούμε από την πρώτη στιγμή.

Ήδη αυτή τη στιγμή η κρίση χρέους στην Ευρώπη περνάει νέο παροξυσμό. Αυτή τη φορά, όμως, με επίκεντρο άλλες χώρες, όχι την Ελλάδα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δέχεται τους κραδασμούς, δεν προκαλεί το σεισμό.

Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να θωρακίσουμε την Ελλάδα από την κρίση….

Φανταστείτε να ακούγαμε όσους ήθελαν να πυροδοτήσει η Ελλάδα την επόμενη κρίση!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι δεν κάναμε ακόμα – δηλαδή μέσα στις τρείς-τέσσερις εβδομάδες που μεσολάβησαν - την «επαναδιαπραγμάτευση»! Κι ότι δεν πιάσαμε ακόμα τους στόχους που θέσαμε με την προγραμματική μας σύγκλιση...

Μας κατηγορούν ότι δεν επιτύχαμε σε λίγες εβδομάδες, αυτά που διακηρύξαμε ότι είναι στόχοι τετραετίας!

Μας κατηγορούν ότι δεν καταφέραμε μέσα σε λίγες μέρες, αυτά που δεν έγιναν ποτέ ως τώρα!

Ότι δεν διορθώσαμε τα σφάλματα και τις στρεβλώσεις δεκαετιών!

Σε μια στιγμή που υπάρχουν σοβαροί κραδασμοί σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, μας κατηγορούν ότι δεν πήγαμε να εκβιάσουμε τους πάντες!

Σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν μεγάλες αναστατώσεις σε όλο τον γεωπολιτικό μας περίγυρο, μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε διεθνή απομόνωση της χώρας. Και σε πρωτοφανή αποδυνάμωσή της.

Αλλά εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε το κύρος της Ελλάδας, όχι για να την απομονώσουμε διεθνώς.

Βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε την ισχύ της.    Όχι για να την  αποδυναμώσουμε πλήρως.

Βρισκόμαστε εδώ για να βγάλουμε την Ελλάδα από το «κάδρο» της ευρωπαϊκής κρίσης. Όχι για να την κρατήσουμε στο επίκεντρο αυτής της κρίσης.

Βρισκόμαστε εδώ για να διατηρήσουμε την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Όχι  για να επισπεύσουμε την απομάκρυνσή της.

Βρισκόμαστε εδώ για να απαλλάξουμε τη χώρα από τις πιέσεις. Όχι για να την οδηγήσουμε σε πιο αδύναμη θέση, που θα την φέρει σε μεγαλύτερες πιέσεις.

Βρισκόμαστε εδώ για να αλλάξουμε τα υφεσιακά χαρακτηριστικά του Μνημονίου. Όχι για να οδηγήσουμε τη χώρα σε πολύ χειρότερα Μνημόνια.

 Πώς θα επιτύχουμε τους στόχους μας;

Ποιο είναι το σχέδιό μας;

Αυτό που έχουμε ήδη πει – τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο:

 Πρώτα θα δείξουμε ότι η χώρα σέβεται τους στόχους, που είναι και δικοί μας στόχοι.

Ύστερα θα δείξουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα πρέπει να γίνουν.

Ύστερα θα δείξουμε ότι για να πιάσουμε τους στόχους μας κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, κυρίως όσα επιτείνουν και βαθαίνουν την ύφεση…

Κι ύστερα θα αρχίσουμε να τα αλλάζουμε ένα-ένα, με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας, αφού στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος πλέον η άποψη πως μέτρα ανάκαμψης είναι απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι οποιουδήποτε προγράμματος σύγκλισης.

Ασφαλώς, η συμφωνία για επιμήκυνση του Προγράμματος είναι κάτι που θα επιδιώξουμε το ταχύτερο.

Ασφαλώς, η μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση και κάποια ανακουφιστικά μέτρα είναι πράγματα που κι αυτά θα τα επιδιώξουμε άμεσα.

Ασφαλώς, για κάποιες προηγούμενες δεσμεύσεις οριζόντιων περικοπών, όπως η νέα περικοπή των ειδικών μισθολογίων, ψάχνουμε να βρούμε – κι έχουμε βρει – ισοδύναμα μέτρα. Ώστε να μη βαθύνει κι άλλο η ύφεση…

  Ασφαλώς, υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος που είχε συμφωνηθεί προ των εκλογών, καθυστερήσεις που πρέπει γρήγορα να επανορθώσουμε. Κυρίως με εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Όχι με νέα μέτρα…

Κι ασφαλώς υπάρχει η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια, την οποία θα τιμήσουμε. Γιατί είναι και δικός μας στόχος. Μη γελιόμαστε, υπάρχει ακόμα μεγάλη σπατάλη στο δημόσιο και πρέπει να περικοπεί. Κι εμείς πρώτοι θέλουμε να πάψει η Ελλάδα να ζητά κάθε τόσο δανεικά, για να καλυφθούν οι δημόσιες σπατάλες.

Αλλά η νέα προσέγγιση της κυβέρνησής μας είναι επιθετική: Όπου μπορούμε θα κάνουμε και παραπάνω από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί.

Γιατί εμείς πρώτοι θέλουμε να πάψουμε μιαν ώρα αρχύτερα να βγαίνουμε «στη γύρα» για δανεικά κάθε τρείς μήνες…

Οι επενδυτές μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα, αν εμείς κάνουμε αυτό που οφείλουμε. Αν κόψουμε δραστικά τη γραφειοκρατία, κι ο,τιδήποτε διώχνει επενδύσεις. Σύντομα θα φέρουμε σχετικό νόμο…

Εντοπίσαμε τις συντάξεις μαϊμού πλήρως. Έτσι σταματά μια πολύ μεγάλη αιμορραγία. Και από το Σεπτέμβριο θα αναλάβει η δικαιοσύνη.

Και βάλαμε τάξη στις ΔΕΚΟ που αρνούνται να εφαρμόσουν ψηφισμένους νόμους για τα μισθολόγια. Έτσι θα υπάρξει κι εκεί εξυγίανση άμεσα.

Ήδη η Ευρώπη αναθάρρησε από τις προγραμματικές δηλώσεις και τα πρώτα μέτρα της νέας μας κυβέρνησης.

Αυτό το μήνυμα μας έδωσε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπίλ Κλίντον, που επισκέφθηκε την Ελλάδα προχθές επικεφαλής ομάδας Ελληνοαμερικανών επενδυτών.

Ήδη ετοιμαζόμαστε να ξεμπλοκάρουμε την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, του ΕΣΠΑ. Αλλά κι έχουμε εξασφαλίσει να υπάρξει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία από το φθινόπωρο.

Ήδη μέσα σε ελάχιστο χρόνο καταπιαστήκαμε με όλα, κάνουμε πολλά κι ακόμα δεν αρχίσαμε…

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις αποκρατικοποιήσεις στην αξιοποίηση της περιουσίας. Στείλαμε ήδη το μήνυμα αυτό. Και τώρα έχουμε ελάχιστο χρόνο για να αποδείξουμε ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε…

Κάθε διαπραγμάτευση στηρίζεται στην ισχύ που έχει η κάθε πλευρά.

Και κάθε επαναδιαπραγμάτευση στηρίζεται στην βελτίωση της σχετικής ισχύος, στη βελτίωση της θέσης μας, απέναντι στους δανειστές μας.

Πάμε λοιπόν σε επαναδιαπραγμάτευση, που θα είναι επιτυχής για μας, εφ’ όσον έχουμε βελτιώσει τη θέση μας.

Και θα έχουμε βελτιώσει τη θέση μας, εφ’ όσον δείξουμε ότι ξεκολλήσαμε, κάναμε βήματα, μειώνουμε τις αποκλίσεις από τους στόχους, κάποιες φορές ξεπερνάμε τους στόχους.

Αν το επιτύχουμε αυτό, κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί τις βελτιώσεις που ζητάμε. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, δεν έχει νόημα ό,τι κι αν ζητάμε…

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι  ξένοι αξιωματούχοι, που κάθε τόσο βγαίνουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει!

Τους θεωρώ – και το λέω ανοικτά και δημόσια – υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας! Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουμε.

Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία.

Ξέρω όμως, ότι είναι ανεύθυνοι.

Και εν πάση περιπτώσει, δεν θα τους περάσει…      

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,                      

 Η Ελλάδα βρέθηκε τελευταία χρόνια σε θέση απόλυτης αδυναμίας.

Θέλουμε να ενισχύσουμε τη θέση μας, για να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση και να επιτύχουμε καλύτερους όρους.

Και βιαζόμαστε να ενισχύσουμε τη θέση μας, για να επιτύχουμε καλύτερους όρους όσο γίνεται ταχύτερα.

Αλλά δεν πρόκειται να πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση από θέση μεγαλύτερης αδυναμίας και αληθινής απόγνωσης.

Όσοι ανακάλυψαν την «επαναδιαπραγμάτευση» τώρα και μας ψέγουν που δεν την… κάναμε ακόμα, θέλουν η χώρα να πάει σε ρήξη με τους δανειστές της από τη χειρότερη δυνατή θέση!

Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι...

Θα κάνουμε το σωστό για τη χώρα!

Θα εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει να εφαρμοστούν. Και θα αλλάξουμε αυτά που πρέπει να αλλάξουν, για να πιάσουμε τους στόχους μας…

 Ακόμα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να τα επισπεύσουμε ανεξάρτητα από την επαναδιαπραγμάτευση.

Για παράδειγμα, θα αποκαταστήσουμε την αίσθηση ότι υπάρχει κράτος που νοιάζεται τον πολίτη. Κι ότι υπάρχει δικαιοσύνη…

Η ασυδοσία των συντεχνιών και των ισχυρών, αλλά και η ατιμωρησία των παράνομων, τέλος!

Δείξαμε στο προαύλιο της «Χαλυβουργίας» ότι εννοούμε αυτά που λέμε.

Μια ομάδα συνδικαλιστών είχε αποκλείσει ένα εργοστάσιο επί επτά μήνες, εμποδίζοντας όσους ήθελαν να πιάσουν δουλειά και οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους.

Το εργοστάσιο πήγαινε για κλείσιμο. Αυτό το σταματήσαμε.

Έχουμε απόλυτο σεβασμό για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κυρίως για το πιο ιερό: Το δικαίωμα στην εργασία! Το οποίο καταστρατηγούνταν και απειλούνταν άμεσα. Και το αποκαταστήσαμε.  Τόσο απλά.

Και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά: Όταν μέσα σε τέτοια ανεργία, ασκούνται τέτοιες συνδικαλιστικές πρακτικές που απειλούν με κλείσιμο κι άλλα εργοστάσια, δεν θα μείνουμε αδρανείς να κοιτάμε απελπισμένους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους.

Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά. Αλλά για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχει εργασία! Αν βρεθεί κάποιος στην ανεργία, καταργούνται με τον πιο βάναυσο τρόπο όλα τα εργασιακά του δικαιώματα.

Κι όσοι υπερασπίζονται, τάχα τα δικαιώματα των εργαζομένων, στέλνοντάς τους μιαν ώρα αρχύτερα στην ανεργία, είναι ανάλγητοι! Είναι εχθροί και των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ακόμα, πολλοί μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή, αλλά υπερασπίστηκαν κατά καιρούς την εγκληματική δράση των κουκουλοφόρων, που αποτελεί την πιο εγκληματική αυθαιρεσία κατά της κοινωνικής συνοχής.

Δεν μπορεί ελάχιστοι «γνωστοί-άγνωστοι» να αναστατώνουν την πόλη κάθε τόσο, να καίνε μαγαζιά, να καταστρέφουν περιουσίες, να σπρώχνουν κόσμο στην ανεργία. Και κάποιοι να τους προστατεύουν. Και η Πολιτεία να μην αντιδρά…

Αυτά τελείωσαν! Θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε όλες εκείνες τις αλλαγές και τα μέτρα για να σταματήσει η εγκληματική ασυδοσία των κουκουλοφόρων. Για να αποκαλυφθεί ποιοι είναι και ποιοι βρίσκονται από πίσω τους. Και να δω τότε, αν θα βρεθούν κάποιοι να τους… υπερασπιστούν!

Αλλά κι αν θα βρουν το θάρρος να ζητήσουνε συγγνώμη που τους υπερασπίστηκαν στο παρελθόν…  

Τέλος, θα τιμήσουμε στο ακέραιο την υποχρέωσή μας να σταματήσουμε τη λαθρομετανάστευση. Να την αντιστρέψουμε με πολιτικές μαζικού επαναπατρισμού. Και να πάρουμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα.

Το περιλάβαμε και στον προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων. Είπαμε ότι θα προσαρμοστεί η νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας σε όσα προβλέπουν οι σχετικές νομοθεσίες στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας. Και που συμβαίνει να έχουν ιδιαίτερα αυστηρή σχετική νομοθεσία…

Μόνο που εμείς έχουμε τα χειρότερα προβλήματα απ’ όλους. Γιατί εμείς είμαστε η πιο σημαντική «πύλη εισόδου» παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.

Δεν μπορούμε να έχουμε την πιο ελαστική και την πιο ελκυστική νομοθεσία για λαθρομετανάστες.

Αυτό θα αλλάξει! Και θα αλλάξει συναινετικά. Κι αυτό μπορεί να γίνει.

Κι όσο πιο συναινετικά αλλάξει, τόσο πιο ισχυρή και ανθεκτική θα είναι η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Τέλος, θα προχωρήσουμε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Θα το κάνουμε κι αυτό, προσεκτικά, αλλά και αποφασιστικά. Θα το προχωρήσουμε συναινετικά.

Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των ενεργειακών φυσικών πόρων που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο μας. Και για την γεωπολιτική μας αναβάθμιση συνολικά. Αλλά και για να αλλάξει ο τρόπος που μας βλέπουν πολλοί. Πράγμα που θα ενισχύσει και τη θέση μας διεθνώς.

Δεν μπορεί η μικρή Κύπρος να το τόλμησε και να το πέτυχε και τώρα να επωφελείται, κι εμείς ακόμα να το παραπέμπουμε στις «ελληνικές καλένδες».

Δεν μπορεί να έχουμε ακίνητη περιουσία ανεκμετάλλευτη, και ορυκτό πλούτο ανεκμετάλλευτο και ενεργειακά αποθέματα ανεκμετάλλευτα, και η χώρα μας να παραπαίει υπερχρεωμένη και να κόβουμε μισθούς και συντάξεις και να παρακαλάμε για δανεικά, αλλά να μην κάνουμε τίποτε για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας!

Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει.

           Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην πολιτική λένε, «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος».

Τώρα, λοιπόν, ήλθε η ώρα να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.

Και να κάνουμε, όλοι μαζί, όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια.

Κι όσα ακόμα κάποιοι εμποδίζουν, ή κάποιοι προσπαθούν να αποτρέψουν, ή κάποιοι προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές.

Δεν θα τους περάσει…

Δεν υπάρχει Έλληνας, ούτε σοβαρό κόμμα, που να μη θέλει να βγάλουμε τις κουκούλες από εκείνους που καίνε, κάθε τόσο, τις πόλεις και τα όνειρα των ανθρώπων.

Δεν υπάρχει Έλληνας, αλλά ούτε και σοβαρό κόμμα,  που να μη θέλει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία.

Όπως δεν υπάρχει Έλληνας, ούτε σοβαρό κόμμα, που να έχει αντίρρηση να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε τα κύματα των λαθρομεταναστών.

Όπως δεν υπάρχει κανείς, που να μη θέλει να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη ΑΟΖ και στην αξιοποίηση του πλούτου μας, για να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα.

Όλες αυτές τις μάχες θα τις δώσουμε μαζί, εδώ στο Κοινοβούλιο. Γιατί εσείς είστε η πηγή της δύναμής μας. Η εγγύηση ότι η ανορθωτική μας προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, παρά την πολεμική, παρά τα εμπόδια.

Σε σας στηρίζομαι. Σε σας στηρίζεται πάνω απ’ όλα η χώρα.

 Το συμπέρασμα είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι σχεδιάζουμε και τολμάμε σήμερα όλοι μαζί, αυτά που δεν τολμούσε να κανείς ούτε να διανοηθεί μέχρι πριν λίγο καιρό!

Αρκεί να δείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης.

Εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Εντός κι εκτός του τρικομματικού συνασπισμού.

Κι αυτό θέλω να μεταφέρετε στις περιφέρειες σας: Ότι διορθώνουμε σήμερα τα σφάλματα δεκαετιών! Ότι το κάνουμε σε ένα διεθνές περιβάλλον δύσκολο και επικίνδυνο. Αλλά το κάνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Κι ότι αυτή την ενότητα κανείς δεν θα μπορέσει να διαταράξει. Κι αυτή την αποφασιστικότητα τίποτε δεν θα τη μετριάσει.

Ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Εσείς θα του πείτε την αλήθεια. Εσείς θα του εμπνεύσετε εμπιστοσύνη και Ελπίδα.

Γι’ αυτό υπολογίζω σε σας, τους βουλευτές. Στα χέρια σας κρατάτε, στα χέρια μας κρατάμε όλοι, την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε τη μοίρα της χώρας μας στα χέρια μας, έχουμε κάθε δικαίωμα να τολμήσουμε σήμερα αυτά που φοβόμασταν ως πριν λίγο, έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε αποφασιστικοί.

Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουμε είναι να αποτύχουμε!

Όπως δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε τα γνωστά μικροκομματικά παιγνίδια μεταξύ μας, όταν η χώρα βρίσκεται στην αρχή μιας τεράστιες δημιουργικής προσπάθειας κι αντιμέτωπη, ακόμα, με σοβαρούς κινδύνους.

Τέτοιες στιγμές το να δίνουν κάποιοι μάχες προσωπικών στρατηγικών, μάχες οπισθοφυλακών, μάχες στα μετόπισθεν, όταν όλη η προσοχή μας πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, είναι ολέθριο.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησής μας παίζουν ακόμα τέτοια μικροκομματικά παιγνίδια. Και ο λαός θα τους αντιμετωπίσει όπως τους αξίζει.

Αλλά αν κάποιοι παίξουν τέτοια παιγνίδια και μέσα στην παράταξή μας, ο λαός θα τους αντιμετωπίσει ακόμα πιο αυστηρά.

Και πριν το λαό, θα τους αντιμετωπίσω εγώ! Στο όνομα του λαού…

Κάποιος ξένος αξιωματούχος ανέφερε πριν λίγες μέρες, ότι το έργο που αντιμετωπίζει η νέα Ελληνική κυβέρνηση είναι «Ηράκλειο».

Έχει δίκιο! Δεν ξέρω πως το εννοούσε αυτό που είπε…

Εμείς πάντως θα αποδείξουμε σύντομα, ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα να εκπλήσσει ευχάριστα.

Και τους φίλους της. Και τους αντιπάλους της.

Και τον ίδιο τον εαυτό της καμιά φορά.

Κι αυτό σας ζητώ καταλήγοντας:

Ελάτε να εκπλήξουμε τους πάντες τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

Με την αρετή της ενότητας.

Με την αρετή της αποφασιστικότητας.

Και με την αρετή της σύνεσης.

Πολλοί αμφισβήτησαν – μέσα κι έξω από την Ελλάδα – ότι διαθέτουμε αυτές τις τρείς αρετές.

Ελάτε να του διαψεύσουμε!

Και μαζί, να δώσουμε αξιοπιστία στη χώρα μας, αυτοσεβασμό στους Έλληνες και Ελπίδα στην Ελλάδα.

Να θυμάστε κάθε στιγμή:

Αν  κερδίσουμε το στοίχημα, όλοι οι Έλληνες θα βγουν κερδισμένοι.

Και να είστε σίγουροι:

Θα το κερδίσουμε!

Και θα το κερδίσουμε για λογαριασμό ολόκληρου του Ελληνικού λαού.

Γι’ αυτούς που μας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

Γι’ αυτούς που εμπιστεύθηκαν την κυβέρνησή μας μετά τις εκλογές.

Αλλά και γι’ αυτούς που στέκουν σήμερα απέναντί μας.

Δεν ασκούμε διακυβέρνηση για κάποιους.

Ασκούμε διακυβέρνηση για όλους τους Έλληνες.

Και γι’ αυτό, το στοίχημα θα το κερδίσουμε! 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/07/2012 13:07:53

  Η ομιλία είναι πολύ καλή και αφήνει γεύση ελπίδας.
  Έχει την μεγάλη αρετή της ειλικρινούς γλώσσας:
  "...με την προγραμματική σύγκλιση που πετύχαμε, μπήκαν σε κοινό πρόγραμμα πράγματα πιο θαρραλέα, απ’ όσα τόλμησε ποτέ να διακηρύξει μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, τις τελευταίες δεκαετίες"!

 2. Αξύριστος Μαρξιστής avatar
  Αξύριστος Μαρξιστής 24/07/2012 13:15:46

  Είναι ειλικρινής αλλά δεν έχει χρόνο, η φθορά είναι σίγουρη.

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Αξύριστος Μαρξιστής 25/07/2012 00:26:30

   Τουλάχιστον προσπαθεί.

 3. Jim Bim avatar
  Jim Bim 24/07/2012 13:19:15

  Εθνικός Ηγέτης με σχέδιο και στρατηγική, λίγο χρόνο ακόμα χρειάζεται …. για να το καταλάβουν ακόμα και οι αντίπαλοι του !!!

 4. Lampros avatar
  Lampros 24/07/2012 14:57:45

  ωραιος, μιλα ει στις καρδιές του κοσμου.
  Αν μας δειξει & τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέμστα, δεν θα τον κουνήσει κανείς.

 5. Βασίλης avatar
  Βασίλης 24/07/2012 15:27:38

  "Κι έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την επαναδιαπραγμάτευση, η οποία θα είναι συνεχής, θα είναι βήμα-βήμα με ορίζοντα τετραετίας"

  Υπάρχουν τεράστια προβλήματα που θα έπρεπε να είχαν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ήδη από ... χτες και σίγουρα δε μπορούν να περιμένουν ούτε μήνα, πόσο μάλλον τετραετία. Θα προτάξω μόνο το ζήτημα των εργασιακών για το οποίο έχει σταματήσει να γίνεται εντελώς κουβέντα και για το οποίο υπήρχε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και μετενέργειας, έχουν μάλιστα συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι ήδη - δύο φορές κιόλας, η πρώτη εκ των οποίων κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ήδη στα εργασιακά έχουν αλλάξει τα πάντα προς το χειρότερο και το ζήτημα δε χωράει αναβολές (όπως και πολλά άλλα βέβαια) - πρέπει να τεθεί τώρα. ΤΩΡΑ. Όχι "εάν" και "όταν".

 6. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 24/07/2012 15:49:34

  Πολύ καλή ομιλία μεν, ομιλία δε. «Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος», ή για την ακρίβεια η ώρα πρέπει να φέρει όσα δεν έχουν φέρει 35 χρόνια μεταπολίτευσης. Δύσκολο, πρακτικά αδύνατον, δεν το ξέρω. Σε επίπεδο καθημερινότητας πάντως, το καινό μέχρι στιγμής έγκειται (εξαντλείται μάλλον) σε φοροεπιδρομές, στις οποίες πολλοί για να αντεπεξέλθουν επιστρατεύουν όχι μόνο τρεις αλλά σωρεία αρετών. Σειρά, λογικά, έχουν οι θεμελιακές μεταρρυθμίσεις...

 7. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/07/2012 16:10:07

  Ἐξαίρετη ὁμιλία. Ἡ τελευταία μας ἐλπίδα σὰν χώρα εἶναι αὐτὰ τὰ λόγια νὰ γίνουν σύντομα πράξη.

 8. avanti avatar
  avanti 24/07/2012 16:41:17

  Ο πρόεδρος προσπαθεί να εμψυχώσει και να δώσει ελπίδα όμως τα νούμερα για τη χώρα μας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αν λάβουμε υπ΄όψιν μας ότι, το ελληνικό δημόσιο έχει να πληρώσει 14,9 δις ευρώ σε βραχυπρόθεσμους τίτλους και 8,6 δις ευρώ σε ομόλογα και δάνεια μέχρι 31/12/2012. Σύνολο 23,5 δις ευρώ ληξιπρόθεσμοι τίτλοι χρέους έως το τέλος του 2012. Αν σε αυτό προστεθεί και το εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμα των 15 δις ευρώ (6 δις ευρώ το πρωτογενές έλλειμα συν περίπου 9 δις πληρωτέους τόκους του δημοσίου χρέους για το 12) τότε το σύνολο του ελλείματος του ελληνικού δημοσίου στο τέλος του 12 θα είναι τουλάχιστον 38,5 δις... Η δόση των 31 δις που θα δοθεί τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να καλύψει αυτές τις δανειακές ανάγκες, τα 25 θα πάνε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας και τα άλλα θα καλύψουν επίσης ανοίγματα των τραπεζών προς την ΕΚΤ που είχε καλύψει το ελληνικό δημόσιο με δικές του εγγυήσεις.... πραγματικός γόρδιος δεσμός!!

  • abc avatar
   abc @ avanti 24/07/2012 21:31:10

   Αγαπητή avanti, γιατί έχεις πάντα τόσο δίκιο?
   Πρέπει νασαι πολύ μέσα στα πράγματα...Μάλλον ως τον Οκτώβριο θα έχουν κριθεί όλα...

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ avanti 25/07/2012 00:50:39

   Αβάντι σχεδόν πάντα έχεις δίκιο και είσαι ενημερωμένος.Αλλά αυτό το παιχνίδι με τα δις και τα τρις κατάντησε να μας προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι.Μπορείς εσύ να δεις μέχρι 31/12;
   Ας περιμένουμε...
   Ας ελπίζουμε το πιο σωστό.

   • avanti avatar
    avanti @ Iωάννης34 25/07/2012 10:42:09

    Το δικό μου στομάχι να δεις πως σφίγγεται, σκέτος κόμπος, και αν μάλιστα έχεις μάθει να μην χρωστάς πάνω από χιλιάρικο (δεν βάζω τους φόρους χαχα), τα νούμερα είναι σοκαριστικά. Αγνωστο τι θα γίνει, και που να ξέρουμε εμείς, ένα είναι βέβαιο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε καμμία περίπτωση δεν θέλουν διάλυση του ευρώ, δεν θέλουν αποχώρηση της Ελλάδος ή άλλης χώρας από την ευρωζώνη. Οπως είπε και ο abc αλλού, κρύβονται πίσω από φύλλο συκής, και η ΕΚΤ θα κόψει χρήμα. Εχε εμπιστοσύνη στις τράπεζες......

 9. Ραβινος avatar
  Ραβινος 24/07/2012 16:44:05

  Βαστα Αντωνη !

 10. nikos avatar
  nikos 24/07/2012 16:44:09

  "Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι, που κάθε τόσο βγαίνουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει! Τους θεωρώ – και το λέω ανοικτά και δημόσια – υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας! "

  Σε κομματικο ακροατηριο μπροστα , η παραπανω φραση εισπρατει ζωηρο χειροκροτημα (...τωρα τι χειροκροτουν, αλλο θεμα).
  Αν ομως δεν εισαι διατεθειμενος (που δεν ειναι) να το πεις και μπροστα σε αυτους που αναφερεσαι, τοτε λες λογια για εσωτερικη καταναλωση και 20λεπτα στα δελτια ειδησεων

  Αν ομως αλλαξει γνωμη, μπορει να ξεκινησει απο¨
  Σοιμπλε, Μερκελ, Λαγκαρτ, Μπαροζο- που ερχεται αυριο, Καμερον, στον αλλο τον μπουλη τον Ολλανδο, στο Φινλανδο ΟΙΠΕΚ, σε διαφορους τραπεζιτες... κλπ.
  Εχει να διαλεξει απο μεγαλο μπαχτσε. Δεν τον βλεπω ομως να ξεκιναει.

  • NTUA avatar
   NTUA @ nikos 24/07/2012 17:05:02

   "ξένοι αξιωματούχοι – υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας"... Ποτέ οι ξένοι δεν είναι υπονομευτές εθνικής προσπάθειας. Κάτι άλλο είναι! Επιτιθέμενοι ή κατακτητές του Έθνους.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ nikos 24/07/2012 18:54:19

   ῎Αν πιστεύεις ὅτι ὅσα εἶπε ὁ ΑΣ , γιά τούς Εὐρωπαίους ἀξιωματούχους καί τήν ὑπονόμευση τῆς ῾Ελληνικῆς προσπάθειας, μένουν στούς τέσσερεις τοίχους τῆς βουλῆς εἶσαι γελασμένος ἤ ἐθελοτυφλεῖς!

 11. vildanden avatar
  vildanden 24/07/2012 16:57:15

  Η επαναδιαπραγμάτευση δηλαδή θα γίνει όταν αποδείξουμε ότι δεν τη χρειαζόμαστε.

  • Vee avatar
   Vee @ vildanden 24/07/2012 22:28:12

   Κάνεις μεγάλο λάθος, γιατί δε βλέπεις τη δυναμική του θέματος. Ο Α.Σ. έχει δίκιο. Σε αυτή τη φάση που πρέπει να δανειστούμε για να ικανοποιήσουμε ακόμα και τις τρέχουσες δαπάνες, με τη σημερινή δομή της οικονομίας είναι τρελλό να το κάνουμε. Τα εθνικά θέματα δεν είναι πόκερ όπως κάποιοι φωστήρες του Σύριζα νομίζουν.

   • abc avatar
    abc @ Vee 24/07/2012 22:45:00

    "με τη σημερινή δομή της οικονομίας είναι τρελλό να το κάνουμε".
    Δηλαδή θεωρείς οτι αν το κάνουμε θα μας πετάξουν έξω με τις κλωτσιές? Οι εταίροι μας που θυσιάζουν τον ιδρώτα των φορολογουμένων τους για να μας βοηθήσουν αφιλοκερδώς?
    Δεν υπάρχει λες καμμία περίπτωση να καταλάβουν ότι οι δικές μας προτάσεις μπορεί και να λύσουν με καλύτερο τρόπο το πρόβλημα?. Με το που θα αναφέρουμε τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση θα προσβληθούν? (όπως παλιά οι βασιλιάδες αν κάποιος υπήκοος τολμούσε να τους κάνει μια ερώτηση?)

 12. Wolf avatar
  Wolf 24/07/2012 17:42:49

  Η επαναδιαπραγμάτευση -όπως και η πολιτικη- δεν είναι μια στατική διαδικασία και ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει καλύτερα απ´ τον καθένα μας. Έχει να κάνει με το χρόνο, τον χώρο και τα πρόσωπα. Είναι μια διαδικασία που ο Σαμαρας έχει ξεκινήσει απο την πρώτη ημέρα, δίχως τυμπανοκρουσίες και μεγάλες βαρύγδουπες κουβέντες, αλλα με πολυ πείσμα και πολλή δουλεια.
  Χρειάζεται υπομονή και πίστη στο σκοπό. Και δόξα τώ Θεό, ο Πρωθυπουργός τα διαθέτει και τα δυο.

  • Vee avatar
   Vee @ Wolf 24/07/2012 22:28:59

   Έτσι!

  • avanti avatar
   avanti @ Wolf 25/07/2012 10:45:07

   +1000000000

  • avanti avatar
   avanti @ Wolf 25/07/2012 10:48:35

   Υπομονή, πίστη & Οργάνωση, είμαστε μακράν πίσω στο θέμα αυτό......

 13. knight rider avatar
  knight rider 24/07/2012 17:46:54

  Η ανεργία από 24% σε 10% σε μιά τετρετία? Αυτά δεν τα μπορεί ούτε ο Τσάκ Νόρις. Μόνο ο Αντώνης με τον Μάρθα Βρούτση!

 14. ε ρε μία διοικητική μεταρρύθμιση... avatar
  ε ρε μία διοικητική μεταρρύθμιση... 24/07/2012 18:10:46

  μετά το έλλειμμα θα εξαφανιστεί και η ανεργία...με τέτοιες δεσμεύσεις δεν πάμε πουθενά

 15. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 24/07/2012 19:49:43

  http://www.youtube.com/watch?v=WpqKh7UXAMU&feature=g-all-u

 16. Παύλος avatar
  Παύλος 24/07/2012 20:18:46

  Η συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του Μνημονίου ενισχύει τη θέση της χώρας μας δηλαδή? Αν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο άλλο 1 χρόνο θα είμαστε μια πιο ισχυρή χώρα στο τέλος αυτής της περιόδου?

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Παύλος 24/07/2012 21:42:38

   Αγαπητέ μου ...."Παύλος", δεν είμαι σίγουρος 100%, αλλά έχω την εντύπωση ότι το ψευδώνυμο αυτό ακριβώς, το χρησιμοποιώ σε αυτό το Site πριν από ' σένα .
   Γιαυτό, θα ήθελα να το αλλάξεις, για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις! .
   (Για παράδειγμα, ποτέ δεν θα υπέγραφα ένα τέτοιο σχόλιο, σαν αυτό , που βρίσκεται μόλις πιο πάνω).
   Εκτός αν είσαι σίγουρος ότι το χρησιμοποιείς πριν από 'μένα, δηλαδή πριν από ενάμισο χρόνο τουλάχιστον.
   Ευχαριστώ !
   Παύλος .

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ Παύλος 24/07/2012 21:46:24

    Δηλ. ο original για τους φίλους του Antinews .....Παύλος .

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Παύλος 24/07/2012 22:37:23

     Και για να γίνω πιο διακριτός, θα απαντήσω στο σχόλιό σου :
     Πρέπει να καταλάβεις και ΄συ , φίλε μου, όπως και όποιος άλλος δεν το κατάλαβε ακόμη, ότι ο Σαμαράς ουδέποτε υπήρξε συνειδητά μνημονιακός !
     Το πολέμησε , το ξεμπρόστιασε, το στιγμάτισε,έκανε ό,τι μπορούσε, προκειμένου να το αποφύγουμε, αλλά το έφερε η μοίρα (και οι επιλογές της ΓΑΠοθύελλας ) κάποτε εκβιαζόμενος και μη έχων άλλη επιλογή και να το υπογράψει (το δεύτερο), αλλά ,
     ΟΥΔΕΠΟΤΕ το επέλεξε !!!!!!!!!!
     Ας το κατανοήσουμε αυτό κάποτε, επιτέλους !
     Και για να σε βοηθήσω :
     Ας υποθέσουμε ότι ένας πατέρας αντιμετωπίζει ένα δύσκολο οικογενειακό πρόβλημα, βλέποντας, φερ΄ειπείν, το γιο του να επιμένει να νυμφευθεί μια κοπέλα, για την οποία, αυτός έχει απολύτως αρνητική γνώμη .Δίνει τη μάχη του, στα πλαίσια της πατρικής σύνεσης και σοφίας, αλλά και πατρικής αγάπης, να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη. Παρά πάσαν, όμως, προσπάθειαν, αποτυγχάνει !
     Για να μην μακρηγορώ, λοιπόν, επίτρεψέ μου να σε κατατάξω (όπως και όλους τους ..ΑΝΕΛ ληνες και τις ...άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις) μεταξύ αυτών των πατεράδων, που θα προσπαθούσαν διαρκώς, να διαλύσουν αυτόν τον γάμο !.
     Ο Σαμαράς, ως πατέρας επέλεξε να κάνει ότι καλύτερο , για να βοηθήσει την οικογένεια του γιου του να προκόψει,( καθ' όσον, η νύφη ήταν ήδη έγκυος), αφού η πατρική του αγάπη, η άδολη , η γνήσια, η αδαμάντινη, τον αναγκάζει να παραβλέψει τις διαφωνίες του !
     Εγώ λοιπόν, φίλε μου, θα έκανα , ως πατέρας , το ίδιο με Τον Σαμαρά !

     • Η Αλεξανδρινή avatar
      Η Αλεξανδρινή @ Παύλος 24/07/2012 22:59:52

      Ελπίζω ο "Παύλος" (η χρήση των εισαγωγικών είναι δηλωτική ενός alter ego, για να αποδομήσει, άραγε, τη γνώμη που έχουμε για τον Παύλο;), ο οποίος έβαλε την ταμπέλα του μνημονικού στον Σαμαρά, επιτέλους να κατάλαβε μετά την εύστοχη αναλογία και τον επιτυχημένο παραλληλισμό του Παύλου. Στον "Παύλο" αφιερώνω τα λόγια Σεφέρη, παραλλάσσοντάς τα ελαφρώς: "Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα, είναι γιατί τα καταλαβαίνεις καλύτερα..."

     • "Παύλος" avatar
      "Παύλος" @ Η Αλεξανδρινή 25/07/2012 00:58:11

      Συγνώμη ξέχασα τα εισαγωγικά.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ "Παύλος" 25/07/2012 13:42:01

      Εν τάξει "Παύλε", σε ευχαριστώ που αποκατέστησες την τάξη.

     • "Παύλος" avatar
      "Παύλος" @ Η Αλεξανδρινή 25/07/2012 01:04:35

      Ο Σεφέρης είναι ένα. Τα νοσοκομεία που θα "συγχωνευθούν" είναι ένα άλλο. Η ποίηση δεν γιατρεύει τη σάρκα που χαίνει.

     • Η Αλεξανδρινή avatar
      Η Αλεξανδρινή @ "Παύλος" 25/07/2012 14:04:58

      Σωστό αυτό, αλλά καμιά φορά μπορεί η ποίηση να γιατρέψει ψυχικές πληγές που χαίνουν...

 17. Heaven avatar
  Heaven 24/07/2012 20:18:51

  Δυστυχως ειναι μαλλον αργα για το ευρωπαικο τραινο!
  αντιθετα ειναι ακριβως στην ωρα του για το ελληνικο, το δικο μας τραινο!
  αυτο της ανασυγκροτησης που δεν εγινε οταν μπορουσαμε με πολυ λιγοτερο κοπο και πονο! ας ειναι!
  στο κατω-κατω δεν υπηρξε ονειρο, καποιου τελος παντων, να γινουμε Δανια του Νοτου;
  ενδεχομενως να το πετυχουμε και να τους εκπληξουμε....

 18. Νικολαος avatar
  Νικολαος 24/07/2012 20:38:48

  «Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουμε είναι να αποτύχουμε».Κανεις δεν ευχεται να αποτυχει αυτη η κυβερνηση αλλα πως ειναι δυνατον να μην ειναι σε αδυναμη θεση η χωρα οταν μετα την πιστη εφαρμογη των μετρων των 17 δις περιπου (στην ιδανικη περιπτωση)δεν θα υπαρχει κοινωνια ορθια.Εκτος κι αν ειναι η κυβερνηση στη γραμμη Βενιζελου,οτι το οτι φτωχενουν οι πολιτες δεν σημαινει οτι φτωχενει η χωρα.

 19. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 24/07/2012 22:04:34

  Ποιο θα είναι το φινάλε αυτής της κρίσης; Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [αθεϊστικό κράτος ]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]. Και θα μπει στα νότια [Γεωργία]· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [1921] και όπως την τελευταία φορά [2008]». (Δανιήλ 11:28, 29) Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα επιτεθεί η Ρωσία. (Δανιήλ 11:30α) Θα είναι ένα πυρηνικό πόλεμο. (Αποκάλυψη 6:4) «Μαχαιρα μεγαλη» = πυρηνικό όπλο. Αυτό είναι «η αρχή της γέννησης τύψεις». (Ματθαίος 24:7, 8).

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Ewiak Ryszard 25/07/2012 00:46:48

   Τότε ας κόψω την δίαιτα.Είτε 80 είτε 100 κιλά θα πεθάνουμε

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ Iωάννης34 25/07/2012 03:31:54

    αυτό το ήξερες και πριν

    • Δημήτρης avatar
     Δημήτρης @ Δημήτρης 25/07/2012 03:41:41

     εννοώ ότι δε χρειάζεται να χαλάσεις τη διατροφή σου λόγω απελπισίας!

 20. gynner avatar
  gynner 24/07/2012 22:08:16

  Τι ακριβώς σημαίνει συναινετική ανακήρυξη ΑΟΖ;Συναινετικά με ποιούς;

  • Heaven avatar
   Heaven @ gynner 24/07/2012 23:10:40

   με αυτους που μοιραζομαστε συνορα!
   αλλωστε παντα ετσι γινεται!
   και η Κυπρος το ιδιο εκανε!!!!

   • με συνείδηση avatar
    με συνείδηση @ Heaven 25/07/2012 11:41:47

    Η Κύπρος δεν έκανε συναινετική ανακήρυξη της ΑΟΖ!!!
    Κατοχύρωσε το ΝΑΙ του Ισραήλ και της Αιγύπτου... ΄
    Η Τουρκία διαφωνεί κάθετα με την ανακήρυξη ΑΟΖ της Κύπρου και γιαυτό προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα...
    Η τουρκία πάντα θα διαφωνεί με αυτό το θέμα... οποτε εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε τη συναινεση της σε αυτό.. πρεπει να προχωρήσουμε αρκει να συμφωνήσουμε με Κυπρο και Νότια όμορες χώρες...

 21. Vee avatar
  Vee 24/07/2012 22:19:54

  Ειλικρινά εύχομαι κάθε επιτυχία στον Α.Σ. και στις υγιείς, πατριωτικές δυνάμεις αυτού του τόπου. 'Ομως πρέπει να πω ότι είμαι απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Και αυτό διότι βλέπω μεγάλη απροθυμία από μία μεγάλη μερίδα των πολιτών (ή μήπως "πολιτών";;) να βοηθήσουν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Το περίφημο φιλότιμο του Έλληνα έχει διαβρωθεί ανεπανόρθωτα φοβάμαι από τον ατομισμό και την έλλειψη αξιοκρατίας. Θεωρώ τον πολιτικό αμοραλισμό του Ανδρέα Παπανδρέου και του συναφιού του την αρχή και κύρια αιτία της κρίσης που περνάμε σήμερα. Αυτό είναι το δύσκολο να πολεμήσει ο Α.Σ., και όχι το οικονομικό πρόβλημα κατά τη γνώμη μου, χωρίς φυσικά να θέλω να το μειώσω.

 22. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 24/07/2012 22:38:53

  Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του επικεντρώθηκε σε δύο στόχους. Δύο άμεσους στόχους:

  * Πρώτον, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού, χωρίς την οποία κανένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

  * Και δεύτερον, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, πράγμα απαραίτητο για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και το κύρος και την ισχύ της Ελλάδας, να καταπολεμήσουμε την ύφεση και να βγούμε από την κρίση.

  Ο λόγος, χρέος προς ΑΕΠ, έχει εκτροχιαστεί πλήρως.

  Ο στόχος για 120% του ΑΕΠ χρέος το 2020 είναι άπιαστος.

  Η έκθεση της Τρόϊκα θα είναι απογοητευτική.

  Πιθανώς νέα μέτρα, πολύ πιο σκληρά να έρθουν από Σεπτέμβρη και ίσως αυτά επικυρωθούν στη Σύνοδο κορυφής τον Οκτώβρη, μαζί με ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

  Σε άλλη ανάρτηση διαβάζω ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν στο Ρόϊτερς, ότι ένα νέο κούρεμα ίσως να είναι πιθανό για τα οφειλόμενα προς χώρες της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ.

  Μήπως είναι φιλόδοξοι οι στόχοι;

 23. rally monkey avatar
  rally monkey 24/07/2012 22:55:20

  ο εχθρος του καλου ..ειναι το καλυτερο
  και δεν εχουμε καιρο για τετοια

  συμφωνω με τον Heaven το ευροτραινο εχει σφυριξει 3ς φορες και
  ξεφυγαμε πλεον απο τις 'δηλωσεις υπονομευσης' ..τωρα μιλαμε για ανοιχτες εχθροπραξιες κατα της Ελλαδας και αυτους που τις διαπραττουν δεν τους λες 'ανευθυνους'

 24. se avatar
  se 24/07/2012 23:09:47

  δηλαδη να ρωτήσω....το μνημονιο δεν καταστρεφει την οικονομια;Ηταν λάθος που δεν το ψήφισε;Ο Σαμαράς δεν είχε πει ότι ψήφισε τη δανειακή σύμβαση και όχι τα μέτρα μόνο;Ο Σαμαράς δεν είπε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τα μέτρα;Δεν είπε καμία μείωση μισθών;Δεν είπε οτι θα επαναφέρει τα εργασιακά;

 25. Vee avatar
  Vee 24/07/2012 23:21:28

  Θεωρώ ότι Ελληνικού τύπου "μαγκιές" είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση δεν περνάνε στην Ευρώπη. Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με όρους "προσβολής" ή όχι αλλά με αυστηρά καθορισμένο Εθνικό σχέδιο, σε βάθος χρόνου. Τα περί "υπηκόων" είναι κομπλεξικοί λεονταρισμοί και τίποτε άλλο. Ή είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε μέλη της Ευρωπαικής οικογένειας ή αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε τη μοίρα της Αλβανίας και της Κολομβίας. Αν αποφασίσουμε το δεύτερο πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να αναλαβουμε τις ευθύνες μας. Με ένα συντρηπτικά κρατικοδίαιτο και αντιπαραγωγικό οικονομικό συστημα το πολύ να τη βγάλουμε μερικούς μήνες. Προσωπικά θα ήθελα να δω μια επιθετική οικονομική πολιτική βασισμένη στην ελεύθερη οικονομία (με κανόνες) έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε ή και να επιβάλουμε τις θέσεις μας.

  • abc avatar
   abc @ Vee 26/07/2012 11:04:07

   "Ή είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε μέλη της Ευρωπαικής οικογένειας ή αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε τη μοίρα της Αλβανίας και της Κολομβίας."
   Αν οδηγούμαστε σε αυτό το δίλλημα εσύ θεωρείς ότι είμαστε ακόμα ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ?
   Μια επιθετική οικονομική πολιτική βασισμένη στην ελεύθερη οικονομία (με κανόνες) μετά την καταστροφή της χώρας κατά 50% εξ αιτίας της καθυστερημένης ανατολίτικης Βαλκανικής δομής της, που έπρπε αλλά δεν μπόρεσε να αλλάξει απο χρόνια και κατά 50% εξ αιτίας της λάθος υφεσιακής συνταγής του μνημονίου,
   υποθέτω θα αντιλαμβάνεσαι οτι είναι ΑΔΥΝΑΤΗ.
   Αυτό που λές θα ήταν λογικό άν η καταστροφή μας είχε περιοριστεί στο δικό μας 50% φταίξιμο. Τότε θα ίσχυε πρώτα μεταρρύθμιση και μετά λεφτα. Τώρα οι Εταίροι μας άφησαν (και στην πράξη αναγκάζονται και το κάνουν) ως μοναδική επιλογή το πρώτα τα λεφτά και μετά μεταρρύθμιση διότι με π@ρδές αυγά δεν βάφονται. Αντί λοιπόν να μας τα δίνουν λίγα λίγα στην παράταση κάθε τριμήνου της τρόικας και να μην πιάνουν τόπο, πρέπει μάλλον να σκεφτούν λίγο και να δώσουν τη λύση αν μπορούν. Αν δεν μπορούν, η παρηγοριά μας θα είναι οτι όλοι μαζί θα καταρρεύσουμε και θα λέμε ευτυχώς γιατί εμείς μια αχυροκαλύβα είχαμε και εν Ελλάδι ο βίος είναι ύπαιθρος...

 26. gynner avatar
  gynner 24/07/2012 23:31:26

  Ναι κατάλαβα.Τσίπρας κυβερνάει;

  • Heaven avatar
   Heaven @ gynner 25/07/2012 01:52:11

   οχι, ο Αντωνης Σαμαρας!!

 27. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 24/07/2012 23:58:36

  Aκριβώς !

 28. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 25/07/2012 00:44:36

  "Τους έστειλε στον διάολο τους τροϊκανούς."-
  "Ολα τελείωσαν,ζούμε ξανά στο 2004"-
  Αυτοί νομίζω είναι οι τίτλοι αναρτήσεων που περιμένουν κάποιοι να διαβάσουν και λίαν συντόμως.
  Ανυπομονησία,γκρίνια και μηδενισμός.
  Εγώ θα κρύψω το κουπόνι για το ψωμί και το γάλα,θα απαιτήσω απο τον εαυτό μου πίστη και υπομονή.Θα αναγνωρίσω λάθη και υποχωρήσεις(καταραμένη κυβερνητική ποσόστωση) και θα το παλέψω όσο μπορώ και όσο αντέχω.
  Δεν θα χειροκροτήσω για τα αυτονόητα αλλά ούτε θα φωνάξω στην αποτυχία "εγώ τα έγραφα ,σε περίμενα".Αντε και καλή λευτεριά!

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ Iωάννης34 25/07/2012 02:45:48

   +10000

 29. FINANCIAL MANAGEMENT avatar
  FINANCIAL MANAGEMENT 25/07/2012 08:20:59

  Ενώ οι αρχηγοί κρατών,αρχηγοί ευρωπαϊκών κομμάτων, υπουργοί οικονομικών, λοιποί αξιωματούχοι όλες τις δηλώσεις που κάνουν το γύρω του κόσμου και επηρεάζουν την εικόνα μας έρχονται και τις κάνουν σε μας αυτοπροσώπως;

  • FINANCIAL MANAGEMENT avatar
   FINANCIAL MANAGEMENT @ FINANCIAL MANAGEMENT 25/07/2012 08:22:29

   *γύρο

 30. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/07/2012 14:13:40

  "H Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι της καταστροφής":
  17 γνωστοί οικονομικοί επιστήμονες προτείνουν "πιό πολλή Ευρώπη" για την αντιμετώπιση της Ευρωπαικής κρίσης.
  Ανάμεσά τους ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαικής Πολιτικής (CEPS), οι Peter Bofinger - Lars Feld - Beatrice Weder di Mauro (από τους "7 σοφούς" που συμβουλεύουν την Γερμανική κυβέρνηση), ο Andre Sapir από το Ινστιτούτο Bruegel, ο Kevin O'Rourke της Οξφόρδης, ο Jean-Paul Fitoussi
  του Institut d'Etudes Politiques de Paris.
  h**p://ineteconomics.org/sites/inet.civicactions.net/files/INET%20Council%20on%20the%20Euro%20Zone%20Crisis%20-%20Press%20Release%20%28INET%29%20-%2023-07-12.pdf

 31. Φρίξος avatar
  Φρίξος 26/07/2012 09:14:34

  Και ποιός θα κρίνει,πότε βελτιωθήκαμε? Εσύ ή οι δανειστές μας? Άν ισχύσει το δεύτερο,επαναδιαπραγμάτευση δεν θα γίνει ποτέ... Κόψε ,λοιπόν,το δούλεμα,γιατί λόγια και πράξεις, μπορούν να έχουν οδυνηρό κόστος για τον δράστη....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.