#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/12/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς εθνικό όραμα και ισχυρή κυβέρνηση τα μέτρα δεν θα περάσουν στην κοινωνία

[caption id="attachment_193240" align="alignnone" width="600" caption="Graffiti στην Αθήνα"][/caption]

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στον κυριακάτικο φιλοκυβερνητικό Τύπο, το Μαξίμου δίνει την εντύπωση ότι πλέει σε πελάγη αισιοδοξίας και διαρρέει:  "Η δρομολόγηση μιας λύσης που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος δημιουργούν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση σταθεροποιείται και αποκτά χρονικό ορίζοντα που της επιτρέπει μακροπρόθεσμο πολιτικό σχεδιασμό. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενισχύεται αποκτώντας χαρακτηριστικά εθνικού ηγέτη... "

Μήπως κάποιοι υπερβάλλουν λίγο;  Επειδή, ακόμα και αν το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους λυθεί, κατά το πιο αισιόδοξο σενάριο, την επομένη κιόλας ημέρα θα τεθούν, μετ’ επιτάσεως μάλιστα, τα βασικά ερωτήματα που έπρεπε από σήμερα να μας απασχολούν:

- Ποια Ελλάδα θέλουμε;

- Ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού (η οποία είναι και το βασικό ζητούμενο);

- Με ποια κοινωνική οργάνωση και ποιό πολιτικό σύστημα θα τα επιτύχουμε;

Έχει απαντήσεις η ΝΔ στα σοβαρά αυτά ερωτήματα; Θα περίμενε κανείς ότι με την τόση δουλειά που είχε γίνει από το 2009 και με αφορμή τον αγώνα κατά της Ντόρας, η ΝΔ θα ήταν η μόνη που θα μπορούσε να παρουσιάσει σήμερα ένα συγκροτημένο όραμα για το αύριο.  Συμβαίνει το αντίθετο. Αντί να δει και να αναλύσει τις νέες κοινωνικές αντιθέσεις η ΝΔ επιμένει να αναλύει την κατάσταση με τα εργαλεία του παρελθόντος και να αναγάγει ως κύριο στοιχείο της στρατηγικής της την αντιπαράθεση μεταξύ του «ευρωπαϊκού μετώπου» με βασικό πόλο την ίδια και του"αριστερού ριζοσπαστισμού" του ΣΥΡΙΖΑ. "Το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν στη χώρα δύο βασικοί πόλοι. Από τη μία θα είναι οι «φιλοευρωπαϊστές» και από την άλλη οι «αντιευρωπαϊστές», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα είτε θα επιβιώσουν δύσκολα είτε θα πρέπει να συνταχθούν με έναν από τους δύο συνασπισμούς" λένε στο Μαξίμου και προσθέτουν: "Η ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου που εκφράζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, από τα Δεξιά έως τις παρυφές της Αριστεράς, είναι αναπόφευκτη και βάζει ουσιαστικά τίτλους τέλους στο σκηνικό της μεταπολίτευσης....".

Αυτή η αντιπαράθεση "ευρωπαϊκού μετώπου" - "μετώπου της δραχμής" δεν αποτελεί παρά μια μηχανιστική μεταφορά στις σημερινές συνθήκες της αντιπαράθεσης δεξιάς - αριστεράς. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η κύρια αντίθεση στην σημερινή ελληνική κοινωνία δεν είναι πλέον ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά. Η κύρια αντίθεση είναι ανάμεσα στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού και την μικρή ελίτ του πλούτου και της διαπλοκής που κυβερνούσε τον τόπο και προσπαθεί και τώρα να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία. Κι αυτό παράλληλα με έναν αναπτυσσόμενο και έντονο ευρωσκεπτικισμό σε όλη την κοινωνία.

Τα λέμε αυτά όχι επειδή έχουμε καμιά διάθεση να θεωρητικολογήσουμε, αλλά επειδή από αυτά θα εξαρτηθεί και η στήριξη της κοινωνίας στο εγχείρημα Σαμαρά. Γιατί όπως ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, χωρίς να έχει την κοινωνία μαζί του δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής το Μαξίμου δεν έχει καταφέρει να πείσει την κοινωνία ούτε για την ορθότητα της πολιτικής του, ούτε το αφήγημα του κ. Σαμαρά γίνεται κατανοητό από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Και επιμένουμε πως στην κυβέρνηση δεν έχει κατανοηθεί σε όλες τις προεκτάσεις της ούτε η οργή του κόσμου, ούτε και η πλήρης απαξίωση των πολιτών για τα πολιτικά κόμματα του παλαιοκομματισμού.

"Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα απροσδιόριστο ακόμα κοινωνικό μέτωπο στο εσωτερικό και με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο στο εξωτερικό, είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να χαράξει ένα στρατηγικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες" απαντά στα ερωτήματα αυτά κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Τι στρατηγική να χαράξεις σε αυτό το περιβάλλον της αβεβαιότητας; Δουλεύουμε, οργανωνόμαστε και αναμένουμε».

 Την ίδια στιγμή, στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου θέτουν το ερώτημα τι θα γίνει από τον Ιανουάριο που αναμένονται συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα και οι εστίες της έντασης θα καίνε διαρκώς. Ο Α. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να κινηθεί στη σκληρή γραμμή ή στη «γραμμή της συνέπειας» όπως την ονομάζουν οι υπουργοί που τη στηρίζουν. Η επιλογή, λένε στο Μαξίμου, δεν πρέπει να είναι ούτε τυχαία, ούτε συγκυριακή, καθώς αποτελεί πεποίθησή τους ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κράτους δεν πρόκειται να αποδώσει καμία προσπάθεια και κανένα μέτρο.

Σε τι συμπεράσματα μας οδηγούν όλα αυτά;

Πρώτον και βασικότερο:  Για να επιτύχει το εγχείρημα Σαμαρά πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό αφήγημα. Ένα εθνικό σχέδιο που θα εξηγεί ποια Ελλάδα θέλουμε, για ποιους την θέλουμε και πως την θέλουμε. Επαναλαμβάνουμε:

- Ποια Ελλάδα θέλουμε;

- Ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού (η οποία είναι και το βασικό ζητούμενο);

- Με ποια κοινωνική οργάνωση και ποιό πολιτικό σύστημα θα τα επιτύχουμε;

Δεύτερον:  η χαλαρή συνομοσπονδία των υπουργών να πάει σπίτι της. Ποια είναι τα στελέχη που θα φέρουν την ανάπτυξη; Είδατε έστω και ένα στην σημερινή κυβέρνηση, πέραν κάτι απίθανων τύπων του παρελθόντος που νοιάζονται ΑΚΟΜΑ για το πολιτικό κόστος; Ποιοι είναι εκείνοι που θα αποδείξουν σε ξένους και ντόπιους ότι η οικονομία μπορεί να κινηθεί σε πλαίσια που θα φέρουν επενδύσεις και θα απογειώσουν έργα; Το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού παραμένει το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα της κυβέρνησης Σαμαράς.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος και θέλει να τρέξουν γρήγορα οι υπουργοί του. Είναι επίσης ενοχλημένος με την απροθυμία ορισμένων υπουργών να στηρίξουν την προσπάθεια ενώ θεωρεί ότι άμεσα θα πρέπει όλοι να βγουν στο προσκήνιο και να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική. Γνωρίζει ότι καθυστερήσεις σημειώνονται σε όλα τα υπουργεία, ενώ ισχυρή πίεση από την τρόικα αναμένεται να δεχθούν τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και ενδεχομένως το υπουργείο Υγείας, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι για να υλοποιηθεί η γραμμή της συνέπειας ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης και να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας ισχυρής και αποφασισμένης ομάδας. Στις ιδιωτικές του συζητήσεις ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο αποφάσεων, λέγοντας ότι στην προσπάθεια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και πρόσωπα με κύρος και γνώσεις πέραν των κομμάτων και προσθέτει πως η κυβέρνηση χρειάζεται δομικές αλλαγές.

Τρίτον, το κόμμα να αφυπνισθεί και να συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση.  Κατά γενική ομολογία, συνεχίζει να επικρατεί μεγάλη απογοήτευση στην κομματική βάση για την ακολουθούμενη πολιτική. Η πορεία του κόμματος είναι πτωτική και δεν υπάρχει πίστη στον κοινό στόχο. Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη στην Συγγρού να σταματήσουν να ασχολούνται με την κατάληψη των κυβερνητικών θέσεων και να ασχοληθούν με την  βάση. Να πάνε κοντά της , να της εξηγήσουν, να της δώσουν κουράγιο και να την κάνουν αρωγό της κυβερνητικής προσπάθειας. Αυτό πρέπει να γίνει ιδιαίτερα σε σκληρούς δεξιούς νομούς, στους οποίους ξύπνησαν τα φαντάσματα της Χούντας και νοσταλγοί των Απριλιανών που στεγάζονταν στη Ν.Δ. στρέφονται προς τη Χρυσή Αυγή.

Τέταρτον και ίσως σημαντικότερο από όλα: Δεν θα κουραστούμε να γράφουμε ότι η κοινωνία θέλει αίμα, θέλει να πληρώσουν σκληρά οι υπαίτιοι ή τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς. Ο Σαμαράς για να καταφέρει τους στόχους που έχει θέσει, ξέρει πολύ καλά ότι πρέπει να εφαρμοστούν όσα ψηφίστηκαν και όσα δεσμευτήκαμε ως χώρα έναντι των δανειστών. Δύσκολο εγχείρημα σε μια κοινωνία που βράζει και διαμαρτύρεται έντονα, μη έχοντας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Πως θα περάσουν λοιπόν τα μέτρα; Πως θα εφαρμοστούν οι πολιτικές του νέου Μνημονίου όταν ήδη πολύς κόσμος δεν πληρώνει την εφορία επειδή περιμένουν να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και να ... χαρίσει τα χρέη; Όπως έχουμε ξαναγράψει, ένας από τους τρόπους ανάσχεσης της επερχόμενης κοινωνικής έκρηξης είναι η πραγματική αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης με την παραδειγματική τιμωρία προσώπων που ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία φτάσαμε. Τα υπόλοιπα είναι μόνο λόγια ...

FactorX - Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο εχθρός εντός των πυλών... avatar
  Ο εχθρός εντός των πυλών... 04/12/2012 07:28:12

  Η προσπάθεια επιβολής των Σοβιετικού τύπου μέγα-φόρων (mega-taxes)καταδεικνύει το γεγονός πως πράγματι η Ελλάδα, και κυρίως τα στελέχη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έχουν στο DNA τους τον απάνθρωπο κρατισμό. Ο Ελληνικός λαός αντιμετωπίζει πλέον μία εσωτερική ασύμμετρη άκρως επικίνδυνη απειλή. Ο εχθρός βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια εντός των πυλών: είναι οι κρατικοδίαιτοι φορομπήχτες. Αυτοί είναι οι εχθροί του Ελληνικού Έθνους.
  Η ειρωνία; Ο υποτιθέμενος υποστηρικτής του κρατισμού ΣΥΡΙΖΑ φέρεται-φαίνεται να στηρίζει πιο φιλελεύθερες τάσεις καθώς ζητά λιγότερους φόρους...
  Αν τολμήσουν να βάλουν τους φόρους που τολμούν να διοχετεύουν μέσω ημών τότε και οι πλέον νομιμόφρονες πολίτες-μεσοαστοί-οικογειάρχες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να ευχηθούν την κατάλυση της Φεουδαρχικής Δημοκρατίας....είτε με αριστερά, είτε με δεξιά μέσα...έχει κανένα νόημα άλλωστε;

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Ο εχθρός εντός των πυλών... 04/12/2012 13:53:19

   Αυτό το σχόλιο το έγραψα εγώ. Απλά θα πρότεινα εκτός από το όνομα να φαίνεται και ένας τίτλος...
   Τί να λέμε;

   • Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης @ Τί να λέμε; 04/12/2012 22:09:18

    Σχετικα με τους απιστευτα μεγαλους φορους, που φαινεται να εχουν σκοπο να εξοντωσουν οικονομικα και ιδιοκτησιακα την Ελληνικη μεσαια ταξη, εχεις ενα δικιο. Υπο την εννοια οτι θα στρεψει το μεσο Ελληνα πολιτη (ειδικα αυτον που δεν εκανε ποτε σπαταλη ζωη, που δεν υπερ-δανειστηκε, που δεν πηρε κρατικο-διαιτη θεση για να βολευτει) σε ακραιες επιλογες, ισως οχι μονο εκλογικες... Αφου δεν θα εχει πια τιποτα αλλο να χασει...

 2. Κώστας Κοντοθανάσης avatar
  Κώστας Κοντοθανάσης 04/12/2012 08:05:08

  Περί παραγωγικού μοντέλου: υπάρχουν 200 εκατ. ευρώ περίπου, "κοιμώμενα" στο πρόγραμμα "Μπαλτατζής", για το πρόγραμμα των "Νέων Αγροτών". Πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και να βγει προκήρυξη. Ο δε υπουργός κ. Τσαυτάρης να δει εάν μπορεί να πάρει και επιπλέον κονδύλια για "Νέους Αγρότες", τα οποία ζήτησε μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του, ώστε να δημιουργήσει κι άλλες θέσεις εργασίας στη γεωργία για ανέργους. Χρειάζεται ακόμη να προχωρήσουν άμεσα και τα Σχέδια Βελτίωσης, όπως ονομάζονται οι επενδύσεις στη γεωργία.
  Επίσης, πρέπει να αναθεωρηθεί 0 "Μπαλτατζής", να κοπούν οι δράσεις που δεν παρουσιάζουν απορρόφηση και να βγει άλλο ένα μεγάλο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και έτερο για Σχέδια Βελτίωσης, σε βάθος μερικών μηνών. Έτσι θα απορροφηθεί μεγάλος αριθμός ανέργων και θα ανακουφιστεί άμεσα, σε σημαντικό βαθμό η κοινωνία. Χώρια η τόνωση στο γηρασμένο δυναμικό της γεωργίας!

 3. BLACK QUEEN IN STORM avatar
  BLACK QUEEN IN STORM 04/12/2012 08:23:50

  Εθνικό Ενωτικό ηγέτη όμως, δεν σε καθιστούν ποτέ μόνο τα συγκινητικά αυτοδιαφημιστικά σποτάκια, που προτρέπουν σε αναίτιους πανηγυρισμούς έναν λαό που κοιτάζει αμήχανα, ανασφαλής, απειλούμενος κι απελπισμένος. Οι κόλακες των ΜΜΕ μπορούν να λιβανίζουν όσο τους συμφέρει και οι παρατρεχάμενοι ψάλτες των ωσαννών, επίσης τη δουλειά τους κάνουν ραίνοντας ροδοπέταλα τον Αρχηγό (σ΄αυτόν χρωστούν εξ΄άλλου την προσωπική τους ευημερία και γι αυτούς σίγουρα, είναι ευεργέτης). Χρέος εκείνου που επιθυμεί να εμπνεύσει την κοινωνία, να κερδίσει τις ψυχές των ανθρώπων και να τους πείσει να εργασθούν υπηρετώντας από κοινού ιδέες, στόχους και οράματα, είναι να αφαιρέσει τα ''φίλτρα'' στην επικοινωνία του με το λαό, να αποκτήσει άμεση προσωπική αντίληψη της πραγματικότητας, ν΄ακούσει το σφυγμό του πλήθους κι όχι ν΄αντιλαμβάνεται τη ζωή μέσω πληροφοριοδότησής του από συμβούλους, αναλυτές, συνεργάτες, σοφούς..... Εθνικός Ηγέτης δεν χρίζεσαι. Καταξιώνεσαι μέσα στο χρόνο, με τη συνεπή διαδρομή και τις επαναλαμβανόμενες νίκες σου, που οδηγούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών που τάχθηκες να υπηρετήσεις και την εξασφάλιση της θέσης της χώρας που εκπροσωπείς, στο διεθνές πολιτικό τοπίο. Ο χρόνος και η επιτυχής σου πορεία μονάχα μπορούν να σε επιβάλλουν στη συνείδηση των Ελλήνων ως Εθνικό Ενωτικό Ηγέτη. Όχι οι κομματικές οργανώσεις, ούτε οι φίλοι, ούτε οι θαυμαστές, ούτε κι οι κάθε είδους υστερόβουλοι θυμιατοφόροι. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν !!!! Κέρδισέ τα στην πράξη λοιπόν αν στ΄αλήθεια τ΄αξίξεις, όλα όσα προτρέχουν και ...προστρέχουν, να σου ''χαρίσουνε'' στα λόγια οι επιτήδειοι.... Ξέρεις το δρόμο, αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο, μένει μονάχα να επιλέξεις τη μάχη και όχι τη συνθηκολόγηση.

  • απων-αλφα avatar
   απων-αλφα @ BLACK QUEEN IN STORM 04/12/2012 08:54:08

   Aγαπητή Βασίλισσα, όπως πάντα με την διορατική σου σκέψη φωτίζεις το δρόμο που πρέπει να ακολουθεί ο Ηγέτης. Στόν δρόμο αυτό, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκονται δύο υποψήφιοι ηγέτες: O Σαμαράς και ο Τσίπρας. Μέχρι πέρυσι τον Φλεβάρη προηγούνταν ο Σαμαράς και ο Τσίπρας μόλις και μετα βίας διακρινόταν στο βάθος. Μετά το Φλεβάρη και την υπογραφή του στο μνημόνιο, ο Σαμαράς σταμάτησε και γύρισε προς τα πίσω. Ετσι ο Τσίπρας τον προσπέρασε και βαδίζει πλέον μόνος του στον δρόμο του Ηγέτη. Θα ξαναστρίψει άραγε ο Σαμαράς για να τον φτάσει? Η μήπως σκόπιμα τον άφησε παραδίνοντάς του τη σκυτάλη? Ως την Ανοιξη θα το ξέρουμε...

   • ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ avatar
    ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ @ απων-αλφα 04/12/2012 11:35:38

    "Ως την Ανοιξη θα το ξέρουμε…"

    Γιατί τι θα γίνει την άνοιξη που δεν υπάρχει τον Χειμώνα ;
    Αυτό το επαναλαμβανόμενο από πολλούς "την Άνοιξη θα γίνει ότι είναι να γίνει" ακούγεται σαν να είναι όλα προσχεδιασμένα .Είναι ; Από ποιους ;

    • BLACK QUEEN IN STORM avatar
     BLACK QUEEN IN STORM @ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 04/12/2012 12:49:53

     :-) Από τους Εξωγήϊνους ;
     Μπα...μάλλον μία εκτίμηση περί εξάντλησης αντοχών ακούγεται.....

   • BLACK QUEEN IN STORM avatar
    BLACK QUEEN IN STORM @ απων-αλφα 04/12/2012 12:34:02

    Aγαπητέ ''απώντα-άλφα'' . Mέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 λοιπόν ο κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε αυτό που του ταιριάζει, αυτό για το οποίο είναι εκ φύσεως κατασκευασμένος (κι ας μην το υπερασπίζεται όσο θα έπρεπε και ας μην το αφήνει να επικρατήσει στην καθημερινή του πρακτική) και το έκανε πάρα πολύ καλά. Δε θα ερμηνεύσω τα κίνητρα, τα αίτια, το σκοπό που οδήγησαν στην (εντελώς λανθασμένη κατά την άποψή μου) αλλαγή πλεύσης του, θα περιμένω να περάσει λίγος ακόμα καιρός, ώστε να φωτιστεί απόλυτα το τοπίο, πρώτον γιατί δε θέλω να είμαι άδικη και δεύτερον γιατί λατρεύω τις ανατροπές του αναμενόμενου .
    Ο κ. Αλέξης Τσίπρας τώρα από την άλλη πλευρά, διέθετε πριν απ΄τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις ένα ποσοστό 4%, δυστυχώς διατύπωνε ασαφείς, νεφελώδεις, παρωχημένες και …..λίγο χαλαρές απόψεις για τα Εθνικά θέματα, κάπως ανεδαφικές και πρόχειρες προτάσεις για την οικονομία και γενικά, εξέπεμπε μία ‘’ανωριμότητα’’ μην επιτρέποντας με τις διατυπωμένες έως τότε προτάσεις του, την αύξηση της επιρροής του ‘’Συνασπισμού’’ μέσα στην Ελληνική κοινωνία. Τι άλλαξε σήμερα; Δυστυχώς, όχι πολλά πράγματα. Χρειάζεται ο λόγος του κ. Τσίπρα να γίνει πιο σαφής, ρεαλιστικός, υπεύθυνος, σταθερός και αξιόπιστος στην έκφραση των θέσεων του Συν (ίσως πρέπει να αλλάξουν και κάποιες ‘’θέσεις’’ που δεν εναρμονίζονται με το κοινό αίσθημα όλων αυτών που απαιτείται σήμερα να εκφράσει), έτσι που αντί να συσπειρώνει απελπισμένους, αγανακτισμένους, οργισμένους πολίτες-ψηφοφόρους-μελλοντικούς ….πελάτες (κατά τα ειωθότα) που αναπολούν απεγνωσμένα ένα ένδοξο χθες [που αποκλείεται να μπορέσει κανείς να τους το ….αναπλάσει σύντομα (;)] , να καταφέρει να εμπνεύσει, να πείσει, να στοιχήσει τον κόσμο σε μια κοινή πορεία αντίστασης και ανάκαμψης. Να μην αποτελεί δηλαδή αναγκαστική διαδρομή, αλλά συνειδητή επιλογή.
    Για να μη γράφω όμως κι άλλα και κουράζω, το ιδανικό για μένα, θα ήτανε μιά συγκυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά με Αλέξη Τσίπρα κι απόλυτη σύνταξη ολόκληρου του Ελληνικού λαού σ΄έναν αγώνα ενάντια στα μνημόνια, στους τοκογλύφους, στην εξαθλίωση και στην υποδούλωση. Έχουμε πόλεμο κι αρνούμαι να….διαλέξω.
    Έχω άλλη οπτική. Δε βλέπω ‘’μπροστά’’ τον έναν και ‘’πίσω’’ τον άλλον. Βλέπω τον έναν απέναντι απ΄τον άλλον. Τους παρατηρώ για την ώρα αντιμέτωπους, κι αυτό είναι κάτι που καθόλου δεν ΜΑΣ συμφέρει. (Σε κανέναν μας απολύτως).
    Δικαίωμα στη Χίμαιρα λοιπόν!!!!!
    Εγώ θα ευχηθώ μετά τις επόμενες εκλογές, η εμπειρία, η σοβαρότητα, η σύνεση, η ευφυϊα και η ευαισθησία για τα Εθνικά ζητήματα, να συναντηθούν με το πάθος, τη φρεσκάδα των ιδεών, την επαναστατικότητα, την ορμή, την ανατρεπτική διάθεση και τη δημιουργικότητα που η συμπόρευση των δύο μπορεί να προσφέρει στους Έλληνες και στην Ελλάδα.
    Δε θέλω να …επιλέξω. Απαιτώ το απόλυτο και κατά βάθος, ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΝ ΕΓΩΪΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ.
    Για πρώτη φορά στη ΝεοΕλληνική Ιστορία, ας πραγματοποιηθεί η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ.

 4. αργατεία avatar
  αργατεία 04/12/2012 08:36:55

  "Το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν στη χώρα δύο βασικοί πόλοι. Από τη μία θα είναι οι «φιλοευρωπαϊστές» και από την άλλη οι «αντιευρωπαϊστές», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα είτε θα επιβιώσουν δύσκολα είτε θα πρέπει να συνταχθούν με έναν από τους δύο συνασπισμούς”
  σωστή η διατύπωση αλλά οι αντιευρωπαϊστές ειναι όλα τα κομματόσκυλα από όλο το πολιτικό φάσμα και οι κρατικοδίαιτες δήθεν ελίτ κάθε τύπου, και οι ευρωπαϊστές είναι όλες οι παραγωγικές και ανοργάνωτες δημοκρατικές δυνάμεις της κοινωνίας που θα τους πετάξει στα σκουπίδια. διότι επιχειρείται μια στρέβλωση να εμφανισθούν ως ευρωπαϊστές όλοι οι παλαιοκομματικοί (βενιζέλοι κλπ). Η Γερμανία και οι ΗΠΑ δεν ειναι εχθροί μας! Εχθρός της Ελλαδας είναι η κομματοκρατία την οποία εξέθρεψαν όλες αυτές τις δεκαετίες όλα τα κόμματα, όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές! Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια πολύ πλούσια χώρα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στον δυτικό συνασπισμό δυνάμεων και με πολυδιάστατη διεθνή πολιτική, αρκεί να έχει τις κατάλληλες ηγεσίες (πολιτικές, επιστημονικές, επιχειρηματικές, καλλιτεχνικές κλπ), από τον κομματικό καρκίνο που έχει ζώσει όλη την χώρα πρέπει να απαλλαγούμε. Πρώτος όρος του "εξευρωπαϊσμού" και της ανάπτυξης είναι ο εκδημοκρατισμός!

  • ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ @ αργατεία 04/12/2012 11:39:12

   Όταν λέμε «φιλοευρωπαϊστές» εννοούμε Γερμανική επικυριαρχία στην Ευρώπη ; Αυτό θέλουμε ; Αυτό ήταν το όραμα της ΕΟΚ ;Πως οδηγηθήκαμε εδώ άραγε ;
   Μήπως τελικά οι Αμερικάνοι ξανασώσουν την Ευρώπη από την βουλιμία του Ράιχ ;

 5. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 04/12/2012 08:58:09

  Μιας και εμάς μας αρέσει να λέμε ψέματα στους εαυτούς μας και στους γύρω μας, για να μην προσθέσω ότι μας αρέσει να εξαπατούμε για να αποκομίζουμε πρόσκαιρα "κέρδη", μας είπε ο Γερμανός την αλήθεια: Η ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΕΟΟΟ;;;;; Επενδύσεις γιατί δεν γίνονται από τους Έλληνες του εξωτερικού ώστε τα χρήματα να μείνουν στη χώρα;;;;; Μόνο ξένες επενδύσεις γυρεύουμε;;; Γιατί;;;; Έπρεπε σήμερα να υπάρχουν πεινασμένοι; ****Μέρα των ατόμων με αναπηρία σήμερα.**** Ακούει κανείς;;;;; Επιστράτευση όχι μόνο των πολιτών αλλά και των ισχυρών κ.κ. της Κυβέρνησης. Αποφασίστε!!!! Ή έχουμε πόλεμο ή δεν έχουμε. Αν έχουμε να δουλέψουν και να προσφέρουν όλοι. Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε ΟΛΟΙ.

 6. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 04/12/2012 08:58:15

  Μπήκαμε στον Δεκέμβριο του 2012...Απο τον Δεκέμβριο του 2009, τότε επί αρχικηπουρού, είχαμε φτιάξει καταλόγους, σχέδια επί σχεδίων για να κλείσουμε επιτέλους άχρηστους δημόσιους οργανισμούς..
  Τρία Χρόνια, τρείς κυβερνήσεις ,δεκάδες υπουργοί και ακόμη είμαστε στο κουβεντιαστό για το ΠΩΣ τελικά ΔΕΝ θα απολύσουμε κανέναν αργόσχολο και ΠΩΣ ΘΑ τα καταφέρουμε να ξεγελάσουμε τον σόιμπλε να μας δώσει τα λεφτά και εμείς να δώσουμε αέρα στα πανιά μας με νόμους και ψεύτικες αποφάσεις που δεν αφορούν κανέναν.
  Αυτό το όραμα έχουμε ως κοινωνία.
  Η Ελίτ της Ελλάδος μόνο αυτό ξέρει να κάνει...Και όταν λέει ο σόιμπλες ελίτ ,και της κρεμάει κουδούνια, αναφέρεται σε όλο το πλαίσιο και όχι μόνο την κυβέρνηση.
  Πολιτκοί, επιχειρηματίες,μέσα ενημέρωσης, συνδικαλιστές, παπάδες,όσοι τέλος πάντων ρυθμίζουν την κοινωνική ζωή ,έχοντας υπόψη το τι γίνεται στην γερμανία ,όπου μαζεύτηκαν οι ηγεσίες όλων αυτών πριν 10 χρόνια συμφώνησαν σε ένα σχέδιο και το εκτελούν όλοι μαζί, ηγέτες και κοινωνία.
  Ποιό όραμα της κοινωνίας?
  Εμείς το μόνο που μπορούμε να επιλέξουμε μέσα στην κρίση μας είναι να βάλουμε το γελωτοποιό στον θρόνο αντί για τον βασιλιά..Το αποδείξαμε ήδη στις εκλογές με τα σούργελα που στείλαμε στην βουλή.
  Σε όλους τους κομματικούς χώρους έγινε αυτό..
  Οταν όμως ο βασιλιάς συμπεριφέρονταν σαν γελωτοποιός είναι λογικό ο λαός να επιλέξει τον γνήσιο γελωτοποιό αδιαφορώντας ακόμη και για την αυτοκαταστροφή του.
  Αν ψάχνουμε οράματα θα χαθούμε στο ψάξιμο.
  Εχουμε τα αυτονόητα μπροστά μας , και θέλουμε να ανακαλύψουμε ιδεολογίες για την εφαρμογή τους.
  Ισως μας έπρεπε να διαλυθούμε εντελώς για να συνέλθουμε αλλά αυτό μάλλον δεν γίνεται για λόγους πέραν των δικών μας δυνάμεων και αδυναμιών.
  Είμαστε καταδικασμένοι ιστορικά να πορευτούμε με γελωτοποιούς στον θρόνο.
  Με επαναστάτες της συμφοράς και βοηθούς κηπουρων, ούτε καν κηπουρούς στις κρίσιμες θέσεις .Αυτή είναι η ελίτ μας ,μαυτή πρέπει να πορευθούμε και να πετύχουμε.
  Αν ο πρωθυπουργός δεν αποφασίσει ότι είναι μόνος του ,άντε με κανά δυό ακόμη βοηθούς και όλοι οι άλλοι είναι δια κηπουρικήν ,άρα θα πρέπει μόνος του να κυβερνά (δηλαδή να πράτει τα αυτονόητα και ας είναι δύσκολα) θα χορτάσουμε οράματα.
  Δεν θέλει όραμα για να κατανοήσεις ότι φορολογία 50% στους φτωχούς δεν μπορεί ούτε για αστείο να εφαρμοστεί.
  Πέντε αγράμματους τσοπαναραίους να μάζευαν στην κυβέρνηση θα αποφάσιζαν και θα πετύχαιναν καλύτερα.
  αυτοί τουλάχιστον δεν ψάχνουν ούτε οράματα ούτε ιδεολογίες για το κοπάδι τους. Εχουν γκλίτσα και αν χρειαστεί κόβουν και μερικά για να αραιώνουν,αν δεν τα κόψουν αυτοί θα τα φάει ο λύκος.
  Αποφάσεις επιτέλους χρειαζόμαστε, οράματα χορτάσαμε..
  Εχει ο κλαμμένος,καμμένος,βαρεμένος οράματα...Να φάνε και οι φίλοι μας οι Κύπριοι και να περισέψουν μερικά για να τα δωρίζουμε στους φτωχούς γειτόνους της βαλκανικής, όταν θα γίνουμε σείχηδες και γυρνάμε με κελεμπιες στο πετρελαιιστάν μας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ορεσείβιος 04/12/2012 12:01:29

   Έτσι ακριβώς, ορεσίβειε...
   Ζούμε σε κράτος - οπερέττα, δεν έχουμε στο υπουργείο ούτε φοροτεχνικούς με μυαλό κουκούτσι, αλλά μερικοί ονειρεύονται κελεμπίες ώτ-κουτύρ...
   Ύστερα, βρίσκεις παράξενο που στείλανε στην βουλή άτομα σαν τον μπλακ-εντ-ντέκερ-τατσό ή τον ταμίλ- χαβαλέ;
   Όχι, η "ελίτ" δεν φταίει. Ο Σόιμπλε φταίει, που κρέμασε άδικα τα κουδούνια σε σύμπασα την πολιτικο-κοινωνική "ελίτ".
   Η μόνη πραγματική ελίτ που υπήρχε στη χώρα της φαιδράς αγγουρέας και αξίζει αυτό τον τιτλο, ήταν η φρυγανιά "ελίτ"...
   Αλλά ακόμα και αυτή μετανάστευσε στην γειτονική FYROM.
   h**p://www.inews.gr/203/sta-skopia-oi-fryganies-ELITE.htm
   Έτσι δεν έχουμε πιά καθόλου "ελίτ" - και άδικα τους τα ρίχνει ο ..."κουτσός".

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ ορεσείβιος 04/12/2012 12:15:44

   Όταν λέμε ότι μια κοινωνία πρέπει να έχει ένα "όραμα",
   εννοούμε, εν πολλοίς -όπως εγώ το καταλαβαίνω-, να έχει έναν στόχο και μια κατεύθυνση προς αυτόν.
   Όπως οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ένα "πλάνο".
   Από τα γραφόμενά σας, δεν φαίνεται να διαφωνείτε.
   Ίσως να ενοχλεί ο όρος, επειδή πολλές φορές στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί κενός νοήματος και έχει φθαρεί.
   Η ουσία όμως παραμένει.
   Η κοινωνία (η κρίσιμη μάζα της, τέλος πάντων), για να κινητοποιηθεί και να μην λιμνάζει, πρέπει να θέλει να πάει προς τα κάπου και αυτό να το κάνει με κάποιο σχεδιασμό.
   Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού - θεσμικής, κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης με τη Δυτική Ευρώπη (με την αυτονόητη διατήρηση της εθνικής πολιτισμικής ταυτότητας -εφόσον αυτή υπάρχει ...) θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα τέτοιο "όραμα" για την κοινωνία (άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό έγινε και η ίδια η ένταξη στη τότε ΕΟΚ).
   Το πρόβλημα -κατ΄ εμέ- είναι αφενός ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντικειμενικά στα χειρότερά της από τότε που ενταχθήκαμε,
   αφετέρου ότι η "εικόνα" της (αυτό που ως Έλληνες εκλαμβάνουμε ως "Eυρώπη") έχει υπονομευθεί τα χρόνια της κρίσης, λόγω της φαινόμενης ταύτισής της με την τρέχουσα πολιτική της καθοδήγηση.
   Η "Ευρώπη", όμως, όπως και κάθε κράτος της ξεχωριστά, δεν "είναι" μόνο αυτό που είναι σήμερα. "Είναι" και το παρελθόν της και -κυρίως- το μέλλον της, αυτό δηλ. που εν δυνάμει μπορεί να γίνει.

 7. AGGELOS avatar
  AGGELOS 04/12/2012 09:19:50

  “Το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν στη χώρα δύο βασικοί πόλοι. Από τη μία θα είναι οι «φιλοευρωπαϊστές» και από την άλλη οι «αντιευρωπαϊστές»... Μέγα λάθος! Από την μια θα ναι οι λαθρολάγνοι, ανθέλληνες κι απάτριδες (συμπεριλαμβανομένων των μεγαλοκεφαλαιούχων) και από την άλλη οι εθνικιστές. Εννοείται πως και οι δυο πλευρές θα ειναι αντιευρωπαιστές! Εαν θέλει πραγματι ο Σαμαράς ν αποφύγει αυτόν τον (επικίνδυνο) διαχωρισμό, θα πρέπει να "κατέβει" στα Πατήσια, στα Λιοσια, στη Νεα Φιλαδέλφεια, στους Αγίους Αναργύρους, στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα, κλπ κλπ. Εκεί θα μάθει τον λόγο που όλο και περισσότεροι στρέφονται προς τα άκρα και από κει πρέπει να αντλήσει στελέχη. Ήδη παρατηρείται στο σύνολο της κοινωνίας μία σαφής αντιευρωπαική στροφή ισοδύναμη με αυτήν στην Μεγάλη Βρεττανία. Πώς θα πείσει ο Σαμαράς για το αντίθετο;; Με φόρους τυπου 45%;

 8. Άρης Τ. avatar
  Άρης Τ. 04/12/2012 09:26:30

  Ο Αντώνης ο Σαμαράς και η ΝΔ αποτελούν τη μόνη σανίδα σωτηρίας του τόπου τις δύσκολες τούτες ώρες.

  Του χρόνου τέτοια εποχή που θα έχουν τελειώσει οι γερμανικές εκλογές και θα έχει βγει 100% η Άγκελα, τότε θα δείτε που θα υλοποιήθούν οι υποσχέσεις που έδωσε, στο προφορικό, σε κάποιον διάδρομο των Βρυξελλών, στον πρωθυπουργό μας, για ευρωπαική ενοποίηση κλπ κλπ. Pacta sunt servanda που λέει και συμπαθής τηλεβουλευτής!

  Τότε λοιπόν η Ελλάδα θα εκτοξευτεί από το 35% ανεργία και το 12% ύφεση σε αναπτυξιακούς ρυθμούς που ακόμα και η Κίνα θα τους ζηλέψει!
  Και τότε θα δούμε τις φάτσες όλων αυτών των απαισιόδοξων παπαγάλων των ΜΜΕ τι θα έχουν να πουν!

  Ο Αντώνης ο Σαμαράς επωμιζόμενος όλο το βάρος, θα βγάλει τελικά τη χώρα από την κρίση. Το μόνο που μένει είναι να τον πιστέψουμε ότι με το πρόγραμμά του θα στείλει τη χώρα εκεί που πραγματικά της αξίζει!

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ Άρης Τ. 04/12/2012 11:27:29

   Φίλε Ἄρη, ἀντὶ νὰ περιμένεις θαύματα, πὲς κάτι γιὰ τὶς ἐληὲς ποὺ χρειάζονται χέρια γιὰ νὰ μαζευτοῦν....

  • BLACK QUEEN IN STORM avatar
   BLACK QUEEN IN STORM @ Άρης Τ. 04/12/2012 12:48:11

   .... Πολύ λεπτός και ευφυής, ο τρόπος που λέτε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που ....λέτε αγαπητέ ΄Αρη Τ. :-) :-)

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Άρης Τ. 04/12/2012 13:09:50

   Θέλω κι εγώ από την ουσία που καταναλώνετε!

   • BLACK QUEEN IN STORM avatar
    BLACK QUEEN IN STORM @ σιδεράκιας 04/12/2012 17:59:47

    :-) Κάνει όμως να λαμβάνετε 2 διαφορετικές ουσίες ταυτοχρόνως ;(κοκτέϊλ κάνει;) Τι λένε οι ειδικοί;

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ σιδεράκιας 04/12/2012 19:24:45

    Το αλεξή-ριο της ανανέωσης δεν το ξέρεις?
    Παίρνεις ολίγον Καμμένο λάδι ελιάς,το αναμειγνύεις με Βαρεμένο (εφτά φορές) τσιριζέλαιον και το ανακινείς καλά.
    Προσθέτεις τρία αυγά τουρκίας , ένα ώριμο μήλο απο την κόκκινη μηλιά, μια σκελίδα σκόρδα αιγύπτου και μιά πρέζα κόλιανδρο των ινδιών .Ολα μαζί τα χτυπάς στο γουδί κάθε πρωί , την χρυσαυγη που ανατέλει ο μισός ήλιος,κάπως σαν τον πασοκικό να σου θυμιζει, για 45 μέρες.
    Αν στο μεταξύ έχεις γλυτώσεις απο τα πηδήματα του πετράν,γιατί είναι και αποδοτικός πανάθεμα τον, το πίνεις μονορούφι την 46η ακριβώς στα μαύρα μεσάνυχτα και ξεχνάς όλα τα βάσανα της προηγούμενης ζωής σου.
    Αναγέννηση...Ολική επαναφορά.
    Προσοχή όμως στη συνταγη...Το βαρεμένο τσιριζέλαιο είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να κοπεί...Ιδίως μετά το πέμπτο χτύπημα...Τότες να προσθέσεις αμέσως λίγο νες Κουίκ και Γαρουφαλιά ,αυτήν την κανελη και θα ξαναζωντανέψει η τσιρίδα του .
    Καλή επιτυχία.
    Α, και οχι σε σιδερένιο σκεύος, ξύλινο χρειάζεται για να πετύχει η συνταγη.

    • Κυθήριος Τ. avatar
     Κυθήριος Τ. @ ορεσείβιος 04/12/2012 19:51:59

     Ἡ Ρένα Ἀλεξιάδου εἶστε;

    • BLACK QUEEN IN STORM avatar
     BLACK QUEEN IN STORM @ ορεσείβιος 04/12/2012 20:54:58

     xa xa xa !!!! Τέλειο !!!! Εγώ θα παρέλειπα μόνο το σκόρδο, το μισό ήλιο και την προοπτική-απειλή περί Πετράν.... Και τα τρία είναι εξ΄ίσου κακόγουστα. Επίσης, χλωμό το βλέπω να επιχειρήσω τη συνταγή σας. Προτιμώ τις πιό αυθεντικές γεύσεις, χωρίς περιττές αλλοιώσεις και άχρηστες προσμίξεις. Είναι θέμα αρχής.

     • ορεσείβιος avatar
      ορεσείβιος @ BLACK QUEEN IN STORM 05/12/2012 09:10:46

      Κυρία Βασίλισσα συγγνώμη, αλλά απο αφαιρείται το κατι τις απο όλες τις απολάυσεις της ζωής.
      Το σκόρδο απο τα φαγητά, τον πασοκικόν ήλιον απο την πολιτικήν και τον πετράν απο το σεχ...
      Πάνω απο το 50% του λαού το έχουν δολικμάσει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα επίσημα, κάτι θα ξέρουν όλοι αυτοί περί ορέξεως και απολαύσεως.
      Και τέλος πάντων ,αν δεν μπορείς να αποφύγεις το μοιραίον , τουλάχιστον απόλαυσε το...
      Βάλε λίγο σκόρδο, λίγο πετράν, λίγο ήλιο στην ζωή σου..
      Τι πουλάμε εξ άλλου εν ελλάδι...Ηλιο,μεσογειακή διατροφή (σκόρδο) και πετράν...α και λίγα αγγλικά της Ρένας.
      Της βολευτίνας ρένας .

      Εσείς πάλι είστε εκτός εποχής κύριε νησιώτα.Εμπλέξατε τα κρόμμυα με τους φασίολους...Βέφα με Ρέναν..

     • BLACK QUEEN IN STORM avatar
      BLACK QUEEN IN STORM @ ορεσείβιος 05/12/2012 11:20:42

      Kύριε ...Ορεσείβιε, εσείς εκεί μακριά στα έρημα βουνά όπου ζείτε απομονωμένος, μπορεί βασανιζόμενος εκ του εξόχως καταπιεστικού αισθήματος της... στερήσεως, να θεωρείτε ''αγαθά'' και ''απολαύσεις'' το σκόρδο, τον πασοκοήλιο και τη ''στενή επαφή'' με ανεγκέφαλους :-). Εμείς, εδώ στις πυκνοκατοικημένες ''πολιτισμένες'' πόλεις, έχουμε περισσότερες ευκαιρίες και ποικίλες δυνατότητες επιλογών. Άρα, ευχαριστούμε πολύ, δε θα πάρουμε. ''Μοιραίον'' δε τώρα που το λέτε, βαφτίζουνε συνήθως οι δυστυχισμένοι, αυτοί που πολεμούν τις ηθικές τους αναστολές, τον πειρασμό στον οποίο ετοιμάζονται να υποκύψουν !!!!! Δεν υπάρχει ''μοιραίο'' λοιπόν, εσείς το προκαλείτε το ''μοιραίο σας'', άρα απελευθερωθείτε και βρείτε και το κουράγιο επί τέλους να το απολαύσετε :-). Μην κάνετε άδικα όμως τόοοοση πολλή φασαρία......

     • ορεσείβιος avatar
      ορεσείβιος @ BLACK QUEEN IN STORM 05/12/2012 13:07:10

      Ωρέ τι καταιγιδοφόρος βασίλισσα ενέσκυψε...
      Κυρά Βασίλισσα, για το σκόρδο μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι όχι απλά υπέκυψα αλλά φροντίζω να το καλλιεργώ στους ορεινούς μου μπαχτσέδες άνευ στερήσεως.
      Δια τον πασοκικόν ήλιον δεν μπορώ να επέμβω ώστε να μην μπορεί άλλο να μας ταλαιπωρεί.Θα υπομένω μετά των υπολοίπων το μοιραίον της δύσεως.
      Περί των υπολοίπων μοιραίων, αν είναι να συμβεί μετά της μοιραίας ρένας έχω ήδη απελευθρωθεί απο όλα τα δεσμά.... Δεν θα στερήσωμεν ημείς οι ορεσείβιοι την πασιονάρα της επαναστάσεως να προτάξει τα στήθη της επί των επιπεσόντων αντιδραστικών.
      Τον πετράν θα τον αποφύγουμεν ούτως ή άλλως..Θα φροντίσει και ο ίδιος βέβαια να αποφύγει τα όρη διότι είναι πολύ επικίνδυνος τόπος δια τους τζιτζιφιόγκους του Κολωνακίου.
      Και δεν είναι μόνο τα σκόρδα που τρομάζουν τα λεπτά πρωτευουσιάνικα γούστα των τζιτζιφιόγκων.

 9. yianna avatar
  yianna 04/12/2012 11:03:42

  Χωρίς να θέλω να μηδενίσω τις προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να διαχειρισθεί την κατάσταση, αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε στο μια από τα ίδια, ακολουθώντας την παληά καλή... συνταγή "καθυστέρηση, έως αλλάξει κάτι στο εξωτερικό που θα μας ευνοεί περισσότερο"
  Όλοι τα ρίχνουμε στην Κυβέρνηση, αναρωτιέμαι όμως αυτή η περίφημη αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα, τι έγινε? Οι Περιφέρειες τι κάνουν?οι Δήμοι τι κάνουν, σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Περιμένουν όλοι τον υπουργό Οικονομικών και τον Σαμαρά? Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορούμε να διοικήσουμε. Τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα και ζητούν πρακτικές λύσεις και όχι θεωρίες.
  Ας φωνάξουμε λοιπόν τους Γάλλους και τους Γερμανούς να μας κάνουν κράτος και ας αφήσουμε τις μπούρδες περί Εθνικής Κυριαρχίας, την οποία έχουμε απωλέσει χρόνια πριν.

 10. regeneration avatar
  regeneration 04/12/2012 11:58:34

  Απλά πράγματα κατά τη γνώμη μου:
  Βοηθήσαμε σαν λαός (αυτοί που βοηθήσαμε) να έρθει η δόση, να μη χρεοκοπήσουμε, να παραμείνουμε στο Ευρώ κλπ.
  Κάναμε με αιματηρές θυσίες. Ότι μας ζητήθηκε κάναμε.
  Αντώνη Σαμαρά θες να σε στηρίξουμε και πάλι για μια νέα Ελλάδα.
  Αυτός ο χορός είναι ταγκό πλέον και όχι μοναχικό ζεϊμπέκικο.
  Βοήθησέ μας κι εσύ τώρα.
  Και φτάνουν οι διαπιστώσεις.
  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, (τουλάχιστον αυτό απαιτούν οι συνεπείς πολίτες).
  Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία για κανέναν

 11. blue nile avatar
  blue nile 04/12/2012 13:17:28

  Σαν πολύ εύκολα θεωρείτε ότι πάνε τα πράγματα με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάπτυξη.

  Μάλλον δεν θέλετε να δείτε ότι εκεί θα κριθούν όλα.

  Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
  Ακριβώς επειδή είναι μη βιώσιμο δεν μπορεί να πάρει μπρος και η οικονομία.
  Ποιος επενδυτής θα ρίξει χρήματα σε ένα κράτος που αναμένεται ότι θα πάει σύντομα σε νέα χρεωκοπία;
  Δεν φταίνε οι υπουργοί μόνο για το ότι δεν έχουμε ανάπτυξη. Μάλλον αυτή τη στιγμή έχουν ξεκάθαρα το μικρότερο μερίδιο ευθύνης.
  Η επαναγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά παρόλο που παρουσιάζεται ως πανάκεια από μόνη της δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο.
  Υποτίθεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα αγοράσει στην δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα στο 30-38% της αξίας τους.
  όταν πάνω από τα 2/3 αυτών των ομολόγων τα έχουν στα χέρια τους hedge funds που τα αγόρασαν για να κερδοσκοπήσουν και για να ζητήσουν από το ελληνικό δημόσιο το 100% της αξίας τους.

  Τους επόμενους μήνες θα δείτε κάτι πολύ απλό.
  Ότι με μέτρα 11,5 δις που διογκώνουν την πτώση ζήτησης (το ΑΕΠ θα το ψάχνουμε σε τιμές κάτω από τα 180 δις) όχι ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει αλλά ούτε και επιβράδυνση της ύφεσης.

  • dim avatar
   dim @ blue nile 05/12/2012 04:08:08

   Το χρέος για να είναι βιώσιμο χρειάζεται 2 πράγματα:

   Πρώτον, να έχεις μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα (ή ακόμα καλύτερα πρωτογενές πλεόνασμα)

   Δεύτερον, το επιτόκιο δανεισμού σου να είναι μικρότερο από το ρυθμό ανάπτυξης σου

   Το πρώτο το έχει αναλάβει ο λαός, με τις απίστευτες θυσίες του…

   Το πρώτο σκέλος του δεύτερου (επιτόκια) μόλις διευθετήθηκε, αφού στην ουσία το επιτόκιο δανεισμού μας είναι κάτω από 1%....

   Αυτό που είναι επομένως τώρα το ζητούμενο είναι το δεύτερο σκέλος, η ανάπτυξη… Πρέπει να γίνει εκστρατεία για να φύγει οριστικά ο φόβος της δραχμικής αβεβαιότητας και της μη βιωσιμότητας τους χρέους…

   Επίσης θα ήταν ευχής έργο ο απλός κόσμος που συμμετέχει σε δημοσκοπήσεις να κάνει ένα πείραμα: Ας δηλώσει για δυο-τρεις μήνες ότι στηρίζει Σαμαρά, ας δώσει 10 μονάδες μπροστά τη ΝΔ, και καταποντισμό των ποσοστών Σύριζα και ΧΑ… Θα δείτε ότι μόλις εμπεδωθεί στον επενδυτικό κόσμο, ότι ο απλός λαός στηρίζει το δρόμο αυτό, και δεν υπάρχει πια ο κινδυνος της εξουσίας από Σύριζα και ΧΑ, που θα φέρει δραχμή, εξαθλίωση και εμφύλιο, θα έχουμε αναστροφή του κλίματος εντός λίγων μηνών…. Όλοι θα τρέξουν να επενδύσουν, υπάρχει ήδη κενό 14% που μπορεί να καλυφθεί, και η ανάπτυξη μπορεί να έρθει και από τους πρώτους μήνες του 2013….

   Μόλις χιλιάδες νέοι και άνεργοι αρχίσουν μέσα σε λίγες μήνες να βρίσκουν δουλειά από τις επενδύσεις, ο πολλαπλασιαστής της οικονομίας θα κάνει θαύματα… Ο απλός λαός πρέπει να φερθεί τώρα έξυπνα… Αφού έχει κάνει όλες αυτές τις θυσίες, δε πρέπει τώρα να ρίξει μια και να γκρεμίσει όλα αυτά που έχει πετύχει, και δυστυχώς όσο βγάζει Σύριζα μπροστά στις δημοσκοπήσεις και ΧΑ να ανεβαίνει, τόσο ανακόπτεται η ανάκαμψη, αφού κανένας δε θα τολμήσει να επενδύσει σε μια χώρα που ο ίδιος αυτός που προπορεύεται παροτρύνει να μην επενδύσει κανείς, αφού μόλις ανέβει θα τα επαναφέρει όλα εκεί που ήταν, και άρα άμεσα θα μας οδηγήσει σε δραχμή, εξαθλίωση και εμφύλιο….

 12. Nikos Petropoulos avatar
  Nikos Petropoulos 04/12/2012 13:42:43

  Πριν από ένα χρόνο, κάποιος κακομοίρης έγραφε για μεγαλύτερο κούρεμα http://nikosletter.blogspot.gr/2011/10/blog-post_13.html. Τότε που τα αστέρια έκαναν τα Ζάππεια. Προχθες ο ίδιος έγραφε για έξοδο πρώτα της Ελλάδας, μετά της Κύπρου και μετά της Φινλανδίας. Για δείτε τον...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Nikos Petropoulos 04/12/2012 15:23:14

   Το ίδιο περίπου σε νούμερα (ίσως και κατανομή σε χώρες) προβλέπει ως "τελική λύση" για το Ευρωπαικό πρόβλημα χρέους ο Wolfgang Münchau των FT και του Spiegel:
   h**p://www.antinews.gr/2012/11/29/192401/#comment-1093191
   Η διαγραφή χρέους - αφού πρώτα γράψουν ζημίες οι ιδιωτικοί πιστωτές με το PSI και στη συνέχεια μετατραπεί το χρέος σε διακρατικό - είναι και αυτή μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους, "ένωση μεταβιβάσεων" (Transferunion) όπως με Ευρωομόλογο ή με κοινό ταμείο χρέους. Απλώς συγκαλυμμένη. Όμως με την καθυστέρηση, λέει ο Münchau, θα πληρώσουν πολύ πιό ακριβά την Transferunion οι Γ/Γ και οι λοιποί "Βόρειοι" πιστωτές.

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ Ο Θείος 04/12/2012 15:56:33

    Αν υποψιαστώ ότι τα δικά μας τζιμάνια με τις σκόπιμες καθυστερήσεις τους θα φορτώσουν τους γερμανογάλλους με καμιά πενηντάρα ακόμη, μόνο για τις δικές μας κανονιές ,πάω πάσο.
    Χαλάλι και οι αργόσχολοι του οργανισμού διεκδίκησης ολυμπιακών αγώνων του 2124(ούπς παρεσύρθην) του 2004 ήθελα να πω.
    Αρκεί όμως να φύγουν τελικά εκεί κατά το 2015,αλλιώς θα την φύγουμε εμείς απο το μαγαζί του γεροσόιμπλε.Και μετά ποιός κρατάει τον κουρέα της δραχμής ,τον δραχμαζάνη ντέ, να ρίχνει με την ψιλή κάτι ξεγυρισμένα κουρέματα...Σαν τότες που είμασταν παιδιά και στο σχολείο μας ήθελαν γουλί, με μιά παλιομηχανή σαν ψαλίδι ανοιγόκλεινε χειροκίνητα και έκανε κάτι μαγκώματα η άτιμη.
    Στους τυχερούς τσιριζαίους θα αφηνει και μια υποψία τρίχας πάνω απο το μέτωπο, δίκην γιού εσ μαρίν του 1960.
    Ε, ρε τι μας περιμένει να δούμε και να ζήσουμε ακόμη...Μέχρι και ο καμμένος μπορεί να εφορμήσει υπό τας πτυχάς ,ουχί της δολλαριοειδούς αστερόεσσας αλλά της ερυθράς δρεαπανίδος...Ωιμέ.

    • Samurai avatar
     Samurai @ ορεσείβιος 04/12/2012 18:41:43

     Με την ψιλή μας κούρευαν,ήταν δύσκολα χρόνια,
     με ένα μεροκάμματο επταμελή οικογένεια συντηρούσε ο πατέρας μου.
     Μας έλεγαν οι γονείς μας κουρεύοντάς μας γουλί, πως έτσι δυναμώνουν τα μαλλιά και δεν πέφτουν.
     Παραμύθια..εμένα μου έπεσαν πριν κλείσω τα 35.
     Ο αδερφός μου ο μικρότερος έχει ακόμα..μα είναι όλα γκρίζα.
     Έγινε πιο σοφός,έχει στην αποθήκη του τσουβάλι αλεύρι,ζάχαρη, όσπρια και ζυμαρικά.
     Ζυμώνει η νύφη μου ψωμί,κάνει γλυκά και πίτες,
     χύμα το παίρνουν το κρασί και το μέλι.
     Πηγαίνει ο αδερφός μου με τα παιδιά του στο χωριό και μαζεύει μήλα, αχλάδια,κυδώνια.Όλα όσα διδαχθήκαμε από γονιούς, παππούδες και γιαγιάδες τα εξαργυρώνει τώρα.

   • Nikos Petropoulos avatar
    Nikos Petropoulos @ Ο Θείος 05/12/2012 10:56:40

    Θείε συμφωνώ. Αλλά κάποτε να ανοίξει και η συζήτηση του τι φταίει για την κακοδαιμονία μας, εντός της πατρίδας.

 13. αργατεία avatar
  αργατεία 04/12/2012 21:12:27

  πρώτα ας επανακεφαλαιοποιήσουμε την πολιτική για να απαλαγούμε από την σαβούρα και μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα (τράπεζες κλπ)....

 14. DIMX avatar
  DIMX 04/12/2012 22:19:42

  8η μερα αναπτυξης σημερα μετα την ιστορικη συμφωνια ,ε μην ειμαστε τοσο βιαστικοι.

  • dim avatar
   dim @ DIMX 05/12/2012 04:21:30

   Ας συνεχίσει ο πάντα ευφυέστατος λαός να δίνει πρώτο κόμμα το Σύριζα και τρίτο με ανοδική τάση τη ΧΑ, και δεν θα δεις ανάπτυξη ούτε σε 10 χρόνια... Οι επενδύσεις για να γίνουν πρέπει να ξέρει ο επενδυτής ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές. Όταν ο Τσίπρας βγαίνει και λέει να μην επενδύσει κανένας γιατί η κυβέρνηση αυτή θα καταρρεύσει και όταν έρθει αυτός θα επαναφέρει με ένα νόμο μισθούς εκεί που ήταν το 2009, και άρα θα πάμε στη δραχμή, την εξαθλίωση και τον εμφύλιο, πως θα έρθει η ανάπτυξη μου λες?

   Αν είχαν την ευφυία οι ερωτώμενοι, να καταλάβουν ότι αφού έχουν κάνει τόσες θυσίες, ας κάνουν και μια κίνηση στρατηγικής, ας δώσουν δημοσκοπικά μεγάλο προβάδισμα στη ΝΔ και καταποντισμό Σύριζα και ΧΑ, να δεις για πότε θα είχαμε ανάπτυξη... Και η ανάπτυξη θα έφερνε ευφορία, θέσεις εργασίας κλπ, και μετά το "τέχνασμα" της δημοσκοπικής απάντησης, δεν θα ήταν πια τέχνασμα, αλλά πραγματικότητα....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.