#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/07/2011 07:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς στρατηγική και βούληση η κυβέρνηση στην Σύνοδο Κορυφής!

Περίεργη εμμονή της κυβέρνησης στην συμμετοχή ιδιωτών

[caption id="attachment_113613" align="alignnone" width="600" caption="Ο Βενιζέλος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αλληλοσυγχαίρονται"][/caption]

Η κ. Μέρκελ φρόντισε χθες να προειδοποιήσει ότι η λύση που θα επιβάλλει αύριο και θα αποφασίσουν οι περιδεείς εταίροι της στην ΕΕ δεν θα απαντά συνολικά στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, αλλά θα εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των γερμανικών τραπεζών – και τα πολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου. Θα πρόκειται δηλαδή για μια προσωρινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται και όποια συμφέροντα εξυπηρετεί

Αυτή η λύση σε κάθε περίπτωση ενέχει την … βεβαιότητα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα, καθώς προβλέπει ουσιαστικά μια «συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό δημοσίευμα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η πρόταση Γερμανών «σοφών» προς την Μέρκελ προβλέπει μια δραστική απομείωση - κατά 50% - της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν ως το 2014 σε συνδυασμό με ανταλλαγή ομολόγων, με νέα, που θα εκδώσει  ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF. Με τον τρόπο αυτό οι «σοφοί» της Μέρκελ εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί αυτοστιγμεί στο 106% (από το 150% που προβλέπεται να αγγίζει οσονούπω) και παράλληλα διασφαλίζεται η ΜΗ μετάσταση της κρίσης στην καρδιά της Ευρωζώνης, με πρώτη την ίδια τη Γερμανία.

Η πρόταση βασίζεται μεταξύ άλλων σε λογιστικά στοιχεία που δείχνουν πως οι γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες – κάτοχοι ελληνικών ομολόγων μπορούν να αντέξουν μια απομείωση κατά 30% με 50% της έκθεσής τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Λεπτομέρεια που ορθά επισημαίνει και το Πρώτο Θέμα : οι Γερμανοί … λογιστές θεωρούν δεδομένες τις απομειώσεις για τις γερμανικές τράπεζες καθώς θεωρούν «αναπόφευκτη» τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αυτό τιμολογείται και αξιολογείται από τους οίκους ως «επιλεκτική χρεοκοπία» για να μην ξεχνιόμαστε ...

Όπως εξάλλου σημειώναμε χθες η Γερμανία είναι μέχρι στιγμής, εκτός από τους κερδοσκόπους, η απόλυτη κερδισμένη της ελληνικής κρίσης.  Εκ πρώτης όψεως η κ. Μέρκελ, φαίνεται «σωστή» όταν μας λέει ότι οι ιδιώτες που συμμετείχαν στο πάρτι των ελληνικών ομολόγων, πρέπει τώρα να συμμετάσχουν και στο λογαριασμό.  Όμως το λέει τώρα, που οι δικές της τράπεζες «ξεφόρτωσαν» τα ελληνικά ομόλογα.  Η πολιτική αυτή δεν απλώς λάθος, είναι επικίνδυνη.

Και ο κ. Παπανδρέου (στις τηλεφωνικές του συνομιλίες χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς) και ο κ. Βενιζέλος (σε όλους τους τόνους) θέλουν τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους. Αυτό αυξάνει άμεσα το κόστος δανεισμού, απειλεί να βάλει τη χώρα σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, επιδεινώνει όλα τα δραματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την έλλειψη ρευστότητας.  Αντίθετα, η θέση της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά είναι κατά της συμμετοχής των ιδιωτών και της “επιλεκτικής χρεοκοπίας” και υπέρ του Ευρωομολόγου.

Με την θέση αυτή συμφωνούν και πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπης (Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ολι Ρέν) αλλά και η Γαλλία και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ που θέλουν να διαφυλάξουν το ευρώ και την ευρωζώνη. Αυτονόητο είναι ότι, ως άμεσα ενδιαφερόμενες,  με την θέση Σαμαρά συμπλέουν Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και το Βέλγιο.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου όμως συμπαρατάσσεται ανοικτά με την Μέρκελ και τους Γερμανούς και δηλώνει ότι είναι υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών, αλλά εναντίον της επιλεκτικής χρεοκοπίας, που κατά τα άλλα, όπως μας πληροφορεί ο κ. Βενιζέλος «δεν είναι και τίποτα φοβερό» !!!

Τίθενται ως εκ τούτου τα εξής απλά ερωτήματα:

1.  Αφού δεν είναι «τόσο φοβερή» η επιλεκτική χρεοκοπία, τότε γιατί είναι εναντίον της η κυβέρνηση;

2.  Αφού η κυβέρνηση είναι υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών (που όλοι πλην της Μέρκελ θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία) τότε πως η κυβέρνηση είναι την ίδια στιγμή εναντίον της επιλεκτικής χρεοκοπίας;

3.  Πως η κυβέρνηση δηλώνει, πάλι την ίδια στιγμή ότι είναι υπέρ του Ευρωομολόγου όταν όλοι γνωρίζουν ότι προωθείται το Ευρωομόλογο για την μην υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών και επιλεκτική χρεοκοπία εξαιτίας της;

Και δίνονται (συμπερασματικά) οι εξής απαντήσεις:

1.  Είτε η κυβέρνηση δεν ξέρει τι λέει.

2.  Είτε η κυβέρνηση δεν ξέρει να πλασάρει αυτό που έχει συμφωνηθεί

3.  Είτε κυβέρνηση κάνει ό,τι της κατέβει στο κεφάλι

Όπως επισημάναμε ήδη, καθίσταται πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση πάει στη Σύνοδο με το σχέδιο… «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει». Και το εναλλακτικό ... «ό,τι κάτσει».

Με κατεβασμένα παντελόνια, χωρίς στρατηγική, χωρίς plan B σε περίπτωση που “στραβώσει”, πράγμα πολύ πιθανό μετά τις δηλώσεις Μέρκελ να μην περιμένουμε και πολλά από τη συνάντηση.

Λένε ότι η "κόκκινη γραμμή" τους θα είναι να μη δεχθούν λύση μόνο για την Ελλάδα. Μας αυτά τα έλεγαν από τον περασμένο Μάρτιο και να που φτάσαμε. Το θέμα είναι αν έχουν να προτείνουν κάτι. Κανείς δεν ξέρει τι κρύβεται στο θολωμένο τους μυαλό.

Ό,τι πουν οι άλλοι θα το δεχθούμε ασμένως χωρίς να μπορούμε ούτε ένα διαπραγματευτικό όπλο να χρησιμοποιήσουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. STATHIS avatar
  STATHIS 20/07/2011 08:42:45

  Η εμμονή (κι οι εμμονές) δεν είναι κάτι περίεργο για το "ΠΑΣΟΚ" άλλωστε ,κι αυτό δε το ξέρουμε ακόμη , Μπορεί να έχει εκπονηθεί κάποιο "σχέδιο" από τα πολλά γραφεία "συμβούλων" που συνεργάζεται ο ΓΑΠ , ίσως και από την ΑΔΕΛΦΙΚΗ εταιρία συμβούλων ... ! Who can realy knows ??!

  Δυστυχώς με τη κατάσταση της "ενημέρωσης" μέσα από τα ΜΜΕ & το "τύπο" γενικότερα ...... ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ παρά μόνο όταν είναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ !!


  *ex mea sententia.

 2. drider avatar
  drider 20/07/2011 09:32:13

  Καλημέρα σας. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει από τον Μάιο του 2010. Το μνημόνιο υπήρξε για να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά οι δανειστές μας, αλλά και για να πραγματοποιηθούν όλες οι αλλαγές στα ασφαλιστικά και στα εργασιακά θέματα, που ήθελαν μετά επιτάσεως τα κόμματα εξουσίας αλλά που αποτελούν και γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (flexicurity).

  Ήρθε η ώρα να επωμιστούν ένα μέρος του κόστους της κρίσης και οι ιδιώτες. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο από μόνο του, αλλά θα ήταν επαρκέστερο να τεθούν παράλληλα και κάποιοι κανόνες στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το τελευταίο μάλιστα είναι ακριβώς κάτι που θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί το 2008, αλλά έμμεινε μόνο στο επίπεδο των συζητήσεων...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ drider 20/07/2011 13:45:59

   Το "flexi-", το βλέπουμε και το νιώθουμε στο πετσί μας καθημερινά. Το "-curity", το βλέπεις εσύ πουθενά;

   • drider avatar
    drider @ Αυριανιστής 20/07/2011 14:10:06

    Το έγραψα προκειμένου να μην έχουμε αυταπάτες περί των πολιτικών που προωθεί η ΕΕ διαμέσου των πιο επίσημων διακηρύξεων της, όπως η συνθήκη της Λισσαβόνας.

    Δες και το ακόλουθο ενδιαφέρον κείμενο "Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ FLEXICURITY":
    h**p://stasiepisfaleias.wordpress.com/category/flexicurity/

    Στην δικιά μας περίπτωση και όχι μόνο υπάρχει μια επιτάχυνση των "προσαρμογών" που ούτως ή άλλως έχουν προγραμματισθεί να λάβουν χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα όλα αυτά "κουμπώνουν" μια χαρά με μέλλουσες πολιτικές, όπως π.χ. το περίφημο "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας".

 3. NEOTERA avatar
  NEOTERA 20/07/2011 11:13:32

  Εχει αλλάξει θέση ως προς τη συμμετοχή των "ιδιωτών" η Παγκόσμια διακυβέρνηση της Αθηνας, ή μου φαίνεται ? Ο Παπάκ δεν ήταν κατά, παρότι εξηγούσε ότι είναι δίκαιο να συμμετέχουν στο ρίσκο ?? Αυτή δεν ήταν και η αμερικανική θέση ? Αλλάξε, γιατί ? Αλλαξε μόνο για την άτυχη Χελλάς ?? Σχετίζεται αύτή η αλλαγή με το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας μήπως ?
  Τελικώς ομως, η ουσία των ερωτημάτων βρίσκεται εδώ όπου λέει ο STATHIS.
  "Δυστυχώς με τη κατάσταση της “ενημέρωσης” μέσα από τα ΜΜΕ & το “τύπο” γενικότερα …… ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ παρά μόνο όταν είναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ !!"

 4. ΔΗΜΟΣ avatar
  ΔΗΜΟΣ 20/07/2011 11:29:49

  ΦΙΛΟΓΕΡΜΑΝΟΙ; Η ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΞΕΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ;

 5. Στάθης Σαραφόπουλος avatar
  Στάθης Σαραφόπουλος 20/07/2011 11:30:51

  - Και καλά αυτοί όλοι στις Βρυξέλλες, Ρώμη, Βερολίνο κλπ κάνουν τα σχέδια τους...
  Ο δικός μας... ο Γιωργάκης... τι κάνει;;
  - Μην ανησυχείς!
  Δεν χρειάζεται σχέδια.... και χάρτες... ένεκα πρακτικό μυαλό.
  Τόσα νησάκια και παραλίες έχουμε!

 6. ataktos avatar
  ataktos 20/07/2011 11:43:51

  έχουμε καλοκαίρι ..και ο μπουλης βάζει ... κιλά χιχχι

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/07/2011 12:11:30

  Πολύ σωστή επιλογή φωτογραφίας για το συγκεκριμένο θέμα.

  Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Νεότερα η εισαγωγή της συμμετοχής ιδιωτών σχετίζεται με το επικείμενο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ δημόσιας περιουσίας.

  Η Ελλάδα θυμίζει όλο και περισσότερο Ανατολική Γερμανία πριν τη πτώση του Τείχους, τα γεγονότα που έλαβαν τότε χώρα μετά το 1989 δεν απασχόλησαν πολύ την Ελλάδα, καθότι εισερχόμαστε τότε στη περίοδο της τεχνητής ευημερίας μας.

  Ο διόλου τυχαίος ΣΟΪΜΠΛΕ ήταν ο σχεδιαστής της Ενοποίησης των 2 Γερμανιών και της συμφωνίας (βλέπε Der Vertrag, The Treaty) που καθόριζε τις λεπτομέρειες και τη δημιουργία του ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΟΤΕ HOLDING ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΓΡΑΦΩ ΤΟΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ HOLDING ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ EVER), του περίφημου TREUHAND (Ταμείο Ξεπουλήματος) που έληξε τη λειτουργία του το 1994 ή 1995, μέσα σε ΣΩΡΕΙΑ σκανδάλων χρηματισμών - οι βαλίτσες συχνο-πυκνο-πηγαινοέρχονταν στην Αλεξάντερ Πλατς- έχοντας ξεπουλήσει τις υποδομές και την υπόσταση μιας ολόκληρης BIOMHXANIKA KAI ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΥΠΕΡΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗΣ χώρας (της Ανατολικής Γερμανίας).

  ΤΟΤΕ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.
  Οι Ανατολικογερμανοί το ΒΙΩΣΑΝ ΩΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

  Ο ΣΟΪΜΠΛΕ (ο οποίος αργότερα έχει εμπλακεί σε υπόθεση συναλλαγής με έμπορο όπλων) είχε διορίσει τον ΝΤΕΤΛΕΦ ΡΟΒΕΝΤΕΡ Επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
  Αυτός ο Ροβέντερ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ένα βράδι στο σπίτι του (λέγεται ότι εκείνο το βράδι είτε "έλειπε" είτε ότι είχε "απολύσει" τη φρουρά του, άγνωστο γιατί) και η υπόθεση έκτοτε έχει μείνει άλυτη, με πληθος βιβλίων, εκπομπών και αναλύσεων να έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Η γυναίκα του τραυματίστηκε και ο γιος του επίσης.

  Άλλοι είπαν ότι ήταν τρ0μ0κράτες που τον δολοφόνησαν (φράξια κόκκινος στρατός), άλλοι ότι ήταν η Στάζι, άλλοι ότι το περιστατικό έγινε εξ αιτίας μαύρης συναλλαγής και "ριξίματος" των "εταίρων".

  Ο ίδιος ο Σόιμπλε πυροβολήθηκε λίγο αργότερα με 3 σφαίρες από έναν "ψυχοπαθή σχιζοφρενή" -)έτσι είπαν, τον άρπαξαν και τον οδήγησαν στο ψυχιατρείο κατευθείαν!!!...) και έκτοτε ο Σόιμπλε εστάλη "τροχοφόρος" να κοιμάται σε κρεβατοκάμαρα που θυμίζει θωρακισμένο μπούνκερ...

  Μικρή σημαντική λεπτομέρεια:
  Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όπου επιχειρεί ο Σόιμπλε (έχων χρηματίσει και ως ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ έχοντας λάβει και το ΒΡΑΒΕΙΟ BIG BROTHER για τη δραστηριότητα που εκεί ανέπτυξε) στεγάζεται στο άλλοτε Κτίριο του Treuhand που ονομάζεται τιμής ένεκεν Detlev R0wedder Building στη Βίλχελμστρασσε.

  Φέτος, στα 20 χρόνια της επετείου της εκτέλεσης/δολοφονίας του Διευθυντή του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ο Σόιμπλε εκφώνησε ένα συγκινητικό επικήδειο στη μνήμη του άλλοτε δεξιού του χεριού...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 20/07/2011 12:16:49

   Η πεπατημένη της Ανατολικής Γερμανίας ακολουθείται κατά γράμμα στην περίπτωση της Ελλάδας μέχρι στιγμής...

   Απομένει να δούμε και τη συνέχεια...

   Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ αλλενάκι 20/07/2011 13:50:03

    Ακριβώς! Και όχι μόνο στην οικονομία. Από πέρυσι κιόλας:

    h**p://www.antinews.gr/2010/04/27/42393/

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Αυριανιστής 20/07/2011 14:22:45

     βέβαια, εσύ διατύπωσες τις πρώτες επισημάνσεις για τις παράλληλες πορείες που ακολουθούνται

     οι υπόλοιποι δεν είχαμε ιδέα, διότι το δράμα της Ανατολικής Γερμανίας χάθηκε μέσα στις θριαμβικές ιαχές της ενοποίησης

     ήρθε η σειρά τους να αποκαλυφθούν τι έκαναν με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο σχεδίαζαν τους βομβαρδισμούς χώρας σε ευρωπαϊκό έδαφος και που μας απασχόλησαν στην Ελλάδα πολύ περισσότερο

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/07/2011 12:19:46

  Σήμερα επικυρώθηκαν στη βουλή οι EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑΡΙΟΙ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ (το ΔΣ του Ταμείου ΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ και του ΛΑΟΥ ΤΗΣ)

  Οι ΘΕΩΡΗΤΙΚΑΡΙΟΙ εδράζονται υψηλότερα.

 9. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 20/07/2011 12:48:29

  Οι κυβερνώντες ΕΧΟΥΝ και στρατηγική και βούληση...ΠΩΣ,αφενός,ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ,ΤΑΧΥΤΕΡΑ και ΤΕΛΕΙΑ,όσα έχουν ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ στους ξένους πάτρωνές τους αφετέρου στη συνέχεια να μας τα ΣΕΡΒΙΡΙΣΟΥΝ,βαφτίζοντας το ψάρι κρέας.....

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/07/2011 13:04:20

  Παραδόξως, η πατρίδα των οίκων ΗΠΑ (εμμέσως, διότι ο Ομπάμα ετάχθη εναντίον της επιλεκτικής χρεοκοπίας αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι, που φέρνουν στη Γερουσία διάταξη για να εμποδίσουν το δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας με χρήματα των αμερικάνων φορολογούμενων) είναι αντίθετη στη συμμετοχή ιδιωτών και όλη η ελληνική αντιπολίτευση, δεξιά και αριστερά.

  Συμμετοχή ιδιωτών σημαίνει π.χ. ότι η Ελλάδα περνάει στα χέρια της Goldman Sachs, της Fitch, της Pimco, της Dagong.

  Ποια η διαφορά από τη συμμετοχή θεσμικών: το ανεξέλεγκτο της δράσης των ιδιωτών συγκριτικά προς το σχετικά ελεγχόμενο της δράσης θεσμικών.

 11. Stefanos avatar
  Stefanos 20/07/2011 13:48:24

  Έχω την αίσθηση ότι η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο αεροπλάνο που χάλασε ακόμη και το σύστημα του αυτόματου πιλότου. Όσο για τον Βενιζέλο πάντα τον βλέπω να γελάει σαν χαζό στις συσκέψεις με τα άλλα τα ξεμωραμένα της Ευρώπης. Ή δουλεύονται όλοι μαζί ή τον δουλεύουν και παριστάνει τον ευτυχισμένο. Για δε την Ευρώπη με τους ηγέτες που έχει σήμερα, την βλέπω σύντομα υπό διάλυση.

 12. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 20/07/2011 13:51:59

  Θυμάσαι την πτώση του αεροπλάνου της "Helios" προ εξαετίας; Όλοι οι επιβαίνοντες, έχοντας χάσει τις αισθήσεις τους από την υποξία, πετούσαν ακυβέρνητοι για μιάμιση ώρα προς το θάνατο...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Αυριανιστής 20/07/2011 13:52:26

   (Απάντηση στο σχόλιο του Στέφανου.)

 13. BlueSky avatar
  BlueSky 20/07/2011 15:06:59

  O γκαπ δήλωσε: ''Make or break moment'' το timing της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα. Στην Ελλάδα πως θα το έλεγε ένας έλληνας πρωθυπουργός;;
  Είναι η στιγμή να γίνει ή να σπάσει;;
  Τώρα είναι η στιγμή για να δοθεί λύση;;
  Ή τώρα ή ποτέ;;
  Ή θα δοθεί λύση τώρα ή ποτέ;;
  Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα;;
  Μολών λαβέ;;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ BlueSky 20/07/2011 15:22:30

   Επακριβώς την έκανε τη δήλωση; Στα... αγγλικά;

   • BlueSky avatar
    BlueSky @ Αυριανιστής 20/07/2011 20:34:34

    Οφ κόουρσε Αυριανιστή μου!!!

 14. Nikos avatar
  Nikos 20/07/2011 15:35:51

  ή "για ποιόν κτυπά η καμπάνα?"
  Πάντως ο Σάμουελσον, αν και το φανταζόταν, δεν είχε υπόψη του τότε το τώρα.

 15. Nikos avatar
  Nikos 20/07/2011 15:36:59

  ή "για ποιον χτυχπά η καμπάνα"

 16. EU avatar
  EU 20/07/2011 20:59:36

  Το άρθρο θέτει το εξής ερώτημα:
  " ......
  3. Πως η κυβέρνηση δηλώνει, πάλι την ίδια στιγμή ότι είναι υπέρ του Ευρωομολόγου όταν όλοι γνωρίζουν ότι προωθείται το Ευρωομόλογο για την μην υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών και επιλεκτική χρεοκοπία εξαιτίας της;"

  Δεν είναι αντιφατικά τα δύο, άσχετα πώς παρουσιάζονται πρός το παρόν για λόγους τακτικής (των άλλων, όχι του παιδιού).

  Το ευρωομόλογο, όταν εκδοθεί, θα προσφέρει την αναγκαία εξασφάλιση/εγγύηση ότι το δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης (θα) είναι βιώσιμο.
  Αυτό για χώρες όπως η Ελλάδα θα προσφέρει το καρότο.
  Το μαστίγιο θα είναι διπλό:
  α) σκληρό και διαρκές conditionality για την Ελλάδα (Πορτογαλία, Ιρλανδία κ.λ.π.) με θέσπιση και απαιτητικών αλλά αναγκαίων δημοσιονομικών κανόνων (εντυπωμένων και στο Σύνταγμα με την πρώτη αναθεώρηση), για το πρωτογενές πλεόνασμα του Π/Υ και το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.
  β) αναδιάρθρωση του χρέους με συμβολή και των ιδιωτών πιστωτών (ακόμη και με "κούρεμα").

  Το καρότο θα δείχνει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης κατάλαβαν επιτέλους (!!!!!!!) ότι είναι μέλη μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης και θα πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα όταν τα μέλη της υφίστανται ασύμμετρες διαταραχές. Το μαστίγιο θα δείχνει ότι οι ανεύθυνες συμπεριφορές (κυβερνήσεων και δανειστών) θα τιμωρούνται για να περιοριστεί ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard).

  Ελπίζω μόνο να δοθεί λύση πρίν διαλυθεί η ευρωζώνη ή πριν ο ΓΑΠ μας οδηγήσει σε έξοδο από αυτή...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.