#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/07/2011 07:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Βελούδινο" πραξικόπημα, ή τύμπανα πολέμου;Του Parsifal

Για όσους από εμάς βλέπομε παραπέρα από τα έργα και τις ημέρες της ελληνικής «μεσαίας τάξεως» και του βλαχοδήμαρχου – υπουργού (κάτι σαν τον κουρέα του Βασιλέως στις μεσαιωνικές αυλές) και  την ...ιστορικής σημασίας νίκη των καλλίπυγων αθλητριών του πόλο η επικαιρότητα στην ευρύτερη περιοχή μας κυριαρχείται από την ομαδική παραίτηση των Αρχηγών των Επιτελείων στην Τουρκία.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του γειτονικού Κράτους, Κράτους όπου οι ΕΔ διεδραμάτιζαν πάντοτε καίριο πολιτικό και οικονομικό ρόλο που η πολιτική ηγεσία μοιάζει «μόνη» στο τιμόνι μιας περιφερειακής υπερδυνάμεως, εν μέσω τυμπάνων πολέμου , οικονομικού και ...κανονικού στην Α. Μεσόγειο και τις όμορες χώρες.

Το ζήτημα είναι σοβαρότατο για την χώρα μας αφενός λόγω του αξιώματος ότι αντιδημοκρατικά καθεστώτα επιχειρούν «φυγή πρός τα εμπρός» με εξαγωγή των εσωτερικών τους ερίδων ενώ μετά τον Clausewitz και την ερμηνεία του από τον ημέτερο Π.Κονδύλη μόνον αφελείς και ανιστόρητοι πιστεύουν ακόμη ότι οι «πραγματιστές πολιτικοί» σε αντίθεση με τους «αρειμάνιους στρατιωτικούς» αποτελούν «φρένο» στην συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Με πόλεμο !

Ας δούμε όμως τον διεθνή περίγυρο οπού συμβαίνει αυτό το βελούδινο πραξικόπημα,  η αντίδραση «απατημένης» συζύγου των στρατηγών.

Κύπρος και Νορβηγία, με σοφά καθοδηγούμενους «ακροδεξιούς», ή σοφότερα διαλύοντες Ένοπλες Δυνάμεις και κρατικές υποδομές «κομμουνιστές» προέδρους πήραν το μήνυμα τους, να μήν πολυ-κουνιούνται στο παίγνιο με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων...πρός επίρρωση, ήλθε και η Standard and Poors να υποβαθμίσει την Κύπρο !

Το Κουρδικό είναι σε πλήρη εξέλιξη, με γενική επίθεση του ΡΚΚ και των Ιρανών – Κούρδων, με συντονισμένη έφοδο Τουρκίας – Ιράν και με κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών, χρήση αεροπορίας και πυροβολικού καθώς και την απαραίτητη πληροφοριακή κάλυψη από αμερικάνικα ανεπάνδρωτα αεροσκάφη...

Ο  Οτσαλάν δηλώνει στους δικηγόρους του ότι «ο ρόλος του τελείωσε», καθόσον από το Ιμραλί αδυνατεί να ηγηθεί των Κούρδων και κατηγορεί το Καντίλ και τον Τουρκικό Στρατό για αδιαλλαξία και στην ουσία ρίχνει το μπαλάκι στον Ερντογάν για τα περαιτέρω δηλώνοντας «Νέλσον Μαντέλα», ενώ το Ιράν διατρανώνει εμπράκτως την αντίθεση του στην δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν και το μεγάλο αφεντικό, οι ΗΠΑ ΔΕΝ ξέρουν τι να κάμουν με το αγκάθι που λέγεται κουρδικό.

Έτσι, ο αν/χης Ralph Peters,  στο περιοδικό των ΕΔ των ΗΠΑ έχει εμφανίσει χάρτη της «νέας Μ. Ανατολής» με ανεξάρτητο Κουρδιστάν (λείπει μόνο το νέο φρούτο της εξόδου του στην Μερσίνη), (χάρτης), στο Foreign Policy ο P. Khama αναφέρεται σε  «οικονομική θωράκιση» του «νέου Κράτους» του Κουρδιστάν με πετρελαιαγωγούς και  προβάλλει την φιλοσοφία “breaking up is good” με παράδειγμα το κράτος του Ν. Σουδάν το οποίο όλως τυχαίως απέκτησε σάρκα και οστά, ενώ επίσης όλως τυχαίως  η ΕΕ υπογράφει οικονομική συμφωνία  για ΑΠ’ΕΥΘΕΙΑΣ προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από την «ανεξάρτητη» τοπική κυβέρνηση των Κουρδικών περιοχών του Ιράκ (KRG), ενώ ταυτόχρονα ο καθηγητής JM Hancy του Troy University (με προϋπηρεσία σε «αναλύσεις» για γνωστά ευαγή ιδρύματα όπως το Rand Corporation)  διερωτάται εάν βάσει του Διεθνούς Δικαίου οι Κούρδοι δικαιούνται ανεξάρτητο Κράτος και καταλήγει πως όχι...Στην Λιβύη επιβεβαιώνεται ότι «μπορείς να πετάς επάνω από εχθρικά εδάφη, αλλά μόνον με στρατό στο έδαφος ελέγχεις την κατάσταση» και μετά από μήνες βομβαρδισμών και επίδειξη του πανάκριβου και «πολυτελούς» hitech ευρωπαικού κυρίως οπλοστασίου ο Καντάφι παραμένει στην θέση του και συζητά με αξιώσεις για το μέλλον.

Η Συρία, σπαρασσόμενη από εμφύλια – ενδοθρησκευτική διαμάχη εξακολουθεί να αποτελεί πολύτιμο Ρωσικό χαρτί αφού ως «σφήνα» στις εξελίξεις του Κουρδικού λόγω θέσεως και παρούσα στην περιοχή των κοιτασμάτων διεκδικεί ρόλο και ελέγχει τόσο την ευαίσθητη Συρο-Τουρκική μεθόριο των 800 χλμ. σε Κουρδικές περιοχές όσο και την κυβέρνηση Χεζμπολά στον εύφλεκτο Λίβανο ενώ φιλοξενεί την μοναδική Ρωσική ναυτική βάση στην περιοχή.

Η ασταθής Αίγυπτος, η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Α. Μεσόγειο, με ισχυρές ΕΔ και ευθέως εμπλεκόμενη στην χάραξη των ΑΟΖ στην περιοχή των κοιτασμάτων τηρεί «χαμηλό προφίλ» με αδιακρίβωτες πρός το παρόν προθέσεις, λοξοκοιτάζοντας όμως πρός το κοινοβουλευτικό Ισλαμικό Τουρκικό μοντέλο. Εδώ να σημειώσουμε την υπόθεση της Κυπριακής – Αιγυπτιακής ΑΟΖ, στην χάραξη της οποίας παρενέβη η ...Ελλάδα το 2003 μεταβιβάζουσα Τουρκικό αίτημα : Την μετάθεση της οριογραμμής 8 ν.μ. ανατολικότερα, δημιουργώντας έτσι έναν «δίαυλο» 8 ν.μ. σε έναν «κλειστό» θαλάσσιο χώρο Ελλάδος- Κύπρου – Αιγύπτου με προφανείς συνέπειες για την «παράκαμψη» της ελληνικής σφήνας του Καστελορίζου στην Τουρκική ΑΟΖ.

Μολονότι ο σοβαρός Κύπριος πολιτικός κ. Ρολάνδης, τότε διαπραγματευτής από Κυπριακής πλευράς δημοσιοποίησε το θέμα ουδείς εκ των διατελεσάντων και νύν ΥΠΕΞ μας προέβη σε σαφή τοποθέτηση επί του ζητήματος : Ισχύει η χάραξη σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής, ή ΕΧΟΥΜΕ de facto όμορη ΑΟΖ Τουρκίας – Αιγύπτου μέσω του «διαύλου» ;

ΟΙ παλινωδίες στην χάραξη ΑΟΖ, με τις καλογερίστικες ονομασίες περί «θαλασσίων ζωνών», «ζωνών ερευνών», την οριοθέτηση με ... δόσεις έως τα Νότια της Κρήτης, η επιμονή στην «υφαλοκρηπίδα» από τον κ. Λαμπρινίδη, ενώ οι πάντες ομιλούν πλέον για την  ισχυρότερη έννοια της ΑΟΖ σχετίζονται με το θέμα αυτό; Τι υποχρεώσεις έχουμε αναλάβει;  Γιατί οι αγεληδόν «ενημερωνώμενοι» βουλευτές από τον κ. Λαμπρινίδη δεν εξαντλούν το θέμα;

Επανερχόμενοι στα διεθνή, η διεκδίκηση ρόλου από την Τουρκία, η πρόταση Ερντογάν για ένα «Ισλαμικο – Δημοκρατικό» μοντέλο ελέγχου της Μ. Ανατολής που καθιστά μακροπρόθεσμα περιττό τον «χωροφύλακα» της Δύσεως Ισραήλ και η αντίδραση της στην πιθανή αναβάθμιση Κύπρου – Ελλάδος στα ενεργειακά αποτελούν την βαθύτερη αιτία «διαζυγίου» των πάλαι ποτέ στενών οικονομικών εταίρων και συμμάχων.

Οι στρατηγοί δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι την απόκλιση αυτή από τα εσκαμμένα, το φλέρτ με Ισλαμικά καθεστώτα και τις Χαμάς – Χεζμπολά, το Ιράν και την παλαιότερα αντίπαλο για το νερό Συρία, την υποβάθμιση της ίδιας της σημασίας του Στρατού στο «εκδημοκρατισμένο» μοντέλο κράτους του Ερντογάν. Με λίγα λόγια ήλθαν σε ευθεία τροχιά συγκρούσεως με τους νέους προσανατολισμούς προβολής ισχύος των Νταβούτογλου – Ερντογάν.

Να προσθέσωμε και την απόλυτη αποτυχία τους στον  χειρισμό του Κουρδικού, όπου η ανηλεής καταστολή, η οικονομική αιμορραγία και το «παράθυρο τρωτότητος» που άνοιγαν στην Διεθνή μαφία των «δημοκρατικών δικαιωμάτων» ήταν εντελώς  δυσανάλογα με την ανικανότητα τους να επιλύσουν manu military το ζήτημα.

Ο Ερντογάν με μεγάλη μαεστρία χρησιμοποίησε κάθε «ρωγμή» του συστήματος δικαιοσύνης, τον Τύπο για να διαρρεύσει τις βαρβαρότητες του Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής, την διαπλοκή μαφίας – JITEM – παρακράτους και κατόρθωσε να «ξεδοντιάσει» το λεγόμενο «βαθύ Κράτος».Εδώ θα σταθώ στο Τουρκικό κράτος. Όπως ακριβώς και το ελληνικό ομόλογο του, προφανώς λόγω της αλήστου κοινής Οθωμανικής κληρονομιάς το τουρκικό κράτος εκλήθη να εκπληρώσει μετά τον Κεμάλ τον ρόλο εξαστισμού – εκσυγχρονισμού μιας αγροτικής, καθυστερημένης, οπισθοδρομικής κοινωνίας. Μήν παρεξηγήστε, τηρουμένων των αναλογιών η ίδια ανατολίτικη οπισθοδρόμηση βάραινε και τα δυο Έθνη, με «άγκυρες» στην Ανατολή την θρησκεία, την αγροτική κουτοπονηριά, την δουλοφροσύνη στους ισχυρούς και την προσκόλληση στην μικρο-ιδιοκτησία.

Ενώ λοιπόν το Ελληνικό κράτος απέτυχε οικτρά και μέσω της «δημοκρατίας», της θρησκειοποιήσεως του «Συντάγματος» από την εποχή του Μακρυγιάννη και του κοινοβουλευτισμού απλώς ανακύκλωσε και αναπαρήγαγε τα αγροτικά οπισθοδρομικά του βαρίδια, τον κοτζαμπασισμό και τα αρματωλίκια, καλλιέργησε εναργώς την κομματοκρατία, την κατίσχυση των ανίκανων και της επαρχιώτικης μικρόνοιας, έναντι των αρίστων και των ικανών το Κεμαλικό, φασιστικό Κράτος έφτιαξε ελίτ.

Διά πυρός και σιδήρου κατάφερε να γίνει εργαλείο αναπτύξεως της κοινωνίας, τουλάχιστον στον βαθμό που εξησφαλίζετο το εθνικό συμφέρον και η στοιχειακή αναζήτηση ισχύος κάθε υγιούς έθνους. Σαφέστατα τσάκισε δημοκρατικά δικαιώματα, έφτιαξε κοινωνία όχι των δυο τρίτων αλλά των δυο ... δεκάτων με εξαθλιωμένες μάζες στην ενδοχώρα αλλά ευημερούσες ελίτ στα δυτικά παράλια, ένα ισχυρό στρατιωτικο – βιομηχανικό και ένα δυναμικό ακαδημαϊκό σύστημα.

Αυτό το Κράτος κατάφερε να αποσπάσει ο Ερντογάν από τους «κληρονόμους» του δημιουργού του.

Αυτό το Κράτος καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Ένα Κράτος ικανό να λειτουργεί ΧΩΡΙΣ τους «εγγυητές» στρατηγούς, ένα Κράτος που απέκτησε επαγγελματισμό και αυτοματισμό τουλάχιστον στον τομέα των εθνικών προκλήσεων.

Στο άμεσο μέλλον και ενώ θα βολοδέρνωμε με μνημόνια, εφόδους του ΠΑΜΕ, διαμάχες περί το ...πανεπιστημιακό άσυλο, δηλώσεις πολιτικών, αναζητήσεις για την «βέλτιστη» αναλογία αλλοδαπών πρός ημεδαπούς για να μήν μας πούνε ρατσιστές, η Τουρκία θα κινείται ακριβώς όπως και με τους στρατηγούς.

Με σίγουρες κινήσεις, με σταθερό χέρι θα προχωρά τα «πιόνια» της στην σκακιέρα της Α. Μεσογείου, με χρήση «ήπιας ισχύος» όταν μπορεί, με ανατολίτικα παζάρια όταν ζορίζεται και με προβολή ...κανονικής ισχύος οπού πρέπει.

Ως πρός το τελευταίο το μέγεθος και το είδος της εξοπλιστικής υπερπροσπάθειας που καταβάλλει ο ...ειρηνιστής Ερντογάν, με η χωρίς στρατηγούς είναι εύγλωττο : Ριζική αναβάθμιση της αντι-αεροπορικής άμυνας, στόλος μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων, πλοία υποστηρίξεως αποβάσεων, τοπική ανάπτυξη άρματος μάχης, εθνικό δορυφορικό σύστημα επιτηρήσεως, τοπική κατασκευή φρεγατών και κορβετών, συμμετοχή στο  πρόγραμμα αεροσκάφους ΠΡΩΤΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ JSF...

Εδώ; Ναυπηγεία που κλείνουν, υποβρύχια στα χαρτιά, φρεγάτες υπό συζήτηση, ναυτική αεροπορία ... υπό σκέψη και κυρίως μισόλογα και ένοχες σιωπές για τις ελληνο-τουρκικές συνομιλίες και τα διακυβεύματα τους, καινοφανείς διπλωματικές πρακτικές διακηρύξεως ΑΟΖ που δεν λέγονται ΑΟΖ, αδυναμία προβολής ισχύος στο νησιωτικό μας σύμπλεγμα με την θρησκευτική προσήλωση στην Island’s Policy της Συμμαχίας.

Για να επανέλθω στην πιθανή εξαγωγή της κρίσεως, προσωπικά πιστεύω ότι δεν συμφέρει την Τουρκία ΤΩΡΑ. Ο Ερντογάν γνωρίζοντας την ροπή του τουρκικού στρατού σε συνωμοσίες και προβοκάτσιες – εξ άλλου αυτός διέρρευσε τα της ERGENEKON και το σχέδιο Βαριοπούλα -  θα έχει σίγουρα λάβει τα μέτρα του πρός την κατεύθυνση μιας άκαιρης αναφλέξεως. Γνωρίζει να περιμένει σε μια «καυτή» διεθνή συγκυρία, με το Κουρδικό (και την Συρία στα όρια) σε πλήρη αναβρασμό.

Παράλληλα, η Ρωσία που είναι πολύ «νευρική» με τα κοιτάσματα της Α. Μεσογείου (που δεν ελέγχει) και απειλούν την «στραγγαλιστική» δικλείδα της πρός την ΕΕ αντιδρά σπασμωδικά και δηλώνει «παρούσα» στην Κύπρο (δηλώσεις Λαβρώφ ότι η Ρωσία δεν θα μείνει αδιάφορη εάν απειληθεί η Κύπρος...) ενώ ο αμερικανόδουλος Μαντβέντεφ μάλλον πάει για απόσυρση και ο Πούτιν ανεβάζει τους τόνους στο θέμα του ΝΑΤΟικού αντι-πυραυλικού συστήματος όπου εμπλέκεται άμεσα η Τουρκία είτε μέσω των Στενών (καταδρομικά AEGIS) είτε με την εγκατάσταση ραντάρ σε τουρκικό έδαφος.

Η προσεκτική συμπεριφορά Ερντογάν φαίνεται  και από τον προσεκτικό χειρισμό του «στολίσκου για την Γάζα», παρά τους λεονταρισμούς για προσευχή στο τέμενος του ΑΛ Ακσά. Βεβαίως εκεί επρόκειτο για αντιπαράθεση με ΚΡΑΤΟΣ που δεν παίζει εν ού παικτοίς  και όχι για μόρφωμα που φτιάχνει στάδια «Ειρήνης και Φιλίας» και συζητά εάν η Χάγη και τυπολάτρες προτεστάντες δικαστές θα αποφασίσουν για την εθνική κυριαρχία στο Α. Αιγαίο...

Η  ελληνική ενδοτική στάση ασφαλώς διευκολύνει τους ελιγμούς της Τουρκικής διπλωματίας, καθιστά σαφές στην «διεθνή κοινότητα» πώς κάτι τρέχει εκεί κάτω, μήπως να αλλάξουμε αυτές τις ...ξεπερασμένες συνθήκες της Λωζάννης και του Μοντραί, στο κάτω κάτω δεν υπάρχουν πια «στρατηγοί» αλλά κανονικό πολιτικό προσωπικό !

Φυσικά τίποτε δεν αποκλείει την τυχαία εμπλοκή λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικότητος με τις παραβιάσεις και τις σχεδιαζόμενες έρευνες για υδρογονάνθρακες. Στην περίπτωση αυτή όλα θα κριθούν από τις ελληνικές αντιδράσεις και την χρήση «ήπιας ισχύος» από πλευράς μας.

Λέγω «ήπιας ισχύος», όχι «ψύχραιμης αντιμετώπισης» !

Πρακτικά, το κύριο βάρος πέφτει στο νεο-ιδρυθέν Σώμα της ΕΛΑΚΤ (Ελληνική Ακτοφυλακή), στα Ναυτικά Παρατηρητήρια και στα πλοία «σκοπούν» του ΠΝ. Η εξέλιξη της κρίσεως στην γειτονική χώρα καθιστά απολύτως απαράδεκτες  σκέψεις «μπάνιων του λαού» (και κυρίως των «αρμοδίων»), ρεζιλίκια με τα καύσιμα του ΠΝ, ή τα ανταλλακτικά των σκαφών της Ακτοφυλακής.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.R. avatar
  S.R. 31/07/2011 07:22:12

  Εξαιρετικη και εμπεριστατωμενη αναλυση...Συγχαρητηρια φιλε Parsifal.....

 2. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada avatar
  Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada 31/07/2011 08:03:10

  Τέτοια αρθογραφία θέλουμε. Από ανθρώπους που ξέρουν τι τους γίνεται και από τους οποίους μπορούμε να μάθουμε κάτι. Ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Όποιος δεν έχει κάτι αξιόλογο να πει, όπως εγώ αυτή τη στιγμή, καλλίτερα να σιωπά. Συγχαρητήρια!

 3. Pluto avatar
  Pluto 31/07/2011 08:12:40

  Μπράβο που τα λες Parsifal, γιατί δυστυχώς κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει ή δεν θέλει να έχει τα ανακλαστικά. Τουλάχιστον καταθέτεις πλήρη καί τεκμηριωμένο προβληματισμό, ώστε να δουμε ποιοί από το πολιτικό σύστημσ θ` αντιδράσουν καί ποιοί θα συνεχίσουν ένοχα την σιωπή καί τον εφησυχασμό!

  Καί κάποια στιγμή πρέπει να τεθεί θέμα καί για τις ευθύνες των κρατικών λειτουργών ,στρατιωτικών που ολογωρούν στην αποτρεπτική εξισορρόπηση της επιθετικής διάταξης της Τουρκικής στρατιωτικής μηχανής καί διπλωματών που συμπράττουν στον εμπράγματο κατευνασμό της Αγκυρας.
  Υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση ( ακόμη καί δημοσιεύματα) για παραπομπή των πάντων στην Χάγη, ήτοι την ευρύτατη εξουσιοδότηση του Δικαστηρίου( διά του συνυποσχετικού) να οριοθετήσει επιλύοντας "όποια προβλήματα ήθελε ανακύψουν" .Δηλ. καί όποια εν συνεχεία θέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου τα μέρη ,ήτοι "αδιευκρίνιστη" κυριαρχία νησιών , μέχρι πού (Καστελόριζο;;) φθάνει το Αιγαίο, εύρος χωρικών υδάτων κοκ. Αυτά δεν τα διαψεύδει η προσεκτική διάψευση Λαμπρινίδη ότι "ούτε θεωρητικά συζητάμε την κυριαρίια των νησιών" Αποφεύγει να πεί ( καί δυστυχώς ούτε ΜΜΕ όυτε οι βουλευτές τον ρωτάνε:
  Εχει διαμορφωθεί στους 54 γύρους συνυποσχετικό προσφυγής; Αν όχι πλήρες κείμενο, έχουν ανταλλαγεί σχετικώς σκέψεις;Τί είπαν οι Τούρκοι ,τί εμείς;Θα υπερβούμε ή όχι σε ενδεχόμενο συνυποσχετικό τις επιφυλάξεις (εδαφική κυριαρχία.εθνική ασφάλεια) υπό τις οποίες έχει ανανωρισθεί (με κύρωση από την Βουλή) η δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ως προς την Ελλάδα;
  Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα!Ωστε να δούμε αν μεσω Δικαστηρίου μεθοδεύονται όσα ούτε τάχα θεωρητικά συζηταμε!
  Είναι αστείο να μην διεκδικουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με συγκεκριμένες
  ερωτήσεις το δικαίωμα της ενημέρωσής τους γιά όσα ήδη γνωρίζουν οι Τουρκοι. Επιμένω στον όρο "διεκδικούν με συγκεκριμένες ερωτήσεις" Διότι γενικώς παράπονα καί κραυγές για ενημέρωση δεν αρκούν Ενίοτε στην πολιτική , όπως καί στην δικηγορία, οι σωστές ερωτήσεις είναι όλα τα λεφτά....

 4. edd avatar
  edd 31/07/2011 08:19:34

  κακα τα ψεματα...Η Ελλαδα χρειαζεται εναν ελληνικο "Κεμαλ" ..!!!!

  • GRAEKUS avatar
   GRAEKUS @ edd 31/07/2011 13:11:28

   Με το συμπάθιο αδερφέ ... Ο Κεμάλ ήταν σφαγέας λαών.
   Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Καποδίστρια, ένα Ναύαρχο Κουντουριώτη, ένα Στρατηγό Κατσιμήτρο και ένα Αντισμήναρχο Μητραλέξη.

   • Ανώνυμος avatar
    Ανώνυμος @ GRAEKUS 31/07/2011 14:31:00

    Γιατί όχι έναν Ιωάννη Μεταξά;

    • juliet avatar
     juliet @ Ανώνυμος 31/07/2011 16:11:39

     Ενα απόσπασμα απο λόγο του Ιωάννη Μεταξά στη Καλαμάτα την24 Απριλίου 1939
     ................................................
     Και πρέπει να βάλετε μέσα εις τη ψυχή σας βαθιά τον κύριον σκοπόν του Κράτους αυτού,ο οποίος είναι να έχωμεν φρόνημα εθνικό ,φρόνημα καθαρά ελληνικόν, έτσι ,ώστε να υπερηφανευώμαστε ,ο,τι είμεθα Ελληνες και Ελληνίδες.Και τέτοιο φρόνημα,ώστε να γεννήση μέσα εις την ψυχήν σας και να εξαπολυση όλας εκείνας τας δυνάμεις ,με τας οποίος μίαν ημέραν θα κάμετε την πατρίδα μεγάλην,όταν τραγουδάτε το τραγούδι ,από την μιαν άκρην έως την άλλην και λέγετε:''εμπρός για μια Ελλάδα νεά'',πρέπει αυτό να το κάμετε πράγμα και να τραβήξετε μπροστά πραγματικά ,δια να κάμετε εις την αλήθεια μια Ελλάδα νέα.
     ...................................................................................

     • Dora avatar
      Dora @ juliet 31/07/2011 16:48:29

      Juliet,
      Δεν ηξερα οτι ετσι μιλησε ο Μεταξας.
      Αλλα χειροκροτω!Αυτη ειναι και η δικη μου ευχη.
      Αν δεν πιστευεις στο ονειρο,πως θα το κυνηγησεις?
      Αν δεν εχεις αξιες για τις οποιες θα θελησεις να πεθανεις,τοτε δεν εχεις ουτε αξιες για να ζησεις.Ελεγε ο Μαρτιν Λουθερ Κιγκ. Και καποιος αλλος(Εζρα Παουντ)ελεγε οτι "αν δεν κανεις θυσιες για τις ιδεες σου,τοτε η οι ιδεες σου δεν αξιζουν η εσυ).

     • juliet avatar
      juliet @ Dora 31/07/2011 17:03:11

      ......................................................
      Οταν θα κληθήτε ,πρέπει να μπήτε μέσα με την απόφασιν της αυτοθυσίας,διότι τα έθνη δεν γίνονται μεγάλα,παρά όταν οι πολίται έχουν το αίσθημα της αυτοθυσίας και όταν εις κάθε στιγμήν της ζωής των,εν πλήρει ειρήνη και μέσα εις την μεγαλυτέραν ευτυχίαν,έχουν το αίσθημα,ότι είναι έτοιμοι ,αν τύχη και τους ζητηθή εκείνην ακριβώς την στιγμήν να δώσουν και την ζωήν των για την πατρίδα,και όχι μόνο τούτο,αλλά να έχουν την απόφασιν να την δώσουν.
      .........................................................................

     • Dora avatar
      Dora @ juliet 31/07/2011 17:25:21

      Ζυλιετ,
      Καταπληκτικο!
      Ηξερα τον Μεταξα σαν δικτατορα,δεν εμαθα ποτε περισσοτερα γι'αυτον.Μ'αυτα που γραφεις μου μεγαλωνεις την περιεργεια στο ζενιθ!
      Που να τα διαβασω ολ'αυτα? Θελεις να μου πεις?
      Ευχαριστω.

     • Dora avatar
      Dora @ juliet 31/07/2011 17:29:11

      Και το αρθρο του Parsifal,αξιζει ενα μεγαλο Ευγε!

      Δεν φοβαμαι πλεον οταν διαβαζω και διαπιστωνω οτι στην Πατριδα υπαρχουν ακομη αυτοι που σκεφτονται και αναλυουν ελληνικα επιτελους κι οχι σαν μεταλλαγμενες "ευρωπαιες" αδερφες!

     • juliet avatar
      juliet @ juliet 31/07/2011 17:35:49

      Οταν ο πατέρας μου ήλθε Ελλάδα ,μάθαινε Ελληνικά διαβάζοντας βιβλία σχολικά και παραμύθια ,αυτό λοιπόν και κάποια άλλα είναι αποσπάσματα σε βιβλίο γυμνασίου του-40!
      Είσαι καλά,διακοπές εφέτος ;

     • Dora avatar
      Dora @ juliet 31/07/2011 18:20:47

      Θα παω στην Γαλλια τελικα στις 15 αυγουστου,αλλα μονο για δυο βδομαδες.Λεφτα κι εδω δεν υπαρχουν,επειδη κυριως το πανεπιστημιο εδω το πληρωνουμε κι εφετος τα διδακτρα αλλα και τα βιβλια,συγγραμματα κλπ,εχουν φθασει στα υψη!!!Ασε που παιρνω και μαθηματα γερμανικων ,γιατι τα γερμανικα μου δεν ειναι στο υψος που πρεπει για να παρακολουθω μαθηματα σ'εκεινη την γλωσσα η να διαβαζω δικα τους συγγραμματα.
      Το πανεπιστημιο ειναι προτεσταντικο και η πολυ καλη γνωση αγγλικης και γερμανικης ειναι απαραιτητη.
      Δεν ειναι πια η Ολλανδια μια χωρα οπως ηταν πιο παλια.Καποτε πηγαιναμε δυο φορες τον χρονο διακοπες,τωρα μια και με το ζορι,σε λιγο καμμια.
      Αλλα δεν χαλασε κι ο κοσμος.Αλλου οι ανθρωποι δεν εχουν νερο να πιουν και ψωμι να φανε.
      Να λεμε Δοξα τω Θεω μ'αυτα που εχουμε,για οσο θα τα εχουμε.

     • Dora avatar
      Dora @ juliet 31/07/2011 18:27:26

      Εσυ Ζυλιετ,θα πας πουθενα φετος?

      Οσο για τα βιβλια με αναφορες στα λεγομενα του Μεταξα,τι να πω?
      Τυχαιο ηταν που οι ελληνες τοτε ειχαν φθασει τον Τσωρτσιλ στο σημειο να λεει οτι απο δω και περα δεν θα λεμε οτι οι ελληνες πολεμουν σαν ηρωες ,αλλα οτι οι ηρωες πολεμουν σαν ελληνες!!!

      Τα λογια εχουν δυναμη τοσο για ζωη,οσο και για θανατο!Ειναι εν-ψυχωση!!!!
      Πως θ'αποκτησεις ψυχη με τα βιβλια της Ρεπουση,Δραγωνα και Βερεμη????
      Πως θ'αποκτησεις ψυχη με το να κυβερνιεσαι απο μικρους και ολιγιστους(Χ.Γιανναρας)που προτιμουν να περιορισουν τα συνορα τους,για την .....ειρηνη??????!!!!!!!!!

     • juliet avatar
      juliet @ juliet 31/07/2011 18:46:06

      Οχι,γιατί έχουμε πρόβλημα με τη γιαγιά και κάποιος πρέπει να μένει και το πήρα πάνω μου αυτό.Αν αποφασίσεις να έλθεις Ελλάδα πες μου στο facebook θα με βρεις Perfetos Juliet στείλε να σε προσθέσω .
      Που θα πας στη Γαλλία ,η κόρη μου ήτανε Aix-Provence.

     • anonymous avatar
      anonymous @ juliet 01/08/2011 12:49:45

      Αν σε ενδιαφέρουν τα Γερμανικά υπάρχουν πολλά σχολεία γλώσσας στη Γερμανία που σε κάνουν ξεφτέρι σε ένα χρόνο με σχετικά καλές τιμές.
      Π.χ. αυτό
      http://www.sprachenkolleg.de/
      Και θα μένεις ακριβώς δίπλα δηλ. εδώ
      http://www.thomasmorusburse.de/startseite

      Αλλά σε κάθε πόλη θα βρεις κι από ένα, οπότε πήγαινε εκεί που έχεις γνωστούς.

     • χρηχα avatar
      χρηχα @ juliet 31/07/2011 18:59:49

      O Mεταξάς ήταν απολυταρχικός, ναι , αλλά γιατί έχοντας εθνικό όραμα , και απογοητευμένος από την ατέρμονη (και όπως πίστευε αδιέξοδη) αντιπαράθεση αριστερών -δεξιών της εποχής, προσπάθησε να κάνει μια κοινωνία που δεν θα έχει "παρατάξεις" (φυσικά όχι δημοκρατική) με μια εθνική ελίτ που θα την ελέγχει και ένα όραμα για εθνική αναγένηση- κάτι σαν αυτό που εγκατάστησε με επιτυχία ο Κεμάλ στην γείτονα.....

     • juliet avatar
      juliet @ χρηχα 31/07/2011 19:28:57

      Είχε απόλυτο δίκιο ,γιατί η αντιπαράθεση είχε ολέθρια αποτελέσματα και γύρισε την Ελλάδα πίσω.Αν είμαστε ενωμένοι θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε πολλά και δεν θα είμαστε στα χάλια τα σημερινά.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/07/2011 08:46:59

  Δεν ειναι πλεον το κυριο ζητημα που απασχολει την Τουρκια η Ελλαδα.
  Πολεμος αυτη τη στιγμη θα βρει αντιμετωπο ολο τον πλανητη.ΕΔω τρεχουν αγωνιωδως να σωσουν την Ελλαδα απο τη χρεωκοπια για να μη μεταδοθει η κριση σε ολο το ευρωσυστημα,φαντασου το μεγεθος της κρισης μετα απο συρραξη.
  Αυτη ειναι μια πλευρα του ευρω που αρκετοι δεν εχουν λαβει υπ οψιν τους.
  Επιθεση εναντιον χωρας της ευρωζωνης απειλει ολες τις χωρες οικονομικα.
  Ο παραγκωνισμος των στρατηγων ειναι διευρυνση της δημοκρατιας και οχι μειωση της.Δεν βλεπω κανενα πραξικοπημα.Σε ολες τις χωρες οι πολιτικοι διοριζουν τους στρατηγους και οχι το αντιθετο.
  Η Τουρκια εχει τεραστια αναπτυξη και κανενα κινητρο για περιπετειες.Δεν εχει καμμια κριση για να εξαγει.

  • charulisN avatar
   charulisN @ ψυχραιμια 31/07/2011 11:03:27

   Οι στρατιωτικοί δεν διορίζονται, δεν είναι υπάλληλοι των δήμων. Βγαίνουν άξια μέσα από τις παραγωγικές πανεπιστημιακές σχολές και με γνώμονα τα προσόντα τους ανεβαίνουν τις βαθμίδες της ιεραρχίας τους. Στα δε σύγχρονα δημοκρατικά κράτη οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων είναι και σύμβουλοι των πρωθυπουργών ή προέδρων, εκτός της Ελλάδας που στο ΚΥΣΕΑ δεν έχουν καν δικαίωμα γνώμης και ψήφου. Το δικαίωμα αυτό αφαιρέθηκε επί κυβερνήσεως Κωστάκη και συνεχίστηκε επί κυβερνήσεως Γιωργάκη. Για να μη ξεχνιόμαστε.

  • Dora avatar
   Dora @ ψυχραιμια 31/07/2011 17:06:26

   Ψυχραιμια, ο παραγκωνισμος των στρατηγων ειναι διευρυνση της δημοκρατιας πραγματι, σε χωρες που η δημοκρατια ειναι ο στοχος τους.Το ισλαμ και η δημοκρατια ειναι πραγματα ασυμβιβαστα κι εσυ ο ιδιος το ξερεις πολυ καλα απο παρα πολλους αλλους εδω μεσα.
   Ο Ερντογκαν,θελει απλα να δουλεψει περαιτερω για την εδραιωση της Σαριας στην χωρα του,ανενοχλητος. Ο ιδιος δεν το εκρυψε ποτε."Η δημοκρατια ειναι το λεωφορειο μας, η Σαρια ο σταθμος μας".Δημοκρατικες επιφανειακα κινησεις μεν, ισλαμοφασισμος ο στοχος δε. Ακουγα προχθες στην τηλεοραση εδω για το ποσοι τουρκοι δημοσιογραφοι βρισκονται στην φυλακη σημερα κι εφριξα!

   Στην Τουρκια ολοι ξερουμε,οτι εαν υπηρχε καποια υποτυπωδης δημοκρατια οφειλονταν στην παρεμβαση του στρατου ,που ηταν ο σκυλος-φυλακας για να αποφευχθει ο τοταλιταρισμος του ισλαμ.Οσο αντιδημοκρατικο και να ηταν αυτο,με το ισλαμ 98% του λαου, δεν υπαρχει αλλη λυση.Με αυτην την κινηση ο πρωην χασαπης αποκτα την δυναμη πλεον ενος δικτατορα(ταπεινη μου γνωμη), και προχωρα στο σχεδιο του απολυτου εξισλαμισμου της Τουρκιας.

   Οσο για μας τους Ελληνες? Τι ειχες Γιαννη,τι ειχα παντα. Εξ ισου επικινδυνοι και οι δυο ,αφου τοσο το ισλαμ,οσο και οι κεμαλιστες,στοχο εχουν την ιμπεριαλιστικη
   εξαπλωση,ο ενας της χωρας του κι ο αλλος της θρησκεια του και με την επιθεση αν χρειαστει(που σ'εμας δεν θα χρειαστει πλεον, γιατι παραδοθηκαμε αμαχητι)

 6. juliet avatar
  juliet 31/07/2011 08:56:03

  Καλημέρα,συγχαρητήρια!έξοχος!!!!

 7. anetos avatar
  anetos 31/07/2011 09:31:16

  αρκετα Τεκμηριωμένος

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 31/07/2011 09:50:33

  κάπου είχα δει και για "διάδρομο" Κουρδισταν προς Α, Μεσόγειο (ανάμεσα Τουρκία και Συρία). Γενικά όλα μου θυμίζουν περίοδο 1900-1910...

 9. ηλιας avatar
  ηλιας 31/07/2011 09:56:14

  Ναι...οντως πολυ καλη αναλυση...

 10. charulisN avatar
  charulisN 31/07/2011 10:17:45

  Γνωστά όλα αυτά, αλλά επί της ουσίας του άρθρου δεν απαντάς βελούδινο πραξικόπημα ή τύμπανα πολέμου. Πιστεύω και τονίζω, πιστεύω και διαλαλώ ότι η ιστορία με τους κακούς στρατηγούς και τους καλούς πολιτικούς της Τουρκίας είναι ένα μύθος που καλλιέργησε η διπλωματική προπαγάνδα της Ελλάδας πάντα σε άριστη συνεργασία με το πολιτικό κατεστημένο.
  Είναι μια απάτη που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά και έχει να κάνει με το φόβο, το τρόμο και τον εγκεφαλικό καρκίνο που έχει μολύνει όλο το πολιτικό σύστημα και το υπηρετικό προσωπικό, ειδικούς, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, εκδότες κ.λπ.
  Ο Κεμαλισμός αποτελούσε τη μοναδική φυσική συνέχεια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας και την μεταβολή της από φεουδαρχική αυτοκρατορία σε γεωργικο-καπιταλιστικό κράτος.
  Ο στρατός ήταν ο εγγυητής αυτής της κατάστασης, όχι όμως και ο ιδεολογικός παραγωγός, που δεν ήταν άλλος από το διεφθαρμένο μετα-οθωμανικό διπλωματικό σώμα.
  Ο στρατός ήταν το εργαλείο, το μέσο της επιθετικής συμπεριφοράς. Κάτι που η ελληνική διπλωματία δεν παραδέχεται γιατί δεν τη συμφέρει εκτός λίγων εξαιρέσεων.
  Μη ξεχνάμε το σύμφωνο φιλίας-ειρήνης Κεμάλ-Βενιζέλου
  Μη ξεχνάμε ότι την εισβολή στη Κύπρο την έκανε ο αριστερός Ετσεβίτ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Αν δεν υπήρχε η προδοσία από ελληνικής πλευράς θα έχαναν στρατιωτικά με την εισβολή, ενώ ο γέρος Καραμανλής έλεγε ότι η Κύπρος είναι μακριά.
  Τα πραξικοπήματα στη Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα έγιναν από άνωθεν εντολές. Πάντα βρίσκονται τα θύματα και οι Νάσερ για να κάνουν κάποιοι τη δουλειά τους.
  Για να καταλήξω, για τη Τουρκία το σχέδιο διαμελισμού της και η δημιουργία ημιαυτόνομου Κουρδικού Κράτους αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, μάλλον στα παζάρια είναι αν θα παραχωρηθεί έδαφος του Ιράν, γιατί είναι γνωστό ότι το κράτος αυτό θα περιλαμβάνει εδάφη από τρία κράτη, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, ίσως και μέρος της Συρίας που βγαίνει στη Μεσόγειο για να γίνει η δίοδος μεταφοράς πετρελαίου.
  Σε αυτό δεν είναι σύμφωνοι οι στρατηγοί. Δεν θέλουν να εμπλακεί η Τουρκία. Για αυτό προχωρούν στο σχέδιο Β που είναι η ταπείνωση του εγγυητή που δεν είναι άλλος από το στρατό της να αρχίζει σιγά-σιγά να αποψιλώνεται, να τρομοκρατείται, να μην έχει πόδια, δήθεν αποκαλύψεις για προβοκάτσιες για την Ελλάδα, νεοχιτλερικού τύπου συλλήψεις.
  Οι αμερικάνοι δεν κρατούν τα προσχήματα, είναι στο κόλπο και άρχισαν να λένε, ότι στη δημοκρατία αποφασίζουν οι πολιτικοί. Αυτό το ξέρουμε. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στην Ελλάδα, όταν το άχρηστο ελεεινό κατεστημένο θέλει να κάψει κάποιους ξέρει τι θα κάνει, τα παραδείγματα πολλά. Τους αξιωματικούς τους βρίζουν, τους λένε αυτιστικούς, αντιπαραγωγικούς, τους θέλουν σκυλάκια, υπηρετικό προσωπικό. 40 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση κουβαλούν στους ώμους τους το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

  • parsifal avatar
   parsifal @ charulisN 31/07/2011 10:56:20

   Αυτό ακριβώς λέγω αντιδιαστέλλοντας ΕΙΡΩΝΙΚΑ "πραγματιστές πολιτικούς" και "αρειμάνιους στρατιωτικούς"... Οτι οι δικοί μας "ψύχραιμοι" εφτιαξαν αυτό το ψευτοδίπολο για να μπορούν να διαπραγματεύονται αενάως και ανευ ουσίας ενώ η Τουρκία αργά αλλά σταθερά κερδίζει εδαφος.

   • charulisN avatar
    charulisN @ parsifal 31/07/2011 11:35:46

    Άρα συμφωνούμε, και θα πάω χωρίς τύψεις για καφέ. Πάντως το ζήτημα αυτό πρέπει να το αναλύσουμε πολλές φορές αντικειμενικά και επιστημονικά, να ακουστούν και άλλες γνώμες αν και η καλύτερη γνώμη είναι η ανάγνωση της ιστορίας ξανά. Ευκαιρία είναι τώρα με τις καλοκαιρινές διακοπές και για όσους φυσικά μπορούν να πάνε.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ parsifal 31/07/2011 12:31:10

    Aν εννοεις εμενα εγω ποτε δεν ειπα οτι οι στρατηγοι και ο Ερντογαν εχουν διαφορετικη αποψη στα ελληνοτουρκικα.Δεν εχουν.
    Εχουν ομως στα αραβοισραηλινα και στο γενικοτερο ρολο της Τουρκιας.
    Εκεινο που ειπα ειναι οτι και οι δυο - που κατα την αποψη μου δεν εχουν διαφορετικη πολιτικη στα ελληνοτουρκικα - δεν εχουν σχεδια ή συμφερον για πολεμο τωρα.
    Οσον αφορα την ελληνικη διπλωματια πιθανον να στηριζει Ερντογαν ακριβως γιατι θεωρει οτι η ρηξη Τουρκιας - Ισραηλ συμφερει την Ελλαδα.

 11. Krax avatar
  Krax 31/07/2011 11:15:27

  Όλη αυτή η βαρύγδουπη γεωστρατηγική άποψη για τη A.Μεσόγειο καταλήγει στην αντιμετώπιση αυτών όλων σε με μια ήπιας ισχύος δύναμη που
  το κύριο βάρος πέφτει στο νεο-ιδρυθέν Σώμα της ΕΛΑΚΤ (Ελληνική Ακτοφυλακή).

  Ποιο είναι αυτό το (νεο-ιδρυθέν Σώμα) μέσα στο Σώμα της Λιμενικής αρχής, που ως γνωστό ασκεί τα καθήκοντα της εντός κυκλειδωμάτων!!!, στους μη χαρακτηρισμένους Στρατιωτικούς λιμένες της χώρας? Με τη μονη εξαίρεση τον έλεγχο της αλιείας εκτος λιμένων από μετάθεση αρμοδιότητων της Εποπτείας Αλιείας, επειδή αυτή δεν διαθέτει πλωτά.

  Με ποια μέσα θα υπερασπιστεί τις ακτές μας αυτό το κομματικό έκτρωμα βολέματος ψηφοφόρων?

  Μήπως με τα πλαστικά από κλεμμένα καλούπια σκαφών αναψυχής ή με τα λιανοτούφεκα που έχουν για να τα προτείνουν στους ρακένδυτους ναυαγισμένους λαθρομετανάστες?


  Οι ελληνικές θάλασσες ανήκουν σε όλους τους Έλληνες και η ευθύνη φύλαξης αυτών και των ακτών τους ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως γίνεται σε όλα τα Έθνη του κόσμου.

 12. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 31/07/2011 12:42:09

  1)Οπωσδήποτε μια ανάλυση σφαιρική πρέπεει να περιέχει και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής που άλλες είναι μέλη της Ε.Ε. (Βουλγαρία,Ρουμανία) και άλλες όχι και έχουν ισχυρούς οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ελλάδα.
  2)Κουρδικό κράτος θα δημιουργηθεί κάποια στιγμή γιατί ο κουρδικός λαός είναι ομοιγενής και έχει εθνική συνείδηση και θα το επιβάλλει.
  3) Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανεξαρτήτως μεγέθους πρέπει να είναι άρτια οργανωμένες και λειτουργικές και να μην καταντήσουν στο επίπεδο που βρίσκονταν την τελευταία περίοδο της χούντας.
  Και φυσικά οι αποθήκες να μην έχουν αδειάσει από πυρομαχικά λ.γ. λόγω Λιβύης.
  Οι πολιτικοί που δεν εργάζονται ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ με την εθνική και πατριωτική επαγρύπνηση που απαιτεί οη ιστορική συγκυρία είναι επικίνδυνοι για τη χώρα.

 13. Lewnidas avatar
  Lewnidas 31/07/2011 12:56:37

  εισαι πολυ σωστος! θα μπορουσα να διαφωνησω για το F-35 αν ειναι πρωτου πληγματος μιας και οι αμερικανοι χρησμοποιουν στο δογμα τους το F-22 για να επιτυχουν αεροπορικη υπεροχη αλλα ειναι λεπτομερια της λεπτομεριας..

  • parsifal avatar
   parsifal @ Lewnidas 31/07/2011 21:25:36

   Φίλε είναι για το "πρώτο πλήγμα" του φτωχού που δεν εχει F-22. Το F-35 είναι σχεδιασμένο για stealth επιδόσεις εναντι ραντάρ ελέγχου πυρός / κατευθύνσεως (κυρίως X - band) με πολύ χειρότερα χαρακτηριστικά stealth εκεί που πραγματικά πρόκειται για πρώτο πλήγμα, στην περιοχή 1200 - 4000 GHz (ραντάρ επιτηρήσεως μεγάλης εμβέλειας) τα οποία θα εχουν - κατά το αμερικάνικο σενάριο - εξουδετερωθεί απο τα F-22.
   Ομως αυτό μπορούν οι Τούρκοι αυτό θα πάρουν και είναι ικανοποιητικό για το πρώτο πλήγμα στις συνθήκες του Αιγαίου. Βεβαίως υπάρχει αντιμετώπιση, σχετικά σε ειδικά αρθρα στο περιοδικό Στρατηγική.

 14. Μαύρος Ιάκωβος avatar
  Μαύρος Ιάκωβος 31/07/2011 13:52:12

  Δυστυχώς η ΕΛΛΑΔΑ δεν πρόκειται να δεί προκοπή όσο βγάζει αμερικανάκια,βλαχοδημάρχους,πολιτικάντηδες......Διαβάστε Κονδύλη είναι ίσως ο μεγαλύτερος ΈΛΛΗΝΑΣ διανοητής και λείπει πολύ.Άπλα συγκλονιστικός,απλά υπέροχος περιέγραψε την τραγωδία που ζούμε πριν 25 χρονιά σαν προφήτης.Όσο για το επίμετρο περί των Ελληνοτουρκικών πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.......

 15. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 31/07/2011 13:57:55

  Πολύ καλή γεωστρατηγική ανάλυση της περιοχής μας. Ισορροπημένη, ανοιχτή σε πιθανές εμπλοκές και αλλαγές ισχύος, ευέλικτη και τραγικά (για μάς) σωστή. Χαίρομαι να διαβάζω τις αναρτήσεις σου.

 16. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 31/07/2011 14:58:37

  Η Τουρκία τώρα “εκσυγχρονίζεται”….αυτά ειναι καλά νέα για μας…
  σε 10 χρόνια θα είναι στο χάλι μας και στα χέρια των διεθνών εταιριών…

 17. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 31/07/2011 17:58:41

  Καλησπέρα Παρσιφάλ, εξαιρετικά επίκαιρη ανάλυση.
  Η διεύρυνση της διαφοράς ισχύος είναι το κρισιμο θέμα. Όταν, και αν, η Τ. διαισθανθεί ότι την ευννοεί θα βρει την αφορμή για να δημιουργήσει τετελεσμένα και πάλι. Έχει και προηγούμενο: Το κύριο συμπέρασμα των Κεμαλοφασιστών το 74 ήταν ότι το Ελλαδικό κρατίδιο δεν είχε ούτε την θέληση ούτε την ικανότητα να προβάλλει την -όποια- ισχύ του στον ζωτικό του χώρο. Το 1987 ήταν εξαίρεση αλλά από τα Ύμια και μετά η κατάσταση χειροτερεύει βαθμηδόν. Και το κερασάκι στην τοπική "γεωπολιτική τούρτα" της ελλαδικής αλήτ; Αντι να εκμεταλλευτεί την θέση της Ελλάδας στην ΕΕ -με τα δις ευρώ σε πακέτα ανάπτυξης, και να μετατρέψει την Ελλάδα σε τοπική δύναμη, την διέλυσε κυριολεκτικά. Δεν μπορούμε όσοι ζούμε έξω να πούμε ότι είμαστε 'Ελληνες δίχως να μας ρίξουν ματιές οίκτου. Και τώρα η ίδια αλήτ μας φέσωσε με επιπλέον χρέη στην απεγνωσμένη της απόπειρα να κρατηθεί στην εξουσία που της εξασφάλιζει την επιβίωση, με αντάλλαγμα τον εθνικό μας θάνατο.

 18. Σιφιλης avatar
  Σιφιλης 31/07/2011 18:43:57

  Ένα σχόλιο σε σχέση με την ΟΑΖ Αιγύπτου, αλλά με επιφύλαξη γιατί μπορεί να βασίζεται σε λάθος δεδομένα. Το θέμα της ΟΑΖ σε μια κλειστή θάλασσα δεν είναι μόνο θέμα φτηνών καυσίμων αλλά και θέμα κυριαρχίας και επιρροής. Είναι δεδομένο ότι οι κινήσεις του Μουμπάρακ στο θέμα αυτό ήταν πολύ μελετημένες και σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο. Παρ' όλο το τσίρκο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, φαίνεται πως η Αίγυπτος είχε σταθερή θέση μέχρι τον Ιούνη του 2009 (θυμίζω, λίγο πριν προκηρυχτούν εκλογές). Τότε άρχισαν τα “ναι μεν αλλά...” με μια πρόταση που ίσως άρεσε στην σημερινή κυβέρνηση αλλά είναι δύσκολα χωνέψιμη στην Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν πάσα αλλά και σαν μπανανόφλουδα σε περίπτωση που εκτιμούσαν οι Αμερικάνοι ότι δεν είναι ρεαλιστική, γιατί έτσι εμποδίζουν τον ΓΑΠ να κηρύξει ΟΑΖ και να προχωρήσει σε μοίρασμα των κοιτασμάτων.

 19. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 31/07/2011 19:01:05

  Αγαπητέ parsifal, εξαιρετικοί οι προβληματισμοί που θέτεις, καθώς και η μεθοδολογία της ανάλυσής σου, η οποία όμως πάσχει σε σειρά παραδοχών της.

  Καταρχάς, η συμπλεγματική απόρριψη της θρησκευτικής ταυτότητας του κράτους μας στερείται ερείσματος: Ο προαπελευθερωτικός Ελληνισμός διέπρεπε με ΜΟΝΑΔΙΚΗ φυσική ηγεσία του την Εκκλησία. Ας θυμηθούμε την ακμή του Ελληνισμού της Σμύνρης, της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης, των νησιών, αλλά και των Ιωαννίνων, της Κοζάνης και άλλων πόλεων. Πώς στο καλό εκείνοι με οθωμανική διοίκηση και τους παπάδες μόνον πάνω από το κεφάλι τους τα κατάφερναν και εμείς δεν τα καταφέρνουμε;

  Στην πραγματικότητα, η συκοφαντία κατά της Εκκλησίας ξεκίνησε ήδη αμέσως μετά την επανάσταση και την ανεξαρτησία. Το νεόκοπο κράτος θέλησε να εκμεταλλευτεί και να οικειοποιηθεί την ισχύ (ιδεολογική, πολιτική, ηθική) της Εκκλησίας και φρόντισε νωρίς να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, μέσω του πραξικοπηματικού "αυτοκέφαλου" των Βαυαρών. Μετά άρχισαν οι παρλαπίπες για τη λεγόμενη "εκκλησιαστική περιουσία" και λέω για τη λεγόμενη, διότι η Εκκλησία, όσο διαρκούσε η τουρκοκρατία, ήταν η φυσική ηγεσία των Ελλήνων-Ρωμιών και η συλλογική τους έκφραση και εκπροσώπηση. Όταν τα είχε λοιπόν "η Εκκλησία", τα είχε στην πραγματικότητα το οργανωμένο σύνολο των Ελλήνων. Όταν δημιουργήθηκε "ανεξάρτητο" ελληνικό κράτος, τότε το κράτος αυτό διεκδίκησε για λογαριασμό του τη διοίκηση και την κατοχή της περιουσίας αυτής - τελικά τα κατάφερε. Το ερώτημα είναι: ποιος θεσμός είναι δημοκρατικότερος και παραγωγικότερος από τους δύο για να διοικήσει τη συλλογική μας περιουσία: η Εκκλησία ή το κράτος; Νομίζω ότι η ιστορία έχει ήδη δώσει την απάντηση, καθώς και τη δίνει καθημερινά, εάν π.χ. δει πώς αξιοποιούσε την περιουσία της Μονής του ο συκοφαντημένος Εφραίμ, και τι κάνει με την περιουσία του το "ελληνικό" μας κράτος. Ένα κράτος, τσιφλίκι στα χέρια ολίγων, με ξένες πλάτες. Θέλουμε αληθινά τη συλλογική μας περιουσία στα χέρια ενός τέτοιου παρανοϊκού θεσμού όπως το "ελληνικό κράτος" ή τη θέλουμε σε μια αντιπροσωπευτικότερη συλλογική μας έκφανση; Και δημοκρατικότερη, συνάμα. Θέλουμε να μας τα τρώνε οι πολιτικοί και οι κολλητοί τους ή να τρώει κανένας φτωχός φαγητό από αυτή την περιουσία; Για να μην πούμε για τα ΧΙΛΙΑΔΕΣ κοινωφελή έργα που έγιναν από την περιουσία αυτή, όσα ποτέ δεν έκανε το "ελληνικό" κράτος.

  Κάθε φορά λοιπόν που έβαζε χέρι το κράτος αυτό σε τμήμα της κραταιής εξωελλαδικής ελληνικής αστικής τάξης, την κατέστρεφε. Θεσσαλονίκη, νησιά, Κοζάνη, Ιωάννινα, είναι μερικά μόνον παραδείγματα, Σμύνρη το τραγικότερο όλων, Κωνσταντινούπολη ήταν το μοναδικό που επιβίωνε μέχρι να το καταστρέψει κι αυτό η αδράνεια του ελλαδικού κράτους το 1955.

  Κάτι άλλο που δεν μου αρέσει στην ανάλυσή σου είναι η συνήθης μικροελλαδική συμπλεγματικότητα: "Αυτοί τα κάνουν τέλεια κι εμείς τίποτα". Όχι, δεν τα κάνουν όλα τέλεια. Σίγουρα, ορισμένα πράγματα τα κάνουν καλύτερα. Καταρχάς, το κράτος τους είναι τουρκικό και εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα. Το δικό μας είναι μόνον κατ' όνομα ελληνικό (πιθανότατα το "ψευτορωμέικο" του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού) και πάντως σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Δεύτερον, ο τουρκικός στρατός έγινε μάγκας το 1974, όταν κέρδισε μια ανέλπιστη και εκ του μη όντος στρατιωτική νίκη στην Κύπρο, απειροπόλεμος ο ίδιος από το 1922 απέναντι σε έναν εξαιρετικά εμπειροπόλεμο στρατό, που είχε πίσω του Β΄ ΠΠ, εμφύλιο, Κορέα, χώρια την υπεροπλία σε θάλασσα και αέρα. Μετά με το κουρδικό το 1984 απέκτησε εμπειρία υπέρτερη των γειτόνων του.

  Το τι άλλο κάνουμε εμείς καλά και αυτοί στραβά ή εμείς στραβά κι αυτοί καλά, είναι άλλη ιστορία. Πάντως η ουσία είναι ότι ο Έλληνας δεν μπορεί να συγκριθεί σε ποιότητα, ευφυϊα, κατάρτιση, ικανότητα σε σχέση με τον Τούρκο. Ατομικά είναι πολύ καλύτερός του σε όλα. Αυτό που μας τρώει είναι η συλλογική μας κακοδαιμονία, που κρατάει από το 1071 μέχρι σήμερα, με ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα.

  Και κάτι τελευταίο για τις εξελίξεις στην Τουρκία, για να μην μακρηγορώ υπερβολικά: Έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια νέα τουρκικη μεταπολίτευση. Για πρώτη φορά μετά το 1922 οι Ισλαμιστές απέκτησε προχθές το πάνω χέρι και ελέγχουν το στρατό. Η εξέλιξη αυτή είναι μάλλον καλή για εμάς. Η Δύση τρέφει κάποιες τελευταίες φρούδες ελπίδες ότι η Τουρκία θα λειτουργήσει με τρόπο που συμφέρει τη Δύση. Λησμονούν όμως οι Δυτικοί ότι η Τουρκία έχει πολύ φρέσκια αυτοκρατορική συνείδηση για να δεχθεί να παίξει το ρόλο του τοποτηρητή της Δύσης. Πολυ απλά, τα θέλει όλα για τον εαυτό της. Και κάτι πολύ σημαντικό: Η Δύση δεν πρέπει να ξεχνάει ότι ο Ερντογάν, σαν καλός μουσουλμάνος που είναι, θυμάται πολύ καλά ότι το μόνο πολίτευμα που εγκρίνει το Κοράνι είναι το χαλιφάτο και ότι ο τελευταίος χαλίφης (ο Σουλτάνος που εκθρονίστηκε το 1923) ήταν Τούρκος...

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Επώνυμος 01/08/2011 16:49:05

   Ωραίος!

  • parsifal avatar
   parsifal @ Επώνυμος 01/08/2011 19:08:50

   Η εκκλησία χειραγώγησε την εθνική παλιγεννεσία, δέχθηκε αναγκαστικά το μόρφωμα που προέκυψε. ΔΕΝ ηγήθηκε γιατί απλά δεν είχε εθνική συνείδηση : Ολοι οι "Ρούμ -ορτοντόξ" ηταν ποίμνιο της και της αρκούσε ο διαμεσολαβητικός ρόλος πρός τις Οθωμανικές αρχές. ΚΑτόπιν, στο κρατίδιο που προέκυψε, σε αγαστή σύμπνοια με αλλα ηγετικά στρώματα (οχι αστικά, στερούμενα και αυτά εθνικής συνειδήσεως) σκάρωσε την υπερκατασκευή "ελληνο-χριστιανισμός" οπου ο Πλάτωνας ... συνάντησε τον ησυχασμό και η μαρτυρική Ηπατία την μούφα της Πνύκας με τον "αγνωστο Θεό"...
   Αστο. Αυτά τα καραγκιοζιλίκια δεκάρικου σε Γυμνάσιο του 60 βρίσκει η κάθε Ρεπούση και κατεδαφίζει την Ιστορία !
   Λυπούμαι εάν θίγω στερεότυπα και ιδεολογήματα δυο αιώνων, αλλά υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ parsifal 01/08/2011 21:53:41

    Διαφορετικές "απόψεις", οι οποίες φυσικά είναι μόνον "απόψεις", χωρίς το παραμικρό ιστορικό έρεισμα. Εκτός βέβαια από την ανιστόρητη διαστρέβλωση του ρόλου του Εθνομάρτυρα Γρηγορίου του Ε΄.

    Άκου να δεις, parsifal, αυτά που λες είναι πέρα για πέρα ανιστόρητα για τον εξής πολύ απλό λόγο: Δεν υπήρχε τότε διάκριση "Εκκλησίας" από τη μια και "Ελληνισμού" από την άλλη. Ο Ελληνισμός ΗΤΑΝ η Εκκλησία και η Εκκλησία ΗΤΑΝ ο Ελληνισμός. Το πρώτο Σύνταγμα του 1822 όριζε τους Έλληνες ως τους "εις Χριστόν πιστεύοντας αυτόχθονας". Δεν ενδιέφερε αν μιλούσαν βλάχικα, αρβανίτικα ή ρωμέικα. Ενδιέφερε μόνον εάν πίστευαν στο Χριστό. Αργότερα μας προέκυψε ένας νεωτεριστικός και άκρως ανιστόρητος διαχωρισμός Εκκλησίας και ελληνικού έθνους. Μιλώ βέβαια για εκείνη την περίοδο, διότι στην πορεία εξελίχθηκε η έννοια του ελληνικού έθνους και περιέλαβε και μη Ορθοδόξους. Ωστόσο η ρίζα του έθνους παραμένει η Ορθοδοξία.

    Το να λες λοιπόν ότι "χειραγώγησε" την εθνική συνείδηση και ότι η Εκκλησία ήθελε να τα έχει καλά με τους Οθωμανούς πολύ απλά θα σημαίνει ότι δεν υπήρχε κανείς για να κάνει την Επανάσταση. Εκκλησία δεν είναι οι δεσποτάδες και οι παπάδες. Εκκλησία είναι όλοι οι Χριστιανοί και βέβαια τότε ακόμη περισσότερο, μια που Εκκλησία ήταν η μοναδική φυσική ηγεσία του Ελληνισμού και η μοναδική που αναγνώριζαν ως τέτοια και οι Σουλτάνοι.

    Και ειλικρινά δεν ξέρω γιατί νομίζεις ότι επιχειρήματα σαν τα δικά μου "βρίσκει η Ρεπούση" και οργιάζει. Διότι τα δικά σου επιχειρήματα ΕΙΝΑΙ η Ρεπούση. Όλος ο πυρήνας της Ρεπούσειας και της αποδομητικής του έθνους μας ιδεολογίας και άποψης.

    Κι αυτό γιατί, αν θυμάσαι, ο Κίσινγκερ το είπε πολύ καθαρά ότι, εκτός των άλλων, πρέπει να μας χτυπήσουν και στη θρησκεία για να μας υποτάξουν. Εγώ μάλιστα θα έλεγα ότι πρέπει να μας χτυπήσουν πρώτα στη θρησκεία, για να μας υποτάξουν, μια που εκεί είναι οι πηγές του νεώτερου ελληνικού έθνους και αυτή η ηθική δύναμη που μας δίνει κυρίως υπεροχή στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ κόσμο. Κι εσύ φυσικά, χωρίς να το καταλαβαίνεις καλά καλά τι κάνεις, δίνεις στον Κίσινγκερ και στους επιγόνους του όλη την εσωτερική υποστήριξη που χρειάζονται για να πετύχουν το στόχο τους...

   • anonymous avatar
    anonymous @ parsifal 02/08/2011 00:55:53

    @ parsifal
    Δεν έχουν ιστορική βάση αυτά που λες. Πάντοτε οι Ρωμιοί (αν το πάμε με την εκκλησιαστική ορολογία) ή οι Έλληνες αν το πάμε με την κοσμική ορολογία υπονόμευαν το οθωμανικό κατεστημένο. Αν ψάξεις λίγο θα διαπιστώσεις ότι μέχρι τα μέσα της οθωμανικής κυριαρχίας οι μητέρες των Σουλτάνων ήταν Ελληνίδες. Μετά αυτό σταμάτησε απότομα και ήταν κυρίως Γεωργιανές, καυκάσιες κλπ.
    Επίσης τη χοντρή σφαλιάρα που σηματοδότησε την παρακμή της την έφαγε η Οθωμανική αυτοκρατορία από το μέγα διερμηνέα, νομίζω Μαυροκορδάτος λεγόταν, την εποχή της πολιορκίας της Βιέννης.

 20. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 31/07/2011 19:17:24

  Επώνυμε..
  +10000000000

 21. χρηχα avatar
  χρηχα 31/07/2011 19:23:22

  Εγώ θα συμφωνήσω με τον @ψυχραιμία πιο πάνω....

  Μια επίθεση σε χώρα της Ευρωζώνης θα έστρεφε εναντίων της Τουρκίας όλη την Ε. Ε. ....άρα δεν κινδυνεύει η Ελλάδα αυτήν την στιγμή από την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά από την ενδοτικότητα των Ελλήνων πολιτικών , που τίποτε άλλο δεν κάνουν , από να διαπραγματεύονται και να πωλούν στα διεθνή παζάρια τα "ασημικά" αυτής της χώρας , με εμάς τους ιθαγενείς να ξεγελιόμαστε με καθρεφτάκια και ψέματα....
  Το καθεστώς των προσκυνημένων καλά κρατεί, δεν είμαστε κράτος εμείς, είμαστε υπόδουλο προτεκτοράτο....οι αποφάσεις πάντα παιρνονται σε άλλες χώρες και σε ξένα κέντρα αποφάσεων....και δεν υπονοώ το σημερινό καπέλωμα της κυβέρνησης από την κομισιόν....ίσως το καπέλωμα να κρίθηκε απαραίτητο , για να μπορέσει η Ε.Ε. να συμαζέψει την δουλικότητα που επιδεικνύουν οι ντόπιοι πολιτικοί υπό την επήρεια των ξένων κέντρων που προανέφερα, που εκτός από το να δρα σε βάρος του Ελληνικού λαού, δρα , τώρα με την ένωση και εις βάρος όλης της Ε.Ε.....

 22. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 01/08/2011 00:03:10

  Μπράβο στον αρθρογράφο

 23. Billythekid avatar
  Billythekid 01/08/2011 09:43:39

  Μια μιλλιταριστική ανάλυση και case study για σπουδαστές στρατιωτικών σχολών. Τίποτε το πραγματιστικό, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες πολιτικές συνιστώσες, ΕΕ, Ευρωπαίκή Νομισματική Ένωση, και ο ρόλος τους στο παιχνίδι αυτό.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Billythekid 01/08/2011 09:56:17

   Όλα πραγματιστικά φίλε. Κάνε τον κόπο παρακαλώ να μας πείς εσύ πως αλλάζει η εικόνα του παζλ με ΕΕ, ευρωζώνη κ.α. Εγώ νομίζω ότι τους έχει δοθεί όση σημασία τους χρειάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί πολιτικά να είναι νάνος στο παγκόσμιο στερέωμα, η ευρωζώνη περνά οδυνηρή κρίση ταυτότητας και η Ελλάδα ελάχιστα οφέλη έχει, αντίθετα μόνο βάρη. Και είναι αδιάφορο αν στο πλάϊ της έχει ΝΑΤΟ, FRONTEX, ΟΗΕ, το αντίθετο, την Τουρκία εξασφαλίζουν. Πολιτικά είμαστε χωρίς συμμάχους, το ΔΝΤ μας τσακίζει, οι γείτονες μας δεν έχουν λόγο να μας σέβονται, οι κονομικά και στρατιωτικά είμαστε σε κατήφορο.
   Πες μας τώρα τί στο καλό προσφέρει η Ε.Ε.

 24. stefanos avatar
  stefanos 01/08/2011 13:11:09

  Ο Επώνυμος έδωσε ρέστα!

 25. ΚΜ avatar
  ΚΜ 02/08/2011 04:26:46

  Εξαιρετικός για μια ακόμα φορά Επώνυμε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.