#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2011 19:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«...Ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους....»του Κώστα Ροδινού

Η Wall Street Journal, στην ηλεκτρονική της έκδοση,  παρουσιάζει τη ζωή στην Ευρωζώνη (Life in the Euroze) , μέσα από τις ιστορίες  6 οικογενειών από διαφορετικές χώρες.

Από την Ελλάδα έχουν επιλέξει την οικογένεια του Κωνσταντίνου Καφούρου και της Κατερίνας Αθανασούλη, που ζεί με το γιο τους Βασιλάκη  (20 μηνών) και τη γιαγιά Παναγιώτα Αθανασούλη, ετών 72.

Η πιο συγκλονιστική σκηνή του βίντεο είναι όταν η κυρά Παναγιώτα, εξομολογείται ότι δεν κοιμάται τα βραδυά,  συχνά κλαίει και  ανησυχεί για το κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσει, ο μόλις 20 μηνών,  εγγονός της.

Χθές, λίγο μετά τα μεσάνυχτα,  μου τηλεφώνησε ένας φίλος από τη Νέα Υόρκη. Είχε δεί το βίντεο.

«Ξέρετε γιατί στο τέλος θα τα καταφέρετε εσείς οι Έλληνες; Γιατί είστε δεμένοι με τις  οικογένειές σας . Θα ξαναβρείτε τις δυνάμεις σας. Αν η κυρά Παναγιώτα ήταν στην Αμερική, πιθανότατα θα έμενε σε κάποιο  senior home  στη Φλόριντα, θα έπαιζε μπίγκο τις Κυριακές με τις φίλες της και θα τηλεφωνούσε τον εγγονό της δυο τρείς φορές το χρόνο, για να ανταλλάξουν ευχές. Δεν θα ξαναγρυπνούσε ανησυχώντας για το μέλλον του....»

Δεν έχει άδικο....

 Μας κατέβαλλε η απαισιοδοξία...

Έχω ακούσει πολλές ιστορίες το τελευταίο χρόνο με αφορμή την κρίση.  Ότι οι Έλληνες αρχίζουμε και ανακαλύπτουμε  χαμένες  αξίες:  την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνετή διαχείριση, την οικονομία, την αλληλοβοήθεια.

Όμως, μας έχει καταβάλει η απαισιοδοξία. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο είμαστε ο πλέον απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης. «Έλληνες, οι πιο απαισιόδοξοι; Θα αστειεύονται!» Μου είπε ο φίλος μου, που τη διάβασε. Έχει χρόνια να έρθει στην Ελλάδα και έμεινε με την εικόνα από τις Καλοκαιρινές του διακοπές. Και, όμως, στο μυαλό τον περισσότερων ξένων, η Ελλάδα ήταν ταυτισμένη, εκτός από την πολιτιστική της κληρονομιά, με την αισιοδοξία. «Ένα πέτρινο ακρωτήρι στο Αιγαίο», όπως είχε πεί ο Σεφέρης, αλλά λουσμένο στο φώς...

Αυτός το ανέσπερο φώς,  έχει θαμπώσει την τελευταία διετία. Έχουμε διασυρθεί, ταπεινωθεί, απαξιωθεί...Το γέλιο μας κοντεύει να σβήσει και αλίμονο, αν χαθεί...

Ο  Γιώργος Δελαστίκ, στο προχθεσινό του άρθρο στο «Εθνος», έκανε μια διαπίστωση, τομή, κατά τη γνώμη μου: «...παλιότερα η Ελλάδα ήταν πάμπτωχη ή φτωχή, αλλά τα πράγματα συνεχώς καλυτέρευαν. Με ταχύτερο ή βραδύτερο κατά εποχές ρυθμό, αλλά πάντα καλυτέρευαν. Τώρα είναι η πρώτη φορά μετά το 1940 που κατακρημνίζεται βίαια και μαζικά το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων.»

Περιμένουμε τα χειρότερα....

Λοιπόν, το μέγα πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα στον κόσμο. Το βλέπεις, το ακούς, το αισθάνεσαι καθημερινά, με όποιους και να μιλήσεις.

Η έλλειψη ελπίδας οδηγεί στην απογοήτευση και η απογοήτευση στην παραίτηση.

Για αυτό και οι διαμαρτυρίες έχουν  αραιώσει. Λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ό,τι κάτι μπορεί να αλλάξει, έστω και οριακά προς το καλύτερο...

Δυστυχώς, όταν περιμένεις τα χειρότερα, συνήθως έρχονται! Και εμείς περιμένουμε να μας συμβεί το μοιραίο.

Κάποιοι μάλιστα βιάζονται κιόλας επειδή πιστεύουν πως  μετά τη σταύρωση έρχεται η λυτρωτική ανάσταση.

Δεν έχουμε  ελπίδα να τα καταφέρουμε, αν δεν το πιστέψουμε πρώτοι εμείς.  Κανένας δεν θα προστρέξει προς βοήθειά μας, αν πρώτοι εμείς δεν  παρουσιάσουμε ένα εθνικό σχέδιο για το μέλλον μας στο οποίο να πιστεύουμε. Και να δείξουμε οτι είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πάση θυσία και με κάθε κόπο.

 «όταν η συμφορά, συμφέρει..»                                                                                     

Σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι δεν τους αφορά η παρούσα κρίση επειδή έβγαλαν τα λεφτά τους έξω και περιμένουν ως κοράκια το μοιραίο για να εφορμήσουν,  θα τους θυμίσω το στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου:

«Κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας, έστω και για μια φορά;    

Είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους

Σιγά μην θιγούν! Θα πείτε...

«Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη», γράφει ο Ελύτης στο «Σηματολόγιον»...

Ο μέσος Έλληνας δεν ευθύνεται για την τραγωδία που βιώνει η χώρα. Και από το «μέρισμα της ανάπτυξης», κοκκαλάκια εισέπραξε και ένα άθλιο κράτος-δυνάστη να τον ταλαιπωρεί. Άλλοι, τσέπωσαν επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, προμήθειες και κάθε είδους παροχές.

 Λίγο φιλότιμο...                                                                                                                    

Αλήθεια πόσο κόστισε στο κράτος αυτή η επιδοτούμενη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών και ποιοί ωφελήθηκαν; Θα κάνουμε ποτέ το λογαριασμό; Μήπως, είναι καιρός να ζητήσει η χώρα κάτι πίσω, ως αντάλλαγμα; Για παράδειγμα, αντί να φουσκώνουν τις θυρίδες των ελβετικών τραπεζών, μήπως να αγόραζαν μαζικά ελληνικό χρέος;

Να πάρει η χώρα μια ανάσα; Το έκαναν οι Βέλγοι. Το έκαναν και οι Ιταλοί. Εδώ, γιατί κανένας δεν πήρε την πρωτοβουλία; Έχει δίκιο που μας βγάζει γλώσσα ο Ρέστλερ. Γιατί να έρθουν Γερμανοί επενδυτές, όταν φεύγουν οι Έλληνες;

Εδώ και δυο χρόνια, έχουν βάλει στη μέγκενη, αυτόν τον ανυπεράσπιστο,  μέσο Έλληνα και τον συνθλίβουν Για να πάρουν το  υστέρημα του. Μειώνουν μισθούς. Κόβουν συντάξεις.  Βάζουν ειδικό τέλος στο σπίτι του. Αυξάνουν το ρεύμα και τη συμμετοχή στα φάρμακά του.  Ο μέσος Έλληνας είναι σε απόγνωση.

«Λίγο φιλότιμο δεν έχουν βρε παιδί μου; Λίγο φιλότιμο, να πάρει ο διάολος;» Με ρώτησε απελπισμένη η κυρία Σοφία, που έχει τον  άντρα της άρρωστο και μόλις πήραν την κουτσουρεμένη τους σύνταξη,  έτρεξαν  να πληρώσουν το τέλος του Βενιζέλου. Από το φόβο,  μη τους κοπεί το ρεύμα. Και η μισή σύνταξη πήγε στα χρωστούμενα. Και έρχονται γιορτές...

 Ένας άνεμος αισιοδοξίας

Κάθε μέρα, όλο και κάποιος με ρωτάει: «Τι λές θα τα καταφέρουμε;»  Κουνάνε το κεφάλι με δυσπιστία όταν τους λέω ότι φυσικά και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Είναι φοβισμένος, παρατημένος, αγωνίζεται πολύ δύσκολα για να φέρει βόλτα. Ώρες-ώρες έχω την εντύπωση ότι παρακολουθεί, χωρίς πραγματικά να ακούει, έναν δημόσιο διάλογο  αδιάφορο και ξένο... Τι να του πάρει ακόμα ο Βενιζέλος;

Φέτος, αντί για ευχές έστειλα μια γνωστή ρήση του Μartin Luther King: «We must  accept finite disappointment, but never lose infinite hope.»

Και κάτι ακόμα του ιδίου.

Όταν περάσουν όλα αυτά, «να θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας»

Εμείς οι Έλληνες, χρειαζόμαστε ένα ζωογόνο άνεμο αισιοδοξίας...

Αρκετά ως εδώ....

Καιρός να πάρουμε τις τύχες της πατρίδας στα χέρια μας...

Χρόνια Πολλά σε όλους..

ΣΧΟΛΙΑ

 1. danaos avatar
  danaos 24/12/2011 19:49:15

  Για όλους με πολλές ευχές:
  www.youtube.com/watch?v=LL3QdZ50Mqw

  • ΕΛΛΑΣ avatar
   ΕΛΛΑΣ @ danaos 25/12/2011 00:05:22

   http://youtu.be/YDkGrpBndv8

  • ΕΛΛΑΣ avatar
   ΕΛΛΑΣ @ danaos 25/12/2011 00:06:46

   http://youtu.be/2S7H0kc_kJY

  • madprof avatar
   madprof @ danaos 25/12/2011 03:55:19

   "Δεν έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε, αν δεν το πιστέψουμε πρώτοι εμείς"
   Σε τι να πιστέψει Φίλτατε Κώστα (που προσυπογράφω ακέραια την ανάρτησή σου) ο μέσος Έλληνας πολίτης που είδε σε μια "νύχτα" να οδηγείται στην ανεργία, το κλείσιμο του μικρομάγαζου, την αδυναμία πληρωμής των ανειλημμένων υποχρεώσεών του έναντι τρίτων, την χρεοκοπία, το κοινωνικό-οικονομικό-οικογενειακό και προσωπικό υπαρξιακό αδιέξοδο; Όταν κανείς από τους υπαιτίους δεν αντίκρισε ευαγές ίδρυμα λευκών κελιών; Όταν εμπαίζουν την νοημοσύνη μας με τα "πόθεν το αίσχος" τους, οι αχρειότατοι της όποιας κοινωνίας μας κατέστησαν κύμβαλα αλαλάζοντα;
   Κάθαρση και Τιμωρία απαιτούν οι αμνοί ενώ πλέον οδηγούνται, κατά χιλιάδες με πολύχρωμες κορδέλες στο λαιμό, στον εκδορέα με την κορδέλα της αρεσκείας τους, μη βλέποντας και αγνοώντας το χασαπομάχαιρο που κρύβει στην πλάτη του, στο κοινής διαχείρισης κοινωνικό σφαγείο των ΟΜΟ (Ομοσπονδία Μαφιόζικων Οργανώσεων).
   Ουαί τοις χρεοκοπημένοις τε κομματοπολτοποιημένοις τε κεκρετινισμένοις του προτεκτοράτου των ΤατιανοΤσιτσιολινοΔημαγωΚατσαπλιάδων ένθεν κακείθεν παρακείθεν!
   Υγεία και Αντίσταση με όλες μας τις δυνάμεις, όσες μας απέμειναν!
   Το '12 προβλέπεται τα "Τείχη" που "Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην χωρίς αιδώ" κτίσαν, να γίνουν πιο ψηλά! ... "Ανεπαισθήτως μας έκλεισαν από τον κόσμον έξω"!

   • madprof avatar
    madprof @ madprof 25/12/2011 09:40:40

    "Άλλοι, τσέπωσαν επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, προμήθειες και κάθε είδους παροχές." "Λίγο φιλότιμο… αντί να φουσκώνουν τις θυρίδες των ελβετικών τραπεζών, μήπως να αγόραζαν μαζικά ελληνικό χρέος;"
    Μα εδώ έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους κομματοσυνδικαλολησταρχοεπιχειρηματοσυμμοριτοκατσαπλιάδες που αφού επιδοτήθηκαν, δανειοδοτήθηκαν, καταχρέωσαν με 100δες εκ. ευρώα τις επιχειρήσεις τους, τις εντάσσουν επίτηδες υπερχρεωμένες στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αφού πρώτα έχουν ληστέψει το ταμείο οι ίδιοι τους και έχοντας μεταφέρει το ρευστό σε επίγειους παραδείσους υπερχώριων εταιρειών!
    Τι φιλότιμο να έχουν τα ΚομματοΠαχύδερμα (sic!), οι TραπεζιτοΧρηματιστοΛήσταρχοι Golden boys, οι Λιάπηδες, Αλογοσκούφηδες, ο Γιάννος του λαϊκού καπιταλισμού της μέγιστης χρηματιστηριοκλοπής του 20ου αιώνα, Άκηδες, Τεγοπουλίνες, Κουρηδολάγνοι και λοιποί ων ουκ έστι αριθμός;
    Όλοι στο δημόσιο χρέος τα φόρτωσαν, τα κλοπιμαία, που μετέφεραν σε ασφαλείς φορολογικούς παραδείσους και περιμένουν το μοιραίο για να κάνουν την επέλασή τους και να τους αποδώσουν και τον τίτλο του Μέγα Ευεργέτη ως μεγάλοι του έθνους ΛήσταρχοΚατσαπλιάδες!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ madprof 25/12/2011 09:57:24

    Χρόνια Πολλά Prof,
    σε τι να πιστέψει;
    Στις δυνάμεις και τις δυνατότητες της πατρίδας και του Ελληνισμού

    • madprof avatar
     madprof @ Κώστας Ροδινός 25/12/2011 16:46:44

     Άν δεν υπάρξη Κάθαρση και Τιμωρία (των Τιποτ-ούλιδων, -ούλες ) των φορέων των ΟΜΑ, "κεριά σβησμένα του μέλλοντος, οι μέρες μας εμπροστά μας".
     "Οι Μήδες έχουν ήδη διαβεί, οι Εφιάλτες πολλοί, Θερμοπύλες φαντασιώνονται όσοι έχουν εκλάμψεις, πλέον!"
     "Τώρα το μεγάλο ΟΧΙ έχει την ίδια αξία με το μικρό ναι".
     "Την μια μονότονην ημέρα άλλη μονότονη, απαράλλακτη ακολουθεί".
     "Είν' οι προσπάθειές μας των συμφοριασμένων σαν των Τρώων ..... Όμως η πτώσις μας είναι βεβαία. Επάνω στα τείχη άρχισεν ήδη ο θρήνος".
     "Αποχαιρέτα τους Έλληνες που γνώριζες, Ζούμε σε άλλη χώρα, πλέον"
     Μακάρι να διαψευστώ, και να μείνουν μόνο οι στοίχοι του Καβάφη!

 2. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 24/12/2011 20:12:12

  Καλή, δυνατή χρονιά, συνοδοιπόροι -εις πείσμα των καιρών.
  Χρόνια πολλά!

 3. hdgr avatar
  hdgr 24/12/2011 20:14:33

  Ναι , την άκρη θα την βρούμε .
  Όχι όλοι , εμείς , οι περισσότεροι.
  Με τις συμφωνίες και τους τσακωμούς μας.
  Με τα "σύνδρομα" μας , τα"αντιδεξιά" και "αντιαριστερά".
  Με τους φόβους και τις ελπίδες μας.
  Με την αγάπη μας , έστω και λίγη , για τον τόπο μας , για τον διπλανό μας , που μπορεί λίγη βοήθεια να θέλει, ας την δώσουμε.
  Φιλότιμο; Ναι υπάρχει , όσο υπάρχει Ελλάδα.
  Ναι , την άκρη θα την βρούμε , να είστε σίγουροι.

  Χρόνια Πολλά σε όλους , " ομοϊδεάτες" και μη .

 4. Δικερως avatar
  Δικερως 24/12/2011 20:15:34

  Ντινος Χριστιανοπουλος,συνεντευξη:
  Κατεβήκατε στις πλατείες με τους «Αγανακτισμένους»;
  Ντ.Χριστ.:
  «Δεν βγαίνω, δεν ξέρω και δεν βλέπω γιατί αγανακτούν, δεν μπορώ να καταλάβω τι ζητούν. Για να ζουν και με τα λιγότερα σημαίνει ότι οι περικοπές έγιναν σε παχυλούς μισθούς. Δεν μας είπαν ποτέ πώς και με ποια μέσα και ποιες προϋποθέσεις διορίστηκαν. Ας μην λέμε ότι φταίνε μόνο οι κυβερνήσεις που μεταξύ μας είναι αχρείες αλλά φταίμε και εμείς που ενώ είμαστε φτωχομπινέδες επιμένουμε να ζούμε σαν νεόπλουτοι. Περίπου να πάθουμε καλά. Δεν βγαίνω στους δρόμους, δεν ακούω ραδιόφωνο, δεν διαβάζω εφημερίδα και νοιώθω περίπου …. ευτυχεσμένος. …ναι, ναι σωστά ακούσατε.. Ζω με λιγότερα από 600 ευρώ, χωρίς να θέλω πολυτέλειες, αυτοκίνητα και σπίτια. Και με ολίγους παράδες μπορώ και ζω».
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

  • Χαρίλαος avatar
   Χαρίλαος @ Δικερως 25/12/2011 09:56:19

   Το καρντάσι καλά τα λέει...!!!
   Όλοι μας μπορούμε αλλά δεν θέλουμε...

  • Civil-Eng. avatar
   Civil-Eng. @ Δικερως 27/12/2011 10:53:38

   "Για να ζουν με τα λιγότερα σημαίνει ότι οι περικοπές έγιναν σε παχυλούς μισθούς"
   Τέρας λογικής.
   Ή τερατώδης η λογική του και ξεδιάντροπη η συμπεριφορά του...
   Παντέρμη διχαλόβεργα....

 5. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 24/12/2011 20:35:13

  Από τις καλύτερες αναρτήσεις κ. Ροδινέ!!! Κι ας γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα πρώτα στις καρδιές μας..Χρόνια Πολλά!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΕΥΑ 25/12/2011 09:58:04

   Χρόνια Πολλά Εύα,
   Κάθε καλό

 6. Φρίξος Γιαννιός avatar
  Φρίξος Γιαννιός 24/12/2011 21:11:06

  Μία πολύ ορθολογική τοποθέτηση η οποία περικλείει όλη τη αλήθεια για την ελληνική πραγματικότητα. Κύριε Ροδινέ εάν συνεχίσετε με αυτό το μοτίβο νομίζω ότι θα ανακαλύψετε το δρόμο που πρέπει να χαράζει η λαϊκή δεξιά. Ο δρόμος της ευνομούμενης πολιτείας για όλους. Η εργασία και η δημιουργία είναι η διέξοδος από την πενία και το φόρτωμα στα έτοιμα . Αυτοί που δημιουργούν περισσότερα θα πρέπει να μοιράζονται και περισσότερα αλλά όλοι θα πρέπει να εργάζονται. Δεν μιλάω για δουλειά η δουλειά είναι δουλεία η εργασία είναι δημιουργία και δεν έχει χρόνο ούτε κάματο. Ο κάματος είναι σωματική αντίδραση στην καταπόνηση.

 7. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 24/12/2011 21:13:05

  Πολύ συγκινητικό και αληθινό το άρθρο σας.
  Πληγώνει η καθημερινότητα και στρέφουμε το βλέμμα, ζητώντας να δραπετεύσουμε απ΄τη φρίκη που διαρκώς μας κυκλώνει......
  Αρκετά όμως με την ανοχή, την ενοχή και την αυτολύπηση.

  Αφιερωμένο σε όλους μας :
  http://www.youtube.com/watch?v=hU4h3pMNXfA&feature=fvwrel

 8. juliet avatar
  juliet 24/12/2011 21:31:39

  ...................
  Iδού όπου σας είπαμεν όλην την ιστορίαν,
  του Ιησού μας του Χριστού γέννησιν την αγίαν.
  Και σας καλονυκτίζομεν ,πέσετε κοιμηθείτε,
  ολίγον ύπνον πάρετε και πάλιν σηκωθείτε .
  Και βάλετε τα ρούχα σας,εύμορφα ενδυθείτε,
  στην εκκλησίαν τρέξατε,με προθυμίαν μπείτε.
  Ν΄ακούσετε με προσοχήν όλην την υμνωδίαν
  και με πολλήν ευλάβειαν τηνθείαν λειτουργίαν.
  Και πάλιν σαν γυρίσετε εις το αρχοντικόν σας ,
  ευθύς τραπέζι στρώσετε ,βάλτε το φαγητό σας.
  Και το σταυρόν σας κάμετε,γευθείτε ,ευφρανθείτε,
  δότε και κανενός πτωχού ,όστις να υστερείται.
  Δότε κι εμάς τον κόπον μας ,ό,τ΄είναι ορισμός σας,
  και ο Χριστός μας πάντοτε να είναι βοηθός σας.
  Και εις έτη πολλά.
  Παραμονή Χριστούγεννα- Φώτης Κόντογλου
  Πολλές ευχές σ΄όλους -Καλά Χριστούγεννα.

 9. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 24/12/2011 21:49:37

  "πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
  να 'ν' ήμερος να 'ναι άκακος

  λίγο φαΐ λίγο κρασί
  Χριστούγεννα κι Ανάσταση"

  Χρόνια Πολλά από καρδιάς σε όλους!!

 10. victoria (true) avatar
  victoria (true) 24/12/2011 21:52:24

  Χρόνια πολλά σε όλους!
  Ειρήνη και αγάπη, το μήνυμα των Χριστουγέννων.

 11. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 24/12/2011 21:57:56

  ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΧΕΙ Ο ΜΠΑΞΕΣ: Αν είμαστε κομμουνιστές έχουμε το ΚΚΕ. Αν είμαστε σοσιαλιστές έχουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ και το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και την Ενωτική Κίνηση και ότι άλλο προκύψει από το ΠΑΣΟΚ. Αν είμαστε πατριώτες έχουμε και την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ και την Χρυσή Αυγή. Αν είμαστε νεοφιλελεύθεροι έχουμε την ΔΗΣΥ και τον Μάνο. Και τέλος αν είμαστε οικολόγοι έχουμε τους Πράσινοι (έτσι το λέμε στα καφενεία) Προς τι λοιπόν οι ανησυχίες;

  • Χρήστος Δημάρης avatar
   Χρήστος Δημάρης @ Χρήστος Δημάρης 24/12/2011 22:01:48

   ΟΥ ΓΑΡ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ: Τα έγραψα όλα εκτός από τις ευχές μου. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!

   • danaos avatar
    danaos @ Χρήστος Δημάρης 24/12/2011 22:30:20

    Καλά Χριστούγεννα και σε σένα Χρήστο!

    • Χρήστος Δημάρης avatar
     Χρήστος Δημάρης @ danaos 24/12/2011 22:33:50

     Καταπληκτικό το Χριστουγεννιάτικο αντιπαραμύθι που αντέγραψες. Χρόνια πολλά Δαναέ!!!

     • danaos avatar
      danaos @ Χρήστος Δημάρης 25/12/2011 09:47:16

      “ Εξήλθε λαών εις ανάπλασιν Λόγος”
      Για τη γιορτή σου Χρήστο Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα!

  • juliet avatar
   juliet @ Χρήστος Δημάρης 24/12/2011 22:05:47

   Xρήστο ,
   Χρόνια Πολλά, άσε γι΄απόψε τις ανησυχίες για τον Καρατζαφέρη να ονειρεύεται και ν' ορέγεται τη θέση του αντιπροέδρου,τι δηλ.είναι πιο αδύνατος αυτός;

   • Χρήστος Δημάρης avatar
    Χρήστος Δημάρης @ juliet 24/12/2011 22:23:04

    Χρόνια πολλά juliet!!! Αγνόησε το τραγούδι του Δαναού (Χρόνια πολλά Δαναέ!!!) και άκου το τραγούδι του "Δίκερως" πιο κάτω: Χρόνης Αηδονίδης: Όνομα και πράγμα!!!

    • danaos avatar
     danaos @ Χρήστος Δημάρης 25/12/2011 09:51:19

     Τώρα τι έχεις να πεις;
     www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XPH2y2hMLV0

     • Χρήστος Δημάρης avatar
      Χρήστος Δημάρης @ danaos 25/12/2011 15:31:17

      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Το "κατέβασα" στον υπολογιστή.

     • danaos avatar
      danaos @ Χρήστος Δημάρης 25/12/2011 15:48:00

      Aυτό για τη γιορτή σου μαζί με τα Χρόνια Πολλά.Δες και την ταινία που το λινκ το έχω σε χθεσινή ανάρτηση:www.youtube.com/watch?v=7uZSZkLIic4

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Χρήστος Δημάρης 25/12/2011 09:58:55

   Χρόνια Πολλά Χρήστο

   • Χρήστος Δημάρης avatar
    Χρήστος Δημάρης @ Κώστας Ροδινός 25/12/2011 15:31:42

    Χρόνια πολλά Κώστα!

 12. Δικερως avatar
  Δικερως 24/12/2011 22:01:45

  Υγεια,ευτυχια,αγαπη,σεξ και φραγκα!
  Σπεσιαλ αφιερωμενο ναουμ'.
  http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=yia_OqRAlRs

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Δικερως 24/12/2011 22:38:15

   Αν και καραγκούνα, το αγαπημένο μου..καταπληκτικό!

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ ΕΥΑ 24/12/2011 22:53:23

    Αχ,αυτο το Μουζακι.
    Καραγκουνες και τα μυαλα στα καγκελα!

    • ΕΥΑ avatar
     ΕΥΑ @ Δικερως 24/12/2011 23:02:26

     Έτσι, έτσι...!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Δικερως 25/12/2011 10:01:15

   Δικερως,
   χρόνια πολλά,
   ευχαριστώ που θύμησες σε όλους ενδεχομένως ένα από τα καλύτερα τραγούδια της ιδιαιτέρας μου πατρίδας.

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ Κώστας Ροδινός 26/12/2011 19:04:41

    Παρακαλω,Κωστα Ροδινε.
    Ναναι ευλογημενη η Θρακη μας.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ Δικερως 27/12/2011 13:09:07

     εσαεί Ελληνική!

     • Τιγράνης avatar
      Τιγράνης @ Κώστας Ροδινός 27/12/2011 13:27:38

      Θρακιώτης κι εσύ; Έτσι εξηγείται... Εσαεί ελληνική ΚΡ!! Και να θυμούνται όλοι ότι στην ελληνική μυθολογία η Θράκη ήταν αδελφή της Ευρώπης...

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Τιγράνης 27/12/2011 13:52:23

      Ετσι ακριβώς!

 13. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 24/12/2011 22:28:30

  Καλά Χριστούγεννα.
  Θρησκεία , Πατρίδα , Οικογένεια. Αναξίμανδρος από τον 6ο αιώνα Π.Χ.
  Αλλά εκτός από αυτά χρειάζεται να έχει η κάθε οικογένεια το δικό της ''χωράφι''. Αυτό λέγεται ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΉ ΠΛΟΎΤΟΥ. Ποίος δέχεται κάτι τέτοιο;

 14. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 24/12/2011 22:36:38

  Ἔφτασε ἡ μέρα ποὺ ὁ Χριστὸς γεννᾶται. Ἡ Παναγία μὲ ἀστραφτερὸ πρόσωπο, χωρὶς πόνο, χωρὶς βοήθεια, γέννησε τὸ Βρέφος μὲς στὴ Σπηλιά, τὸ ἐσήκωσε, τὸ ἐσπαργάνωσε μὲ χαρά, καὶ τὸ ῾βαλε στὸ παχνί, γιὰ νὰ τὸ κοιμίση. Ἕνα βοϊδάκι κ᾿ ἕνα γαϊδουράκι ἐσίμωσαν τὰ χνῶτα τοὺς στὸ παχνὶ κ᾿ ἐφυσοῦσαν μαλακὰ νὰ ζεστάνουν τὸ θεῖο Βρέφος.
  »Ἦρθαν οἱ βοσκοί, δυὸ γέροι μὲ μακριὰ ἄσπρα μαλλιά, μὲ τὶς μαγκοῦρες τους, ἕνα βοσκόπουλο μὲ τὴ φλογέρα του, θαμπωμένοι, ξαφνιασμένοι, κ᾿ ἔπεσαν κ᾿ ἐπροσκύνησαν τὸ θεῖο Βρέφος. Εἶχαν ἰδεῖ τὸν Ἄγγελον ἀστραπόμορφον, μὲ χρυσογάλανα λευκὰ φτερά, εἶχαν ἀκούσει τ᾿ ἀγγελούδια ποὺ ἔψαλλαν: Δόξα ἐν ὑφίστοις Θεῷ! Ἔμειναν γονατιστοί, μ᾿ ἐκστατικὰ μάτια, κάτω ἀπὸ τὸ παχνί, πολλὴν ὥρα, κ᾿ ἐλάτρευαν ἀχόρταγα τὸ θάμα τὸ οὐράνιο.
  Ἔφτασαν κ᾿ οἱ τρεῖς Μάγοι, καβάλα στὶς καμῆλες τους. Εἶχαν χρυσὲς μίτρες στὸ κεφάλι, κ᾿ ἐφοροῦσαν μακριὲς γοῦνες μὲ πορφύρα κατακόκκινη. Καὶ τ᾿ ἀστεράκι, ἕνα λαμπρὸ χρυσὸ ἀστέρι, ἐχαμήλωσε κ᾿ ἐκάθισε στὴ σκεπὴ τῆς Σπηλιᾶς, κι ἔλαμπε μὲ γλυκὸ οὐράνιο φῶς, ποὺ παραμέριζε τῆς νύχτας τὸ σκοτάδι. Οἱ τρεῖς βασιλικοὶ γέροι ξεπέζεψαν ἀπ᾿ τὶς καμῆλες τους, ἐμπήκαν στὸ Σπήλαιο, κ᾿ ἔπεσαν κ᾿ ἐπροσκύνησαν τὸ Παιδί. Ἄνοιξαν τὰ πλούσια τὰ δισάκια τους, κ᾿ ἐπρόσφεραν δῶρα: χρυσὸν καὶ λίβανον καὶ σμύρναν...


  Καλά Χρστούγεννα σε όλες και όλους.

  • danaos avatar
   danaos @ Γιάννης Φαίλτωρ 24/12/2011 22:45:29

   Και επειδή Γιάννη έχουμε χάσει πολλά πράγματα και την αρχοντιά μας μαζί, έγραφα πριν λίγον καιρό εδώ στο αντινιουζ σε κάποιο σχόλιό μου : "Ευτυχώς τους έχει μείνει η αρχοντιά σε κάποιοιυς, που δυστυχώς όσο πάει χάνεται κι αυτή.
   Πριν κάποια Χριστούγεννα τρία τέσσερα παιδάκια πήγαν σε μια γιαγιούλα να της πουν τα κάλαντα. Η γιαγιά έβαλε στο δίσκο πιατάκια του γλυκού με τα κουταλάκια τους, αλλά χωρίς γλυκό γιατί δεν είχε. Τα παιδιά έφυγαν με διάφορες σκέψεις. Φτάνοντας στο σπίτι του ενός διηγήθηκαν το περιστατικό στη μητέρα του παιδιού. Και η μητέρα απάντησε: “Μην την παρεξηγείτε, γριούλα είναι και θα ξέχασε φαίνεται.”.
   Αρχοντιά 1η. Η φτωχή γιαγιά ακολουθεί την ιεροτελεστία του κεράσματος.
   Αρχοντιά 2η. Η απάντηση της μάνας!"

 15. Σπύρος Κανελλόπουλος avatar
  Σπύρος Κανελλόπουλος 24/12/2011 22:52:52

  Πείνα, σιωπή, οργή, αξιοπρέπεια και... ευχές για όλους σας!!!
  http://math-telos-agras.pblogs.gr/2011/12/peina-siwph-orgh-axioprepeia-kai-efhes-gia-oloys-sas.html


  Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία...
  http://math-telos-agras.pblogs.gr/2011/12/mia-hristoygenniatikh-istoria-video.html

 16. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 24/12/2011 22:58:22

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους,ΚΑΛΑ Χριστούγεννα,με ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ από ΟΛΑ!!!Αυτό το διαδικτυακό μετερίζι παραμένει,ΠΑΝΤΑ,ευαισθητοποιημένο και ανθρώπινο και εύχομαι να συνεχίσει έτσι.Τέτοια κείμενα,που προβάλλει,χαλυβδώνουν τη πίστη όλων μας για ένα ελπιδοφόρο και καλύτερο αύριο.Πάλι,σε όλους,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

 17. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 24/12/2011 23:14:43

  Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα, χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα..
  http://www.youtube.com/watch?v=J8_9Bb7-c2M&feature=share

 18. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/12/2011 00:08:48

  Καλά Χριστούγεννα καί υπομονή. Θά φθάσει καί η ώρα τής Παπαρήγα καί τού Χαλβατζή. Τόν Τσίπρα δέν τόν βλέπω καί τόσο ικανό. Σάς μεταφέρω καί πιθανές μελλοντικές στιγμές ευτυχίας:

  Καθώς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας οργανώνει τη μεταβίβαση της εξουσίας μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, οι Aρχές της Βόρειας Κορέας μοίρασαν φρέσκα ψάρια στους κατοίκους της Πιονγκγιάνγκ, ένα σπάνιο έδεσμα για την πάμφτωχη χώρα!

  Σύμφωνα με την εφημερίδα του Κόμματος των Εργατών, Ροντόνγκ Σινμούν, η διανομή των ψαριών είχε διαταχθεί από τον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ, μία ημέρα πριν από το θάνατό του, το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τη διανομή επέβλεψε ο γιος και διάδοχός του, Κιμ Γιονγκ-Ουν.

  "Έμποροι και πολίτες ξέσπασαν σε λυγμούς μέσα στα καταστήματα της πρωτεύουσας την Παρασκευή" σημειώνει η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει και φωτογραφίες με νοικοκυρές να κλαίνε από χαρά μπροστά σε λεκάνες γεμάτες με ψάρια.

  Έμποροι που μίλησαν στην εφημερίδα φέρονται να είπαν ότι αυτό το δώρο της οικογένειας Κιμ δείχνει "τη στοργική αφοσίωσή τους στο λαό" και ότι κανένα άλλο έθνος στον κόσμο δεν έχει τόσο καλούς και γενναιόδωρους ηγέτες.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θεωρούνται προνομιούχοι σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

  Στην Πιονγκγιάνγκ ζουν στελέχη του κόμματος και του στρατού, κρατικοί υπάλληλοι και άλλοι πολίτες επιλεγμένοι από το καθεστώς. Ο εφοδιασμός τους με τρόφιμα είναι συνήθως πιο τακτικός, ενώ τους παρέχονται σπίτια και καλύτερη εκπαίδευση.

  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

  • μητσοs avatar
   μητσοs @ Ιαπετός 25/12/2011 09:45:21

   χοντρικα:1946:παπαντρεου,.....1956:καραμανληs,.....1966:παπαντρεου,....1976:καραμανληs,....1986:παπαντρεου,......1996:παπαντρεου,.....2006:καραμανληs............με λιγο απο χουντα,δρακουλα,σημιτη.στην ελληνικη δημοκρατια δεν υπαρχουν ...διεξοδα!μου αρεσει που καποιοι την πεφτουν στην οικογενοιοκρατια τηs β.κορεαs...........

 19. Aris. A avatar
  Aris. A 25/12/2011 00:23:16

  Δεν πίστευα ποτέ στις φιλανθρωπίες.

  Είχα την αρχή αν δεν κάνεις κακό στους άλλους τότε δεν χρειάζεται ο κόσμος φιλάνθρωπους.

  Ετσι φρόντιζα να είμαι πάντα σωστός και δίκαιος με τους γύρω μου να μην ενοχλώ τους άλλους και να μην απλώνω το χέρι μου σε πράγματα που δεν μου ανήκουν.

  Ομως τελευταία η δυστυχία απλώνεται γύρω μας και αρχίζουμε να την αγγίζουμε.

  Η κρίση ίσως είναι μια ευκαιρία να ξαναγίνουμε άνθρωποι να ξαναβρούμε την ελληνικοτητά μας να βρεθούμε με τους γύρω μας.

  Ας απλώσουμε το χέρι μας σε όποιον ξέρουμε ότι δεν μπορεί ας του δώσουμε την βοήθεια που μπορούμε.

  Και αν δεν έχουμε τίποτα υλικό να του δώσουμε δεν πειράζει ας δώσουμε το ενδιαφέρον μας τον καλό μας λόγο και αυτά έχουν αξία.

  Ας ξαναγίνουμε σιγά σιγά κοινωνία όπως είμαστε παλαιότερα.

 20. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 25/12/2011 02:17:58

  Χάσαμε το γέλιο μας . Σκύψαμε το κεφάλι φτωχοί και ντροπιασμένοι, λες και την καταστροφή εμείς τη φέραμε. Το φως , αιώνιο ελληνικό ,δώρο της ζωής , δεν μπορούμε να το χαρούμε , ούτε να το δούμε ,πνιγμένοι από το σκοτάδι που φώλιασε στη ψυχή μας. Χάσαμε την ελπίδα....... Αλλά τη ψυχή μας δεν τη χάνουμε! Τρελλή , δυνατή , ατίθαση , ελληνική ψυχή! Αυτή μας κράτησε , αυτή θα μας κρατήσει και τώρα. Εξαιρετικό άρθρο κύριε Ροδινέ. Καλά Χριστούγεννα σε σας και στους υπολοίπους φίλους.

 21. Προφήτης avatar
  Προφήτης 25/12/2011 02:25:16

  Καλά Χριστούγεννα.
  Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους.
  Υγεία και Αντοχή.

  Και όποια φροντίδα μπορεί καθένας για τους αδυνάμους.
  Γι' αυτούς που από τη μοίρα βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση - όχι για τους "εκπεσόντες αγγέλους" που είναι δυστυχείς επειδή δεν μπορούν να κινήσουν το Καγιέν.

  Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καλό από αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, τώρα.
  Όχι να το αφήνεις περιμένοντας να "ωριμάσουν οι συνθήκες", να "επέλθει το πλήρωμα του χρόνου", να "θριαμβεύσει ο σοσιαλισμός", να "έλθει η βασιλεία των ουρανών".

  Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για την συλλογική ψυχική καταπόνηση από την κρίση: εφόσον υπάρχουν έστω τα βασικά υλικά μέσα επαφίεται στην ψυχική δύναμη για να αντεπεξέλθεις.
  Η μάχη τής εποχής, αν και θάπρεπε να δίνεται στους δρόμους, δίνεται στην ψυχή.

 22. a.p. avatar
  a.p. 25/12/2011 03:18:33

  Χρονια πολλα και καλα Χριστουγεννα σε ολους ! Πρεπει και θα αποκτησουμε συντομα την αισιοδοξια μας ξανα ...ειμαστε απο καλη Γενια......

 23. alakran avatar
  alakran 25/12/2011 09:49:58

  Kαλά Χριστούγεννα σε όλους σας!
  Υγεία και ευτυχία για σας και τις οικογένειές σας.
  Και υπομονή...θα τα ξεπεράσουμε όλα!

 24. Ραβινος avatar
  Ραβινος 25/12/2011 09:59:46

  Οσο η ΠΑΣΟΚΟΛΑΜΟΓΙΑ καταγραφει ακομα δημοσκοπικα ποσοστα της ταξεως του 18 % μην περιμενετε φως στο τουνελ που μπηκε η Ελλαδα απο τον ανεκδιηγητο ''μεγαλο'' στοχαστη ΓΑΠ !
  Χρονια Πολλα - Χρονια Καλα με Υγεια .

 25. danaos avatar
  danaos 25/12/2011 10:07:46

  Ιδού και το τραγούδι του τίτλου της ανάρτησης:
  www.youtube.com/watch?v=YlycCRQ_400

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ danaos 25/12/2011 11:18:24

   Τίποτα δεν ξεφεύγει από το άγρυπνο μάτι του πανεπόπτη Δαναού!
   Εξαιρετικό και το βίντεο με τον Ξυλούρη!
   Πρώτη φορά το άκουσα.
   Εξαιρετικό!

 26. Δαφνούλα avatar
  Δαφνούλα 25/12/2011 11:48:19

  Είμαστε αισιόδοξοι...εμείς οι Έλληνες είμαστε από πάστα που δεν τελειώνει ποτέ....επιβιώσαμε στους αιώνες κάτω από χειρότερες καταστάσεις θα επιβιώσουμε και τώρα σε πείσμα των εχθρών μας!!!!Μπορεί να αργήσουμε αλλά θα τον βρούμε τον δρόμο μας....όπως τον βρίσκαμε πάντοτε στο παρελθόν!!!!Αρκεί να ξαναθυμηθούμε τις ρίζες μας τις αξίες μας ,τα ήθη και τα έθιμά μας.Αυτά θα μας βοηθήσουν να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας,να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον όπως ήταν τις παλιές εποχές όταν ήμασταν παιδιά!!!!Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία είθε ο Χριστός να μας δώσει δύναμη και κουράγιο να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες εποχές που έρχονται!!!!

 27. Σταύρος avatar
  Σταύρος 25/12/2011 11:51:44

  Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα.
  Υγεία, ευτυχία και ΕΛΠΙΔΑ για το 2012.

 28. Ιξίων avatar
  Ιξίων 25/12/2011 12:17:56

  Το βασικό είναι να ζει κανείς, όλα τα άλλα είναι φιλολογία.
  (Σχης Λιάπκιν του Μ. Καραγάτση.)

  Καλά Χριστούγεννα σε όλους

 29. karenin avatar
  karenin 25/12/2011 13:09:51

  Μπράβο στον Κ. Ροδινό που με αυτο το υπέροχο ανθρωπινο κείμενο μας δίνει την ευκαιρία να ανταλάξωμε τις ευχές μας. Καλές γιορτές, υγεία και χαρά σε όλους εδω μέσα, και μακάρι σαν λαός να συνεχίσουμε να παράγουμε ανθρωπιά.

 30. Αντρίκος avatar
  Αντρίκος 25/12/2011 14:22:40

  Χρόνια πολλά και καλή Δύναμη σε όλους!!!

 31. A.m.a.n. avatar
  A.m.a.n. 25/12/2011 18:56:28

  Άριστο ανθρώπινο άρθρο.
  Ας πιάσουν δουλειά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μέχρι το 1950 .
  Αυτά ξέρουν καλά πως να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πείνα .Ας διδάξουν τους νεώτερους τον τροπο αντιμετώπισης των δυσκολιών .Το μόνο που δεν ξέρουν είναι πως να αντιμετωπίσουν τα λαμόγια .

 32. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 25/12/2011 22:53:47

  ''Να αγοράσουν το εσωτερικό χρέος...............Να πάρει η χώρα μια ανάσα; Το έκαναν οι Βέλγοι. Το έκαναν και οι Ιταλοί. Εδώ, γιατί κανένας δεν πήρε την πρωτοβουλία;................''


  Ποιός ??????????????

  Ο Δασκαλόπουλος ???????????????????????

 33. Δικερως avatar
  Δικερως 25/12/2011 23:09:47

  Χαριλαε,δεν ειναι οτι δεν θελουμε,απλα περναμε τα
  πεντε σταδια του εξαρτημενου(εδω,απο την ευζωια):
  Οργή, άρνηση, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή.
  Τωρα σε ποιο σταδιο βρισκομαστε,αυτο το αφηνω σε σενα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.