#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/11/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρειαζόμαστε «νέο κόμμα» ή «τρίτη παράταξη»;Τον Μάιο αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα της «τρίτης παρατάξεως».

Η πρώτη παράταξη είναι η «φιλευρωπαϊκή» (σήμερα: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Υπόσχεται και προτάσσει την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη δια της τήρησης, όσο το δυνατόν λιγώτερο επώδυνης, των συμφωνηθέντων.

Η δεύτερη παράταξη είναι η «αντιμνημονιακή-αντικαθεστωτική» (σήμερα: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α.). Επειδή έχει καταστεί πλέον σαφές ότι το «αντιμνημονιακός» από μόνο του, χωρίς σύζευξη με συγκεκριμένη αντιπρόταση, δεν αποτελεί πολιτική ταυτότητα ή πολιτικό στίγμα, το κυρίως πρόταγμα αυτής της παράταξης είναι η αντικαθεστωτικότητα/αντισυστημικότητα, με ό,τι επιμέρους περιεχόμενο της δίνει ο καθένας (και η ποικιλία είναι εντυπωσιακή). Από το ιδεολογικοποιημένα αριστερό (ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι το πρωτόγονο και αντιδημοκρατικό (Χ.Α.).

(Το ΚΚΕ μοιάζει να μη συμμετέχει στο πολιτικό γίγνεσθαι και στις τεκτονικές ανακατατάξεις, οπότε το αφήνουμε απ’ έξω, όπως κάνει άλλωστε και το ίδιο στον εαυτό του, παραμένοντας σε ένα αχανές σταλινικό νεφέλωμα. Η Χ.Α. ναι μεν ανήκει στο παραπάνω τόξο «αντιμνημονιακής και αντικαθεστωτικής επαγγελίας», αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται στην προοπτική εξουσίας του είτε ως ΣΥΡΙΖΑ είτε ως ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ.)

Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο παρατάξεις, ως έχουν, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν:

-Η «φιλευρωπαϊκή» παράταξη αποτελείται κατ’ ουσίαν από τα κόμματα του μεταπολιτευτικού δικομματισμού (η ΔΗΜΑΡ αποτελεί, σεσαρκωμένη σε κόμμα, μία από τις εκφράσεις του λώρου που ανέκαθεν συνδέει το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ/Αριστερά) και κυβερνά επί τη βάσει της υπόσχεσης σχετικής σταθερότητας, κυβερνησιμότητας, ευρωπαϊκού δρόμου. Αποτελούμενη όμως από το στελεχιακό δυναμικό του ancien régime, δεν μπορεί παρά να αναπαραγάγει τους τρόπους, τις μεθόδους, τη λογική και -όσο είναι δυνατόν- τους σκοπούς του ancien régime (έχουμε προσπαθήσει αλλού να εξηγήσουμε το πώς και το γιατί). Δεν είναι τυχαίο το ότι η διαφθορά ζει και ενίοτε βασιλεύει με διάφορες «λίστες», αφού όσοι ανδρώθηκαν πολιτικά με την διαφθορά δεν μπορούν αλλά ούτε και θέλουν να κάνουν αλλιώς. Ως εκ τούτου, αντί οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου να αξιοποιούνται για να δώσουν ορμή στην πλήρη αλλαγή του κράτους, το κόστος τους μετακυλίεται ως επί το πλείστον στους «χαμένους της μεταπολίτευσης» με ειδική φροντίδα –αν όχι της «κεφαλής», τότε σίγουρα όλων των υπολοίπων- για να θιγούν όσο γίνεται λιγώτερο οι «κερδισμένοι» (αν αυτό δεν γίνεται με τον προγραμματισμό των μεταρρυθμίσεων, τότε έστω με την ελλιπή και πλημμελή εφαρμογή τους). Έτσι μεγεθύνεται έτι περαιτέρω το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ η αίσθηση ατιμωρησίας και η επιθυμία/ροπή της υπάρχουσας πολιτικής τάξης να αναπαραχθεί εξαφανίζει οποιαδήποτε ρεαλιστική προοπτική κοινωνικής και πολιτικής ανάκαμψης, αναγέννησης, ανατροπής των μεταπολιτευτικών ειωθότων.

-Η «αντικαθεστωτική» παράταξη αφ’ ενός δεν έχει τα στελεχιακά, πολιτικά-προγραμματικά και αξιακά εχέγγυα για να πετύχει στην «αντικαθεστωτικότητά» της (δηλαδή, να ανατρέψει την μέχρι σήμερα ισορροπία «κερδισμένων» και «χαμένων» της Μεταπολίτευσης), αφ’ ετέρου με τις πολιτικές της (αν δεν κάνει κάποια μείζονα μνημονιακή στροφή, αυτοακυρωνόμενη)  είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και Ευρώπης, σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, οπισθοδρόμηση και κοινωνική αδικία, σε ακόμα μεγαλύτερα χάσματα των τάξεων, «παλιών» και «νέων» («κερδισμένοι»-«χαμένοι»). Ως προς το πρώτο, η αφήγηση/ερμηνεία-εξήγηση/ανάγνωση της συγκυρίας από μέρους της δεν οδηγεί στον δρόμο της ανατροπής των μεταπολιτευτικών ειωθότων (δεν φτάνει να περιγράψει ή να υπονοήσει τον τρόπο εφαρμογής της), ενώ ως προς το δεύτερο, η αφήγηση/επαγγελία της είναι διαμετρικά αντίθετη με τα αποτελέσματα που η πολιτική της μοιάζει καταδικασμένη να επιφέρει εφαρμοζόμενη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κοινωνικό και πολιτικό χάος που θα ακολουθούσε.

Το ζητούμενο είναι η τρίτη παράταξη, η οποία θα πρέπει να είναι εν τοις πράγμασιν -και όχι στις προθέσεις ή στις επαγγελίες- φιλευρωπαϊκή και αντικαθεστωτική/ριζοσπαστική, ανατρέποντας την τρέχουσα νεώτατη πολιτική γεωγραφία:

-Φιλευρωπαϊκή, διότι θα δομείται επί τη βάσει του αιτήματος παραμονής στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Δηλαδή, θα υπόσχεται και θα επιτυγχάνει ό,τι δεν μπορεί να προωθήσει η «δεύτερη παράταξη». Διανοίγοντας τον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης, συγκριτικής ως προς τις εναλλακτικές κατά πρώτον και μεσοπρόθεσμης σε απόλυτες τιμές κατά δεύτερον - τα οποία είναι ρεαλιστικά επιτεύξιμα εντός, και όχι εκτός, του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

-Αντικαθεστωτική/ριζοσπαστική, διότι με το συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμά της και με το στελεχιακό δυναμικό που θα μπορεί ρεαλιστικά να το υπηρετήσει θα ανατρέπει τα μεταπολιτευτικά ειωθότα, το «καθεστώς της Μεταπολίτευσης», υλοποιώντας τις προϋποθέσεις για αξιοκρατία, παραγωγικότητα, δικαιοσύνη/άρση της ατιμωρησίας, ισότητα απέναντι στον νόμο (το θεωρητικό ζητούμενο είναι οι ακριβείς προϋποθέσεις υλοποίησης, διότι από ευχολόγια έχω όσα θες...). Δηλαδή, θα εγκαθιδρύει μια Νέα Μεταπολίτευση – κάτι που αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να το προωθήσει ή να το εγγυηθεί η «πρώτη παράταξη», και δεν μοιάζει να ενδιαφέρει πραγματικά την δεύτερη.

Δηλαδή, όπως θα έλεγαν και στην γείτονα χώρα, χρειαζόμαστε ένα κόμμα (i) Δικαιοσύνης και (ii) Ανάπτυξης... Ένα κόμμα της Νέας Μεταπολίτευσης. Ένα κόμμα όπου θα πληρούνται οι αναγκαίες και ικανές προύποθέσεις, ώστε η φράση «κόμμα των αξίων και των αξιών» να μην είναι συνεδριακό σύνθημα αλλά απτή, ψηλαφητή πραγματικότητα. Αλλιώς δεν έχει νόημα! Και κανείς δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από το δάκτυλό του, διότι πλέον τον βλέπουν όλοι...

Ο λόγος που δεν ασχολούμαστε με το ενδεχόμενο να πετύχουν δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την μετεξέλιξη είναι ότι δεν νομίζουμε ότι έχουν αντιληφθεί αυτήν την διάταξη και αυτό το διακύβευμα, ώστε να είναι εφικτό να το επιδιώξουν (δεν έχουν την ικανότητα να το αντιληφθούν σε όλες του τις συνεπαγωγές). Ο λόγος που ασχολούμαστε με το ενδεχόμενο να προκύψει αυτή η πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό είναι η εδραία πεποίθηση ότι τουλάχιστον κάποιοι συνεργάτες του δεν μπορεί παρά να έχουν αντιληφθεί αυτήν την αναγκαιότητα και αυτό το διακύβευμα, καθώς και από την υπόθεση ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι πολύ λιγώτερο δεσμευμένος σε ένα πλέγμα διαπλοκής και διαφθοράς απ’ ότι άλλοι πολιτικοί, με συνεχή παρουσία χωρίς μακροχρόνια διαλείμματα-αγραναπαύσεις στην κεντρική εγχώρια πολιτική σκηνή, οι οποίοι θα ήταν δομικά αδύνατον να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή.

Παρ’ όλα ταύτα, κάποιοι μοιάζει να αντιλαμβάνονται το «νέο κόμμα» που χρειαζόμαστε ως απλή ομαλή μετεξέλιξη υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών, ή ως «κομματικοποίηση» της λογικής αλλά και των στελεχών του παρόντος τρικομματικού κυβερνητικού σχήματος. Με ταυτόχρονη «αποκατάσταση» διαφόρων αγάμων θυγατέρων της μεταπολίτευσης, τάχα μου σημαινόντων στελεχών και πρώην υπουργών. Φαντάζονται ότι η επερχόμενη κομματογονία δύναται να αποτελείται απλώς από «μερεμέτια», με ολίγη από ανανέωση...

Κάτι τέτοιο όμως θα πρόδιδε αφέλεια αν μη τι άλλο δυσεξήγητη. Ήδη σήμερα επιβιώνουν στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα φυντάνια της εγχωρίου φεουδαρχίας και χομπίστες της πολιτικής· η διεύρυνση αυτών των τάσεων θα ήταν ό,τι χειρότερο μπορεί να διανοηθεί κανείς.

Η υπέρβαση που οφείλει να λάβει χώρα είναι συγκεκριμένη και έχει δεδομένα, ορισμένα χαρακτηριστικά. Εκτίμησή μας είναι ότι όποιος δεν την επιτύχει, την επιχειρήσει πλημμελώς ή δεν την επιχειρήσει καν, θα ξεπεραστεί από την Ιστορία – ανώδυνα ή λιγώτερο ανώδυνα. Ένας «Κερένσκι».

Η έλλειψη κόμματος για να εκπροσωπήσει την «τρίτη παράταξη» συνιστά μείζον πολιτικό κενό. Και η φύση απεχθάνεται το κενό...

Ο λόγος που σκοτιζόμαστε να προκύψει η ανατροπή με ομαλότητα από υπάρχοντες πολιτικούς «παίκτες» και όχι εκ του μηδενός είναι ότι όσο το αδιέξοδο και ο ελλιπής τοκετός του καινούργιου επιτείνεται, τόσο ρεαλιστικώτερα καραδοκεί το ενδεχόμενο μιας «μετα-μεταπολιτευτικής υποτροπής», δηλαδή της επιβολής μιας αντιδραστικής αντιμεταρρύθμισης από βίαιες δυνάμεις που λόγω πολιτικού κενού θα μπορούσαν να διεκδικήσουν επιτυχώς την εξουσία, η οποία μαζί με τα ξερά της μεταπολίτευσης θα έκαιγε και όλα τα χλωρά, εκτοξεύοντάς μας με επίπονο τρόπο αρκετές δεκαετίες πίσω. Βιαζόμαστε· δεν έχουμε χρόνο. Ο κυρίως λόγος που επενδύουμε σε «παίκτες» που έχουν ενίοτε επιδείξει μια διστακτικότητα να σπάσουν όσα αυγά χρειάζεται (ενώ μας έχουν κλείσει πολλάκις το μάτι ότι θα το κάνουν) είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα από μηδενική βάση, για πολιτικές δυνάμεις αποκλειστικά αναδυόμενες από την κοινωνία – οι οποίες ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται καθόλου, ούτε καν στα αποδυτήρια, κάτι το δυσεξήγητο.

Η «τρίτη παράταξη» είναι εδώ και περιμένει ποιός θα την εκπροσωπήσει· ποιός θα τολμήσει.

Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 24/11/2012 11:16:04

  '' * Η υπέρβαση που οφείλει να λάβει χώρα είναι συγκεκριμένη και έχει δεδομένα, ορισμένα χαρακτηριστικά. Εκτίμησή μας είναι ότι όποιος δεν την επιτύχει, την επιχειρήσει πλημμελώς ή δεν την επιχειρήσει καν, θα ξεπεραστεί από την Ιστορία – ανώδυνα ή λιγότερο ανώδυνα.
  * Ο κυρίως λόγος που επενδύουμε σε «παίκτες» που έχουν ενίοτε επιδείξει μια διστακτικότητα να σπάσουν όσα αυγά χρειάζεται (ενώ μας έχουν κλείσει πολλάκις το μάτι ότι θα το κάνουν), είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα από μηδενική βάση, για πολιτικές δυνάμεις αποκλειστικά αναδυόμενες από την κοινωνία – οι οποίες ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται καθόλου, ούτε καν στα αποδυτήρια, κάτι το δυσεξήγητο.
  * Η «τρίτη παράταξη» είναι εδώ και περιμένει ποιός θα την εκπροσωπήσει. Ποιός θα τολμήσει. ''

  Κύριε Μητραλέξη, δεν φαντάζεστε πόσο μου αρέσει ο τρόπος που
  σκέπτεστε !!!!! :-)
  Αυτά που παραπάνω αναλύετε εξ΄άλλου, συνοψίζονται απόλυτα στην πάντα αγαπημένη προτροπή : '' Την Άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις ''.

 2. Νίκος Μ. avatar
  Νίκος Μ. 24/11/2012 11:16:46

  θα μπορούσατε να αναφέρετε μερικά ονόματα πολιτικών και μη που ενδεχομένως να παίξουν τέτοιο ρόλο στη δημιουργία της λεγόμενης "τρίτης παράταξης"; και επίσης πιο συγκεκριμένες και πολιτικά μεστές και ώριμες προτάσεις πέρα από αυτονόητες γενικές, ίσως και θολές διατυπώσεις περί "φιλοευρωπαϊκότητας" και κοινωνικής δικαιοσύνης κλπ κλπ;

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Νίκος Μ. 24/11/2012 14:53:43

   Ντόρα, Ζαφειριάδης, Σκυλακάκης, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Μόσιαλος, Καρχιμάκης, Παπαγεωργόπουλος
   (..σταθερές αξίες όλοι τους)

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Ανώνυμος 24/11/2012 17:05:55

    «Η «φιλευρωπαϊκή» παράταξη [...] αποτελούμενη όμως από το στελεχιακό δυναμικό του ancien régime, δεν μπορεί παρά να αναπαραγάγει τους τρόπους, τις μεθόδους, τη λογική και -όσο είναι δυνατόν- τους σκοπούς του ancien régime »

    «Το ζητούμενο είναι η τρίτη παράταξη, η οποία θα πρέπει να είναι εν τοις πράγμασιν [...] αντικαθεστωτική/ριζοσπαστική, διότι με το συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμά της και με το στελεχιακό δυναμικό που θα μπορεί ρεαλιστικά να το υπηρετήσει θα ανατρέπει τα μεταπολιτευτικά ειωθότα, το «καθεστώς της Μεταπολίτευσης», υλοποιώντας τις προϋποθέσεις για αξιοκρατία, παραγωγικότητα, δικαιοσύνη/άρση της ατιμωρησίας, ισότητα απέναντι στον νόμο (το θεωρητικό ζητούμενο είναι οι ακριβείς προϋποθέσεις υλοποίησης, διότι από ευχολόγια έχω όσα θες…).»

    «Ένα κόμμα όπου θα πληρούνται οι αναγκαίες και ικανές προύποθέσεις, ώστε η φράση «κόμμα των αξίων και των αξιών» να μην είναι συνεδριακό σύνθημα αλλά απτή, ψηλαφητή πραγματικότητα. Αλλιώς δεν έχει νόημα! Και κανείς δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από το δάκτυλό του, διότι πλέον τον βλέπουν όλοι…»

    • Ανώνυμος avatar
     Ανώνυμος @ Σωτ Μητραλ 24/11/2012 17:32:15

     Κάποιες μέρες πριν, από ανάρτηση για τη Νέα Μεταπολίτευση
     “Η Νέα Μεταπολίτευση είναι εδώ, βοηθούντων των εκτός συνόρων, (...και για να επαναλάβω ένα σύνθημα γνωστό στους παλιότερους......ε-ε-έρχεται). Οι εξελίξεις βέβαια εκτός τρέχουν πολύ πιό γρήγορα, ενώ οι εντός πολύ πιό αργά. Θα μπορούσε άραγε αυτές οι εντός εξελίξεις να τρέξουν πιό γρήγορα?

     Δεδομένου ωτν παραμέτρων που αίχαν εισαχθεί στους επι μέρους παράγοντες στη συνάρτηση που αποτελούσε την Παλιά Μεταπολίτευση, ο μόνος τρόπος ώστε η Νέα να επιβάλει τους δικούς της νέους παράγοντες, να τρέξει πιό γρήγορα και να επιβληθεί, χρειάζεται να γίνουν ΑΜΕΣΑ ριζοσπαστικές και δραστικές τομές. Και επί του πρακτέου, ενέργειες που θα πιάσουν όλους τους παράγοντες της Παλιάς “εξ απήνης” και που θα τους βγάλουν από το παιχνίδι. Η επί 35+ χρόνια πολιτικοκοινωνική κατάσταση (..κατάντια) που διαμορφώθηκε, δεν μπορεί να αλλάξει σε άμεσο χρόνο, παρά μόνον αν γίνουν αυτές οι τομές και ενέργειες.

     Μέσα σε 150 μέρες μέχρι τώρα, ο Σαμαράς έτρεξε τα πρακτικά θέματα με ταχύτητα και θετικά. Μένει από δω και πέρα, να τρέξει τα θεσμικά θέματα με την ίδια ταχύτητα και ριζοσπαστικά. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο η Νέα Μεταπολίτευση θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, ώστε η Παλιά να είναι ένα ιστορικό γεγονός προς αποφυγή”

     Να υπερτονίσω την αναφορά στις “ριζοσπαστικές και δραστικές τομές ”

     • Ανώνυμος avatar
      Ανώνυμος @ Ανώνυμος 24/11/2012 20:18:59

      ...και να προσθέσω ότι ο πολιτικός σχηματισμός που θα “προσφέρει” αυτές τις ριζοσπαστικές και δραστικές τομές θα μονοπωλεί τις πολιτική πορεία και εξελίξεις του τόπου για τα επόμενα 10 χρόνια
      Επιχειρώντας μια “στο φτερό αναφορά” για το ποια από τα υπάρχοντα κόμματα είναι σε θέση να κάνουν αυτές τις ριζοσπαστικές και δραστικές τομές μπορούμε να σημειώσουμε:
      Πασόκ: Έχει χάσει την έξωθεν καλή κοινωνική μαρτυρία, και ότι και αν “προσφέρει” δεν πρόκειται να “αγορασθεί” από το εκλογικό κοινό
      Δημάρ: Ο πολιτικός τους λόγος δεν τυγχάνει ανταπόκρισης από ικανή μερίδα πολιτών, ποτέ δε, δεν ήταν ριζοσπαστικός (..ο πολιτικός τους λόγος)
      ΚΚΕ: Η αρτηριοσκληρότητα της ηγεσίας του, στον παρόντα χρόνο δεν μπορεί να πείσει για την ύπαρξη ριζοσπαστικότητας. Το πιο πιθανό, με αλλάγή ηγεσίας που θα εκφέρει έναν άλλο πολιτικό λόγο, το απίλ του να βελτιωθεί
      Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η ηγεσία του δεν πείθει
      Χρυσή Αυγή: Ο λόγος τους έχει πείσει μια μεγάλη μερίδα ακραίων (..και ριζοσπαστών) “κοινωνιστών”. Θα πείσει οριακά κι άλλη, αν δεν αποδομηθεί από τη ΝΔ
      Σύριζα: Άλλαξε ο Μανωλιός κια έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Το πασόκ μεταλλαγμένο, με άλλο τίτλο, σε νέα επεισόδια, με άλλη ηγεσία και πολλούς ίδιους συνδικαλιστοκρατικοδίαιτους ηθοποιούς
      ΝΔ: Έχει το μομέντουμ, γιατί ευτυχώς επέλεξε ως αρχηγό έναν πολιτικό που δεν είναι φθαρμένος είναι δουλευταράς, και πιάνει τον ταύρο από τα κέρατα, Πρέπει όμως να βελτιώσει τον ριζοσπαστικό της λόγο, να μιλήσει εμ τη γλώσσα της αλήθειαας και το κυριότερο, να αποβάλλει τα φθαρμένα υλικά που οι πολίτες τους βλέπουν και βγάζουν σπυράκια

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Νίκος Μ. 24/11/2012 16:01:35

   Πρῶτον, τὸ κείμενο ἔχει κάποιους συνδέσμους σὲ παλαιότερα κείμενα, ἂν τοὺς ἀκολουθούσατε θὰ βλέπατε ὅτι ἐνδεχομένως δὲν περιοριζόμαστε σὲ αὐτονόητες γενικὲς καὶ θολὲς διατυπώσεις μὲ ἔλλειμμα πολιτικῆς μεστότητας καὶ ὡριμότητας. Πιὸ συγκεκριμένα, σᾶς παραπέμπω στὸ «Διάσωση της καθεστηκυίας καταστάσεως ή ανατροπή της;» http://www.antinews.gr/2012/10/25/185933/ . Ὡς πρὸς τὸ ποιᾶς κατάστασης ἡ ἀνατροπὴ θὰ ἐπέφερε κοινωνικὴ δικαιοσύνη, ρίξτε μιὰ ματιὰ στὴν ἀνάλυση περὶ κερδισμένων-χαμένων τῆς μεταπολίτευσης: http://www.antinews.gr/2012/09/25/181080/ . Γιὰ τὴν φιλευρωπαϊκότητα, ἔχει κάπως «παλιώσει» τὸ κείμενο τοῦ Μαίου, μὰ ἐξακολουθεῖ νὰ συγκροτεῖ μιὰ σούμα. Φυσικά, ὅλα τὰ κείμενα περιορίζονται ἀπὸ τὸν ὄγκο τῶν περίπου 1000 λέξεων, καὶ ἔτσι δὲν συνιστοῦν... πρόγραμμα κόμματος.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Νίκος Μ. 24/11/2012 16:20:51

   Δεύτερον: Ὅσον ἀφορᾶ στὰ πρόσωπα, εἴπαμε ἤδη ὅτι δὲν μιλᾶμε γιὰ τὰ στελέχη τοῦ σημερινοῦ κομματικοῦ συστήματος ὠς ἐπὶ τὸ πλεῖστον, γιὰ τὸν ἁπλούστατο λόγο ὅτι αὐτὰ δὲν μποροῦν. »Τα στελέχη αυτά εδώ και δεκαετίες δεν επεδίωξαν, δεν εκπαιδεύτηκαν/ανδρώθηκαν και εν τέλει δεν μπορούν να διαχειριστούν συνθήκες σαν τις σημερινές. Η πολιτική-ως-βιοπορισμός λειτούργησε ως κλειστό σύστημα, η πρόσβαση στο οποίο βασιζόταν κυρίως σε ένα και μόνο κριτήριο, ήτοι αν ο υποψήφιος διαθέτει «δεξαμενή έτοιμων κουκιών». Η συνακόλουθη αποστολή του πολιτικού στελέχους ήταν κυρίως η μετεκλογική πελατειακή διαβουκόληση των ψηφοφόρων του, με την παραγωγή πολιτικής ως πάρεργο. Το ζήτημα είναι πως πέρα από την παρουσία ή την απουσία εγγενούς φιλοπατρίας ή επιμέρους ικανοτήτων, τα στελέχη που έχουν μάθει να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο εδώ και δεκαετίες απλώς αδυνατούν να λειτουργήσουν αλλιώς, να προσαρμοστούν σε συνθήκες εντελώς καινούργιες. Πολλές φορές, τα ενθάδε πολιτικά στελέχη δεν έχουν τα εφόδια για να κατανοήσουν καν τις συντεταγμένες των σημερινών πρωτοφανών, πολύπλοκων προβλημάτων, πόσω δε μάλλον για να πρωτοστατήσουν στην επίλυσή τους. Αλλά και πέραν τούτου, το πολιτικό-κομματικό σύστημα δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζει φοβικά το ενδεχόμενο να μπει καινούργιο κρασί στα παλιά ασκιά του, γιατί και το ίδιο ως σύνολο, ως οργανισμός, αδυνατεί να «σκεφτεί διαφορετικά». Η δε ύπαρξη των σημερινών κομμάτων όπως τα γνωρίζουμε είναι συνυφασμένη με ένα παχύ πλέγμα συμφερόντων και σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής (ανίερες συμμαχίες – δεσμεύσεις και αντίδωρα) που καθιστούν ανέφικτη την ριζοσπαστική και καινοτόμο μετεξέλιξή τους.«


   Στὴν περίπτωση ποὺ κάποιος ἀντιτείνει ὅτι δὲν ἔχουμε τὴν ἱκανότητα, τὸν χρόνο ἢ τὴν πολυτέλεια νὰ προκύψουν καινούργια στελέχη, ἄλλης νοοτροπίας, καὶ ὅτι πρέπει νὰ πορευτοῦμε μὲ τὴ φύρα τοῦ συστήματος τῆς Μεταπολίτευσης, θὰ ἀπαντήσω ὅτι αὐτὸ ἀπεδείχθη ἤδη ἀπολύτως ψευδές.

   Πάρτε ἕνα παράδειγμα: ὄχι τῆς ἴδιας τῆς Β. Τζότζολα, ἀλλὰ τῶν συνθηκῶν γύρω ἀπὸ τὴν ἀνάδειξη τῆς Β. Τζότζολα. Ἐμφανίστηκε φαινομενικὰ ἀπὸ τὸ πουθενά, δηλαδὴ ἀναδείχθηκε ἀπὸ τὴν ἡγεσία ὡς τελείως νέο πρόσωπο; Τῆς δόθηκαν ζηλευτὲς δυνατότητες ἀνάδειξης, προβολή, προστασία, εὐκαιρίες, θέση εὐθύνης καὶ δράσης; «Μὰ γίνονται αὐτά;» (Μὴν ἐμπλακοῦμε σὲ περιπτωσιολογία σχετικὰ μὲ τὸ τάδε ἢ τὸ δεῖνα πρόσωπο, θὰ χάσουμε τὴν μπάλα. Ἐφιστῶ τὴν προσοχὴ στὶς συνθῆκες ἀνάδειξης. Στὸ γεγονὸς ὅτι αὐτὰ ποὺ διατείνονται ὅτι «δὲν γίνονται», γίνονται μιὰ χαρά, διότι τὰ ἔχουν ἤδη κάνει.). Ἄρα, εἶναι ἀπολύτως ἐφικτὸ νὰ παραχθοῦν νέα στελέχη ταχύτατα, καὶ νὰ ριχτοῦν στὴν μάχη ἀπὸ οὐσιώδεις θέσεις, καὶ ὄχι ὡς ἀνθυπασπιστὲς τοῦ γ' οὐραγοῦ ἢ τῆς... τοπικῆς. Ἂς ἀφήσουν λοιπὸν τὰ «δὲν μποροῦμε, αὐτὰ δὲν γίνονται» καὶ τὰ «θὰ ἀποφασίσει ὁ λαὸς μὲ τὸν σταυρό του», διότι αὐτὰ ποὺ «δὲν γίνονται» ἔχουν ἤδη γίνει. Ἁπλῶς, σὲ πολὺ μικρὴ κλίμακα. Γιὰ.... ἕνα πρόσωπο!

   Ἢ μήπως διατείνεστε ὅτι ἡ κοινωνία δὲν διαθέτει πρόσωπα ποὺ θὰ μποροῦσαν νὰ ἀνανεώσουν τὸ πολιτικὸ σκηνικό;
   Πᾶμε στὴν ΝΔ: γνωρίζω δεκάδες πρόσωπα, τὰ ὁποῖα γνωρίζω ὅτι τὰ ἔχουν ὑπόψιν τους στελέχη μέσα στὴν ΝΔ, ποὺ θὰ μποροῦσαν νὰ γίνουν ἐξαιρετικὰ πολιτικὰ στελέχη ἀλλὰ δὲν τοὺς ἔχει ἐνοχλήσει ποτὲ κανείς. Γνωρίζει ἠ ΝΔ ὅτι ὑπάρχουν, γνωρίζει τὶς ἱκανότητές τους, γνωρίζει ὅτι θὰ δεχόντουσαν ἀξιοποίηση, καὶ ἀδιαφορεῖ παγερῶς. Ἄρα, τί λέμε; Μὴν δουλευόμαστε καὶ μεταξύ μας. Ἡ Δεξιὰ στὴν Ἑλλάδα λειτουργεῖ ὠς δεκάδες μικρο-φέουδα, καὶ ἡ ἀξιοποίηση κάποιου ἱκανοῦ εἶναι ΑΠΕΙΛΗ γιὰ τοὺς ὑπολοίπους. Θὰ κάνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ γιὰ νὰ τὴν ἀποτρέψουν.

   Ἕνα ἄλλο σημαντικὸ ζήτημα, καὶ προσοχὴ σ' αὐτό, εἶναι τὸ ὅτι κάποιος μπορεῖ νὰ εἶναι νέο πρόσωπο, αὐτὸ δὲν σημαίνει ὅτι ἐμφορεῖται ἀπὸ ἄλλη νοοτροπία. Ζητᾶμε ἄλλες νοοτροπίες, ὄχι καθ' αὐτὸ ἄλλες ἡλικίες ἢ νέες ὁμιλοῦσες κεφαλές. Πέραν ἀπὸ τοὺς ἐνεργείᾳ κομματανθρώπους, στοὺς προθαλάμους ὑπάρχουν καὶ πολλοὶ wannabe κομματάνθρωποι, ἕτοιμοι νὰ ἀναπαραγάγουν τὰ εἰωθότα - καὶ τὴν Μεταπολίτευση. Ἄλλο ἡ ἀνανέωση ἄλλο ἡ ἀνακύκλωση! Ἂν μᾶς παρουσιάσουν «μικροὺς μεταπολιτευτανθρώπους» ὡς «ἀνανέωση καὶ νέο αἷμα», δὲν εἴμαστε βλαμμένοι (...παρὰ τὰ φαινόμενα!) γιὰ νὰ τὸ χάψουμε....

   • ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
    ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ @ Σωτ Μητραλ 24/11/2012 18:42:12

    Αγαπητέ Σωτήρη,
    Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια προώθησης νέων στελεχών, δηλ. προσώπων που δεν είχαν παρουσία στο πολιτικό γίγνεσθαι, ήταν το φαινόμενο των κηπουρών. Θυμήσου τα ονόματα των Παμπούκη, Μπιρμπίλη, Γερουλάνου, Δρούτσα κλπ. Ακόμα και ο "αντιπαθέστατος" κος Παπακωνσταντίνου. Ήταν μία σοβαρή προσπάθεια ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού, με τα γνωστά αποτελέσματα. "Χάθηκε η μπάλλα". Φωνάξαμε πάλι τους βετεράνους να μας σώσουν (με κάποιες μεταγραφές ξένων παικτών τύπου Παπαδήμου, Στουρνάρα κλπ).
    Η γνώμη μου είναι ότι το "νέο" θα προκύψει μόνο από την κοινωνία, αφού πρώτα η κοινωνία απαξιώσει πλήρως τους "βετεράνους". Τέτοια απαξίωση δεν την έχω δει ακόμη. Φοβάμαι ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, τα ονόματα με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης θα είναι του τύπου Λομβέρδου, Χρυσοχοϊδη, Μεϊμαράκη, Τραγάκη, Αβραμόπουλου κλπ.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 24/11/2012 20:06:49

     Ἡ ἀποτυχία ποὺ διαπιστώνεις δὲν ὀφείλεται στὴν διαδικασία ἀνάδειξης, ἀλλὰ στὸ ἔλλειμμα ποιότητας, ἱκανοτήτων ἀλλὰ καὶ ἀξιῶν αὐτῶν τῶν ἀνθρώπων.

     «Η γνώμη μου είναι ότι το “νέο” θα προκύψει μόνο από την κοινωνία»

     Μέχρι τότε τί θὰ γίνει; Ἁπλῶς θὰ τρέχει ἡ κοινωνία μὲ ἐπιτάχυνση στὸν γκρεμό; Ξέρεις πόσες οἰκογένειες ξεπερνοῦν πλέον τὰ ὅρια τοῦ αὐτεξευτελισμοῦ μόνο γιὰ τὴν ἐπιβίωσή τους τὴν ὥρα ποὺ οἱ διάφορες «λίστες» κυκλοφοροῦν... ἐλέυθερες;;;

     Καὶ ἂν τὸ «νέο» ποὺ θὰ προκύψει ἀπὸ τὴν κοινωνία, σὲ συνθῆκες φτώχειας, ὀργῆς, ταπείνωσης, εἶναι τερατογένεση; «Μετα-μεταπολιτευτικὴ ὑποτροπή»;

     Τὸ ὅτι κάτι «νέο» θὰ γεννηθεῖ ἀπὸ τὴν κοινωνία καὶ θὰ ἐπιβληθεῖ δὲν σημαίνει ὅτι θά'ναι καὶ καλό. Καὶ οἱ ἐθνικοσοσιαλιστὲς στὴν Γερμανία «κάτι νέο» ἦταν.

     • ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
      ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ @ Σωτ Μητραλ 24/11/2012 21:57:26

      Σωτήρη,
      Ο λόγος που οικογένειες υποφέρουν οφείλεται στο γεγονός ότι, τουλάχιστον στα 30 τελευταία χρόνια της μεταπολίτευσης, πίστεψαν και ψήφισαν λάθος ηγέτες. Αυτός που θα πει "λεφτά υπάρχουν" γίνεται αμέσως και ο αγαπητός. Και το παραμύθι συνεχίζεται. Ξέρεις μήπως που οφείλεται η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ? Τέλος, δεν πιστεύω σε κοινωνικές τερατογεννήσεις.

 3. alpha avatar
  alpha 24/11/2012 11:30:52

  Aγαπητέ Σωτήρη Μητραλέξη,
  Είναι ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου απο την οπτική γωνια που την παρουσιάζεις...Θα ήταν σκόπιμο να παρουσιάσουμε όλοι την δική μας οπτική γωνια και οι αναγνώστες να κρίνουν ανεπηρέαστοι και να επιλέξουν την καλύτερη.
  Συνοπτικά όλοι συμφωνούμε οτι τα συστημικά κόμματα, αυτά που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια μας κατέστρεψαν. Εγιναν όργανα όπως ομολόγησε ο Κώστας Καραμανλής των 5 νταβατζήδων και των 5 εργατοπατέρων οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με τους Τραπεζίτες ντόπιους και ξένους (Η Τράπεζα Ελλάδος μάλλον δεν είναι πλέον ντόπια αφου ντρέπονται? να αποκαλύψουν ακόμα και τη μετοχική της σύνθεση), διέλυσαν την Εθνική οικονομία και μας παρέδωσαν στους ανέντιμους και αφερέγγυους "δανειστές" μας. Τα κόμματα αυτά ήταν το ΠΑΣΟΚ (με το συνεργαζόμενο ως ουρά κομμάτι του ΣΥΝ που σήμερα είναι η ΔΗΜΑΡ) και η ΝΔ. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν μετείχαν ποτέ στην κυβέρνηση, ασχέτως αν κάποια μέλη τους συνεργάσθηκαν και συνέφαγαν μαζί τους.
  Συγκεκριμένα τα κόμματα εξουσίας που έμειναν αλώβητα απο το καθεστώς ήταν η ΠΟΛΑΝ , ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το ΚΚΕ.
  Πιστεύω λοιπόν πως αν ο Σαμαράς είναι και θέλει να παραμείνει καθαρός, το νέο κόμμα που θα πρέπει να επανασυστήσει θα πρέπει να είναι η ΝΕΑ ΠΟΛΑΝ αφήνοντας εντελώς έξω τους βαρόνους μετα των απογόνων τους.
  Σαν τέτοιο Πατριωτικό Δεξιό κόμμα, θα πρέπει να έχει ως βασικό του στόχο την ολοκλήρωση της Εθνικής Συμφιλίωσης με τον κύριο εκπρόσωπο της Αριστεράς σήμερα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά φιλοευρωπαιστής. Οποιαδήποτε άλλη απόπειρα δημιουργίας φιλοευρωπαικού κόμματος που θα επιχειρήσει μετά το 2013 να κυβερνήσει την Ελλάδα, έχοντας απέναντι την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού θα μας πάει πιό πίσω απο τα Δεκεμβριανά του 1944.
  Ακόμα κι αν έρθουν επι τόπου Γερμανοί Γάλλοι και Αμερικάνοι συνεργαζόμενοι με το δεξιό Φιλοευρωπαικό κόμμα δεν θα καταφέρουν να αναγκάσουν τους υπόλοιπους μισούς Αριστερούς Ελληνες σε υποταγή, ακόμα κι αν επαναληφθεί η Μακρόνησος...
  Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας οτι αν δεν ενωθούν ούτε τώρα μπροστα στο τεράστιο Θηρίο που μας καταπίνει, ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΔΕΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, η Ελλάδα θα πάψει να υφίσταται ως κράτος και σταδιακά και ως Εθνος...

  • BLACK QUEEN avatar
   BLACK QUEEN @ alpha 24/11/2012 13:24:04

   '' NA ΕΝΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΔΕΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ''

   Αυτό είναι το ιδεώδες και το ευκταίον αγαπητέ alpha. Όλοι οι ψύχραιμοι θα συμφωνήσουν, γιατί αυτή κι αν είναι ''Η'' Υπέρβαση !!!!
   Πόσοι όμως και ποιοί είναι διατεθειμένοι για ''ΤΗΝ'' Επανάσταση ;;;

   • alpha1 avatar
    alpha1 @ BLACK QUEEN 25/11/2012 23:18:18

    Βασίλισσά μου αυτό θα το μάθουμε μέχρι την άνοιξη πιστεύω...Εχε υπομονή ως τότε, και βάστα ρε φιλενάδα γερά που λέει και ο Βασίλης...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ alpha 24/11/2012 16:41:07

   Ἀγαπητὲ alpha,
   τώρα σιγὰ σιγὰ τὰ μαθαίνω, ἀλλὰ νομίζω ὅτι τὸ σημαντικὸ στὴν πολιτικὴ εἶναι ἠ ἱεράρχηση τῶν προτεραιοτήτων, ἰδεῶν, ἀξιῶν. Σ' αὐτὰ τὰ πλαίσια, ἐνῷ καὶ τὰ «πατριωτικὰ» μ' ἀρέσουν καὶ τὰ «δεξιά», δὲν θὰ ἔλεγα ὅτι τὸ μεῖζον καὶ φλέγον εἶναι αὐτά.
   Γιατί;
   Διότι ἀσχέτως τῆς ὑποκειμενικῆς μας ἄποψης γιὰ τὸ τί συνεπάγεται νὰ εἶναι κάτι «πατριωτικὸ» καὶ «δεξιό»,

   -Μπορεῖ κάποιο σχῆμα νὰ αὐτοαποκαλεῖται καὶ νὰ ἐπαγγέλεται ὅτι εἶναι «πατριωτικὸ» καὶ «δεξιό», χωρὶς νὰ ἀσχολεῖται κατὰ πρῶτον μὲ τὴν ἀλλαγὴ τῶν εἰωθότων τῆς Μεταπολίτευσης. Χωρὶς νὰ ἐνοχλεῖται ἀπὸ τὸ φύραμα τῶν σημερινῶν πολιτικῶν στελεχῶν, χωρὶς νὰ σκοτίζεται κατὰ προτεραιότητα γιὰ τὸν τρόπο ποὺ λειτουργεῖ σήμερα ἡ σχέση κράτους-πολίτη.

   -Μπορεῖ κάποιο σχῆμα νὰ αὐτοαποκαλεῖται καὶ νὰ ἐπαγγέλεται ὅτι εἶναι «πατριωτικὸ» καὶ «δεξιό», χωρὶς νὰ θέτει ὡς προτεραιότητα τὴν παραμονὴ στὴν χορεία τῶν εὐρωπαϊκῶν κρατῶν, καὶ δὴ σὲ μιὰ ἐποχὴ γεωπολιτικοῦ ἀναβρασμοῦ.

   -Μπορεῖ κάποιο σχῆμα νὰ αὐτοαποκαλεῖται καὶ νὰ ἐπαγγέλεται ὅτι εἶναι «πατριωτικὸ» καὶ «δεξιό», χωρὶς νὰ ἀντιλαμβάνεται τὴν ἀνάκτηση τῆς (κοινωνικῆς) δικαιοσύνης καὶ τὴν πάταξη τῆς ἀτιμωρησίας ὡς πρώτη προτεραιότητα. Σίγουρα θὰ ἀνήκουν τὰ παραπάνω στὸ σὲτ ἀξιῶν καὶ προταγμάτων του, ἀλλὰ ὄχι κατ' ἀνάγκην ὡς ἀπόλυτες προτεραιότητες.

   Ὅμως, τὰ παραπάνω εἶναι ἐξαιρετικὰ σημαντικά, γιὰ τὴν κατὰ τὴν ταπεινή μου γνώμη καλῶς προτεινόμενη ἱεράρχηση πολιτικῶν προτεραιοτήτων ποὺ αἰδημόνως παρέθεσα.

   Πάντως καὶ γενικώτερα, σὲ μιὰ κατάσταση ταχύτατα μεταλλασσόμενης πολιτικῆς γεωγραφίας, δὲν μποροῦμε νὰ μένουμε σὲ κατηγορίες ποὺ κάποτε ἦταν ἐπίκαιρες, ἀλλὰ ὄχι σήμερα. Εἶναι σὰν νὰ πολεμοῦμε μὲ μπούμερανγκ στὸν δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο...

   Ἕνα ἄλλο ζήτημα εἶναι ὅτι τὸ «φιλευρωπαϊκὸ» ἀναφέρεται, καλῶς ἢ κακῶς, στὸν... «ὑπαρκτὸ εὐρωπαϊσμό». Λόγῳ αὐτοῦ, ὁ ΣΥΡΙΖΑ δὲν εἶναι «φιλευρωπαϊκὸ» κόμμα, διότι οἱ πολιτικὲς ποὺ ἐπαγγέλεται ὅτι θὰ ἀκολουθήσει (ἂν τὸ κάνει ὅπως τὰ λέει τώρα) στὶς ἀκρώτατές τους συνέπειες δὲν εἶναι φιλευρωπαϊκές. Ἐκτὸς κόμματος ὀμνύει στὶς «μὴ μονομερεῖς ἐνέργειες», ἐντὸς κόμματος ὑπόσχεται «ἀνυπακοή» - πῶς συνδυάζονται αὐτὰ τὰ δύο, ὁ Θεὸς κι ἡ ψυχή τους.

   • alpha1 avatar
    alpha1 @ Σωτ Μητραλ 25/11/2012 23:15:33

    Αγαπητέ Σωτ. Μητραλ. η BLACKQUEEN σου απαντά και για λογαριασμό μου εδώ πιό κάτω τι ενοώ πατριωτικά, δεξιά και αριστερά.
    Να στο συγκεκριμενοποιήσω πιό απλά: Συγκυβέρνηση Σαμαρά -Τσίπρα χωρις ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΩΗΝ, Υπουργό-υφυπουργό-Γεν. Γραμματέα στην νέα ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που θα σχηματίσουν οι δυό τους. Και βουλή με 100 ΤΟ ΠΟΛΥ βουλευτες κανονικά φορολογούμενους και χωρίς κανένα άσυλο.

 4. G.Gerodimos avatar
  G.Gerodimos 24/11/2012 12:16:03

  Είναι γεγονός πως τελευταία περιφέρεται μία κάποια ανησυχία "για πολιτικές δυνάμεις αποκλειστικά αναδυόμενες από την κοινωνία".
  Πως θα πειστούν οι "πολιτικές δυνάμεις αποκλειστικά αναδυόμενες από την κοινωνία" να ενδώσουν στις προσφορές των ηγεσιών που ανησυχούν πολύ για το μέλλον τους;
  Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ G.Gerodimos 24/11/2012 16:44:15

   Μὰ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ (ἀκόμα;) «“πολιτικές δυνάμεις αποκλειστικά αναδυόμενες από την κοινωνία”»!!!!

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 24/11/2012 12:22:54

  Δεν χρειαζόμαστε τρίτη παράταξη, χρειαζόμαστε η οποιαδήποτε παράταξη να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας.

  Εάν το αντμνημόνιο είναι με τα συμφέροντα της χώρας, τότε πρέπει να είμαστε με το αντιμνημόνιο. Εάν το μνημόνιο είναι με τα συμφέροντα της χώρας, τότε πρέπει να είμαστε με το μνημόνιο.

  Το Μάιο του 2010 το συμφέρον ήταν να καταψηφιστεί το Μνημόνιο. Το Φεβρουάριο του 2012 το συμφέρον ήταν να καταψηφιστεί το PSI, που χρεωκοπούσε το ελληνικό τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα και έφερνε το αγγλικό δίκαιο, χωρίς να βελτιώσει ιδιαίτερα το δημόσιο χρέος. Το Νοέμβριο του 2012 του συμφέρον ήταν η υπερψήφιση των μέτρων, μια που η έξοδος από την κρίση είναι περισσότερο από ορατή και σύντομα θα ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία, εάν αποδεχθούμε για λίγο καιρό ακόμη τις αλυσίδες μας. Και θα μπορούμε τότε να κανονίσουμε τα του οίκου μας όπως καταλαβαίνουμε καλύτερα. Χωρίς τις σπάταλες υπερβολές του παρελθόντος, αλλά και χωρίς τις υπερβολές λιτότητας του παρόντος.

  Η αλλαγή σε ένα πολιτικό σύστημα που θα κινείται πάντοτε με κριτήριο το καλό της χώρας δεν προϋποθέτει μια "τρίτη παράταξη", αλλά ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Χωρίς τα πρόσωπα, αλλά και χωρίς τις δομές του παρελθόντος. Χωρίς το κράτος της ψευτιάς, που βρίσκεται πίσω από το γραφειοκρατικό κράτος του σήμερα, και με σεβασμό της οργανωμένης κοινωνίας στον ιδιωτικό πλούτο, που βρίσκεται πίσω από την τάση για φοροδιαφυγή.

  Αν δεν αλλάξουν αυτά, καμία παράταξη δεν μπορεί να φέρει τίποτε.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Διογένης 24/11/2012 16:56:15

   Μὰ δὲν διαφωνοῦμε ὡς πρὸς τὸ ποθούμενο. Προσπαθῶ, μὲ τὶς περιορισμένες μου ἱκανότητες, νὰ περιγράψω πῶς θὰ μποροῦσε νὰ προκύψει κάτι τέτοιο ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Ὄχι πόσο θὰ ἤθελα νὰ προκύψει, ἔτσι, γενικῶς.

   • Ανώνυμος avatar
    Ανώνυμος @ Σωτ Μητραλ 24/11/2012 17:26:12

    Η μετριοφροσύνη, γνώρισμα των ικανών. Υποκειμενική γνώμη ότι συγκαταλέγεσαι, όπως διαφένεται από τα άρθρα, και σχόλιά σου. Οι προβληματισμοί σου, μοιράζονται από μεγάλη μερίδα πατριωτών (..ουχί πατριδοκάπηλων). Μένει να γίνουν πιό ολοκληρωμένοι, συγκεκριμένοι και πρακτικοί. Ίσως προσυνεδριακές συνάξεις που θα οδηγήσουν σε ένα συνέδριο νέων θέσεων και αρχών στη ΝΔ (..ή από ένα νέο κόμμα?), θα έβαζε αυτά τα ερωτήματα και τις προτεινόμενες λύσεις-θέσεις σε διάταξη μάχης υπέρ των νέων πολιτικών συνθηκ΄ων που οφείλεται να υπάρξουν για το καλό της πατρίδας, των ανθρώπων της, αλλά κυρίως των παιδιών της
    Υ.Γ. Είχε ξεκινήσει μιά προσπάθεια από τον Σαμαρά στα προσυνέδρεια μετά την 29/11, αλλά ήταν ημιτελής και δεν οδήγησε σε ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία και πολιτική φιλοσοφία της ΝΔ

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Ανώνυμος 24/11/2012 19:57:47

     Εὐχαριστῶ εἰλικρινὰ γιὰ τὰ θερμὰ λόγια, ὅμως δὲν ἔχω ἀπολύτως καμμία ἀξίωση.

     Τὸ ποιοί θὰ κληθοῦν σὲ ἕνα συνέδριο κόμματος ὅπως ἠ ΝΔ εἶναι καθορισμένο ἀπὸ τὸ καταστατικό της, καὶ δὲν μπορεῖ νὰ προκύψει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ἀπὸ αὐτὴν τὴν σύνθεση. Ποιός θὰ κομίσει τὸ καινούργιο; Οἱ ὀφφικιάλιοι τῶν ἀραχνιασμένων «τοπικῶν» τοῦ κόμματος, ἢ οἱ μεγαλοσχήμονες τῶν ΝΟΔΕ; Ἢ οἱ ἐκπρόσωπο ἀπὸ τὶς γαλάζιες «κλαδικές»; Παναγιά μου!

     Πόσοι ἀπὸ τοὺς καλύτερους σχολιαστὲς τοῦ Antinews ἔχουν θέση ποὺ τοὺς ἐπιτρέπει νὰ περάσουν ἀκόμα κι ἀπ' ἔξω ἀπὸ ἕνα «κομματικὸ συνέδριο»;

     Τὸ θυμᾶμαι τὸ προσυνέδριο ἰδεολογίας τὸ 2010, καὶ ἦταν νὰ τὸ κλαῖνε οἱ ρέγγες. Οἱ καλεσμένοι ὁμιλητὲς δὲν μιλοῦσαν κἂν γιὰ ἰδεολογικὰ θέματα, ἀπ' ὅ,τι θυμᾶμαι. Ἦταν μεγάλο σὸκ γιὰ μένα. Ἀπόδειξη ὅτι you can't teach an old dog new tricks.

     Ἂν δὲν ἀλλάξει κάτι ἄρδην, τὰ κομματικὰ συνέδρια εἶναι ἁπλῶς μιὰ εὐκαιρία νὰ στήνεται τὸ Παλιὸ μπροστὰ ἀπὸ τὸν καθρέφτη καὶ νὰ κάνει κομπλιμέντα στὸν ἐαυτό του. Κι 100 νὰ γίνουν... πάλι τὰ ἴδια.

     Τὸ μόνο καλὸ (!) τοῦ κομματοκρατικοῦ συστήματος σ' αὐτὲς τὶς περιπτώσεις εἶναι ὅτι ὁ Πρόεδρος τοῦ ἑκάστοτε κόμματος ἔχει σχεδὸν ἀτέλειωτες ἐξουσίες... Καὶ ὁ νοῶν νοεῖτω.

     • Ανώνυμος avatar
      Ανώνυμος @ Σωτ Μητραλ 24/11/2012 20:26:15

      ...τότε, από ένα νέο κόμμα (..χωρίς διαζευκτικό, και ερωτηματικό)

  • alpha1 avatar
   alpha1 @ Διογένης 25/11/2012 23:25:21

   "Το Νοέμβριο του 2012 του συμφέρον ήταν η υπερψήφιση των μέτρων, μια που η έξοδος από την κρίση είναι περισσότερο από ορατή και σύντομα θα ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία".
   Αγαπητέ Διογένη πόσο θάθελα να σε πιστέψω, αλλα δεν μπορώ πιά...Ούτε οι Ισπανοί και οι Ιταλοί φίλοι μου μπορούν κι απο προχτές ούτε οι αδελφοί Κύπριοι. Αντί να βγαίνουμε απο την κρίση στην Ευρώπη, όλο και βουλιάζουμε περισσότερο, σε αντίθεση με την Αμερική που φαίνεται να βγαίνει αν δεν την πάρουμε εμείς "οι Ευρωπαίοι" στο λαιμό μας...

 6. alpha1 avatar
  alpha1 24/11/2012 12:36:08

  Aγαπητέ Σωτήρη Μητραλέξη,
  Είναι ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου απο την οπτική γωνια που την παρουσιάζεις...Θα ήταν σκόπιμο να παρουσιάσουμε όλοι την δική μας οπτική γωνια και οι αναγνώστες να κρίνουν ανεπηρέαστοι και να επιλέξουν την καλύτερη.
  Συνοπτικά όλοι συμφωνούμε οτι τα συστημικά κόμματα, αυτά που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια μας κατέστρεψαν. Εγιναν όργανα όπως ομολόγησε ο Κώστας Καραμανλής των 5 νταβατζήδων και των 5 εργατοπατέρων οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με τους Τραπεζίτες ντόπιους και ξένους (Η Τράπεζα Ελλάδος μάλλον δεν είναι πλέον ντόπια αφου ντρέπονται? να αποκαλύψουν ακόμα και τη μετοχική της σύνθεση), διέλυσαν την Εθνική οικονομία και μας παρέδωσαν στους ανέντιμους και αφερέγγυους "δανειστές" μας. Τα κόμματα αυτά ήταν το ΠΑΣΟΚ (με το συνεργαζόμενο ως ουρά κομμάτι του ΣΥΝ που σήμερα είναι η ΔΗΜΑΡ) και η ΝΔ. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν μετείχαν ποτέ στην κυβέρνηση, ασχέτως αν κάποια μέλη τους συνεργάσθηκαν και συνέφαγαν μαζί τους.
  Συγκεκριμένα τα κόμματα εξουσίας που έμειναν αλώβητα απο το καθεστώς ήταν η ΠΟΛΑΝ , ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το ΚΚΕ.
  Πιστεύω λοιπόν πως αν ο Σαμαράς είναι και θέλει να παραμείνει καθαρός, το νέο κόμμα που θα πρέπει να επανασυστήσει θα πρέπει να είναι η ΝΕΑ ΠΟΛΑΝ αφήνοντας εντελώς έξω τους βαρόνους μετα των απογόνων τους.
  Σαν τέτοιο Πατριωτικό Δεξιό κόμμα, θα πρέπει να έχει ως βασικό του στόχο την ολοκλήρωση της Εθνικής Συμφιλίωσης με τον κύριο εκπρόσωπο της Αριστεράς σήμερα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά φιλοευρωπαιστής. Οποιαδήποτε άλλη απόπειρα δημιουργίας φιλοευρωπαικού κόμματος που θα επιχειρήσει μετά το 2013 να κυβερνήσει την Ελλάδα έχοντας απέναντι την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, θα μας πάει πιό πίσω απο τα Δεκεμβριανά του 1944.
  Ακόμα κι αν έρθουν επι τόπου Γερμανοί, Γάλλοι και Αμερικάνοι συνεργαζόμενοι με το δεξιό Φιλοευρωπαικό κόμμα, δεν θα καταφέρουν να αναγκάσουν τους υπόλοιπους μισούς Ελληνες Αριστερούς σε υποταγή, ακόμα κι αν επαναληφθεί η Μακρόνησος...
  Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας οτι αν δεν ενωθούν ούτε τώρα μπροστα στο τεράστιο Θηρίο που μας καταπίνει ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΔΕΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, η Ελλάδα θα πάψει να υφίσταται ως κράτος και σταδιακά και ως Εθνος...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ alpha1 24/11/2012 17:14:50

   http://www.antinews.gr/2012/11/24/191461/#comment-1090964

 7. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 24/11/2012 13:14:36

  ονομαστε το οπως θελετε
  αρκει αυτο το νεο
  να εχει αντικαταστησει τα τζακια με τις πατρογονικες εστιες
  τους φελους με καπακια
  και τους αεριτζηδες με γηινους.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Χμμμμ 24/11/2012 16:46:17

   Ἔμ, τί γράφουμε οἱ τάλαινες;;;

 8. kostas.k. avatar
  kostas.k. 24/11/2012 15:01:40

  δεν χρειαζόμαστε...αερολογίες, κουβέντα να γίνεται.....το σώφρων και υγιές και αναγκαστικά ευρωσκεπτικό κέντρο, υπάρχει σήμερα και όσα αρνητικά να έχει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας...εκεί μαζεύτηκε η ελπίδα της πατρίδας, εκεί είναι οι πιό πολλοί καθαροί και άξιοι...μπροστά στο ευρομπουρδ....το σημερινό επειγόντως αναγκαίο γιά την πατρίδα είναι και το κκε και φυσικά χρειαζόμαστε και την σώφρωνα Δεξιά..έχει πολλά χρόνια μπροστά της να ξεφορτωθεί το δηλητήριο του πασόκ και τα ανομήματα της ΝΔ....ο καραμανλής μετά από αρκετά χρόνια..δεν ήρθε ο χρόνος του ακόμη...αυτά..αγαπητοί αδερφοί...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ kostas.k. 24/11/2012 16:50:35

   Ὢχ ὤχ, ἦρθαν ὅλα μαζεμένα - ἴλιγγος! Καὶ ὁ ΣΥΡΙΖΑ ὡς σώφρων, ὑγιὴς καὶ ἐλπιδοφόρος δύναμη, καὶ ὁ ἐλάσσων Κώστας Καραμανλῆς (τοῦ Δεκεμβρίου τοῦ' 08 καὶ τῶν νταβατζήδων ποὺ ξεχάστηκαν μὲ τὴν πέψη τῶν μπαϊρακταρείων ἀγαθῶν) ὡς μὴ ἐκπασοκισμένος «μαρμαρωμένος βασιλιὰς» ποὺ περιμένει νὰ ξυπνήσει καὶ νὰ βρυχηθεῖ, καὶ τὸ ΚΚΕ ὡς ἀναγκαῖος πυλώνας γιὰ τὴν πολιτικὴ τῆς πατρίδας.... Παρακαλῶ, ἔλεος καὶ συμπόνοια! Τά'πατε ὅλα μαζεμένα!

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/11/2012 15:50:56

  Γνώμη μου είναι ότι προπαντός χρειαζόμαστε ανατροπές, σκληρές και ριζικές αναθεωρήσεις θέσεων και νοοτροπιών σε όλους τους εγχώριους πολιτικούς χώρους και σε όλα τα στρατόπεδα, "δεξιά", "κεντρώα" και "αριστερά".
  Απο καιρό σε καιρό, πολύ σπάνια έστω, ακούμε απο δώ και απο κεί κάποια λόγια - ακτίνες φωτός:
  Ιδού τι είπε σήμερα ο κ. Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κρίση και στην Αριστερά :
  «Η Αριστερά έχει σημαντικές ευθύνες διότι την αντίθεσή της στην ανάληψη των σπάταλων Ολυμπιακών Αγώνων, την αντίθεσή της στο πολυδάπανο πρόγραμμα των εξοπλισμών και στη διαχρονική φοροασυλία των ισχυρών δεν μπόρεσε να την καταστήσει ένα πειστικό πολιτικό πρόγραμμα ικανό να κερδίσει την πλειοψηφία του λαού». (απο το in.gr).
  Κάθε πολιτική παράταξη, πριν τα βάλει με τις άλλες, άς κυττάξει πρώτα βαθειά μέσα της...

 10. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 24/11/2012 16:32:03

  Δεν χρειάζεται τρίτη παράταξη, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να τιμωρηθούν οι υπαίτειοι της οικονομικής καταστροφής (αναδρομικά και για τους αποβιώσαντες)και να εξαφανισθούν οι κληρονόμοι άχρηστοι ,χορτάτοι, χομπίστες πολιτικοί που δεν έχουν επαφή με την κοινωνία................αλλά έχουν άποψη.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΠΕΛΙΑΣ 24/11/2012 17:10:28

   Ἔ, πῶς θὰ γίνει αὐτό; Ἀπὸ τὸν οὐρανὸ θὰ πέσει;

   Προσπαθοῦμε νὰ περιγράψουμε τὸν ΤΡΟΠΟ, τὸν ΦΟΡΕΑ, γιὰ νὰ γίνουν ὅλα αὐτὰ ποὺ λέτε, ἐσεῖς καὶ ἄλλοι, τὰ ὁποῖα ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ. Καὶ μετὰ ἔρχεστε καὶ λέτε «ἂ ὄχι, δὲν τὸ χρειαζόμαστε αὐτό...»

 11. ΑΡΙΩΝ avatar
  ΑΡΙΩΝ 24/11/2012 16:49:58

  Μα αγαπητέ/ή BLACK QUEEN : περίπου το είχε καταφέρει μέχρι τον 10-2011
  ο Σαμαράς και η Ν.Δ. M'ONOI TOYΣ. (ευρύτατη υποστήριξη-συναίνεση και από
  άλλους, ψηφοφόρους άλλων,και αριστερούς).ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!! Πώς ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ;

  • BLACK QUEEN avatar
   BLACK QUEEN @ ΑΡΙΩΝ 25/11/2012 00:04:31

   '' Μα αγαπητH BLACK QUEEN : περίπου το είχε καταφέρει μέχρι τον 10-2011 ο Σαμαράς και η Ν.Δ. M’ONOI TOYΣ. ''

   Aγαπητέ Αρίωνα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 (κατά την άποψή μου), δεν τα ''είχανε'' καταφέρει ο Σαμαράς και η ΝΔ ''μόνοι τους'' !!
   ΤΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ο κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Μ Ο Ν Ο Σ ΤΟΥ. Eίχε υψώσει την αντιμνημονιακή σημαία, είχε εξηγήσει πρώτος με λογικά επιχειρήματα γιατί το πρόγραμμα του ΔΝΤ ΔΕΝ πρόκειται να βγεί , ότι ‘’ δεν είναι φάρμακο αλλά φαρμάκι’’ , ότι θα οδηγήσει σε ανακυκλούμενη ύφεση κ.λ.π., κ.λ.π. Επειδή λοιπόν είναι εκ φύσεως χαρισματικός και στη συλλογική συνείδηση ( λόγω της γενναίας του στάσης στο Μακεδονικό, ) σαν προσωπικότητα έχει καταχωρηθεί με θετικότατο πρόσημο , φυσικό ήταν να συσπειρώσει, να ενώσει και να εμπνεύσει άτομα που ξεκινούσαν από εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Συναντιόντουσαν όλοι στο κοινό ζητούμενο : Την αντιμνημονιακή συστράτευση και την ανατροπή των σχεδίων των τοκογλύφων. Επίσης ενδόμυχα, ίσως και να ευελπιστούσαν σε μία - εν δυνάμει- συστράτευση Αριστεράς και Δεξιάς, που αποτελεί το ύψιστο Εθνικό απωθημένο.
   Κι εκεί που οι συνθήκες και τα άτομα έμοιαζαν επί τέλους ώριμα και προετοιμασμένα για την ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ο καπετάνιος αποφασίζει απροειδοποίητη αναστροφή 180® και μας ζαλίζει !!!!!! Το τέλειο Vertigo !!!!
   Τι φωταγωγούν λοιπόν τα γεγονότα που ακολούθησαν; Την απόλυτη σχεδόν μοναξιά του Αρχηγού. Την περιστοίχησή του ως επί το πλείστον από πειθήνιες μετριότητες, από βολεμένους υπαλλήλους που ΔΕΝ διαθέτουν το ψυχικό σθένος ούτε ίσως και την πνευματική ικανότητα να διαμορφώσουν και να υπερασπιστούν ιδέες, απόψεις και θέσεις. Την αδυναμία της πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ να αρθρώσουν ισχυρό και πειστικό πολιτικό λόγο (και αντίλογο), που θα μπορούσε να επηρεάσει την (λανθασμένη ;) απόφαση του αρχηγού για αλλαγή της μέχρι εκείνη τη στιγμή πορείας. Όταν δεν είναι ….ισοϋψείς, ή έστω εν αρμονία (ψυχοδιανοητικά) οι συνοδοιπόροι σου, καταδικάζεσαι στο τέλμα και στον εξόχως επικίνδυνο ναρκισσιστικό αυτοεγκλωβισμό σου. Δεν έχεις κόντρα, κίνητρο, άμιλλα.
   Δεν είναι εύκολο να βρίσκεσαι εντελώς μόνος στο λάθος σου, μόνος και στο σωστό, όταν πιέζεσαι να επιλέξεις. Εύκολα επιλέγεις το ….βατό, που όμως κάλλιστα, μπορεί καθόλου να μη σου ταιριάζει……
   Συμπέρασμα : Ο κ. Αντώνης Σαμαράς σαν ποιότητα, διανοητική ικανότητα, ψυχική δύναμη, καλλιέργεια, ήθος, νοοτροπία και δυνατότητες, υπερβαίνει τη ΝΔ και σίγουρα εντός της αυτοπεριορίζεται.

   Αν κρίνει ότι χρειάζεται (που μάλλον χρειάζεται) νέο ιδεολογικό όχημα, ας επιλέξει τους ικανούς, μη φθαρμένους, μη βεβαρημένους κι όσο γίνεται πιο αντάξιούς του, απ΄όποιον χώρο κι αν προέρχονται κι ας το τολμήσει.

   *** Στην άθλια βέβαια χωματερή του χρεοκοπημένου Πασοκολαμογιστάν, είναι ακραία αυτοκτονικό ν΄αναζητήσει κανείς συνοδοιπόρους για τη νέα πορεία και δε χρειάζεται να υπερασπιστώ το αυτονόητο ελπίζω….

   • alpha1 avatar
    alpha1 @ BLACK QUEEN 25/11/2012 23:08:52

    Πολύ αγαπητή Μαύρη Βασίλισσα , δεν μπορείς να φανταστείς την ανακούφιση που νοιώθω κάθε φορα΄που σε διαβάζω. Είναι σαν να περπατώ σ΄ενα στριφνό και επικίνδυνο μονοπάτι ολομόναχος και κουρασμένος απ' τα χρόνια και τώρα κάθε φορά που βρίσκομαι σε επικίνδυνη στροφή ή κατολίσθηση το χέρι σου με κρατάει για να μην πέσω και να συνεχίζω. Αλλες φορές ξεκουράζομαι. γιατί ήδη έχεις πει αυτό που ήθελα με πολύ πιο όμορφο τρόπο...Σ' ευχαριστω απο καρδιάς.

 12. ARG..ROM avatar
  ARG..ROM 24/11/2012 17:00:09

  πολύ σωστά

 13. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 24/11/2012 17:06:10

  τι να πω μακάρι

 14. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 24/11/2012 17:09:04

  Θεῖε, πιστεύω βαθύτατα ὅτι μὲ τὸ παρὸν στελεχιακὸ δυναμικὸ -ὅλων- τῶν κομμάτων, δὲν μποροῦν νὰ ὑπηρετηθοῦν πολιτικὰ καταστάσεις διαφορετικὲς ἀπὸ τὴν τρέχουσα καὶ προηγουμένη.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Σωτ Μητραλ 24/11/2012 17:14:33

   Άχ αγαπητέ, εγώ φοβάμαι πιό πολύ τις πρόσφατες μεταγγίσεις που ενέσκηψαν από το μη πολιτικό προσωπικό !
   Μέχρι και "Λουκανίδης" του 2012 μας προέκυψε (για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουνε οι νέοι)...

 15. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 24/11/2012 17:18:02

  Υπάρχουν κάποιες εγχώριες 'σταθερές' πού πάντα καθόριζαν καί θα καθορίζουν τήν πορεία τού τόπου-μέσω ενός πολιτικού συστήματος πού στήνουν καί προσαρμόζουν-όπως μιά θεατρική παράσταση, σέ συνέχειες-γιά τό συμφέρον τους καί μόνο.

 16. Kokkinos Perseas avatar
  Kokkinos Perseas 24/11/2012 18:18:42

  Το Κ.Κ.Ε είναι η τρίτη παράταξη.Σύντομα μετά το συνέδριο θα τρίβετε τα μάτια σας με το όνομα του νέου Γ.Γ. Όλοι περιμένουν, Κουτσούμπα ή Μαρίνο αλλά...
  Κάποτε ο αρχιεπίσκοπς Χριστόδουλος έλεγε ότι το 3 % (αναφερόμενος στον ΣΥΝ), θα παραμένει στο 3 % και δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις του.
  Ο δε Πάγκαλος έλεγε μετά το 2009 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έμπαινε καν στην βουλή.Και τώρα βρίσκεται στο 27 %.
  Η Χρυσή Αυγή από το 0,3 % έφτασε 2 φορές το 7 % και τώρα είναι πάνω από το 10 %.
  Το Κ.Κ.Ε είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που ακόμα και με 4,5 % μπορεί να συγκεντρώσει σε 2,3 ώρες 20 χιλιάδες κόσμο στην Αθήνα.
  Με έναν καινούριο ΓΓ και με μια ξεκάθαρη θέση κατά της Ε.Ε. μπορεί να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον την τρίτη παράταξη με ποσοστά 15-20 %.Άλλωστε το 11 % των Περιφερειακών εκλογών δείχνει ότι μπορεί να κάνει το κάι παραπάνω, αρκεί να αλλάξει επικοινωιακή πολιτική.

  • BLACK QUEEN avatar
   BLACK QUEEN @ Kokkinos Perseas 25/11/2012 08:48:14

   Τι κρίμα...μόνο θλίψη προκαλεί το θέαμα της βαριεστημένης (και βαρετής) συνταξιούχου Αλέκας, που στέκεται στο βήμα του Κοινοβουλίου και μηρυκάζει το αδιάφορο ποίημα περί κεφαλαίου, καπιταλισμού, μονοπωλίων, εργάτη, αγρότη, φοιτητή....Και όλο παροτρύνει εξ΄αποστάσεως, ήσυχα χρηματοδοτούμενη κι απόλυτα συμβιβασμένη το πόπολο : ''Λαέ πάρε την εξουσία στα χέρια σου (το πως σου το κρατάμε μυστικό, βρες το μόνος σου), και μετά φώναξέ μας να τη ...διαχειριστούμε''. Οι σουλατσαδόροι του ΠΑΜΕ ( κι ερχόμαστε), να βολτάρουν πέρα - δώθε αναποτελεσματικά και άσκοπα, λα-λα-λα, λα-λα-λα κι ύστερα για ουζάκια στα μεζεδοπωλεία της Καισαριανής. Το κομματικό καθήκον εξετελέσθη, πάμε τώρα να ομφαλοσκοπήσουμε. Ηγεσία γι ακόμα μιά φορά ύποπτα ανίκανη, ανάξια των προκλήσεων, που εγκλωβίζει σε αδιέξοδα και αποδυναμώνει εντέχνως ένα δυναμικότατο κομμάτι της νεολαίας και της εργατικής τάξης. ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΕΠΙΖΗΜΙΟΙ, (ψυχοπνευματικά) ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΙ. Διαβάστε (αν δεν την έχετε διαβάσει) την εκ των έσω σπαρακτική πραγματικά ανάλυση του κ. Αλέκου Χαλβατζή που επειδή είναι νέος με καθαρή ψυχή, βλέπει όσα δεν συμφέρει στους παραιτημένους καν, να...διανοηθούν : http://alekosch.wordpress.com/2012/02/18/ (Μιά ολοκληρωμένη τοποθέτηση).
   '' Με έναν καινούριο ΓΓ και με μια ξεκάθαρη θέση κατά της Ε.Ε. μπορεί να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον την τρίτη παράταξη με ποσοστά 15-20 % ''. Πολύ σωστά, με έναν ΝΕΟ Γραμματέα, αλλά και με μία ουσιαστική, ρεαλιστική και ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ πρόταση για τη ζωή και τα προβλήματα των ανθρώπων. Τι γίνεται ΣΗΜΕΡΑ. 'Οχι ανεδαφικές σαχλαμαρολογίες και κουραστικές θεωρητικούρες για να περνάει η ώρα. Επίσης με ενεργό ρόλο και όχι με υποκριτική ουδετερότητα (και το να είσαι...ανεμολόγος, ουδέτερο σε καθιστά. Απέχεις από τη λύση του προβλήματος που επιστημονικά αναλύεις, ως Ιατροδικαστής μετά το φόνο), όχι με ένοχη ανοχή που λειτουργεί σαν βολικό δεκανίκι στο σύστημα που υποτίθεται οτι...αντιπαλεύεις. Η εποχή της αυταπάτης και της απάτης, τελείωσε. Θέση στο αύριο δεν έχουν πια ΟΥΤΕ οι τζάμπα επαναστάτες, των ουζερί και της ανέξοδης ''τσάρκας'' μετά σημαιοκυματισμού στο Σύνταγμα. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, γιατί όλοι έχουν. Και η ευθύνη όσων ΔΕΝ έκανες (όσων αμέλησες κι όσων δεν τόλμησες), πολλές φορές είναι πολύ βαρύτερη των πεπραγμένων σου.

  • BLACK QUEEN avatar
   BLACK QUEEN @ Kokkinos Perseas 25/11/2012 10:09:39

   Α, κι όταν με το καλό πάτε για Συνέδριο, δείτε σοβαρά την περίπτωση Νίκου Μπογιόπουλου.... Πολλές φορές η λύση βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας !!!!! :-) :
   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PNdYBeyTnT0&noredirect=1#!

   • alpha1 avatar
    alpha1 @ BLACK QUEEN 26/11/2012 10:12:28

    Aγαπητή Βασίλισσα δεν νομίζω οτι επιθυμούν τη λύση. Είναι πολύ καλύτερα έτσι γι αυτούς. Η λύση θα σήμαινε απώλεια των κεκτημένων τους...

    • BLACK*QUEEN avatar
     BLACK*QUEEN @ alpha1 26/11/2012 15:03:55

     Σωστό κι αυτό..... Νυν υπέρ πάντων, η κρατική επιδότηση !!! Γι αυτό η μόνη λύση, η θεία δίκη, θα είναι να βρεθούν εκτός κοινοβουλίου και χωρίς ...βενζίνη. Να δούμε το αισθάνονται τότε το...δίκιο του αφελή εργάτη;;;;

 17. Zame avatar
  Zame 24/11/2012 19:21:48

  Κακα τα ψεματα..
  Χρειαζομαστε τον ιδιο τον Θεο και το Αγιο Πνευμα μαζι..με λιγα λογια..

  Αυτή η πολιτική ταυτότητα ή πολιτικό στίγμα το προαπαιτούμενο της προϋποθέτει πώς είναι ικανή (& κατέχει την γνώση) να τεκμηριώσει να πείσει και να ανατρέψει αυτήν την γενικευμενη ταση , ροπη που θελει τις «δημοκρατίες να συμμορφώνονται στις αγορές»

  χρειαζόμαστε ένα κόμμα (i) Δικαιοσύνης και (ii) Ανάπτυξης +
  ένος αυτο-διαχειριζόμενου τύπου .. κοινωνικου καπιταλισμόυ.. ιεράρχησης των αξίων και των αξιών.. ενάντια σε αυτόν τον μονοπωλιακό..σε πρώτη φάση.


  Η τρίτη παράταξη
  δηλαδη το μιγμα - φιλευρωπαϊκή και αντικαθεστωτική/ριζοσπαστική
  δεν αρκουν μονον να ανατρέπει
  τα -μεταπολιτευτικά ειωθότα- ancien régime-..
  & η φιλο ευρωπαικη κατευθυνση δεν αρκει οταν "θυσιαζει η ακυρωνει" την πατριωτικη & παναθρωπινη σχεση.


  αν Η «φιλευρωπαϊκή» παράταξη &- Η «αντικαθεστωτική» παράταξη είναι καταδικασμένες απο μονες τους να αποτύχουν
  καπως ετσι ισως ισως κατι λιγο λιγοτερο ειναι και το
  Δεξιο φιλοευρωπαικο με το Αριστερο φιλοευρωπαικο να είναι καταδικασμένα διότι δεν είναι ενωμένα σε κοινό στόχο
  το "συστημικο τέρας" που γιγάντωσε
  & δεν αντιμετωπίζεται με διασπαστικές συμπεριφορές και τακτικές.
  Πάντως τολμώ να πω.. πώς είμαστε σε σχετικά καλουτσικο δρόμο..αφού γνωρίζουμε & αναγνωρίζουμε..εστω & τουλάχιστον μέχρι εδω.

 18. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/11/2012 20:13:27

  Καλός ο προβληματισμός, αλλά γνώμη μου είναι πως τα πράγματα δεν είναι ώριμα ακόμα. Για να ωριμάσουν, το δράμα θα πρέπει να φτάσει στην κορύφωσή του και αυτό ακόμα δεν έχει γίνει...

 19. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 24/11/2012 20:31:21

  Εξαιρετική η κεντρική ανάρτηση.Είναι εξόχως σημαντική διότι τοποθετεί,στο ''τραπέζι'' της διαδικτυακής συζήτησης,ζητήματα άκρως ενδιαφέροντα.
  Θα τοποθετηθώ ανατρέχοντας στο παρελθόν,στο πως αντιμετώπισαν ηγέτες και πολιτικές παρατάξεις άλλων κρατών κρίσιμα ζητήματα σε στιγμές ιστορικής καμπής,όπως σήμερα η Ελλάδα.Τα ιστορικά μου παραδείγματα θα είναι δύο:Οι ΗΠΑ και η Μεγ.Βρεταννία.
  Στις ΗΠΑ το 1860 εξελέγη πρόεδρος ο Ρεπουμπλικανός Αβρ.Λίνκολν,με προοδευτική ατζέντα για τα δεδομένα της τότε εποχής.Ένα έτος μετά ξέσπασε ο αιματηρός εμφύλιος Βορείων-Νοτίων.Τι έκανε ο Λίνκολν ως γνήσιος ηγέτης,βλέποντας μακριά;Πείραξε την ατζέντα της νέας παράταξης των Ρεπουμπλικάνων (που είχε ιδρυθεί το 1854);Άλλαξε την ιδεολογική ρότα του χώρου,προκαλώντας τρομακτική σύγχυση;Έκανε καμία συγκυβέρνηση με τους ιδεολογικούς του αντιπάλους τη περίοδο 1860-64,μπερδεύοντας το εκλογικό σώμα;
  Πολύ απλά,φρόντισε με δεξιοτεχνικές ενέργειες (έχοντας ιδεολογική συνέπεια πάνω απ'όλα) να ενσωματώσει,στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων,ψηφοφόρους των Δημοκρατικών (τους λεγόμενους War Democrats).Έτσι,εν μέσω πρωτοφανούς θυέλλης,φανατισμού και διχασμού (στις προεδρικές του 1864),κατόρθωσε να διευρύνει τη ρεπουμπλικανική παράταξη.Από παράταξη του 33% το 1856 και του 39% του 1860,σημειώθηκε εκλογική εκτόξευση στο 55% το Νοέμβριο του 1864 και οδήγησε (παρ'όλο που δολοφονήθηκε λίγο μετά) το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε στιγμές δόξας και επικράτησης γι'αρκετά χρόνια,προκαλώντας αρρυθμίες και τριβές στο εσωτερικό του διχασμένου Δημοκρατικού Κόμματος (τ'οποίο για να ''συνέλθει'' πολιτικά,έπρεπε να περάσουν 12 έτη περίπου).
  Δεύτερο παράδειγμα η Μεγ.Βρεταννία,τέλη δεκαετίας του 1920,αρχές του 1930.Ήδη η οικονομική ύφεση χτυπούσε τις πύλες της άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας.Στις εθνικές εκλογές του 1929 το Εργατικό Κόμμα είχε τερματίσει πρώτο.Όμως,εν μέσω μεγάλης σύγκρουσης και τρομακτικών διαφωνιών ο Μακντόναλντ (εργατικός πρωθυπουργός) παραιτήθηκε δύο έτη μετά και σχηματίστηκε εθνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή των τότε Συντηρητικών,αποσχισθέντων Φιλελευθέρων και αποσχισθέντων Εργατικών (η συντριπτική πλειοψηφία των Εργατικών παρέμεινε στα έδρανα της αντιπολίτευσης μη αποδεχόμενη τη τότε ''συγκυβέρνηση'').Μεσολάβησε,εν τω μεταξύ,ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και οι τρομακτικές ανακατατάξεις της τότε εποχής.Άλλαξε τίποτα μετά από αυτή το τόσο ταραγμένη και αιματηρή περίοδο;Όχι βέβαια.Οι Συντηρητικοί στις εθνικές εκλογές του 1945 παρέμειναν με τη γνωστή ιδεολογικο-πολιτική τους πλατφόρμα και οι Εργατικοί συνέχισαν απτόητοι,κι εκείνοι,τη πολιτική τους πορεία,μη αλλάζοντας και οι δύο παρατάξεις την ιδεολογική και πολιτική τους ταυτότητα (στις εκλογές του 1945 οι Εργατικοί επικράτησαν με μεγάλη πλειοψηφία).
  Τι θέλω ν'αποδείξω με τα δύο αυτά παραδείγματα των παραπάνω κρατών σε κρισιμότατες περιόδους;Επιβραβεύεται η πολιτική διαχρονική σταθερότητα,χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες μ'εμφάνιση νέων διαχωριστικών γραμμών.Οι ψηφοφόροι τίμησαν,και με το παραπάνω,τη πολιτική συνέπεια των ηγεσιών,παρ'όλο που τα παραπάνω κράτη κλονίστηκαν συνθέμελα.
  Κατά τη προσωπική μου γνώμη πάντα,''φιλοευρωπαϊκές'' παρατάξεις και ''αντικαθεστωτικές'' παρατάξεις αποτελεί λανθασμένη πολιτική εκτίμηση.Η ''ευρωπαϊκή'' παράταξη ήταν πολιτικό εφεύρημα της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου.Από τότε ξεκίνησε.Θα ρωτήσει κάποιος:''Γιατί λανθασμένη εκτίμηση;''Διότι αποτέλεσε τη ''κολυμπήθρα του Σιλωάμ'' για τον αμαρτωλό πασοκισμό ο οποίος,ενώ είχε βρεθεί χτυπημένος στα ''σχοινιά'' του πολιτικού ρινγκ,πήρε το ''φιλί της ζωής'' και φρόντισε ταχύτατα ν'αποδεχθεί την ορολογία της ''φιλοευρωπαϊκής'' παράταξης,κρυπτόμενος πίσω από αυτή την ονομασία,προσπαθώντας να ''εξαγνιστεί'' πολιτικά για τη καταστροφή και τον όλεθρο που συσσώρευσε στη χώρα.
  Ίσως γίνομαι κουραστικός,αλλά θα επαναλάβω αυτό που γράφω εδώ και πολλούς μήνες.Θα αναφέρω ως παράδειγμα το κεντροδεξιό πολιτικό χώρο.Εάν ο κεντροδεξιός χώρος απομακρυνθεί από το γνήσιο λαϊκό,πατριωτικό,κοινωνικό,καραμανλικό,παραδοσιακό πολιτικό λόγο τότε κινδυνεύει άμεσα και ταχύτατα να χάσει το προσανατολισμό του.Ήδη υπάρχει πλέον αυτός ο κίνδυνος.Η κεντροδεξιά παράταξη πάντα συνδύαζε την ελεύθερη οικονομία με τη κοινωνική προστασία.Αυτό που χρειάζεται η κεντροδεξιά παράταξη (αλλά και αρκετές παρατάξεις) είναι η επανα-επιβεβαίωση της πολιτικής της ταυτότητας και όχι η αυτοκατάργησή της.Χωρίς αυτό,ύπαρξη δεν θα έχει.
  Θα κλείσω όπως άρχισα:Η κεντρική ανάρτηση ανοίγει πολλά και ουσιαστικής σημασίας θέματα,και οφείλω να συγχαρώ τον αρθρογράφο του αρχικού κειμένου για τη πολύτιμη συνεισφορά του στο διαδικτυακή ανταλλαγή απόψεων πάνω σε τόσο σοβαρά και κρίσιμης σημασίας ζητήματα.

 20. Τασος avatar
  Τασος 24/11/2012 20:52:05

  Το Κόμμα των Πειρατών! Αντικαθεστωτικό με Ευρωπαϊκό, να μην πω σχεδόν παγκόσμιο προφίλ. Υπερ της Διαφάνειας και της Δικαιοσύνης. :-)

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Τασος 24/11/2012 20:59:11

   Ἀλλοῦ γι' ἀλλοῦ

 21. Βασίλειος Λιάκος avatar
  Βασίλειος Λιάκος 24/11/2012 21:12:03

  Η πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια "ΚΟΙΝΩΝΙΑ", από της ιδρύσεώς της προτείνει μιάν άλλη κατεύθυνση γνησίως Ελληνική, απηλλαγμένη από της νοοτροπίες που ευθύνονται για την πνευματική και εν τέλει την οικονομική κρίση της Ελλάδος! www.koinwnia.com

 22. Νίκος Μ. avatar
  Νίκος Μ. 24/11/2012 22:14:25

  η ανάλυση θεωρώ πως δεν λαμβάνει υπόψην της πως τα νέα κινήματα αν δεν κάνουν δουλειά μέσα στην κοινωνία, αν δεν στηρίζονται σε άμεσα κανάλια επικοινωνίας με τον λαό χωρίς την απαραίτητη διαβεσολάβηση των διαπλεκομένων ΜΜΕ, ειδικά σε συνθήκες όπως η ελληνική, τότε υποτάσσονται στα κατεστημένα ΜΜΕ τα οποία όλοι γνωρίζουμε τι ρόλο έπαιξαν και τι εξυπηρετούν. ελιτίστικες προσεγγίσεις είναι, δυστυχώς, καταδικασμένες να αποτύχουν, μακάρι να ήταν τόσο απλά και εύκολα τα πράγματα. Η ανάδειξη αυτού του νέου "τρίτου ευρωπαϊκού πόλου" ας πούμε, χρειάζεται δουλειά μέσα στην κοινωνία, πολύ δουλειά, και αλλαγή νοοτροπιών! και ΤΟ ΒΗΜΑ άκρως φιλοευρωπαϊκό δηλώνει αλλα οι πάντες γνωρίζουν τι ακριβώς είναι....η πολιτική δεν είναι απλώς διαχείριση γραφειοκρατικων μηχανισμών από νέα άτομα, αυτή είναι μια πεπαλαιωμένη αντίληψη και καθόλου παραγωγική. Επιπλέον το τι συνιστά νέο και ευρωπαϊκό είναι ένα ζήημα που πρέπει να αναλυθεί γιατί και η έννοια της ευρωπαϊκότητας έχει ξεφτίσει τις τελευταίες δεκαετίες έτσι πως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα (εκτός και αν εννοούν κάποια σημιτικού, μαϊμουδίστικου τύπου ευρωπαϊκότητα, με αποικιακά χαρακτηριστικά). Θαρρώ πως ήρθε η ώρα να αποβάλουμε τα κάθε λογής αποικιοκρατικά συμπλέγματα "εξευρωπαϊσμού" γιατί αυτά μας κρατούν εγκλωβισμένους διανοητικά και πολιτικά, και να μιλήσουμε για εθνική ανασυγκρότηση και αναγέννηση και για τον νέο ελληνικό κοσμοπολιτισμό στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης! Και μην μου πείτε δεν υπάρχει χρόνος και άλλα τέτοια, γιατί χωρίς να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να προχωρήσει το πλοίο μπροστά. Επίσης η χώρα μας χρειάζεται νέες αστικές ομάδες και νέες ομάδες της υπαίθρου και της παραγωγής που θα συνεργάζονται σε ένα κοινό όραμα. Αυτά που διάβασα περί δήθεν "νέου αστικού πόλου" στο παρελθόν κλπ θυμίζουν νοοτροπίες μαντάμ σουσού και θυμίζουν πασοκικά και άλλα συμπλέγματα! χωρίς ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου δεν δύναται να υπάρξει ελληνική αναγέννηση. επίσης το τεράστιο ζήτημα του αθηνοκεντρισμού και της τερατώδους συσσώρευης του μισού πληθυσμού της χώρας μας στην "πρωτεύουσα" και της ερήμωσης της περιφέρειας και της υπαιθρου πρέπει να είναι τα κεντρικά ζητήματα γύρω από τα οποία θα χτίσουμε το νέο μας όραμα για την χώρα μας. Αν δεν ξαναγεμίσουν με παιδικές φωνές τα σχολεία της υπαίθρου και των μικρών μας πόλεων θα συνεχίσουμε να παρακμάζουμε. Ισόρροπη διασπορά του πληθυσμού στην επικράτεια και των δυνατοτήτων παραγωγής. Πρέπει να ξαναβρούν το νόημα τους οι λέξεις Ηπειρώτης, Θρακιώτης, Πόντιος, Μακεδόνας, Κρητικός κλπ κλπ και όχι γενικές και αόριστες παλιές συνταγές περί "αστικής ευρωπαϊκότητας" κλπ. Αναγνωρίζω τις καλές προθέσεις, αλλά στα γραφόμενα δεν διακρίνω αναλυτικό και πολιτικό βάθος αλλά και απόψεις που μπορουν να κινητοποιήσουν, να ηλεκτρίσουν τον πληθυσμό της χώρας μας. Η εποχή των γενικών και αφηρημένων γπολιτικών εννοιών έχει περάσει. Μια ματιά στις ομιλίες Ομπάμα θα έπειθαν και τους ποιο δύσπιστους. Χρειαζόμαστε έναν νέο πραγματιστικό οραματισμό! Επαναλαμβάνω, και κλεινω, συγγνώμη για την κατανάλωση χώρου, η πολιτική δεν είναι απλώς θέμα διαχείρισης θεσμών από διαφορετικά, άφθαρτα πρόσωπα. Αν μείνουμε σε αυτό θα οδηγηθεί το όλο εγχείρημα σε αποτυχία, αυτά έπαθε το πασοκ, έτσι ήταν η νδ και είδαμε τι συνέβη. Αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας και μια νέα παιδεία διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, καθώς και καλλιέργεια της έννοιας του πολίτη, είναι κεντρικές συνιστώσες της μεγάλης αλλαγής, ανάμεσα στα άλλα.

 23. Νίκος Μ. avatar
  Νίκος Μ. 24/11/2012 22:26:58

  γιατί δεν οργανώνει το Antinews μια συνάντηση/συνέδριο σύντομα, όπου θα συζητηθούν όλα αυτά και άλλα ζητήματα με συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικές πορείες και επαγγελματικές εμπειρίες;

 24. ΑΡΙΩΝ avatar
  ΑΡΙΩΝ 24/11/2012 22:48:41

  εξειδίκευση χρειάζεται.Όχι γενικότητες.Περιεχόμενου και μορφής.Υπάρχουν προϋποθέσεις.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΑΡΙΩΝ 25/11/2012 03:36:24

   ;;;;

 25. Νίκος Μ. avatar
  Νίκος Μ. 25/11/2012 01:59:13

  και κάτι τελευταίο, τα μέλη των υπαρχόντων κομμάτων και οι "κορυφαίοι" του πολιτικού συστήματος δεν ειναι μέλη της κοινωνίας ή μήπως είναι εξωγήινοι βασιλιάδες που ξέρουν καλύτερα από εμάς για εμάς? αυτός ο πρωτόγονος διαχωρισμός κοινωνίας vs ελίτ/πολιτικού συστήματος εκτός του ότι είναι βαθιά αντιδημοκρατικός, είναι και παραπλανητικός. έχουμε ανάγκη "πεφωτισμένων" για να σωθούμε? αυτή η νοοτροπία είναι βαθιά ριζωμένη στο παλιό πολιτικό σύστημα και αποτέλεσε την μήτρα της σημερινής μας κατάντιας κατά την γνώμη μου, πρέπει να την υπερβούμε αν θέλουμε το πραγματικά καινούργιο για την πατρίδα μας.

 26. Νίκος Μ. avatar
  Νίκος Μ. 25/11/2012 02:03:00

  άσε δε που αυτός ο διαχωρισμός κοινωνίας-ελίτ μυρίζει έντονα τις λογικές και πρακτικές του εξ'ανατολών μας φράνκεσταϊν...

 27. αργατεία avatar
  αργατεία 25/11/2012 05:52:55

  σχετικά με την αναφορά στο κόμμα δικαιοσύνης και ανάπτυξης, καλύτερα να μην αναφέρεται καθόλου ούτε ως παράδειγμα! δεν είναι δυνατον οι Έλληνες, πολιτικα σκεπτόμενοι, με τέτοια τεράστια δημοκρατική παράδοση, να αναφέρουν ως παράδειγμα μεταπολίτευσης το κομμα δικαιοσύνης και ανάπτυξης του ερντογάν. τι είναι η Ελλάδα, καμιά μουσουλμανική μεσανατολική χώρα που έχει ανάγκη "εκδυτικισμού" και απο-ριζοσπαστικοποίησης? πολύ επικίνδυνος παραλληλισμός, ή έστω επικίνδυνη και άκρως λανθασμένη αναφορά.
  εκτός και αν κάποιοι μας θέλουν στη σφαίρα επιρροής του νεοφιλελέυθερου ισλάμ των ανατολικών μας γειτόνων...πρέπει να επινοήσουμε τον ελληνικό δρόμο προς την παγκοσμιοποιηση, ούτε τον μουσουλμανικό έχουμε αναγκη ούτε τον βορειοευρωπαϊκό, αλλά αυτό θέλει δουλεια και όχι πνευματική οκνηρία που δυστυχώς κυριαρχεί στους πολιτικούς χώρους στην Ελλάδα, οι οποιοι μαστίζοναι από άκρατο μιμητισμό και αδυναμία αυτόνομης, αυτόχθονης σκέψης. αν θελουμε σων και καλά να ανηζητήσουμε παραδείγματα να μιμηθουμε, αν δεν μποορύμε να φτιάξουμε τα δικά μας μοντέλα, υπάρχουν και άλλα μέρη του πλανητη να αναζητήσουμε έπμνευση, όχι και να θέσουμε τον εξ ανατολών φράνκεσταϊν ως μοντέλο μίμησης....αυτά τα λένε οι ισλαμιστές της μέσης ανατολής-)))

 28. yannidakis avatar
  yannidakis 25/11/2012 09:58:29

  "βράβευση τσι μέρας" για το Σάββατο σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
  Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ".

  Καληνωρίσματα :[

 29. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 25/11/2012 12:22:33

  Σωτήρη, καλημέρα. Ἐπίτρεψε μιὰ μικρὴ συνεισφορὰ στὸν προβληματισμό σου ἀπὸ τὴν ἐμπειρία καί τὸν κοινό μου νοῦ.

  Κάθε φορὰ ποὺ τὸ ἑλληνικὸ κράτος (δηλαδή, οἱ ἄρχουσες φάρες) θέλησε νὰ κάνει κάτι, βρῆκε καὶ τοὺς κατάλληλους ἀνθρώπους. Ἕνα χαρακτηριστικὸ παράδειγμα:

  Στὴν Ὀλυμπιάδα τοῦ 2004 τὸ κομματικὸ κράτος ἀνέθεσε τὴν τελετὴ ἐνάρξεως στὸ οὐσιαστικὰ ἄγνωστο μέχρι τότε δίδυμο Παπαϊωάννου-Στελλάτου. Δηλαδή, ὅταν θέλησε τοὺς πραγματικὰ ἄξιους, τοὺς βρῆκε. Δὲν εἶναι ἀσφαλῶς τυχαῖο ὅτι μετὰ τὸ πέρας τῶν Ὀλυμπιακῶν Ἀγώνων οὔτε ὁ Παπαϊωάννου οὔτε ἡ Στελλάτου ἀξιοποιήθηκαν κάπου.

  Ἄρα, ἄνθρωποι ὑπάρχουν καὶ αὐτοὶ ποὺ θέλουν νὰ τοὺς χρησιμοποιήσουν, τοὺς ξέρουν καὶ τοὺς βρίσκουν. Δὲν τοὺς θέλουν, διότι οἱ ἄνθρωποι μὲ ἀξία δὲν ποδηγετοῦνται.

  Ἐπανορίζω λοιπὸν τὸ πρόβλημα: Πῶς θὰ δημιουργηθεῖ ἡ κοινωνικὴ πίεση ποὺ θὰ ἐξαναγκάσει τοὺς ἑκάστοτε ἄρχοντες νὰ κυβερνήσουν βάσει ἑλληνικῶν (καὶ ὄχι ξενόφερτων ἢ ἀγοραίων) ἀξιῶν καὶ βάσει ἀρχῶν Δικαίου. Προφανῶς αὐτὸ περιλαμβάνει καὶ τὴν ἀξιοκρατία.

  Κατὰ τὴν ταπεινή μου γνώμη αὐτὸ μόνον ἀπὸ κάτω γίνεται. Μελέτησε τὸ παράδειγμα τῆς Τουρκίας καὶ τοῦ κινήματος Γιουλέν καὶ θὰ δεῖς πῶς δημιουργήθηκε ἐκεῖ μιὰ νέα τάξη ἀνθρώπων πάνω στοὺς ὁποίους στηρίχθηκε κατόπιν ὁ Ἐρντογὰν γιὰ νὰ ἀλλάξει τὴν χώρα. Σημείωσε ὅτι κύριο ὅπλο τοῦ κινήματος ἦσαν τὰ καλὰ σχολεῖα - θρησκευτικά μέν, ἀλλὰ μὲ κορυφαῖες ἐπιδόσεις στὶς ἐπιστῆμες, τὴν τεχνολογία, κλπ.

  Ποιὸς μπορεῖ νὰ κάνει ἐδῶ κάτι ἀνάλογο; Ἡ Ἐκκλησία; Οἱ κοινότητες; Ἂς τὸ σκεφθοῦμε, διότι ἂν δὲν κινηθοῦμε ἐμεῖς, ἀπὸ πάνω μὴν περιμένεις λύση. Θὰ ἐπαναλαμβάνεται τὸ ἴδιο ἔργο μὲ διαφορετικοὺς κάθε φορὰ πρωταγωνιστὲς καὶ τοὺς ἴδιους πάντα ὠφελημένους.

 30. αργατεία avatar
  αργατεία 25/11/2012 12:45:53

  κοινέ νου και εσυ θαυμαστής του "τουρκικού μοντέλου"? γιατί νομίζεις πως πραγματικά έχει αλλάξει την χώρα ο ερντογάν? γνωρίζεις ότι η ανεργία και η φτώχεια έχουν εκτιναχθεί κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του? γνωρίζεις ότι στο εσωτερικό της χώρας αυτής η καταστολή συνεχίζεται αμείωτα και η βία και οι φυλα΄κισεις? μα τόσο μυωπικοί και πολιτικά επαρχιώτες είναι οι νεοέλληνες να θεωρούν την ισλαμοεθνικιστική φυλακή ως πρότυπο ανάπτυξης και προόδου? μήπως βλέπουμε πολλά τουρκικά σήριαλ βρε παιδιά-))) η ελληνική κοινωνία και ειδικά τα μορφωμένα στρώματά της, μορφωμένα τρόπος του λέγειν τώρα, επειδή έχουν πτυχία δεν σημαίνει και πολλά, πως έχουν πέσει θύματα μιας τρομακτικής επικοινωνιακής πολιτικής και μακιγιάζ του ανατολικού φράνκεσταϊν. δεν είναι καθόλου μα καθόλου ρεαλιστική η οπτική αυτή! εντελώς παραπλανητική! το κίνημα γκιουλεν καθοδηγείται από τις ΗΠΑ στην προσπάθεια τους να κάνουν το ισλάμ πιο φιλικό προς τους ιδίους και να το αποριζοσπαστικοποιήσουν, έχουν ρίξει πολλά χρήματα σε αυτό το πρότζεκτ το οποίο ανέλαβαν εργολαβικά οι ερντογανικοί και οι όμοιοί τους. θα σας καλούσα να μελετήσετε τις εξής δύο κριτικές μελέτες για την σχέση ισλάμ και νεοφιλελευθερισμού στην τουρκία έτσι για μια πρώτη ενημέρωση: 1) Passive revolution: absorbing the islamic challenge to capitalism, by Cihan Tugal, Stanford University Press, and
  2)Islam's marriage with neoliberalism: state transformation in Turkey, by Yildiz Atasoy, Palgrave Mcmillan. αυτά για ξεκίνημα, για να μην αρχίσουμε να μιλάμε εξειδικευμένα για ποσοστά ανεργείας, φτώχειας, φυλακίσεις (πρόσφατα η τουρκια του ερντογάν-γκιουλέν αποφάσισε να χτίσει καινούργιες φυλακές προκειμένου να φυλακίσει και άλλα πολιτικά στελέχη που διαφωνούν με το όραμά τους...)
  είναι λυπηρό να βλέπεις στην Ελλάδα να έχει κυριαρχήσει το παραμύθι της δήθεν αλλαγμενης τουρκίας κλπ κλπ, και κάποιοι να την προτείνουν και ως πρότυπο για την δική μας χώρα και μάλιστα χρησιμοποιώντας και πατριωτική ρητορική!μεγάλη κατάντια κατά την ταπεινή μου γνώμη, πολύ μεγάλη! λυπηρό! κοινέ νου αυτά που γράφεις δεν είναι καθόλου κοινός νους, δυστυχώς, αναπαραγωγή της τουρκικής προπαγάνδας είναι (για το ποσο αλλαξε την χωρα ο ερντο και ο γκιουλέν)), αλλά μάλλον δεν το έχεις καταλάβει, ακόμα τουλάχιστον!!-)) τις καλημέρες μου

 31. αργατεία avatar
  αργατεία 25/11/2012 12:47:23

  αγαπητέ κοινέ νου και το κίνημα γκιουλέν και ο ερντογάν από πάνω ήρθαν όχι από κάτω να το ξέρεις αυτό.....-))

 32. αργατεία avatar
  αργατεία 25/11/2012 12:58:15

  "Κατὰ τὴν ταπεινή μου γνώμη αὐτὸ μόνον ἀπὸ κάτω γίνεται. Μελέτησε τὸ παράδειγμα τῆς Τουρκίας καὶ τοῦ κινήματος Γιουλέν καὶ θὰ δεῖς πῶς δημιουργήθηκε ἐκεῖ μιὰ νέα τάξη ἀνθρώπων πάνω στοὺς ὁποίους στηρίχθηκε κατόπιν ὁ Ἐρντογὰν γιὰ νὰ ἀλλάξει τὴν χώρα. Σημείωσε ὅτι κύριο ὅπλο τοῦ κινήματος ἦσαν τὰ καλὰ σχολεῖα – θρησκευτικά μέν, ἀλλὰ μὲ κορυφαῖες ἐπιδόσεις στὶς ἐπιστῆμες, τὴν τεχνολογία, κλπ." αγαπητέ κοινέ νου αυτή η παράγραφος σου είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, επίτρεψε μου να το λέω ως άνθρωπος με ειδική ενασχόληση και ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα! δεν θέλω να πω περισσότερα τώρα για το εν λόγω κίνημα και τις στοχεύσεις του, πάντως επί ερντογάν εκτοξεύθηκε η ανεργία και η φτώχεια καθως και η διαφθορά, ενω παράλληλα μεγεθύνονται και οι φυλακές, ενώ χιλιάδες στελέχη πολιτικά έχουν φυλακιστεί....μην πέφτετε στην παγίδα της προπαγάνδας που παρουσιάζει την ερντογανική τουρκία ως μοντέλο κλπ ειναι τραγικά λάθος και επικίνδυνο!

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ αργατεία 25/11/2012 18:15:51

   Εὐχαριστῶ γιὰ τὶς ἀπαντήσεις, ἀλλὰ φοβοῦμαι ὅτι μοῦ ἀποδίδεις πράγματα τὰ ὁποῖα οὔτε ἔγραψα οὔτε πιστεύω καὶ οὔτε ἔχουν σχέση μὲ τὸ ἄρθρο τοῦ κ. Μητραλέξη καὶ τὸν διάλογο ποὺ γίνεται ἐδῶ.

   Λέγω λοιπὸν ἁπλῶς καὶ ἐπαναλαμβάνω ὅτι:

   1. στὴν Τουρκία δημιουργήθηκε μιὰ νέα τάξη ἀνθρώπων πάνω στοὺς ὁποίους στηρίχθηκε κατόπιν ὁ Ἐρντογὰν γιὰ νὰ ἀλλάξει τὴν χώρα.
   Τὸ τὶ εἴδους ἀλλαγὴ ἔγινε ἐν συνεχείᾳ, τὸ ἂν ἡ ἀλλαγὴ αὐτὴ εἶναι γιὰ καλὸ ἢ γιὰ κακό, ἂν ἐμένα ἢ ἐσένα μᾶς ἀρέσει ἢ ὄχι, κλπ., εἶναι ἐντελῶς ἄλλη συζήτηση καὶ δὲν ἀφορᾶ τὸ παρὸν ἄρθρο.

   2. κύριο μέσο δημιουργίας αὐτῆς τῆς νέας τάξης ἀνθρώπων ἦσαν τὰ καλὰ σχολεῖα – θρησκευτικά μέν, ἀλλὰ μὲ κορυφαῖες ἐπιδόσεις στὶς ἐπιστῆμες, τὴν τεχνολογία, κλπ.

   Τὰ παραπάνω προφανῶς δὲν σημαίνουν ὅτι προτείνω νὰ γίνουμε Τουρκία(!). Ἂν αὐτὸ κατάλαβες, τότε λυποῦμαι. Προφανῶς δὲν ἐκφράζομαι καλά.

 33. makis avatar
  makis 25/11/2012 16:41:34

  Νεα παραταξη ? με ποιους ?
  Οπως λενε και στο χωριο μου ,καινουριο σπιτι δεν γινεται με φθαρμενα υλικα..
  και απο τετοια ειναι γεματη η και ΝΔ και το υπολοιπο του Πασοκ.
  Φανταστειτε μια παραταξη πραγματικο ανεκδοτο...με Βοριδη,Λοβερδο,Αδωνι,Χρυσοχοιδη,Μειμαρακη,Ντορα και λοιπους...θα περασει ανετα το 15 %

 34. ΑΡΙΩΝ avatar
  ΑΡΙΩΝ 25/11/2012 18:57:18

  Έχετε δίκαιο για τα !!!! κ.Μητραλέξη. Όντως δε βγαίνει νόημα.Όμως, είχα στείλει άλλα δύο σχόλια που ...παράπεσαν.Εν ολίγοις,έθετα το ερώτημα γιατί η Ν.Δ. ΕΊΧΕ ΚΑΤΑΦΈΡΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ευρύτατη απήχηση ωςτον Οκτώβρη του -11,- και διεμβόλιζε ακόμη και τμήματα της αριστεράς-και τέλος πάντων η επιρροή της ήταν αγαστή.Άρα
  ... μπορεί να συγκινήσει πάλι;Δεν πρέπει να είναι συγκεκριμένο το κοινωνικό περιεχόμενο στο νέο ξεκίνημα;
  π.χ. άνεργοι, μικρομεσαίοι,κ.ά. Εξάλλου υπήρχαν προτάσεις. Προς τι η ανακάλυψη του τροχού;
  Ακόμη ,έβλεπα με σκεπτικισμό τη συλλήβδην(; )απόρριψη του παρελθόντος:έχω τη γνώμη ότι υπάρχει συμπάθεια -τουλάχιστον- για την προηγούμενη διακυβέρνηση.
  Τέλος ,ναι,πρέπει να είναι εντελώς συγκεκριμένο το πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα.Αλλά περί τούτου υπάρχουν καταλληλότεροι εμού....

 35. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 25/11/2012 20:46:48

  Μὴν τσιμπᾶτε. Χρησιμοποιήσαμε ἁπλῶς τὸ ὄνομα, διότι συνοψίζει μὲ τὶς δύο λέξεις του τὸ «πρόγραμμα» ἑνὸς κόμματος τῆς τρίτης παράταξης γιὰ νέα μεταπολίτευση: (1) Δικαιοσύνη καὶ (2) Ἀνάπτυξη. Ἡ συζήτηση γιὰ τὸ ΑΚΡ εἶναι τεράστια καὶ δὲν εἶναι τῆς παρούσης.

  Πιαστήκατε πάντως ἀπὸ... ἕν τέταρτον μίας φράσης γιὰ νὰ μᾶς βγάλετε νεοθωμανιστές...

 36. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 25/11/2012 20:48:26

  Δὲν διαφωνῶ ἐπὶ τῆς ἀρχῆς, μὰ τὸ μεγάλο ἐρώτημα εἶναι τί γίνεται ΤΩΡΑ, ΑΥΡΙΟ. Ἡ κοινωνία δὲν ἔδειξε ἑτοιμότητα νὰ γεννήσει νέες ὑγιεῖς πολιτικὲς δυνάμεις (διαφωνεῖς;). Ὡς πρὸς τὰ βραχυπρόθεσμα, αὐτὸ τὸ τραῖνο πάει, ἔφυγε - δὲν ὑπάρχει χρόνος!

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ Σωτ Μητραλ 25/11/2012 21:22:38

   Βεβαίως καὶ συμφωνῶ. Γι' αὐτὸ προτείνω μεθόδευση ἀλλαγῆς ἀπὸ κάτω μέσῳ τῆς Παιδείας.

   Ὅσον ἀφορᾶ τὸ βραχυπρόθεσμο πρόβλημα χρηστῆς Διοίκησης ποὺ ὑπάρχει στὸ ἑλληνικὸ κράτος: Πρέπει νὰ γίνουν ὄχι πολλές, ἀλλὰ λίγες, κομβικὲς μεταρρυθμίσεις μὲ μεγάλο πολλαπλασιαστικὸ ἀποτέλεσμα. Ἰδοὺ μερικὰ παραδείγματα:

   1. Ἀνεξαρτητοποίηση τῆς Δικαιοσύνης μὲ ἐκλογή τῆς ἡγεσίας της βάσει ἐπετηρίδος καὶ μόνον.
   2. Ὀργάνωση τῶν διαδικασιῶν τῆς Δικαιοσύνης ὥστε αὐτὴ νὰ ἀποδίδεται γρήγορα. Δὲν νοεῖται σήμερα οἱ ἀποφάσεις νὰ γράφονται μὲ τὸ χέρι καὶ νὰ χρειάζονται μῆνες ἕως χρόνια γιὰ νὰ καθαρογραφοῦν (γιὰ νὰ ἀναφέρω μόνον ἕνα παράδειγμα).
   3. Ἀπαλλαγὴ τῆς Διοίκησης ἀπὸ κομματικοὺς παρατρεχάμενους. Διευθυντὲς καὶ γραμματεῖς νὰ γίνονται μόνιμοι ὑπάρλληλοι τοῦ Δημοσίου, καὶ ὄχι κομματικοὶ σύμβουλοι καὶ παρατρεχάμενοι.
   4. Ἀξιοποίηση τοῦ ὑψηλῆς ποιότητος διοικητικοῦ δυναμικοῦ τοῦ Δημοσίου. Πόσοι ἀπ' τοὺς 1500+ ἀποφοίτους τῆς Ἐθνικῆς Σχολῆς Δημόσιας Διοίκησης βρίσκονται σὲ διευθυντικὲς θέσεις; Ρώτα καὶ θὰ ἐκπλαγεῖς ὅταν δεῖς ποῦ τοὺς ἔχουν ξωπετάξει.

   Καὶ πολλὰ ἄλλα ποὺ θὰ μποροῦσα νὰ σοῦ πῶ, ἂν δὲν σεβόμουνα τοὺς περιορισμοὺς μιᾶς ἠλεκτρονικῆς συζητήσεως.

 37. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 25/11/2012 20:54:09

  Σωστὸς ὁ Κοινὸς Νοῦς

 38. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 25/11/2012 20:54:45

  Μὰ ἅμα διαβάζατε τὸ ἄρθρο καὶ τοὺς συνδέσμους του θὰ βλέπατε ὅτι γράφει τελείως διαφορετικὰ πράγματα.

 39. Nikos Markatos avatar
  Nikos Markatos 25/11/2012 21:33:11

  Ωραία όλα και συμφωνώ (ειλικρινά το λέω). Πέστε μου τώρα λοιπόν , βρέθηκε ο άνθρωπος και οι άνθρωποι, εγώ, εσείς και αυτός. Πως θα προχωρήσει κάτι τέτοιο χωρίς λεφτά (πολλά λεφτά) και με αυτά τα ΜΜΕ που θα μας βομβαρδίσουν. Αν μας χρηματοδοτήσουν κάποιοι θα μας ζητήσουν κάτι (τη ψυχή μας) και τότε τελείωσε και ο στόχος του τρίτου πόλου γιατί θα έχει ήδη χάσει την Ανεξαρτησία της άποψης του.Το σύστημα τα έχει δυστυχώς προβλέψει όλα αυτά. Νομίζετε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να δουλέψουν και αν χρειαστεί θυσιαστούν για αυτό το λαό? Όμως.....
  Νίκος Μαρκατος

 40. αργατεία avatar
  αργατεία 25/11/2012 23:31:45

  αγαπητέ κοινέ νου πάλι λάθος εισαι για τα της τουρκίας αλλά ας μην το συνεχίσουμε γιατί βγαίνουμε εκτός θέματος-)) κ.Μητραλέξη δεν τσιμπάω ούτε σας χαρακτήρισα νεοοθωμανιστή, ξέρω πως δεν ειστε απλά πήρα αφορμή από την σχετική αναφορά, την οποία εξακολουθώ να θεωρώ προβληματική, και έκανα έναν γενικότερο σχολιασμό μιας και το θέμα "τουρκία χώρα μοντέλο" έχει προπαγανδιστεί στην ελλάδα από αρκετούς....(όχι εσάς και το antinews, επαναλαμβάνω). τέλος πάντων το συζητάμε με άλλη ευκαιρία. καλησπέρα σε όλους

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ αργατεία 26/11/2012 16:50:29

   Ἀγαπητέ, ὄχι μόνον εἶσαι ἐκτὸς θέματος, ἀλλὰ ἐπιμένεις καὶ νὰ ἀποδίδεις στὸν συνομιλητή σου πράγματα ποὺ δὲν λέγει. Εὐτυχῶς scripta manent.

 41. dim avatar
  dim 26/11/2012 16:26:24

  Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι δύο νέα κόμματα, με συμμαχία για κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές, γύρω στο 2014, ώστε να έχουν μια νέα τετραετία για να απογειώσουν τη χώρα μας...

  Τα δύο νέα κόμματα θα έχουν τα δύο χαρακτηριστικά που αναφέρετε (Φιλοευρωπαϊκά, Αντικαθεστωτικά), και θα έχουν και ένα κοινό τρίτο χαρακτηριστικό (Μεταρρυθμιστικά).... Η διαφορά τους θα είναι ότι το ένα θα κινείται στο χώρο της Κεντροαριστεράς (Σοσιαλδημοκρατες) και το άλλο στο χώρο της Κεντροδεξιάς (Φιλελεύθεροι Συντηρητικοί)...

  Μετά από αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα κατέβουν με συμμαχία, με σημαία τους τα τρία κοινά χαρακτηριστικά:
  Φιλοευρωπαίοι με την έννοια ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας - και οι λύσεις βρίσκονται με συμμαχίες εντός Ευρώπης και όχι με απειλές με όπλα και πυρηνικά,
  Αντικαθεστωτικοί με την έννοια ότι πέρα από τις ηγεσίες που θα κουβαλάνε εμπειρία, γνώση, και εκ των πραγμάτων θα είναι "παλαιοί", όλη η άλλη νοοτροπία και οι πρακτικές του κάθε κόμματος δεν θα έχουν καμία σχέση με την υπάρχουσα Μεταπολίτευση (πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια, συγκάλυψη κλπ κλπ),
  Και Μεταρρυθμιστές, με την έννοια ότι ο μοναδικός τους σκοπός και στόχος για την επόμενη τετραετία θα είναι να τα αλλάξουν όλα, με εξειδίκευση ανά τομέα του τι εννοούν...

  Απο εκεί και πέρα είναι στα χέρια των ψηφοφόρων, να ψηφίσουν το ένα ή το άλλο κόμμα (ο εκλογικός νόμος θα προβλέπει διάκριση των δύο συνδυασμών, ώστε οι ψήφοι να καταμετρώνται και ξεχωριστά –«βλ. Πχ Έλιά» - και θα είναι προσυμφωνημένο ότι ο αρχηγός του κόμματος που θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστο θα είναι πρωθυπουργός και ο δεύτερος αντιπρόεδρος, ενώ επίσης θα έχει συμφωνηθεί ότι η ατζέντα για όλα τα άλλα θέματα πλην των κοινών, θα γίνει αποδεκτή από την μειοψηφία της συμμαχίας (Παράδειγμα: Αν πχ η Κεντροαριστερά κατέβει με ηγέτη τον Κουβέλη, και η Κεντροδεξιά με ηγέτη το Σαμαρά και εντός της συμμαχία πάρει πιο πολλούς ψήφους η Κεντροδεξιά, τότε ο Σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός, ο Κουβέλης αντιπρόεδρος, και η ατζέντα πχ στο μεταναστευτικό (που δεν υπηρχε από πρίν κοινή προσέγγιση) θα είναι η ατζέντα του Σαμαρά... ενώ αν κερδίσει πιο πολλούς ψήφους η Κεντροαριστερά θα έχουμε ακριβώς το αντίστροφο...

  Αυτή η συμμαχία είναι απαραίτητη, διότι:
  Α) Εκμηδενίζει την πιθανότητα να βγει πρώτο κόμμα ένα Αντιευρωπαϊκό και ακραίο κόμμα (Σύριζα ή ΧΑ), και αποφεύγεται έτσι η καταστροφή της χώρας,
  Β) Δεν θα μπλοκάρει η μειοψηφία εντός της Συμμαχίας την ατζέντα της πλειοψηφίας, αφού θα έχει συμφωνηθεί από πριν ότι δε μπορεί επί 4 χρόνια να υπάρχει αδράνεια σε επιμέρους τομείς, επειδή υπάρχει διαφορετική προσέγγιση του ενός από τον άλλον...

  Γ) Αυτό το κίνητρο για την εσωτερική επικράτηση, θα επαναπατρίσει στην Κεντροαριστερά (και άρα και στη Συμμαχία) και ψηφοφόρους που πήγαν προς Σύριζα, και θα επαναπατρίσει στην Κεντροδεξιά (και άρα και στη Συμμαχία) και ψηφοφόρους που πήγαν προς ΧΑ και ΑΝΕΛ, διότι ξέροντας πια αυτοί ότι ψήφος σε Συριζα, ΧΑ, ή ΑΝΕΛ είναι χαμένη ψήφος, αφού η Συμμαχία θα βγει πρώτη έτσι κι αλλιώς με πάνω από 50%, θα θέλουν να ενισχύσουν ο κάθε ψηφοφόρος τον δικό του πιο κοντινό ιδεολογικά πόλο, ώστε να επικρατήσει μετά η ατζέντα του πόλου αυτού (πχ Ποιος μετά θα ξαναψηφίσει ΧΑ, αφού θα ξέρει ότι μόνο με την επικράτηση της Κεντροδεξιάς έναντι της Κεντροαριστεράς εντός της πλειοψηφούσας έτσι κι αλλιώς Συμμαχίας θα μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως εκείνος θα ήθελε το θέμα της λαθρομετανάστευσης?)

 42. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 08/12/2012 01:36:08

  ΑΣΤΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ Η ΝΕΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ;

  ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

  Από τον Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο

  ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

  Το σάπιο πολιτικό σύστημα ετοιμάζει δύο κινήσεις και αλλαγή του εκλογικού νόμου

  α) Ενισχύει την αντιπολιτική χρυσή αυγή των θυμωμένων και εξαγριωμένων ανέργων για να την εξωθήσει σε μια ολομέτωπη αναμέτρηση με τον Συριζα, ώστε να προκαλέσει μια τεχνητή πόλωση με βίαιες κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις! Μετατοπίζουν έτσι μεθοδικά την γραμμή της αντιπαράθεσης, όχι πλέον ανάμεσα στην παραδοσιακή κεντροδεξιά και την παραδοσιακή κεντροαριστερά, αλλά καλλιεργώντας ένα έντονα εμφυλιοπολεμικό κλίμα ανάμεσα στην χρυσή αυγή και τον Συριζα που απειλεί να κυβερνήσει….
  Οι προβοκάτσιες είναι ήδη έτοιμες! Θα επιδιώξουν μια καλοστημένη σύρραξη με εκατέρωθεν δυναμικές αντιπαραθέσεις που θα συγκλονίσουν την χώρα τρομοκρατώντας τους Έλληνες. Το σκηνικό βίας θα προβληθεί με τον πιο εφιαλτικό τρόπο από τα στημένα μέσα ενημέρωσης…
  Αφορμή θα είναι βέβαια οι μετανάστες καθώς έχουν στρατολογηθεί πολλοί περίεργοι κύκλοι για να συμμετέχουν σε μια πρόβα τζενεράλε μιας υποτιθέμενης ολοκληρωτικής επικράτησης του ενός η του άλλου…
  β) Αμέσως θα ακολουθήσει η εφαρμογή της β φάσης του σχεδίου, οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί οικονομικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και την ανησυχία των πολιτών θα εμφανίσουν τον έτοιμο προκατασκευασμένο σωτήρα για να ανασυνθέσει το αδιέξοδο πολιτικό σκηνικό «το νέο μεγάλο αστικό κόμμα», δήθεν κεντρώο, δήθεν του μεσαίου πολιτικού χώρου, που θα ενσωματώσει όλους τους ένοχους διαπλεκόμενους και διεφθαρμένους διαχειριστές του πολιτικού βίου. Έτσι θα εμφανιστούν ως νηφάλιοι απέναντι σε έξαλλους, ως υπεύθυνοι απέναντι σε αμετροεπείς, ως σοβαροί απέναντι σε γραφικούς, ως ενωτικοί απέναντι σε φανατικούς, ως εγγυητές της ομαλότητας απέναντι σε επικίνδυνους ακτιβιστές και τελικά ως μονόδρομος απέναντι στο χάος.
  Αυτή η μεταμόρφωση με την μάσκα του αστού που σώζει τις περιουσίες από τους ακραίους είναι η χυδαιότερη και πιο σατανική μεθόδευση που έχει ζήσει ο τόπος.
  γ) Το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγή του εκλογικού νόμου θέτοντας το 5% ως όριο εκλογικού ποσοστού για την είσοδο κόμματος στη βουλή, ώστε να εγκλωβιστούν οι πάντες στο νέο σκηνικό.
  Θέλουν λοιπόν η τρόικα ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ να τροφοδοτήσει αυτό το σενάριο και το ΚΚΕ να τεθεί αυτόματα εκτός Κοινοβουλίου. Θα επιχειρήσουν επίσης να διασπάσουν με τους γνωστούς άθλιους τρόπους τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να αποτρέψουν την επανεκλογή του ΛΑΟΣ στην Βουλή.

  Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  Για να χαλάσουμε τα σχέδια τους,
  να αποκαλύψουμε τον αντιλαϊκό ρόλο τους και να αποτρέψουμε τις εθνικές περιπέτειες και το πολιτικό αδιέξοδο είναι

  Η συγκρότηση μιας μεγάλης

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ!

  Με μέτωπο πολιτικής ηθικής
  Με εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Επιβίωσης για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό τον 21 αιώνα
  Με την συγκρότηση του νέου Εθνικού Πατριωτικού Κέντρου του Ελληνισμού
  Με ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας
  Με την αποτροπή του καταστροφικού κοινωνικού και πολιτικού διχασμού
  Με την εθνική-λαϊκή ενότητα και συνοχή
  Με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων διεφθαρμένων πολιτικών
  Μέσα στην Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών- κρατών
  Με το Ευρώ σύμμαχο και όχι δυνάστη
  Με δανεισμό των κρατών με τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών
  Με τον οριστικό επαναπροσδιορισμό του χρέους αφαιρώντας τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το λεγόμενο επαχθές χρέος
  Με άμεση ανακήρυξη στον ΟΗΕ της ΑΟΖ και αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου
  Με την άμεση άντληση των τεράστιων κοιτασμάτων του φυσικού αερίου και την απειλή της Πετρελαιοδραχμής!
  Με σχέδιο εξόδου από την κρίση και την πολυετή καταδίκη σε ύφεση
  Με την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας και της εσωτερικής αγοράς και κατανάλωσης
  Με την πολυδύναμη εξωτερική πολιτική νέων συμμαχιών εναρμονισμένων με τις εξελισσόμενες διεθνείς ισορροπίες! (Η Ρωσία εγγυήθηκε την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, γιατί όχι και της Ελλάδας);
  Με την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας
  Με την αποτροπή εθνικών συμφορών και του εδαφικού ακρωτηριασμού της χώρας
  Με την κατάργηση του προξενείου της Κομοτηνής και την ισονομία των Ελλήνων πολιτών
  Με την ενοποίηση του συνόλου του πατριωτικού τόξου της χώρας και τον παραμερισμό κομματικών εγωισμών και ηγεμονισμών
  Μόνο έτσι θα ακυρωθούν τα σενάρια που έχει η ετοιμάσει η μαύρη φωλιά της εθνικής παρακμής και συμφοράς, που θέλει να παραδώσει την χώρα βορά στους νέους αποικιοκράτες τοκογλύφους.
  Με την δύναμη της αλήθειας θα απεγκλωβίσουμε όλους τους Έλληνες Πατριώτες!
  Σας καλώ να συμβάλλετε στην μεγάλη αυτή προσπάθεια!
  Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει θετικά η ιστορία για την Ελλάδα και τον λαό της!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.