Φυγή προς τα εμπρός
28/02/2014 07:30
Του Ανδρέα Παπαμιμίκου, γραμματέα πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φυγή προς τα εμπρός

Όταν το 2009 ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για μια Νέα Μεταπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα και θέλησε σ’ αυτό το λεκτικό σχήμα να περικλείσει το σύνολο των αλλαγών που απαιτούνται στο Σύνταγμα και τους θεσμούς προκειμένου να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να θωρακιστεί και να ανακτήσει το κύρος του.

Δυστυχώς, η οριακή κατάσταση στην οικονομία τον πρόλαβε και έθεσε άλλες προτεραιότητες για τον πρώτο 1.5 χρόνο διακυβέρνησης. Σε λίγο, ο Πρωθυπουργός, έχοντας βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της χώρας ξεκινά την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για μια οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους. Βγάζει τη χώρα από την κρίση και την οδηγεί στην ανάπτυξη. Άνοιξε, όμως, με το θάρρος και την αποφασιστικότητά του, ένα νέο μέτωπο. Βάζει μπρος και το μεγάλο στόχο των θεσμικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν τέλος στα στραβά και τα ανάποδα του χθες.

Η νέα Ελλάδα άλλωστε που οραματιζόμαστε, δε θα αλλάξει μόνο μέσα από τους οικονομικούς δείκτες. Θα αλλάξει αν απαλλαχθούμε από χρόνιες παθογένειες, πιστέψουμε τις μεταρρυθμίσεις και κλείσουμε οριστικά τα παράθυρα της διαφθοράς, της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας του παρελθόντος. Έχουμε συνεπώς μία μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουμε τόσο σε μία ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση, καθώς και σε μία σειρά από θεσμικές αλλαγές που φαντάζουν σήμερα μακρινές αλλά είναι μονόδρομος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι καιρός, να αλλάξουν ριζικά τα όσα ισχύουν για τη βουλευτική ασυλία και τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, και μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να αποτελέσει την προμετωπίδα των αλλαγών. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός επιπλέον τμήματος, που θα εξετάζει και θα γνωμοδοτεί τάχιστα για την αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων. Με την ίδια αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε όμως και στο Δημόσιο.

Σήμερα, ο κρατικός μηχανισμός, παρά το σημαντικό εξορθολογισμό που έχει γίνει, μετρά περισσότερους από 60 Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, οι οποίοι αλλάζουν συνήθως όποτε μεταβάλλεται και η πολιτική ηγεσία κάθε Υπουργείου. Πέρα από τη μισθολογική δαπάνη, υπάρχει και ζήτημα συνέχειας του κράτους. Είναι αναγκαίο επομένως, να καταργηθεί ο θεσμός των Γενικών Γραμματέων και να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση των Γενικών Διευθυντών κάθε υπουργείου, οι οποίοι είναι στελέχη με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και μπορούν να λειτουργούν την κρατική μηχανή ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας.

Προτάσεις λοιπόν, υπάρχουν πολλές. Το ζήτημα ήταν πάντοτε το πολιτικό θάρρος. Αυτό που βρίσκει σήμερα ο Πρωθυπουργός και κάνει πράξη την πιο ριζοσπαστική τομή που μπορεί να γίνει μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα.

Η ευκαιρία συνεπώς να απαλλαγούμε μια και καλή από τις παθογένειες του παρελθόντος, είναι ακριβώς μπροστά μας. Το ζήτημα είναι να μην υπολογίσουμε ξανά τους λίγους, ξεπερασμένους, ιδιοτελείς που πάντα επιδιώκουν τα κλειστά συστήματα για να επιβιώνουν.

Δουλειά μας, είναι να εργαστούμε για όλους τους Έλληνες. Και βέβαια για αυτούς που απογοητεύθηκαν από την πολιτική αλλά δεν πτοήθηκαν και επιμένουν να πιστεύουν στη δύναμη του Έλληνα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Vesper avatar
  Vesper 28/02/2014 09:57:36

  Είναι εύστοχο από άποψη περιεχομένου, το άρθρο του συναγωνιστή γραμματέα της πολιτικής επιτροπής και συμφωνώ ειδικά με την πρόταση για τους Γενικούς Γραμματείς. Όμως, από τον γραμματέα της πολιτικής επιτροπής περιμένω αρθρογραφία αιχμής, σε σχέση με την κομματική οργάνωση. Όχι αναλύσεις για θέματα που συνοδεύουν το τσάι σε ατμόσφαιρα συμπάθειας. Έχουμε προεκλογική περίοδο (τα παλιά χρόνια το λέγαμε "μάχη") και θέλω τους Παπαμιμίκους του κόμματος, να μας δίνουν σχέδια μάχης, προτροπές, υποδείξεις. Αλλιώς θα εκλάβω το συγκεκριμένο άρθρο μόνον ως κίνηση τακτικής, απέναντι στους συντελεστές και αναγνώστες του antinews.gr και τίποτε άλλο (σα να τον βλέπω τον... "επικοινωνιολόγο" να υποδεικνύει: "γράψε κάτι και γι αυτούς, για ευνόητους λόγους"). Πάλι καλά που δεν μας έγραψε ανάλυση για το αύριο του Δήμου Πειραιά, στο ενδεχόμενο πρόκρισης του Ολυμπιακού στην επόμενη φάση. Α... να μη το ξεχάσω. Κάτι για την εμπειρία σου από τα αυτοδιοικητικά πεπραγμένα στην Κεντρική Μακεδονία, θα μας μεταφέρεις Γραμματέα;

  • Νίκος. avatar
   Νίκος. @ Vesper 28/02/2014 10:08:31

   Mε το βαμβάκι τον έσφαξες τον φέρελπι νέο του κομματικού σωλήνα φίλε vesper. Πως να τα μάθει και κυρίως πως να τα ζήσει σαν εμπειρία, για να τα κάνει αυτά που του ζητάς και μάλιστα τώρα, στο παρα πέντε?

   • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
    Γιάννης Αυλακιώτης @ Νίκος. 28/02/2014 22:11:58

    κυρ-Νίκο, εσείς που ακούγεστε για ειδικός και θαλασσοδαρμένος, τι προτείνετε;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Vesper 28/02/2014 15:31:21

   Χαχα! Εξαιρετικός!

 2. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 28/02/2014 10:45:31

  Το ζήτημα ήταν πάντοτε το πολιτικό θάρρος. Δεν υπάρχει τέτοιο μην το ψάχνετε. Θέλει αρετή και τόλμη.

 3. Αλέξης avatar
  Αλέξης 28/02/2014 12:17:01

  Στην Ελλάδα του αύριο χρειάζονται ρήξεις με τις νοοτροπίες και τις λογικές του παρελθόντος. Μόνο με ριζοσπαστικές προτάσεις και αλλαγές θα προχωρήσει η χώρα μας μπροστά και θα βγει από το τέλμα που έχει περιέλθει. Δεν χρειάζονται μόνο νέοι άνθρωποι αλλά και νέες ιδέες για να εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες το κόμμα αλλά και το πολιτικό σύστημα εν γένει.

 4. Μάξιμος avatar
  Μάξιμος 28/02/2014 12:21:57

  Πες τα Χρυσόστομε... τι να τους κάνουμε τους Γενικούς Γραμματείς.. επιτέλους κάποιος το λέει!

 5. ΝΙΚΗΤΑΣ avatar
  ΝΙΚΗΤΑΣ 28/02/2014 12:34:46

  Σωστός ο γραμματέας. Αν καταφέρει όπως λέει να αποβάλλει και τους λίγους, τους ξεπερασμένους και τους ιδιοτελείς που πάντα επιδιώκουν τα κλειστά συστήματα για να επιβιώνουν, τότε κάτι μπορεί να αλλάξει. Αλλά σε τελική μόνο από τους νέους πολιτικούς μπορεί να υπάρξει αλλαγή...

  • Ποταμισιος avatar
   Ποταμισιος @ ΝΙΚΗΤΑΣ 28/02/2014 22:04:18

   Ο Παπαμιμικος δεν ξέρει απο κλειστά σύστηματα ... Είναι παιδί του λαού ! Για τις ΜΚΟ δεν μας είπε κάτι ??? γιατί ? δεν αφορά το ξεκαθάρισμα του πολιτικού συστήματος, δεν είναι μια ευκαιρία να τελειώνουμε με τους ΜΚΟαρχες μια για πάντα ???

 6. Ενεργός Πολίτης avatar
  Ενεργός Πολίτης 28/02/2014 12:35:31

  Η Ελλάδα αλλάζει, πρέπει να αλλάξουν και οι λογικές των πολιτικών και τον κομμάτων. Αγαπητέ Vesper από τον Παπαμιμίκο και τον κάθε Παπαμιμίκο θέλουμε να ξέρουμε τις προτάσεις και τις ιδέες του για όλα. (Όχι πάντως πάντως για τον ολυμπιακό) Το πρόβλημα με τους πολιτικούς σήμερα είναι ότι δεν μας λένε τι πραγματικά πιστεύουν, μόνο λόγια του αέρα. Οι πολίτες σήμερα σκέφτονται προτού ψηφίσουν και αυτό είναι κάτι νέο για το πολιτικό σύστημα. Στη τοπική αυτοδιοίκηση θέλουμε να ακούσουμε προτάσεις από τους υποψηφίους και όχι από γραμματείς και φαρισαίους!

  • Vesper avatar
   Vesper @ Ενεργός Πολίτης 28/02/2014 12:49:24

   Αγαπητέ, για όλους θέλουμε να γνωρίζουμε, περί των προτάσεων και των απόψεών τους. Και βεβαίως ο Παπαμιμίκος έχει άποψη για την πολιτική, για την κοινωνία κλπ (η ΟΝΝΕΔ από μόνη της είναι σχολείο). Όμως ο Γραμματέας, αυτή την ώρα, πρέπει να επικεντρώνεται στην προεκλογική μάχη. Είναι προφανές -κατά την άποψή μου- ότι το συγκεκριμένο άρθρο, στο συγκεκριμένο σάιτ, ΜΟΝΟ σε δημόσιες σχέσεις (sic) αποσκοπεί.

   • Αναλύτης avatar
    Αναλύτης @ Vesper 28/02/2014 12:56:08

    Δηλαδή το να λες την άποψη σου είναι δημόσιες σχέσεις; Τι θα έπρεπε να γράφει δηλαδή; Στο δήμο Καρδιτσομαγούλας στηρίζουμε το Φούφουτο και στα Κάτω Πετράλωνα τον Απίθανο; Πολιτικός είναι, για πολιτική μιλάει. Τα οργανωτικά είναι για τις κλειστές συσκέψεις

    • Vesper avatar
     Vesper @ Αναλύτης 28/02/2014 17:57:58

     Εάν, ως αναλυτής, κατάλαβες ότι αυτό εννοώ, τότε εγώ ας παραμείνω στα άλλα. Εις υγείαν...

   • Ενεργός Πολίτης avatar
    Ενεργός Πολίτης @ Vesper 28/02/2014 13:01:11

    Θα συμφωνήσω μαζί σου, οι εκλογές είναι μάχη, μεγάλη και θα τη δώσουμε όλοι με όποιο τρόπο μπορούμε, αλλά θεωρώ πως είναι μάχη σε τοπικό επίπεδο. Δεν έχω ανάγκη από κανένα εκπρόσωπο του κόμματος να μου πει τι και πως θα κάνω. Εξάλλου είμαι από αυτούς που συμφωνώ απόλυτα και υποστιρίζω την απόφαση της ΝΔ να μην δώσει χρίσματα άσχετα από τις παραφωνίες που ακούγονται! Εξάλου κάθε αρχή και δύσκολη.

    • Vesper avatar
     Vesper @ Ενεργός Πολίτης 28/02/2014 17:59:29

     Κανένας δεν έχει ανάγκη να του δείξουν που βρίσκεται η εκκλησία, συναγωνιστή. Κι όμως κάθε Κυριακή η καμπάνα ηχεί δείχνει και υπενθυμίζει.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Vesper 28/02/2014 18:45:25

      Σωστός!

 7. ΠΕΤΡΑΝ avatar
  ΠΕΤΡΑΝ 28/02/2014 12:47:17

  Δεν είναι όλα μόνο οικονομία όπως θέλουν να μας βομβαρδίζουν σήμερα. Καλά κάνει ο Παπαμιμίκος και δίνει και μια άλλη διάσταση στις μεταρρυθμίσεις

 8. Π. Χαραλάμους avatar
  Π. Χαραλάμους 28/02/2014 12:51:28

  Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων... Πολύ καλά τα λες γραμματέα και μπράβο.Όλος ο κόσμος τα θέλει, τα συζητάει αλλά το θέμα είναι να γίνουν! Τολμάν άραγε οι 300 να τα ψηφίσουν; Θα ήθελα πολύ να δω τους συριζαίους αν θα στήριζαν κάτι τέτοιο...

 9. Dimitris tag avatar
  Dimitris tag 28/02/2014 12:58:49

  τελικά δεν αρκεί να είσαι νέος αλλά να έχεις και φρέσκες ιδέες... Μπράβο Γραμματέα

 10. serdim avatar
  serdim 28/02/2014 13:06:41

  ελπίζουμε αυτές οι προτάσεις να γίνουν πράξεις και να μη μείνουν ως προτάσεις μόνο για να πούμε ότι η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει

 11. elesp avatar
  elesp 28/02/2014 13:21:35

  ήρθε η ώρα να να αντιμετωπίσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος και να απεγκλωβιστούμε από τη νοσηρή νοοτροπία των λίγων...

 12. Aplos Politis avatar
  Aplos Politis 28/02/2014 13:26:09

  Οσες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να κάνουμε, όσο και να κάνουμε πιό αυστηρούς τους νόμους προς άπαντες, αν δεν ξαναβρούμε την χαμένη μας ηθική και δεν κάνουμε focus στο κοινό μας συμφέρον και κοινό νέο αύριο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Και το λέω αυτό γιατί ακόμη και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα του τύπου Κακλαμάνη που αντί να έχει ως όραμά του την σύγκληση των απόψεων εντός του κόμματός του προς την κοινωνία, το μόνο που προέταξε ήταν το προσωπικό του εγώ. Το Κακλαμάνης είναι τυχαίο μιάς και υπάρχουν αρκετά δείγματα αυτής της κοπής και στην ΝΔ και αλλού.

 13. nikm avatar
  nikm 28/02/2014 13:28:34

  θάρρος και αποφασιστικότητα, δύο προϋποθέσεις για να αλλάξουμε τη σελίδα της Ελλάδας

 14. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 28/02/2014 14:33:20

  "Προτάσεις λοιπόν ὑπάρχουν πολλές", γράφετε κ. Παπαμῖκο. ῎Αν ἤσασταν πιό τακτικός ἀναγνώστης τοῦ antinews, θά εἴχατε διαβάσει καί ἐφαρμόσει προτάσεις πολύ ἀξιόλογων καί καταρτισμένων ἀρθρογράφων καί σχολιαστῶν. Θά μοῦ πῆτε ἔρχοντε οἱ ἐκλογές καί ἔπρεπε νά γίνη ἡ καθιερωμένη ἐπίσκεψη!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Φωτεινή 28/02/2014 18:46:39

   Χτυπάς κέντρο Φωτεινή...

 15. ala ntala avatar
  ala ntala 28/02/2014 14:38:54

  ακομα μια επιτυχια της κυβερνησης , http://omh.cc/g/1b

 16. Αθηνά Παπαθανασίου avatar
  Αθηνά Παπαθανασίου 28/02/2014 14:39:12

  Χαίρομαι να βλέπω ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη ΝΔ , νέα παιδιά που δεν είναι κωλωμένοι σε στερεότυπα του παρελθόντος και θέματα ταμπού. Κύριε Παπαμιμίκο ήσασταν από τους πρώτους που μίλησε ανοιχτά για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια κάτι το οποίο σύντομα έγινε πραγματικότητα. Μακάρι σύντομα να γίνουν και αυτά που αναφέρετε πράξη. Ίσως τελικά με νέους ανθρώπους και τη βοήθεια του Θεού κάτι μπορεί να αλλάξει. Έχετε την ευχή μου στον δύσκολο αγώνα που κανετε.

 17. Vesper avatar
  Vesper 28/02/2014 18:09:58

  Το ωραίο είναι ότι σχεδόν άπαντες είμαστε έμπειροι και καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας. Και οι έτσι και οι αλλιώς. Aν τσαλάκωσα σχεδιασμούς, δεν το έκανα για κανένα άλλο λόγο, παρά μόνο για να αντιληφθούν κάποιοι ότι το antinews.gr και το κοινό του, δεν έχει καμία σχέση με το tade.blogspot.com
  Κι αν κάποιοι γράφουν για να διαβαστούν από τους αρμόδιους του σάιτ και όχι κατ ανάγκη από τους τακτικούς αναγνώστες (ο νοών νοείτω), αναγκαστικά θα "τρακάρουν" και με μερικούς εξ ημών...
  Μας ενώνουν όμως περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Οπότε...

 18. Y. avatar
  Y. 28/02/2014 21:32:06

  Vesper, σωστά όλα όσα λες στο παρόν. Η Συγγρού έχει εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση απολιτίκ άποψης και διαδικασίας. Κι αυτό γιατί η πολιτίκ άποψη σημαίνει πρώτη γραμμή, όργωμα, αγώνα, μάχη ΕΜΠΡΑΚΤΑ. Στους δρόμους, στις γειτινιές, στα κεφενεία, και όπου αλλού γίνονται οι ζυμώσεις και οσμώσεις της καθημερινότητας και της κοινωνίας. Οι φιλολογικές προσεγγίσεις καλές, αλλά του καναπέ. Ίσως τελικά αυτή να είναι η νέα μορφή του πολιτικού Έλληνα, και όλοι οι άλλοι που εκφράζουμε τις άλλες μεθόδους, να είμαστε παλαιομοδίτες και εκτός εποχής. Ή ίσως πάλι, να γεννηθήκαμε νωρίς

 19. Ρηνα avatar
  Ρηνα 01/03/2014 10:17:12

  @ Y. Αυτη η απολιτικ κατασταση της ΝΔ υφερπει εδω και πολυ καιρο. Προσπαθει να συγκερασει την απομακρυνση του κοσμου -λογω προβληματων- απο τα κομματα και συγχρονως να κρατησει τους οπαδους κοντα της. Η περιοδος του καναπε και μαλιστα του επωνυμου εχει περασει, τα κολλεγια δεν ασκουν πια επιρροη το αντιθετο θα ελεγα, ο "σικ" εραστης δεν ικανοποιει πια μαλλον προτιμαται ο πιο "μπρουταλ" και αυτο θα φανει περισσοτερο στο μελλον οταν θα πληθυνουν οι αγριεμενες ....γκομενες. Το κατεστημενο κεφαλαιο θα προσπαθησει να προσεγγισει τη νεα κατασταση μεταλασσομενο σε δηθεν φιλικο αλλα η προσεγγιση αυτη θα ειναι τοσο φανερα επιπλαστη που δεν θα καταφερει να πεισει. Το αποτελεσμα; Ο παναρχαιος διαχωρισμος της κοινωνιας μονο σε πλουσιους και φτωχους με αντιληπτο βεβαια ποιοι θα ειναι οι περισσοτεροι. Φτου κι απ την αρχη αγωνες ωστε καποιες μετεπειτα γενεες κατι να επανακτησουν. Εκτος κι αν το σχεδιο διακοπει απο κατι απροβλεπτο, εκτακτο και μεγαλο, οπως πχ εναν πολεμο οπου οι πολλοι θα κληθουν να υπερασπιστουν ολους (και τους λιγους). Μετα ολα ξαναγραφονται απ την αρχη .....με οσους παροντες. Αυτα τα ολιγα.

 20. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 01/03/2014 20:35:59

  Μπροστά ο Πρόεδρος κι όλοι οι άλλοι από πίσω. Εμπρός! Δλδ. αλλάζετε την Ελλάδα έτσι? Ψιλοχεσ@#$νους σας βρίσκω. Ούτε την μισότρελη την κλάραμπελ δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε! Πως φαίνεται που μεγαλώσατε με βούτυρο και μαρμελάδα! Ούτε μια σφαλιάρα, έτσι για δείγμα.. Φαντάσου ο καλύτερος είναι ο Άδωνις.. Η μαλάκυνση της "ευημερίας" και των καναλιών έκανε την δουλειά της πολύ καλά τελικά!..

 21. V avatar
  V 01/03/2014 21:07:17

  Ωραιο συνθημα αυτο, και προτοτυπο.

 22. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 01/03/2014 22:55:30

  Ακόμα δεν έχετε αντιληφθεί τι συμβαίνει ; Πέριξ της ΝΔ βρίσκονται τουλάχιστον 10-12 αξιόλογες πρωτοβουλίες, κόμματα, που προέρχονται από τα σπλάχνα της ΝΔ. Υπάρχουν δεκάδες νέοι που ασχολούνται με τα κοινά με πολλές ιδέες και διάθεση για προσφορά . Και τι κάνει η ΝΔ ; Κρατάει το κόμμα σε " ιδεολογική αποστείρωση " ! !! Αντί να ανοίξει το κόμμα να ανοίξει τις πόρτες σε όλα αυτά τα σχήματα , να αποκτήσει " συνιστώσες " να γίνει το όχημα που θα επιβιβασθούν όλοι αυτοί και θα οδηγήσουν την χώρα στο μέλλον αρκείται ο κ. Γραμματέας σε παλαιοκομματικό λόγο . Κρίμα . Όμως δεν είναι αργά και θα είναι η μέγιστη προσφορά στην χώρα η κίνηση σας αυτή .

 23. Vesper avatar
  Vesper 02/03/2014 00:22:37

  Φίλτατε Παναγιώτη, είναι ποτέ δυνατόν, οι νέοι της ΝΔ να ανοίξουν δρόμους άλλων νέων προς τη ΝΔ, κινδυνεύοντας να χάσουν την ιδιότητα των νέων, από τους άλλους νέους?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.