#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/01/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φορούσε ο Μεγαλέξανδρος φουστάνια;Ο Όλιβερ Στόουν ήθελε τον βασιλιά Αλέξανδρο στην ομώνυμη ταινία του μπαϊσέξουαλ. Ο καθηγητής ιστορίας στο Newcastle University, Tony Spawforth, πάλι, τον προτιμά με φουστάνια. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα θα έλεγε κανείς, μόνο που ο τελευταίος, έγκριτος κατά τ’ άλλα ιστορικός, εξέφρασε τις απόψεις του σε διάλεξη της Παρασκευής, 25 Ιανουαρίου, στο Βρετανικό Μουσείο –η οποία μάλιστα ήταν sold out. Υπό τον τίτλο «Alexander: Cross-Dressing Conqueror of the World?» (Αλέξανδρος: ο  κατακτητής του κόσμου με τα φουστάνια, σε ελεύθερη μετάφραση), ο  Spawforth «χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, φτάνει σε συναρπαστικά συμπεράσματα για τη βασιλεία του Αλεξάνδρου και την ελεγχόμενη εσφαλμένη ανάγνωση της εικόνας του από σύγχρονους με αυτόν  εχθρούς του».

Ο ισχυρισμός αυτός έγινε για πρώτη φορά από τον Έφιππο, τον ιστορικό από την Όλυνθο που κατέγραφε τα γεγονότα στην αυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα δύο τελευταία χρόνια της βασιλείας του (324 - 323 π.Χ.). Σε κάποιο σημείο, ο Έφιππος ισχυρίζεται ότι στον βασιλιά άρεσε να ντύνεται σαν την θεά του κυνηγιού, Άρτεμη. Υποτίθεται ότι ο Αλέξανδρος εμφανιζόταν συχνά με την αμφίεσή της, «πάνω στο άρμα του, ντυμένος με περσική ενδυμασία, δείχνοντας πάνω από τους ώμους του το τόξο και το κυνηγετικό δόρυ».

Το άρμα και το τόξο ήταν χαρακτηριστικά της Αρτέμιδος στην ελληνική τέχνη, αλλά εκείνη, σε αντίθεση με τον Αλέξανδρο, δεν φορούσε «περσική ενδυμασία». Οι «ξενοφοβικοί Έλληνες» όμως χλεύαζαν την περσική ενδυμασία συνήθως ως γυναικεία. Έτσι προέκυψε ο λίβελος του Έφιππου, ο οποίος δεν συμπαθούσε καθόλου τον βασιλιά, καθώς ο πατέρας του Φίλιππος κατέστρεψε την πόλη του.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Τι έκανε ο Αλέξανδρος σε ένα άρμα, ντυμένος ως Πέρσης; Ούτε το άρμα, ούτε το τόξο ήταν παραδοσιακά μακεδονικά όπλα. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος, κατά την εκστρατεία του στην Ασία, μάθαινε αρματοδρομίες και τοξοβολία. Μία περσική σφραγίδα του Βρετανικού Μουσείου δίνει κάποια στοιχεία. Η μινιατούρα απεικονίζει τον βασιλιά Δαρείο της Περσίας να κυνηγά με ένα άρμα ένα λιοντάρι. Περίφημα ανάγλυφα από τη Νινεβέχ απεικονίζουν το κυνήγι του λέοντα από τον Ασσύριο βασιλιά Ασουρμπανιπάλ. Όλο το σκηνικό δείχνει ότι πρόκειται  για ένα βασιλικό θέαμα, στο οποίο ο ηγεμόνας επιδεικνύει συμβολικά τη δύναμή του. Στη Μέση Ανατολή, το κυνήγι του λέοντα κληροδοτούταν από τη μια αρχαία αυτοκρατορία στην άλλη ως μια άσπαστη παράδοση. Ως νέος βασιλιάς της Ασίας, ο Αλέξανδρος φαίνεται να ήθελε να συνεχίσει αυτή την παράδοση.

Η εμφάνισή του με την περσική ενδυμασία υπονοεί κάτι, υποστηρίζει ο καθηγητής. Ο Αλέξανδρος είχε βάλει για πρώτη φορά ένα προσαρμοσμένο στα μέτρα του βασιλικό κοστούμι των Περσών το 330 π.Χ. Δύο χιλιετίες πριν την ιστορική επίσκεψή της Ελισάβετ ΙΙ στο Δουβλίνο, η οποία για λόγους τακτικής  φορούσε ένα διακριτικό πράσινο τριφύλλι,  ο Αλέξανδρος χρησιμοποίησε τη βασιλική ενδυμασία ως όπλο στη μάχη με τους εχθρούς.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, εξάλλου, ήταν γνωστός για το ανοιχτό του μυαλό και δεν συμμεριζόταν την γενικότερη άποψη όσων θεωρούσαν κάθε μη Έλληνα «βάρβαρο». Εξάλλου η ιστορία που γνωρίζουμε γι’ αυτόν προέρχεται κατά ένα μεγάλο μέρος από «εχθρούς» του –όπως ο Έφιππος- και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο διαστρέβλωσαν τα γεγονότα. Τουτέστιν, τα «εύσημα» για τον ιντριγκαδόρικο τίτλο της sold out διάλεξης ανήκουν αναμφισβήτητα στο Βρετανικό Μουσείο.

historytoday

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 26/01/2013 12:39:54

  Το όλο ζήτημα είναι φαιδρό!
  Πώς είναι δυνατόν να κρίνουμε με σημερινά κριτήρια ήθη και έθιμα άλλων εποχών.

 2. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
  ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 26/01/2013 13:29:24

  Oλοι οι αρχαίοι μέχρι τη γενιά του παππού μου φορούσαν κοντα φουστάνια καλυμμένα με χοντρές δερμάτινες λωρίδες, αφ' ενός για να προστατεύονται τα γεννητικά τους όργανα και αφ' ετέρου να μην δυσκολεύονται στο τρέξιμο και στα άλματα. Εξέλιξή τους ήταν οι φουστανέλλες, που πρακτικά ήταν αλεξίσφαιρη κατασκευή αδιάτρητη από σκάγια και γιαταγάνια.
  Οι αρχαίοι δεν ήταν ομοφυλόφιλοι όπως (σκοπίμως) κάνουν το λάθος κάποιοι να τους παρουσιάζουν. Ηταν πρωτίστως ετερόφυλοι με ειδικά μέτρα για την εξασφάλιση της αποκλειστικότητας των γυναικών τους. Γι αυτό και το είδος μας διαιωνίστηκε απρόσκοπτα μέχρι σήμερα. Εξ αιτίας βεβαίως της μακροχρόνιας απουσίας τους στον πόλεμο επιτρέπονταν να έχουν σεξουαλική ικανοποίηση και μεταξύ τους χωρις αυτό να είναι ηθικά μεμπτό. Ελλείψει γυναικών δηλαδή μετατρέπονταν κατα διαστήματα σε αμφισεξουαλικούς. Καμμία σχέση δηλαδή με ομοφυλόφιλους.

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 26/01/2013 15:49:21

   Οι στρατιώτες της εκστρατευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν και της "συμμαχίας των προθύμων" στο Ιράκ, παρόλο που είχαν και -ελάχιστες βέβαια- γυναίκες για συντροφιά καθώς και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Αφρική, αποτελούν (τεκμηριωμένα) την σημερινή εκδοχή του ζητήματος.

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 26/01/2013 17:14:02

   > Εξ αιτίας βεβαίως της μακροχρόνιας απουσίας τους στον πόλεμο επιτρέπονταν να έχουν σεξουαλική ικανοποίηση και μεταξύ τους χωρις αυτό να είναι ηθικά μεμπτό.

   Οι συναντήσεις στην κρεβατοκάμαρα συναινούντων ενηλίκων πολιτών, χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα ή εκβιασμό, σε οποιονδήποτε αριθμό και με οποιαδήποτε μορφή, δεν ανήκουν στην σφαίρα της ηθικής του ατόμου αλλά στον αυστηρά ιδιωτικό πυρήνα της προσωπικότητάς του. Άρα ο χαρακτηρισμός σας της πράξης ως ηθικά μεμπτή ή μη στερείται βάσης.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Αντίθεσις 26/01/2013 17:27:09

    Υπενθυμίζω, ότι ο «Αντίθεσις» τα ίδια έγραφε εδώ σε παλιότερη ανάρτηση, υπέρ της νεκροφιλίας, εκείνη τη φορά.

    • Zungzwang avatar
     Zungzwang @ ΚΜ 26/01/2013 18:15:14

     Μα αγαπητε μου ΚΜ, στην πολιτισμενη "ανοικτη" κοινωνια της παγκοσμοιοποιησης επιτρεπονται τα παντα. Προοδος, αγαπητε, προοδος. Σε λιγο θα μας εκθειαζουν και την ανθρωποφαγια...

     • Αντίθεσις avatar
      Αντίθεσις @ Zungzwang 27/01/2013 13:19:57

      > στην πολιτισμενη "ανοικτη" κοινωνια της παγκοσμοιοποιησης επιτρεπονται τα παντα. Προοδος...

      Οι αρχαίοι Έλληνες, οι αρχαίοι Ρωμαίοι και η κεντρική και βόρεια Ευρώπη του 1960-70 δεν θεωρούνται πολιτισμένοι κατά τη γνώμη σας; Δεν υπήρχε από τότε το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης; (Το λέγανε τότε ιμπεριαλισμό, αλλά, επειδή μάλλον ο όρος φέρει αρνητική χροιά, το αντικαταστήσαμε σήμερα με κάτι πιο εύπεπτο). Ερωτώ γιατί με αυτά που έκαναν οι παραπάνω (διονυσιακές τελετές, όργια και σεξουαλική χειραφέτηση των γυναικών και επανάσταση αντίστοιχα) κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με αυτούς που σχολιάζετε.

      Η ηθική του ατόμου ως εσωτερική (πνευματική) ιδιότητα έχει τόση σχέση με το φύλο, τις εσοχές και τις αποφύσεις του ανθρώπινου σώματος (και τη χρήση αυτών), όση και με την πεπτική οδό ή τον ακουστικό πόρο. Το γεγονός ότι κάποιες θρησκείες (ιουδαϊκή και οι απόγονοι αυτής χριστιανική, μουσουλμανική) συνδέουν την μεν με τα δε και αναγάγουν σε ηθικά γνωρίσματα του ατόμου ιδιότητες όπως η παρθενία, η πολυγαμία, ο μοναχισμός κ.λπ. (επιβάλλοντας κοινωνικό διαχωρισμό, αποκλεισμό των θήλεων από το ποιμαντικό έργο και σεξουαλική καταπίεση στους πιστούς των ή αντίσροφα υπόσχονται στους -άρρενες μόνο- πιστούς ατέλειωτες σεξουαλικές ηδονές από -θηλυκές- παρθένους στην επόμενη ζωή, όπως ο μωαμεθανισμός) δεν αλλάζει τα πράγματα.

      Αναρωτηθείτε αν μπορεί να είναι άτομο ενάρετο, αγαθό και φιλεύσπλαγχνο:

      α) η θηλυκή πόρνη τις υπηρεσίες της οποίας μιαθώνει ο ανήλικος γιος σας,

      β) η αρσενική πόρνη τις υπηρεσίες της οποίας μισθώνει η κατάκοιτη αδελφή σας και ο εβδομηντάρης σπιτονοικοκύρης σας,

      γ) η διαζευγμένη (και με ανήλικο παιδί συνήθως) Βουλγάρα ή Μολδαβή που "ανακουφίζει" τον εξηντάρη αγρότη μπάρμπα σας στα ανά την επικράτεια μπαρ, και

      δ) το υποσύνολο των ορθοδόξων πνευματικών ποιμένων, οι οποίοι έχει αναφερθεί ότι έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

      Σε κάποια από τα παραπάνω παραδείγματα έχουμε αγοραπωλησία υπηρεσίας, σκεφθείτε ακόμη αντίστοιχες περίπτωσεις που τα πάντα γίνονται από αγάπη, αφοσίωση, ή φιληδονισμό.

      Πριν βιαστείτε να απαντήσετε για την ηθική των παραπάνω, σας αναφέρω ότι άλλες χριστιανικές εκκλησίες χειροτονούν και γυναίκες και ομοφυλόφιλους σε ποιμαντικές και επισκοπικές θέσεις. Δεν υποστηρίζω ότι αυτό είναι καλό ή κακό (αυτό είναι δουλειά της κάθε εκκλησίας να το κρίνει), απλώς επισημαίνω τη διάκριση μεταξύ ηθικής, φύλου και σεξουαλικότητας.

      Υ.Γ. Ο συσχετισμός ανθρωποφαγίας και ηθικής αποτελεί αποπροσανατολισμό της συζήτησης, αν δεν αναφέρονται συνθήκες και περικείμενο. Ορίστε λοιπόν: τι είναι περισσότερο ηθικά μεμπτό κατά την άποψή σας: ο κανιβαλισμός κάποιων υπερηλίκων σε λέμβο ναυαγών για να διασωθούν κάποιες εγκυμονούσες και κάποια ανήλικα παιδιά εντός αυτών, η "κατά λάθος" εξολόθρευση με βόμβες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σχολιόπαιδων στα υψίπεδα της κεντρικής Ασίας, η καύση εν ζωή αγροτών με βόμβες ναπάλμ στην Ν.Δ. Ασία ή η καύση "μαγισσών" στην πυρά κατά τον μεσαίωνα; Γιατί τυγχάνει οι δράστες όλων των ανωτέρω πράξεων να δηλώνουν ενάρετοι χριστιανοί (και κάποιοι εξ αυτών εγγυτές της ελευθερίας και της δημοκρατίας)...

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Αντίθεσις 27/01/2013 18:30:43

      Δεν αναφερθηκα ουτε σε θρησκεια ουτε σε ηθικη. Απλως ειπα οτι ετσι οπως παμε η "ανοικτη κοινωνια" θα μας εκθειαζει και την ανθρωποφαγια και φαινεται οτι πλησιαζει η στιγμη. Δυο παρατηρησεις, αν μου επιτρεπετε. 1) Αυτοι που βομβαρδιζουν τα παιδακια (Αφγανισταν, Πακισταν (στα συνορα με Αφγανισταν), Υεμενη, Παλαιστινη, χθες: Σερβια, Ιρακ, Λιβυη κλπ, ειναι οι υποστηρικτες της παγκοσμιοποιησης και σιγονταρονται απο τους οπαδους της ανοικτης κοινωνιας και τις ΜΚΟ τους. 2) Οι ιστορικες σας αποψεις μου φαινονται δημιουργικes, οπως ηταν δημιουργικη και η λογιστικη του κ. Σημιτη.

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 30/01/2013 13:41:24

   Ημαρτον. Επειδη η μεταξύ σχέση αντρος και εφηβου γινοταν και σε περιοδο ειρηνης μην γραφετε τετοια ...κατηχητικου επιπεδου αιτιολογιες.

 3. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 26/01/2013 14:21:24

  Τι λε ρε μάστορα που το βγάζεις το συμπέρασμα ότι επειδή λειπαν στον πόλεμο καναν Αλαξοκωλιες δηλαδή πλιάτσικο δεν καναν δεν βρισκαν άλλες γυναίκες εκει;δηλαδή Άν πάμε στον πόλεμο τώρα θα στήνουμε κωλο τι λογική είναι αυτη απλό είναι το πράγμα σε τόσο μεγάλη σύναξη αντρών οι πισωγλεντιδες βρίσκουν τι χαρα τους

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Διηνεκης 26/01/2013 16:16:43

   Μα λεει οταν δεν υπαρχουν γυναικες τοτε μονον.
   Οπως συμβαινει σε μοναστηρια κοινοβια μυστικες εταιριες κ στρατους απομονωμενους. Εμενα δε με νοιαζει η σεξουαλικοτητα κανενος. Εσυ τι προβλημα εχεις. Κανενας δε σε υποχρεωσε να γινεις μπαι, εσυ γιατι θα τους υποχρεωσεις.

  • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
   ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Διηνεκης 26/01/2013 22:23:46

   Φυσικά και όταν κατάφερναν να πάρουν εχθρική πόλη δεν άφηναν γυναίκα για γυναίκα χωρίς να την πάρουν απο κάθε άποψη . Τα πρώτα λάφυρα των πολεμιστών ήταν οι γυναίκες των αντιπάλων τους που αυτόματα γίνονταν σκλάβες τους και περνούσαν απο το κρεββάτι τους . Μην ξεχνάμε οτι ο καυγάς Αγαμέμνονα- Αχιλλέα για την σκλάβα Χρυσιίδα έγινε και όχι για τον Πάτροκλο.
   Το πρόβλημα μάστορα Διηνέκη προέκυπτε στο ενδιάμεσο, που μπορεί να κράταγε και χρόνια γιατί δεν είχαν συνέχεια νίκες. Αλλωστε αυτό που λέω δείχνει οτι παραήταν άντρες και δεν άφηναν τον ανδρισμό τους να υποχωρήσει σε καμμία περίπτωση. Τον εξασκούσαν ακόμα και ελλείψει γυναικών...To βέβαιο είναι οτι οι αρχαίοι Ελληνες δεν ήταν ΠΟΤΕ ΘΗΛΥΠΡΕΠΕΙΣ, γι αυτό δεν είχαν καμμία σχέση με τους σημερινούς γκέι...

   • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
    ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 27/01/2013 11:21:28

    Επίκουρε .
    Απλός - σωστός - αντικειμενικός !

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 26/01/2013 17:52:00

  Ο κάθε πικραμένος (Αγγλοσαξωνας) που θέλει να πουλήσει βιβλία σκαρφίζεται ό,τι του έρθει δημιουργώντας εντυπώσεις.

 5. ΛΜ avatar
  ΛΜ 26/01/2013 18:14:52

  Κι επειδή φωτογραφίες, αποδείξεις, βιντεοκασέτες ΔΕΝ υπάρχουν , ότι του σταθεί, του τρελλοΣτεφανή. Χα χα χα !! Πλάκα έχουν αυτές οι του...ελέους. Ντε και καλά η επιλογή τους να έχει ρίζες πολύ πίσω στην αρχαιότητα και να ταυτίζεται μ΄εκείνες, πολύ μεγάλων ανδρών! Τι βίτσιο και τι αναπηρία. Κάνε καλή μου το κέφι σου και μη ζητάς νομιμοποίηση.

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ ΛΜ 26/01/2013 18:35:52

   Εμενα λες?
   Ειμαι γυναικα στρειτ και δεν εχω φιλους συγγενεις γνωστους μπαι.
   Ξερω οτι ο καλος ανθρωπος ειναι στρειτ, μπαι, οτι ναναικαι ο κακος επισης. Επισης ειμαι στη κλιμακτηριο κ αδιαφορη για το σεξ.

   • ΛΜ avatar
    ΛΜ @ DebbyTant 26/01/2013 19:13:42

    Φυσικά και δεν εννοώ εσένα. Από που και ως που; Για τον έρμο συγγραφέα του πονήματος μιλάω. Ποτέ δεν θα απευθυνόμουν σε συνσχολιαστή με αυτόν τον τρόπο που επέλεξα ειδικά για την κυρία Tony Spawforth, που ταλανίζεται από τύψεις για το γούστο της. Επίσης, θεωρώ δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται όπως επιθυμεί. Όμως στη φύση επικρατεί η ένωση ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ με ΘΥΛΗΚΟ, κι αυτό δεν θα αλλάξει ΠΟΤΈ !!!! Είναι η μόνη ένωση που δημιουργεί ζωή. Τα λοιπά, είναι κέφια.

    • Αντίθεσις avatar
     Αντίθεσις @ ΛΜ 27/01/2013 13:38:50

     > στη φύση επικρατεί η ένωση ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ με ΘΥΛΗΚΟ (sic)

     Αληθές.

     > Είναι η μόνη ένωση που δημιουργεί ζωή

     Αναληθές. Δημιουργία ζωής υπάρχει με χρήση γαμετών ενός μόνον ατόμου τόσο στη φύση (παρθενογένεση και ασεξουαλική αναπαραγωγή στο φυτικό και ζωϊκό βασίλειο), όσο και στο εργαστήριο (κλωνοποίηση θηλαστικών).

     > αυτό δεν θα αλλάξει ΠΟΤΈ

     Εικασία. Αν κάποιες χώρες αγνοήσουν για δικούς τους λόγους τα ζητήματα βιοηθικής που προκύπτουν από την κλωνοποίηση του ανθρώπου (π.χ. για λόγους τεχνολογικού γοήτρου ή για τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου κλώνων κάποιου ένδοξου και λατρεμένου ηγέτη), αν επιτευχθεί η δημιουργία γαμετών του αντιθέτου φύλου από βλαστοκύτταρα που προέκυψαν από κύτταρα ενηλίκων ή αν το ανθρώπινο είδος αναγκαστεί να εποικίσει ή μετοικήσει σε άλλο πλανήτη, η αναπαραγωγή με ένωση αρσενικού με θηλυκό, μπορεί να μην είναι ο καταλληλότερος τρόπος. Προφανώς το μέλλον θα δείξει, αλλά αφορισμοί επί του θέματος περιέχοντες τη λέξη ποτέ καλόν είναι να αποφεύγονται.

     • ΛΜ avatar
      ΛΜ @ Αντίθεσις 27/01/2013 16:04:52

      ''Στη φύση ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ η ένωση ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ με ΘΥΛΗΚΟ.
      Είναι η μόνη ένωση που δημιουργεί ζωή.
      Αυτό δεν θα αλλάξει ΠΟΤΈ''.

      Αντίθεση, μη χτυπιέσαι άδικα και μη χάνεις το χρόνο σου. Μιλάμε για το ανθρώπινο είδος, για το φυσικό και το φυσιολογικό. Οι νοσηρές φαντασιώσεις και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας περί κλωνοποιημένων ειδών, εποίκισης πλανητών και λοιπά ανόητα, αποτελούν φτηνές σοφιστείες. ΑΡΣΕΝΙΚΟ + ΘΗΛΥΚΟ = ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ. Τα ''κέφια'' του καθενός είναι δικαίωμά του και η απελπιστική προσπάθεια δημιουργίας επιστημονικών εξηγήσεων καθώς και αναζήτησης αφελών δικαιολογιών για να αποτελέσουν ''δίκαιο'' όλα αυτά, αποκαλύπτουν μόνο μία προβληματική, ενοχική προσωπικότητα. Ας κάνει ο καθένας ότι τον ευχαριστεί, χωρίς να γενικεύει και να προσπαθεί να επιβάλλει την εξαίρεση ως κανόνα.

     • Αντίθεσις avatar
      Αντίθεσις @ ΛΜ 27/01/2013 16:46:56

      Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το ανθρώπινο είδος.

      > ΑΡΣΕΝΙΚΟ + ΘΗΛΥΚΟ = ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ. Τα "κέφια" του καθενός είναι...

      Δεν νομίζω στα σχόλιά μου να διακρίνω πουθενά το αναπαραγωγικό κομμάτι από το ηδονιστικό στα πλαίσια της συζήτησης του άρθρου, αντιθέτως δηλώνω έλλειψη συσχετισμού αυτών με την ηθική θεώρηση του ατόμου. Στο σχόλιό μου έκρινα έναν ισχυρισμό σας ως εικασία. Δεν μου δίνετε επιχειρήματα πως δεν είναι κάτι τέτοιο, αφού δεν μπορείτε να αποδείξετε (ή να αποκλείσετε) κάτι αντίστοιχο για το μέλλον με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα. Παρομοίως εικασία είναι η μελλοντική δυνατότητα γυναικών να παράγουν από ενήλικα κύτταρα βλαστοκύτταρα και από τα τελευταία κύτταρα σπέρματος. Τότε προφανώς η διαιώνιση του είδους -ίσως- να μην απαιτεί τους αρσενικούς. Το μέλλον, όπως προείπα, θα δείξει το βάσιμο ή μη των εικασιών μας.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Αντίθεσις 27/01/2013 18:43:22

      Σοφιστές
      Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Με τον όρο σοφιστής εννοείται στην αρχαιότητα ο εκπρόσωπος της Σοφιστικής κίνησης, δηλαδή ο επ’ αμοιβή διδάσκαλος της ρητορικής, της εριστικής και της πολιτικής τέχνης, καθώς επίσης της φιλοσοφίας, της λογικής και των επιστημών. Εισήγαγαν στη φιλοσοφία τον ανθρωποκεντρισμό και τη γνωσιολογία[1], εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα του ανθρώπου να γνωρίσει τον υλικό κόσμο μέσω της σύγκρισης, της παρατήρησης και της επαγωγής, απαλλαγμένο από την επέμβαση υπερφυσικών παραγόντων.

      Έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη του κόσμου βάσει των αισθήσεων, δίνοντας έμφαση στη διαδικασία του «σκεπτικισμού», διαμορφώνοντας παράλληλα την άποψη ότι η γνώση, η αλήθεια και οι αξίες είναι έννοιες σχετικές. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη επιδόθηκαν προοδευτικά στη διατύπωση σοφισμάτων, μέσω των οποίων υποστήριζαν παράδοξες απόψεις, παραβιάζοντας συγκαλυμμένα τους νόμους της λογικής[2]. Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε η Σοφιστική ανάμεσα στους οπαδούς της εριστικής τέχνης, μέλη της Μεγαρικής σχολής

     • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
      ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Αντίθεσις 27/01/2013 21:27:13

      Αγαπητέ Αντίθεσις το προσωνύμιό σου σου πάει γάντι.
      Αν ζούμε τότε, θα το ξανασυζητήσουμε λοιπόν το θέμα.
      Υποθέτω λοιπόν οτι αποδέχεσαι την αποτυχία των επιχειρημάτων σου για το παρελθόν και το παρόν και εκφράζεις την ελπίδα οτι ίσως σε δικαιώσει το μέλλον στο οποίο ισως και να μην ζουμε εμείς...Πάντως οι αρχαίοι Ελληνες δεν είχαν καμμία σχέση με τους σημερινούς γκέι, αφού το πρώτο πράγμα που έκαναν στον αντίπαλο ήταν να του "πάρουν" τις γυναίκες.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Αντίθεσις 27/01/2013 19:01:51

      "...η αναπαραγωγή με ένωση αρσενικού με θηλυκό, μπορεί να μην είναι ο καταλληλότερος τρόπος..."
      Μα ειναι γνωστο οτι η αναπαραγωγη αρσενικου με θηλυκου ειναι αρχαια μεθοδος. Τι στο καλο, σημερα εχουμε την αναπαραγωγη in vitro. Γιατι να καταφευγουμε σε βαρβαρες μεθοδους...Εξ αλλου, μια απο τις παλαιοτερες συνιστωσες της "ανοικτης κοινωνιας", ο φεμινισμος, δεν προσβλεπει στην φυσιολογικη εξαφανιση του αντρικου φυλλου, το οποιο σταδιακα θα καταστει αχρηστο; Μοντερνα και πολιτισμενα πραγματα βρε παιδι μου. Τι συζηταμε τωρα...

     • Αντίθεσις avatar
      Αντίθεσις @ Zugzwang 27/01/2013 21:38:21

      Απομονώνοντας τη φράση από το περικείμενο ("ή αν το ανθρώπινο είδος αναγκαστεί να εποικίσει ή μετοικήσει σε άλλο πλανήτη, η αναπαραγωγή με ένωση αρσενικού με θηλυκό, μπορεί να μην είναι ο καταλληλότερος τρόπος"), μπορεί κάποιος να της δώσει διαφορετικό νόημα. Αυτό που είχα υπ' όψιν μου είναι η μεταφορά σπέρματος από το ανδρικό στο γυναικείο σώμα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, αλλά εσείς απομονώσατε τη φράση, για να το αντικρούσετε ως επιχείρημα...

      "Μοντέρνα και πολιτισμένα πράγματα": ειρωνεύεστε λογικά ανυπόστατα πράγματα. Η μέθοδος αναπαραγωγής (με συνουσία, με υποβοηθούμενη γονιμότητα, με παρένθετο γονέα ή in vitro) δεν έχει σχέση με τον πολιτισμό ή τον μοντερνισμό. Εμείς και οι χιμπατζήδες, ενώ βασικά χρησιμοποιούμε την ίδια μέθοδο αναπαραγωγής για μερικές χιλιάδες χρόνια, έχουμε εντελώς διαφορετικό επίπεδο πολιτισμού. Το να βάλλετε κατά ανεμομύλων (και δη ανεγερθέντων από εσάς) δεν συνιστά εποικοδομητικό διάλογο.

      Και μια τελευταία εκ μέρους μου ερώτηση, γιατί έχουμε ξεφύγει κατά πολύ από το πνεύμα του κειμένου της αρχικής ανάρτησης. Μπορείτε να διαφωτίσετε τους αναγνώστες για τις πηγές σας σχετικά με τον ορισμό της "ανοικτής κοινωνίας" και των συνιστωσών της;

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Αντίθεσις 27/01/2013 22:41:48

      Παρατηρω οτι αντιπαρερχεστε τα περι δημιουργικης ιστοριας και τα περι σοφιστων...Παρατηρω επισης οτι αντιπαρερχεστε τα περι σχεσεων "ανοικτης κοινωνιας" (και των απαραιτητων ΜΚΟ της) και βομβαρδισμων παιδιων. Ας μου επιτραπει επισης να παρατηρησω οτι οταν μπηκα εγω στην συζητηση, εκεινη ειχε ηδη βγει απο τον κεντρικο δρομο. Actori incubit probatio.

     • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
      ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Αντίθεσις 28/01/2013 13:24:55

      Aγαπητέ Αντίθεσις επειδή και μένα μ' αρέσει η μελλοντολογία, θα σου πώ οτι δυστυχώς και στο μέλλον θα διαψευστείς. Διότι απλούστατα οι ομοφυλόφιλοι στο μέλλον θα εξαφανιστούν!!!
      Η αναπαραγωγή σίγουρα θα καταργηθεί όπως και τα βιολογικά μας σώματα. Αν προεκτείνουμε τις προβλέψεις πιό μακρυά ακόμα, όλοι οι άνθρωποι θα έχουμε μετατραπεί σε σκέτους εγκεφάλους οι οποίοι σε κάποια φάση θα ενοποιηθούν σε έναν Υπερεγκέφαλο. Η ηδονή της συνουσίας επίσης θα αχρηστευθεί αφού ο εγκέφαλος θα βιώνει απείρως εντονώτερες ηδονές με απ' ευθείας ερεθισμό στα κέντρα ηδονής του. Ολα αυτά σε 2000 χρόνια απο σήμερα θα είναι γεγονότα και η περίοδος των γκέι θα είναι κακόγουστο ανέκδοτο του παρελθόντος...

 6. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 26/01/2013 18:50:34

  Αλλάζει το έργο του, αν φορούσε φουστάνια;

  • τάσος avatar
   τάσος @ Επισκέπτης 26/01/2013 19:21:26

   δεν ξέρω. πάντως σε περίπτωση που φορούσε και αϊλάινερ πολλά θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ τάσος 27/01/2013 11:52:41

    Δεν απαντάς ευθέως. Το ιστορικά καταγεραμμένο έργο του, αλλάζει με τα φουστάνια; Όλα τα άλλα είναι για να γίνεται κουβέντα.

    • Αντίθεσις avatar
     Αντίθεσις @ Επισκέπτης 27/01/2013 13:53:08

     Κάποιος που έρχεται στην Ελλάδα, φεύγοντας για πρώτη φορά από ένα χωριό μιας άνυδρης κοιλάδας στη Ζάμπια, και βλέπει τα ράσα των ιερέων ή τις τηβέννους των δικαστικών δεν θα γράφει στους συγγενείς του ότι εδώ οι άνδρες φορούν φουστάνια; Αλλάζει κάτι αυτό στην ηθική ή στο έργο των παραπάνω "φουστανοφόρων";

     Και οι στρατιώτες του Μουσολίνι στην Αλβανία νόμισαν ότι τους επιτίθενται γυναίκες μαχητές ή άνδρες με φούστες και είδαμε πού κατέταξε η ιστορία τους μεν και τους δε...

     • Επισκέπτης avatar
      Επισκέπτης @ Αντίθεσις 28/01/2013 10:21:41

      Έτσι. Τα ίδια ισχύουν και για τα σκωτσέζικα κιλτ.

    • τάσος avatar
     τάσος @ Επισκέπτης 27/01/2013 14:19:35

     δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί το έργο του, πλάκα πάντως μπορούμε να κάνουμε. βασικά από τότε που διάβασα το βιβλίο του χαράλαμπου θεοδωρίδη για τον επίκουρο στις εκδόσεις της εστίας αναθεώρησα πολλά και έπαψα να ασχολούμαι με τον αλέξανδρο. την έψαξα με το διογένη. και τελευταία παρατήρησα ό,τι ο πελοποννησιακός πόλεμος παρουσιάζει φοβερότερο ενδιαφέρον.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 26/01/2013 20:23:42

  Φίλος μου αρχαιολόγος λέει τα εξής:
  Η συνήθης αρχαία Περσική επίσημη ενδυμασία των ανδρών λεγόταν kandys, ήταν πολύ πιο πλατιά στο πόδι παρά ψηλότερα και ήταν τόσο μακριά που έπρεπε να μαζευτεί μπροστά και στα πλάγια και να πιαστεί από ζώνη.
  Τα μανίκια έφτανα στους καρπούς και ήταν κομμένα πολύ πλατιά κοντά στους καρπούς αλλά πιο εφαρμοστά κοντά στη μασχάλη.
  Αυτός ο τύπος ενδυμασίας ήταν επίσης η τελετουργική ενδυμασία του μονάρχη και των επισήμων της αυλής του.
  Αυτός ο τυπος ανδρικής ενδυμασίας, για έναν αρχαίο Έλληνα έμοιαζε κάπως με την γυναικεία ενδυμασία στην τότε Ελλάδα, εξ ού και η παρατήρηση του Έφιππου. Για έναν σύγχρονο, άν το δεί επιφανειακά είναι απλώς "φουστάνι".
  Φυσικά, ο Αλέξανδρος, από τη στιγμή που ανέλαβε το ρόλο "οιονεί αυτοκράτορα", έπρεπε σε κάποιες περιστάσεις να φορά τελετουργικά την επίσημη στολή της πολυπληθέστερης εθνότητας της αυτοκρατορίας του. Και παίροντας το ρόλο του στα σοβαρά ως ώφειλε, αυτό έπραξε.

  • EΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
   EΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Uncle Stgm 27/01/2013 10:47:15

   Για να συνοψίσουμε, οι αχαίοι Ελληνες "ομοφυλόφιλοι"ήταν ό,τι σιχαίνονται περισσότερο οι σημερινοί γκέι. Δηλαδή ανδροπρεπείς,
   "άπιστοι", γυναικάδες-ματσό και κατα κανόνα πολύτεκνοι...
   Oυδέποτε θα τους έκαναν αποδεκτούς στις τάξεις τους...

 8. ΝΠ avatar
  ΝΠ 26/01/2013 20:56:46

  Uncle Stgm: άστο το θέμα
  είναι δυσεπίλυτο
  και φανατίζει.
  Ας μιλούν οι ειδικοί.
  αν και εκεί, γίνεται το μάλε- βράσε.
  Σημασία έχει το έργο των αρχαίων.Λόγος,επιστήμη, τέχνη,δημοκρατία...
  .

  • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
   ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ ΝΠ 27/01/2013 11:44:29

   @ ΝΠ , καθώς και φίλες & φίλοι του antinews .

   "Σημασία έχει το έργο των αρχαίων.Λόγος,επιστήμη, τέχνη,δημοκρατία…"

   Σαφέστατα . Γι΄αυτό το λόγο υπάρχουν κι' ορισμένες "ζήλιες" από τους "δυτικούς"΄κυρίως φίλους μας . Για παράδειγμα : ακόμη και σήμερα όλοι αντιγράφουν την φιλοσοφική αρχή του ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ , τον δυϊσμό . "Ημέρα - Νύκτα" , "Φώς - Σκότος" κ.λ.π. . Αργότερα ο "βάρβαρος" Μάνης , μας έδωσε τα στοιχεία του Μανιχαϊσμού , τα οποία βεβαίως - βεβαίως χρησιμοποίησε ακόμη το ... ΠΑΣΟΚ (σύγκρουση φωτός και σκότους βλ. εκλογές 1985 ή δημοκρατικές κι' άλλες προοδευτικές δυνάμεις vs κακιά συντηρητική δεξιά) .
   ΥΓ
   Παρμενίδης βλ. και http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.