#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2013 15:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψεκασμένοι και προψημένοι Προσέχετε ἀπὸ τῆς ζύμης τῶν Φαρισαίων

Καὶ ἐλθόντες οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ εἰς τὸ πέραν ἐπελάθοντο ἄρτους λαβεῖν. ‛Ο δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· ὁρᾶτε καὶ προσέχετε ἀπὸ τῆς ζύμης τῶν Φαρισαίων καὶ Σαδδουκαίων


Κατά Ματθαίον 16,5-6Οι βιβλικές παραινέσεις μαρτυρούν την ιστορική σπουδαιότητα του άρτου. Άλλωστε σε έτερο εδάφιο περιέχεται η επίκληση «τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον» (Ματθ. 6,11) που ονομάτισε έκτοτε τον αγώνα του ανθρώπου για την επιβίωση : «βγάζει τον επιούσιο».

Παρότι δε στο Ευαγγέλιο με τη «ζύμη» εννοείται μεταφορικά η φαρισαϊκή φαυλότητα, που στον άνθρωπο προκαλεί ό,τι το χαλασμένο προζύμι στο ψωμί, η προειδοποίηση είναι συγκλονιστικά επίκαιρη στην κυριολεξία της : προσέξτε την ποιότητα του ψωμιού που τρώτε. Όμως λησμονήσαμε την προειδοποίηση και εμπιστευτήκαμε την παρασκευή του ψωμιού σε σύγχρονους Φαρισαίους.

Περίπτωση Πρώτη : Πριν από καιρό, ένα βράδυ η ομήγυρη θα χρειαζόταν ψωμί. Μη βρίσκοντας στους κοντινούς φούρνους, κατευθυνθήκαμε απρόθυμα σε παρακείμενο super market που διαθέτει «θερμή γωνιά» πωλήσεως ψωμιού. Τα προϊόντα έφεραν ταμπέλα «αρτοσκεύασμα» και όχι «άρτος» (όπως παρομοίως κάποια γαλακτοκομικά τύπου γιαουρτιού δεν αναγράφουν στα στοιχεία προϊόντος «γιαούρτι» παρά «επιδόρπιο»). 

Η ζεστή φραντζόλα, κατευθείαν από τον θερμοθάλαμο, εκ πρώτης όψεως έδειχνε λαχταριστή. Μέχρι να επιστρέψουμε, κρύωσε. Τότε αποκάλυψε πόσο παρελκυστική ήταν η πρώτη εντύπωση. Το προϊόν αποσκοπούσε βασικά στο να πείσει τον πελάτη να το αγοράσει, όχι στο να τον θρέψει. 

Κόβοντας φέτες, η κόρα ξεκολλούσε σαν τομάρι από ψόφιο ζώο αφήνοντας σαν «ψίχα» μια γλιτσιασμένη, λαστιχώδη μάζα. Αηδιασμένοι, το αφήσαμε αφάγωτο. Και το επόμενο πρωί, οπότε επιπλέον ανέδιδε μια ξυνισμένη μυρωδιά, το πετάξαμε. Ιδού η «χαλασμένη ζύμη» του Ευαγγελίου.

Περίπτωση Δεύτερη : Πριν δέκα μέρες έτυχε να αγοραστεί ένα καρβέλι από παραδοσιακό φούρνο, που ακόμα ζυμώνει αξημέρωτα. Μια φέτα έμεινε χωρίς να καταναλωθεί. Έχει ξεραθεί λίγο αλλά κάλλιστα τρώγεται, δίχως να εμφανίζει κάποια δυσάρεστη ιδιότητα ή μούχλα.

Για την ακρίβεια των δυο παραπάνω περιπτώσεων καταθέτω και ενόρκως. Λεπτομέρειες, καταστήματα, τα πάντα. Για δε τη δεύτερη, αν ο ανακριτής με καλούσε σήμερα, προλάβαινα να προσκομίσω και το πειστήριο.

Αυτό που δεν θα κατέθετα ενόρκως, γιατί δεν υπάρχουν άλλοι μάρτυρες και ο συνομιλητής θα την αρνούταν, είναι η συνομιλία με επικεφαλής γνωστής εταιρείας που παρασκευάζει και πωλεί μέσω αλυσίδας καταστημάτων προψημένα αρτοσκευάσματα.

Η ιδιωτική συζήτηση έλαβε χώρα πριν από μερικά χρόνια, όταν το bake off ήταν ακόμα στα «σπάργανα». Ο επιχειρηματίας είχε αναπτύξει τις προσπάθειες που έκανε, εκτός από το να παράγει, να εισάγει κατεψυγμένη ζύμη από την Πολωνία, την Ουκρανία (του Τσερνομπιλ), το Μαρόκο, και διάφορες άλλες χώρες όπου απλά έβρισκε φθηνά υλικά και συμφέρουσες για την εταιρεία συμφωνίες. 

Όπως είχε πει, πίστευε ότι θα κατάφερνε να πείσει τους πολιτικούς να υιοθετήσουν σχετική νομοθεσία, η οποία κατά τον ίδιο όφειλε να συνίσταται στην πλήρη απελευθέρωση των πάντων από κάθε περιορισμό. Με μια κουβέντα, να πουλάει καθένας ό,τι θέλει, όπου θέλει, όπως θέλει. Σε παρατηρήσεις για τις απαραίτητες ποιοτικές προδιαγραφές, περιορίστηκε, ενοχλημένα, να διαβεβαιώσει ότι «η εταιρεία του σέβεται τον καταναλωτή».

Κάτι παρόμοιο ισχυρίζονταν και αυτοί που πρόσφατα πιάστηκαν να πουλάνε πρωτότυπες μείξεις αλογίσιου κρέατος, εμπλουτίζοντας την ποικιλία των διατροφικών επιλογών τού καταναλωτή, αν και απέφυγαν τον ενημερώσουν για το προνόμιο.

Κυρίες, κύριοι, καλωσορίσατε στον θαυμαστό καινούριο κόσμο των «απελευθερωμένων» αγορών και της «ελευθερίας» διακίνησης προϊόντων. 
Όπως θυμάστε, μαζί με τις ασυδοσίες, συγγνώμη ελευθερίες, διακίνησης ανθρώπων (λαθρομετανάστευση), και ιδεών (προσηλυτισμός στο αυτοκτονικό) αποτελεί την πεμπτουσία ενός φιλελευθερισμού που όταν τού κολλάνε το πρόθεμα «νέο-» οι ελαφρόμυαλοι υποστηρικτές του εκνευρίζονται.

Στα χρόνια που παρήλθαν η εταιρεία τού ρέκτη, «προψημένου» επιχειρηματία ευδοκίμησε περαιτέρω στην αγορά του «ψεκασμένου» άρτου. Αλλά και όλο το κύκλωμα παραγωγής ψωμιού μεταβλήθηκε. Οι αρτοποιοί που ασκούν τη δραστηριότητα κατά αποκλειστικό επάγγελμα, θιγόμενοι, μπόρεσαν για λίγο διάστημα, με παρεμβάσεις και στην ΕΕ, να ανασχέσουν την πλήρη επικράτηση του βιομηχανικού τρόπου παρασκευής του ψωμιού. Όμως και οι ίδιοι με την εισαγωγή τεχνολογικών αυτοματισμών δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι παράγουν 100% χειροποίητο ψωμί. Όπως επίσης, ανεξάρτητα από βάσιμες επικλήσεις κοστολογικών αυξήσεων, βαρύνονται με την διαρκή μείωση του βάρους της φραντζόλας αλλά και με την αύξηση της τιμής. Ωστόσο, το προϊόν τους δείχνει να παραμένει ποιοτικά ανώτερο εκείνου που πωλείται σε διάφορες αλυσίδες.

Είναι επίκαιρη η διαβούλευση για τη σχετική νομοθεσία. Με την επιφύλαξη να δούμε το τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί, καταγράφουμε την γενική τάση.

Αυτό που κινεί τις εξελίξεις παγκοσμίως είναι η απροκάλυπτη πλέον και σαρωτική επιδίωξη μεγάλων εταιρειών να αναλάβουν κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής σε βάρος των αυτοτελώς και ελεύθερα απασχολούμενων.

Η «απελευθέρωση των αγορών» είναι ο ευφημισμός που χρησιμοποιείται στην πολιτική ορολογία. 

Οι στρεβλώσεις που προκαλούσαν στην αγορά κάποιες συντεχνιακές ρυθμίσεις υπήρξαν το πρόσχημα.

Η επαγγελματική εξουδετέρωση δια της φυσικής εξαντλήσεως είναι η μέθοδος. Και όπλο το «απελευθερωμένο» ωράριο.

Για παράδειγμα, ο φούρνος που αναφέρουμε στην δεύτερη περίπτωση είναι οικογενειακή επιχείρηση. Στις 3 το μεσημέρι κλείνει, συνήθως έχοντας ξεπουλήσει. Πρέπει να ξυπνήσουν στις 1 μετά τα μεσάνυχτα, ώστε να δουλέψουν μέχρι το επόμενο μεσημέρι. Πρόσκαιρα ίσως αντέξουν, αλλά μεσοπρόθεσμα, με ωράριο 365 ημέρες/24 ώρες ανοιχτά, όπου κατευθύνεται η κατάσταση, αμφίβολο.

Κι επειδή εδώ δεν έχουμε σχέση με την Αριστερά, που ξιφουλκεί συλλήβδην, ενώ ποτέ δεν κατονομάζει, κατά ενός αόρατου «κεφαλαίου» που ευθύνεται για πάσα νόσο, για το ζήτημα του ψωμιού ιδιαίτερο ενδιαφέρον τρέφουν εκτός από τις επιχειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής προψημένων αρτοσκευασμάτων, όπως αυτή που προαναφέρθηκε, και οι επιχειρήσεις υπεραγορών.

Τα  super markets θέλουν πρώτον να αποσπάσουν το ψωμί από τους αρτοποιούς, όπως και τα φάρμακα και τα καύσιμα από φαρμακοποιούς και πρατηριούχους αντίστοιχα, και δεύτερον να άρουν υγειονομικούς περιορισμούς στις προϋποθέσεις πώλησης ψωμιού από τις υπεραγορές διότι τούς προκαλεί προβλήματα στους χώρους των καταστημάτων.

Δεν θα απορρίπταμε δογματικά την εταιρειοκρατία, όπως οφείλει να ονομασθεί πλέον το πολίτευμα, εάν διαγραφόταν έστω μια ευοίωνη προοπτική. Όμως ούτε για τον παράγοντα «άνθρωπος» ούτε για τον παράγοντα «καταναλωτής» διαφαίνεται κάτι τέτοιο.

Για τον μέσο άνθρωπο, που κατά το παρελθόν υπό προϋποθέσεις συμμετείχε στην κοινωνική κινητικότητα, ο οικονομικός και κοινωνικός ρόλος υποβαθμίζεται σε, περιορισμένη από την ασφυκτική πίεση της επιβίωσης, ανασφάλιστη υπαλληλία, που οφείλει να υποτάσσεται διαρκώς, έναντι γλίσχρου μισθού.

Συνεπακόλουθα, για τον ίδιο, υπό την ιδιότητα του καταναλωτή, ο μισθός αυτός προσδιορίζει και τα όρια των ποιοτικών απαιτήσεων. Ποιος θα έχει απαιτήσεις για προδιαγραφές ψωμιού όταν αγωνιά για τη στοιχειώδη εξασφάλισή του;

Για να επιβιώνει χωρίς να εξεγείρεται, ο γλίσχρα αμειβόμενος πρέπει να ικανοποιεί με το εισόδημα τις βασικές ανάγκες. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη παραγωγής διαρκώς φθηνότερων προϊόντων και εκείνη με τη σειρά της σε υποβάθμιση της ποιότητας, που ήδη έγινε εμφανής σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Στη σύνθεση ρούχων που μέχρι πρότινος για λόγους υγιεινής όφειλαν να είναι αποκλειστικά βαμβακερά, όπως εσώρουχα και κάλτσες, έχουν εισχωρήσει σημαντικά ποσοστά ακρυλικών ινών.

Βλέπετε γιατί ο πολυθρύλητος ανταγωνισμός που δεν έχει τέλος, ή μάλλον έχει τέλος την απαλοιφή κάθε ποιοτικής προδιαγραφής, αγκάλιασε και το ψωμί.

Στη διατροφή, πλέον οι παράμετροι είναι παγκόσμιες. 
Ο υπερπληθυσμός, η ανάπτυξη μεσαίων τάξεων με δυτικά πρότυπα στις τέως υπανάπτυκτες χώρες, η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία, η αντικατάσταση της παραγωγής για διατροφή με την παραγωγή για βιοαιθανόλη, η επιβάρυνση των μεταφορικών λόγω αύξησης του πετρελαίου, οι κακές σοδειές, όλα, ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές των διατροφικών ειδών.

Ο δυτικός κόσμος, σχηματοποιώντας τις οικονομίες του γύρω από συγκριτικά πλεονεκτήματα που αφορούν κυρίως τον τριτογενή τομέα, περιόρισε σημαντικό ποσοστό του πρωτογενούς και τη διατροφική του αυτάρκεια. Έτσι, έχει ανάγκη από εισαγωγές.

Και αν μέχρι πρόσφατα στην Ευρώπη μόνον το 10-15% του οικογενειακού εισοδήματος ξοδευόταν για διατροφή, ενώ λόγω ευμάρειας η κατανάλωση ψωμιού είχε μειωθεί, η κρίση άλλαξε τα δεδομένα. Με το διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο, το ποσοστό του που αφιερώνεται στη διατροφή αυξήθηκε, ενώ με τον περιορισμό εξεζητημένων διατροφικών συνηθειών το ψωμί αποκτά πάλι την ιστορική, διατροφική του βαρύτητα.

Παρουσιάζεται λοιπόν το δυσμενές φαινόμενο, ενώ το ψωμί να πρέπει για κοινωνικούς λόγους να μείνει φθηνό, η τιμή του να πιέζεται. Με αποτέλεσμα  φτωχοί και «νεόπτωχοι», που ζουν κυρίως στα αστικά κέντρα, εξαιτίας της αύξησης των τιμών σιγά σιγά να γλιστρούν στην πείνα. Άρα και να αποδέχονται προψημένες λύσεις.

Στη Βουλή πάντως ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης διέρρηξε τα ιμάτια του για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση.

«Έρχεται εδώ ο κάθε ένας και κάνει λάβρες τοποθετήσεις πως φέρνουμε το κατεψυγμένο. Πού λέει πως εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα πώλησης; Δεν αλλάζει τίποτα στην αρτοποιητική νομοθεσία!»

«Επιχειρούμε να άρουμε διοικητικά εμπόδια που δημιουργούν κόστος στη διάθεση του άρτου και την τελική έψηση. Έρχεται για παράδειγμα ένα ζαχαροπλαστείο και λέει πως έχει πέσει η δουλειά λόγω κρίσης - "να μην μπορώ να πουλήσω μια τυρόπιτα;" (μιλάμε για την περάτωση της έψησης). Ε, η τυρόπιτα είναι bake off!» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως οι ίδιοι οι αρτοποιοί του έχουν ζητήσει να περιλαμβάνονται στη λίστα των καταστημάτων που δικαιούνται υπαγωγής στη διάταξη.

Αλλά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ζήτησε την απόσυρση της διάταξης από το πολυνομοσχέδιο στην οποία προβλεπόταν πλήρης απελευθέρωση στην αγορά του προψημένου ψωμιού «Bake-Off».

«Η πλήρης απελευθέρωση της αρτοποιητικής διαδικασίας και των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας σημαίνει αθέμιτο ανταγωνισμό, παραπλάνηση του καταναλωτή καθώς το φρέσκο ψωμί αντικαθίσταται από προψημένο εισαγόμενο και πλήρη εξαφάνιση του μικρομεσαίου βιοτέχνη - αρτοποιού και απειλεί την επιβίωση ολόκληρου του αρτοποιητικού κλάδου που αντιπροσωπεύει περισσότερα από 140.000 άτομα, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τον κλάδο όσο και για την οικονομία γενικότερα, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική συγκυρία».

Υπογραμμίζοντας ότι «οι λύσεις ανάγκης, που επιβάλλονται υπό την πίεση των καταστάσεων, γίνονται πάντοτε εις βάρος του επιδιωκόμενου αποτελέσματος και του εθνικού συμφέροντος».

Μετά από όλα αυτά, πού καταλήγουμε;

Μάλλον, στο να μάθουμε να ζυμώνουμε.

Πρόσφατα επισκέφθηκα μια αγαπημένη, ηλικιωμένη συγγενή. Όταν έφευγα, επέμενε να πάρω λίγο από το ψωμί που μόλις είχε ψήσει. Ήταν γλύκισμα.

Προφήτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. akenaton avatar
  akenaton 29/04/2013 16:06:23

  Αγαπητέ Προφήτη, στην τελευταία σας πρόταση το ... σώσατε! Ακριβώς έτσι είναι, όποιος δεν έχει αρκετά χρήματα για ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, του βγαίνει φθηνότερα να ζυμώσει σπίτι. Οπότε η δικαιολογία της φθηνότερης τιμής, πάει περίπατο. Προψημένο μπορεί να προτιμήσει όποιος βαριέται και όποιος (σπάνια) ξέχασε να πάρει ψωμί από τον φούρνο. Δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει το είδος. Εκεί που είστε τελείως "φάουλ", είναι όταν ενοχοποιείτε τον φιλελευθερισμό και τις ανοικτές αγορές για όλα αυτά που "προφητεύετε". Και ο λαϊκισμός ακόμη έχει κάποια όρια αγαπητέ. Οπότε, ο αφορισμός σας περί "ελαφρόμυαλων φιλελεύθερων" επιστρέφεται ανυπερθέτως στον αποστολέα του. Από εμένα τουλάχιστον, δεν ξέρω τι θα κάνουν άλλοι "ομοιοπαθείς".
  Τις θερμότερες ευχές μου για καλό Πάσχα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ akenaton 29/04/2013 18:07:46

   Προς το παρόν, αγαπητέ Akenaton.
   Σε λίγο και το ζύμωμα στο σπίτι θα γίνει παράνομο.
   Το βλέπω μπροστά μου... επί μια βδομάδα τα κανάλια θα παίζουν ρεπορτάζ για μια γιαγιούλα που πήγε στο νοσοκομείο μετά από βρώση σπιτικού ψωμιού από "ακατάλληλο" αλεύρι.
   Βλοσυροί γιατροί θα μας νουθετήσουν για την υγεία μας και βλοσυρότεροι υπουργοί θα μας καθησυχάσουν λέγοντάς μας πως όπως πατάχθηκε το χύμα ελαιόλαδο, έτσι θα παταχθεί και το "χύμα" ψωμί.
   Όποιος αγοράζει αλεύρι θα πρέπει να δηλώνει τα στοιχεία του και να πληρώνει τέλος επιτηδεύματος παραγωγής άρτου.
   "Ασυνείδητοι ιδιώτες δεν σκέφτονται ότι έτσι χάνουν τη δουλειά τους τίμιοι υπάλληλοι των σουπερμάρκετ" θα μας επιπλήττει ο τηλεδημοσιογράφος και στη σεβάσμια αθηναϊκή εφημερίδα θα διαβάζουμε βαρύγδουπα άρθρα για τον "λαϊκισμό του σπιτικού ψωμιού".
   Ρεπορτάζ στον δρόμο θα δείχνουν σκεπτικούς πολίτες να αναφωνούν, "εμείς φταίμε που δεν προσέχουμε τι τρώμε".
   Και σιγά-σιγά θα πάμε στο επόμενο κεφάλαιο του Θαυμαστού Νέου Κόσμου μας.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ akenaton 29/04/2013 18:36:52

   Τι, υποθέσατε τόσο εύκολα ότι σας αφορά ο χαρακτηρισμός " ελαφρόμυαλος φιλελεύθερος"; Και έτσι να είναι, πώς κάνετε έτσι;

   Όμως εγώ σας καταλογίζω έλλειψη επίγνωσης της πραγματικότητας. Τι λέει το άρθρο; Λέει: 1) Ο καταναλωτής δεν μπορεί να διακρίνει το προψημένο από το φρέσκο. Ζεστά, "φρέσκα" είναι και τα δύο. Άρα, τελικά υπάρχει παραπλάνησή του και εξαπάτησή του. Είστε υπέρ της εξαπάτησης του καταναλωτή; Αυτή η βιομηχανία του bake-off θέλει απλώς να πλασάρει το προψημένο ψωμί για φρέσκο. Δεν είναι αυτό μια μορφή εξαπάτησης; 2) Είναι φανερό ότι δεν έχετε ψήσει ποτέ ψωμί. Αν είχατε ψήσει, θα γνωρίζατε ότι δεν είναι φθηνότερο αυτού που αγοράζει κανείς απ' έξω - αντιθέτως, υπάρχει φθηνότερο έξω. 3) Ποιος λαϊκισμός; Δεν μπορώ να πω "λαϊκίστικο" ένα κείμενο που παραθέτει σωρεία επιχειρημάτων. Λαϊκισμός είναι, αντιθέτως, το να αντιτάσσει κανείς συνθήματα έναντι επιχειρημάτων. Π.χ. το να χαρακτηρίζεις "λαϊκιστικό" ένα κείμενο γεμάτο επιχειρήματα.

   Δεν ξέρω για τον αρθρογράφο, αλλά προσωπικά θα σας επέστρεφα την κατηγορία του λαϊκιστή και με το παραπάνω. Σε αντίθεση με αυτό που υποθέσατε ο ίδιος για τον εαυτό σας, δεν είστε ελαφρόμυαλος. "Φιλελεύθερος λαϊκιστής" είστε. Αναπαραγωγός φιλελεύθερων συνθημάτων, που υπηρετούν στο σύνολό τους αλλότρια συμφέροντα, χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Διογένης 29/04/2013 19:00:16

    Προς Θεού, δεν είπα ότι ολόκληρο το κείμενο λαϊκίζει! Εκεί όμως που προσπαθεί να συνδέσει τον φιλελευθερισμό, τους ελαφρόμυαλους φιλελεύθερους και την ανοικτή αγορά με το θέμα που πραγματεύεται (και το πραγματεύεται όπως σωστά είπατε, με σωρεία επιχειρημάτων κατά τα άλλα), κατά την γνώμη μου περνάει σε περιοχές λαϊκισμού, καθώς κατά την γνώμη μου αυτά δεν είναι αλήθεια. Όπως δεν φταίνε οι ανοικτές αγορές για τα "τρύπια" σύνορα και την συνθήκη Σέγκεν που οδήγησε στο άγος της λαθρομετανάστευσης. Καλό Πάσχα και σε εσάς.

    • παπαδοπουλος ηλίας avatar
     παπαδοπουλος ηλίας @ akenaton 29/04/2013 23:56:52

     σοβαρά μιλάς οτι δεν φταίνε οι αγορες για τα τρύπια σύνορα?Τα συνορα τρύπισαν το 90-92 όταν κατέρευσε το ανατολικο μπλόκ, και απο τότε αρχισαν να καταφθάνουν οι μάζες απο την Ασία.Τυχαίο? δεν νομίζω.Δυστυχως κάποιοι έλαβαν εντολή για να μην φυλάσονται τα σύνορα και απο τοτε έχει αρχήσει η κατάρευση του ευρωπαικού κόσμου προς όφελος των αγορων

     • akenaton avatar
      akenaton @ παπαδοπουλος ηλίας 30/04/2013 11:10:03

      Πλάκα μου κάνετε; Φταίνε οι αγορές για την πτώση του "σιδηρού παραπετάσματος"; Από μόνο του κατέρρευσε. Έλεος!

   • tessa avatar
    tessa @ Διογένης 30/04/2013 09:21:46

    Μια διόρθωση, αγαπητέ Διογένη: ψήνω τακτικά ψωμί στο σπίτι, όχι για λόγους οικονομίας αλλά για λόγους γεύσης και ποιότητας. Το κόστος του κιλού είναι γύρω στα 80 λεπτά, ενώ στο φούρνο μια φρατζόλα του μισού κιλού κοστίζει τουλάχιστον 60 λεπτά. Φτιάχνω επίσης και μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, ποτά και ζυμαρικά, για τους ίδιους λόγους, παρ' όλο που και η διαφορά τιμής είναι σημαντική.

    Ας πάψουμε να κλαιγόμαστε για την ακριβεια κι ας αρχίσουμε να φτιάχνουμε πράγματα στο σπίτι, πράγμα που θα οφελησει τόσο τον ουρανίσκο και την υγεία μας, όσο και την τσέπη μας.

    • akenaton avatar
     akenaton @ tessa 30/04/2013 11:16:13

     Τα γνωρίζει αυτά ο αγαπητός Διογένης αφού αυτός σίγουρα έχει ψήσει ψωμί, ενώ για μένα "προφητεύει" χωρίς να το ξέρει πως δεν έχω ψήσει ποτέ. Είναι έτσι όπως τα λέτε, κι αυτό το γνωρίζει ο φίλτατος Διογένης. Για κάποιον λόγο όμως με έχει κατατάξει σε αυτούς με τους οποίους θα αντιπαρατίθεται, ακόμη και αν αυτά που λένε είναι τα αυτονόητα. Αν αύριο γράψω πως ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή, ο αγαπητός Διογένης θα μου αντιτάξει πως αυτή είναι μια "νεοφιλελεύθερη" άποψη, που την λέω αβασάνιστα, χωρίς να έχω δει ποτέ ανατολή ηλίου!
     Καλό Πάσχα και σε σας και στον φίλο μου τον Διογένη.

   • SOTOSZ750 avatar
    SOTOSZ750 @ Διογένης 01/05/2013 10:07:43

    Μονο ενα σχολιο, επειδη ψηνουμε συστηματικα στο σπιτι, ειναι φθηνοτερο απο το αγορασμεο.

  • Γεώργιος avatar
   Γεώργιος @ akenaton 30/04/2013 11:01:49

   Ειδικώς για την τιμή του ψωμιού μπορώ να επικαλεσθώ ένα ακραίο, αλλά φευ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όσοι λοιπόν έχουν την δυνατότητα αγοράζουν αστακό. Για όσους όμως το ισχνό βαλάντιο δεν επαρκεί περιορίζονται στα ιχθυοσκευάσματα που κυκλοφορούν με γεύση αστακού, γνωστά ως surimi.
   Είναι βέβαιο ότι άλλο αστακός και άλλο το surimi, όπως είναι εξ ίσου βέβαιο ότι όπως λέει η λαϊκή θυμοσοφία : Από τα ολότελα καλή και η Παναγιώταινα.
   Και ο νοών νοείτω...

 2. Λιογκος avatar
  Λιογκος 29/04/2013 16:38:19

  Απλά εξαιρετικός Προφήτη!
  Κάποιοι φαίνεται ακόμα αρέσκονται στο παντεσπάνι...

 3. Geros avatar
  Geros 29/04/2013 16:51:10

  Εμένα μου αρέσουν οι Ελληνικοί φούρνοι , έχουν τεράστια γκάμα προϊόντων , εκτός από ψωμιά θα βρεις γλυκά , γαλακτοκομικά , ποτά και σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρη την γκάμα προϊόντων supermarket! Δεν κατάλαβα τι θέλουν όμως , θέλουν αυτοί να μπορούν να πουλάνε προϊόντα supermarket και τα suprmarket να μην πουλάνε ψωμί?
  Ο λαϊκισμός που κρύβει μια τέτοια θέση είναι απύθμενος , περιγράφουν τους φουρναραίους όπως ήταν πριν 50 χρόνια! Σήμερα η χώρα είναι γεμάτη με αλυσίδες φούρνων και ιδιοκτήτης να ξυπνάει την μαύρη νύχτα όπως μας τον περιγράφει ο αρθρογράφος δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Επιχειρήσεις είναι όπως όλες οι άλλες , έχουν όμως ένα πλεονέκτημα , βρήκαν τρόπο με σπαραξικάρδιες φωνές και ανένδοτο κόντρα στους κακούς πλούσιους να καρπωθούν ένα πλεονέκτημα που τους επιτρέπει να θησαυρίζουν κανονικότατα.
  Η κλάψα πιάνει σε αυτόν τον τόπο και όταν μάλιστα της βάλεις και μια σάλτσα ότι δήθεν είναι και αντίθεση στον κακό πλούσιο .... ουρά μαζεύονται οι "επιλεκτικά ευαίσθητοι" για να σε υποστηρίξουν. Μάχονται βλέπεις οι φουρναραίοι κόντρα στο κεφάλαιο , δεν είναι κεφάλαιο οι φουρναραίοι δηλαδή????

  Τέλος αν του αρθρογράφου δεν του αρέσει το ψωμί που αγόρασε σε ένα supermarket ας μην το αγοράσει , τον αναγκάζει κανείς να ψωνίσει από εκεί? Αν όμως οι συμπολίτες μας σε αντίθεση με αυτόν προτιμήσουν το ψωμί του supermarket τότε θα σημαίνει ότι αυτό το ψωμί τους αρέσει , ο αρθρογράφος τι ζόρι τραβάει με αυτό?
  A ξέχασα , όπως κάθε γνήσιος "επιλεκτικά ευαίσθητος" ξέρει καλύτερα από εμάς για εμάς και θέλει να μας προστατέψει από τις επιλογές μας!

  • Αλέξανδρος avatar
   Αλέξανδρος @ Geros 29/04/2013 19:00:44

   Αφού όλοι μάθαμε το bak-off, ως γνήσια τέκνα της ΕΕ, ας επιτρέψουμε και την εισαγωγή έτοιμων κόκκινων αυγών προβρασμένων και πασχαλινών κουλουριών προψημμένων!!!! Για τον παραδοσιακό φούρνο θα αγωνιζόμαστε τώρα;;;; Φούρνος μην καπνίσει που έλεγαν οι παλαιότεροι, γιατι οι νεώτεροι ασχολούνται με i-pod, i-pad, tablets….κτλ. Εν τω μεταξύ όλοι θα χύνουν δάκρυα για τους μικρομεσαίους επαγγελαμτίες που χάνονται!!!!
   Και με την ευκαιρία σταυρώστε μέρες που είναι μερικούς γιατρούς του ΕΣΥ, δασκάλους, καθηγητές, και ότι άλλο βρείτε πρόχειρο.!!!! Ο Σεπτέμβριος δεν είναι μακριά ελάτε τότε να συζητήσουμε πάλι τα χάλια μας. Πόσο πήγε χτες βράδυ ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ;;; ΠΟΣΟ;;;

   Καλό Πάσχα σε όσους πιστεύουν και σε όσους δεν πιστεύουν.

   • mara M. avatar
    mara M. @ Αλέξανδρος 29/04/2013 20:56:58

    +10000000000000

   • Vee avatar
    Vee @ Αλέξανδρος 30/04/2013 00:07:03

    i-bake

  • mara M. avatar
   mara M. @ Geros 29/04/2013 20:54:24

   "Σήμερα η χώρα είναι γεμάτη αλυσίδες φούρνων" μάλλον όσον αφορά την Αττική θα εννοείτε τα βόρεια προάστια γιατί στην περιοχή που ζώ σπανίως τις συναντάς,
   (δυτική αττική). Φυσικά θα διαφωνήσω ότι οι φουρναραίοι είναι κεφάλαιο, η πλειοψηφία είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις.Τι άλλο προσφέρει αυτό το συγκριμένο νομοσχέδιο από εξυπηρέτηση του πραγματικού κεφαλαίου (super market) Οσο για τα υπόλοιπα τα ξέρετε, μια ακόμα κοινωνική ομάδα θα ονομαστεί συντεχνία σαν άλλοθι για τον αφανισμό της.
   Το ερώτημα είναι όταν όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες σταματήσουν το αλληλοφάγωμα γιατί σύντομα ,πλην ολίγων εκλεκτών εξαιρέσεων, θα βρεθούν ακριβώς στην ίδια μοίρα τι θα συμβεί.

   • marios avatar
    marios @ mara M. 29/04/2013 23:16:45

    Kανετε λαθος.Στην δικη μου περιοχη(Ζωγραφου) οπως και σε αλλες συνοικιες εχω δει αλυσιδες φουρνων οπως το Χωριατικο η ο Βενετης.

    • mara M. avatar
     mara M. @ marios 29/04/2013 23:23:02

     Eπειδή κατοικώ στη Δυτική Αττική και εργάζομαι στα βόρεια προάστια πιστέψτε με η διαφορά είναι τεράστια.

  • Ανδρεας45 avatar
   Ανδρεας45 @ Geros 30/04/2013 04:47:24

   Ευγε Γερο για το σωστο σχολιο σου.

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 29/04/2013 16:53:59

  Θεωρώ την απελευθέρωση της παραγωγής ψωμιού, όπως και του ωραρίου των καταστημάτων πράξη καταστροφική για τη χώρα μας.
  Δεν εξυπηρετούν παρά μόνο τη συγκέντρωση της παραγωγής και του εμπορίου.
  Προφανώς οι λαμβάνοντες την απόφαση είτε εκτελούν εντολές ως άβολα όντα, είτε δεν κατάλαβαν ότι υλοποιούν αυτό που στην Κ. και Β. Ευρώπη εύχονται να μην είχε συμβεί πριν 40 χρόνια.

  Δυστυχώς, οι αρμόδιοι δεν είναι ούτε σοσιαλιστές ούτε νεοφιλελεύθεροι. Είναι ημιμαθείς πίθηκοι.

  Κι όπως δεν φταίει ο Χριστός για τα εγκληματα των χριστιανών, έτσι δεν φταίει ο φιλελευθερισμός για τα εγκλήματα των πιθήκων.

 5. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 29/04/2013 16:58:30

  Μερικές φορές ξέχασα να πάρω ψωμί από το φούρνο και πήρα το κατεψυγμένο από το supermarket. Ηταν λίγο φθηνότερο, αλλά εμφανής η διαφορά, δε θα το έπαιρνα αν δεν ήταν ανάγκη. Συνειδητά επιλέγω τον φούρνο της γειτονιάς μου. Εσείς οι βαθυστόχαστοι μη-φιλελεύθεροι, (πέρα από το γεγονός ότι δεν αφήνετε ευκαιρία να μην επιτεθείτε με κοσμητικά επίθετα στους "εχθρούς σας" - προσέξτε το λίγο, υποκρύπτει κόμπλεξ), δεν αντιλαμβάνεστε ότι ο καταναλωτής έχει μυαλό και μπορεί να επιλέξει, δε χρειάζεται μεγάλους αδελφούς και προφήτες ακόμη και για το ψωμί που θα αγοράσει. Κι αν τα χρήματα δε φτάνουν για το "ακριβό" φρέσκο, ή αν δεν προλάβει τον φούρνο ανοιχτό, καλύτερα να πάρει το κατεψυγμένο παρά να πεινάσει. Κι αν ο ανταγωνισμός κάνει τους φούρνους να ρίξουν τις τιμές, ακόμα καλύτερα. Διότι ο καταναλωτή πρέπει να είναι το αντικείμενο της μέριμνας του κράτους πρώτιστα και δευτερευόντως ο επαγγελματίας που τον εξυπηρετεί. (Ακόμη ένα πράγμα που ποτέ δεν΄καταλάβατε οι βαθυστόχαστοι αντι-φιλελεύθεροιστην Ελλάδα γι αυτό και τα κάνατε ρόιδο τόσα χρόνια που η ιδεολογία σας είναι κυρίαρχη).

  • marios avatar
   marios @ MAYRO XABIARI 29/04/2013 23:17:49

   Ετσι ακριβως.

  • mara M. avatar
   mara M. @ MAYRO XABIARI 29/04/2013 23:27:15

   Μεγάλη σπουδή για να κατεβάσουν οι φούρνοι τις τιμές. Για τα σούπερ μάρκετ ούτε λόγος, που τις ανεβάζουν συνεχώς, βαθυστόχαστοι φιλελεύθεροι.

   • marios avatar
    marios @ mara M. 30/04/2013 03:30:22

    Aπο που προκυπτει το συγκεκριμενο συμπερασμα?Ποιος ειπε οτι δεν πρεπει να πεσουν οι τιμες στα σουπερ μαρκετ?Σιγουρα παντως δεν προκειται να πεσουν με τις διαφορες "κοινωνικα ευαισθητες ρυθμισεις" που δημιουργουν κλειστα κυκλωματα στην οικονομια.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ mara M. 30/04/2013 11:20:50

    Άπειρες φορές έχω γράψει για την ανάγκη καταπολέμησης των καρτέλ και των εναρμονισμένων πρακτικών, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι πάντα αυτές φταίνε για τις τιμές στα σουπερμάρκετ. Ο προστατευτισμός του κράτους (στις μεταφορές π.χ.) και η υψηλή φορολόγηση μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο.

    • mara M. avatar
     mara M. @ MAYRO XABIARI 30/04/2013 17:02:19

     Για τα καρτέλ συμφωνώ, εκεί βέβαια το κράτος δεν επιδεικνύει την ίδια κοινωνική ευαισθησία προς τον καταναλωτή, και κατά τη γνώμη μου πουθενά δεν το κάνει, είναι θέμα ευρύτερης πολιτικής στόχευσης, όπως η παράδοση όλων των ελεύθερων μικρομεσαίων επαγγελμάτων και μικρής λιανικής, στην ολιγαρχία και τα δικά της καρτέλ, που κερδοσκοπεί ανεξέλεγκτα σε βάρος των καταναλωτών και προκυρήσει θέσεις εργασίας με 200 ευρώ. Τι νόημα έχει τα τσιγάρα να πωλούνται στο super market, με αποτέλεσμα τη χαριστική βολή στην ήδη πληγείσα κατηγορία των περιπτεριούχων. Περάσαμε απο τον υπερπροστατευτισμό των αδυνάτων στον υπεροπροστατευτισμό των
     ισχυρών, αφού διαλύσαμε μισθούς και θεμελιώδη δικαιώματα του εργαζόμενου, σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Ολα αυτά λοιπόν εγώ τα ονομάζω υποκρισία και εξυπηρέτηση συμφερόντων.
     Τι κανει το κράτος για το σπάσιμο των καρτέλ που επιβαρύνουν τις τιμές εως 500%, τι κάνει για να αντιμετωπίσει του λαθρεμπόριου τσιγάρων που σύμφωνα με επίσημες έρευνες είναι το 17% ετησίως με πρόβλεψη να φτάσει 35% και χάνει 1.5 δις απο το ΕΦΚ. Τι κάνει για το λαθρεμπόριο καυσίμων που χάνει το κράτος εως μισό δις. Τίποτα. Αντιθέτως με την διαδικασία του κατεπειγόντως χωρίς να είναι προαπαιτούμενο,εν μια νυκτί, φρόντισε για την αύξηση του τζίρου των αρτοβιομηχανιών εως 50εκ ευρώ σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις.
     ΥΓ όσο για το κόστος των ''προστατευμένων μεταφορικών'' ποιο super market δεν δικό του μεταφορικό μέσο;

     • mara M. avatar
      mara M. @ mara M. 30/04/2013 20:01:51

      Συγνώμη για τα σαρδάμ.

 6. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/04/2013 17:15:44

  Ἐγὼ πάντως, παιδὶ τῆς πόλης, ψήνω τὸ ψωμί μου ἀπὸ τὰ 18. Τὸ «κακὸ» ἄρχισε μὲ τὴ ζύμωση προσφόρου, ἀλλὰ μοῦ ἔμεινε κουσούρι καὶ κάθε 3-4 μέρες ρίχνω κι ἕνα καρβελάκι στὸ φοῦρνο. Ὡραιότατο, προζυμένιο καὶ «πυκνό», ὄχι σὰν τὰ ψωμιὰ-ἀφρολέξ...

  Πάντως ὅταν οἱ ἀγορὲς εἶναι «ὀρθάνοιχτες», μπαίνει πολὺς ἀέρας, σκόνη καὶ ἑνίοτε κακόβουλα ἔντομα.

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/04/2013 18:10:18

   "Πάντως ὅταν οἱ ἀγορὲς εἶναι «ὀρθάνοιχτες», μπαίνει πολὺς ἀέρας, σκόνη καὶ ἑνίοτε κακόβουλα ἔντομα.".
   Γι αυτό Αστυάνακτα πρέπει κάποιος να έχει τη μυγοσκοτώστρα γι αυτά τα κακόβουλα έντομα!

   • tak avatar
    tak @ Δαναός 29/04/2013 18:49:08

    Ο μεγάλος έχει;

    • Θόδωρος 17.06.2012 avatar
     Θόδωρος 17.06.2012 @ tak 29/04/2013 18:55:45

     Η καθυστέρηση και το εξαντλητικό φιλτράρισμα για τις αποκρατικοποιήσεις σάμπως και να'ναι μυγοσκοτώστρα?

     • B.Q avatar
      B.Q @ Θόδωρος 17.06.2012 01/05/2013 10:02:34

      ...Ας ελπίσουμε οτι δεν είναι ''οικολόγος''....

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/04/2013 23:57:10

   @ Aστυάναξ Καυσοκαλυβίτης , εξαιρετικός ως συνήθως !

 7. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/04/2013 17:18:05

  Σημειωτέον, ἀκόμα κυκλοφοροῦν κάτι φοῦρνοι-ἀριστουργήματα, ἀκόμα καὶ στὴν χωματερὴ τῶν Ἀθηνῶν, μὲ φουρνάρηδες κάτι ἀτόφιους ἀνθρώπους ποὺ δὲν ξέρεις πῶς «ἐπέζησαν». Μὲ κάτι ζῦμες, πίττες καὶ σφολιᾶτες νὰ τρελλαίνεσαι, παράδεισος. Ἀλλὰ αὐτὸ εἶναι μιὰ ἄλλη ἱστορία.

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 30/04/2013 00:07:56

   @Αστυάναξ κάτι "άσχετο" πού κανείς απ'όσο ξέρω δεν έχει επισημάνει:
   Τι χάρμα οφθαλμών, σαν κέντημα περίτεχνο, σαν αέρινος χορός είναι η ελληνική γλώσσα με τα στολίσματά της, τα σημεία στίξης...
   Και πόσο γυμνή και άχαρη, χωρίς αυτά...
   Πόσω μάλλον πού μερικοί δεν βάζουν κάν τις οξείες.

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Je ne regrette rien 30/04/2013 16:35:36

    ...ἐγὼ τὰ λέω (διὰ τοῦ παραδείγματος), μὰ ποιός μ' ἀκούει!

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Je ne regrette rien 30/04/2013 16:37:18

    Και γω ετσι γραφω με το χερι ακομα και υπογεγραμμενη βαζω αλλα στο pc δε μου βγαινει με τιποτα, καθυστερω πολυ και μπερδευομαι. Εκτιμω παντως οσους το καταφερνουν.
    Οσο για το ψωμι παντα το παραδοσιακο ελκυει και γι αυτο οι Ελληνες κατακλυζουν ανεκαθεν τα μερη καταγωγης τους και γυριζουν φορτωμενοι γνησια αγροτικα προϊοντα. Αλλιως θα εκαναν Πασχα .....στο Μεγαρο Μουσικης!

  • Vee avatar
   Vee @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 30/04/2013 00:10:13

   Πες τίποτα. Προτείνεις κανέναν; (Δε θα θεωρηθεί διαφήμιση.)

 8. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 29/04/2013 17:29:09

  Πολυ σωστο αρθρο. Εκτος ομως απο οσα επισημαινετε για την απολυτη βιομηχανοποιηση των παντων, για την αδυναμια ελεγχου της ποιοτητας και για τις οικονομικες συνεπειες της "εταιριοκρατιας", υπαρχει και μια ακομα πολυ σοβαρη διασταση που συνηθως αποσιωπαται. Αναφερομαι στην καταστροφη του κοινωνικου ιστου, της λειτουργιας και της εννοιας της "γειτονιας", οπου οι ανθρωποι ανεπτυσσαν διαπροσωπικες σχεσεις και μεσα απο την καταναλωτικη τους συμπεριφορα. Το μπακαλικο, το μαναβικο, το κρεοπωλειο, ο φουρνος, το φαρμακειο, το παληο "ψιλικατζιδικο", ολα αυτα τα μικρα μαγαζια ησαν και χωροι οπου μπορουσαν να συναντηθουν, να πουνε μια καλημερα, να ανταλλαξουν καποιες αποψεις, να νοιωσουν τελικα οτι ανηκουν σε μια κοινοτητα προσωπων. Ολα τουτα καταστρεφονται μεσα στην απροσωπη λειτουργια του super market οπου οι πελατες στριμωχνονται ανωνυμοι στις ουρες των ταμειων. Το φαινομενο αυτης της απολυτης μαζικοποιησης και αποπροσωποποιησης που τεινει να επικρατησει και στη χωρα μας ξεκινησε και επιβληθηκε στις ΗΠΑ με αποτελεσμα οι διαφορες αμερικανικες πολεις να αρχισουν να νεκρωνουν ή μια μετα την αλλη οταν επικρατησαν τα mall που συγκεντρωναν σε ενα χωρο ολες τις εμπορικες λειτουργιες, αλλα και τις λειτουργιες αναψυχης (σινεμα, καφενεια, εστιατορια). Και κατι ακομα, σε ο΄τι αφορα το ωραριο. Οσοι μιλανε για καταργηση της κυριακατικης αργιας των καταστηματων -με προσχημα την "εξυπηρετηση των καταναλωτων"- ξεχνανε οτι, εκτος απο την σταδιακη επικρατηση των μεγαλων πολυκαταστηματων που θα δωσουν το τελικο χτυπημα στους μικρομαγαζατορες, υπαρχει και το εξης απλο ζητημα : Ποτε θα μπορουν να δουν επιτελους την οικογενεια τους οι εργαζομενοι υπαλληλοι και ιδιοκτητες ; Ποτε θα μπορεσουν να πανε μια κυριακατικη βολτα με τα παιδια και τους φιλους τους ; Ποτε θα μπορεσουν να νοιωσουν, εκτος απο επιβιωτικα ρομποτ-σκλαβοι που παλευουν για το μεροκαματο και κανονικοι ανθρωποι που εχουν δικαιωμα στην λιακαδα, στο χαλαρωμα, σε καποιο φυσιολογικο ρυθμο ζωης ; Οπως λεγανε παληα, "ουκ επ αρτω μονον ζησεται ανθρωπος". Υπαρχει και η αναντικατασταση διασταση της ποιοτητας ζωης που δεν σχετιζεται μονο με την οικονομια.

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ Μ.Γ 01/05/2013 13:38:26

   Συγχαρητήρια για την ενδιαφέρουσα οπτική σου.

 9. yianna avatar
  yianna 29/04/2013 17:36:12

  Τι σχέση έχει η ποιότητα και το είδος του ψωμιού, προψημένου ή μη με την επιβίωση του αρτοποιητικού κλάδου? Και γιατί τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού από το Επιμελητήριο?
  Θα σταματήσουμε επιτέλους να νομοθετούμε για τις συντεχνίες? Η παρούσα δομή της οικονομίας πρέπει να αλλάξει. Το πρόβλημα δεν είναι οι ενδεχόμενες νεοφιλελεύθερες επιλογές της Κυβέρνησης. Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε να σπάσουμε αυγά, δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα, γι'αυτό και δεν είναι τυχαίο που έχουμε φτάσει έως εδώ.
  Καλή Ανάσταση

  • George the modern Baker avatar
   George the modern Baker @ yianna 01/05/2013 16:57:36

   Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!!!!

 10. Παλιός avatar
  Παλιός 29/04/2013 17:46:59

  το ψωμί του φούρνου είναι σαφώς νοστιμότερο από το προψυμένο. Όπως και το φρέσκο ψάρι από το κατεψυγμένο... Μου κάνει εντύπωση πως στην Ελληνική Σοβιετική Δημοκρατία οι συμπαθείς ψαράδες δεν έχουν κατορθώσει με τη λογική των αρτοποιών να απαγορεύσουν το κατεψυγμένο ψάρι, που φέρνουν οι πολυεθνικές, με την " απροκάλυπτη πλέον και σαρωτική επιδίωξη μεγάλων εταιρειών να αναλάβουν κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής σε βάρος των αυτοτελώς και ελεύθερα απασχολούμενων", που θα προκαλέσουν στο μεμονωμένο ψαροκάικο "επαγγελματική εξουδετέρωση δια της φυσικής εξαντλήσεως" με όπλο το «απελευθερωμένο» ωράριο, καθώς ο ψαράς βγαίνει κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα να ψαρέψει και το πρωί, μέχρι το μεσημέρι είναι στη λαική.... "Πρόσκαιρα ίσως αντέξουν οι ψαράδες, αλλά μεσοπρόθεσμα, με ωράριο 365 ημέρες/24 ώρες ανοιχτά, όπου κατευθύνεται η κατάσταση, αμφίβολο".
  .. Λέω κάτι λάθος;; σε τι διαφέρει η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του bake off από την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του κατεψυγμένου ψαριού. Σημειωτέον δε ότι ο ψαράς δεν έχει, όπως ο "καημένος" αρτοποιός ένα κατάστημα που πουλάει από είδη ζαχαροπλαστικής, μέχρι ποτά και δώρα, αλλά μόνο τα ψάρια του. Γιατί έστω και τώρα δεν το διεκδικούμε.... μαζί με γλυκανάλατες ιστορίες από γέους ψαράδες που τους έχει φάει η αρμύρα....
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, πότε θα ξεφύγουμε από την επίκληση ενός "κράτους - πατερούλη" που θα αποφασίζει τι είναι νόστιμο για να τρώμε, ποιες ώρες πρέπει να ψωνίζουμε, τι πτυχία πρέπει να έχει αυτός που μας κουρεύει κλπ.κλπ. και να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ οτιδήποτε διαφορετικό

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Παλιός 29/04/2013 18:46:26

   Δεν απαγορεύεται το προψημένο, αυτό που δεν είναι ωραίο είναι το να εμφανίζεται το προψημένο ως δήθεν φρέσκο. Όσοι θέλουν βιομηχανοποιημένο ψωμί - περί αυτού πρόκειται - ας πάρουν τόσα ψωμιά σε σακούλες, που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ. Κανένας δεν λέει "όχι" σε αυτά. Εκεί που λες "όχι" είναι το να εμφανίζεται το βιομηχανοποιημένο ως δήθεν φρέσκο. Αυτό είναι το προψημένο που πωλείται "ζεστό" στο σούπερ μάρκετ.

   Κανένας δεν είπε το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας ότι είναι δήθεν φρέσκο. Ενώ στο προψημένο λένε ότι το βιομηχανοποιημένο είναι δήθεν "φρέσκο". Αυτή είναι η διαφορά.

   • Geros avatar
    Geros @ Διογένης 29/04/2013 20:49:03

    Δηλαδή Διογένη όλος ο ντόρος έγινε για την σήμανση? Μας δουλεύεις? Δηλαδή ας βάλουμε ένα "προψημένο" στο ταμπελάκι να καθαρίσουμε. Όπως στα ψάρια που με προθέματα όπως "ΙΧΘ" , "ΚΑΤΕΨ" ή με το .... εξωτικό FAO δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Εσύ Παλιός δεν θα μας βγεις σε καλό , νομίζεις ότι τους αποστομώνεις με τα επιχειρήματα σου (πραγματικά πολύ καλό σχόλιο) , εσύ όμως τους δίνεις ιδέες για κλείσιμο και άλλων επαγγελμάτων.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Geros 30/04/2013 07:15:11

     Όπως ακριβώς το λες. Όλος ο ντόρος είναι για την σήμανση - αλλά όχι με ταμπελάκια. Για την σημειολογία που περνάει στον τελικό καταναλωτή. Αν το προψημένο περνάει με σημειολογία φρέσκου, εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Αν είναι συσκευασμένο σε σακούλες, είναι τελείως διαφορετικό.

     • Geros avatar
      Geros @ Διογένης 30/04/2013 10:53:01

      Ναι! Αυτό είναι το κράτος που αγαπήσαμε ! Ένα κράτος που ασχολείται με το σε τι είδους σακούλες θα βάλω το ψωμί. Φοβερός μεγάλε!
      A και μιας που πιάσαμε το θέμα μην ξεχάσεις να θεσμοθετήσεις παρακαλώ και τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος εγκληματίας ξεχάσει να βάλει το ψωμί σε σακούλα , αλλά επίσης και σε τι είδους σακούλα θα το βάζει το ψωμί , για φαντάσου να βρει ο εγκληματίας μια σακούλα που δεν μοιάζει με σακούλα. Καταστροφή για τον κλάδο των αρτοποιών! (σε αυτή την περίπτωση νομίζω πρέπει να προβλεφτεί και ποινή φυλακίσεως μιας και υπάρχει σίγουρα δόλος από την μεριά του εγκληματία).
      Μετά θα πρέπει να μεριμνήσεις την περαιτέρω στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών μιας και ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να ελέγχουν όλους τους εγκληματίες που τόλμησαν να μην βάλουν το ψωμί στην ΝΟΜΙΜΗ σακούλα.
      Τέλος θα πρέπει να φτιαχτεί μια ανεξάρτητη αρχή για να ελέγξει τις περιπτώσεις διαφθοράς στον ελεγκτικό μηχανισμό.
      Αστεία αστεία με αυτή την πρόταση 5.000 διορισμούς στην προ μνημονίου εποχή τους είχαμε για πλάκα , για πλάκα!

  • takis avatar
   takis @ Παλιός 03/05/2013 17:50:32

   Tα ψάρια δεν παρασκευάζονται σε κανένα υπόγειο της Κίνας ,δεν τα ταΐζουν εργαζόμενοι των 3,17 ευρώ την ημέρα... Aλλα άσχετο το ψωμί θα πάει εκει που θέλουν στα μάρκετ και στις αλυσίδες...και οταν κλείσουν οι φούρνοι θα πουλιέται στα ράφια τουσ με όποια τιμή γουστάρουν. Oσο για το ψωμί στο σπίτι που στοιχίζει ,80 λεπτα οι φούρναροι δεν περνούν τηλέφωνο το αλεύρι και αυτο φτιάχνεται μόνο του υπάρχουν και εργατοώρες...

 11. βαγόνι avatar
  βαγόνι 29/04/2013 17:51:38

  H επισφαλέστερη επιβίωση ενος "συστήματος" που τρίζει-χρόνια μετα την
  κατάρρευση των σταλινικών-είναι ο δραστικός περιορισμός του μικρο-μεσαίου επιχειρείν...σε μιά χώρα που το 40% της απασχόλησης αφορά τη μικρή ιδιοκτησία....χωρίς ούτε ένα απο τα αμορτισέρ προετοιμασίας των δυτικών
  "δασκάλων",που απασχολούν 80-90% των ανθρώπων σε εξηρτημένη εργασία,
  τί μοντέλλο για περιφερειακές χώρες του είδους μας!
  Μετά τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής,παγιδευμένης σ΄αυτό το άθλιο
  σύστημα επιδοτήσεων...μετά την κατάρρευση δημιουργικών βιοτεχνιών που
  κατελήφθησαν εξ'απήνης....μετά τη σάρωση μικρών εμπορικών καταστημάτων-
  έστω κι΄αν κάποια απο αυτά δεν είχαν λόγο ύπαρξης....τώρα τα αρτοποιεία,γιατί;
  Το κατ'εξοχήν μαγαζί που συνδυάζει μέρος της παραγωγής και της εμπορίας,
  η "σφραγίδα" της εντοπιότητας και της συναναστροφής...το small is beautifull
  των κάποτε νεαρών ριζοσπαστών και νύν μακρο-οικονομολόγων του συρμού...!
  Ααα! η αριστερά, που έμαθε να "ξιφουλκεί συλλήβδην". ή τουλάχιστον το κυρίως
  σώμα της...έχει ξεχάσει τούς πιό δημιουργικούς στοχαστές της..."σοσιαλισμός,
  ο συνασπισμός των ελεύθερων παραγωγών"!
  Ααα! η δεξιά,τουλάχιστον η παραδοσιακή, που εγκαταλείπει την αυτονόητη
  κοινωνική της βάση, το μικρό "νοικοκύρη",τον λόγο υπάρξεως!
  Ααα, οι Φιλελεύθεροι, που κάποτε είχαν θεωρητικούς,στο ύψος ενός Isaiah Berlin!
  Μετά την αστυφιλική συμφορά,απο το '50 και εντεύθεν,άν καταστρέψουμε τη
  μικρομεσαία ιδιοκτησία,μ'ολες τις αγκυλώσεις της, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας!

 12. Παλιός avatar
  Παλιός 29/04/2013 17:55:47

  το ψωμί του φούρνου είναι σαφώς νοστιμότερο από το προψημένο. Όπως και το φρέσκο ψάρι από το κατεψυγμένο... Μου κάνει εντύπωση πως στην Ελληνική Σοβιετική Δημοκρατία οι συμπαθείς ψαράδες δεν έχουν κατορθώσει με τη λογική των αρτοποιών να απαγορεύσουν το κατεψυγμένο ψάρι, που φέρνουν οι πολυεθνικές, με την " απροκάλυπτη πλέον και σαρωτική επιδίωξη μεγάλων εταιρειών να αναλάβουν κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής σε βάρος των αυτοτελώς και ελεύθερα απασχολούμενων", που θα προκαλέσουν στο μεμονωμένο ψαροκάικο "επαγγελματική εξουδετέρωση δια της φυσικής εξαντλήσεως" με όπλο το «απελευθερωμένο» ωράριο, καθώς ο ψαράς βγαίνει κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα να ψαρέψει και το πρωί, μέχρι το μεσημέρι είναι στη λαική.... "Πρόσκαιρα ίσως αντέξουν οι ψαράδες, αλλά μεσοπρόθεσμα, με ωράριο 365 ημέρες/24 ώρες ανοιχτά, όπου κατευθύνεται η κατάσταση, αμφίβολο".
  .. Λέω κάτι λάθος;; σε τι διαφέρει η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του bake off από την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του κατεψυγμένου ψαριού. Σημειωτέον δε ότι ο ψαράς δεν έχει, όπως ο "καημένος" αρτοποιός ένα κατάστημα που πουλάει από είδη ζαχαροπλαστικής, μέχρι ποτά και δώρα, αλλά μόνο τα ψάρια του. Γιατί έστω και τώρα δεν το διεκδικούμε.... μαζί με γλυκανάλατες ιστορίες από γέρους ψαράδες που τους έχει φάει η αρμύρα....
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, πότε θα ξεφύγουμε από την επίκληση ενός "κράτους - πατερούλη" που θα αποφασίζει τι είναι νόστιμο για να τρώμε, ποιες ώρες πρέπει να ψωνίζουμε, τι πτυχία πρέπει να έχει αυτός που μας κουρεύει κλπ.κλπ. και να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ οτιδήποτε διαφορετικό

  • Δημητριος avatar
   Δημητριος @ Παλιός 29/04/2013 19:11:39

   Συμφωνω απολυτως.
   Μεχρι την Παρασκευη ολοι οι φουρνοι ανεξαιρετως πουλουσαν τη φρατζολα απο 90 λεπτα εως 1 ευρω , στην πολη που μενω.
   Σημερα, ξαφνικα η τιμη ηταν 70 λεπτα "και βλεπουμε" ....
   Χρειαζονται αλλα επιχειρηματα ?

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ Παλιός 29/04/2013 19:16:17

   Δηλαδη, κατα την αποψη σας, προκειμενου να παταχθουν οι "συντεχνιες", ο καθενας θα πρεπει να μπορει να κανει ο΄τι του καπνιsει με μοναδικο κριτηριο τον "ελευθερο ανταγωνισμο" που αποβλεπει στο κερδος .... και ο σωζων εαυτον σωθειτο ! Δεν σας εχει περασει απο το μυαλο οτι η μοναδικη "ελευθερια" που υπηρετουν ολες αυτες οι "ρυθμισεις" (οι αμερικανοι τις ονομαζουν πολυ πιο εντιμα "απορρυθμισεις-deregulations") ειναι η ελευθερια των πολυεθνικων ; Δεν εχετε σκεφτει ποτε οτι το δογμα "το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο" ειναι τελικα εναντια στην πλειοψηφια που αποτελειται απο "μικρα ψαρια" ; Δεν αποτελει "γλυκαναλατη ιστορια" η διασφαλιση μιας σειρας επαγγελματων και δραστηριοτητων -οπως π.χ του ψαρα ή του φουρναρη- που αναπτυχθηκαν μεσα στην διαρκεια της ιστοριας. Ειναι αλλο πραγμα η εκμεταλλευση καποιων επαγγελματων απο διαφορες συντεχνιες και ειναι αλλο πραγμα η εκχωρηση των παντων σε διαφορους μεγαλοεπιχειρηματιες. Mην ξεχνατε π.χ οτι στον τομεα των τροφιμων υπαρχει η σουπερ εγκληματικη Monsanto με τα μεταλλαγμενα, που εχει φτασει να επιβαλει copyright ακομα και στους σπορους του αγροτη. Ηδη στον τοπο μας π.χ αρχιζεις να μην μπορεις να βρεις κανονικες ντοματες παρα μονο ανοστα υβριδια. Στις ΗΠΑ, μεσα στην λαχταρα τους να εξυπηρετησουν μονο το πολυ μεγαλο κεφαλαιο, ετοιμαζονται να περασουν και νομους που απαγορευουν στους ανθρωπους να καλλιεργουν λαχανικα στον κηπο τους ή να μαζευουν σε δεξαμενες βροχινο νερο για ποτισμα ! Οσο για τα πτυχια, αφηστε το καλλιτερα γιατι μπορει να μην χρειαζεται βεβαια πτυχιο ο κουρεας, σε λιγο ομως, με τον διαρκη υποβιβασμο της ανωτατης παιδειας, δεν θα χρειαζεται πτυχιο ουτε ο φαρμακοποιος ή ο γιατρος. Αρκει να εχει τελειωσει ενα "κολλεγιο" (σαν διαφορα αμερικανικα που βγαζουν εντελως αγγραμματους). Ηδη και στον τοπο μας, καποιος που τελειωνει μια σχολη π.χ "διακοσμητη εσωτερικων χωρων" εχει το δικαιωμα να δηλωνει "αρχιτεκτων", οπως και καποιος που τελειωσε το ΕΜΠ. Πισω απο το προσχημα της "ελευθεριας" του καταναλωτη λοιπον μεθοδευεται συστηματικα εδω και χρονια μια πληρης αλωση των κοινωνιων απο τα δογματα του νεοφιλευθερισμου, τα οποια ειναι πολυ περισσοτερο "σταλινικα" απο οσο νομιζετε.

   • Geros avatar
    Geros @ Μ.Γ 29/04/2013 21:35:54

    Πραγματικά το σχόλιο σας είναι μνημείο! Παρανοήσεις , μισές αλήθειες , ψέματα όλα όμορφα ενορχηστρωμένα!

    1. Η Monsanto δεν είναι εγκληματική οργάνωση , δεν πουλάει γενετικά μεταλλαγμένα γιατί απαγορεύεται και όσο αυτό που είπατε για .... copyright είναι για γέλια. Είναι αστικός μύθος , ότι δηλαδή αν μαζέψεις σπόρο και τον σπείρεις την επόμενη χρονιά δεν θα φυτρώσει. Θα φυτρώσει αγαπητέ , ο λόγος που ο αγρότης κάθε χρόνο αγοράζει από την κάθε Monsanto είναι ότι αν χρησιμοποιήσει σπόρο που αυτός κράτησε δεν θα υπάρχει καλή απόδοση , για αυτό δε δεν φταίει η Monsanto , έτσι τα έφτιαξε η γενετική.
    Όσο για τις ντομάτες τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ ποιοτικότερες ποικιλίες με άρωμα και τα πάντα.
    2. Κανείς δεν θα απαγορέψει στους Αμερικανούς να έχουν κήπο αγαπητέ , εδώ όπλα δεν έχουν καταφέρει να τους απαγορεύουν να έχουν , θα τους απαγορεύσουν τα λάχανα??? Φυσικά τέτοιες αρλούμπες έχουν πάντα μπροστά το "ετοιμάζονται να ...." , πάντα.
    3. Να κάνει κανείς περισσότερα για τον υποβιβασμό της ανώτατης παιδείας από αυτά που έκανε η αριστερά τα τελευταία 40 χρόνια είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Σε άλλες χώρες που επιτρέπεται η ιδιωτική παιδεία οι γιατροί είναι κομπογιαννίτες από "κολέγια"? Όχι , απλά κινδυνολογείτε και λέτε ιστορίες για αρκούδες και για σημεία και τέρατα.
    4. Μονο αρχιτέκτονες μπορούν να δηλώνουν αρχιτέκτονες. Αυτό που λέτε είναι η χρήση του όρου αρχιτεκτονική για την διαμόρφωση εσωτερικών χώρων , κήπων , site και πολλών άλλων πραγμάτων. Φυσικά δεν απαγορεύεται και δεν σημαίνει ότι αυτός που το λέει είναι αρχιτέκτονας.

 13. tpe avatar
  tpe 29/04/2013 18:40:49

  Τα παραδείγματα άπειρα. Από την άλλη πλευρά, θα σας πως πως πριν από κάτι χρόνια (επί Μητσοτάκη, αν θυμάμαι καλά, ή λίγο μετά), στη γειτονιά μου άνοιξε ένα από τα εκπτωτικά Super market, Ελληνικό. Σε μία γωνιά είχε και το bake off. Δεν ξέρω τι ήταν, αλλά όταν το έψηνε σωστά (όταν, έτσι;) ήταν φοβερά νόστιμο.
  Το σημαντικότερο, όμως, ήταν πως οι φούρνοι της γειτονιάς που είχαν αρχίσει να φτιάχνουν λάσπη κι όχι ψωμί, αναγκάστηκαν κι ανέβασαν την ποιότητα κι έριξαν και τις τιμές, στο ίδιο επίπεδο με τo Super Market.
  Λίγους μήνες μετά, ήρθε η πρώτη απαγόρευση και τέρμα το φρεσκοψημένο ψωμί.
  Η χαρά του φούρναρη! Ξανά λάσπη, οι τιμές την ανηφόρα κι εγώ έπαιρνα ψωμί από άλλη γειτονιά!

  Το ίδιο και στην καινούργια μου γειτονιά. Ο φούρνος είναι χάλια. To Super Market το ίδιο, οπότε 2χιλιόμετρα πήγαινε κι άλλα τόσα έλα για να πάρω ψωμί...
  Οπότε, αφήστε. Ο καλός επιβιώνει.

  • leak avatar
   leak @ tpe 29/04/2013 20:49:56

   Καιρος να αρχίσεις να φτιάχνεις μόνος σου.
   Δε φαντάζεσαι πόσο ευκολο είναι.

   • tpe avatar
    tpe @ leak 01/05/2013 09:01:57

    Δεν προλαβαίνω...

 14. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 29/04/2013 18:46:39

  Προφήτα μου συμφωνώ ότι άλλο πράγμα είναι το φρέσκο ψωμί και άλλο το προψημένο. Όμως επειδή "ρίχνεις την ιδέα" να μάθουμε να ζυμώνουμε, επειδή η κατεψυγμένη ζύμη πιθανόν να προέρχεται από την Πολωνία, την Ουκρανία (του Τσερνομπιλ) κλπ, σκέφτομαι μήπως και τα άλευρα που θα αγοράσουμε για να ζυμώσουμε αλλά και αυτά που χρησιμοποιεί ο φούρνος της γειτονιάς προέρχονται από τα ίδια μέρη, οπότε πολύς θόρυβος για το τίποτα.
  Και κάτι ακόμα : στην ίδια λογική θα πρέπει να εντάξουμε τα προμαγειρευμένα αλιεύματα (Ατλαντικός-ραδιενεργά απόβλητα), τα προψημένα εδέσματα - γλυκίσματα, τις προτηγανισμένες πατάτες που τρώμε καθημερινά στα εστιατόρια και πάει λέγοντας...
  Το θέμα λοιπόν που τίθεται εν προκειμένω δεν έχει μόνον οικονομική ή ποιοτική διάσταση. Αφορά επίσης στην δυνατότητα επιλογής εκ μέρους των καταναλωτών των προϊόντων που επιθυμούν αλλά και στην προστασία εκ μέρους της Πολιτείας του δικαιώματός τους να γνωρίζουν αν τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή.

 15. B.Q avatar
  B.Q 29/04/2013 19:06:39

  Προφήτη ευχαριστούμε για το καταπληκτικό σας άρθρο.

 16. MCA avatar
  MCA 29/04/2013 19:14:42

  Καλώς ή κακώς η μαζική παραγωγή και πώληση προϊόντων είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά για τον καταναλωτή καθώς τα προϊόντα γίνονται φθηνότερα. Το μειονέκτημα είναι η πιθανή δημιουργία μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, καθώς και η πλήρης υπαλληλοποίηση της κοινωνίας, με αποτέλεσμα την μείωση των ατομικών εισοδημάτων στο σύνολο τους και τη συγκέντρωση του κεφαλαίου σε λίγα χέρια, με συνέπεια την ελάττωση της κυκλοφορίας του χρήματος, της ανάπτυξης, την στασιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας .

  • Geros avatar
   Geros @ MCA 29/04/2013 20:20:27

   Όλα ξεκίνησαν πριν από αιώνες , όταν έναν προφήτη από τους Τρέβηρους των ξύπνησαν εικόνες από την αποκάλυψη , είδε κάτι που το ονόμασε "τέλος της ιστορίας".
   Το σχήμα που περιέγραψε στους πιστούς του ήταν απλό , "τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν καλυτερέψουν" τους είπε (όπως κάθε προφήτης που σέβεται τον εαυτό του) , "μην χάνεται την ελπίδα όμως , στην δικιά μας ζωή θα γίνουν τα μελλούμενα".
   Τους ανέλυσε πως το κεφάλαιο έχει το κακό συνήθειο να πηγαίνει από λίγα σε λιγότερα χέρια , μέχρι την στιγμή που όλα τα λεφτά του κόσμου καταλήγουν σε ελάχιστα χέρια. Τότε οι φτωχοί που ως γνωστόν έχουν να χάσουν μόνο τις αλυσίδες τους , επαναστατούν και δικαιοσύνη επικρατεί σε όλη την γη , αμήν!
   Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και τίποτα δεν εξελίχθηκε όπως προφήτευε ο προφήτης από τους Τρέβηρους , οι εργάτες δεν είχαν μόνο τις αλυσίδες να χάσουν αλλά και σπίτια και αμάξια και εξοχικά , οι μόνοι δε εργάτες που είχαν μόνο τις αλυσίδες τους να χάσουν ήταν εργάτες των πιστών ακολούθων του προφήτη , και τις έχασαν εντέλει στέλνοντας τους πιστούς ακολούθους του προφήτη στα τσακίδια!
   Τέλος? Όχι!
   Ακόμα και σήμερα ακούς φωνές σαν του MCA , που μπορεί να μην έχει διαβάσει ποτέ τα βιβλία του προφήτη , μπορεί να μην άνηκε ποτέ στους ακολούθους του αλλά επαναλαμβάνει την μονότονη προσευχή : "με αποτέλεσμα την μείωση των ατομικών εισοδημάτων στο σύνολο τους και τη συγκέντρωση του κεφαλαίου σε λίγα χέρια, με συνέπεια την ελάττωση της κυκλοφορίας του χρήματος, της ανάπτυξης, την στασιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας".

   Αγαπητέ MCA στις ανοιχτές , ελεύθερες κοινωνίες το χρήμα και διανέμεται και παράγεται. Όσο περισσότερους περιορισμούς έχει μια οικονομία , όσο περισσότερο προστατευτισμό , τόσο το χρήμα δεν αναδιανέμεται μιας και το χρήμα αυτό δεν το κερδίζουν αλλά τους δίνεται βάση νόμου.
   Τι διανέμει το χρήμα στις ανοιχτές κοινωνίες? Η ΕΞΕΛΙΞΗ . Κοίτα γύρω σου , τα παραδείγματα είναι παντού. Που είναι οι κολοσσοί του παρελθόντος? Κραταιές εταιρείες που αν ήταν σωστά αυτά που λες θα έπρεπε σήμερα να είναι ακόμα πιο ισχυρές , σήμερα είναι μόνο μια ανάμνηση. Όσες εξαιρέσεις βρεις έχουν να κάνουν με προστατευτισμό και στημένο παιχνίδι , όχι με απελευθέρωση.
   Ένα παράδειγμα : ήρθε ο διεθνής κολοσσός του fast food στην Ελλάδα και αντί να τα λιώσει όλα στο πέρασμα του έχασε από μια ντόπια αλυσίδα από την Θεσσαλονίκη , όταν αυτοί με την σειρά τους εξαγοράστηκαν από έναν πανίσχυρο ντόπιο όμιλο άρχισαν να πέφτουν προς όφελος άλλων μικρότερων αλυσίδων και ανεξαρτήτων καταστημάτων.
   Στην αγορά κερδίζει ο καλύτερος και όχι ο μεγαλύτερος.
   Άλλο παράδειγμα : ο δεύτερος μεγαλύτερος κολοσσός στον κόσμο στον τομέα των supermarket ήρθε στην Ελλάδα και έχασε από μια ντόπια αλυσίδα με το ένα χιλιοστό των κεφαλαίων του κολοσσού αυτού. Βομβάρδιζαν με διαφημίσεις για μια δεκαετία (η Ελληνική αυτή αλυσίδα δεν έχει κάνει ποτέ διαφήμιση όσο υπάρχει), αγόραζαν σε παγκόσμια κλίμακα και όμως έχασαν! Πριν λίγους μήνες δε αποχώρησαν και από την Ελλάδα.
   Αυτά λοιπόν που λέει η προσευχή σου , αν ανοίξεις τα μάτια σου θα δεις ότι δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα , ιδεοληψίες και δοξασίες είναι.

   • MCA avatar
    MCA @ Geros 29/04/2013 23:16:06

    Δεν έγραψα υπέρ του προστατευτισμού, το αντίθετο μάλιστα επεσήμανα ότι με την απελευθέρωση θα πέσουν οι τιμές. Επίσης ανέφερα το κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίων και ολιγοπωλίων που δεν είναι ότι καλύτερο για την αγορά. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Σε μια συνοικία μιας Ελληνικής μεγαλούπολης σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου υπάρχουν τέσσερα υποκαταστήματα μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ενώ το κοντινότερο κατάστημα άλλης εταιρίας είναι 2 χιλιόμετρα. Φρόντισε η εταιρία και καβάντζωσε όλους τους κατάλληλους χώρους της περιοχής. Και να θέλεις δεν μπορείς να ψωνίσεις από αλλού. Αυτό είναι υγιείς ανταγωνισμός, ελεύθερη οικονομία και εξέλιξη; Δεν θα έπρεπε η πολιτεία να βάζει κάποιους περιορισμούς;
    Δεν νομίζω να διαφωνείτε πως η ροή των γεγονότων δείχνει ότι πάμε σε μία μείωση των ελεύθερων επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών οι οποίοι θα μετατραπούν σε υπαλλήλους με σαφώς χαμηλότερο εισόδημα, αν βρουν δουλειά. Σε πόσες και ποιές τσέπες θα πάει το χαμένο εισόδημα τους ή έστω μέρους αυτού; Θα γίνει αναδιανομή και υπέρ ποιού;
    Η εξαφάνιση μιας μεγάλης εταιρίας δεν μου λέει κάτι καθώς ο μεγαλομέτοχος αφού έκανε την δουλειά του και όταν κάτι στράβωσε, μπορεί να αποχώρησε έγκαιρα πουλώντας σε καλή τιμή και αγοράζοντας πιθανώς τις μετοχές μιας αντιπάλου εταιρίας συνεχίζοντας να αυξάνει τα κέρδη του. Οπότε δεν πρέπει να βλέπουμε εταιρίες αλλά αυτούς που έχουν τα ΄΄πακέτα΄΄ και τα μεταφέρουν όπου και όποτε θέλουν ανεξέλεγκτα. Βέβαια κάτι δείχνει να αλλάζει τώρα τελευταία από τις κυβερνήσεις των μεγάλων Δυτικών χωρών όσον αφορά τον έλεγχο της διακίνησης των κεφαλαίων, εάν και φοβάμαι ότι μπορεί να είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου.

    • Geros avatar
     Geros @ MCA 30/04/2013 08:18:19

     Στον κλάδο τον supermarket υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη με αυστηρούς γεωγραφικούς περιορισμούς ανάλογα το μέγεθος αλλά και την αλυσίδα. Στην ουσία δηλαδή αυτό που λέτε έχει θεσμοθετηθεί. Μιλούσα λοιπόν με συναδέλφους του κλάδου του supermarket (που τότε εργαζόμουν) από την Αυστρία που έχει τέτοιους περιορισμούς , μου εξηγούσαν ότι το μέτρο είναι εντελώς παράλογο και στην ουσία δεν την πλήρωνε κανείς άλλος εκτός από τον καταναλωτή , μιας και το κράτος αποφάσιζε για αυτόν εν μέρει που θα ψωνίσει. Έτσι ο καταναλωτής κατέληγε να ψωνίζει ακριβότερα ή να ταξιδεύει περισσότερο.
     Η εταιρεία που εργαζόμουν τότε είχε μερικά καταστήματα σε πολύ μικρή απόσταση το ένα από το άλλο , όχι για τους λόγους που νομίζετε , δεν είχαμε πιάσει τα πόστα (δεν υπάρχουν μόνο τέσσερα καλά σημεία σε ακτίνα ενός-δυο χιλιομέτρων , 40 υπάρχουν) απλά η αλυσίδα είχε εξαγοράσει άλλες αλυσίδες και μέσα στα καταστήματα που εξαγόρασε υπήρχαν και κάποια πολύ κοντά σε δικά μας. Δεν τρίβαμε τα χέρια μας για αυτά σας διαβεβαιώ , μουτζωνόμασταν και ψάχναμε να βρούμε τρόπο να τα ξεφορτωθούμε , μιας και σαν βλάκες κάναμε ανταγωνισμό στον εαυτό μας! Σας λέω λοιπόν με βαθιά γνώση του συγκεκριμένου αντικειμένου ότι καμία ρύθμιση δεν χρειάζεται σε αυτό από την πολιτεία , σε άλλα θέματα ίσως , σε αυτό όχι!

     Δεν μπορούμε να σταματάμε την εξέλιξη γιατί θα χάσουν την δουλειά τους γανωματήδες , παπλωματζίδες και σαλεπιτζίδες. Όσο και οδυνηρό να είναι το να πεθαίνουν επαγγέλματα , το κόστος της μη εξέλιξης είναι απείρως μεγαλύτερο.
     Ένα παράδειγμα : πριν μερικές δεκαετίες ένα πολύ σύνηθες επάγγελμα ήταν οι επιδιορθώσεις ηλεκτρικών συσκευών , σήμερα ο αριθμός τέτοιων καταστημάτων είναι μόνο ένα κλάσμα των παλαιών. Γιατί? Γιατί οι ηλεκτρικές συσκευές έγιναν πολύ φτηνότερες και στις περισσότερες των περιπτώσεων συμφέρει να αγοράσεις καινούργια από το να επιδιορθώσεις την παλιά. Εσείς τι προτείνετε? Να μείνουν οι τιμές των ηλεκτρικών συσκευών στον Θεό για να μην πεθάνουν οι επιδιορθώσεις? Να επιδοτηθούν οι επιδιορθωτές από τον κρατικό προϋπολογισμό? Ούτε και εσείς ξέρετε προφανώς πως θα ήταν δυνατόν να σταματήσει η εξέλιξη για να σωθεί ένα επάγγελμα , ότι και να κάναμε πάντως , ένα στρεβλό , άρρωστο σύστημα θα φτιάχναμε όπου οι πολλοί θα επιδοτούσαν τους λίγους.
     Αλλά και στο ότι αυτό οδηγεί σε μείωση των εισοδημάτων διαφωνώ , μπορεί ο συγκεκριμένος επιδιορθωτής με το μαγαζάκι σε ένα στενό στην Αθήνα να έκλεισε και να καταστράφηκε και οικονομικά για πάντα , στον κλάδο όμως ο τζίρος εικοσαπλασιάστηκε! Δεν είναι δε όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο χαμηλόμισθοι πολίτες σε αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών , είναι εισαγωγείς και στελέχη των εισαγωγικών , είναι στελέχη των αντιπροσωπειών , είναι στελέχη των αλυσίδων , είναι μεταφορείς , είναι εργολάβοι που χτίσανε καταστήματα , είναι ένα σορό κόσμος που είδε τα εισοδήματα του να πολλαπλασιάζονται και πάνω από όλα είναι ο καταναλωτής που μπορεί να αγοράσει ένα κλιματιστικό και να μην του στοιχίσει όσο οι μισθοί ενός έτους.

     Επικεντρώνεστε στις αρνητικές πτυχές της εξέλιξης χωρίς να βλέπετε τις δεκάδες θετικές πτυχές.
     Ακόμα παρατηρώ ότι φοβάστε την απληστία των επιχειρηματιών , αγνοώντας ότι οι πολιτικοί που θα θεσμοθετήσουν για να σας σώσουν υποτίθεται από τους επιχειρηματίες είναι επίσης άπληστοι! Η απληστία του επιχειρηματία ελέγχεται από τον ανταγωνιστή του και κρίνεται από τον καταναλωτή του , όσο αυτά τα δυο είναι ελεύθερα (ο ανταγωνιστής μπορεί ελεύθερα να ανταγωνίζεται και ο καταναλωτής ελεύθερα να αποφασίζει) μην φοβόσαστε την επιχειρηματική απληστία. Με τον άπληστο πολιτικό που θα θεσμοθετήσει και θα δημιουργήσει νόμους που βγάζουν τον κάθε ένα άπληστο από τον ανταγωνισμό τι θα κάνουμε?

     • tpe avatar
      tpe @ Geros 01/05/2013 09:08:56

      Συγνώμη, περιμένεις από αγκυλωμένο αριστερό να καταλάβει ΟΛΑ αυτά; Σε πληροφορώ, πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο "μεροκαματιάρης" (που μπορεί και να μην είχε κόψει ποτέ του απόδειξη κι από τις επιστροφές ΦΠΑ να είχε χτίσει βίλες στις Κυκλάδες), έκλεισε και το "μεγάλο" κεφάλαιο τα μάζεψε.

      Γιατί στόχος του αριστερού δεν είναι να γίνει "στέλεχος". Στόχος του αριστερού είναι το στέλεχος να πάρει το σφυρί και το καλέμι. Να ισοπεδώσει τα πάντα.

     • MCA avatar
      MCA @ tpe 01/05/2013 14:40:35

      Θα σας παρακαλούσα να μην βγάζετε αυθαίρετους, χαρακτηρισμούς και προσδιορισμούς. Δεν νομίζω ότι από τα γραφόμενα μου βγαίνουν τα συμπεράσματα που αναφέρατε.
      Για το μη κόψιμο αποδείξεων και επιστροφής του Φ.Π.Α,συμφωνώ απόλυτα.Θα πρόσθετα την παρακράτηση εργοδοτικών εισφορών,την μαύρη και παράνομη εργασία και άλλα πολλά. Αλλά δεν είμαι της άποψης πονάει χέρι κόψει χέρι.

     • MCA avatar
      MCA @ Geros 01/05/2013 14:32:41

      Δεν μπορώ να αμφισβητήσω τα λεγόμενα σας, που προέρχονται από βίωμα σας. Με το προσωπικό παράδειγμα επεσήμανα ότι η πολιτεία μέσω των νόμων πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη και διατήρηση της ποικιλίας στις επιλογές του καταναλωτή.
      Όσο για την εξέλιξη συμφωνώ,μόνο που..... επαγγέλματα όπως της μοδίστρας, του τσαγκάρη, επανεμφανίζονται, τα ιδιωτικά συνεργεία οχημάτων πολλαπλασιάζονται καθώς οι Έλληνες δεν αγοράζουν καινούργια αυτοκίνητα και το σέρβις ειδικά των παλαιών οχημάτων δεν συμφέρει να γίνεται στις αντιπροσωπείες.
      Για τους τεχνικούς των ηλεκτρικών συσκευών μην ανησυχείτε σε λίγο θα επανεμφανιστεί και αυτό το επάγγελμα. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που αναφέρατε, εισαγωγείς, αντιπρόσωποι, αλυσίδες καταστημάτων, εργολάβοι καθώς και οι υπάλληλοι τους, μάλλον σύντομα δυστυχώς, αρκετοί από αυτούς, θα δουν το δρόμο της ανεργίας και ελπίζω όχι της φυλακής επειδή θα χρωστάνε.
      Ο ανταγωνισμός της αγοράς είναι ένας αρκετά αξιόπιστος κριτής για να επιβιώσει ο καλύτερος, όμως δεν μπορεί ο ανταγωνιστής να ελέγξει τον επιχειρηματία εάν κόβει αποδείξεις, έχει τα νόμιμα παραστατικά, δεν κλέβει στο ζύγι δεν νοθεύει τα προϊόντα και άλλα πολλά. Εκεί λοιπόν μπαίνει ο ρόλος της πολιτείας και του πολιτικού, ο οποίος και αυτός ελέγχεται και κρίνεται από τους ψηφοφόρος. Όπως υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά υπάρχει και στην πολιτική. Ο καλύτερος επιβιώνει. Τώρα αν δεν μας αρέσουν οι επιλογές των ψηφοφόρων, τι να κάνουμε δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία.

 17. Νάσος ο Λύκος avatar
  Νάσος ο Λύκος 29/04/2013 19:47:21

  ....μα τι συζητάμε Τωρα !! Σε καμία χώρα της ευρωπαϊκής Ενωσης και να πω και σε άλλες προηγμένες χώρες και εκτός Ευρώπης δεν υπάρχουν τέτοια μέτρα που να περιορίζουν την ελεύθερη πώληση αρτοσκευασμάτων στα super market . Αυτη η παγκόσμια πρωτοτυπία που βρίσκει οπαδούς σε ολα τα κόμματα και είναι υπερμαχη της "εσκεμμένης" στάσης των αρτοποιών που εκείνοι θέλουν να πωλούν στα καταστήματα τους τα πάντα ενώ ολοι οι άλλοι όχι ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΕΙ .
  Τι κακό εχει η πώληση εντός των super market ? Είναι σημεία πώλησης που δεν τηρούν τον υγειονομικό κώδικα ? Όχι βέβαια ! Είναι σημεία που δεν απασχολούν εργαζομενους? Όχι βέβαια ! Ολα αυτά τα τηρούν και με το παραπάνω , έχουν όμως για κάποιους ένα αρνητικό ! Έχουν χαμηλή τιμη . Και βέβαια έχουν όχι όμως γιατι έχουν κακής ποιότητας προϊόν -ο καταναλωτής γνωρίζει πολύ καλά αν είναι ή όχι γιαυτό το αγοράζει- αλλα διότι αγοράζουν τέτοιες ποσότητες που τους δίνει την δυνατότητα να πουλήσουν στην σωστή τιμή . Και αυτό το γνωρίζουν οι κύριοι αρτοποιοι και αυτός είναι ο λόγος που βάζουν εμπόδια !! Αν το πλεονέκτημα τους είναι το "εδώ ζυμωνεται , εδώ ψήνεται" ας αφήσουν τον καταναλωτή να επιλέξει αυτό που θέλει . Με το να βάζουν εμπόδια με πρόσχημα της αφανίση του παραδοσιακού αρτοποιου και με κροκοδείλια κλάματα δεν θα κερδίσουν τίποτα . Τα υπόλοιπα στην κρίση του κοινού ....

  • Katerina avatar
   Katerina @ Νάσος ο Λύκος 29/04/2013 20:55:01

   Συμφωνώ!!!! Να σημειώσω δε οτι οι περισσότεροι φούρνοι ψήνουν κατεψυγμένες τυρόπιτες και κρουασάν εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια. Αυτό τι είναι; Δεν είναι bake-off; Μάλλον το bake-off τους ενοχλεί όταν το κάνουν άλλοι και τότε θυμούνται ότι είναι κακό πράγμα...... Μας δουλεύουν μαλλον (;) !!!

 18. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 29/04/2013 19:54:21

  Οι αρτοποιοί ας ζητήσουν συμπαράσταση από τους κρεοπώλες ή γαλακτοπώλες, των οποίων τα προϊόντα πωλούνται επίσης στις υπεραγορές; (Τους τελευταίους μάλιστα τους εξοβέλισαν σταδιακά από την αγορά, επεκτεινόμενοι στην αγορά των προϊόντων των). Θα τη βρουν;

  Οι αρτοποιοί ας ζητήσουν συμπαράσταση από τους πελάτες των, στους οποίους πωλούν ψωμί μερικών εκατοντάδων g αντί ενός 1 kg ή μισού kg (ώστε να είναι ευχερής και απλός ο έλεγχος τιμής), με τη δικαιολογία ότι φύρανε κατά την έψηση, λες και όταν οι ίδιοι πελάτες πληρώνουν 1 l ελαιόλαδο τους ενδιαφέρει αν αυτό προέρχεται από 6 ή 7 kg ελαιόκαρπου. Θα τη βρουν;

  Οι αρτοποιοί ας ζητήσουν συμπαράσταση από τους συναδέλφους των. Κατέχοντες ένα κλειστό και κάποτε λίαν επικερδές επάγγελμα για δεκαετίες, κι ενώ έβλεπαν το άνοιγμά του να πλησιάζει, δεν θέλησαν (πλην εξαιρέσεων) να συνεταιρισθούν την περίοδο των μεγάλων κερδών για να φτιάξουν μεγάλες κάθετες μονάδες παραγωγής ψωμιού, ή να αγοράσουν μετοχές σε αλευρόμυλους, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να πωλούν και στις υπεραγορές, αντί να τις ανταγωνίζονται απλώς. Δεν θέλησαν να κάνουν επενδύσεις, δεν θέλησαν να αλλάξουν, αρκούντο λόγω αδράνειας στη γλυκιά θαλπωρή του κράτους πατερούλη, που φροντίζει για τις συντεχνίες των ψηφοφόρων του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Θα τη βρουν;

  Οι αρτοποιοί ας ζητήσουν συμπαράσταση από τον Αχμέτ που δουλεύει αφανώς στα ζυμωτήρια και στους φούρνους κάποιων εξ αυτών, από τη 1 τα χαράματα υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη (ήρωα του άρθρου), πολλές φορές χωρίς ασφάλιση και κάρτα υγείας. Θα τη βρουν;

  Αν δεν βρουν συμπαράσταση από τους ανωτέρω, αλήθεια τι πιθανότητα έχουν να εισακουσθούν οι εύλογες (εκ μέρους των) διαμαρτυρίες;

  Τελιειώνοντας, είναι προφανές ότι το κράτος δεν έχει επαρκείς πόρους πλέον για να ελέγχει (με κάποια σοβαρότητα) ποιος θα παράγει ή θα εισάγει τι. Ας αρκεσθεί λοιπόν στους ελέγχους τήρησης της υγειονομικής, φορολογικής κι εργατικής νομοθεσίας, που ούτε αυτούς δεν καταφέρνει να κάνει σωστά.

 19. Kimon avatar
  Kimon 29/04/2013 20:02:38

  Νεοφιλελευθερισμός και νέες τεχνολογίες προσυπογράφουν τον εφιάλτη της ανεργίας για εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενους ανά την υφήλιο. J. Rifkin, «Το τέλος της εργασίας και το μέλλον της».

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Kimon 29/04/2013 21:14:26

   Αν και αρκετά αργότερα από το 1994 που έγραψε ο Rifkin το βιβλίο του, ο Hughes το 2007 στο βιβλίο του, "To τέλος της εργασίας: θεολογική κριτική του καπιταλισμού" αφού αναλύσει τον τρόπο που βλέπουν την εργασία θεολόγοι και φιλόσοφοι διαφόρων εποχών, διατυπώνει τη θέση ότι η εργασία τείνει να χάσει την χρηστική αξία της (λιγότερη εργασία για παραγωγή ικανής ποσότητας αγαθών ή εργασία λιγότερων ανθρώπων και αεργία πολλών άλλων) και οδηγούμεθα τελικώς σε μια κατάσταση όπου η εργασία μετασχηματίζεται απλώς σε δράση που παράγει - ανεξαρτήτως χρηστικότητας - κάτι όμορφο, μια μορφή δόξας στο Θεό.

 20. LOUKIA avatar
  LOUKIA 29/04/2013 20:37:06

  Δεν αντέχω πλέον τις συντεχνιακές υποκρισίες, ότι δήθεν μόνο αυτοί κόπτονται για το καλό μου και αν ανοίξει η αγορά τους, ίσως και να πεθάνω στο τέλος. Όμως τους καταλαβαίνω γιατί κακόμαθαν τόσα χρόνια στα μονοπώλια τους. Αυτά είναι τα πραγματικά μονοπώλια και αυτά οδήγησαν την Ελλάδα εδώ. Αηδιάζω όμως με πολιτικούς που εν έτει 2013 συνεχίζουν τον χαβά τους και εξακολουθούν να χαϊδεύουν συντεχνιακά αυτιά. Το θράσος τους δεν έχει όρια. Τα βάζουν και με όσους λίγους πολιτικούς έχουν κότσια και προσπαθούν επιτέλους κάτι ν'αλλάξει. Από εμένα συγχαρητήρια στον κάθε υπουργό και υφυπουργό, είτε λέγεται ανάπτυξης είτε λέγετε οικονομίας και οτιδήποτε άλλο, που προσπαθεί με προσωπικό κόστος να πάμε μπροστά. Μακάρι να είχαμε και άλλους. Μακάρι περισσότεροι πολιτικοί να καταλάβαιναν πόσο θέλει τις διαρθρωτικές αλλαγές η σιωπηρή πλειοψηφία των νοικοκυραίων.

  • Παλιός avatar
   Παλιός @ LOUKIA 29/04/2013 20:50:51

   ΄Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Βέβαια και πέρα από την προσωπική ή ιδεολογική τοποθέτηση υπέρ ή κατά ενός μέτρου, δεν μπορώ παρά να συγχαρώ κάθε πολιτικό πρόσωπο που με προσωπικό πολιτικό κόστος προσπαθεί να πάμε μπροστά. Αν τα χρόνια που πέρασαν, είχαμε κάποιους που αντί να χαιδεύουν αυτιά και να τρέμουν τα σχόλια των δημοσιογράφων και τις δημοσκοπήσεις έκαναν απλά αυτό που πίστευαν για να πάει η χώρα μπροστά, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε. Το "δεν κάνω τίποτα γιατί θα έχω πολιτικό κόστος" μας οδήγησε εδώ.

  • GEORGE87 avatar
   GEORGE87 @ LOUKIA 29/04/2013 22:19:53

   συμφωνώ απόλυτα.

 21. Katerina avatar
  Katerina 29/04/2013 20:47:59

  Είμαι εργαζόμενη μητέρα δύο μικρών παιδιών. Έχω ψωνίσει καλό ψωμί από supermarket, έχω ψωνίσει καλό ψωμί από φούρνο. Και το αντίθετο! Όταν κάποιος απορρίπτει συνολικά έναν κλάδο, κρύβει σκοπιμότητες. Με εξυπηρετεί να έχω επιλογές. Επιλογές για την ώρα, το μέρος και το είδος του ψωμιού που θ' αγοράσω. Πιστεύω ότι μπορώ να διαλέγω τι μ' αρέσει, χωρίς όψιμους προστάτες που ίσως έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Η πραγματική μου προστασία είναι η πληθώρα επιλογών, ώστε να κρίνω ΕΓΩ τι μου αρέσει.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Katerina 29/04/2013 21:21:41

   Πολλά ζητάτε. Να επιλέγετε εσείς; Κοίτα να δεις απαιτήσεις.
   Και καλά, άντε, να επιλέγετε. Να επιτραπεί η πώληση του προψημένου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το περιτύλιγμα του προψημένου ψωμιού να είναι μαύρο με μωβ κορδέλες, να αναγράφεται ότι είναι καρκινογόνο, να ενημερώνεται ο καταναλωτής ότι η κατανάλωσή του μπορεί να έχει παρενέργειες (να μακρύνουν οι κυνόδοντές του και να γίνει φιλελεύθερος - μπορεί ακόμη και νεοφιλελεύθερος), να τοποθετείται σε ράφι ύψους 2.40 μέτρων και ο καταναλωτής να υποχρεώνεται να περάσει με επιτυχία από στίβο μάχης μέχρι να το φτάσει.
   Είπαμε είμαστε αρκετά ώριμοι να ξέρουμε ότι μας κοροϊδεύουν όταν μας λένε ότι χρεοκοπία σημαίνει καταστροφή, όχι όμως και τόσο που να μπορούμε να διαλέξουμε ψωμί...

 22. George avatar
  George 29/04/2013 20:50:03

  Σήμερα πολλοί φούρνοι εμπορεύονται τόσα προϊόντα που δεν γνωρίζεις καλά-καλά τι παράγουν. Ούτε έχω δει ενδείξεις με συστατικά, αλλεργιογόνα κλπ. Όποιος γράφει δεν φοβάται! Εγώ φοβάμαι το δήθεν αγνό και παραδοσιακό που δεν γράφει τίποτα.

 23. mara M. avatar
  mara M. 29/04/2013 21:00:34

  Προφήτη συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά!!!

 24. Πάνος avatar
  Πάνος 29/04/2013 21:19:22

  Μέχρι και ο ... φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτακης τάχθηκε κατα της εν λόγω διάταξης!!! Μήπως κ εκείνος δεν θέλει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την βελτιωση της ποιότητας; Πρεπει να αναγνωρίζουμε ποιοι νόμοι βοηθούν την απελευθέρωση της αγοράς και παράλληλα τους πολίτες και ποτέ απλά βοηθούν τους "μεγάλους"!! Τα σούπερ μάρκετ έχουν κλείσει να περισσότερα μαγαζιά της γειτονιάς! Τα ψιλικατζιδικα, τα μπακαλικα, τα λουλουδάδικα, τις κάβες, σε λίγο τα βενζινάδικα, τους φούρνους... Ας βάλουμε ένα όριο, προστατεύοντας τουλάχιστον την ποιότητα των παρεχομενων προϊόντων!!

  • George the modern Baker avatar
   George the modern Baker @ Πάνος 01/05/2013 17:02:03

   Τότε STOP στην πρόοδο και την εξέλιξη για να μην στεναχωριέται κανένας........... Ίσως πρέπει να επανφέρουμε τους λογιστές με τα μακριά μανίκια και να καταργήσουμε τα computers!!!

 25. Katerina avatar
  Katerina 29/04/2013 21:26:38

  Οι περισσότεροι φούρνοι ψήνουν κατεψυγμένες τυρόπιτες και κρουασάν εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια. Αυτό τι είναι; Δεν είναι bake-off; Μάλλον το bake-off τους ενοχλεί όταν το κάνουν άλλοι και τότε θυμούνται ότι είναι κακό πράγμα...... Μας δουλεύουν;

  • Νάσος ο Λύκος avatar
   Νάσος ο Λύκος @ Katerina 29/04/2013 22:08:37

   Συμφωνω μαζί σας. Πολλά χρόνια τώρα- και ευτυχώς μας το ξαναφερατε στην μνήμη μας- ολοι οι φουρνοι έχουν μια μεγάλη ποικιλία σφολιατοειδών που προφανώς δεν τα παραγουν εντός του καταστήματος και πολυ πιθανον και μαλλον πολυ σιγουρο ειναι και αυτα κατεψυγμένα. Σε τι διαφερουν λοιπον από τα κατεψυγμενα ψωμια? Μαλλον σε τιποτα !! Μαλλον οι αρτοποιοί εδω σιωπουν!!!

   θα κανω όμως τον μάντη!! Στις αρχες της δεκαετιας του 90 ολες οι συντεχνίες των αρτοποιών ειχαν βρεθει σε κεντρικο ξενοδοχείο των Αθηνών με κύριο θεμα ΄'ΟΧΙ στα κατεψυγμένα προιόντα ζύμης''. Σήμερα μετα από 20 και πλέον χρόνια το σύνολο των αρτοποιών έχει τουλάχιστον 2-3 από αυτά τα προϊόντα μέσα στα καταστήματα τους .

   Μήπως σε λίγα χρόνια -καποιοι μοντέρνοι φουρνοι μπορει και να το κανουν ήδη-σπάσει τελικά το ταμπού του κατεψυγμένου άρτου και σε αυτούς ?? Μηπως αντί να ξυπνάνε από τις 1 τα ξημερώματα οι νεώτεροι βαλουν προψημένα προϊόντα ?

   Τα χρόνια περνάνε γρήγορα. ΄Συντομα θα το μάθουμε ........

 26. η Dimi avatar
  η Dimi 29/04/2013 21:29:40

  «Τον Άρτον Υμών τον Επιούσιον»
  Ε΄Τάξη Δημοτικού Σχολείου Ριζού Πέλλας, 2006
  Μαθητική Ομαδική Εργασία (απόσπασμα)

  Η Ιστορία του Ψωμιού - Το Ψωμί στην Αρχαιότητα
  Δεν γνωρίζουμε πότε και πού οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε ψωμί. Λέγεται ότι 6 – 7 χιλιάδες χρόνια πριν εμφανίστηκαν τα πρώτα ψωμιά, αλλά η φράση-«βγάζω το ψωμί μου» μάλλον κρατάει από την Αίγυπτο.

  Όπως περιγράφει ο Ηρόδοτος, στην Αίγυπτο το ψωμί έλαβε για πρώτη φορά οικονομική και κοινωνική υπόσταση, αφού χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα, και μάλιστα για την κάλυψη των μισθών όχι μόνο απλών χωρικών αλλά και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων. Βέβαια, υπήρχε ταξική ειδοποιός διάφορά. Η κοινωνική πλέμπα έπαιρνε ψωμί από κριθάρι ενώ οι ευγενείς απολάμβαναν ψωμί από σιτάλευρο. Οι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους μαζί με ψωμί, ώστε να συμβάλουν στη μεταθανάτια… σίτιση του αγαπημένου τους προσώπου. Στο Βρετανικό Μουσείο φυλάσσεται μια φραντζόλα, η ηλικία της οποίας ξεπερνάν τα 4.000 χρόνια.

  Οι Έλληνες προσέφεραν πολλά στην τέχνη της αρτοποιίας, τόσο γιατί βελτίωσαν τις κατασκευές των φούρνων όσο και ως προς τους τύπους ψωμιού που παρήγαγαν, με την προθήκη αρωματικών ακόμα και μπαχαρικών, σε σημείο τέτοιο που έφτασαν να φτιάχνουν 72 διαφορετικούς τύπους ψωμιού. Προσέθεταν γάλα, μέλι, ζάχαρη, δάφνη, ανάλογα με τον τελικό προορισμό του ψωμιού, κάτι που καθόριζε η θεότητα στην οποία επρόκειτο να προσφερθεί. Ήταν επίσης αυτοί που ίδρυσαν τους πρώτους δημόσιους φούρνους καθώς και τους πρώτους επαγγελματικούς συλλόγους αρτοποιών, θέτοντας επίσημους κανονισμούς για τη νυχτερινή εργασία τους. Το ωράριο των αρτοποιών ήταν αυτό όμως που τους προσέδωσε τη φήμη των επαναστατών, καθώς στα μαγαζιά τους τις νύχτες έβρισκαν εύκολα καταφύγιο και τα χρησιμοποιούσαν ως τόπο συνάντησης οι ιδεολογικοί εχθροί του κράτους.

  Το ψωμί συνέδεε την Αθήνα με το Βόσπορο τον 4ο αι. π.Χ. Η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και του Κιμμερίου Βοσπόρου (Βόρεια παράλια του Ευξείνου) αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο της Αθήνας με την απόμακρη αυτή περιοχή του ελληνικού κόσμου. Υπάρχει ειδική μνεία σε ψήφισμα της εποχής, στο οποίο αναφέρεται ότι προσφέρονται προνόμια στην οικογένεια του κυβερνήτη του Πόντου από την Αθήνα λόγω της ανάπτυξης αυτής της εμπορικής δραστηριότητας. Επίσης, ο Δημοσθένης αναφέρει ότι οι Αθηναίοι εισάγουν 410.000 μεδίμνους σίτου από τον Πόντο, ποσότητα που αναλογεί στο ήμισυ των εισαγωγών τους από διάφορα κέντρα. Τα οφέλη που αποκόμισαν οι Αθηναίοι από το εμπόριο αυτό ήταν πολλά, αλλά και το κράτος του Κιμμερίου Βοσπόρου γνώριζε περίοδο μεγάλης ακμής την ίδια εποχή, λόγω των εμπορικών σχέσεων με την Αθήνα.

  Υπήρχαν πολλές και κρίσιμες ιστορικές περίοδοι κατά τις οποίες το ψωμί συνδέθηκε με πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά κινήματα, όπως στην εξάπλωση και το χτίσιμο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ή στη Γαλλική Επανάσταση, όπου η τιμή του ρύθμιζε και τη σχέση των λαϊκών στρωμάτων με την εξουσία. Πώς είναι τώρα η τιμή του πετρελαίου; Κάτι τέτοιο.

  Στην αρχαία Ρώμη, πάντως, το ψωμί άρχισε να διαδίδεται μετά την πτώση του Περσέα (τελευταίος Βασιλιάς της Μακεδονίας και γιος του Φιλίππου του Ε΄) και χάρη στους Έλληνες σκλάβους που διέδωσαν ταχύτατα τις αρτοποιητικές γνώσεις τους.
  * *
  Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, έβρισκε κανείς πολλά είδη ψωμιού:

  Ο καθαρός ή μεταξωτός άρτος
  Λεγόταν έτσι, γιατί γινόταν από αλεύρι που κοσκίνιζαν σε λεπτή μεταξωτή σίτα Αυτό το ψωμί το αγόραζαν οι πλούσιοι των πόλεων, γιατί ήταν ακριβό. Επίσης, το έτρωγαν οι άρρωστοι, γιατί ήταν ευκολοχώνευτο.

  Ο μέσος άρτος
  Ήταν ψωμί δεύτερης ποιότητας, από σταρένιο αλεύρι ανακατεμένο με άλλα δημητριακά.

  Ο ρυπαρός άρτος
  Ήταν ψωμί από κριθάρι ή πίτουρα, που το έτρωγαν μόνο οι πολύ φτωχοί.
  Σ’ ένα από τα ποιήματα του, ο Πτωχοπρόδρομος παραπονιέται γιατί ο ηγούμενος έτρωγε πάντα αφράτο ψωμί, ενώ οι μοναχοί έπρεπε να αρκούνται σε ψωμί από πίτουρα, το πιτεράτον.

  Εκτός από το φρέσκο ψωμί υπήρχαν και τα παξιμάδια, που κρατούσαν πολύ καιρό. Γι’ αυτό αποτελούσαν την κύρια τροφή του στρατού σε καιρό εκστρατείας, καθώς και όσων ταξίδευαν μέρες πολλές με πλοίο.

  Κάποτε η Θεσσαλονίκη κινδύνευε από λιμό. Επιδρομείς από τον βορρά είχαν κάψει τα γύρω χωράφια, καθώς και τη σοδειά εκείνης της χρονιάς που οι κάτοικοι δεν είχαν προλάβει να αποθηκεύσουν μέσα στην πόλη. Στην υπόλοιπη αυτοκρατορία είχε διαδοθεί πως η Θεσσαλονίκη είχε ήδη πέσει – κι έτσι δεν έφτανε βοήθεια από πουθενά. Τότε ο φιλόπολις και φιλάνθρωπος Δημήτριος εμφανίστηκε στα ανοιχτά της Χίου, πάνω στο πλοίο κάποιου εμπόρου που τον έλεγαν Στέφανο και που μετέφερε στάρι από την Αίγυπτο στη Κωνσταντινούπολη

  «Άκουσέ με», είπε. «Σήκωσε το αριστερό σου άρμενο και πλεύσε προς τη Θεσσαλονίκη όσο πιο γρήγορα μπορείς».

  Με αυτά τα λόγια, ο Άγιος κατέβηκε από το πλοίο στη θάλασσα και, περπατώντας πάνω στα νερά, είπε στον Στέφανο:

  «Προπορεύομαι. Ακολούθησέ με».

  Έτσι κι έγινε. Στον δρόμο ο Στέφανος βρήκε κι άλλα καράβια φορτωμένα τρόφιμα και έπεισε τους καραβοκύρηδες να τον ακολουθήσουν. Όλοι μαζί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και την έσωσαν από τον λιμό.

  Ιωάννης, Επίσκοπος Θεσσαλονίκης, 7ος αιώνας
  (Ογδοο Θαύμα του Αγίου Δημητρίου)
  * *
  Το Ψωμί στα Χρόνια της Κατοχής
  Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου ήρθε στην τάξη μας η κυρία Βασιλική Φωτιά, για να μας πει για το ψωμί που έτρωγαν στο χωριό στα χρόνια της Κατοχής. Μας είπε τα εξής: Στα χρόνια της κατοχής κάναμε ψωμί από καλαμπόκι, που το λέγανε «λαζουδί ψωμί». Ο κόσμος χρησιμοποιούσε καλαμποκάλευρο, γιατί δεν είχε σιτάρι. Αλείφαμε πάνω στο ψωμί λίπος και το τρώγαμε. Εκτός από το «λαζουδί ψωμί» φτιάχναμε «παζλαμάδες», δηλαδή πίτες από καλαμποκίσιο αλεύρι και ξινή μαγιά.
  * * *

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ η Dimi 29/04/2013 23:18:57

   Πολύ καλό Dimi!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Κυθήριος Τ. 30/04/2013 16:19:27

    Φίλε Kυθήριε, σ’ ευχαριστώ πολύ. "Ψωμί δεν είχαμε, τυρί μάς ήρθε", συνήθιζε να λέει η γελαστή, ευγνώμων κι αισιόδοξη γιαγιά μου, για τ’ απρόσμενα καλά που έφερνε ο βιοπαλαιστής παππούς, στους καιρούς της μεγάλης ένδειας που βίωσε η 9μελής οικογένειά τους.

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ η Dimi 30/04/2013 23:09:45

     Ἀγαπητή μου Dimi νά εἶσαι καλά.
     Τό ἴδιο γελαστή,μέ τή γιαγιά σου,εὐγνώμων καί αἰσιόδοξη φαίνεται ὅτι εἶσαι κι ἐσύ.Ἔτσι νά συνεχίσεις.

 27. Έκτορας avatar
  Έκτορας 29/04/2013 21:54:39

  Η παγκοσμιοποίηση μας χτυπάει την πόρτα (δλδ ήδη έχει μπει) και στον τομέα της αγοράς. Στην επικαιρότητα βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η πώληση του προψημένου ψωμιού στα super market. Αυτό αλήθεια τι σημαίνει; Το ψωμί θα είναι ποιοτικότερο; Ή θα υπάρξει άλλο ένα διατροφικό σκάνδαλο, όπως αυτό με το αλογίσιο κρέας; Θα είναι φθηνότερο; Ή θα ζήσουμε για άλλη μια φορά την αισχροκέρδεια των ΜΕΓΑΛΩΝ, όπως είχε συμβεί με τις τιμές στο φρέσκο γάλα και το γιαούρτι; Όλες αυτές οι ερωτήσεις και απορίες έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Ότι οι αλλαγές που πραγματοποιούνται δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον και την μικρομεσαία τάξη, ούτε διασφαλίζουν την δημόσια υγεία. Η πώληση του προψημένου στα super market θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα στο οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακό.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Έκτορας 29/04/2013 23:35:24

   το ο'τι δεν εξυπηρετουν τον μικρομεσαιο επιχειρηματία ειναι δεδομένο
   και ο καλός ναι επιβιώνει αλλα οταν η αγορά ειναι όντως ελευθερη
   (πως γινεται καποιοι να πιστευουν ότι αυτο ειναι ο κανονας ειναι μυστήριο...)

   τα υπολοιπα ελέγχονται..
   να καταθέσω ότι αν τα υλικά ειναι καλά και το σουπερ μαρκετ μπορει να φτιαξει εξαιρετικό παραδοσιακό ψωμί σαν αυτό που εφαγε ο συντακτης προς το τέλος

   το πόσο θα το χρεώσει και αν θα έχουμε να το ψωνισουμε .. 3.99 το μισό, αυτο ειναι άλλο ζητημα
   το μοντελο πάντως ειναι δεδομένο ..εκει που κάλυπταν τη ζητηση 50 φούρνοι, θα την καλυπτουν 5 αλυσιδες σουπερμάρκετ και 5 φουρνοι 'boutique'..
   σε συνθηκες ευμάρειας μάλιστα αυτα τα 'boutique' και τα 'artisanale' πουλάνε καλυτερα ...

 28. Vasilis avatar
  Vasilis 29/04/2013 23:15:21

  Απαράδεκτη η άποψη του υφυπουργού Σκορδά για πώληση του προψημένου ψωμιού...είναι φανερό ότι μια τέτοια διάταξη θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγάλα Supermarket να πωλούν αμφίβολης ποιότητας ψωμί χωρίς μάλιστα την ποικιλία που μπορεί να προσφέρει ο φούρνος της γειτονιας! Και αυτό γιατί από πλευράς κόστους είναι σίγουρο ότι δεν συμφέρει το μεγάλο ομιλο Supermarket μια τέτοια εξειδικευμένη παραγωγή.. Ευτύχως που υπάρχουν πολιτικοί όπως ο Κυριακος Μητσοτάκης που ενισχύουν με τις απόψεις τον κλάδο της αρτοποιοίας αλλά και γενικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας ...εξάλλου αυτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας ...

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Vasilis 29/04/2013 23:32:50

   Δέ φοβᾶται τίποτα ἡ ραχοκοκαλιά ἄμα τή στηρίζει ὁ Μητσοτάκης..

  • George the modern Baker avatar
   George the modern Baker @ Vasilis 30/04/2013 10:38:24

   Ο κλάδος της Ελληνικής αρτοποιίας, περιλαμβάνει και Ελληνικές αρτοβιομηχανίες που παράγουν προψημένα ψωμιά. Απασχολούν εργαζόμενους, επενδύουν στην χώρα και παράγουν και αυτές ΕΛΛΗΝΙΚΑ προϊόντα! Γιατί κόπτεσθε μόνο με τους φούρνους; Γιατί έχουμε μόνιμα μεγάλη ευαισθησία για τους δήθεν μικρούς και κατατρεγμένους (οι φούρνοι ήταν και είναι επικερδέστατο επάγγελμα και μάλλον δεν θέλουνε τον ανταγωνισμό- εκεί βρίσκεται το πάπλωμα) και ξορκίζουμε οποιαδήποτε μεγαλύτερη επιχείρηση; Προφανώς θέλετε να παραμένουμε μία χώρα φουκαράδων και η μοίρα της να ορίζεται από διάφορους βολεμένους πολιτικούς, πολιτευτές, συνδικαλιστές κά. Ο Κ.Μητσοτάκης κάνει μέγα λάθος, υπέπεσε και αυτός στον πειρασμό του λαϊκισμού για να προστατεύσει ούτε αυτός ξέρει ποιον. Και στο κάτω κάτω δεν καταλαβαίνω τι ζόρι τραβάει όποιος δεν του αρέσει το προψημένο. Ας μην το αγοράσει! Αλλά θα μου απαγορεύσει και εμένα να το αγοράζω; Αυτά πρεσβεύει ο Μητσοτάκης; Ξαφνικά έγινε και αυτός γαλάζιος αριστερός; Αλλοίμονο μας αν και οι νεώτεροι πολιτικοί λειτουργούν έτσι. Η πολιτεία πρέπει να θέτει τους κανόνες για να έχουν πρόσβαση ΟΛΟΙ όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε μία αγορά. Όχι να επιλέγει ποιος θα δουλεύει και ποιος όχι. Τότε λέγεται κλειστό επάγγελμα και προστασία λίγων εκλεκτών. Αυτούς θέλει να προστατέψει ο Μητσοτάκης; Για τον Σκορδά συγχαρητήρια, μακάρι να είχαμε και άλλους που τολμάνε!!

   • anideos avatar
    anideos @ George the modern Baker 30/04/2013 18:45:44

    Δεν μπορω να συμφωνησω περισοτερο.
    Η Ιταλικη προψημενη Τζιαπατα πωλειτε ανα τον κοσμο προσφεροντας στην αναπτηξη της οικονομιας,
    κι εμεις σκεφτομαστε αν θα πρεπει να κανουμε νομο για τα προψημενα και μαλιστα θεωρουμε και την αδεια/γνωμη ενος Μητσοτακη ως καταληλο προ επιχειρημα...

 29. roadrunner avatar
  roadrunner 29/04/2013 23:41:28

  Προφήτη, κάποιοι συμπολίτες μας, βλέποντας ένα τέτοιο θέμα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα μπορούσαν από την σκοπιά τους,
  να το θεωρήσουν και σαν προφητεία, ότι πλησιάζει η ώρα που
  "θα πούνε το ψωμί ... ψωμάκι "....

 30. leak avatar
  leak 29/04/2013 23:59:33

  Φάτε όσο ακόμα έχουμε ψωμί.
  Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα τρόφιμα είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα του παρελθόντος είναι ότι ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής, τουλάχιστον πριν το μνημόνιο..

  • tpe avatar
   tpe @ leak 01/05/2013 09:17:40

   Τα τρόφιμα γίνονται καλύτερα; Χμμμ....
   Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ. Τα διατροφικά σκάνδαλα είναι αρκετά. Αλλά η ασφάλεια έχει βελτιωθεί.
   μερικές φορές απορώ με συγγενείς μου που ασχολούνται μόνο με ότι παράγουν αυτοί. Ειδικά όταν ο κτηνίατρος είναι άγνωστη λέξη.

 31. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 30/04/2013 00:24:04

  Οὔκ ἐπ' ἄρτω μόνο ζήσεται ἄνθρωπος...

 32. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 30/04/2013 11:00:54

  Κατ΄ αρχήν χαίρομαι που καταπιαστήκατε με ένα τόσο σημαντικό θέμα. Και το ανακαλύπτω με καθυστέρηση, σήμερα.
  Στο διάλογο που αναπτύχθηκε περί τον φιλελευθερισμό, έχω να παρατηρήσω - σαν απάντηση στις δηλώσεις ότι ο καταναλωτής δεν θέλει πατερούληδες και «προφήτες», είναι ενημερωμένος και επιλέγει τι θα αγοράσει- μακάρι να ήταν έτσι. Με μια τέτοια λογική και τα νταβατζοΜΜΕ δεν έχουν καμιά ευθύνη για τα τουρκοσήριαλ. Ο καταναλωτής –τηλεθεατής έχει το τηλεκοντρόλ, μπορεί να αλλάξει κανάλι.
  Επί της ουσίας, τώρα:
  Η υπόθεση ψωμί στην Ελλάδα είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία.
  Ξεκινάει από το αλεύρι. Ενώ ο τόπος μας, με το πλεονεκτικό του κλίμα, μπορεί να μας δώσει θαυμάσιο μαλακό σιτάρι (από το οποίο γίνεται το ψωμί), μέσα από μια στρεβλή πολιτική επιδοτήσεων η καλλιέργεια κατευθύνθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο σκληρό σιτάρι (απ’ αυτό γίνονται το σιμιγδάλι, μακαρόνια κλπ.).
  Έτσι, το ψωμί που τρώμε γίνεται κατά βάση από εισαγόμενο, μαλακό σιτάρι, βορείων χωρών, που για να παραχθεί δέχεται στη διάρκεια του χειμώνα 4-5 ψεκασμούς με μυκητοκτόνα (φυτοφάρμακα για να μην μουχλιάσει – να το πούμε απλά – στις συνθήκες υπερβολικής υγρασίας αυτών των χωρών). Αυτό και μόνο αποτελεί ένα σημείο δραματικής υποβάθμισης του παραγόμενου ψωμιού.
  Για το θέμα δεν μιλάει κανείς. Το Υπουργείο Γεωργίας «νεκρό», ούτε που περνάει από το μυαλό του να ασκήσει μια πολιτική στροφής στο μαλακό σιτάρι, που θα δώσει απαράμιλλα ποιοτικότερη πρώτη ύλη για ένα τόσο σημαντικό καθημερινό τρόφιμο. Στη χώρα μας δε χρειάζεται και ποτέ δεν ψεκάστηκαν τα σιτάρια με μυκητοκτόνα. Αντί τέτοιων ουσιαστικών παρεμβάσεων, ασχολείται με τις αηδίες των «νέων» καλλιεργειών (Ιπποφαές, Γκότζι-μπέρι και δεν συμμαζεύεται). Η ενασχόληση μ’ αυτές είναι, βλέπετε, πιο πιασάρικη και συγκινεί τα ελληνικά ΜΜΕ της συμφοράς, τα οποία επίσης δεν ασχολήθηκαν ποτέ ουσιαστικά με αυτό το βασικό ζήτημα.
  Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και συνεπώς γνωρίζοντες, το θέμα είναι τόσο σημαντικό που τις προάλλες ο Σύλλογος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος προχώρησε μια πονηρή ρύθμιση, όπου στα παραγόμενα άλευρα θα γράφει (και με το σήμα της Ελληνικής σημαίας παρακαλώ) την ένδειξη «Ελληνικής άλεσης».Αφού προηγούμενα είχε αποπειραθεί να περάσει η ρύθμιση με ένδειξη «Ελληνικά άλευρα». Σαν να μην έχει, δηλαδή, την κυρίαρχη σημασία το χρησιμοποιούμενο σιτάρι στην παραγωγή αλεύρου αλλά ποιος μύλος το άλεσε.
  Έτσι, έχει το θέμα στη βασική του παράμετρο το αλεύρι, που επηρεάζει απόλυτα την ποιότητα του ψωμιού.
  Από κει και πέρα, σε μια σοβαρή προσέγγιση, θα έπρεπε να δούμε και τα κάθε μορφής πρόσθετα που μπαίνουν στο ψωμί (χρωστικές, διογκωτικά, γευστικά και δεν συμμαζεύεται). Είναι απελπιστικό να επιτρέπεται σε ένα τόσο βασικό τρόφιμο να μπαίνουν ανεξέλεγκτα τα παραπάνω, μαζί με ακαθόριστες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης κλπ. Και το αλεύρι ολικής άλεσης, που είναι της μόδας, να ελέγξουμε πόσο ολικής άλεσης είναι ή μείγμα επί μέρους συστατικών (και χρώμα). Και στο θέμα του ποιοτικού ελεγχου απόν, ουσιαστικά, το κράτος και τα νταβατζοΜΜΕ (που και αν αποφασίσουν να ασχοληθούν με το θέμα θα το κάνουν με τη γνωστή ρηχή εντυπωσιοθηρία ή όπως παλιότερα ο Ευαγγελάτος με το γάλα – σε μια στόχευση να καθαρίσει το καρτέλ γάλακτος τους ενοχλητικούς).
  Συμπερασματικά: Αν θέλουμε να δώσουμε στο λαό μας ποιοτικό, καθημερινό ψωμί πρέπει να φροντίσουμε να παράγεται από Ελληνικά σιτάρια και να ελέγχεται αυστηρά η διαδικασία παρασκευής του.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νίκος Α 30/04/2013 11:22:47

   Φαντάζομαι θα εννοείτε εληνικά στάρια που θα παράγονται σε ελληνικά "κολχόζ" και ελεγχόμενο ψωμί από κρατικούς φούρνους. Αφήστε αγαπητέ, αυτά εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες και το ψωμί που έτρωγαν οι άνθρωποι σε εκείνες τις χώρες, στην ελλάδα δεν θα το έτρωγαν ούτε πεινασμένα τσομπανόσκυλα. Όσο για τα μαλακά στάρια, να είστε σίγουρος πως όταν η τιμή τους γίνει ελκυστική στην αγορά, θα τα σπείρουν και οι έλληνες γεωργοί. Τότε όμως θα πρέπει να πληρώσουμε όλοι λιγάκι πιο ακριβά το ποιοτικό ψωμί που πράγματι παρασκευάζεται από αυτά.

   • tpe avatar
    tpe @ akenaton 01/05/2013 09:22:05

    ΔΕΝ λέει κάτι τέτοιο. Εγώ αυτό που κατάλαβα, από τα λεγόμενα του Νίκου Α είναι πως το Ελληνικό κράτος, για μία ακόμα φορά, έχει δημιουργήσει ένα αθέμιτο ανταγωνισμό.
    Πάντως, θυμάμαι πολύ καλά πως ακόμα και πρόσφατα μιλάγαμε για την επάρκεια μαλακού σίτου που είχε η χώρα μας μέχρι και το 1981.

    • Νίκος Α avatar
     Νίκος Α @ tpe 01/05/2013 13:28:26

     Αγαπητοί φίλοι θέλησα να γράψω δυο πράγματα για το μεγάλο θέμα «καθημερινό ψωμί», που με ευχάριστη έκπληξη είδα να απασχολεί αυτό το βήμα διαλόγου μας.
     Συνοψίζονται δε, τα όσα θέλησα να πω, στην τελευταία παράγραφο:
     Αν θέλουμε να δώσουμε στο λαό μας ποιοτικό, καθημερινό ψωμί πρέπει να φροντίσουμε να παράγεται από Ελληνικά σιτάρια και να ελέγχεται αυστηρά η διαδικασία παρασκευής του.
     Τα παραπάνω, που λόγω επιστήμης μπορώ να γνωρίζω καλά, ήλπιζα ότι διατυπώθηκαν με πολύ σαφήνεια και ήταν εύκολα κατανοητά. Μικρές κινήσεις χρειάζονται από το Yπουργείο για να παραχθεί ελληνικό μαλακό σιτάρι, αυστηρός έλεγχος της διαδικασίας παραγωγής του ψωμιού και ενημέρωση από τα ΜΜΕ για το κεφαλαιώδες, από πλευράς δημόσιας υγείας, αυτό ζήτημα.
     Ούτε για κολχόζ μίλησα, ούτε στο θέμα απελευθέρωσης της αγοράς στάθηκα ιδιαίτερα. Και επειδή αναφέρθηκε κάτι για ακριβότερο ψωμί όταν χρησιμοποιήσουμε ποιοτικό ελληνικό αλεύρι, θέλω να σημειώσω ότι δεν χρησιμοποιείται ελληνικό σιτάρι, όχι γιατί είναι ακριβό αλλά γιατί δεν υπάρχει. Όσοι, δε, κινούνται στο χώρο ξέρουν ότι η τιμή της πρώτης ύλης (σιταριού), είναι κλάσμα της τιμής των αλεύρων και η τιμή των αλεύρων κλάσμα της τελικής τιμής του ψωμιού. Επομένως. Αλλά και αναγκαία να ήταν μια μικρή επιβάρυνση, άξιζε μπροστά στα σημαντικότατα ωφελήματα.
     Στον akenaton δεν θέλησα να απαντήσω για να μη γράψω κάτι πικρό. Είναι ένας «συνομιλητής» που μας δίνει συχνά ενδιαφέροντα κείμενα. Εξ΄ άλλου δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει την συμβολή και τις απόψεις όσων προυπήρξαν αυτού, σε αυτό το βήμα διαλόγου.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Νίκος Α 01/05/2013 14:18:36

      Αν φάνηκε κάπως απότομη η απάντησή μου να με συγχωρείτε. Δεν ήταν πρόσθεσή μου να σας θίξω στο ελάχιστο. Στο ψωμί δυστυχώς η τιμή του σταριού δεν είναι κλάσμα της τελικής τιμής. Δεν υπάρχει μαλακό σιτάρι επειδή δεν συμφέρει η παραγωγή του. Δεν είναι θέμα ενημέρωσης των αγροτών αλλά καθαρά θέμα αγοράς. Εν μέρει απάντησα όπως απάντησα, επειδή ολο΄κληρο το σχόλιό σας μου φάνηκε σαν προτροπή πατροναρίσματος του καταναλωτή (που λένε μερικοί πως δεν ξέρει και άρα χρειάζεται "προστασία"), είτε είναι αγοραστής ψωμιού είτε καταναλωτής τηλεοπτικών προϊόντων. Σας βεβαιώ, αν θέλει κάποιος να καταναλώσει "σκουπίδια" καμιά απαγόρευση και κανένας προληπτικός έλεγχος δεν μπορούν να τον εμποδίσουν.
      Ελπίζοντας να σας διασκέδασα εν μέρει την πίκρα, σας εύχομαι καλό Πάσχα.

     • Νίκος Α avatar
      Νίκος Α @ akenaton 01/05/2013 15:18:01

      .....Δεν υπάρχει μαλακό σιτάρι επειδή δεν συμφέρει η παραγωγή του........
      Μη λέμε τα αυτονόητα. Μα για το λόγο αυτό μιλώ για "μικρές κινήσεις που χρειάζονται από το Yπουργείο για να παραχθεί ελληνικό μαλακό σιτάρι", και "να ασκήσει μια πολιτική στροφής στο μαλακό σιτάρι".
      Μαλακό σιτάρι 0,20 €/κιλό και δίνει 1200 γρ ψωμί ολικής άλεσης που στοιχίζει τουλάχιστον 2 €. Είναι κλάσμα της τελικής τιμής.
      ......Σας βεβαιώ, αν θέλει κάποιος να καταναλώσει “σκουπίδια” καμιά απαγόρευση και κανένας προληπτικός έλεγχος δεν μπορούν να τον εμποδίσουν....
      Γνωρίζει ο καταναλωτής τα όσα προστίθενται στο ψωμί; Λέμε να γνωρίζει. Και λέμε να ελέγχονται.
      Που βλέπεις πατρονάρισμα;
      Αν τα ρυθμίζει όλα η αγορά να καταργηθούν και οι έλεγχοι στα σφαγεία, στα κρέατα;

     • akenaton avatar
      akenaton @ Νίκος Α 01/05/2013 17:35:45

      Τι να γνωρίζει; Φαντάζεστε ότι θα βγει κανείς φούρναρης ή μαρκετάς να του πει τι βάζει μέσα στο ψωμί; Δεν ζείτε στην Ελλάδα εσείς; Οι διατάξεις και οι νόμοι υπάρχουν μια χαρά. Έλεγχοι δεν γίνονται από το κράτος, όπως και πουθενά αλλού άλλωστε. Αν ζητάτε τέτοιους ελέγχους, κι εγώ μαζί σας! Εγώ άλλα κατάλαβα από το σχόλιό σας.
      ΥΓ. Με τους ελέγχους στα σφαγεία και τα κρέατα "χτυπήσατε φλέβα", σας βεβαιώ!!!!! Κοιμηθείτε ήσυχος πάντως ......

 33. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 30/04/2013 11:12:59

  Φάγατε ψωμί στη Λήμνο από σιτάρι του νησιού;

  • cummulus avatar
   cummulus @ Νίκος Α 30/04/2013 17:17:47

   Τό άλεύρι Λήμνου, προέρχεται από σκληρό σιτάρι.

   • Νίκος Α avatar
    Νίκος Α @ cummulus 30/04/2013 19:55:13

    Απ;o αλεύρι με σκέτο σκληρό δεν γίνεται ψωμί.
    Εκείνο, πάντως, που ήθελα να υπογραμμίσω με το παράδειγμα ήταν το ελληνικό αλεύρι.

 34. ανδρεας avatar
  ανδρεας 30/04/2013 19:11:24

  Λυπάμαι που θα διαφωνήσω μαζί σας, αλλά σε πρόσφατο ταξίδι στη Βουλγαρία αγόρασα διάφορα ζεστά ψωμάκια από ένα lidl και ήταν νόστιμα και με γεύση ακόμη και μετά από 2 ημέρες. Οι φούρνοι στην Ελλάδα για να κερδίζουν περισσότερα βαφτίζουν τα ψωμιά και χρησιμοποιώντας μικρή αναλογία άλλων αλεύρων, ίσα ίσα για να γλυτώνουν από τη διατίμηση, το πουλούν όσο θέλουν.
  Ώρα να γευτούν τον ανταγωνισμό...

 35. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/05/2013 14:38:41

  Εύγε, φίλε Προφήτη. Και μην ακούς τους νεοφιλελεύθερους μπιστικούς. Και σκατά να πουλάνε στο πόπολο, αυτοί θα εκστασιάζονται από την "απελευθέρωση"
  στης αγοράς.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/05/2013 14:58:42

   Είναι γιατί δεν μας αρέσει η έννοια "πόπολο" και προτιμάμε την έννοια "υπεύθυνοι πολίτες". Καλό Πάσχα αγαπητέ Κρανιδιώτη.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ akenaton 01/05/2013 15:05:33

    Στην θεωρία, η θεωρία και η πράξη ταυτίζονται· στην πράξη, όχι.

   • Geros avatar
    Geros @ akenaton 01/05/2013 18:02:38

    Φυσικά και η λέξη απελευθέρωση δεν αρέσει σε υποψήφιους πολιτικούς σωτήρες. Πως θα σώνουν αυτοί το "πόπολο" μετά?

  • Φιλελεύθερη Οικονομία avatar
   Φιλελεύθερη Οικονομία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/05/2013 16:08:04

   ο Αντωνης Σαμαρας συμμεριζεται αυτες τις αποψεις;

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Φιλελεύθερη Οικονομία 01/05/2013 16:33:02

    Κακο του κεφαλιου του και μαλλον το εχει καταλαβει.

    • Φιλελεύθερη Οικονομία avatar
     Φιλελεύθερη Οικονομία @ Ρηνα 01/05/2013 16:41:28

     τι θελεις να πεις; μιλα ξεκαθαρα, παιχνιδια θα κανουμε;

 36. Άσχετος avatar
  Άσχετος 01/05/2013 15:35:42

  Διάβασα τις απόψεια με προσοχή, πραγματικά εδώ ταιριάζει η γνωστή φράση του επιθεωρητή Κάλαχαν "Opinions are like assholes, everybody has one". Αρκετών οι απόψεις έχουν και αντίστοιχη αξία μιας και όντως άσχετοι με το θέμα λένε ότι τους κατεβάσει η κεφαλή τους. Μερικά θεματάκια.
  1. Το επάγγελμα του αρτοποιού είναι απελευθερωμένο. Όποιος γουστάρει ανοίγει και πουλάει. Για να πουλήσει υπάρχουν προυποθέσεις υγιεινής, πρατηρίου κλπ.
  2 Το bake off υπάρχει στ sm αλλά ο προηγούμενος νόμος έβαζε περιορισμό 12 τετραγωνικά για να γίνει η διαδικασία ψησίματος, αυτό καταργείται και πλέον όποιος γουστάρει μπορεί να ψήνει κατεψυγμένη ζύμη και να πουλάει ψωμί. Άντε βρε εύχομαι και στα ιχθυοπωλεία να πιάνει με το ενα χέρι τον γαύρο και με το άλλο μια φρεσκοψημενη φρατζόλα.
  3. Το 80% των αρτοποιείων είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και όχι αλυσσίδες στις οποίες οι αρτοποιοί και οι οικογένειές τους δουλεύουν σαν σκυλιά και τα κέρδη προέρχονται από την υπερεργασία. Οι περισσότεροι από τους ξερόλες εδώ μέσα αν έμπαιναν σε μια τέτοια διαδικασία θα έφευγαν σε 3 μέρες από τα παράθυρα.
  4. Οι αρτοποιοί μας φοροδιαφεύγουν ενώ τα sm που στήνουν θυγατρικές στην Βουλγαρία, αυτές αγοράζουν τα προιόντα και τα μεταπωλούν υπερκοστοκογημένα στις μητρικές ώστε να φορολογούνται τα κέρδη στην Βουλγαρία και να δικαιολογούν εδώ τις υψηλές τιμές προσφέρουν στον τόπο υψηλές υπηρεσίες. Πέρα από το γεγονός ότι πολλά είναι και ξένης ιδιοκτησίας.
  4. Η τιμη του ψωμιού είναι φθηνή σε σχέση με άλλες χώρες λόγω των αρτοποιών και όχι λόγω των σουπερμάρκετ. Το ψωμί που διατίθεται κυρίως από φούρνους είναι πιο φθηνό από αντίστοιχες ποιότητες στην Γερμανία (παρά το γεγονός ότι το αλεύρι είναι ελαφρά ακριβότερο στην Ελλάδα), ενω το ψωμί του τοστ που διατίθεται κυρίως από sm πιο ακριβό όπως και άλλα προιόντα που πωλούνται κυρίως από sm είναι πιο ακριβά από αντίστοιχα στη Γερμανία.
  5. Σκληρά στάρι παράγονταν ανέκαθεν στην χώρα μας κυρίως στην Αττικοβοιωτία και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας. Τα μαυραγάνια που έβγαζε η Δάφνη Βοιωτίας ήταν ασύγκριτα και έδίναν ψωμί καλής ποιότητας και υπέροχης γεύσης. Αντικαταστάθηκαν με άλλες ποικιλίες επίσης σκληρές αλλά πιο αποδοτικές με αποτέλεσμα να χάσουν σε ποιότητα. Στην Δυτική Αττική το ψωμί μας ήταν πάντα μόνο από σκληρά στάρια, ήταν ποιοτικό και πολύ πιο γευστικό από το ψωμί των μαλακών γι αυτό και επικράτησε σε όλη την Αττική. Αυτός είναι ο λόγος που πλέον οι περισσότεροθ αγρότες στον κάμπο

 37. Άσχετος avatar
  Άσχετος 01/05/2013 15:55:31

  6. Για κάθε θέση που θα κερδίζει η βιομηχανία, θα χάνεται μια θέση από τους φούρνους και πολύ αμφιβάλω αν θα την κερδίζει η ελληνική βιομηχανία διότι προφανώς η κατεψυγμενη ζύμη της Βουλγαρίας και της Κίνας είναι πιο φθηνή από της Ελλλαδας. Αν στόχος μας είναι να κάνουμε τους μικρομεσαίους εργάτες, τότε οκ ζήτω η απελευθέρωση.
  Και δύο τελευταία ανέκδοτα
  1.Οι αρτοποιοί είναι Κεφάλαιο. Γελάνε και οι πέτρες και κλαίει ο Μαρξούλης.
  2. Το ψωμί και το ψάρι, φρέσκο και κατεψυγμένο είναι το ίδιο, έχουν ακριβώς την ίδια διαδικασί παραγωγής και κατάψυξης.
  Αυτό που ζούμε είναι σίγουρα νέμεσις, κυρίω γιατίνοιαζόμαστε περισσότερο για τον ψόφο του γαιδάρου του γείτονα και ας μην έχουμε το παραμικρό όφελος όπως δεν θα έχουμε όφελος έμμεσο ή άμεσο από το bake off.
  Και που είστε, μην ξεχάσετε να ρίξετε λίγο μαγιά στο ψάρι γιατί δεν θα φουσκώσει...

  • George the modern Baker avatar
   George the modern Baker @ Άσχετος 01/05/2013 17:28:06

   Ενδιαφέρον!! Μόνο για "άσχετος" δεν μου φαίνεσθε. Οι θέσεις σας μυρίζουν ζυμάρι και ........ κλειστό επάγγελμα!!!

 38. Φιλελεύθερη Οικονομία avatar
  Φιλελεύθερη Οικονομία 01/05/2013 16:36:04

  Ρε παιδια τωρα παμε καλα; σε μια χωρα που πασχει απο αριστεριτιδα και σοσιαλισμο, εμεις μιλαμε υπερ του σοσιαλισμου; ελεος δηλαδη

  • Άσχετος avatar
   Άσχετος @ Φιλελεύθερη Οικονομία 01/05/2013 17:42:40

   Εγώ δηλαδη που είμαι δεξιός από τα γενοφάσκια μου, οφείλω να υποστηρίξω την ανευ όρων απελευθέρωση του bake off το οποίο δεν θα οφελήσει τον καταναλωτή ούτε οικονομικά κατά την άποψή μου αλλά και σίγουρα όχι ποιοτικά παρα μόνο τα sm και επιπλέον θα πλήξει μικρομεσαίους που θα τους μετατρέψει σε εργάτες των 500 ευρώ; Δεν κατάλαβα αυτό ονειρεύεστε κάποιοι για τα παιδιά σας; Να γίνουν εργαζόμενοι σε αρτοβιομηχανία και όχι αρτοποιοί οι ίδιοι, δηλαδή επιχειρηματίες; Ποιος είναι ο φιλελευθερισμός και ποιος ο σοσιαλισμός; Όπως και να έχει το θέμα προσωπικά θα είμαι με την άποψη που θεωρώ ότι οφελεί το κοινωνικό σύνολο και κατά συνέπεια την πατρίδα μου, αν αυτή χαρακτηρίζεται σοσιαλιστική, δεν έχω πρόβλημα.

 39. Νάσος ο Λύκος avatar
  Νάσος ο Λύκος 01/05/2013 19:33:24

  Απο την ημέρα που αλλαξε ο νομος του bake off έχουμε διαβάσει και αλήθειες αλλα και πολλές αστοχες τοποθετήσεις. Καταρχάς να ξεκινήσουμε από το Τί ειναι το ψωμί: η ζύμη από την οποία κατασκευάζονται τα περισσότερα αρτοσκευάσματα έιναι η πιο απλη συνταγη του κόσμου δηλαδη νερο, αλευρι, αλατι , μαγια ή προζυμι -οπως σας αρέσει-! Γιατι λοιπον κάποιος να το φέρει από την Βουλγαρία και ακόμα περισσότερο από την Κινα!!!!!! Ξερετε τι μεταφορικό κόστος εχει για να έρθει το προιον από εκει? Μυθος λοιπόν ,το μεγαλύτερο μερος των προψημένων αρτοσκευασμάτων παραγεται στην Ελλαδα από ελληνικές αρτοβιομηχανίες με άλευρα που αγοράζουν από τοπικούς μύλους.

  Θα συμφωνήσω με τον κο Ανδρεα σχετικά με την LIDL και τα προϊόντα που πουλάει. Στην περιοχη μου στο Μενίδι ανοιξε πριν 2 μηνες καταστημα που ψηνει ολη μερα ψωμιά. Οποτε και να πας εχει φρεσκοψημένα ψωμια σε ασυγκριτες τιμες!! Εχθες πηρα συγκεκριμένα χωριατικο ψωμι με πολύ χαμηλή τιμή και πηγα στις 6 το απογευμα και ηταν ζεστό , μολις ειχε βγει από τον φουρνο ! Γιατι να παω στον φουρνο που το εχει 0,80 και αν το εχει στις 6 το απογευμα και απο τι ωρα θα το εχει ψησει......

  Και για να προλάβω τους ενθερμους υποστηρικτές που ειναι υπέρ της φαμίλιας των αρτοποιων η lidl ειναι εταιρία με ελληνικο φορολογικό μητρώο , απασχολεί ελληνες εργαζόμενους, αγοράζει από έλληνες παραγωγους , πληρωνει φορους στο ελληνικό δημόσιο και συνεχίζει να επενδύει σε νεα καταστηματα που λιγοι ελληνες επιχειρηματίες το κάνουν (μαλλον κανουν το αναποδο!!)

  Τα πράγματα ειναι απλά και μπροστα στα ματια μας ....

  • Άσχετος avatar
   Άσχετος @ Νάσος ο Λύκος 01/05/2013 22:26:13

   Εσύ πρέπει να είσαι μάγος. Ρίχνεις τα υλικά καιαιαιαιαιαιαι Τσουπ νάτο το λαχταριστό ψωμάκι. Ούτε εργατικά, ούτε ρεύμα, ούτε φόροι ούτε τίποτα και τα υλικά είναι το ίδιο φθηνά. Επιπλέον είναι τόοοοοοσο ακριβά τα μεταφορικά που οι εισαγωγές είναι ασύμφορες, γι αυτό έχουν κυριαρχήσει τα ελληνικά προιόντα. Θέλω να δω τι άλλο θα σκεφτείτε για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Είναιν δικαίωμά σας να προτιμάτε όποιο προιόν θέλετε να βιάζεταε την λογική δεν έχετε κανένα δικαίωμα

 40. Katerina avatar
  Katerina 01/05/2013 19:57:22

  Συμφωνω με Ανδρέα και Νασο . Στην δική μου περιοχη (Ελληνικο) εχει bake off και ο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και η lidl και ψωνίζω από τις προσφορες και από τους δύο . Επειδη ειμαι εργαζόμενη μητέρα και τα πρωινά δεν μπορω να αγοράσω ψωμί για τα προγευματα των παιδιων πηγαίνω το απογευμα σε ενα από τα 2 καταστηματα να παρω ψωμάκια . Ενα πράγμα οφειλω να ομολογίσω , εχω παρει απιθανη μπαγκέτα από τον ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ , λαχταριστη και ολόφρεσκή που τρελένει τα παιδία μου και σημερα μάλιστα αγόρασα τσουρεκάκια ζεστα από την lidl για να δωσω το πρωι στα παιδια που ηταν τόσο λαχταριστα που χάλασα την νηστεία μου... Νομίζω ότι τα προϊόντα στα sm δεν εχουν τιποτε να ζηλέψουν από τα προϊόντα του παραδοσιακού φουρνου!!

 41. Άσχετος avatar
  Άσχετος 02/05/2013 00:52:53

  Εγω σκέφτομαι το πάσχα αντί για προβατάκι, να σουβλίσω τον Αστραχάν από τον ιππόδρομο. Τα παιδιά μου τα τσάκισαν τα μπιφτέκια με αλογάκι που μου πούλησαν στο SM άσχετα αν τα αγόρασα για βοδινό. Θα ξαναπάρω σίγουρα, είναι και πιο φθηνό από τα κρεοπωλεία.

 42. George the modern Baker avatar
  George the modern Baker 02/05/2013 09:11:03

  Αγαπητέ άσχετε αρτοποιέ για τις κατεψυγμένες τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, κρουασάν και τόσα άλλα κατεψυγμένα που αγοράζουν και πουλάνε πολλοί φούρνοι τι λέτε; Εκεί δεν ...... πειράζει; Σήμερα σε πολλά αρτοποιεία τουλάχιστον το 70% των προϊόντων είναι εμπορίας! Ούτε αυτό ........... πειράζει; Επίσης μόνο σε λίγα αρτοποιεία έχω δει ενδείξεις με συστατικά, αλλεργιογόνα κλπ. Για σημάνσεις κατεψυγμένων δε, ούτε λόγος! Ούτε αυτό ............. πειράζει; Η "ευαισθησία" σας για τους καταναλωτές είναι μάλλον επιλεκτική!!!

 43. Geros avatar
  Geros 02/05/2013 09:11:44

  Ο χαρακτηρισμός ως assholes όλων όσων διαφωνούν μαζί σας χαρακτηρίζει μόνο εσάς και το δικό σας επίπεδο.

  1. Αγνοείτε (ή μάλλον κάνετε ότι αγνοείτε) το τι σημαίνει κλειστό επάγγελμα , με άλλο τρόπο ήταν κλειστό το επάγγελμα του δικηγόρου και με διαφορετικό του αρτοποιού. Το να μπαίνουν περιορισμοί στο Bake-Of είναι ένα είδος κλεισίματος (όχι φυσικά τόσο σοβαρού όσο σε άλλα επαγγέλματα)
  2. Ο νόμος ΡΗΤΑ απαγορεύει την δημιουργία Bake-OF σε ιχθυοπωλεία , εσείς φυσικά το πετάξατε σαν πλακίτσα μπας και τρομάξετε κανέναν αφελή , γνωστές συντεχνιακές τακτικές ....
  3. Υπάρχουν σκληρά εργαζόμενοι αρτοποιοί κανείς δεν διαφωνεί , διαφωνούμε με το να δίνεται στον οποιονδήποτε η δυνατότητα να κερδίζει βάση απαγορεύσεων σε άλλους σκληρά εργαζομένους. Ξέχασα , μόνο οι αρτοποιοί δουλεύουν σκληρά , όλοι οι άλλοι είναι τεμπέληδες .... κούνια που σε κούναγε κακομοίρη μου.
  Όσο αφορά τον ορισμό της οικογενειακής επιχείρησης , τι σημαίνει? Ότι ένας φούρνος είναι ιδιοκτησία μιας οικογένειας? Όλοι οι άνθρωποι στην γη έχουν οικογένειες. Σημαίνει ότι δουλεύει μια οικογένεια χωρίς εργάτες σε αυτή? Στα χωριά οι φούρνοι νομίζω είναι τέτοιοι , στην περιοχή που ζω δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ , είναι ή αλυσίδες ή φούρνοι με εργάτες.
  4. Αναφέρατε μια πολύ σοβαρή φορολογική παράβαση , έχετε στοιχεία για αυτό ή είσαστε ένας ΚΟΙΝΟΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ?
  5. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε , μόνο που για να το λέτε πρέπει να το στηρίξετε σε ΣΤΟΙΧΕΙΑ και όχι στον μπάρμπα σας που πήγε στην Γερμανία και σας το είπε! Γκέγκε?
  6. Μια θέση χάνεται και μια θέση κερδίζεται είναι οικονομικά της πλάκας και της ματσούκας, δεν λειτουργούν με τέτοιο τρόπο τα πράγματα , οι αγορές μεγαλώνουν κιόλας , δεν υπάρχει μόνο αναδιανομή. Ακόμα μπορεί να μην χάσει κάποιος την δουλειά του γιατί μειώθηκαν 5% τα κέρδη του ιδιοκτήτη του αρτοποιείου που δουλεύει. Εκτός αν είναι τόσο κολλημένοι στα κέρδη τους οι αρτοποιοί που με το παραμικρό θα απολύσουν , εσείς τους ξέρετε καλύτερα ...
  7. Ο ιδιοκτήτης ενός φούρνου είναι κεφαλαιοκράτης σύμφωνα με τον Marx , τα παράπονα σας στον Κάρολο και όχι σε εμένα. Άλλη φορά να διαβάζετε κανένα βιβλίο πριν ανοίξετε το στόμα σας.(τι λέω? εδώ τον Marx δεν τον διάβασαν αυτοί που ψηφίζουν ΚΚΕ , θα τον έχει διαβάσει ο εκπρόσωπος της συντεχνίας των αρτοποιών?)
  8. Ο σχολιαστής που έκανε τον παραλληλισμό δεν είπε ποτέ ότι είναι το ίδιο πράγμα , δεν έχετε την ευφυΐα για να καταλάβετε τον παραλληλισμό?

 44. η Dimi avatar
  η Dimi 03/05/2013 16:34:06

  Αρτοποιήματα από τον Φούρνο της Γειτονιάς

  Η Καλή Μέρα, από το πρωί φαίνεται!
  Γι αυτό κι εμείς, από τα χαράματα ξεκινάμε
  τη παρασκευή του ψωμιού, με μεράκι,
  από τα καλύτερα υλικά. Έτσι αναδίδεται
  αυτή η ζεστή, η γλυκιά μυρωδιά του φούρνου.
  Του φούρνου της γειτονιάς μας.

  Όσο ο ήλιος ανεβαίνει,
  τα φρέσκα προϊόντα μας, οι πίτες,
  τα κουλουράκια, οι λουκουμάδες,
  τα κρουασάν,
  εναλλάσσονται με τις Καλημέρες μας.

  Μεσημέρι, απόγευμα,
  ο Φούρνος μας είναι ανοικτός όλη μέρα!!

  (Αντιγραφή από τη χαρτοσακούλα του
  Φούρνου της Γειτονιάς μας εδώ, στις
  πανέμορφες εσχατιές του Νομού Αττικής).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.