#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2013 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φιλελεύθερος ευνουχισμός...Στα παλιά χρόνια, ευνούχιζαν μικρά αγοράκια με καλή φωνή ώστε να γίνουν όταν μεγαλώσουν τραγουδιστές της όπερας με δυνατότητα φωνητικής απόδοσης μιας μεσοφώνου (mezzo - soprano) ή ακόμη και μιας υψιφώνου (soprano). Η πρακτική αυτή ήταν πολύ διαδεδομένη στην γειτονική Ιταλία και οι ούτως «αποκτηθέντες» υψίφωνοι ονομάζονταν «καστράτι». Λέγεται πως ανάμεσα στα 1720 και 1730 ευνουχίζονταν μέχρι 4000 αγοράκια τον χρόνο στην γείτονα χώρα, με σκοπό να γίνουν αστέρια της όπερας!

Η ελληνική κοινωνία, υπέστη μεταπολεμικά και κυρίως μετεμφυλιακά, έναν αντίστοιχο ευνουχισμό, όχι χειρουργικό αλλά δια του μακροχρόνιου στραγγαλισμού, μέσω της αιώνιας διαμάχης της «παλαβής αριστεράς» από την μία, και της «αυτιστικής δεξιάς» από την άλλη,  των φιλελεύθερων αντανακλαστικών της. Η απουσία δε μεταπολεμικά οιασδήποτε μορφής αστικής τάξης, ακόμη και μικροαστικής τοιαύτης για μεγάλα διαστήματα, συνέτεινε ακόμη περισσότερο στο μάλλον οριστικό διαζύγιο που έχει λάβει η ελληνική κοινωνία από οποιαδήποτε έννοια Ανοχής, Ορθολογισμού και Μεταρρύθμισης.

Γράφεται συχνά και λέγεται πως στην Ελλάδα, μεταπολιτευτικά κυρίως, ντρεπόταν κανείς να ομολογήσει ότι είναι «δεξιός», επειδή, έπεφτε πάνω του όλη η αριστερή κουλτούρα να τον στιγματίσει ως φασίστα, εθνικιστή, χουντικό ή δοσίλογο. Αυτό δεν είναι τίποτε, μπροστά σε αυτά που τραβάει την σήμερον ημέρα, αυτός που είναι φιλελεύθερος και τολμά να το γράψει ή να το φωνάξει. Δεν του την «πέφτουν» μονάχα από μια μεριά. Τον χτυπάνε από παντού! Αυστηροί σταλινικοί κομσομόλοι, επαναστάτες αντιεξουσιαστές της φακής, συριζαίοι ψευδοκομμουνιστές, οικολόγοι-πράσινοι πολύχρωμοι, σοσιαλιστές αλά Πασόκα, σοσιαλδημοκράτες αλά κυρ – Φώτη,  κοινωνιστές δεξιοί, λαϊκοί δεξιοί, δεξιοί σκέτοι, πατριώτες όλων των χρωμάτων, χριστιανοί όλων των δογμάτων, ακόμη και χριστιανοκομμουνιστές (!), ψεκασμένοι Έλληνες και τελευταίως και μελανοχίτωνες οπαδοί της αρείας φυλής και του καθαρόαιμου έθνους-κράτους.

Ο ευνουχισμός του φιλελεύθερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας υπήρξε τόσο επιτυχής, που μοιάζει τώρα σχεδόν αδύνατη και η παραμικρή δομική ή θεσμική της μεταρρύθμιση. Στην χώρα μας, λείπει σχεδόν παντελώς, εκείνο ακριβώς το τμήμα των κοινωνιών της αναπτυγμένης Ευρώπης που «τραβάει το κάρο» μπροστά σε δύσκολες περιστάσεις, αφήνοντας κατά μέρος τις ιδεοληψίες,  και βάζοντας μπροστά την λογική. Αρχίζω να πιστεύω πως δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί που αδυνατούν να εφαρμόσουν ακόμη και την οφθαλμοφανέστερη μεταρρύθμιση αλλά και η ίδια η κοινωνία που αντιδρά βίαια και χωρίς ειρμό και έρμα στην παραμικρή προσπάθεια αλλαγής του στάτους της. Δεν υπάρχει μόνο έλλειμμα πολιτικής βούλησης στην ηγεσία αλλά επίσης, χαοτικό κενό μεταρρυθμιστικής απαίτησης στην βάση. Αυτά τα δύο πάνε ως φαίνεται α λα μπρατσέτα!

Η ελληνική κοινωνία κατάφερε ήδη να «σκούζει» μια ή δυο οκτάβες ψηλότερα από τους «τενόρους πολιτικούς» της, αφού της έχουν από χρόνια κόψει  τους δίδυμους αδένες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Αντί να ξεφωνίζουμε απελπισμένοι σε υψηλές νότες για την συμφορά που μας βρήκε, αντί να γυρεύουμε δικαιολογίες σε απίθανες θεωρίες συνομωσίας, αντί να κατηγορούμε πάντα τους άλλους, αντί να δικαιολογούμε πάντα τον εαυτό μας, αντί να πετροβολάμε κάθε φιλελεύθερη φωνή και κάθε μεταρρυθμιστική απόπειρα, μήπως είναι καλύτερα να «χτυπήσουμε» καμιά ένεση πολιτικής και οικονομικής τεστοστερόνης, πιάνοντας το μολύβι, το ποντίκι και το αλέτρι, σαρώνοντας κάθε τι παλιό και αποτυχημένο και εφαρμόζοντας (στα μέτρα μας και χωρίς αλλήθωρες θεωρίες ετερότητας και δήθεν άλλοθι «καθ’ ημάς ανατολής») έστω και αργά τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και σε αυτήν την μικρή, βρίθουσα από ιστορία, πολιτισμό και ωραιότητα εσχατιά της ευρωπαϊκής ηπείρου;

Akenaton        

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νεστωρίδης avatar
  Νεστωρίδης 30/01/2013 08:13:14

  Kαλό, αλλά τι προτείνεις στην πράξη;

  • EΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
   EΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Νεστωρίδης 30/01/2013 10:16:03

   Aυτό το ερώτημα απαντάει καίρια στο άρθρο. Τι προτείνεις και που εφαρμόστηκε με επιτυχία αυτό που προτείνεις?
   Διότι έχουμε την τάση να θεωρούμε την Ελλάδα ομφαλό της γης ενώ είναι μόλις το 2% στην ΕΕ και το 0,00002% στον κόσμο...Κι άλλοι πιάσανε το μολύβι, το ποντίκι και το αλέτρι και έχουν χρόνια εφαρμόσει τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό αλλά PIIGS κατέληξαν κι αυτοί μαζί μας μόλις μπήκαν σε ενέργεια οι "οίκοι" που η Ευρώπη ακόμα το σκέφτεται να αποκτήσει και που φαίνεται να μην βιάζεται καθόλου σαν γνήσια "Ανατολίτισσα" επι του θέματος που είναι και η ουσία...
   Ο Φιλελευθερισμός μας δίδαξε οτι σήμερα κανένα Εθνος μόνο του , όσο και να σκάψει δεν πλουτίζει...

   • akenaton avatar
    akenaton @ EΠΙΚΟΥΡΟΣ 30/01/2013 12:29:06

    1."Μάλλιασε" το πληκτρολόγιο με τις προτάσεις μας! Σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο.
    2. Ποιούς εννοείτε; Μονάχα τους Ιταλούς μπορώ να σκεφτώ. Αν μας συγκαταλέγετε στην ίδια μοίρα με τους Ιταλούς, είστε λιγάκι αισιόδοξος. Δεν έχουμε καμία σχέση σας πληροφορώ και όποτε θέλετε το συζητούμε.
    3. Κάθε Έθνος κρέμεται από το ποδαράκι του στο νέο τοπίο των αγορών. Τι εννοείτε "μόνο" του; Έχετε κάτι άλλο στο μυαλό σας, πλην της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης ως απάντηση σε αυτή την μοναξιά; Ποιοί την πολεμάνε αυτή την ολοκλήρωση; Οι φιλελεύθεροι;

    • Ελευθερία avatar
     Ελευθερία @ akenaton 30/01/2013 13:28:41

     Μόνο που η ΕΕ δεν είναι φιλελεύθερη. Από το τύπωμα χρήματος, μέχρι τις επιδοτήσεις, τις ντιρεκτίβες και τους 30.000 νόμους μέχρι στιγμής, καθώς και τους μηχανισμούς διάσωσης, όλα αποδεικνύουν ότι είναι υπέρμαχος του (υπερ)κρατισμού. Ο Φρίντμαν είχε προβλέψει την αποτυχία του ευρώ. Ο Ρόθμπαρντ ότι δεν θα μείνουμε μόνο στο "ελεύθερο εμπόριο". Η Θάτσερ ήταν εναντίον της νομισματικής ένωσης και των γραφειοκρατικών Βρυξελλών. Και φυσικά ο φιλελευθερισμός είναι εναντίον οργανισμών τύπου ΔΝΤ το οποίο έφερε στους κόλπους της Ευρώπης η θιασάρχης της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" Γερμανία, που σήμερα επαινεί την Ελλάδα για τη φορομπηχτική επιδρομή του πρώην Κνίτη κ.Στουρνάρα.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Ελευθερία 30/01/2013 18:21:57

      Εδώ δεν μπορώ να διαφωνήσω και πολύ! Αυτή η ένωση με την γραφειοκρατία της, και την νομισματική της "παρθενία" δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Πιστεύω πως αυτό το σκηνικό ή θα αλλάξει ή θα καταπέσει. Θα δούμε!

     • Γεωργία avatar
      Γεωργία @ Ελευθερία 31/01/2013 14:47:24

      Έξοχη ανάλυση.!!!

     • Απορών avatar
      Απορών @ Ελευθερία 01/02/2013 01:26:19

      Φυσικά και ήταν εναντίον του ΔΝΤ οι φιλελεύθεροι όχι όμως επειδή ήταν... νεοφιλελεύθερο όπως λέει η Klein (ό,τι να 'ναι) αλλά επειδή ήταν κευνσιανό και δεν επέτρεπε διά της πτωχεύσεως το reset των οικονομιών, αλλά τις έβαζε σε μια διαδικασία αναβολής των μεγάλων αποφάσεων και όξυνσης των προβλημάτων. Εξάλλου, το πόσο λίγο φιλελεύθερο είναι το ΔΝΤ το βλέπουμε στην Ελλάδα με τους τεράστιους φόρους, το ανέγγιχτο δημόσιο κτλ.
      Ωστόσο, σε σχέση με το σοβιέτ μας, οτιδήποτε διαφορετικό είναι πιο φιλελεύθερο από εμάς, ακόμα και το ΔΝΤ! κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε... και τελοσπάντων είναι ένα πολύ καλό άλλοθι για τις κότες τους πολιτικούς μας που αντί να βγούνε και να εξηγήσουνε στον κόσμο τί συμβαίνει στην Ελλάδα του λένε "IMF made me do it!"...

     • akenaton avatar
      akenaton @ Απορών 01/02/2013 23:50:48

      Έξοχος!!!!!!!!!!!!

    • arkoudanews avatar
     arkoudanews @ akenaton 30/01/2013 14:12:20

     Έχουμε μπερδέψει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τη γερμανική ολοκλήρωση που οραματίζεται ο Σόιμπλε και τελικά συμφωνήσαμε να υιοθετήσαμε (και ορθώς το κάναμε) το ευρώ όχι το γερμανικό μάρκο. Έχετε ξαναδεί χώρα να πτωχεύει και το νόμισμά της να ανατιμάται διεθνώς;

     • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
      ΑποΜηχανηςΦτωχος @ arkoudanews 30/01/2013 14:51:52

      Μάλλον η Γερμανία δέχτηκε να μετονομάσει το Μάρκο και να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να το χρησιμοποιούν.( Ακόμα και οι υποδιαιρέσεις του Ευρώ το υποδηλώνουν.)

     • Γεωργία avatar
      Γεωργία @ arkoudanews 31/01/2013 14:49:04

      Και το θεωρείς καλό;
      Η εσωτερική υποτίμηση είναι αυτή που διέλυσε τον Νότο, επειδή οι Γερμανοί δεν ήθελα η ΕΚΤ να βάλει πλάτη στα χρέη τους.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ EΠΙΚΟΥΡΟΣ 31/01/2013 00:29:25

    Η επιβληθείσα παγκοσμιοποίηση τών αγορών είναι συγχρόνως καί ένας ολοκληρωτικός παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος.

    Τöo σημερινό σύστημα τής ιδιωτικής έκδοσης τού χρήματος μέ τά “κλασματικά αποθεματικά» τών τραπεζών θεσμοθετήθηκε από τήν Τράπεζα τής Αγγλίας, η οποία ιδρύθηκε το 1694. Στήν τράπεζα δόθηκε η δυνατότητα νά εκδίδει τά δικά της τραπεζογραμμάτια πρός τήν κυβέρνηση καί νά δημιουργεί εθνικό χρηματικό απόθεμα. Μόνο οι τόκοι τών δανείων έπρεπε νά καταβληθούν. Το χρέος ήταν μεταφερόμενο επ’ αόριστον. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα καί έχει επιβληθεί ώς παγκόσμιο τραπεζικό μοντέλο. Τό κρατικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί ποτέ και θα συνεχίζει να αυξάνεται καί θά αποτελεί τό χρηματικό απόθεμα κάθε κράτους. Ένα κράτος βέβαια μέ δικό του νόμισμα μπορεί καί νά τό μηδενίσει καί νά ξαναρχίσει νά δημιουργεί από τήν αρχή νέο χρηματικό απόθεμα, αλλά αυτό είναι δευτερεύον καί αφορά στενά τήν κλεπτοκρατική διάσταση τού εκάστοτε κράτους έναντι τών πολιτών του. Οι διεθνείς του όμως ανάγκες σέ αποδεκτά τραπεζογραμμάτια τό υποχρεώνει σέ εξωτερικό δανεισμό μέ παράδοση στούς δανειστές τού ελέγχου καί αφαίμαξης πηγών πραγματικού πλούτου πού ενδιαφέρει τούς παγκόσμιους ιδιώτες δανειστές.

    Η μαγκιά βέβαια τής όλης υπόθεσης έγκειται ότι ο ιδιωτικός έλεγχος τής έκδοσης τραπεζογραμματίων προς την κυβέρνηση περιέλαβε τήν αγγλική κοσμοκρατορία καί τίς κτήσεις της. Κατάφερε νά ελέγξει μέσω τής FED τίς ΗΠΑ καί όλες τίς υπόλοιπες χώρες πού αποτελούσαν αποικίες ή προτεκτοράτα (όπως η Ελλάδα) τών άγγλων επικυρίαρχων. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι επέτρεψαν καί τόν σκιώδη έλεγχο όλου τού δυτικού κόσμου καί επικεντρώθηκαν στίς χώρες παραγωγής τραπεζογραμματίων, τά οποία καί επεβλήθησαν ώς παγκόσμια αποθέματα καί αποδεκτά τραπεζογραμμάτια διεθνών συναλλαγών.

    Η σταδιακή ένταξη στό κυρίαρχο ιδωτικό σύστημα ελέγχου τού χρήματος χωρών όπως η κουμμουνιστική (!) Κίνα καί η καπιταλιστική (!) Ρωσία αποτελεί τόν στόχο τής παγκοσμιοποίησης καί φαίνεται (πρός στιγμή) ότι τό καταφέρνουν.

    Η κορυφή του συστήματος είναι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών [BIS] στη Βασιλεία τής Ελβετίας, μιά ιδιωτική τράπεζα πού ανήκει και ελέγχεται από τίς κεντρικές τράπεζες τού κόσμου, οι οποίες είναι οι ίδιες, ιδιωτικές εταιρείες. Κάθε κεντρική τράπεζα επιδιώκει νά κυριαρχήσει στήν κυβέρνησή της από τήν ικανότητά της νά ελέγχει τα δάνεια του Δημοσίου.

    Χαρακτηριστικά αυτού τού οικονομικού πολέμου σέ γενικές γραμμές είναι η πλήρης αυτονόμηση τού ιδιωτικού χρηματιστικού κεφαλαίου καί οι δολοφονικές του επιδρομές στίς πραγματικές οικονομίες διάφορων χωρών.

    Η παγίδα τού χρέους ορίστηκε σέ σειρά βημάτων. Τό 1971, τό δολάριο απελευθερώθηκε διεθνώς από τόν κανόνα χρυσού. Τα νομίσματα δέν είχαν εξάρτηση από τόν χρυσό καί αφέθηκαν νά “επιπλέουν” στίς αγορές συναλλάγματος καί νά ανταγωνίζονται μέ άλλα νομίσματα, καθιστώντας τα ευάλωτα στήν κερδοσκοπία καί χειραγώγηση. Τό 1973, μιά μυστική συμφωνία συνήφθη κατά την οποία οι χώρες τού ΟΠΕΚ θέ πωλούν τό πετρέλαιο μόνο σέ δολάρια καί η τιμή τού πετρελαίου έπρεπε νά αυξηθεί δραματικά. Μέχρι τό 1974, οι τιμές τού πετρελαίου είχαν αυξηθεί κατά 400 τοίς εκατό από τά επίπεδα του 1971. Χώρες πού χρειάζονταν πετρέλαιο αναγκάστηκαν νά δανειστούν δολάρια από τίς αμερικανικές τράπεζες.

    Το 1981, τό επιτόκιο τής FED αυξήθηκε στά 20 τοίς εκατό. Μέ 20% επιτόκιο, τό χρέος θά διπλασιαστεί εντός τεσσάρων ετών. Ως αποτέλεσμα, τό μεγαλύτερο μέρος τού κόσμου, επλήγη σοβαρά από τό χρέος. Μέχρι το 2001, αναπτυσσόμενα έθνη είχαν επιστρέψει τό κεφάλαιο πού αρχικά όφειλαν γιά τά χρέη τους έξι φορές πάνω, αλλά τό συνολικό χρέος τους είχε ήδη τετραπλασιαστεί, λόγω τής αποπληρωμής τόκων. Όταν τό κράτος οφειλέτης δέν μπορούσε νά πληρώσει τις τράπεζες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επενέβηαινε μέ δάνεια – άλλα μέ δεσμεύσεις. Οι οφειλέτες έπρεπε νά συμφωνήσουν μέ “μέτρα λιτότητας”.

    Βαρέθηκα νά ακούω γιά φιλελεύθερες, νεοφιλελεύθερες, σοσιαλοδημοκρατικές ή αναπτυξιακές πολιτικές. Όλες οι οικονομικές πολιτικές διαλύονται όταν έχουμε μεγάλη πιστωτική επέκταση καί ανάπτυξη καί ξαφνικά κλείνουν οι κάνουλες τού δανεισμού καί η οικονομία συντρίβεται, εφόσον βέβαια πραγματικές αξίες έχουν περάσει στά χέρια τών δανειστών κοπανιστού αέρα. Φτού καί από τήν αρχή νά ξαναδημιουργήσουν οι δούλοι αξίες, τίς οποίες θά τίς ιδιωποιηθούν στήν επόμενη κρίση.

    Η τάση είναι νά εισχωρήσει η οικονομικίστικη αυτή πολεμική μηχανή σέ όλες τίς χώρες, νά γίνει μιά άτυπη, αλλά ουσιαστικά η μόνη παγκόσμια κυρίαρχη τάξη.

    Νομίζω ότι η συγχώνευση τής κυρίαρχης αγγλοσαξωνικής χρηματιστικής ελίτ μέ τήν αντίστοιχη σιωνιστική έχει επιτευχθεί σέ μεγάλο βαθμό.
    Επιλογή της είναι η παγκοσμιοποίηση καί η μεθοδική διείσδυσή της σέ όλες τίς γεωγραφικές ενότητες τού πλανήτη. Συμπεριλαμβανομένων καί τής Ρωσίας καί τής Κίνας.

    Η δημιουργία σέ όλες τίς χώρες μιάς νέας τάξης ισχυρών μέ κριτήριο τόν χρηματιστικό τους πλούτο σηματοδοτεί καί τήν απαρχή δημιουργίας παγκόσμιας τάξης ευγενών, μέ κριτήριο ευγένειας αυτή τήν φορά τόν αριθμό τών ψηφιακών μηδενικών πού παρουσιάζουν οι λογαριασμοί τους.

    Η παγκόσμια ενοποιητική διαδικασία όλων αυτών τών νεοεξουσιαστών καθίσταται απόλυτα αναγκαία, γιατί μόνο μιά παγκόσμια ενοποιημένη ελίτ τών μηδενικών μπορεί νά εγγυηθεί μακροπρόθεσμα τήν εξουσία τους έναντι τών εκδουλοποιημένων ανθρώπινων μαζών.

    Η έδρα ή οι περιφεριακές έδρες αυτών τών «εξουσιαστικών» ομάδων διαμορφώνονται μέ ασύληπτη ταχύτητα καί θά αποτελέσουν στό μέλλον τά εξουσιαστικά βασίλειά τους. Ο στρατός επιβολής δέ, θά είναι οι εκάστοτε τοπικές κρατικές οντότητες, στήν ουσία διορισμένοι καί εντολοδόχοι κυβερνήτες.

    Η ιστορική εμπειρία μέχρι τώρα έχει δείξει ότι τό σύστημα τής εξουσιαστικής πυραμίδας θά εφαρμοσθεί ώς μοντέλο διαχείρισης τής νέας οικουμένης.

    Τό ερώτημα γιά τήν χώρα μας είναι πού θά ενταχθούμε ώς κράτος έθνος σέ αυτό τό νέο παγκοσμιοποιημένο σχήμα;
    Θά μπορέσει η χώρα μας (καί ο, αναγκαστικά, ταξικά διαστρωμένος πληθυσμός της) νά εισχωρήσει καί νά παραμείνει στίς παρυφές αυτής τής νέας (υπό δημιουργία) παγκοσμιότητας; ή θά ακολουθήσει τήν μοίρα μιάς άσημης δουλωμένης επαρχίας τού νέου Imperium;

    Άν θέλει νά διεκδικήσει μιά καλύτερη μοίρα πρέπει νά πολεμήσει. Καί επειδή ο πόλεμος χρειάζεται, πρωτίστως, οικονομικές λεγεώνες (πού δέν τίς έχουμε) πρέπει νά σκεφθούμε πολύ σοβαρά τί πολεμικές δυνατότητες μάς απομένουν.

    Επειδή σέ μιά τακτική οικονομική πολεμική σύγκρουση δέν έχουμε καμμιά πιθανότητα (εδώ ο αυτοβαυκαλισμός τού Σύριζα είναι πολύ επικίνδυνος), η μόνη δυνατότητα πού έχουμε είναι η ασύμμετρη οικονομική άμυνα, η οποία πρέπει νά πάρει υπόψιν της τί μπορούμε νά παρατάξουμε ώς άμυνα, τό μέγεθος καί τόν στόχο τής επίθεσης πού δεχόμαστε, πιθανές συμμαχίες, αποφυγή κινδύνου πλήρης κατάρρευσης καί άνευ όρων παράδοσης, καθώς καί δημιουργία σφριγηλού εσωτερικού μετώπου μέ παραμερισμό εκείνων τών στοιχείων πού αντιδρούν μέ κάθε τρόπο σέ οποιαδήποτε στράτευση.

    Ευκαιρία δοθήσεις, ελπίζω νά μπορέσω νά εξηγήσω επιγραμματικά, τί εννοώ μέ ασύμμετρη οικονομική άμυνα.

   • JE NE REGRETTE RIEN avatar
    JE NE REGRETTE RIEN @ EΠΙΚΟΥΡΟΣ 01/02/2013 23:31:23

    @ ΕΠΙΚΟΥΡΕ " διότι έχουμε την τάση να θεωρούμε την Ελλάδα ομφαλό της γής..."
    Δεν την θεωρούμε, Επίκουρε, ΕΙΝΑΙ η Ελλάδα ο ομφαλός της γής.

 2. Νικόλαος Μαυρίδης avatar
  Νικόλαος Μαυρίδης 30/01/2013 08:52:34

  "Λέγεται πως ανάμεσα στα 1720 και 1730 ευνουχίζονταν μέχρι 4000 αγοράκια τον χρόνο στην γείτονα χώρα, με σκοπό να γίνουν αστέρια της όπερας!", κοντολογίς στο μεσουράνημα του Διαφωτισμού! Και θα εφαρμόσουμε τις αρχές του Διαφωτισμού; Αφού απ'αυτές προήλθε η "Ροζ Φιλελεύθερη Αριστερά" που συμπλήρωσε πολιτιστικά τον οικονομισμό του Νεοφιλελευθερισμού. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δεξιά δεν είναι οι αξίες της Αριστεράς και η μηχανή ενοχοποίησης που παράγουν, αλλά οι εσωτερική διάσταση ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την συντηρητική, παραδοσιολατρική δεξιά. Η τελευταία συνιστά βαθύτατα ριζώματα της νεοελληνικής νοοτροπίας που δεν πρόκειται να ξεριζωθούν από έναν ταλιμπάν αναπτυξιακό φιλελευθερισμό, δεξιό ή αριστερό, διαφωτιστικό ή ρομαντικό. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, ολοκληρωτισμός είναι αυτό που αποκαλείται "Westernism", ήγουν ο πολιτιστικός και οικονομιστικός πολιτισμός του Φιλελευθερισμού. Η Δεξιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική πρέπει να αναζητήσει στηρίγματα στην παράδοση της Ανατολής, ώστε να ανανεώσει το δικό της πολιτιστικό δυναμικό και όχι στον μαραμένο Διαφωτισμό, ο οποίος όντως παράγει μόνον αστούς ευνούχους του δεξιού βουγιουκλακισμού της Φίνος Φιλμς και του ροζ αλμοδοβαρισμού της Αριστεράς. Οι αστοί, ότι και να κάνουν, καθηλωμένοι στην εξασφάλιση της υλικής θωράκισής τους θα άγονται και θα φέρονται από τις αστές συμβίες τους (τα πραγματικά παρασιτικά αφεντικά από την εποχή που η ξώβυζη του Ντελακρουά καθοδηγεί τα πλήθη ενάντια σε έναν φανταστικό Δεξιό Πατέρα προς αποκοπή και των δύο κεφαλών του.)

  • billysmart avatar
   billysmart @ Νικόλαος Μαυρίδης 30/01/2013 19:56:52

   πες τα μεεεγγγααααααλλλεεεε!!!!!!!!!!!!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νικόλαος Μαυρίδης 30/01/2013 21:59:20

   Λεκτική μπουγιαμπέσα, με απ'ολα όσα κατέβασε η φαντασιακή τράτα σας στον ντόκο της ανατολίτικης ψαραγοράς των επιθυμιών σας. Να ήταν τουλάχιστον νόστιμη ......

 3. ΗΛΕΚΤΡΑ avatar
  ΗΛΕΚΤΡΑ 30/01/2013 09:34:27

  ΜΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

 4. Kimon avatar
  Kimon 30/01/2013 09:38:16

  Πως ορίζετε τον φιλελευθερισμό; Παγκοσμιοποίηση, απαξίωση της εργασίας, καταστροφή της μεσαίας τάξης, νεοφεουδαρχία (δήμευση μικρής περιουσίας μέσω φόρων), αποβλάκωση της μάζας μέσω των ΜΜΕ, διατροφικός έλεγχος, πνευματικός ευνουχισμός μέσω της αποθέωσης του χρήματος και των «αγορών», εξαθλίωση πνευματική και υλική, εξαφάνιση των αντιστάσεων μέσω της απαξίωσης της ιστορίας και των εθνικών χαρακτηριστικών, μίξη των λαών με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση, να διευθύνει την οικονομία ένας πρώην κνίτης. Αυτός είναι ο ορισμός του φιλελευθερισμού!

  • Chris 1979 avatar
   Chris 1979 @ Kimon 30/01/2013 09:56:49

   Η απολυτη διαστρευλωση της εννοιας του φιλελευθερισμου φίλε Κίμωνα.........

  • Ελευθερία avatar
   Ελευθερία @ Kimon 30/01/2013 10:38:07

   Ναι, έτσι ορίζεται, αν είσαι οπαδός του Πάνου, του Αλέξη και του ποιητή Κουράκη, του Περισσού, του Μιχαλολιάκου, του διεστραμμένου με το ζιβάγκο, των εκσυγχρονιστών, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, της Κάτιας της Μακρή και της Όλγας της Τρέμη, και γενικά πιστός ταλιμπάν του κρατισμού.

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Ελευθερία 30/01/2013 20:14:35

    1. Πώς ορίζεται ο φιλελευθερισμός, αν είσαι οπαδός του Τζήμερου, της Μιράντας και του Βαλλιανάτου?
    2. Ποιους "εκσυγχρονιστές" εννοείτε? Στουρνάρα και Σία?
    3. Μακάρι σήμερα η Ελλάδα να είχε τη θέση στον κόσμο, στην οποία την είχε παραδώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ...

    • Ελευθερία avatar
     Ελευθερία @ Καβαλιώτης 30/01/2013 22:26:02

     1.Αν είσαι οπαδός του Τζήμερου, ορίζεται περίπου όπως ορίζεται και στους νεοδημοκράτες. Στην καλύτερη, και μάλλον πιο σπάνια, από απόσταση, στη χειρότερη με ξόρκια και σκόρδα. Ο ίδιος άλλωστε αν δεν κάνω λάθος, δεν πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει τον όρο ούτε μισή φορά. Αν είσαι της Μιράντας, επίσης δεν ορίζεται και πολύ εύστοχα, γιατί ΔΝΤ και φιλελευθερισμός είναι ασύμβατες πολιτικές, διαβάστε σχετική αρθρογραφία στα φιλελεύθερα ινστιτούτα, πχ Mises Institute. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του Βαλλιανάτου, οι περισσότεροι θα τον περιγράψουν έτσι όπως είναι. Ωστόσο, αφενός ο μέγας -ισόβιος από ό,τι φαίνεται- πρόεδρος Γκρέγκορι είναι από μόνος του ένα cancel και σαν πρώην σύμβουλος - ΜΚΟίστας και σαν νυν ΦΙΣ, αφετέρου όλοι μαζί, συν και οι 3 περιπτώσεις είναι πολύ υπέρ της ΕΕ, ο φιλελευθερισμός πάλι, κάθε άλλο.

     2.Γενικά όλη αυτή η ιστορική "σχολή".

     3.Καλά, αλλά ας μην αρχίσουμε να λέμε τι άλλο επίσης παρέδωσε και σε ποιους... Για το αν ήταν πάντως ή όχι κρατιστής, το λένε πρώτα και κύρια τα ίδια του έργα του.

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ Ελευθερία 31/01/2013 21:20:09

      Σαφής και ευγενική.
      Ο φιλελευθερισμός, έτσι όπως από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι τον εννοείτε, είναι ελάχιστα -έως καθόλου- γνωστός στην Ελλάδα.
      Ενδιαφέρον ότι παρακολουθείτε το antinews.
      Ευχαριστώ για την απάντηση.

  • Geros avatar
   Geros @ Kimon 30/01/2013 11:02:57

   Όχι αγαπητέ , αυτό που περιγράψατε είναι ο ορισμός του Σατανά.
   Χωρίς πλάκα , εδώ και αιώνες υπάρχουν παρόμοιες περιγραφές που αφορούν την έλευση του αντίχριστου.
   Για τον πραγματικό ορισμό του φιλελευθερισμού ανοίξτε κανένα βιβλίο!

   • Kimon avatar
    Kimon @ Geros 30/01/2013 15:06:32

    Η πολιτική τάξη χρησιμοποιεί ως Δούρειο Ίππο λεκτικά τον "φιλελευθερισμό" για να καλύψει τις πρακτικές του νεοφιλελευθερισμού. Η σύγχυση των εννοιών είναι και προφανής και δολία.

   • Καβαλιώτης avatar
    Καβαλιώτης @ Geros 30/01/2013 20:18:54

    Εσείς μπορείτε να μας δώσετε τον "πραγματικό" ορισμό του φιλελευθερισμού, γιατί τα βιβλία μας σώθηκαν?
    ......
    Αφήστε που στα βιβλία μπορεί κανείς να βρει ωραιότατους ορισμούς ακόμη και του κομμουνισμού ...

  • Αριστείδης Δ. avatar
   Αριστείδης Δ. @ Kimon 30/01/2013 11:31:44

   Τον φιλελευθερισμό όρισε σαφέστατα και με στυγνή ειλικρίνεια ο Μίλτον Φρήντμαν πριν απο 40 περίπου χρόνια, λέγοντας περίπου τα εξής:
   "H Aριστερά μας νικάει (Δεκαετία 60-70) στις μάζες γιατί στηρίζεται σε στέρεα Ιδεολογία. Πρέπει να κατασκευάσουμε και εμείς μια ιδεολογία πάση θυσία και ας είναι ψευδής. Αρκεί να πείσουμε πρώτα τον εαυτό μας οτι είναι αληθής. Τότε θα πείσουμε και τις μάζες."
   Ετσι γενήθηκε ο μύθος της απόλυτης "ελευθερίας των αγορών" (εννοείται των ισχυρών μόνον) που μας οδήγησε στον σημερινό Καζινοκαπιταλισμό και στις τεράστιες φούσκες των Υπερτραπεζών σαν την Leehman Brothers που σκάνε η μία μετά την άλλη και παρακαλούν απεγνωσμένα τα κράτη να τις σώσουν δια της σοσιαλιστικής μεθόδου της κρατικοποίησης...
   Το ψέμμα όπως και να το κάνουμε, εχει κοντά ποδάρια. Και ο Νεοφιλελευθερισμός ήταν ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ψέμμα, αφού η απελευθέρωση των αγορών ήταν μόνο για τους ισχυρούς. Δέστε τις τιμές των καρτέλ στην Ελλάδα που παραμένουν ελεύθερες μετα απο 6 χρόνια ύφεσης...
   Απελευθέρωση σε μια πίστα, την ίδια, όπου τρέχουν απο την ίδια αφετηρία ολύμπικς και παραολύμπικς και τερματίζουν στό ίδιο τέρμα...
   Αυτή τη "μικρή" λεπτομέρεια που είναι ο Διάβολος δεν μας είπαν οι νεοφιλελεύθεροι...Τα Σκανδιναυικά κράτη όμως την προσέχουν ως κόρη οφθαλμού, γι αυτό και ευημερούν. Πρώτα απ' όλα ξεχωρίζουν τις πίστες όπου θα τρέξουν οι μετέχοντες ανάλογα με τις φυσικές τους δυνάμεις...

   • Geros avatar
    Geros @ Αριστείδης Δ. 30/01/2013 12:24:31

    Η δήλωση που αποδίδετε στον Milton Friedman είναι φανταστική. Δεν έχω καταφέρει να βρω ποιος την φαντάστηκε αλλά είναι 100% αναληθής. Παρομοίως είναι και 100% αστήρικτα τα υπόλοιπα που αναφέρετε μιας και βασίζονται σε ελλιπείς γνώσεις και διαστρεβλώσεις της αληθείας.

    • Albert avatar
     Albert @ Geros 30/01/2013 16:08:04

     Έτσι ακριβώς

    • Αριστείδης Δ. avatar
     Αριστείδης Δ. @ Geros 30/01/2013 20:54:02

     Πολύ ταπεινόφρων είσαι Γέρο. Τάψαξες όλα? είσαι σίγουρος? Η σιγουριά θα ξέρεις οτι είναι ίδιον των ημιμαθών. Και απο το γενικό σου προφίλ αυτό προκύπτει αβίαστα καθώς και η δολιότητα των προθέσεών σου...Αν τα υπόλοιπα που αναφέρω ήταν αστήρικτα, δεν θα είχαμε κρίση ούτε κρατικοποιήσεις τραπεζών στις ΗΠΑ... Αλλά ξέρω, θα μου πείς πάλι οτι αυτά είναι ανακρίβειες όπως και το ότι η Leehman brothers χρεωκόπησε.
     Εν πάσει περιπτώσει, το ποιός απο τους δυό μας λέει αλήθεια δεν θα το πω εγώ αλλα οι αναγνώστες μας . Εσύ μπορείς να λες τα δικά σου βέβαια...

     • Geros avatar
      Geros @ Αριστείδης Δ. 30/01/2013 22:18:58

      Αγαπητέ ο Friedman ήταν ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του εικοστού αιώνα , κάθε του κουβέντα αναλύθηκε , διυλίστηκε , ακόμα και κακοποιήθηκε. Αν είχε πει τέτοια κολοσσιαία κοτσάνα εσείς δεν νομίζετε ότι θα είχε γίνει πρωτοσέλιδο καμιά χιλιάδα φορές? Έψαξα και ξαναέψαξα και δεν την βρήκα πουθενά.
      Τι άλλο θέλετε τώρα? Να βγείτε και από πάνω που μεταφέρετε την κάθε αστήρικτη μπουρδολογία?
      Αν εγώ βγω και πω "Ο Ελύτης είχε πει ότι η ποίηση είναι μια τεράστια βλακεία" , το βάρος της απόδειξης της ηλιθιότητας αυτής πέφτει σε εσάς που την ακούτε ή σε εμένα που την ξεστόμισα?
      Άντε τώρα ! Λίγη ντροπή δεν βλάπτει , αμολάτε κοτσάνες και μετά όταν σας εγκαλούν λέτε και για ημιμαθείς. Όση γνώση σας λείπει τόσο θράσος έχετε!

     • EPIKOYROS avatar
      EPIKOYROS @ Geros 30/01/2013 23:32:08

      Δεν ειδα ποτε την παραμικρή απόδειξη, βιβλιογραφία κλπ στα όσα λες. Και ο τρόπος που μιλάς σε χαρακτηρίζει, όπως και εμένα. Σε σένα ειδικά δεν οφείλω και δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω τίποτε . Το τι κοτσάνες έχεις αμολύσει σ' αυτό το site το ξέρουν οι αναγνώστες. Ο,τι δεν εξυπηρετεί το σκοπό σου το "λένε ακτιβιστές της αριστερας-κρυφοκομμουνιστές ή ανάρχες" Ο Μαρξ για σενα ήταν ενας απ' αυτούς. Βεβαίως και δεν θα ψάξω να βρώ το βιβλίο του Φρίντμαν και τη σελίδα όπου γράφει αυτά που λέω για χάρη σου. Οι αναγνώστες όμως καταλαβαίνουν και χωρίς άλλη απόδειξη οτι η απελευθέρωση των αγορών απο κάθε έλεγχο του κράτους οδηγεί τους πολλούς φτωχούς σε μεγαλύτερη φτώχεια και τους λίγους πλούσιους σε μεγαλύτερο πλούτο. Ο βενζινάς της επαρχίας δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να ρίξει τις τιμές του κι ας είναι απόλυτα ελεύθερος αφου δεν έχει πρόσβαση στα διυλιστήρια. Ούτε ο βαρκάρης τον Βερνίκο που έχει Offshore και ήθελε να γίνει και υφυπουργός...Επομένως ο απλός αναγνώστης καταλαβαίνει χωρίς αποδείξεις οτι ο Φρίντμαν ψεύδονταν ενσυνείδητα όταν λάνσαρε τον Νεοφιλελευθερισμό επωφελούμενος της κατάρρευσης του "υπαρκτού" γι αυτό δεν είχε και ενδοιασμούς να το δηλώσει...

     • Geros avatar
      Geros @ EPIKOYROS 31/01/2013 00:35:59

      Αριστείδης , Επίκουρος και Φοιτητής πετάγεστε και απαντάτε ο ένας για τον άλλον και καρφώνεστε , ή μάλλον καρφώνεσαι μιας και είναι το ίδιο πρόσωπο.
      Άλλο ένα παράδειγμα τώρα , απάντησα στον Αριστείδη και μου απάντησε ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ αλλά ως Αριστείδης!
      "Βεβαίως και δεν θα ψάξω να βρώ το βιβλίο του Φρίντμαν και τη σελίδα όπου γράφει αυτά που λέω για χάρη σου". ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ , όχι αυτά που λέει ο Αριστείδης!
      Μπορεί να κάνει κάτι το site για αυτό? Προφανώς πρόκειται για πιτσιρικά που μπαίνει και δουλεύει τον κόσμο.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Geros 31/01/2013 11:38:59

      Μπορεί και να πρόκειται για καιροσκόπο άνεμο αγαπητέ Geros με προτίμηση τις αναρτήσεις μου, ποιός ξέρει.

     • EPIKOYROS avatar
      EPIKOYROS @ Geros 31/01/2013 23:12:00

      εντάξει, πες τα επιχειρήματά σου υπέρ του νεοφιλελευθερισμού, απάντα επι της ουσίας, και άσε τη βιβλιογραφία να την βρούν οι αναγνώστες. Αυτοί θα κρίνουν αν είναι σωστή η δική μου ή η δική σου αλήθεια. Εγώ απο Ιερά εξέταση και ανάκριση δε θα σε περάσω αν και ξέρω οτι οι "πηγές" που επικαλείσαι είναι κατα κανόνα ψευδείς...

    • Απορών avatar
     Απορών @ Geros 01/02/2013 01:30:14

     Η Klein... ποιος άλλος; Το δόγμα του σοκ είναι απίστευτο βιβλίο... όποιος θέλει να μάθει να κάνει τεράστια λογικά άλματα με δεξιοτεχνία οφείλει να το διαβάσει...

     • Απορών avatar
      Απορών @ Απορών 01/02/2013 11:23:04

      Απάντηση στο ερώτημα περί του ποιος έγραψε ότι ο Φριντμαν είπε τα αναφερόμενα...

     • aristidis D. avatar
      aristidis D. @ Απορών 01/02/2013 13:50:32

      Αυτό ήταν το ερώτημα φίλε Απορών?

     • Απορών avatar
      Απορών @ aristidis D. 01/02/2013 15:48:29

      Ε... σε συγκεκριμένο ερώτημα του Gerou απάντησα και αναφέρω ποιο ήταν... δεν καταλαβαίνω την παρέμβαση...

   • akenaton avatar
    akenaton @ Αριστείδης Δ. 30/01/2013 12:42:35

    Έχετε μάλλον μια μικρή σύγχιση ..... Από την άποψη ορισμού του φιλελευθερισμού εννοώ.

   • Geros avatar
    Geros @ Αριστείδης Δ. 01/02/2013 12:10:50

    Νομίζω ότι βρήκα την αρχή του μύθου που ανακυκλώνει ο Αριστείδης - ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ή όπως στο καλό λένε το συγκεκριμένο troll.
    Η δήλωση είναι φυσικά ψευδής ,για φανταστείτε κάποιον σαν τον Friedman να παραδέχεται ότι ακολουθεί μια ψευδή ιδεολογία, ούτε παιδιά του δημοτικού δεν θα το έλεγαν. Μάλλον παιδί του δημοτικού είναι ο τύπος που το ανακυκλώνει .... Όμως έχει μέσα της ένα ψήγμα αληθείας που νομίζω ότι το βρήκα (και ως πολύ μετριόφρων έπρεπε να το πω).
    Νομίζω ,χωρίς να είμαι σίγουρος , ότι ο μύθος γεννήθηκε από την ιδρυτική διακήρυξη του Mont Pelerin Society. Φυσικά ο άνθρωπος πίσω από την ίδρυση του Mont Pelerin Society δεν είναι ο Friedman αλλά ο Hayek , αλλά για μυθοπλάστες αυτά λίγη σημασία έχουν. Η διαπίστωση λοιπόν πίσω από την ίδρυση της οργάνωσης αυτής ήταν ότι εκείνη την εποχή (1947) δεν υπήρχε φιλελεύθερο ρεύμα μεταξύ των διανοουμένων και ότι η σοσιαλιστική ιδεολογία είχε κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων. Η ίδρυση λοιπόν του Mont Pelerin Society ήταν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα "φιλελεύθερο ρεύμα" μεταξύ των διανοουμένων. Φυσικά οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή (μεταξύ τους και ο Friedman) είχαν απόλυτα φιλελεύθερες πεποιθήσεις , δεν προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο για κάτι που θεωρούσαν ψευδές αλλά για κάτι το οποίο θεωρούσαν απολύτως αληθές.

    Έτσι κάπως νομίζω ξεκίνησε η ιστορία , η τρίχα έγινε τριχιά , το 1947 έγινε δεκαετία του 1960 , ο Hayek έγινε Friedman και η αλήθεια έγινε ψέμα.
    Από καιρό είχα αναρωτηθεί πως τόσοι και τόσοι αριστεροί συνωμοσιολόγοι που έχουν πάρει την κάθε κουβέντα του Friedman και την έχουν ξεχειλώσει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο , δεν έχουν πιάσει στο στόμα τους το Mont Pelerin Society? Το όνομα του αρκετά μυστηριακό , οι συμμετέχοντες σε αυτό .... φιλελεύθερα τέρατα , οι περισσότερες συναντήσεις είναι πίσω από κλειστές πόρτες , προσφέρεται για συνωμοσίες. Να μάλλον που τελικά το έπιασαν στο στόμα τους , προφανώς όμως τόσο παραποιημένο που δεν αναγνωρίζεται με την πρώτη ματιά.

    • Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
     Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Geros 01/02/2013 19:17:06

     Kαι τώρα που ολοκλήρωσες την έρευνα αγαπητέ Γέρο, πες μας τελικά, η απόλυτη απελευθέρωση των Τραπεζών μετά το 1990 που τους επέτρεψε να έχουν κάθε είδους παρατραπεζικές και χρηματιστηριακές δραστηριότητες και απο κοντά τους η "απελευθέρωση" των ασφαλιστικών γιγάντων και των πάσης φύσεως χρηματηστηριακών εταιρειών και Funds, δεν είναι ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ για την σημερινή κρίση που άρχισε στην Αγγλία το 2007, πέρασε στις ΗΠΑ το 2008 και τώρα στρογγυλοκάθισε στην Ευρώπη βουλιάζοντας υπερωκεάνια σαν την Αγγλία και την Ιταλία και τσακίζοντας στα βράχια βαρκούλες σαν εμάς και την Πορτογαλία?
     Επιμένεις ακόμα στην απελευθέρωσή τους, τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους ζητούν κρατικοποίηση για να σωθούν?

     • JE NE REGRETTE RIEN avatar
      JE NE REGRETTE RIEN @ Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 01/02/2013 23:44:48

      Πάντως εμένα ο Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ γιά πιτσιρικάς δεν μού φαίνεται..

 5. βαγόνι avatar
  βαγόνι 30/01/2013 09:43:53

  Η σημερινή εκδοχή του φιλελευθερισμού,στίς αναπτυγμένες χώρες,
  δίνει αριθμούς που φτάνουν στο 90-95% για τη μισθωτή εργασία...
  σε μιά χώρα,όπου το 40% είναι αυτοαπασχαλούμενοι μικρο-ιδιοκτήτες,
  μικρο-αφεντικά,τί ακριβώς θα προσφέρει;
  Κι'ο "ευρωπαικός διαφωτισμός"τί ακριβώς θα αντικαταστήσει σε μιά
  διάχυτη κουλτούρα-ερζάτς,μία mixed culture ανατολικών αισθημάτων
  και δυτικής περιεργείας, μιά ειδική "καθ'ημάς" φόρμουλα διαφυγής
  απο τα δικά τους επιβεβλημμένα και αναπότρεπτα μονοπάτια;
  Δεν ισχυρίζομαι ότι έχετε άδικο, δεν βλέπω όμως η πρόταση υιοθεσίας
  της σημερινής έκφρασης του δυτικού φιλελευθερισμού να περπατάει....
  Ο αναγκαίος εξορθολογισμός οικονομικών,πολιτικών και κοινωνικών
  σχέσεων δεν καταλύει την ιστορικότητα εθνών και κοινωνιών...συνομιλεί
  και διορθώνει....διαφορετικά,θα εκφραστεί ως επιβεβλημμένος έξωθεν
  αυταρχισμός,δηλ.αυτό που ζούμε σήμερα...κι'έσείς θα συνεχίζετε να
  αγανακτείτε για όλο το αριστερο-κεντρώο-δεξιό φάσμα του "βαλκανικού
  ανορθολογισμού" και να το ξορκίζετε εις μάτην...
  Θα μου πείτε...και τί θα γίνει,θα συνεχίσουμε έτσι;...μια πιό επιχειρησιακή
  διέξοδος προυποθέτει άλλο πλησίασμα των ανθρώπων...αυτό που γίνεται
  σήμερα παραείναι οριακό για να δουλέψει....και εν πάσει περιπτώσει,είναι
  εξαιρετικά άδικο να γίνει scape-goat της νεοελληνικής αβελτηρίας, ο κατα
  τα άλλα συμπαθέστατος κ. Στουρνάρας!

  • Αριστείδης Δ. avatar
   Αριστείδης Δ. @ βαγόνι 30/01/2013 11:53:36

   Αγαπητέ βαγόνι υποκλίνομαι στη σκέψη και το επίπεδό σου!!!

 6. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 30/01/2013 10:01:32

  "εφαρμόζοντας έστω και αργά τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό"

  Ο "ευρωπαϊκός διαφωτισμός" αναπτύχθηκε πάνω καί λόγω τής 'ανάπτυξης' τής πολλά υποσχόμενης καί αχανούς αμερικανικής ηπείρου.
  Τό ίδιο πείραμα (εξαγωγής τών "φωτισμένων δημοκρατικών αρχών στούς αδαείς") επαναλαμβάνεται, καιρό τώρα, στήν Απω Ανατολή καί Κεντρική Ασία, μέ τό όνομα "παγκοσμιοποίηση"), πλήν όμως συναντά κάποιες δυσκολίες, τουτέστιν οι αδαείς περί τά δημοκρατικά ιδεώδη παίρνουν τά σώβρακα τών φωτισμένων δυτικών πού, μέ τή σειρά τους, διαπιστώνουν τήν γύμνια τών φιλοσοφικών 'αρχών' τους καί τήν τύφλα τού διαφωτισμού τους.
  Τό αποδεικνύει αυτό άλλωστε καί η διαφορά αντιλήψεως τού όρου φιλελεύθερος (liberal, libertarian) σέ 'φιλελεύθερες' ΗΠΑ καί 'συντηρητική' (κατά βάθος άν καί κοιτίδα τού διαφωτισμού) Ευρώπη (δικαίως ονομασθείσα έτσι από τόν αρχαίο έλληνα γεωγράφο).

  • akenaton avatar
   akenaton @ ειδωλοκλάστης 30/01/2013 16:55:24

   Δεν στέκομαι σε φιλοσοφικούς όρους, πολιτικές ταμπέλες και τεχνητούς διαχωρισμούς. Διαφωτισμός = ισότητα, ελευθερία, αλληλεγγύη που στηρίζονται στην κοινή λογική, την επιστήμη και την γνώση. Φιλοσοφικά και πολιτικά αυτό. Οικονομικά = οικονομία της αγοράς, αλλιώς Καπιταλισμός. Πολύ χοντρικά και πολύ περιληπτικά φυσικά. Αυτές οι αρχές ποτέ δεν έγιναν κυρίαρχο ρεύμα στην Ελλάδα. Ποτέ! Ούτε καν ισχυρό ρεύμα. Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο λόγος που αυτή την ύστατη στιγμή δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να μεταρρυθμίσουμε, να αλλάξουμε, να μοιράσουμε τα βάρη, να τιμωρήσουμε. Πρέπει να ενστερνισθούμε κάποιες από αυτές τις αρχές, έστω και με ταχύρυθμα σεμινάρια αναγκαστικής αποδοχής. Τουλάχιστον την οικονομία της αγοράς διάολε! Αλλιώς, από που περιμένουμε σωτηρία; Από το δημόσιο που έχει χρεοκοπήσει την χώρα; Απλή λογική φίλε Γουάτσον!

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ akenaton 30/01/2013 18:09:33

    "Ελευθερία, ισότης, αδελφότης, (αλληλεγγύη)" ήταν τό κενού περιεχομένου σύνθημα πού γκρέμισε τούς- πρό πολλού υπονομευμένους-βουρβώνους βασιλείς, πρός ώφελος τής 'οικονομίας τής αγοράς' καί τής ήδη τότε υποταγμένης (στούς τραπεζίτες) Αγγλίας.
    Ολοι οι -ισμοί άλλωστε, όλως τυχαίως, έκτοτε (άν όχι εξαπαρχής) αυτούς ωφέλησαν, κρίνοντας τόσο εκ τού αποτελέσματος όσο καί εκ μακράς ερεύνης (1700-1922) τών "καλών" τους προθέσεων.
    BTW Sherlock,
    Η Γκόλντμαν Σάκς ανέλαβε νά προωθήσει τήν Ρώσικη 'αγορά' τίς προάλλες.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/01/2013 10:05:53

  Ε,και λοιπον.Δεν πα να λενε οτι θελουν.Οι δυναμεις της φυσεως δεν αναχαιτιζονται.Κατι που διελυσε την Σοβιετικη Ενωση και αναγκασε την Κινα να προσαρμοσθει δεν ειναι δυνατον να σταματησει απο την Ελλαδα.
  Φωναζουν ολοι γιατι φοβουνται ολοι για το βολεμα τους.Αλλά η ετυμηγορια του 20ου αιωνα που ολα δοκιμασθηκαν εχει βγει.

  • GLAD avatar
   GLAD @ ψυχραιμια 30/01/2013 11:46:29

   Πάντα με "ψυχραιμία" και σχεδόν πάντα σωστός.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ GLAD 30/01/2013 20:04:47

    Ακριβώς

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ ψυχραιμια 30/01/2013 20:26:21

   "Oι δυνάμεις της φύσεως δεν αναχαιτίζονται"...
   ήτοι, η λατρεία του τετελεσμένου και το "τέλος της ιστορίας".
   H αποθέωση του "προοδευτικού" χαρακτήρα του καζινο-καπιταλισμού:
   Tίποτε δεν αλλάζει, όλα μένουν (πρέπει να μείνουν) όπως έχουν συμβεί.

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 30/01/2013 10:10:24

  Ακόμα και στις δυτικές χώρες, οι αμιγώς φιλελεύθεροι κομματικοί σχηματισμοί πάντοτε μένουν στο πολιτικό περιθώριο από μόνοι τους και χρειάζονται τη στήριξη των συντηρητικών κομμάτων για να συν-κυβερνήσουν, ή, επειδή παίζουν τον ρόλο του μπαλαντέρ, τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατικών. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε όλο το δυτικό κόσμο. Λοιπόν, καλό είναι, όσοι είστε οπαδοί τέτοιων κομμάτων, να το αντιληφθείτε, για να μην έχετε αυταπάτες και να πάψετε να κλαψουρίζετε σαν τις γεροντοκόρες, που ενώ ήταν εμφανίσιμες και με προίκα κανείς δεν τις ήθελε, γιατί δεν εκτίμησε τα προσόντα τους (όχι ότι έφταιγαν οι ίδιες σαν χαρακτήρες, ποτέ αυτό....).
  Δεν αποτελεί από την άποψη αυτή πρωτοτυπία η Ελλάδα, όσο και αν θέλει ο όψιμος μέντορας του φιλελευθερισμού Στέλιος Ράμφος να πιστεύει το αντίθετο (αυτός που έλεγε ότι ο Μπετόβεν δεν είναι τίποτα μπροστά στον Πέτρο Μπερεκέτη και διάφορα άλλα φαιδρά άκρως νεορθόδοξα, αλλά τώρα λέει ότι ο Γρηγόριος Παλαμάς φταίει για όλα και άλλα φαιδρά άκρως "φιλελεύθερα").

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΒΙΣ 30/01/2013 17:12:10

   Μόνο με δύο οικονομικά οχήματα μπορούμε να βγούμε (τρόπος του λέγειν, θεωρείστε πως εννοώ να απαγκιστρωθούμε) από την απόλυτη αδράνεια στην οποία έχουμε περιπέσει. Το ένα είναι η κομμουνιστική επανάσταση (το λέει ξεκάθαρα το ΚΚΕ, το υποννοούν κάποιοι άλλοι) και ο παρεπόμενος κεντρικός σχεδιασμός και έλεγχος του οικονομικού μοντέλου παραγωγής, το άλλο είναι η Ελεύθερη Οικονομία της Αγοράς ή αλλιώς ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. Αυτό δεν το υιοθετεί ξεκάθαρα προς το παρόν κανένας, άρα παραμένει "ορφανό της κρίσης". Ε, ήρθε η ώρα να το υιοθετήσει η κοινωνία ή τουλάχιστον το κομμάτι της που εξακολουθεί να μην παραδίνεται.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ akenaton 30/01/2013 22:26:57

    Αστειευεστε βεβαια! Η παγκοσμια κοινωνια ζει δυο αιωνες υπο τον καπιταλισμο, αν εξαιρεσουμε για καποιες χωρες το ιντερμετζο του σοβιετικου κομμουνισμου (που στην ουσια ηταν κρατικος καπιταλισμος). Το ερωτημα ειναι πως θα μπορεσουμε να δημιουργησουμε (οχι η Ελλαδα μονη της, ο κοσμος) μια σωστη Μη Ανεξελεγκτη Οικονομια της Αγορας. Οσο για την Ελλαδα μας, βαυκαλιζοντα οσοι νομιζουν οτι μπορουμε να ορισουμε τα του οικου μας οσο καιρο θα ειμαστε ενα απλο προτεκτορατο.

 9. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 30/01/2013 10:16:37

  Και κάτι άλλο: Ολα τα περιοδικά και έντυπα που είναι τρέντυ την τελευταία δεκαετία, από Athens Voice, Lifo, κάτι Book Review, μέχρι Βήμα και Καθημερινή και Σκάι τον φιλελευθερισμό επαγγέλονται. Ολοι οι πανεπιστημιακοί που βγαίνουν στην τηλεόραση ή γράφουν σε έντυπα διαμόρφωσης κοινής γνώμης, αν δεν είναι αριστεροί, είναι φιλελεύθεροι ή, συχνά, αριστεροφιλελεύθεροι. Η προβολή της κλασικής συντηρητικής δεξιάς (δεν εννοώ της χρυσαυγίτικης ακροδεξιάς) πού γίνεται; Ουσιαστικά, μόνο από κάποιους μεμονωμένους σχολιαστές και αρθογράφους και από ορισμένα ιστολόγια, συχνά περιθωριακά.
  Η Lifo ακόμα και δωρεάν διανέμεται και τη διαβάζει ο κόσμος στο μετρό, ώστε το "διαφωτιστικό" μήνυμα του φιλελευθερισμού να φτάνει παντού....
  Μην παραπονιέστε λοιπόν ότι σας λείπει το βήμα. Βήματα έχετε και άφθονα στη διάθεσή σας. Θα με κάνετε να θυμηθώ την ιστορία με εκείνη που της έφταιγαν οι τρίχες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν κοντή και δεν έφτανε....

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΒΙΣ 30/01/2013 17:06:17

   Ε, όχι και ο Κωστόπουλος οπαδός του Διαφωτισμού και Φιλελεύθερος! Έλεος, αυτοί ψωμίζονταν δεκαετίες ολόκληρες από το ντοβλέτι και πουλούσαν σοσιαλισμό πολυτελείας, Οργουελική ισότητα (με τις αφεντιές τους στο ρόλο των γουρουνιών) και μεταμοντέρνο λαϊφ στάιλ στις wannabe περσόνες της Πασοκικής λαίλαπας που χυλοποίησε την κοινωνία και κατέστρεψε την χώρα.

 10. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 30/01/2013 10:33:40

  Το προηγούμενο σχόλιο είναι η επιβεβαίωση των όσων γράφεις φίλε Akenaton. Το ψάρι δε βρωμάει από το κεφάλι μόνο, αλλά ολόκληρο. Όσα περιγράφεις είναι ο θρίαμβος της προπαγάνδας δεκαετιών της μεταπολίτευσης, ο θρίαμβος του διαζυγίου με τον ορθολογισμό. Όλες οι έννοιες μπερδεμένες, ένας αχταρμάς, μια τρικυμία στο κρανίο. Με θυμηδία παρακολουθούσα χθες την συμπαθή δημοσιογράφο Καλογεροπούλου να μην αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στην απεργία και στον αποκλεισμό των δρόμων. Ο δημόσια εκφερόμενος πολιτικός λόγος έχει ευνουχίσει όντως κάθε δημιουργική και ορθολογιστική δύναμη σε αυτό τον τόπο.

  • Αριστείδης Δ. avatar
   Αριστείδης Δ. @ MAYRO XABIARI 30/01/2013 11:12:50

   Ναι έτσι είναι. Αν όμως εμείς δεν την είχαμε πατήσει απο το κακό μας το κεφάλι, θα την είχαμε σίγουρα πατήσει όπως οι αδελφοί μας Ιρλανδοί απο τις Τράπεζες, που είναι ακόμα χειρότερα...Τουλάχιστο τώρα έχουμε παρηγοριά γιατί λέμε, φταίξαμε και εμείς εκτός απ' τα λαμόγια πολιτικούς που έχουμε και μας δίνουν το παράδειγμα...

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Αριστείδης Δ. 30/01/2013 12:21:20

    Βέβαια αν την πατούσαμε από τις τράπεζες θα είχαμε τουλάχιστον σωστό κράτος και δομές και θα ξανάπαιρνε μπροστά η μηχανή, όπως έγινε με την Ιρλανδία που σαφώς είναι καλύτερα από μας που παλεύουμε ακόμα με τα θεμελιώδη κι ούτε με ένα φορολογικό της προκοπής δεν έχουμε.

    • Αριστείδης Δ. avatar
     Αριστείδης Δ. @ MAYRO XABIARI 30/01/2013 21:01:06

     Ελα όμως που οι Ιραλνδοί δεν συμφωνούν μαζί σου αγαπητέ MAYRO XABIARI και πιστεύουν οτι είναι σαφώς χειρότερα απο εμάς. Αλλωστε έχουν μεγαλύτερο έλλειμα και μόλις πρόσφατα η τρόικα τους επέβαλε νέα μέτρα. Οι κατασχέσεις σπιτιών εκεί είναι πολύ περισσότερες απο τις δικές μας και οι σοβαροί Ιρλανδοί δεν βλέπουν καν φώς στο βάθος του τούνελ όπως μάταια προσπαθούν να τους πείσουν οι δανειστές τους...Και εν πάσει περιπτώσει, όταν έχουν καταρρεύσει τα σπίτια και των δυό μας απ' τα θεμέλια, έχει καμμιά σημασία το ποιός έπαθε κάπως λιγώτερες ζημιές απο τον άλλον τη στιγμή που ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ χασανε τουλάχιστο απο μία γενιά ανθρώπων?

 11. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 30/01/2013 10:54:15

  Αγαπητέ Akenaton, ευνουχισμένη σε αυτό τον τόπο είναι η κοινή λογική.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Γιάννης Φαίλτωρ 30/01/2013 12:17:59

   Καλημέρα! Πέστα Γιάννη.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιάννης Φαίλτωρ 30/01/2013 12:45:51

   Ε, αυτό δεν λέω αγαπητέ Ιωάννη;
   "στο μάλλον οριστικό διαζύγιο που έχει λάβει η ελληνική κοινωνία από οποιαδήποτε έννοια Ανοχής, Ορθολογισμού και Μεταρρύθμισης."
   Η κοινή λογική και ο Διαφωτισμός κάπου τελικά συναντήθηκαν. Και για αιώνες συμπορεύτηκαν. Προσφάτως, πάνε να χωρίσουν οι δρόμοι τους αλλά αυτό δεν έχει ακόμη συντελεστεί. Θα δούμε.

  • Η Αλίκη των θαυμάτων avatar
   Η Αλίκη των θαυμάτων @ Γιάννης Φαίλτωρ 30/01/2013 14:45:55

   Επίσης σ΄αυτόν τον τόπο ευνουχισμένη είναι και η φαντασία και η ελεύθερη σκέψη και η ελεύθερη έκφραση και η ελεύθερη δημιουργία.
   Γι αυτό, δεν έχουμε χρόνο να στεναχωρηθούμε για πιθανό ευνουχισμό του φιλελευθερισμού. Για τον Νεοφιλελευθερισμό δε, ούτε λόγος.
   Ας καταλήξει και πριμαντόνα.

 12. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 30/01/2013 11:00:20

  Ποιός έχει σήμερα τα κότσια να απαντήσει στον αγρότη που απαιτεί "να του λύσει το κράτος τα προβλήματα" : " λύσ'τα μόνος σου, ελευθερος επαγγελματίας είσαι !"

  Αλλα πως να γλυτώσει το πετροβόλημα ο φιλελευθερισμός , σε μιά Ελλάδα με φόρους τοσο ψηλούς και τόσο άδικους, που δεν τους έβαζε ούτε ο φίλος του Α.Παπανδρέου Νυερέρε στην σοσιαλιστική Τανζανία? Δικαιούται λοιπόν ο κόσμος να πάρει κοτρώνες , όχι απλά πέτρες!

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ ΣΤΕΛΙΟΣ 30/01/2013 20:06:51

   Σωστά! Αλλά, αν ήθελε κανείς να είναι δογματικά συνεπής, τότε θα έπρεπε να απαντήσει και στην τράπεζα, που απαιτεί "να της λύσει το κράτος τα προβλήματα": "λύσ'τα μόνη σου, ανώνυμη εταιρία είσαι!".
   Κατά τα λοιπά, ως προς τη φορολογία, συμφωνώ και επαυξάνω ...

 13. Νικόλαος Μαυρίδης avatar
  Νικόλαος Μαυρίδης 30/01/2013 11:09:06

  "Λέγεται πως ανάμεσα στα 1720 και 1730 ευνουχίζονταν μέχρι 4000 αγοράκια τον χρόνο στην γείτονα χώρα, με σκοπό να γίνουν αστέρια της όπερας!", δηλαδή εντός της εποχής του Διαφωτισμού!Και θα (συνεχίζουμε) να εφαρμόζουμε τις αρχές του Διαφωτισμού; Οι οποίες βεβαίως είναι οι αρχές της λογικής, ενώ όλες οι άλλες εποχές και οι πολιτισμοί βουτήξαν εξ απαλών ονύχων στην μαρμίτα του παραλογισμού. Πόση παράλογη και αυθαίρετη θρασύτητα θα μας πουλήσει ακόμη ο Westernism, στην φιλελεύθερη, αριστερή και δεξιά εκδοχή του;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νικόλαος Μαυρίδης 30/01/2013 12:49:09

   Θα αστειεύσετε φυσικά! Η Ιταλία του 18ου αιώνα τι σχέση είχε με τον Διαφωτισμό; Το παράλογο μπορείτε να το δείτε και να το μελετήσετε καλά αν θέλετε. Δυστυχώς μέσα του ζούμε όλοι ως ελληνική κοινωνία εδώ και δύο σχεδόν αιώνες με μικρές εξάρσεις - υπερβάσεις συλλογικότητας.

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ akenaton 30/01/2013 14:42:31

    "Η Ιταλία του 18ου αιώνα τι σχέση είχε με τον Διαφωτισμό;"

    Τήν ίδια μέ τήν Αναγέννηση.

 14. καπτεν avatar
  καπτεν 30/01/2013 11:17:26

  Οι φιλελευθεροι ειναι υπερ της ανοικτης κοινωνιας και της απεριοριστης αναπτυξης της Προσωπικοτητας. Αυτα στην Ελλαδα θεωρουνται αμαρτιες. "Ειμαστε ισοι απεναντι στο νομο αλλά όχι Ιδιοι" ( δηλ δεν υπαρχει ισο-θυμια και ο καθεις εχει διαφορετικες φιλοδοξιες, ικανοτοτητες, βαθμο δεσμευσης και τυχη). Ετσι στην Ελλαδα οποιος ξεχωριζει, η επιτυχια και το χρημα θεωρουνται αμαρτιες και "υποπτα" πραγματα. Η ρηση να ψοφησει η "κατσικα του γειτονα εχει μεγαλη απηχηση". Γιαυτο, λογω μη υψηλης κοινωνικης αναγνωρισης επικρατησε ο κυνισμος των επιτυχημενων. Βεβαια η ισοπεδωση αυτη εχει αριστερες ριζες γιαυτο στη νεα Ελλαδα η αριστερα θα πληρωσει ιδεολογικα και πολιτικα μεγαλο τιμημα (φαινεται και στις δημοσκοπησεις απο τον Ιουνη κι μετα) .

 15. Ο Μίτος της Αριάδνης avatar
  Ο Μίτος της Αριάδνης 30/01/2013 11:43:37

  α)Ο "φιλελευθερισμός" με την κλασική έννοια του όρου αναφέρεται στο πολιτικό κίνημα που γεννήθηκε μαζί με την άνοδο της αστικής τάξης το 18ο αιώνα. Αποτέλεσε την ιδεολογία της, τον τρόπο με την οποίο η αστική τάξη κατανόησε τον κόσμο. Εν μέσω του Διαφωτισμού, πρώτα με την Αμερικανική και στη συνέχεια με τη Γαλλική Επανάσταση, τέθηκε από την αστική τάξη το αίτημα της διακυβέρνησης από πολιτικούς αντιπροσώπους. Η "φιλελεύθερη αρχή" στο συνταγματικό δίκαιο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αρχή του κράτους δικαίου. Κατοχυρώνει ένα πλαίσιο ατομικών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα αυτά της ισότητας, της ανεξιθρησκείας και της ιδιοκτησίας, και προστατεύει το άτομο περιορίζοντας την ισχύ της εκτελεστικής εξουσίας που πηγάζει από τη "δημοκρατική αρχή", δηλαδή την αρχή της πλειοψηφίας.

  β)Η αντίληψη αυτών των διανοητών χαρακτηρίζει σήμερα ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου φιλελευθερισμού έχοντας πάρει το όνομα "νεοφιλελευθερισμός"[εκκρεμεί παραπομπή]. Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη πρεσβεύει την απόσυρση του κράτους από κάθε δραστηριότητα και ρυθμιστικό ρόλο πέραν του στρατού, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Αντιμάχεται οποιαδήποτε κοινωνική διάσταση στο ρόλο του κράτους, θεωρώντας την εμπόδιο για την ελεύθερη ανάπτυξη της αγοράς, οι νόμοι της οποίας μπορούν να ρυθμίσουν από μόνοι τους τη λειτουργία της κοινωνίας. Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη αντιμάχεται επίσης τον συνδικαλισμό και την ύπαρξη πολιτικών προστασίας των εργαζομένων με το ίδιο σκεπτικό. Τέλος, δεν παραδέχεται την ύπαρξη κοινωνίας αλλά την ύπαρξη μόνο των ατόμων.
  Τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη εφάρμοσαν για πρώτη φορά στην πράξη ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή, η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη Μ. Θάτσερ στην Μ. Βρετανία και η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων υπό τον Ρ. Ρήγκαν στις ΗΠΑ.

  Το α) με το β) τα χωρίζει ΑΒΥΣΣΟΣ.

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ Ο Μίτος της Αριάδνης 30/01/2013 11:54:40

   Συμπέρασμα Μίτε της Αριάδνης. Ο Φιλελευθερισμός μπορεί να κρατήσει τους ...αδένες του, ο Νεοφιλελευθερισμός όμως, μια χαρά θα είναι ως ευνουχισμένος.

  • Αριστείδης Δ. avatar
   Αριστείδης Δ. @ Ο Μίτος της Αριάδνης 30/01/2013 12:02:02

   Απολυτως ΣΩΣΤΟΣ!!! 1000+++++++
   Και το β) μας οδήγησε στην ΚΡΙΣΗ.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Ο Μίτος της Αριάδνης 30/01/2013 12:21:30

   Ιστορικά σωστό ,αλλα άσχετο , Μίτε. Κανένας δεν πρεσβεύει σήμερα ένα τέτοιο σύστημα με μιά αγορά τελείως ανεξέλεγκτη.

   Ανάμεσα στο "β" το δικό σου, και στο "ω" (κάθομαι αραχτός στο καφενείο και περιμένω επιδότηση) μεσολαβούν πολλά γράμματα.

  • Geros avatar
   Geros @ Ο Μίτος της Αριάδνης 30/01/2013 13:07:28

   Δεν φταίτε εσείς , πέσατε θύμα της wikipedia ! Δεν είναι πραγματική εγκυκλοπαίδεια αγαπητέ και είναι λάθος να την βλέπετε έτσι. Ειδικά η Ελληνική που εσείς κομμάτι της μας παραθέσατε είναι γεμάτη σκουπίδια.
   Ας δούμε λεπτομερώς τα σκουπίδια που εν αγνοία σας προφανώς μας παραθέσατε:
   1."Αντιμάχεται οποιαδήποτε κοινωνική διάσταση στο ρόλο του κράτους" . Απόλυτος λανθασμένο , όλοι οι φιλελεύθεροι που σήμερα τους θεωρούμε "νεοφιλελεύθερους" ήταν υπέρ τις ύπαρξης φόρων υπέρ των αδυνάτων της κοινωνίας. Ήταν ΟΛΟΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Ήταν εναντίων σε συστήματα δήθεν κοινωνικής προστασίας αδυνάτων που κατέληγαν στο να περνούν λεφτά από τους φτωχούς και τα δίνουν στην μεσαία τάξη.
   2."Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη αντιμάχεται επίσης τον συνδικαλισμό". Απόλυτος λανθασμένο. Ο συνδικαλισμός είναι δικαίωμα που ΟΥΔΕΠΟΤΕ αμφισβητήθηκε από κανέναν. Το να κρίνει κάποιος τον καπελωμένο από σκοπιμότητες συνδικαλισμό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είσαι εναντίων του συνδικαλισμού , απλά θέλει την απελευθέρωση του. (από οραματιστές του χάους στην Ελλάδα , από την Μαφία στην Αμερική).
   3."Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη αντιμάχεται .... την ύπαρξη πολιτικών προστασίας των εργαζομένων"
   Απόλυτος λανθασμένο. Ο νεοφιλελευθερισμός αντιμάχεται σε πολιτικές προστασίας των εργαζομένων που τελικά καταλήγουν να προστατεύουν όλους τους άλλους εκτός από τους εργαζομένους , επίσης σε πολιτικές "προστασίας" που είναι σε βάρος των ανέργων. Δεν ισχυρίστηκαν ποτέ ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν απροστάτευτοι και χωρίς δικαιώματα απέναντι στην ασυδοσία κανενός.
   4."δεν παραδέχεται την ύπαρξη κοινωνίας αλλά την ύπαρξη μόνο των ατόμων." Καλά αυτό είναι .... ασχολίαστο , αυτός που το έγραψε δεν έχει προφανώς διαβάσει ποτέ κανέναν νεοφιλελεύθερο , τι άλλο να πω? Έχω την υποψία ότι μπορεί ο συγγραφέας να μπέρδεψε τους Friedman και να διάβασε τίποτα που έχει γράψει ο γιος του Milton Freedman που είναι αναρχοφιλελεύθερος , η απλά να είναι άσχετος....
   5."Τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη εφάρμοσαν για πρώτη φορά στην πράξη ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή" Αυτό είναι ένας μύθος στον οποίο έχω αναφερθεί και εγώ και ο Akenaton στο παρελθόν και βαριέμαι να τον αναλύω πάλι ... Τέλος πάντων , ψέμα είναι. Ακόμα δε και αυτά που αναφέρει για Thatcher και Reagan είναι υπερβολές , στοιχεία πολιτικών νεοφιλελευθερισμού είχαν όπως και εκατοντάδες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

   Συμπερασματικά αγαπητέ η μόνη άβυσσος που βλέπω εγώ είναι ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην αρλούμπα από την wikipedia.

   • O Mίτος της Αριάδνης avatar
    O Mίτος της Αριάδνης @ Geros 30/01/2013 15:57:52

    Όχι κύριε. κανενός θύμα ΔΕΝ έπεσα. Απλά ανήκουμε σε ιδεολογικά αντίθετους κόσμους. Μπορείτε να το σεβαστείτε χωρίς να αισθάνεστε την ανάγκη να αμυνθείτε επιτιθέμενος. Αυτό που εσείς περιγράφετε ή προσπαθείτε να αμφισβητήσετε (για δικούς σας λόγους), εγώ το ζω και ξέρω πολύ καλά ακριβώς τι είναι και ποιούς εξυπηρετεί.

    • Geros avatar
     Geros @ O Mίτος της Αριάδνης 30/01/2013 17:15:08

     Η αλήθεια σας δηλαδή αγαπητέ αφού το ζείτε όπως είπατε είναι ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ , το ίδιο ισχυρίζονται και όλοι οι ανά τον κόσμο θρησκευόμενοι για τις δικές τους αλήθειες.
     Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας , το λέω πολλά χρόνια τώρα άλλωστε. Η στράτευση στην αριστερά είναι μια θρησκευτικού τύπου εμπειρία.
     Η τεράστια εξάπλωση των αριστερών ιδεοληψιών στην Ελληνική κοινωνία (ακόμα και σε μη αριστερούς) εν μέρη οφείλεται και στο ότι ο λαός μας είναι παραδοσιακά βαθιά θρησκευόμενος. Είναι άρα επιρρεπής σε υπεραπλουστεύσεις , καλοί - κακοί , Θεός - Διάβολος , εκμεταλλευτές - εκμεταλλευόμενοι. Δυστυχώς για όλους εσάς ο πραγματικός κόσμος είναι πολύπλοκος , γεμάτος ανατροπές ,γκρίζες ζώνες , καλούς με κακές προθέσεις και καλές προθέσεις με καταστροφικές συνέπειες.

  • Albert avatar
   Albert @ Ο Μίτος της Αριάδνης 30/01/2013 16:12:21

   Ένα εύγε απο μένα γι' αυτό το σχόλιο

 16. γιατι? avatar
  γιατι? 30/01/2013 11:54:11

  γιατι δεν ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα?αν αργήσουν να το κάνουν τα αποτελέσματα θα φανούν μετά από χρόνια και η Ελλάδα θα έχει χάσει μέρος της αναπτυξιακής της δυναμικής εις βάρος του κοινωνικού συνόλου...τι περιμένουν να συγκρουστούν με τις συντεχνίες?μπορεί να είναι αναρίθμητες,αλλά στο σύνολο είναι μια χούφτα άνθρωποι που δεσμεύουν όλον τον τόπο!
  επίσης αν θέλει ο σαμαρας να φαίνεται κύριος και πρωτομάστορας των μεταρρυθμίσεων να τις αρχίσει με το σινάφι του,κάποια στιγμή πρέπει να περιορίσει τους βουλευτές στον μικρότερο δυνατό αριθμό,άλλωστε το υποσχέθηκε!επίσης να καταργήσει το ακαταλόγιστο των υπουργών και οι βουλευτές να παραπέπονται στα δικαστηρια,όχι σε προανακριτικές που κουκουλώνουν περιστατικα...
  και με τις ιδιωτικοποιήσεις δεν ακούγεται κιχ...
  ουτε και με την κεντρικη διοικηση και τους ΟΤΑ εχει αλλαξει κατι..αναμορφώθηκε?μπηκε η ηλεκτρονικη διακυβέρνηση?τιποτα!και για τους νομους που προστατευουν επαγγελματα,μονοπωλια καια γορες τα ιδια...ακομα και με τις ενστασεις διαγωνισμωνσ τα δικαστηρια ή για φορολογικους λογους και αυτές ακομα συνεχιζουν να σπαταλουν πολυτιμο χρονο που αποτρεπει επενδυσεις...
  αυτα ειναι τα προβληματα.και συμπληρωματικα ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ,ΟΤΑ ΚΤΛ να διοριζονται με γραπτο ΑΣΕΠ και οσοι διοριστηκαν με γραπτο ΑΣΕΠ να απολαμβανουν προαγωγων και μισθων,οτι αξιοκρατικοτερο υπαρχεισ το δημοσιο ειναι,σε αντιθεση με οσους την σκαπουλαραν τα χρονια που υπαρχει το ΑΣΕΠ.
  γιατι δεν τα πραττει ολα αυτα?αν τα πραξει θα αλλαξει το κλιμα,η ανεργια συντομα θα περιοριστει,αφου επενδυσεις θα ρθουνε,δεν ερχονται οι επενδυσεις με παρακαλια,αλλα οταν βλεπουν σοβαρο περιβαλλον γι αυτες και χαμηλη φορολογια,αληθεια τι θα γινει με αυτο το χουνερι?που ακουστηκε αναπτυξη με τετοια φορολογια?οτι φορολογια εχει η ιρλανδια θα πρεπε να εχουμε...και αν ετσι δεν μπορουν να πληρωθουν οι υπαλληλοι του δημοσιου,να απολυθουν ολα τα ρουσφετια που παρεκαμψαν τον γραπτο ασεπ απο τοτε που υπαρχει...

  τα ξερουν ολα αυτα αλλα δεν κανουν τιποτα και την πληρωνουν εκατομμυρια κοσμου,που αργα η γρηγορα θα στραφει στους νεοκομμουνιστες...
  εχουν χασει την επαφη με την πραγματικοτητα?

  • akenaton avatar
   akenaton @ γιατι? 30/01/2013 21:47:49

   Πολύ σωστά τα "γιατί" σας αγαπητέ γιατί?!

 17. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 30/01/2013 12:10:55

  Αγαπητέ Akenaton, ο ευνουχισμός της ελληνικής κοινωνίας ξεκινά από το 1831. Της ελληνικής δεξιάς από το 1944 (βλ. "Δεκεμβριανά"). Για να μην μακρυγορήσω επί του πρώτου, ας περάσω στο δεύτερο. Η κομμουνιστική ανταρσία του Δεκεμβρίου '44 αλλά και το προηγηθέν κίνημα του ναυτικού το '43, δεν θα έπρεπε να έχουν αποτελέσει αιτία, πρόσχημα και άλλοθι για την τότε αγγλόδουλη ακόμη επίσημη δεξιά (βλ. Τσουδερός) για να εναγγαλισθεί τους δοσιλόγους, μαυραγορίτες και κουκουλοφόρους της κατοχής εν ονόματι του αντικομμουνισμού. Η ιστορία και ο λαός, πολύ δε μάλλον η πατριωτική δεξιά (βλ. αστική τάξη) αυτού του τόπου, δεν μπορούν να ξεχάσουν τις συντακτικές πράξεις της περιόδου '44 - '47 που παρέδωσαν τα άτομα αυτά "άσπιλα και άμωμα" στην κοινωνία για να την καταδυναστεύσουν εκ νέου, με άλλους πάτρωνες αυτή τη φορά, ως τις μέρες μας (βλ. παρασιτική οικονομική ολιγαρχία). Οπως το ΚΚΕ, για άλλα θέματα, έτσι και η δεξιά ουδέποτε καταδίκασε τις πράξεις εκείνες και δεν απένειμε "τα του καίσαρος τω καίσαρι", έστω και εκ των υστέρων.Υπό τις συνθήκες αυτές, κάθε δεξιός συνοδεύεται από "ενοχικά σύνδρομα" και καθίσταται λίαν ευάλωτος στην αριστερή προπαγάνδα και ιδεοληψία, χαρακτηριζόμενος ως "συνεργάτης των ναζί".Ισως τελικά, το πραγματικό πρόβλημα του τόπου να είναι ότι κανείς ποτέ δεν θέλησε να παραδεχθεί τα λάθη του ώστε να μπορεί να τα διορθώσει.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Θεόδωρος 30/01/2013 16:07:08

   Σε αυτά που λέτε, έχετε κατά τη γνώμη μου πολύ δίκαιο.

 18. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 30/01/2013 12:38:46

  Η εποχή του Διαφωτισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Γονιμοποίησε τις Δυτικές κοινωνίες, γέννησε τον κλασσικό φιλελευθερισμό και το σοσιαλισμό αλλά όλα αυτά έχουν κλείσει μάλλον τον κύκλο τους. Πάμε για άλλα.
  Όσο για τη δαιμονοποίηση του αποκαλούμενου Νεοφιλελευθερισμού υπάρχει ένα πολύ ωραίο βιβλιαράκι του Τζων Κέννεθ Γκαλμπρέηθ με τίτλο "Μια συνοπτική ιστορία της οικονομικής ευφορίας" στο οποίο υποστηρίζει ότι πίσω από κάθε φούσκα που οδηγεί σε οικονομική κρίση βρίσκεται ένα και μόνο πράγμα: Η κερδοσκοπία. Ένα άλλο, πολύ παλιό, κατατοπιστικό βιβλιαράκι για το θέμα είναι το Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds του Charles Mackay όπου εξηγείται η απόδραση του κόσμου από τη λογική σε περιόδους φούσκας.
  Μετά από κάθε τέτοια κρίση υπάρχουν δυνάμεις εξισορρόπησης και ρύθμισης των πραγμάτων. Μετά τα πράγματα χαλαρώνουν και απορρυθμίζονται και καθώς η ανθρώπινη φύση δεν μπορεί να αλλάξει ,γεννιέται μια νέα φούσκα. Κάποιοι θα πουν ότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό του καπιταλισμού που πρέπει να τον γκρεμίσουμε κλπ.
  Ας μη μένουμε στα θεωρητικά ιδεολογικά σχήματα αποδίδοντάς τους ιδιότητες που δεν έχουν. Μάλλον αποτελούν εργαλεία μετατόπισης και νομιμοποίησης ισχύος είναι. Αυτό είναι και ο νεοφιλελευθερισμός της απορρύθμισης. Τώρα είναι μάλλον ο καιρός των ρυθμίσεων. Ραντεβού στην επόμενη φούσκα.
  Ο τόπος μας πάντως έχει άλλα προβλήματα να επιλύσει πρώτα, αν κρίνουμε από τις τελευταίες αναρτήσεις.
  Αλήθεια πως θα σας φαινόταν ο ελληνοχριστιανικός φιλελευθερισμός σαν ιδεολογικό σχήμα;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιάννης Φαίλτωρ 30/01/2013 16:05:29

   Κατά την γνώμη μου αγαπητέ Φαίλτορα, οι βασικές αξίες, οι ιδέες και οι παρακαταθήκες του Διαφωτισμού είναι πάντα και παντού παρούσες. Μονάχα που στην χώρα μας ποτέ δεν έγιναν κυρίαρχες στην κοινωνία και ως εκ τούτου διαρκώς αμφισβητούνται ακόμη και από την κοινωνία την ίδια! Ο Διαφωτισμός και η συνεπαγόμενη ελευθερία του ατόμου, κινδυνεύουν μονάχα από την υπερβολή του "politically correct" και του "μεταμοντέρνου πολιτικού υποκειμένου" που αρχίζει να δομείται αργά και σταθερά επικίνδυνα, στις κοινωνίες δυτικών χωρών που έχουν "κορεσθεί" από πολιτικές και ατομικές ελευθερίες, όπως επίσης και έχουν ξεπεράσει τα οικονομικά τους προβλήματα.

 19. Nik avatar
  Nik 30/01/2013 13:02:20

  Υπάρχει και ένα ακόμη έλειμμα που δεν αναφέρεις Akenaton: αυτό της άγνοιας του Συντάγματος και του παραμερισμού του από το σύνολο. Την φράση "ποιος το χέζει το Σύνταγμα" την είπε ανώτερος κρατικός λειτουργός. Οκτώ στα 10 νομοσχέδια περιέχουν αντισυνταγματικές διατάξεις. Δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο.

  Το Σύνταγμα είναι το βασικό καταστατικό στο οποίο στηρίζεται μια χώρα και μια κοινωνία. Αντί αυτού έχουμε τσιτάτα στυλ "νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη" και άλλα φαιδρά. Σε αυτό το κλίμα δεν τολμά κανείς να αντισταθεί.

  • cielo avatar
   cielo @ Nik 30/01/2013 13:32:11

   Ποιο Συνταγμα αγαπητε?
   Αυτο στο οποιο αναφερθηκε ο Μαΐλης τον Απριλιο του '10 στο κεντρικο δελτιο του Μεγκα δηλωνοντας οτι το ΚΚΕ διαφωνει και δεν το ψηφισε και συνεπως δεν το αναγνωριζει? (Μεχρι και ο Πρετεντερης σαλταρε!)
   Και ηρθε μετα και η Αλεκα και υποστηριξε την αποψη του Μαΐλη?
   Και δεν ανοιξε μυτη ουτε στην Βουλη ουτε πουθενα αλλου?
   Και μετα περιμενουμε απο τον απλο πολιτη να σεβαστει το Συνταγμα?
   Γιατι να το κανει ο απλος πολιτης οταν ο καθε "εθνοπατερας" το εχει χ***μενο??

 20. Γιώργος Π. και ... avatar
  Γιώργος Π. και ... 30/01/2013 13:10:18

  Το μόνο σίγουρο είναι πως ο φιλελευθερισμός έχει την τάση σαν ιδεολογικό ρεύμα να αυτο-ευνουχίζεται, υπερβαίνοντας τα όρια της ελληνικής επικράτειας (ιστορικά και γεωγραφικά).
  Θα ήμουν περίεργος να γω την αντίδραση του Άνταμ Σμιθ στο "μεταφυσικό" αντάμωμα με τους Χάγιεκ και Φρίντμαν.
  Η λογική λέει πως είτε κατενθουσιασμένος θα τους έπνιγε στις αγκαλιές, είτε απλά ...θα τους έπνιγε!
  Πέρα από το χιούμορ, η έννοια του φιλελεύθερου ανταγωνισμού συνέβαλε ιστορικά στην τεχνολογική ανάπτυξη, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και από την άλλη η άκρατη ειδωλοποίησή του, στην πληθωριστική (κατά-)χρηση στης έννοιας "ελευθερία", με ό, τι αυτό συνεπαγόταν.
  Τα κέρδη έγιναν τόσο ισχυρά ως κίνητρο ώστε να πατεντάρεται ακόμη και η εφεύρεση θεραπειών για χρόνια ή αυτοάνοσα νοσήματα, οι εταιρίες αποθρασύνθηκαν κυριολεκτικά, ενώ οι οικονομικές φούσκες -υπό το πέπλο της επενδυτικής οικονομίας- ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
  Έξαρση της φτώχειας, των κοινωνικών ανισοτήτων, ασύδοτη δράση των λεγόμενων "αγορών", ως παρερμηνεία της φιλελεύθερης αντίληψης, που επεκτάθηκε σε αντίθεση με τη συντηρητική Θάτσερ (σε αυτό την παραδέχομαι τουλάχιστον) και σε άλλα πεδία ....απελευθέρωσης (αναρχοκαπιταλισμός αλά Νόζικ), με συνέπεια να συμπλέουν σε φιλελεύθερους σχηματισμούς όλων των ειδών οι «απελευθερωμένοι» (βλ. Δράση).

  Το ακόμα πιο τραγικό είναι πως εδώ και μισή ώρα που ξέκλεψα λίγο χρόνο για να διαβάσω το αγαπημένο μου μπλοκ μαζί με έναν από τους δυνατούς αρθρογράφους του, είχα την "τύχη" να ακούσω την Αλέκα και (αν και δεν θεωρούμαι αριστερός) να κουνήσω καταφατικά το κεφάλι σαν μηχανικό σκυλάκι, διακοσμητικό.
  Η φράση της ήταν περίπου: «Αυτοί έχουν αποφασίσει να φορολογούν και τον άνεργο, αν είχε τη τύχη να κληρονομήσει ένα σπίτι, ή το είχε αγοράσει με στεγαστικό. Λες και θα τρώει τα τούβλα ή τους σοβάδες για να ζήσει και πρέπει με ΜΗΔΕΝΙΚΟ εισόδημα να τον φορολογούν!!!!».
  Νομίζω πως σε αυτή τη συγκυρία που βρισκόμαστε, έχουμε (ανεξάρτητα από ιδεολογικές αναφορές) περισσότερα πράγματα, που μας ενώνουν, σε σχέση με όσα μπορεί να μας χωρίζουν.
  Και τελικά θα πρέπει αυτή η τυρρανία να λάβει ένα τέλος...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος Π. και ... 30/01/2013 21:46:23

   Λέτε: "Νομίζω πως σε αυτή τη συγκυρία που βρισκόμαστε, έχουμε (ανεξάρτητα από ιδεολογικές αναφορές) περισσότερα πράγματα, που μας ενώνουν, σε σχέση με όσα μπορεί να μας χωρίζουν."

   Δεν ξέρετε πόσο συμφωνώ !!!!!!!!!!!!!!!!
   Καλό βράδυ.

 21. Geros avatar
  Geros 30/01/2013 13:52:28

  Δυστυχώς μια ανώριμη κοινωνία πάντα θα αναζητεί πατερούληδες , προστάτες , σωτήρες και θα φοβάται την ελευθερία.
  Ρώτησα παλιότερα την μια κόρη μου όταν ήταν μικρή : "θες να πω στην μαμά να σταματήσει να σε πιέζει τόσο πολύ να διαβάσεις?". Όχι! Απάντησε. Μου εξήγησε μετά ότι ήταν ικανοποιημένη από το μοίρασμα των ρόλων , της μαμάς να επιβάλει και αυτής να αντιδρά!
  Έτσι και η Ελληνική κοινωνία , δεν θέλει την ελευθερία γιατί βαθιά μέσα της καταλαβαίνει ότι δεν είναι αρκετά ώριμη για να την διαχειριστεί.
  Σε αντίθεση όμως με την κόρη μου που ωρίμασε κάποτε (λέμε τώρα) η Ελληνική κοινωνία δεν ωριμάζει , και αυτό γιατί όλοι αυτοί οι πατερούληδες , προστάτες και σωτήρες δεν έχουν συμφέρον να την αφήσουν να ωριμάσει.
  Οπότε εφευρίσκουν έναν τεράστιο μπαμπούλα , ένα τέρας χωρίς προηγούμενο που θα φάει τους δύσμοιρους Έλληνες , πως το λένε αυτό το τέρας? Φιλελευθερισμό φυσικά!
  Η ελευθερία του να αγοράζουμε και να πουλάμε στην τιμή που θέλουμε και όχι στην τιμή που θα μας ορίσει ο πατερούλης (που φυσικά θα θησαυρίσει από το δικαίωμα του να επιβάλει τιμές) βαφτίστηκε "ασυδοσία των αγορών".
  Η δυνατότητα να μεταφέρουμε γνώση , προϊόντα και κεφάλαια ανά τον κόσμο (μια διαδικασία που έχει μειώσει στο μισό μέσα σε 20 χρόνια τους ανθρώπους στον πλανήτη που αμείβονται με λιγότερο από ένα δολάριο την μέρα), ονομάστηκε "εφιάλτης της παγκοσμιοποίησης"
  Η δυνατότητα να παραχθεί πλούτος από περιουσιακά στοιχεία που έμεναν ανεκμετάλλευτα ή αντιπαραγωγικά εκμεταλλευόμενα από διορισμένους με φακελάκι βουλευτού κηφήνες , ονομάστηκε "παράδοση εθνικού πλούτου στα συμφέροντα"
  Σε όλο αυτό προστέθηκε και η σύγχυση του φιλελευθερισμού με πράγματα διαμετρικά αντίθετα με αυτόν : υπερβολική φορολόγηση , γιγάντωση διαπλεκομένων επιχειρηματιών, διασώσεις τραπεζιτών , κατάργηση ατομικών ελευθεριών , έλλειψη νομικής προστασίας των αδυνάτων και φτιάχτηκε ο μπαμπούλας που τρομάζει τα μικρά παιδάκια.
  Μακάρι κάποια στιγμή τα παιδάκια να ξυπνήσουν.
  Μέχρι τότε θα τρώνε όλο το φαγάκι τους από τους πατερούληδες - προστάτες τους και θα συνεχίσουμε να ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό μιας χώρας που νομίζει ότι για όλα φταίει το κράτος και παρόλα αυτά το θέλει ακόμα μεγαλύτερο!

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ Geros 30/01/2013 16:29:49

   ''Σε όλο αυτό προστέθηκε και η σύγχυση του φιλελευθερισμού με πράγματα διαμετρικά αντίθετα με αυτόν : υπερβολική φορολόγηση , γιγάντωση διαπλεκομένων επιχειρηματιών, διασώσεις τραπεζιτών , κατάργηση ατομικών ελευθεριών , έλλειψη νομικής προστασίας των αδυνάτων και φτιάχτηκε ο μπαμπούλας που τρομάζει τα μικρά παιδάκια.''

   Όταν οι ασκούντες την εξουσία αυτοχαρακτηρίζονται ως εκφραστές του φιλελευθερισμού, του κομμουνισμού, του σοσιαλισμού κ.λ.π., ενώ με κάθε τρόπο διαστρεβλώνουν και δυσφημούν στην πράξη αυτό που τάχα εκπροσωπούν, τα... μικρά παιδάκια που παλεύουνε να επιβιώσουν κάτω από αρνητικές γι αυτά συνθήκες κι ασφυκτικές πιέσεις, μάλλον λίγο ενδιαφέρονται για θεωρίες και λεπτομερείς αναλύσεις. Η ζωή είναι μία, σύντομη και έχει γίνει ήδη ΑΒΊΩΤΗ. Τα γιατί και τα διότι, οι θεωρητικές έρευνες σε βάθος, είναι πλέον για όσους έχουνε την πολυτέλεια να φιλοσοφούν διάγοντες στο απυρόβλητο. Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Άρα πατερούληδες – προστάτες και λοιποί υπηρέτες του δημόσιου συμφέροντος, μπορούν να συνεχίσουν να εισπράττουν τα 7.000 € μηνιαίως, συστήνοντας τα 580 € στα ....παιδάκια που φοβούνται τους μπαμπούλες. Ε; Μιά απλοϊκή ερμηνεία αποτολμώ.....

   • Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
    Αριστείδης-ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ Πέτρος 01/02/2013 19:44:49

    Μια απλοική ερμηνεία που όμως ειναι ΟΛΗ Η ΟΥΣΙΑ και ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ της συζήτησης εδώ μέσα...

 22. TasosC avatar
  TasosC 30/01/2013 14:26:13

  ''Οι δουλειές του σπιτιού «ευνουχίζουν» τους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα''
  ''Σύμφωνα με τον Σαμπίνο Κόρνριτς, ερευνητή του Ινστιτούτου Χουάν Μαρτς της Μαδρίτης, ο οποίος είναι ο διευθυντής της έρευνας, «τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας συμμετέχει περισσότερο στις δουλειές που είναι παραδοσιακά αφιερωμένες στις γυναίκες, κάνουν λόγο για μικρότερο αριθμό σεξουαλικών επαφών».''
  Αυτό είναι ευνουχισμός . Τα υπόλοιπα είναι στη φαντασία ορισμένων!!

 23. hellasatt avatar
  hellasatt 30/01/2013 14:36:13

  Η δεξιά-κεντροδεξιά-συντηρητική-φιλελεύθερη κλπ (δώστε όποιο χαρακτηρισμό θέλετε) παράταξη υπήρξε τα τελευταία χρόνια ο ιδεολογικός καρπαζοεισπράκτορας της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Είναι θετικό ότι η κοινή λογική ξαναβγαίνει στο προσκήνια και ας αφήσουμε όσα λένε όσοι τη μία μέρα μιλούν για μνημόνια και την άλλη για αεροψεκασμούς...

 24. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 30/01/2013 14:42:19

  Ἕνα ἀπὸ τὰ ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους εἶναι ὅτι μιὰ ζωὴ κυνηγοῦσε μειονεκτικὰ ἕναν «Εὐρωπαϊκὸ Διαφωτισμὸ» ποὺ φτιάχτηκε ἀπὸ ἄλλους, γιὰ ἄλλους, σὲ ἄλλα ἐδάφη καὶ ἄλλα ἱστορικὰ παρελθόντα, καὶ ὡς ἀντίδραση καὶ ἀπάντηση σὲ καταστάσεις ποὺ οὐδέποτε ὑπῆρξαν στὰ καθ' ἠμᾶς..

  Τὸ ζητούμενο, κατὰ τὴν ἐμὴν δόξαν, εἶναι ἡ δόμηση ἑνὸς σύγχρονου κράτους ἀκριβῶς πάνω στὴν «ἑτερότητά» μας, ἀκριβῶς κατανοῶντας τὸ μοναδικὸ μεῖγμα Δύσης καὶ Ἀνατολῆς ποὺ συγκροτοῦμε (ἤτοι τὴν «καθ' ἡμᾶς Ἀνατολή») καὶ μεταποιώντας το σὲ θεσμούς, κράτος, πολιτική. Αὑτὸ δὲν δοκιμάστηκε ποτέ. Ἀντιθέτως, ὅλες οἱ παραλλαγὲς τῆς συνταγῆς τοῦ «ἐξευρωπαϊσμοῦ» δοκιμάστηκαν ἀπειράκις, ἀλλὰ δὲ βάζουμε μυαλὸ νὰ δοῦμε τὸ προφανές. Ἀπὸ τὸν Κοραῆ μέχρι τὸν Δήμου καὶ ἀπὸ τὸν Σημίτη μέχρι τὸν Ράμφο, τὰ ἴδια καὶ τὰ ἴδια.

  Δὲν πᾶς νὰ «παίξεις» μὲ τὴ Δύση ὡς μιμητὴς καὶ ἀντιγραφέας. Πᾶς ὡς ταυτότητα μὲ ἀξιώσεις.  Ἕνα ἀπὸ τὰ ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα τῆς ἑλληνικῆς Δεξιᾶς εἶναι ὅτι μιὰ ζωὴ κυνηγοῦσε μειονεκτικὰ ἕναν «φιλελευθερισμό» ποὺ φτιάχτηκε ἀπὸ ἄλλους, γιὰ ἄλλους, σὲ ἄλλα ἐδάφη καὶ ἄλλα ἱστορικὰ παρελθόντα, καὶ ὡς ἀντίδραση καὶ ἀπάντηση σὲ καταστάσεις ποὺ οὐδέποτε ὑπῆρξαν στὰ καθ' ἠμᾶς.

  Τὸ ζητούμενο, κατὰ τὴν ἐμὴν δόξαν, εἶναι ἡ δόμηση ἑνὸς Συντηρητικοῦ Κόμματος (Conservative Party ποὺ λένε καὶ οἱ βρεττανοὶ) μὲ ἀνταύγειες τῆς φιλελεύθερης συνιστώσας του. Ἐπ' οὐδενὶ τὸ ἀντίθετο: θὰ ἦταν καταστροφή.

  Δὲν πᾶς νὰ ἀντιταχθεῖς στοὺς ὑλιστὲς ἐθνομηδενιστὲς τῆς Ἀριστερᾶς ὡς φιλελεύθερος, δηλαδὴ ὡς ὑλιστὴς μηδενιστὴς τῆς Δεξιᾶς. Πᾶς ὡς συλλογικότητα ποὺ «ἔρχεται ἀπὸ μακριά», δηλαδή: μὲ ἀξιώσεις.

  • Γιώργος Π. και ... avatar
   Γιώργος Π. και ... @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 16:37:29

   Άλλωστε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η σπίθα του διαφωτισμού, αφορούσαν στο πέρασμα από τη πάλαι ποτέ κραταιά φεουδαλική δομή της κοινωνίας, στην αστική αντιπροσώπευση.
   Οι παραστάσεις της ελληνικής συλλογικότητας είναι τελείως διαφορετικές, είτε λόγω ιστορικού παραδείγματος, είτε λόγω κοινωνιολογικών συνθηκών, η κοινωνία μας είχε ήδη κατακτήσει μια πρόωρη ανθρωποκεντρική ελευθερία (βλ. καθολικό δικαίωμα της ψήφου στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα).
   Και σε κάθε περίπτωση, επανέρχεται η ρήση του πάντα επίκαιρου Παπαδιαμάντη, περί πιθηκισμού.
   Το πόσο δε καταντάει κουραστικό να αναμασάται η φλυαρία, ότι δεν πισωγυρίσαμε στον διαφωτισμό, ευθύνεται ο βυζαντινισμός και άλλα ρητά, δε λέγεται.
   Αντί δηλ. να αναφερόμαστε στον αγχώδη μιμητισμό ας κάνουμε μια χρήσιμη προβολή στη λεηλασία της κοινωνίας από τους κατόχους του πολιτικού συστήματος μέσα από το κράτος (βλ. απαρχές από τη δολοφονία του Ι. Καποδίστρια) και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
   Συνεπώς επικροτώ κατά κεραία το σχόλιο!

  • rolling stone avatar
   rolling stone @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 17:01:27

   συμφωνω σε ολα πλην της ταμπελας ''Συντηρητικο κομμα'' οχι τοσο λογω ουσιας οσο κυριως οτι καλυτερο θα ηταν να βλεπουμε πως θα ξεπερασουμε τα δυτικης προελευσης πολιτικα προτυπα, μιας και πιστευω ιστορικα ο Ελληνισμος εχει περισσοτερα να διδαξει στο βαθος των αιωνων παρα ο Ευρωπαικος διαφωτισμος που παρεπιπτοντως προσπαθω να καταλαβω, τι σημαντικο πετυχε και σε τι χρονικη διαρκεια, σημαντικο σε σχεση με τον ανθρωπο και την κοινωνια του.
   Δεν ειμαι αντιευρωπαιστης, απλα οπως μπορουμε ανετα να τα βαζουμε με την δικη μας ''κακη'' νοοτροπια-παιδεια, ευκολα μπορουμε να διαφωνησουμε με την ''υλιστικη'' και οχι και τοσο ''ζεστη'' Δυση.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 17:24:44

   Ευχαριστώ πολύ για το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο αγαπητέ Σωτήρη.
   Ας μην μιμηθούμε, συμφωνώ, όλο το "πακέτο". Υπάρχει χρεία και "κόψιμο" όμως να υιοθετήσουμε στα γρήγορα ένα από τα βασικά "εργαλεία" του. Την Οικονομία της Αγοράς, Ελεύθερη Αγορά, Καπιταλισμό, όπως θέλετε πέστε το. Ας γίνουμε φιλελεύθεροι τουλάχιστον ως προς την οικονομία μας. Ας απενοχοποιήσουμε το κέρδος, ας "αποθεώσουμε" έστω και για λίγο την επιχειρηματικότητα, ας ανοίξουμε επιτέλους το κρατικό μας μοντέλο ανάπτυξης. Αλλιώς, από πού θα έρθει η ανάκαμψη; Από το δημόσιο; από τους κρατικοδίαιτους ημέτερους; από τις συντεχνίες και τα κλειστά επαγγέλματα; από τους νεφελίμ; από τους εξωγήϊνους;

  • Απορών avatar
   Απορών @ Σωτ Μητραλ 01/02/2013 01:52:05

   Διάβασα τις παραπομπές και είναι πολύ ενδιαφέρουσες: απάντησα σχετικά και στο νήμα περί Θάτσερ. Σύμφωνω με όσα λέτε, θα το καταλάβατε... Ωστόσο, φοβάμαι πως η στάση αυτή σήμερα το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει να είναι να δικαιολογήσει πειράματα τύπου ΠΑΣΟΚ τα οποία ούτε με το φιλελευθερισμό ούτε με το σοσιαλισμό έχουν σχέση, αλλά οικονομικά είναι πολύ κοντά στο φασισμό (ταύτιση κόμματος / κράτους / συνδικάτων).
   Με άλλα λόγια, συνυπογράφω όσα λέει ο Ακενατόν και όσα λέτε κι εσείς! Η διαφορά μας είναι ότι ΠΡΩΤΑ πρέπει να γίνουν όσα λέει ο Ακενατόν, να απαλλαγούμε από το ρόλο που παίζει το κράτος από το 18231 με τη δολοφονία του Καποδίστρια και έπειτα, να στραφούμε προς το φιλελευθερισμό (και δεν θα φοβηθώ να πω και στον αναρχισμό που άρχισε να ανακαλύπτει αργά ο Δραγούμης) ώστε στη συνέχεια ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ να οικοδομήσουμε τις κοινότητές μας! Θέλω να πω με άλλα λόγια ότι ο κοινοτισμός μας δεν δύναται να οικοδομηθεί από το κράτος, άρα ο φιλελευθερισμός είναι το πρώτο βήμα: όχι ως μίμηση της Δύσεως αλλά ως απαλλαγή από αυτό που μας εμποδίζει να δομήσουμε κοινά, δηλαδή το κράτος. Ανθρωπολογικά δεν μας πάει ο φιλελευθερισμός όχι επειδή είναι "too much" (sic) για εμάς αλλά επειδή κάποτε τον είχαμε υπερβή ακόμα και αυτόν (βλ. Ζιάκα) άρα θα πρέπει να αποφασίσουμε: τον αποστρεφόμαστε επειδή μας φαίνεται πολύ "προοδευτικός" ή επειδή μας φαίνεται πολύ "συντηρητικός";

 25. Kimon avatar
  Kimon 30/01/2013 15:19:11

  Συμφωνώ απολύτως με το περιεχόμενο του άρθρου σας. Στο σχολειό μου αναφέρομαι στην μεθοδευμένη σύγχυση φιλελευθερισμού και νεοφιλελευθερισμού από την πολιτική τάξη.

 26. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 30/01/2013 15:22:57

  Και για να μην μπλέκουμε σε ατέρμονες θεωρίες, το ζήτημα είναι όπως λέω και πιο πάνω η απουσία κοινής λογικής. Αλλά μια ανασφαλής κοινωνία χωρίς ζωηράδα, χωρίς να έχει να προτείνει κάτι για το μέλλον και η οποία βλέπει παντού εχθρούς, διαμονοποιεί ότι δεν κατανοεί και αγκιστρώνεται σε ένα ξεπερασμένο παρελθόν, αποζητώντας εθνάρχες και προφήτες που ως νέοι Αη Γιώργηδες θα σκοτώσουν το δράκο.

 27. Tabula Rasa avatar
  Tabula Rasa 30/01/2013 15:27:45

  Kαλά λοιπόν. Πάμε με κάτι που θα το ...αναγνωρίσουν όλοι :
  '' Τα κύρια σημεία του Νεοφιλελευθερισμού περιλαμβάνουν:
  1. Τον κανόνα της αγοράς. Ελευθερώνοντας "ελεύθερες" επιχειρήσεις ή ιδιωτικές επιχειρήσεις από οποιουσδήποτε θεσμούς επιβάλλονται από την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του πόση κοινωνική καταστροφή προκαλεί. Μεγαλύτερη ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και επένδυση όπως στον ΝAFTA. Μείωση των μισθών με διάσπαση των εργαζομένων, και αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργατών, τα οποία κατακτήθηκαν έπειτα από πολλών χρόνων πάλη. Τερματισμός στους ελέγχους τιμών. Τελικά, ολοκληρωτική ελευθερία στη μετακίνηση κεφαλαίου, προϊόντων και υπηρεσιών. Για να μας πείσουν ότι αυτό είναι καλό για μας, λένε ότι μια αγορά χωρίς κανόνες είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία, τελικά, θα ωφελήσει όλους.
  2. Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για τις κοινωνικές υπηρεσίες όπως εκπαίδευση και υγεία. ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ, ακόμα και τη συντήρηση δρόμων, γεφυρών και δικτύου ύδρευσης, ξανά στο όνομα της μείωσης του ρόλου της κυβέρνησης. Βέβαια, δεν αντιτίθενται στις κυβερνητικές επιχορηγήσεις και τις φορολογικές διευκολύνσεις των επιχειρήσεων.
  3. Απορύθμιση. Μείωση των οποιωνδήποτε κυβερνητικών ρυθμίσεων, οι οποίες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας στην εργασία.
  4. Ιδιωτικοποίηση. Πώληση των κρατικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες επενδυτές. Αυτό περιλαμβάνει τράπεζες, βιομηχανίες-κλειδιά, σιδηρόδρομους, δρόμους με διόδια, ηλεκτρισμό, σχολεία, νοσοκομεία, ακόμα και φρέσκο νερό. Παρόλο ότι συνήθως γίνονται στο όνομα της μεγαλύτερης αποδοτικότητας -η οποία συχνά χρειάζεται- η ιδιωτικοποίηση είχε κυρίως σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση του πλούτου σε ακόμα λιγότερα χέρια, και οδήγησε τις δημόσιες δαπάνες ακόμα περισσότερο προς τις δικές της ανάγκες.
  5. Εξαφάνιση της έννοιας του κοινού οφέλους ή της κοινότητας και αντικατάστασή τους από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Καταπίεση των πιο φτωχών ανθρώπων μιας κοινωνίας, για να βρουν μόνοι τους λύσεις στην έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και κοινωνικής ασφάλισης, και στη συνέχεια να τους κατηγορήσουν - αν αποτύχουν - σαν τεμπέληδες.
  Ανά τον κόσμο ο νεοφιλελευθερισμός έχει επιβληθεί από ισχυρότατους οικονομικούς θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παγκόσμια τράπεζα και την Δια-Αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης. Αυτό έχει θορυβήσει όλη τη Λατινική Αμερική. Το πρώτο ξεκάθαρο παράδειγμα νεοφιλελευθερισμού στην πράξη έγινε στη Χιλή (χάρη στον οικονομολόγο του πανεπιστημίου του Σικάγο Μίλτον Φρίντμαν) μετά από το, υποστηριζόμενο από τη CIA, πραξικόπημα εναντίον του δημοφιλούς εκλεγμένου καθεστώτος του Αλλιέντε, το 1973. Ακολούθησαν κι άλλες χώρες, με μερικά από τα χειρότερα αποτελέσματα στο Μεξικό, όπου οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40% με 50% τον πρώτο χρόνο του NAFTA, όταν το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 80%. Πάνω από 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν και πάνω από 1.000 κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν. Όπως είπε ένας μελετητής, "Νεοφιλελευθερισμός σημαίνει νέο-αποίκηση της Λατινικής Αμερικής".
  Στις ΗΠΑ, ο νεοφιλελευθερισμός καταστρέφει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, επιτίθεται στα δικαιώματα των εργατών και περικόπτει τα κοινωνικά προγράμματα. Το Ρεπουμπλικανικό "Συμβόλαιο" στην Αμερική είναι γνήσιος νεοφιλελευθερισμός. Οι υποστηρικτές του δουλεύουν σκληρά για ν' αρνηθούν την προστασία στα παιδιά, στη νεολαία, στις γυναίκες και στον ίδιο τον πλανήτη, και προσπαθούν να μας εξαπατήσουν ώστε να τον δεχτούμε, λέγοντας ότι αυτό θα μας απαλλάξει από την κυβέρνηση.
  Οι επωφελούμενοι από το νεοφιλελευθερισμό είναι μια μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. Για τη συντριπτική πλειοψηφία επιφέρει ακόμη περισσότερη εξαθλίωση από πριν: υποφέροντας χωρίς τα μικρά και σκληρά κερδισμένα δικαιώματα των τελευταίων 60 χρόνων, υποφέροντας χωρίς τέλος.''

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Tabula Rasa 30/01/2013 15:37:33

   ''Οι επωφελούμενοι από το νεοφιλελευθερισμό είναι μια μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. Για τη συντριπτική πλειοψηφία επιφέρει ακόμη περισσότερη εξαθλίωση από πριν: υποφέροντας χωρίς τα μικρά και σκληρά κερδισμένα δικαιώματα των τελευταίων 60 χρόνων, υποφέροντας χωρίς τέλος.''
   Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. ΄Οποιος εξυπηρετείται όμως κατά οποιονδήποτε τρόπο από την επιβολή αυτής της ''πραγματικότητας'', πάντα θα εφευρίσκει ...αντιεπιχειρήματα ώστε να πείθει (μόνον) τους ταξικούς του ''συγγενείς'' βέβαια, για την αναγκαιότητα επικράτησης του Νεοφιλελευθερισμού. Για το μονόδρομο προς την ...ανάπτυξη. Οι άλλοι, οι πολλοί, το ζουν το θαύμα και δε χρειάζεται να το...φιλοσοφήσουν !! :-)

  • akenaton avatar
   akenaton @ Tabula Rasa 30/01/2013 16:16:28

   Ανάμικτες κάποιες αλήθειες με αρκετούς μύθους. Ο μεγαλύτερος από όλους τους μύθους του σχολίου σας, αφορά την σχέση του Πινοσέτ και του Φρίντμαν. Πάντως για να γυρίσουμε στα δικά μας, διαφωνείτε πως η κοινή λογική, η συνεννόηση και ο μεταρρυθμιστικός λόγος βρίσκονται εν διωγμώ από την κοινωνία μας; Ενώ τόσο απελπισμένα τα χρειαζόμαστε όλα αυτά; Εγώ λέω πως είναι κυρίως λόγω της έλλειψης ισχυρού φιλελεύθερου ρεύματος. Ακόμη και αν κάνω λάθος σε αυτό, οι αρχικές διαπιστώσεις για αυτές τις βασικές ελλείψεις παραμένουν και ζητούν λογικές και πολιτικές εξηγήσεις. Κάνω λάθος;

   • Tabula Rasa avatar
    Tabula Rasa @ akenaton 30/01/2013 17:06:43

    Mε το να χαρακτηρίζετε τη σαφέστατη εικόνα που περιγράφεται στο σχόλιό μου ως ''Ανάμεικτες αλήθειες με αρκετούς μύθους'', δεν ξεμπερδεύετε, γιατί ΟΛΟΙ ζούμε τις περισσότερες από τις αναφερόμενες ως αρνητικές επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων επιταγών του ΔΝΤ στη ζωή μας.
    '' η κοινή λογική, η συνεννόηση και ο μεταρρυθμιστικός λόγος βρίσκονται εν διωγμώ από την κοινωνία μας; '' Σίγουρα. Εν διωγμώ όμως βρίσκονται και η ελεύθερη έκφραση και η αντικειμενική πληροφόρηση και η ειλικρινής παρουσίαση των δεδομένων από τους ασκούντες την εξουσία και η δημοκρατική έκφραση των πολιτών και τόσα άλλα. Εσείς λέτε πως το αδιέξοδο οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ισχυρού φιλελεύθερου ρεύματος. Εγώ πάλι λέω οτι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι πολίτες είναι ανώριμοι, αυτοεγκλωβισμένοι σε προσωπικούς και ταξικούς μύθους, στον εγωϊσμό και στην ιδιοτέλειά τους. Κανένας ...''φιλελευθερισμός'' δεν πρόκειται να τους γλιτώσει από τον εαυτό τους και ο Νεοφιλελευθερισμός ήδη τους εξαθλιώνει περαιτέρω. Και φυσικά σε επιβεβαίωση των παραπάνω, δε θα δείτε ποτέ την απάντησή μου, γιατί είπα ....πολλά και για να τιμωρηθώ, θα κοπεί από τη λογοκρισία. Αυτά, για την Ιστορία.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Tabula Rasa 30/01/2013 19:52:03

     Να που την είδα την απάντησή σας! Μην είστε άδικος! Από διαπιστώσεις έχουμε χορτάσει, έχουμε κάνει πολλές και από εδώ μέσα. Ισχυρίζομαι πως η Οικονομία της αγοράς, δηλ. ο Καπιταλισμός μπορεί να μας βγάλει από την στενή. Έχετε άλλη πρόταση; Να την ακούσουμε ...

     • Tabula Rasa avatar
      Tabula Rasa @ akenaton 31/01/2013 09:28:46

      Ο καπιταλισμός, ο κομμουνισμός, ο σοσιαλισμός, οι παραλλαγές και οι διεστραμμένες τους ''εφαρμογές'', κατά τη γνώμη μου έχουν αποτύχει. Αν ο σκοπός είναι η ειρηνική, δίκαιη, αρμονικά αναπτυσσόμενη σε κάθε επίπεδο και πνευματικά ανυψούμενη κοινωνία του Διαφωτισμού, τότε όλα τα συστηματάκια έπαιξαν και παίζουν απλώς το παιχνίδι κάποιων καστών, φατριών, τάξεων, τραπεζών, συμφερόντων, κλεπτών, εις βάρος του συνόλου. Εις βάρος των λαών. Έχω να προτείνω την πλήρη ανατροπή των έως σήμερα παραδεκτών και την ειλικρινέστερη, πνευματικότερη, αλτρουϊστική προσέγγιση της ζωής. Η στροφή στον ανθρωπισμό θα δώσει τη λύση. Όσο η λύσσα του υπερκέρδους και η απληστία μας ωθούν, χαρά, ζωή και πρόοδος δεν πρόκειται να υπάρξει. Υπάρχει μόνο η ζούγκλα κι ο αγώνας της άγριας επιβίωσης.......

      ** Υ.Γ : Πολύ χαίρομαι που διαψεύστηκε η σκέψη οτι δε θα δείτε ποτέ το προηγούμενο σχόλιό μου.

    • Απορών avatar
     Απορών @ Tabula Rasa 01/02/2013 01:39:04

     Γνωρίζετε ότι το ΔΝΤ ήταν σύλληψη του Κέυνς και όχι του... Φρίντμαν; Που τον είδατε το νεοφιλελευθερισμό του στην Ελλάδα για παράδειγμα με ανέγγιχτο δημόσιο και φόρους στα ύψη;

     • akenaton avatar
      akenaton @ Απορών 01/02/2013 11:25:15

      Αφήστε αγαπητέ, υπάρχει τέτοια σύγχυση στην κοινωνία μας, που ο συχνότερα χρησιμοποιούμενος όρος είναι "οι φορομπήχτες (νεο)φιλελεύθεροι". Κυριολεκτικά να τραβάς τα μαλλιά σου! Το ΔΝΤ δε, έχει πολιτογραφηθεί στα καθ' ημάς ως (νεο) φιλελεύθερο "βαμπίρ". Αν εφαρμόστηκε ή προτάθηκε μια (1) φιλελεύθερη πολιτική αυτά τα 3 τελευταία χρόνια, εγώ να φάω το πληκτρολόγιο μαζί με το ασύρματο ποντίκι!

     • Απορών avatar
      Απορών @ akenaton 01/02/2013 15:51:15

      Ω μα ζούμε σε μια εξαίσια εποχή όπου τα αριστερά κόμματα υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στρέφονται εναντίον των χαρατσιών (των ιδιοκτητών ακινήτων δηλαδή)... Η φρασεολογία του ΚΚΕ ώρες ώρες φαντάζει πιο φιλελεύθερη από την κυβέρνηση για παράδειγμα... να κλαις ή να γελάς;

  • Geros avatar
   Geros @ Tabula Rasa 30/01/2013 16:37:38

   Αγαπητέ αν θέλετε να με αντικρούσετε ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ. Το να μου αντιγράφετε τις ηλιθιότητες δυο ακραίων ακτιβιστών που καμία σχέση είχαν με το αντικείμενο πότε στην ζωή τους σας υποτιμά.
   Να κάτσω να ξοδέψω χρόνο για να αντικρούσω τις ΔΕΚΑΔΕΣ ανακρίβειες που αναφέρουν κάποια Elizabeth Martinez και κάποιος Arnoldo Garcia δεν πρόκειται. Γιατί? Γιατί είναι και οι δυο τους ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ , άγνωστοι , άσχετοι και αστοιχείωτοι ακτιβιστές μέλη κάποιου κινήματος ονόματι Εμιλιάνο Ζαπάτα. Όχι αγαπητέ ούτε με τα σχόλια τους θα ασχοληθώ , ούτε με την γνώμη του Zorro! Έλεος!

   Αν όμως θέλετε να μου αντικρούσετε μέσω παραπομπών τις θεωρίες κολοσσών και νομπελιστών του εικοστού αιώνα βρείτε άλλους κολοσσούς και νομπελίστες που τις αντικρούουν (υπάρχουν αρκετοί δόξα το Θεό) να συζητήσουμε σε σοβαρό επίπεδο. Δεν μπορείτε όμως να μου πείτε "Ο Friedman και ο Hayek έχουν άδικο γιατί το είπε ο Bolek και ο Lolek". Δεν γίνετε!

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ Geros 30/01/2013 17:24:55

    Αυτό που αρνείστε να αποδεχθείτε, είναι οτι εσείς απλά υποστηρίζετε μία εκδοχή. Σας εκφράζει, ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή σας, ίσως σας ....εξυπηρετεί κι όλας. Στις ιδέες όμως δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ούτε όλοι αποδέχονται μόνο ένα οικονομικό σύστημα, ούτε μιά λύση ''η σωστή'', υπάρχει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Ο Friedman και ο Hayek μπορούν να λένε ότι θέλουν. Oι Νομπελίστες επίσης. Ποιός όμως νοιάζεται; Εμάς μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα και η άμεση επίλυση των προβλημάτων μας. Δεν έχουμε χρόνο να θεωρητικολογήσουμε. Τα προβλήματα είναι παρόντα και οι θεωρίες άχρηστες πια. Ας ξεκινήσουμε να τα λύνουμε κι ας ακολουθήσουμε και τον αποδεδειγμένα αποτελεσματικό τρόπο του ...Ζορρό :-) .
    Με φαντασία, με σπαθί και με τέχνη !!!!!

    • Geros avatar
     Geros @ BLACKQUEEN 30/01/2013 19:58:59

     Δεν αρνούμαι καθόλου να το αποδεχθώ , όλοι μια εκδοχή υποστηρίζουμε και προφανώς μια ΑΤΕΛΗ εκδοχή. Οι βεβαιότητες ανήκουν στους θρησκόληπτους και στους δογματικούς και όχι επιστημονικά ρεύματα που αλλάζουν , μεταλλάσσονται και μερικές φορές πεθαίνουν κιόλας. Αυτό που είπα στον Tabula Rasa είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες σοβαροί πολέμιοι της συγκεκριμένης θεωρίας αλλά σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι ακτιβιστές του συλλόγου Εμιλιάνο Ζαπάτα. Δεν μπορούμε να συνομιλούμε σε επίπεδο "ακούστε τι μου είπε ο μπάρμπας μου ο ψεύτης" , όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί δεν βγαίνει άκρη έτσι.
     Τέλος πιστεύω ότι είναι πάντα απαραίτητο να θεωρητικολογούμε , η θεωρία είναι σημαντικό πράγμα , σε αυτό θα συμφωνήσω με τον Keynes όταν είχε πει:
     The ideas of economists and political philosophers, both when they are right and when they are wrong, are more powerful than is commonly understood. Indeed the world is ruled by little else. Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist.

    • JE NE REGRETTE RIEN avatar
     JE NE REGRETTE RIEN @ BLACKQUEEN 02/02/2013 00:13:14

     Καλώς Την...εύστοχη, όπως πάντα !

 28. akenaton avatar
  akenaton 30/01/2013 15:49:29

  Δεν σας κατάλαβα! Το αναλύετε λιγάκι αυτό;

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ akenaton 30/01/2013 17:22:51

   Αναγέννηση καί διαφωτισμός έχουν τίς ρίζες τους στήν αρχαιοελληνική γνώση (επιστήμες, τέχνες, φιλοσοφία) εξού καί ο παράλληλος τού διαφωτισμού νεοκλασσικισμός (πού οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι-ιστορικοί ξεχωρίζουν κατά τό δοκούν) καθώς καί η επίσης παράλληλη εξάπλωση τού θεάτρου (μελόδραμα) τήν ίδια περίοδο (1700-1800), μέσω τού οποίου πέρναγαν τό όποιο μήνυμα πρός τό πόπολο οι 'φωτισμένοι σκηνοθέτες'.
   Ολα αυτά είχαν αλλά καί άλλα πολλά (δημοκρατικότερο σύστημα, αμφισβήτηση παπικής εξουσίας) ήταν ήδη σέ πλήρη
   άνθηση στή Φλωρεντία από τά μέσα τού 17ου αιώνα, τών Λεονάρντο, Γαλιλαίο περιλαμβανομένων.
   Βλέπε καί Accademia del Cimento....

 29. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 30/01/2013 15:50:25

  Σημειωτεον οτι τα παραπανω κατατιθεται για χαρη του διαλογου. Ηδη το οτι υπαρχει ενας ανθρωπος που μιλαει για ιδεολογια, καλη ωρα εσυ akenaton, ειναι... Νεα ηθη για τη Δεξια. Ε, αν υπαρχουν και περισσότεροι, και κανουν και διαλογο μεταξυ τους, ...εκρηξη!

 30. akenaton avatar
  akenaton 30/01/2013 15:57:13

  Χαχαχαχαχαχαχα! Καλό! Και τεκμηριωμένο ε;

 31. NTUA avatar
  NTUA 30/01/2013 16:12:06

  Συγχαρητήρια. Ιδού πεδίον σχολίων λαμπρόν!

 32. idaios avatar
  idaios 30/01/2013 16:22:57

  Τελικά ναι, μας ψεκάζουν... Κοινή λογική αγαπητοί να χρησιμοποιήσουμε, σύμφωνα με αυτά που περνάμε, που έχουμε περάσει και πως θα θέλουμε να γίνουμε στο μέλλον, υιοθετόντας πρακτικές και παραδείγματα που ισχύουν και αλλού και όχι ουτοπικούς παραδείσους...

 33. panas avatar
  panas 30/01/2013 16:38:34

  Με προβλημάτισε ο Akenaton, μετά ο Αριστείδης Δ.. Φάνηκε να ξεκαθαρίζει το πράγμα με τον Μίτο της Αριάδνης, ξαναπροβληματίστηκα με τον Gero, δέχτηκα ένα χτύπημα με τον ελληνοχριστιανικό φιλελευθερισμό του Φαίλτωρα και το τελικό χτύπημα το δέχτηκα από τον Μητραλέξη με τον "φιλελευθερισμό ανταύγεια" - τσόντα...

  Και ξαναθυμήθηκα ένα παλιό άρθρο του συγχωρεμένου Μάριου Πλωρίτη που όριζε την ιδεολογία ως έναν μανδύα που έντεχνα καλύπτει τα συμφέροντα μικρών ή μεγαλύτερων ομάδων ή τάξεων... (ή κάπως έτσι...)
  Έτσι ο φιλελευθερισμός ή ότι προέκυψε από αυτόν έχει την ελαστικότητα να απλωθεί και να καλύψει πολλά διαφορετικά συμφέροντα.
  Μια απορία μου γεννήθηκε τώρα: Τελικά ο ΓΑΠ ήταν σοσιαλιστής, σοσιαλοδημοκράτης, φιλελεύθερος, νεοφιλελεύθερος, νεοσοσιαλοδημοκράτης ή νεοσοσιαλιστής... :)

  Ο Σαμαράς βλέπω πως είναι ελληνοχριστιανικό-κοινωνικό - ανταυγοφιλελεύθερος.

  Στον Τσίπρα διαβλέπω: κουλτουρο-ανταυγοκρατικισμό-νεοθολοσοσιαλισμό...
  Ας αφήσω τον Κουβέλη και τους άλλους...

  • akenaton avatar
   akenaton @ panas 30/01/2013 17:25:25

   Καλό! :)

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ panas 30/01/2013 18:50:07

   Εγώ επιμένω σε ελληνοχριστιανικό φιλελευθερισμό. Και όχι με πρόεδρο εκλεγμένο από τη βάση αλλά με προκαθήμενο επίσκοπο! Πρώτο μέτρο ο αφορισμός της Τρόϊκα και των ντόπιων συνεργατών της! :)

  • JE NE REGRETTE RIEN avatar
   JE NE REGRETTE RIEN @ panas 02/02/2013 00:42:55

   PANA , ...χαίρε βάθος απύθμενο ! Πολύ σωστά τα λές.
   Μήπως πρέπει να απλοποιήσουμε τα πράγματα;
   Μήπως πήξαμε στις θεωρίες και στις ετικέττες και χάσαμε την ουσία;
   Οχι μήπως, σίγουρα...

 34. Albert avatar
  Albert 30/01/2013 16:40:48

  Φοβάμαι ότι ο φιλελευθερισμός, όπως τον επικαλούνται οι όψιμοι θιασώτες του, κινδυνεύει να αποδειχθεί σύνθημα (κατά τό "επανίδρυση", "εκσυγχρονισμός", "κάθαρση", "αλλαγή") που θα καεί και θα εξαφανιστεί από τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, προς όφελος της επόμενης πιπίλας.
  Είναι τέτοια η απουσία ιστορικής αντίληψης και πολιτικού κριτηρίου από τον μέσο ψηφοφόρο, που μάλλον είναι μάταιο να αναμένουμε φιλελεύθερη άνθιση. Απαιτείται σκληρή δουλειά και αποτελέσματα για να επιμορφωθεί ο κόσμος ότι ο φιλελευθερισμός αποτελεί πολιτική πυξίδα προς ένα κράτος με αποτελεσματική οικονομία και κοινωνική δικαιοσύνη) κι όχι πολιτική ιδεολογία προς μια ολιγαρχική ζούγκλα με χαρακτηριστικά φαρ γουεστ, όπως προπαγανδίζουν διάφοροι.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Albert 30/01/2013 18:30:18

   Έχω τους ίδιους φόβους, οι οποίοι όμως δεν με εμποδίζουν να φωνάζω την αλήθεια έστω και ως σύνθημα: φιλελεύθερη στροφή! Δεν χρειάζεται να πεισθεί ιδεολογικά η κοινωνία. Αρκεί να καταλάβει σε πρώτη φάση πως ο δρόμος της ελεύθερης αγοράς, της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και η απενοχοποίηση του κέρδους είναι μονόδρομος για την ανάκαμψη. Αυτό είναι το επείγον, που εκτός της κοινωνίας πρέπει να το υιοθετήσει προς ώρας και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού "τόξου" !

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Albert 30/01/2013 19:44:12

   Ειναι λυπηρο να βλεπουμε να προτεινεται σαν σανιδα σωτηριας το μοντελλο που εφαρμοζεται απο δεκαετιες και κοντευει να καταστρεψει την οικονομια και το περιβαλλον του πλανητη μας.
   Οι ταλιμπαν του ουλτραφιλελευθερισμου, οπως εκαναν και οι μπολσεβικοι θεωρητικοι της πρωην ΕΣΣΔ, βλεπουν μονο τι λενε οι θεωριες τους και αρνουνται να δουν την πραγματικοτητα.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Zugzwang 30/01/2013 21:19:46

    Και μόνο ο χαρακτηρισμός σας "ταλιμπάν του ουλτραφιλελευθερισμού" φθάνει για να κόψει κάθε διάθεση για συζήτηση και επιχειρήματα. Εσείς τα ξέρετε όλα και έχετε την λύση στο τσεπάκι σας αλλά πρίτς! δεν μας την λέτε για να μην μας κάνετε την χάρη. Μπλιμ-μπλομ.

  • Αριστείδης Δ. avatar
   Αριστείδης Δ. @ Albert 30/01/2013 21:20:33

   Το πρόβλημα αγαπητέ albert είναι οτι δεν θα βρεθεί ΚΑΝΕΙΣ να μας πεί: Nα, ενα κράτος στο οποίο εφαρμόστηκε ο νεοφιλελευθερισμός και πέτυχε...
   Μήπως ξέρεις εσύ κάποιο?

   • Geros avatar
    Geros @ Αριστείδης Δ. 30/01/2013 22:56:10

    Σε κανένα κράτος δεν εφαρμόστηκε ο νεοφιλελευθερισμός και ούτε πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί με τον τρόπο που εσείς το εννοείτε. Ο λόγος είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι απλά μια οικονομική θεωρία μέσα σε άλλες.
    Έχετε παρανοήσει τα πράγματα για ακόμα μια φορά.
    Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο κόμματα που προσπαθούν να αναρριχηθούν στην εξουσία για κάνουν ιερή βίβλο το "Capitalism and Freedom" και υποχρεωτικό ανάγνωσμα στα σχολεία το "The Road το Serfdom". Δεν είναι σύστημα που οραματίζεται να αλλάξει τον κόσμο μέσω της ατόφιας και απόλυτης εφαρμογής του όπως ο κομμουνισμός , με πιστούς, οργανώσεις και στρατιές κομσομόλων.
    Είναι μια μετεξέλιξη (ένα παρακλάδι αν θέλετε) της λεγομένης και Αυστριακής σχολής των οικονομικών , τίποτα περισσότερο.
    Μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο , τίποτα άλλο.
    Όσο για επιτυχημένα παραδείγματα πολιτικών εμπνευσμένων από την θεωρία αυτή υπάρχουν πολλά , όπως και μερικά αποτυχημένα οφείλω να παραδεχτώ.

 35. γιατι? avatar
  γιατι? 30/01/2013 16:44:40

  ρε αφήστε τις θεωρίες,ρίξτε τους φόρους στο ελάχιστο,σε στυλ ιρλανδια,απολύστε τα ρουσφέτια που παρέκαμψαν τον γραπτό ΑΣΕΠ απο τότε που υπάρχει(αλλιως πως θα ριξεις τους φορους?παρεπιπτοντως δεν νοειται και συνταξιουχος ακομα και βουλευτης να παιρνει πανω απο 1500 ευρω,ο μεσος ορος πρεπει να ειναι 1000 για τους υπαλληλους,1500 για βουλευτες και τρισαλι,η χωρα ειναι τρυπα,δεν ειναι ελβετια να ειναι γαλαντομος),ανοίξτε όλα τα επαγγέλματα και επιταχύνετε τις δικαστικές διαδικασίες σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος(ενστάσεις διαγωνισμών,φορολογικά),αναδιαμορφώστε την κεντρική και την τοπική διοίκηση έτσι ωστε οι επαφές του κοινού με τις υπηρεσίες να είναι μηδαμινες...κάντε τα αυτά και του χρόνου η οικονομία θα τρέχει με 7% ανάπτυξη και κάθε χρόνο για τα επόμενα δέκα...τι θεωρίες τώρα μου λέτε και ιστορίες για αρκούδες,τα πράγματα είναι απλά,συγκρουστείτε με τους κηφήνες που θρέφατε τόσα χρόνια για την επανεκλογή και την εξουσία σας.Αγαπάς την ελλάδα?ιδου...μου τρέχει τώρα στο κατάρ να τσιμπήσει κανα ευρώ λες και με παρακαλια θα ρχονται οι επενδυσεις.η ελλαδα θελει βουνα επενδυσεων για να μπει σε τροχια,να μειωθεί η ανεργία,με παρακάλια δεν γίνονται αυτά,μόνο αν δώσεις τις συνθήκες.....τι να την κανει το καταρ?σοβαροι ειμαστε?
  αν δεν επενδύσει στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα η ελλάδα θα εξαφανιστεί από τον χάρτη,ο κόσμος προχωράει ,τέλος με τις θεωρίες...ακόμα και με το ελληνικό βλέπεις ότι δεν υπάρχει μυαλό...αντι να βρουνε μια συνεργασια με την ντισνευ ή με κάποιον παροχεα με πειρα για να στησουν ενα μυθολογικο παρκο(δεκα χρονια αυτα λεγονται στα διεθνη φορα,τοε χετε παρειε σεις χαμπάρι?),ενα τεραστιο ενυδρειο οροσημο,και φυσικα και ξενοδοχεια ενταγμενα σε αυτο το περιβαλλον...παλι βλακειες σκεφτονται...ξενοδοχεια,σπιτια και καζινο..λες και δεν εχουμε απο αυτα!βρε ανοητοι για να τραβηξεις τον τουριστα χρειαζεται ηρεμια,αρχιτεκτονικη ομορφια(αλλο ενα μεγαλο εργο θα ηταν το ξηλωμα του ιστορικου κεντρου απο πολυκατοικιες,στησιμο συνοικιων με συνδεση με το μετρο στην περιφερεια της πολης,εκει δηλαδη θα μπουνε οσοι χασουν τα μεριδια τους στο κεντρο απο απαλλοτριωσεις,για να σας το κανω πενηνταρακια,και το κεντρο θα γεμισει με νεοκλασικα κτιρια,τα ιδια που υπηρχαν και τα εχουμε στα σχεδια πριν ερθει ο ολετηρας ο εργολαβικος...αυτο το προτζεκτ που θα γινοταν σε βαθος χρονου θα μετετρεπε σε τουριστικο προορισμο εβδομαδας την αθηνα,θα εδινε δουλεια και αναπτυξη με τον οικοδομικο οργασμο και συναλλαγμα εσαει,ενα προτζεκτ που μπορει να κρατουσε και δεκα και εικοσι χρονια οσα χρειαζοταν για να ολοκληρωθει)και επισης ο τουριστας θελει δραστηριοτητες,δεν φτανει μονο ο ηλιος και η θαλασσα,τα θεματικα παρκα θα ηταν πολος ελξης,δειτε ποσα μυρια πανε ακομα και στα μικροτερα θεματικα παρκα της ευρωπης...
  μαζι με αυτα η χωρα θελει ελευθερο ανταγωνισμο και αξιοκρατια για να αναδειχτουν τα ταλεντα της,οι κορυφαιοι,αυτοι(και οι ξενοι φυσικα) θα φερουν χρημα θα στησουν μεγαλες επιχειρησεις θα φερουν και δουλεια στους λιγοτερο ικανους..
  εχω βαρεθει να βλεπω να παιρνουν αποφασεις ανθρωποι τουλαχιστον μετριοι...αν θελουμε να σωθει η χωρα,να μπαινει ενας ορος οποιος θελει να γινεται προωθυπουργος ή υπουργος να εχει περασει στις πανελληνιες σε ενα πρακτικο θεμα(φυσική ή μαθηματικά) με βαθμο 160 στα 160 μορια...τελος οι μετριοτητες,εδω μιλαμε για την κορυφη του εθνους...να κανουν περα οι μετριοτητες για να αναδειχτουν οι αριστοι,αυτοι θα βοηθησουν και τους λιγοτερο ικανους με τις δεξιοτητες τους...αρκετα με το μπλα μπλα και την φιλολογια..εκτος και αν το μονο που τους νοιαζει ειναι να νεμονται την εξουσια ,να συντηρησουν ενα διεφθαρμενο γελοιο κρατος ιδιωτικο και δημοσιο,προκειμενου να συντηρηθουν και αυτοι στην εξουσια ...και ας κοψουν το κεφαλι τους οι παριες...αν ναι τοτε ΟΥΣΤ

  • γιατι? avatar
   γιατι? @ γιατι? 30/01/2013 16:52:56

   οταν λεω θα φερουν χρημα,δεν εννοω πως θα το γεννησουν ή θα τρεχουν στο καταρ να παρακαλανε...αλλα αφου τους επιτρεψειτ ο περιβαλλον θα στησουν εξυπνες επιχειρησεις,χιλιες θα αποτυχαινουν δεκα θα πετυχουν καθε χρονο ετσι...αυτες θα φερουν τις εξαγωγες τις δουλειες,το χρημα δηλαδη...αυτες και οι ξενες επενδυσεις...τωρα το μονο που ερχεται με αυτα τα μετρα ειναι ανεργια και φτωχεια..προστατεψτε ρε στο δημοσιο οσους αξιολογηθηκαν με γραπτο ΑΣΕΠ,που μου τους βαλατε πονηροι στο ιδιο σακουλι με τα ρουσφετια...απο τους αξιοκρατικα διορισμενους θα αναμορφωθει το δημοσιο..σε αυτους πρεπει να παει η εξουσια και το χρημα...οχι στις συντεχνιες και στα ρουσφετια...αλλα τι να λεμε...το προβλημα της ελλαδας ειναι προβλημα δημοκρατικης φυσης...οι μετριοτητες και οι ωχαδερφιστες συνωμοτουν και στηνουν προνομιακους χωρους αναπτυξης και προστασιας των προνομιων τους εις βαρος των ταλαντουχων και των τιμιων ανθρωπων οι οποιοι ειτε θα φευγουν εξω ειτε θα μενουν μεσα και θα υπομενουν τον καθε γελοιο απο πανω τους...η δημοκρατια ειναι καλο,το καλυτερο πολιτευμα,αλλα στην ελλαδα εχουμε δει το χειροτερο προσωπο της....

 36. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 30/01/2013 19:04:11

  Ἐξυπακούεται, ὀρθόν. Ἀφοῦ μιλᾶμε γιὰ «συνθέσεις» φιλελευθερισμοῦ καὶ... ἐγχωρίων προϊόντων, ἐπιτρέψτε μου νὰ σᾶς παραπέμψω ΞΑΝΑ στὰ κάτωθι κείμενα:

  τοῦ φιλελεύθερου Νίκου Γεωργιόπουλου καὶ τῆς κοινοτιστικῆς ἐμῆς ταπεινότητος:

  Από το κρατικό στο δημόσιο: κριτική στην προοπτική ενός φιλελεύθερου κοινοτισμού / του Σωτήρη Μητραλέξη

  http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=6223&LID=1

  Ελληνικός κοινοτισμός και φιλελευθερισμός/του Νίκου Γεωργιόπουλου

  http://www.blemilo.com/2011/04/blog-post_6284.html

  • akenaton avatar
   akenaton @ Σωτ Μητραλ 30/01/2013 21:16:03

   Σας ευχαριστώ για την παραπομπή, είχα την τύχη να διαβάσω τα κείμενά σας (το δικό σας και του κ. Γεωργιόπουλου) πρόσφατα. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα! Εξαιρετικές αφορμές και αφετηρίες σοβαρής και γόνιμης συζήτησης και εκλεκτή "τροφή" για απαιτητικούς εγκεφάλους.

  • JE NE REGRETTE RIEN avatar
   JE NE REGRETTE RIEN @ Σωτ Μητραλ 02/02/2013 00:35:24

   Αγαπητέ Σωτήρη, είσαι χάρμα "ειδέσθαι" εννοώ απόλαυση να σε διαβάζει κανείς και με το σωστό πληκτρολόγιο ! Τι ωραία γλώσσα, και πώς κατάντησε κουτσουρεμένη και "ευνουχισμένη" και αυτή ,από τους μοντερνιστές, προοδευτικούς...

 37. Μόνη απάντηση η σιωπή....... avatar
  Μόνη απάντηση η σιωπή....... 30/01/2013 19:06:46

  Mε φαντασία, με σπαθί και με τέχνη. Πολύ καλά το λες blackqueen. Tι να μας πει ο Friedman εδώ που φτάσαμε; Ότι δε λύνεται, κόβεται.

 38. O Mίτος της Αριάδνης avatar
  O Mίτος της Αριάδνης 30/01/2013 19:15:38

  Ύπό την επιρροή ιδεοληψιών, είναι όσοι λειτουργούν στο παρόν, με όρους και κλισέ του παρελθόντος. Η πείνα και η μιζέρια δεν είναι ούτε αριστερές ούτε δεξιές αποκλειστικότητες. Για εσάς υπάρχουν μόνο οι θεωρίες και τα ανέξοδα μπλα μπλα. Για μας η αληθινή ζωή, τα 500 €, τα ματαιωμένα όνειρα και το αύριο που δεν πλησιάζει παρά σαν απειλή και σαν βασανιστήριο. Μιλάτε μόνος σας από εδώ και πέρα μιας και υπάρχετε μονάχα στον δικό σας΄΄κόσμο΄΄, τον απολύτως φανταστικό.

  • Αριστείδης Δ. avatar
   Αριστείδης Δ. @ O Mίτος της Αριάδνης 30/01/2013 22:08:06

   Αγαπητέ Μίτε μην κουράζεσαι. Βλέπεις οτι ο Γερος θεωρεί οτι οι 3000 αυτοκτονήσαντες, τα 1,5 εκατομμύρια άνεργοι, οι χιλιάδες άστεγοι, οι τρεφόμενοι απο τους σκουπιδοντενεκέδες ή συσσίτια ανθρωπιστικών ομάδων Ελληνες, που ισχυρίζονται οτι η αλήθεια τους είναι ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ, το κάνουν όπως και όλοι οι ανά τον κόσμο θρησκευόμενοι για τις δικές τους αλήθειες. Είναι δηλαδή απλώς θύματα ιδεοληψιών, κομμουνιστές ή αναρχικοί προφανώς και σίγουρα βλάκες αφού δεν τα κατάφεραν όπως αυτός να γλιτώσουν απο την κρίση...απλά υποστηρίζει μία εκδοχή που τον εκφράζει, ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή του, και προφανώς τον ….εξυπηρετεί κι όλας.

   • O Mίτος της Αριάδνης avatar
    O Mίτος της Αριάδνης @ Αριστείδης Δ. 31/01/2013 09:36:06

    E, άμα τον εκφράζει, ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή του, και προφανώς τον ….εξυπηρετεί κι όλας, ας μην του το χαλάμε...
    :-P

 39. crass avatar
  crass 30/01/2013 19:41:08

  Να αγιάσει το χέρι σας και του αρθρογράφου !

  Δεν φανταζόμουν ότι θα διάβαζα τέτοιο άρθρο σε ένα χώρο που συνήθως μιλάει για θολοκουλτούρες τύπου "κοινωνικός φιλελευθερισμός", οι οποίες δεν ξέρουν τι ακριβώς προτείνουν αλλά ξέρουν σίγουρα τι αντιμάχονται: το φιλελευθερισμό.

  Θα πρότεινα σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τι είναι ο φιλελευθερισμός, να πάνε κατευθείαν στην πηγή. Γεμάτο είναι το YouTube από video του Friedman, όπου συζητάει για ένα σωρό κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.
  Τιμώ ειλικρινά όλους τους αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου, γιατί ακόμη κι αν διαφωνώ μαζί τους, είναι εδώ και συζητάμε για πολιτική. Άρα είναι πραγματικοί πολίτες. Και για αυτό πιστεύω ότι θα εκτιμήσουν το να μάθουν τι είναι φιλελευθερισμός ή έστω σε τι πραγματικά διαφωνούν με αυτόν. Για αυτό και τους προτρέπω.

  Τέλος να προσθέσω ότι ο φιλελευθερισμός, όπως και η Δημοκρατία, προϋποθέτουν ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες και όχι πρόβατα που ψάχνουν τσοπάνη. Αυτό σημαίνει αναγνώριση της ατομικής μας ευθύνης μέσα στην κοινωνία. Σημαίνει προσπάθεια και κατάρτιση για να παραμένεις άξια πολιτική και παραγωγική μονάδα.

  Στην κριτική προς το φιλελευθερισμό για την πρακτική του εφαρμογή, και που και για μένα παραμένει άλυτος γρίφος, είναι ένα πράγμα: η ανισότητα των ατόμων στην εκκίνηση.
  Φρονώ όμως ότι ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπήρξε τέτοια κατάσταση, ακόμη (κι ίσως ειδικά) και σε εκείνα τα καθεστώτα που έκατσαν στο σβέρκο των λαών, στο όνομα αυτής.

  • aristeidis D. avatar
   aristeidis D. @ crass 31/01/2013 11:00:05

   "Στην κριτική προς το φιλελευθερισμό για την πρακτική του εφαρμογή, και που και για μένα παραμένει άλυτος γρίφος, είναι ένα πράγμα: η ανισότητα των ατόμων στην εκκίνηση."
   Εδώ φίλε crass θέτεις τον δάκτυλον επι τον τύπον των ήλων. Ακριβώς αυτό το σημείο είναι που ακυρώνει και τον Νεοφιλελευθερισμό όπως η πίστη στην καλή φύση του ανθρώπου ακύρωσε τον κομμουνισμό και οδήγησε τον "υπαρκτό σοσιαλισμό" στην κατάρρευση.
   Οταν οι άνθρωποι ξεκινούν, κουτσοί και αρτιμελεις απο την ίδια αφετηρία, ακόμα κι αν στη διαδρομή τους δεν συναντήσουν κανένα εμπόδιο (απόλυτη απελευθέρωση των αγορών) είναι προφανές οτι οι κουτσοί θα είναι κατάφωρα αδικημένοι στον τερματισμό.
   Ούτε οι Σκανδιναυκές χώρες δεν έλυσαν αυτό το πρόβλημα, όμως έχουν αποδεδειγμένα καταβάλλει τις σημαντικώτερες προσπάθειες στον κόσμο για να μειώνουν αυτή την ανισότητα στην αφετηρία.
   Γι αυτό και αποτελούν την κορυφή στην ατελή βεβαίως πυραμίδα της κοινωνικής εξέλιξης του ανθρώπου...

 40. akenaton avatar
  akenaton 30/01/2013 19:42:27

  Υπερβολές! Ο Γαλιλαίος οκέη, υπήρξε η συμβολή της Ιταλίας στις ρίζες του Διαφωτισμού. Αντίθετα, η Αναγέννηση είναι σχεδόν Ιταλικό δημιουργημα. Η Ιταλία μετά το 1530 έκλεισε το αναγεννησιακό της κεφάλαιο και μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 18ου δεν υπήρχε σημαντική συμβολή της σε αυτό που ονομάστηκε Διαφωτισμός, κυρίως σε πολιτικό - κοινωνικό επίπεδο. Συνέπιπτε άλλωστε αυτή η περίοδος με την Ισπανική κυριαρχία στην ιταλική χερσόνησο και ήταν μια περίοδος οικονομικής και πολιτιστικής παρακμής. Ακριβώς την εποχή που συζητάμε (μέσα του 18ου αιώνα) αρχίζει στην Ιταλική χερσόνησο κάποιος ενθουσιασμός για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που οδήγησε έναν αιώνα αργότερα στην δημιουργία του Ιταλικού κράτους (1861).

 41. ΜΔ avatar
  ΜΔ 30/01/2013 19:54:42

  Μία απορία έχω... Διαχειριστήκαμε όπως διαχειριστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια την οικονομία μας με αποκλειστικές δικές μας αποφάσεις... Σπαταλήσαμε όπως σπαταλήσαμε τα δανεικά μας... Φτάσαμε να "πέσουμε έξω".... Μέχρι εδώ, φιλελεύθερους συνολικά μας κόβω...
  Και όταν είδαμε τα δύσκολα, αρχίσαμε να "παρακαλάμε" να μας σώσουν... Εδώ τι γίνεται?? Δεν θα έπρεπε να εφαρμοστεί η βασική αρχή του φιλελευθερισμού για το κόστος των επιλογών μας.... Δεν θα έπρεπε να μας αφήσουν να καταρρεύσουμε? 'H δεν εφαρμόζεται ο φιλελευθερισμός σε αυτό το επίπεδο της οικονομίας?
  Φιλικά!

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΔ 30/01/2013 19:59:58

   Η απάντηση στο ερώτημά σας μπορεί να είναι και "ναι".
   Η αντίρρηση αφορά την "φιλελεύθερη διαχείριση" του παρελθόντος. Που την είδατε; Εγώ ένα κρατικίστικο μοντέλο (σχεδόν δανεικό κομμουνιστικό καπιταλισμό) είδα, που δεν λέει μάλιστα να μας αφήσει γειά με τίποτε.

   • ΜΔ avatar
    ΜΔ @ akenaton 30/01/2013 21:16:47

    Δεν εννοώ στο εσωτερικό αγαπητέ akenaton! Συνολικά ως χώρα μας δόθηκε η "φιλελεύθερη" επιλογή της διαχείρισης των πόρων και αποτύχαμε... Η εφαρμογή της φιλελεύθερης ιδεολογίας θα οδηγούσε στο να μας αφήσουν στην τύχη μας αφού εμείς φταίξαμε... Έτσι δεν είναι?? Κι όμως οι εδώ υπέρμαχοί της ζητούσαν (και ζητούσαμε) οικονομική "αλληλεγγύη" σε επίπεδο πλέον κρατών. Δεν είναι λίγο οξύμωρο αυτό? Και στην μία περίπτωση δίκιο και στην άλλη?? Μία αντίφαση απλά διαπιστώνω....
    Καλή δηλαδή η ιδεολογία αλλά μη καταρρεύσουμε κιόλας, σωστά?? ;-)
    Καλό βράδυ!

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΜΔ 30/01/2013 21:31:07

     Αυτό λέω: δεν υπάρχουν υπέρμαχοι του φιλελευθερισμού στο πολιτικό μας σύστημα! Δυστυχώς, είναι μια πλάνη.
     Από την άλλη κι εσείς βλέπετε "στεγνά" μια ιδεολογία όπως την έχετε "ακούσει". Δεν είναι όμως έτσι. Ποιός σας είπε ότι η φιλελεύθερη οικονομία είναι τόσο σκληρή με τον πτωχό; Παντού ο πτωχός έχει την βοήθεια της αγοράς, των τραπεζών και της κοινωνίας στις ελέυθερες αγορές. Και κυρίως έχει την ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσει, ξανά και ξανά. Μονάχα στην δική μας ερζάτς οικονομία, ο πτωχός απαξιώνεται με τέτοιον τρόπο, άπαξ δια παντός.
     Εκ παραλλήλου, το ίδιο ισχύει και για πτωχές χώρες σαν την δική μας. Όπως ίσχυσε στο παρελθόν και για άλλες. Έτσι ήταν πάντα στον Καπιταλισμό. Δεν τρώγανε ανθρώπους και κυρίως τους πτωχούς!

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΜΔ 30/01/2013 21:31:35

     Επίσης, καλό σας βράδυ!

 42. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 30/01/2013 20:08:22

  κατ΄αρχάς απο που και ως που το σημερινό οικονομικό σύστημα που έχει επιβληθεί ειναι "φιλελεύθερο" ή "νεοφιλελεύθερο"?Στους περισσότερους τομείς της ευρωπαικής έστω οικονομίας κυριαρχούν δύο ή τρεις εταιρείες,μετά από την δεκαετια των συνχωνεύσεων(95-05), οι οποίες θεωρήθικαν σύμφωνες με την αρχή της ελεύθερης οικονομίας.Οι ευρωπαικές κυβερνήσεις λειτουργούν ως" τμήματα πωλήσεων" των μεγάλων εταιρειων.Τα κοινοβούλια ψηφίζουν και επιβάλουν νόμους υπο το καθεστώς τρομοκράτησης των λαών στο όνομα των οποίων υποτήθετε λειτουργούν.
  Η κυβέρνηση επιβάλει ανώτατους και κατώτατους μισθους στον ιδιωτικό τομέα,επιβάλει τις σχέσεις εργασίας ....

  • Αριστείδης Δ. avatar
   Αριστείδης Δ. @ παπαδοπουλος ηλίας 30/01/2013 21:24:14

   Αγαπητέ παπαδόπουλε ηλία, έβαλες το καπάκι στην κατσαρόλα αυτής της συζήτησης. Αυτό μόλις ρώτησα και εγώ παραπάνω τον albert που φαίνεται καλοπροαίρετος...

   • παπαδοπουλος ηλίας avatar
    παπαδοπουλος ηλίας @ Αριστείδης Δ. 30/01/2013 22:46:18

    όταν μιλούσαμε για "φιλελευθερισμό " στα σεμιναρια του ΚΠΕΕ εκαι γύρω στο 80-83 όλα αυτά τα θεορούσαμε στρεβλώσεις της αγοράς.Κατα έναν περίεργο τρόπο όταν κυριαρχούσε η αριστερα στην ευρώπη, εμφανίστικαν οι "σοσιαλιστές" οι οποιοι εκμεταλεύτικαν τα συνθήματά της και κυριάρχησαν.Όταν άρχησαν να κυριαρχουν οι φιλελεύθερες ιδέες μετα το88-90,οι ¨σοσιαλιστές" εβαπτήστικαν στην κολυμβύθρα του Σιλωάμ,απαλάχθηκαν απο τις σοσιαλιστικές αμαρτίες και μεταλάχτηκαν σε "σουπερ-ντουπερ" φιλελεύθερους.
    Σημίτης,Λαλιώτης,Παπαντωνίου και το "κακο συναπάντημα",είδαν το φως το αληθηνό,έλαβαν πνεύμα επουράνιο και ενεφανήσθησαν ως αποκληστικοί και μόνοι γνώστες των αρχών του φιλελευθερισμού.¨οποιος τολμούσε να ψελίσει οτιδήποτε διαφορετικό χαρακτηριζόταν εχθρός του λαου και γραφικός.
    δυστυχώς πολλά στελεχη της ΝΔ υπέκυψαν και προσκύνησαν.

 43. Zugzwang avatar
  Zugzwang 30/01/2013 22:09:14

  Ανακαλω λοιπον την λεξη "ταλιμπαν" (που σημαινει, αυτος που μελετα θεολογια) και την αντικαθιστω με το "Σουσλωφ του ουλτραφιλελευθερισμου". Οσο για προταση: Προτεινω να φερετε τον Lakhmy Mittal να κανει επενδυσεις και να μας σωσει, οπως ελυσε τα προβληματα της χαλυβουργιας της Γαλλιας, του Βελγιου και του Λουξεμβουργου
  με "νεοφιλελευθερους" ορους!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Zugzwang 30/01/2013 23:54:37

   Τώρα ...... μάααααλιστα!!

 44. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 31/01/2013 02:06:14

  Ο Martin Wolf, γνωστός και διαπρεπής αρθογράφος της εφημερίδας του καπιταλισμού, έγραφε το 2009 τα εξής:

  Η επίδραση της κρίσης θα είναι ιδιαίτερα σκληρή στην περιφέρεια: ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν στην απόλυτη φτώχεια θα αυξηθεί, το μέγεθος της νέας μεσαίας τάξης θα συρρικνωθεί και οι κυβερνήσεις ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών θα καταρρεύσουν. Η εμπιστοσύνη στις τοπικές και στις παγκόσμιες ελίτ, στην έννοια της αγοράς αλλά ακόμα και στην δυνατότητα υλικής προόδου θα εξασθενίσει, κάτι που δυνητικά θα οδηγήσει καταστρεπτικές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις
  Η ικανότητα της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ να επηρεάσουν την πορεία των γεγονότων θα επηρεαστεί επίσης. Η κατάρρευση του δυτικού χρηματοοικονομικού συστήματος, ενώ η Κίνα ανθεί, σηματοδοτεί ένα ταπεινωτικό τέλος ενός «μονοπολικού κόσμου». Καθώς αγκομαχούν οι πολιτικοί ηγέτες τη δύσης η αξιοπιστίας έρπει καταρρακωμένη. Ποιος εμπιστεύεται ακόμα τους «διδάξαντες»;
  Αυτές οι αλλαγές θα θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα το κόσμου, όχι μόνο να διαχειριστεί την παγκόσμια οικονομία αλλά να αντιμετωπίσει, επίσης στρατηγικές προκλήσεις όπως: τα εύθραυστα κράτη, την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή και την ανάδυση νέων μεγάλων δυνάμεων. Κατά μια ακραία εκδοχή η ενοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας στην οποία βασίζονται σχεδόν όλοι στις μέρες μας, θα αναστραφεί. Η ενοποιημένη οικονομία των δεκαετιών πριν τον Μεγάλο Πόλεμο κατέρρευσε. Μπορεί να ξανασυμβεί το ίδιο.
  Το 2007 καταλήγοντας σε ένα άρθρο μου για αυτό το «νέο καπιταλισμό» κατέληγα με την παρατήρηση ότι δεν έχει ακόμα «δοκιμαστεί». Η δοκιμή έγινε· απέτυχε. Η εποχή του χρηματο-οικονομικού φιλελευθερισμού τελείωσε. Αλλά, σε αντίθεση με το 1930, δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση στην υπάρχουσα οικονομία της αγοράς και οι συνήθειες της διεθνούς συνεργασίας είναι βαθιές.
  «Νοιώθω ότι δεν είμαστε πια στο Κάνσας» μονολόγησε η Ντόροθυ αφού ένας τυφώνας κατέστρεψε την ίδια, το σπίτι και το σκύλο της στη χώρα του Οζ. Ο κόσμος των τριών τελευταίων δεκαετιών έχει παρέλθει. Όσο για το που θα καταλήξουμε μετά από αυτό τον οικονομικό τυφώνα, είναι στο χέρι μας να το αποφασίσουμε…

  Πάνε οι παλιές δοξασίες κύριοι.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γιάννης Φαίλτωρ 31/01/2013 15:01:16

   Τα είπες όλα, αγαπητέ Γιάννη.
   "Δεξιά" και "αριστερά" χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη προς τον "μονόδρομο" της ποσοτικής "προόδου".
   Στο μέλλον, εκτός απο τα γνώριμα θα έχουμε και "αριστερούς" συντηρητικούς ως προς τις αξίες, αριστερούς εναντίον αυτής της "προόδου". Θα έχουμε όμως και άκρως "προοδευτικούς δεξιούς", που θα ομνύουν σε "θαυμαστους καινούριους κόσμους", σε τεχνο-οικονομικές ουτοπίες για τη συνέχεια και διαιώνιση του οικείου...
   Προς το παρόν, με τους παλιούς χάρτες άκυρους, ψάχνουμε στο σκοτάδι οδοδείκτες για πλοήγηση πέρα από την κρίση.

 45. dim avatar
  dim 31/01/2013 02:39:32

  Ο φιλελευθερισμός στην κοινωνική του διάσταση είναι υπερ της ελευθερίας του ατόμου, υπερ των ατομικών ελευθεριών, υπερ του ατομικισμού, και άρα ως έννοια είναι ακριβώς αντίθετη από τον εθνικισμό, αφού το Έθνος είναι ένα σύνολο…

  Ο φιλελευθερισμός στην οικονομική του διάσταση, είναι υπερ της ελευθερίας του κάθε ατόμου στην άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, υπέρ της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ιδιοκτησίας, και άρα ως έννοια είναι ακριβώς αντίθετη από τον κρατισμό, όπου στην ακραία του μορφή του Κομμουνισμού, όλα ανήκουν στο κράτος…

  Ως προς τη πρώτη διάσταση (την πολιτικο-κοινωνικο-εθνική), ξεχωρίζουν από τα «αριστερά» προς τα «δεξιά» όροι όπως: Αναρχισμός, Άκρατος Φιλελευθερισμός, Μετριοπαθής Φιλελευθερισμός, Κεντρώος, Συντηρητισμός, Πατριωτισμός, Εθνικισμός

  Ως προς τη δεύτερη διάσταση (την οικονομική), ξεχωρίζουν επίσης από τα «αριστερά» προς τα δεξιά όροι όπως: Κομμουνισμός, Σοσιαλισμός, Σοσιαλδημοκρατία, Κεντρώοι, Κοινωνικός Φιλελευθερισμός, (Νέο) Φιλελευθερισμός, Άκρατος Φιλελευθερισμός

  Αν κοιτάξει κανείς και στις δύο αυτές διαστάσεις, τους όρους που βρίσκονται από το κέντρο και προς τα δεξιά, αποκλείοντας έτσι κάθε τι «αριστερό» αλλά και κάθε τι «ακραίο», καταλήγει στο συνδυαστικό όρο «Συντηρητικός - Πατριωτικός – Κοινωνικός Φιλελευθερισμός»…

  Αυτή για εμένα είναι η κυρίαρχη ιδεολογία, που εν συντομία ονομάζουμε «Κεντροδεξιά» και που για εμένα προσωπικά καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις πτυχές τόσο σε σχέση με το οικονομικό μοντέλο (Κοινωνικός Φιλελευθερισμός – ούτε δηλαδή κάτι ακραία φιλελεύθερο, καμία όμως σχέση με την αριστερότερα του«κέντρου» λογική του όποιου κρατισμού), όσο και με τα θέματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό, τους θεσμούς και την ιστορία του Ελληνικού Έθνους (Συντηρητισμός – Πατριωτισμός, με την έννοια του σεβασμού και της διατήρησης, των παραδόσεων , της ιστορίας και των θεσμών όπως η Οικογένεια, η Εκκλησία, η Παιδεία, του Ελληνικού Έθνους…, αποτρέποντας έτσι την αλλοίωση τους μέσα από την επιβολή των ατομικών επιδιώξεων και προτιμήσεων εις βάρος του συνόλου, αλλά και σεβόμενη τα ατομικά δικαιώματα των μελών του συνόλου, αποφεύγοντας δηλαδή τις ολοκληρωτικές και απολυταρχικές εξάρσεις του εθνικισμού)

 46. Γεωργία avatar
  Γεωργία 31/01/2013 15:01:24

  Οι ασυνέχειες του νεοφιλελεύθερου ή νεοκλασικού επιχει­ρήματος με τον φιλελευθερισμό όπως το αναλύει ο Σπύρος Μακρής στο βιβλίο του ,εντοπίζονται στις ακόλουθες διαστάσεις του :

  ==Στην ανορθολογική διάσταση.
  Το σύγχρονο φιλελεύθε­ρο επιχείρημα καθιστά αδύνατη τη σύλληψη της κοινω­νίας ως συνόλου σχέσεων (Hayek).

  ==Στη συντηρητική και αυθορμησιακή διάσταση ως προς τη θεμελίωση των κανόνων.
  Η ατομική πράξη γίνεται αντι­ληπτή στα πλαίσια ενός παιγνΐου ισχύος, χωρίς κανονι­στικές και ιστορικές αναφορές. Η αγοραία διάσταση της κοινωνίας και η ενίσχυση της ιδιωτικής αρχής προσδί­δουν στα ανθρώπινα κίνητρα ένα χαρακτήρα απόλυτου σχετικισμού.

  ==Στην αντικοινωνική διάσταση.
  Στο νεοφιλελεύθερο επι­χείρημα, ο χωρισμός του ατομικού από το κοινωνικό πεδίο της πράξης θεωρείται περισσότερο από δεδομένος. Το κοινωνικό αντικείμενο απαξιώνεται και καταστρέφεται και η κοινωνική αλληλεγγύη ταυτίζεται με τον Ολοκληρωτισμό (Hayek).

  ==Στην αντιπολιτική διάσταση.
  Η αυτονομία της πολιτικής και ο δεσπόζων ρόλος της στη συγκρότηση των όρων της κοινωνίας υπονομεύονται (Hayek,Nozick), με απο­τέλεσμα τον αναπροσδιορισμό της πολιτικής σε αφαίρε­ση από το δημόσιο χαρακτήρα της, βάσει του οποίου οι διανεμητικές πολιτικές και τα ατομικά δικαιώματα προσ­διορίζονται ως δημόσια (Rawls).

  ==Στην αντιδημοκρατική διάσταση.
  Οι κρίσιμες έννοιες της ισότητας και της δημοκρατίας αποκόπτονται από την έννοια της ελευθερίας, που νοείται απλά ως ένα άθροι­σμα επιμέρους μορφών ελευθερίας, έτσι ώστε οι διανεμη­τικές πολιτικές του κράτους να χαρακτηρίζονται ως καταχρήσεις έναντι της ατομικής ελευθερίας. Η κριτική τέλος της ισότητας υπονομεύει και το περιεχόμενο της ισονομίας.

  Αυτός είναι ο φιλελεύθερος ευνουχισμός από τον νεοφιλελευθερισμό ή λιμπερταριανισμό.

  • Γιώργος Π. και ... avatar
   Γιώργος Π. και ... @ Γεωργία 31/01/2013 18:21:32

   Μπράβο Γεωργία, πολύ κατατοπιστική η παραπομπή σου.

   Υ.Γ
   Μια προσωπική άποψη άσχετη με το εξαιρετικό σχόλιο της Γεωργίας:
   Επειδή στη χώρα μας η κουλτούρα του άσπρου-μαύρου είναι τρομερά αναπτυγμένη, ας ξεκαθαριστούν οι μύθοι.
   Ένας μύθος είναι ότι όσοι αναφερόμαστε στα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής εσωτερικής λιτότητας, συνεπάγεται πως συνεισφέρουμε στο επιχείρημα συντήρησης των παθογενειών, της συνέχισης αύξησης των ελλειματικών προϋπολογισμών, της αναποτελεσματικότητας των φόρων, του αντιπαραγωγικού κράτους κ.λπ
   Το ζήτημα είναι πως μεταρρυθμίσεις (όχι με την έννοια της κινεζοποίησης μιας οικονομίας) επιτυγχάνονται σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητας, με μηδενικό πληθωρισμό, με φυσιολογική ανεργία έως 3% το πολύ, χωρίς κρατικά ελλείματα.
   Υπό αυτές τις συνθήκες παίρνεις μέτρα και αλλάζεις ολόκληρο το σύστημα παραγωγής, το εκπαιδευτικό (θετική αν και δειλή η πρωτοβουλία για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ), τη δημόσια διοίκηση, τα πάντα!
   Άρα προσπαθείς να εγκολπώσεις στην εθνική προσπάθεια τη κοινωνία, και όχι με συντριπτική ανεργία, αύξηση του πληθωρισμού, εγκληματικότητα, φτώχεια, να προχωράς σε περικοπές.
   Χρειάζεται ρήτρα ανάπτυξης, όχι κατά τη συριζαίικη κουλτούρα, αλλά με βάση την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό.
   Το ΔΝΤ δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας.
   Και εδώ πρέπει οι ιδεολογικές κουλτούρες να μείνουν δεύτερες και να ενωθούν ει δυνατόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και να διεκδικήσουν τη πραγματοποίηση αυστηρών μεταρρυθμίσεων μέσα σε κλίμα σταθερότητας για να μην καταρρεύσει η κοινωνία.

   Υ.Γ 2. Πολύ ενδιαφέρουσες κοσμοσυστημικές προσεγγίσεις για την πορεία του νεοφιλελευθερισμού κάνει και ο εμβληματικός κοινωνικός επιστήμονας, Ιμανουελ Βαλερσταϊν (για να κατανοήσουμε τον κόσμο μας).

   Υ.Γ 3.
   Ο Akenaton είναι ο μοναδικός -και το εννοώ- άνθρωπος (με "Α"), αντιμετωπίζει αντίθετες απόψεις με ευγένεια αλλά και με επιθετικά αντεπειχειρήματα χωρίς να γίνεται αγενής.
   Αυτό φίλε Akenaton αναδεικνύει την υψηλή παιδεία σου, και την καλή οικογένεια ή το καλό περιβάλλον μέσα στο οποίο γαλουχήθηκες. Σε συγχαίρω και εύχομαι να μην αλλάξεις.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Γιώργος Π. και ... 01/02/2013 00:09:25

    "Και εδώ πρέπει οι ιδεολογικές κουλτούρες να μείνουν δεύτερες και να ενωθούν ει δυνατόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και να διεκδικήσουν τη πραγματοποίηση αυστηρών μεταρρυθμίσεων μέσα σε κλίμα σταθερότητας για να μην καταρρεύσει η κοινωνία."
    Το αντιγράφω και πάλι, για να σημειώσω την σημασία αυτής της πρότασής σας. ΠΡΕΠΕΙ να το καταλάβουμε αυτό! ΟΛΟΙ μας! Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο σε "σκυλοκαυγάδες" του παρελθόντος.

    ΥΓ. Για τα υπερβολικά καλά λόγια σας, θερμά σας ευχαριστώ. Οι όμορφες διαδικτυακές παρέες βοηθούν να "βγαίνει" ο καλύτερος εαυτός όλων μας.

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ Γιώργος Π. και ... 01/02/2013 10:50:55

    Όπως έχω πει στο παρελθόν ήμουν και είμαι υπέμαχος της Καραμανλικής πολιτικής, αυτής του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού όπως την ονόμασε ο ίδιος το 79, και όπως θεωρητικά προσπάθησε να το κάνει ο Σαμαράς.
    Ο τελευταίος για δικούς του λόγους ακολουθεί το ακριβώς αντίθετο δρόμο από αυτόν που θεωρητικά υποστήριζε.
    Και τα γεγονότα δεν θα τον δικαιώσουν.

    • Γεωργία avatar
     Γεωργία @ Γεωργία 01/02/2013 10:52:08

     διόρθωση: υπέρμαχη

     • aristidis D. avatar
      aristidis D. @ Γεωργία 01/02/2013 14:24:40

      *Ηταν η υπέρμαχη ή η υπέρμαχος Θεοτόκος?

      Αγαπητή Γεωργία,
      Ο ορισμός του Νεοφιλελευθερισμού είναι κατα τη γνώμη μου απλός, καθαρός και ξάστερος: " Η απόλυτη απελευθέρωση των αγορών χωρίς καμμιά κρατική παρέμβαση θα αυτορρυθμίσει αυτομάτως όλα τα κοινωνικά ζητήματα."
      Αυτό ξεκίνησε ο Ρήγκαν, το ολοκλήρωσε η Θάτσερ και την καταστροφή που μας οδήγησε την πληρώνουμε και εμείς μαζί με άλλους κατα κανόνα φτωχούς λαούς στον κόσμο σήμερα.
      Η πλήρης κατάρρευση της "ιδεολογίας" ή του "οικονομικού μοντέλου" αν προτιμάτε απεικονίζεται σε μια φωτογραφία=χίλιες λέξεις, μέσα στο Κογκρέσσο των ΗΠΑ, 'οπου ο Χερνι Πολσον, υπουργος Οικονομικων του Τζορτζ Μπους, προεδρος της Goldman Sachs, γόνος μιας απο τις 3 πλουσιώτερες οικογένειες της γής, γονατιστός μπροστά στον "νέγρο" πρόεδρο Ομπάμα τον εκλιπαρεί να κρατικοποιήσει κατα τη σοβιετική μέθοδο την Leehman Brothers bank...
      Eκτοτε το νέο "μοντέλο" που αντικατέστησε τον Νεοφιλελευθερισμό λέγεται όπως σαρδόνια το αποκαλούν οι Τραπεζίτες: "Κρατικός Καπιταλισμός" όπου
      τα χρέη των τραπεζών χρεώνονται στους φορολογούμενους και τα κέρδη αποθηκεύονται για λογαριασμό των Τραπεζιτών στους φορολογικούς παραδείσους που συγκαλύπτονται απο το Διεθνές δίκαιο του Καπιταλισμού...
      Xαρακτηριστικό παράδειγμα στα καθ' ημάς, η Proton bank και τώρα το Ταχ. Ταμιευτήριο. Ο Σαμαράς έχει ήδη προσχωρήσει στο νέο μοντέλο...

 47. ΝΠ avatar
  ΝΠ 31/01/2013 23:56:03

  Εύγε Akenaton.Για το ήθος του γραπτού και των απαντήσεων.
  Γεωργία Γιώργος Π. και..,
  Γιάννης παπαδόπουλος ηλίας
  γιατι? Σωτ Μητραλ
  Ιαπετός aristeidis D.
  Για τις παρεμβάσεις σας.
  Νομίζω ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να συμφωνήσετε τι είναι ο
  φιλελευθερισμός.....για να μπορείτε άνετα να διαφωνείτε ..η να συμφωνείτε αλλά επί της ουσίας.
  είναι τόσο δύσκολο;
  Δεν υπάρχει
  έγκυρος διεθνής ορισμός; Ή έστω 03 ορισμοί;
  Για πολλοστή φορά χάνεται ...ενέργεια γι` αυτό.

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ ΝΠ 01/02/2013 10:47:10

   Φυσικά και δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός. Μόνο κάποιες αρχικές παραδοχές. Για τον Φιλελευθερισμό αυτές είναι οι:

   -Το άτομο
   -Η ελευθερία
   -Ο ορθός λόγος
   -Η δικαιοσύνη
   -Η ανεκτικότητα

   Για τον Νεοφιλελευθερισμό ή την Φασίζουσα Σοσιαλδημοκρατία(τύπου πολιτικής Στουρνάρα) οι τρεις τελευταίες παραδοχές είναι αδιανόητες.

 48. Απορών avatar
  Απορών 01/02/2013 02:05:50

  Συγχαρητήρια για το άρθρο Akenaton... Συμβάλλει πολύ στο ξεκαθάρισμα κάποιων πραγμάτων αλλά δυστυχώς, χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα, νιώθω ότι είναι τόσο ισχυρή η προπαγάνδα εναντίον του φιλελευθερισμού που πλέον το να είναι πατριώτης κανείς προϋποθέτει να είναι πρώτα κευνσιανός σοσιαλιστής!

  • Απορών avatar
   Απορών @ Απορών 01/02/2013 02:06:15

   Μην πω κομμουνιστής δηλαδή....

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Απορών 01/02/2013 10:43:05

   «κευνσιανός σοσιαλιστής»......θα τρίζουν τα κόκκαλα του Κέινς!!!

   • Απορών avatar
    Απορών @ Γεωργία 01/02/2013 11:25:49

    Χαχα πολύ σωστά! Δεν μίλησα όμως για τον Κέυνς αλλά για τους σημερινούς κευνσιανιστές που το μόνο που κατάλαβαν είναι "κόβε χρήμα και μοίραζε"!

    • Γεωργία avatar
     Γεωργία @ Απορών 01/02/2013 14:25:34

     Μιλάς για του ΣΥΡΙΖΑ που προσφάτως κάποια στελέχη του, ανακάλυψαν το Κέινς. Σαφώς και δεν λέει αυτό ο Κέινς ή οι μαθητές του. Αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Γεωργία 01/02/2013 15:46:04

      Και όχι μόνο! Μιλάω για όλη τη "λογική" ανάπτυξης της Ελλάδας από το '80 (μην πω 74) και μετά! Για την "Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ"!
      Και έχετε δίκιο... σαφώς και δεν έλεγε αυτά ο Κέυνς... δεν υποστήριζε σε καμμία περίπτωση "υπερθέρμανση" της οικονομίας... Απλά πήραμε ό,τι μας άρεσε και σήμερα ακόμα υποστηρίζουμε ό,τι μας αρέσει από αυτόν προκειμένου να προωθήσουμε την λαϊκιστική πολιτική μας ατζέντα... Δεν διαφωνούμε δηλαδή...

     • akenaton avatar
      akenaton @ Απορών 01/02/2013 15:51:59

      Από τον Κέυνς κρατήσαμε μονάχα τον .... μισό! Δυστυχώς, γιατί τελικά δεν είναι συνήθως οι θεωρίες λάθος αλλά η εφαρμογή τους!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Απορών 01/02/2013 15:00:26

   O Keynes, γεννημένος το 1883, δεν ήταν σοσιαλιστής. Ως νέος γοητεύτηκε πολιτικά απο τους Whigs (Βρετανούς φιλελεύθερους) αλλά καλοσώρισε τις επιτυχίες του συνδικαλισμού και την νέα φωτισμένη νομοθεσία που προστάτευε τους εργαζόμενους. Πίστευε ότι θα περιορίζεται η φτώχεια μέσω της απόκτησης ιδιοκτησίας και ότι οι σωστοί νόμοι θα εγγυωνται δημοκρατία και ισότητα. Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος και η Μεγάλη κρίση του 1929 ανέτρεψαν την αισιοδοξία του. Απο αυτό το δράμα και την απογοήτευσή του, γεννήθηκε η Κευνσιανή "General Theory". Περιείχε δύο βασικές σκέψεις: (1) ότι ο καπιταλισμός απο τη φύση του θα γεννά πάντα μεγάλες κρίσεις, άρα η περίοδος 1929-33 δεν ήταν μια "ανωμαλία" και (2) ότι οι κρίσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με κατάλληλο σύστημα (κρατικών) παρεμβάσεων και ρυθμίσεων της οικονομίας.
   Το βασικό στοιχείο του Κευνσιανού συστήματος παρεμβάσεων και ρυθμίσεων είναι η θετική χρήση της Δημόσιας παροχής οικονομικών πόρων και η παρέμβαση του Δημοσίου στην αγορά ως "αγοραστή", προκειμένου να εξασφαλίζεται επαρκής ζήτηση και να τείνει η αγορά εργασίας στην πλήρη απασχόληση.
   Όταν ο George Orwell, παρά την απογοήτευσή του στον Ισπανικό Εμφύλιο και από την τυραννία του Στάλιν, εξήγησε γιατί παραμένει ένας σοσιαλιστής, έγραψε για “τον τρομακτικό φόβο της ανεργίας” που είναι πάντα η μοίρα του εργαζομένου. Ο Keynes πίστευε ότι με το πρόγραμά του μπορούσε να διώξει αυτόν τον τρομακτικό φόβο και επομένως να απελευθερώσει τον εργαζόμενο απο την τυραννία του καπιταλισμού.
   Το προγραμμα του Keynes ήταν ένας καπιταλισμός εξανθρωπισμένος, με εξασφαλισμένη αξιοπρέπεια του εργαζόμενου, όχι η αντικατάστασή του απο τον σοσιαλισμό ή άλλο τρόπο παραγωγής.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Uncle Stgm 01/02/2013 15:47:24

    Δεν αντιλέγω... εξηγώ παραπάνω... άλλο ο Κέυνς άλλο οι νεοφανείς "κευνσιανιστές"...

 49. Ελευθερία avatar
  Ελευθερία 01/02/2013 03:19:51

  Έτσι είναι. Άγνωστος εντελώς. Μια βόλτα σε κάποιο κεντρικό βιβλιοπωλείο θα σας το πιστοποιήσει. Από Χάγιεκ θα βρείτε με το ζόρι δύο βιβλία. Από Φρίντμαν ένα. Ας μην πάμε σε Ρόθμπαρντ, Μίζες, ή άλλους. Ο Άτλας της Ραντ κυκλοφόρησε μόλις το 2011. Θέλετε να δούμε τα ΜΜΕ; Όχι λοιπόν, ο Μανδραβέλης δεν είναι φιλελεύθερος. Ούτε ο Μίχας. Ο "φιλελεύθερος σοσιαλισμός" που ανέφερε μέχρι και ο εμπνευστής του χαρατσιού Ευ.Βενιζέλος είναι καθαρή απάτη. Ή είσαι φιλελεύθερος ή σοσιαλιστής. Εκτός αν απευθύνεσαι σε ηλίθιους.

  Μην τα πολυλογώ όμως. Η ουσία είναι ότι αυτή η ιδεολογία που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, και δεν εκφράζεται και πουθενά, ούτε εντός Βουλής ούτε κάπου αλλού στην κοινωνία ευθύνεται για τα πάντα. Πρόκειται για ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο.

  Στο αντινιούζ μπαίνω καθημερινά από το 2008.
  Να είστε καλά.

 50. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/02/2013 15:06:10

  Άν εννοείς τους σημερινούς "τρείς σωματοφύλακες" του Κέυνς, δηλ. Στίγκλιτς - Κρούγκμαν - Ρουμπίνι, πρώτον, έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, δεύτερον εν μέρει γίνονται αποδεκτοί απο Ομπάμα-Μπερνάνκε αλλά προσπαθούν να "σπρώξουν" το QE πιό πέρα, τρίτον οι ΗΠΑ τα πάνε πολύ καλύτερα με την ανεργία σε σύγκριση με την ΕΕ...
  Μακροπρόθεσμα "θα δείξει" άν έχουν δίκιο αυτοί ή όχι, αλλά όπως έλεγε και ο δάσκαλός τους "μακροπρόθεσμα θα έχουμε πεθάνει όλοι".
  "Το θέμα είναι τώρα τι λές"...

 51. Zugzwang avatar
  Zugzwang 01/02/2013 15:56:00

  Για τον Akenaton και τον Geros. Για να δουν τι εκαναν παλι αυτοι οι αθλιοι Ολλανδοι κρατιστες...

  Απο τον Φιλελευθερο της Κυπρου
  Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013 10:51 πμ
  Στα 3,7 δισ. ευρώ η διάσωση

  Στην κρατικοποίηση της τράπεζας SNS Reaal προχώρησε η Ολλανδία

  Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έκρινε πως ενδεχόμενη χρεοκοπία της τράπεζας θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας. Άμστερνταμ: Την κρατικοποίηση της Ολλανδική τράπεζας SNS Reaal ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών.

  Η SNS Reaal, που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας καθώς θεμελιώθηκε το 1818 και δραστηριοποιείται και στον ασφαλιστικό κλάδο, αντιμετώπιζε την τελευταία διετία σημαντικά προβλήματα.

  Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε να την κρατικοποιήσει έναντι 3,7 δισ. ευρώ, κρίνοντας πως ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα συνιστούσε κίνδυνο για ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας.

  Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιέρεν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως η διάσωση του χρηματοοικονομικού ομίλου θα συμβάλει αναπόφευκτα στην επιδείνωση του ελλείμματος της χώρας για το 2013.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 52. Zame avatar
  Zame 01/02/2013 23:35:43

  η ΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ως το ΑΘΑΝΑΤΟΝ.
  oΆνταμς Σμιθ αν θυμάμαι καλά τοχε πει..πως μόνον η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων είναι αυτο που δεν πρέπει να συμβεί..
  & ΝΑ το "βραχυκύκλωμα"

  φίλος-ελεύθερος=φιλελεύθερος ..όπως ορίζεται η ελευθερία..μέχρι εκεί που δεν ενοχλεί τον άλλον..γιατί μετά δημιουργεί δυσμορφίες & μετονομάζεται σε αυταρχισμό ..& τυραννία..κλπ.

  Αριστείδης Δ / χαχαχα..ολύμπικς και παραολύμπικς στην ιδια πιστα με την ιδια αφετερια και το ιδιο τερμα..!!
  ΕΥΣΤΟΧΟΤΑΤΗ προσεγγιση της παγκοσμιοποιησης & σαφέστατο το ποιός ωφελείτε απο αυτην την..δραση.

  !!!Ιαπετός /..και οι πραγματικές αξίες έχουν περάσει στά χέρια τών δανειστών κοπανιστού αέρα..
  δημιουργώντας την απαρχή παγκόσμιας τάξης ευγενών, μέ κριτήριο ευγένειας αυτή τήν φορά τόν αριθμό τών ψηφιακών μηδενικών πού παρουσιάζουν οι λογαριασμοί τους..
  η νεοεξουσιαστών παγκόσμια ενοποιημένη ελίτ τών μηδενικών δεν εχει ΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ .. ούτε δίκαιο ..άρα ΜΗ ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ.
  και αφου σωστα @Ψυχραιμια / Οι δυναμεις της φυσεως δεν αναχαιτιζονται..ΠΩΣ & ΠΟΙΑ ειναι αυτη
  (μαζι & με το βολεμα του καθενος)
  με (κοπανιστο αερα" δεν αγοραζονται οι "ευγενεις τιτλοι"..παρα μονον ισως σε κανα βιτρουαλ..μονοπολη..και σε καμια περιπτωση στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ) γιατι η REALIFE απαιτει τον αναγκαίο εξορθολογισμός οικονομικών,πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων.. συνομιλεί και διορθώνει..οπως ειπε & το @βαγόνι.. μια πιό επιχειρησιακή διέξοδος προυποθέτει άλλο πλησίασμα των ανθρώπων..
  αυτό που γίνεται σήμερα παρα είναι οριακό για να δουλέψει..
  (αφου ΟΛΑ τα δοκιμάσαμε από Κρατικό Καπιταλισμό έως τον σημερινό πολύ σοβαρά νοσηρό Ιδιωτικό που περνά στον Μονοπωλιακό..με μορφή Εταιριοκρατιας ..κλπ)
  ενας Κοινωνικος Καπιταλισμος Φιλελευθερης μορφής εκτιμώ πως δύναται να έχει καλύτερη τύχη..και σαφέστατα καλύτερα & ποιοτικότερα συγκριτικά χαρακτηριστικά..οπως πχ. στο χτίσιμο μιας φορολογικής ανταποδοτικής φορολόγησης..κάτι που διέλυσε κυριολεκτικά ο υφιστάμενος Ατομικός , Μονοπωλιακός Καπιταλισμός-Εταιριοκρατια..(είτε φιλελεύθερη είτε σοσιαλ. είτε.κκ..κλπ.)
  Που εχει προαπαιτουμενο να αφήσουμε το ΕΓΩ και να πάμε να δούμε το ΕΜΕΙΣ..έχοντας ΚΟΙΝΗ ΜΕΤΟΧΗ στην ΖΩΗ που είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΑ..
  αλλα πως ομως οταν..ευνουχισμένη σε αυτό τον τόπο είναι η κοινή λογική οπως λεει ο @Γιαννης Φαιλτωρ.
  Η Γλωσσα ως Λογικη
  & τα Μαθηματικα ως Γλωσσα.
  .οπως ειπε & ο δασκαλος Χρ.Γιανν.
  & η φιλελεύθερη αρχή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αρχή του κράτους δικαίου
  (αφου μονον το ΔΙΚΑΙΟ αξιοκρατικα λειτουργει ως συγκολιτικη ουσια..& το αντιθετο με το αδικο)

  Αν η νεο-φιλελεύθερη αντίληψη αντιμάχεται επίσης τον συνδικαλισμό και την ύπαρξη πολιτικών προστασίας των εργαζομένων με το ίδιο σκεπτικό..& δεν παραδέχεται την ύπαρξη κοινωνίας αλλά την ύπαρξη μόνο των ατόμων..
  (ο Κοινωνικος Καπιταλισμος κάποιου τύπου αυτοδιαχείρισης..κλπ δεν χρειάζεται κανενός είδους συνδικαλισμό..αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα είναι και τα αφεντικά..)

  Γιατι επωφελούμενοι του νεοφιλελευθερισμόυ που ειναι & μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού..θα ΑΥΤΟΑΚΥΡΩΘΟΥΝ απο μονοι τους..αν το συνεχισουν ετσι οπως παει..
  και σε αυτην την παγκοσμια κριση ο Καπιταλισμος μπορει να μας βγαλει ..αλλα ΠΟΙΟΣ καπιταλισμος ..?
  Οι εργαζόμενοι των προηγούμενων αιώνων τι κοινό έχουν με τους σημερινούς & αυριανούς εργαζόμενους..που προσωπική μου άποψη είναι στρεβλή η έννοια εργασία=ισορροπία= & ειναι η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ γιατι είναι κάτι που αγαπάς & το κάνεις με μεράκι..και όχι γιατί..θα πρέπει ...κλπ

 53. Zame avatar
  Zame 02/02/2013 12:26:05

  ένας ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ πού να κάνει την ΥΠΕΡΒΑΣΗ του..ολοκληρώνοντας τον "κύκλο..της άτοπου απαγωγής..oπου κατα την πολυετη διαδρομη του χριζει καποιου στοχευμενου ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ευνουχισμου" & επαναπροσεγγιζοντας τις κοινωνίες με ποιό ΦΙΛΙΚΟΤΕΡΗ ματιά οπωσδήποτε ΔΙΚΑΙΑ & ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ..αλλά και την Αριστερά από τα Αριστερά της..με λίγα λόγια το μεγάλο ΑΛΜΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.