#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/12/2013 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

“Ένα άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά…»του Κώστα Ροδινού

Είμεθα μάρτυρες ενός ακόμα επεισοδίου με την τρόϊκα.  Oλο και συχνότερα οι …διαπραγματεύσεις μου θυμίζουν τον στίχο του Καβάφη από τους «Τρώες»:

«Ειν΄οι προσπάθειές μας, των συφοριασμένων, σαν των Τρώων. Κομμάτι κατορθώνουμε κομμάτι παίρνουμ΄ επάνω μας κι αρχίζουμε
νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες. Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά….»

Στο τέλος θα βρεθεί η «χρυσή τομή», θα επέλθει συμφωνία, θα εκταμιευτεί η δόση! Μέχρι την επόμενη! Δυστυχώς, η διαδικασία έχει εκφυλιστεί, ο κόσμος έχει κουραστεί και η κυβέρνηση παγιδεύτηκε  σε μια  αδιέξοδη συζήτηση.

Η κατάσταση επιβαρύνει, ως φυσικό επακόλουθο, και το πολιτικό σκηνικό. Οι βουλευτές έχουν κουραστεί να ψηφίζουν εισπρακτικά μέτρα και φορολογικά νομοσχέδια. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακροβατεί και η  αγωνία της προσωπικής του διάσωσης, δυσχεραίνει  την λειτουργία της κυβέρνησης. Λαϊκιστές, απ’ όλες τις πτέρυγες, σπεκουλάρουν ξεδιάντροπα με τις αγωνίες του λαού για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Βολεμένοι του δημοσίου …επαναστατούν, τη στιγμή που χιλιάδες του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αλήθεια, ποιος νοιάστηκε για αυτούς; Είναι προφανές ότι δεν πάει άλλο και κάτι πρέπει να αλλάξει.

Η στρατηγική Σαμαρά

O Πρωθυπουργός γνωρίζει την κατάσταση. Και θα διαφωνήσω μ’ εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν έχει σχέδιο. Eδώ και καιρό επιχειρεί να διαμορφώσει τις συνθήκες για την τελική και μεγάλη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Συγκεντρώνει και διαπραγματευτικά χαρτιά. Είναι, επίσης, βέβαιον ότι αυτό ήθελε να το κάνει ασκώντας τα καθήκοντα της Προεδρίας γιατί  θα του δώσει πρόσθετη βαρύτητα στη διαπραγματευτική του δύναμη. Για αυτό και μερικοί έχουν…..αφηνιάσει για να μη φτάσει εκεί!

Όλοι εκείνοι που λοιδορούν  τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (ένα από τα διαπραγματευτικά χαρτιά που λέγαμε) καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν πως  το τι εστί  πρωτογενές πλεόνασμα δεν το  αποφάσισε ο .…Σαμαράς. Συμφωνήθηκε με την τρόϊκα! Όπως με την τρόϊκα είχαμε συμφωνήσει τι είναι έλλειμμα και πόσο είναι το δημόσιο χρέος μας. Αν, λοιπόν, οι δανειστές μας δέχονται την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε ποια  σκοπιμότητα εξυπηρετούν οι …..ημέτερες δυνάμεις που διαφωνούν;

Ο δεύτερος στόχος είναι να προωθηθούν στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, για να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. Δυστυχώς, όμως, οι γνωστές ομάδες των βολεμένων, που αβαντάρονται από συγκεκριμένα κόμματα μας υπενθυμίζουν γιατί φτάσαμε εδώ. Η μάχη με τις συντεχνίες και τα οργανωμένα συμφέροντα πρέπει να κερδηθεί γιατί αλλιώς δεν υπάρχει μέλλον.

Ο τρίτος στόχος είναι  η ώθηση στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε  την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, σηματοδοτώντας, υποτίθεται, την έξοδο από την ύφεση ! Κατά τη γνώμη μου, διαπράττεται μέγα λάθος. Αντί να διοχετεύσουμε την όποια ρευστότητα στην στήριξη δραστηριοτήτων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της χώρας, δίνουμε ανάσα σε πέντε-έξη εργολάβους  οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια είχαν μεν σταματήσει τα έργα, αλλά εισέπρατταν τα διόδια!

Τέταρτος στόχος είναι  η δημιουργία  ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος εντός της ΕΕ. Ίσως είναι η πρώτη φορά, από την έναρξη της κρίσης, που οι ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν τις  θυσίες του ελληνικού λαού. Και έχουν …δεσμευτεί πολύ, για να κάνουν πίσω. Ενίοτε μας διαφεύγει.

Πέμπτος στόχος, η  ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Ηδη άρχισαν οι πρώτες δειλές μεν, αλλά θετικές, από κάθε άποψη, αναβαθμίσεις.

Μπορεί να μην το λένε δημοσίως αλλά ο κρυφός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτολμηθεί μια έξοδος στις αγορές, ακόμα και το πρώτο εξάμηνο του 2014!

Ο μεγάλος του αντίπαλος είναι ο χρόνος, η δικαιολογημένη κόπωση της κοινωνίας, η πρόδηλη ανικανότητα κυβερνητικών στελεχών και ο άκρατος λαϊκισμός.

Η τακτική του Αλέξη

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύονται  την κατάκτηση της εξουσίας.  Ο Πρόεδρός του αρχίζει να μας θυμίζει το Γ. Παπανδρέου μετά το 2007. Κατέθεσε την πρόταση μομφής (ο κ. Παπανδρέου το είχε κάνει τον Μάρτιο του 2008).

Έθεσε τις Ευρωεκλογές, ως ορόσημο, για να αποκτήσει δυναμική (τα ίδια έκανε και ο κ. Παπανδρέου).

Ενδεχομένως θα μας…απειλεί και για την εκλογή ΠτΔ την Ανοιξη του 2015 (όπως και ο κ. Παπανδρέου)!

Παράλληλα, αρχής γενομένης από το…Τέξας, ο κ Τσίπρας «στρογγυλεύει» τη ρητορική του (πάνε τα ηρωϊκά περί ενός άρθρου που θα καταργούσε το μνημόνιο και η έξοδος από το ευρώ) για να προσελκύσει μετριοπαθή τμήματα του εκλογικού σώματος. Εδώ ακούσαμε το…ανήκουστο, ο κ. Δραγασάκης να επιχειρεί να δικαιολογήσει και το «λεφτά υπάρχουν»! Κάτι που δεν κάνει ούτε το …ΠΑΣΟΚ!

Που ποντάρει ο κ. Τσίπρας; Κατ’ αρχάς, ελπίζει, να πάρει όλες τις επώδυνες αποφάσεις η παρούσα κυβέρνηση.

Δεύτερον, ως ένδειξη καλής θέλησης προς την ΕΕ (που δεν θέλει να γίνει μπάχαλο η Προεδρία), θα περιμένει τις Ευρωεκλογές.

Τρίτον, θα συνεχίσει τον πόλεμο «διακριτικής φθοράς» προς την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον αδύναμο κρίκο της, που λέγεται Βενιζέλος επειδή τον ενδιαφέρουν τα…ιμάτια του πολιτικού χώρου.

Τέλος, θα …κατανοεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, μοιράζοντας ανέξοδες, επι του παρόντος, υποσχέσεις.

Είναι προφανές οτι ο κ. Τσίπρας  θεωρεί ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ του  επειδή η κυβέρνηση  θ’ αποτύχει να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης, ορατές στην κοινωνία. Ετσι, αφήνει τους….πελταστές στο πεδίο της μάχης για να δίνει την εντύπωση ότι ασκεί αντιπολίτευση, αλλά την κυβέρνηση θα την …..ανατρέψει με  συνταγματικές διαδικασίες. Ακολουθεί, δηλαδή, αυτά που λένε οι ….δημοσκοπήσεις!

Άξονες μιας επιθετικής ατζέντας

Η στρατηγική και των δύο μπορεί μεν, θεωρητικά να στηρίζεται σε λογικές υποθέσεις, είναι όμως μια….αμυντική στρατηγική. Σε οριακές καταστάσεις οι σταθερές μεταβάλλονται από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ ακόμα και μικρά…ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες κρίσεις.

Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ξεκάθαρη και …επιθετική ατζέντα, που θα στηρίζεται στους παρακάτω άξονες.

Πρώτον: Να απαιτήσει την απομάκρυνση του κ. Τόμσεν και της παρέας του. Οι τύποι απέτυχαν. Οι συνταγές τους ήταν λάθος και τα μέτρα που επέβαλλαν έφεραν την καταστροφή, όχι τη σωτηρία. Άρα, δεν νομιμοποιούνται να συνεχίσουν γιατί ετρώθη η αξιοπιστία τους. Και  το μοντέλο επίβλεψης απεδείχθη ανεπαρκές. Μπορεί να συμφωνηθεί  μια άλλη διαδικασία. Η απομάκρυνση της τρόϊκας θα αποτελούσε και μια ηθική δικαίωση για τη χώρα.

Δεύτερον: Πριν από μερικές ημέρες ο ΟΟΣΑ κατέθεσε ένα πακέτο ιδεών και προτάσεων. Πολλές εξ αυτών είναι τόσο αυτονόητες που θα έπρεπε, όσοι έχουν ασκήσει εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες, να ψάχνουν …λαγούμι να κρυφτούν!  Στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, λοιπόν, δεν χρειαζόμαστε τις συμβουλές καμιάς τρόϊκας. Απόφαση χρειάζεται να ξεφύγουμε από το αμαρτωλό χθες και να συγκρουσθούμε μ’ αυτούς που κρατούν τη χώρα αιχμάλωτη. Αυτό σημαίνει, έστω για μια φορά, να  βγούμε μπροστά, να τολμήσουμε.

Τρίτον: Για το ζήτημα του χρέους. Είναι λάθος κατά τη γνώμη μου να επιδιώκουμε ένα νέο κούρεμα. Πρώτον είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη συναίνεση και δεύτερον, μπορεί το κούρεμα να συνοδευτεί από κούρεμα και των καταθέσεων, κατά  το πρότυπο της Κύπρου. Θεωρώ, ότι η κυβέρνηση μπορεί να θέσει να διαπραγματευτεί μια μείωση των επιτοκίων στα επίπεδα του επιτοκίου της ΕΚΤ. Μ’ ένα επιτόκιο της τάξεως του 0.30% οι ετήσιες ανάγκες μας για χρεολύσια δεν θα φτάνουν ούτε το 1 δις ευρώ! Και για να γίνει το «πακέτο» πιο ελκυστικό μπορούμε να προτείνουμε και ένα bonus  ή ρήτρα ανάπτυξης! Με μια τέτοια συμφωνία θα μας επιτρέψει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη.

Τέταρτον, τα χρήματα που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  να μεταφερθούν στον ESM. Το ίδιο έγινε και με την Ισπανία. Υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις, αλλά έτσι μειώνεται το χρέος χωρίς κούρεμα.

Πέμπτον, όπως προανέφερα, θεωρώ λανθασμένη την επιλογή των ….αυτοκινητοδρόμων. Όχι πως δεν χρειαζόμαστε ένα αξιοπρεπές και ασφαλές οδικό δίκτυο (αν και με τα δις που σπαταλήθηκαν έπρεπε ήδη να είχαμε ένα τέτοιο δίκτυο), όμως η ελληνική οικονομία (και η κοινωνία) έχει άλλες προτεραιότητες και άλλες ανάγκες. Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική ενίσχυσης  εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, μπορούν άμεσα να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο ΑΕΠ και να αξιοποιήσουν πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.  Μια ιδέα θα ήταν να δημιουργηθεί ένα Αναπτυξιακό Ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις, με τα ως  άνω χαρακτηριστικά, συνεισφέροντας στο ταμείο, ως αντάλλαγμα για την ενίσχυση που θα δεχθούν από την κυβέρνηση, ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Συμπέρασμα: Αντιλαμβάνομαι  πως όλα αυτά φαίνονται  απόμακρα για την κοινωνία. Ψιλά γράμματα…..Η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας περνάει δύσκολα και  η καθημερινότητά  τους σκληραίνει ακόμα περισσότερο. Δεν ξέρω πόσους παρηγορεί η ….επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων!

Όμως, ο κόσμος επιδεικνύει μια αξιοθαύμαστη καρτερικότητα. ‘Ίσως επειδή οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί πως κάτι πρέπει να γίνει, επιτέλους!

Θα είναι τραγικό λάθος αυτή η καρτερικότητα να εκληφθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης. Περί ανοχής πρόκειται. Και τα αποθέματά της εξαντλούνται. Όσοι κινούνται μέσα στην πραγματική οικονομία το διαπιστώνουν, κάθε μέρα! Για αυτό και είναι υποχρέωση αυτής της κυβέρνησης να «κάνει ένα άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά» (Ελύτης)….

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολίτης Κέϊν avatar
  Πολίτης Κέϊν 07/12/2013 06:41:09

  "Όμως, ο κόσμος επιδεικνύει μια αξιοθαύμαστη καρτερικότητα."
  Αποσβολωμένοι είμαστε, όχι καρτερικοί.
  Το μέγεθος της τιμωρίας, μπορείτε να το φανταστείτε;

 2. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 07/12/2013 07:36:59

  "Πριν από μερικές ημέρες ο ΟΟΣΑ κατέθεσε ένα πακέτο ιδεών και προτάσεων. Πολλές εξ αυτών είναι τόσο αυτονόητες που θα έπρεπε, όσοι έχουν ασκήσει εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες, να ψάχνουν …λαγούμι να κρυφτούν"

  Μα, ο ΟΟΣΑ στις προτάσεις του προέκρινε περαιτέρω μείωση των συντάξεων!
  Δηλαδή να φύγουν οι τροικανοί και ας ακολουθήσουμε τις ρετσέτες άλλων, ακόμη και αν είναι πιο υφεσιακές, για να ικανοποιηθεί το θυμικό μας... Βέβαια τότε αντί για τους εκπροσώπους των τοκογλύφων του 2% επιτόκιο , θα βρίζουμε τους "εκφραστές του παγκόσμιου καζινοκαπιταλισμού"( ή κάποιο παρόμοιο χαρακτηρισμό θα σκεφτούμε).

  υγ: στην πρόσφατη ανάλυση της η Αlpha Bank( επειδή συχνά και ορθώς την επικαλείστε κ. Ροδινέ) αποδόμησε πλήρως- μας εντελώς όμως- τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη/χρέος κλπ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κώστας ΜΠ 07/12/2013 14:06:28

   δεν μπορώ σε κάθε ανάρτηση να επαναλαμβάνω όλα τα προηγούμενα. Τις απόψεις για τις περικοπές τις έχω εκθέσει αναρίθμητες φορές, παρέλεκει να τις επαναφέρω. Η έκθεση του ΟΟΣΑ, όμως, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και μερικές δεκάδες εμπόδια που παρεμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Ούτε και εγώ συμφωνώ με τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη. Και κανένας δεν είπε οτι όλα αυτά τα κείμενα πρέπει να τα υιοθετούμε στο σύνολό τους.

   • ΟΤΙ ΝΑ
    ΟΤΙ ΝΑ 'NAI @ Κώστας Ροδινός 09/12/2013 10:47:22

    Μπράβο σας συγχαίρω. Βρήκαμε το πρόβλημα της επιχειρηματικότητας!!!! Είναι τα κλειστά επαγγέλματα. Και το πενταήμερο γάλα! Το πρόβλημα της επιχειρηματικότητας είναι η άδεια κομμωτή για κομμωτήριο και τα σουβλατζίδικα! Όχι ότι μας αρμέγουν κάθε μέρα αλλά έχουμε τόσα λεφτά που δεν μπορούμε να ανοίξουμε μια επιχείρηση.

 3. George avatar
  George 07/12/2013 07:42:31

  Η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι πράγματι μια καλή αφετηρία μιας πολιτικής μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση είναι σαν το ποδηλάτη στην ανηφόρα, αν δεν κάνει ορθοπεταλιά τους επόμενους 5 μήνες, θα συντριβεί. Πρέπει να δείξει ότι όντως κάτι διακυβευεται τον Μάη και μέχρι τώρα αυτό είναι δυσδιάκριτο. Πρέπει όμως να ξεκινήσει από το κράτος. Με 55% του ΑΕΠ δημόσιες δαπάνες, φόρους και εισφορές στο 47% , ανύπαρκη εμπιστοσύνη στην αγορά, δεν πάει πουθενά. Να βγούμε στις αγορές για καναδυό δις, να μοιράσουμε κάτι ψιλά από το ανύπαρκτο πρωτογενές, να λέμε ανέκδοτα για μικρή φορολόγηση κτλ είναι συνταγή πατατράκ.

 4. Μετανάστης avatar
  Μετανάστης 07/12/2013 08:34:07

  Πολύ σωστή προσέγγιση κι όσα αναφέρονται με ψύχραιμη και νηφάλια αντιμετώπιση δίνουν μια πρώτη θεώρηση για το Αύριο .
  Πόσοι όμως είναι διατεθειμένοι να ακούσουν τέτοιες ρεαλιστικές προσεγγίσεις ?

 5. Άκρη Άκρη avatar
  Άκρη Άκρη 07/12/2013 08:50:38

  ''Ο μεγάλος του αντίπαλος είναι ο χρόνος, η δικαιολογημένη κόπωση της κοινωνίας, η πρόδηλη ανικανότητα κυβερνητικών στελεχών και ο άκρατος λαϊκισμός.''
  Ο μεγάλος του αντίπαλος είναι η ατολμία, η συντηρητική και στερημένη έμπνευσης τακτική εκτέλεσης των έξωθεν εντολών, η ανάλαφρη, ανεξήγητη και παντελώς αστήρικτη υπεραισιοδοξία, η έλλειψη συγκεκριμένου ρεαλιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, η μη αίσθηση του ψυχικού χάσματος με την εξαθλιωμένη κοινωνία που όλο βαθαίνει, η λανθασμένη μετάφραση των μηνυμάτων της οργής και της απόγνωσης που εκλαμβάνεται με υπερβάλλοντα ...στρουθοκαμηλισμό ως ...εμπιστοσύνη, καρτερικότητα και επίγνωση των δυσκολιών ......κλ.π, κλ.π
  Ο μεγαλύτερός του εχθρός, είναι ο ίδιος ο εαυτός του. Τη γροθιά στο μαχαίρι, δεν τη χτυπάμε στη ζωή μονάχα μια φορά, αλλά ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που η συνείδησή μας το επιβάλλει. Όταν η '' εμπειρία'' μας μετατρέπει από γενναίους και ριψοκίνδυνους σε συντηρητικούς και προβλέψιμους τακτικιστές, ας μη ψάχνουμε άδικα ν΄ανακαλύψουμε βολικές εξηγήσεις που τρυφερά θα μας αποκοιμίσουν.
  ''Για να πατάς στέρεα στη γη, πρέπει το ένα πόδι σου να είναι έξω από τη γη.'' Πάντοτε τελικά....

 6. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 07/12/2013 08:58:22

  ξεκάθαρος και στοχευμένος όπως πάντα

 7. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 07/12/2013 09:10:55

  Ο... Τόμσεν είναι το πρόβλημα ;

  Άντε, να φύγει αυτός να'ρθεί ο Μόμσεν...πάλι με επικοινωνιακά τεχνάσματα θα χορτάσουμε ; "Να φύγουν αυτοί οι ξυνοί λογιστάκοι, υπάλληλοι τρίτης τάξεως..." - μήπως να γίνουμε ΑΝΕΛ ;

  Κάτι σάν σκιάχτρο είναι ο Τόμσεν ; Τα μνημόνια που υπογράψαμε φαρδιά πλατειά κάτω απ'την αγέλαστη, παγερή μούρη του, θα τα πάρει μαζί του μήπως ;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ τσώφλι πασατέμπου 07/12/2013 14:08:06

   προφανώς και είναι ο Τόμσεν το πρόβλημα. Ηταν ο ιθύνων νούς. Και ξέρετε πως υπεγράφησαν τα μνημόνια.....

   • Άκρη Άκρη avatar
    Άκρη Άκρη @ Κώστας Ροδινός 07/12/2013 15:50:21

    Ξέρουμε ακριβώς πώς υπεγράφησαν τα μνημόνια. Χωρίς την ενημέρωση για τις ανυπολόγιστα καταστροφικές τους συνέπειες και χωρίς την έγκρισή μας. Αυτό και μόνο φτάνει για να καταλογίζουμε ευθύνες στους ΕΝΌΧΟΥΣ.
    Ασυγχώρητοι, χωρίς ελαφρυντικά.......

   • Εδώ στο Νότο avatar
    Εδώ στο Νότο @ Κώστας Ροδινός 07/12/2013 15:52:09

    Ξέρουμε ακριβώς πώς υπεγράφησαν τα μνημόνια. Χωρίς την ενημέρωση για τις ανυπολόγιστα καταστροφικές τους συνέπειες και χωρίς την έγκρισή μας. Αυτό και μόνο φτάνει για να καταλογίζουμε ευθύνες στους ΕΝΌΧΟΥΣ.
    Ασυγχώρητοι, χωρίς ελαφρυντικά.......

 8. aris1 avatar
  aris1 07/12/2013 09:18:57

  Aγαπητέ φιλε Κώστα, μάλλιασε το πληκτρολόγιό σου δυό χρόνια τώρα να τα γράφεις αλλά όπως φαίνεται στην κυβέρνηση σε γράφουν επίσης. Απ΄τα λεγόμενά σου προκύπτει οτι ο Σαμαράς δεν έχει στρατηγικό σχέδιο εν αντιθέσει με τον Τσίπρα που μάλλον το έχει επιτύχει.
  Ο πρώτος στόχος "πλεόνασμα" δεν επετεύχθη, όπως λες και όλοι ξέρουμε, πραγματικά. Αφού το κράτος χρωστάει απο 6 μέχρι 9 δις σε ιδιώτες συνταξιούχους, ασθενείς κλπ., αλλά "συμφωνήθηκε "πλασματικά με την τρόικα, απλώς για να γίνει μια αρχή κι ας είναι ψευδής.
  Ο δεύτερος στόχος, οι μεταρρυθμίσεις, όπως δεν μπορεί να "συμφωνήσει" και σ' αυτόν η τρόικα, δεν ξεκίνησε καν μετά απο 2 χρόνια!!!.
  Ο τρίτος στόχος, η επανεκκίνηση της οικονομίας με την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, σηματοδοτώντας, υποτίθεται, την έξοδο από την ύφεση, κατά τη γνώμη σου, με την οποία συμφωνώ και εγώ, είναι μέγα λάθος.
  Ο τέταρτος στόχος, το ευνοικό περιβάλλον στους απλούς ευρωπαίους πολίτες απο την αρχική αγανάκτησή τους κατα των τεμπέληδων και διεφθαρμένων Ελλήνων, μετά την κυκλοφορία των φωτογραφιών των Ελλήνων που τρώνε απ τα σκουπίδια και κάνουν ουρές για μια σακκούλα πατάτες, είναι γεγονός οτι μετατράπηκε σε οίκτο. Στο ευρωιερατείο όμως δεν έγινε κάποια αλλαγή στάσης, αφού όλοι μετά τα λόγια οίκτου προς τον Ελληνκό λαό, επαναλαμβάνουν στερεότυπα οτι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πρώτα στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα, ήτοι την καταδίκη της σε θάνατο δια του μνημονίου. που και ο Σαμαράς πιστεύει τι σκοτώνει σταθερά την χώρα μας.
  Ο πέμπτος στόχος που δεν είναι του Σαμαρά, (διότι αλλοίμονο αν και αυτός είναι "συμφωνημένος" οι αγορές ξεκίνησαν κάποιες "αναβαθμίσεις" αλλά όπως λες πολύ δειλές και εύθραυστες αφού ακόμα μας έχουν στην κατηγορία "σκουπίδια" πιο κάτω και απ' την Κύπρο...
  Ο έκτος, αν ξέρεις εσύ οτι υπάρχει τέτοιο μυστικό, δεν χρησιμεύει πολιτικά ή εκλογικά στον Σαμαρά, διότι δεν μπορεί να τον ανακοινώσει για να πείσει έστω κι έναν ψηφοφόρο. Διότι ο Τσίπρας μπορεί να έχει καλύτερα και πιό εφικτά μυστικά...Το ψηφίστε με γιατί έχω εναν κρυφό άσσο στο μανίκι δεν περνάει πλέον.
  Η τακτική του Αλέξη όπως την περιγράφεις και αφήνεις να εννοηθεί είναι μάλλον επιτυχής.
  Οι προοτάσεις σου για τους άξονες μιας επιθετικής ατζέντας, είναι πολύ σωστές και πιστεύω οτι κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης τους θα συμφωνεί, όμως έχουν γίνει κατα καιρούς από πολλούς εδώ και δύο χρόνια, αλλά η κυβέρνηση και ο Σαμαράς δεν τις ακούνε, ή μάλλον κάνουν το αντίθετο όπως λες και σύ με τους αυτοκινητοδρόμους πχ.
  Συμπέρασμα: Αυτή η κυβέρνηση είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να «κάνει ένα άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά» όσο κι αν εμείς το ευχόμαστε και μοιραία θα φύγει ως αποτυχημένη, αν όχι και υπόδικη...Δεν θάναι άλλωστε η πρώτη. Ας ευχηθούμε να είναι τουλάχιστον η τελευταία.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ aris1 07/12/2013 14:09:26

   αγαπητέ φίλε, η δικιά μας η δουλειά είναι να τα γράφουμε. Αν μας...γράφουν δεν είναι δικό μας πρόβλημα! Την καλημέρα μου!

   • aris1 avatar
    aris1 @ Κώστας Ροδινός 07/12/2013 22:29:34

    Δυστυχώς είναι όλο δικό μας τελικά το πρόβλημα φίλε μου. Διότι όταν μας φορτώνουν τα 300 δις χρέος, μετα μας λενε πληρώστε το και μη ρωτάτε πως δημιουργήθηκε, διότι ακόμα κι όταν διαμαρτύρεστε και σας γράφουμε κανονικά, εσείς μας ξαναψηφίζετε, νομίζοντας οτι δεν είναι δικό σας πρόβλημα το ότι σας γράφουμε !...

 9. Panos avatar
  Panos 07/12/2013 09:25:52

  Μάλλον κ. Ροδινέ ούτε εσείς έχετε καταλάβει ότι δεν φρόντισε ή ίσως δεν μπόρεσε να κάνει το άλμα.... και τον πρόλαβε η φθορά.

 10. Δάσκαλος avatar
  Δάσκαλος 07/12/2013 09:28:00

  ¨Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική ενίσχυσης εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, μπορούν άμεσα να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο ΑΕΠ και να αξιοποιήσουν πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας".
  Παραβλέπετε ίσως ότι τέτοιες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα αφού οι επιχηρηματίες είναι κυρίως αντιπρόσωποι ξένων ή πελάτες του κράτους και διαθέτουν ΜΜΕ

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Δάσκαλος 07/12/2013 14:11:02

   μπορώ, εκ του προχείρου, να σας παραθέσω μερικές δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις. Προφανώς για να το γράψω, έχω κάποιες στο μυαλό μου.

 11. tnt avatar
  tnt 07/12/2013 10:32:49

  Ο κόσμος περιμένει γιατί θέλει πραγματικά να δει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να χτίζεται.καμια στιγμή ο σαμαρας χρειάζεται να τολμήσει να αλλάξει την δομή των υπουργείων .(σύμβουλοι παρά σύμβουλοι κομματικοί κλπ) ,μπας και ξανακερδίζει η πολιτική την αξιοπιστία της.

 12. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 07/12/2013 10:52:46

  Σωστόςςςςςςςςςςςς

 13. Aether avatar
  Aether 07/12/2013 10:59:43

  1. Η Ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα στο Λουξεμβούργο είναι ιδιοκτησιακά και λειτουργικά των Γερμανών.
  2. Οι υδρογονάνθρακες, με την ομάδα ΓΑΠ που επέλεξε να κρατήσει το Μαξίμου, είναι εισοδηματικά και γεωοικονομικά των Γερμανών ("ομάδα που κερδάει δεν την αλλάζεις" που είχε πει και κάποιος πιο ειδικός από εμένα στα ποδοσφαιρικά).
  3. Το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των Περιφερειών ελέγχονται από τη Γερμανία.
  4. Οι εγχώριες τράπεζες μέσω επιτρόπων ελέγχονται από τη Γερμανία.
  5. Τυχόν βραχυπρόθεσμα τυράκια επιμήκυνσης χρέους με φάκα 50ετή νομικά δεσμευτική αποικιοποίηση τελειώνουν κυριολεκτικά κάθε συζήτηση ως χώρα.

  Ποιός λοιπόν ο λόγος συζητήσεων επί στρατηγικής αν αυτή θεωρεί δεδομένη την πλήρη και οριστική παράδοση;
  Παραπλάνηση ή σκοπιμότητα;

 14. Aether avatar
  Aether 07/12/2013 11:08:23

  Τιμώντας τον εξαιρετικό αρθρογράφο, θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι και ο ίδιος προσπάθησε στο συνέδριο της ΝΔ να βάλει το λιθαράκι του έτσι ώστε η κυβέρνηση να κάνει «ένα άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά» και του έριξαν ένα... «ένα άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά».

  Αν ήταν το πρώτο, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι σύμπτωση.
  Επειδή όμως υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα, με πρώτο τη στρατηγική άλματος για τη σύζευξη με την ΑΟΖ της Μάλτας, η οποία έχει εκθέσει τη χώρα ανεπανόρθωτα (γιαυτό και όσοι εισηγήθηκαν και ενέκριναν την εν λόγω στρατηγική συνεχίζουν να διδάσκουν και να ορίζουν στρατηγική), είναι ασφαλές να συμπεράνει κανείς ότι "σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση".

 15. Ταξιδιωτης avatar
  Ταξιδιωτης 07/12/2013 11:25:50

  Πολυ ενδιαφερον αρθρο που λεει αληθειες.
  Ο Τσιπρας πραγματι πονταρει στο να παρει ολες τις επωδυνες αποφασεις η παρουσα κυβερνηση ωστε μετα εαν γινει πρωθυπουργος να μπορει να παρει και ορισμενα φιλολαικα μετρα και να τα παρουσιασει ως δικια του επιτυχια..
  Αλλα δεν ειναι πρωτη φορα που αλλοι βγαζουν τα καστανα απο την φωτια και αλλοι παιρνουν τα ευσημα.ο Πρεσβυτερος Καραμανλης εβαλε την χωρα στην ΕΟΚ και ηταν ο Ανδρες Παπανδρεου που ωφεληθηκε χαρη στις επιδοτησεις και στα κοινοτικα πακετα.

  Πολυ σωστα αναφερετε τον πολεμο «διακριτικης φθορας» προς τον αδυναμο κρικο της κυβερνησης τον Βενιζελο.Πονταρει ο Συριζα πολλα στην Παπανδρεικη συνιστωσα του πασοκ που μπορει να κινηθει εαν το πασοκ συντριβει στις ευρωεκλογες.  Εκτος απο τις αναγκαιες διαρθρωτικες αλλαγες δεν πρεπει να ξεχναει κανεις το ζητημα της ΑΟΖ και του ορυκτου πλουτου οπου αρχικως εγιναν κινησεις απο την κυβερνηση για το ζητημα αυτο.

  http://www.antinews.gr/2012/07/04/169413/
  Σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», επισημαίνεται ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, εάν τον εκμεταλλευτούμε σωστά, μπορεί να αποβεί σωτήριος για το οικονομικό αδιέξοδο.

  Θα πρεπει να υπαρξει ενας στρατηγικος σχεδιασμος που θα βασισθει στην ΑΟΖ και βεβαια στο ορυκτο πλουτο της Ελλαδας.

 16. Χαρης avatar
  Χαρης 07/12/2013 11:37:25

  Λοιπον τα πραγματα ειναι απλα η κυβερνηση εχει 6 μηνες το πολυ μπροστα της.Αν σ'αυτο το διαστημα δεν δει ο κοσμος αυτα που λεει ο Σαμαρας (αναπτυξη,μειωση ανεργιας,μειωση τιμων,δικαιοτερο φορολογικο)τοτε θα εχουμε ολεθρο στις ευρωεκλογες οι οποιες μετα θα γινουν Εθνικες.Καμια δικαιολογια δεν εχουν πλεον μας λενε εδω και καιρο καντε υπομονη το 14 θα ειναι ετος αναπτυξης για την χωρα και ο κοσμος την εκανε την υπομονη του και με το παραπανω.

 17. aris1 avatar
  aris1 07/12/2013 12:12:00

  Για την ΑΟΖ ο Σαμαράς είχε πεί οτι ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανε μόλις γίνει Πρωθυπουργός. Εντός ολίγων ημερών. Ηταν έτοιμος ήδη απο τα Ζάπεια όπως μας έλεγαν. Πέρασαν ημέρες, εβδομάδες, μήνες, δύο χρόνια και τώρα αγαπητέ Ταξιδιώτη αναγκάζεσαι και εσύ να του γράψεις, σχεδόν στο τέλος της θητείας του, οτι τουλαχιστον ΘΑ πρεπει να υπαρξει ενας στρατηγικος σχεδιασμος που θα βασισθει στην ΑΟΖ και βεβαια στο ορυκτο πλουτο της Ελλαδας.
  Ξέρω, θα μου πείς δεν είχε υπολογίσει τα προηγούμενα χρόνια που καθόταν, τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τώρα δεν προλαβαίνει...

 18. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 07/12/2013 12:44:18

  Καλημέρα κύριε Ροδινέ.
  Επειδή σε σας σχολιάζουν συνήθως άνθρωποι που κάτι έχουν να πουν δε θα το κουράσω!
  1) Μιλάτε για τον ΟΟΣΑ και τις προτάσεις του, χωρίς όμως να προσδιορίζετε ποια ακριβώς υιοθετείτε. Ήδη αναφέρθηκε προηγουμένως κάτι για τις συντάξεις! Θέλετε δηλαδή μετά την περικοπή ακόμη και του δώρου των αγροτών να φτάσουμε σε σύνταξη 360 € για όλους; Έτσι ισοπεδωτικά και ΄΄ κομουνιστικά ΄΄ ανεξάρτητα από το τι έχει δώσει ο καθένας και πετώντας στον καιάδα (δείτε τα δράματα των εγκατελειμένων γέρων δίπλα μας που ζούνε με ένα κερί) χιλιάδες ψυχές (όπως τους ομογενείς που κόπηκε η προνοιακή σύνταξη);
  2)Αναφέρετε πολύ σωστά για τους 5-6 εργολάβους και τα ΄΄ μεγάλα ΄΄ έργα των δρόμων. Τι μου θυμίζει; Τι μου θυμίζει; Τους ΄΄Νταβατζήδες΄΄ αν δεν κάνω λάθος. Ο - για κάποιους κουρασμένος- Καραμανλής ξεκίνησε την πρωθυπουργική καριέρα του κυνηγώντας τους και έφαγε τα μούτρα του (αποκορύφωμα ο χορός του Σαρακατσάνου στα γλέντια τους). Τι υποκινεί - παρακινεί τον Σαμαρά όχι απλώς να τους πολεμήσει, αλλά και να τους αβαντάρει; Καλές οι παρατηρήσεις, καλύτερες οι εξηγήσεις.
  3) Στην ανάλυση σας περί τακτικής Τσίπρα αυτό που εκλαμβάνω εγώ είναι μία επιδοκιμασία. Τουλάχιστον στο επίπεδο ωριμότητας του και υπομονής του. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με πληροφορίες - και από το antinews μάλιστα - για επαφές του με άξιους πραγματικά Έλληνες από άλλους χώρους (π.χ Μαρκεζίνης) μάλλον πάμε για παράδοση εξουσίας τον Μάϊο (εξ΄ου και κάτι άρθρα περί τακτικής και όχι στρατηγικής ήττας, κ.λ.π).
  Αυτά τα ολίγα από μένα και περιμένω περισσότερα από τους συνσχολιαστές.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 07/12/2013 14:15:37

   για τον ΟΟΣΑ, απάντησα ήδη.
   Την τακτική Τσίπρα, κάθε άλλο παρά την επιδοκμάζω. Αλλωστε ο κ. Τσίπρας αναγκαστικά υποχώρησε στη στρατηγική αυτή δεδομένου οτι οι εκκλήσεις του για ανατροπή στο πεζοδρόμιο δεν βρήκαν ανταπόκριση.
   Ομως και αυτή η τακτική έχει πολλά κενά, Δείτε για παράδειγμα τις απόψεις που εκφράζουν για τα οικονομικά ο Δραγασάκης, ο Μηλιός, ο Σταθάκης ή ο Τσακαλώτος. Να μην αναφερθώ στον κ. Λαφαζάνη. Βαβέλ. Είναι μέγα λάθος της κυβέρνησης που δεν πιέζει περισσότερο τον κ. Τσίπρα για τις προτάσεις του αναφορικά με την έξοδο από την κρίση.

 19. Anonymous avatar
  Anonymous 07/12/2013 15:08:02

  Λυπάμαι που το γράφω (ακόμη περισσότερο που το πιστεύω), ο Σαμαράς αποδέχθηκε για τον εαυτό του την απονομή του ρόλου Επάρχου της Ευρώπης. Και επειδή η Ευρώπη επικυριαρχείτε από τη Γερμανία (τουλάχιστον στον παρόντα χρόνο), συνεπάγεται ότι ο ρόλος είναι αυτός του Επάρχου της Γερμανίας. Κρίμας για την επαναστατικότητα που πίστευα ότι τον διέκρινε, και για την οποία είχε δώσει δείγμα γραφής
  Παρ' όλα αυτά, ποτέ δεν είναι αργά

  • aris1 avatar
   aris1 @ Anonymous 07/12/2013 22:47:21

   Αρκεί να κάνει την επανάστασή του πρίν τις εκλογές. Μετά δεν θα είναι πια Πρωθυπουργός οπότε δεν θα μάθουμε ποτέ αν είχε αληθινή επεναστατικότητα ή απλώς ήταν παραπάνω περήφανος απ' ότι άξιζε.

 20. cp avatar
  cp 07/12/2013 15:55:56

  Κε Ροδινέ , καλησπέρα .Μερικές παρατηρήσεις:
  Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την οποία το πτωχευμένο δημόσιο πλήρωσε 900.000 ευρώ είναι λίγο μυωπική.Θυμίζει τον κον Στουρνάρα που μας διαβεβαίωνε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα αποφέρει ανάπτυξη ανώ του δέκα τοις εκατό.........
  Γράφει μέσα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ολιγοπώλιο στα Δημόσια Εργα?
  Γράφει ότι οι λίγες εταιρείες της Η τάξης ,κατηγορήθηκαν ότι ρυθμίζουν τις εκπτώσεις μεταξύ τους (όχι απλώς κατηγορίες ........)?Οτι για να μπείς στην Η τάξη ,μπαίνεις με υπογραφή υπουργού ?Οτι όσες εταιρείες από την Η τάξη μίλησαν ,πτώχευσαν άμεσα ?Επίσης ότι τα περίφημα ΣΔΙΤ είναι τα ποιό αδιαφανή έργα?(Υπόθεση βρεφονηπικών σταθμών με κόστος 5000 ευρώ ανά μ2) .
  Γιατί ο κος Υπουργός δεν ανοίγει το κλάμπ της Η τάξης ?(Το οποίο είναι και απλούστατη διαδικασία.Αντιθέτως έχουμε ορολογία περί " νταβατζήδων" και στην πράξη αγάπες και λουλούδια?)
  Ολα τα έργα με το σύστημα των διοδίων κόστισαν υπέρογκα ποσά στον φορολογούμενο . Δείτε πόσα έβαλαν στην γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και πόσα θα εισπράξουν !
  Ορισμένες απόψεις του πορίσματος βέβαια είναι σωστές,όπως και σε οποιοδήποτε πολυσέλιδο κείμενο,όπως το μνημόνιο.
  Πολλές δε αποσκοπούν στον αφελληνισμό της βιομηχανίας και στην ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗ.
  Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική είναι λάθος κατά εμέ.Στηρίζεται στο σύστημα "πέτα μακριά την μπάλλα ". Με οποιοδήποτε κόστος ! Τεράστια ποσά σε έντοκα τα οποία αυξάνουν και τα τραπεζικά χρέη με τις μεγάλες μοχλεύσεις τους .Το όλο σύστημα είναι εξαιρετικά ασταθές και είναι εύκολο να σκάσει ,με τεράστιες συνέπειες ,διότι στηρίζεται σε διάφορους ιδιοτελείς αρχηγούς κρατών και σε απίθανους γραφειοκράτες. Το ότι ισορροπούν τώρα δεν σημαίνει τίποτε απολύτως.
  Ειναι η λογική "διακοποδανείου" ,μολονότι οι "διακοπές" είναι ταξείδι στην κόλαση .
  Και πας στην κόλαση και πληρώνεις τόκους πιστωτικής κάρτας .Αυτό είναι η Ελληνική Οικονομία σήμερα.
  Χωρίς σχέδιο Β' δεν γίνεται τίποτε ,να είστε απολύτως βέβαιος !

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ cp 07/12/2013 17:33:53

   τώρα εσύ, που θέλει να διαφωνήσω με όσα γράφεις;

 21. Διογένης avatar
  Διογένης 07/12/2013 16:16:45

  Ετσι είναι. Το μόνο που μπορεί να τον σώσει από την φθορά είναι έξοδος στις αγορές ΤΩΡΑ!

  • aris1 avatar
   aris1 @ Διογένης 07/12/2013 22:36:15

   Σωστά! Ακόμα και με 15% επιτόκιο!!. Είτε έχεις χρέος 175% του ΑΕΠ είτε 200% μη βιώσιμο είναι, και θα κουρευτεί οπωσδήποτε, είτε συνεναιτικά είτε μονομερώς...Ο τολμών νικά, αν έχει τα guts...

 22. Dino avatar
  Dino 07/12/2013 17:08:27

  Το ζήτημα του χρέους είναι κεφαλαιώδες και εκτός από οικονομικό είναι και ηθικό. Η Μέρκελ και οι "βόρειοι" έστησαν τα τελευταία 3 χρόνια μια ολόκληρη προπαγανδιστική μηχανή για τους λαούς τους και τους φλόμωσαν στο ψέμα οτι πληρώνουν λεφτά για τους Έλληνες από αλληλεγγύη. Κανείς δεν τους είπε οτι αν η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει το 2010 το σπίτι τους θα είχε καεί ολοσχερώς. Το μνημονιακό ράλλυ στο οποίο επιδοθήκαμε δεν ήταν μόνο για μας, ήταν και για τη σωτηρία της Ευρώπης. Τα ψέμματα τελειώνουν και το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, είναι αυτών που έστησαν το παραμύθι. Τώρα θα πρέπει να πουν στους λαούς τους οτι το πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα που θα κόστιζε πολλά δις στην Ευρώπη δεν αποφεύχθη αλλά αναβλήθηκε για λόγους διαχείρησης του κόστους (μετατροπή του χρέους σε κρατικό από ιδιωτικό κλπ) και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.
  Χωρίς κούρεμα τα νούμερα δεν βγαίνουν, τα ποσά που θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι είναι τεράστια και δεν βλέπω πως θα φανεί φως χωρίς συγκρουσιακή λογική. Επομένως άλμα ταχύτερο από τη φθορά δεν υπάρχει με εσωτερική διαχείριση της κρίσης και πολιτικούς ελιγμούς. Το πρόβλημα είναι εκεί, τα συμφέροντα αντίρροπα και η λύση μία και εθνικά επιβεβλημένη.

 23. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 07/12/2013 18:06:01

  Οταν το αυτονόητο ανάγεται σε επικό τότε το ζήτημα είναι πόσο απέχει η αγκυλωμένη εγκλωβισμένη πολιτική σκέψη απο την ολοκληρωτική παράλυση;

  Πρώτο μέλημα μας να ορίσουμε το σκηνικό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιμετρικά της. Έχουμε λοιπόν την κοινή πολιτική γραμμή μεταξύ Κομισιόν και Γερμανίας, βρισκόμαστε μπροστά στην συνεχώς αναβαθμισμένη προσπάθεια της Γερμανίας να αυξήσει την ηγετική της θέση και να παράξει την πολυπόθητη ηγεμόνευση της .Το ισχυρό Ευρώ αποτελεί το όπλο της κυριαρχίας της Γερμανικής διπλωματίας, η σχέση Ευρώ -δολαρίου κρατά τον Ευρωπαϊκό Νότο εγκλωβισμένο και μη ανταγωνιστικό,μια σειρά χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, που είναι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, δέχονται τις γερμανικές θέσεις χωρίς να αντιδρούν, ενώ βλέπουν το Δημόσιο αλλά και τα άλλα χρέη τους να βαθαίνουν.

  Η πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία έχει παραλύσει τη θέληση και των χωρών αυτών και έχει υποχρεώσει τις κυβερνήσεις τους σε σχεδόν υποταγή, με τον Μάρτιν Σουλτς ως νέο πρόεδρο της Κομισιόν ελπίζει δε σε έναν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχος της Κομισιόν .Μόνη αχτίδα η σύνθεση του επερχόμενου Ευρωκοινοβουλίου. Για το τέλος τις σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας μια σχέση που το Βερολίνο δεν δείχνει διατεθειμένο να την διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα πιέζει ασφυκτικά την Ρωσία με κάθε τρόπο με σκοπό να αποκομίσει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο μέσω της Ανατολικής Εταιρικής σχέσης.Με πολύ απλά λόγια αιώνων δόγμα το οποίο αναβαθμίζεται συνεχώς και το οποίο στοχεύει πρώτιστα στις αγορές, στις περιοχές πλουτοπαραγωγικών πηγών και στην δημιουργία συνθηκών που θα καθιστούν την όποια εκδήλωση ηγετικών βλέψεων άλλων χωρών αδύνατη. Στην γερμανική διπλωματία ο όρος προσάρτηση είναι κομβικής σημασίας παράμετρος και την ακολουθεί ανά τους αιώνες

  Την ώρα που η Γερμανική Ηγεμονία κτίζει παράλληλη δομή στον Ελλαδικό χώρο, με σκοπό να αποδυναμώσει τον κρατικό μηχανισμό την όποια εκλεγμένη Ελληνική κυβέρνηση , την ώρα που θέτει αργά και σταθερά στην μέγκενη τις βαλκανικές χώρες , την ώρα που καθορίζει το σύνολο της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. και την ώρα που σκοπεύει μέσω Κύπρου και Ελλάδας να δώσει στο Ισραήλ το γεωστρατηγικό βάθος που χρειάζεται εμείς ασχολούμαστε με την Τρόικα

  Την ώρα που οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας (να μην ξεχάσουμε το πόσο σθεναρά στήριξε η Γερμανία μαζί με την Ρωσία την Οθωμανική Αυτοκρατορία και γιατί) αναβαθμίζονται με κοινό τόπο τις Ειδικές Βιομηχανικές ζώνες σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος (Θράκη και Μακεδονία) ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα εμείς ασχολούμαστε με τον Κο. Τόμσεν έναν υπάλληλο δηλαδή στον οποίο την μεγαλύτερη τιμή την επιφύλαξε ο γνωστός Κανέλος

  Την ώρα που γύρω μας έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα διεθνούς πολιτικής με αντιπαλότητες υπερδυνάμεων, με εμπλοκές περιφερειακών δυνάμεων, με τον εθνικισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό να συνθέτουν το πλέον εκρηκτικό κοκτέιλ εμείς ασχολούμαστε με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος κατέγραψε ότι έχουν καταθέσει και έχουν γράψει πλήθος αναλυτών και Ελληνικών Ιδρυμάτων με ακόμα μεγαλύτερη τεκμηρίωση , ο οποίος αποτελεί όμως το πλέον βολικό άλλοθι για το εκλογικό κόστος και το σαμάρι ανάμεσα στους δύο μονομάχους .

  Ο Κος Σαμαράς και η ηγετική του ομάδα (για την επικοινωνιακή ομάδα ούτε λόγος να γίνεται αποτελούν τον πλέον κατάλληλο εμβρυουλκό του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του μέσω των αλλεπάλληλων εκλογικών μαχών να επιτείνει τα αυτοδιαλυτικά φαινόμενα εντός της Ν.Δ.) βρίσκεται ίσως ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης μπροστά στην οποία τα όσα έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ωχριούν. Μετά το τέλος της Ιταλικής Προεδρίας της Ε.Ε. θα είμαστε σε θέση να πούμε αν στάθηκε αντάξιος της πρόκλησης αυτής..

  Σε μια διαπραγμάτευση με την Γερμανία μόνο ένα διαπραγματευτικό χαρτί υπάρχει η Κοινωνική συνοχή, το Ισχυρό Εθνος, το Αξιόπιστο Κράτος και η Εθνική Στρατηγική. Αυτο το χαρτί η Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση, η Ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δεν τον διαθέτει, και είναι άγνωστο αν ποτέ θα αποτελέσει ατού της .Η Γερμανία το μόνο που σέβεται και εκτιμά είναι η ισχύς και η εκπροσώπηση του Εθνους σε απόλυτο βαθμό απο τους τους Ηγήτορες του.

  Η Υπανάπτυξη λοιπόν είναι ο αντίπαλος της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ηγετικής ομάδας της Ν.Δ,. η καχεκτικότητα που την αναπαράγει σε όλα τα επίπεδα και η αδυναμία άσκησης ηγεμονίας επι της Κοινωνίας

  Τα μεγάλα έργα και οι Υποδομές προσφέρουν εύκολη πρόσβαση πρός και απο τις αγορές, πρός και απο τις ζώνες πλουτοπαραγωγικών πηγών ως επίσης και βοηθούν την σύζευξη Γερμανίας-Κίνας η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την Γερμανία καθώς θέτει υπο ομηρία σε ζωτικές περιοχές την Ρωσία

  Αντιλαμβάνομαι πως όλα αυτά φαίνονται απόμακρα για την κοινωνία. Ψιλά γράμματα.Η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας περνάει δύσκολα και η καθημερινότητά τους σκληραίνει ακόμα περισσότερο. Δεν ξέρω πόσους παρηγορούν τα ανωτέρω, ούτε και πόσους ενδιαφέρουν.Για όσους όμως έχουν μπεί στον κόπο να μελετήσουν το πώς κάποτε μια χώρα και ένα Έθνος στάθηκε απέναντι στον Γερμανικό ηγεμονισμό (στην πιο χείριστη έκφραση του) ξέρω ότι μέσα απο παρόμοιους διαύλους μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

  Καλού κακού ας ανατρεξουν όσοι επίσης το επιθυμούν στην πορεία του Βίλι Μπράντ ( Χέρμπερτ Καρλ Φραμ) του μεγάλου γερμανού σοσιαλδημοκράτη πολιτικού ο οποίος και κυβέρνησε τη Δυτική Γερμανία για μια πενταετία σχεδόν μέχρι την στιγμή που οι γνωστοί διεθνείς παράγοντες τον οδήγησαν ύπουλα σε μια πρόωρη παραίτηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.