#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/08/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Άλλο στρατιωτική θητεία και άλλο φρου φρου κι αρώματα"

("Που πας ρε Καραμήτρο;")
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Γνωστό το ανέκδοτο με τον Καραμήτρο φαντάρο και πως ο λοχίας του ανακοίνωσε ότι πέθανε η μάνα του. Ο Καραμήτρος σήμερα κάνει 9 μήνες θητεία. Ίσα που προλαβαίνει να μάθει να δένει τ’  άρβυλα του, από πού κρατάνε το όπλο και να βαράει ατελείωτες υπηρεσίες χάσκοντας. Ενίοτε μαθαίνει περισσότερα, όταν κάποια στελέχη – ιεραπόστολοι βγάζουν από τη μύγα ξύγκι αλλά συνήθως αυτό είναι αδύνατο με μισοάδεια στρατόπεδα.

Δεν θα τολμούσα να γράψω αυτές τις γραμμές αν δεν είχα αφιερώσει εθελοντικά 23 μήνες από την ζωή μου στις Ειδικές Δυνάμεις, όπως και άλλοι συνάδελφοι. Δικαιούμαι λοιπόν «δια να ομιλώ» όπως έλεγε με τις ελληνικούρες του ο συχωρεμένος ο Κουτσόγιωργας.

Οι εισηγήσεις των Επιτελείων αλλά κι η γνώμη όποιου έχει σχέση με το «άθλημα» και δεν έχει υπηρετήσει στην Γκομενοφυλακή, εκεί ανάμεσα στα υψώματα του Γκολάν, του «Μπαλτάζαρ», του  «Ντα Κάπο» και την εξέχουσα του Αφιόν Καραχισάρ, είναι πως οι μονάδες έχουν βαρέσει μπιέλα από την κωμωδία της εννιάμηνης θητείας. Η επάνδρωση είναι στο ναδίρ, αξιοπρεπής εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει κι όλο αυτό υπονομεύει την αποτρεπτική δύναμη της Άμυνας μας.

Η κυβέρνηση πάγωσε την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, που θα αποκαθιστούσε κάπως τα πράγματα, παρά τις εισηγήσεις των αρμοδίων Επιτελών και την κοινή λογική. Αντέδρασαν φυσικά οι κομματικές νεολαίες. Άλλο να ιδρώνεις στον Ρέμο από το συνωστισμό και στην Ψαρρού κι άλλο σε πορεία μετά φόρτου. Καλά τα ντεσιμπέλ όταν η καρδιά του Σάκη «χτυπάει μόνο για σένα» κι άλλο να κάνεις βολή και δη βαρέων όπλων, που οι στρατεύσιμοι μόνο σε ταινίες βλέπουν  κι ακούνε πλέον.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ατυχώς είπε πως δεν μπορούμε να «φορτώσουμε με επιπλέον τρεις μήνες θητεία» την νεολαία μας που έχει υποφέρει τόσα και τόσα. Ποιος άραγε θα φέρει το καθήκον της Άμυνας της χώρας; Κάποιοι άλλοι και από ποια χώρα;

Ξεκάθαρα πράγματα: η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας πρέπει να καθορίζεται μόνο από τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και να είναι όσο πιο «πυκνή» γίνεται σε ποσότητα και ποιότητα στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στις μονάδες είναι απαράδεκτη και δεν χωρεί λαϊκισμός. Ο Ελληνικός Στρατός, κυρίως αυτός, δεν έχει ανάγκη από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, φρου φρου κι αρώματα. Χρειάζεται καταρχήν επαρκή επάνδρωση ώστε να εκτελέσει την αποστολή του, η οποία δεν μπορεί να συναρτάται από τα κέφια και την διάθεση πολιτικών οργανώσεων, που στην ουσία δεν εκφράζουν παρά ελάχιστο μέρος της νεολαίας. Και τι νόημα έχει το ερώτημα «θέλετε ν’ αυξηθεί η θητεία»; Τι θα απαντήσουν; Είναι σαν να ρωτάς «θέλετε να πληρώνετε φόρους»; Όχι θα απαντήσουν όλοι αλλά πρέπει να πληρώνουν.

Δεν είμαστε το Βέλγιο. Δυστυχώς δεν συνορεύουμε με την Γαλλία ή το Λουξεμβούργο. Δεν είμαστε η Νορβηγία. Δυστυχώς το πρόβλημα μας δεν είναι οι συνθήκες αλιείας του μπακαλιάρου. Έχουμε εχθρούς. Δεν τους διαλέγεις τους εχθρούς. Σε διαλέγουν, γιατί έχουν αντίθετα συμφέροντα από τα δικά σου. Κι όταν είσαι αδύναμος μυρίζουν την αδυναμία σου και τανύζουν τα νύχια τους. Κι εμείς έχουμε εχθρό επεκτατιστή, αδίστακτο και γενοκτόνο.

Ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, επιβάλλεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση κι αποτρεπτική ικανότητα. Κι αυτό θέλει επαρκώς επανδρωμένες μονάδες. Ας ακούσουμε λοιπόν τα στελέχη. Ξέρουν.

Η προϋπόθεση της ανάπτυξης, της υγείας, της παιδείας, των πάντων, είναι η Ασφάλεια, εσωτερική αλλά και εξωτερική. Εξωτερική ασφάλεια με εννιάμηνη θητεία δεν έχεις.

Χρήματα για πενταετείς δεν υπάρχουν κι ούτως ή άλλως ο θεσμός, πλην εξαιρέσεων και συγκεκριμένων ειδικοτήτων, απέτυχε. Ή λοιπόν θα αυξήσουμε την θητεία ή θα βλέπουμε την αμυντική μας ικανότητα να παρακμάζει κι άλλο. Αλλιώς κινδυνεύουμε ν’ ακούσουμε μια μέρα το «που πας ρε Καραμήτρο» στα τούρκικα…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Flat avatar
  Flat 03/08/2012 13:09:15

  αποτροπη με 9 μηνη θητεία και φυγόστρατους τους μισούς επώνυμους Έλληνες δεν γίνεται. Αφερίμ και μασαλάχ.

  • chris avatar
   chris @ Flat 03/08/2012 13:24:09

   "Η προϋπόθεση της ανάπτυξης, της υγείας, της παιδείας, των πάντων, είναι η Ασφάλεια, εσωτερική αλλά και εξωτερική."
   20-1 δεν ηταν ο στρατιωτικος κανονισμος;
   Η αποστολη του στρατου ειναι η προασπιση της ασφαλειας απο καθε εσωτερικο ή εξωτερικο κινδυνο (και με αυτη την σειρα νομιζω) δεν ελεγε στο πρωτο του αρθρο;
   Παλι στα ιδια εμφυλιοπολεμικα γυρνας
   Επειδη και μεις πηγαμε φανταροι και καναμε αρκετες συζητησεις με στελεχη ,οταν τα πραγματα ηταν απειρως καλυτερα, το συμπερασμα ηταν οτι θητεια πανω απο 6 μηνες ειναι χασιμο χρονου.
   Με σωστη οργανωση, στοχευση και θεληση και προπαντως μακρια απο πολιτικους και καθεστωτικους εναγκαλισμους (αρα ακυρη η προταση) μπορουμε να φτιαξουμε τον στρατο που θελουμε.
   6 μηνες για να προασπισουμε την χωρα μας ειναι καλα, δεν φτανουν ομως για να παρουμε την Πολη.
   Με καταλαβαινεις τι εννοω.

   • Costan the Barbarian avatar
    Costan the Barbarian @ chris 03/08/2012 14:54:56

    "Επειδη και μεις πηγαμε φανταροι και καναμε αρκετες συζητησεις με στελεχη ,οταν τα πραγματα ηταν απειρως καλυτερα, το συμπερασμα ηταν οτι θητεια πανω απο 6 μηνες ειναι χασιμο χρονου."
    Το είπες και μόνος σου: τότε τα πράγματα ηταν απείρως καλύτερα. Κόσμος υπήρχε και οι υπηρεσίες έβγαιναν άνετα, ενώ μπορούσε να γίνει και εκπαίδευση.
    Για να καταθέσω και την προσωπική μου μαρτυρία: Υπηρέτησα όταν η θητεία ήταν 16μηνη (απολύθηκα προ δεκαετίας). Σε μονάδα του Έβρου όταν πήγα και εκπαίδευση μπορούσαμε να κάνουμε και εξόδους και άδειες να έχουμε, ενώ σπάνια είχαμε πρόβλημα με τις υπηρεσίες. Και όταν γινόταν κάποια στραβή και μας πήγαινε εμπλοκή, η παρηγοριά ήταν η αναμενόμενη επιστροφή συναδέλφων στη μονάδα από αποσπάσεις και άδειες και η δική μας άδεια που δεν αργούσε. Αλλά τότε είχαμε τόσο κόσμο που τα κρεβάτια στο λόχο δεν έφταναν. Τώρα...

   • Stergios P. avatar
    Stergios P. @ chris 03/08/2012 15:53:29

    Με έξι μήνες θητείας φίλε μου καλύτερα να τους στέλνουμε στους Δήμους για να αναλάβουν την αποκομιδή των σκουπιδιών, εκεί που δεν χρειάζεται μεγάλη εκπαίδευση και να αναθέσουμε την ασφάλεια της χώρας σε κάποια ξένη εταιρεία security, με το αζημίωτο φυσικά. Αλλά θα ήθελα να μου πεις που υπηρέτησες για να έχεις αυτή την άποψη για την θητεία...

    • chris avatar
     chris @ Stergios P. 03/08/2012 16:21:25

     Χιο 15 μηνες εαν ενδιαφερεσαι.
     Το που ,δεν θες να ξερεις.....
     Τα πραγματα ηταν καλυτερα απο οικονομικης αποψεως.
     Πιστεψε με ακομα και τωρα εαν σου πω τι γινεται θα χασεις το εδαφος κατω απο τα ποδια σου.
     Τελος παντων , κυριοι 6 μηνες (αντε 8 για τους δυσπιστους).
     Τα υπολοιπα ειναι π..... των στρατοκ.......
     Συγνωμη για τις εκφρασεις αλλα ετσι ειναι.
     Τα στελεχη που θα πεσουν για την πατριδα δεν εχουν καμια σχεση με τους αστεριες που βλεπεις κι ακους.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ chris 03/08/2012 21:22:45

    Σωστά, τι να ξέρουν τα Επιτελεία, αφού τα 'χεις πει πει με όσους γνώρισες στη θητεία σου.
    Λοιπόν, αγαπητέ, για να μιλήσουμε σοβαρά, δεν χρειάζεται να πάρεις την Πόλη. Για να υπερασπιστείς όμως την Κομοτηνή, την Λήμνο, την Κω ή την ελεύθερη Κύπρο, χρειάζεται να κάνεις δυο πλήρη εξάμηνα εκπαίδευσης, εαρινό και χειμερινό, κι αν είσαι ΔΕΑ κι ένα εξάμηνο επιπλέον (18 μήνες), να εξοικειωθείς στην στρατιωτική ζωή, να φτιάξεις "πνεύμα μονάδος", να κάνεις βολές με το ατομικό σου όπλο αλλά και το όπλο της ειδικότητας σου, αν είσαι βαρειοπλίτης, να σκληραγωγηγθείς , να συμμετάσχεις σε όλες τις ασκήσεις που προβλέπονται Χειμώνα ή Καλοκαίρι.

    • chris avatar
     chris @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/08/2012 21:35:02

     Μαλλον στα επιτελεια που συχναζεις συνδιαλεγεσαι με λαθος ανθρωπους.
     Τωρα, 12 μηνες για να κανεις ολα αυτα που λες και με τον τροπο που τα λες , μαλλον παρωχημενα ακουγονται.
     Και ισως ειναι μια δικαιολογια για να κρατουν τις θεσεις τους οι γαλοναδες

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ chris 03/08/2012 22:11:14

      Αγαπητέ Chriss, τα νεκροταφεία από δω ως την Κύπρο είναι γεμάτα από "γαλονάδες".
      Υπάρχει και το δικαίωμα στην ανοησία αλλά δείχνε και λίγο σεβασμό.

     • chris avatar
      chris @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 11:09:15

      Εκει που δυστυχως χτυπηθηκαμε μεταξυ μας εννοεις.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ chris 06/08/2012 15:40:28

      Μιλάω για το έπος του Σχη Παύλου Κουρούπη στην Κερύνεια, που κράτησε τους τούρκους δυόμιση μέρες με πολλαπλάσιες εχθρικές δυνάμεις, ώσπου χάθηκε κι ο ίδιος μέσα στη μάχη.
      Μιλάω για το έπος των ΛΟΚ στο αεροδρόμιο, στις παρυφές της Λευκωσίας, όπου σταμάτησαν οι γενναίοι Κοϊμτζόγλου και Μπικάκης την προέλαση των Τουρκικών τανκς, για τον Τχη Γιώργο Κατσάνη, Διοικητή της 33 Μοίρας Καταδρομών, που έπεσε μαχόμενος στον Κοτζάκαγια, για τον αγνοούμενο Λοχαγό Κατούντα.
      Μιλάω για τα λιοντάρια της ΕΛΔΥΚ, πχ Λοχαγός Σταυριανάκος, που έπεσαν μαχόμενοι στα ορύγματα του στρατοπέδου τους.
      Πολλά τα παραδείγματα γενναίων μονίμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών που μαζί με τους στρατιώτες τους πολέμησαν γενναία κι έπεσαν μαχόμενοι.
      Μάθατε μερικοί και πιπιλίζετε χωρίς να ντρέπεστε την καραμέλα του πραξικοπήματος, αναπαράγοντας τις τουρκικές δικαιολογίες και την προπαγάνδα τους για τον "Αττίλα".

     • Δημήτρης avatar
      Δημήτρης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/09/2012 09:11:32

      Πες τα ρε Φαήλο γιατί επειδή γνώρισαν κάποιους τεμπέληδες αγύρτες στον στρατό νομίζουν ότι όλοι τους τέτοιοι είναι. Πηγαίνετε να δείτε πως βγάζουν το ψωμί τους οι ΛΟΚατζήδες και οι πιλότοι στα readiness και μετά ελάτε να μιλήσουμε!

    • Θ.Δ. avatar
     Θ.Δ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/08/2012 21:47:20

     Φαηλο φαινεται οτι ολοι οι συγχρονοι στρατοι που εκπαιδευουν τους στρατιωτες για χρονια ολοκληρα και ξοδευουν δις για την αρτια εκπαιδευση τους ειναι στρατοι φλουφληδων ενω εμεις ειμαστε τοσο μαγκες που σε ενα εξαμηνο βγαζουμε ραμπο!
     Τσαμπα φαινεται τρεχαμε τοσους μηνες στην 2α ΜΑΛ καπου στις αρχες του '90 ενω με ενα εξαμηνο θα ειχαμε καθαρισει!
     Ο μεσος ελληνας στρατιωτης ειναι τοσο ανεκπαιδευτος που σε πραγματικη μαχη ειναι πιο πιθανο να σκοτωσει συμμαχητες του παρα εχθρους.Και αυτο το ξερουν καλα οι ελληνες αξιωματικοι αλλα τι να πουν?Αυξηστε την θητεια?
     Με 6-7 βολες εκπαιδευση,αραχτος και πρηνηδον εναντιον ακινητου χαρτινου στοχου στα 100 μετρα δεν πετυχαινεις ουτε τον γαμο του καραγκιοζη σε πραγματικες συνθηκες!
     Στον Α' παγκοσμιο οι αμερικανοι ανακαλυψαν του λογου το αληθες!

     • chris avatar
      chris @ Θ.Δ. 03/08/2012 22:15:10

      Αρχιζω και αισθανομαι πιο ασφαλης , οταν βλεπω τοσους ετοιμους "σαν απο παλια" να με υπερασπισουν εμενα τον αδαη.
      Μου ερχεται τωρα στο μυαλο μια προταση .
      Εθελοντικη θητεια 24 μηνων σε πραγματικο στρατο οπως τον θελουν οι ελληνες αξιωματικοι.
      Νομιζω οτι 20000 νεοι , καθε χρονια θα ειναι αρκετα ευκολο να βρεθουν για να υπηρετησουν την πατριδα.
      Οι υπολοιποι μπορουμε να υπηρετησουμε σε υποστηρικτικες θεσεις .
      Ετσι κι αλλιως κι οι τρακοσιοι , τρακοσιοι ηταν .
      Οποτε βολευομαστε ολοι.
      Αιεν αριστευειν.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ chris 03/08/2012 22:54:13

      Ενίοτε αγαπητέ βάλονται και οι μονάδες των μετόπισθεν. Με λίγη χαλάουα και γόβα δωδεκάποντη μπορεί να αποφύγεις όλους τους κινδύνους.

     • chris avatar
      chris @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 11:07:09

      Επαφιεμαι στα στιβαρα μπρατσα των καθε λογης ΚΔΟΑ , που ελλειψει αναλογης παιδειας αυξανονται και πληθυνονται.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ chris 04/08/2012 13:24:55

      Θα κάνουν ότι μπορούν.

     • man8os avatar
      man8os @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 11:20:23

      ΧΑΧΑΧΑ!
      ΣΩΣΤΟΣ!

     • Χαλκιδέος avatar
      Χαλκιδέος @ Θ.Δ. 06/08/2012 01:54:40

      Βολές από τα 100 μέτρα; Και πήγες και στην 2η ΜΑΛ? Πλάκα μας κάνεις; 17μηνο στους Πεζοναύτες την περίοδο 1992-1994 και κάτω από τα 350 μέτρα δεν είχαμε κάνει βολή! Άσε που οι μισές ήταν στα 700-800 μέτρα! Από τα 100 μέτρα έκανα νυχτερινή βολή με διόπτρα Εκονόπτικς όταν εκπαιδευόμουν ως ελεύθερος σκοπευτής!

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Χαλκιδέος 06/08/2012 15:41:53

      Χακιδέα, σκοπευμένα πυρά με FN θα έκανες το πολύ ως τα 600 μέτρα. Κόψε κάτι.

    • Γιαννης Κ avatar
     Γιαννης Κ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/08/2012 16:24:13

     Δυστυχώς για την πλειοψηφία των Ελλήνων που υπηρέτησαν στρατός σημαίνει Αγγαρείες (σφουγγαρίσματα σκουπίσματα πλύσιμο δίσκων εστιατορίου), σκοπιές στο πουθενά και χάσιμο χρόνου. Επίσης θυμάμαι πολύ ρεμούλα απο τα στελέχη που μπαίναν βράδυ στις αποθήκες και άνοιγαν υπολογιστές για να πάρουν π.χ. επεξεργαστές. Καλό το παραμύθι για να βγάζουν λεφτά απο μίζες οι πολιτικοί και οι υποστράτηγοι αλλά δεν νομίζω πως αυτές οι ένοπλες δυνάμεις μπορεί να αποτρέψουν τους Τούρκους π.χ. ιδίως όταν πλέον οι πόλεμοι γίνονται με την βοήθεια Αμερικής ή Ρωσίας.

  • giorgos gianniotis avatar
   giorgos gianniotis @ Flat 03/08/2012 23:43:43

   Με 34 μηνες και με ολα τα γεγονοτα απο 1973 μεχρι 1975 και με Εβρο ,Λημνο κλπ ποτε δεν μετανοιωσα που αφιερωσα ενα κομματι της ζωης μου στην προασπιση των εθνικων συμφεροντων.Οπως τωρα ετσι και τοτε οι πονηροι και οι τυχεροι περισσευαν και μαλιστα σε συνθηκες στρατιωτικου καθεστωτος.Οι πονηροι, πουλουσαν τρελλα και σε συνθηκες Δημοκρατιας, την εξαργυρωσαν με την ιδιοτητα του αντιστασιακου και εγιναν πρωθυπουργοι, υπουργοι βουλευτες Λαζοπουλοι Τριανταφυλλοπουλοι κ.α .Υπηρξαν κι εκεινοι οι πιο προχωρημενοι που παρουσιαστηκαν με μινι φουστα, η με ταγιερ για να πλεξουν την φανελλα του στρατιωτη και πραγματι καταφερναν ν απαλλαγουν επειδη οι λουγκρες δεν ειχαν θεση στο στρατευμα.Ειναι υποχρεωση απεναντι στην πατριδα η στρατευση και οχι εκτιση ποινης.Η ελειψη σρατιωτικης δυναμης στα συνορα της χωρας και ο συνωστισμος στο τριεθνες[Χαλανδρι-Παπαγου-Ψυχικο] εχει κανει την χωρα ξεφραγο αμπελι και οι πασης φυσεως ''εχθροι'' εχουν καταλαβει το συνταγμα ,τον Αγιο Παντελημονα ,την Κρητη , το Ιονιο ,το Αιγαιο ,την Θεσσαλονικη κ.λ.π.Δεν ειναι χασιμο χρονου η θητεια, οπως ισχυριζονται πολλοι νεοελληνες, αλλα προσφορα υπηρεσιας προς την Ελληνικη Πατριδα, που καποιος πρεπει επιτελους να νοιαζεται και γι αυτη και να το κανει εμπρακτως,

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/08/2012 13:13:43

  Η Τουρκία γιατί εξήγγειλε μετασχηματισμό του στρατού της σε αποκλειστικά επαγγελματικό μέχρι το 2023;
  Μήπως γιατί ένας αμιγώς επαγγελματικός στρατός, σε σύγκριση με τον κληρωτό, είναι πολύ πιό αποτελεσματικός, ευέλικτος, προσαρμοσμένος στις νέες αμυντικές τεχνολογίες και κυρίως, οικονομικά συμφέρων;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 03/08/2012 13:16:52

   Με 9 ή 12 ή 15 μήνες θητεία, ο μη επαγγελματικός στρατός είναι πάντα βαρέλι δίχως πάτο.
   Κομματικά επωφελής ως πάρκινγκ ανέργων νέων μεν, εθνικά - οικονομικά ζημιογόνος δε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ο Θείος 03/08/2012 13:21:14

   Θείε, εκεί έχουν διαθέσιμη νεολαία πολλών εκατομμυρίων και περισσεύει. Εδώ κάτι χιλιάδες το χρόνο είναι διαθέσιμοι και το τρενάρουν μέχρι τα 25-30. Και αυτό να αλλάξει. Να πηγαίνουν στα 18 όλοι (εκτός σοβαρών εξαιρέσεων-ορφανοί πατρός, υγεία κλπ.). Πρέπει αφού γίνει η θητεία 12μηνη και αν και εφόσον χρειάζεται παραπάνω να κάνει και προκήρυξη για ΕΠΟΠ. Όχι τώρα που λείπουν κληρωτοί.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Γεώργιος Τ. 03/08/2012 13:35:50

    Το πρόβλημα μειωμένης αποτελεσματικότητας και υπερβολικού κόστους ενός κληρωτού κατά βάση στρατού, προκύπτει από την αμυντική τεχνολογία εν έτει 2012.
    Γι αυτό το λόγο θα καταργήσουν οι Τούρκοι την κληρωτή θητεία, άν και έχουν διαθέσιμα πολλά εκατομύρια νέων.

    • Scarface avatar
     Scarface @ Ο Θείος 03/08/2012 15:33:28

     O καλυτερος απο αποψη αποτελεσματων τα τελευταια 50 χρονια στρατος του κοσμου, στηριζεται συντριπτικα σε κληρωτους. Αν μπορουν οι ισραηλινοι να ειναι στην ουσια, πολιτες-οπλιτες, γιατι να μην μπορουμε κι εμεις?

     • Tasos avatar
      Tasos @ Scarface 03/08/2012 16:01:28

      Γιατί ο νέος στρατεύσιμος ονειρεύεται σπουδές και μεταπτυχιακά πακέτο με τουρισμό στο εξωτερικό και μετά καριέρα για λούσα έτσι για να πέφτουν τα γκομενάκια. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό αλλά φιλοσοφίας. Πολίτης - οπλίτης (ή έστω εθνοφύλακας που θυμάμαι στη Λήμνο είχαμε και τέτοιους) σημαίνει ψυχολογία μαχητή και όχι κοπανατζή/παρτάκια.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Scarface 03/08/2012 16:43:00

      Το Ισραήλ είναι ειδική - μοναδική - περίπτωση χώρας. Έχω ήδη αναφερθεί.
      Άλλη σύγκριση, με άλλη χώρα ;;

     • Scarface avatar
      Scarface @ Ο Θείος 03/08/2012 17:29:20

      Το Ισραηλ...
      Περικυκλωμενο απο εχθρους που το μισουν.
      Με πολυ ανωτερο βιοτικο και μορφωτικο επιπεδο απο τους γειτονες του.
      Με εχθρους που εχουν αντιθετη κουλτουρα και θρησκεια και που επιβουλευονται τα εδαφη του, που καποτε τα κατειχαν εκεινοι.

      Που εχει πολεμησει εναντιων τους καμποσες φορες μεχρι τωρα και που το απειλουν και για το μελλον.

      Με εχθρους που το εχουν ξεπερασει κατα πολυ δημογραφικα.

      Εχεις απολυτο δικιο. Ειναι ειδικη-μοναδικη περιπτωση. Δεν μας μοιαζει καθολου...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Scarface 03/08/2012 17:46:58

      Χαίρομαι που τελικά συμφωνούμε - ένα πρός ένα τα σημεία.

     • Scarface avatar
      Scarface @ Ο Θείος 03/08/2012 19:21:15

      Κι εγω αν ζουσα στο εξωτερικο, θα πιστευα,ενδεχομενως, οτι η ελλαδα οντως δεν εχει καμια ομοιοτητα με το Ισραηλ. Ουτε αλλοθρησκους, υπερτερους θανασιμους εχθρους,ουτε τιποτα αλλο. Εμεις ομως εδω στην Ελλαδα ζουμε με τη συνεχη απειλη των παραβιασεων και των αβλαβων διελευσεων. Εσεις στα ξενα ειναι λογικο να μην εισαστε σε θεση να το καταλαβετε αυτο.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Γεώργιος Τ. 03/08/2012 23:35:49

    Αυτό είναι σοβαρό. Θητεία υποχρεωτικά στα 18. Αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα. Και σταδιακή αύξηση θητείας στους 12 μήνες

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 03/08/2012 13:36:28

   Σε παλαιότερες εποχές, η ύπαρξη μισθοφόρων ήταν πολύ πιο επιβεβλημένη απότι τώρα. Οι στρατιώτες δεν έκαναν απλά πορείες ούτε σκότωναν πατώντας κουμπιά απο μακριά όπως τώρα. Έπρεπε να είναι σε τέλεια φυσική κατάσταση, ικανοί να καταβάλουν σωματικά και να σκοτώνουν έναν αντίπαλο που τον αντιμετώπιζαν π΄ροσωπο με πρόσωπο, χρησιμοποιώντας κυρίως αγχέμαχα όπλα. Το 99% των σημερινών στρατιωτών δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε τέτοιες συνθήκες.

   Παρόλα αυτά και στο παρελθόν ο αποκλειστικά μισθοφορικός στρατός είχει σημαντικά μειονεκτήματα:
   1)Πολλές φορές είναι απαραίτητο να μαζευτεί ένας πολύ μεγάλος στρατός, προκειμένου να καλύψει τεράστια μέτωπα. Αυτό αδυνατεί να το κάνει ένας μικρός μισθοφορικός στρατός.
   2)Ο μισθοφορικός στρατός κοστίζει πολύ.
   3)Ο μισθοφόρος μπορεί να αρχίσει να λειτουργει με την λογική "παίρνω 1000 ευρώ τον μήνα αλλά δεν θα σκοτωθώ κι όλας για τόσα λίγα¨
   4)Η χρήση μισθοφόρων είναι περισσότερη κοινή εκεί που δεν υπάρχουν ελεύθεροι πολίτες και ορόλος τους δεν περιορίζεται μόνο στην εξασφάλιση της εθνικής άμυνας.
   5)Μπορεί να χρειαστεί να υπάρξει παλαϊκή άμυνα. Είναι επιπόλαιο μεγάλο μέρος του αντρικου πληθυσμού να μην είναι εκπαιδευμένο στα όπλα.

   Και η ιστορία παρέχει αρκετά παραδείγματα:
   Όταν η Ρώμη κατέρρευσε ο στρατός της ήταν αποκλειστικά επαγγελαμτικός. Κι όχι μόνον αυτό. Πολλοί μισθοφόροι ήσαν ξένοι.
   Μάταια οι πιο μυαλωμένοι προειδοποιούσαν ότι η κατάσταση ήταν πάρα πολύ επικίνδυνη. Ότι οι ρωμαίοι πολίτες έπαιζαν τον ρόλο της γυναίκας που μένει σπίτι και οι μισθοφόροι τον ρόλο του άντρα που βγαίνει έξω απο αυτό και αργά ή γρήγορα θα διεκδικήσει το πάνω χέρι στην σχέση. Η Ρώμη πέθανε στον ύπνο της.

   Παρομοίως και το βυζάντιο έπεσε σε 45.000 αλήτες μαζεμένους απο όλη την ευρώπη. Οι άμαθοι στα πολεμικά πολίτες της Μεγάλης Πόλης του 1 εκατομμυρίου κατοίκων +, δεν πήραν τα όπλα να τσακίσουν τους πεινασμένους της 3ης σταυροφορίας.


   Αυτό που θέλω να πω είναι ας έχουμε και μισθοφόρους. Κάποιοι πρέπει να πιλοτάρουν και τα πολεμικά αεροπλάνα και προφανώς δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. Ας έχουμε και κάποιους 5ετείς. Αλλά ενας αποκλειστικά μισθοφορικός στρατός είναι μονοπάτι επικίνδυνο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 03/08/2012 13:51:41

    ¨Ολες οι γνήσιες δημοκρατίες έχουν σήμερα επαγγελματικό στρατό και έχουν καταργήσει την υποχρεωτική θητεία.
    Εξαίρεση αποτελούν μόνον Δημοκρατίες με έλλειψη πραγματικών εξωτερικών κινδύνων στον περίγυρο τους σήμερα, συνήθως και με ταυτόχρονη γεωγραφική ιδιομορφία (αμιγώς ορεινό έδαφος - όπως Νορβηγία, Αυστρία, Ελβετία). Εξαιρείται επίσης το Ισραήλ - για τους γνωστούς ειδικούς λόγους εσωτερικής ασφάλειας.
    h**p://en.wikipedia.org/wiki/Military_service
    Τυχαίο; Δεν νομίζω !
    Στρατιωτική θητεία σήμερα, έχουν κυρίως χώρες όπου ο στρατός έχει και de facto καθήκοντα "εσωτερικής ασφάλειας" (βλέπε χώρες πρώην Σοβιετίας, Νοτιοαμερικανικές, Αφρικανικές κτλ). Δεν νομίζω να τις "ζηλεύουμε" !
    Ακόμη και η Τουρκία ετοιμάζει μετάβαση σε αμιγώς επαγγελματικό στρατό.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 03/08/2012 14:44:12

    Άς αποφεύγουμε να τους αποκαλούμε "μισθοφόρους", όπως τους λεγεωνάριους. Ο σημερινός Αμερικανός, Γάλλος, Γερμανός, Σέρβος ή Βούλγαρος στρατιώτης είναι ένας εργαζόμενος. Επαγγελματίας "ειδικού τύπου", άν θέλεις, αλλά πάντως εργαζόμενος. Αρκεί το αμυντικό σύστημα της κάθε χώρας να είναι δημοκρατικά διαφανές και ελέγξιμο.
    Βέβαια ο ΕΠΟΠ του όποιου Τζοχατζό δεν διαφέρει από τον λεγεωνάριο που σπονσοράριζε (με το αζημίωτο) ο Γνάιος Πομπήιος ή ο Μάρκος Αιμίλιος Λέπιδος.

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 03/08/2012 16:34:22

     Δεν είπα να μην έχουμε καθόλου επαγγελματίες οπλίτες στο αρχικό μνμ μου. Είπα απλά να μην έχουμε μόνο τέτοιους.
     Τους αποκαλούσα μισθοφόρους δίχως να αποδίδω αρνητική έννοια στην λέξη (γιατί να έχει άραγε;). Απλά είναι μία λέξη αντί για δύο.
     Δεν ξέρω τι θεωρεί καλύτερο ή χειρότερο η Βικιπαίδεια. Εμπιστεύομαι περισσότερο μαθήματα απο την ιστορία και συμπεράσματα που προκύπτουν με την ελεύθερη σκέψη.

     Η Τουρκία είχε και παλιότερα μισθοφόρους. Όταν ο Κολοκοτρώνης πολιορκούσε την τρίπολη, αυτοί στασίαζαν.... ζητώντας τα δεδουλευμένα! Τελικά έκαναν συμφωνία με τους έλληνες (απλήρωτοι γαρ) κι άφησαν την πόλη αφύλακτη!

     Θείε, επαναλαμβάνω: ας έχουμε και επαγγελματίες. Όχι όμως μόνο επαγγελματίες. Κράτη σαν το Ισραήλ που και μικρά είναι και μεγάλους κινδύνους αντιμετωπίζουν, δεν πρόκε. ιται ποτέ να δώσουν βάση στην βικιπαίδεια

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 03/08/2012 16:39:41

      Η βικιπαίδεια καταγραφή κάνει σε χάρτη - ποιες χώρες έχουν - τι είδος στρατού. Δεν αξιολογεί.
      Το Ισραήλ είναι πολύ ειδική - μάλλον μοναδική - περίπτωση.
      Για τα λοιπά (περί Αυστρίας, Ελβετίας κτλ), δική μου αξιολόγηση είναι.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 03/08/2012 16:50:11

      Τέλος πάντων ας μην τσακωθουμε εδώ πέρα. Εδώ αναζητάμε όλοι το καλύτερο για την πατρίδα φαντάζομαι. Σου έχω ξαναπεί ότι γενικά δίνω βαρύνουσα σημασία στην γνώμη σου...
      Έκανα σχετικά σκληρή θητεία 23 μηνών ως έφεδρος αξιωματικός και αυτό μπορεί να μου άφησε ένα σχετικό ¨κόλλημα¨

     • man8os avatar
      man8os @ Ο Θείος 04/08/2012 11:26:58

      Το Ισραηλ μοιαζει παρα πολυ με την Ελλαδα, εξαιρετικα πολυ σαν γεοπολιτικη θεση. Ομως ο λαος του Ισραηλ δεν ειναι μαλθακος

  • Θ.Δ. avatar
   Θ.Δ. @ Ο Θείος 03/08/2012 19:22:29

   Η Γερμανια γιατι εχει θητεια?Η Ελβετια,Οι σκανδιναβικες χωρες?Δεν ειναι "γνησιες δημοκρατιες" αυτες?
   Οσον αφορα το εδαφος η Ελλαδα ειναι πολυυυυ πιο ορεινη απο την Σκανδιναβια αρα δηλαδη θα πρεπει να εχουμε θητεια?Το 1940 αν θυμαμαι καλα στην Πινδο πολεμησαμε και οχι σε καμια πεδιαδα!Και αν το ορεινο περιβαλλον ειναι μια φορα δυσκολο για πολεμο το υδατινο-νησιωτικο ειναι δεκα φορες δυσκολοτερο.
   Η Τουρκια θα αργησει παρα πολλα χρονια για να δημιουργησει επαγγελματικο στρατο και το αν θα το κανει δεν το γνωριζει καν η ιδια.
   Απο εκει και περα ριξε μια ματια στο πως θα ειναι απο αποψη εξοπλισμων ο τουρκικος στρατος το 2025 και μετα ξανασυζηταμε!Μονο πυρηνικα δεν θα εχει για να βαλει πυρηνικες κεφαλές στους βαλλιστικους πυραυλους που αναπτυσσει με ιδιες δυναμεις!Αλλα και αυτο ακομα παιζεται.
   Για τον μεσο τουρκο που ζει στην ανατολια η καριερα ως εποπ φανταζει γη της επαγγελιας και δοξα τον αλλαχ υπαρχουν δεκαδες εκατομμυρια απο δαυτους.Εδω δεν ισχυει το ιδιο.
   Η Ευρωπη εκανε το μεγαλο λαθος να αφοπλιστει σταδιακα μετα τον ψυχρο πολεμο και γιαυτο σε θεματα ασφαλειας κρεμεται απο τα.......του ΝΑΤΟ και των αμερικανων.
   Επισης δεν μπορουμε να συγκρινουμε πυρηνικες υπερδυναμεις οπως Γαλλια,Βρετανια,με την Ελλαδα.
   Εαν καταργηθει η θητεια οπως λετε τοτε παμε σε στρατο ξηρας 18-20 χιλιαδων μαχιμων το πολυ που θα πρεπει να σταματησει στον Εβρο τον μισο και ανω Τουρκικο στρατο ενω μονο οι υπαξιωματικοι του Τουρκικου στρατου (επαγγελματιες) ειναι πανω απο 50 χιλιαδες.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ο Θείος 03/08/2012 21:46:09

   Θειούλη, βλέπω έκανες υπερωρίες σήμερα στην ανάρτηση, όσο εγώ κολυμπούσα κι έκανα βόλτες στη Σκύρο.
   Λοιπόν, θα σου απαντήσω συγκεντρωτικά, καθ' ότι έχεις πει, όπως κι άλλοι, διάφορα.
   Ο καλύτερος στρατός του κόσμου είναι ο Ισραηλινός, η "Τζαχάλ". Οι Εβραίοι, μικρός λαός όπως κι εμείς, έχουν τις ίδιες με μας ιδιαιτερότητες, μόνο σε μεγαλύτερη (γεωγραφικά κι ένταση) κλίμακα.
   Αντέγραψαν λοιπόν και βελτίωσαν το σύστημα στρατολογίας κι εκπαίδευσης των Ελβετών: Εθνικός στρατός με υποχρεωτική θητεία και συνεχείς ετήσιες μετεκπαιδεύσεις, με παράλληλη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε συντριπτικό ποσοστό από Εφέδρους Αξιωματικούς. Το Έθνος είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις του και το αντίθετο. Ακόμη κι οι πιλότοι των μαχητικών είναι έφεδροι κι όχι μόνιμοι Αξιωματικοί.
   Μύθος λοιπόν περί απαίτησης για μονίμους στα περίπλοκα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Τα σημερινά παιδιά είναι "τσακάλια" σε αυτά, αρκεί να τα εκπαιδεύεις.
   Στο Ισραήλ ακόμη και τους ελέγχους ασφαλείας στο γραφείο του Πρωθυπουργιού, στα αεροδρόμια, στα Υπουργεία, παντού, τον κάνουν 18χρονοι στρατεύσιμοι /ες.
   Η μόνη διαφορά με την Ελβετία, είναι ότι το Ισραήλ έχει τρίχρονη θητεία για τους άνδρες και δίχρονη για τις γυναίκες, λόγω πολλών εξωτερικών κυρίως (κι όχι εσωτερικών) κινδύνων.
   Οι αυταρχικές και χύμα μπανανίες της Αφρικής και της Λατ. Αμερικής έχουν σχεδόν κατά κανόνα "επαγγελματικό" στρατό, σαν αυτό που ονειρεύεσαι.
   Η δική μας περίπτωση είναι πιο κοντά στην περίπτωση του Ισραήλ. Υπάρχουν και ιδεολογικοί - πολιτικοί λόγοι γιατί ο Στρατός πρέπει να είναι εθνικός, με γενική στρατολογία, αλλά ας μην το συζητήσουμε τώρα.
   Είμαι πρακτικός άνθρωπος. Θέλω αυτό που αποδεδειγμένμα λειτουργεί και που λύνει το πρόβλημα: Δεν έχουμε πολύ χρήμα, έως ελάχιστο, άρα δεν μπορούμε να έχουμε επαγγελματικό στρατό. Ποιος στρατός μικρής χώρας, περικυκλωμένης από εχθρούς, έχει επικρατήσει κατά κράτος: του Ισραήλ. Γιατί; Βασίζεται μόνο στους εφέδρους του, μεγάλη θητεία, ετήσιες επανεκπαιδεύσεις και υψηλή τεχνολογία, άρα ιδού ο δρόμος μας.
   Τα άλλα όλα που λες και λέτε και μερικοί άλλοι, δηλώνουν επιεικώς άγνοια, θεωρίες ερασιτεχνών, πάνω σε λάθος δεδομένα.
   Θέλετε (;) Άμυνα αλλά ή να την κάνετε ακόπως κι όπως σας βολεύει ή να την κάνουν άλλοι. Ε, δεν γίνετε. Τα Επιτελεία μας δεν είναι ηλίθιοι στρατοκράτες που θέλουν απλά στρατιωτάκια για να παίζουν. Απλά είναι επαγγελματίες, σαν αυτούς που θέλετε κατ' αποκλειστικότητα μερικοί να φέρουν τα βάρη σας, βλέπουν την κατάσταση και τραβάνε τα μαλλιά τους.
   Οταν μια μονάδα π[ροβλέπεται να έχει 500 κι έχει 150, τότε οι 150 βαράνε συνεχώς υπηρεσίες, δεν εκπαιδεύονται, τους πάει μία έξω δέκα μέσα, δεν έχουν ηθικό, διαλύεται η παιθαρχία και κυρίως απολύονται χωρίς να έχουν κάνει τις απαραίτητες ασκήσεις και βολές, κι έχοντας απλά την αίσθηση ότι έχασαν χρόνο και υπέφεραν ανόητα. Μια πλήρως επανδρωμένη μονάδα αφιερώνει ψρόνο στην εκπαίδευση, οι στρατιώτες έχουν ικανό χρόνο για ανάπαυση, βγαίνουν συχνά και μπορούν και να εκπαιδεύονται και να έχουν μια φυσιολογική ζώή αντί να πηγαίνουν από σκοπιά σε περίπολο κι όλη μέρα να γυαλίζουν όπλα με τα οποία δεν θα ρίξουν σχεδόν ποτέ.
   Πρέπει λοιπόν οι εισηγήσεις των αρμοδίων στελεχών να γίνονται δεκτές κι ας στάξει λίγο ιδρώτα το μέτωπο των "αγωνιστών" των αμφιθεάτρων.

   • Θ.Δ. avatar
    Θ.Δ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/08/2012 22:00:29

    Φαηλο σημερα ειναι μαλλον η μερα "Γινε κι εσυ Κλαουζεβιτς".Με αυτα που εχω διαβασει σημερα εχασα πρωτη φορα τριχες της κεφαλης μου!
    Ειπαμε "και την χωρα ολοκληρη και τον στρατο φευγατο" δεν γινεται!
    Αλλα οταν το ελληνοπουλο κανει 10 χρονια να βγαλει ενα ΤΕΙ λογω...φοιτητικης ζωης,μετα η θητεια του φαινεται χαμενος χρονος!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Θ.Δ. 03/08/2012 22:12:53

     Ναι αλλά στα 10 χρόνια γίνεται "αγωνιστής" της παράταξης, οπότε μετά ζητάει μετάθεση στο Τάγμα ΓΕΣ και θέση στο δημόσιο...

 3. Σικελιανος avatar
  Σικελιανος 03/08/2012 13:15:05

  Φαηλο συμφωνω απολυτα μαζι σου...
  ειμαστε ενα εθνος υπο εξαφανιση και επρεπε να λειτουργουν διαφορετικα τα αντανακλαστικα αυτοσυντηρησης...
  Νομιζω και εγω η αυξηση της θητειας ειναι επιτακτικη..αλλα παραλληλα και η βελτιωση της εκπαιδευσης.. απο την δικη μου εμπειρια στο στρατο ξηρας (2003 Δ ΕΣΣΟ) αν και υπηρετησα σε ιδιαιτερα μαχιμες μοναδες (παραμεθοριο σε απαιτητικη μοναδα της Λεσβου και τελικη μεταθεση στο Αργος Ορεστικον της Καστοριας) η αναμνηση μου απο την εκπαιδευση μας σε καθαρα στρατιωτικο επιπεδο ηταν ελλιπης... αμφιβαλλω αν οι σημερινοι φανταροι αλλα και εμεις οι σχετικα προσφατως απολυμενοι ειμαστε σε ουσιαστικη μαχιμη κατασταση... πρεπει να παρουμε σαν παραδειγμα το Ισραηλ που επισης εχει προβληματα επιβιωσης... μεσα σε ενα ισλαμικο περιβαλλον που το στραγγαλιζει... ουσιαστικη στρατευση, της οποιας μετεχουν και γυναικες και εκπαιδευση που θα την ζηλευαν πολλοι.... επομενως δεν ειναι μονο η χρονικη διαρκεια αλλα και η ποιοτητα εκπαιδευσης που δυστυχως δεν διορθωνεται με ευχολογια...
  να σαι παντα καλα και να συνεχιζεις να αγωνιζεσαι τοσο σθεναρα για τα δικαια της πατριδας μας και του λαου μας...

 4. alvita avatar
  alvita 03/08/2012 13:16:41

  Οταν το στελχικό δυναμικό των ΕΔ θα πάψει να συμπεριφέρεται ως δημόσιος υπάλληλος μιας συνηθισμένης δημόσιας υπηρεσίας και όχι του νευραλγικού τομέα της Αμυνας, όταν τα παιδιά θα πάψουν να εκπαδεύονται για αγγαρειομάχοι και θα μαθαίνουν πραγματικά πως να εκπαιδεύονται για να υπερασπίσουν τη χώρα, τον ευατό τους και τους συντρόφους τους σε περίπτωση πολέμου, μάχης, κ.λ.π., τότε θα έχει αξία ακόμα και η αύξηση της θητείας. Υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες νέοι που ειδικά σε κάποια Σώματα, όπως το Πεζικό, περνούν εννιά μήνες χωρίς να έχουν κάνει βολή με όπλα. Τι νόημα έχει ο Στρατός λοιπόν; Πρόκειται για ξεφτίλα. Αλλά ούτε και οι επαγγελματίες ανέβασαν το επίπεδο, με εξαίρεση σε κάποια Σώματα, τα οποία έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και απαιτούν εξαιδίκευση και υψηλό επαγγελματισμό. Οι ΕΔ χρειάζονται εκ βάθρων αναδόμηση. Κομμένα τα παραμύθια. Ο χρόνος της θητείας είναι πρόβλημα, αλλά ακόμα μεγαλύτερο είναι η ίδια η θητεία και ο τρόπος λειτουργίας των ΕΔ.

  • llila avatar
   llila @ alvita 03/08/2012 13:45:33

   Και τις αγγαρείες στα στρατόπεδα ποιος θα τις κάνει ;Οι φιλιππινέζες ; ή θα αναλάβουν αυτές τις εργασίες ιδιωτικές εταιρίες;
   Την φύλαξη των στρατοπέδων ; Σκοπιές περίπολα ; Εταιρίες σεκιούριτι μήπως;
   Δυστυχώς το άθλημα είναι πανάκριβο και λεφτά δεν υπάρχουν οπότε ή σχεδόν τζάμπα στρατιώτες- αγγαριομάχους ή ας το κλείσουμε το μαγαζί!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ llila 03/08/2012 13:54:43

    Το "εργασιακό" πρόβλημα το έχει λύσει με μισθωτούς οπλίτες ακόμη και η Βουλγαρία (η οποία έχει πλέον αμιγώς επαγγελματικό στρατό) !

    • llila avatar
     llila @ Ο Θείος 03/08/2012 14:12:58

     Όταν λες μισθωτούς οπλίτες τι εννοείς; ΕΠΟΠ μήπως;
     και με τι καθήκοντα ; Διοικητικής μέριμνας μήπως ; και πόσο άραγε κοστίζει αυτό;
     Θυμάμαι την κίνηση του Παπαντωνίου κάπου στο 2002 να βάλει κέτερινγκ στην τροφοδοσία στα κέντρα εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων και στο Παλάσκα σε μια βδομάδα τρέχαν όλοι...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ llila 03/08/2012 14:29:00

      Στην Βουλγαρία δεν έχουν πιά κληρωτή (υποχρεωτική) θητεία.
      ¨Ολοι οι συμμετέχοντες στον στρατό της είναι μισθωτοί, διαφόρων κατηγοριών και προφανώς διαφορετικών μισθολογικών επιπέδων.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ο Θείος 03/08/2012 21:49:31

      Στα είπα παραπάνω Θείο, δεν είμαστε Βουλγαρία, όχι ακόμη τουλάχιστον).

     • Γραικός avatar
      Γραικός @ Ο Θείος 18/08/2012 12:20:58

      Με κούρασες θείο. Ο εθνικός στρατός (εφέδρων) πέραν του ότι είναι καταφανώς καταλληλότερος για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, είναι δημοκρατικό δικαίωμα που κερδήθηκε από τους λαούς της Ευρώπης κατα τη Γαλλική επανάσταση...

      Ξεστραβώσου λίγου ή κόψε το πολύ μανικιούρ.

      Σταμάτα πάντως να μας παρουσιάζεις ως παράδειγμα προς μίμηση τους Βούλγαρους.

      ΕΛΕΟΣ!

    • man8os avatar
     man8os @ Ο Θείος 04/08/2012 11:33:26

     εχει 20,000 στρατο και σχεδον καθολου τεθωρακισμενα, καθολου ναυτικο, τιποτενια αεροπορια. Δεν κραταει τους Τουρκους ουτε 3 ημερες πριν μπουν στο Πλοντβιβ

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ llila 03/08/2012 13:54:54

    Αν συμμαζευτούν λίγο τα πράγματα, δεν θα υπάρχουν και πολλές αγγαρείες.

   • alvita avatar
    alvita @ llila 03/08/2012 16:21:00

    llila τα χεις μπλέξει εντελώς. Αλλο σκοπιές και άλλο αγγαρειομάχος, ανεκπαίδευτος στο πως θα υπερασπιστείς τη χώρα και τον ευατό σου σε πόλεμο. Ή δεν έχεις περάσει ούτε καν απέξω από στρατόπεδο του Πεζικού ή απλώς μιλάς για να μιλάς. Ή τέλος μπορεί να είσαι ο κλασσικός εκπρόσωπος του δημοσιοϋπαλληλισμού σημαντικής μερίδας καραβανάδων

    • alvita avatar
     alvita @ alvita 03/08/2012 16:36:30

     llile μάλλον δεν έχεις βρεθεί ποτέ σε αμερικάνικη βάση και μάλιστα στην πρώτη γραμμή (π.χ. Ιρακ, Κόσσοβο, αφγανιστάν). Εκεί θα δείς τι εστί φαντάρος (εστω και μισθοφόρος) και τι σημαίνει αγγαρειομάχος (βλ.ελληνικός στρατός).

     • llila avatar
      llila @ alvita 03/08/2012 22:40:33

      όχι, δεν έχω βρεθεί σε αμερικανική βάση στην πρώτη γραμμή ,αλλά πίστεψε με έχω αρκετή εμπειρία από τι εστί Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις , και έχω δει πολλούς στρατούς (Αμερικανούς , Βέλγους Γερμανούς Βρετανούς)
      πως λειτουργούν , και πραγματικά δεν υπάρχει καμιά σύγκριση με εμάς.
      Όμως και οι Ένοπλες δυνάμεις δεν είναι μια μικρογραφία της Ελληνικής κοινωνίας ;
      Μπορείς να συγκρίνεις το Ε.Σ.Υ. της Αγγλίας με το δικό μας ; μήπως την εφορία της Γαλλίας ;
      Ας μην γελιόμαστε , είναι δυνατόν οι Ένοπλες δυνάμεις να λειτουργούν άψογα όταν ΟΛΟ το υπόλοιπο δημόσιο και όχι μόνο ζέχνει σαπίλα ;
      παρόλα αυτά όμως και με τις Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Ε Σ ελλείψεις που τις έχουν δημιουργήσει συνεχίζουν να λειτουργουν!!

 5. Leonidas Mavromitros (O Καραμήτρος δηλ. στο ελληνικότερον...) avatar
  Leonidas Mavromitros (O Καραμήτρος δηλ. στο ελληνικότερον...) 03/08/2012 13:26:37

  Συγχαρητήρια κ. Κρανηδιώτη, πάλι "έγραψες" ειδικά στην εστίαση του θέματός σου όταν λες "Ξεκάθαρα πράγματα: η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας πρέπει να καθορίζεται μόνο από τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και να είναι όσο πιο «πυκνή» γίνεται σε ποσότητα και ποιότητα στρατιωτικής εκπαίδευσης." Ως αρχηγός Σχολής ΣΕΑΠ Γ90, ως αρχιφύλακας φυλακίου Μάνδρας Σουφλίου επί 7μηνο, ως εγγονός παππού εύζωνα του 1/38 του Κωνσταντόπουλου στους Βαλκανικούς Πολέμους, ως εγγονός του άλλου παππού πολυβολητή του 1ου Συντάγματος Αθηνών στο Αλβανικό, ως ανηψιός θύματος θείου του 34 συντάγματος Πεζικού στη Τρεμπεσίνα, ως γιός πατέρα πολυβολητή στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού στο Γράμμο και τέλος ως πατέρας 5 τέκνων σε συγχαίρω για την γενναία εκφορά της άποψής σου σε αυτούς τους μηδενιστικούς χρόνους που διάγουμε.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Leonidas Mavromitros (O Καραμήτρος δηλ. στο ελληνικότερον...) 03/08/2012 21:51:45

   Λεωνίδα, απέχουμε ελάχιστα, στη ΣΕΑΠ Επιλοχίας στους ΥΕΑ/Α΄ κι ύστερα ΔΕΑ στις Ειδικές Δυνάμεις (505 ΤΠΝ για λίγο και σχεδόν ένα χρόνο 2α ΜΑΛ.
   Εύγε και να σου ζήσουν τα 5 τέκνα!

 6. Takis avatar
  Takis 03/08/2012 13:27:02

  Ειμαι απο αυτους που "υπηρετησα την πατριδα" ,οπως μας ελεγε καθε μερα ενας ...αντε να μην πω ταγματαρχης,και "δικαιουμαι και εγω να ομιλω".

  Λοιπον 9 μηνες υποχρεωτικη θητεια ειναι βαρβαροτης ω βαρβαροτης και εντελως αχρηστη σπαταλη ενος 9μηνου της ζωης μας.

  ενα 5μηνο 6 μηνο ειναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟΣ χρονος για να "υπηρετησουμε" τη πατριδα !
  Βασικη εκπαιδευση ,μαθαινεις τι ειναι το οπλο,ριχνεις και μερικες σφαιρες να παρεις μια ιδεα , αντε κανεις και καμμια πορεια να δεις αν μπορεις να περπατας εχοντας καμμια 30 κιλα στη πλατη σου (τι βαρβαρισμος,σαδισμος σκετος!) και τελος ...

  Τι μας λετε κ.Φαηλος?

  • GAT avatar
   GAT @ Takis 03/08/2012 14:05:09

   Σημφωνώ Takis ... άσε που πρέπει να φοράμε επί 9 μήνες αυτό το πρασινάκι ... και καλά φέτος που είναι και της μόδας ... του χρόνου όμως; Χάθηκε να βγάλουν και καμιά παραλλαγή σε αποχρώσεις του μοβ. Τελείως κολλημένοι αυτοί οι καραβανάδες βρε παιδί μου!!

   • Takis avatar
    Takis @ GAT 03/08/2012 15:38:51

    Μπα! Δεν με πειραξε το ..πρασινακι. Αλλα πραγματα με πειραξαν σε αυτο το τρελοκομειο που λεγεται "υπηρετησα τη πατριδα".

    Υ.Γ
    Να σου τα κανω πιο λιανα?
    Ο δοκτωρ Φαηλος ,ειμαι σιγουρος οτι βλεποντας σχεδον ολα τα σχολια να ειναι εναντιον της αποψης του θα εχει αφρισει τωρα.

    Ειμαι σιγουρος ειναι ετοιμος να πεταχθει και να φωναξει :

    "απαντες εγερθητοι" και τωρα ..πηδαμε!
    Τοπιασες το υπονοουμενο δοκτωρ?

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Takis 03/08/2012 22:01:00

     Κύριε Τάκη, αν είχες περάσει από τα χέρια μου στο Τμήμα ΠΕΝ της 2ας ΜΑΛ, θα είχες γίνει καλύτερος άνθρωπος.
     Και να είσαι σίγουρος πως κάθε φορά που θα με έβλεπες θα πήδαγες όρθιος σαν ελατήριο χωρίς παράγγελμα. Το 'πες και λάθος αλλά δεν πειράζει...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Takis 03/08/2012 21:58:45

   Αγαπητέ κ. Τάκη, καλά σας τα λέω.
   Θα στο χαλάσω αλλά δυστυχώς ο Στρατός δεν είναι σκοπευτικός σύλλογος, ούτε κέντρο για extrene sports, να πας να ρίξεις καμμιά ντουφεκιά και να περπατήσεις λίγο στο βουνό.
   Υπάρχουν εαρινές/θερινές και χειμερινές ασκήσεις, πρέπει να τις κάνεις άρα θες οπωσδήποτε δυο εξάμηνα. Πρέπει να κάνει βολές με το όπλο σου, ατομικό, ομαδικό κλπ, να εξοικειωθείς με την στρατιωτική ζωή, τις διαδικασίες, τους συναδέλφους σου και να σκληραγωγηθείς.
   Σε ένα πράγμα έχεις δίκιο: πρέπει να έχουν νόημα, να είναι αληθινή στρατιωτική εκπαίδευση. Αν είναι, όσο πιο πυκνή κι όσο πιο ποιοτική, γουστάρουν κι οι στρατευμένοι. Αν απλά χάσκεις ή βαράς σκοπιά και βάφεις κάγκελα, τότε κι ένας μήνας είναι πολύς.
   Επειδή όμως χρειαζόμαστε εθνικό στρατό βασισμένο στην εφεδρεία, όπως κι ο καλύτερος του κόσμου (όρα Ισραήλ) χρειάζεται τουλάχιστον ένα έτος για τους απλούς και τουλάχιστον 16-18 μήνες για τους εφέδρους Αξιωματικούς με συνεχείς μετεκπαιδεύσεις, πολύ περισσότερο που δεν έχουμε φράγκα για αμιγώς επαγγελματικό στρατό. Το οποίο θα ήταν και πολιτικά, ιστορικά λάθος.
   Φιλικά, κύριε Τάκη μας..

   • Takis avatar
    Takis @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 14:12:01

    τουλάχιστον 16-18 μήνες για τους εφέδρους Αξιωματικούς με συνεχείς μετεκπαιδεύσεις
    ++
    Ω! Κυριε Φαηλο μας, λυπησου μας...
    Δεν γεννηθηκαμε "στρατιωτες" να ζουμε σε σκηνες και στρατωνες ολη μας την ζωη!!
    Το οτι σου αρεσει εσενα δεν μας πεφτει λογος(!!) αλλα σε μας ΔΕΝ αρεσει. (και δεκαρα δεν δινουμε αν σου αρεσει η οχι η προτιμηση μας).

    Επισης μιας και τοφερε η κουβεντα:
    Ας ενας καθηγητης (τυχαια ειδικοτητα) κληθει για .."μετεκπαιδευση" τον Γεναρη ας πουμε τι θα γινει το σχολειο?? Θα "κοψει" το μαθημα ελλειψει καθηγητου ο οποιος πηγε να ..υπηρετησει τη πατριδα?? Δηλαδη πηγε να μαθει ενα καινουργιο "οπλο" (λεοπαρδ κλπ) που παρηγγειλε ο καθε "ακις"(??) γιατι πηρε τη μιζα του των εκατομμυριων??
    Συνελθε αγαπητε.

    Ο στρατος ΠΡΕΠΕΙ να στελεχωθει απο επαγγελματιες και μονον.
    Υπηρετησα 24 μηνες πριν καμποσα χρονια .
    Δεν θυμαμαι ΤΙΠΟΤΑ απο τη ..εκπαιδευση.
    Το μονο που θυμαμαι ειναι κατι αθλιες (.....)φατσες που πηραν εξουσια με μια δυο σαρδελες και κατι "φαηλους" στρατοκαυλους για τους οποιους ΑΚΟΜΑ αισθανομαι απεχθεια και μισος...
    Αυτα αγαπητε "ευελπιδα" βουλευτα.

    Υ.Γ
    Πραγματικα λυπηθηκα που δεν βγηκες. Δεν σου κανω τσιριμονιες αλλα το λεω αληθεια.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Takis 06/08/2012 11:18:08

     Συντροφε Τακη, σιγα μην επαφιεμεθα στα γουστα και την ορεξη σου 'η του καθενος. Γι' αυτό εχουμε Νομους, στρατιωτικους κανονισμους, Στρατονομια, Στρατοδικεια και ΣΦΑ (Σχολη Φωτομοντελων Αυλωνος, στην στρατιωτικη αργκο).
     Άλλο να πηγαινεις για καμπινγκ με την γκομενιτσα στην Ελαφονησο κι άλλο να κανεις στα σκηνακια δεκαημερο Πεζικου με το Ταγμα.

     • Takis avatar
      Takis @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/08/2012 14:57:18

      να κανεις στα σκηνακια δεκαημερο Πεζικου με το Ταγμα.
      ++
      Ω! εδω με απαγοητευσες!!
      Παλιοτερα ημουνα "καψουρης" με τη γυμναστικη ,και λιγακι πολεμικες τεχνες ,οχι τιποτα ¨νταν και τετοια" ,αλλα μου αρεσε.

      Για καποιο λογο καποια φορα σταματησα
      για πολυ καιρο.
      Οταν ξαναρχισα ηταν σαν να αρχιζα απο την αρχη..
      Μου πηρε δυο τρεις μηνες να ξαναβρω τη φορμα μου,και εσυ πιστευεις οτι ο "μετεκπαιδευομενος αν κανει ενα δεκαημερο το χρονο σε σκηνη" θα κρατιεται σε φορμα??

      Σιγουρα θα αστειευεσαι αν δεν με δουλευεις κιολας.

      Υ.Γ
      Επισης πλακα θαχε να με καλεσουν για μετεκπαιδευση οταν εγω θα ειμαι σε καραβι (αξιωματικος Ε.Ν) και να μου ριξουν και καμμια φυλακη σαν ..λιποτακτης!!!!

      Ω! Παιδια οι στρατιωτες με τους στρατιωτες και οι πολιτες με τους πολιτες.
      Ενα δυο μηνες "εκπαιδευση" υποχρεωτικη οι πολιτες και εκπαιδευση μια ζωη οι στρατοκαυλοι.
      Σε ενδεχομενο πολεμο,οι πολιτες μπορει να γινουν ικανωτατατοι πολεμιστες σε δυο μερες.

   • Γιώργης Α. avatar
    Γιώργης Α. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/08/2012 08:54:35

    "ο Στρατός δεν είναι σκοπευτικός σύλλογος, ούτε κέντρο για extrene sports, να πας να ρίξεις καμμιά ντουφεκιά και να περπατήσεις λίγο στο βουνό"
    Γειά σου ρε Φαήλο, τα πράγματα με το όνομά τους, όχι δικαιολογίες.

 7. akenaton avatar
  akenaton 03/08/2012 13:32:29

  Διαφωνώ κάθετα με οποιαδήποτε αύξηση της θητείας σε ΑΥΤΟ τον Στρατό όπως είναι δομημένος, στελεχωμένος και χωροθετημένος. Πιστεύω ότι εννέα μήνες είναι υπεραρκετοί για την εκπαίδευση κληρωτών στα ελαφρά όπλα και στις τακτικές του πεζικού. Αρκεί η εκπαίδευση να είναι συνεχής, υπεύθυνη και ποιοτική. Αν είναι να προσθέσουμε τρεις ή έξι μήνες αγγαρείες, καψόνια και χαβαλέ στους νέους μας να λείπει. Όσον αφορά τις ειδικές δυνάμεις, τα βαρέα όπλα, τα εξειδικευμένα οπλικά συστήματα, το Ναυτικό και την Αεροπορία, τις αιχμές δηλαδή ενός σύγχρονου στρατού, εκεί θα πρέπει να αποκτήσουμε επαγγελματισμό και ευελιξία που μπορούν να επιτευχθούν μονάχα με επαγγελματίες στρατιώτες (άντε και με εθελοντές που "γουστάρουν" όπως εσείς κ. Κρανιδιώτη). Εκείνο που θα συζητούσα, είναι συχνότερες κλήσεις για επανεκπαίδευση των μάχιμων σειρών αλλά αυτό προϋποθέτει κεφάλαια, οργάνωση και σχέδιο για να μην μετατρέπονται σε ανούσιες υποχρεωτικές "εκδρομές" για σουβλάκια και γύρους στην επαρχία όπως γίνεται τώρα.
  Βέβαια, όλα αυτά είναι γνώμη ενός μη ειδικού, και οι 21 μήνες της θητείας μου δεν νομίζω να της προσδίδουν κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα.
  Με εκτίμηση, Akenaton.

  • Heaven avatar
   Heaven @ akenaton 03/08/2012 16:18:04

   συμφωνω μαζι σας!
   αλλα η απαρεκλιτη στρατευση στα δεκαοχτω για δωδεκα μηνες, οχι παραπανω, ειναι επιβεβλημενη. Σ' ενα μειγμα απο στρατιωτικη θητεια με κοινωνικη προσφορα!
   Πολλα τα οφελη, το μεγαλυτερο ισως, να εμπεδωθει οτι υπαρχει καθηκον προς την πατριδα! (και για να ειμαστε δικαιοι και οι γυναικες να υποχρεουνται σε κοινωνικη προσφορα για δωδεκα επισης μηνες!)
   ξερετε ποσο θα αλλαξει τη νοοτροπια των παιδιων μας αυτο;
   χωρις ρουσφετια, μεταθεσεις, και ...Τσατσιές!!!

   • akenaton avatar
    akenaton @ Heaven 03/08/2012 18:41:03

    Συμφωνώ με τη στράτευση στα 18!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ akenaton 03/08/2012 22:03:36

     Ακενατον,
     Κι εγώ συμφωνώ για την στράτευση στα 18.
     Σε πληροφορώ όμως, ότι οι καλύτερες Ειδικές Δυνάμεις του κόσμου, το καλύτερο Πεζικό, αρματιστές, πυροβολητές του κόσμου κλπ, είναι όλοι έφεδροι. Διάβασε την Ιστορία του Ισραήλ και θα μάθεις.

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/08/2012 22:48:40

      Είναι οι καλύτεροι, όμως, Φαήλο, και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, γιατί εκπαιδεύονται από τα 18. Σωστά?

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ TopGunZ 04/08/2012 13:26:28

      Και γι' αυτό αλλά όχι μόνο γι' αυτό.

 8. TopGunZ avatar
  TopGunZ 03/08/2012 13:36:05

  Αν δεν αναδιοργανώσουμε στρατόπεδα και εκπαίδευση, και 2 χρόνια να τα στέλνουμε τα τσακάλια μας στρατό, τζάμπα ο κόπος. Υποχρεωτική θητεία στα 18, κλείσιμο στρατοπέδων σε αστικές περιοχές, επαναπροσέγγιση της εκπαίδευσης και των αναγκών σε στελεχιακό δυναμικό και, επιτέλους, επανασχεδιασμός του συστήματος Ι!!! Χτυπούσαν το κεφάλι τους στην κάννη του 10ιντσου οι αξιωματικοί όταν ο μόνος που καταλάβαινε πως λειτουργεί το κανόνι ήταν ο γιωτάς διαβιβαστής.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ TopGunZ 03/08/2012 13:50:22

   Συμφωνώ . Και ποτέ δεν κατάλαβα τι σχέση έχει η εκμάθηση χρήσης όπλων, με τον υποχρεωτικό πολύμηνο εγκλεισμό στα στρατόπεδα. Λίγες εβδομάδες συστηματικής εκπαίδευσης στα οπλικά (χωρίς υπηρεσίες και αγγαρείες) και μάλιστα σε 6ωρά ή 8ωρα μαθήματα γιατί δεν αρκεί;
   Και ποιο το ώφελος από την υπόλοιπη πολύμηνη "πρόβα στρατιωτικής ζωής"; Δεν θα αρκούσαν δυο εβδομάδες ;
   Όσο για τη φυσική κατάσταση των απολυομένων, τι να πω ,που οι περισσότεροι απολύονται με "ανάποδους κοιλιακούς" και έξτρα κιλά;

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ roadrunner 03/08/2012 22:09:39

    Ρε συ Road runner, φιλικά πάντα, ο Στρατός δεν είναι σεμινάριο. Δέχομαι την "αφέλεια" του σχολίου σου, αν δεν έχεις υπηρετήσει ακόμη.
    Η σωστή εκπαίδευση απαιτεί εξοικείωση με τη στρατιωτική ζωή, τα όπλα, βολές, συνεχείς ασκήσεις. Αν κωλοβαράς, δίκιο έχεις, είναι χαμένος χρόνος όσο κι αν υπηρετήσεις.
    Όταν εκπαιδεύεσαι σωστά, τότε και σου αρέσει, είναι χρήσιμο και ο χρόνος δεν είναι χάσιμο.
    Σε μια πλήρως επανδρωμένη μονάδα οι στρατιώτες έχουν χρόνο για ανάπαυση και πολλές εξόδους. Με την σημερινή κατάσταση και την ανεπαρκή επάνδρωση μένουν μέσα πολλές μέρες λόγω του ότι 100 κάνουν υπηρεσίες για 500.

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 02:31:11

     Όντως κ. Κρανιδιώτη, δεν έχω υπηρετήσει ακόμη, για αυτό συγχωρήστε μου την αφέλεια και πάλι, και εξηγήστε μου, αν έχετε την καλωσύνη το εξής:
     Σύμφωνα με τη θεωρία ότι "μεγαλύτερη θητεία, πιο αξιόμαχες ΕΔ", για ποιο λόγο δεν αποφεύχθηκε το φιάσκο των Ιμίων το 1996, οπότε το αξιόμαχο των ΕΔ χτυπούσε μέγιστα ; (σσ το 1996, οι θητείες ήταν 18, 20, και 21 μήνες στα 3 όπλα).

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ roadrunner 04/08/2012 13:33:21

      Η ορθή απάντηση στο πραγματικό ερώτημα σου "γιατί τον ήπιαμε στα Ίμια" είναι μία: Σημίτης + Πάγκαλος.
      Αν δεν έχεις ηγεσία, όλα τ' άλλα πάνε για βρούβες.
      Δεν είπα και κανείς σοβαρός δεν λέει απλά "μεγαλύτερη θητεία, πιο αξιόμαχες δυνάμεις".
      Λέω, το έγραψα, πως η διάρκεια της θητείας πρέπει να συναρτάται μόνο με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.
      Πρέπει να έχει μια ελάχιστη διάρκεια δυο εξαμήνων, ώστε ο στρατευμένος να κάνει δυο πλήρεις εκπαιδευτικούς κύκλους κι ένα επιπλέον εξάμηνο η ΔΕΑ για τα σχετικά Σχολεία τους.
      Η διάρκεια όμως μόνη της δεν λέει τίποτα. Χρειάζεται εντατική και ποιοτική εκπαίδευση σε όσο γίνεται πιο ρεαλιστικές συνθήκες.
      Και φυσικά Ηγεσία με σχέδιο, στρατηγική και θάρρος, που να εκπέμπει σταθερά και χωρίς αμφισημίες το μήνυμα της αποτροπής.
      Όλα όμως προϋποθέτουν στοιχειωδώς επανδρωμένες μονάδες ώστε να γίνεται εκπαίδευση κι όχι ένας να φυλάει σκοπιές για τέσσερις και στο τέλος να μην μαθαίνει τίποτα, να μισεί το Στρατό και να νοιώθει ότι χαράμισε το χρόνο του.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 14:03:24

      Κατανοητά όσα γράψατε, όμως πιστεύω πως η ουσία της διαφωνίας και της συνολικής αντιπαράθεσης στα σχόλια, είναι στη φράση που γράψατε : "Αν δεν έχεις ηγεσία, όλα τ’ άλλα πάνε για βρούβες."
      Κατά την ταπεινή (και αρχάρια με τα στρατιωτικά) γνώμη μου, πρώτα πρέπει ως χώρα "αποκτήσουμε ηγεσία", με την έννοια της πολιτικής ισχύος σε σχέση με τις εχθρικές γείτονες. Πράγμα που εξαρτάται από την απαγκίστρωση από το ΔΝΤ, και προϋποθέτει ΔΥΣΤΥΧΩΣ και εξοικονόμηση συνολικών πόρων του ΥΠΕΘΑ, ώστε αφού γίνουν τα προηγούμενα, να νοηματοδοτηθεί και το "αξιόμαχο" και να είναι και αξιοποιήσιμο, προϋποτιθέμενης μετά και της πολιτικής βούλησης.

      Στο ίδιο πνεύμα (δηλ.θέμα πολιτικής ηγεσίας) είναι και το θέμα της ουσιαστικής εκπαίδευσης των κληρωτών. Πρώτα αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης, μετά αύξηση ίσως θητείας.

  • alvita avatar
   alvita @ TopGunZ 03/08/2012 16:22:17

   Σωστός απόλυτα οTopGunZ (αν και για τους γιωτάδες δεν θα συμφωνούσα τουλάχιστον απόλυτα0

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ alvita 03/08/2012 22:47:30

    Αν σας έλεγα αγαπητέ ιστορίες της γιωτάδικης αφεντιάς μου έναντι των καθαρόαιμων Ι1 που συνάντησα στη θητεία μου θα αλλάζατε γνώμη.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ TopGunZ 03/08/2012 22:04:08

   Συμφωνώ.

 9. Στυλιανός Παπαδόπουλος avatar
  Στυλιανός Παπαδόπουλος 03/08/2012 13:43:28

  Υπηρέτησα συνολικά 30 μήνες στρατιώτης - τεθωρακισμένα - στο Πολύκαστρο, τον Δορίσκο και την Χίο.
  Στην τελευταία - 14 μήνες - τότε που χτίζαμε τα στρατόπεδα με τα χεράκια μας' και ο διοικητής νοίκιαζε για τρεις ημέρες μηχανήματα και εργάτες όποτε έσκαζε καμμιά επιθεώρηση από την ΑΣΔΕΝ...
  Άρα, "δικαιούμαι δια να ομιλώ".
  Την δεκαετία του '80, τότε που ο κος Χαραλαμπόπουλος ολοκλήρωνε την επιχείρηση οριστικής πασοκοποίησης του στρατού, είχα γράψει ένα άρθρο στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" σχετικά με τα θέματα που αναπτύσσονται στο ανωτέρω κείμενο.
  Μια επικαιροποιημένη παρουσίασή του έκανα στα πλαίσια μιας συζήτησης το 2008 σε κάποιο ιντερνετικό forum όπως αυτό.
  Έχω την έπαρση να πιστεύω, ότι εξακολουθεί να είναι μια επίκαιρη και λυσιτελής άποψη για το θέμα:
  h..p://www.filosofia.gr/forum/viewtopic.php?p=46247#46247/

 10. avanti avatar
  avanti 03/08/2012 13:54:25

  Υποχρεωτική στράτευση ανδρών και γυναικών στα 18 με αποτελεσματική εκπαίδευση. Ισως έτσι να μην χρειάζεται αύξηση της θητείας, ή έστω ελάχιστη, αυτή είναι η δική μου άποψη.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ avanti 03/08/2012 13:56:18

   Βρε καλώς τον !!! Οι γυναίκες κάνουν πολλές 9-μηνες θητείες κυοφορώντας και τεκνοποιώντας αγαπητέ ! Αλλού αυτά

   • avanti avatar
    avanti @ roadrunner 03/08/2012 14:07:54

    Όταν δεν φοβούνται μήπως τους σπάσει το νύχι?

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ avanti 03/08/2012 14:20:00

     Αυτός ο διαχωρισμός έγινε (και ισχύει έκτοτε) εξαρχής από ιδρύσεως του ελληνικού στρατού ("Ιερός Λόχος" 3-3-1821),
     σε μια εποχή που όχι μανικιούρ, αλλά ίσως ούτε καν νύχια δεν είχαν οι γυναίκες στην Ελλάδα από τις κακουχίες.

     • avanti avatar
      avanti @ roadrunner 03/08/2012 14:43:57

      Και λοιπόν, το 1821 φορούσαν φουστανέλλες, τώρα δεν φοράμε. Οι γυναίκες μπορούν να είναι χρήσιμες στο στράτευμα (σήμερα είναι μορφωμένες, ενώ το 1821 οι γυναίκες έμεναν αγράμματες) αλλά και για τον ίδιο τον εαυτό τους. Σήμερα έχουμε πολύ επιτυχημένες γυναίκες πιλότους, πλοιάρχους και ένα σωρό άλλα επαγγέλματα που μέχρι πρότεινος εθεωρούντο καθαρά ανδρικά, γιατί λοιπόν όχι?

     • man8os avatar
      man8os @ avanti 04/08/2012 11:42:12

      Συμφωνω, οπως στο Ισραηλ

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ avanti 04/08/2012 14:19:54

      Προς avanti και man8os, που προτείνατε τη στράτευση γυναικών, έχω να σας απαντήσω, ότι συζήτησα με κάποιες, που όχι μόνο δεν θα αρνιόνταν, αλλά θα "γούσταραν" κιόλας, ακόμη και λόγω της ενδυνάμωσης/ αυτοπροστασίας /ατομική ασφάλειά τους σε δημόσιους χώρους (βλ.εγκληματικότητα).

      Αυτό όμως, δεν σημαίνει επουδενί ότι μπορούμε να πάρουμε από την Ισραηλινή νομοθεσία το νόμο για τη στράτευση γυναικών, και να τον εφαρμόσουμε μόνο του και αποσπασματικά στην Ελλάδα.
      Ο λόγος ;
      Για να μη επιδεινωθούν οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών, ως προς τα εργασιακά που ήδη υφίστανται (βλέπε απολύσεις γυναικών που κυοφορούν, άρνηση επαναπρόσληψής τους μετά τη γέννα, που συμβαίνουν κατά κόρον στον ιδιωτικό τομέα)
      θα πρέπει πρώτα να εξετασθούν νομοθετικά, θέματα εργασιακά, κοινωνικών παροχών κατά την κυοφορία/τεκνοποίηση, προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις και μετά το συζητάμε.
      Ρίξτε λοιπόν μια ματιά σε αυτό το νόμο http://www.law.illinois.edu/publications/cllpj/archive/vol_27/issue_4/mironiarticle27-4.pdf που ρυθμίζει θέματα εργασίας και οικογένειας στο Ισραήλ, για να αντιληφθείτε πόσο απέχουμε αυτή τη στιγμή.

  • alvita avatar
   alvita @ avanti 03/08/2012 16:26:17

   Απόλυτα σύμφωνος με τον Αβάντι, με μια σημαντική διαφορά όμως: Οταν τσακίζεται το κράτος πρόνοιας, το οποίοι για τις γυναίκες (άρα δυναμει μανάδες) ουδέποτε υπήρχε σε τούτη τη χώρα, πως μπορούμε να εφαρμόσουμε υποχρεωτικά μάλιστα το μέτρο; Κομματάκι δύσκολο, αλλά βήμα το βήμα και εντάσσοντας σταδιακά κατηγορίες γυναικών στα όπλα, μπορούμε να το πετύχουμε. Είναι μέγα θέμα, το οποίο πρέπει να απασχολήσει τις γυναίκες τις ίδιες και το -ανύπαρκτο γενικά πάντως στην Ελλάδα- γυναικείο κίνημα

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/08/2012 13:58:58

  Ακόμη και σ' αυτό το απλό θέμα υπολογισμού κόστους - ωφέλειας, πάμε ακόμη κόντρα με όλο σχεδόν τον λοιπό κόσμο - τον Ευρωπαικό κυρίως.
  Έχοντας ακόμη τέτοιο "software εποχής MS DOS", πώς ήταν δυνατόν να μην "βγούμε offline" - ένα αποτυχημένο το κράτος και μία αποτυχημένη κοινωνία;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 03/08/2012 14:15:22

   Θα συζητούσα πάντως και συνδυασμό επαγγελματικού στρατού με το Ελβετικό σύστημα κληρωτών - το οποίο βρίσκω ευφυές, οικονομικά συμφέρον και αποδοτικό.
   Διαρκής εκπαίδευση κοντά στον τόπο κατοικίας, όχι κόστη για στρατόπεδα - υπνωτήρια - τόπους αγγαρειών, διαφανές σύστημα δαπανών άμυνας υπό πλήρη αντιπροσωπευτικό έλεγχο, χωρίς Τζοχατζαραίους και στρατηγούς μιζαδόρους.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 03/08/2012 21:15:01

    Μπράβο αυτό είναι καλή ιδέα!

  • avanti avatar
   avanti @ Ο Θείος 03/08/2012 14:15:38

   Συγνώμη Θείε, αλλά είναι αποτυχημένη χώρα η Νορβηγία, λειτουργεί ακόμη σε Dos? Ακόμη και σήμερα υφίσταται παραδοσιακά η θητεία βεβαίως μικρής διάρκειας. Φαντάροι υπηρετούν σταθεροποιητικά σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια, όχι μόνο στο στράτευμα. Μικτό στράτευμα από επαγγελματίες & κληρωτούς ίσως να είναι το ενδεδειγμένο για χώρες όπως η Ελλάδα που όπως και να το κάνουμε είναι σε δύσκολο σημείο....

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ avanti 03/08/2012 14:25:52

    Κάθε άλλο.
    Έγραψα ήδη για τις εξαιρέσεις χωρών εξαιρετικά ορεινών και χωρίς πραγματικούς εξωτερικούς κινδύνους, όπως Νορβηγία, Αυστρία, Ελβετία: Σ' αυτές τις περιπτώσεις η εξειδικευμένη και "βαρειά" αμυντική τεχνολογία (πυροβολικό, θωρακισμένα κτλ) και εκπαίδευση δεν μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο στρατό ξηράς. Οι κληρωτοί φαντάροι λειτουργούν όντως κατά βάση ως φύλακες και όργανα τάξης στα ορεινά συνοριακά περάσματα (που είναι πάρα πολλά) - και στην περίπτωση της Νορβηγίας ως λιμενικοί. Το μήκος των ακτών είναι τεράστιο, η ενδοχώρα φοβερά ορεινή και πολύ αραιοκατοικημένη, κάθε χωριό είναι και λιμάνι, μεγάλο μέρος των μεταφορών στην Νορβηγία γίνεται από την θάλασσα.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ο Θείος 04/08/2012 13:35:51

     Θείο είσαι άσχετος. Οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι υπερσύγχρονες και οι στρατεύσιμοι δεν κάνουν απλά τους ...φύλακες σε ορεινά περάσματα! Έλεος..

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ avanti 03/08/2012 14:36:03

    Η αλήθεια είναι ότι συμφέρει πολύ να έχεις κληρωτούς ως φύλακες και όργανα τάξης σε συνοριακά περάσματα ή ως λιμενικούς.
    Για να φέρουν σε πέρας επαρκώς τα καθήκοντα αυτά, δεν χρειάζεται μακροχρόνια και "ακριβή" εκπαιδευση ούτε αξιόλογα στρατοπεδικά έξοδα.
    Δεν λειτουργεί και δεν συμφέρει όμως σήμερα η υποχρεωτική θητεία όταν έχεις πραγματικά αμυντικά καθήκοντα - με οπλικά συστήματα υψηλού τεχνολογικού επιπέδου και απαίτηση για ευελιξία και μαχητική ικανότητα. Δηλαδή όταν χρειάζεσαι στρατό ετοιμοπόλεμο.

 12. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 03/08/2012 14:09:59

  Θα συμφωνήσω σε όλα όσα αφορούν τη -διαχρονική- κατάντια των ΕΔ και ειδικότερα στις αναφορές σε αγγαρειομάχους. Αλλά ας το δούμε και λίγο εξελικτικά.
  Όλες οι δυτικές χώρες, απέκτησαν επαγγελματικό στράτό, μόλις οι οικονομίες τους το επέτρεψαν. Συνοδευόμενο δε αυτό, από το γεγονός ότι ελάχιστες από αυτές είχαν εχθρικά σύνορα, κατατείνω στο συμπέρασμα ότι ο επαγγελματικός δυτικοευρωπαϊκός στρατός εξυπηρετεί κυρίως τα παρακάτω:
  1. Τη δημιουργία θέσεων εργασίας
  2. Τη δυνατότητα εμπλοκής σε ξένο πεδίο (άλλη χώρα), όπου καμία κοινή γνώμη δε θα έστελνε κληρωτούς (θυμηθείτε το Βιετνάμ).
  3. Τη δυνατότητα αντιμετώπισης της "λαϊκής" απαίτησης για δημοκρατία στο στρατό (το πιο σύντομο ανέκδοτο).
  4. Τη δυνατότητα χρήσης εξελιγμένων οπλικών συστημάτων από επαγγελματίες (σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αρκεστείς σε πιο συμβατικά -και πιθανότατα πιο φθηνά- συστήματα). Το θέμα αυτό είναι πρωτίστως οικονομικό και έχει να κάνει με την παραγωγή οπλικών συστημάτων που η κάθε χώρα θέλει να εξάγει, οπότε θέλει εκπαιδευμένο προσωπικό επίδειξης.
  Ταυτόχρονα όμως δε, όλες αυτές οι χώρες παράγουν αξιωματικούς από τις παραγωγικές σχολές τους (εκεί δεν υπάρχει επαγγελματισμός του τύπου που περιγράφουμε).
  Καλά όλα αυτά, σίγουρα όμως δεν εξυπηρετούν το σκοπό της άμεσης προστασίας της χώρας, αφού δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
  Συεχίζοντας παρακάτω, θυμάμαι το στρατό του Ισραήλ, έναν από τους καλύτερους στον κόσμο, στον οποίο εκπαιδεύονται όλοι σχεδόν οι νέοι τους ως κληρωτοί. Συνεπώς υπάρχουν και παραδείγματα σοβαρής οργάνωσης στρατεύματος.
  Τέλος θυμάμαι τα πάμπολλα άρθρα στον ελληνικό τύπο, για την ανωτερότητα την ελληνικών Ε.Δ. σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις όπου πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση με άλλον στρατό (η οποία ανωτερότητα σίγουρα δεν πιστώνεται μόνο στους πενταετούς υποχρέωσης).

  Καταλήγω με τα εξής: Ανεξάρτητα με τη διάρκεια της θητείας, η οποιαδήποτε σύγκριση με τη δομή και οργάνωση άλλου στρατού είναι άκαιρη. Η χώρα θέλει στρατό για να υπερασπίσει τα σύνορά της και όχι για να επεμβαίνει στρατιωτικά σε άλλες περιοχές (ο λόγος για τον οποίο θέλεις επαγγελματίες). Αντιλαμβάνομαι ότι πλεόν η ζωή έχει γίνει πολύτιμη στα μάτια όλων μας (αποτέλεσμα της οικονομικής ευμάρειας - άλλος ένας λόγος για τον οποίο προτιμώνται οι επαγγελματίες), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι παύουν οι υποχρεώσεις μας.

  Τέλος, φυσικά και διαφωνώ με το ότι ο επαγγελματίας είναι πιο φθηνός από τον κληρωτό (αν βέβαια πάψουν οι χαζομάρες που ισχύουν σήμερα). Ο επαγγελματίας εξυπηρετεί τα παραπάνω που αναφέρω και λιγότερο την άμυνα (αυτό δε σημαίνει ότι δεν θέλουμε και επαγγελματίες σε συγκεκριμένα- στοχευμένα πόστα).

  ΥΓ. Φυσικά και δε θέλω εφαρμογή θητείας 30 μηνών, αυτή εξυπηρετούσε και κοινωνικούς λόγους κάποτε, αλλά η συζήτηση για τη θητεία πρέπει να γίνει επί πραγματικών αναγκών και όχι επί ιδεοληψιών.

  • alvita avatar
   alvita @ Κώστας Χ. 03/08/2012 16:34:07

   Μείζον θέμα τα περι επαγγελματικού ή παλλαϊκού στρατού (που ο Κρανιδιώτης ακροθιγώς το άγγιξε). Ο Κλαούζεβιτ στο "περί πολέμου" (σελίδες 336-345) αναλύει πως διαχρονικά από λαϊκός ο στρατός γινόταν επαγγελματικός, ανάλογα με την κοινωνική, οικονομική και κρατική ανάπτυξη, με στόχο βεβαίως την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εκάστοτε μεγάλων δυνάμεων. Λέει: "Ο στρατός και ο τρόπος του πολέμου είναι καθρέφτης του επιπέδου κρατικής-κοινωνικής ανάπτυξης". Και φτάνει στη Ναπολεόντια εποχή όπου ο στρατός γίνεται παλλαϊκός-εθνικός και μη μισθοφορικός. Σήμερα, αναμφισβήτητα, βλέπουμε τη στροφή προς το "μισθοφορικό" στρατό. Κάθε χώρα έχει τις ιδιομορφίες της. Και η Ελλάδα τις δικές της. Με βάση αυτές πρέπει να κρίνουμε και να αποφασίσουμε και για τον τρόπο λειτουργίας των ΕΔ και για το χρόνο της θητείας. Προσωπικώς πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει παλαϊκός-εθνικός μη μισθοφορικός στρατός και σε κάποιους τομείς επαγγελματίες. Δεν μπορεί άλλωστε ο αξιωματικός να μην είναι μόνιμος. Επίσης, πρέπει να πάψει ο ασφυκτικός εναγγαλισμός και πλήρης εξάρτηση της στρατιωτικής ηγεσίας από την πολιτική στη βάση μάλιστα την πελατειακή και την ρουσφετολογική. Από την άλλη, ο πολιτικός κοινωνικός έλεγχος πρεπει να είναι άμεσος, διαφανής και αυστηρότατος στις ΕΔ.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ alvita 04/08/2012 13:38:27

    Στις αληθινές δημοκρατίες, τότε και σήμερα, οι καλοί και νικηφόροι στρατοί είναι οι Εθνικοί, αυτοί που συγκροτούνται με την γενική στρατολόγηση.
    Ελβετοί, Ισραηλινοί, Φιλανδοί, Νορβηγοί έχουν εθνικούς στρατούς, όπως κι εμείς. Απλά πρέπει να σοβαρευτούμε, ν'΄αφήσουμε τα πολιτικάντικα στην άκρη και να χωνέψουμε ότι θα κοπιάσουμε και θα ιδρώσουμε για την Αποτροπή.

 13. ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 03/08/2012 14:20:19

  Υπηρέτησα 21 μήνες. 21 μήνες χαμένους από την ζωή μου. Ζούμε σε καπιταλιστική κοινωνία, όπου όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Άρα κανείς δεν υποχρεούται να προσφέρει απλήρωτη υποχρεωτική εργασία. Αν οι κυρίαρχες τάξεις θέλουν πραιτωριανούς που θα σκοτωθούν εν ανάγκη για τα συμφέροντά τους, να πληρώσουν. Όπως πληρώνονται οι αξιωματικοί, έτσι ακριβώς να πληρώνονται και οι φαντάροι.

  • Κώστας Χ. avatar
   Κώστας Χ. @ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 03/08/2012 15:10:06

   Κάνεις ένα λάθος, ο καπιταλισμός δεν κατήργησε τα κράτη. Οι υποχρεώσεις του πολίτη ορίζονται απέναντι στο κράτος και όχι απέναντι στο εκάστοτε πολιτικό σύστημα (αν και η θεώρησή σου είναι πολύ βολική για να υπεκφεύγουμε από όποιες υποχρεώσεις δε μας αρέσουν).
   Τώρα αν η θητεία στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι σκέτη αγγαρεία, αυτό είναι άλλη συζήτηση.

   • ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
    ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. @ Κώστας Χ. 03/08/2012 15:31:46

    Aπό την στιγμή που υπάρχει εξαναγκασμός, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε εμείς οι απλοί πολίτες. Ας λείπουν, λοιπόν, οι κορώνες περί πατρίδος και καθήκοντος ( αυτά είναι για τους αφελείς) και ας μας πουν στα ίσα : Μάγκες, θα είστε στην διάθεσή μας για 24 ώρες το 24τετράωρο απλήρωτοι, για όσους μήνες διαρκεί η θητεία, επειδή δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς.

    • Κώστας Χ. avatar
     Κώστας Χ. @ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 03/08/2012 21:14:45

     Πάλι λάθος. Απορώ γιατί συγχέεις τα πάντα με τους ορους εργασία και πληρωμή. Η σωστή λειτουργία του κράτους είναι ανταποδοτική (μεταξύ ισόνομων μερών) μέσω έμμεσων δράσεων και δεν είναι ούτε στο ελάχιστο σχέση εργαζόμενου-εργοδότη (τουλάχιστον στα ευνομούμενα κράτη).
     Θα μπορούσα να σου αναταποδόσω τα περί αφέλειας, (υποστηρίζοντας για να σε πικάρω ότι θεωρώ ότι μάλλον δεν έχεις αντιληφθεί βασικές λειτουργίες -ή μάλλον αρχές γιατί στη λειτουργία χωλαίνουμε- της κοινωνίας μας), αλλά υποπτεύομαι ότι θα μπλέξουμε σε μία ατέρμονη κουβέντα, οπότε καλό βράδυ.

     • ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
      ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. @ Κώστας Χ. 04/08/2012 09:53:36

      Σε μια άλλου είδους κοινωνία δεν θα ανήγα τα πάντα στο δίπολο εργασία-πληρωμή. Σε μια καπιταλιστική κοινωνία, όμως, θεωρώ άκρως υποκριτικό να ζητάμε από κάποιους να κάνουν το ''καθήκον'' τους προσφέροντας άμισθη υποχρεωτική εργασία και ταυτοχρόνως να δικαιολογούμε τους επιχειρηματίες, που απαιτούν τα μύρια όσα προνόμια προκειμένου να επενδύσουν στην πατρίδα τους. Τα περί αφέλειας δεν πήγαιναν σ' εσένα αλλά στους διάφορους ελλαδέμπορους και πατριδοκάπηλους.

     • Κώστας Χ. avatar
      Κώστας Χ. @ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 05/08/2012 21:04:44

      Μόλις είδα την απάντησή σου (Σαββατοκύριακο γαρ) και θεωρώ ότι στα βασικά συμφωνούμε.
      Καλή εβδομάδα και στο "επαναγράφειν".

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 03/08/2012 22:16:21

   Στην Κύπρο το 1974 δεν έπιασε το επιχείρημα σου. Τ' αδέρφια μας οι Τούρκοι σκοτώνανε αδιακρίτως και "αντικαπιταλιστές" σαν εσένα.
   Το ίδιο κάνουν τώρα και στο Κουρδιστάν, μόνο που τελευταί οι Κούρδοι τους "πηδάνε".

   • ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
    ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 14:13:29

    Δεν είμαι αντικαπιταλιστής, κ. Κρανιδιώτη. Απλώς, θέλω να εφαρμόζουμε τον καπιταλισμό ατόφιο. Όποιος θέλει τις υπηρεσίες του άλλου, θα πληρώνει. Ο τσάμπας πέθανε. Όχι κίνητρα για τους επιχειρηματίες, ειδικά μισθολόγια για τους αξιωματικούς και απλήρωτες σκοπιές, ασκήσεις και αγγαρείες για τους φαντάρους.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 03/08/2012 23:36:02

   @ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.

   Η χυδαία μαρξολογία (όχι μαρξισμός) στην πιο αηδιαστική μορφή της : Ο άνθρωπος, είναι στομάχι μόνο = μισθός

   Δεν είναι επιπλεον και πνεύμα και ήθος και ανήκειν.

   Ο Στάλιν έδινε παχυλότατους μισθούς στον Κόκκινο Στρατό, γι' αυτό πήγαν τους Γερμανούς κυριολεκτικά γ..ντας μέχρι το Βερολίνο, ενώ ο Χίτλερ που δεν πλήρωνε καλά δεν είδε χαΐρι...

   Είσαι απ' αυτούς που (θα) ζητωκραύγαζες για τον Κόκκινο Στρατό.
   Αλλά εδώ θες μισθό.

   Σαν το ΚΚΕ. Που στη Χαλυβουργία θέλει διατήρηση ολων των θέσεων, αλλά στις επιχειρήσεις του απολύει αβέρτα γιατί "δεν βγαίνει".
   Και πληρώνει (όταν πληρώνει) 5οο € ανασφάλιστα.

   Το επαναλαμβάνω, οι μεταπολεμικοί κάτι ήξεραν στην αντιμετώπισή σας...

   • ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
    ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. @ Προφήτης 04/08/2012 10:03:14

    Παραληρείς, φίλε μου, και κολλάς ετικέτες στο άσχετο προκειμένου να ισχυροποιήσεις τα φληναφήματά σου. Η καπιταλιστική κοινωνία, που μάλλον σου αρέσει, λειτουργεί με βάση το κέρδος. Δεν μπορεί, λοιπόν, αυτή η κοινωνία να απαιτεί από τους νέους να προσφέρουν άμισθη υποχρεωτική εργασία. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει τις αρχές της. Αν θέλει φαντάρους, να τους πληρώσει, όπως πληρώνει τους αξιωματικούς. Γκέγκε;

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 04/08/2012 13:40:19

     Δεν έχουμε φράγκα και θα παίρνουν ότι παίρνανε οι οπλίτες της Αθήνας και της Σπάρτης, οι μαχητές του 1912-13, του 1940 - 1949 και της Κύπρου κι άμα σου αρέσει. Δηλαδή ελάχιστα. Γκέγκε;

     • ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
      ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 14:08:22

      Μόνο για τους φαντάρους δεν υπάρχουν φράγκα. Για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών υπάρχουν, έτσι; Για τους φαντάρους υπάρχουν μόνο μεγαλοστομίες περί πατρίδος και περί καθήκοντος. Τον ξέρω πολύ καλύτερα από σένα τον στρατό, κ. Κρανιδιώτη, μια που ο πατέρας μου είναι απόστρατος υποστράτηγος. Τον ξέρω από μέσα, που λένε. Δεν έχει τίποτα το ηρωικό και το ρομαντικό. Είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, που βασίζεται στο ρουσφέτι, στην κομματικοποίηση και στις δημόσιες σχέσεις.

   • man8os avatar
    man8os @ Προφήτης 04/08/2012 11:50:02

    Τωρα αυτο για τον Σταλιν και τον Χιτλερ τι το ηθελες? Ο στρατος που υποτιθεται οτι νικουσε ηταν υφισταμενος μεγαλυτερων απωλειων απο αυτον που εχανε μεχρι τον ποταμο Οντερ (εκει αρχισε να προκαλει μεγαλυτερες απωλειες στους ηττημενους)

 14. diman avatar
  diman 03/08/2012 14:23:56

  Σε ένα περιβάλλον όπου τίποτα δεν θα θυμίζει το παρελθόν, όπου τα πάντα σε γη, αέρα και θάλασσα θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί και πολυ-εθνικοποιηθεί ο ελληνικός στρατός και ο έλληνας φαντάρος, τι ακριβώς και ποιά χώρα θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ diman 03/08/2012 22:17:41

   Η Πατρίδα υπάρχει πάντα, ελεύθερη, υπόδουλη, μισογονατισμένη.
   Δεν θα γίνει πάντως όπως το λες. Δεν το πιστεύω. Φιλικά...

   • diman avatar
    diman @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/08/2012 22:43:11

    Δεν τα λέω εγώ αγαπητέ μου Φαήλε.
    Η Μπενάκη τα έλεγε............ και ο Παπούλιας άκουγε.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ diman 03/08/2012 23:41:31

   @diman
   Οξυδερκής παρατήρηση.
   Βρισκόμαστε στα όρια του "δεν μάς ανήκει", συνεπώς το ερώτημα "τι υπερασπίζομαι" που παλιά ήταν αυτονόητο απέκτησε δυστυχως λογική βάση εξέτασης.

 15. A.M. avatar
  A.M. 03/08/2012 14:55:03

  Αν και σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον αρθρογράφο...
  κατά την προσωπική μου γνώμη η αύξηση της θητείας κατά τρείς μήνες ΔΕΝ αποτελεί πανάκεια για τις ένοπλες δυνάμεις και ιδιαίτερα για τον στρατό ξηράς.
  Υπό κάποιες προϋποθέσεις πιστεύω πως και οι εννέα μήνες - ίσως και οι έξη μόνον μήνες - θα αρκούσαν για την ενίσχυση της μαχητικότητας του στρατεύματος.

  Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους

  Εκπαίδευση στον στρατό δεν σημαίνει πολύς χρόνος θητείας αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ χρόνος ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα και δεν συνέβαινε ούτε σε άλλες εποχές που υπηρετούσαμε είκοσι τέσσερεις μήνες θητεία.

  Ετοιμοπόλεμος έφεδρος στρατιώτης δεν είναι αυτός που υπηρέτησε είκοσι μήνες κάνοντας το παιδί για όλες τις δουλειές του μόνιμου προσωπικού αλλά αυτός που εκπαιδεύτηκε σωστά και συνεχίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα να επανεκπαιδεύεται στην συγκεκριμένη ειδικότητα που υπηρέτησε, κάτι που προφανώς ΔΕΝ συμβαίνει σήμερα.

  Ετοιμοπόλεμος στρατός ξηράς μπορεί να υφίσταται και ΧΩΡΙΣ επανδρωμένα στρατόπεδα.
  Μια λύση:
  Μετά από εξάμηνη εκπαίδευση στα όπλα ο κάθε έφεδρος παίρνει μαζί του το όπλο του στο σπίτι απολυόμενος και για δύο δεκαπενθήμερα κάθε χρόνο καλείται για επανεκπαίδευση (πραγματική και όχι καφενείο) παραμένοντας έτσι για τριάντα τουλάχιστον χρόνια ετοιμοπόλεμος.
  Και δεν χρειάζεται να μετακομίζει στην άλλη άκρη της γής για μετεκπαίδευση, σε κάθε νομό θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κέντρα επανεκπαίδευσης εφέδρων.

  Άλλη πρόταση:
  στις «επικίνδυνες» παραμεθόριες περιοχές δίνοντας το κράτος μια μικρή μηνιαία οικονομική ενίσχυση της τάξης των 100 με 150 € σε κάθε έφεδρο μπορεί ως στρατός να διαθέτεις σχεδόν όλους τους ενήλικες άντρες (γιατί όχι ΚΑΙ τις γυναίκες; στην αστυνομία βαράνε κανονικά υπηρεσίες με όπλα) μάχιμους με πολύ μικρό κόστος.
  Και τους καλείς σε τακτικές τριήμερες ασκήσεις από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Κυριακή βράδυ.

  Άλλη πρόταση:
  οι φοιτητές - μιάς και το 18μηνο στα 18 δεν προβλέπεται για την Ελλάδα - θα μπορούσαν να υπηρετούν τρείς μήνες θητεία κάθε χρόνο (τους μήνες που δεν λειτουργούν τα αει / τει) και πριν ακόμα πάρουν το πτυχίο τους να έχουν τελειώσει την εννεάμηνη ή και δωδεκάμηνη θητεία τους (μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια ένα πράγμα).
  Και θα μπορούσε να τους καλεί σε ειδικότητα παρεμφερή με αυτήν που σπουδάζουν (αν υπάρχει κάτι ανάλογο) δίνοντας τους και κάποιο πιστοιητικό εμπειρίας και εκπαίδευσης στην συγκεκριμένη ειδικότητα ως μελλοντικό επαγγελματικό εφόδιο.
  ΑΝ το κράτος ήθελε να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να δίνει και το κάτι τις στους φοιτητές γι αυτό το τρίμηνο (κάτι παραπάνω από ότι ο φαντάρος στην θητεία του δλδ)

  Μιά άλλη πρόταση για αύξηση της πληρότητας στις μονάδες της μάχιμες:
  Κάθε έφεδρος στρατιώτης θα υπηρετεί ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΘΗΤΕΊΑΣ ΤΟΥ σε μονάδες της παραμεθορίου.
  Κατάργηση της θητείας των έφεδρων σε γραφειοκρατικές θέσεις και θέσεις λούφας και παραλλαγής.
  Μην γράψω και κατάργηση όλων των στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα και δη στην πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα.
  Όποιες από τις θέσεις αυτές τις λούφας και της παραλλαγής δεν γίνεται να καταργηθούν ας επανθρώνονται με μόνιμο προσωπικό που έχει ασθενήσει ή έχει τραυματιστεί και αδυνατεί να υπηρετεί σε μάχιμες μονάδες.

  Άλλη πρόταση για περιορισμό της ανυποταξίας και άρα για αύξηση της πληρότητας των μονάδων:
  Όποιος δεν εκπληρώσει στο ακέραιο τις στριατιωτικές του υποχρεώσεις δεν θα δικαοούτα ούτε να πολιτεύεται, ούτε να ψηφίζει, ούτε να διορίζεται σε καμμία δημόσια θέση καθότι τα δικαιώματα σε μια ευνομούμενη πολιτεία απορρέουν από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς την πολιτεία.

  Λύσεις υπάρχουν πολλές για την βελτίωση του αξιόμαχου του στρατού.
  Όμως «για να φτιάξεις πορτοκαλάδα χρειάζεσαι πορτοκάλια έστω και αν αυτά κοστίζουν περισσότερο από τις πατάτες»

  Εμείς ως χώρα και ως στρατός θέλουμε την πεπατημένη, την εύκολη λύση, αυτήν που ΔΕΝ ξεβολεύει και αυτήν που ΔΕΝ θίγει συμφέροντα τοπικών κοινωνιών ή προνομιακών ομάδων της κοινωνίας.

  Και καταφεύγουμε στα γνωστά:
  αύξηση της θητείας!

  Θυμίζω πως την εποχή που οι τούρκοι πήραν την μισή Κύπρο οι έφεδροι υπηρετούσαν είκοσι τέσσερεις μήνες, η πειθαρχία στα όρια του αυταρχισμού, ο στρατιώτης χωρίς κανένα δικαίωμα, οι ανυποταξίες και λιποταξίες ελάχιστες, οι άδειες .. ασχολίαστο, οι φαντάροι στρατιωτικά και στην έξοδο και στην άδεια, η επάνδρωση των μονάδων πέρα από κάθε όριο, η εκπαίδευση σκληρή και όμως...
  όλα αυτά δεν απέτρεψαν τα γνωστά.

  Καταλήγω στο συμπέρασμα πως το μείζον δεν είναι η αύξηση της θητείας αλλά η ποιότητα της εκπαίδευσης και κυρίως της συνεχούς και σε τακτά διαστήματα δια βίου επανεκπαίδευσης των εφέδρων.

  • Κώστας Χ. avatar
   Κώστας Χ. @ A.M. 03/08/2012 15:05:47

   Την Κύπρο την "πούλησε" το πολιτικό σύστημα, όχι οι φαντάροι (που κάποιοι δεν στάλθηκαν καν να πολεμήσουν). Τουλάχιστον γι' αυτό το θέμα δεν ευθύνεται η εκπαίδευση, άλλοι αποφάσιζαν.

   • A.M. avatar
    A.M. @ Κώστας Χ. 03/08/2012 15:18:05

    Τι να λέει;
    Δουλειά του στρατού είναι να βγαίνει νικητής από κάθε πόλεμο στον οποίον εμπλέκεται.
    Απ' την στιγμή που δεν βγαίνει νικητής κάτι δεν πάει καλά και στο στράτευμα.
    Και την διοίκηση του στρατού τότε δεν την ασκούσαν οι πολιτικοί αλλά ο Ιωαννίδης και ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης αν θυμάμαι καλά.
    Και ο οπλισμός του στρατού στην επιστράτευση ήταν για τα κλάματα.
    Και πολλοί έφεδροι που επιστρατεύτηκαν σκοτώθηκαν από ηλίθια ατυχήματα επειδή από την απόλυσή τους μέχρι την επιστράτευση δεν είχαν κληθεί ούτε για μία μέρα μετεκπαίδευσης.
    Οδηγός φορτηγού ειδικότητα που μετά την απόλυσή του δεν είχε ξαναπιάσει τιμόνι διατάχτηκε να οδηγήσει ρεο και παρά τις έντονες εντάσεις του και διαμαρτυρίες του απειλήθηκε πως αν δεν οδηγήσει θα εκτελεστεί από τον ταγματάρχη. Οδήγησε και έριξε το ρεο μαζί με άλλους τρείς στην χαράδρα και σκοτώθηκαν όλοι (στην Ελλάδα αυτά, όχι στην Κύπρο).
    Άστο καλύτερα....

    Έγιναν πολλά τέτοια τότε που δείχνουν ακριβώς αυτό που τονίζω:

    ΔΕΝ αρκεί η πολύ θητεία ούτε φτάνει η καλή εκπαίδευση από μόνη της.
    Μάχιμος έφεδρος είναι ο σωστά εκπαιδευμένος και το κυριότερο ο σωστά και διαρκώς επανεκπαιδευόμενος.

    • Κώστας Χ. avatar
     Κώστας Χ. @ A.M. 03/08/2012 21:16:34

     Θα συμπληρώσω, σύμφωνα και με τα όσα γράφεις, ότι ο έφεδρος χρειάζεται και σωστή διοίκηση, για να ξέρει τι πρέπει να κάνει τουλάχιστον (ή που να πάει για να πολεμήσει).

   • Κ. Βέρος avatar
    Κ. Βέρος @ Κώστας Χ. 03/08/2012 15:57:45

    Βρείτε την εκπομπή την περίοδο που ήταν το θέμα του Φακέλου της Κύπρου , με τις μαρτυρίες αυτών του διασώθηκαν από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ . Όταν βομβαρδίστηκε από τους Τούρκους, τα στελέχη την κοπάνησαν (σύμφωνα με τις μαρτυρίες) και έμειναν οι κληρωτοί που σχεδόν στο σύνολο τους σκοτώθηκαν.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κ. Βέρος 03/08/2012 22:18:58

     κ. Βέρο, μην το ξαναπείς. Πολλοί Αξιωματικοί της ΕΛΔΥΚ έπεσαν μαχόμενοι κι ανήκουν στους Ήρωες μας.

    • ΝΙΚΟΛΑΟΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΟΣ @ Κ. Βέρος 05/08/2012 22:17:28

     Αγαπητέ κύριε Βέρο αναφέρεσαι στην εκπομπή φάκελοι, και σε κάποιες μαρτυρίες. Άκου αν θες και την άλλη πλευρά, θα σου πω για έναν μαρτύρα της εκπομπής ότι υπηρέτησε την θύται του το 80 στο πεντάγωνο άρα δεν ξέρει από πρώτο χέρι τι έγινε κάτω το 74. Αυτά που ακουστήκαν είναι γραμμένα σε πολλά βιβλία που οι συγγραφείς τους άρπαξαν την ευκαιρεί της κονομάς και έγραψε ότι του κατέβαινε η γκλάβα. Προς Θεού δεν τα βάζω μαζί σου γιατί και εσύ όπως και όλοι μας, έχουμε πέσει θύματα την τηλεόρασης και αυτών των ηρώων που κάνουν της εκπομπές που μετά από τόσους πολέμους έχουν αράξει στα κανάλια και αμολάμε τις παπυρολογίες τους. Στα λέω εγώ λοιπόν ο μαλακός που άφησα 190 αδελφούς μου στην Κύπρο και έχω δώσει το δικαίωμα μαζί με όλους όσοι εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση, στους σημερινούς μηδενιστές και ανίδεους από στρατό να μας λένε τι κάνουν οι ξένοι ας μας πουν τι έκαναν αυτοί σε ευχαριστώ για την υπομονή σου να διαβάσεις το μήνυμα μου

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ A.M. 03/08/2012 16:41:24

   Σωστός. Θα μπορούσες να συμμετέχεις σε επιτροπή του ΥΕΘΑ για το θέμα.

 16. Kimon avatar
  Kimon 03/08/2012 15:35:40

  Γιατί το Ισραήλ με σοβαρά προβλήματα εθνικής ασφάλειας διατηρεί αποκλειστικά και μόνο στρατό με στρατεύσιμους θητείας ; Όλοι οι νέοι και οι νέες από το 18ο μέχρι το 21 ο έτος της ηλικίας τους υποχρεωτικά υπηρετούν στον στρατό για 36 μήνες με εκπαίδευση που οι "αριστεροί" φλώροι στην Ελλάδα δεν θα άντεχαν ούτε μία ώρα. Η στρατιωτική θητεία σε στρατόπεδα ξενοδοχεία και σίτιση από το ταπεράκι της μαμάς είναι συναλλαγή μεταξύ των "προοδευτικών και λοιπών Τσοχατζοπουλικών δημοκρατικών δυνάμεων" και των ελληνιζόντων οπαδών της ήσσονος προσπάθειας, ώστε οι δεύτεροί να σφυρίζουν αδιάφορα στις μίζες των "υποβρυχίων", ένα νέο είδος νεοελληνικού κοινωνικού συμβολαίου.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Kimon 03/08/2012 15:39:33

   Γιατί έχει "εσωτερικό εχθρό" - αλήθεια, θα έμπαινες σε αστικό λεωφορείο στο Τέλ Αβίβ;
   Εμείς έχουμε ;

   • Σικελιανος avatar
    Σικελιανος @ Ο Θείος 03/08/2012 15:48:19

    Μα αγαπητε Θειε κατεξοχην εχουμε εσωτερικους εχθρους.. παραδοσιακα και διαχρονικα.. αλλιως δεν θα ειχαμε φτασει εδω που φτασαμε

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Σικελιανος 03/08/2012 16:02:24

     ....δεν αναφέρθηκα σε κομματικούς ή ταξικούς "εχθρούς" όμως !

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Ο Θείος 03/08/2012 16:08:32

      Γιατί, μακριά είμαστε από το είδος των εχθρών που εννοείτε?

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ TopGunZ 03/08/2012 16:16:12

      Γι αυτούς που εννοείτε εσείς και άλλοι, αρμόδιοι είναι οι Βρετανοί "μπόμπηδες" - έστω και του άοπλου τμήματος.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ TopGunZ 03/08/2012 16:19:28

      Το συμπέρασμά μου:
      Η στρατοχωροφυλακή "πάει" για το Τέλ Αβίβ και τη Βηρυττό.
      Στην Αθήνα χρειαζόμαστε "μπόμπηδες".
      Και για τη "βαρειά" εγκληματικότητα Σκώτλαντ Γιάρντ. Με επιθεωρητές και πράκτορες. Όχι με λοχίες και επιλοχίες.

     • Σικελιανος avatar
      Σικελιανος @ Ο Θείος 03/08/2012 16:29:40

      Δεν μιλαω για ταξικους εχθρους αλλα για υπαλληλισκους και αργυρωνητους υπηρετες ξενων πρεσβειων και υπερεθνικων κεντρων... η ελληνικη ιστορια οζει δυστυχως απο δαυτους...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ο Θείος 03/08/2012 22:20:20

    Ρε Θείο, το Ισραήλ με τον αποκλειστικά εκξ εφέδρων στρατό του έχει νικήσει σε όλους τους πολέμους όλους τους γύρω - γύρω ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ εχθρούς του. Που τα λες αυτά;

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 10:56:47

     ¨Οχι την Χεσμπολλάχ, χε χε !
     Εξωτερικός εχθρός είναι, και όχι κληρωτός στρατός (άς είναι καλά τα Ιρανικά πετροδολλάρια).

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ο Θείος 04/08/2012 13:42:08

      Ίσωμα θα μπορούσε να κάνει όλο το Νότιο Λίβανο. Καθαρά πολιτικοί οι λόγοι της αποχώρησης κι όχι στρατιωτική ήττα.
      Κι οι Χεζμπολλάχ πάντως δεν έχει επαγγελματίες που σου αρέσουν!

 17. Θ.Δ. avatar
  Θ.Δ. 03/08/2012 15:37:57

  Λογω συναφειας με το αρθρο του Φαηλου θελω να υπενθυμισω πως το ενα απο τα δυο εν ενεργεια Χοβερκραφτ του πολεμικου ναυτικου βρεθηκε "εκτος μαχης" απο ...τσιγαρο.
  Τελικα αποδυκνειεται πως τα συγκεκριμενα σκαφη καποιες πρεσβειες ηθελαν οντως να τα εξαφανισουν.Πραγμα που το καταφεραν κατα 75%
  Αντε ακομα ενα εμεινε και αυτο θα παει μαλλον απο...ναργιλε!

 18. leyteris avatar
  leyteris 03/08/2012 15:38:33

  ... geia..
  ..prepei na auxithei 3 mines.. alla,,, k na uparxei ousiastiki ekpaideusi.. k ergasia sto strato.. k oxi.. mpourdes tupou.. apopsilwseis... douleia ... alla k kinitra... simera oi misoi prepei na exoun polles gnwseis sto antikeimeno.. ante ftiaxe to radar... oi politikoi nomizoun pws auta ta agorazeis mono... - to idio isxuei k me ta nosokomeia klp.. bebaia..- oso gia tin upogennitikotita.. to problima den einai ..oikonomiko... alla.. krisis axiwn.. zoume pleon ston aiwna.. tis... flwrokratias..

  as xupnisoume oloi....

 19. Αθανάσιος Μαστρογιάννης avatar
  Αθανάσιος Μαστρογιάννης 03/08/2012 15:38:41

  Παρά το γεγονός ότι σπουδάσαμε στο ίδιο Πανεπιστήμιο(Νομική Αθηνών), είμαστε συνάδελφοι δικηγόροι, Νεοδημοκράτες και έχουμε και οι δυο Αρβανίτικη καταγωγή, στα αλήθεια Φαήλο δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να σκεφτόμαστε τόσο διαφορετικά.
  Αγαπητέ Φαήλο για να έρθουμε στον πραγματικό κόσμο, που δεν καταλαβαίνει από ιδεολογήματα και φαντασιώσεις, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ήδη είναι "too much" όπως λένε και οι νέοι.
  Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία είναι πραγματικά ένας απαρχαιωμένος θεσμός σε μια εποχή όπου ο συμβατικός πόλεμος δεν υφίσταται λόγω των διεθνών συνθηκών(ΝΑΤΟ,ΟΗΕ....) και όπου όλοι οι μεγάλοι και σοβαροί στρατοί καθίστανται σταδιακά αμιγώς επαγγελματικοί.
  Ήδη στη Ρωσία που επισκέπτομαι τακτικά η φυγοστρατία είναι τόσο αυξημένη που δημοσίως συζητείται η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.
  Στην Τουρκία οι πτυχιούχοι νέοι στρατεύονται μόνο για 6 μήνες και εξαγοράζουν τη στρατιωτική θητεία στα 30 τους.
  Στα Βαλκάνια των εθνικισμών, στην άλλοτε πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, η Ελλάς είναι η τελευταία και μόνη χώρα με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
  Στο ΝΑΤΟ, μόνο 5 από τις 28 χώρες-μέλη έχουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
  Ακόμη και η Εσθονία με την τεράστια Ρωσική μειονότητα και με την πληθυσμιακά 150 φορές μεγαλύτερη Ρωσία να την απειλεί με πόλεμο και δη με ρητορεία χειρότερη από αυτή της Τουρκίας προς την Ελλάδα, οι 1.000.000 Εσθονοί πολίτες έχουν 9μηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
  Μια αυξημένη στρατιωτική θητεία δεν έσωσε την Ελλάδα ούτε στην Κύπρο το 1974 ,ούτε στα Ίμμια το 1996.
  Συμβατικός πόλεμος με την Τουρκία δεν θα αφήσουν ποτέ να γίνει ούτε οι Ευρωπαίοι ,ούτε οι Αμερικανοί και αυτό το γνωρίζει ο κάθε γνώστης στοιχειώδους γεωπολιτικής.
  Εγώ στη θέση σου θα έγραφα ένα άρθρο με τίτλο πως η στρατιωτική θητεία θα γίνει επιτέλους στρατιωτική εκπαίδευση.
  Το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος της θητείας, αλλά η ελλιπής εκπαίδευση και η κατάντια να βλέπεις νέους λαμπρούς επιστήμονες να αναλίσκουν τα ταλέντα τους σε αγγαρείες και οικοκυρικές εργασίες.
  Γνωστός μου Ρώσος μεγαλοδικηγόρος που πολέμησε ως κληρωτός στο Αφγανιστάν για τη Σοβιετική Ένωση στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1986-1987 μου απεκάλυψε ότι πριν ο ίδιος και οι 18ηδες συμπολεμιστές του κληρωτοί φτάσουν στο μέτωπο, περνούσαν από μια 4μηνη στρατιωτική εκπαίδευση στο Ουζμπεκιστάν.
  Πως λοιπόν οι σκληροί Σοβιετικοί στρατιωτικοί θεωρούσαν τότε ότι μια 4μηνη στρατιωτική εκπαίδευση είναι υπεραρκετή για να πολεμήσεις απέναντι σε σκληροτράχηλους αντάρτες με υπερσύγχρονο για την εποχή αμερικανικό εξοπλισμό και σήμερα εν έτει 2012 χρειαζόμαστε 9 μήνες για να φυλάξουμε μια Ευρωπαική χώρα, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
  Το ξέρετε αγαπητοί μου ότι λόγω της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας η Ελλάς αναγκάζεται να συντηρεί 500 κοστοβόρα στρατόπεδα στην ενδοχώρα της και να να διατηρεί αριθμητική οροφή μεγαλύτερη από όλες τις άλλες 9 Βαλκανικές χώρες μαζί!
  Εν ολίγοις θεωρώ την απόφαση του Παναγιωτόπουλου εύλογη και απαιτητή όχι μόνο από τις ανάγκες των νέων μας, αλλά και από τις πραγματικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.
  Ο Έλληνας φαντάρος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος καλείται από την πολιτεία να φέρει όπλα για την εθνική άμυνα της πατρίδας και σε καμμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η ανώτερη στρατιωτικη ιεραρχία να τον χρησιμοποιεί ως αντίβαρο για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους του Υπουργείου Άμυνας.
  Ο Παναγιωτόπουλος όπως κι εσύ Φαήλο είναι από τις πιο πατριωτικές φωνές στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και η απόφαση του αυτή είναι συνέπεια λογικής επεξεργασίας και όχι έλειψης πατριωτικής ευαισθησίας.

  • Θ.Δ. avatar
   Θ.Δ. @ Αθανάσιος Μαστρογιάννης 03/08/2012 18:51:48

   Οι σοβιετικοι στο Αφγανισταν παρα την αριθμητικη και τεχνολογικη τους υπεροχη και παρα την χρηση χημικων οπλων και τονων βομβων που ερημοποιησαν τεραστιες εκτασεις και αφανισαν δεκαδες χωρια τελικα υπεστησαν πανωλεθρια,ειχαν τεραστια ποσοστα λιποταξιας και τρομερες απωλειες!
   Εαν ηταν ετσι κανενας στρατος δεν θα ξοδευε δις στην εκπαιδευση των στρατιωτων του και απλα μετα απο μια εκπαιδευση 4 μηνων fast track θα εβγαζε ραμπο ετοιμους να νικησουν ακομα και τον διαβολο.
   Εαν εσυ τωρα θεωρεις πως ο...ΟΗΕ,το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. θα ερθει να μας σωσει εαν κινδυνεψουμε ρωτα τους Κυπριους να σου πουνε τι παιζει στην πραγματικοτητα.
   Και για ανεφερε παρακαλω ΕΝΑΝ σοβαρο γεωπολιτικο αναλυτη που ΕΓΓΥΑΤΑΙ μαλιστα πως λογω διεθνων συνθηκων ο συμβατικος πολεμος σημερα ειναι απιθανος.
   Μαλλον σε Ιρακ και Αφγανισταν οι δυο πλευρες επαιζαν και παιζουν...paintball!
   Και το casus belli των τουρκων,τα Ιμια,οι γκριζες ζωνες κλπ ειναι πλακιτσες για να γελαμε μεταξυ μας!
   Εκτος εαν θεωρουμε ως εγγυηση ειρηνης το: No flags,no troops,no ships των αμερικανων το 1996 στα Ιμια.Οποτε...ευχαριστουμε τους Αμερικανους!

   • Αθανάσιος Μαστρογιάννης avatar
    Αθανάσιος Μαστρογιάννης @ Θ.Δ. 03/08/2012 22:05:44

    Οι Σοβιετικοί τα πήγαν πολύ καλύτερα στο Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς που ακόμη είναι δεσμευμένοι σε έναν πανάκριβο πόλεμο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι τότε το ΝΑΤΟ, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και η Κίνα χρηματοδοτούσαν τους Αφγανούς και τους προσέφεραν υπερσύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.
    Σήμερα μερικοί παρακατιανοί αγύμναστοι Αφγανοί με AK-47 έχουν καθηλώσει 59 έθνη σε έναν κοστοβόρο πόλεμο όταν η μόνη τους χρηματοδότηση είναι μερικοί φανατικοί ιμάμηδες και οι Αφγανοί ναρκέμποροι οπίου.
    Έπειτα οι Σοβιετικοί εξολόθρευσαν 90.000 φανατισμένους Αφγανούς αντάρτες, όταν τα 59 έθνη της Συμμαχίας δεν έχουν προκαλέσει σημαντικές αριθμητικές απώλειες στον εχθρό σύμφωνα με δηλώσεις του Βρεττανού τοπικού διοικητή στην επαρχία Χεράτ το 2009.
    Σε έναν πόλεμο κοιτάς πάντα την αναλογία των απωλειών ανάμεσα στις πλευρές.
    14.000 νεκροί Σοβιετικοί απέναντι σε 90.000 νεκρούς Αφγανούς μάλλον είναι απόδειξη ότι οι Σοβιετικοί φαντάροι είχαν μια πολύ καλή εκπαίδευση, αφου οι Αφγανοί μαχητές και καλύτερο αμερικανικής κατασκευής ατομικό εξοπλισμό διέθεταν, αλλά και το τρομερό πλεονέκτημα της γνώσης του περιβάλλοντος χώρου.
    Εν γένει, 4 μήνες στρατιωτικής εκπαίδευσης είναι υπεραρκετοί και η ιστορία του πολέμου στον 20 αιώνα το έχει αποδείξει περίτρανα.
    Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει και οι Δανοί στρατηγοί που έχουν καθιερώσει 4μηνη θητεία για τους κληρωτούς τους.
    Δεύτερον, η Κύπρος που δέχθηκε την εισβολή του Αττίλα το 1974 ούτε μέλος του ΝΑΤΟ ήταν, ούτε της ΕΕ και έπειτα τότε υπήρχαν ακόμη συμβατικοί διακρατικοί πόλεμοι κι ένας πολύ πρόσφατος στο γειτονικό Ισραήλ.
    Πάντως, από το 2004 που είναι μέλος της ΕΕ δεν έχω δει κάποια νέα τουρκική εισβολή.
    Ως προς την ανέξοδη ρητορεία της Τουρκίας δεν τίθεται ζήτημα παρέμβασης της ΕΕ.
    Ομοίως η Σερβία πολλάκις απειλεί την Ουγγαρία και η Ρωσία τις Βαλτικές χώρες(Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία), αλλά οι Ευρωπαίοι ξεχωρίζουν την εθνικιστική ρητορεία από την πραγματική απειλή.
    Τρίτον, ως προς τον σοβαρό γεωπολιτικό αναλυτή που ζητάς θα σου αναφέρω τον πιο γνωστό από όλους, τον κορυφαίο Samuel P. Huntington που εμπεριστατωμένα διακήρυξε από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 ότι οι διακρατικοί συμβατικοί πόλεμοι είναι ανέφικτοι στον
    21 αιώνα και οτι μέσα στα επόμενα 100 χρόνια οι πόλεμοι θα έχουν νέα μορφή με κύριους πρωταγωνιστές διεθνείς τρομοκράτες, παρακρατικές μισθοφορικές δυνάμεις και παραστρατιωτικούς αντάρτες.
    Ιστορικά, ο τελευταίος διακρατικός πόλεμος έλαβε χώρα το 1999 μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
    Ουτοτρόπως, θεσμοί όπως η στρατιωτική θητεία σύντομα θα εισέλθουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
    Τέταρτον, τα ζητήματα της ΑΟΖ, των γκρίζων ζωνών και των Ιμμίων είναι διεθνή νομικά ζητήματα που αφού δεν επιλύονται πολιτικά πρέπει να επιλυθούν νομικά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την εφαρμογή του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου.
    Και μεταξύ μας καλύτερα να επιληφθούν της υποθέσεως οι πετυχημένοι Έλληνες δικηγόροι, καθώς οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν και μεγάλη ιστορία σε πολεμικές επιτυχίες (ατυχής πόλεμος 1897, Μικρασιατική Εκστρατεια το 1922, Γεμανική εισβολή 1941, εισβολή στην Κύπρο το 1974 και Ίμμια το 1996).
    Οι Βαλκανικοί πόλεμοι δεν θεωρούνται στρατιωτικά κάποια ιδιαίτερη επιτυχία, αφού ήταν πόλεμοι του στυλ "όλοι εναντίον ενός και ότι αρπάξουμε"
    (Α' Βαλκανικός, όλοι εναντίον της Τουρκίας και Β' Βαλκανικός , όλοι εναντίον της Βουλγαρίας).
    Οι επιτυχίες του Μεταξά το 1940 απέναντι στους Ιταλούς στη Βόρειο Ήπειρο είναι μια φωτεινή εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα και δη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα(πχ εδαφική επέκταση).
    Πέμπτον, θέλουμε δεν θέλουμε οι ΗΠΑ είναι η σημερινή μόνη υπερδύναμη.
    Ρωσία και Κίνα μαζί δεν προσεγγίζουν καν τις αμυντικές της δαπάνες.
    Και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εμφανίζουν σημάδια οικονομικής παρακμής μέχρι τα μέσα του αιώνα μας θα εξακολουθήσουν γεωπολιτικά να αποτελούν την αδιαφιλονίκητη ηγετική και καθοριστική δύναμη.
    ΥΓ:Επειδη αναγνωρίζω την εκ μέρους σου έλλειψη της σχετικής γνώσης είναι χαρά μου να διαφωτίζω τα κενά και τα λάθη σου ώστε να εμπλουτίζω το γνωσιακό σου επίπεδο.

    • Θ.Δ. avatar
     Θ.Δ. @ Αθανάσιος Μαστρογιάννης 03/08/2012 22:12:59

     Ειλικρινα δεν εχεις ιδεα!Γραψτα αυτα σε ενα φορουμ αμυντικων-γεωπολιτικων θεματων οπως το defencenet forum και θα σε εκαναν μπαν για τρολινγκ!
     Εκει να δω ρητορικα σοφισματα και φιλοσοφιες σε απλωμενα σεντονια!

     • Θ.Δ. avatar
      Θ.Δ. @ Θ.Δ. 03/08/2012 22:25:32

      Δεν απαντησες σε τιποτα απο αυτα που εθεσα και απλα διαπιστωσα πως απλως κανεις προπαγανδα και τρολινγκ με τις αναφορες για ΑΟΖ,αναληψη θεματων εθνικης κυριαρχιας απο σουπερ Ελληνες δικηγορους λογω του σχεδον παντα αποτυχημενου ελληνικου στρατου,περιπατο του Ε.Σ. στους βαλκανικους κλπ!
      Ειδικα για την παραγωγη ραμπο σε 4 μηνες με εγγυηση Δανιας (sic)!
      Οσο για Αφγανισταν και πολεμους αστο καλυτερα και μεινε στο επαγγελμα σου γιατι εγω δεν γραφω με βαση αυτα που βλεπω στην τηλεοραση και στο ιντερνετ!Μαθε λιγο γεωγραφια βασικα και ανακαλυψε πως στο αφγανισταν ο πολεμος ειναι ασυμμετρος και η χωρα τεραστια!
      Ο χαντιγκτον πεθανε και δυστυχως δεν προεβλεψε σωστα!Μαθε το κι αυτο!Εχουμε 2012 τωρα!
      Και τετοια εξυμνηση προς τις ΗΠΑ ουτε η Χιλαρι δεν κανει!

     • Κ. Βέρος avatar
      Κ. Βέρος @ Θ.Δ. 03/08/2012 22:42:23

      Μόνο από το κείμενο προκύπτει ότι ο δικηγόρος έχει δίκιο στην αναλυσή του. Εσύ κάτι προσπαθείς να πεις αλλά δεν βγαίνει λόγω της εμπάθειας που αποπνέει η αναρτησή σου. Το μόνο αρνητικό για τον δικηγόρο είναι ότι προσπάθησε να μπλέξει και τους δικηγόρους στο θέμα (αναδουλειές). Υποθέτω αν μας επιτεθεί κανένας οι "επιτυχημένοι" δικηγόροι (Κούγιας , Λυκουρέζος-που είναι χάθηκε μετά την καταδίκη για τα οικόπεδα και άλλα φυντάνια που εμφανίζονται στα πρωϊνάδικα ψάχνοντας πελάτες) θα του κάνουν μήνυση!!!

     • Αθανάσιος Μαστρογιάννης avatar
      Αθανάσιος Μαστρογιάννης @ Κ. Βέρος 03/08/2012 23:31:51

      Σε ευχαριστώ για τη στήριξη.
      Το σχόλιο με τους πετυχημένους δικηγόρους το έκανα καθαρά για πείραγμα, όπως το κάνω και στο στρατιωτικό πατέρα μου που τώρα είναι αντισμήναρχος εν αποστρατεία.
      Πάντως η αλήθεια είναι ότι εν προκειμένω το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο είναι το καλύτερο όπλο της Ελλάδας για την επίλυση των παραπάνω διαφορών.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Αθανάσιος Μαστρογιάννης 04/08/2012 02:09:56

      Τίποτα που χάθηκε στη μάχη δεν επανακτάται με διαπραγματεύσεις. Ήτοι χωρίς στρατό. Πήγαινε πάρε πίσω την Κατεχόμενη Κύπρο με Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο εν πολλοίς αποτελεί μια παγίωση των, διαμορφωθέντων στο πεδίο, σχέσεων ισχύος.

      Ο Θουκυδίδης θα έμενε κλασσικός και μόνο με τον διάλογο των Μηλίων.

      Οι "παρακατιανοί αγύμναστοι Αφγανοί" γυμνάζονται ακατάπαυστα 30 χρόνια στη διαρκή αντίσταση έναντι αλλεπάλληλων εισβολέων. Υπηρετούν θητεία όχι 9 μήνες σε ειρηνική περίοδο αλλά 30 χρόνια σε εμπόλεμη περίοδο.
      Έχουν επίσης πίστη θρησκευτική, όσο και κουλτούρα υπεράσπισης της γης τους , των όποιων περιουσιακών στοιχείων τους πάνω σε αυτή, του τρόπου ζωής τους και των αξιών τους. Αυτό που λείπει από τους μισθοφόρους της Δύσης.

      Και οι πρόγονοί μας έδιωξαν την υπερδύναμη της εποχής Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν ήταν ένα τραχύ φύλο με Πίστη στο Χριστό και στην Ελευθερία, Σίγουρα και με βοήθεια ξένων δυνάμεων, αλλά διέθεταν οι ίδιοι την πρωταρχική ορμή για εκπλήρωση του συλλογικού πόθου.

    • Μικρασιάτης avatar
     Μικρασιάτης @ Αθανάσιος Μαστρογιάννης 04/08/2012 04:40:11

     Κυριε Α.Θ αν κρινω απ τα γραφομενα σας και τα ειρωνικα σας σχολια για τις Ελληνικες Ε.Δ , ακομα και για τις μαχες τους απεναντι στην εισβολη των Γερμανων, θα ηταν ευχης εργο να μην αυτοπροσδιοριζεστε ως ΝεοΔημοκρατης. Υπαρχει η υπεροχη επιλογη του ... Πατριωτικου ΣΥΡΙΖΑ που σιγουρα θα σας εκφραζει πιο πολυ. Λυπηθειτε κι εμας που ειμαστε ΝΔ.

     Οι Σοβιετικοι εκαναν μαζικη χρηση χημικων οπλων στο Αβγανισταν και σκοτωσαν πανω απο 2 εκατομμυρια αμαχους. Ακολουθησαν και Γερμανικες τακτικες με εκτελεσεις αμαχων κοντα στις περιοχες που στηριζαν τους Μουτζαχεντιν που οντως ηταν εξοπλισμενοι απ τη ΣΙΑ. Τοτε τα μιντια δεν επαιζαν το ρολο που παιζουν τωρα. Αν το ΝΑΤΟ ειχεως τωρα τετοια τακτικη θα ειχε τελειωσει με τους Ταλιμπαν σε 1 χρονο μεσα. Αλλα θα ειχε εξοντωσει και 3-4 εκατομμυρια αμαχους, κατι το οποιο δεν θελει, οχι γιατι ειναι φιλανθρωποι αλλα για αλλους λογους.

     • Μικρασιάτης avatar
      Μικρασιάτης @ Μικρασιάτης 04/08/2012 12:16:03

      ''Κυριε Α.Μαστρογιαννη''... ηθελα να πω. Τελικα ηταν λιγο τρολ του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Μαστρογιαν, ή μηπως κατι ακομα χειροτερο ???

    • man8os avatar
     man8os @ Αθανάσιος Μαστρογιάννης 04/08/2012 11:57:55

     Ρωσσια-Γεωργια 2008.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αθανάσιος Μαστρογιάννης 03/08/2012 22:32:57

   Αγαπητέ κ. Μαστρογιάννη, προφανώς ο διαφορετικός τρόπος σκέψης μας ίσως οφείλεται στην πολιτική σου ορθότητα ή στο ότι δεν είσαι αρκετά αρβανίτης.
   Όλα τα παραδείγματα σου είναι άσχετα με τις ελληνικές ιδιομορφίες, που έχει πολλά πιο κοινά με το Ισραήλ παρά με την ...Εσθονία.
   Η Ελλάδα έχει απέναντι της έναν επεκτατιστή και γενοκτόνο εχθρό, μια χώρα που καθημερινά παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας, απειλεί, κατέχει το 40% της Κύπρου, αγόρασε οχήματα κι υλικά γεφυροποιίας που της είναι χρήσιμα μόνο στον Έβρο. Έχουμε ήδη νεκρούς πιλότους μας από την απειλητική συμπεριφορά της, στην Θράκη υποδαυλίζει συνεχώς αποσαχιστικές συμπεριφορές, ενώ τα σχέδια της σε βάρος μας τα ακούμε συνεχώς από επίσημα χείλη και περιλαμβάνονται στην Ερυθρά Βίβλο που κάθε χρόνο εκδίδει το ΣΕΑ της Τουρκίας.
   Άσε λοιπόν τις ιδεοληψίες και προσγειώσου στην πραγματική Ελλάδα.
   Λόγω των παραπάνω χρειαζόμαστε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.
   Δεν έχουμε χρήματα για αμιγώς επαγγελματικό στρατό, που θα ήταν και πολιτικά και ιστορικά λάθος. Η αποστολή του δεν είναι απλά να συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές και αγήματα. Έχουμε αληθινό κι άμεσο κίνδυνο στα σύνορα μας.
   Η εγγύτερη περίπτωση στην δική μας είναι το Ισραήλ με στρατό αποκλεςιστικά εξ εφέδρων.
   Ο Πάνος είναι φίλος, με ορθές απόψεις σε πολλά θέματα, όμως εν προκειμένω, όχι ο ίδιος, δεν είναι φαντάζομαι προσωπική αλλά κυβερνητική απόφαση, είναι φάουλ και το πρώτο χρέος προς τους φίλους είναι να τους λες την αλήθεια.
   Οι μονάδες είναι υποεπανδρωμένες, ορισμένες σε τραγική κατάσταση, δεν γίνεται εκπαίδευση, όσοι είναι υπό τα όπλα βαράνε υπηρεσίες για 4 ανθρώπους ο καθένας.
   Και προσωπικά αυτό το "φορτωθούν" μου χτύπησε πάρα πολύ άσχημα...

   • Θ.Δ. avatar
    Θ.Δ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/08/2012 22:39:17

    Φαηλο θα ηθελα να αναφερθεις και για την επιλυση των εδαφικων ζητηματων με την τουρκια απο καποιους...ελληνες δικηγορους λογω του αποτυχημενου διαχρονικα ελληνικου στρατου!
    Παντως ακομα γελαω με τις τρομερες απωλειες των αφγανων απο τους σοβιετικους οπου ολοκληρα χωρια με γυναικοπαιδα σβηστηκαν απο τον χαρτη και καταλογιζονται ως...μουζαχεντιν!

   • Αθανάσιος Μαστρογιάννης avatar
    Αθανάσιος Μαστρογιάννης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 01:25:22

    Αγαπητέ Φαήλο σε ευχαριστώ πολύ που απάντησες.
    Το εκτιμώ ιδιαίτερα!
    Χαριτολογώντας να δηλώσω πάντως ότι εμείς, οι Αρβανίτες της Εύβοιας, πάντα είμαστε άλλη φάρα από τους Αρβανίτες αδερφούς της Αττικής.
    Εντούτοις όλοι οι Αρβανίτες είμαστε Γκρούε
    (ημίτρελοι-αγύριστα κεφάλια).
    Επειδή βλέπω ότι συχνά συγκρίνεις την Ελλάδα με το Ισραήλ θα μου επιτρέψεις να δηλώσω ότι αυτό είναι μια καθαρά ωφελιμιστική ακραία διασταλτική προσέγγιση με την οποια διαφωνεί η διεθνής πραγματικότητα.
    Θα χαρώ εν προκειμένω να μοιραστώ τις προσωπικές μου εμπειρίες από τα ταξίδια μου στο Ισραήλ και δη στη Χάιφα, στο Τελ Αβίβ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα.
    Το Ισραήλ είναι μια περίπτωση sui generis και δεν συγκρίνεται με καμμία άλλη ιστορική περίπτωση κρατικής οντότητας.
    Το Ισραήλ βρίσκεται de facto σε μια διαρκή κατάσταση εμπολέμου από ιδρύσεώς του.
    Η πολύχρονη στρατιωτική θητεία ανδρών και γυναικών στο Ισραήλ δεν αποτελεί μια πολιτική επιλογή, αλλά μια πράξη επιβίωσης των ίδιων των πολιτών που καλούνται να ζήσουν σε μια χώρα όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως ακριβώς οι ληστείες στην Ελλάδα.
    Ουτοτρόπως η στρατιωτική θητεία δεν είναι απλή υπηρεσία στην πατρίδα, αλλά μέσο επιβίωσης των Εβραίων πολιτών που έτσι εξοικειώνονται με τον οπλισμό και τη στρατιωτική ζωή που θα χρειαστεί να διάγουν για να επιβιώσουν και να προστατέψουν τις οικογένειές τους.
    Ταξιδευοντας στο Ισραήλ για επαγγελματικούς λόγους γνώρισα τον Εβραικό λαό και την καθημερινότητά του.
    Τι να πρωτοαναφέρω;
    Τις ναυαγοσώστριες στις παραλίες της Ισντούντ στο Νότιο Ισραήλ που μαζί με το μπικίνι έφεραν ημιαυτόματα όπλα και ήταν ζωσμένες με χειροβομβίδες, τον Εβραίο πατέρα στην ανατολική Ιερουσαλήμ που έκανε βόλτα με το καροτσάκι το βρέφος έχοντας στον ώμο ένα Heckler & Koch G3, τους Εβραίους τουρίστες στη Ραμάλα που μέρα μεσημέρι συνοδεύονταν στην τοπική παλαιστινιακή αγορά από 10 πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες ή ένα περιστατικό στο Τελ Αβίβ όπου μια κυρία έπαθε υστερία μέσα στο λεωφορείο και άρχισε να φωνάζει ότι υπάρχει βόμβα κάτω από το κάθισμά της.
    Είσαι σίγουρος αγαπητέ ότι αυτή η χώρα και οι ιδαιτερότητές της συγκρίνονται με την Ελλάδα μας;
    No way που λένε οι Αμερικάνοι.
    Αντίθετα η Εσθονία που προανέφερα είναι το τέλειο παράδειγμα και η στρατιωτική της δομή θα μπορούσε να δώσει πολές ιδέες στα Ελληνικά επιτελεία.
    Για παράδειγμα τόσο η Ελλάς όσο και η Εσθονία είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχουν ένα και μόνο, αλλά πανίσχυρο εχθρό (Τουρκία, Ρωσία), ιστορικά ήταν υπό τη μακραίωνη κατοχή του (Οθωμανική Αυτοκρατορία-Ρωσική Αυτοκρατορία), δημογραφικά έχουν κίνδυνο από τις εθνοτικές μειονότητες του κράτους-απειλή(Μουσουλμανική μειονότητα Θράκης - Τουρκόφωνοι
    Ρόδου-Κω, Ρωσόφωνοι στις ανατολικές Εσθονικές επαρχίες) και στις 2 χώρες υπάρχουν ισχυρά νεοναζί κόμματα με όλες τις πολιτικές συνέπειες που έχει το εν λόγω γεγονός, ενώ και οι δύο χώρες βρίσκονται σε δημογραφική κάμψη με τις όποιες εύλογες συνέπειες ως προς την απόδοση των νέων κλάσεων.
    Στην Εσθονία λοιπόν οι επαγγελματίες στρατιωτικοί συνιστούν το 52% και οι κληρωτοί το 48% των συνολικών ενεργών δυνάμεων.
    Αντίθετα στην Ελλάδα οι κληρωτοί είναι πολλαπλάσιοι των μονίμων και καταλήγουμε να διατηρούμε μια υπέρογκη δύναμη 177.000 ανδρών.
    Γιατί;
    1.)Για να διατηρήσουμε τα 500 στρατόπεδα που ειναι χτισμένα σε όλη την ενδοχώρα με βάση εμφυλιοπολεμικές λογικές, αλλά και για την οικονομική εξυπηρέτηση τοπικών παραγόντων.(συντεχνιακό αίτημα τοπικών εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων)
    2.)Για να δημιουργηθούν νέες θέσεις ανωτάτων αξιωματικών(ταξίαρχοι και άνω) που αλλιώς δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.(συντεχνιακό αίτημα αξιωματικών καριέρας κυρίως της Ευελπίδων)
    3.)Για να μειώνονται έτσι οι εργασιακές υποχρεώσεις των κατωτέρων μονίμων, αφού ουτοτρόπως η εργασία επιμερίζεται αναλογικά στους περισσοτερους φαντάρους θητείας με αποτέλεσμα ακόμη και οι υπαξιωματικοί να ασκούν δοικητικές αρμοδιότητες.(συντεχιακό αίτημα υπαξιωματικών-ΕΠΟΠ)
    4.)Για να αποκτούν οι πολιτικοί κυρίως δε οι βουλευτές νέα δυνατότητα εξυπηρέτησης της εκλογικής τους πελατείας μέσα από βυσματικές μεταθέσεις κανακάρηδων.(συντεχνιακό αίτημα βουλευτών-πολιτευτών)
    5.)Τέλος, για να ικανοποιηθεί το ακόρεστο εθνικιστικό αίσθημα για στρατευμένη νεολαία όπως το εκφράζουν υφέρποντες εθνικιστικοί κύκλοι(συντεχνιακό αίτημα εθνικιστών).
    Εν τέλει η στρατιωτική θητεία συνιστά μια αβίαστη απόρροια των προνομίων των συντεχνιών που ακόμη και στον τομέα της Άμυνας επιβάλλουν την λογική του προσπορισμού ιδίων συμφερόντων.
    Είναι αυτός ο στρατός που θελουμε και πάνω από όλα χρειαζόμαστε;
    Μήπως η αύξηση της θητείας απλά αποθρασύνει τις παραπάνω συντεχνίες που κερδίζουν από την υποχρέωση των νέων για στρατιωτική υπηρεσία στην πατρίδα μας;

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αθανάσιος Μαστρογιάννης 04/08/2012 13:52:01

     Είμαι έκπληκτος με το ανιστόρητο των απόψεων σου και την πλήρη, προφανώς ηθελημένη, άγνοια της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας που έχει απέναντι της την Τουρκία.
     Ακόμη δε γελάω με τους "επιτυχημένους δικηγόρους" που θα λύσουν τα θέματα Ιμίων, ΑΟΖ κλπ.
     Μάθε ότι ακόμη ισχύει ο νόμος του ξίφους, με περιχύματα διεθνούς δικαίου.
     Η Κύπρος έχει συλλογή από κωλόχαρτα του ΟΗΕ και δεν έχει επιστραφεί ούτε μισό μέτρο γης.
     Ο γνωστός διανοούμενος, Κλιντ Ίστγουντ, έχει πει ότι "οι γνώμες είναι σαν τις κωλοτρυπίδες, ο καθένας έχει από μία".
     Οι Αξιωματικοί μας εισηγούνται 12μηνη θητεία για πολύ συγκεκριμένους λόγους αλλά ο πάσα ένας έχει άποψη. Άλλος θέλει εννιά, άλλος έξι, άλλος τέσσερις μήνες. Άλλος καθόλου και μόνο επαγγελματικό στρατό. Όλοι έχουν μια μπακάλικη θεωρία και εξωτικά παραδείγματα που καμμία σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα.
     Η Άμυνα θέλει χρήμα, κόπο, ιδρώτα. Θα την κάνουμε εμείς κι όχι άλλοι, ούτε έχουμε χρήματα για αμιγώς επαγγελματικό στρατό, ούτε και πρέπει να έχουμε αμιγώς επαγγελματικό στρατό.
     Θέλουμε πολίτες - οπλίτες κι αντίστροφα.
     Το Ελβετικό και Ισραηλινό μοντέλο είναι τα καλύτερα και με τις απαραίτητες προσαρμογές θα μας ταιριάξουν γάντι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Αθανάσιος Μαστρογιάννης 04/08/2012 11:00:38

   Πές; τα Χρυσόστομε - Αθανάσιε Μαστρογιάννη - καιρός να παρατήσουμε τις ιδεοληψίες (χρήσιμες στα ποικιλόχρωμα Τσοχατζά), και να επανέλθουμε ως χώρα στον πραγματικό κόσμο και στον πραγματικό χρόνο !

 20. je te connais par la folie terrible du peuple avatar
  je te connais par la folie terrible du peuple 03/08/2012 15:44:51

  αρχηγέ, εδώ στη γειτονιά στη Νεάπολη, δίπλα στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, είναι ένας τύπος που λέγεται Αθανάσιος Ζαφειρίου και έχει ένα προποτζίδικο που λέγεται "το θαυμα", δίπλα στην παλιά "Ζαρντέν". αυτός ο τύπος παλιά ήταν λοκατζής και μια φορά είχε φύγει από ένα νοράτλας που έπεφτε και γλίτωσε μόνο αυτός, οι υπόλοιποι 33 σκοτώθηκαν. αυτός ο τύπος έχει κάνει το προποτζίδικό του σαν μουσείο καταδρομών. μια φορά τον είχα ακούσει πιτσιρικάς στην τηλεόραση σε μια εκπομπή νομίζω του Δημαρά και είπε κάτι που δε θα το ξεχάσω μέχρι να πεθάνω, όταν μιλάει για το περιστατικό τον πιάνει και λίγη τρέλα:

  "μάγκας δεν είναι αυτός που πήγε στρατό, μάγκας είναι αυτός που δεν πήγε στρατό".

  καμιά φορά τον πετύχαινες παλιά απέναντι στον "Λημνιό" να πίνει καμιά ρετσίνα.

 21. Κ. Βέρος avatar
  Κ. Βέρος 03/08/2012 15:49:06

  Φαήλο,

  Το πρόβλημα του Ελληνικού Στρατού είναι ότι όπως όλα στην Ελλάδα και αυτός έχει βαρέσει μπιέλα που λες κάπου.
  Όλα μια παρωδία.
  Την βασική ευθύνη την έχουν αυτοί που υποτίθεται ότι έχουν την ευθύνη της οργάνωσης της λειτουργίας και της εκπαίδευσης τόσο των μονίμων όσο και των κληρωτών.
  Το τι κάνουν τα "στελέχη" θα σου το πω απλά , παίρνουν τον μισθό και απολαμβάνουν σκανδαλώδη προνόμια σε σχέση με τους περισσότερους εργαζόμενους (φυσικά δεν τους συγκρίνω ούτε με τους Δικαστικούς ούτε τους Διπλωμάτες ούτε καν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ).
  Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους. Μια βόλτα στο Πεντάγωνο θα σε πείσει. Μιλιούνια που περιφέρονται με ένα φάκελλο ή ένα έγγραφο.

  Η λύση θα δοθεί, όταν
  - αυξηθεί η θητεία (πχ 14 μήνες) ,
  - κλείσουν όλα τα στρατόπεδα της Αττικής και όσα είναι κοντά σε μεγάλες πόλεις (Λάρισα , Πάτρα, Καλαμάτα, Γιάννενα , Βόλος κλπ) και επανδρώσουν Μονάδες των συνόρων.
  - Βάλουν χέρι στα "στελέχη" που όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα , αλλά χαλάνε και τους υπόλοιπους (κοιλαράδες, άσχετοι , λουφαδόροι , προβληματικοί γενικώς κλπ). Μπορούν να πάνε στους Δήμους που υπάρχει έλλειψη στα συνεργεία καθαριότητας , αποθηκάριοι σε Νοσοκομεία κλπ.
  - Μπει τάξη στις Μονάδες και επανέλθει η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ (χάθηκε εδώ και 20 χρόνια μαζί με τα κρατητήρια και τις φυλακές) .

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κ. Βέρος 03/08/2012 22:35:15

   Το λέω χρόνια: η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι να αφήσουν τους Αξιωματικούς να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς παρεμβάσεις. Τόσο απλά.

   • Κ. Βέρος avatar
    Κ. Βέρος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 01:19:38

    κ. Φαήλο,
    Απάντησες σχεδόν σε όλους. Μάλλον εκεί στη Σκύρο "χτύπησες" αστακουδάκια που δίνουν ενέργεια και διαύγεια.
    Καλά να περνάς.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κ. Βέρος 04/08/2012 13:52:53

     Κατσικάκι.

 22. Scarface avatar
  Scarface 03/08/2012 15:55:43

  Ποτε δεν εχει αποδειχτει οτι ο επαγγελματικος στρατος ειναι αποτελεσματικοτερος του κληρωτου. Στην Δουνγκερκη το 1940, οι κληρωτοι Γερμανοι εστειλαν τους επαγγελματιες Βρεττανους για κολυμπι. Μερικα χρονια μετα, οι κληρωτοι Βρεττανοι και Αμερικανοι εφτασαν εξω απο το Βερολινο, πολεμοντας σε πολλες περιπτωσεις, κατεξοχην επαγγελματικα- εθελοντικα σωματα, τα Waffen SS.

  Ο καλυτερος στρατος του κοσμου, ο Ισραηλινος, ειναι στρατος κληρωτων.

  Τεχνολογια και στρατος. Το τελευταιο smartphone της πλακας με το οποιο χαζολογανε οι εικοσαρηδες ολη μερα, εχει πανω του πολυ περισσοτερη τεχνολογια απ'οτι ενα θερμικο σκοπευτικο η ενας ασυρματος.

  Το προβλημα του στρατου δεν ειναι αν ειναι η θητεια μικρη η μεγαλη. Το προβλημα του ειναι οτι δε δημιουργει μαχητες που θα ειναι ετοιμοι να σκοτωσουν τον εχθρο και να επιβιωσουν στο πεδιο της μαχης. Το προβλημα ειναι οτι δημιουργει βυσματα-βολεψακηδες, η αγγαριομαχους. Σε καθε περιπτωση αχρηστους για πολεμο. Και εδω ειναι το θεμα. Εχουμε στρατο, αλλα εχουμε ασπλβαλλει τελειως απο το μυαλο μας οτι μπορει καποια μερα να χρειαστει να τον χρησιμοποιησουμε. Γι'αυτο εχουμε το καλυτερο αρμα στον κοσμο, αλλα η ατομικη μας εξαρτηση ειναι για γελια. Γι'αυτο εχουμε το τελευταιο μοντελο συμβατικου υποβρυχιου (οταν παψει να "γερνει") αλλα το κρανος μας ειναι μια τσιγκινη κατσαρολα. Γι'αυτο εχουμε υπερσυγρονα αντιαεροπορικα αλλα τα στρατιωτικα αρβυλα σε βγαζουν νοκ αουτ μετα απο μια πορεια. Για να μη μιλησω για ατομικες σκηνες, σακιδια μαχης κλπ. Εχουμε δηλαδη ωραια παιχνιδια για παρελλασεις και μιζες, αλλα αυτα που θα κανουν τη ζωη των πολεμιστων στο πεδιο της μαχης, δεν τα εχουμε.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Scarface 03/08/2012 22:36:08

   Ιστορικά οι Εθνικοί Στρατοί σχεδόν πάντα τσακίζουν τους "επαγγελματικούς". Από την Αρχαία Αθήνα ως το σύγχρονο Ισραήλ...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 15:08:23

    Ξέχασες το Βατερλώ αγαπητέ Φαήλε.
    Ο μόνος μη επαγγελματικός ήταν του Ναπολέοντα (σημειωτέον, ο πρώτος κληρωτός στρατός με καθολική στράτευση στην νεότερη ιστορία).
    ΥΓ.: ¨Ολοι οι στρατοί χωρών - επαγγελματικοί ή μή - εθνικοί είναι. Η διαφορά - από οικονομική άποψη - φαίνεται μικρή: Αφορά το πώς πληρώνει το έθνος το κόστος της άμυνας. Μόνον μέσω του προυπολογισμού και άρα της φορολογίας, ή κατά ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσοστό με απλήρωτη εργασία. Αλλά το κόστος έχει κάποια διαφορά ως ποσότητα....
    Από "τεχνική" άποψη όμως, τώρα που οι στρατοί είναι πιά πλήρως "τεχνικοποιημένοι", η διαφορά έχει γίνει τεράστια.

   • ΣΠΑΡΤΗ avatar
    ΣΠΑΡΤΗ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 29/08/2012 20:16:52

    Τους σπαρτιάτες πως θα τους χαρακτήριζες εθνικούς η επαγκελματικούς,η μήπως και τα δυο.

  • man8os avatar
   man8os @ Scarface 04/08/2012 12:08:48

   Ειναι προσβολη στη μνημη των πολεμιστων των SS να λες οτι "τσακιστηκαν" χωρις να αναφερεις την αναλογια 4:1 των Σοβιετικων και την απιστευτη αεροπορικη υπεροχη και δυναμη πυρος των "συμμαχων"

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ man8os 04/08/2012 13:53:44

    Και στα Waffen SS στρατεύσιμοι εθελοντές ήταν, όπως στις δικές μας Ειδικές Δυνάμεις.

    • man8os avatar
     man8os @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 14:54:04

     Αληθες, ειδικα ως το 1942

   • Scarface avatar
    Scarface @ man8os 04/08/2012 17:26:17

    Που εγραψα εγω "τσακιστηκαν"?

 23. κοσταρικας avatar
  κοσταρικας 03/08/2012 15:56:52

  Αμα θελεις Φαειλιους Κρανιδιοτιδους να πας εσυ να κατσικωθεις 5 -6 χρονια στο στρατο να προστατεψεις κ μας αφου εισαι τοσο πατριωτης. Για να καταλαβω τι σας κανει να νομιζετε οτι ο νεοελληνας ,ο αφραγκος ,ο χωρις δουλεια ,αυτος που αντιλαμβανεται οτι πρεπει να κανει 2 δουλειες και αυτος και καποιο αλλο μελος της οικογενειας του ,προτιθεται να υπηρετησει τη μαμα πατριδα με ζηλο περισσο? Επειδη ειμαι μανα στο αγορι μου εδωσα ευχη και καταρα¨να φυγει οσο το δυνατον γρηγοροτερα απο τον κωλοτοπο και να μν ξαναπατησει ποδι ποτε". Δν χρωσταει στην μαμα πατριδα τπτ ολα εγω τα πληρωνω ,οπως πληρωσαν και οι γονεις μου για μενα.Ο,τι εγινα το οφειλω στους γονεις μου οχι στο ανυπαρκτο κρατος. οποιος εχει αντιληψεις εθνικες να τις ακολουθει μονος του. Και οι περισσοτεροι εξυπνακηδες που εκφραζουν αυτες τις αντιληψεις διαπιστωνω οτι δν εχουν καν παει φανταροι η εχουν κανει θητεια σε κανενα πενατγωνο η καμμια λεσχη.

  • factorx avatar
   factorx @ κοσταρικας 03/08/2012 15:58:27

   καλά βρε Κοσταρίκα, άνδρας ή γυναίκα είσαι; Μας μπέρδεψες

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ κοσταρικας 03/08/2012 16:14:10

   Κι εμείς ευχόμαστε να φύγει ο γιος σας, αν κρίνουμε από το πως τον μεγαλώνετε μόνο φύρα θα είναι...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ κοσταρικας 03/08/2012 22:36:37

   Αγαπητή Κοσταρίκα, έπρεπε να πάρεις αντισύλληψη.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/08/2012 22:50:21

    Μάλλον η μητέρα της...

 24. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 03/08/2012 15:59:41

  Ας αρχίσουμε να μετράμε τα...κέντρα εκπαίδευσης
  Αθήνα,Κόρινθος,Πάτρα,Πύργος,Καλαμάτα,Σπάρτη,Τρίπολη,Ναύπλιο,Θήβα,Μεσσολόγγι....
  Χρειάζονταν όλα αυτά ?Αμ τα στρατόπεδα που έχει γείσει η χώρα και με μια διασπορά που αναλογεί σε δύναμη λόχου, λές και είμαστε στην Μουργκάνα το 1947?
  Τα νοσοκομεία ? Αλλο ο στρατός,άλλο η αεροπορία, άλλο το ναυτικό ,σε συναγωνισμο με ολόκληρη την Αμερική .
  Τα επιτελεία? Η στρατιά?Τα σώματα ? Αχρηστοι αρτιοσκληρωτικοί οργανισμοί για να γεμίζουν αστεράκια οι αξιωματικοί μας

  Απο όλα τα τρελλά που συμβαίνουν, αυτό βρήκαν να προτείνουν πρώτα οι στρατάρχες μας? Ας κλείσουν μερικά στρατόπεδα (που ακούμε συνεχως να κλείνουν τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον αλλά δεν βλέπουμε),να τα συμμαζέψουν λίγο βορειότερα, να καταργήσουν και τις άχρηστες διοικήσεις που παράγουν μόνο αστέρια και προστατεύουν δικαιώματα συνταξιοδότησης και πολύ πιθανόν να επαρκούν και οι 9 μήνες των οπλιτών.

  Ο στρατος μας ,όπως και το υπόλοιπο κράτος στήθηκε με προδιαγραφές 1947 για να κερδίσει μια εσωτερική εμφύλια σύραξη. Απο τότε τα πρόχειρα στρατόπεδα διασποράς σε κάθε πόλη που έγιναν κανονικά, τότε δημιουργήθηκε η ανάγκη για τον κύριο όγκο του στρατού και των ειδικών δυνάμεων στην Αθήνα, τα άρματα μάχης στην Θήβα (τρέλλα και μόνο να σκεφτούμε στρατιωτικά ποιόν θα προστάτευαν απο βορά και πως θα μεταφέρονταν)...άπειρα τα τρελλά και παράλογα. Η λαική σοφία το κατέγραψε.Οπου σταματάει η λογική αρχίζει ο στρατός.
  Χρειάζεται φορμάτ απο την αρχή το σύστημα και επανασχεδιασμός που σημαίνει κλείσιμο πολλών τοπικών βιομηχανιών (εστιατόρια, ΚΤΕΛ,καφετέριες) μαζί με τα στρατόπεδα διασποράς του ελληνικού στρατού.
  Φαήλο πιάνεις την έυκολη και πιασάρικη λύση που αγγίζει ευαίσθητες πατριωτικές χορδές, αναφέρεσαι σε μια παράμετρο που με το ισχύον καθεστώς και 22 μήνες να γίνει η θητεία ,δεν πρόκειται να βελτιώσει και πολλά ,εκτός απο την κατανάλωση σε μερίδες φαγητού και τα καταστήματα εστίασης.
  Δεν αναφέρεσαι καθόλου στα υπόλοιπα τρελλά του συστήματος που αρνείται να ασχοληθεί με δύσκολες γιαυτούς λύσεις που σημαίνουν ξεβόλεμα,μείωση διοικητών,αυξηση τρεξίματος και βολεύονται με την εύκολη λύση.Αύξηση θητείας 2-3 μήνες.
  Και γιατί όχι θητεία 18 μήνες ή 24?
  Αυτή η λογική δεν οδηγεί σε λύση.
  Οταν αρχίσει να κρασάρει το σύστημα και να κολάει, χρειάζεται φορμάτ του δίσκου και εγκατάσταση απο την αρχή όλων των προγραμμάτων και εφαρμογών αν δεν μπορείς να πάρεις καινούργιο μηχάνημα.
  Πολλά άχρηστα εργαλεία και εφαρμογές δεν τα εγκαθιστάς ποτέ,άλλα διαπιστώνεις ότι πιάνουν μόνο χώρο μνήμης και τα πετάς, βελτιώνεις σε ταχύτητα και δυνατότητα τα πιό χρήσιμα και αποδοτικά.

  Η αύξηση της θητείας λοιπόν είναι η λύση του προβλήματος? Μάλλον όχι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ορεσείβιος 03/08/2012 16:10:03

   +++++
   "Η φάμπρικα δεν σταματά, δουλεύει νύχτα μέρα"...
   Κέντρα εκπαίδευσης στην κάθε Κολοπετινίτσα, χωριστά νοσοκομεία, άδεια στρατόπεδα και επιτελεία - σκηνικά Ποτέμκιν, πήγαινε-έλα με κτέλ αεροπλάνα και βαπόρια, πολλά "αστέρια", βύσματα, βύσματα παντού, έτσι δουλεύει ο καλός ο μύλος που τα αλέθει όλα...
   Μετά μας φαίνεται παράξενο που έγινε του Αγλέουρα με τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο μισός Άρειος Πάγος ασχολείται με το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου...

 25. communi avatar
  communi 03/08/2012 16:01:29

  Ο κόσμος κυκλοφορεί την νύχτα ελεύθερά από τον σταθμό Hagana στο Τελ Αβιβ μέχρι την Χάιφα, όπου ζουν άραβες και αραπάδες χωρίς κανένα πρόβλημα. Στην Rothchild την νύχτα ξέρεις οτι δεν θα ληστευθείς. Στο Αθηναμπάτ σφάζουν οι Πακιστανοί, σκοτώνουν οι Αλβανοί, κατακρεουργούν οι Μαροκινοί , για πιά ασφάλεια μιλάς; Τουλάχιστον οι Ισραηλινοί αντιστέκονται, οι Ελληνικοί φλώροι τα κατεβάζουν άμα δούνε μελαψό. Αν οι Ελληνικοί σπίνοι είχαν σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση θα λέρωναν τα παντελόνια τους άμα τη εμφανίσει του νυχοκόπτη;Μάλλον δεν έχεις καταλλάβει τι σου συμβαίνει. Το Mega και ο πρετεντέρης έκαναν καλή δουλειά τόσα χρόνια.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ communi 03/08/2012 16:11:31

   ...κυκλοφορεί ελεύθερα, ώσπου κάποια στιγμή ακούγεται το μπούμμμμμμ!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ communi 03/08/2012 16:14:08

   ....να δώ όμως εδώ, τι χρώμα έχει το παντελόνι του κάθε κασιδιάρη, όταν ακούγεται το "μπούμ" από την μολότωφ του ανάρχα...
   Και μετά άς πεθάνω, χε χε...

  • alvita avatar
   alvita @ communi 03/08/2012 16:46:43

   Εγώ πάντως κυκλοφορούσα άνετότατα στις αραβικές περιοχές κοντά στη Χάϊφα (προσάρτηση του '48), και το μεγάλο πρόβλημα το βρήκα στο Τέλ Αβίβ, στην Τρούμπα του. Ελλα βρε communi αλλάζει και το σπιτάκι εκεί κάτω

 26. leyteris avatar
  leyteris 03/08/2012 16:03:04

  .... re kostarika.. kala sta lene... den einai oloi flwropoula.. alla exoun pugmi para polloi....

 27. zoi avatar
  zoi 03/08/2012 16:12:34

  Καλά βρε "κοσταρίκα" , αν το παιδί σου είναι τόσο ορθογράφος όσο εσύ, δεν κάνει για την Ελλάδα; Με τέτοια προσόντα μάλλον για διευθυντής στο εξωτερικό προορίζεται.

 28. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/08/2012 16:25:25

  Ο Εμφύλιος έκανε πολλή ζημιά στη χώρα.
  Και στον τρόπο του σκέπτεσθαι, εκτός των άλλων ...
  Αντι να συζητάμε για την άμυνα της χώρας και τα κατάλληλα εργαλεία, ακόμη συζητάμε για "εσωτερικό εχθρό" και στρατό σε ρόλο ...στρατοχωροφυλακής

 29. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 03/08/2012 16:52:22

  Αμεση αυξηση της θητειας στους 15 μηνες. Ολοι παραμεθωριο. Μονο οι Ι-4 στην Αθηνα και αλλου. Αξιοποιηση των γυναικων για 8-9 μηνες, με μια συντομη βασικη εκπαιδευση και μετα ποστα σε γραφεια στο ΓΕΣ και σε αλλα παρομοια, που μια ζωη υπηρετουσαν τα βυσματα.

  Οποιος ειναι επαγγελματιας αθλητης επιδοσεων, ή κατι αντιστοιχο και θελει ''ειδικη μεταχειριση'' αυτος να πληρωνει καποιο ποσο, και τα χρηματα αυτα να χρησιμοποιουνται για να παιρνουν μια μικρη αμοιβη τα παιδια που υπηρετουν στα συνορα.

 30. γ avatar
  γ 03/08/2012 17:29:12

  Στην πιο διάσημη στρατιωτική ακαδημία του κόσμου (Royal Military Academy Sandhurst (RMAS)) για να βγεις ανθυπολοχαγός η εκπαίδευση διαρκεί 10,5 μήνες. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καθυστερημένο ή πιο ηλίθιο από τους Αγγλους και επομένως δεν νομίζω ότι για τον βαθμό του στρατιώτη χρειάζεται πάνω από 4 μήνες εκπαίδευση

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ γ 03/08/2012 21:36:18

   Επειδη εμενα 12 χρονια στη Μ. Βρετανια κι ηξερα 1-2 ατομα απ το Royal Army, νομιζω οτι δεν θα αντεχες ουτε μια βδομαδα εκει, μαχιμε φιλε μας, οχι 4 μηνες.

   Επειδη ο νεο-Ελληνας δεν ειναι να πιεζεται πολυ, κι επειδη σταδιακα και σιγα σιγα μπορει να μπει σε μια καπως στρατιωτικοποιημενη ζωη (για ενα μικρο διαστημα της ζωης του , αφου η χωρα μας εχει κακους γειτονες) , νομιζω οτι 15 μηνες χωρις υπερβολικη εκπαιδευση, αλλα και χωρις νεκρα διαστηματα, ειναι ενα χρονικο διαστημα που ενας μεσος νεος το αντεχει χωρις προβλημα.

   Παντως ενα λογικο οικονομικο βοηθημα για τα μικρο-εξοδα του στρατευσιμου, θα επρεπε να υπαρχει, με κοινωνικα και εισοδηματικα κριτηρια. Το οποιο μπορει να προκυψει απ τη μειωση των αριθμου των επαγ/τιων στρατιωτων και την απο εκει εξοικονομηση πορων

   • γ avatar
    γ @ Μικρασιάτης 04/08/2012 00:24:52

    Γιατί ο μέσος Ελληναράς θεωρεί τον Έλληνα πιο φλώρο από την μέση Αγγλιδούλα (υπηρετούν και γυναίκες εκεί) που τα καταφέρνει στο Royal Military Academy Sandhurst (RMAS). Μόλις τώρα είπες ότι ο μέσος άρρεν Έλληνας έχει αντοχές ίσες με το 1/50=2% της Αγγλίδας που υπηρετεί στο Royal Military Academy Sandhurst. Αυτή η αντίληψη είναι ο ορισμός του γραικιλισμού. Είμαι σίγουρος ότι εάν σε άκουγαν Βρετανοί θα γέλαγαν με τις απόψεις σου. Από που προκύπτει ότι οι Βρετανοί είναι 50 φορές πιο σκληραγωγημένοι από τους Έλληνες;; Που σκληραγωγούνται, στην Αγία Νάπα, στο Φαληράκι κλπ δείχνοντας τα οπίσθιά τους τύφλα στο μεθύσι. Αυτή η παραλογή υποτίμηση του Έλληνα εξηγεί την άποψή μου ότι ο πατριωτισμός έρχεται σε αντίθεση με τον στρατοκαβλισμό. Ο τελευταίος αποσκοπεί στον ναρκισσισμό και την ιδιοτέλεια ενώ ο πατριωτισμό στην αλληλεγγύη, στην αρετή και την ανιδιοτέλεια.

    • Μικρασιάτης avatar
     Μικρασιάτης @ γ 04/08/2012 05:03:59

     Το Βρετανικο Πεζικο εχει πολυ μαχιμα ατομα. Γενικα τα πεζοπωρα τμηματα των Βρετανων ειναι αρκετα μαχιμα. Πχ η μαχη στο Γκουζ Γκριν στα νησια Φωκλαντς ειπε πολλα, το ιδιο και καποιες μαχες στο πρωτο πολεμο στο Ιρακ... // Στο μιλητο και εξ αποστασεως ευκολα λες τους Βρετανους φλωρους. Μην κρινεις απ τα βλαμενα που ερχονται Ελλαδα. Η Εργατικη ταξη της Βρετανιας εχει ζορικο κ αρκετα πατριωτικο κοσμο //

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ γ 04/08/2012 11:12:47

     Όταν άκουσα Αμερικανό πεζοναύτη να μιλά για την 1st Battalion The Royal Welsh στο Αφγανιστάν, κατάλαβα για μια ακόμη φορά γιατί ο Ρόμμελ έχασε στην Αφρική...
     Οι "εθνοτονωτικές" ιδεοληψίες για Βρετανούς "φλώρους" είναι καλά παραμυθάκια για την Φιλοθέη και για τα Εξάρχεια (για αμφότερα). Όχι για λίγο παραπέρα .

     • Μικρασιάτης avatar
      Μικρασιάτης @ Ο Θείος 04/08/2012 12:12:27

      Ετσι ακριβως.

     • γ avatar
      γ @ Ο Θείος 04/08/2012 12:13:44

      Νομίζω ότι δεν γράφω κινέζικα. Δεν είπα πουθενά τους Άγγλους φλώρους. Αυτό που είπα είναι ότι η θέση ότι οι Έλληνες άντρες δεν αντέχουν ούτε μια εβδομάδα εκεί που μια Αγγλίδα στρατιωτίνα αντέχει 50 εβδομάδες είναι ο ορισμός του γραικυλισμού. Και μετά έδωσα ένα παράδειγμα για να δείξω ότι η κοινωνία της Αγγλίας δεν είναι πιο απαιτητική και σκληρή από την Ελληνική. Υπάρχει ζήτημα ικανότητας κατανόησης εδώ πέρα. (κατά τα άλλα στο Ελ Αλαμέιν οι Άγγλοι είχαν διπλάσιο στρατό από τους Γερμανούς και διπλάσια άρματα αν και το θέμα του Ελ Αλαμέιν είναι εντελώς άσχετο)

     • Μικρασιάτης avatar
      Μικρασιάτης @ γ 04/08/2012 14:50:52

      @ y... //' Η αγγλικη κοινωνια επειδη την εχω ζησει για πολλα χρονια και ως εργαζομενος εκει, ειναι σκληρη ειδικα στις φτωχες περιοχες της. Και ο αρκετα σκληρος φτωχόκοσμος - εργατικη ταξη της, εχει εντονα Πατριωτικα (ισως κ Εθνικιστικα) ιδεωδη- χαρακτηριστικα, κατι που τους δινει μια πολυ καλη βαση για να υπηρετησουν (καποιοι απ αυτους) σε μαχιμες μοναδες.

      Αντιθετα με τους αντιστοιχους δικους μας, οι οποιοι στη πλειοψηφια τους νοιωθουν μια αδιαφορια (στη καλυτερη) για τη Πατριδα μας, πραγμα που δεν ειναι οτι καλυτερο οταν κληθουν να υπηρετησουν σε μαχιμη μοναδα.

     • man8os avatar
      man8os @ Ο Θείος 04/08/2012 12:20:35

      Σαν μαχητικη αποδωση ο Γερμανικος στρατος στο Αφγανισταν θεωρειται εξαιρετικος. Για τον Αγγλικο δεν εχω γνωση. Παντως στο ΒΠΠ πολεμισε αρκετα χειροτερα σε σχεση με τους αλλους 3 μεγαλους στρατους της Ευρωπης.(ΗΠΑ, Γερμανια, ΕΣΣΔ)

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ man8os 04/08/2012 12:34:34

      O Γερμανικος στρατος στο Αφγανισταν ειναι ο 30ς σε αριθμό προσωπικού καί έχει το Regional Command North στο Μαζάρ - ι - Σαρίφ, που περιλαμβάνει μια δύσκολη εδαφικά περιοχή (πολύ ορεινή) . Δεν παίρνει μέρος σε μάχες έξω από την περιοχή ευθύνης του και έχει κυρίως ρόλο ανοικοδόμησης (με πολές μονάδες Μηχανικού και Υγειονομικές). Μονάδες τους έχουν κατηγορηθεί για πράξεις ασέβειας προς τον τοπικό πληθυσμό (2006) και 6 αξιωματικοί έχουν απολυθεί από την Υπηρεσία.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ γ 03/08/2012 22:38:17

   Ναι, αγαπητέ αλλά μετά την εκπαίδευση πρέπει να υπηρετήσεις στη μονάδα σου. Η εκπαίδευση τους είναι μόνο η αρχή. Τα ΄χεις μπερδέψει λίγο.

 31. panosz avatar
  panosz 03/08/2012 18:37:58

  Ωραια τα σχολια και οι αποψεις απο ολους αυτο σημαινη οτι σεβομαστε τις Ε.Δ. πρεπει κατα την αποψη μου να δωσουμε τα εργαλεια στο προσωπικο των Ε.Δ.και θα δουμε θεαματικα αποτελεσματα.Να θυμισω οτι καποτε στα κεντρα εκπαιδευσεως καναμε πολλα στην εκπαιδευση και πηγαιναμε στις μοναδες για εναν αλλο κυκλο εκπαιδευσεως και να θυμισω ακομη τον ανταγωνισμο για ποια μοναδα ειναι ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.απο τοτε που ο στρατος εγινε εκλογικοι πελατεια εχουμε αυτα τα αποτελεσματα.Οσον αφορα για τις ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ και αλλοι εχουν υπηρετηση κ.Κρανιδιωτη και δεν χρειαζεται να το φωναζουμε ολες οι ειδικοτητες και ολα τα οπλα ειναι απαραιτητα.Πρεπει να κρατησουμε τις Ε.Δ. για πολλους λογους και να δωσουμε εργαλεια στα Στελεχοι τους και θα δουμε θεαματικα αποτελεσματα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ panosz 03/08/2012 22:42:27

   Όλοι είναι απαραίτητοι, πάντα το γράφω. Δεν το φωνάζω, δηλώνω ποιος είμαι. Έχει μια μικρή σημασία. Για φαντάσου να φώναζα για αύξηση θητείας και να μάθαινες ότι έχω υπηρετήσει τρεις μήνες καντηλανάφτης στο Λυκαβηττό... Και γράφω ακριβώς γιατί μπορώ να πω αυτό που δεν μπορούν τα στελέχη να πουν κατάμουτρα στην πολιτική ηγεσία.
   Δεν ξέρω αν θα το καταλάβεις αλλά η στάση μου στηρίζεται και μια δέσμευση: ο Όρκος που έδωσα στην αρχή της θητείας μου δεν λύεται με την απόλυση. Δεν λέει "Ορκίζομαι να φυλάττω ..κλπ" αλλά στο τέλος "κι άμα απολυθώ στα π@π@ρια μου".

 32. Περικλής avatar
  Περικλής 03/08/2012 19:32:29

  Οι στρατιωτικοι συνεχιζουν να παίρνουν οσα επαιρναν. Ειναι δικαιο σε ολο το υπολοιπο δημοσιο εγιναν περικοπες 30-60% και αυτοι να λουφάζουν. Επικαλούνται το αξιόμαχο αν τους κοψουν λες και ειναι κανενας νικηφόρος στρατος. Κηφηναριο πισω απο τα συρματοπλεγματα (οταν πανε).

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Περικλής 03/08/2012 22:43:45

   Θα έπρεπε να ντρέπεσαι γι' αυτό που έγραψες.
   Και περικοπές έχουν γίνει κι αν κάτιο μένει όρθιο από άμυνα οφείλεται στην φιλοτιμία αυτών που προσβάλλεις.

   • alvita avatar
    alvita @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 03:05:11

    Οσο θα΄πρεπε να ντρέπεται ο Περικλής, αλλο τόσο θα πρεπε να ντρέπονταν οι καρεκλοκένταυροι, δημοσιοϋπαλληλίσκοι κηφήνες αξιωματικοί. Εννοείται ότι δεν είναι όλοι έτσι. Τουναντίον είναι πολλοί που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, η οποία όμως χάρις στο στρεβλό σύστημα λειτουργίας και εποπτείας των ΕΔ, κυριαρχεί. Εννοείται επίσης ότι περικοπές είναι απαράδεκτο να γίνουν στις ΕΔ. Ας βάλουμε όμως και στους αξιωματικούς κριτήρια αξιολόγησης (τα οποία βέβαια υπάρχουν αντικειμενικά, αλλά κανείς δεν τα τηρεί). Ας αλλάξουμε λοιπόν τους κανόνες εκ βάθρων στις ΕΔ, ας αλλάξουμε το ρουσφετολογικό, αντιπαραγωγικό σύστημα που παράγει απλά ανεκπαίδευτους (στρατιωτικά) καταπιεσμένους φαντάρους, και μετά -αλλά και στο ενδιάμεσο βέβαια- ας πηδήξουμε τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς μονιμάδες που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ alvita 04/08/2012 13:57:30

     Άθλιο το σχόλιο σου, ισοπεδωτικό κι αναληθές.
     Οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τα προβλήματα τους, δουλεύουν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τομέα του κράτους.
     Είναι οι μόνοι που έχουν αποστολή να παθάνουν αν χρειαστεί κι όντως στις ασκήσεις ή στους πολέμους σκοτώνονται. Τίγκα τα νεκροταφεία από διμοιρίτες, ανβθυπολοχαγούς, υπολοχαγούς, λοχαγούς.
     Το κηφήνες λοιπόν κράτα το για τίποτα κολλητούς σου, ρουσφέτια κομματαρχαίων.

     • Περικλής avatar
      Περικλής @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/08/2012 15:39:26

      Φαήλο,
      Ή πραγματικά δεν ξέρεις ή κάνεις τον ανήξερο. Στρατός=ΛΟΥΦΑ. Πες στον κολλητό σου τον υφυπουργό (τον κόκινο!!! Πάνο ντέ) να κάνει ένα έκτακτο προσκλητήριο σε όποια Μονάδα και όποιο όπλο θέλει. Αν βρει τους μισούς μέσα από αυτούς που πρέπει να είναι καλά θα είναι. Όλες η παθογένειες της Ελληνικής λομογιοκοινωνίας έχουν μεταφερθεί αυτούσιες και στον στρατό. Σου μιλάει κάποιος που έκανε στο Στρατό όχι 24 μήνες που έκανες εσύ , αλλά 30 χρόνια.

 33. Αλμωπιευς avatar
  Αλμωπιευς 03/08/2012 21:15:26

  @ΘΕΙΟΣ .Η τουρκια εχει υπο τα οπλα 2.000.000 ατομα .Η θητεια ειναι 24 μηνες Αληθεια που? ποτε ?ποσο χρονο και με τι ειδηκοτητα υπηρετησες ,εαν υπηρετησες .Η χωρα μας και καθε χωρα χωρις ισχυρες ενοπλες δυναμεις δεν εχει μελλον . Η γειτων χωρα ειναι ετοιμη να τη δορυφοποιησει. Τα υπολειπομενα γραφομενα ειναι πασοκοσυριζιες απο δεξιους φυγοστρατους και ριψασπιδες.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Αλμωπιευς 04/08/2012 12:15:41

   Αγαπητέ Αλμωπιέα, ισχυρες ενοπλες δυναμεις εν έτει 2012 δεν σημαίνει στρατιές αγγαρειομάχων, Κέντρα Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων δίπλα στην ...πρωτεύουσα, τριψήφιο νούμερο στρατηγών και φούσκα προυπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας (με τις αντίστοιχες μίζες). Αλλά εκπαίδευση στο ύψος της εποχής και των απαιτήσεων, τεχνολογία ομοίως, ευελιξία, επαγγελματισμός, επαγγελματισμός, επαγγελματισμός....
   Σε ΜΤΠ υπηρέτησα, πάνε 30 χρόνια - άλλες απαιτήσεις. Σε ειδικότητα σχετική με 30 Γραφείο και σχεδιασμό ασκήσεων - μάχης. Η μονάδα μου σταθμεύει τώρα στο Κοσσυφοπέδιο, φυσικά πλήρως επαγγελματοποιημένη - άν αυτό λέει κάτι.

 34. Αθανάσιος Μαστρογιάννης avatar
  Αθανάσιος Μαστρογιάννης 03/08/2012 22:45:37

  Μην εκνευρίζεσαι!
  Είναι μεγαλείο να παραδέχεσαι τα λάθη σου και δικός μου στόχος είναι να συμβάλλω στο διάλογο και όχι να σε ταπεινώσω με ιταμό τρόπο.
  Στα επιχειρήματά μου δεν παρέχεις αντεπιχειρήματα.
  Στις δεκάδες πληροφορίες που αναφέρω, δεν αντιπαραθέτεις ούτε ένα στοιχείο.
  Ως προς το Αφγανιστάν έχω πλήρη γνώση επί της γεωγραφίας και της γεωπολιτικής του σημασίας.
  Έκανες λοιπόν μια δήλωση που δεν μπορείς να υποστηρίξεις.
  Ο λόγος μου απαιτεί στοχευμένο αντίλογο και όχι ανέξοδα πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού.
  Σε καλώ να αναπτύξεις τη διαλεκτική σου ικανότητα και πίστεψέ με εσύ θα είσαι ο πρώτος κερδισμένος.

  • Θ.Δ. avatar
   Θ.Δ. @ Αθανάσιος Μαστρογιάννης 04/08/2012 03:03:50

   Στις δικεδικησεις των τουρκων,στις γκριζες ζωνες,στις παραβιασεις ΕΕΧ και ΕΧΥ,στο casus belli,στους S-300 κλπ απαντησες με το αοριστο διεθνες δικαιο το οποιο δεν αναγνωριζει ουτε εχει υπογραψει η τουρκια (οσον αφορα το δικαιο της θαλασσης) και μην μου πεις οτι ειναι υποχρεωμενοι να το δεχτουν γιατι το ανεκδοτο παλιωσε.Επισης για πανεξυπνους ελληνες δικηγορους (ποιοι ειναι αυτοι αραγε) που θα λυσουν το προβλημα στην Χαγη.Για πες ενα ονομα ετσι για παραδειγμα.Καλη η διαφημιση του κλαδου και καλο το ανεκδοτο αλλα η Τουρκια δεν γνωριζει απο τετοια.
   Λοιπον διαβασε λιγο για την χαραξη ΑΟΖ Ουκρανιας Ρουμανιας,το δικαστηριο της Χαγης,την νησο των φιδιων και το τι πηρε ο καθενας και μετα ξαναγραψε.
   Δεν παραθετεις καμια πηγη η πληροφορια!Απλα μας παραθετεις τις ιδεολογικες σου αποψεις και ιδεοληψιες κανοντας προπαγανδα.Για πες μου εναν (ζωντα οχι πεθαμενο και ξεπερασμενο) σημερινο γεωπολιτικο αναλυτη και οχι παπαγαλακι του στειτ ντιπαρτμεντ που να εγγυαται αυτα που λες ?
   Οτι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θα εγγυηθουν τα ελληνικα συνορα και οτι δεν προκειται να ξαναγινει διακρατικος πολεμος!Πες μας κι εμας να ξενοιασουμε τελικα.Να ξερουν και στο Ιραν ωστε να κοιμουνται ησυχοι!
   Το no flags,no ships,no troops του αρχηγου του ΝΑΤΟ στα Ιμια ηταν εγγυηση δηλαδη?Με βαση ποιο "διεθνες δικαιο" δοθηκε αυτη η οδηγια?Αν αυτο ειναι το διεθνες δικαιο (δηλαδη η αμερικανικη ισχυς τοτε συμφωνω).
   Επισης εγραψες για ανικανο διαχρονικα ελληνικο στρατο που δεν ειναι ικανος να προασπισει τα ελληνικα εδαφη με αναφορες στο 1897!Πολυ επικαιρο πραγματι!
   Για το Αφγανισταν παραθετεις αριθμους νεκρων αμαχων+μαχιμων εναντι στις απωλειες του σοβιετικου στρατου ο οποιος ισωπεδωσε ολοκληρη τη χωρα εξολοθρευοντας χιλιαδες γυναικοπαιδα που βαφτισε μουζαχεντιν,χρησιμοποιησε χημικα οπλα και τελικα σε μικρο χρονικο διστημα τα μαζεψε και εφυγε τροχαδην με τους μισους στρατιωτες τρελους.Τα ιδια τα σοβιετικα εγγραφα δυστυχως σε διαψευδουν!Οι αμερικανοι αληθεια ποσα χρονια ειναι στο Αφγανισταν και τι απωλειες εχουν?
   Και για πες παρακαλω την μαγικη μεθοδο οπου σε τεσσερις μηνες παραγονται ραμπο και ποιος στρατος διαθετει αυτην την μαγικη μεθοδο.Μια μελετη,ενα παραδειγμα,καποιον μεγαλο στρατηγο (που εχει δει πολεμο) και πρεσβευει αυτα που λες.Γιατι πριν λιγο το ειπα σε πρωην ταξιαρχο των ειδικων δυναμεων και πεθανε στα γελια.Και οχι φυσικα την Δανια που ο στρατος της βρισκεται κατα βασην στα...χαρτια και εχει να πολεμησει απο τον καιρο του Νωε.Πριν απο λιγο καιρο σε επισκεψη ξενου αξιωματουχου παρουσιασαν ολοκληρη μεραρχια η οποια ηταν πραγματικα μια πινακιδα σε ενα γραφειο.
   Και για πες με την καταργηση της θητειας τι αριθμους,επανδρωμενα οπλικα συστηματα,μοναδες και σχηματισμους θα αντιπαραθεσει η Ελλαδα σε ενδεχομενο ελληνοτουρκικο πολεμο σε εβρο και νησια (αν εχεις ιδεα γιατι αυτα που λες για λαθος αναλογια κληρωτων-μονιμων,οτι πρεπει να ειναι 50/50 κλπ ειναι για γελια).Μονο οι υπαξιωματικοι (μονιμοι) του τουρκικου στρατου αριθμουν πανω απο 50000 στελεχη ετσι για να μαθαινεις.
   Επειδη δεν ειμαι δικηγορος αλλα θετικος επιστημονας ασε τα ρητορικα γιατι σε εμας δεν πιανουν δυστυχως και μας προξενουν μονο γελιο.Και φυσικα γραψτα ολα αυτα σε ενα ειδικο φορουμ αμυντικων θεματων οπως αυτο που προανεφερα γιατι εδω ειναι χωρος που μπορεις να γραφεις οτι σου κατεβει στο κεφαλι.Εκει μαλλον θα κατηγορηθεις για τρολ!
   Ας σου απαντησει ο Φαηλος που ειναι δικηγορος και ξερει τα τερτιπια σας!Τα υπολοιπα σε σοβαρο αμυντικο φορουμ !Γιατι το τρολινγκ εχει και τα ορια του!
   Ουτε απαντησες στα επιχειρηματα του Φαηλου και ανεφερες μονο στρατιωτινες με μπικινι,ναζιστικα κομματα και τουρκοφωνες μειονοτητες σε Ροδο και Κω!
   Φαηλο εσυ τι λες?
   *Μαλλον θα περασες ασχημα στην θητεια σου!

 35. Φανης avatar
  Φανης 03/08/2012 23:51:27

  Ο Ορεσειβιος τα είπε καλύτερα απ´ολους. Όντως ειμαστε σε κακή γειτονιά, Όντως χρειαζόμαστε στρατό εφεδρων. Όμως οι ανάγκες επάνδρωσης θα φανούν αν γίνουν κάποια πράγματα: ας πάνε τα κέντρα σε Ηπειρο-Δ.Μακεδονια, ας διαλύσουν τις μεραρχιες της Πελοπόννησου και της Κρήτης, ας μειώσουν τους αντιστρατηγους, ας καταργήσουν δεκάδες στρατόπεδα και σχηματισμούς που στήθηκαν για λόγους εσωτερικής ασφαλείας, ας μειώσουν το προσωπικό στο ΓΕΣ, και μετα ας αποφανθούν πόσοι κληρωτοί απαιτούνται για επάνδρωση 80% των Δ ΣΣ και ΑΣΔΕΝ. Η υψηλή επάνδρωση θα εξασφαλίσει προσωπικο καλα εκπαιδευμένο, ξεκουραστο, με υψηλό ηθικό και,κυρίως, αποτελεσματικό. Κι ας ασχοληθεί κάποτε κάποιος "αστεράς" με τα αξιοθρηνητα ατομικά υλικά του ταπεινου πεζικάριου!

 36. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 03/08/2012 23:52:20

  Ἐνδιαφέροντα ὅλα τά σχόλια,δέν εἶδα κάπου ὅμως,μιά ἀναφορά γιά τά καλόπαιδα ἐκεῖνα πού θέλουν νά ἐκτίσουν κοινωνική ἢ καθόλου θητεία λόγω ἰδεολογίας,ἢ θρησκείας,ἰεχωβάδες ἄς ποῦμε;

  • Εύα avatar
   Εύα @ Κυθήριος 04/08/2012 00:24:40

   Αντιρρησίες συνείδησης;

   • Κυθηριος avatar
    Κυθηριος @ Εύα 04/08/2012 00:35:58

    Ακριβώς.

    • man8os avatar
     man8os @ Κυθηριος 04/08/2012 14:56:09

     Επρεπε στη νομοθεσια να προβλεπετε αυτη η κατηγορια, να χανει τα πολιτικα δικαιωματα το ατομα και η οικογενεια που φερει πληρως την ευθυνη για την κακη ανατροφη του

 37. panosz avatar
  panosz 04/08/2012 00:18:45

  Τον ορκο και την αγαπη για τον ΣΤΡΑΤΟ τον εχεις στην καρδια σου αγαπητε κ. Κρανιδιωτη εαν των φωναζεις γινεται ρουτινα και....... τραγουδι. Α.... ξεχασα να σου πω οτι υπηρετησα στις ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

 38. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/08/2012 00:32:21

  Άσχετα με τα ποικίλα σχόλια και τις διάφορες απόψεις του καθενός μας για τον στρατό και την θητεία, είμαι σίγουρος πως αν τυχόν γίνει το μπαμ (που θα γίνει οπωσδήποτε μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια) ο κάθε Έλληνας θα ριχτεί με τα μούτρα, και με υψηλό ηθικό στη μάχη. Είμαι πράγματι σίγουρος για αυτό.
  Βέβαια, οι διάφοροι γόνοι, σελέμπριτις, και γενικά η χρυσή νεολαία των κωλάδικων θα την κάνει για μια ακόμη φορά για τα Παρίσια και τα Λονδίνα (όπως πάντα άλλωστε).
  Η συντριπτική πλειοψηφία όμως θα μείνει εδώ και θα πολεμήσει για ότι ο καθένας θεωρεί ιερό και όσιο (είτε αυτό είναι η πατρίδα, είτε οι οικογένειες μας , είτε οι φίλοι μας).
  ΥΓ- Θάθελα, αν ξέρει κάποιος να μας πει την αναλογία αξιωματικών προς στρατιώτες στις ΕΔ μας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Strange Attractor 04/08/2012 12:28:34

   Αυτό το "σε 5-10 χρόνια" το ακούω τα τελευταία 30 χρόνια ανελλιπώς.
   Προσωπικά, δεν νομίζω πως είναι δυνατόν να έχουμε πόλεμο δύο ευρωπαϊκών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.
   Από την άλλη, η παλλαϊκή άμυνα δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη οροφή στους στρατευμένους, ούτε τόσους πολλούς μονιμάδες αξιωματικούς. Εκείνο που χρειάζεται είναι σωστή οργάνωση, καλός ατομικός οπλισμός και περιοδικές εκπαιδεύσεις των εφέδρων (οπλιτών - αξιωματικών).

   • man8os avatar
    man8os @ akenaton 04/08/2012 14:57:30

    Η αλλαγη των γεοπολιτικων ισσοροπιων μπορει να αλλαξει τα δεδομενα με τα οποια θα γινει η δε θα γινει πολεμος

 39. roadrunner avatar
  roadrunner 04/08/2012 02:18:10

  Ερώτημα προς υπέρμαχους της αύξησης της στρατιωτικής θητείας:
  " Με βάση την άποψή σας ότι μεγαλύτερη θητεία συμβάλει θετικά στο αξιόμαχο των ΕΔ, θα ήθελα να μου εξηγήσετε το φιάσκο των Ιμίων το 1996, δεδομένου ότι (με βάση τη θεωρίας σας περί διάρκειας θητείας),
  το αξιόμαχο των ΕΔ εκείνης της εποχής θα πρέπει να χτυπούσε μέγιστα. (σ.σ.: οι πλήρεις θητείες το 1996 ήταν 18μήνες Σ.Ξ, 20μήνες Π.Α., 21 μήνες Π.Ν.) "

 40. Orfeas avatar
  Orfeas 04/08/2012 02:35:56

  Σωστά όσα αναφέρετε κ.Κρανιδιώτη.Και συγχαρητήρια γιατί οι Ε.Δ. έχουν υποστεί μια τεράστια κατάπτωση της υπόληψης τους και ανάθεμα μας αν αυτό οδηγήσει και σε κατάπτωση του ηθικού τους!Οι ένοπλες δυνάμεις αντιπροσωπεύουν την εθνική μας αξιοπρέπεια και περηφάνια.Ο παραλληλισμός της διάρκειας της θητείας με τις ρεαλιστικές ανάγκες της χώρας μας είναι επιτακτική ανάγκη.Ως ακρίτης τιμώ τις Ε.Δ. και επιθυμώ τη περαιτέρω θωράκιση τους.

 41. Δρομολογητής avatar
  Δρομολογητής 04/08/2012 03:02:15

  Strange Attractor να σου απαντήσω αγαπητέ μου στην ερώτησή σου. Όταν, στη Μονάδα μου (Ειδικών Δυνάμεων) για διοικητή Λοχου είχα Ανθυπολοχαγό και όχι Λοχαγό και όταν μου έλειπαν βασικές ειδικότητες οπλιτών τότε εύκολα διαπιστώνεις ότι οι αριθμοί και οι αναλογίες που ψάχνεις υστερούν κατα πολύ απο τους προβλεπομενες. Αστο καλύτερα. Όσο αφορά της περικοπές του μισθού μου για να απαντήσω και σε προηγούμενη ερώτηση έφθασε το 37%. Τέλος αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που εκπαίδευσα Έλληνες σαν τον Φαήλο και τον panosz

 42. adidrust avatar
  adidrust 04/08/2012 07:05:38

  όπως το έθεσε ο Scarface και ο Θείος, το μέλλον του στρατού είναι στην τεχνολογία. Μία παραγωγή και διάχυση της τεχνολογίας (εντόπιας και μη) για όλες τις βαθμίδες, σε όλες τις θέσεις και για όλες ΜΑ ΟΛΕΣ τις δουλειές. Δεν είναι στα 18μηνα και στα 24μηνα σκοπιάς, ΚΨΜ, αγγαρείας.

  Έχοντας κάνει 12μηνο σε μία επίλεκτη μονάδα, μπορώ να ρίξω με το G3 και το HK11, άντε και να κάνω μερικές άλλες "δουλείες"...αλλά τι να τα κάνω απέναντι σε ελικόπτερα, UCAV, χημικά και πυραύλους ή ακόμα και μ' ένα αντίπαλο στρατιώτη ο οποίος θα με βλέπει νύχτα-μέρα με διαφορετικές μεθόδους ή θα έχει τυφέκιο με διόπτρες και άλλα καλούδια, θα παίρνει real-time πληροφορίες από δορυφόρους κτλ.

  Ο Φαήλος αναφέρθηκε στο στρατιωτικό πνεύμα το οποίο κατά την άποψή του σφυρηλατείται με το χρόνο και είναι το ψυχολογικό κέρδος (άρα και δύναμη). Ενώ μεν το επιχείρημα είναι σωστό καθώς δεν μπορείς να είσαι "χαλβάς", θα διαφωνήσω ως προς τον τρόπο που φτάνεις σε αυτό, άρα και στην όλη λογική για την αύξηση της θητείας. Πιστεύω ότι αν κάνεις 5-6 ασκήσεις όπως κάνουν πχ. στη Φινλανδία (στρατός όπως και εμείς) μέσα σε 2-3 μήνες με ηλεκτρονικούς αισθητήρες και "πεθαμένους"-"τραυματίες" (άρα σχεδόν όπως οι συνθήκες πραγματικού πολέμου) θα μπορείς να πάρεις πολύ μεγάλη γεύση μάχης (και όλα τα συνεπακόλουθα) που στον Ελληνικό Στρατό δεν θα πάρεις ούτε σε 48 μήνες όσες βολές και να κάνεις, όσα σκηνάκια, "γερμανικά" κτλ.

  Ο στρατός δεν μπορεί ούτε πρέπει να τους κάνει όλους κομάντο (ακόμα και στο Ισραήλ που τόσο πολύ αναφέρθηκε, έχω γνωστούς που ήταν βίσματα με την ελληνική έννοια...ενώ στη γείτονα χώρα, τα τηλέφωνα και τα μπακλαβαδοπαρακάλια για μετάθεση πάνε σύννεφο). Από την άλλη, ο Ελληνικός Στρατός απαγορεύεται να με αναλώνει 1-2 μήνες μαθαίνοντας με να κάνω παρέλαση σε ένα σύστημα εκπαίδευσης που λειτουργεί στη λογική του Αμερικάνικου στρατού στα 70ς όταν προετοίμαζε "στο πόδι" χιλιάδες κόσμου να τους στείλει στη ζούγκλα κατά των Βιετκόνγκ -τα αποτελέσματα γνωστά.

  Θα πρέπει όμως να με ετοιμάσει για αυτό το πραγματικό που ίσως αντιμετωπίσω αύριο εκεί έξω με τρόπο ώστε να επικρατήσω και όχι για την παρέλαση μετά. Αν μπορώ με ένα sms να καθαρίσω ηλεκτρονικά τις τουαλέτες (ναι, αυτή να είναι η ευθύνη και η "αγγαρεία" μου) και τον όλο χρόνο να μάθω πως δουλεύει ένα άλλο πολεμικό τεχνολογικό προϊόν ή πως θα πολεμήσω πραγματικά και θα προσαρμόσω πολεμικές τακτικές, τότε η θητεία μου θα είχε και την αποτελεσματικότητα και το νόημα που ψάχνουμε πολύ εδώ μέσα.

 43. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 04/08/2012 08:58:30

  Ασχολούμαστε με το θέμα και εμείς και η ηγεσία του στρατού ,με μια υπέροχη ελαφρότητα ,θεωρώντας μια πτυχή το ζητήματος ότι είναι η λυδία λίθος που θα σώσει το έθνος.
  Εχουμε θητεία 9 μηνών για τους στρατεύσιμους ,και ένα σωρό μόνιμο προσωπικό απο στρατιώτες μέχρι στρατηγούς ,και ένα στρατό κατάλληλο μόνο για παρελάσεις (τώρα που σταμάτησε το θαυματουργό έργο της δήθεν πυρόσβεσης με το πτυοσκάπανο στα ασβεστολιθικά βουνά μας, την κλασσική πετσέτα και την απαραίτητη εξάρτηση ΑΤ.Να μην ξεχάσω και την κατσαρόλα στο κεφάλι, με το χαλασμένο πέρα απο εντελώς αντιλειτουργικο υποσιάγονο.)
  Εχουμε εκατοντάδες άχρηστα στρατόπεδα, δεκάδες στρατόπεδα εκπαίδευσης, μηδενική συνεργασία και διαλειτουργικότητα (όχι ανάμεσα σε αεροπορια και πεζικο πχ, αλλά ακόμη και μέσα στο στρατό ξηράς ).
  Σε μια πόλη θα έχουμε .Στρατόπεδο μηχανικού,στρατόπεδα πεζικου,στρατόπεδα πυροβολικού (άλλο η μοίρα άλλο η διοίκηση), στρατόπεδο ΛΕΜ,στρατόπεδο για διοίκηση μεραρχίας και ότι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε ,και όλα αυτά σε ξεχωριστές θέσεις.Αυτό απο μόνο του ,το ξέρουν καλά όλοι όσοι υπηρέτησαν, δημιουργεί συνθήκες και ανάγκες τεράστιες που καθιστούν μη δυνατή την λειτουργία των μονάδων.
  Διοικητές και οργάνωση διοίκησης ,φύλαξη πύλης, σκοπιές, ξεχωριστούς όρχους οχημάτων,τεχνίτες,μαγειρία, κίνηση ονίων ένα απερίγραπτο μπάχαλο .
  Να μην φτάσουμε σε υλικά και εξοπλισμό ατομικό.

  Απο όλη λοιπόν την σύνθετη αυτή εξίσωση που δημιουργεί την ισχύ,το αξιόμαχο κλπ ενός στρατού, το πρώτο που σκέπτονται ,συνήθως οι σύνδεσμοι αποστράτων που θέλουν να παίζουν ακόμη πολεμιστές και επηρεάζουν την εκάστοτε κυβέρνηση, βρίσκουν την λύση.
  Αύξηση της θητείας.Ωραία .Αν διπλασιαστεί ή θητεία θα διπλασιαστεί η ισχύς του στρατεύματος(100%) ή θα βελτιωθεί κατά 10% αν τα υπόλοιπα δεν διορθωθούν?
  Αυτό δεν το αναλύουμε ποτέ με στρατιωτικά και λογικά κριτήρια. Συνθήματα και πατριωτικοί λόγοι, δικαιολογημένες ευαισθησίες και αναμνήσεις όσων υπηρέτησαν σε μάχιμες μονάδες του στρατού τους παρασύρουν να αγνούν τις υπόλοιπες παραμέτρους ενός αρτιοσκληρωτικού και γερασμένου συστήματος.Ενας λόγος είναι γιατί όσοι υπηρέτησαν στις ΕΔ έζησαν μια καλύτερη συγκέντρωση και οργάνωση διοικητική και μαχητική και δεν βίωσαν και οι ίδιοι το ατέλειωτο μπάχαλο και παράλογο του υπόλοιπου στρατού.
  Ισως επειδή το σύστημα χρειαζόταν και μερικές μονάδες σοβαρές για να τις χρησιμοποιήσει όταν χρειαστεί (πράγμα που γινόταν με τον έλεγχο και την διατήρηση της εξουσία στα πραξικοπήματα σε ελλάδα και κύπρο.Γιαυτό χρειαζόταν και άρματα μάχης τα οποία αντί να φυλάτουν Θερμοπύλας και άνω εφύλατον Ισθμο και γύρω).
  Αχολούμαστε με το Ισραήλ και τον στρατό του.
  Εχει τόσο μεγάλο αριθμό αξιωματικών σε σχέση με τους οπλίτες? Σε μας ενώ μειώνονται οι αριθμοί των οπλιτών τα τελαυταία χρόνια ο αριθμος των αξιωματικών που αποφοιτούν δεν μειώνεται .
  Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των βαθμοφόρων με ότι αυτό συνεπάγεται (όλοι οι μόνιμοι οπλίτες είναι λοχίες κλπ) και φτάνουμε να έχουμε μάλλον εξωπραγματικά ποσοστά και σχέσεις αξιωματικών/οπλιτών.
  Πόσους στρατηγούς έχουμε εμείς και πόσους το Ισραήλ?
  Πόσα στρατόπεδα και κυρίως πού?
  Οι Αμερικανοί στην Γερμανία είχαν στο Ουλμ μια στρατιωτική μονάδα και μια βάση με πάνω απο 10.000 στρατιώτες.
  εμείς έχουμε στρατόπεδα των 200 το πολύ στρατιωτών .
  Αυτά δεν τα βλέπουν οι στρατάρχες ?Δεν επισκέφτονται τα αντίσοιχα κέντρα - μονάδες στο εξωτερικό?
  Δεν μπορούσαμε να έχουμε ΕΝΑ κεντρο βασικής εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων του στρατού κάπου στην ΒΔ Ελλάδα που θα καλύπτει και γενικότερες ανάγκες ασφάλειας και οι μάχιμες μονάδες όλες στα ανατολικά?
  Μα είναι δυνατόν θα αναφωνήσουν οι στρατάρχες ?Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης πρέπει να είναι μακρυά απο το πεδίο της μάχης.Σωστό με τα δεδομένα του 1ου παγκοσμίου πολέμου.
  Σήμερα δεν υπάρχει μέρος της Ελλάδος που δεν μπορεί να υποστεί άμεσο και καίριο πλήγμα είτε με αεροπορική είτε με πυραυλική επίθεση.

  Θα ήθελα να διάβαζα απο όσους είναι περισσότερο γνώστες των στρατιωτικών πραγμάτων κάποια άλλη πρόταση-λύση για το αξιόμαχο του στρατεύματος πέρα απο την αύξηση της θητείας.
  Για να μαθαίνουμε πιό πολύ βήμα και παρέλαση?
  Οι λέσχες ,τα ΚΑΟΑ κλπ των αξιωματικών θα κλείσουν ή θα πρέπει να γεμίσουν με επιπλέον προσωπικό? Να στείλουμε και υποκόμους όπως παλια και ένα δυό οπλίτες σε κάθε αξιωματικό...
  Να προσαρμοστούμε στις σημερινές συνθήκες κοινωνίας,πολέμου και οργάνωσης..Δεν μπορούμε να επιζήσουμε με οργάνωση 1947 το 2020.είμαστε το μοναδικό κράτος στον κόσμο,δεν μιλάμε για ΕΕ ή ΝΑΤΟ με τέτοια δομή και οργάνωση στρατεύματος, κλέινουμε τα μάτια, και ζούμε με όνειρα ή αναμνήσεις ,μια άλλη κατάσταση που θα γίνει πραγματικότητα με ένα θαύμα.
  Την αύξηση της θητείας των στρατιωτών.
  Με αυτά και αυτά του κράτους μας ,φτάσαμε στο σημερινό μπαχαλιστάν μας.
  Διάλυση και ξαναφτιάξιμο απο μηδενική βάση ,και για το στρατό, αν θέλουμε να ελπίζουμε.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ορεσείβιος 04/08/2012 09:23:04

   Βασικά θα πρέπει να επανεξεταστεί το όλο σύστημα προαγωγών, βάσει του οποίου χάνονται έμπειροι αξιωματικοί κατά δεκάδες, για να προαχθεί κάποιος νεότερος (συνήθως με κομματικά κριτήρια).
   Αν δεν κάνω λάθος, το Ισραήλ διαθέτει και 30χρονους στρατηγούς (1-2 αστέρων) που προάγονται με αξιοκρατικά κριτήρια.

 44. panosz avatar
  panosz 04/08/2012 09:31:46

  Δεν γραφω συχνα και δεν προσπαθω να διαφωνησω με κανεναν.Πιστευω ομως οτι ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ εχει πολυ μεγαλες ποιοτικες ικανοτητες απο πολλους αλλους στρατιωτες. Οσον αφορα σε αυτα που αναφερει ο ορεσειβιος εαν αποφασισει η πολιτικη ηγεσια ειναι ζητημα ελαχιστου χρονου να δουμε ολες τις μοναδες να ειναι αξιομαχες. Και εχω την γνωμη οτι δεν πρεπει να κρινουμε το προσωπικο των Ε.Δ. τοσο ....ασχημα οπως ειπα τα παντα πρεπει να τα ρυθμισει η πολιτεια με γνωμονα το αξιομαχο και οχι τις πελατιακες σχεσεις.

 45. ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 04/08/2012 10:15:07

  Προς Προφήτη και Κώστα Χ.
  Σε μια άλλου είδους κοινωνία θα συμμεριζόμουν τον ιδεαλισμό σας και δεν θα ανήγα τα πάντα σε όρους εργασίας και αμοιβής. Ζούμε, όμως, σε καπιταλιστική κοινωνία που λειτουργεί με βάση το κέρδος. Άρα, δεν δικαιούται να απαιτεί από κανέναν να προσφέρει άμισθη υποχρεωτική εργασία. Από τη μια άπειρα κίνητρα και προνόμια στους επιχειρηματίες, μπας και φιλοτιμηθούν να επενδύσουν στην πατρίδα τους, και από την άλλη αγγαρείες για τα φανταράκια και , μετά την απόλυση, ανεργία; Ασυνέπεια και υποκρισία του αισχίστου είδους!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. 04/08/2012 12:53:34

   Συμφωνω απολυτως.Ο στρατος πρεπει να πληρωνεται.Αυτο ανεξαρτητα απο το αν ειναι στρατος εφεδρων ή μονιμων.Κατα τη γνωμη μου πρεπει να υπαρχει μικτο συστημα.Μονιμοι για θεσεις εξειδικευμενων οπλων και στρατος καθολικης θητειας ενος ετους για ολους που ομως πληρωνονται με τον κατωτερο μισθο της συλλογικης συμβασης .
   Για οσους λενε οτι δεν φθανουν τα λεφτα του κρατους,φθανουν αν κοπει το ιδιο ποσο απο τους μισθους των ΔΥ.
   Οι ΔΥ ειναι 665.000 (τελευταιο νουμερο) αρα μπορω να εχω 110.000 κληρωτους με μισθο 600 ευρω κοβοντας 100 ευρω απο καθε μισθο ΔΥ.
   Δεν ενδιαφερει αν διαμαρτυρηθουν εφ οσον μιλαμε για σοβαρη αμυνα.
   Μετα θα δειτε οτι οι διαμαρτυριες για τη θητεια θα μειωθουν αρκετα.

 46. man8os avatar
  man8os 04/08/2012 11:53:13

  Και τη Χεζμπολαχ...

 47. Ion avatar
  Ion 04/08/2012 12:24:16

  καντε στρατιωτικη θητεια 24μηνη για να περιορισετε τα ποσοστα της ανεργειας και να δειξετε στους αρμοδιους τι καλα που παει η οικονομια.

 48. Περικλής avatar
  Περικλής 04/08/2012 12:36:41

  Αν βρεθούμε σε πόλεμο με την Τουρκία (και δεν παρέμβουν οι Αμερικάνοι) τι γίνεται; Οι αριθμοί και τα μέσα είναι σε βάρος μας (1/10 περίπου). Παρόλα αυτα Φαήλο θα τους κατατρπώσουμε; Πες μας και τους λόγους να γελάσουμε λιγάκι. Είμαστε έτοιμοι στα Ιμια αλλά μας εμπόδισαν οι Αμερικάνοι και δεν έδωσε σωστές οδηγίες!!! ο Σημίτης στο Λυμπέρη.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Περικλής 04/08/2012 12:56:46

   Το μονο που δεν ξερουμε για τα Ιμια ειναι εαν υπηρξε σκηνοθεσια Σημιτη - Λυμπερη να αφησουν αφυλακτα τα δευτερα Ιμια για να εκτονωθει η κατασταση ή πραγματι αμελησαν.
   Δεν θα μαθουμε ποτε.Θα προτιμουσα παρ ολα αυτα να εγινε το πρωτο - που πολλοι θα ονομαζαν προδοσια - αλλα φοβαμαι οτι εγινε το δευτερο.

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ ψυχραιμια 04/08/2012 14:31:56

    Φαίνεται ότι έγινε το δεύτερο και εκ του αποτελέσματος ευτυχώς. Η ηττοπάθειά δεν βοηθάει αλλά καλό είναι να βλέπουμε και τα πραγματικά δεδομένα. Ευμάρεια και αυτοθυσία στον πόλεμο δεν συμβαδίζουν (ένας από τους λόγους που νικήσαμε τους Ιταλούς).

 49. GeorgeK avatar
  GeorgeK 04/08/2012 12:37:05

  Έκανα 18μηνο στον Έβρο στο μηχανικό, σκοπάνθρωπος - μαγειρία με εκπαίδευση κοντά στο μηδέν (δυο βολές στο κέντρο και κάτι χαζομάρες για υποτιθέμενες εκαθαρίσεις ναρκοπεδίων, μονάδα τίποτα!!!) Ακόμα και τα πλωτά (υποτιθέμενη γεφύρωση του Έβρου ποταμού) μια παρωδία. Δεν είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη ο χρόνος της θητείας. Τη νοοτροπία ποιός θα την αλλάξει?

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ GeorgeK 04/08/2012 12:59:12

   Η νοοτροπια θα αλλαξει εαν 1) διαλυθουν τα περιττα στρατοπεδα 2) περιορισθει η πληθωρα αξιωματικων 3) οι στρατιωτες πληρωνονται και 4) αρχισουν σταδιακα απαιτησεις και εκπαιδευση πραγματικη.

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ ψυχραιμια 04/08/2012 15:33:00

    Ποιος θα το κάνει αυτό , οι ανύπαρκτοι. Εδώ και 10 χρόνια δεν μπορούν να κλείσουν ανύπαρκτα για την Πολεμική Αεροπορία στρατόπεδα (113,110,131,117 κλπ) επειδή σ' αυτά υπηρετούν ντόπιοι αξιωματικοί.

 50. Βαγγέλης Κ. avatar
  Βαγγέλης Κ. 04/08/2012 13:42:20

  Συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ, αλλά το άτιμο το πολιτικό κόστος. Άσε που οι νέοι άνθρωποι πλέον θαυμάζουν τους Γιωτάδες, μέχρι και ταινία τους έκαναν.

 51. hdgr avatar
  hdgr 04/08/2012 14:27:28

  Πολύς λόγος για το τίποτα.

  Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε αφού στο τέλος γίνεται ...της τρόικας.

  Περαστικά μας.

 52. kapar13 avatar
  kapar13 04/08/2012 16:55:37

  Το σχόλιό μου δεν αφορά τα υπερκείμενα σχόλια που τάσσονται υπέρ του επαγγελματικού στρατού, διότι δεν είμαι σε θέση να διαβάσω αν κρύβεται κάτι μεταξύ των γραμμών.
  Αφορά προσωπικές μου εμπειρίες από συζητήσεις με φίλους και γνωστούς (μεταξύ των οποίων και τέκνα αντιστρατήγων) οι οποίοι υπερμάχονταν του επαγγελματικού στρατού, θεωρούσαν τη θητεία χάσιμο χρόνου, πίστευαν πως οι σύγχρονοι πόλεμοι διεξάγονται με πατήματα κουμπιών σε οθόνες αφής και υποστήριζαν ότι οι σπουδές και οι γνώσεις τους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποδοτικότερα (για την πατρίδα πάντα...) με ένα διαφορετικού τύπου σύστημα στράτευσης. Η επιχειρηματολογία τους για όλα αυτά ήταν, δε, αξιοπρόσεκτη. Το είχαν ψάξει πολύ το θέμα.
  Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι το παιδάκι που -επειδή η μαμά και ο μπαμπάς το έστελναν σε φροντιστήρια από το δημοτικό- μπήκε και βγήκε από ένα πανεπιστήμιο (και αν δεν μπήκε στην Ελλάδα, ε υπάρχει και το εξωτερικό) δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα "εξισωθεί" με τον γιο του βοσκού στον στρατώνα. Εξεγείρεται με την σκέψη και μόνο ότι θα τον διατάξει ο έφεδρος λοχίας του γυμνασίου (και αν) να καθαρίσει τις τουαλέτες. Και να εξεγειρόταν κανένας αυτοδημιούργητος που πέρασε από τα καυδιανά δίκρανα για να αποδείξει την αξία του, πάει στο διάολο, οι τύποι που σας λέω ό,τι έχουν κάνει (δουλειές, θέσεις, κλπ, κλπ) είναι ελέω μαμάς & μπαμπά (σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα και υβρίδια αυτών).
  Πώς είναι ποτέ δυνατόν αυτός που από μικρός ήταν προορισμένος να κάνει κουμάντο να κάθεται προσοχή μπροστά στον κάθε μπανάλ που δεν ξέρει ούτε κατά που πέφτει το Ντακάπο;
  Άσε που άμα χαραμίσουμε έτσι 2 χρόνια μετά μπορεί να μην περνάει πολύ το βύσμα του μπαμπά/θείου/κλπ για τη θέση/μεταπτυχιακό/κλπ, οπότε τι κάνουμε; Τρε χοριφίκ!
  Χώρια που άμα δεν έχουμε ζοριστεί (τι ζοριστεί χαρτί βρεγμένο δεν έχουν σκίσει) στη ζωή μας, τι θα γίνει σε ένα περιβάλλον χωρίς το προστατευτικό δίχτυ που τόσα χρόνια απλωνόταν στοργικά γύρω μας και μας προφύλασσε από τις κακοτοπιές;
  Α, πα, πα! Χίλιες φορές επαγγελματίες οπλίτες, σου λέω. Και από επιχειρήματα; Να! Με τις φούχτες...

  • ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. @ kapar13 04/08/2012 17:34:57

   Κάποιοι μπορεί να σκέφτονται έτσι. Κάποιοι. Όχι όλοι. Ξαναεξέτασε, λοιπόν, με πιο κριτικό μάτι τα επιχειρήματά τους, μια που η δίκη προθέσεων οδηγεί σε αυθαίρετες γενικεύσεις.

 53. Ρίζες Αρκαδίας avatar
  Ρίζες Αρκαδίας 04/08/2012 17:02:07

  Παραπονιούνται οι φίλοι μαρξιστές για την αναποτελεσματικότητα του στρατεύματος όταν είναι γνωστό ότι αυτό διελύθει από τους μαρξιστές του Πασόκ, όπως βεβαίως και η κοινωνική συνοχή του Εθνους και το σύστημα ηθικών αξιών και αρχών που ελάβαμε ώς παρακαταθήκη από τους γονείς και παππούδες μας.

  Το σύστημα στράτευσης κατέρευσε προ πολλού. Εδώ σχετικό άρθρο του 2005 του κ. Μαλούχου στην Καθημερινή
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_14/08/2005_153317

  Εμείς υπηρετήσαμε προ εικοσαετίας. Εάν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε
  - ανευ χρηματικής αποζημίωσης - .

 54. ΒΑΛΑΝΤΗΣ avatar
  ΒΑΛΑΝΤΗΣ 04/08/2012 18:16:41

  Απλά τα πράγματα...
  - Θητεία 12μηνη
  - Απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων από τις μεγάλες πόλεις και πύκνωση αυτών στην επαρχία και ειδικά στα σύνορα
  - Απομάκρυνση των στρατιωτών από τα γραφεία
  - Υποχρεωτική θητεία γυναικών (με υπηρεσίες γραφείου μετά τη Β.Σ.Ε.)
  - Κλήση πάντων και πασών στα 18.

 55. nikiplos avatar
  nikiplos 04/08/2012 20:02:41

  Συμπερασματικά το σχόλιο του @Ψυχραιμία (04/08/2012 στις 12:59), είναι όλα τα λεφτά!
  Συμφωνώ 100%.
  Στην προσωπική μου θητεία (23 μήνες) εκείνο που είδα ήταν ότι και μετέπειτα στην κοινωνία (ήταν καλό σχολείο): ανεκπαίδευτα στελέχη κατά 70% και 30% φιλότιμοι και εργατικοί, χωρίς πρωτοβουλίες να δώσουν και μια μέρα άδεια σε κάποιον φαντάρο που δούλευε συνειδητά... Όσον αφορά την εκπαίδευση καθεαυτή, ήκιστη... Εντούτοις ήμουν από τους τυχερούς και απέκτησα αρκετή εμπειρία στο Στρατό, καθώς ήμουν τεχνικός και κυρίως έκανα συνέχεια έργα... Θέλω να πω δλδ πως δεν είναι μόνο χαμένος χρόνος. Αν οργανωνόταν σωστά (όπως όλα στη χώρα μας δλδ) θα είχαμε θεαματικά αποτελέσματα...
  Εκείνο που κυρίως αποθαρρύνει είναι ότι και στην ίδια την κοινωνία: Ο Πατριωτισμός ακυρώνεται από τη μεροληψία και την αναξιοκρατία αλλά και την αδικία: Σε πολλές μονάδες μαγειρεία κάνουν μόνο το 30%, ενώ οι υπόλοιποι, ούτε εστιατόρια δεν κάνουν...

  Για το Ισραήλ: Είναι μια χώρα που είχε κάποτε πρωθυπουργό την Γκόλντα Μέιρ και όχι ... Σε έναν από τους πολέμους 68-72, οι μυστικές υπηρεσίες είχαν την πληροφορία ότι θα γινόταν κάποια επίθεση από τους Σύριους. Πρότειναν στην πρωθυπουργό να μεταθέσουν στα μετόπισθεν (υπηρετούσε στο Γκολάν) το γιό της. Τους απάντησε ότι θα προσποιηθεί ότι δεν της το πρότειναν ποτέ αυτό, γιατί συνιστά τη μέγιστη προσβολή απέναντί της σαν γυναίκα του Ισραήλ και σαν εβραία κυρίως. Η επίθεση έγινε και ο υιός σκοτώθηκε... Και η Γκόλντα, έμεινε στη θέση της κι αντιμετώπισε απανωτές κρίσεις στη συνέχεια μεταξύ των οποίων και εκείνη του 1972. Αυτά για να μην γίνονται συγκρίσεις.

  Τελειώνω θυμίζοντας ότι η στρατιωτική θητεία είναι υποχρέωση αλλά και ΔΙΚΑΙΩΜΑ των ελλήνων πολιτών. Και η εκπαίδευση θα μπορούσε να είναι ουσιαστική και όχι αυτές οι αναχρονιστικές εν πολλοίς που γίνονται τώρα: πχ πολεμικές τέχνες (θα έδιναν αυτοπεποιήθηση σε νέους και νέες).
  Η πρότασή μου: Φορμάτ στο Στρατό, αναδιοργάνωση τελείως. Κλείσιμο των μονάδων που εξυπηρετούν σκοπιμότητες άλλες από τις στρατιωτικές. Θητεία υποχρεωτικά στα 18 (με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά να το κάνουμε όπως στο Ισραήλ: αν ξεπερνούν το 5% τότε εκείνη η ΕΣΣΟ δεν εξαιρεί κανέναν γιατί σημαίνει ότι οι πολίτες φέρονται απατεωνίστικα). 3 χρόνια για τους άνδρες και 2 για τις γυναίκες. Με ουσιαστική εκπαίδευση και πληρωμή 500€ μηνιαίως αλλά 100% απασχόληση. (Παραπάνω ένας είπε σωστά πως θα βρεθούν τα χρήματα). Αυτό γιατί είμαστε η χώρα που είμαστε και για κανέναν άλλο λόγο. Και φυσικά μπορούμε να υιοθετήσουμε πολλά που έχει το Ισραήλ: Τούτην την περίοδο θα ήταν καλά να παίρναμε τεχνογνωσία, ώστε πιλοτικά να εφαρμόζονταν κάποια πράγματα.

  και αυτό όχι για "δύναμη" κλπ. Για την αξιοπρέπεια μας που την χάσαμε τα τελευταία χρόνια χάρη στις τελευταίες κυβερνήσεις...

 56. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/08/2012 20:18:49

  @ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.
  Άλλος ένας καταπιεσμένος από τον μπαμπά που μίσησε ό,τι ο μπαμπάς αντιπροσώπευε.

  Σύνηθες φαινόμενο. Αλλά όχι πολιτικό, ψυχαναλυτικό.

  Γιοι κομμουνιστών που γίνονται δεξιοί, γιοι δεξιών που γίνονται κομμουνιστές, γιοι παπάδων που γίνονται επιθετικοί άθεοι, γιοι επιχειρηματιών που γίνονται αναρχικοί.
  κοκ

  Κάθε ιεραρχικό σύστημα έχει δεσμεύσεις και απωθητικά στοιχεία.

  Ο (εσωτερικός) κόσμος των επιχειρήσεων βρίθει ανηθικότητας, ρουφιανιάς, μικρότητας.
  Στον κλήρο ενυπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες, φιλαργυρία, αναχρονιστικότητα.
  Στον δημόσιο τομέα, κλεπτοκρατία.

  Οι ανθρώπινες αδυναμίες μεγενθυνόμενες από ατελή συστήματα.

  Το ζήτημα είναι αν και τι υπηρετεί ένα σύστημα, με όσες αδυναμίες.

  Και, Ελληνικός Στρατός=Ελλάδα.
  Χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να υπάρξουμε ελεύθεροι.
  Ήδη, όλοι άπλωσαν το χέρι να αρπάξουν.

  Από τις πρωταρχικές αναγκαιότητες προκύπτουν όλες οι υπόλοιπες επιλογές, όπως χρόνος θητείας κλπ.

  Τα λεφτά του μπαμπά όμως ήταν καλά, για να σε μεγαλώνουν άνετα, ε;
  Ή έφυγες από το σπίτι επαναστατώντας απέναντι στον "γραφειοκρατικό μηχανισμό, που βασίζεται στο ρουσφέτι, στην κομματικοποίηση και στις δημόσιες σχέσεις";

  • ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. @ Προφήτης 05/08/2012 11:53:05

   Άφησε τις αμπελοψυχολογίες και μην προσπαθείς να ξεφύγεις με δικολαβίστικα τερτίπια, γιατί εκτίθεσαι. Δίνεις την εντύπωση ότι δεν έχεις απάντηση στην ξεκάθαρη τοποθέτησή μου. Και μάλλον έτσι είναι, δόκτορ Φρόιντ του γλυκού νερού.

 57. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/08/2012 20:25:55

  Υπήρχε σωματάρχης στο Γ`ΣΣ την δεκαετία του `80, που θεωρούνταν ο πιο αυστηρός όλων, και τον έτρεμαν οι πάντες (ειδικά οι ανώτεροι αξιωματικοί).
  Χόμπυ του ήταν η τιμωρία αξιωματικών.
  Ο γιος του όμως ήταν πάνκ, με σκουλαρίκια παντού, κλπ. Ε, λοιπόν, ο μπαμπάς ήταν αρνάκι μπροστά στον "άσωτο" γιο.

 58. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 04/08/2012 21:22:36

  Το ξέρω ότι μοιάζουν. Γιαυτό το ανέφερα. Κράτη με μικρό πληθυσμό και τουλάχιστον έναν τερατώδη γείτονα. Τουρκία για μας, Αίγυπτος για αυτούς.

 59. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 04/08/2012 21:27:25

  Χα χα κακός χαμός για την θητεία!

 60. akenaton avatar
  akenaton 04/08/2012 21:43:59

  Κ. Κρανιδιώτη αυτή είναι η αίσθηση όλων σχεδόν των λογικών ανθρώπων που υπηρέτησαν στον Ε.Σ. και δεν φορούν "πατριωτικές" παρωπίδες. Τώρα που το βλέπω και από κάποιον "από μέσα" αρχίζει να αποκτά νόημα αυτό το αίσθημα. Μάλλον δεν έχουν λάθος όλοι αυτοί. Μάλλον στραβά αρμενίζει ο Ε.Σ.

 61. anonymous avatar
  anonymous 04/08/2012 22:49:16

  Ο γιος της ζει και βασιλεύει.

 62. K. Βέρος avatar
  K. Βέρος 05/08/2012 00:45:33

  Για τα Ίμια δεν αρκεί μια απάντηση για το ποιος φταίει. Πρέπει να απαντήσουμε πρώτα σε άλλα ερωτήματα όπως :
  - Είμαστε αποφασισμένοι για πόλεμο;
  - Είμαστε έτοιμοι;
  - Μπορούσαμε σαν χώρα να αντέξουμε κάποιες χιλιάδες νεκρών σε κάθε περίπτωση και ενδεχομένως την απώλεια κάποιων νησιών αν χάναμε;
  Πολλοί παλικαράδες προέκυψαν , αλλά την επομένη της λύσης που δόθηκε.
  Άκουσα κάτι αξιοθρήνητους στρατηγούς την επομένη και η δική μου αίσθηση ήταν , ευτυχώς που ασχολήθηκαν οι Αμερικάνοι (για τους δικούς τους λόγους βέβαια).

 63. nikiplos avatar
  nikiplos 05/08/2012 01:40:24

  ανώνυμε, κάποιος από τους υπόλοιπους ίσως... εκείνος τότε σκοτώθηκε...
  λυπάμαι, αλλά έτσι διδάσκεται ένας λαός...

 64. γ avatar
  γ 05/08/2012 02:32:36

  Με τέτοια παραμύθια (για την Γκόλντα) δεν είναι μακριά η Μικρασιατική καταστροφή. Έλεος! στην εποχή του internet είμαστε. Ούτε μια ιστορία δεν μπορείται να πιστοποίησετε! Η Γκόλντα είχε μια κόρη (πέθανε το 2010) και έναν γιο οποίος ζει και βασιλέυει.

 65. γ avatar
  γ 05/08/2012 02:34:28

  Ο γιός της Γκόλντα ζει. Η κόρης της πέθανε το 2010. Δεν είχε άλλα παιδιά.

 66. llila avatar
  llila 05/08/2012 03:06:40

  Ωπα ρε μεγάλε κόψε κάτι , εσύ εδώ πέρα έκλεισες την μισή Αεροπορία!!

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ llila 05/08/2012 15:46:29

   Lila pause δεν ξέρεις. Αυτό που γράφω είναι ακριβέστατο και δεν μπορώ να μπώ σε λεπτομέρειες. Το κλείσιμο αυτών των Μονάδων περιλαμβάνεται εδώ και χρόνια στην αναδιάταξη και την διακλαδικότητα αλλά οι ταβέρνες τις περιοχής και η εντοπιότητες των εργαζομένων (υπηρετούν αυτοί που δεν πληρώνονται) δεν αφήνουν.

 67. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 05/08/2012 16:29:49

  Φαήλο, καλό και άγιο να έχει κανείς υπηρετήσει και μάλιστα πλήρη θητεία, αλλά κακό στην συνέχεια να στηρίζει πολιτικούς που δεν το έκαναν.

 68. camel avatar
  camel 05/08/2012 19:54:42

  Εχω γυρω στους 10 φιλους και γνωστους που εχουν βαθμο αντιπολοιαρχου ή αντισυνταγματαρχη και βαλε μεχρι ταξιαρχο . Ο πιο αδυνατος ζυγιζει 100 κιλα και εχει υψος 1,75 με περιφερεια μεσης 120 εκατοστα.Αυτοι θα ηγηθουν σε πολεμο?.Αν αγχωθουν θα παθουν εμφραγμα . Τι μιλατε λοιπον για απλους στρατιωτες και θητειες οταν η ηγεσια θελει τουλαχιστον ταχυρυθμο προγραμμα bodyline

 69. Απορών avatar
  Απορών 06/08/2012 06:01:17

  1. Όποιος μιλάει σήμερα για αύξηση της θητείας χωρίς να αναφέρει τίποτα για την αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων ή εξυπηρετεί συμφέροντα ή υπέρμετρα ρομαντικός.
  2. Αναφέρθηκε το παράδειγμα του Ισραήλ: το Ισραήλ δεν έχει καμμία σχέση με την Ελλάδα, αντιμετωπίζει έναν κατ' αυτό εσωτερικό εχθρό και λίγο απέχει από το να είναι φασιστικό κράτος.
  3. Συμφωνώ ωστόσο με το παράδειγμα της Ελβετίας: η Ελβετία όμως δεν έχει θητεία ή τελοσπάντων αυτό που ονομάζει "θητεία" είναι διαδοχικές υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις έως ότου κάθε ένας συμπληρώσει 260 ημέρες εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι είναι ένα μοντέλο το οποίο ταιριάζει πολύ περισσότερο στις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας.
  4. Η όλη ρητορική για την αναγκαιότητα της θητείας βασίζεται στο ότι δεν είμαστε Βέλγιο και ότι έχουμε εχθρούς. Ποιούς; Μα την Τουρκία! Η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε και ως "επεκτατική δύναμη". Ε λοιπόν αυτό και αν είναι μύθος! Ένα παράδειγμα θέλω χώρας μέλους του ΝΑΤΟ που να έκανε πόλεμο με άλλο χώρα μέλος. Η Κύπρος θα ήταν καλό να μην αναφέρεται: α) ο ελληνικός στρατός προκάλεσε πραξικόπημα β) έλληνας (έστω και ελληνοκύπριος) πρακτικά κάλεσε δημοσίως την Τουρκία να επέμβει ως εγγυήτρια δύναμη γ) η συνθήκη της Ζυρίχης παρείχε το πρόσχημα για την επέμβασή της. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αφορούν στο απαράδεκτο γεγονός της παραμονής των στρατευμάτων της στην Κύπρο, πράξη που χαρακτηρίζεται ως κατοχή και χαρακτηρίζουν πλέον και την επέμβαση ως εισβολή.
  Πέραν των παραπάνω η Τουρκία είναι κατά βάση ουδετεριστική με επεμβατική δύναμη λόγω των φασιστικών καταβολών της κυρίαρχης ιδεολογίας της δηλαδή του Κεμαλισμού: απεμπόλησε τα αυτοκρατορικά όνειρα και δεν φαίνεται να την ενδιαφέρουν οι εδαφικές επεκτάσεις.
  Σήμερα την ενδιαφέρει η πολιτισμική επέκταση, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζεται με μπούγιο. Επιπλέον την ενδιαφέρει η επικυριαρχία στο Αιγαίο και στο σύμπλεγμα του Καστελορίζου κάτι που συναρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την ισορροπία δυνάμεως κυρίως της πολεμικής αεροπορίας αλλά και του ναυτικού (πάλι καμμία σχέση με τη θητεία). Φυσικά, παίζει ρόλο και το φρόνημα γιατί καθορίζει τις αποφάσεις των πολιτικών.
  Για το φρόνημα λοιπόν: μείωση αν όχι κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας και αντικατάσταση του θεσμού με παλλαϊκή άμυνα όμοια με της Ελβετίας. Ο κάθε πολίτης πρέπει να μη χάνει την επαφή με το στράτευμα και να πηγαίνει τακτικά σε ασκήσεις ολιγοήμερες ώστε να μην χάνει εργάσιμες ημέρες και το G3 στο σπίτι! Στο πλαίσιο αυτό, θα δεχόμουν και μια θητεία 3-6 μηνών αποκλειστικά για μεγάλες ασκήσεις και για την απόκτηση της στρατιωτικής πειθαρχίας κτλ.

  Όλα τα υπόλοιπα κατά τη γνώμη μου είναι εκ του πονηρού:
  1. Ρουσφέτια πολιτικών προς οικογένειες (όσο περισσότερα στρατόπεδα τόσο περισσότερες δυνατότητες μεταθέσεων).
  2. Ρουσφέτια προς στρατιωτικούς (να μπορείς να είσαι δημόσιος υπάλληλος δίπλα στο σπίτι σου).
  3. Μεγάλη οροφή στρατεύματος ώστε οι αξιωματικοί να αντικαθιστούν την απαίτηση για έναν αξιοπρεπή μισθό με τις συνεχείς κρίσεις και την ελπίδα ότι παίρνοντας μεγαλύτερο βαθμό θα έχουν και περισσότερες απολαβές.
  4. Ρουσφέτι προς τις τοπικές κοινωνίες (σας φέραμε και στρατόπεδο τί άλλο θέλετε;).
  5. Μίζες ρεμούλες μαύρα λεφτά για τους διοικητές.
  Και το χειρότερο όλων: ο εθισμός στη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του φιδιάσματος, του να περάσει η θητεία χωρίς να κάνω τίποτα (γιατί έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν έχει νόημα), ο εθισμός στο παράλογο που καταστρέφει μια ολόκληρη γενιά και την προετοιμάζει για να είναι ικανή μόνο για δημόσιοι υπάλληλοι...
  Καλός ο ρομαντισμός, αλλά δεν δίνει απαντήσεις στις απαιτήσεις της εποχής...

 70. Γιώργος Κατσαρής avatar
  Γιώργος Κατσαρής 11/08/2012 01:20:29

  Η υποχρεωτική στράτευση είναι ένας επαίσχυντος, κατάπτυστος, και τυραννικός θεσμός, ο οποίος συνιστά κατάφωρη παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών - εάν το ελληνικό κράτος και οι στρατοκράτες του ΓΕΕΘΑ νομίζουν ότι δικαιούνται να μας υποχρεώνουν να κάνουμε υπηρεσίες που δεν θέλουμε είναι όλοι τους ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ!!! Ούτε μία ώρα στον Ελληνικό Στρατό - ολοκληρωτική κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας εδώ και τώρα!!! Άντε, γιατί οι κάθε λογής ηλίθιοι εθνικιστές σαν πολύ μας τα πρήξανε τόσα χρόνια με τον μιλιταρισμό τους! ΑΪ ΣΙΧΤΙΡ!!!

 71. Γιάννης avatar
  Γιάννης 13/08/2012 12:40:24

  Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησα την συζήτηση για την αύξηση ή μη της στρατιωτικής θητείας. Εδώ θα ήθελα να καταθέσω το δικό μου "ζωντανό" βίωμα της σχέσης μου με τον ελληνικό στρατό.

  Πριν από τρία χρόνια διορίσθηκα ως καθηγητής Βθμιας εκπαίδευσης σε νησί των Δωδεκανήσων. Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν η εγγύτητα των Μικρασιατικών παραλίων. Το δεύτερο, η μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει από την ηπειρωτική χώρα. Υπηρέτησα στο Αν. Αιγαίο το 1992 (17μηνη θητεία) και έμαθα να έχω περιορισμένη (έως και καθόλου) εμπιστοσύνη στους καρεκλοκένταυρους του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ. Οι τρεις παραπάνω λόγοι
  με οδήγησαν στο να καταταχθώ στις εδώ Δυνάμεις Εθνοφυλακής. Το σκέφτηκα εντελώς πρακτικά: σε ένα "ντου" των απέναντι (απίθανο κατά την γνώμη μου) θα υπάρξει πανικός. Τουλάχιστον, ας έχει κανείς ένα όπλο στα χέρια του (ως γνωστόν οι εθνοφύλακες φυλάσσουν όλο τον στρατιωτικό τους οπλισμό και ιματισμό στο σπίτι τους) και ας γνωρίζει από πριν πού να πάει και μετά ας κάνει τον σταυρό του.
  Η όλη αυτή διευθέτηση της ζωής μου θυμίζει λίγο το "πολίτης-οπλίτης" με το οποίο ταυτίζομαι και ιδεολογικά.

 72. par mour avatar
  par mour 01/09/2012 02:54:19

  Φαήλο επι του θεματος, συμφωνω σε όλα εκτός από την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Δεν εχουν όλα τα άτομα την ίδία ψυχολογική και συναισθηματική ωρίμανση.
  Στον στρατό άκομα και η πιο απλη εκπαιδευση κατανταεί αφορητη και μονοτονη διοτι αυτοι που την κάνουν (εκπαιδευτές) είναι ακατάληλοι. Εγώ εκανα την θητεια μου 15 γεματους μηνες στον Εβρο το 1992 σε άκρως μάχημη μονάδα και καταθέτω ότι τα πάντα ηταν προβληματικά. Φανταζομαι ότι τώρα η κατασταση θα είναι εκτός ελέγχου. Ελπίζω η Αεροπορία και το Ναυτικό να είναι σε καλή κατάσταση. Πάντως δεν είμαι καθόλου αισιόδοξός για την πορεία μας ως λαός σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και τέλος σε αμυντικό επίπεδο. Παρουσιάζουμε σημεία απόσύνθεσης. Δεν έχουμε καμία τύχη και σε αυτό δεν ευθύνονται μόνο η πολιτική και οικομική ελίτ αλλά όλοι μας. Πιστεύω ότι μαλλον ως εθνος σε 60 το πολύ χρόνια θα έχουμε σβήσεί από τον χάρτη. Εύχομαι να μην βγω αληθινός και να γίνει κάτι που θα μας ξυπνήσει όλους θετικά.
  Ο άκρατος ατομικισμός και η μαλθακότητα μας έχει διαποτίσει. Κανένας στρατός όσο καλά όργανωμένος και να είναι, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα όταν αυτοί που τον απαρτίζουν δεν έχουν παιδεία, φρόνημα, αγωγή, φιλοπατρία.
  Πάντα στους αγώνες μας κάποιοι λίγοι βγάζαν τα καστανα από την φωτία. Τους ξεχναμε. Ακόμα χειρότερα δεν τους μαθαίνουμε ποτέ. Σημερα άραγε υπάρχουν ανάμεσά μας τέτοιοι άνθρωποι.
  Αγαπητέ Φαήλο, τα γραπτά σου πάντα μιλουν στην ψυχή μου. Ομως νιώθω ότι συμπεριφέρεσαι σαν Δον Κιχώτης και εκπέμπεις σε συχνότητα για πολυ λίγους. Το σύστημα δεν άλλαζει εύκολα και οι ρομαντικοί φαίνονται σαν γραφικοί ή περίεργοι. Η Ελλάδα είναι υπόδουλη κοματαρχων, συνδικαλιστών, καναλαρχών, συντεχνιών, ψευτόαριστερών, ψευτοαναρχικών και προσφάτως ψευτοπατριωτών. Η αυξηση ή οχι της θητείας είναι το λιγοτερο.
  Συγνώμη για τα ορθογραφικα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.