#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/10/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χιλιάδες χριστιανές προσηλυτίζονται στο Ισλάμ

(και η καθ' ημάς ειδωλολατρία...)

 

Σε χθεσινό άρθρο του βρετανικού Spectator αναλύεται μια πραγματικότητα που έχει καταστεί τον τελευταίο καιρό αρκετά αισθητή: στα πλαίσια του γενικευμένου φαινομένου μεικτών γάμων, ειδικά στην Αγγλία και ειδικά αγγλίδων χριστιανών γυναικών με μουσουλμάνους, παρατηρείται ένα εξαιρετικά γενικευμένο φαινόμενο μεταστροφής στο Ισλάμ. Ο μελλοντικός σύζυγος το επιθυμεί σφόδρα, η αγγλίδα χριστιανή αδιαφορεί παντελώς και προσεγγίζει την αλλαγή θρησκεύματος λιγώτερο σοβαρά από την αλλαγή γκαρνταρόμπας κάθε σαιζόν, ενώ τα μελλοντικά παιδιά δεσμεύονται στην ισλαμική πίστη.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο αριθμός των προσήλυτων μουσουλμάνων στην Μεγάλη Βρετανία έχει αυξηθεί κατά δύο τρίτα τα τελευταία δέκα χρόνια, από 60.000 το 2001 σε περίπου 100.000 σήμερα. Περίπου 5.200 άνθρωποι προσηλυτίζονται στον μουσουλμανισμό κάθε χρόνο, προερχόμενοι κυρίως από χριστιανικά δόγματα. Το 62% των προσηλύτων είναι γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη, δηλαδή κατά προσέγγιση την μέση ηλικία γάμου - κάτι που μας δίνει το στοιχείο ότι πολλές από αυτές τις μεταστροφές οφείλονται σε μεικτούς γάμους.

Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που περιορίζεται στην Μεγάλη Βρετανία: απλώς, λόγω της φύσης της χώρας αυτής και της αδυναμίας και αμηχανίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ξεκινά από κεί.

Ο ταχύτατος θρησκευτικός αποχρωματισμός των γηγενών πληθυσμών της Ευρώπης δεν οδηγεί, όπως θα υπέθεταν κάποιοι, απλώς και μόνον στην αύξηση του ποσοστού των αθέων. Σε συνάρτηση με την παντελή απουσία ενός τέτοιου θρησκευτικού αποχρωματισμού στους αλλοθρήσκους αλλοεθνείς πληθυσμούς και κυρίως στους μουσουλμάνους, η αφομοίωση των οποίων περνά μέσα από τους μεικτούς γάμους, η τάση αυτή του αποχρωματισμού έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση του νεο-μουσουλμανικού πληθυσμού, ακόμα κι αν πρόκειται (στα πρώτα στάδια) για μια μεταστροφή χωρίς πραγματική πίστη. Αλλάζει το πολιτισμικό πλαίσιο αναφοράς, και ως εκ τούτου οι εντελώς προσωπικές «πεποιθήσεις» του υποκειμένου έχουν σχετική σημασία όταν λαμβάνει χώρα η αλλαγή αυτού του πλαισίου.

Σε αυτήν την ιστορία παίζουν ρόλο κάποια συγκεκριμένα στοιχεία:

α) Η μεταστροφή στο Ισλάμ είναι μια εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, κι ως εκ τούτου καθόλου «μπελαλίδικη» για όποιον έχει την θρησκεία στο περιθώριο της ζωής του (κι ακόμα παραπέρα). Φτάνει να λεχθούν κάποια λόγια με ή χωρίς την παρουσία Ιμάμη, και να υπογραφούν κάποια έγγραφα - σε απόλυτη αντιδιαστολή με τον Ρωμαιοκαθολικισμό, ο οποίος απαιτεί πλήρη, εκτενέστατη κατήχηση, τον Ιουδαϊσμό, ο οποίος υποβάλλει τον ενδιαφερόμενο σε διάφορες δοκιμές πριν τον δεχθεί, ή τον Ινδουισμό, στον οποίο κυριαρχεί η αντίληψη ότι πρόκειται για εκ γενετής χαρακτηριστικό που δύσκολα μεταφέρεται σε κάποιον εκ νέου.

β) Εν αντιθέσει, η έξοδος από το Ισλάμ δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Σε «βαθιά» μουσουλμανικές κοινωνίες μπορεί να σημαίνει τον θάνατο του αποστάτη, αλλά μην υποθέσετε ότι στα πλαίσια των δυτικών κοινωνιών είναι μια ακόμα «καταναλωτική» επιλογή. Αυτό παραθεωρείται συστηματικά από τις νεαρές ενθουσιώδεις που σπεύδουν στην μεταστροφή.

γ) Η χριστιανική ιδιότητα είναι για την μεγάλη πλειονότητα όσων Άγγλων κυρίως και γενικότερα ευρωπαίων αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί ένα τυχαίο, αμελητέο χαρακτηριστικό στο περιθώριο της ζωής τους, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα (να σημειωθεί ότι πέρα από ρητορείες και λεονταρισμούς, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα: ο μέσος «Χ.Ο.», ακόμα και μετά από πολυετές σχολικό μάθημα θρησκευτικών αγνοεί θεμελιωδέστατα, ακόμα και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία της «πίστης» του, ενώ όταν του εκτεθεί το τί διατείνεται πως πιστεύει στις ακρότατές του συνέπειες, συνήθως το απορρίπτει μετά βδελυγμίας). Ως εκ τούτου, οι υποψήφιες προσήλυτες δεν φέρονται ως εαν να μεταστρέφοντο από την μία θρησκεία στην άλλη, μα πράττουν σαν να μην έχουν καθόλου θρησκεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωταγωνίστρια του άρθρου του Spectator δηλώνει στην δημοσιογράφο πως δεν ενοχλείται που τα παιδιά της θα μεγαλώσουν ως μουσουλμάνοι, αφού τουλάχιστον «θα είναι καλό να έχουν μια πίστη και ένα σύνολο κανόνων για την ζωή τους» - λες και ο χριστιανισμός δεν παρέχει μια εκδοχή αμφοτέρων.

Χωρίς λυρισμούς και συναισθηματισμούς, το τί σημαίνει η περαιτέρω γενίκευση μιας τέτοιας εξέλιξης για το πολιτισμικό πλαίσιο της Ευρώπης είναι τόσο αυτονόητο, που δεν χρήζει καν ρητής αναφοράς.

Σε πολλούς αναγνώστες θα προκύψει ενδεχομένως αυθόρμητα η σκέψη «αυτό πρέπει να σταματήσει, ή τουλάχιστον να μη συμβεί στην Ελλάδα». Κόμματα που εμπορεύονται επαγγελματικά την ορθοδοξία, είτε οψίμως εξωκοινοβουλευτικά είτε προσφάτως ενδοκοινοβουλευτικά είτε εις το διηνεκές παγανιστικά, ίσως να νιώσουν πως «κάτι πρέπει να κάνουν». Επιτρέψτε μου να υποβάλω αυτήν την σκέψη σε ολίγη κριτική βάσανο:

Για ποιό λόγο θα «έπρεπε» να μην συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Για λόγους «πολιτισμικούς», για λόγους «εθνικούς», για λόγους «συνοχής»; Μα τότε ξεπερνάμε τις προσηλυτιζόμενες σε απαξίωση απέναντι στην χριστιανική πίστη: τουλάχιστον εκείνες αδιαφορούν, εμείς όμως την καθιστούμε δεκανίκι «πολιτισμού», «έθνους», «συνοχής». Η χριστιανική πίστη καταξιώνεται, λόγω της «χρησιμότητάς» της στους παραπάνω στόχους - έτσι την διαστρεβλώνουμε και την απαξιώνουμε με τρόπο πολύ βαρβαρώτερο από αυτόν της απόρριψής της.

Άν πάλι «δεν θα έπρεπε να συμβεί» για λόγους πίστης καθ΄ εαυτήν, λόγω της σημασίας της ίδιας της πίστης, τότε εξ ορισμού ο προβληματισμός μας δεν αφορά τους άμεσα ενδιαφερόμενους: η απόρριψη της πίστης από αυτούς δείχνει ότι δεν αφορά την ζωή τους, δεν έχει περιεχόμενο σ' αυτήν. Και αυτό δεν αλλάζει ούτε με ρητορεύματα, ούτε με φοβέρες, ούτε με πειθώ. Προξενεί όμως αυτοκριτική: πώς κατάφεραν πληθυσμοί που διατηρούσαν μια συγκεκριμένη πίστη ζωντανή επί δισχιλιετία να την καταστήσουν τόσο ανούσια, τόσο αδιάφορη, τόσο ασήμαντη για τα παιδιά τους.

Στην Ελλάδα, η κριτική ματιά ενδεχομένως να διαπιστώσει ότι και η εδώ πίστη και ο εδώ θρησκευτικός αποχρωματισμός έχουν καθαρά προ-χριστιανικά, ειδωλολατρικά χαρακτηριστικά. Ένα καλό παράδειγμα γι' αυτό είναι το Άγιο Φως κάθε Πάσχα. Ας αρχίσουμε από μια εκκλησιαστική εκδοχή: για τον μετέχοντα στο ευχαριστιακό γεγονός, η πλήρης, σκανδαλώδης υπέρβαση των περιορισμών της φυσικής και κτιστής πραγματικότητας είναι το θεμέλιο της μαρτυρίας του, αφού μαρτυρεί το ακρότατο ενδεχόμενό της: μαρτυρεί Θεό σεσαρκωμένο, τον απεριόριστο, άχρονο δημιουργό του παντός μωρό, που κλαίει μέσα σε φάτνη σε συγκεκριμένο χρόνο, χωρίς η υπέρβαση να συνιστά την απώλεση των "απεριόριστων" προκαθορισμών του, κάτι που για την λογική είναι φυσικά «μωρία» και «σκάνδαλο» - κάθε άλλη μετέπειτα υπέρβαση των περιορισμών της φυσικής πραγματικότητας «μετά Χριστόν» είναι απλή συνέπεια, απλώς ένα «σημείο» αυτού του γεγονότος. Ως εκ τούτου, η πίστη του μετέχοντα στην Εκκλησία δεν έχει ανάγκη μιας φωτιάς που ανάβει μόνη της, μα αν την διαπιστώσει υπαρκτή, αν μαρτυρηθεί συμβαίνουσα, τότε αυτή είναι απλώς ένα ακόμη «σημείο»-θαύμα σε μια αλληλουχία πολλών, έτι και έτι.

Όμως, ο Έλληνας προσλαμβάνει το ζήτημα του Αγίου Φωτός με τρόπο προ-χριστιανικό, κατ' ουσίαν παγανιστικό. Από την μία πλευρά για τον ειδωλολάτρη Έλληνα πιστό η φωτιά αυτή είναι η κορωνίδα της πίστης του: αν αποδειχθεί υπαρκτή, ο Θεός του υπάρχει - αν όχι, ατυχήσαμε, κάτι δεν πάει καλά. Και από την άλλη, άλλοι Έλληνες που αυτοπροσδιορίζονται «Χ.Ο.» και δηλώνουν πως αποδέχονται την χριστιανική πίστη (δηλαδή, πράγματα απείρως πιο εξωφρενικά από μια θαυματουργική φλόγα: αναστάσεις, ενσαρκώσεις, θαυματουργικές ιάσεις, μετά θάνατον ύπαρξη και άλλα πολλά) σκανδαλίζονται βαθύτατα με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας φλόγας και δηλώνουν πως «πιστεύουν, αλλά όχι και μέχρις εκεί - αυτό είναι too much. Μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα;». Κοινό χαρακτηριστικό της πίστης και των δύο τελευταίων εκδοχών, ο προ-χριστιανικός και ειδωλολατρικός τους χαρακτήρας - και η αβυσσαλέα απόστασή τους από το χριστιανικό ευ-αγγέλιο, την χριστιανική Ελπίδα.

Εξετάζοντας αυτά τα φαινόμενα, ίσως οι μαζικοί προσηλυτισμοί να καθίστανται πιο ευεξήγητοι. Λιγότερο σκανδαλώδεις. Και στα δικά μας, ή με τις υγείες μας.

Σωτήρης Μητραλέξης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρης avatar
  Κρης 13/10/2012 10:12:44

  εκει πανε τα νηπια με το ετσι θελω στα τζαμια
  και τιμωρουν αγγλοπουλα - μαθητες
  που δεν προκυνουν με το ζορι στον Αλλαχ
  h**p://www.gatestoneinstitute.org/3170/british-education-political-correctness#.UAQtSmOuuGk.facebook

 2. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου avatar
  Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 13/10/2012 10:25:46

  ἐξαιρετικὸ Σωτήρη καὶ πάλι τὸ ἄρθρο σου.

  ΥΓ. (Θὰ προτιμοῦσα νὰ κρατήσεις τὶς συνήθειές σου: πολυτονικὸ σύστημα γραφῆς παρακαλῶ! - http://www.polytoniko.org/)

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 13/10/2012 13:09:33

   Εὐχαριστῶ κ. Ρούμογλου. Τὸ πολυτονικὸ δὲν ὐποστηρίζεται καθόλου ἀπὸ τὰ Android, δηλαδὴ ἀπ' ὅλα τὰ tablets πλὴν τοῦ iPad καὶ ἀπ' ὅλα τὰ smartphones πλὴν τοῦ iPhone, ὁπότε τὰ ἄρθρα σὲ πολυτονικὸ θὰ ἦταν μὴ ἀναγνώσιμα γιὰ πάρα πολλούς.

 3. εξακόσιαεξήνταεπτάς avatar
  εξακόσιαεξήνταεπτάς 13/10/2012 10:33:53

  Κανονικά θα έπρεπε να καταργηθούν οι θρησκείες όλες. Να απαγορευτούν και να διωχθούν. Αν σταματήσει ο άνθρωπος να πιστέυει πως υπάρχει κι αλλού καλύτερος κόσμος, ίσως να προσπαθήσει σοβαρά να κάνει ετούτον εδώ παράδεισο. Απλά πράματα: Η πίστη σε κάτι περα από τον άνθρωπο, του αφαιρεί δύναμη.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ εξακόσιαεξήνταεπτάς 13/10/2012 11:31:06

   Οπως γνωρίζεις, προσπάθειες εξαφάνισης και διωγμού της θρησκείας έγιναν με συστηματικότατο τρόπο στον 20ό αιώνα (Σοβιετική Ενωση, Αλβανία, Καμπότζη, Κίνα). Μάλλον ήρθες με καθυστέρηση να κάνεις τις φαεινές προτάσεις σου...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ εξακόσιαεξήνταεπτάς 13/10/2012 13:10:14

   «Κανονικά θα έπρεπε να καταργηθούν οι θρησκείες όλες. Να απαγορευτούν και να διωχθούν.»


   Χμμμμ... Φασισμός;

  • Lampros avatar
   Lampros @ εξακόσιαεξήνταεπτάς 14/10/2012 09:40:09

   Κανονικά θα έπρεπε να καταργηθούν οι θρησκείες όλες. Να απαγορευτούν και να διωχθούν. Αν σταματήσει ο άνθρωπος να πιστέυει πως υπάρχει κι αλλού καλύτερος κόσμος, ίσως να προσπαθήσει σοβαρά να κάνει ετούτον εδώ παράδεισο. Απλά πράματα: Η πίστη σε κάτι περα από τον άνθρωπο, του αφαιρεί δύναμη.

   Ό,τι σπουδαίο έκανε ο άνθρωπος είχε μέσα του κάτι «ανώτερο», την θρησκεία, την ελευθερία, οράματα έξω και πέρα από το «εδώ και τώρα».

   Ο Παρθενώνας δεν έγινε για να έχουν ένα ωραίο κτίριο στην κορφή του λόφου. Θρησκευτικό κτήριο είναι. Σε όποιο αρχαιολογικό και εθνολογικό μουσείο, όποιας χώρας και να πας, όλα τα έργα τέχνης είναι συνδυασμένα με την θρησκεία και την πίστη. Από τον Όμηρο, που έγραφε για τους Θεούς, έως τον Μπαχ.

   Τα πρώτα πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κλπ μέσω της θρησκείας έγιναν. Ακόμα και τα σημερινά, τα καλύτερα της Ευρώπης και της Αμερικής τύπου Χάρβαρντ κλπ. από θρησκευτικές ενώσεις στήθηκαν. O Χάρβαρντ ―από όπου το όνομα― ήταν ιερέας, και το πανεπιστήμιο «primarily trained Congregationalist and Unitarian clergy». Ψάξε και για τα άλλα.

   Σε όλο τον κόσμο, η πίστη ένωνε τις κοινωνίες και έδινε όραμα. Και τον Κολωκοτρώνη ή Μακρυγιάννη διάβασε, που γράφει με τι κίνητρα πολέμησαν. Ελευθερία και πίστη.

   Προφανώς έγιναν και σφαγές κλπ, όπως και με όλα τα ανθρώπινα. Αυτό δεν σημαίνει πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι.

 4. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 13/10/2012 10:34:33

  Καλογράμμενο άρθρο, σε πολλά σημεία εύστοχο, σε ορισμένα χρειάζεται μία ιδεολογική εκλέπτυνση.

 5. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/10/2012 10:49:04

  Δεν αναφέρεσαι επαρκώς στην απαξίωση του χριστιανικού μηνύματος στη Δύση λόγω άρνησης της ουσίας του αρχέγονου χριστιανισμού από τις εκεί Ομολογίες (και όχι Εκκλησίες, βέβαια, τουλάχιστον για όποιον γνωρίζει ποια είναι η Ορθόδοξη εκκλησιολογία). Μία απλή κουβέντα με δυτικοευρωπαίους προσήλυτους στην Ορθοδοξία θα πείσει. Ο Αγγλικανισμός, ειδικά, δεν είναι παρά ένα αδειανό πουκάμισο. Είναι η πολιτική ορθότητα με ένδυμα ψευδο-χριστιανικό, κοινώς ράκη ραμμένα μεταξύ τους, κουρελού. Ταχύτατα χάνει πιστούς, όχι τόσο λόγω προσχώρησης στο Ισλάμ, αλλά λόγω προσχώρησής τους σε ευαγγελικές και χαρισματικές προτεσταντικές κοινότητες.
  Με λίγα λόγια: Ο δυτικός Χριστιανισμός αυτοκτονεί σιγά-σιγά. Το κενό θα καλυφθεί ή ήδη καλύπτεται από διάφορες λατρείες και υποκατάστατα (ακόμα και ο φροϋδισμός είναι κάτι τέτοιο), που φτάνουν μέχρι την New Age θρησκευτικότητα (φενγκ σούι κλπ).
  Στα καθ' ημάς: Δεν χρειαζόμαστε θαύματα για να πιστεύσουμε, όμως ο ίδιος ο Χριστός και οι απόστολοι έκαναν θαύματα. Δεν είναι τα θαύματα η ουσία του Χριστιανισμού, είναι απόρροια της πίστης. Νομίζω ότι όλοι οι πιστοί χριστιανοί έχουν ζήσει στη ζωή τους κάτι που για αυτούς ήταν θαύμα, από μία ίαση, από ένα θαυμαστό ενύπνιο, από μία διάσωση απο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που τους φάνηκε ανεξήγητη λογικά. Μπορώ να αφηγηθώ πολλά, είτε από αξιόπιστους μάρτυρες, είτε από προσωπική εμπειρία. Ε και; Ενας σκεπτικιστής θα τα αμφισβητήσει, και καλώς θα κάνει. Και εγώ στη θέση του, αυτό θα έκανα. Μέσα στο παιχνίδι είναι και η αμφισβήτηση, και ο λογοκρατούμενος Θωμάς αμφισβήτησε, μέχρι που ένιωσε με την αφή του το Θαύμα. Για τον λόγο αυτό και ο Χριστός τα έκανε τα θαύματά Του, όλα σχεδόν, περίπου κρυφά, με ελάχιστους μάρτυρες. Ή φρόντιζε μετά και εξαφανιζόταν. Και μετά την Ανάσταση εμφανίστηκε μόνο σε μαθητές, όχι δημοσία, στα πλήθη. Να μην σταματάμε στα θαύματα, απλά ας τα αφήσουμε να συμβαίνουν, είναι μία από τις εκδηλώσεις της Χάρης του Θεού.
  Οσο η Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει ζωντανή, κρατάει αυτό που της δόθηκε από τους αποστόλους και τους Πατέρες και προσπαθούν οι ποιμένες και τα μέλη της να αγκαλιάσουν τον σημερινό άνθρωπο με ειλικρίνεια, διάκριση, αγάπη και αυτοθυσιαστικά, χωρίς να του κολακεύουν βέβαια τα πάθη και τις αδυναμίες (αυτό που κάνει ο δυτικός Χριστιανισμός δηλ.), δεν έχει να φοβάται τίποτα.
  Αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε ένα αποχριστιανοποιημένο περιβάλλον, ως χριστιανοί, παρόμοιο με αυτό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ίσως. Πρέπει να το μάθει αυτό και η ιεραρχία μας, που συχνά ζει στην κοσμάρα της, πλην εξαιρέσων. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα ζώντας σε μία μετα-χριστιανική κοινωνία, ίσως-ίσως θα υπάρξει και κέρδος. Να μην ξεχνούμε τους μάρτυρες, τους αρχαίους και τους νεότερους, από τον Στέφανο και τον Πολύκαρπο μέχρι τον Κωνσταντίνο τον Υδραίο και μέχρι αυτούς της σοβιετικής Ρωσίας...
  Όχι και τόσο άσχετο:
  Γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος δεν επιχειρεί μία διακριτική ιεραποστολή μεταξύ των αλλόδοξων μεταναστών; Ας υπάρχουν, για παράδειγμα, μερικές Καινές Διαθήκες στις γλώσσες τους (ουρντού, φαρσί, μπενγκαλί, αραβικά, κουρδικά) εκεί όπου μοιράζονται γεύματα. Και όποιος θέλει, ας παίρνει μία, ελεύθερα.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 13/10/2012 13:15:21

   «Μία απλή κουβέντα με δυτικοευρωπαίους προσήλυτους στην Ορθοδοξία θα πείσει.» Μὰ ἀκριβῶς τὸ ἴδιο λένε καὶ οἱ δυτικοευρωπαῖοι προσήλυτοι στὸ Ἰσλὰμ - ὑπάρχουν ἑκατοντάδες βίντεο στὸ διαδίκτυο.

   Ἀγαπητὲ ΒΙΣ, ἂς δοῦμε γύρω μας τὴν κατάσταση στὴν Ἑλλάδα. Δὲν πεθαίνει μόνο ὁ «δυτικὸς χριστιανισμὸς στὴ Δύση» γιὰ νὰ λάμψει στὶς μάζες ἡ ἀλήθεια τῆς Ἀνατολῆς. Στὴν Ἑλλάδα γιγαντώνεται κάθε μέρα ἡ ἀποστροφὴ στὸν χριστιανισμὸ καὶ τὴν Ἐκκλησία, πολλὲς φορὲς μὲ μανιασμένη ὀργή. Ὅσο κι ἂν στὶς χριστοδούλειες ταυτότητες θὰ ἔγραφε ἀκόμα «Χ.Ο.», τεράστια κομμάτια τῆς ἑλληνικῆς κοινωνίας δὲν θέλουν νὰ ἔχουν πλέον καμμία ἀπολύτως σχέση, καὶ οἱ τυχὸν τριβὲς (λόγῳ γάμων κλπ) εἶναι ἁπλῶς ἀφορμὲς γκρίνιας. Ποιὰ «δυτικὴ χριστιανοσύνη» βρίσκεται στὴν κατιούσα;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 13/10/2012 13:16:11

   Καὶ κάτι ἀκόμα, ἀπὸ 92χρονη ἡγουμένη σπάνιας εὐσέβειας:

   «Dear “John”,
   I understand that you are on the way to becoming Orthodox. I know nothing about you, beyond the fact that you are English.
   Before we go any further, there is one point I should make clear. I have not been told why you are about to convert, but I assure you there is no point whatsoever if it is for negative reasons. You will find as much “wrong” (if not more) in Orthodoxy as in the Anglican or Roman Churches.
   So – the first point is, are you prepared to face lies, hypocrisy, evil and all the rest, just as much in Orthodoxy as in any other religion or denomination?»
   http://www.st-marymagdalene.org/?s=letter+to+a+convert

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 13/10/2012 13:16:36

   Κατὰ τὴν ταπεινή μου γνώμη, ἡ διοικούσα Ἐκκλησία στὴν Ἑλλάδα θὰ ἔπρεπε νὰ προβεῖ σὲ τέσσερις κινήσεις:

   α) Νὰ δώσει χριστιανική, ἐκκλησιαστικὴ μαρτυρία γιὰ τὰ φαινόμενα βίας, φυλετισμοῦ καὶ παγανισμοῦ ποὺ ἀνέρχονται στὴν εἰδωλολατρικὴ ἑλληνικὴ κοινωνία.

   β) Νὰ σταματήσει νὰ προσφέρει τὰ ἱερὰ Μυστήριά της (γάμους σὲ «γραφικὰ ἐκκλησάκια», βαφτίσια) γιὰ φολκλόρ. Τὰ μυστήρια εἶναι γιὰ τοὺς χριστιανούς, γιὰ ὅσους μετέχουν στὴν εὐχαριστιακὴ σύναξη. Γιὰ φολκλόρ, γιὰ ἐφφὲ καὶ γιὰ νὰ σὲ δεῖ ἡ μαμὰ νυφούλα ΔΕΝ τὰ δίνουμε. Πολιτικοὶ γάμοι καὶ ληξιαρχεῖο, γιὰ ὅσους βρίζουν τὴν Ἐκκλησία ὁλημερὶς καὶ ὁλονυχτὶς ἀλλὰ «νοιώθουν ὑποχρεωμένοι» νὰ προσέρχονται σ' αὐτὴν γιὰ τὰ μυστήρια. Δὲν ὑποχρεώνει κανεὶς κανέναν, τραβᾶτε με κι ἂς κλαίω εἶναι ὅλοι. Γιὰ τὴν Ἑλλάδα τοῦ 2012 γράφτηκε τὸ «Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν, μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς».Ἔτσι θὰ σταματήσει καὶ ἡ ἀπύθμενη, γελοία ὑποκρισία, ζευγάρια ποὺ δίνουν χιλιάδες ἢ καὶ δεκάδες χιλιάδες Εὐρὼ γιὰ τὸ γάμο τους, γιὰ κάθε ἐλαφρόμυαλο μπιμπελὸ σ' αὐτόν, νὰ γκρινιάζουν «παιδιὰ ὁ παπὰς μοῦ ζήτησε 100 Εὐρώ 'γιὰ τὴν ἐκκλησία'. Λὲς καὶ δὲν ἔχουνε!». Λίγη εἰλικρίνεια ἐπιτέλους.

   γ) Νὰ ἀπαιτήσει πλήρη χωρισμὸ Ἐκκλησίας-Κράτους ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Μὴ χαίρεστε laïcitéλάγνοι), ὅσο κι ἂν ἀντισταθεῖ τὸ κράτος, ποὺ ἔχει ζωτικὴ ἀνάγκη τὴν συμπλοκή.

   δ) Νὰ ἐπαναφέρει μὲ ἀπόφαση ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ -ἀρκεῖ- τὸ θεσμὸ τῶν ἐγγάμων ἐπισκόπων (ἔχουμε μέχρι τὸν 12ο αἰώνα, καὶ βασικὰ ἔχουμε καὶ σήμερα διότι ὁ διαζευγμένος τί εἶναι;), ὁ ὁποῖος δὲν ἀποκλείεται ἀπὸ κανέναν κανόνα οἰκουμενικῆς συνόδου (ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ δὲν τὸν ἀποκλείει παντοῦ καὶ πάντοτε ὁ ιβ' τῆς Πενθέκτης). Γιατί σήμερα; Πρὸς τί ἡ ἀνάγκη; Μά, διότι τὸ φαινόμενο τοῦ «ἀρχιμανδριτισμοῦ» -τῶν κεκαρμένων μοναχῶν σὲ γκαρσονιέρες θηριωδῶν ἄστεων- εἶναι καινοφανές, δημιουργεῖ μιὰ πολιτικαντοποίηση τοῦ ἐπισκοπικοῦ σώματος καὶ αὐτὴ εἶναι ἡ θεραπεία του.

   Φυσικά, δὲν θὰ κάνει καμμία ἀπὸ τὶς τέσσερις.

  • Νίκος Δραγασιώτης avatar
   Νίκος Δραγασιώτης @ ΒΙΣ 13/10/2012 18:24:19

   Αὐτὰ γιὰ τὸν θάνατο τοῦ δυτικοῦ Χριστιανισμοῦ ἐννοῦσε ὁ Νίτσε ὅταν ἔγραφε ὅτι ὁ Θεὸς πέθανε.

  • fotis avatar
   fotis @ ΒΙΣ 13/10/2012 19:35:11

   Άψογο άρθρο.

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 13/10/2012 11:30:51

  Άντε μην γίνω κι εγώ μουσουλμάνος και λύσω όλα μου τα προβλήματα:

  1)Θα έχω πιο εύκολες νηστείες αφού μετά την δύση του ηλίου επιτρέπεται να τρως κανονικά.

  2)Θα μπορώ να σπάσω στο ξύλο όποιον θίξει την νέα μου θρησκεία δίχως πολλές και άχρηστες σκέψεις, τύψεις, ψυχαναλύσεις, δημοκρατικές αυτοαναλύσεις.

  3)Θα μπορώ να έχω όσες γυναίκες θέλω κι εδώ και στην άλλη ζωή.

  4)Αν κάποια σύζυγος με απατήσει το κοράνι είναι ξεκάθαρο ως προς το τι πρόκειται να πάθει.

  5)Να αγαπάς τους φίλους σου και να μισείς τους εχθρούς σου είναι μία λογική πρόταση, συμβατή με την νέα μου θρησκεία. Μπορείς να σκοτώσεις εκατομμύρια απίστους αν γουστάρεις και μπορείς. Αν όμως προσεύχεσαι 5 φορές την μέρα, παραμένεις καλος μουσουλμάνος.

  6)Το ότι δεν θα δέσμευε καμία συμφωνία, υπόσχεση ή όρκος δοσμένος προς απίστους (το λέει το κοράνι αν δεν κάνω λάθος), είναι άλλο ένα συν...

  7)Δεν θα χρειάζεται να μάθω περίπλοκα δόγματα. Ο Θεός είναι ένας κι έχει μόνο έναν προφήτη (ούτε υποστάσεις, ούτε πρόσωπα, ούτε ενανθρωπίσεις, ούτε πολλά ευαγγέλια,ούτε τίποτα!).

  8)Θα μπορώ να το παίζω αδικημένος άμα βρίσκομαι στην ευρώπη και θα υπάρχουν πάντα ηλίθιοι ευρωπαίοι έτοιμοι να με υπερασπιστούν! Αντίθετα, αν κάποιος χριστιανός μας ζαλίζει σε αραβίες, περσίες κτλ, μαύρο φίδι που τον έφαγε!

  9)Και γενικά πολύ εύκολη και βολική, θρησκεία φτιαγμένη για τον άνθρωπο.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Γιώργος Αχαιός 13/10/2012 14:33:38

   Θα μπορούσες να μου αιτιολογήσεις το 4 με αποσπάσματα από το Κοράνι; Ή δεν το έχεις διαβάσει και μιλάς στην τύχη; Κατά τα άλλα συμφωνώ.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Νικόλας 13/10/2012 16:06:51

    Νικόλα, αυτό βρήκα εγώ:

    «Those who commit unlawful sexual intercourse of your women - bring against them four [witnesses] from among you. And if they testify, confine the guilty women to houses until death takes them or Allah ordains for them [another] way.» (Κοράνι, χωρίο 4:15)

    Πηγή: h++p://quran.com/4/15

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Νικόλας 13/10/2012 17:39:48

    Ο θάνατος για τις άπιστες γυναίκες είναι η ποινή που εφαρμόζεται σε ισλαμικές δημοκρατίες, χώρες που ακόμη και το νομικό σύστημα είναι προσαρμοσμένο στις επιταγές του κορανίου.

    Δεν έχω διαβάσει το κοράνι αλλά προφανώς δεν μιλάω και στην τύχη. Για την ιστορια είχα αρχίσει να το διαβάζω αλλά δεν τα κατάφερα. Το κείμενο είναι εξαιρετικά κουραστικό και χωρίς αυστηρή συνοχή.
    Έχω διαβάσω ωστόσο αλλά βιβλία που αναλύουν τις βασικές επιταγές και την θεολογία του κορανίου, γραμμένα απο ευρωπαίους και για αυτά κατάλληλα για ανάγνωση.

    Ο φίλος ΚΜ σου απάντησε πιο κάτω, αν αυτό που επιθυμούσες ήταν μία παράθεση του κορανίου που να αναφέρει ρητά ότι οι μοιχαλίδες πρέπει να θανατώνονται.

  • Νίκος Δραγασιώτης avatar
   Νίκος Δραγασιώτης @ Γιώργος Αχαιός 13/10/2012 18:26:46

   Γιὰ τὸ Νο. 3, σίδερο στὴ μέση σου, φίλε!

  • GLAD avatar
   GLAD @ Γιώργος Αχαιός 15/10/2012 10:58:45

   Φίλε μου Γιώργος Αχαιέ , δεν σε γνωρίζω φυσικά , αλλά συνειδητοποιώ ότι συστηματικά εντυπωσιάζομαι από την ικανότητά σου να θίγεις τα θέματα με πολύ ρεαλιστικό και ωραίο τρόπο.
   Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα επιμέρους σημεία του κειμένου σου και φυσικά με το ότι ι Ισλαμισμός είναι "... γενικά πολύ εύκολη και βολική, θρησκεία φτιαγμένη για τον άνθρωπο".
   Τώρα βέβαια εγώ θα ήθελα να προσθέσω και ακόμη ένα χαρακτηρισμό στον "άνθρωπο", αλλά καταλαβαίνεις...
   Σίγουρα είναι πολύ μεγάλο θέμα η υπόθεση θρησκεία , γιά όλο τον κόσμο - ακόμη και γιά αυτούς που τις αποκηρύττουν.
   Πιστεύω πάντως ότι το δόγμα που τελικώς ασπάζεται κάθε έθνος , είναι απόλυτα συναφές με το πολιτιστικό του υπόβαθρο και με την φιλοσοφία ζωής που έχει.
   Ετσι συνέβη και συμβαίνει με τους Έλληνες , έτσι με τους Γερμανούς , έτσι με τους Άγγλους κλπ.
   Βέβαια τώρα πλέον αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα όπως τα περιγράφει το κύριο άρθρο , αλλά νομίζω ότι είναι προφανές ότι ο Δυτικός κόσμος (και μόνο αυτός) ακολουθεί εδώ και πολύ καιρό μιά ανερμάτιστη πορεία που έχει όμως ένα κύριο χαρακτηριστικό : την αμφισβήτηση οποιουδήποτε στοιχείου συνέθετε το πολιτιστικό μας υπόβαθρο.
   Η παρεχόμενη παιδεία διαπνέεται από αυτή την αμφισβήτηση και επειδή - εξαιρουμένης της υψηλής τεχνολογικής εκπαίδευσης που παρέχεται μόνο σε λίγους - έτσι είναι και χαμηλού επιπέδου (κοιτάξτε τα "πρότυπα" που διαμορφώνει) , είναι πολύ φυσικό οι πιο αμόρφωτοι και ευαίσθητοι νέοι που έχουν ανάγκη από "ρεμέτζο" , να επιλέγουν αυτό που είναι "πιο εύκολο και βολικό" όπως σωστά το θέτεις.
   Ξεκινάει έτσι όμως πάλι μιά τεράστια κουβέντα που δυστυχώς δεν θα τελειώσει ποτέ.
   Ειδικά μόλις αρχίσουν να εκφέρουν άποψη και οι θιασώτες του "δημοκρατικού 5" (γιά όσους το ξέρουν) , που φαίνεται ότι είναι πολλοί και στο Antinews.

 7. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 13/10/2012 11:55:49

  Αγαπητέ ΒΙΣ,
  δεν βλέπω που στηρίζεις - εννοώ λογικά - τους παρακάτω συλλογισμούς σου:
  "η απαξίωση του χριστιανικού μηνύματος στη Δύση λόγω άρνησης της ουσίας του αρχέγονου χριστιανισμού από τις εκεί Ομολογίες" και παρακάτω:
  "Ταχύτατα χάνει πιστούς, όχι τόσο λόγω προσχώρησης στο Ισλάμ, αλλά λόγω προσχώρησής τους σε ευαγγελικές και χαρισματικές προτεσταντικές κοινότητες"

  H Ορθοδοξία, που κατά τα πιστεύω σου - "δεν έχει αρνηθεί την ουσία του αρχέγονου χριστιανισμού" - γιατί άραγε χάνει χιλιάδες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ κάθε μέρα ;

  Οι θρησκείες και τα δόγματα δεν είναι παρά ανθρώπινα δημιουργήματα και ΔΕΝ μπορούν παρά να επηρεάζονται από την εξέλιξη των κοινωνιών, "θετικά ή αρνητικά".
  Φυσικά ο Θεός είναι κάτι άλλο και μάλιστα η ύπαρξη του ή όχι είναι απλά μια "προσωπική επιλογή" ....

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ np_complete_problems 13/10/2012 16:39:18

   Βλέπεις αυτή τη στιγμή να χάνει χιλιάδες πιστούς η Ορθόδοξη Εκκλησία; Προσωπικά γνωρίζω δεκάδες άτομα που δεν είχαν καμία θρησκευτική αγωγή και σε ηλικία άνω των 20 ετών ή άνω των 30, στράφηκαν προς την Εκκλησία. Ξέρω και περίπτωση ανθρώπου που βαπτίστηκε στα 25 του μετά από μακρά προσωπική αναζήτηση, γιατί οι γονείς του ήταν κομμουνιστές, γνωστοί καλλιτέχνες, και τον είχαν αφήσει αβάπτιστο. Προσωπικά, με όλα τα στραβά της διοικούσας Εκκλησίας στην Ελλάδα, είμαι πολύ αισιόδοξος.
   Αν πας στη Ρουμανία ή στη Ρωσία, θα μείνεις έκπληκτος από τον αριθμό των νέων που εκκλησιάζονται.
   Αν δεν είσαι μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, δεν μπορείς να δεις τα πράγματα πώς έχουν πραγματικά.

 8. αβαρία avatar
  αβαρία 13/10/2012 12:17:04

  Το 1922 στην Τουρκία να δεις πόσες χριστιανές "προσηλυτίστηκαν " στο Ισλάμ και δόξα τω Θεώ, μερικές είναι ακόμα ζωντανές ευτυχώς...

 9. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 13/10/2012 13:34:14

  Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Αγγλίδες που παντρεύονται Πακιστανούς ή ακόμη και μερικούς Ινδούς, Άραβες ή Τούρκους που έχουν μεγαλώσει και ζουν στη Βρετανία μπορούν να γίνουν ο Δούρειος ίππος για την θρησκευτική ενδυνάμωση και τελικά επικράτηση του Ισλάμ στο Ευρωπαϊκό έδαφος.

  Η διασπορά του φόβου και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας με πρόφαση την αλλοίωση δήθεν του Χριστιανικού στοιχείου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω των μεικτών γάμων είναι μία φτηνή και δόλια προπαγάνδα που χρησιμοποιούν κύκλοι της συντήρησης και του σκοταδισμού για να πετύχουν την πολιτική εξέλιξη. Τα επιχειρήματα της άκρας δεξιάς βασίζονται ανέκαθεν στην αοριστία, στην παραποιημένη εκλαίκευση και στο ψεύδος.

  Απευθύνονται και έχουν αυξημένη απήχηση σε δυναμικά κοινωνικά στρώματα και κυρίως σε πολίτες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, μεγαλύτερων ηλικιών, ανέργους και εργάτες.

  Η φονταμενταλιστική ψυχοτική ακροδεξιά τύπου Breyvik είναι αδιάλυπτα υπαρκτή στην Ευρώπη και υποβόσκει επικίνδυνα στη χώρα μας. Σε περιόδους βαθιάς κρίσης η ρητορική και οι πρακτικές του παραλόγου έχουν την τιμητική τους..!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ tzagerCrete 13/10/2012 14:15:27

   Οι αγγλίδες έστω ότι εξισλαμίζονται επιφανειακά (που δεν ισχύει απαραιτήτως!). Τα παιδάκια τους (που θα είναι και 5-6), τί θα βγούνε; Οι πρόγονοι των σημερινών Τούρκων, όταν εξισλαμίζονταν, νομίζεις ότι ασπάζονταν απαραιτήτως μέσα τους την ισλαμική πίστη, ή το έκαναν επιφανειακά, για να τη βγάλουν καθαρή ή για να έχουν πρόσκαιρα οφέλη; Το αποτέλεσμα, παρόλα αυτά, ποιό ήταν και πάλι;

   Αυτά επί της ουσίας γιατί όλοι οι άλλοι αυθαίρετοι αφορισμοί (του τύπου να εξισώνουμε τον συντάκτη του άρθρου με τον... Μπρέηβικ!) δεν είναι ούτε καν για γέλια, πόσο μάλλον για σχολιασμό. Απλώς όλοι εσείς οι ελευθεριακούληδες (που θέλετε και να αλλώσετε και την ΝΔ), κρύβεται το κεφάλι στην άμμο και επιλέγετε να απορρίπτετε όποια εμπειρική παρατήρηση δεν συμφωνεί με τα δόγματα της «Ανοιχτής Κοινωνίας».

   • tzagerCrete avatar
    tzagerCrete @ ΚΜ 13/10/2012 14:34:54

    Δηλαδή σύμφωνα με την σκοταδιστική λογική σου δεν πρέπει να γίνονται μεικτοί γάμοι στις πολυπολιτισμικές δυτικές κοινωνίες από φόβο για τυχόν αλλοίωση της θρησκευτικής ταυτότητας των κοινωνιών αυτών!

    Στις ελεύθερες κοινωνίες της Δύσης αγαπητέ υπάρχει ευτυχώς η δυνατότητα του αυτό προσδιορισμού. Τα παιδιά λοιπόν μικτών οικογενειών μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο προσέγγισης τους ή μη με όποια θρησκεία επιθυμούν!!!

    Νομίζεις ότι η νεολαία στις μέρες μας μπορεί εύκολα να προσηλιτιστεί ή να μπει σε οποιοδήποτε θρησκευτικό στεγανό, είτε εδώ είτε σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα;;;

    Συμβιβάσου με την ιδέα της ελεύθερης επιλογής.

    Συμβιβάσου με την ιδέα της ανεκτικότητας και του σεβασμού στο καινούργιο και το διαφορετικό.

    21ος αιώνας you know....

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ tzagerCrete 13/10/2012 15:43:22

     Φωταδιστάκο, καταρχήν άμα οι κοινωνίες γίνουν πολυπολιτισμικές, πάει πέταξε το τρένο... Δεν δεχόμαστε όλοι ξέρεις τον πολυπολιτισμό ως θέσφατο. Και ναι, παρατηρώ ότι οι γάμοι μεταξύ αλλοθρήσκων συνήθως συνεπάγονται προβλήματα. Από κεί και πέρα το «δεν πρέπει», είναι δικά σου λόγια.

     Από κεί και πέρα, στην πράξη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όχι, δεν υπάρχει η δυνατότητα του (αυτο)προσδιορισμού για τα παιδιά που έχουν έναν από τους δυο γονείς μουσουλμάνο. Ούτε στο Πακιστάν, ούτε στις «ελεύθερες κοινωνίες της Δύσης» (sic). Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά τα παιδιά δεν ζουν ΚΑΝ στις κοινωνίες στις οποίες αναφέρεσαι. Ζουν σε μια παράλληλη ισλαμική κοινωνία, που συνυπάρχει στον ίδιο χώρο αλλά έχει τις δικές τις «αξίες» και τους δικούς της νόμους, από τους οποίους δεν μπορούν να ξεφύγουν. Φυσικά, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τον πολυπολιτισμό στην πράξη! (Και θα σου πρότεινα να διαβάσεις το βιβλίο του Ι. Κωτούλα, που γράφει κι εδώ σχόλια καμιά φορά, για να ξεκαθαρίσεις μερικά πράγματα στο μυαλό σου, πριν ξαμολυθείς να μας διαφωτίσεις...)

     Τέλος, όχι, το «διαφορετικό» δεν αξίζει a priori τον σεβασμό μας. Αξιολογείται προηγουμένως. Εκτός άν στον 21ο αιώνα, η κριτική σκέψη πάει περίπατο...

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ tzagerCrete 13/10/2012 16:40:36

     Ξέρεις, όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις ιδεοληψίες σας, θα φταίει η πραγματικότητα.

    • Lampros avatar
     Lampros @ tzagerCrete 14/10/2012 10:00:58

     Στις ελεύθερες κοινωνίες της Δύσης αγαπητέ υπάρχει ευτυχώς η δυνατότητα του αυτό προσδιορισμού. Τα παιδιά λοιπόν μικτών οικογενειών μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο προσέγγισης τους ή μη με όποια θρησκεία επιθυμούν!!!

     Ε, αυτή η «δυνατότητα του αυτοπροσδιορισμού» είναι μια βλακεία και μισή, που αυτο-υπονομεύει τις «ελεύθερες κοινωνίες της Δύσης».

     Μόλις εμφανιστεί ένα ισχυρό ποσοστό μουσουλμάνων ας πούμε, θα κόψουνε τους «αυτοπροσδιορισμούς» και οι αηδίες, γιατί οι μουσουλάνοι δεν είναι βλάκες να παίζουνε με τη θρησκεία τους. Είδες τι έγινε με το έργο με το Μωάμεθ, με τα σκίτσα, κλπ.

     Αυτός ο «αυτοπροσδιορισμός» είναι που προωθούν οι ελιτ στον κόσμο, να είσαι ότι μαλ... θέλεις, για να διασπάσουν την κοινωνία και την αλληλεγύη και τους δεσμούς. Μόνο καταναλωτής και υπάκουος σκλάβος δεν μπορείς να μην είσαι, κατά τα άλλα κόψε το λαιμό σου. Κάνε δηλαδή γκέυ πράιντ όσα θες, αλλά μη διανοηθείς να μην πληρώσεις το χαράτσι...

     • tzagerCrete avatar
      tzagerCrete @ Lampros 14/10/2012 11:47:34

      Δηλαδή Lampros πρέπει κι εμείς κατά εκατοντάδες χιλιάδες να ξεχυθούμε στους δρόμους του κέντρου (προς Γκάζι μεριά) για να αποτρέψουμε το 'σατανικό' θεατρικό έργο και παράλληλα να δώσουμε ένα ηχηρό μάθημα στους απανταχού αλλόθρησκους....

      Αυτό άλλωστε κάνουν και οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι όταν νιώθουν ότι προσβάλλεται ο Προφήτης σε χώρες της Ασίας και της βόρειας Αφρικής. Αυτοί που "δεν είναι βλάκες" και "δεν παίζουν με τη θρησκεία τους" καίνε πρεσβείες και σφάζονται...

      Αυτό πρέπει να κάνουν και οι φίλοι μας -οι κατά το πλείστον χριστιανοί -Νορβηγοί και Ελβετοί για παράδειγμα για να μην είναι μόνο 'καταναλωτές' και 'υπάκουοι σκλάβοι'...
      Να σταματήσουν δηλαδή αυτοί οι λαοί να ζουν αρμονικά με τις θρησκευτικές ή άλλες μειονότητες μέσα στα πλαίσια των κανόνων που έχουν θέσει για να μην διακινδυνεύσουν την εθνική ή θρησκευτική τους ομοιογένεια...

      Αν αυτή είναι η θεωρεία της 'Αντι-παγκοσμιοποίησης τότε sorry αλλά δε θα πάρω.

  • Lampros avatar
   Lampros @ tzagerCrete 14/10/2012 09:53:31

   Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Αγγλίδες που παντρεύονται Πακιστανούς ή ακόμη και μερικούς Ινδούς, Άραβες ή Τούρκους που έχουν μεγαλώσει και ζουν στη Βρετανία μπορούν να γίνουν ο Δούρειος ίππος για την θρησκευτική ενδυνάμωση και τελικά επικράτηση του Ισλάμ στο Ευρωπαϊκό έδαφος.

   Όχι, 600.000 προσύλητοι στην Αγγλία μόνο είναι ΟΚ, κανένα πρόβλημα...
   Λες και θα σταματήσουν σε αυτό τον αριθμό, και λες και δεν έχει μερικά ακόμη εκατομμύρια ΜΗ προσύλητους μετανάστες ήδη μουσουλμάνους...

 10. αντισθένης avatar
  αντισθένης 13/10/2012 13:37:00

  Πρώτα ο Θεός...Προσφιλέστατη έκφραση Ιατρών, συνοδευόμενη ενίοτε με ανύψωση του βλέμματος προς τον ουρανό για να υποδηλώσουν την επίκληση της Θείας Χάριτος. Εννοούν : ...have the slightest idea what the f....ing going on και η μεγαλειότητά μου δεν τολμά να το πεί, ή συχνότερα: have no incentives to find out (διαβ. τον οβολόν σας πρώτα..)
  Μία διευκρίνηση: η συγκεκριμένη πρακτική δεν περιορίζεται στους χριστιανόπληκτους καραγκιοζάκους αλλά επεκτείνεται και στους πάλαι ποτέ άθεους μαρξιστές ομοίους τους. Αμφότεροι επίδοξοι πωλητές του γνωστού οπιοειδούς..
  Εδω αγαπητέ/η ΒΙΣ έγκειται και η διαφορά με την Αγγλία ή τη Γαλλία...Εκεί η Πολιτεία αποτρέπει το δόγμα να παρεισφρύσει ύπουλα και δόλια στη κοινωνία των πολιτών( με νόμους βεβαίως ...)
  Εκεί τα δόγματα παραμένουν στις Εκκλησίες και τα Τζαμιά και οι οιουδήποτε θρησκεύματος ή οι άθεοι φορολογούμενοι έχουν μάθει στη καθημερινότητά τους να απαιτούν την επίκληση των προτιμητέων Damned lies and statistics, που μπορεί να μην έχουν τόσο μεταφυσικό περιεχόμενο ,αλλά τουλάχιστο λένε λιγότερα ψέματα.

 11. Νικόλας avatar
  Νικόλας 13/10/2012 14:35:35

  Χαζομάρα κάποιου να αλλάζει θρησκεία στη χώρα του. Εγώ στην Ελλάδα είμαι ορθόδοξος, στην Ιταλία καθολικός και στην Τουρκία μουσουλμάνος. Πιστεύω ότι το βέλτιστο όφελος το έχεις αν τα πας καλά με την κοινωνία γύρω σου. Γι αυτό και κάθε δύο Κυριακές αν και ψιλοάθεος πάω στην Εκκλησία για να με βλέπει ο κόσμος και κοινωνώ κιόλας.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Νικόλας 13/10/2012 16:42:42

   Δεν ξέρω αν παίρνεις βραβείο εξυπνάδας, αλλά βραβείο ειλικρίνειας για την ομολογία σου, το παίρνεις σίγουρα....

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ ΒΙΣ 13/10/2012 17:46:10

    Το θέμα είναι ότι είναι ηλίθιο να ζεις στην Αγγλία και να γίνεσαι μουσουλμάνος. Ας τους πάρουν στο Ιράν οι άντρες τους, καλό θα είναι για την αγγλική κοινωνία να ξεφορτωθεί μερικές χαζές.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Νικόλας 13/10/2012 19:20:26

     Άν όμως, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η Δυτική Ευρώπη εξισλαμισθεί σε μεγάλο βαθμό, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ηλίθιο εκ μέρους τους (βάσει της λογικής που ο ίδιος ανέπτυξες παραπάνω, και την οποία ΔΕΝ ασπάζομαι).

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Νικόλας 13/10/2012 18:34:50

   Ἕνας πραγματικά ἄθεος καί πολέμιος τῆς Ἐκκλησίας,ὑπάρχουν πιθανότητες κάποτε νά δεῖ τά πράγματα λίγο ἀλλιῶς καί νά ἀλλάξει τίς πεποιθήσεις του ἄν πεισθεῖ ἀπό τήν ἀλήθεια.
   Ἕνας «ψιλοάθεος» ὅμως,δέν πρόκειται νά ἀλλάξει γνώμη ποτέ,γιατί νομίζει ὅτι τά 'χει καλά καί μέ τό Θεό καί μέ τόν κόσμο πού ἀποστρέφεται τό Θεό.Αὐτή ἡ πλάνη θά τόν κάνει νά μείνει στό τέλος μόνος του,γιατί οὔτε τό Θεό ζητᾶ,ἀλλά οὔτε κι ὁ κόσμος τόν ἐμπιστεύεται...

 12. Νικόλας avatar
  Νικόλας 13/10/2012 16:29:33

  Μπα; Από που και ως που εσύ, ένας αντίπαλος του διαφωτισμού είσαι υπέρ της κριτικής σκέψης;

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Νικόλας 13/10/2012 17:49:48

   Δεν είμαι «αντίπαλος» του διαφωτισμός, απλώς τον αντιμετωπίζω με κριτική σκέψη! Αντίπαλος του φωταδισμού είμαι όμως!

 13. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/10/2012 16:35:03

  Οι προσύλητοι στο ισλάμ από τον δυτικό χριστιανισμό μιλάνε και αυτοί για την απεμπόληση κάθε αξίας από τις δυτικές ομολογίες. Αρα, πού η διαφωνία μας. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε εγκατάλειψη των ομολογιών του δυτικού χριστιανισμού, οι μεν για να επιστρέψουν στις χριστιανικές τους ρίζες, δηλ. να γίνουν Ορθόδοξοι, οι άλλοι για να γίνουν μουσουλμάνοι, νομίζοντας ότι εκεί βρίσκουν κάτι πνευματικό.
  Νομίζω ότι αρνείσαι να δεις το προφανές, δηλαδή την πλήρη απομάκρυνση του δυτικού χριστιανισμού από τις πηγές, και αυτό φαίνεται και στο κατάντημα της λατρείας τους. Μου έλεγαν γνωστοί μου Ρωμαιοκαθολικοί πόσο απογοητεύονται από τη λατρεία της Εκκλησίας τους μετά την προτεσταντοποίησή της με τη Β΄ Βατικανή Σύνοδο. Επειδή έχω παραστεί πολλές φορές σε ρωμαιοκαθολικές λειτουργίες στο εξωτερικό, είναι προφανές αυτό.
  Η ηγουμένη καλώς λέει όσα λέει σε ένα προσήλυτο για να τον προστατεύσει από πλάνες και υπέρμετρο ζήλο. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ισοπεδώσουμε τα πάντα στο όνομα μιας οικουμενιστικής "πολιτικώς ορθής" αντιμετώπισης του χριστιανισμού. Αρνούμαι, ως Ορθόδοξος, να μπω στην ίδια κατηγορία με τον Ρ/καθολικό, πολύ περισσότερο με τον προταστάντη. Όχι ως άνθρωπος, αλλά ως αυτό που πιστεύω. Πρόκειται για δρόμους διαφορετικούς ή και πολύ διαφορετικούς. Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά.
  Για τις προτάσεις που λες, συμφωνώ, αλλά το θέμα των εγγάμων επισκόπων είναι θέμα Οικουμενικής Συνόδου. Να ξέρεις, όμως, ότι και πάλι οι αρριβίστες έγγαμοι κληρικοί θα γίνονται επίσκοποι...Και μαζί τους, θα γίνονται δεσποτάδες και οι οικογένειές τους. Δηλαδή, θα πάμε να θεραπεύσουμε ένα κακό και θα προκύπτουν άλλα. Εν πάση περιπτώσει, αν η Εκκλησία ως σύνολο, εν συνόδω, αποφασίσει κάτι τέτοιο, δεν έχω τίποτα το αντίθετο να πω. Δεν είναι δογματικό το ζήτημα.
  Και αναφορικά με την αποχριστιανοποίηση της Δύσης: Ας αναρωτηθούν, επιτέλους, και οι δικοί μας, Ορθόδοξοι ταγοί στο εξωτερικό γιατί στρέφονται απογοητευμένοι δυτικοί χριστιανοί προς το ισλάμ. Γιατί δεν έχουμε τόσους πολλούς προσήλυτους στην Ορθοδοξία. Έχω την απάντηση, αλλά θα διαφωνήσεις, δεν πειράζει: Η απάντησή μου είναι ότι τους έχει φάει το σαράκι ενός ανερμάτιστου και απροϋπόθετου οικουμενισμού, γι΄ αυτό και δεν κάνουν ιεραποστολή. Βέβαια, είναι και η "εθνική" ένταξη των ορθοδόξων εκκλησιών της Διασποράς που δημιουργεί προσκόμματα, δεν είναι μόνο αυτή. Το μοναστήρι του Essex στην Αγγλία, χωρίς να είναι "ιεραποστολικό", ζώντας στη σιωπή, χωρίς ζηλωτικές ακρότητες αλλά και χωρίς οικουμενιστικές ελαφρότητες, έχει καταφέρει να είναι πόλος έλξης πολλών ανθρώπων που αναζητούν την αλήθεια.
  Ορίστε και η σκοπιά ενός αξιόλογου αμερικανού ορθόδοξου ιερέα αναφορικά με το θέμα που έθιξα πιο πάνω:
  http://www.johnsanidopoulos.com/2012/06/converts-reflection-on-ecumenical.html

 14. απλουστευση avatar
  απλουστευση 13/10/2012 17:44:15

  Σε σχεση με το αρθρο νομιζω οτι θα μπορουσε να απλουστευσει κανεις τα πραγματα λεγοντας πως ηλιθιες ησαν κι ως "Χριστιανες", ηλιθιες θα παραμεινουν κι ως "Ισλαμιστριες".

 15. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ 13/10/2012 18:05:47

  Πολλές οι αντιπαραθέσεις και πλείστα τα σχόλια με κείμενα ξέχειλα από καθαρεύουσα μοναστηριακής εξιστόρησης βίων αγίων. Από τους 5.200 μικτούς γάμους που αντιγράφοντας το spectator μας παραθέτει με το άρθρο του ο αρθρογράφος, έχετε υπ’ όψιν πόσοι θα τρέξουν για διαζύγιο. Το ποσοστό διαζυγίων στο Η.Β. αντιστοιχεί στο 73% των γάμων. Γιατί θα πρέπει στους μικτούς να έχει άλλη ποσοστιαία αναφορά; Ο δικαστής γνωρίζετε καλά ότι τα παιδιά τα παραχωρεί στην μητρική κηδεμονία. Γνωρίζετε επίσης καλά ότι στο Η.Β. ακόμη και η τηλεφωνική μη προσυμφωνηθείσα κλήση από τον τέως σύζυγο καταλογίζεται ως παρενόχληση οικιακής γαλήνης και επιφέρει περισσότερα ασφαλιστικά μέτρα ή και ποινή. Η εκεί νεολαία έχει κηρύξει αποχή από θρησκείες στο μεγαλύτερο ποσοστό της προ πολλών δεκαετιών. Από την άλλη όχθη οι μόνοι φανατικοί πιστοί του Ισλάμ είναι οι μετανάστες που εγκαθίστανται εκεί προερχόμενοι κυρίως από τις Κεντροασιατικές ισλαμικές χώρες και την αραβική χερσόνησο. Τα παιδιά των περισσοτέρων από τους μετανάστες όπου και οι δύο γονείς είναι μουσουλμάνοι, ακολουθούν μεν το Ισλάμ αλλά με αποδοχή πολύ πιο ψυχρή και από κάποιες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες με ισλαμικά στοιχεία στους πληθυσμούς τους πχ. Αζερμπαιτζάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν. Το μεγάλο πρόβλημα στους πληθυσμούς της Ευρώπης ανάμεσα στους νέους θα είναι η κατάκτηση μίας θέσης εργασίας και ευημερίας. Εκεί θα είναι το πεδίο της διαμάχης και σφαγής. Κάτι σε Όργουελ και μπλέηντ ράνερ μου δείχνει ανάμεσα στους γηγενής «ασπρουλιάρηδες» και στους πρώτης, δεύτερης γενιάς απογόνους μεταναστών «λιγδιάρηδες». Οι ενορχηστρωτές της τύχης των λαών έχουν πάντα προετοιμάσει την σχάρα που θα ψήνουν οι απόγονοί τους τις επόμενες γενιές. Όσο για το πολυτονικό και την καθαρεύουσα με τραβηγμένους μάλιστα βυζαντινούς εντυπωσιασμούς, από όσα βλέπω σε κάποια σχόλια, έχει πεθάνει σε κάποια γωνιά, πεταμένη από την «πεφωτισμένη συνέλευση του Πασοκ». Στα ισπανικά η συνέλευση λέγετε junta ,(χούντα) όπως θα ξέρετε. Κάποιο φθηνό λαϊκό άσμα σκυλάδικων εποχής Γιαννόπουλου με τα «πολιτιστικά του κέντρα» έλεγε ότι δεν ζωντανεύουν οι νεκροί και όσο κι’ αν θες δεν ωφελεί. Αυτό το τελευταίο ισχύει για όλες τις παρωχημένες εξάρσεις σε κομματικές, εθνικιστικές, και θρησκευτικές φθίνουσες αξίες, αντιλήψεις και προσδιορισμούς.

  • Lampros avatar
   Lampros @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ 14/10/2012 10:04:06

   Από τους 5.200 μικτούς γάμους που αντιγράφοντας το spectator μας παραθέτει με το άρθρο του ο αρθρογράφος, έχετε υπ’ όψιν πόσοι θα τρέξουν για διαζύγιο. Το ποσοστό διαζυγίων στο Η.Β. αντιστοιχεί στο 73% των γάμων. Γιατί θα πρέπει στους μικτούς να έχει άλλη ποσοστιαία αναφορά; Ο δικαστής γνωρίζετε καλά ότι τα παιδιά τα παραχωρεί στην μητρική κηδεμονία. Γνωρίζετε επίσης καλά ότι στο Η.Β. ακόμη και η τηλεφωνική μη προσυμφωνηθείσα κλήση από τον τέως σύζυγο καταλογίζεται ως παρενόχληση οικιακής γαλήνης και επιφέρει περισσότερα ασφαλιστικά μέτρα ή και ποινή. Η εκεί νεολαία έχει κηρύξει αποχή από θρησκείες στο μεγαλύτερο ποσοστό της προ πολλών δεκαετιών.

   Σε αυτό το πνευματικό τοπίο ακριβώς αντιδρούν οι προσύλητοι, και γι'αυτό δεν θα δείς τόσα διαζύγια και τόσες μεταστροφές σε αυτούς τους γάμους.

   Μην κρίνεις ένα νέο φαινόμενο με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.

 16. Στέφανος avatar
  Στέφανος 13/10/2012 18:11:08

  "Το φαινόμενο του αρχιμανδριτισμού των κεκαρμένων μοναχών σε γκαρσονιέρες θηριωδών άστεων". Να ξερες Σωτήρη τι θέμα ανοίγεις. Αν ρωτήσεις τους γείτονες τέτοιων γκαρσονιέρων θα σου πουν τι τύποι συνάζουν σ' αυτές και ποιοι επισκέπτονται τους αρχιανδρίτες σ' αυτές σε ώρες περίεργες.Ο φυσικός χώρος του αρχιμανδρίτη είναι το κελί μοναστηριού όχι η γκαρσονιέρα.

 17. fotis avatar
  fotis 13/10/2012 19:54:30

  Πρώτα απ΄ όλα, πολύ έυκολα χαρακτηρίζεις τους άλλους σκοταδιστές και κράτα για το εαυτό σου την πιθανότητα να είσαι και εσύ τέτοιος από την δική σου την πλευρά.
  Δεύτερον, το ελεύθερα επιλέγουν τα παιδιά επίτρεψέ μου να αμφιβάλω, αλλά σίγουρα υπάρχουν και αυτά.
  Τρίτο, η Νεολαία σήμερα δεν ξέρει βασικά πράγματα της ζωής και για αυτό προχωρά χωρίς πυξίδα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Όταν αυτοί οι νέοι έρχονται σε πραγματική επαφή με την θρησκεία προσχωρά πολύ πιο εύκολα και πιο φανατικά σε οποιαδήποτε θρησκεία.
  Και τέταρτο, για πια επιλογή μιλάς; Για πιά ελευθερία μιλάς; Για ποιο καινούργιο και διαφορετικό μιλάς;
  Η καραμέλα της εποχής παραμένει η ίδια. Η «πρόοδος» η «δημοκρατία» η επιστήμη η τεχνολογία και ο «ορθολογισμός» εξαργυρώνονται με την σημερινή μας κατάσταση. Περαστικά μας.

 18. Nostos avatar
  Nostos 13/10/2012 19:56:06

  Διαφωνώ κάπως με τις απόψεις σας κ. Μητραλεξη και παραθέτω τρία σημεία:
  Πρώτον το φαινόμενο στην Αγγλική κοινωνία δεν είναι τόσο ισχυρό ούτε εμφανές όσο το spectator θέλει να παρουσιάσει.
  Δεύτερον, η Αγγλική κοινωνία είναι πολύ περισσότερο χριστιανική , εθνικιστική και αντιμουσουλμανικη από ότι επιφανειακά φαίνεται ( κάτω από τη συνηθισμένη ίσως και υποκριτική ετικέτα που χαρακτηρίζει τους Άγγλους ).
  Τρίτον, όσον αφορά το γιατ το Ισλάμ επεκτείνεται ενώ ο Χριστιανισμός υποχωρεί γενικότερα , η άποψη μου είναι ότι εξηγείται από την ίδια την ιστορία του χριστιανισμού. Οσο ήταν απλά θρησκεία αγάπης των ταπεινών και καταφρονεμενων μαζων της Ρώμης παρέμενε περιορισμένης εμβέλειας. Μόλις έγινε επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας , επεκτάθηκε δραματικα, συχνά δια πυρός και σιδήρου. Πόσο μάλλον το Ισλάμ που ξεκίνησε και παραμένει επιθετικό.
  Ισως όμως έτσι είναι καλύτερα, γιατί μπορεί η χριστιανική δύση να ξυπνήσει και να ξαναδεί Clermont - ferrant.
  Και πάλι με εκτίμηση κ. Μητραλεξη.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Nostos 13/10/2012 20:44:46

   Διαφωνώ σε ένα σημείο μαζί σας: Στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, πριν δηλαδή από την "επισημοποίηση" του χριστιανισμού, ήδη στην Ανατολή το ποσοστό των χριστιανών ήταν πολύ σημαντικό επί του πληθυσμού, με τάσεις εξάπλωσης. Ουσιαστικά, ο Διοκλητιανός έκανε έναν άπελπι αγώνα να αναχαιτίσει τον χριστιανισμό μέσω των διωγμών. Δηλαδή, ακόμα και χωρίς την κρατική υποστήριξη, και μάλιστα με το αντίθετο, έχουμε τον χριστιανισμό να εξαπλώνεται δραματικά. Μιλάω για την περίοδο πριν από το 313 (Διάταγμα Μεδιολάνων). Το 303 υπολογίζονται σε κάπου 200 οι επισκοπές στη Βόρεια Αφρική (πλην Αιγύπτου). Μιλάμε για την εποχή του Μεγάλου Διωγμού. Παραπέμπω, συγκεκριμένα, στο βιβλίο του W. H. C. Frend, The Rise of Christianity. Φυσικά, η "κρατικοποίηση" του χριστιανισμού αναντίρρητα βοήθησε στην περαιτέρω εξάπλωσή του.
   Το Ισλάμ, αντίθετα, εξ αρχής υπήρξε και παραμένει πολιτικοθρησκευτικό σύστημα και η εξάπλωσή του, ευθύς εξ αρχής, έγινε με τη βία και με εκστρατείες. Δεν υπήρξε ουσιαστικά ιεραποστολή στο Ισλάμ, σαν αυτή που βλέπουμε να ασκούν χριστιανικές κοινότητες μέσα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία τον 2ο, 3ο και πρώιμο 4ο αιώνα. Είναι εντελώς διαφορετικές οι απαρχές των δύο θρησκειών από άποψη ιστορική.

 19. Βασίλης avatar
  Βασίλης 13/10/2012 20:00:20

  Επιτρέψτε μου μια προσωπική ερώτηση. Εσείς για ποιούς λόγους πιστεύετε;

 20. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 13/10/2012 20:54:53

  Το άρθρο του Σπεκτέϊτορ είναι καθαρή προπαγάνδα και μισές αλήθειες.

  Έφηβες και αφελείς Αγγλιδούλες που νομίζουν ότι βρίσκονται στο 1960 απάγονται από τα τομάρια αυτά, αφού τις έχουν ποτίσει στα μπαρ και τις έχουν ναρκώσει με ναρκωτικές ουσίες, τις οδηγούν σε σπίτια όπου υφίστανται μαρτύρια και κακοποίηση και βιασμούς.

  Πρόσφατα εξιχνιάσθηκε στην Αγγλία ένα τεράστιο κύκλωμα αφροασιατομογγόλων που είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με αυτό το σκοπό και είχαν απαγάγει εκατοντάδες νεαρά κορίτσια.

 21. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 13/10/2012 20:57:32

  Με μεγάλη μου απογοήτευση βλέπω αρκετούς από τους αρθρογραφούντες επί του θέματος, να κάνουν το ίδιο λάθος. Να μπερδεύουν την χριστιανική θρησκεία (φιλοσοφία, αν θέλετε) με αυτό που λέγετε "Εκκλησία Α.Ε.". Είναι ένα τεράστιο λάθος, που είναι και η κύρια αιτία εκφυλισμού της χριστιανικής πίστης.
  Δεν ξέρω αν ο Χριστός ήταν Θεός. Θα το μάθω μετά τον θάνατό μου. Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι Χριστός μας είπε δύο πολύ απλές κουβέντες. Μας είπε "Αγαπάτε Αλλήλους". Αυτές οι δύο λέξεις είναι και η πεμπτουσία του χριστιανισμού, που δυστυχώς τις αγνοούμε συστηματικά.
  Με αυτές τις δύο λέξεις προσπαθώ να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Δεν έχει καμία αξία, τους λέω, αν προσεύχεστε, αν νηστεύετε, αν πηγαίνετε στην Εκκλησία, αν κάνετε τον σταυρό σας, χωρίς να ασπάζεστε την θεωρία (θρησκεία για μένα) αυτή.

 22. Στυλιανός Παπαδόπουλος avatar
  Στυλιανός Παπαδόπουλος 13/10/2012 21:32:02

  Το σχετικό με το Ισλάμ ζήτημα δεν αφορά την καθεαυτό θρησκευτική ή άλλη πίστη ενός εκάστου.
  Το πρόβλημα έγκειται αφ' ενός στον καλλιεργούμενο από τα θρησκευτικά ιερατεία φανατισμό και κατά δεύτερον στην πολιτική - κρατική χρήση της πίστης.
  Ο ώριμος ισλαμισμός υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και φωτεινότερες πολιτιστικές δυνάμεις στην εποχή του, όταν ξεπέρασε το πρώτο φανατικό του ξέσπασμα και το αρχικό του κύμα κατακτήσεων με τους Άραβες.
  Και η Δύση οφείλει στους Άραβες σχεδόν όσα οφείλει και στους Έλληνες' χωρίς καν να αναφερθώ στο γεγονός ότι οι τελευταίοι διασώθηκαν εν πολλοίς ακριβώς από τους πρώτους.
  Μεγαλειώδης και κομψή αρχιτεκτονική, ευφυής στρατιωτική αρχιτεκτονική, βαθειά φιλοσοφία, καλλιπρεπής υψηλή και πνευματώδης λαϊκή ποίηση και πεζογραφία, θεσπέσια μαγειρική και οινοποιία, εμπνευσμένη μαθηματική έρευνα, είναι λίγα μόνον από τα επιτεύγματα που πέρασαν αργότερα στον Δυτικό λεγόμενο πολιτισμό και στάθηκαν σαν τμήμα των θεμελίων για τα δικά του επιτεύγματα.
  Ακόμη και τα Τουρκικά βασίλεια που διαδέχτηκαν τα αρχικά Αραβικά αφομοιώθηκαν στον ανώτερο πολιτισμό τους, επαναλαμβάνοντας το ταγκό των Ρωμαίων με τους Έλληνες.
  Να τι γράφτηκε κάποτε, για την ζωή στο ιπποτικό Ισλάμ:
  "...
  Στίχοι και τραγούδι και λύρα και το γλυκό κρασί να ξεχειλίζει.
  Τάβλι και σκάκι και κυνήγι και γεράκι και γρήγοροι γατόπαρδοι.
  Παιδιές και χοροί, συναυλίες, μάχες και συμπόσια σπάνια.
  Άλογα, όπλα, απλοχεριά του αφέντη μου, που τον υμνώ στις προσευχές μου.
  ..."
  Η ανεξιθρησκεία σε αυτόν τον κόσμο, δεν ήταν καν ανοχή.
  Ήταν επίσημη πολιτική επιλογή και ηθελημένη αναγκαιότητα για τους ευφυείς ηγεμόνες που μάζευαν γύρω τους τα καλύτερα πνεύματα κάθε εθνικής προέλευσης ή θρησκευτικής πίστης' και είχαν βρει ότι ο προσηλυτισμός των κατακτημένων πληθυσμών ήταν πολύ ευχερέστερος εάν τιμούσαν τις παραδόσεις τους παρά εάν επέβαλλαν τις δικές τους με το μαστίγιο.
  Την εποχή που στο ευτυχές Βυζάντιο ο κάθε επόμενος αυτοκράτορας τύφλωνε ή έκοβε τις μύτες και τα αυτιά του προκατόχου του και των οπαδών του με τους οποίους διαφωνούσε σε κάποια υπολεπτομέρια γύρω από το δόγμα τον καιρό που τα στίφη των ντοπαρισμένων από τους απεσταλμένους της Αγίας Έδρας ερήμωναν την Ακουιτάνια για να καθαρίσουν τους Καθαρούς, το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα καθιερωνόταν σαν πανευρωπαϊκό ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ θρησκευτικό προσκύνημα στην ΙΣΛΑΜΙΚΗ Ισπανία...
  Ήταν ακριβώς η παρακμή αυτού του πολιτισμού, που ανα-γέννησε τον φανατισμό και η συνακόλουθη πτώση της διάχυτης μόρφωσης που επέβαλλε την εμμονική προσήλωση σε ένα δόγμα που ως τότε περιορίζονταν στους πλέον στενοκέφαλους από τους μουλάδες.
  Είχα καταδείξει σε παλιότερη παρέμβασή μου, σε παρόμοιο θέμα αλλού - και σε ανύποπτο χρόνο -
  http://www.filosofia.gr/forum/viewtopic.php?p=45251#45251
  γιατί η μονοσημαντότητα και η μισαλλοδοξία είναι εγγενή χαρακτηριστικά των μωσαϊκών θρησκειών' του μαρξισμού και του ναζισμού περιλαμβανομένων:
  "...
  Οι αρχαίες θρησκείες ήταν θρησκείες ελευθέρων ανθρώπων που τις αποδέχονταν και οι δούλοι. Έτσι ένας ήρως μπορούσε να ανατρέψει μια θεϊκή απόφαση ή ακόμη και να πληγώσει έναν θεό όπως στην αρχαία Ελλάδα. Ένας σοφός μπορούσε να συμβουλεύσει ή και να καταραστεί έναν ντέβα στην Ινδουιστική παράδοση. Στους Αμερινδούς (Ινδιάνους) ο Χαχιαγουάθα παλεύει σαν ίσος με τον πατέρα του, τον θεό του Ανέμου. Ήταν θρησκείες ελευθέρων ανθρώπων και οι δούλοι εύρισκαν ελπίδα στον άνεμο ελευθερίας που απέπνεαν.
  Ο Μωσαϊσμός αντιθέτως ήταν εξαρχής μία θρησκεία δούλων, φτιαγμένη για δούλους και η μόνη ελπίδα που πρότεινε σε αυτούς ήταν ότι θα δούλωνε και όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους ανθρώπους. Ήταν και είναι μια θρησκεία εξίσωσης όχι προς τα πάνω αλλά προς τα κάτω. Και - φυσικά - ο θεός της είναι ένας Θεός Τιμωρός που απαιτεί να τον τρέμει και να τον φοβάται ο πιστός του.
  Σε όλες τις θρησκείες, άνθρωποι και πόλεις, λαοί και έθνη υποφέρουν κατά καιρούς για πράξεις ή παραλήψεις. Και πάντοτε άνθρωποι σοφοί ή άνθρωποι ήρωες μεσολαβούν και λύνουν το πρόβλημα, μέσα σε κάποιο πλαίσιο με σχετική ελευθερία κινήσεων.
  Στον Μωσαϊσμό υπάρχει ένα αυστηρό σύστημα επιτρεπόμενων και μη επιτρεπόμενων πράξεων, ο δε άνθρωπος πρέπει να τρέμει διαρκώς την οργή του θεού και να παρακαλά συντετριμμένος για την απαλλαγή του από την θεϊκή τιμωρία.
  ..."
  Από όλες τις παραφυάδες του βασικού μωσαϊκού δόγματος ο Ισλαμισμός ήταν που παρουσίασε τις περισσότερες δυνατότητες και τάσεις ιστορικά, να ξεφύγει από αυτήν την διαστροφή της ανθρώπινης σκέψης.
  Και για τούτο ακριβώς είναι και βαθύτερο το βάραθρο του φονταμεντελισμού στο οποίο κατέπεσε πολιτισμικά' όχι ότι και οι άλλες μωσαϊκές συνιστώσες παύουν να μας παρουσιάζουν καθημερινά δείγματα της θρησκευτικής παράνοιας μερίδας των οπαδών τους.
  Και σαν να το είχε προβλέψει ο Μέγας Μέθυσος, είχε γράψει:

  "Στο φυσικό του τόχει το φεγγάρι πρόσωπο ν' αλλάζει
  και πότε δείχνει φουντωτό δεντρί και πότε πάλι αγρίμι.
  Δεν πετυχαίνεις τίποτα αν αφανίσεις τη μορφή του.
  Σ΄αυτό που τώρα μοιάζει, ζει αυτό που ακόμα δεν εγίνει."

  Ομάρ Καγιάμ
  ΡΟΥΜΠΑΓΙΑΤ

 23. Στέλιος avatar
  Στέλιος 13/10/2012 21:33:06

  Θα εισάγεσαι και με πολύ χαμηλό βαθμό στα ελληνικά πανεπιστήμια

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Στέλιος 14/10/2012 13:41:19

   Σοβαρά; Δεν το γνώριζα αυτό.

 24. ΚΜ avatar
  ΚΜ 13/10/2012 21:57:00

  Υπάρχουν και τέτοια αποτρόπαια συμβάντα πολλά, που έχουν έχουν απασχολήσει τον βρεττανικό τύπο. Αλλά υπάρχουν όντως και πολλές αγγλίδες που καψουρεύονται Αγγλο-πακιστανούς (η εναλλακτική είναι να βρουν .... Άγγλους) και αλλαξοπιστούν (ελαφρᾴ τῃ καρδίᾳ). Το πρόβλημα δεν είναι τόσο αυτές όσο η επόμενη γενιά.

 25. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/10/2012 22:07:52

  Παραπέμπω στο "Ο Αριστοτέλης στο Μον Σαιν-Μισέλ" του Συλβαίν Γκουγκενέμ για τον μύθο περί άφιξης των αρχαιοελληνικών συγγραμμάτων στη Δύση μέσω του Ισλάμ.
  Και μάλλον από αυτά που γράφεις, καταλαβαίνω ότι δεν γνωρίζεις καλά ούτε τη βυζαντινή, ούτε την ισλαμική ιστορία.

  • Στυλιανός Παπαδόπουλος avatar
   Στυλιανός Παπαδόπουλος @ ΒΙΣ 13/10/2012 23:10:26

   Ειλικρινά, θα ήθελα να με διορθώσεις σε κάθε μου εσφαλμένη προσέγγιση.
   Θα παρακαλούσα μόνον, με συγκεκριμένα στοιχεία και τεκμηριωμένη άποψη' και όχι με απλούς αφορισμούς που δεν συνεισφέρουν το παραμικρό σε έναν διάλογο.
   Η απλή αναφορά στον τίτλο ενός συγγράμματος και στο όνομα του συγγραφέως του, ουδέποτε συνιστούσε αξιόπιστο επιχείρημα σε συζήτηση.
   Συνήθως, μάλλον σε μετεφηβική απόπειρα εντυπωσιασμού των μεγαλυτέρων παραπέμπει η σχετική πρακτική' χωρίς να υπονοώ ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ.
   Στο κάτω - κάτω το καλό της διαδικτυακής επαφής είναι ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μιλούμε με την αναγκαστική εριστικότητα του συνδικαλιστικού λόγου, αφού ουδείς τον λαμβάνει υπ' όψιν του' και εφόσον έχουμε άφθονο τον χρόνο να στοιχειοθετήσουμε την επιχειρηματολογία μας.
   Αν βέβαια υπάρχει η σχετική επιθυμία...

 26. Απελπισμενος Συνταξιουχος avatar
  Απελπισμενος Συνταξιουχος 13/10/2012 22:09:43

  Συμφωνω απολυτα οτι η Ορθοδοξη Θεολογια υπερτερει των δυτικων Θεολογιων. Εν τουτοις, το μηνυμα του Χριστου ειναι τοσο ισχυρο ωστε, παρα τα βαρεια δυτικα λαθη, μπορει να εμπνευσει, και εμπνεει πραγματι, αυθεντικη χριστιανικη πιστη σε εκατομμυρια καθολικων και προτεσταντων. Επισης, πρεπει να λαμβανουμε παντα υπ'οψη οτι δεν υπαρχει ενας "προτεσταντισμος" αλλα πολλες προτεσταντικες "denominations", κυριως εκτος Ευρωπης. Σε αυτην, οι "mainstream" Λουθηρανοι, Αγγλικανοι, Καλβινιστες και Μεθοδιστες κρατουν, γενικα, ακομα (για ποσο χρονο;), παρα τις πιεσεις που δεχονται απο τις συνεχως ανερχομενες νεες "χριστιανικες" σεκτες αμερικανικης προελευσης.

 27. ΚΜ avatar
  ΚΜ 13/10/2012 22:18:21

  Φαίνεται ότι έχεις δημιουργήσει τη δική σου θρησκεία.

 28. Ζωροάστρης avatar
  Ζωροάστρης 13/10/2012 22:50:58

  Το διάβασα δις.
  Αδυνατώ να καταλάβω που το πας και τι εννοείς.

  Δηλαδή εσύ τι θα ήθελες για την Ορθοδοξία, δήθεν να υπερβεί τον δήθεν παγανισμό που αναφέρεις π.χ. με το Άγιο Φως;

  Δηλαδή τι θα ήθελες να γίνουμε σαν τους πεντηκοστιανούς ή χειρότερα σαν τους αγγλικανούς;

  Αφού εσύ αναφέρεις ότι από αυτούς ξεκίνησε το πρόβλημα με τις μεταστροφές στο Ισλαμ. Άρα τι θες, να γίνουμε σαν αυτούς;

  Κοίτα να δεις εμείς 400 χρόνια δεν συζούσαμε απλώς, είμασταν υπό κατοχή μουσουλμάνων, στυγνών δυναστών.

  Και όμως με αυτόν τον "προ-χριστιανικό και ειδωλολατρικό χαρακτήρα" της Εκκλησίας μας, που κατά την-λανθασμένη-γνώμη σου αναφέρεις, μιλάς εσύ κι εγώ ελληνικά και είσαι Χριστιανός, δηλαδή ελεύθερος άνθρωπος και όχι δούλος όπως είναι οι μουσουλμάνοι απάνταχού της γης.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ζωροάστρης 14/10/2012 09:53:24

   που το πάει, είναι σαφές που το πάει

   σφυγμομετρεί αντιδράσεις για μια σοφτ συνυπαρξή μας με αλλόθρησκους που θα μας σφάξουν σαν τραγιά αν δεν αντιδράσουμε!

 29. ΚΜ avatar
  ΚΜ 14/10/2012 00:16:51

  Ελπίζω να σου απαντήσει ο ΒΙΣ, γιατί, άν δεν κάνω λάθος, είναι ειδικός σε θέματα βυζαντινής (και ισλαμικής) ιστορίας, και με συναφείς σπουδές.

 30. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 14/10/2012 00:31:32

  ΒΙΣ δὲ διαφωνῶ μὲ (ὅλα ἀπὸ) αὐτὰ ποὺ λές, ἁπλῶς στὸ πρῶτο σου μήνυμα μὲ ξένισε τὸ «ὁ χριστιανισμὸς καταρρέει στὴ Δύση» λὲς καὶ στὴν ὀρθόδοξη Ἑλλάδα κάθε Κυριακὴ οἱ Ἐκκλησίες μοιάζουν μὲ ἐκλογικὰ κέντρα. Ὅπως καταρρέει στὴν Δύση, περίπου ἔτσι -καὶ συχνὰ μὲ περισσότερη ἐμπάθεια- καταρρέει κι ἐδῶ, χωρὶς αὐτὸ νὰ μειώνει τὴν ἀλήθεια τῆς Ἐκκλησίας.

 31. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 14/10/2012 00:36:14

  Γιὰ νὰ φύγουμε ἀπὸ τὴν περιοχὴ τοῦ κουτσομπολιοῦ (_γιατί, ἀκόμα κι ἂν πρόκειται περὶ γενικευμένων φαινομένων, περὶ κουτσομπολιοῦ πρόκειται) ἂς πᾶμε στοὺς κανόνες ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ συνόδων ποὺ ρυθμίζουν ὅτι ὁ μοναχὸς πρέπει νὰ μείνει στὸ μοναστήρι του. Κανονικά, τὸ θέμα θὰ ἔπρεπε νά'ναι λυμένο. Δὲν ζητᾶμε ἀλλαγὴ τῶν πραγμάτων, ἐπιστροφὴ στὰ σωστὰ ζητᾶμε.

 32. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 14/10/2012 00:39:10

  Μὰ δὲν τὰ μπερδεύουμε.Προσωπικῶς ἡ «χριστιανικὴ θρησκεία» μὲ ἀφήνει παγερὰ ἀδιάφορο. Μὲ ἐνδιαφέρει μόνο ἡ Ἐκκλησία: ἡ εὐχαριστιακὴ σύναξη καὶ τὸ Σῶμα ποὺ αὐτὴ φανερώνει, ὅπως καὶ ἡ ἐλπίδα ποὺ αὐτὴ φωτίζει. Ἔχετε ἀπόλυτο δίκιο, θρησκεία καὶ Ἐκκλησία δὲν εἶναι τὸ ἴδιο. Ἂς τελειώνουμε ἐπιτέλους μὲ τὴν θρησκεία, γιὰ νὰ παλιννοστήσουμε στὴν Ἐκκλησία.

 33. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 14/10/2012 00:42:10

  Ἐδῶ ὁ ΒΙΣ ἔχει ἀπόλυτο δίκιο, ἡ ἱστορία μὲ τοὺς «ἀρχαίους Ἕλληνες διὰ τῶν Ἀράβων» ἔχει τελειώσει μὲ τὰ χειρόγραφα τοῦ Μὸν-Σαὶν-Μισὲλ ποὺ καταδεικνύουν πὼς οἱ ἀρχαῖοι πρωτοπροσελήφθησαν στὴν Δύση μέσῳ τοῦ «Βυζαντίου». Ἐξαιρετικὴ ἡ ριζοσπαστικὴ μελέτη τοῦ καθηγητῆ τῆς Μεσαιωνικῆς Ἱστορίας Συλβαίν Γκουγκενέμ.

 34. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 14/10/2012 00:43:04

  Σε παρέπεμψα σε ένα βιβλίο που αναιρεί (κατ' εμέ) ένα μέρος από όσα ισχυρίζεσαι.
  Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι όσα γράφεις δεν έχουν καμία απολύτως βάση ιστορική. Είναι υπεραπλουστεύσεις, γενικεύσεις, φαντασίες και προϊόντα εκλαϊκευμένης ημιμάθειας ή και αμάθειας. Αυτά τόσο ως προς τη βυζαντινή, όσο και ως προς την οθωμανική ιστορία. Αν ενδιαφέρεσαι για βυζαντινή ιστορία, θα σε παρέπεμπα, πρόχειρα, σε κάποια καλά βιβλία για το ευρύτερο καλλιεργημένο κοινό, όπως "Οι Βυζαντινοί¨ της Averil Cameron και το "Βυζάντιο" του Warren Treadgold. Αμφότεροι είναι εγνωσμένου κύρους επιστήμονες. Επίσης, στο "Τί είναι το Βυζάντιο" της Judith Herrin. Στον χώρο που κινούμαι, έχω μάθει να δουλεύω έτσι. Αν κάποιος έχει, όμως, κάποιες δεδομένες αντιλήψεις, στις οποίες εμμένει και θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να διαβάσει τίποτα παραπάνω, δεν έχω διάθεση να συμμετάσχω σε διάλογο κωφών. Προτιμώ να σπαταλήσω αλλού τον χρόνο μου. Αυτά...

 35. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 14/10/2012 00:45:27

  Τότε χρειάζεται καὶ μιὰ τρίτη ἀνάγνωση. Τὸ ἐκκλησιαστικὸ σῶμα μιὰ χαρὰ προσλαμβάνει τὸ ἅγιο φῶς: ὁ «Χ.Ο.» Ἕλληνας, ριζικὰ ἄσχετος μὲ τὴν Ἐκκλησία, εἶναι ποὺ τὸ καταξεφτιλίζει. Δὲν εἶναι τὸ Ἅγιο Φῶς παγανισμός: εἶναι ἡ ἀπίθανη διαστρέβλωσή του ἀπὸ τὴν «ἑλληνικὴ κοινὴ γνώμη »(ἀφόρητο αὐτὸ τὸ «μὲ τιμὲς ἀρχηγοῦ κράτους» κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο παθαίνω ὠτίτιδα μ' αὐτὸ τὸ δελτίο εἰδήσεων)

  • Ζωροάστρης avatar
   Ζωροάστρης @ Σωτ Μητραλ 14/10/2012 18:22:02

   Αγαπητέ κ. Μητραλέξη οι "τιμές αρχηγού κρατους" μια απόδοση τιμής είναι, συμβολισμός της υψηλής θέσης που έχει η Πίστη στη ζωή μας.
   Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

   Χάριν αυτών των συμβολισμών δεν γίναμε μωαμεθανοί όπως σε βάθος χρόνου θα γίνουν οι δυτικοί.

   Δεν κάνουν κακό οι συμβολισμοί όταν είναι εδραιωμένοι πάνω στην Πίστη μας.

 36. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 14/10/2012 00:47:05

  Ὅμως, θά'θελα νά'ξερα ποὺ ἐντόπισες μὲ ΔΥΟ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ φράση ποὺ νὰ ἀποδίδει “προ-χριστιανικό και ειδωλολατρικό χαρακτήρα” στὴν "Εκκλησίας μας". Δὲν τὸ λέω ρητορικὰ ἢ εἰρωνικά, θέλω νὰ δῶ ἂν εἶμαι ὄντως τόσο ἀσαφής.

  • Ζωροάστρης avatar
   Ζωροάστρης @ Σωτ Μητραλ 14/10/2012 18:15:59

   -Στην Ελλάδα, η κριτική ματιά ενδεχομένως να διαπιστώσει ότι και η εδώ πίστη και ο εδώ θρησκευτικός αποχρωματισμός έχουν καθαρά προ-χριστιανικά, ειδωλολατρικά χαρακτηριστικά. Ένα καλό παράδειγμα γι’ αυτό είναι το Άγιο Φως κάθε Πάσχα.

   -Όμως, ο Έλληνας προσλαμβάνει το ζήτημα του Αγίου Φωτός με τρόπο προ-χριστιανικό, κατ’ ουσίαν παγανιστικό.

   -Από την μία πλευρά για τον ειδωλολάτρη Έλληνα πιστό η φωτιά αυτή είναι η κορωνίδα της πίστης του: αν αποδειχθεί υπαρκτή, ο Θεός του υπάρχει – αν όχι, ατυχήσαμε, κάτι δεν πάει καλά.

   -από την άλλη, άλλοι Έλληνες που αυτοπροσδιορίζονται «Χ.Ο.» και δηλώνουν πως αποδέχονται την χριστιανική πίστη (δηλαδή, πράγματα απείρως πιο εξωφρενικά...) σκανδαλίζονται βαθύτατα με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας φλόγας και δηλώνουν πως «πιστεύουν, αλλά όχι και μέχρις εκεί – αυτό είναι too much. Μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα;».

   -Κοινό χαρακτηριστικό της πίστης και των δύο τελευταίων εκδοχών, ο προ-χριστιανικός και ειδωλολατρικός τους χαρακτήρας – και η αβυσσαλέα απόστασή τους από το χριστιανικό ευ-αγγέλιο, την χριστιανική Ελπίδα.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Ζωροάστρης 14/10/2012 20:31:12

    ...ὅπου ΔΕΝ ἀποδίδεται “προ-χριστιανικός και ειδωλολατρικός χαρακτήρας” στὴν “Εκκλησία μας”, ἀλλὰ στοὺς Ἕλληνες Χ.Ο., δηλαδὴ ἕνα εἶδος ποὺ τὴν ἐκκλησία τὴν βλέπει 3 φορὲς τὸν χρόνο. Δικό σου τὸ παρόραμα κατανόησης.

    • Ζωροάστρης avatar
     Ζωροάστρης @ Σωτ Μητραλ 14/10/2012 22:55:40

     Γιατί ο (τυπικός) Έλληνας Χ.Ο. βλέπει την Εκκλησία μόνον 3 φορές το χρόνο;

     Υπάρχουν όντως πολλοί που κάνουν έτσι ή δεν πατάνε και καθόλου, υπάρχουν όμως και αυτοί που πηγαίνουν τακτικότερα και συμμετέχουν στα Μυστήρια της Εκκλησίας.

     Αλλά ακόμα και για αυτούς που είναι χαλαροί Χ.Ο. μην βγάζετε εύκολα συμπέρασμα. Εαν έρθει κρίσιμη στιγμή μπορει να τους δείτε όλους αυτούς να γίνονται πιστότεροι των πιο πιστών.

 37. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 14/10/2012 00:49:18

  Ἁπλῶς νὰ παρατηρήσω ὅτι Η ΙΔΙΑ ἡ Ἀγγλικανικὴ Ἐκκλησία (ἀλλὰ καὶ οἱ στατιστικὲς) καταδεικνύει τὴν ἐξαιρετικὰ μειωμένη σημασία τῆς χριστιανικῆς πίστης στὴν ἀγγλικὴ συγκεκριμένα κοινωνία. Τώρα ἂν εἶναι «ἀντιμουσουλμανική», ἀλλουνοῦ παπᾶ εὐαγγέλιο.

 38. A.M. avatar
  A.M. 14/10/2012 02:20:18

  Πολύ σωστές προτάσεις και οι τέσσερεις (α,β,γ,δ).
  Και φυσικά η Εκκλησία δεν θα κάνει καμμία.

  Θα προτιμήσει να έχει 25χρονους αρχιμανδρίτες - αν δεχτούμε οτι ο αρχιμανδρίτης είναι προϊστάμενος ανδρώας μονής η Αθήνα θάπρεπε νάχει αντρικό μοναστήρι σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο - που δεν έχουν μονάσει ούτε μία μέρα σε μοναστήρι, που έχουν κάνει υπακοή μόνον στις διαταγές της μαμάκας τους και που κάνουν την ασκητική τους ανάμεσα στις μινιφορούσες και στις προκλητικότατα ντυμένες (δικαίωμά τους των γυναικών βέβαια) της οδού Μητροπόλεως και του μετρό.
  Και αυτό είναι το λιγότερο.

  Βλέπουμε έγγαμους ιερείς σε ενοριακούς ναούς, αγίους ανθρώπους, με άσπρα μαλλιά να έπονται την 25χρονων αρχιμανδριτών κατά την ιεραρχία και αν και έχουν όλα τα προσόντα και την μαρτυρία των πιστών για να γίνουν επίσκοποι λόγω της «συνήθειας» που επικρατεί παραμένουν πάντα οι παρακατιανοί της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και διατάζονται απ' τα πιτσιρίκια, απ τα παιδάκια τους δηλαδή.

  Για να συμπληρώσω λοιπόν τα α,β,γ και δ σας προτείνω...

  ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι άγαμοι κληρικοί θα πρέπει να εγκαταβιούν ΜΟΝΙΜΩΣ εντός των ιερών μονών σαν μοναχοί που είναι και κανένας άγαμος ΔΕΝ θα πρέπει να ιερουργεί στους ενοριακούς ναούς.
  Στους ενοριακούς ναούς θα πρέπει να να ιερουργούν ΜΟΝΟΝ έγγαμοι ιερείς οι οποίοι σαφώς και θα μπορούν να γίνονται και επίσκοποι εάν πληρούν τις προϋποθέσεις.

  Οι έγγαμοι στις ενορίες και στον κόσμο και οι μοναχοί στα μοναστήρια τους.
  Τόσο απλά.

  Όσο γι αυτό το φρούτο του αρχιμανδριτισμού καλύτερα θα ήταν να μας έλειπε εντελώς, να μην το είχαμε δοκιμάσει κάν.
  Βάζουμε τον καθολικισμό στην Ορθοδοξία απ την πίσω πόρτα με τον αρχιμανδριτισμό.
  Και δεν τόχουμε καταλάβει (;).

 39. Stratis avatar
  Stratis 14/10/2012 03:34:16

  Με καλύψατε πλήρως και αντικειμενικά και αυτό γιατί είχα την δύναμη να απεξαρτηθώ από μικρός αν και δεν είναι τόσο δύσκολο για έναν σκεπτόμενο να διακρίνει το θρησκευτικό σκοτάδι που σκοτινιασμένα μυαλά ρίχνουν με μανία στο φως της ελεύθερης σκέψης αλλά και γνώσης ,κάτι που σπανίζει σε κάθε θρησκόλυπτο Αυστραλός

 40. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 14/10/2012 07:24:08

  Φίλε ΚΜ,
  Αν ανακαλύπτεις νέους όρους, όπως ο ανύπαρκτος 'φωταδισμός', δικό σου θεματάκι.

  Αυτήν ακριβώς την κριτική ικανότητα ελεύθερης επιλογής υποστηρίζω ότι έχουν οι νέοι άνθρωποι στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες! Δυνατότητα που δεν τους επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν σε θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Ιράν. Και εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στις δυτικές κοινωνίες και είναι απίθανο να συμβεί στο μέλλον.

  Αν εσύ επιθυμείς την θρησκευτική και φυλετική καθαρότητα στις μέρες μας, μάλλον είσαι εκτός εποχής και σίγουρα εκτός πραγματικότητας.

  Και πρόσεξε γιατί αυτές οι λογικές εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού αλυτρωτισμού μας έχουν οδηγήσει πολλάκις σε περιπέτειες στην πολυεθνική γειτονιά μας.

  Η θρησκεία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μέσο αντιπαλότητας μεταξύ των ανθρώπων σε μία κοινωνία. Επιβάλλεται να προασπίζει την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη, την αγάπη και την συμφιλίωση.

  Ούτε η θρησκεία μπορεί και πρέπει να είναι μέσο αξιολόγησης του διαφορετικού. Αυτά τα 'ιεροεξεταστικά' χαρακτηρίζουν άλλες εποχές, παρωχημένες και σκοτεινές.

  Βγες απ´τη σπηλιά σου λοιπόν και προσαρμόσου στην εποχή μας. Καλό θα σου κάνει...

  • Θησειώτης avatar
   Θησειώτης @ tzagerCrete 14/10/2012 16:14:52

   Καινούργιο φρούτο με μπαγιάτικες - πολυπαιγμένες και ανεφάρμοστες ιδέες ο tzagerCrete.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ tzagerCrete 14/10/2012 16:56:44

   Να τα πάρουμε ένα-ένα;

   1) Ο «φωταδισμός» σχεδόν είναι πλέον δόκιμος όρος. Άν δεν σ'αρέσει εσένα αυτός ο όρος, σου έχω κι άλλον: «cargo cult»-διαφωτισμός (γκούγκλισέ το να δεις τί σημαίνει).

   2) Οι γόνοι ισλαμικών (ή μεικτών) οικογενειών, δεν την έχουνε αυτήν την ελευθερία που λες. Ζουν σε παράλληλες κοινωνίες - πώς να το κάνουμε! Εμπειρική παρατήρηση. Μη σου πω κιόλας ότι οι παράλληλες ισλαμικές κοινωνίες στις οποίες ζουν είναι χειρότερες από Ιράν. Αυτά έχει ο πολυπολιτισμός τί να κάνουμε; Εγώ σου φταίω ή η πραγματικότητα ή μήπως τα δόγματά σας τα οποία δεν την λαμβάνουνε υπόψιν; Πες εσύ ότι η γη είναι επίπεδη...

   3) Για φυλετική καθαρότητα δεν μίλησα (μου βάζεις λόγια στο στόμα για να'χεις να λες - «straw man argument» λέγεται η χονδροειδής στρεψοδικία αυτού του είδους). Ο δε «αλυτρωτισμός» δεν ξέρω που κολλάει, μάλλον κάπου άκουσες την λέξη αλλά λεξικό δεν άνοιξες να δεις τί σημαίνει. Αυτό που είπα είναι ότι τα παιδιά μεικτών γάμων μεταξύ μουσουλμάνων και μη, ασπάζονται το μωαμεθανικό δόγμα. Αυτο είναι σκέτα δεδομένα (δεν εμπεριέχουν κάποια άποψη ή ερμηνεία δικιά μου) - και συνέχισε εσύ να λες ότι η γη είναι επίπεδη.

   4) Αυτά που λες ότι «η θρησκεία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μέσο αντιπαλότητας μεταξύ των ανθρώπων σε μία κοινωνία» είναι όμορφα ευχολόγια (μακάρι να ήταν έτσι!) αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τί να κάνουμε; Η θρησκεία τους, άλλωστε, κατασκευάστηκε εξαρχής ως μέσο αντιπαλότητας. Πρέπει να ζεις σε άλλον πλανήτη.

   5) Η θρησκεία δεν χρειάζεται καν να είναι εργαλείο αξιολόγησης του «διαφορετικού», ούτε εγώ την χρησιμοποίησα ως τέτοιο. Εν προκειμένω, το «διαφορετικό» τυγχάνει να είναι η ίδια θρησκεία: αντικείμενο της αξιολόγησης είναι το περιεχόμενό της και εργαλεία της αξιολόγησης είναι ο νους και η καρδιά μας. Όταν το ιερό τους βιβλίο διακηρύσσει την εξόντωση των «απίστων», αυτό απαγορεύεται να το αξιολογήσω; Ποιανού είδους «διαφωτισμός» απαγορεύει [1] αυτό; Εγώ σου φταίω που σου τα επισημαίνω ή αυτοί που τα πιστεύουν και πορεύονται βάσει αυτών; Μάλλον εσύ τελικά ζεις σε σπηλιά! Γι'αυτό άνοιξε τα μάτια σου και κόψε τις μεγαλοστομίες.

   [1] Ενώ άν κάποιος χριστιανός δηλώσει -σκέτο!- προσβεβλημένος για το ο,τιδήποτε, τον σουβλίσατε στο άψε-σβήσε!

 41. Νικόλας avatar
  Νικόλας 14/10/2012 11:03:40

  Ευχαριστώ!

 42. Θησειώτης avatar
  Θησειώτης 14/10/2012 16:18:19

  Επέλαση το συριζέϊκο στα σχόλια της ανάρτησης. Άρα η ομάδα του διαδικτύου είναι πλήρως συγκροτημένη και δεν χαλαρώνει.

 43. popaia avatar
  popaia 14/10/2012 19:36:16

  Η ραγδαία εξάπλωση του σκοταδιστικού ισλάμ μετά το 1990 δεν έτυχε, πέτυχε.
  Και πάει πακέτο με τον ισλαμοεποικισμό της Ευρώπης. Το σκότος συμφέρει και βολεύει. Λαοί σε ζωώδη κατάσταση που δεν διεκδικούν παρά μόνο περισσότερο βούρδουλα είναι ιδεώδεις λαοί στην εποχή μας! Αυτό είναι το ζητούμενο κι έτσι επιλέχτηκε η ωραιότατη αυτή θρησκεία της οποίας οι οπαδοί μπορούν να κάνουν επανάσταση όταν κινδυνεύει το (υπ)ανθρώπινο δικαίωμά τους να υποβάλλουν σε κλειτοριδεκτομή τα δύσμοιρα κοριτσάκια!
  Πολλά προσόντα το αγαπητό μας Ισλάμ με κυριότερο βέβαια τη σαφή διάκριση μεταξύ δούλου-αφέντη. Για τις χάρες του λοιπόν προορίζεται για επικρατούσα θρησκεία στην Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Μόνο με το νόμο της Σαρία μπορεί να έχει το κεφάλι της ήσυχο η διεθνής χούντα του χρήματος όπως το έχουν τόσα χρόνια κι οι πετρελάδες.
  Ευτυχώς συμφωνούν κι όλοι οι αριστερούληδες (άθεοι υποτίθεται), οπότε η δουλειά προχωράει μια χαρά. Σε λίγο θα ζητούν οι ευρωπαίοι πολιτικό άσυλο στη Σαουδική Αραβία.... Τόσο "ελεύθερη", μούλτι-κούλτι, "ανεκτική" και "δημοκρατική" θα έχει καταντήσει η γηραιά ήπειρος.

  Ζούσα κι εργαζόμουνα στο Λονδίνο τη δεκαετία του 70. Πακιστανοί κάργα. Γιατί όμως ήταν άγνωστα όλ' αυτά τότε; Άγνωστα και αδιανόητα...

 44. Κωστής avatar
  Κωστής 15/10/2012 00:14:39

  Μακάρι να γίνει η Ελλάδα Ισλαμική. Οι πρώτοι που θα κρεμαστούν θα είναι οι ΣΥΡΙΖΑιοι και οι ΚΚΕδες. Σειρά έχουν τα αναρχοειδή παντού είδους και οι άθεοι ευρωμαρξιστές της ΔΗΜΑΡ. Τζάμι θα περάσουμε μετά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Ισλαμικά κράτη είναι κατ'εξοχήν εθνικιστικά. Δεν με χαλάει καθόλου. Το Ισλάμ το θέλω και το επικροτώ. Τους αλλόφυλους φορείς του δεν θέλω. Ας μας δώσουν τα φώτα τους και να ξεκουμπιστούν.

 45. ΚΜ avatar
  ΚΜ 15/10/2012 00:32:10

  Έλεος! Το αλλοπρόσαλλο σκεπτικό σου (άν στέκει καν ο όρος), ο λαός μας το συνοψίζει ως :«Να δω τη νύφη μου χήρα κι ας πεθάνει ο γιός μου!»

  Στους συριζαίους και τις ουρές τους τους αντιτιθέμεθα γιατί θέλουν να εξαλείψουν την Πίστη μας την πολιτιστική μας ιδοπροσωπεία. Από εκείνους άν προέρχεται το πολεμάμε ενώ άν προέρχεται από άλλους λέμε και ευχαριστώ (αρκεί να περάσουν πριονοκορδέλα τους πρώτους); Δεν νομίζω!

  Ή καμένος εντελώς από τον εθνοφυλετισμό είσαι ή συριζαίος προβοκάτορας.

  ΥΓ: Τα Ισλαμικά κράτη δεν είναι εθνικιστικά. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό (και χειρότερο ακόμα).

 46. Κωστής avatar
  Κωστής 15/10/2012 00:42:50

  -Ή καμένος εντελώς από τον εθνοφυλετισμό είσαι ή συριζαίος προβοκάτορας.-

  Κανένα από τα δύο. Εγώ είμαι αγνωστικιστής. Στο τι θα πιστεύει ο Ελληνας κατα τις διαφόρες εποχές και κατά τη διάρκεια των αιώνων δεν με απασχολεί καθόλου. Ας είναι ότι να είναι. Πάλι Ελληνας είναι. Αρκεί να χρησιποποιηθεί ως ενωτικό σύμβολο του Έθνους και να δημιουργεί κοινή συνείδηση. Πιο σημαντικό πρέπει να είναι η αποτροπή της ηθικής παρακμής και η αποφυγή της φυλλετικής αλοίωσης παρά η θρησκεία. Το Ισλάμ θα βοηθήσει σε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι του κάνουν κακό ηθικά, φυλλετικά και εθνικά. Την Ορθόδοξη θρησκεία που πολεμάνε, την πολεμούν όχι γιατί είναι αντιθετοι με την ιδεολογία της αλλά γιατί είναι ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ του ΈΘΝΟΥΣ. Αυτό τους την σπάει. Αυτό θελουν να καταστρέψουν. Γιαυτό και στηρίζουν όλες τις ξένες θρησκείες. Οχι γιατί πιστεύουν στην 'διαφορετικότητα΄και την 'άνεκτικότητα'. Το Έθνος να παραμείνει δυνατό και ας είναι και Ισλαμιστές. Τι σήμασία έχει; Το Έθνος είναι πάνω από την θρησκεία.

 47. GLAD avatar
  GLAD 15/10/2012 10:03:28

  "...πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε ένα αποχριστιανοποιημένο περιβάλλον, ως χριστιανοί...".
  Ως κακό χριστιανό , αυτή είναι για μένα η φράση κλειδί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.